Citas ziņas

Latvijas roņi uzvarējuši

, 01.02.2008

Jaunākais izdevums

Latvijas ziemas peldētāju stafetes komanda atgriezusies no Somijas pilsētas Peurunkas ar diviem zelta medaļu komplektiem, liecina sniegtā informācija medijiem.

Latvijas ziemas peldētāji (roņi) Raitis Gultnieks (sporta klubs Ogres Roņi), Sergejs Kirtikovs (sporta klubs Latvijas Ronis), Aleksandrs Jakovļevs un Valērijs Kisļakovskis (abi no sporta kluba Jelgavas Roņi), peldot ledū izzāģētā atklātā baseinā, 4x25 metru stafetē uzvarēja gan Somijas atklātajā ziemas peldētāju čempionātā, gan starptautiskajā kausa izcīņā, kas notiek vienlaicīgi ar Somijas čempionātu. Nāciju kausa izcīņā Latvijas ziemas peldētāju stafetes komanda pirmo vietu ieguva arī pagājušā gadā.

7. februārī Latvijas ziemas peldētāju komanda 20 cilvēku sastāvā dosies uz Londonu, lai piedalītos pasaules Ziemas peldēšanas čempionātā. Latvijas roņi startēs gan individuāli, tradicionālajā 25 metru distancē, gan izturības peldējumos, gan arī komandas stafetes peldējumā. Čempionātam dalību pieteikuši ap 1000 ziemas peldētāju no dažādām pasaules valstīm.

Pasaules čempionāts notiek sesto reizi, tas tiek organizēts katru otro gadu, un līdz šim to tradicionāli rīkojusi Somija. Tā 2004. gadā čempionāts notika Jeris ezerā, 300 kilometrus aiz polārā loka, kur gaisa temperatūra sacensību laikā noslīdēja līdz mīnus 34 grādiem.

Latvijas sportisti startējuši visos līdzšinējos pasaules čempionātos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Uzņēmēji: Ronim nav pieredzes un var būt grūtības ar lēmumu pieņemšanu

Jānis Rancāns, 21.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satiksmes ministra amata kandidātam Aivim Ronim trūkst pieredzes, kā arī būs grūti pieņemt nozīmīgus lēmumus, jo izpaliks partijas atbalsts, uzskata Db.lv aptaujātie uzņēmēji, vienlaikus uzsverot, ka viņiem nav pietiekoši daudz informācijas par topošo ministru.

Lidostas Rīga valdes priekšsēdētājs Arnis Luhse Db.lv norādīja, ka nepazīst Aivi Roni un tāpēc esot grūti spriest par viņa piemērotību Satiksmes ministrijas vadītāja amatam. Tas, ka A. Ronis ir bezpartejisks kandidāts nozīmēs, ka viņam būs grūtāk īstenot savus lēmumus, jo viņu neatbalsta lielāks spēks, ar savām domām dalījās A. Luhse.

No jaunā ministra A. Luhse sagaida tādu politiku, kas attīstītu lidostas darbību, jo Rīgas lidostai būtu jākļūst par Eirāzijas mēroga lidostu.

Savukārt ceļu būvniecības uzņēmuma SIA Šlokenbeka valdes priekšsēdētājs Māris Paiders savu vērtējumu par A. Roni salīdzināja ar to, kā Beatles mūziķis Džons Lenons atbildējis uz jautājumu - kā viņš vērtē grupu The Rolling Stones – nekā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ronis respektēs gan Saeimas, gan prezidenta lomu ārpolitikā

Agnese Margēviča, 29.04.2010

Saeimas ārlietu ministra amatā apstiprinātais Latvijas bijušais vēstnieks ASV un NATO Aivis Ronis

Ritvars Skuja, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar pārliecinošu balsu vairākumu deputātiem 90 balsojot «par» un tikai vienam atturoties, Saeima ārlietu ministra amatā apstiprināja Latvijas bijušo vēstnieku ASV un NATO Aivi Roni.

«Par šādu balsojumu uz mani būtu greizsirdsīgs jebkurš no pasaulē palikušajiem diktatoriem,» teica A. Ronis.

Iepriekš A. Ronis bija norādījis, ka Latvijas starptautiskajiem partneriem ir jādod pārliecība, ka līdzšinējā valsts ārpolitika tiks turpināta un, ka tai ir liels Saeimas atbalsts. Saeimā vērot jaunā Latvijas ārlietu ministra apstiprināšanu amatā bija ieradies arī Zviedrijas vēstnieks Matss Stafansons, novēroja DB.

Līdz pat balsojumam A. Ronim blakus sēdēja līdzšinējais ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP). M. Riekstiņš nekandidēja 9. Saeimas vēlēšanās, tādēļ viņam nav iespējas atjaunot Saeimas deputāta mandātu. Iepriekš viņš izteicies, ka turpmākajos mēnešos iesaistīsies Tautas partijas priekšvēlēšanu kampaņas programmātisko nostādņu stiprināšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Rīgas 1. slimnīcas korpusu 3 miljonu renovācijas darbus veiks BCC & LT

Gunta Kursiša, 06.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies vairāk nekā trīs miljonus vērtais atklātais iepirkumu konkurss par tiesībām veikt Rīgas 1. slimnīcas pirmā, 17. un 23. korpusa renovāciju, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) oficiālajā interneta vietnē.

Rīgas domes Īpašuma departamenta izsludinātajā atklātajā iepirkumu konkursā «Par tiesībām veikt Rīgas pašvaldības SIA Rīgas 1. slimnīca Rīgā, Bruņinieku ielā 5, pirmā korpusa un 17. korpusa vienkāršotu renovāciju un 23. korpusa tehniskā projekta izstrādi un rekonstrukciju» uzvarējusi pilnsbiedrība BCC & LT. Kopumā tika iesniegti divi piedāvājumi.

Paredzētā kopējā iepirkuma līgumcena ir vairāk nekā 3,236 miljoni latu. Galvenais piedāvājuma izvēles kritērijs ir piedāvātā zemākā cena.

Informācija IUB liecina, ka pilnsabiedrība BCC & LT pērnā gada augustā uzvarējusi Rīgas domes Īpašuma depatamenta iepirkumu konkursā par Rīgas Kultūras centra Iļģuciems ēkas otrā korpusa un bibliotēkas Jaunciems ēkas atjaunošanu, šo projektu līgumcena veidoja vairāk nekā 39 tūkstošus latus. 2010. gada augustā p/s BCC & LT uzvarējusi arī Īpašuma departamenta konkursā par pirmsskolas izglītības iestādes Rīgā, Lauku ielā 2b vienkāršotas renovācijas darbiem (līgumcena – vairāk nekā 216 tūkstoši latu), bet tā paša gada jūlijā arī Rīgas 49. vidusskolas atjaunošanas konkursā (līgumcena – vairāk nekā 65 tūkstoši latu) un Ēkas Ilūkstes ielā 10 izlases veida renovācijas darbu veikšanā (līgumcena – vairāk nekā 93 tūkst. latu). Informācija IUB neliecina, ka pilnsabiedrība uzvarējusi arī citos iepirkumu konkursos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Premjers atturīgs pēc tikšanās ar veselības ministra kandidāti Sakni

Agnese Margēviča, 27.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domniecei Antrai Saknei, kuru Pilsoniskā savienība izvirzījusi veselības ministres amatam, pašai būs jācenšas nodrošināt atbalstu uzticības balsojumam Saeimā. Otrdien radās iespaids, ka premjers Valdis Dombrovskis (JL) nav šai kandidātei spēcīgs balsts un valdības vadītājs nav pārliecināts, vai viņai tiks gūts atbalsts.

Otrdien bija redzama krasa atšķirība starp tikšanos, kas no rīta premjeram bija ar ārlietu ministra kandidātu Aivi Roni un vēlāk vakarā ar A. Sakni. V. Dombrovskis kopā ar A. Roni iznāca pie žurnālistiem, atbildot uz jautājumiem un paužot pārliecību par Saeimas atbalstu viņam. Turpretī tikšanās ar A. Sakni, kas bija plānota tūlīt pēc valdības sēdes beigām, tika atlikta par aptuveni stundu, jo premjers sniedza interviju ziņu aģentūrai Reuters. Tāpat pēc tikšanās pie žurnālistiem iznāca A. Sakne viena pati, bet premjers no komentāriem atturējās, neiznākdams no darba kabineta.

Atturīga komentāros par savām izredzēm bija arī A. Sakne. Viņa uzsvēra, ka saruna ar V. Dombrovski bijusi «neoficiāla» un jebkādi komentāri būšot iespējami trešdien pēc viņas tikšanās ar Saeimas frakcijām. «Man svarīgākais ir, lai cilvēks nonāk pie ārsta,» tik skopos vārdos veselības ministres kandidāte sniedza savu redzējumu par iecerēm amatā. Uz žurnālistu jautājumu, vai jūtas kompetenta ieņemt šo amatu, A. Sakne atbildēja, ka «jā, ja mana partija man ir uzticējusies». A. Sakne šobrīd ir Rīgas domes deputāte Pilsoniskās savienības frakcijā un ja kļūs ministre, plāno savu mandātu nolikt uz laika, lai pēc pieciem mēnešiem, kad būs ievēlēta jaunā Saeima, varētu atgriezties galvaspilsētas domē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes Radioelektronikas institūta pētnieki izstrādās paplašinātās funkcionalitātes lieljaudas zemūdens akustisko raidītāju, kas tiks izmantots roņu atbaidīšanai no zvejniecības rīkiem.

Pēdējo gadu laikā Baltijas jūrā pieaudzis pelēko roņu skaits. Barības meklējumos roņi apgūst aizvien jaunas teritorijas, kļūstot par lielāko Latvijas piekrastes zvejniecības apdraudējumu. Roņi izēd un aizbaida zivis, nodara kaitējumus zvejniecības rīkiem un nereti paši tajos iet bojā.

Viens no efektīvākajiem pasaulē atzītajiem roņu nodarīto zaudējumu mazināšanas risinājumiem ir zemūdens akustisko raidītāju (ZAR) izvietošana pie zvejniecības rīkiem. ZAR raida specifiskus šim mērķim radītus akustiskos signālus, kuri īslaicīgi pārsniedz roņu dzirdes sāpes slieksni, ļaujot dzīvniekus aizbaidīt un samazināt tiešos un netiešos zaudējumus. Projekta laikā RTU Radioelektronikas institūta pētnieki izstrādās uzlabotu paplašinātās funkcionalitātes lieljaudas zemūdens akustisko raidītāju, kas tiks izmantots roņu atbaidīšanai no zvejniecības rīkiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Jelgavnieks grasās piedalīties stafetē, kurā tiks pārpeldēts Beringa šaurums

Gunta Kursiša, 26.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas roņu līderis Aleksandrs Jakovļevs piedalīsies starptautiskā stafetes peldējumā Bering Strait Swim, kura laikā tiks veikta 86 kilometrus gara distance no Čukotkas Krievijā līdz Aļaskai ASV.

Stafete Bering Strait Swim notiks pirmo reizi, un tajā piedalīsies 40 ziemas peldētāji no 18 valstīm. Peldētāji stafetes posmu veiks bez sildīšanas peldlīdzekļiem un ierīcēm, proti peldēšanas aprīkojumā drīkst būt iekļauts tikai peldkostīms, cepure un brilles. Stafetes mērķis ir apvienot kontinentus, kā arī stiprināt valstu sadraudzību, norāda peldējuma organizatori.

A. Jakovļevs, kurš pārstāvēs Latviju stafetē, ir arī ziemas peldēšanas kluba Jelgavas roņi priekšsēdētājs, un viņš peldējumā devies ar uzņēmumu SIA CBS Igate un Jelgavas pašvaldības iestādes Sporta servisa centrs atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas ielas un pagalmus ik gadus labo vienas un tās pašas firmas, šodien, 30.maijā, vēsta laikraksts Diena. «Reizēm mums šķita, ka kādam no malas ļauj uzvarēt, lai nebūtu aizdomu,» laikrakstam stāstījis Asfalta Plus šefs Arnis Zanders.

Rīgas iekšpagalmu un pievedceļu asfaltēšana nav tik mazs pasūtījums - pērn divi miljoni latu (šogad tikai 0.5 milj.), raksta Diena. Nozari pametušie uzņēmēji un bijušie izpilddirekciju vadītāji nav slēpuši, ka ar iepirkumiem viss nav kārtībā. Korupcijas apkarotāji un konkurences uzraugi par tiem līdz šim neesot interesējušies.

Vidzemes priekšpilsētā no deviņiem iepirkumiem trijos gados astoņos uzvarējusi SIA Labiekārtošanas departaments Ziemeļceļš, vienu reizi - Ceļu pārvalde (CP).

CP, kurā 88.7% pieder domei un kura ir starp lielajām ceļu būves firmām, trijos gados uzvarējusi pilnīgi visās iepirkuma iepirkuma procedūrās Zemgales priekšpilsētā. Divos no pieciem iepirkumiem tai nav bijis neviena konkurenta. Abas bijušas cenu aptaujas, kurām ir vieglāki kritēriji nekā konkursiem. Izpilddirekcijas pārstāve Anita Smiltiņa norādījusi, ka CP vienmēr uzvar, jo kā liels uzņēmums var piedāvāt zemāku cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

16:29

16:07

Pašvaldības vēlēšanās Rīgā uzvarējusi un vairākumu domē ar 39 no 60 vietām ieguvusi apvienība Saskaņas centrs/Gods kalpot Rīgai.

13:50

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas lidosta konkursā par privātā partnera piesaisti, izvēlējusies Turcijas lidostu operatora TAV Havalimanlari Holding AS (TAV) un Latvijas būvuzņēmuma Skonto būve konsorciju.

To šodien paziņoja Rīgas lidostas vadība. Līgums ar kompānijām gan pagaidām vēl nav noslēgts, jo tagad abām pusēm ir divi mēneši laika, lai vienotos par līgumu nosacījumiem un detaļām. Gadījumā, ja vienoties neizdosies, tad pārrunas tikšot sāktas ar kādu no pārējiem diviem pretendentiem. Šāda iespējamība gan ir minimāla, jo pēc visu pušu teiktā Turcijas kompānijas un Skonto būves kopīgais piedāvājums bijis pārliecinoši labākais. Privātais partneris esot gatavs investēt un realizēt projektu, neskatoties uz ekonomisko krīzi pasaulē un Latvijā, kamēr pārējie pretendenti vēlējušies nogaidīt.

Turcijas kompānija ir apņēmusies investēt lidostas jaunā termināļa izveidē aptuveni 300 miljonus eiro. Finansējumu, visticamāk, sagādās viens no TAV akcionāriem ¬– investīciju banka Goldman Sachs. Tiesa, netiek izslēgti arī citi finansējuma avoti: apstiprinājumu projekta līdzfinansēšanai jau esot devuši, piemēram, Deutsche bank un Eiropas rekonstrukcijas un attīstība banka (ERAB).

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Latvijas Gaisa satiksme modernizē iekārtas lidostā Rīga

Vēsma Lēvalde, 16.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Latvijas Gaisa satiksme (LGS) plāno ieguldīt vairāk nekā miljons dolāru iekārtu modernizācijā starptautiskajā lidostā Rīga.

Iepirkumā par ANOF Plus - ANOF sistēmas modernizācijas projekta īstenošanu sarunu procedūras rezultātā uzvarējusi ASV, Monterejā, reģistrētā kapitālsabiedrība FREQUENTIS California Inc., kas apņēmusies projektu īstenot par vairāk nekā vienu miljonu ASV dolāru (1 094 750,00). Minētā ASV kapitālsabiedrība bijusi vienīgais pretendents, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja informācija.

Savukārt konkursā par kanālu blīvēšanas iekārtas iegādi un uzstādīšanu ar G703, E&M un RS232 interfeisiem uzvarējusi Latvijas SIA DAN Communications, kas kā vienīgā pretendente piedāvājusi līgumcenu 6994 Ls. Plānota arī telefona centrāles modernizācija, ko par 26 294,36 Ls veiks SIA Lattelecom, kas šādas tiesības ieguvusi sarunu procedūrā. LGS izsludinājusi vēl vairākus iepirkumus, tostarp par Goda zīmju izgatavošanu un LGS 20 gadu jubilejai veltītu raidījumu, kurā ar piedāvāto līgumcenu 19,9 tūkstoši latu uzvarējusi SIA Mediju nams. VAS Latvijas Gaisa satiksme komentāru par iecerēto modernizāciju divu dienu laikā DB neizdevās iegūt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tenisa zvaigzne Aļona Ostapenko Vimbldonas atklātā čempionāta ceturtās kārtas spēlē pirmdien ar rezultātu 6-3, 7-6 (8:6) pieveica ukrainieti Jeļinu Svitoļinu, sasniedzot šī turnīra ceturtdaļfinālu.

Spēles otrajā setā Ostapenko bija vadībā ar 5-2, tomēr neizmantoja piecas mačbumbas un tikai ar lielām grūtībām panāca taibreiku, kurā grūtā cīņā noslēdza dueli.

Līdz ar to Ostapenko uzvarējusi jau 11 Grand Slam turnīru mačos pēc kārtas. Ceturtdaļfinālā Ostapenko jau otrdien pretim stāsies pieckārtējā turnīra čempione Venusa Viljamsa no ASV, kura izlikta ar desmito numuru, vai sacensībās 27.numuru saņēmusī talantīgā horvātiete Ana Konjuha. Tiesa, pirmdienas vakarā un otrdien Londonā tiek prognozēts lietus.

Iekļūšana ceturtdaļfinālā Latvijas tenisistei devusi 430 WTA ranga punktus. Viņa atkal provizoriski iekļuvusi pasaules ranga pirmajā desmitniekā, tomēr uz to joprojām pretendē arī Venusa Viljamsa un 2015.gada turnīra fināliste Garvinje Mugurusa no Spānijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vāciju pēc vēlēšanām sagaida smagi kompromisi, intervijā telekanāla LNT raidījumam 900 sekundes atzina Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds.

Viņš norādīja, ka Vācijas kancleres Angelas Merkeles pārstāvētās Kristīgi sociālās savienības (CSU) rezultāti šajās vēlēšanās ir bijuši sliktāki, nekā iepriekšējās 2013.gada Bundestāga vēlēšanās. Taču CSU ir sasnieguši prognozētos rezultātus starp 30% un 40%. Sprūds piebilda, ka būs interesanti vērot, kā veidosies Vācijas valdības koalīcija.

Pozitīvais Vācijas parlamenta vēlēšanu rezultātos esot tas, ka, neraugoties uz parlamentā iekļuvušo partiju krāsainību, valdību, visticamāk, veidos eiropeiskas partijas.

Galīgie rezultāti: Bundestāga vēlēšanās uzvarējuši konservatīvie; AfD trešajā vietā

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien notikušajās Lielbritānijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās vislielāko balsu skaitu ieguvuši premjerministres Terēzas Mejas vadītie konservatīvie, taču viņi zaudējuši absolūto vairākumu, liecina rezultāti, kas iegūti pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas.

Kamēr toriji zaudējuši daļu savu mandātu, savas pozīcijas nostiprinājuši opozīcijā esošie leiboristi.

Šāds vēlēšanu iznākums uzskatāms par pazemojošu Mejas sakāvi, jo viņa pirmstermiņa vēlēšanas izsludināja nolūkā nostiprināt savas pozīcijas pirms gaidāmajām sarunām par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), kuru sākums paredzēts 19.jūnijā.

Vēlēšanu izsludināšanas brīdī aptaujas liecināja, ka pie varas esošo konservatīvo pārsvars pār opozīcijā esošajiem leiboristiem pārsniedz 20 procentpunktus, un toriji varēja pat varēja cerēt uz aptuveni 100 vietu lielu vairākumu.

Taču tagad cerētās politiskās stabilitātes vietā Apvienoto Karalisti gaida politiskās neskaidrības periods, kas ievērojami vājinās Londonas pozīcijas sarunās ar Briseli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Rīgas Centrāltirgus ārējo neatkarīgo izvērtējumu par 37,9 tūkstošiem eiro veiks SIA Agile & Co

Žanete Hāka, 14.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS “Rīgas Centrāltirgus” izsludinātajā publiskā iepirkuma konkursā par ārējā neatkarīgā izvērtējuma veikšanu ar 37,9 tūkstošu eiro līgumcenu uzvarējusi SIA “Agile & Co”, liecina Lursoft dati.

SIA “Agile & Co” Rīgas Centrāltirgū veiks neatkarīgu uzņēmējdarbības pārbaudi un korporatīvās pārvaldības, iekšējās kontroles un izvēlētu darījumu pārbaudi. Iepirkuma ietvaros arī paredzēts, ka SIA “Agile & Co” iesniegs Rīgas Centrāltirgus akciju turētājai Rīgas Domei starpziņojumu par pirmajā posmā konstatēto, norādot izvērtētās jomas, gūtos secinājumus un identificētos riskus, kam nepieciešama padziļināta izpēte izvērtējuma otrajā posmā.

Paredzēts, ka iepirkuma ietvaros tiks identificēti riski, tiks veikts atbilstības un iekšējo kontroļu izvērtējums, identificēto risku padziļināta izpēte darījumu un transakciju līmenī, kā arī Rīgas pilsētas pašvaldības līdzdalības kapitālsabiedrībā atbilstības Valsts pārvaldes iekārtas likumam novērtējums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valsts prezidents Valdis Zatlers uzsācis sarunas ar trim jaunajiem iespējamajiem premjera amata kandidātiem. Rīgas pilī viņš ticies ar Latvijas - Amerikas finanšu foruma valdes priekšsēdētāju Aivi Roni, Latvijas Krājbankas prezidentu Mārtiņu Bondaru un Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Andri Bērziņu, ziņo Latvijas Radio.

Db.lv jau ziņoja, ka Tautas partija par premjera kandidātu izvirzīja Edgaru Zalānu, Jaunais laiks - Valdi Dombrovski un Latvijas pirmā partija / Latvijas ceļš - Ivaru Godmani.

Gan A. Ronis, gan M. Bondars pēc sarunām Rīgas pilī apstiprināja, ka Valdis Zatlers nav viņus lūdzis veidot jauno valdību un tikšanās laikā viņi esot pārrunājuši notiekošo valstī.

Tautas partija norāda, ka ar jaunu kandidātu meklēšanu ieilgs jaunās valdības veidošana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Pasažieru vilciena valdē plānots apstiprināt Štokenbergu un Magoņa padomnieci

Dienas Bizness, 21.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc kaislībām ar Pasažieru vilciena realizēto iepirkuma konkursu un tam sekojošo vadības maiņu, drīzumā izmaiņas gaidāmas arī uzņēmuma valdē, vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Darbam Pasažieru vilciens valdē un uzrunāts un savu piekrišanu devis bijušais tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs. Uzrunāta arī bijusī Saeimas deputāte Silvija Dreimane.

Par abu apstiprināšanu lems nākam trešdien, divas dienas pirms Pasažieru vilciena vadībai jādodas uz Briseli, lai risinātu jautājumu par iepirkuma atbilstību Eiropas Komisijas normatīviem.

Štokenberga pieaicināšanu satiksmes ministrs Aivis Ronis skaidro ar nepieciešamību valdē iekļaut cilvēku no valdošās partijas, kurš sekmīgi un profesionāli var risināt sarunas Briselē. Savukārt Zaļo un zemnieku savienības biedre Dreimane uzrunāta lielās pieredzes dēļ Latvijas dzelzceļā. Šobrīd viņa ir šī uzņēmuma vadītāja Uģa Magoņa padomniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir iespēja iekosties 30 miljonu tonnu kumosā, ko tranzītā cer pārvadāt Kazahstāna pēc 2020.gada.

Kazahi šobrīd virza lielu loģistikas projektu, kas paredz milzīga kravu apjoma pārkraušanu Ķīnas-Eiropas koridorā abos virzienos. «Tādēļ Kazahstāna attīsta milzīgus infrastruktūras projektus,» pēc tikšanās ar Latvijas satiksmes ministru Aivi Roni sacīja Kazahstānas Republikas transporta ministrs Askars Žumagalijevs. Tā kā šo projektu nav iespējams realizēt vienpusēji, dažādās valstīs tiek meklēti sadarbības partneri. Kravu pietiks visiem, tā viņš, vaicāts par Latvijas tranzīta koridora priekšrocībām salīdzinājumā ar citām valstīm.

«Ceram piesaistīt Ķīnas preces Eiropai tranzītā pa dzelzceļu caur Kazahstānu un Krieviju caur mūsu ostām,» izmanotojot konteinervilcienu «Baltika-Tranzit», norādīja A. Ronis, piebilstot, ka runāts arī par sadarbību aviācijas jomā. Satiksmes ministrijas eksperti jau septembrī dosies uz Horgosas loģistikas centru, kas atrodas Ķīnā, Kazahstānas pierobežā, lai runātu par sadarbību ar Latvijas kompānijām. «Kopā ar kazahiem varam celt Latvijas tranzīta koridora atpazīstamību Ķīnas pārvadātāju vidū,» tā viņš, piebilsot, ka kazahu uzņēmumi un kopuzņēmumi ar ķīniešiem varētu izmantot Rīgas brīvostas teritoriju vai nu preču ražošanai vai komplektācijai un tālākai izplatīšanai Eiropas Savienībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satiksmes ministram Aivim Ronim atlūgumus pirmdien iesnieguši līdzšinējie a/s Pasažieru vilciens (PV) valdes locekļi Edmunds Kancēvičs, Mārtiņš Jirgens un Jānis Pētersons.

Tā kā satiksmes ministrs atlūgumus pieņēmis, tad satiksmes ministrija kā uzņēmuma akcionārs iecela trīs jaunus valdes locekļus.

Valdē iecelts Anrijs Brencēns, Silvija Dreimane un Aigars Štokenbergs.

A. Brencēns ir vadījis a/s VRC Zasulauks padomi un valdi. A.Brencēns ieguvis Banku augstskolā maģistra grādu ekonomikā. Šobrīd strādā Rīgas domes attīstības departamenta biroja vadītāja amatā.

S. Dreimane kopš 2003.gada strādājusi dažādos amatos VAS Latvijas dzelzceļš (LDZ), šobrīd ir VAS LDZ prezidenta padomniece. S.Dreimane ieguvusi Latvijas Universitātē jurista kvalifikāciju.

Valdē iecelts Aigars Štokenbergs, kuram ir uzņēmējdarbības, kā arī profesionālā pieredze tieslietu, reģionālās attīstības un ekonomikas ministra amatā. A.Štokenbergs Banku augstskolā ieguvis augstāko ekonomisko izglītību un Latvijas Universitātē – jurista specialitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Vilcienu tracis izšūpo Freivaldu no krēsla

Līva Melbārzde, 18.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tikšanās ar satiksmes ministru Aivi Roni, a/s Pasažieru vilciens (PV) valdes priekšsēdētājs Nils Freivalds atkāpies no amata, viņam piedāvāts palikt par PV konsultantu.

Par to Db.lv informēja Satiksmes ministrijā. Satiksmes ministrs A.Ronis uzskata, ka PV jauno vilcienu iepirkumu procesā jāturpina aktīva virzība, jo pasažieru dzelzceļa pārvadājumos Latvijā ir nepieciešami jauni elektrovilcieni un dzīzeļvilcieni. Ministrs uzsver: «Jauno vilcienu daļēja izgatavošana notiktu Latvijā, tādējādi tiktu attīstīta vietējā ražošana un tiktu radītas jaunas darba vietas, kas šobrīd Latvijā ir būtiski nepieciešamas.»

DB jau rakstīja, N. Freivalds pēc Finanšu ministrijas domām ir noslēdzis Latvijas valstij neizdevīgu jauno vilcienu iepirkuma līgumu ar Spānijas kompāniju CAF, kā rezultātā Latvijas valsts varētu zaudēt daļu vai visu ES līdzfinansējumu – līdz 100 milj. Ls. Turklāt PV joprojām nav apstiprināts 2012. gada budžets, ir arī domstarpības starp PV un Autotrasnporta direkciju par daļu PV reisu slēgšanu. Kā DB jau rakstīja, PV šī gada apgrozījums plānots ap 40 milj. Ls, bet sakarā ar pieaugušo dzelzceļa infrastruktūras maksājumu uzņēmuma zaudējumi varētu būt vairāki milj. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Piemājas saimniecība Kluči veikaliem Elvi piegādās vietējos arbūzus

Lelde Petrāne, 26.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veikalos ELVI pieaug Latvijā audzētu dārzeņu, ogu un zaļumu īpatsvars. Pēc laika plauktos nonāks arī Latvijā audzēti arbūzi.

«Šobrīd veikalos ELVI dārzeņu, ogu un zaļumu segmentā jau 32% ir Latvijā audzēti labumi, kas ir dažādas šķirnes tomāti, garie gurķi, baltie redīsi, kabači, Ķīnas kāposti, zemenes, rabarberi, dažādu šķirņu salāti, zaļie lociņi, baziliks un piparmētra podiņos,» informē SIA ELVI Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine. «Jūlijā pašmāju dārzu labumu skaits noteikti pieaugs, veidojot vairāk nekā 50% no kopējā piedāvājuma.»

ELVI sadarbojas ar vairākām saimniecībām: Kliģēni, EKO Getliņi, Mežvidi, Baltiņi, Baltpēteri, Roņi, Letis, Lekšas u.c. «Ar dažām zemnieku saimniecībām ir izveidojušās jau stabilas un ilggadējas biznesa attiecības, tomēr vienmēr esam atvērti arī jaunai sadarbībai ar pašmāju ražotājiem un lauksaimniekiem,» atzīmē L.Vārtukapteine.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Kārtējās politiskās paslēpes, gaidot prezidenta vēlēšanas

Dienas Bizness, 31.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jautājums par to, kurš īsti būs Latvijas Valsts prezidents tuvākos četrus gadus, ir bijis aktuāls jau ilgāku laiku, bet kopš aizvadītās sestdienas vakara tas ir vēl neskaidrāks, nekā jebkad iepriekš. Proti, liela daļa politiķu ir sākuši spēlēt savdabīgas paslēpes, stāstot - mēs vēl lemsim, domāsim, tiksimies, runāsim… Viss kas, tikai ne atklāta valoda par gaidāmo balsojumu.

Latvijas politiskās partijas attiecībā uz šādiem jautājumiem parasti gan nav izcēlušās ar tieksmi ilgi domāt, drīzāk gan - ar vēlmi pēc iespējas ilgāk neatklāt kārtis, tās izspēlējot pēdējā brīdī.

Principā šeit pastāv divi varianti. Viens no tiem - Saeimas deputātu vairākums nobalsos par pašreizējo valsts galvu Valdi Zatleru. Nevis tādēļ, ka viņa kandidatūra visiem būtu ļoti pieņemama, bet gan tāpēc, ka Zatlers nu jau dažas dienas ir tāda kā nacionālā varoņa statusā, bet pret tautas varoni neviens tā īsti uzstāties negrib. Otrs variants - gan Zatlers, gan arī viņa vienīgais konkurents Andris Bērziņš (ZZS) neizturēs pirmo balsošanas kārtu, un Rīgas zooloģiskajā dārzā vai kādā citā vietā šaurā cilvēku lokā tiks izlemts pavisam cita cilvēka vārds. Turklāt vismaz pagaidām šāds variants izskatās visreālākais, un kārtējo reizi vien jāizteic nožēla, ka citu potenciālo prezidentu vārdi joprojām tiek kā kārtis turēti piedurknē, nevis likti galdā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

15.martā piketēs pie Kanādas vēstniecības Latvijā

, 03.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā liecina sniegtā informācija medijiem, Dzīvnieku drauga fonds aicina sabiedrību pievienoties akcijai pret roņu medībām, piketējot pie Kanādas vēstniecības Latvijā 15.martā plkst. 12.00 Baznīcas ielā 20/22, Rīgā.

"Katru gadu roņu medībās Kanādā tiek nežēlīgi nogalināti vairāk nekā 300 000 roņu un, kā liecina statistika, 98% no nogalinātajiem roņiem ir vecumā no 2 nedēļām līdz 3 mēnešiem.

Roņus nošauj vai arī nosit uz ledus ar nūjām vai ar hakapiku (īpaša nūja ar cirtni galā, izgatavota roņu nogalināšanai). Ar cirtni pāršķeļ ronim galvaskausu un, ērtības labad, neizvelkot cirtni no galvaskausa velk roņa līķi vajadzīgajā virzienā. Sitot mazuļus ar nūju, nereti tie tiek tikai apdullināti, kā rezultātā mazie ronīši tiek nodīrāti vēl dzīvi. Arī šaušana neatbrīvo dzīvnieku no ciešanām. Bieži vien ievainoti roņi aizbēg un mirst zem ledus, šos dzīvniekus neiekļauj valdības medību statistikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas telekomunikāciju kompānijas Lattelekom akcionāri nolēmuši nepagarināt valdes priekšsēdētāja Nila Melngaiļa pilnvaras, un šī vieta pagaidām paliek vakanta, ziņo Latvijas Radio.

Nils Melngailis turpinās darbu kā valdes priekšsēdētāja vietnieks.

Valdes priekšsēdētāja amatu piesegs kompānijas valdes loceklis un finanšu direktors Juris Gulbis.

Šodien SIA Lattelecom ārkārtas dalībnieku sapulcē pēc padomes ieteikuma par SIA Lattelecom valdes locekļiem atkārtoti ievēlēja Ingrīdu Roni un Valdi Vancoviču.

Turpinās konsultācijas ar otru dalībieku Tilts Communications AS par piektā valdes locekļa ievēlēšanu.

Privatizācijas aģentūra uzskata, ka pēc iespējas ātrāk ir jāatrisina jautājums par SIA Lattelecom piektā valdes locekļa ievēlēšanu, lai valde darbotos pilnā sastāvā.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Jauno vilcienu iegādes ziepju opera ar neizsīkstošu intrigu

Dienas Bizness, 27.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/Clipboard02(372).jpg

Bezgalīgie seriāli jeb tā saucamās ziepju operas var būt par nelaimīgu mīlestību, dažādu dzimtu aizvēsturiskiem kašķiem un vilcieniem.

Pirmajos divos gadījumos par lielākajiem to radīšanas speciālistiem jau ilgstoši tiek uzskatīti latīņamerikāņi, bet saistībā ar pēdējo no minētajiem piemēriem faktiski triumfējusi ir Latvija. Runa ir par savulaik izsludinātā pasažieru vilcienu iepirkumu konkursu teju 610 miljonu eiro vērtībā, par kura uzvarētāju atzīta Spānijas kompānija Construcciones y Auxiliares de Ferrocariles (CAF).

Nupat aprakstītais gan bija notikumu secības ārkārtīgi īsā versija. Realitātē vispirms konkursa komisija ilgi nevarēja vienoties par to, kurš tad ir labākais pretendents. Kad tas ar lielām mokām tomēr bija paveikts, nosaucot CAF vārdu, izrādījās, ka valdība ar Valdi Dombrovski priekšgalā un Aivi Roni satiksmes ministra amatā nekādi nevarēja izšķirties, vai tiešām būtu labi ļaut uzņēmumam Pasažieru vilciens parakstīt līgumu ar CAF, un attiecīgā jautājuma izlemšana tika pārlikta no vienas Ministru kabineta sēdes uz otru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Jaunais Latvijas dzelzceļa šefs labākajā gadījumā būs zināms tikai gada beigās

Dienas Bizness, 24.09.2015

Apcietinātā Uģa Magoņa (no kreisās) vietu patlaban ieņem Latvijas dzelzceļa viceprezidents finanšu jautājumos Aivars Strakšas

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apcietinātā va/s Latvijas dzelzceļš (LDz) šefa Uģa Magoņa vieta ir ļoti iekārojama. Īsi pēc viņa aizturēšanas interesenti ap uzņēmuma vadītāja krēslu sāka spietot ar negaidītu intensitāti. Lai izvairītos no problēmām, Satiksmes ministrija (SM) aicināja atsaukties personālatlases kompānijas, kas būtu gatavas sniegt palīdzīgu roku vispiemērotākā kandidāta atrašanā. Process pozitīvākā scenārija gadījumā ilgs līdz gada beigām, tomēr, visticamāk, jaunā vadītāja vārdu uzzināsim nākamā gada pirmajos mēnešos. Tiek prognozēts, ka, uzzinot pretendenta prasības, tikai apmēram 10% no kandidātiem pieteiksies paši, pārējos uzrunās personālatlases speciālisti, ceturtdien raksta laikraksts Diena.

Pagaidām oficiāli neviens nepauž vēlmi ieņemt LDz vadītāja amatu. Dažos medijos publicētais iespējamais kandidātu saraksts pārsteidzis teju visus tajā pieminētos personāžus. Neoficiāla informācija liecina, ka sarakstā minētais a/s Latvenergo valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs izsūtījis saviem darbiniekiem vēstuli, ka presē parādījusies maldinoša informācija un ka viņš uzņēmumu pamest negrasās. Neizpratni pauduši arī citi pieminētie, piemēram, va/s Latvijas gaisa satiksme valdes priekšsēdētājs Dāvids Tauriņš, kurš pat zvanījis satiksmes ministram Anrijam Matīsam (Vienotība), lai paustu savu neizpratni. Dienai viņš pilnībā noliedz iespēju kandidēt: «Nē, šajā konkursā netaisos piedalīties. Man ir daudz cita, ko darīt tur, kur es strādāju šobrīd.»

Komentāri

Pievienot komentāru