Pasaulē

Lielbritānijas FSA piemēroto sodu apjoms vairāk nekā dubultojies

Lelde Petrāne, 30.12.2010

Jaunākais izdevums

Lielbritānijas Finanšu pakalpojumu iestāde (FSA) šogad piemērojusi sodus vismaz 88,4 miljonu Lielbritānijas sterliņu mārciņu (aptuveni 72 miljoni latu) apmērā. Līdz ar to ir vairāk nekā dubultots iepriekšējais sodu rekords, kas tika uzstādīts 2009.gadā, ziņo Bloomberg.

Finanšu regulators 2010.gadā piemērojis 88 naudas sodus. Iepriekšējā gadā tas piemēroja 40 sodus 34,8 miljonu mārciņu vērtībā, liecina Londonā bāzētā advokātu biroja Reynolds Porter Chamberlain LLP informācija. Paša regulatora sniegtie dati gan nedaudz atšķiras. FSA savā mājaslapā norādījusi, ka 2010.gadā piemērojusi nauda sodus 89,1 miljona mārciņu apmērā.

JPMorgan Chase & Co. Londonas vienībai jūnijā tika piemērots 33,3 miljonus mārciņu liels sods, jo tā nebija pienācīgi atdalījusi klientu naudu no saviem kontiem.

FSA, kas tiks likvidēta 2012.gadā un aizstāta ar vismaz divām jaunām aģentūrām, tikusi kritizēta par paviršu uzraudzību, kas veicināja smagāko finanšu krīzi kopš Lielās depresijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Lielbritānijā Snoras neielaida, baidoties no krievu miljardiera

Lelde Petrāne, 24.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas Finanšu pakalpojumu pārvalde (Financial Services Authority - FSA) Snoras bankai savulaik aizliegusi izvērst darbību Anglijā, cita starpā atsaucoties uz faktu, ka banku kontrolē Krievijas miljardieris Vladimirs Antonovs, 2009. gadā ziņoja laikraksts The Times.

Par to šodien raksta laikraksts Diena.

V. Antonovs Latvijā šobrīd jau atzīts par aizdomās turēto sakarā ar aptuveni simt miljonu latu iztrūkumu Latvijas krājbankā (LK), savukārt Lietuva viņu izsludinājusi starptautiskajā meklēšanā. Iepriekš izskanējis, ka no LK lielākā akcionāra Snoras varētu būt pazudis miljards litu (ap 200 miljoni latu), bet pašreiz izskatās, ka situācija varētu būt pat sliktāka, Dienai atzinusi Lietuvas prokuratūras pārstāve Rūta Dirsiene.

«Visticamāk, Snoras ar FSA nesadarbotos atvērtā un atsaucīgā veidā,» - ir arguments, ar kuru FSA savulaik pamatoja atteikumu ļaut bankai darboties Lielbritānijā. Laikraksts The Times piebildis, ka tas regulatoram liegtu pilnvērtīgi uzraudzīt, vai Snoras rīkojas saskaņā ar naudas atmazgāšanas un finanšu noziegumu novēršanas prasībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas Finanšu pakalpojumu iestāde (FSA) Volstrītas milzim Goldman Sachs piemērojusi 20 miljonu Lielbritānijas sterliņu mārciņu (31 miljons ASV dolāru) soda naudu, ziņo BBC.

Naudas sods ir par nespēju informēt FSA, ka ASV «finanšu sargsuns» - Vērtspapīru un biržas komisija - šovasar veica izmeklēšanu saistībā ar krāpšanu bankā. Jūlijā Goldman atrisināja krāpšanas lietu, samaksājot 550 miljonus ASV dolāru.

20 miljonu mārciņu sods ir viens no lielākajiem sodiem, kādu FSA jebkad piemērojusi, norāda medijs.

Gan FSA, gan Goldman Sachs atteikušies sniegt medijam komentārus saistibā ar naudas sodu.

Šā gada pirmajos trīs mēnešos banka strādāja ar 3,5 miljardu ASV dolāru peļņu, bet laika posmā no aprīļa līdz jūnijam tai izdevās nopelnīt vien 613 miljonus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices banka UBS piekritusi maksāt 1,5 miljardus ASV dolāru lielu soda naudu Lielbritānijas, ASV un Šveices varasiestādēm, lai panāktu izlīgumu saistībā ar apsūdzībām Libor likmju manipulācijā.

UBS piespriestā soda nauda ir vairāk nekā trīs reizes lielāka nekā bankai Barclay’s, kurai jūnijā par Libor likmju manipulēšanu nācās maksāt soda naudu 450 miljonu ASV dolāru apmērā. UBS piespriestais sods ir otrs lielākais banku vēsturē, vēsta BBC.

Šveices banka maksās 1,2 miljardus dolāru lielu naudassodu ASV Tieslietu departamentam un Finanšu instrumentu tirdzniecības komisijai, 160 miljonus sterliņu mārcīju Lielbritānijas Finanšu pakalpojumu pārvaldei (FSA) un 59 miljonus Šveices franku regulatoram Finma.

Lielbritānijas finanšu regulators skaidro, ka krāpniecībā ar Libor likmēm bijuši iesaistīti 45 cilvēki, kas savas darbības pārrunājuši ar interneta sarunu vietņu un e-pastu palīdzību. FSA publiskojusi bankas brokeru e-pastus, kuros tie apspriež paredzamās manipulācijas un viens otru uzrunā par «supermenu» un «šodienas varoni». Tāpat FSA secinājusi, ka manipulācijas bankas iekšienē tikušas uzskatītas par normālu biznesa praksi. Britu varasiestādes arī norāda, ka UBS tik ļoti plaši manipulējusi ar Libor, ka, laika posmā no 2010. līdz 2005. gadam, par aizdomīgām uzskatāmas visas bankas darbības ar šīm likmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija apsver sākt Sīrijas nemiernieku, kas jau ilgāk par diviem gadiem cīnās pret Bašara Al Asada režīmu, apbruņošanu, kā arī palielināt tiem atbalstu.

Iecerēts, ka ieroči nemierniekiem varētu tikt piegādāti ar ASV izlūkdienesta starpniecību. Nemiernieki, kas cīnās ar valdības karaspēku, ir bruņoti salīdzinoši vāji. Tā sauktās Brīvās Sīrijas armijas (FSA) kodols veidojies no dezertējušiem valdības karaspēka karavīriem, kuri FSA rindās pārgāja ar saviem ieročiem. Papildus ieročus nemiernieki iegūst uzbrūkot valdības armijas noliktavām un melnajā tirgū.

Neskatoties uz ieroču piegādes embargo, Sīrijas nemierniekiem nereti izdodas iegūt ieročus arī kontrabandas ceļā. Paredzams, ka situācija varētu mainīties pēc tam, kad bruņojumu nemierniekiem sāks piegādāt ASV.

Tikmēr FSA nākas improvizēt un pašiem izgatavot ieročus. Nemiernieku kontrolētajās teritorijās ir daudzas pagrīdes fabrikas, kurās ieroči tiek laboti, lietas lodes un izgatavotas sprāgstvielas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Brīvās Sīrijas armijai (FSA) nākas improvizēt un pašiem izgatavot ieročus, jo nemiernieki, kas cīnās ar valdības karaspēku, ir bruņoti salīdzinoši vāji. Aģentūras Reuters fotogrāfi fotogrāfijās iemūžinājuši FSA pašu ražotos, improvizētos ieročus.

Tā sauktās Brīvās Sīrijas armijas kodols veidojies no dezertējušiem valdības karaspēka karavīriem, kuri FSA rindās pārgāja ar saviem ieročiem. Papildus ieročus nemiernieki iegūst uzbrūkot valdības armijas noliktavām un melnajā tirgū.

Tikmēr lielākā Sīrijas opozīcijas grupējumu alianse - Rietumu atbalstītā Nacionālā koalīcija - naktī uz pirmdienu sanāksmē Stambulā pieņēmusi lēmumu par piedalīšanos ASV un Krievijas rosinātajās miera sarunās ar Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdību.

Kā teikts koalīcijas paziņojumā, grupējuma pārstāvji miera sarunās piedalīsies vienīgi tad, ja Damaskas valdība izveidos humanitāros koridorus uz aplenktajiem apvidiem, kā arī atbrīvos ieslodzītos, pirmkārt, sievietes un bērnus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas banka Deutsche Bank kļuvusi par pirmo finanšu kompāniju Lielbritānijā, kas tiks sodīta par bezatbildīgu hipotekāro kreditēšanu, ziņo BBC.

Finanšu pakalpojumu iestāde (FSA) tai piemērojusi 840 tūkstošu Lielbritānijas sterliņu mārciņu (694 tūkstoši latu) naudas sodu, un tai kompensācijās aizņēmējiem būs jāizmaksā 1,5 miljoni Lielbritānijas sterliņu mārciņu (1,24 miljoni latu).

«Šī ir pirmā reize, kad mēs esam vērsušies pret uzņēmumu saistībā ar bezatbildīgu hipotekāro kreditēšanu,» sacījusi FSA pārstāve Margareta Kola (Margaret Cole).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Par manipulāciju ar likmēm Barclays saņem 290 miljonu mārciņu sodu

Žanete Hāka, 27.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Lielbritānijas uzraudzības iestādes piemērojušas sodu Lielbritānijas bankai Barclays par manipulācijām ar galvenajām procentu likmēm, raksta BBC News.

Lielbritānijas Finanšu pakalpojumu pārvalde (Financial Services Authority - FSA) piemērojusi 59,5 miljonu mārciņu sodu, kas ir lielākais šī regulatora piemērotais sods. Institūcija atklājusi, ka Barclays pārkāpusi noteikumus vairāku gadu garumā un pārkāpumos iesaistīts ievērojams skaits darbinieku.

Pārējos sodus Barclays nāksies maksāt ASV uzraudzības iestādēm.

Manipulācijas veiktas saistībā ar Libor un Euribor likmēm, kurām ir nozīmīga loma gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu aizdevumiem piemērotajām likmēm. Tāpat likmēm ir tieša ietekme uz triljonu dolāru vērtiem starpbanku un citu institūciju darījumiem.

FSA turpina īstenot vairākas citas būtiskas pārrobežu izmeklēšanas šajā jomā, kā rezultātā šīm darbībām vajadzētu kliedēt kompāniju šaubas par nopietnām šīs bankas rīcības sekām, norādījuši FSA pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Secinājumu publiskošana par iespējamo naudas atmazgāšanu Swedbank aizkavēsies

LETA--REUTERS, 23.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas Finanšu uzraudzības pārvalde (FSA) piektdien paziņoja, ka secinājumus izmeklēšanai saistībā ar aizdomām par to, ka Zviedrijas «Swedbank» meitasbankās Baltijas valstīs varētu būt notikusi naudas atmazgāšana, publiskos nākamā gada sākumā.

Tas būs vairākus mēnešus vēlāk, nekā tika paredzēts iepriekš.

Zviedrijas un Baltijas valstu finanšu uzraudzības institūcijas veic kopīgu izmeklēšanu saistībā ar aizdomām par naudas atmazgāšanu «Swedbank», un sākotnēji šīs izmeklēšanas rezultātus bija iecerēts publiskot oktobrī.

FSA skaidro, ka informācijas publiskošana aizkavēta, «ņemot vērā plašo materiālu klāstu, kas jāizvērtē izmeklēšanā».

Kopš februāra «Swedbank» tikusi pievērsta uzmanība saistībā ar mediju ziņoto, ka caur to plūdušas lielas summas, kam varētu būt saistība ar naudas atmazgāšanu.

Zviedrijas sabiedriskās televīzija SVT vēstīja par aizdomām, ka starp Dānijas bankas «Danske Bank» un «Swedbank» Baltijas struktūrvienībām laikā no 2007. līdz 2015.gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,8 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Lielbritānijā apdrošinātājam par datu pazaudēšanu piemēro 2,3 miljonu sodu

Lelde Petrāne, 24.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas Finanšu pakalpojumu pārvalde (FSA) sodījusi Zurich Insurance PLC Lielbritānijas filiāli, piemērojot aptuveni 2,3 miljonus mārciņu (1,96 miljoni latu) lielu sodu, jo tā pazaudējusi 46 tūkstošu klientu personiskos datus, ziņo MarketWatch.

Kā norāda medijs, šis sods ir lielākais, kādu FSA jebkad piemērojusi vienam uzņēmumam par pārkāpumu, kas saistīts ar datu drošību.

Pazaudētie dati saturējuši informāciju par klientu identitāti, banku kontiem, kā arī dažos gadījumos par apdrošinātajiem aktīviem un drošību.

Regulators norādījis, ka datu pazaudēšana pakļāvusi klientus apzagšanas riskam, tomēr pierādījumi, ka dati ir izmantoti ļaunprātīgi, pagaidām nav iegūti.

Zurich Insurance ir daļa no Zurich Financial Services Group.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Brīdina par nelikumīgu pakalpojumu sniedzējiem Latvijā un Lielbritānijā

Elīna Pankovska, 15.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) rīcībā nonākusi informācija par aktīvu pārvaldīšanas kompāniju Latvijā un par it kā Latvijā reģistrētu ieguldījumu pakalpojumu kompāniju, kura piedāvā savus pakalpojumus Lielbritānijā, taču abas kompānijas nav tiesīgas piedāvāt šādus pakalpojumus.

Šā gada oktobra sākumā vairākkārt izskanējusi informācija, ka darbību Latvijā sākusi Šveices aktīvu pārvaldīšanas kompānija Maximus Capital S.A.. Savukārt FKTK norāda, ka šai kompānijai, kurai ir Latvijā reģistrēta pārstāvniecība, nav izsniegta ne licence kredītiestādes darbībai, ne arī darbībai kā ieguldījumu pakalpojumu un ieguldījumu blakuspakalpojumu sniedzējam.

Savukārt no Lielbritānijas finanšu sektora uzraudzības iestādes - Financial Services Authority (FSA) saņemts paziņojums par kompānijas Fortitude Asset Consultants neatļautu darbības veikšanu Lielbritānijā. FSA kompānijai Fortitude Asset Consultants nav devusi atļauju darbībai Lielbritānijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

EK atņems britiem lētus burgerus

Jānis Rancāns, 05.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijas (EK) likusi Lielbritānijai atteikties no tehnikas, kura tiek izmantota liellopu gaļas apstrādes procesā, kas valstī varētu palielināt hamburgeru cenas, vēsta britu plašsaziņas līdzekļi.

Komisijai nav paticis veids, kā daļa britu gaļas pārstrādes uzņēmumu, izmantojot zema spiediena iekārtas, iegūst pie kauliem palikušos gaļas atlikumus, no tiem izņemot cīpslas un stiegras. Šāda gaļa bieži tiek izmantota burgeros.

Lielbritānijas Pārtikas standartu aģentūra (FSA) uzsver, ka šādā veidā apstrādāta gaļa neapdraud cilvēku veselību. Gaļas nekaitību atzinusi arī Eiropas Komisija, taču, neskatoties uz to, Komisija uzsver, ka metode ir pretrunā Eiropas Savienības (ES) vienotā tirgus noteikumiem.

Saskaņā ar Komisijas lēmumu Apvienotajai Karalistei jāpārtrauc šāda veida gaļas apstrāde, pretējā gadījumā Lielbritānijai varētu tikt aizliegts gaļas eksports uz ES valstīm, kas spēcīgi iedragātu britu ekonomiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Atkāpies skandāla satricinātās bankas Barclays vadītājs

Jānis Rancāns, 03.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazāk nekā nedēļu pēc tam, kad ASV un Lielbritānijas uzraudzības iestādes piemēroja sodu Apvienotās Karalistes bankai Barclays par manipulācijām ar procentu likmēm, atkāpies bankas izpilddirektors Bobs Daimonds (Bob Diamond).

Komentējot savu atkāpšanos no ieņemamā amata, B. Daimonds norādīja, ka pieņēmis šādu lēmumu tāpēc, ka pret banku vērstais spiediens varējis kaitēt tās darbībai, vēsta BBC. Savukārt Lielbritānijas kanclers Džordžs Osborns paudis cerības, ka B. Daimonda atkāpšanās ir pirmais solis ceļā uz jaunas atbildības kultūras rašanos.

«Valstij tas ir pareizs lēmums,» sacīja Dž. Osborns, uzsverot, ka Lielbritānijai nepieciešama stipra Barclays, kas visus spēkus velta ekonomiskās izaugsmes veicināšanai.

Db.lv jau vēstīja, ka Lielbritānijas un ASV regulatori Barclays piemēroja 290 miljonu mārciņu (aptuveni 248 miljonu latu) lielu sodu par krāpšanos ar Libor un Euribor likmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Igaunijā darbību sāks jauna banka Inbank

LETA, 13.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauna banka Inbank piektdien Igaunijā saņēmusi darbības licenci un par tās valdes priekšsēdētāju kļuvis bijušais Igaunijas bankas Hansapank vadītājs Prīts Peldoja, vēsta Äripäev Online.

Igaunijas Finanšu pakalpojumu pārvalde kredītu institūcijas darbības licenci izsniegusi uzņēmumam AS Cofi, bet kompānijas nosaukums kā kredītu izsniegšanas institūcijai būs Inbank.

FSA atļauja nodrošina kompānijai bankas licenci jeb tiesības no iedzīvotājiem pieņemt noguldījumus un naudu.

«Mūsu mērķis bija radīt veiksmīgu finanšu kompāniju, kurā mēs paši vēlētos strādāt visu mūžu,» norāda Peldoja.

Peldoja pavēstīja, ka AS Cofi un struktūrvienībām šobrīd ir vairāk nekā 100 000 klientu, taču uzņēmums tirgū vēl nav ieguvis tik plašu atpazīstamību.

«Tagad mēs ieejam tirgū kā banka, jo noguldījumus nevar pārdot bez licences un ir visai sarežģīti to nodrošināt caur partneriem. Tāpēc loģisks solis bija ieiet tirgū ar jaunu zīmolu un kā atsevišķai bankai,» skaidro Peldoja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas veikalos, visticamāk, tiek pārdots klonētas govs pēcnācējas piens, vēsta telegraph.co.uk.

Šo gadījumu jau sākusi izmeklēt Lielbritānijas Pārtikas standartu aģentūra (FSA), kas jau paziņojusi, ka pārdot klonētu govju un to pēcnācēju pienu ir nelikumīgi.

Kāds Lielbritānijas lauksaimnieks laikrakstam International Herald Tribun stāstījis, ka viņš izmanto pienu no govs, kas iegūta no klona. Piens esot daļa no viņa ikdienā saražotās produkcijas un netiek speciāli marķēts. Šis lauksaimnieks gan vēlējies palikt anonīms, jo baidās, ka patērētāji varētu pārtraukt pirkt viņa ražoto pienu. Viņš arī atzinis, ka pārdod embrijus no šīs pašas govs lauksaimniekiem Kanādā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Pasaules baņķieri vienojas par jauniem kapitāla rezervju noteikumiem

Lelde Petrāne, 13.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālo banku vadītāji un regulatoru pārstāvji vienojušies par jauniem noteikumiem, kuru mērķis ir novērst nesenās finanšu krīzes atkārtošanos, ziņo BBC.

Sanāksmē Šveices pilsētā Bāzelē viņi vienojušies par prasību bankām turēt vairāk kapitāla rezervēs.

Kā norāda BBC biznesa redaktors Roberts Pestons, vienošanās ir svarīgs pagrieziena punkts banku reformā. Tam vajadzētu nozīmēt, ka bankām ir lielāka spēja absorbēt zaudējumus nākotnes krīžu laikā bez nodokļu maksātāju palīdzības.

Lielbritānijas Finanšu pakalpojumu iestādes (FSA) priekšsēdētājs Lords Tērners (Lord Turner) sacījis, ka jaunajiem noteikumiem būs nozīmīga loma, veidojot elastīgāku pasaules banku sistēmu.

Savukārt Eiropas Centrālās bankas vadītājs Žans Klods Trišē (Jean-Claude Trichet) akcentējis, ka jaunie noteikumi ar nosaukumu Basel III padara spēcīgākus globālos kapitāla standartus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FKTK brīdina par nelikumīgu pakalpojumu sniedzēju no Lielbritānijas

Sandra Dieziņa, 17.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) saņēmusi paziņojumu no Lielbritānijas finanšu sektora uzraudzības iestādes par kompānijas William Smith and Company neatļautu darbības veikšanu Lielbritānijā.

Šī kompānija kā vienu no savām adresēm savā mājas lapā internetā ir norādījusi arī adresi Latvijā – Rīgā, Brīvības ielā 103-1A, LV-1001. FSA ir informējusi Komisiju, ka Lielbritānijas uzraudzības iestāde kompānijai William Smith and Company nav devusi atļauju darbībai Lielbritānijā.

Komisijas biroja vadītāja Anna Dravniece brīdina, ka kompānijai William Smith and Company arī Latvijā nav Finanšu instrumentu tirgus likumā noteiktajā kārtībā izsniegtas licences darbībai ieguldījumu pakalpojumu un ieguldījumu blakuspakalpojumu sniegšanai. Tādējādi tai arī Latvijā nav tiesību ne piedāvāt, ne arī sniegt ieguldījumu pakalpojumus un ieguldījumu blakuspakalpojumus. William Smith and Company Latvijas Komercreģistrā kā juridiska persona Komerclikumā noteiktajā kārtībā nav reģistrēta.Anna Dravniece uzsver, ka nelicencēta komercdarbība, pieņemot noguldījumus vai piesaistot ieguldījumus, ir krimināli sodāma darbība.

Komentāri

Pievienot komentāru