Transports un loģistika

Lietuvieši ieguldīs miljonus Liepājas ostā

Vēsma Lēvalde, 20.02.2012

Jaunākais izdevums

Lietuvas kapitāla SIA BioMerkurs šogad plāno Liepājas ostā ieguldīt 2,3 miljonus latu, uzbūvējot jaunu sauskravu un ģenerālkravu termināli.

2012., 2013. un 2014.gadā SIA BioMerkurs plāno trīs jaunas darbavietas ar vidējo darba algu 513 Ls mēnesī. Nākamgad uzņēmums cer apgrozīt 637,4 tūkstošus latu, bet 2014.gadā - 819,54 tūkstošus latu. SIA BioMerkurs arī saņēmusi Liepājas speciālās ekonomiskās zonas uzņēmuma statusu.

Db.lv rakstīja, ka SIA BioMerkurs Liepājā noslēgusi ilgtermiņa zemes nomas līgumu (līdz 2041.g. 30.novembrim) ģenerālkravu un sauskravu termināļa būvniecībai. SIA BioMerkurs ir LSEZ SIA Baltic Transshipment Center ilggadēja biznesa partnera - Lietuvas uzņēmuma UAB Biovoice - meitasuzņēmums. BioMerkurs plāno izbūvēt kurināmā ražotni un noliktavu, pārkraušanas laukumus un dzelzceļa atzaru. Būvprojekts jau iesniegts Liepājas būvvaldē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Lietuvieši Liepājas ostā būvēs termināli

Vēsma Lēvalde, 12.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) valde slēgs ilgtermiņa nomas līgumu ar Lietuvas kapitāla SIA BioMerkurs par daudzfunkcionāla termināļa būvniecību Liepājas ostā.

SIA BioMerkurs ir LSEZ SIA Baltic Transshipment Center ilggadējs sadarbības partneris, Lietuvas uzņēmuma UAB Biovoice meitasuzņēmums. Liepājas ostā tas plāno uzbūvēt kurināmā ražotni un noliktavu, pārkraušanas laukumu un dzelzceļa atzaru. Liepājas būvvaldē jau iesniegts beramkravu un ģenerālkravu termināļa būvniecības projekts.

Ilgtermiņa nomas līguma termiņš ir 2041.gada 30.novembris. Nomas maksa par 73,8 tūkst. kvadrātmetru lielu teritoriju noteikta 0,50 Ls/m2 gadā.

Db.lv rakstīja, ka iecere varētu šīs grupas kravu apjomu palielināt Liepājas ostā par aptuveni 100 tūkstošiem tonnu gadā. Plānoto beramkravu termināli apsaimniekos LSEZ SIA Baltic Transshipment Center (BTC), kurai kuģus lielākoties aģentē Hanza Liepāja. Jaunais projekts cieši saistīts ar Karostas kanāla attīrīšanas projektu, kuram atkārtotu iepirkumu LSEZ pārvalde cer izsludināt 2012.gada februārī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gatavojoties jaunajai graudaugu sezonai, Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) kapitālsabiedrība Baltic Transshipment Center (BTC) uzsākusi jaunas noliktavas būvniecību, plānojot investēt aptuveni trīs miljonus eiro.

Investīcijas ir vērstas uz vietējo graudu plūsmas palielināšanu. Noliktavu plānots nodot ekspluatācijā šā gada 1. augustā, informē LSEZ.

BTC ir viena no vecākajam Liepājas speciālās ekonomiskās zonas kapitālsabiedrībām, kas savu uzņēmējdarbību uzsāka 1999. gadā, izbūvējot pirmo terminālu Karostas kanālam pieguļošajā teritorijā.

Šobrīd ir uzsākta jaunas noliktavas būvniecība 5400 m2 platībā, papildinot jau esošo noliktavu platību, kas ir 12 000 m2.

LSEZ SIA “BTC” pieder "Scandagra Group", kas ir Zviedrijas kooperatīva "Lantmännen" un Dānijas kooperatīva "DLG" kopuzņēmums. "Lantmännen" un "DLG" katram pieder 50% "Scandagra Group" akciju . Tāpat "Scandagra Group" ietilpst tādi uzņēmumi kā "Scandagra Estonia", "Scandagra Lithuania", "Scandagra Latvia", RSEZ A/S "Rēzeknes dzirnavnieks".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kriptovalūtu tirgum augustā kopumā bija lejupejoša tendence – vadošās kriptovalūtas piedzīvoja kritumu vidēji par 9 %.

Tomēr strauju palēcienu kriptovalūtas piedzīvoja pēc Grayscale – viena no lielākajiem kripto aktīvu pārvaldītājiem – negaidītās uzvaras tiesā pret ASV Vērtspapīru un biržu komisiju, norāda Binance pārstāve Latvijā un Igaunijā Polina Brotjē.

Mēneša pirmajā pusē kriptovalūtu tirgus bija ļoti stabils, bez straujām izmaiņām. Situācijā mainījās 15. augustā, kad kriptovalūtu tirgus vērtība kritās, sekojot kārtējam bāzes procentu likmju paaugstinājumam. Savukārt 29. augustā varēja novērot pilnīgi pretēju kriptovalūtu tirgus reakciju.

Pēc Grayscale uzvaras tiesā pret ASV Vērtspapīru un biržu komisiju kriptoaktīvi dažu stundu laikā piedzīvoja strauju kāpumu vidēji par 6 %. Tiesas spriedums paver ceļu Bitcoin ETF (biržā tirgoto fondu) izveidei ASV biržās. Tas atvieglos kriptovalūtu pieejamību institucionālajiem investoriem, piemēram, pensiju fondiem, tādejādi ievērojami kāpinot kopējo pieprasījumu pēc kriptoaktīviem. Tomēr straujais cenu kāpums bija īslaicīgs, jo kriptovalūtu vērtība pēdējā mēneša laikā atkal nokritās, atgriežoties iepriekšējā līmenī, kādā tā bija pirms tiesas lēmuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Bitkoins: nākotnes vispasaules valūta vai globālā piramīda?

ABLV Bank galvenais analītiķis Leonīds Aļšanskis, 08.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gada astoņu mēnešu laikā notikušais straujais pasaulē pirmās kriptovalūtas cenas kāpums no 800 līdz 5000 dolāriem ir izraisījis jaunu bitkoin fenomena apspriešanas vilni. Atgādināsim, ka bitkoins (BTC, bitcoin) ir pirmā decentralizētā (pateicoties blockchain tehnoloģijai) elektroniskā nauda, kas parādījās 2009. gadā, kad kāds Satoshi Nakamoto izstrādāja tai speciālo programmatūru.

Radot šo naudu, autors (vai autoru grupa) visticamāk negaidīja, ka viņu lolojums izraisīs tādu interesi pasaulē un pārvērtīsies par īstu izaicinājumu mūsdienu bezseguma naudai (fiat-naudai). Atgādināsim, ka par fiat-naudu sauc nacionālo valūtu, kas ir valdības pasludinātais maksāšanas līdzeklis, kas nav nodrošināts ar konkrētiem aktīviem. Šobrīd, kad pasaule ir pilnībā atteikusies no “zelta standarta” 20. gadsimta 70. gados, tādas ir gandrīz visas nacionālās valūtas.

Taču ticību fiat-naudai uztur ne tikai valdības prasības, bet arī nacionālo ekonomiku varenība.Uz ko būtu jābalstās ticībai bitkoin, kas ir tīrā prāta produkts, no paša sākuma nebija skaidrs. Decentralizētā bitkoin emisija, ko sauc par mainingu, bija pieejama jebkuram indivīdam un tās iegūšanai bija nepieciešams tikai internets un dators. Sākumā — pietika arī ar personīgo datoru. Taču autors ir ierobežojis kopējo bitkoin emisijas apjomu (21 miljons) un iestrādājis mehānismu, kas būtiski sarežģī to iegūšanas procesu līdz ar naudas masas pieaugumu. Un tam ir gluži saprotami mērķi: novērst jaunizveidotās norēķinu vienības vērtības krišanos. Sākotnēji bitkoin pastāvēšana nesolīja tam rožainu nākotni (jāpatur prātā, ka tā tas ir bijis arī ar internetu). Un, iespējams, pirmie maineri uztvēra bitkoin emisiju kā jaunu aizraujošu spēli. To apliecina arī pirmie darījumi ar jauno valūtu: 2010. gadā viens sistēmas lietotājs nopirka no cita divas picas par 10 000 BTC, kas pēc 2017. gada augusta kursa ir 25 miljoni ASV dolāru par katru picu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu uzņēmums «Baltic Sotheby`s International Realty» reklamē iespēju iegādāties īpašumu, maksājot par to ar virtuālo jeb kriptovalūtu: par 399 bitkoiniem (bitcoin, BTC) var kļūt par īpašnieku augšstāva apartamentam jeb penthausam Jūrmalā, Dzintaros esošajā projektā «Park Residences».

«Baltic Sotheby`s International Realty» īpašnieks un valdes priekšsēdētājs Vestards Rozenbergs skaidro: «Finanšu pasaules pārmaiņas iet roku rokā ar virtuālās valūtas inovācijām, bitcoin popularitāte pasaulē pieaug, un mēs sekojam pasaules tendencēm un mūsu klientu prasībām. Arvien pieprasītākas kļūst un turpina attīstīties tādas vietnes, kurās var norēķināties ar bitcoin (piemēram, BitPremier u.c.). Nekustamā īpašuma nozare jau globālā mērogā diskutē, ka bitcoin drīzumā varētu kļūt par vienu no galvenajām maksājumu formām īpašumu iegādē.»

Bitcoin ir virtuālā valūta jeb apmaksas sistēma, kuru kontrolē paši tās dalībnieki un tā ir decentralizēta: nav vienas konkrētas iestādes, kas šo valūtu emitētu, to apgrozībā laiž paši tīkla dalībnieki, kas labprātīgi iesaistījušies valūtas ieguves procesā un atvēlējuši sava datora skaitļošanas jaudu, par to pretī saņemot virtuālo valūtu, kuru tie vēlāk pārdod vai izmanto pirkumu atmaksai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pirmais bitkoinu darījums – divu picu iegāde – šodien maksātu 100 miljonus dolāru

Zane Atlāce - Bistere, 29.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmais dokumentētais darījums ar bitkoiniem (BTC) fiksēts 2010.gadā, kad kāds vīrs vārdā Lāslo Hanjecs (Laszlo Hanyecz) par 10 000 BTC iegādājās divas Papa John's picas, vēsta Bussiness Insider. Šodien šāda darījuma vērtība lēšama 100 miljonos ASV dolāru.

Šis virtuālo norēķinu veids pasaulē strauji kļūst aizvien populārāks. Vēl pirms gada šīs virtuālās valūtas vienība tika tirgota par 450 dolāriem, bet nu jau viena BTC cena pārsniegusi 10 000 dolāru. Šīs digitālās valūtas vērtība šogad ir augusi par vairāk nekā 800%.

Db.lv jau vēstīja, ka, piemēram, BHB Network vadītājs Džakomo Zuko prognozē, ka virtuālās valūtas Bitcoin cena var samazināties līdz nulles līmenim, taču var arī sasniegt vairākus miljonus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Septiņiem uzņēmumiem piemēro 52 tūkstošu eiro sodu par vienošanos LDz cenu aptaujās

Žanete Hāka, 01.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) nolēmusi sodīt septiņus uzņēmumus par saskaņotām darbībām 29 VAS Latvijas dzelzceļš cenu aptaujās par būvdarbu un remontdarbu veikšanu dažādos Latvijas reģionos, informē KP.

Par dalību aizliegtā vienošanā uzņēmumiem kopumā piemērots naudas sods gandrīz 52 tūkstošu eiro apmērā.

KP ierosināja lietu pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) saņemtā ziņojuma. KNAB informēja KP par tā rīcībā esošu informāciju, ka VAS Latvijas dzelzceļš rīkotajās iepirkuma procedūras pretendenti ar dzelzceļa amatpersonu atbalstu saskaņojuši darbības pirms iepirkuma procedūras un tās laikā.

Lietas izpētes laikā KP konstatēja, ka septiņi uzņēmumi – SIA Ogre S, SIA Dinar būve, SIA BTC, SIA Smarts, SIA PVL plussV, SIA Smartbūve un SIA KKT Construction – ilgstošā laika posmā ir savstarpēji saskaņojuši savus piedāvājumus kopumā 29 VAS Latvijas dzelzceļš cenu aptaujās. Konkrētās iepirkumu procedūras notikušas laika periodā no 2011. līdz 2014. gadam un bijušas saistītas ar dzelzceļa būvdarbiem un remontdarbiem visā Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Vai ETF kļūs par jaunā kripto buļļu tirgus katalizatoru?

Polina Brotjē, Binance pārstāve Latvijā un Igaunijā, 19.12.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kriptovalūtu vērtība pēdējos mēnešos ir strauji pieaugusi, un viens no šī kāpuma iemesliem ir Bitcoin ETF jeb biržās tirgoto kriptovalūtu fondu sagaidāmā iekļaušana ASV biržās.

Kriptovalūtu ETF ir fonds, kurš ir piesaistīts kriptovalūtu aktīviem un kura akcijas tiek tirgotas biržā. Atbilstoši fonda daļu vērtības izmaiņas seko līdzi kriptovalūtu cenas izmaiņām. Šie fondi ļauj investoriem pastarpināti ieguldīt kriptovalūtu aktīvos, pašiem tos tiešā veidā nepērkot, nepārdodot un neturot. Pastāv divu veidu kriptovalūtu ETF: tūlītējā darījuma ETF (spot) un nākotnes ETF (future).

Nākotnes ETF tiek tirgoti ASV biržās jau kopš 2021. gada. Šo fondu pārvaldniekam nepieder pati kriptovalūta, bet tas tirgo tiesības (nākotnes līgumus) nākotnē pirkt vai pārdot kriptovalūtu par noteiktu cenu. Savukārt tagadnes ETF operē ar kriptovalūtām atbilstoši tā brīža tirgus cenai. Tas nozīmē, ka šie fondi nepastarpināti pērk un pārdod kriptovalūtas, piemēram, Bitcoin vai Ethereum. Un tieši tagadnes jeb spot ETF ir tie fondi, kuru atļauju tirdzniecībai ASB biržās cenšas panākt vairāki ietekmīgi uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad par sevi atkal atgādinājusi atpazīstamākā pasaules virtuālā valūta – bitkoins.

Šī veidojuma cena februāra vidū atzīmējās virs apaļā 10 tūkstošu ASV dolāru līmeņa. Tiesa gan, šīs nedēļas otrajā pusē tā kopš savām nesenajām virsotnēm jau atkal bija sarukusi aptuveni par 700 ASV dolāriem.

Neskatoties uz šādām ievērojamām svārstībām, bitkoina cena gada laikā ir palēkusies gandrīz par 150%. Valdot šādam fonam, šobrīd atkal manāmas runas, ka virtuālās valūtas varētu būt nobriedušas jaunu rekordu sasniegšanai. Tiek minēti salīdzinājumi, ka tā paša bitkoina cena varētu atrasties gluži vai uz "Telsa trajektorijas" ("Tesla" akcijas cena nepilnu astoņu mēnešu laikā pieaugusi par 400%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biedrība "Taureņa efekts" kļuvusi par pirmo labdarības organizāciju Latvijā, kas ziedojumus pieņem arī alternatīvā formātā: turpmāk ziedotājiem būs iespēja atbalstīt biedrību arī bartereiro veidā.

"Mēs pastāvīgi paplašinām iespējas veikt ziedojumus. Tagad mūsu biedrība ir kļuvusi arī par ABSI, lielākās FinTech tirdzniecības platformas Ziemeļeiropā, tirdzniecības platformas dalībnieku, un var pieņemt ziedojumus bartereiro veidā," saka Olga Kazaka, "Taureņa efekts" līdzdibinātāja.

Ziedojumi dažādos alternatīvos formātos jau sen vairs nav jaunums daudzviet pasaulē, tomēr Latvijā tā joprojām nav izplatīta prakse.

"Mēs varam un mums ir jāstrādā pie tā, lai nodrošinātu ikvienam pēc iespējas ērtākas ziedojuma metodes. Progresīvās valstīs jau sen ir populāri ziedojumi virtuālajā valūtā: UNICEF sniedz iespēju ziedot Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) un Litecoin (LTC) veidā. Pēc ANO Bērnu fonda datiem, kriptovalūtas ziedojumi pozitīvi ietekmē bērnu dzīvi visā pasaulē: tie palīdz nodrošināt izglītību Sīrijas konflikta laikā, piegādāt pārtiku Klusā okeāna reģiona valstīs un atbrīvot bērnus no militārā dienesta Dienvidsudānā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ethereum elektroenerģijas patēriņš samazināsies par 99%

Polina Brottier, Binance pārstāve Latvijā, 14.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kriptopasaules līderis Bitcoin (BTC) bieži tiek kritizēts saistībā ar lielo enerģijas patēriņu, kas nepieciešams tā ieguves procesā. Savukārt Ethereum (ETH), kas šobrīd ir otra lielākā kriptovalūta pasaulē, sper lielu soli pretējā virzienā, lai samazinātu elektroenerģijas patēriņu par 99%.

Ethereum atrodas pārejas procesā no ieguves uz līdzdalības mehānismu. Līdz ar to jaunu ETH kriptovalūtas vienību radīšanā jeb “rakšanā” nebūs nepieciešams izmantot lielus datoru resursus un vairs netiks patērēta elektroenerģija milzīgos apmēros.

Kriptovalūtu “rakšana” jeb ieguve blokķēžu tehnoloģijā apzīmē monētu emisijas jeb ieguves procesu. Monētas tiek piešķirtas par blokķēdes tīkla uzturēšanu, apstiprinot transakcijas un nodrošinot sarežģītu kriptogrāfijas algoritmu skaitļošanu. Šo darbību veikšanai ir neieciešama jaudīga aparatūra, kas patērē daudz elektroenerģijas. Uz skaitļošanas jaudu balstīto emisijas procesu sauc par darba apliecinājuma mehānismu (Proof-of-Work, PoW). Vienkāršoti izsakoties – ja tīkla ietvaros esi paveicis darba uzdevumu un vari parādīt skaitļošanas atrisinājumu, par to kā atlīdzību saņemsi jaunu kriptovalūtas vienību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Martā Liepājas ostā pārkrauti 676,5 tūkstoši tonnu, kas ir lielākais kravu apgrozījums atjaunotās ostas vēsturē viena mēneša laikā.

Salīdzinot ar martu 2011. gadā, pieaugums ir 156,13%, bet salīdzinot ar šā gada februāri - 118,62%. Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldnieks Guntars Krieviņš kravu pieaugumu skaidro ar labu graudaugu ražu 2011. gadā un veiksmīgu pārvaldes sadarbību ar ostas uzņēmumiem, izveidojot nepieciešamo infrastruktūru lieltonnāžas kuģu apkalpošanai un kravu apstrādei.

2011. gada graudaugu raža jau vairākus mēnešus nodrošina intensīvu kravu apgrozījumu Liepājas ostā labībai un labības produktiem. Martā tās bija 249,2 tūkst. t. Beramkravu termināli strādājuši ar pilnu jaudu, ievērojami palielinot apstrādāto kravu apjomu. Pēc rekonstrukcijas Liepāja bulk terminal martā pārkrāva 167,5 tūkst. t – pieaugums salīdzinot ar 2011. gada martu 332,58 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Bitcoin cena kopš septembra sākuma zaudējusi vairāk nekā 20%

Žanete Hāka, 14.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien virtuālās valūtas Bitcoin cena saruka par 7% pēc tam, kad viena no lielākajām biržām Ķīnā paziņoja par darbības pārtraukšanu, raksta CNBC.

Kriptovalūtas cena saruka līdz 3601,4 dolāriem, kas ir ievērojami zemāk nekā šomēnes sasniegtais rekordaugstais līmenis – 5013,91 dolārs.

Birža BTC China paziņoja, ka slēgs darbību līdz 30.septembrim, ņemot vērā, ka Ķīnas amatpersonas ierobežo darījumus ar kriptovalūtām.

Ķīna patlaban cīnās ar kriptovalūtu izmantošanu. Septembra sākumā Ķīnas mediji ziņoja, ka regulatori aizlieguši kompānijām piesaistīt naudu ar sākotnējo monētu piedāvājumu palīdzību. Kopš tā laika Bitcoin vērtība ir zaudējusi vairāk nekā 20%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bitcoin revolucionārā ienākšana valūtu pasaulē aizsākās pirms gadu desmita, nu tas sen izaudzis no bērna autiņiem. Raugoties uz bitmonētas panākumiem, radušies arī sekotāji - eksistē daudzas citas kriptovalūtas, piemēram, NEO, litecoin un ethereum, tomēr bitcoins ir vispazīstamākā virtuālā kriptovalūta.

Kriptovalūta ir digitālā valūta, kas dzīvo savu patstāvīgu dzīvi - bez centrālo banku vadošajiem norādījumiem un regulējumiem. Līdzšinējās pasaules valūtas ir pakļautas stingriem noteikumiem, bet kripto ķēdes regulē paši lietotāji.

Kriptovalūta ir izvietota blokķēžu tehnoloģiju pasaulē. Tajā ir savi noteikumi un procesi - bitcoinus var iegūt ar rakšanas (mining) palīdzību, saņemot atalgojumu par padarīto darbu.

Bitmonētu rakšana ir pa spēkam jebkuram, lai gan ir vajadzīgi ieguldījumi datortehnikā un programmatūrā. Jebkuru darījumu blokķēdē apstiprina vairāki sistēmas dalībnieki, tāpēc nekāda banku vai regulatora uzraudzība vienkārši nav vajadzīga. Vienkārši izsakoties, bitcoins ir decentralizēta kriptovalūta, ar netraucētu attīstības ciklu. Jāpiebilst, ka bitcoinus var arī iegādāties par naudu, proti, iemainīt pret eiro, dolāriem un citām valūtām. Tāpēc kriptovalūtas ir kļuvušas par daudzu iecienītu investīciju mērķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tirgus analītiķi gadu mijā no jauna pārvērtē kriptonozares līderu pozīcijas tirgū

Db.lv, 20.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2022. gads parādīja, ka finanšu tirgi ir grūti prognozējama un ļoti sarežģīta nozare, kuras potenciālos attīstības virzienus ir ļoti grūti paredzēt pat ļoti pieredzējušiem investoriem un tirgotājiem.

Tā piemēram, vairāki kriptopasaules biznesa milži aizvadītā gada satricinājumus nepārdzīvoja un bija spiesti pamest skatuvi. Tas vienu brīdi mudināja tirgus analītiķus un pētījumu uzņēmumus bažīgi lūkoties arī pasaulē lielākās kritpobiržas Binance virzienā. Tomēr jaunākie pētījumi un analītiķu dati ļauj domāt, ka Binance 2023. gadu sagaida vēl stiprākās pozīcijās nekā jelkad iepriekš.

Bernstein: Binance šobrīd veido aptuveni 75% no pasaules kriptovalūtu tirgus

Pētījumu kompānijas Bernstein Research analītiķi savā jaunākajā Starptautisko digitālo aktīvu pārskatā 2023 uzsver, ka kriptovalūtu birža Binance ir “maksātspējīga, likvīda un stabila”. To apstiprina arī biržā esošie digitālie aktīvi 55 miljardu ASV dolāru vērtībā, kas ir pārbaudīti. Tāpat pētījumā uzsvērts, ka birža jau ir pierādījusi savu spēju “izturēt liela mēroga līdzekļu aizplūšanas pārbaudi”, kā tas notika, piemēram, 2022. gada 13. decembrī, kad tika izņemti klientu līdzekļi 6 miljardu ASV dolāru apmērā. Pētījumā norādīts, ka Binance tirgus daļa šobrīd veido aptuveni 75% no pasaules kriptovalūtu tirgus. Bernstein Research ir globālās aktīvu pārvaldības firmas AllianceBernstein Holding L.P. izpētes grupa, kas tiek uzskatīta par vienu no Volstrītas vadošajiem finanšu tirgus izpētes centriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Scandagra Latvia reģistrē divas jaunas komercķīlas

Žanete Hāka, 26.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecības produkcijas tirgotājs SIA Scandagra Latvia reģistrējis divas jaunas komercķīlas, liecina Lursoft informācija.

Viena komercķīla reģistrēta Swedbank, un tās nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 16,42 miljoni latu, savukārt otra – 7 miljonu latu vērtībā reģistrēta SIA Swedbank līzings.

SIA Scandagra Latvia darbu sāka 2009. gada jūlijā kā SIA LSEZ SIA Baltic Transshipment Center (SIA BTC) meitasuzņēmums.

2011. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 30,29 miljoni eiro (21 miljons latu), kas tam ļāva ierindoties Latvijas lielāko uzņēmumu saraksta TOP 500 199. vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Aptur kibernoziedznieku grupu un izņem kriptovalūtu 110 tūkstošu apmērā

Lelde Petrāne, 20.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas (ENAP 3.nodaļa) amatpersonas pārtraukušas organizētās kibernoziedznieku grupas darbību, kuru izdarīto noziegumu rezultātā atsavināta liela naudas summa skaidrā naudā un izņemta kriptovalūta vairāk nekā 110 000 eiro apmērā.

Kibernoziegumi pastrādāti ārzemēs, bet Latvijas teritorijā laika periodā no 2015. gada sākuma līdz 2020. gada sākumam ir notikusi ilgstošā noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācija lielos apmēros. Par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu aizturētas trīs personas.

Šā gada 19. februārī Valsts policijas ENAP amatpersonas saistībā ar notikušo uzsāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas – par, iespējams, ārvalstīs izdarīto kibernoziegumu rezultātā noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, organizētā grupā. Par šādu noziegumu likumā paredzēs sods – brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un probācijas uzraudzība uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir grūti iedomāties tehnoloģiju aktualitāti, kas šobrīd būtu pārņēmusi pasauli vairāk nekā mākslīgais intelekts (AI). Jo īpaši pēc ChatGPT izrāviena ir novērota vēl nebijusi investoru interese par AI nišu. Nav brīnums, ka arī kriptovalūtu tirgus seko tendencēm un arvien biežāk ietver AI jaunākajos blokķēdes projektos.

Šajā rakstā skaidrosim, kā AI ietekmē kriptovalūtu tirgū, kā arī izskatīsim, kuras šobrīd ir perspektīvākās AI kriptovalūtas izdevīgām investīcijām.

Kā AI ietekmē kriptovalūtu tirgu

AI izmaina un turpinās izmainīt ne vienu vien nišu, un kriptovalūtu tirgus nav izņēmums. AI kriptovalūta atšķiras no citām kriptovalūtām vairākos aspektos, bet galvenokārt ar tās uzlaboto lietderību. Šādām monētām ir iebūvēta AI platforma, kas var būt paredzēta dažādiem izmantošanas veidiem.

Ieguldot šāda veida kriptovalūtās, investori piekļūst ekskluzīvām AI darbināmām programmām. Piemēram, ir kriptovalūtu projekti, kas izstrādājuši savu tirgus izpētes platformu, kas investoram palīdz automatizēt tirdzniecību un pieņemt labākos iespējamos tirdzniecības lēmumus nākotnē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien virtuālās valūtas Bitcoin vērtība pieauga, sasniedzot rekordaugstu līmeni - 270 dolārus.

Iepriekš Bitcoin vērtība rekordu sasniedza aprīlī, kad tā pieauga līdz 266 dolāriem, tiesa gan, pēc nedēļas tā nokrita zem 100 dolāriem.

«Es uzskatu, ka patlaban pasaulē aug uzticība BitcoinMarketWatch sacījis Džeremijs Alērs.

Rekordaugstie līmeņi sasniegti pēc vairākām nozīmīgām bitcoin ziņām. Ķīnas bitcoin birža BTC China nesen ierindojās pirmajā vietā kā lielākā virtuālās valūtas birža. Tāpat par virtuālo valūtu tematu nākamajās nedēļās plānotas diskusijas Senāta komitejās.

Aprīlī Bitcoin cena sasniedza 260 ASV dolārus, bet jau maijā – 130 ASV dolārus, savukārt jūlija sākumā tā samazinājās zem 100 ASV dolāriem. Tomēr tas joprojām ir daudz augstāk par gada sākumu, kad Bitcoin maksāja nedaudz vairāk par 20 dolāriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

BDO Latvia piedāvās norēķinus Bitcoin

Zane Atlāce - Bistere, 28.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS BDO Latvia un zvērinātu advokātu birojs BDO Law 2017.gada 1.decembrī uzsāks norēķinu pieņemšanu virtuālajā valūtā Bitcoin (BTC), informē uzņēmumā.

«BDO globālais tīkls jau šobrīd aktīvi konsultē klientus visos jautājumos, kas saistīti ar virtuālo valūtu juridiskajiem un nodokļu aspektiem, tādējādi lēmums akceptēt maksājumus ne tikai tradicionālajās valūtās, bet arī Bitcoin, nav nejaušība. Lai arī virtuālo valūtu normatīvais regulējums lielākajā daļā pasaules valstu pagaidām nav līdz galam izstrādāts, mēs ticam, ka relatīvi zemās komisiju maksas, kas tiek piemērotas darījumiem ar virtuālajām valūtām, globālā pieejamība, norēķinu ātrums un darījumu drošība nodrošinās virtuālo valūtu popularitāti ne tikai šobrīd, kad Bitcoin cena ir pārspējusi vēsturisko rekordu, bet arī tālākā nākotnē,» teic zvērinātu advokātu biroja BDO Law vadošā partnere, zvērināta advokāte Vita Liberte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

KEEPP plāno inovatīvu kopfinansējuma kampaņu blokķēdē

Raksts tapis sadarbībā ar KEEPP, 19.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Keepp – Latvijā reģistrēta akciju sabiedrība plāno pieskaitīt attīstības kapitālu nebijušā kopfinansējuma kampaņā. Tās rezultātā tiks emitēts kriptogrāfisks tokens, kas atspoguļos akciju īpašumtiesības Ethereum bokķēdē.

Kampaņa notiks sadarbībā ar tehnoloģijas un atbilstības platformu Fintelum.

Latvijas uzņēmums Keepp.lv mērķē attīstīt tirgū pārbaudītu uzņēmējdarbību – īstermiņa pašapkalpošanās mantu glabātuves privātpersonām un uzņēmumiem. Vispirms tiek plānots izplesties Rīgas apkaimē, pēc tam eksportēt šo pašu konceptu uz Baltijas kaimiņvalstīm un vēl vēlāk – iespiesties plašākos Eiropas tirgos. Uzņēmums izsludina kopfinasējuma kampaņu attīstības pirmajam posmam Latvijā.

Laikposmā no 2018. līdz 2020. gadam Keepp pārbaudīja tirgus pieprasījumu un piedāvājumu ar “CityBox” (city-box.lv) zīmolu. Lai nodrošinātu tālāko izaugsmi, vadītāji Kristaps Laipnieks, Kārlis Jansons un Reinis Grunte mainīja uzņēmējdarbības zīmolu un reģistrēja jaunu akciju sabiedrību – Keepp AS ar 340 000 eiro pamatkapitālu. Visi esošie klienti, naudas plūsmas un iekrātā komandas pieredze tika ieguldīta jaunajā akciju sabiedrībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Virtuālās valūtas Bitcoin vērtība ceturtdien Mt.Gox biržā pieaugusi līdz jaunam rekordaugstam līmenim – 321,51 dolāra atzīmei, raksta MarketWatch.

Jaunais rekords pārspēj trešdienas sasniegto rekordaugsto līmeni – 272,52 dolārus. Iepriekš rekordu valūta sasniedza aprīlī, pieaugot lidz 266 dolāriem.

Analītiķi norāda, ka pēdējā laikā cenu palielinājumu veicina pasaulē augošā uzticība Bitcoin. Pēdējās nedēļas laikā virtuālās valūtas vērtība ir palielinājusies par 44,6%.

Db.lv jau rakstīja, ka rekordaugstie līmeņi sasniegti pēc vairākām nozīmīgām bitcoin ziņām. Ķīnas bitcoin birža BTC China nesen ierindojās pirmajā vietā kā lielākā virtuālās valūtas birža. Tāpat par virtuālo valūtu tematu nākamajās nedēļās plānotas diskusijas Senāta komitejās.

Aprīlī Bitcoin cena sasniedza 260 ASV dolārus, bet jau maijā – 130 ASV dolārus, savukārt jūlija sākumā tā samazinājās zem 100 ASV dolāriem. Tomēr tas joprojām ir daudz augstāk par gada sākumu, kad Bitcoinmaksāja nedaudz vairāk par 20 dolāriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lidsabiedrība airBaltic sadarbībā ar pakalpojumu sniedzēju BitPay ļauj iegādāties biļetes lidsabiedrības mājaslapā ne vien ar Bitcoin, bet arī ar citām kriptovalūtām, tostarp Bitcoin Cash, Ether un Dogecoin.

Bitcoin kā maksājumu līdzekli par aviobiļetēm airBaltic sāka pieņemt jau 2014.gadā.

“Kā inovatīva lidsabiedrība mēs vienmēr cenšamies meklēt iespējas, lai uzlabotu klientu pieredzi, sākot jau ar biļešu rezervēšanas procesu. Pēdējo gadu laikā vairāk nekā 1 000 klientu izmantojuši maksāšanas metodi ar kriptovalūtu, kas var nešķist daudz, taču tā tāpat piedāvā pasažieriem unikālu norēķināšanās iespēju, kādu citur grūti atrast,” saka airBaltic izpilddirektors Martins Gauss.

Biļešu cenas lidsabiedrības mājaslapā norādītas eiro valūtā. Kad airBaltic klienti veic apmaksu par savu lidojumu, maksājumu sistēmas operators BitPay automātiski pārvērš kriptovalūtas uz eiro pēc tā brīža maiņas kursa. airBaltic maksājumus kriptovalūtās nesaņem. Maksājumu, kas veikti citās kriptovalūtās, pieejamība ir atkarīga no klienta lietotā kriptovalūtas maka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā zināms kriptovalūtas ir ļoti nepastāvīgas un tās var piedzīvot kā straujus kāpumus, tā arī straujus kritumus. Un, pašlaik, kriptovalūtu tirgū ir ievērojama lejupslīde jeb “lāča” tirgus.

Kriptovalūtu tirgus lejupslīde ir labākais laiks, lai iegādātos kādu no kriptovalūtām.

Šajā rakstā mēs esam apkopojuši 3 labākās kriptovalūtas, kuras iegādāties tagad, kamēr kriptovalūtu tirgū ir lejupslīde.

Bitcoin Minetrix - pirmā kriptovalūta, kas piedāvā “stake-to-mine” sistēmu. Lietotāji, kur “iesaldē” savus $BTCMTX žetonus, var piekļūt BTC ieguves iespējām. Kā arī investoriem ir iespēja nopelnīt gada procentuālo ienesīgu (APY).

Meme Kombat - kriptovalūta, kas piedāvā investoriem vairākus peļņas veidus, sākot no derībām līdz “iesaldēšanai”. Meme Kombat apvieno visu populāro memu varoņus kaujas spēlēm, kur spēlē tiek izmantotas jaunākās mākslīgā intelekta tehnoloģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Kurzemes biznesa inkubatora SIA Mechanika līdzdarbību tapušas Beļģijas izlases bobsleja kamanas .

2013. gada vasarā SIA Mechanika, sadarbojoties ar SIA Bobsleja tehniskais centrs, piedalījās divu braucēju bobsleja kamanu projektēšanā Beļģijas sieviešu izlases braucējām, kas startē 2014. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos. Beļģijas komanda olimpiskajā sieviešu bobsleja turnīrā palika 6. vietā 19 komandu konkurencē.

Cer sadarboties

«Mūsu uzņēmums veica kamanu korpusa izstrādi un aerodinamisko analīzi, uzlabojot kamanu aerodinamiskās īpašības,» DB pastāstīja SIA Mechanika dibinātājs Arturs Žipris. «Mūs atrada Bobsleja tehniskais centrs. Viņi šos bobus būvē, mēs strādājām, lai uzlabotu konkrēto kamanu aerodinamiku un panāktu maksimālu izgatavošanas precizitāti,» viņš skaidro.

Komentāri

Pievienot komentāru