Citas ziņas

Latvijas un Kirgizstānas premjerministri vienojas par abu valstu ekonomisko, zinātnisko un tehnisko sadarbību

, 13.09.2007

Jaunākais izdevums

Ziņa presei

13.09.2007.

Uzsākot darba vizīti Kirgizstānas Republikā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis šodien, 13.septembrī, Biškekā tikās ar Kirgizstānas premjerministru Almazbeku Atambajevu. Abu valstu valdību vadītāji parakstīja Latvijas un Kirgizstānas ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības līgumu.

Pārrunājot Latvijas un Kirgizstānas līdzšinējo sadarbību, A.Atambajevs atzinīgi novērtēja Latvijas atbalstu demokrātijas stiprināšanā un uzņēmējdarbības vides sakārtošanā.

Ministru prezidents A.Kalvītis apliecināja Latvijas gatavību dalīties pieredzē ar Kirgiztānu. A.Atambajevs izrādīja īpašu interesi par Latvijas pieredzi investīciju piesaistē, izsakot vēlmi konsultēties ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras speciālistiem.

Pārrunājot ekonomiskos kontaktus starp abām valstīm, A.Kalvītis pozitīvi novērtēja tirdzniecības apjomu kāpumu starp Latviju un Kirgizstānu, kas novērots pēdējo gadu laikā. Vienlaikus Ministru prezidents norādīja, ka ir plašas iespējas aktivizēt divpusējās ekonomiskās attiecības. Interesi par sadarbību ar Kirgizstānu ir izrādījuši vairāki Latvijas uzņēmēji, plānojot šā gada oktobrī doties vizītē uz Biškeku.

Abu valstu valdību vadītāji bija vienisprātis, ka šodien parakstītais starpvaldību līgums, sniegs nepieciešamo juridisko pamatu, lai attīstītu plašākus ekonomiskos kontaktus. Līgums paredz stiprināt un daudzveidot ekonomiskās saites starp abām valstīm, kā arī veicināt sadarbību starp uzņēmumiem ar mērķi sekmēt investīciju piesaisti, kopuzņēmumu veidošanu un cita veida aktivitātes.

Līgumā teikts, ka Latvija un Kirgizstāna īpaši sadarbosies tādās jomās kā rūpniecība, zinātne, tehnoloģijas un inovācijas, investīciju politika, transports un tranzīts, tūrisms, enerģētika. Lai uzraudzītu sadarbības līguma īstenošanu, tiks veidota Latvijas un Kirgizstānas starpvaldību komisija.

A.Kalvītis un A.Atambajevs šodienas tikšanās laikā pārrunāja arī līdzšinējo sadarbību starp abu valstu parlamentiem. Kirgizstānas premjerministrs akcentēja nepieciešamību aktivizēt starpvalstu attiecības un norādīja, ka sadarbība ar Latviju kā demokrātisku valsti Kirgiztānai ir nozīmīga, jo veicinās demokrātijas tradīciju nostiprināšanos šajā Centrālāzijas valstī.

Apspriežot starptautiskās norises, A.Kalvītis pauda Latvijas atbalstu aktīvākam gan ES un visu Centrālāzijas valstu dialogam, gan arī atsevišķu dalībvalstu plašākai sadarbībai ar Centrālāzijas reģiona valstīm, tai skaitā Kirgizstānu.

Ministru prezidents uzsvēra, ka laikā, kad ES prezidējošā valsts bija Vācija, tika sperts būtisks solis politisko un ekonomisko attiecību stiprināšanā starp ES un Cetrālāzijas reģiona valstīm, pieņemot ES stratēģiju Centrālāzijai.

"Šis dokuments rada nepieciešamos instrumentus, kas sekmēs konsultācijas un dažādu palīdzības projektu īstenošanu Centrālāzijas reģionā. Esmu pārliecināts par šīs stratēģijas nozīmi ES un Centrālāzijas valstu sadarbības veicināšanā tādās jomās kā enerģētika, tirdzniecības sakari un drošības jautājumi," uzsvēra A.Kalvītis.

Turpinot vizīti Kirgizstānā, A.Kalvītis Biškekā piedalījās "Belekon Holding" piederošās bankas "Manass" atklāšanā.

Ministru prezidenta birojs

Oskars Balodis

Mob.: + 37126552389.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija vienojas par ekonomisko sadarbību ar Kirgizstānu

, 22.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 22.maijā Rīgā notika Latvijas – Kirgizstānas Starpvaldību komisijas ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos 1.sēde un tika parakstīta vienošanās par Latvijas Republikas un Kirgizstānas Republikas divpusējo sadarbību ekonomikas, transporta, finanšu, kā arī izglītības, veselības aprūpes, intelektuālā īpašuma aizsardzības, sporta, informācijas tehnoloģiju un nodarbinātības jautājumos.

LR ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards uzsvēra, ka līdzšinējā Latvijas – Kirgizstānas sadarbība ir bijusi vāja un noslēgtā vienošanās ir nozīmīgs solis abu valstu sadarbības uzsākšanai un iezīmē galvenās turpmākās sadarbības virzienus. Vienlaikus, Gerhards norādīja, ka Latvija ir ieinteresēta sadarbībai visos līmeņos un uzņēmējdarbības jomās.

Savukārt, Kirgizstānas Republikas ekonomiskās attīstības un tirdzniecības ministrs Akilbeks Žaparovs uzsvēra Latvijas centrālo lomu sadarbībai starp Āziju un Eiropu un aicināja abu valstu uzņēmējus veidot ciešāku sadarbību. Žaparovs arī pauda cerību, ka noslēgtā vienošanās un sadarbība Starpvaldību komisijas ietvaros palīdzēs veidot līdzvērtīgus nosacījumus abu valstu uzņēmējiem, kā arī veicinās ciešāku un intensīvāku sadarbību. Žaparovs pauda atzinību par Latvijas valsts saglabāto nacionālo identitāti pēc iestāšanās starpvalstu organizācijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ministru prezidents ar Kirgizstānas prezidentu vienojas par turpmāku sadarbību un pieredzes apmaiņu

, 13.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziņa presei

13.09.2007.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis, turpinot vizīti Kirgizstānas Republikā, šodien tikās ar Kirgizstānas prezidentu Kurmanbeku Bakijevu. Tikšanās laikā abu valstu amatpersonas pārrunāja līdzšinējo sadarbību starp Latviju un Kirgizstānu un vienojās aktivizēt pieredzes apmaiņu politisko un ekonomisko reformu jomā.

Ministru prezidents akcentēja, ka pēc Kirgizstānas vēstnieces akreditācijas Latvijā šā gada martā ir aktivizējušās diplomātiskās attiecības starp abām valstīm, kas paver plašākas sadarbības iespējas.

Pēdējo gadu laikā ir iedibināta veiksmīga pieredzes nodošanas prakse starp dažādām Latvijas un Kirgizstānas institūcijām, rīkojot seminārus valsts pārvaldes darbiniekiem, lai Kirgizstānas pārstāvji varētu iepazīt Latvijas valsts pārvaldes darbības principus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latvijas zinātniskais potenciāls: vai vērojams progress?

Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs, 13.12.2018

Vidējais atsauču skaits uz vienu zinātnisko publikāciju

Avots: SCImago dati par periodu no 1996. līdz 2017. gadam; autora aprēķins

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms septiņiem gadiem konstatēju, ka Latvijā ir visai neliels labu zinātnisko rakstu skaits. Šajā rakstā – par to, kāds bijis Latvijas zinātniskās publicitātes progress pēdējo septiņu gadu laikā.

Pirmajā mirklī var likties, ka pēdējo gadu laikā Latvijas zinātne ir panākusi ievērojamu progresu. Zinātnisko publikāciju skaits pieaug – ja pirms desmit gadiem Latvijas zinātnieki publicēja vienu zinātnisko rakstu (kas iekļauts prestižajā Thomson Reuters Science Citation Index; tālāk - SCI) dienā, tad tagad tie jau ir divi raksti dienā. Tas ir vērā ņemams palielinājums pat starptautiskā mērogā – katru gadu zinātnisko rakstu skaits Latvijā pieaug vidēji par 6%, kamēr Eiropas Savienībā (ES) kopā tikai par 4%.

Tomēr «noturīgā zinātniskā progresa» bilde izšķīst, ja Latvijas sniegumu salīdzina kaut vai ar Lietuvas un Igaunijas rādītājiem. Valstu neatkarības atjaunošanas brīdī gan startējām no līdzīgām pozīcijām, bet jau pašos pirmsākumos sākām atpalikt no Igaunijas un 2000. gados - arī no Lietuvas. Pašlaik, ja rēķinām zinātnisko rakstu skaitu uz vienu iedzīvotāju, noturīgi atpaliekam no 25 citām ES valstīm, esam priekšā tikai Rumānijai un Bulgārijai (2. attēls). Pat ja zinātnisko publikāciju skaita pieaugums Latvijā turpināsies līdzšinējā tempā, tuvošanās ES vidējam rādītājam prasīs vairākas paaudzes (salīdzinājumam – Igaunija jau tagad ir tuvu ES vidējam līmenim). Turklāt nākotnē noturēt līdzšinējos zinātnisko rakstu skaita pieauguma tempus bez strukturālām reformām kļūs arvien grūtāk, jo līdzšinējo pieaugumu lielā mērā noteica ES fondu pieejamība zinātniskiem pētījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Manas Bank amatpersonām jaunas problēmas ar Kirgizstānas valdību

Ieva Mārtiņa, 10.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmantojot tiesiskuma izpratnes dubultstandartus jeb bijušās PSRS laiku prettiesiskās ietekmēšanas metodes, proti, «nav cilvēka - nav problēmas», Kirgizstānas varas iestādes veic kārtējo nelikumīgo rīcību - tās ir izsludinājušas Interpola meklēšanā Manas Bank amatpersonas.

Tikmēr starptautiskā likumdošana stingri paredz, ka, lai personu izsludinātu Interpola meklēšanā, ir jābūt attiecīgam prokurora apstiprinātam izmeklētāja lēmumam, uzsver baņķieri, Valērijam Belokoņam piederošās Manas Bank valdes priekšsēdētājs Jevgeņijs Verbickis. Viņš norādīja, ka par meklēšanā izsludinātajām Manas Bank amatpersonām krimināllietā šāda lēmuma nav.

Šādu Kirgizstānas valdības rīcību J. Verbickis skaidro ar pamatotām bailēm par nelabvēlīgu Starptautiskās Arbitrāžas lēmumu. Manas Bank kopā ar nolīgto starptautisko juridisko kompāniju Clifford Chance turpina ar starptautisko tiesvedību saistīto procesu par nelikumīgi atņemtā īpašuma un saistīto zaudējumu kompensāciju, tai skaitā, arī par ne mazsvarīgo reputācijas nepamatotu aizskārumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Belokoņs vērsīsies pret Kirgizstānas aktīviem ārvalstīs

LETA, 06.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kirgizstāna noteiktajos termiņos nav izpildījusi Starptautiskās arbitrāžas spriedumu, kas uzliek par pienākumu samaksāt kompensāciju baņķierim Valērijam Belokoņam, tāpēc Belokoņs vērsīsies pret Kirgizstānas aktīviem ārvalstīs, informē AS Belokon Holdings.

Saskaņā ar ANO Ņujorkas konvenciju šādos gadījumos uzvarējusī puse var panākt sprieduma piespiedu izpildi, vēršoties pret valsts aktīviem jebkurā šīs konvencijas dalībvalstī. Ņujorkas konvencijai ir pievienojušās 149 valstis. Parasti šādās situācijās seko valstij piederošu aktīvu apķīlāšana.

Pagājušā gada 24.oktobrī saskaņā ar ANO Starptautisko tirdzniecības tiesību komisijas noteikumiem izveidotā starptautiskā šķīrējtiesa Parīzē pasludināja spriedumu, nosakot, ka Kirgizstānas valdībai jāmaksā Belokoņam 16,5 miljoni ASV dolāru (13,04 miljoni eiro). Arbitrāžas tribunāla spriedums ir galīgs un saistošs izpildei Kirgizstānai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazā Jūlija skolas gados bijusi ārkārtīgi populāra un puiši kāvušies pat par iespēju pavadīt meiteni uz mājām.

Dzimusi 1960. gada 27. novembrī Dņepropetrovskā. Meitas uzvārds Grigjana, taču vēlāk pieņēmusi mātes uzvārdu – Teļegina. Skolu pabeigusi 1977. gadā. Arī sabiedriskajā dzīvē meitene bijusi aktīva – bijusi klases līdere, gatavojusi sienasavīzi un aizrāvusies ar vieglatlētiku. Mazā Jūlija skolas gados Juļa bijusi ārkārtīgi populāra un puiši kāvušies pat par iespēju pavadīt meiteni uz mājām.

Vēsture klusē, ko topošā politiķe darījusi nākamo divu gadu laikā, taču 1979.gadā viņa iestājusies Dņepropetrovskas valsts universitātē, kur uzsākusi ekonomikas un kibernētikas zināšanu apgūšanu.

Tajā pašā gadā Jūlija Teļegina apprecējās ar Aleksandru Timošenko un jau nākamajā gadā pasaulē laida meitu Jevgēņiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Baņķiera Belokoņa padotie izsludinātiInterpol starptautiskajā meklēšanā

Dienas Bizness, 12.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interpol starptautiskajā meklēšanā izsludinātas trīs baņķierim Valerijam Belokoņam tuvu stāvošas personas. Viņus par iespējamām finanšu mahinācijām vēlas atrast Kirgizstānā, kur jau gadu tiek izmeklētas iespējami noziegumi, kas saistīti ar bijušā Kirgizstānas prezidenta ģimenes cilvēkiem, vēsta Nekā personīga.

Interpol datu bāzē atrodamas ziņas par astoņiem cilvēkiem no Latvijas, kas izsludināti starptautiskajā meklēšanā. Trīs no viņiem saistīti ar Valērija Belokoņa banku Kirgizstānā. Tie ir Anita Lase, Jevgeņijs Verbickis un Jurijs Kačnovs.

Kā teikts Interpol ziņojumos – Kirgizstānas galvaspilsētas Biškekas tiesa Lasi, Verbicki un Kačnovu vaino nelikumīgi iegūtas naudas legalizācijā, starptautiskā un organizētā noziedzībā. Ziņojumā lūgts - ja kādam ir informācija par šo cilvēku atrašanās vietu, ziņot vietējai policijai.

Prasība šos cilvēkus izdod ir mīklaina, jo Latvijā par to neviens plašāku skaidrojumu nesniedz. Tāpat arī vietējā Latvijas vēstniecība par sākto starptautisko meklēšanu nav lietas kursā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kanādas tiesa par labu Belokoņam uzliek arestu Kirgizstānas akcijām uzņēmumā Centerra Gold

Dienas Bizness, 03.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ontario Augstākā Justīcijas tiesa (Ontario Superior Court Of Justice) ir pieņēmusi lēmumu arestēt 6 500 240 Kirgizstānai piederošo akciju 20,5 miljonu Kanādas dolāru vērtībā uzņēmumā Centerra Gold, informē AS Belokon Holdings.

Valērijs Belokoņs vērsās Kanādas tiesā pēc tam, kad Kirgizstānas valdība noteiktajos termiņos nebija izpildījusi savas saistības saskaņā ar 2014. gada 24.oktobrī starptautiskās šķīrējtiesas Parīzē pasludināto spriedumu, kas nosaka, ka Kirgizstānas valdībai jāmaksā Latvijas pilsonim V.Belokoņam 16,5 miljoni ASV dolāru.

Kad V.Belokoņs saņems Starptautiskā šķīrējtiesas piespriestos 16,5 miljonus, viņš Latvijā maksās kapitāla nodokli. Aptuvenā nodokļa summa, kas sprieduma izpildes gadījumā nonāks LR budžetā, ir 750 000 ASV dolāru.

Saskaņā ar ANO Ņujorkas konvenciju, arbitrāžas sprieduma neizpildes gadījumā uzvarējusī puse var panākt sprieduma piespiedu izpildi, vēršoties pret valsts aktīviem jebkurā šīs konvencijas dalībvalstī. Ņujorkas konvencijai ir pievienojušās 149 valstis. Parasti šādās situācijās seko valstij piederošu aktīvu apķīlāšana. Turpmāk Kanādas tiesa lems par arbitrāžas sprieduma piespiedu izpildi Kanādā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sagatavota Latvijas un Kirgīzijas vienošanās par ekonomisko sadarbību

, 11.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 11.septembrī, Ministru kabinetā tika akceptēts Ekonomikas ministrijas sagatavotais Latvijas Republikas valdības un Kirgizstānas Republikas valdības ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības līgums. Interesi attīstīt ekonomiskos kontaktus ar Latviju ir paudusi gan Kirgizstānas puse, gan atbalstu izteikusi arī Ārlietu ministrija, kas ierosināja izvērtēt nepieciešamību noslēgt ekonomiskās sadarbības līgumu.

Neskatoties uz to, ka Latvijas un Kirgizstānas attiecības tiek regulētas ES līmenī, Latvija ir ieinteresēta divpusēja ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības līguma (turpmāk - līgums) noslēgšanā ar Kirgizstānu, kas pavērtu plašākas iespējas abu valstu ekonomisko un tirdzniecības sakaru attīstībai, kā arī savstarpējās sadarbības aktivizēšanai. Šis līgums aptvers sadarbību tādās jomās kā rūpniecība, zinātne, tehnoloģijas un inovācijas, investīciju politika, transports, tranzīts, tūrisms, enerģētika, statistika u.c., kā arī veicinās Latvijas Republikas ekonomiskās sadarbības turpmāku attīstību ar Kirgizstānas Republiku.

Lai nodrošinātu sekmīgu līguma īstenošanu, tā ietvaros tiks izveidota Latvijas Republikas un Kirgizstānas Republikas Starpvaldību komisija ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ministru prezidents ar Somijas premjerministru pārrunāja ciešāku sadarbību ES un Baltijas jūras reģionā

, 04.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 4.septembrī, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Somijas Republikas premjerministru Matti Vanhanenu (Matti Vanhanen), kurš ieradies Latvijā oficiālā vizītē.

Aigars Kalvītis un Matti Vanhanens pauda gandarījumu par ļoti labajām Latvijas un Somijas ekonomiskajām un politiskajām attiecībām. Somijas premjers uzsvēra ciešo sadarbību Eiropas Savienībā (ES), kur abām valstīm daudzos jautājumos ir līdzīga nostāja, un reģionālo sadarbību Baltijas jūras valstu padomē, kurā šogad Latvija ir prezidējošā valsts, un aicināja kopā ar Eiropas Komisiju izstrādāt Baltijas jūras reģiona stratēģiju ES, kas veicinātu reģiona straujo ekonomisko attīstību un paaugstinātu tā konkurētspēju.

Premjerministri pārrunāja aktuālos ES jautājumus: Reformu līgumu, ES paplašināšanos un Jauno kaimiņu politiku. Aigars Kalvītis izteica cerību, ka oktobrī paredzētajā neformālajā Eiropadomes sēdē izdosies vienoties par Reformu līgumu. Latvijas un Somijas premjerministri uzsvēra, ka abas valstis ir ratificējušas ES Konstitūcijas izveides līgumu un arī Reformu līguma ratifikācija varētu noritēt veiksmīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija ir Baltijas zinātnes līdere tikai uztura mācībā

Juris Paiders, speciāli Dienas Biznesam, 22.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visās citās apkopotajās zinātņu nozarēs Latvija atpaliek no pārējām Baltijas valstīm, to apliecina jaunākā apkopotā statistika par zinātnes sasniegumiem.

Atbilstoši SCImago apkopotajai statistikai (SCImago ir pētnieku grupa Spānijā no Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), kā arī Granadas, Ekstremaduras, Madrides Karlosa III (Carlos III) un Alcalá de Henares universitātēm), 2022. gadā pārliecinoša pasaules līdere pēc zinātnisko publikāciju skaita (985 tūkstoši publikāciju) bija Ķīna, tad sekoja ASV (623 tūkstoši zinātnisko publikāciju), bet trešajā vietā pasaulē bija Indija (249 tūkstoši zinātnisko publikāciju), ceturtajā vietā ar 206 tūkstošiem zinātnisko publikāciju bija Lielbritānija.

Kā Latvijas zinātnes sasniegumi izskatās uz citu Baltijas valstu fona?

Latvijā dzīvo aptuveni 1,9 miljoni iedzīvotāju (0,024% no pasaules iedzīvotāju skaita), Igaunijā - 1,3 miljoni iedzīvotāju (0,017% no pasaules iedzīvotāju skaita), bet Lietuvā - 2,8 miljoni iedzīvotāju (0,036% no pasaules iedzīvotāju skaita). Pie līdzīga attīstības līmeņa zinātnisko publikāciju skaitam būtu jābūt proporcionālam iedzīvotāju skaitam. Ja Latvijas iedzīvotāji ir tikpat kvalificēti un izglītoti kā Igaunijas un Lietuvas iedzīvotāji, tad uz katrām 1000 Igaunijas zinātnieku publikācijām vajadzētu būt 1462 zinātniskām publikācijām Latvijā un 2154 zinātniskām publikācijām Lietuvā. Pie līdzīgas kvalifikācijas un izglītības kopējam zinātnisko publikāciju skaitam Baltijas valstīs vajadzētu izskatīties šādi - Lietuva pirmajā vietā, Latvija otrajā vietā, bet Igaunija trešajā vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijas uzņēmēji Kirgizstānā runās par vides tehnoloģijām

Žanete Hāka, 09.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Kazahstānā un Kirgizstānā Juris Maklakovs un Green Bridge Forum vadītājs Andrejs Pumpurs dosies vizītē uz Kirgizstānas galvaspilsētu Biškeku, lai pārrunātu sadarbības iespējas tīro tehnoloģiju jomā, informē foruma pārstāvji.

Vizītes laikā J.Maklakovs un A.Pumpurs tiksies ar Kirgizstānas Enerģētikas un rūpniecības ministrijas un Dabas aizsardzības un mežsaimniecības valsts komitejas pārstāvjiem, kā arī ar vides tehnoloģiju jomas pārstāvjiem un uzņemējiem, kurus šīm sarunām izvirzījis Latvijas goda konsuls Kirgizstānas Republikā Arstanbeneks Tazabekovs. Galvenie sarunu temati ir abu valstu sadarbība vides tehnoloģiju jomā, kā arī Kirgizstānas pārstāvju dalība Green Birdge Forum 2015.

Vizītes laikā iecerēts tikties arī ar pašvaldību uzņēmumiem, kā arī nozares nevalstiskajām organizācijām, tostarp The Regional Environment Centre for Central Asia jeb Carec, kas risina vides problēmas Centrālāzijā vietējā, nacionālā un reģionālā līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Avoti: Bakijevs aizbrauca, jo riskēja gadu nosēdēt izolatorā

Agnese Margēviča, 18.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gāztā Kirgizstānas prezidenta dēls Maksims Bakijevs visticamāk ir pametis Latviju un devies uz kādu citu Šengenas zonas valsti. «Ja viņš būtu Latvijā, mēs viņu jau būtu atraduši,» DB norādīja iekšlietu ministre Linda Mūrniece.

Arī Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins DB teica, ka policija veikusi pietiekami aktīvu meklēšanu, lai šobrīd varētu apgalvot, ka M. Bakijevs vairs neatrodas Latvijā. Viņa izdošanu prasīja Kirgizstānas varas iestādes, kuras M. Bakijevu apsūdz korupcijā. Maija beigās beidzas termiņš M. Bakijeva Šengenas vīzai, kuru viņam izsniegusi Šveice.

M. Bakijevs Latvijā pēdējo reizi ieradās 3. maijā ar privātu lidmašīnu no Minskas, bet šī lidmašīna jau 3. maijā devusies prom. Iekšlietu ministre nepieļauj, ka M. Bakijevs varētu būt devies uz Baltkrieviju, kur patvērumu radis viņa tēvs, gāztais Kirgizstānas prezidents Kurmanbeks Bakijevs. Ja, Interpola meklēšanā esošais, M. Bakijevs būtu mēģinājis doties uz kādu trešo valsti, ar kuru Latvijai ir robežkontrole, viņš būtu aizturēts, ir pārliecināta L. Mūrniece. To, ka M. Bakijeva bildes atrodas pat nomaļākajos Latvijas robežkontroles punktos DB pirmdien pārliecinājās uz Latvijas un Krievijas robežas Opoļos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Belokon Holdings: No Interpola meklēšanā esošo personu saraksta izslēgtas bijušās Manas Bank amatpersonas

LETA, 13.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās kriminālpoliciju organizācijas Interpola ģenerālsekretariāts izslēdzis bijušās AS Manas Bank amatpersonas Jevgēniju Verbicki, Juriju Kačnovu un Anitu Lasi no Interpola meklēšanā esošo personu saraksta, informēja kompānijā AS Belokon Holdings.

Minētās personas Interpola meklēšanas sistēmā ievietoja Kirgizstāna, izmantojot savas Interpola dalībvalsts tiesības.

Šā gada 3.jūlijā Interpola Ģenerālsekretariāts un iepriekš Interpola Failu kontroles komisija, izskatot bijušo Manas Bank amatpersonu sūdzību, ir atzinušas par nepamatotu Kirgizstānas rīcību, ievietojot meklējamo personu sarakstā Verbicki, Kačnovu un Lasi, informēja Belokon Holdings.

Telekompānijas TV3 raidījums Nekā personīga pērnvasar ziņoja, ka Interpola starptautiskajā meklēšanā izsludinātas trīs baņķierim Valērijam Belokoņam tuvu stāvošas personas, kuras par iespējamām finanšu mahinācijām vēlas atrast Kirgizstānā, kur tika izmeklēti iespējami noziegumi, kas saistīti ar bijušā Kirgizstānas prezidenta Kurmanbeka Bakijeva ģimenes cilvēkiem. Interpola ziņojumos Kirgizstānas galvaspilsētas Biškekas tiesa Lasi, Verbicki un Kačnovu vainoja nelikumīgi iegūtas naudas legalizācijā, starptautiskā un organizētā noziedzībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Paplašinās ekonomisko sadarbību ar Baltkrieviju jaunos virzienos

Dienas Bizness, 11.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ, Daugavpilī Latvijas – Baltkrievijas Starpvaldību komisijas ekonomiskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos (SVK) 11. sēdē Latvijas un Baltkrievijas pārstāvji vienojās veicināt divpusējo ekonomisko sadarbību, meklējot arvien jaunus sadarbības virzienus un formas, informē Ekonomikas ministrijā.

Sanāksmes laikā puses vienprātīgi atzina, ka ir ieinteresētas attīstīt sadarbību transporta, tranzīta un loģistikas, sakaru un IKT, pārtikas, lauksaimniecības un mežsaimniecības, tūrisma, izglītības, zinātnes un tehnoloģiju, vides aizsardzības u.c. jomās.

Baltkrievijas puse norādīja, ka ir ieinteresēta arī turpmāk attīstīt sadarbību ar Latviju lauksaimniecības tehnikas, metālapstrādes produkcijas, elektronikas, lielās sadzīves tehnikas u.c. preču piegādēs Latvijas tirgum.

Ekonomiskās sadarbības sekmēšanai un sadarbības partneru loka paplašināšanai, puses vienojās rīkot Latvijas – Baltkrievijas biznesa forumu Rīgā 2016. gada pirmajā pusē. Forumā iecerēts pārrunāt sadarbības aktivizēšanu transporta un loģistikas, IKT, finanšu u.c. virzienos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kalvītis atklājis Belokon Holding banku Kirgizstānā

, 13.09.2007

Latvijas Republikas Ministru prezidenta Aigara Kalvīša (no kreisās) un Kirgizstānas Republikas premjerministra Almazbeka Atambajeva saruna

Foto avots: Ministru prezidenta birojs

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzsākot darba vizīti Kirgizstānas Republikā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis šodien, 13.septembrī, Biškekā ticies ar Kirgizstānas premjerministru Almazbeku Atambajevu. Viņš arī piedalījies Belekon Holding piederošās bankas atklāšanā, Db.lv informēja Ministru prezidenta birojs.

Abu valstu valdību vadītāji parakstījuši Latvijas un Kirgizstānas ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības līgumu.

A.Atambajevs izrādījis īpašu interesi par Latvijas pieredzi investīciju piesaistē, izsakot vēlmi konsultēties ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras speciālistiem.

Pārrunājot ekonomiskos kontaktus starp abām valstīm, A.Kalvītis pozitīvi novērtējis tirdzniecības apjomu kāpumu starp Latviju un Kirgizstānu, kas novērots pēdējo gadu laikā. Vienlaikus Ministru prezidents norādījis, ka ir plašas iespējas aktivizēt divpusējās ekonomiskās attiecības. Interesi par sadarbību ar Kirgizstānu esot izrādījuši vairāki Latvijas uzņēmēji, plānojot šā gada oktobrī doties vizītē uz Biškeku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās valdības partneri šorīt parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu.

Dokumentus parakstīja partiju un frakciju vadītāji, klātesot arī topošās valdības ministriem, kuri parakstīja valdības deklarāciju.

Parakstīšana notika Saeimas nama Sarkanajā zālē. Saeima šodien plkst.12 lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru vadītu Kariņš.

Savukārt pusstundu pēc Saeimas ārkārtas sēdes beigām Viesu zālē plānota Kariņa preses konference. Pēc valdības apstiprināšanas tā plānojusi arī pulcēties uz pirmo svinīgo sēdi valdības mājā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, iepriekš lēsa Kariņš.

Valdību veidos piecu politisko spēku pārstāvji - «Jaunā Vienotība» (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), «KPV LV», «Attīstībai/Par» (AP) un «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Valdību vadīs politiķis no JV, lai arī šī partija vēlēšanās ieguva vismazāko mandātu skaitu Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Policija uzsākusi Kirgizstānas gāztā prezidenta dēla Maksima Bakijeva meklēšanu, DB norādīja iekšlietu ministre Linda Mūrniece. Prokuratūra gan vēl nav saņēmusi pieprasīto papildus informāciju, kas tika lūga, lai novērstu pagaidu apcietinājuma lūgumā esošo pretrunu un neskaidrību novēršanai, taču policijas šībrīža darbības ir saskaņotas ar prokuratūru.

Db zināms, ka šobrīd ir sāktas operatīvās darbības ar mērķi noskaidrot viņa atrašanās vietu. Jau otrdienas vakarā ir uzsākusi M. Bakijeva meklēšanu, informēja iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL). Trešdienas pusdienlaikā viņš vēl aizvien nav atrasts. «Mēs viņu atradīsim šodien vai rīt, bet atradīsim,» teica L. Mūrniece.

Meklēšanas pamatā ir fakts, ka Bakijevs ir iekļauts Interpol meklējamo personu datu bāzē, skaidro prokuratūra.

No neoficiālām sarunām ar procesā iesaistītajām amatpersonām izriet, ka valdības aprindās šobrīd ir neliels apjukums, kā rīkoties, ja M. Bakijevs pieprasīs politisko patvērumu, ko viņš vēl nav darījis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kirgizstānā sāk krimināllietu pret baņķieri Belokoņu

Elīna Pankovska, 01.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kirgizstānas Ģenerālprokuratūra ierosinājusi krimināllietu pret Latvijas baņķieri Valēriju Belokoņu, kurš ir šīs valsts komercbankas Manas Bank lielākais akcionārs.

Manas Bank darbība Kirgizstānā jau mēnesi esot «iekonservēta», kas, saskaņā ar neoficiālu avotu pausto, radot V.Belokoņam nopietnas finanšu plūsmu problēmas, jo baņķiera galvenie peļņas avoti ir ārpus Latvijas. Par to raksta portāls pietiek.lv

Kā ziņo Kirgizstānas Nacionālā banka, krimināllietas ierosinātas arī pret bankas amatpersonām A. Lasi (pēc visa spriežot, ar V. Belokoņu profesionālajā jomā ilgstoši saistīto Anitu Lasi), J. Verbicki (pēc visa spriežot, bankas valdes pārstāvi Jevgēņiju Verbicki, kurš bankas darbību komentējis arī Latvijas medijiem), S. Kostirinu un J. Kačnovu.

Saskaņā ar oficiālo paziņojumu, pēc tam, kad Manas Bank valdes priekšsēdētājs pagājušā gada 7.aprīlī pameta Kirgizstānu, valsts Nacionālā banka kredītiestādē ieviesa pagaidu vadību un tajā arī sāka virkni pārbaužu. Pārbaudēs atklāti daudzi pārkāpumi, kas ļaujot apgalvot, ka banka bijusi iesaistīta neveselīgā banku praksē. Nacionālās bankas slēdzienus apstiprinājusi arī valsts Ģenerālprokuratūras veiktie izmeklēšanas pasākumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta - Turcijas kravas lidmašīnas katastrofā Kirgizstānā gājuši bojā vismaz 37 cilvēki

LETA--REUTERS/AFP/INTERFAX, 16.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Netālu no Kirgizstānas galvaspilsētas Biškekas pirmdien avarējusi Turcijas kravas lidmašīna, laupot dzīvību vismaz 37 cilvēkiem, paziņojusi Kirgizstānas valdība.

Turcijas lidsabiedrības Avia Cargo Turkish lidmašīna Boeing 747, kas aviokompānijas Turkish Airlines uzdevumā veica reisu no Honkongas uz Stambulu un gatavojās nolaisties Biškekas Manasa lidostā, lai uzpildītu degvielu, avarēja ap plkst.7.30 (plkst.3.30 pēc Latvijas laika), nokrītot Dačasuu ciematā, pavēstījušas Kirgizstānas amatpersonas.

Lidmašīna aizķērusi lidostas žogu un nogāzusies apmēram 1100 metru pēc skrejceļa beigām.

Vairums bojāgājušo ir vietējie iedzīvotāji. Dzīvību zaudējuši arī četri lidmašīnas apkalpes locekļi, bet piektais tiek meklēts.

Avārijā sagrautas 30 ciemata mājas un izcēlušies vairāki ugunsgrēki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Repšes jaunās biedrības loceklim Belokoņam uzglūn Kirgizstāna

Dienas Bizness, 28.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu grūtībās esošā Kirgizstāna gatavojas dārgam tiesas procesam, kas vērsts pret baņķieri un jaundibinātās Eināra Repšes biedrības locekli Valēriju Belokoņu, turklāt valsts nevar atļauties to zaudēt. Tajā pat laikā arī atkāpšanās no apsūdzībām nav pieļaujama, ņemot vērā politiskos riskus.

Briestošās tiesvedības centrā ir Latvijā zināmais baņķieris un uzņēmējs Valērijs Belokoņs, kurš Anglijā ir pazīstams kā jaunais filantrops un futbola kluba līdzīpašnieks. Savukārt Kirgizstānā Belokoņa publiskais tēls nav tik spožs – šajā valstī viņu gaida tiesas prāva par naudas atmazgāšanu, turklāt baņķiera vārds Kirgizstānā tiek saistīts ar vienu no valsts, iespējams, visnīstākajiem personāžiem – Maksimu Bakijevu, bijušā Kirgizstānas prezidenta dēlu, raksta Eurasianet.org.

Kirgizstānu baņķieris «iekaroja», 2008. gadā dibinot banku Manas Bank, taču pēc tam, kad tika gāzts Kirgizstānas prezidenta Kurmanbeka Bakijeva valdība 2010. gadā, Manas Bank ātri vien nonāca jaunās valdības redzeslokā. Jaunā valdība pārņēma banku un nomainīja tās vadību, vēlāk izvirzot apsūdzības pret Belokoņu un Bakijeviem par bankas izmantošanu naudas atmazgāšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kirgizstānas pilsētā Ošā, piezemējoties biezā miglā, apgāzusies un aizdegusies pasažieru lidmašīna Tu–134. Incidentā ievainoti apmēram trīsdesmit cilvēki, bet brīnumainā kārtā neviens nav gājis bojā, vēsta huffingtonpost.com.

Kirgizstānas aviokompānijas Kyrgyzstan Airlines Krievijā ražotajā lidmašīnā avārijas brīdī atradušies vairāk nekā 90 cilvēki - pasažieri un apkalpes locekļi.

Lidmašīna bija ceļā no Kirgizstānas galvaspilsētas Biškekas uz Ošu.

Kyrgyzstan Airlines Tu-134 piezemējusies, apgāzusies un nolauzusi spārnu. Pēc tam tā aizdegusies, kā rezultātā lidosta tikusi īslaicīgi slēgta.

«Es uzskatu šo nelaimes gadījumu par signālu sākt rūpīgu lidošanas drošības sistēmas pārbaudi,» sacījis Kirgizstānas premjers Omurbeks Babanovs.

Tu-134 ražošana tika pārtraukta pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, bet šīs lidmašīnas joprojām bieži tiek izmantotas Centrālajā Āzijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienu no Kirgizstānas kalnu virsotnēm turpmāk dēvēs Krievijas premjerministra Vladimira Putina vārdā. Šādu priekšlikumu balsojumā atbalstījis Kirgizstānas parlaments, vēsta AFP.

Vladimira Putina virsotnes augstums ir 4 446 metri virs jūras līmeņa, un pats Krievijas premjers jau izteicies, ka vēlas uzrāpties šajā kalnā.

Kirgizstānas valdības priekšlikumu nodēvēt virsotni Krievijas premjera vārdā atbalstījuši teju visi nesen ieceltie parlamenta deputāti.

Kirgizstānā jau ir viena virsotne, kas nodēvēta bijušā Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina vārdā.

Komentāri

Pievienot komentāru