Jaunākais izdevums

Ārlietu ministrija (ĀM) saņem daudz Latvijas uzņēmēju palīdzības piedāvājumu zemestrīcē cietušajiem. Tomēr pašlaik Japānas puse par ērtāko palīdzības veidu uzskata naudu, ceturtdien informē laikraksts Dienas bizness.

Visa informācija tiekot apkopota. Par uzņēmēju piedāvājumiem ministrija esot informējusi Japānas pusi, skaidro ĀM preses sekretārs Jānis Sīlis. Vienlaikus Japāna ir skaidri pateikusi, ka šajā stadijā vēl joprojām labākā palīdzība ir tieši finansiālā, un informācija par iespējām iesaistīties ilgtermiņa atjaunošanā tiks sniegta vēlāk.

Latvijas uzņēmēji ir piedāvājuši palīdzību gan Japānas iedzīvotāju rehabilitācijā, gan dzīvojamā fonda atjaunošanā (koka māju projekti), gan arī dažādu veselības profilakses un veselību stiprinošu produktu nodrošināšanā (piemēram, smiltsērkšķu sulas ziedošana u.c.) Līdzko Ārlietu ministrija saņemšot informāciju no Japānas puses par šāda veida palīdzības nepieciešamību vai iesaistes iespējām, ministrija par to nekavējoties informēšot uzņēmējus, uzsver J. Sīlis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins nedēļas nogalē ierosinājis atbrīvot enerģiju Japānai, palielinot gāzes piegādes Eiropai, un piedāvājis Japānas kompānijām «šķēli» no Sibīrijas gāzes nozares, raksta Reuters.

Putins, pasaulē lielākās enerģijas ražotājas līderis, piedāvājis Japānas kompānijām daļas divos Sibīrijas gāzes laukos, kuru kopējās rezerves ir aptuveni 3,2 triljoni kubikmetru (tcm), vairāk nekā pasaules gāzes patēriņš gadā.

Putins teicis, ka Gazprom ir gatava palielināt gāzes piegādes Eiropai par 60 miljoniem kubilmetru (mcm) dienā, lai ļautu vairāk sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) kravām doties uz Japānu.

«Mēs palielināsim cauruļvadu gāzes piegādes Eiropai, bet LNG tankkuģi, kas paredzēti Eiropai, var apgriezties un tā vietā doties uz Japānu,» Putins sacījis tikšanās laikā Dienvidsahalīnā - 1000 kilometrus uz ziemeļiem no Japānas zemestrīces bojātās Fukušimas atomelektrostacijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Masāžas pistoles ir kļuvušas par iecienītu instrumentu gan fitnesa entuziastu, gan sportistu vidū. Kopš perkusīvās terapijas (Perkusīvā terapija ir mīksto audu manipulācijas veids) tendences sākuma 2016. gadā, kad sportisti iepazina “Theragun” masāžas pistolēm, daudzi citi uzņēmumi ir radījuši savas dažādās cenu kategorijās. Nav nekāds pārsteigums, ka masāžas pistoles ir kļuvušas populāras, jo tās palīdz samazinātu muskuļu sāpes un palielinātu kustību apjomu.

Theragun masāžas pistoli Jūs varat iegādāties fiziopreces.lv interneta veikalā

Masāžas pistoles ir diezgan dārgas, tāpēc Jums varētu varētu rasties jautājums, vai ir vērts to iegādāties. Aplūkosim piecus iemeslus, kādēļ masāžas pistole būs laba investīcija Jūsu veselības uzturēšanā.

1. Tā nav domāta tikai atlabšanai pēc treniņiem

Masāžas pistoles galvenokārt tiek uzskatītas par ierīci kas palīdz ātrāk atjaunoties pēc treniņiem. Taču sākotnēji to kā sāpju mazināšanas instrumentu izstrādāja hiropraktiķis, Dr. Džeisons Verslands. Verslands ir “Theragun” dibinātājs un vadītājs, un ierīci viņš radīja pēc traumu gūšanas motocikla avārijā. Tā vietā, lai pievērstos tradicionālajām sāpju mazināšanas metodēm, viņš vēlējās holistisku veidu, kā tikt galā ar sāpēm, un kā risinājumu izvēlējās perkusīvo terapiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija piešķirs Japānai 100 tūkstošus latu

Elīna Pankovska, 15.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija piešķirs katastrofu skartajai Japānai palīdzību 100 tūkst. Ls apmērā. Šie līdzekļi tiks ņemti no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Iespējams, palīdzība tiks pievienota kopējai Eiropas Savienības valstu palīdzībai, ko koordinēs Eiropas Komisija, DB norādīja ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis.

Viņš arī atzīmēja, ka no Latvijas vēstniecības Japānā ir evakuēti vairāki vēstniecības darbinieku ģimenes locekļi. Savukārt atsevišķi Latvijas uzņēmēji ir izteikuši gatavību piedalīties atjaunošanas darbos.

Tomēr Japānas vēstnieks Latvijā Takaši Osanai atzīmējis, ka priekšroka tiks dota tādiem uzņēmumiem, kam jau ir pieredze katastrofu skartos rajonos.

Iepriekš jau tika ziņots, ka vēstnieks par Latvijas izteikto palīdzības piedāvājumu informēs savu valdību Tokijā, lai pieņemtu lēmumu, kāda veida palīdzība pašreizējā situācijā Japānai būtu vispiemērotākā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Signet Bank Kapitāla tirgus akadēmija

Nauda attīstībai ir pieejama, ir jāgrib to paņemt

Jānis Goldbergs, 31.08.2023

Bet, neskatoties uz to, ka bez bankas kredīta ir pieejami arī citi finansējuma veidi, uzņēmēju zināšanu par finansējuma veidiem trūkums bieži vien neļauj tās citas iespējas izmantot.

Roberts Idelsons, Signet Bank valdes priekšsēdētājs

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgos naudas ir pietiekami, trūkst ambīciju paraudzīties aiz Latvijas robežām un zināšanu - tāds ir bankas, biržas un uzņēmēju pārstāvju trīspusējas diskusijas galvenais secinājums. Sarunā piedalījās biržas NASDAQ Riga vadītāja Daiga Auziņa-Melalksne, Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents un SIA Karavela valdes loceklis Andris Bite, kā arī Signet Bank valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons.

Kādas ir Latvijas uzņēmēju ambīcijas? Vai pašreizējo laiku var dēvēt par krīzi, kad jādomā par iespēju ne tikai iegādāties iekārtas vai būvēt jaunu cehu, bet arī par apvienošanos, pārņemšanu, ārvalstu tirgiem?

Andris Bite: Pirmkārt pateikšu tā, ka nekādas krīzes jau vēl nav. Ir neliela pabremzēšanās tai ballei, kas turpinājās divus gadus. Balle nebija slikta ražojošajai un eksportējošai sfērai. Protams, ir izņēmumi – tūrisms un viesmīlība. Tomēr jāteic, ka šobrīd notiek atgriešanās normālā stāvoklī. Jā, sākumā ir neliels kritiens, bet nedomāju, ka tas būs uz ilgu laiku.

Par uzņēmību un ambīcijām plašā spektrā runājot, ir jāsaka, ka ir vāji, tā patiešām vāji. Tas vēl būs maigi teikts. Manuprāt, ilgstoša biznesa vides nekopšana ir veidojusi aplamu uztveri sabiedrībā, tādēļ arī uzņēmēji realitāti redz slikti, visbeidzot, apejot apli, – arī no valsts puses uztvere ir aplama. Kopumā, runājot lauksaimniecības terminos, esam ieguvuši noplicinātu augsni, kurā nekas īsti negrib augt. Pārfrāzējot līdzību, ir maz tādu uzņēmēju, kuriem ir ambīcijas iet ārpus valsts, darboties plašāk, atņemt kādam tirgus, izveidot jaunus tirgus sev. Šī proporcija pret iedzīvotāju skaitu - aktīvie uzņēmēji pret kopskaitu - ir ļoti neliela. Kādēļ? Jau vēsturiski uzņēmējs nav mīlētākais pasažieris šajā kuģī – Latvija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Coface saglabā nemainīgu Latvijas biznesa vides riska novērtējumu

Žanete Hāka, 02.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais kredītrisku apdrošinātājs Coface paaugstinājis biznesa vides riska novērtējumu vairākām valstīm un dažām to samazinājis, taču Latvijai pagaidām tas saglabāts nemainīgs, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Novērtējums paaugstināts Japānai, kuras rādītāji uzlabojas pašreizējā premjerministra politisko aktivitāšu ietekmē, eirozonas valstij Īrijai, kuras izaugsmes rādītāji stabilizējušies, pakāpeniski izejot no finanšu krīzes, un Islandei, kuras ekonomiskā aktivitāte uzrāda stabilu dinamiku. Turpretī svārstīgās ekonomikas, finanšu problēmu un galvenokārt pieaugošo politisko un sociālo spiedienu dēļ kredītriski pieauguši Dienvidāfrikai un Tunisijai.

Čehijas un Slovēnijas biznesa vides novērtējums pazemināts līdz A4. Čehijā ilgstošais bezdarbs pašreiz veido 37% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita. Slovēnijā milzīgos parādos iestigušo kompāniju (85% no IKP) problēmas vēl vairāk saasina nepilnības banku sektorā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japāna zaudējusi savu pasaules otras lielākās ekonomikas titulu. To ieguvusi Ķīna, liekot Jāpānai atkāpties uz trešo vietu, ziņo CNN.

Japāna publiskojusi 2010.gada nominālā iekšzemes kopprodukta rādītāju. Japānas ekonomikas vērtība bijusi 5,474 triljoni ASV dolāru, bet Ķīnas - 5,8 triljoni ASV dolāru.

Japānas ekonomika 2010.gadā augusi, bet tikai par 3,9%. Ķīnas ekonomika savukārt augusi par vairāk nekā 10%.

Japānas valdība lēš, ka, ņemot vērā Ķīnas straujo izaugsmi, ASV kā pasaules lielākās ekonomikas apsteigšana tai prasīs mazāk nekā divdesmit gadus.

Japāna ir «iestrēgusi» stagnācijā un deflācijā jau divus gadu desmitus. CNN norāda, ka, raugoties nākotnē, Japānai draud «demogrāfiskais cunami», jo tajā ir pasaulē visātrāk novecojošā sabiedrība un viens no zemākajiem dzimstības līmeņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Japānas banka: ekonomika atsāks izaugsmi no jūlija

Gunta Kursiša, 15.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas ekonomika sāks atveseļoties laika posmā no šī gada jūlija līdz septembrim, kad valsts atlabs pēc zemestrīces un tai sekojošajam cunami, norāda Japānas bankas pārstāvis Masāki Širakava (Masaaki Shirakawa), raksta BBC.

«Vairums privāto ekonomistu ir pārliecināti, ka Japānas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsme atkal kļūs pozitīva šī gada trešajā ceturksnī,» stāsta M.Širakava. Viņš uzskata, ka Japānai nebūs problēmu rekonstrukcijas finansēšanā.

Starptautiskais valūtas fonds (SVF) ir pazeminājis savas prognozes attiecībā uz Japānas ekonomikas izaugsmi. Ekonomikas izaugsme šogad ir paredzama par 1,4%, kas ir par 0,2% mazāk par iepriekšējo SVF paredzēto izaugsmi.

SVF nākamgad Japānai ir paredzējis ekonomikas izaugsmi par 2,1%, un ir droši, ka Japāna atkopsies pēc katastrofas, vēsta BBC.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Japānā pieņem ārkārtas budžetu katastrofas seku likvidēšanai

Jānis Šķupelis, 02.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Japānas valdība apstiprināja, ka katastrofas seku likvidēšanai tiks izveidots budžets, kura apjoms ir 50 miljardi ASV dolāru (jeb 4 triljoni Japānas jenu).

Kopumā gan tiek lēsts, ka postījumu izmaksas, ko Japānai sagādājusi martā notikusī zemestrīce sasnieguši aptuveni 300 miljardu ASV dolāru. Tiek sagaidīts, ka Japānas valdībai nāksies pieņemt vēl vairākas ārkārtas izdevumu pozīcijas, lai finansētu postījumu atjaunošanas izmaksas.

Šobrīd tiek lēsts, ka Japānu sagaida lielākie būvniecības darbi pēdējo sešu desmitgažu laikā. Visticamāk, Japānas valdība gaidāmos būvdarbus finansēs no dažādu nodokļu pieauguma un lielākas aizņemšanās obligāciju tirgū, kas nozīmē valsts parāda palielināšanos, raksta Reuters.

Vēl pagājušajā nedēļā starptautiskā reitingu aģentūra Standard and Poor's samazināja Japānas kredītreitinga AA- nākotnes izredzes no stabilām uz negatīvām. Tas ticis darīts, jo Japānas valdībai neesot plāna kā cīnīties ar arvien augošo valsts parādu. Jāpiezīmē, ka tas Japānai ir milzīgs (aptuveni 10 triljoni ASV dolāri) un divkārt pārsniedz valsts ekonomikas lielumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pasaules Bankas prezidents: pasaules ekonomika iegājusi bīstamajā zonā

Lelde Petrāne, 15.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Bankas prezidents Roberts Zēliks (Robert Zoellick) izteicis brīdinājumu, ka pasaule ir iegājusi jaunā ekonomikas bīstamajā zonā, un Eiropai, Japānai, kā arī Amerikas Savienotajām Valstīm ir laiks pieņemt grūtus lēmumus, ziņo Reuters.

Pretējā gadījumā Eiropa, Japāna un ASV «novilks uz leju ne tikai sevi, bet arī globālo ekonomiku», runājot Džordža Vašingtona Universitātē, teicis Zēliks.

«Viņi ir pārāk ilgi kavējušies pieņemt sarežģītus lēmumus, samazinot iespēju izvēli līdz pāris sāpīgām,» viņš norādījis.

Zēliks akcentējis, ka arī ASV un Japānai jārīkojas atbildīgi un jārisina problēmas savās ekonomikās. Saskaņā ar viņa teikto Japāna ir atlikusi nepieciešamās ekonomiskās un sociālās reformas, un politiskās atšķirības ASV aizēno centienus samazināt rekordlielo budžeta deficītu.

«Ja mēs netiksim priekšā notikumiem, ja mēs nepiemērosimies pārmaiņām, ja mēs nepacelsimies virs īstermiņa politiskās taktikas vai neatzīsim, ka vara ir saistīta ar atbildību, tad mēs dreifēsim bīstamās straumēs,» teicis Zēliks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā notikumi Japānā mainīs pasauli?

Harijs Švarcs, Swedbank Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības vadītājs, 16.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Traģiskie notikumi Japānā ir ietekmējuši arī finanšu tirgus. Akciju cenas Japāna ir sarukušas par vairāk kā desmit procentiem, negatīvi ietekmējot arī finanšu tirgus Eiropā un ASV. Kā notikumi Japānā ietekmēs finanšu pasauli šodien un rīt? Dažas versijas.

- Zemestrīces radītais posts tiešā veidā negatīvi ietekmēs Japānas ekonomisko izaugsmi. Daudzu uzņēmumu darbība ir daļēji vai pilnībā apturēta, noteikti elektroenerģijas patēriņa ierobežojumi un ierobežota uzņēmumu darbība. Šie notikumi viennozīmīgi negatīvi ietekmēs uzņēmumu un patērētāju noskaņojumu, kas atsauksies arī uz to rīcību un kopējo patēriņu.

- Kad krīzes pirmais posms tiks pārvarēts un sekas apzinātas, sāksies apjomīgi atjaunošanas darbi. Pirmkārt, lai tos finansētu, Japānas valdībai nāksies aizņemties ievērojamas summas finanšu tirgos un audzēt arvien tālāk savu ārējo parādu, kas jau pašlaik ir bīstami augsts – ap 200% no IKP. Tas, visticamāk, apdraudēs Japānas kredītreitingu un sliktākajā gadījumā var pat izsaukt parāda finansēšanas problēmas - līdzīgas tām, kādas redzam pašlaik virknē Eiropas valstu. Kad ārējā parāda apjoms ir sasniedzis tik iespaidīgus līmeņus, pat neliels tā pieaugums var radīt nopietnas sekas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par 2020. gada vasaras Olimpisko spēļu mājvietu, konkurencē ar Turcijas Stambulu un Spānijas – Madridi, izvēlēta Japānas galvaspilsēta Tokija. Starptautiskās Olimpiskās komitejas lēmumu Japānā sagaidījuši ar plašām svinībām.

Kā galvenie komitejas lēmumi par labu Tokijai minēti, ka tā ir viena no pasaules tehnoloģiski attīstītākajām pilsētām un ir gatava investēt vairākus miljardus ASV dolāru pasākuma sarīkošanā. Tāpat Japānai jau ir pieredze ar šādu pasākumu organizēšanu - Tokijā Olimpiskās spēles jau ir notikušas 1964. gadā, bet 1998. gadā Olimpiāde tika sarīkota Nagano.

Tiek aplēsts, ka 2020. gada vasaras Olimpisko spēļu sarīkošana Japānai var nest 40,4 miljardu ASV dolāru lielu peļņu, kas saistīta ar šo notikumu, kā arī radīt 150 tūkstošus jaunu darbavietu. Stagnācijas nomocītajai Japānas ekonomikai šāda pasākuma rīkošana var izrādīties par lielisku stimulu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas Fukušimas prefektūrā esošā Minamisoma pilsēta noslēgusi vienošanos ar kompāniju Toshiba par valsts lielākā saules enerģijas parka izbūvi. Tas Japānai ļaus kļūt par vienu no lielākajiem saules enerģijas tirgiem pasaulē, vēsta žurnāls New Scientist.

Pēdējo mēnešu laikā saules enerģijas projektus uzsākušas daudzas Japānas pašvaldības. Lielus saules enerģijas parkus paredzēts uzbūvēt Hokaido un Kjusju salās, savukārt nesen darbu uzsāka saules enerģijas parki Gunmā un Kioto. Tādējādi Japāna pavisam drīz var kļūt par otru lielāko saules enerģijas tirgu pasaulē pēc Vācijas.

Pašlaik alternatīvie enerģijas ieguves avoti veido tikai vienu procentu no Japānas saražotās elektrības, taču nesen valsts pieņēma likumprojektus, kuriem vajadzētu atbalstīt investīcijas šajā nozarē. Atjaunojamiem enerģijas resursiem Japāna noteica paaugstinātus tarifus – 0,5 ASV dolāru apmērā par kilovatstundu, kas ir trīs reizes augstāk nekā standarta elektroenerģijas cena un tiem būtu jāsubsidē šī nozare.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vāciju baida Japānas monetārā politika

Jānis Rancāns, 25.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas valdības spertie soļi saistībā ar nacionālās valūtas jenas vērtības samazināšanu, lai uzlabotu valsts ekonomisko izaugsmi, var negatīvi ietekmēt Vācijas ekonomiku, pavēstījis ASV miljardieris Džordžs Soross.

Japānas valdība aizvadītajā decembrī uzsāka pasākumu kopu, kuriem jāsamazina valūtas vērtība, lai tādējādi padarītu lētāku valsts eksportu, kas veicinātu tautsaimniecības izaugsmi. Pasākumu ietvaros Japāna noteikusi augstāku inflācijas mērķi, kā arī uzsākusi papildus jenu drukāšanu.

Japānas lēmumu kritizējusi arī Vācijas centrālā banka, kura uzsvērusi, ka tas varot kropļot konkurenci un izsaukt «valūtu karus», kad Japānas lēmumam var sekot arī citas valstis. Savukārt Eiropas Centrālā banka Japānai pārmetusi vietējās centrālās bankas neatkarības ierobežošanu.

Satraukumu par Japānas spertajiem soļiem paudusi arī Vācijas kanclere Angela Merkele un valsts finanšu ministrs Volfgangs Šoible. Vācijas kanclere norādījusi, ka Japāna var izpelnīties arī sodu par šādām darbībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai sasniegtu oglekļa neitralitāti līdz 2050.gadam, Japāna piektdien pieņēmusi jaunu enerģētikas politiku, kas atbalsta kodolenerģiju un atjaunojamos enerģijas avotus.

Jaunais enerģētikas plāns, ko valdība pieņēmusi tieši pirms klimata samita novembra sākumā, aicina krasi palielināt atjaunojamās enerģijas izmantošanu, lai samazinātu fosilā kurināmā patēriņu nākamajā desmitgadē, Japānai cenšoties sasniegt savu vērienīgo oglekļa emisijas samazināšanas mērķi.

Kopš Fukušimas atomelektrostacijas (AES) katastrofas 2011.gadā, Japāna vilcinājās izlemt, ko iesākt ar valsts kodolenerģijas sektoru. Tagad Japāna paziņojusi, ka reaktoru darbības atjaunošana ir būtiska emisijas mērķu sasniegšanā.

Ekonomikas, tirdzniecības un rūpniecības ministrijas izveidotajā 128 lappušu plānā teikts, ka Japānai ir jānosaka vērienīgi mērķi ūdeņraža un amonjaka enerģijai, oglekļa utilizēšanai un kodolenerģijai. Plāns arī paredz popularizēt jūras vēja enerģiju un uzlādējamu bateriju izmantošanu, kurām ir izaugsmes potenciāls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody's samazina Japānas kredītreitingu

Gunta Kursiša, 24.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra Moody’s samazinājusi Japānas ilgtermiņa kredītreitingu. Tam par iemeslu reitingu aģentūra minējusi valsts deficīta apjomu un ievērojamos aizņēmumus, vēsta BBC.

Neraugoties uz to, ka Moodys raksturojis Japānas prespektīvas kā stabilas, pasaules trešās lielākās ekonomikas reitings ir samazināts no Aa2 līdz Aa3. Japānas parāda līmenis ir augstākais no attīstītajām valstīm. Valsts finanses cietušas gan no globālās finanšu krīzes 2009. gadā, gan no šī gada martā notikušās zemestrīces un tai sekojošā cunami izraisītajām sekām.

«Reitinga samazinājumu rosināja apjomīgais budžeta deficīts un tā parāda pieaugums, kas Japānai veidojies jau 2009. gadā,» teikts Moody’s paziņojumā.

Otrajā ceturksnī Japānas ekonomika sarukusi par 1,3%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn. Salīdzinot ar šī gada pirmo ceturksni, piedzīvots 0,3% samazinājums, liecina Japānas valdības sniegtie dati. Lai gan šis samazinājums ir mazāks, nekā daudzi analītiķi iepriekš paredzēja, ir pieaugušas bažas par to, ka aizvien palielinās Japānas aizņēmumi, lai tās ekonomika atlabtu pēc dabas katastrofas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Kvotu bēgļi Eiropā. Kāds būs Latvijas lēmums?

Olga Dabiža, International Organization for Migration (IOM) praktikante, 04.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Migrācija, imigrācija, kā ari imigranti tās ir tēmas, kuras Latvijas sabiedrība pēdējā laikā uztver

saasināti un arvien negatīvāk. Ar katru gadu migrācijas tēma kļūst aktuālāka un dažreiz

sabiedrība saskaras ar to, ka informācija, kas izskan plašsaziņas līdzekļos, nav pārbaudīta, ir

neprecīza vai pat sagrozīta. Rodas pārpratumi, neizpratne un maldīgi priekšstati. Plašsaziņas

līdzekļi Latvijā bieži pauž negatīvo, steriotipisku viedokli par migrāciju un imigrantiem. Visai

bieži, lai saasinātu tēmu, tiek izrautas frāzes no intervijām, diskusijām un apjomīgiem

rakstiem, tādejādi zūd to sākotnējā nozīme un vēstījuma mērķis. Izveidojas nepareizais

priekšstats par migrācijas tēmu.

Viena no aktuālākajam tēmām, kas pēdējos mēnešus ir bijusi Eiropas un visas pasaules

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

CastPrint sāk plašāku sadarbību ar medicīnas iestādēm

Anda Asere, 01.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Fiksācijas līdzekļu drukāšanas uzņēmums «CastPrint» uzsācis sadarbību ar vairākām privātām veselības aprūpes iestādēm Latvijā

«Pieaugot pacientu interesei par «CastPrint», «Veselības centrs 4» un arī veselības centru apvienības poliklīnika «Pļavnieki» ir būtisks mūsu sadarbības partneru papildinājums, kas ievērojami paplašina mūsu risinājuma pieejamību. Šīs divas veselības aprūpes iestādes ir tikai sākums, kam drīzumā pievienosies vēl citas, kuru speciālisti atbalsta inovāciju ienākšanu veselības aprūpē,» teic Jānis Oliņš, SIA «CastPrint» līdzīpašnieks.

«Pirms kāda laika tikos ar jauniem censoņiem, kam bija ideja par 3D printētu ģipšu un ortožu ražošanu tepat Latvijā. Nesen žurnālā izlasīju «CastPrint» veiksmes stāstu. Šie sasniegumi mani uzrunāja un es uzaicināju uzņēmuma pārstāvjus uz tikšanos. Jau nākamajā dienā mums bija noslēgts līgums un pirmais laimīgais klients, kuram klasiskais ģipsis tika aizstāts ar mūsdienīgu 3D printētu ģipsi,» stāsta Zane Rēvalde, SIA «Veselības centrs 4» filiāles «Baltijas Vēnu klīnika» vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas uzņēmumi sāk 5 miljonu ziedojumu vākšanas kampaņu Ukrainas atbalstam

Db.lv, 28.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai palīdzētu Ukrainai cīnīties pret Krievijas agresiju un faktiski sargāt visas Eiropas mieru, tehnoloģiju uzņēmēji iniciējuši apvienoties kustībā “Uzņēmēji mieram” un uzsāk īpašu ziedošanas kampaņu ar mērķi dažās dienās savākt 5 miljonu eiro atbalstu Ukrainai.

Atbalsts nepieciešams tūlīt un tieši privātais sektors spēj ātri apvienot spēkus, lai atbalstītu Latvijas vērtības – brīvību, demokrātiju un iespēju droši plānot nākotni ilgtermiņā.

“Pirms dažām dienām Latvijas tauta aizsāka ziedošanu Ukrainas tautai. Tagad katram Latvijas uzņēmumam ir pienākums pievienoties un palīdzēt Ukrainas karadarbībā cietušajiem, kā arī palīdzēt armijai saglabāt brīvu valsti. Privātā sektora sākotnējais mērķis ir saziedot finansiālu atbalstu vismaz 5 miljonu eiro apmērā. Aicinām uzņēmējus runāt ar saviem darbiniekiem un samazināt visas šobrīd ne tik nozīmīgās izmaksas, lai finansiāli atbalstītu ukraiņus cīņā par mieru. Ukraiņi šobrīd ar savām dzīvībām sargā mieru visā Eiropā – apstākļus, kuros mēs kā uzņēmumi spējam pastāvēt. Tas ir mūsu pienākums – palīdzēt,” aicina uzņēmēju kustības “Uzņēmēji mieram” pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai Latvijā izveidotu un ilgtermiņā uzturētu valsts zāļu lieltirgotavu, būtu nepieciešams finansējums un valstij palielinātos izdevumu pozīcija, DB skaidro Veselības ministrijas (VM) preses sekretārs Oskars Šneiders. Diskusijas par valsts zāļu lieltirgotavas izveidi jau iepriekš ir bijušas, tomēr aktīva rīcība šajā virzienā nav sekojusi. Atbilstoši tirgus pamatprincipiem šādai lieltirgotavai būtu jāstrādā ar peļņu, tāpēc nav atbildes, vai ieguldījumi būtu samērojami ar ieguvumiem, pamato O. Šneiders.

Dome lems par Dinamo halli

Lems par AS Dinamo Rīga lūgumu piešķirt zemi sporta kompleksa veidošanai.

Enerģētika

Visas Eiropas stratēģiskās gāzes rezerves varētu glabāt Dobelē

Veiktais pētījums pierāda, ka Dobelē esošā pazemes dabasgāzes krātuve (PGK) varētu kļūt par vislielāko Eiropā.

Katastrofa

Latvijas uzņēmēji grib palīdzēt Japānai

Ārlietu ministrija (ĀM) saņem daudz Latvijas uzņēmēju palīdzības piedāvājumu zemestrīcē cietušajiem. Tomēr pašlaik Japānas puse par ērtāko palīdzības veidu uzskata naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēji uzskata, ka Krievijas tirgus būs stratēģiski nozīmīgākais arī 2015. gadā

Baiba Zālīte, speciāli db.lv, 19.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stretēģiski nozīmīgākie tirgi Latvijas uzņēmēju biznesa attīstībai 2015. gadā ir Krievija, ko norādījuši 53% aptaujāto uzņēmēju, Igaunija (24%) un Vācija (21%). Par būtiskiem Latvijas uzņēmēji uzskata arī Ķīnas, Ukrainas, Somijas, ASV un Baltkrievijas tirgus, liecina vispasaules uzņēmumu vadītāju aptauja, ko Latvijā veica auditorkompānija PricewaterhouseCoopers (PwC).

Latvijas uzņēmumu vadītāji, tāpat kā uzņēmēji Centrālajā un Austrumeiropā (CAE), uzskata, ka globālā ekonomikas izaugsme nākamā gada laikā saglabāsies līdzšinējā apmērā vai samazināsies, liecina vispasaules uzņēmumu vadītāju aptauja, ko Latvijā veica auditorkompānija PricewaterhouseCoopers (PwC).

Tikai 9% Latvijas uzņēmēju uzskata, ka ekonomiskā izaugsme uzlabosies.

Neskatoties uz to, uzņēmēji saglabā pārliecību par sava uzņēmuma izredzēm palielināt ieņēmumus, sevišķi īstermiņā. 71% Latvijas uzņēmumu vadītāju ir pārliecināti par ieņēmumu pieaugumu tuvākajos 12 mēnešos.

Liela daļa Latvijas uzņēmēju, tāpat kā uzņēmēji CAE reģionā, vēlas palielināt darbinieku skaitu. To plāno darīt 41% Latvijas respondentu un 42% CAE reģiona uzņēmumu vadītāju. Tikai 15% vadītāji Latvijā ir izteikuši viedokli par štatu samazināšanu tuvāko 12 mēnešu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Uz skolas sākumu vienmēr jābūt atpakaļ,» saka Amanda Kreile, kura studē māszinības Rīgas Stradiņa universitātes Sarkanā Krusta medicīnas koledžā un jau trīs vasaras dodas strādāt uz Lielbritāniju. Viņa nav vienīgā jauniete, kas studē Latvijā, bet vasarā dodas uz ārzemēm, lai strādātu un nopelnītu.

Arī Latvijas Universitātes students Jurģis Kukša jau četras vasaras pavadījis ASV, pārdodot izglītojošas bērnu un jauniešu grāmatas, diskus vai online pakalpojumus amerikāņu ģimenēm. «Man nepatīk tā izvēle - vai nu iet uz skolu vai darbu, viens no tiem ir jāpamet. Es tādu izvēli negribēju veikt, tāpēc jāinvestē vasara savā nākotnē,» pastāsta jaunietis.

Amanda darbu Lielbritānijā meklē pati: «Es nopērku biļeti, aizbraucu, tad eju uz aģentūrām, saku, ka meklēju darbu, pastāstu par savu pieredzi. Viņi skatās, ko var piedāvāt un pēc kāda laika zvana un saka, ka ir jāiet uz interviju.» Vidēji darba atrašanai katru vasaru jāvelta divas nedēļas, saka Amanda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Dabas dots īpašnieks Rolands Briņķis piedāvā alternatīvu gāzētajiem cukurotajiem dzērieniem, ražojot dabīgu augu dzērienu no Latvijas lauku tējām un ogām

Fotogrāfijas - raksta galerijā!

«Esmu dabīga un veselīga dzīvesveida entuziasts. Pirms trim gadiem man radās doma uztaisīt absolūti dabīgu dzērienu, ko bez ierobežojumiem un bez pārmetumiem var lietot visi – pieaugušie, bērni, jaunieši. Esmu aktīvs sportists – tagad gan mazāk – , un gribējās tādu produktu, kas labi remdē slāpes, taču plašajā veikalu klāstā nebija, ko izvēlēties,» saka Rolands. Viņš pats ikdienā dzer daudz ūdens, bet ievērojis, ka bērniem un arī pieaugušajiem labāk patīk, ja dzērienam ir kāda garša. Savu produktu Rolands sauc par augu dzērienu, un tajā apvienotas Latvijas lauku tējas – kumelīšu, pelašķu, piparmētru – ar aroniju, upeņu un rabarberu sulu. Vaicāts, kāda ir to atšķirība no veikalos jau nopērkamām ledus tējām, viņš uzsver, ka tas ir saturs. Ledus tējas ir gatavotas no koncentrāta, bet Dabas dots augu dzērieni ražoti «kā mājās» – vārīta tēja, spiesta sula, sajaukta ar cukuru vai medu. «Saldinātājs pievienots tikai tik daudz, lai dzēriens būtu mazliet saldāks. Es biju iedomājies dzērienu pavisam bez saldinātājiem, taču tad es to lietotu viens pats. Ir jāskatās, ko patērētājs prasa,» atzīst Rolands. Divus no šī brīža produktiem saldina augļu cukurs fruktoze, bet vienu – medus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Japāņu uzņēmēji samazina investīciju apjomu

Gunta Kursiša, 02.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japāņu uzņēmēji šī gada otrajā ceturksnī ir samazinājuši ieguldīto investīciju apjomu. Tas norāda uz kompāniju bažām par Japānas ekonomisko izaugsmi, vēsta BBC.

Laika posmā no aprīļa līdz jūnjiam Japānas uzņēmēji iekārtām un aprīkojumam tērējuši 7,7 triljonus jēnu jeb 101 miljardu ASV dolāru, kas ir par 7,8% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Šis ir pirmais investīciju apjoma samazinājums ceturksnī, ceturkšņa datus salīdzinot ar iepriekšējā gada triju mēnešu investīciju apjomiem.

«Pastāvošās negatīvās tendences ārvalstu tirgos rada bažas par pasaules ekonomikas izaugsmes palēnināšanos,» norādīja RBS Securities pārstāve Junko Nišioka (Junko Nishioka).

Ekonomikas «bremzēšanās» galvenajos tirgos – Eiropā un ASV, ir nodarījusi Japānai divējādu ļaunumi. Pirmkārt, ir samazinājies pieprasījums no šiem reģioniem, otrkārt – Japānas nacionālās valūtas jēnas vērtība pēdējo dienu laikā ir kļuvusi rekordaugsta. Spēcīga jēna padara Japānas preces ārvalstu pircējiem dārgākas, kā arī iedragā Japānas kompāniju ieņēmumus, kad uzņēmēji repatriē ārzemēs nopelnīto.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas Vesterbotenas apgabals ir saņēmis lūgumu no Japānas, kurā tas tiek aicināts izskatīt iespējas piegādāt Japānas zemestrīcē un cunami skartajiem apvidiem vienkāršas, saliekamas koka mājas, vēsta Zviedrijas ziņu izdevums The Local.

Zviedrijā ir senas koka māju būvēšanas tradīcijas. Japāna ir lūgusi Vesterbotenas apgabala namdariem, jau esošā līguma ietvaros, izskatīt iespēju piegādāt vairāk māju.

Saskaņā ar Japānas lūgumu zemestrīces un cunami skartajos reģionos ir vajadzīgi vismaz 350 tūkstoši jaunu mājokļu. Lielākā daļa no sabrukušajām mājām bija celtas no kokmateriāliem.

«Neskatoties uz faktu, ka Japāna atrodas tālu no mums, mēs ar līdzjūtību sekojam notikumiem tajā,» otrdien izplatītajā paziņojumā skaidroja Vesterbotenas gubernators Kriss Heisters (Chris Heister).

Pati Japāna nespēj saražot tik daudz māju, lai tiktu galā ar milzīgo pieprasījumu pēc tām, vēsta The Local. Tāpēc tā cenšas atrast alternatīvas un ir uzsākusi sarunas arī ar citiem pasaules saliekamo koka māju ražotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Ko domātu uzņēmējs Kariņš par politiķi Kariņu

Romāns Meļņiks, 09.03.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr mēs koncentrējamies uz to, kā palīdzēt tiem, kam šobrīd ir grūti, un mums tas ir jādara, es cenšos arī pievērst aizvien vairāk savu uzmanību un laiku tam, kā mēs izmantosim šo krīzi un Eiropas dotās iespējas, lai celtos savā attīstībā un varētu ražot preces un pakalpojumus ar augstāku pievienoto vērtību

Tā intervijā Dienas Biznesam saka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Fragments no intervijas

Ja Krišjānis Kariņš nebūtu gājis politikā, bet palicis darboties biznesā, ko viņš kā uzņēmējs teiktu par politiķa Kariņa valdības darbu, kas saistīts ar krīzes pārvarēšanu?

Es pieņemu, ka daudziem, kas nav politikā, ir kritisks viedoklis par politiķiem. Saprotu, ka politiķi nav mīlēta sabiedrības daļa. Es strādāju uzņēmējdarbībā vēl 90. gados. Es atceros Krievijas krīzi. Man tolaik pat neienāca prātā, ka valsts man varētu jebkādā veidā palīdzēt.

Bet valsts tolaik arī neaizliedza darboties. Tagad ir ļoti daudzi uzņēmēji, kuriem ar politiskiem lēmumiem aizliegts strādāt.

Komentāri

Pievienot komentāru