Jaunākais izdevums

Liepājas ostā pēc Dānijas kapitāla uzņēmuma Dan Store Latvia pasūtījuma top komplekss paātrinātai un kvalitatīvākai graudu iekraušanai kuģos.

Plānots, ka iekraušanas iekārtu, kas apkalpos ostas 42. un 43. piestātni, nodos ekspluatācijā šā gada 19. maijā, taču pēc tam vēl turpināsies tā regulēšana, db.lv informēja Liepājas ostā. Vienlaikus ar iekraušanas iekārtas montāžu izbūvēta slēgta galerija, kas ļaus kravas no noliktavas ar segto lenšu sistēmu nogādāt taisni kuģī. Tas samazinās kravas zudumus un jūtami palielinās kraušanas normas. Iekraušanas jauda kuģos no 400-500 tonnām stundā pieaugs līdz 1000 tonnām stundā, stāsta projekta vadītājs Edvīns Kairēns. Būvniecību veic SIA U.P.T.K., savukārt stividorpakalpojumus, tāpat kā līdz šim, nodrošinās a/s Liepājas osta LM.

2005. gadā Liepājas ostā, ieguldot astoņus miljonus ASV dolāru (ap četriem milj. latu), tika uzbūvēts specializēts beramkravu (graudi, lopbarība) pārkraušanas terminālis ar slēgtajām noliktavām un sešiem graudu silosiem. Projekta realizācijā sadarbojās Šveices kompānija Bunge, Dānijas kompānija Dan Store un LSEZ a/s Liepājas osta LM. Termināļa otrā kārta tika pabeigta 2011. gada beigās, un tās ietvaros tika paplašināts infrastruktūras tīkls – izbūvēta jauna noliktava (3087.74 m²) ar atsevišķiem pārkraušanas punktiem auto transportam un dzelzceļam. Kopējā termināļa kravu caurlaides jauda ir 700 tūkst. t gadā. Otrās kārtas izmaksas ir ap 2,26 miljoniem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas ostas uzņēmēji 2023. gada jūlijā pārkrāvuši 458 222, 47 tonnas dažādu kravu un aktīvi gatavojās jaunajai graudaugu sezonai, kas tradicionāli sākas 1. augustā un turpinās līdz nākamā gada 1. augustam.

2022./2023. gada graudaugu sezonā Liepājas ostā pārkrautas 3156,7 tūkst. tonnas lauksaimniecības kravu. Kā norāda uzņēmēji, katra graudaugu sezona ir atšķirīga, ko nosaka graudaugu sezonas ražīgums un tirgus nosacījumi.

Lai arī šobrīd vēl grūti prognozēt kāda būs jaunā graudaugu sezonu, ko spēcīgi ietekmēja gan ilgstošais sausums vasaras pirmajā pusē, gan spēcīgās lietus gāzes ar vēju un krusu, kas nodarīja nopietnus postījumus augusta sākumā, Liepājas ostas uzņēmumi uzsākuši jaunās graudaugu sezonas graudu kravu pieņemšanu. LSEZ SIA Dan Store graudaugu termināls pirmo miežu kravu pieņēma jau 14. jūlijā, nedaudz vēlāk arī kviešu un rapšu graudaugus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Liepājas brīvzonā atgriežas pirmskrīzes apjomi

Vēsma Lēvalde, 13.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) uzņēmumu kopējais apgrozījums 2011.gadā sasniedzis 90,6 miljonus latu.

Salīdzinot ar 2010.gadu, 34 LSEZ kapitālsabiedrības apgrozījušas par 30,2 miljoniem latu jeb 33,3% vairāk nekā gadu iepriekš, liecina LSEZ pārvaldes gada pārskats. Vienlaikus jāatzīst, ka 90 miljonu latu apgrozījumu LSEZ uzņēmumi sasniedza jau 2008.gadā. «Gan kapitālsabiedrību apgrozījums, gan ieguldījumu apjoms faktiski atgriezies pirmskrīzes līmenī,» situāciju raksturo LSEZ pārvaldes mārketinga un investīciju daļas vadītājs Ivo Koliņš.

Pagājušajā gadā Liepājas SEZ uzņēmumu kopējie nefinanšu ieguldījumi ir 9,9 miljoni latu. 2010.gadā ieguldījumu apjoms bija gandrīz uz pusi mazāks – aptuveni pieci milj. latu. LSEZ pārvalde to skaidro ar ostas padziļināšanu, kas pavērusi ceļu lielākiem kuģiem, rosinot domāt par attīstību arī ostas uzņēmumus. Lielākos ieguldījumus – 4,014 miljonus latu – 2011.gadā veikusi a/s Liepājas osta LM, kas sadarbībā ar uzņēmumu Dan Store izbūvēja beramkravu termināļa otro kārtu, rekonstruēja Liepājas ostas 50.piestātni, kā arī izbūvēja dzelzceļa pievadu, iegādājās divus portālceltņus un vienu mobilo ostas celtni. «Ar 2011.gada rezultātiem esam apmierināti. Lai gan paralēli notika celtniecība, sasniedzām gan labu kravu, gan finanšu apgrozījumu,» DB atzina a/s Liepājas osta LM valdes priekšsēdētājs Pēteris Iesalnieks. Savukārt LSEZ valdes loceklis, uzņēmējs Jānis Vilnītis atzīmē kā pozitīvu faktoru ne tikai ieguldījumu apjomu, bet arī to, ka realizēti publiskās un privātās partnerības projekti, par uzņēmēju līdzekļiem izbūvējot jaunas piestātnes uz valstij piederošās zemes. DB jau rakstīja, ka pilnīgi jaunu piestātni ostā būvē LSEZ SIA Transit Services. Pērn noslēdzās piecus miljonus latu vērtā projekta pirmā kārta. Vairāk nekā 800 tūkstošus latus pērn ieguldījusi LSEZ SIA Laskana. «Bija ļoti labs gads, koku tirgus sakārtojās, bija labs pieprasījums, tāpēc nācās arī iegādāties papildu tehniku,» DB stāsta uzņēmuma līdzīpašnieks Gunvaldis Vēsmiņš. Pērn par 49,7% audzis arī LSEZ uzņēmumu eksports.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par sakoptāko Liepājas ostas uzņēmumu atzīst Terrabalt

Vēsma Lēvalde, 25.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) pārvalde nolēmusi turpmāk ik gadus apbalvot brīvzonas sakoptākos uzņēmumus un atzīmēt arī nolaidīgākos.

Kopumā žūrija izvērtēja 19 LSEZ uzņēmumu teritorijas, bet par sakoptāko atzina prāmju termināļa apkalpotāju, stividoru LSEZ SIA Terrabalt. Atzinības rakstus un Valda Ķikuta gleznas saņēma LSEZ SIA Dan Store; LSEZ SIA Baltic Transhipment Center; SIA Cemex un LSEZ SIA Kolumbija Ltd. Šogad netīrākā uzņēmuma tituls netika piešķirts, jo LSEZ pārvalde nolēmusi pirmajā konkursa rīkošanas gadā tikai iedvesmot visus, uzteicot kārtīgākos.

LSEZ pārvaldnieks Guntars Krieviņš norādīja, ka konkurss sevi ir attaisnojis, jo veicinājis ostas uzņēmumu sakārtošanu, padarot Liepājas ostu skatam pievilcīgāku. Konkursa uzvarētāja sumināšanas pasākums esot arī iespēja ostas uzņēmējiem satikties un varbūt arī izlīgt, ja bijuši kādi konflikti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Liepājas Osta LM pērn pārkrāvusi 2,67 miljonus tonnu kravu

Žanete Hāka, 23.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn Liepājas uzņēmuma Liepājas Osta LM apgrozījums audzis par 56,72%, sasniedzot 22,7 miljonus latu, liecina dati Lursoft.

Pēc 2011.gada, kad Liepājas Osta LM strādāja ar 107,98 tūkstošu latu zaudējumiem, pērnais gads noslēgts ar 1,12 miljonu latu peļņu pēc nodokļu nomaksas. Kā norāda uzņēmuma vadība, pērn pārkrauto kravu apjoms sasniedzis 2,67 miljonus tonnu, kas, salīdzinot ar 2011.gadu, ir par 57,8% vairāk. Galvenais neto apgrozījuma palielināšanās iemesls bijis apgrozījuma pieaugums stividoru pakalpojumu segmentā (+2,4 miljoni latu), kuģu aģentēšanas segmentā (par vienu miljonu latu) un ieņēmumos no kuģu fraktēšanas (+4,9 miljoni latu).

2012.gadā Liepājas Osta LM turpinājis sekmīgi attīstīties, ieguldot līdzekļus pamatdarbības aktīvos. Kopējās investīcijas pārskata periodā veidoja 2,84 miljonus latu. Kā nozīmīgākie pērn realizētie projekti tiek minēti 50.piestātnes rekonstrukcijas pabeigšana, graudu termināļa otrās kārtas celtniecības finalizēšana sadarbībā ar SIA Dan Store, kā arī jaunā portālceltņa iegūšana īpašumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Liepājas brīvzonas kapitālsabiedrību kopējais apgrozījums - viena trešā daļa no Liepājas metalurga apgrozījuma

Vēsma Lēvalde, 27.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) 36 kapitālsabiedrību kopējais neto apgrozījums 2012. gadā bija 107,76 miljoni latu, kas par 18,9 % pārsniedza 2011.gada veikumu.

Salīdzinājumam - a/s Liepājas metalurgs pērn pārsniedza 300 miljonu latu apgrozījumu.

Tomēr, salīdzinot ar 2011.gadu, brīvzonā audzis gan apgrozījums, gan darbavietu skaits, liecina LSEZ pārvaldes apkopotie dati. Nodarbināto skaits LSEZ kapitālsabiedrībās 2012. gadā palielinājies par 107 darbiniekiem.

2012. gada rezultātus ietekmēja labvēlīgā tirgus situācija, un Liepājas speciālās ekonomiskās zonas kapitālsabiedrības to izmantoja, ne tikai palielinot apgrozījumu, bet investējot savos uzņēmumos, kas nodrošinās stabilu darbību ilgtermiņā, norāda Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldnieka vietnieks Jānis Lapiņš.

LSEZ kapitālsabiedrību kopējie ieguldījumi sasnieguši 19,8 miljonus latu. No LSEZ kapitālsabiedrībām lielākos ieguldījumus 2012. gadā veikuši Liepājas metalurga saistītie uzņēmumi - LSEZ SIA Elme Messer Metalurgs – 10,2 milj. Ls, kas paplašināja ražotni. Nozīmīgus ieguldījumus 2012. gadā veikusi arī LSEZ AS Liepajas Osta LM – 2,65 milj.Ls, kas iegādājusies portālceltni, divas pārkraušanas mašīnas un frontālo iekrāvēju, lai palielinātu kravu apstrādes ātrumu.

Komentāri

Pievienot komentāru