Citas ziņas

Līgošana Latvijas novados

Vineta Vizule [email protected], 07.06.2005

Jaunākais izdevums

Tūrisma attīstības valsts aģentūra (TAVA) ir apkopojusi informāciju par lielākajiem Līgo svētku pasākumiem visos Latvijas novados. Jāņi katru gadu ir laiks, kad aktuāls kļūst jautājums par to, kur pavadīt šos svētkus. Līgos visa Latvija, daudzi svinēs svētkus savās mājās vai draugu pulkā, taču nav aizmirsts arī par tiem, kas vēlas piedalīties dažādos organizētos pasākumos. Organizētāji grandiozāko līgošanu sola Cēsu rajona Raiskumā, kur tiks svinēta 25 gadu jubileja nu jau neiztrūkstošai Jāņu dienas sastāvdaļai J. Streiča mākslas filmai «Limuzīns Jāņu nakts krāsā». Tradicionāli līgotājus uz lielām svinībām Jāņu naktī gaida arī Cēsu rajona Zosēnu pagastā. Liels pasākums «Pie Ventas ziedu laikā» tiek plānots Kuldīgas estrādē. Šo pasākumu rīko Latvijas televīzija un to varēs noskatīties līgotāji, kas vakaru izlēmuši pavadīt pie TV ekrāniem. Savdabīgu pārsteigumu līgotājiem sagādājis Valkas pilsētas mērs V. A. Krauklis, kurš kopā ar Nacionālā teātra aktieriem iejutīsies R.Blaumaņa lugas «Skroderdienas Silmačos» tēlos un kopā līgos arī Jāņu nakts ballē. Ikviens, līdzi ņemot Līgo dziesmas un svētku cienastu, Līgo vakarā būs gaidīts grāmatnieku muzejā «Ķipi» — senā Kurzemes sētā pie Tērvetes. Reņķa dārzā Ventspilī šogad uz līgošanu aicinās Ventspils amatiermākslas kolektīvu dalībnieki: teātra aktrises, kuras ventspilniekiem un pilsētas viesiem jau sen pazīstamas kā trīs ventiņ' sievas, aplīgošanas dziesmas dziedās ansamblis «Ventiņ», bet sadejos vidējās paaudzes tautas deju ansamblis «Liedags». Būs alus, siers un lielais Jāņu ugunskurs. Talsos Līgo svētkus svinēs kopā ar pilsētas svētkiem. To ietvaros būs gan starptautiskais folkloras festivāls «Talsi līgo», gan «Jampadrači četros stūros» un nakts skrējiens naktstērpos. Pirms līgo svētku svinībām daudzās Latvijas pilsētās tiek rīkoti Zāļu dienas tirdziņi, ielīgošanas un aplīgošanas, pareizas līgošanas mācības un citi pasākumi. Piemēram, Aizputē ne tikai mācīs līgot, bet arī gatavot kurzemnieku Līgo svētku ēdienus — cept speķa raušus un sklandraušus, darīt alu un siet sieru. Gandrīz katrā pilsētā un pagastā būs arī Līgo nakts balles. Jūnijā visā Latvijā, ar Ilgas Reiznieces un viņas domubiedru aktīvu līdzdalību, plaši tiek rīkotas Jāņu mācības, kurāslīgotāji pirms svētkiem var apgūt vasaras saulgriežutradīcijas, rituālus un tautasdziesmas. Avots: TAVA

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvieši.com apkopotās Jāņu svinību vietas pasaulē

, 21.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Beļģija

Grez-Doiceau

Jāņu svinēšana Grez-Doiceau

23.jūnijā no 20:00 uz kopīgu Jāņu svinēšanu pļavā pie Grez-Doiceau visus aicina Latviešu biedrība Beļģijā ar LR pastāvīgās pārstāvniecības NATO atbalstu un Latvijas Kultūras koledžas līdzdalību.

20:00-21:00 Līgotāju sagaidīšana, vainagu vīšana, siera un medalus darīšana, Līgo tērpu skate, rotaļas bērniem.

21:00-22:30 Jāņu tēva un mātes godināšana, vakarēšana, sadziedāšanās un apdziedāšanās.

22:30-2:30 Jāņuguns aizdegšana, dejas un rotaļas pie ugunskura.

2:30-3:30 teatralizēta spēle un papardes zieda meklēšana.

3:30-4:00 saullēkta sagaidīšana

Vakarēšanas laikā būs Latvijas alus un uzkodas, beļģu sieru galds (par atsevišķu samaksu: 6 EUR) un pašu cienasts (pēc ieskatiem).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zaļā reforma radīs desmitiem miljardu eiro lielus zaudējumus mežsaimniecībai un valsts bagātībai.

Pēdējā laikā Latvijā, neņemot vērā ievērojamo kopējo meža platību pieaugumu, ir raksturīga izteikta tendence strauji palielināt mežu platības, kurās tiek aizliegta mežsaimnieciskā darbība. 2021. gadā 107,9 tūkstošu hektāru lielās meža platībās bija pilnībā aizliegta mežsaimnieciskā darbība, bet 2022. gadā – jau 143,1 tūkstoša hektāru lielā platībā.

Šogad 5. martā Rīgā notika otrie vērienīgākie protesti pēc 2023. gada 24. aprīļa skolotāju streika gājiena. Latvijas mežsaimnieki protestēja pret valdības iecerēm liegt saimniecisko darbību simtos tūkstošu hektāru lielās meža platībās. Turklāt šie aizliegumi iecerēti bez jebkādām ieplānotām kompensācijām mežu īpašniekiem un nozarē nodarbinātajiem. Marta beigās tikai nedaudzi mediji un visai pieklusinātos toņos atainoja viena no Latvijas ietekmīgākajiem eksportējošajiem uzņēmumiem AS Latvijas finieris padomes priekšsēdētāja Ulda Biķa viedokli par centieniem izmantot valsts rīcībā esošos instrumentus, lai Latvijā iznīcinātu mežsaimniecību un kokrūpniecību gan kā saimniecības, gan kā eksporta nozari.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2023. gada sākumā Latvijā dzīvoja 1 milj. 883 tūkst. iedzīvotāju – par 7,3 tūkst. vairāk nekā pirms gada, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Iedzīvotāju skaits pērn pieauga par 0,39 % salīdzinājumā ar gadu iepriekš, tajā skaitā negatīva dabiskā pieauguma ietekmē tas samazinājās par 0,78 %, bet migrācijas dēļ palielinājās par 1,17 %. Pozitīvo migrācijas starpību galvenokārt veido 23,5 tūkstoši Ukrainas bēgļu, kuri tiek ieskaitīti patvērumu sniegušās valsts iedzīvotāju skaitā.

Dzimstības lejupslīde turpinās

Pagājušajā gadā Latvijā piedzima 15 954 bērni – par 1 466 bērniem jeb 8,4 % mazāk nekā 2021. gadā, kas ir zemākais rādītājs pēdējo simt gadu laikā, bet nomira 30 731 cilvēks – par 3 869 jeb 11,2 % mazāk nekā gadu iepriekš.

Pērn, mazinoties saslimstībai ar Covid 19, mirstība ir nedaudz samazinājusies, bet tā pārsniedz laiku pirms pandēmijas. Līdz ar mirstības kritumu arī negatīvais dabiskā pieauguma rādītājs ir nedaudz samazinājies (no −17,2 tūkstošiem 2021. gadā līdz −14,8 tūkstošiem pērn), bet joprojām ir tuvs 1996.–1998. gadā reģistrētajam. Savukārt starptautiskās ilgtermiņa migrācijas rezultātā iedzīvotāju skaits palielinājās par 22 028 cilvēkiem, kas nebija noticis kopš neatkarības atgūšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2015. gadā iedzīvotāju skaits pieauga 16 no 110 Latvijas novadiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) iedzīvotāju skaita novērtējuma dati. No tiem 14 bija Pierīgas reģiona novadi, bet 2 ārpus Pierīgas. Salīdzinājumam 2014. gadā iedzīvotāju skaits pieauga 12 novados, un tie visi bija Pierīgas reģionā.

«Jaunākie iedzīvotāju skaita novērtējuma dati parādījuši divas iezīmes. Latvijā palielinās novadu skaits, kuros ir pozitīvs dabiskais pieaugums. Atsevišķos novados ir labs dzimstības rādītājs – tuvu 15 vai pat vairāk mazuļu uz 1 000 iedzīvotāju,» komentē CSP priekšniece Aija Žīgure. «Tajā pašā laikā lielākajā daļā Latvijas un it sevišķi pierobežas novados iedzīvotāju skaits arvien turpina samazināties, visstraujāk izmirst novadi Latgales reģionā.»

17 novados, kas ir par sešiem novadiem vairāk nekā 2014. gadā, imigrējušo iedzīvotāju skaits pārsniedza emigrējušo skaitu – no 13 cilvēkiem Krustpils līdz 861 Mārupes novadā. Bez minētajiem novadiem vislielākais imigrējušo pārsvars pār emigrējušajiem jeb migrācijas saldo bija novados, kuros bija arī lielākais iedzīvotāju skaita pieaugums: Garkalnes, Carnikavas, Salaspils, Ādažu, Ķekavas, Stopiņu, Babītes, Ikšķiles, Olaines, Ozolnieku, Engures, Saulkrastu un Sējas novadā. Pozitīvs migrācijas saldo bija arī Priekuļu un Baldones novadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Austrumu pierobežā vietām uz kvadrātkilometru ir vairs tikai četri cilvēki

Daiga Laukšteina, 15.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

14 austrumu pierobežas novados ekonomiskie un demogrāfiskie rādītāji ir viszemākie un turpina rukt; ar esošo modeli reģionu atšķirības turpinās pieaugt

Ekonomiskie un demogrāfiskie rādītāji Latvijas pierobežā kopumā ir zemāki kā novados vidēji, taču austrumi izceļas ar vēl zemākiem vidējiem rādītājiem kā caurmērā visā pierobežā, piemēram, Rugāju novadā iedzīvotāju blīvums uz kvadrātkilometru ir vairs tikai četri cilvēki.

Austrumu pierobežas novados, salīdzinot ar citām teritorijām Latvijā, jau laikā no 2006. līdz 2011. gadam iedzīvotāju skaits sarucis visstraujāk, bet arī tagad gadu no gada šī tendence turpinās. Tas raksturo nomales efekta situāciju šīs grupas teritorijās, norāda pētnieku grupa, kas pēc Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) pasūtījuma apkopoja ekonomisko un demogrāfisko rādītāju statistiku par reģionu attīstītību Latvijā. VRAA Reģionālās attīstības atbalsta departamenta vecākā eksperte Sarma Liepa papildina, ka austrumu pierobežas novados vidējais iedzīvotāju skaits uz vienu kvadrātkilometru ir desmit cilvēku, bet vidēji kopumā visos Latvijas novados – 26 cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augusta lietavu un plūdu nodarītie zaudējumi ir 4,38 miljoni eiro, debatēs Saeimas sēdē sacīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts (VL-TB/LNNK).

Daļa no šīs summas - 1,6 miljoni eiro - ir nepieciešami ceļu remontam, bet 2,7 miljoni eiro - infrastruktūras atjaunošanai, sacīja Eglīts.

No līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem nepieciešami ir 3,07 miljoni eiro, bet pašvaldību līdzfinansējums sasniedz 1,31 miljoni eiro.

Kā ziņots, Saeima šodien atbalstīja Ministru kabineta lēmumu par ārkārtas situācijas izsludināšanu lauksaimniecības jomā 29 novados Latgalē un daļā Vidzemes un Zemgales.

Valdība iepriekš apstiprināja rīkojumu Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, kurā ir noteiktas Latvijas administratīvās teritorijas, kurās no šā gada 29.augusta līdz 30.novembrim spēcīgo lietavu un to radīto seku dēļ izsludināts ārkārtas stāvoklis lauksaimniecības sektorā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Nekustamā īpašuma tirgus novadu reformas griežos

Ermīns Sniedze - «Latio» mājokļu tirdzniecības vadītājs, 02.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdztekus lielajai «novadu deķa sadiegšanai» ir būtiski realizēt arī citas reformas un risināt problēmas, kuras līdzšinējais reģionālais dalījums jau ir identificējis.

Administratīvi teritoriālā reforma Latvijā, kas paredz vairāk nekā trīs reizes – no pašreizējām 119 uz 36 – samazināt pašvaldību skaitu, rit pilnā sparā. Tikko valdība atbalstījusi šo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvājumu, un atlikuši vien pāris mēnešu līdz decembrim, kad Saeimā jāiesniedz jauna Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma redakcija, nosakot jauno valsts administratīvi teritoriālo iedalījumu, to veidus un teritoriju izveidošanas kritērijus. Vai šis nav pēdējais brīdis, lai sāktu diskusiju arī par nekustamā īpašuma tirgu novadu reformas ietvaros? Administratīvi teritoriālās reformas gaitā biežāk dzirdētas pašvaldību vadītāju un iedzīvotāju balsis (gan bažas un noliegums, gan optimisms), retāk – uzņēmēju viedoklis. Šādu nozīmīgu pārmaiņu priekšvakarā rodas pārdomas: kādu ietekmi reforma atstās uz nekustamā īpašuma (NĪ) tirgu Latvijā, īpaši reģionos, kur tiek saražoti 49% no visas NĪ nozares pievienotās vērtības un kur ilgstoši bijusi diezgan bēdīga situācija. Pēdējās desmitgadēs retajā no pašvaldībām uzcelti jauni mājokļi un samilzt mājokļu pieejamība, uzņēmējiem ir saimnieciski izdevīgāk un ērtāk koncentrēt savu komercdarbību ap galvaspilsētu, jo reģionos ir ne tikai ievērojamas darbaspēka problēmas, bet arī trūkst labas infrastruktūras (ceļu, ražotņu, noliktavu u.c. objektu, kur izvērst savu biznesu).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2022.gada sākumā Latvijā dzīvoja 1,876 miljoni iedzīvotāju - par 17 500 mazāk nekā pirms gada, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

CSP Sociālās statistikas departamenta direktore Baiba Zukula norāda, ka iedzīvotāju skaita samazinājums pēdējā gada laikā pielīdzināms pašreizējam Salaspils iedzīvotāju skaitam, un tas saistīts ar negatīvu dabisko pieaugumu, mirstībai būtiski pārsniedzot dzimstību, un ne vairs ar migrāciju, iedzīvotājiem izbraucot no valsts.

Iedzīvotāju skaits pērn saruka straujāk - par 0,92% salīdzinājumā ar 0,76% gadu iepriekš, tajā skaitā negatīva dabiskā pieauguma ietekmē tas samazinājās par 0,91% un migrācijas dēļ - par 0,01%. Līdz ar Ukrainas pilsoņu, kuri pieprasījuši Latvijas valsts pagaidu aizsardzību, skaita pieaugumu prognozējams, ka pozitīva migrācijas dinamika varētu turpināties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas Daudzpakalpojumu uzņēmuma “Tele2” 5G tīkls ir pieejams visos Latvijas novados, informē uzņēmums.

Pēdējais novads, kurā tika uzstādīta 5G bāzes stacija februāra sākumā, bija Varakļāni. Turpinot izvērst 5G tīklu, līdz šī gada beigām “Tele2” darbosies jau aptuveni 600 5G bāzes stacijas.

Kā atzīmē “Tele2”, visvairāk bāzes staciju šobrīd ir uzstādītas Rīgā un citās Latvijas lielajās pilsētās un novados, kur ir lielāka tīkla noslodze. Vienlaikus gan aktīvi tiek attīstīti Latvijas reģioni, kuros tiek uzstādītas 5G bāzes stacijas 700 MHz frekvencē, kas ļauj nodrošināt plašāku pārklājumu.

“Šis zināmā mērā ir zīmīgs brīdis, jo “Tele2” 5G tīkls ir pieejams visos Latvijas novados. Protams, 5G pārklājums novados atšķiras, taču novadu un lielāko pagastu centros 5G ir pieejams,” stāsta “Tele2” tehniskā direktore Līga Krūmiņa. “Šo gadu esam sākuši ļoti aktīvi, uzstādot jau 20 jaunas 5G stacijas gan vietās, kur 5G tīkls jau darbojās, gan vietās, kur tas tagad ir pieejams pirmo reizi.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Pasts publiskās izsolēs ar augšupejošu soli piedāvā 12 uzņēmējdarbībā neizmantotus un biznesa mērķiem neatbilstošus nekustamos īpašumus.

Izsolēs, kurās pieteikšanās ir iespējama līdz 24.janvārim, pieejami īpašumi visos Latvijas novados.

Publiskās izsolēs patlaban ir iespējams iegādāties 12 nacionālajam pasta operatoram piederošus īpašumus: zemi, ēkas, biroju vai tirdzniecības telpas. Divi atrodas Kurzemē - Dienvidkurzemes un Tukuma novados, septiņi Latgalē - Augšdaugavas, Krāslavas, Preiļu un Rēzeknes novados, divi Vidzemē - Gulbenes un Valkas novados. Turpretim Zemgalē, Dobeles novadā, ir pieejams viens nekustamais īpašums.

Gan objektu atrašanās vietas un to potenciālais izmantojums, gan cenas krasi atšķiras. Piemēram, zemākā noteiktā sākuma summa ir īpašumam Rēzeknē, toties augstākā - Tukumā. Pieteikšanās izsolēm ir iespējama līdz 2024.gada 24.janvārim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārvalstu uzņēmumu un privātpersonu ieguldījumu apjoms Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālos pērn sasniedzis 11,29 miljardus eiro, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

Straujo kāpumu sekmējusi holdingkompānijas AS "Swedbank Baltics" reģistrācija 2021.gada februārī.

Uzņēmumam sākotnēji reģistrēts 35 000 pamatkapitāls, kas oktobrī palielināts līdz 3,88 miljardiem eiro. Jaunreģistrētais holdings arī kļuvis par AS "Swedbank" akcionāru.

Vienlaikus "Lursoft" secinājis, ka 2021.gada izskaņā ārvalstu ieguldījumi bija reģistrēti 18 300 uzņēmumu pamatkapitālos, kas ir mazāk nekā 2020.gada beigās, kad ārvalstu ieguldījumus bija piesaistījuši 19 800 Latvijas uzņēmumu.

Visievērojamāk ārvalstu kapitāla uzņēmumu skaits pērn sarucis Krāslavas novadā, kur 2020.gada beigās bija 102 uzņēmumi ar ārvalstu kapitālu, taču 2021.gada beigās - vairs tikai 64. Ieguldītāju skaits gan krities nedaudz lēnāk, gada laikā samazinoties par 26,2%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Studentus aicina iesaistīties biznesa ideju konkursā novadu attīstībai

Dienas Bizness, 05.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Projekts Radām novadam dod iespēju radoši domājošiem, aktīviem un darboties varošiem studentiem ar savu darbību veicināt uzņēmējdarbības attīstību Latvijas novados, izstrādājot un īstenojot dažādus biznesa projektus, radot jaunas darbavietas, piesaistot investīcijas.

Projekts ir jau pusceļā uz finišu (projekts ilgs līdz 2016.gada jūnijam), taču tajā aicina iesaistīties arī jaunus dalībniekus. Šobrīd projektā aktīvi darbojas studentu komandas no RISEBA, SSE Rīga, LU, ViA, RTU, EKA, TSI, RA, VeA, kurām pateicoties 17 novados tiek radīti īpaši dūraiņi, bērnu un jauniešu nometnes, mājražotāju tirdziņi, dizaina produkti, laivošanas bāze, wake parks, bērniem līdzi augoši velosipēdi un īstenotas daudzas citas biznesa idejas.

Ja ir labas idejas un vēlme darboties, atbalstot uzņēmējdarbību novados, kuri piedalās šajā projektā, ir iespēja iesaistīties jau esošajās komandās (sazinoties ar komandām www.radamnovadam.lv) gan izveidot jaunas komandas (vismaz 3 studenti).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

2017. gadā pastāvīgo iedzīvotāju skaits Latvijā samazinājies par 15,7 tūkstošiem

Lelde Petrāne, 28.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2018. gada sākumā Latvijā dzīvoja 1 milj. 934 tūkst. iedzīvotāju – par 15,7 tūkst. mazāk nekā pirms gada, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati.Iedzīvotāju skaits 2017. gadā saruka par 0,8 % salīdzinājumā ar 1,0 % 2016. gadā. Pilsētnieku gada laikā kļuva par 8,3 tūkst. jeb 0,6 % mazāk, bet lauku iedzīvotāju – par 7,4 tūkst. jeb 1,2 % mazāk.

2017. gadā mirušo skaits pārsniedza dzimušo skaitu par 7,9 tūkst., un šis rādītājs ir lielākais pēdējo četru gadu laikā (2016. gadā – 6,6 tūkst.). Pagājušajā gadā Latvijā piedzima 20,8 tūkst. bērnu, kas ir par 1 140 mazāk nekā 2016. gadā, bet nomira 28,7 tūkstoši cilvēku, kas ir par 177 vairāk, salīdzinot ar 2016. gadu. Starptautiskās ilgtermiņa migrācijas rezultātā iedzīvotāju skaits 2017. gadā samazinājās par 7,8 tūkst. (2016. gadā – 12,2 tūkst.). Pērn Latvijā no citām valstīm ieradās 9,9 tūkst. cilvēku, kas, salīdzinot ar 2016. gadu, ir par 1,6 tūkst. vairāk un izceļoja 17,7 tūkst. – par 2,9 tūkst. mazāk nekā 2016. gadā. Apmēram puse (55 %) no iebraukušajiem ir saistīti ar Latviju (piemēram, dzimuši Latvijā u.c.).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien izsludināja 5.jūnija pašvaldību vēlēšanas, kas norisināsies 41 pašvaldībā - sešās ārpus novadiem esošajās valstspilsētās un 35 novados, informēja CVK pārstāve Laura Zaharova.

Savukārt Rīgas pašvaldībā vēlēšanas šogad nenotiks, jo tās dome tika ievēlēta ārkārtas vēlēšanās pērn, un tā turpinās strādāt līdz 2025.gada vēlēšanām.

Pašvaldību domēs ievēlējamo deputātu skaitu CVK paredzējusi noteikt 26.janvārī. Atbilstoši Pašvaldības domes vēlēšanu likumam domēs ievēlējamo deputātu skaitu nosaka atbilstoši iedzīvotāju skaitam, kāds attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā vēlēšanu izsludināšanas dienā ir reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā.

Novados ar iedzīvotāju skaitu līdz 30 000 domē būs jāievēl 15 deputāti, novados ar iedzīvotāju skaitu no 30 001 līdz 60 000 - 19 deputāti, bet novados ar vairāk nekā 60 000 iedzīvotāju - 23 deputāti. Savukārt valstspilsētās ar iedzīvotāju skaitu līdz 50 000 iedzīvotāju domē būs 13 deputāti, bet valstspilsētās ar vairāk nekā 50 000 iedzīvotāju - 15 deputāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dabas aizsardzības pārvalde uzsākusi dabas aizsardzības plānu izstrādi 15 īpaši aizsargājamajām dabas teritorijām (ĪADT) Latvijā, informē pārvaldes pārstāvji.

Dabas aizsardzības plāns nosaka nepieciešamos dabas aizsardzības pasākumus un pieļaujamo saimniecisko darbību konkrētajai teritorijai. ĪADT dabas aizsardzības plānus izstrādā noteiktam laika posmam (parasti 7-15 gadi), un šī dokumenta uzdevums ir saskaņot dabas aizsardzības, dabas resursu izmantošanas, reģiona attīstības un citas intereses, tā, lai tiktu saglabātas teritorijas dabas vērtības. Dabas aizsardzības plānu izstrādes procesu uzrauga Dabas aizsardzības pārvalde, savukārt to apstiprina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Dabas aizsardzības plāni ir rekomendējoši teritorijas plānojumiem un teritorijas apsaimniekotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Swedbank atklāj ceturto no 15 Latvijas reģionu programmas bankomātiem

Dienas Bizness, 02.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aknīstē, SIA JTES veikala telpās Skolas ielā 5 šodien atklāts ceturtais no kopumā 15 bankomātiem, ko Swedbank apņēmusies uzstādīt novados, informē bankā.

Iniciatīvas ietvaros Latvijas novados, kuros šobrīd nav nevienas bankas bankomāta, tiks uzstādīti Swedbank naudas izmaksas aprāti. Tāpat Swedbank ir apņēmusies uzstādīt bankomātus arī tajos novados, kuros citas kredītiestādes nākotnē izlemtu no saviem bankomātiem atteikties, kā tas ir noticis Aknīstes novadā. Swedbank reģionālās attīstības programmas ietvaros bankomāti jau ir uzstādīti Rugāju novadā, Daugavpils novadā un Rundāles novadā. Līdz gada beigām skaidras naudas pieejamību plānots nodrošināt arī Amatas, Baltinavas, Beverīnas, Burtnieku, Ciblas, Garkalnes, Krustpils, Pārgaujas, Riebiņu, Sējas, Vārkavas un Jēkabpils novados.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Resursi programmā Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem ir pietiekami, lai palīdzētu Latgales pašvaldībām un lauksaimniekiem plūdu seku novēršanai, otrdien pēc valdības sēdes sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Viņa atzina, ka resursi programmā Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem ir taupīti, tāpēc valdība būs gatava atbalstīt pašvaldības un lauksaimniekus plūdu seku novēršanā.

Reizniece-Ozola piebilda, ka līdzekļi netiks piešķirti pasākumiem, kas nav saistīti ar plūdu seku novēršanu.

Tajā pašā laikā finanšu ministre uzsvēra, ka Zemkopības ministrijai un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai ir jāizvērtē vai iepriekš ir darīts viss, lai šādas sekas nebūtu.

Jau ziņots, ka valdība šodien nolēma izsludināt ārkārtas stāvokli lauksaimniecības sektorā arī Salas un Aknīstes novados, aģentūra LETA uzzināja Ministru kabinetā (MK).

Valdība 29.augusta sēdē apstiprināja rīkojuma projektu Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, kurā ir noteiktas Latvijas administratīvās teritorijas, kurās no šā gada 29.augusta līdz 30.novembrim spēcīgo lietavu un to radīto seku dēļ paredzēts izsludināt ārkārtas stāvokli lauksaimniecības sektorā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeima atbalsta apjomīgus Imigrācijas likuma grozījumus; vairākus rosinājumus noraida

LETA, 17.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas deputāti šodien otrajā lasījumā atbalstīja apjomīgus grozījumus Imigrācijas likumā, tajā pašā laikā vairāki priekšlikumi neguva parlamenta vairākuma atbalstu.

Atbalstīts priekšlikums piešķirt Ministru kabinetam (MK) tiesības izvērtēt termiņuzturēšanās atļauju ietekmi uz nacionālo drošību vai ekonomisko attīstību un vairākos gadījumos noteikt ierobežojumus šo atļauju izsniegšanai uz noteiktu laiku, bet ne ilgāku kā uz pieciem gadiem.

Ierobežojumi attiektos uz visu vai kādas konkrētas trešās valsts pilsoņiem, teikts Iekšlietu ministrijas (IeM) rosinātajos priekšlikumos.

Deputātu atbalstītie grozījumi paredz, ka MK, izvērtējot termiņuzturēšanās atļauju ietekmi uz nacionālo drošību vai valsts ekonomisko attīstību saistībā ar trešo valstu pilsoņu daudzumu valstī vai koncentrāciju noteiktā tās teritorijā, izdod noteikumus, kuros nosaka ierobežojumus atļauju izsniegšanai konkrētos gadījumos. Saskaņā ar pašlaik spēkā esošo likuma redakciju grozījumi ļaus noteikt ierobežojumus attiecībā uz atļauju izsniegšanu par ieguldījumu veikšanu kapitālsabiedrības pamatkapitālā, par nekustamā īpašuma iegādāšanos, par pakārtotām saistībām ar Latvijas kredītiestādi vai par valsts vērtspapīru iegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Startē «Latvijas ceļojumu maratons»

Jūlija Pudenko [email protected], 16.03.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā nedēļas nogalē Liepājā aizsākas Tūrisma attīstības valsts aģentūras (TAVA) rīkotā akcija «Latvijas ceļojumu maratons». Projekta ietvaros ik nedēļu Latvijas iedzīvotāji tiks aicināti viesoties dažādos tūrisma objektos visā valstī, iepazīstot skaisto un neparasto Latvijas novados. Projektu «Latvijas ceļojuma maratons» ir paredzēts realizēt no 18.marta līdz gada beigām, kad TAVA aicinās Latvijas iedzīvotājus uz vairāk nekā 30 dažādiem tūrisma objektiem visos novados. «Latvijas ceļojuma maratons» katru nedēļas nogali rosinās doties uz kādu konkrētu Latvijas tūrisma galamērķi, piemēram, Liepājas Karostas cietumu, kur 18. un 19. martā būs iespējams piedalīties šovā «Aiz restēm», vērot suņu dresūras paraugdemonstrējumus, noskatīties cirkus mākslinieku priekšnesumos un doties lāpu gājienā pa Ziemeļu fortu labirintiem. Paredzams, ka šāda akcija pievērsīs lielāku uzmanību tūrisma objektiem visos novados, kā arī ar dalības maksu atbalstīs šo objektu tālāku attīstību. Projekta gaitā dalībniekiem būs iespēja reģistrēties, pretī saņemot «Latvijas ceļojumu maratona» dalībnieka apliecību, kurā tiks veiktas atzīmes par piedalīšanos, tādējādi nosakot aktīvākos ceļotājus. Akcijas noslēgumā ir paredzēta apbalvošana, kuras laikā tiks piešķirtas vairāk nekā 100 vērtīgas balvas no projekta atbalstītājiem. Balvu fondā ir paredzēti lidojumi, ceļojumi, dāvanu kartes un citas vērtīgas balvas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienojot mazās pašvaldības un koncentrējot izglītības, sociālās aizsardzības un vispārējo valdības dienestu pakalpojumus lielākos novados, pašvaldību budžetos varētu ietaupīt līdz 130 miljoniem eiro gadā, secināts Latvijas Bankas pētnieku sagatavotajā diskusiju materiālā «Kas nosaka Latvijas pašvaldību budžeta izdevumu atšķirības?».

Pētījumā, izmantojot ekonometriskās metodes, iegūtas liecības, kas norāda uz negatīvu korelāciju starp iedzīvotāju skaitu Latvijas novadu pašvaldībās un to izdevumiem uz vienu iedzīvotāju, proti, jo mazāka pašvaldība, jo dārgāka ir tās funkciju īstenošana, rēķinot uz vienu iedzīvotāju.

«Raugoties no ekonomikas teorijas skatpunkta, pastāv virkne argumentu, kāpēc iedzīvotāju skaita ziņā mazo pašvaldību uzturēšanas izdevumi varētu būt samērā augsti. Lielākoties tie saistāmi ar vidējo izmaksu palielināšanos, kas rodas, samazinoties sniegto pakalpojumu apjomam,» atzīst pētījumā.

Pētnieku ieskatā, saglabājoties esošajām demogrāfijas tendencēm, tuvākajos gadu desmitos iedzīvotāju skaits Latvijā turpinās samazināties, tāpēc saruks arī novadu vidējais iedzīvotāju skaits. 2018.gadā Latvijas novadu pašvaldībās vidēji dzīvoja apmēram 8460 cilvēku, bet 2040.gadā gaidāms, ka vidējais iedzīvotāju skaits būs par 15% mazāks - apmēram 7200 cilvēkiem. Pamatojoties uz pētījumā iegūtajiem rezultātiem, vidējie uzturēšanas izdevumi uz vienu iedzīvotāju novadu pašvaldībām ar šādu mazāku iedzīvotāju skaitu būtu aptuveni par 2,1% lielāki nekā pašlaik.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Konkursā noskaidroti sakoptākās uzņēmējdarbībes vides uzvarētāji

Aivars Mackevics [email protected], 16.09.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrija, piedaloties konkursa „Sakoptākais Latvijas pagasts 2005” vērtēšanā, izvērtējot uzņēmējdarbības attīstību dažādos Latvijas pagastos un novados, Šobrīd jau noteikusi uzvarētājus nominācijā „Sakoptākā uzņēmējdarbības vide”. Nominācijā uzvarējuši: - Zemgales novadā - Ozolnieku novads; - Kurzemes novadā - Rojas pagasts; - Vidzemes novadā - Lizuma pagasts; - Latgales novadā - Riebiņu novads; - Pierīgas novadā - Jaunpils pagasts. Ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš (JL) saka: „Lai valsts veicinātu uzņēmējdarbības vides pilnveidošanu visos Latvijas reģionos, ir svarīgi godināt un pateikties tām pašvaldībām, kas īpaši veiksmīgi sekmē jaunu uzņēmumu veidošanos un esošo tālāku attīstību savās pilsētās, novados un pagastos, tā sniedzot pozitīvu piemēru arī citām pašvaldībām.” «Sakoptākā uzņēmējdarbības vide» pagastos tika vērtēta pēc 5 kritērijiem: 1) Investīciju piesaiste - uzņēmēju un valsts un pašvaldības realizētie investīciju projekti uz 1 iedzīvotāju no 2002. līdz 2004. gadam. 2) Uzņēmējdarbības vides veidošana – vai eksistē mehānisms, kā pašvaldība identificē privātā sektora (uzņēmēju) problēmas un risina tās; vai darbojas informācijas centrs; vai ir algots speciālists uzņēmējdarbības atbalstam. 3) Nodarbinātība - bezdarba līmenis pagastā. 4) Tūrisma objekti pagastā un to sakoptība - tūristu piesaistes objekti (skaits, veidi, pieejamība, norādes); tūrisma uzņēmumi pagastā (veidi, skaits); tūrisma informācija (drukātie materiāli, Internet u.c.). 5) Eksporta ražotnes pagastā (produkcijas veidi, skaits, apjoms). Lai veicinātu vietējo pašvaldību attīstību Latvijā, labāko pagastu pieredzes pārņemšanu, kā arī celtu pagasta iedzīvotāju pašapziņu un lepnumu par savu sētu, pagastu, novadu un valsti kopumā, šogad jau 11.reizi notika konkurss „Sakoptākais Latvijas pagasts 2005”. Ar šo konkursu tiek novērtēts Latvijas pagastu un lauku cilvēku darbs, šī gada konkurss notiek ar devīzi „Pirmais gads ES ar savu Es”. Konkursā pagasti tiek vērtēti no vairākiem aspektiem – vide, attīstība, plānošana, zemkopība, lauksaimniecība, izglītība, kultūra, sabiedriskās attiecības, kā arī uzņēmējdarbība, kas ir Ekonomikas ministrijas kompetence. Konkursā pagastu vērtēšana notiek 5 novados un katrā no tiem tiek noteikts pagasts – konkursa „Sakoptākais Latvijas pagasts” uzvarētājs, kā arī uzvarētāji atsevišķās ministriju nominācijās. 2005.gada konkursa noslēguma pasākumi notiks Zemgales novadā (Iecavā) 16.septembrī; Kurzemes novadā un Pierīgas novadā (Jaunpilī) - 23.septembrī; Latgales novadā (Šķilbēnos) - 1.oktobrī; Vidzemes novadā (Ērgļos) - 7.oktobrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Līdz gada beigām Swedbank uzstādīs 15 bankomātus novados, kuros šobrīd to nav

Dienas Bizness, 27.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veicinātu finanšu pakalpojumu pieejamību Latvijas novados un veiktu virkni pasākumu, kas ļautu reģionos attīstīties uzņēmējdarbībai, pirmdien, 27. aprīlī Latvijas Pašvaldību savienība un AS Swedbank parakstīja sadarbības memorandu, teikts paziņojumā medijiem.

Saskaņā ar parakstīto memorandu, lai nodrošinātu banku pakalpojumu pieejamību visā Latvijā un skaidras naudas pieejamību ikvienā novadā, Swedbank apņemas līdz šī gada beigām uzstādīt 15 bankomātus novados, kuros šobrīd nav nevienas bankas bankomāta. Banka apņemas arī uzstādīt tos jebkurā novadā, ja gadījumā kāda cita kredītiestāde nākotnē izlemtu no saviem bankomātiem atteikties.

Tāpat sadarbībā ar pašvaldībām plānots meklēt piemērotāko modeli, kā panākt bankas darbinieku regulāru klātbūtni visos Latvijas Nacionālajā attīstības plānā noteiktajos attīstības centros.

Saskaņā ar parakstīto memorandu, papildus bankas fizikās pieejamības paplašināšanai, Swedbank atbalstīs ekonomiskās aktivitātes atjaunošanos Latvijas novados, piedāvājot kreditēšanas pakalpojumus, kas ir īpaši pielāgoti novadu uzņēmēju un iedzīvotāju prasībām. Tie sevī ietver gan mikrokredītus nelielu pamatlīdzekļu iegādei vai apgrozāmo līdzekļu papildināšanai uzņēmumiem, gan hipotekāros kredītus ar atvieglotiem nosacījumiem mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem, gan arī ēku energoefektivitātes finansēšanu. Tāpat 2015. gadā Swedbank apņemas atbalstīt vismaz 600 skolēnu mācību uzņēmumu izveidi, lai dotu iespēju skolas vecuma jauniešiem gūt pirmo pieredzi uzņēmējdarbībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

2011. gadā vidējais MVU apgrozījums bija 312 959 Ls

Gunta Kursiša, 18.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā vidējais Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) apgrozījums bija 312, 959 tūkst. Ls, liecina Lursoft apkopotie dati.

Patlaban Latvijā ir 19 575 uzņēmumi, kas 2011. gadā strādājuši ar apgrozījumu, kurš ir robežās no 70 tūkst. Ls līdz 1,4 milj. Ls un līdz ar to atbilst mazā vai vidējā uzņēmuma statusam.

2,911 tūkst. jeb 65,96% šo uzņēmumu reģistrēti Latvijas lielākajās pilsētās, savukārt puse no visiem MVU reģistrēti Rīgā. Vidēji Latvijas mazā vai vidējā uzņēmuma vecums ir desmit gadi.

Pērn vidējais MVU apgrozīja 312,959 tūkst. Ls, kā arī darbojās ar 9,466 tūkst. Ls zaudējumiem.

«Salīdzinot Latvijas lielākajās pilsētās un novados reģistrēto uzņēmumu finanšu rādītājus aizvadītajā gadā, redzams, ka to vidējais apgrozījums ir līdzīgs, proti, novados reģistrētie mazie un vidējie uzņēmumi pērn apgrozījuši katrs vidēji 307,60 tūkst. Ls, savukārt pilsētās reģistrētie - 315,73 tūkst. Ls,» skaidro Lursoft pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Swedbank atklāj otro no 15 Latvijas reģionu programmas bankomātiem

Lelde Petrāne, 16.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 16. septembrī, Daugavpils novada, Višķu pagasta, Špoģos, veikala Elvi telpās atklāts otrais no 15 bankomātiem, ko Swedbank apņēmusies uzstādīt novados, kuros šobrīd nav neviena bankas bankomāta, liecina kredītiestādes sniegtā informācija.

Iniciatīva tiek īstenota Swedbank izstrādātās Latvijas reģionu attīstības programmas ietvaros. Līdz gada beigām skaidras naudas pieejamību plānots nodrošināt arī Amatas, Baltinavas, Beverīnas, Burtnieku, Ciblas, Garkalnes, Krustpils, Pārgaujas, Riebiņu, Rundāles, Sējas, Vārkavas un Jēkabpils novados.

Šā gada aprīlī Swedbank publiskoja tās izstrādāto Latvijas reģionu attīstības programmu un noslēdza sadarbības memorandu ar Latvijas Pašvaldību savienību par finanšu pakalpojumu pieejamības paplašināšanu Latvijas reģionos. Saskaņā ar parakstīto memorandu, papildus bankas fizikās pieejamības paplašināšanai, Swedbank atbalstīs ekonomiskās aktivitātes atjaunošanos Latvijas novados, piedāvājot kreditēšanas pakalpojumus, kas ir īpaši pielāgoti novadu uzņēmēju un iedzīvotāju prasībām. Tie sevī ietver gan mikrokredītus nelielu pamatlīdzekļu iegādei vai apgrozāmo līdzekļu papildināšanai uzņēmumiem, gan hipotekāros kredītus ar atvieglotiem nosacījumiem mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem, gan arī ēku energoefektivitātes finansēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Latvenergo" februārī sākusi lieljaudas vēja parku (VES) attīstīšanu, tiekoties ar vairākām pašvaldībām. Pirmais solis ir ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) procesa uzsākšana, pētot VES būvniecības iespējas piecos Latvijas novados - Aizkraukles, Balvu, Limbažu, Ventspils un Ludzas, informē Ilvija Boreiko, AS "Latvenergo" Vēja un saules parku attīstības direktore.

Notikušas pirmās sekmīgās tikšanās, aktualizēti jautājumi un priekšlikumi turpmākai darbībai. Projektu tālākai attīstībai ir vairāki posmi, kas paredz svarīgu aspektu izvērtēšanu: iespējamo ietekmi uz vidi, cilvēku veselību un drošību, iedzīvotāju attieksmi pret VES kopumā, infrastruktūras pietiekamību un vēja resursu jeb potenciālu.

Ir veikta sākotnējā izpēte par iespēju izbūvēt vēja parkus, un šobrīd tiek sperts pirmais praktiskais solis, uzsākot IVN procesu un pētot padziļināti iespējas un nosacījumus vēja elektrostaciju būvniecībai piecos Latvijas novados.

Ietekmes uz vidi novērtēšanas procedūra ir laikietilpīga un aizņems vismaz vienu gadu. Tās galvenie uzdevumi: esošā vides stāvokļa izpēte; plānotās darbības ietekmes uz vidi izpēte, t.sk. ekspertu (putnu, biotopu, sikspārņu u.c.) lauka izpētes darbi; VES izvietojuma modelēšanas darbi, t.sk. trokšņa, mirguļošanas novēršana, ainavas neitralitāte; pasākumu sagatavošana ietekmju novēršanai vai samazināšanai; monitoringa prasību sagatavošana paliekošo ietekmju novēršanai.

Komentāri

Pievienot komentāru