Jaunākais izdevums

Neskatoties uz iebildumiem, valdība tomēr virza tālāk zaļās enerģijas likumu, otrdien informē laikraksts Dienas bizness.

Saņemot iebildumus teju no visām atjaunojamo energoresursu asociācijām, jaunais Atjaunojamo energoresursu likums tomēr tiek virzīts skatīšanai jau 15. februāra valdības sēdē, tā lēma Ministru kabineta komiteja.

Uzklausot regulatora iebildumus par to, ka šo likumu nav iespējams skatīt atrauti no Elektroenerģijas tirgus likuma, kam jānosaka neatkarīga elektroenerģijas pārvades operatora izveide un darbība, jo tieši uz operatora pleciem turpmāk gulsies pienākums atjaunojamo enerģiju iepirkt no ražotājiem, MK nolēma, ka 15. februārī abi šie likumi tiks skatīti kopā. Tā kā likums vēl jāskata arī Saeimā, tiek pieļauts, ka tas piedzīvos vēl daudzas pārmaiņas, krustojoties dažādām biznesa interesēm. Taču, tā kā likums tiks skatīts kopā ar Elektroenerģijas tirgus likumu un, iespējams, arī Biodegvielu likumu, izskan viedokļi, ka tik apjomīgā likumu paketē kā dūmu aizsegā tiks mēģināts «dzīt cauri» visdažādākās lietas.

«Saules un vēja stacijām, kā arī mazajām HES kā neregulārajiem resursiem nav iespējams izpildīt likumā noteiktās 3500 stundas gadā, līdz ar to šīm stacijām nav iespējams saņemt jaudas komponenti, siltumu šīs stacijas neražo, mēslus neizmanto, jaudas arī parasti ir lielākas, lai pretendētu uz bezmaksas pieslēgumu, šos resursus tātad aizmirstam vispār,» sacīja Latvijas Vēja enerģijas asociācijas prezidents Paulis Barons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeimas atlaišanas procesa juridiskā analīze

Valsts prezidenta juridiskā padomniece Dr.iur Inese Lībiņa-Egner, 30.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1. Valsts prezidenta rīkojums par Saeimas atlaišanu

1) Satversmes 48.pants nosaka, ka Valsts Prezidentam ir tiesība ierosināt Saeimas atlaišanu. Pēc tam izdarāma tautas nobalsošana. Satversmē nav noteikti termiņa ierobežojumi Valsts prezidenta tiesībām saistībā ar tuvojošamies Valsts prezidenta, Saeimas vai citām vēlēšanām. Valsts prezidents ir pilntiesīgs, t.i., viņam ir visas Satversmē noteiktās kompetences, līdz savu pilnvaru termiņa pēdējai dienai. Amata pildīšanas termiņa beigu tuvums neietekmē viņa kompetences apjomu.

2) Valsts prezidents pieņem lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu nevis patstāvīgu lēmumu atlaist Saeimu. Lēmumu par Saeimas atlaišanu pieņem tauta tautas nobalsošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No visiem tiesību aktiem, kas pieejami vietnē Likumi.lv, gadiem visvairāk skatītais ir bijis Darba likums, arī 2018. gadā.

2018. gadā iedzīvotāji visvairāk skatījuši Darba likumu (610 487 apmeklējumi; Google Analytics dati). Tā tas bijis arī vairākus iepriekšējos gadus, izvirzot Darba likumu par visu laiku skatītāko tiesību aktu, liecina Latvijas Republikas tiesību aktu vietnes Likumi.lv apkopotā informācija.

2018. gadā visvairāk skatītie likumi:

Darba likums

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss

Krimināllikums

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saskaitīti jau 1,8 miljoni iedzīvotāji

Elīna Pankovska, 17.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc pēdējām aplēsēm tautas skaitīšanā ir apkopota informācija par 1,8 miljoniem Latvijas iedzīvotāju, ieskaitot tos, kas jau ir «saskaitījušies» internetā, raidījumā 900 sekundes norādīja Centrālās statistikas pārvaldes vadītāja Aija Žīgure.

Viņa arī atzīmēja, ka tautas skaitīšana patlaban noritot saskaņā ar grafiku un galvenais datu vākšanas veids – tautas skaitītājs – darbosies līdz 31.maijam. Tās dienas vakarā būs pēdējais laiks, kad tautas skaitītājs varēs ierasties pie iedzīvotājiem.

Tomēr ir arī tādi cilvēki, kuri atteikušies sniegt atbildes un nevēlas būt pieskaitīti, Pēc pārvaldes aplēsēm tādi varētu būt aptuveni 20 tūkstoši. Tautas skaitītāji gan mēģinot šādus cilvēkus pārliecināt un aicina uz sadarbību. Tomēr kopumā cilvēki esot atsaucīgi.

Lai gan tautas skaitīšana beigsies maija beigās, ir pieņemts lēmums pagarināt «saskaitīšanās» iespēju internetā. A.Žigure atzīmē, ka CSP ir lūgusi Tautas skaitīšanas komisijai pagarināt internetskaitīšanu līdz desmit dienām. Šāds lēmums pieņemts analizējot esoši situāciju un arī praksi citās valstīs. Kā arī tas ir orientēts uz tiem iedzīvotājiem, kas kādu objektīvu iemeslu dēļ nav saskaitīti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākais Apple viedtālrunis iPhone 4S klajā nācis, sabiedrībā viešot dalītas jūtas. Kamēr paši uzticīgākie Apple fani joprojām ir sajūsmā par visu, ar ko ASV tehnoloģiju gigants nāk klajā, citi ir vīlušies ar Apple jaunāko veikumu.

Arī pēc vairāku ekspertu domām, iPhone 4S nav tas, ko sabiedrība gaidīja pēc vairākām ASV tehnoloģiju kompānijas jauno produktu prezentācijām, kas ikreiz mēdza satricināt pasauli.

Visticamāk, Apple izdosies pārdot miljoniem iPhone 4S, ņemot vērā, ka tā priekštecis ceturkšņa laikā pārdots 20 miljonos eksemplāru, tomēr, salīdzinot ar iepriekšējiem iPhone, kas pārsnieguši viens otra pārdošanas rekordus, jaunākais Apple viedtālrunis varētu būt pirmā melnā avs iPhone ģimenē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārvadātāji varētu taupīt līdzekļus, turpmāk nebraucot iekšā autoostās, kas savukārt radītu haosu un pašvaldību izdevumu palielināšanos.

Hipiji atgriežas

Ar optimismu sejā autoražotāji tradicionāli devušies uz Ženēvu, lai rādītu savus sasniegumus.

Aviācija

Lidosta gatava būvēt

Šovasar lidostā Rīga pasažieru pieaugums varētu sasniegt 350 tūkstošus.

Bankas

Par Komercbanku asociācijas vadītāju virzīs Bičevski

Komercbanku asociācijas vadītāja amatā virzīs Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāru Mārtiņu Bičevski.

Pasaulē

Eiro bāzes procentu likmes varētu kāpt

ECB ziņo par gatavību cīņai ar inflāciju un iespējamu eiro likmes palielināšanu jau aprīlī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 2019.gada 23.janvārī ar 61 balsi apstiprināja jauno valdības sastāvu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Kariņš dzimis 1964.gadā ASV, precējies un ir četru bērnu tēvs.

Kariņam ir augstākā izglītība - 1988.gadā viņš beidzis Pensilvānijas Universitāti ASV, iegūstot humanitāro zinātņu bakalaura grādu ar specialitāti lingvistikā. 1996.gadā viņš absolvējis Pensilvānijas Universitāti, kļūstot par filozofijas doktoru ar specialitāti lingvistikā.

Kariņš nekandidēja 13.Saeimas vēlēšanās. Tomēr pēc diviem neveiksmīgiem mēģinājumiem uzticēt veidot valdību Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam un partijas «KPV.LV» premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam, Valsts prezidents Raimonds Vējonis jaunā Ministru kabineta veidošanu uzticēja partiju apvienības «Jaunā Vienotība» virzītajam premjera amata kandidātam Kariņam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Šo Ziemassvētku topa rotaļlietas - iPad atdarinājums un interaktīvi roboti

Lelde Petrāne, 02.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemassvētku sezona rotaļlietu nozarei ir izšķirošs laiks, jo vecāki, izliekoties par Ziemassvētku vecīti, steidz piepildīt savu bērnu sapņus.

Šogad daudzi rotaļlietu ražotāji, lai iegūtu klientus, turas pie jau izmēģinātām lietām, kam piešķirts kāds «svaigums».

CNBC izveidojis šajā Ziemassvētku sezonā Amerikā pieprasītāko rotaļlietu sarakstu. Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, var pieņemt, ka vismaz daļa no šīm rotaļlietām būs iekļuvusi arī Latvijā dzīvojošo bērnu vēstulēs Ziemassvētku vecītim.

My Keepon

Ražotājs: Wow! Stuff

Cena: 50 ASV dolāri

Vecums: 6 gadi līdz 11 gadi

Mazs mikrofons, kas iebūvēts My Keepon, ļauj tam dzirdēt mūziku, ko īpašnieks atskaņo, vai ritmus un atbildēt. Tā reaģē arī uz piesitieniem, saspiešanu un kutināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pazīstamu zīmolu viltojumu apjomi Latvijā ir lieli - viltots tiekot viss, ko cilvēki vēlas iegādāties. Policija norāda, ka pēdējā laikā visvairāk viltojumu tiek piedāvāts tieši internetā, jo tur esot visgrūtāk pieķert izplatītājus.

Atkritumu biznesā turpina ieplūst miljoni

Otrreizējas pārstrādes vietā eksports

Darbs

Harisma - tā ir uzvedība

Kļūstot par līderi, ir jāatsakās no tiesībām būt pesimistam, tā starptautiskā personālvadības uzņēmuma Profiles International viceprezidents Deiriks Makens, skaidrojot - mazas pārmaiņas uzvedībā var radīt lielas izmaiņas.

Nodokļi

Konsolidācijai cels nodokļus

Iespējams, jau šogad pieaugs degvielas akcīze un azartspēļu nodokļi, bet valsts pārvaldē strādājošo skaits tiks samazināts.

IT

Planšetdatoru tirgu izaicinās

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pirmajās dienās tautas skaitītāji saskaitījuši 90 tūkstošus iedzīvotāju

Elīna Pankovska, 23.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas skaitīšanas otrā posma pirmajās dienās tautas skaitītāji visā Latvijā saskaitījuši vairāk nekā 90 tūkst. iedzīvotāju.

Centrālā Statistikas pārvalde (CSP) prognozē, ka nākamajās nedēļās tautas skaitītāju darba intensitāte pieaugs. Tautas skaitīšanas otrais posms ilgs līdz 31.maijam. Tā laikā tautas skaitītājiem jāapmeklē vairāk nekā 870 tūkst. mājokļu. Savukārt pirmajā posmā internetā saskaitījās vairāk nekā 650 tūkst. cilvēku.

Tautas skaitīšana Latvijā tiek veikta ANO vispārīgās pasaules valstu iedzīvotāju skaitīšanas ietvaros un tiek organizēta saskaņā ar Tautas skaitīšanas likumu.

CSP Sociālās statistikas departamenta direktora vietnieks Pēteris Veģis norāda: «Tautas skaitīšanā ir svarīgi iegūt datus par pēc iespējas vairāk iedzīvotājiem. Tāpēc būs situācijas, kad tautas skaitītāja uzdevums ir apmeklēt mājsaimniecību arī klātienē, lai saskaitītu kādu ģimenes locekli, par kuru elektroniski nav sniegti dati, vai arī lūgt atkārtoti sniegt informāciju tos iedzīvotājus, kas acīmredzami kļūdaini aizpildījuši anketas.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

16:29

16:07

Pašvaldības vēlēšanās Rīgā uzvarējusi un vairākumu domē ar 39 no 60 vietām ieguvusi apvienība Saskaņas centrs/Gods kalpot Rīgai.

13:50

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Datu «sargs» vāc datus

Sanita Igaune, 22.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas skaitīšanas internetā un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datu drošības skandālu dēļ Datu valsts inspekcija veic pārbaudes, lai izvērtētu iespējamos Fizisko personu datu aizsardzības likuma pārkāpumus, otrdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Datu valsts inspekcija ir saņēmusi iesniegumu ar lūgumu izvērtēt, vai personas dati nav nelikumīgi izmantoti vai iegūti tautas skaitīšanas sistēmā internetā. Tiesa, līdz šim par VID EDS šādu iesniegumu nav. «Ir saņemti iesniegumi, kuros iedzīvotāji norāda savu satraukumu par personas datu drošību tautas skaitīšanas interneta sistēmā un VID EDS,» apstiprina inspekcija. Latvijā datu aizsardzības prasības, kas jānodrošina publiskās pārvaldes institūcijām un privātajā sektorā, ir vienādas. Tās ir vienādas visur ES.

Katra institūcija vai uzņēmums var izvēlēties datu drošības prasības atbilstoši riskam, kas ir konkrētajai sistēmai. Iestāde vai uzņēmums ir atbildīgs par izvēlētajiem drošības līdzekļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē jau izskanējis, ka par vienu no labākajām darbavietām atzīts interneta milzis Google, kas darbiniekus vilina ar savu netradicionāli iekārtotajiem birojiem un pievilcīgajiem darba nosacījumiem. Taču Google uz papēžiem min arī sociālais portāls Facebook, kura galvenais birojs ir ne mazāk neordinārs.

GOOGLE

Google saviem darbiniekiem piedāvā pilnībā apmaksātus atvaļinājumus: pirmajā darba gadā 15 dienas, otrajā – 20 dienas un, sākot ar sesto darba gadu, 25 dienas gadā, kā arī 12 apmaksātas svētku brīvdienas.

Google visiem saviem darbiniekiem piedāvā pilnībā apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu trīs mēnešu garumā, kā arī vēl papildus 6 nedēļas, ja darbinieks kompānijā strādā vairāk nekā gadu.

Visi Google darbinieki pēc nepieciešamības var saņemt neierobežotus apmaksātu slimības atvaļinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paziņoti prestižā dabas fotogrāfiju konkursa Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year šā gada uzvarētāji.

Starptautiskais konkurss norisinās jau 47. gadu. Konkursu organizē briti - Lielbritānijas Dabas muzejs (Natural History Museum) un žurnāls BBC Wildlife.

Katru gadu konkusam tiek iesniegti desmitiem tūkstoši darbu, kurus vērtē starptautiska žūrija, kas sastāv no fotogrāfiju ekspertiem.

Šogad par labāko atzīts fotogrāfa no Spānijas Daniela Beltrā darbs Klusā daba naftā. Fotogrāfijā redzami ar jēlnaftu klāti, izglābti pelikāni. Pelikāni iziet pirmo tīrīšanas posmu putnu glābšanas centrā Luiziānā.

Piektdien, 21. oktobrī, Dabas muzejā Londonā tiks atklāta labāko konkusam iesniegto fotogrāfiju izstāde.

Kā ziņots, eksplozijā uz naftas giganta BP īrētās dziļurbuma platformas pērnā gada 20.aprīlī gāja bojā 11 strādnieki. Pēc sprādziena naftas ieguves platforma nogrima Meksikas līcī, un sākās apjomīga naftas noplūde, kas pārauga vides katastrofā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Kampars: Tautas skaitīšanā iegūtie personu dati ir drošībā

Andra Briekmane, 10.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Esmu iepazinies ar dienesta pārbaudes komisijas veikto tautas skaitīšanas elektroniskās sistēmas izstrādes procesa analīzi un rīkošos atbilstoši komisijas ierosinājumam – uzsākt disciplinārlietu pret tām Centrālās statistikas pārvaldes amatpersonām, kuras bija tieši atbildīgas par visu risku adekvātu novērtēšanu un novēršanu,» norāda ekonomikas ministrs Artis Kampars.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars saņēmis ziņojumu par Centrālajā statistikas pārvaldē (CSP) veikto dienesta pārbaudi, kas tika ierosināta pēc informācijas par to, ka trešajām personām ir iespējams piekļūt elektroniski aizpildītajām tautas skaitīšanas anketām, ziņo Ekonomikas ministrija.

Komisija ziņojumā norāda, ka tautas skaitīšanas elektroniskās sistēmas plānošana un izstrāde sākta jau 2008.gadā, savukārt šī gada sākumā sistēmai ir bijis drošības audits, kur norādītas sistēmas nepilnības. Norādīts, ka personas kodu un pases datu izmantošana tautas skaitīšanas elektroniskajās anketās varēja tikt izmantota, tomēr, ieviešot šādu autorizācijas veidu, CSP bija nepieciešams veikt papildus drošības pasākumus, piemēram, ieviest papildus paroles vai citus risinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan Satiksmes ministrs Uldis Augulis, gan airBaltic vadītājs Bertolds Fliks uzskata, ka par airBaltic un lidostas Rīga finansiālajām domstarpībām abām pusēm vēl ir iespējams vienoties līdz tiesai šās vasaras vidū.

Augulis pauda atzinību par to, ka lidosta Rīga Arņa Luhses vadībā ir iemācījusies sēsties ar airBaltic pie sarunu galda, nevis tikai strīdēties. Neesot pieļaujams, ka konfliktē divas valsts kompānijas. DB jau rakstīja, ka pašreizējās airBaltic prasības apmērs pret lidostu ir pārsniedzis 23 milj. Ls sakarā ar aviokompānijai atceltajām apjoma atlaidēm, kuras turpinot saņemt Īrijas zemo cenu kompānija Ryanair. Savukārt airBaltic ir parādā par lidostas Rīga pakalpojumiem 7-8 milj. Ls. Pagaidām gan netika minēts tas, kādā formā šīs savstarpējās pretenzijas varētu tikt atrisinātas - samaksājot vismaz daļu no parāda, atsakoties no prasības vai kā citādi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauns tirdzniecības likums vajadzīgs piegādātāju attiecību regulēšanai ar mazākiem tirgotājiem.

Grozījumi Konkurences likumā attiecas uz diviem lielajiem mazumtirgotājiem, taču piegādātāju attiecības ar mazākiem mazumtirdzniecības tīkliem nav uzlabojušās, atsevišķos gadījumos tās kļuvušas piegādātājiem nelabvēlīgākas. To Dienas biznesa rīkotajā konferencē Veselīga konkurence – attīstības pamats atzina diskusiju dalībnieki.

Konkurences padomes (KP) secinājumi ir vairāki – lai arī lielāko mazumtirgotāju līgumi ar piegādātājiem ir skaidrāki un pārskatāmāki un tajos klaji neparādās aizliegtie noteikumi un maksājumi, tomēr pastāv risks, ka mazumtirgotāji slēptā veidā realizē iepirkuma varu. Turklāt piegādātāji joprojām neuzdrošinās iebilst vai sūdzēties, baidoties no iespējamiem preču optimizācijas draudiem. KP vecākā ekonomiste Skaidrīte Ābrama norādīja, ka joprojām atlaides ir milzīgas – gan par uzņemšanu veikalos, gan citas un būtu jāregulē ne tikai attiecības ar diviem lielajiem tirgotājiem, bet arī citiem. Vai tas būtu tirdzniecības vai pārtikas tirdzniecības likums – par to būtu jādiskutē. Viņa arī saredz, ka būtu jāregulē arī piegādātāji, jo tos ieņēmumus, ko viņi negūst no abiem lielajiem tirgotājiem, viņi kompensē ar mazākiem tirgotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan pozitīvi vērtējams Nodarbinātības valsts aģentūras direktores Baibas Paševicas sacītais, ka «ir jābūt valsts politikai, kas būtu vērsta uz to, lai cilvēki bez darba nebūtu ilgstoši, jo šī tiešām ir lielākā problēma» un «kā vienu no iespējamajiem risinājumiem šajā jomā redzu nodokļu atlaižu piešķiršanu tiem uzņēmumiem, kas pieņem darbā tieši bezdarbniekus», tomēr uzņēmēji vēlētos detalizētāku informāciju.

Latvijā varētu izveidoties piena nozares milzis

Rīgas piena kombināta un Rīgas piensaimnieka apvienošanās dotu labu handikapu eksportā.

ES rakurss

Cīnīsies par lielāku Eiropas kūkas gabalu

Pēc 2013. gada ES fondu finansējums varētu būt pieejams vien atsevišķām jomām.

Darījumi

Rāvis: varētu iepirkties vēl

Uzņēmējs Guntis Rāvis šogad pieļauj vēl viena, divu uzņēmumu daļu pirkšanas darījumus, kas līdzīgi LEC daļu iegādes darījumam.

Īpašums

Pelēkajā komercīpašumu tirgū parādās rozā toņi

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No koalīcijas politiķu akceptētā budžeta konsolidācijas pasākumu saraksta izriet, ka, vērtējot iespējas veikt valsts budžeta papildu sabalansēšanu par 50 milj. Ls, priekšroka tiek dota ieņēmumu palielināšanai.

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

PPP - iespēja realizēt atjaunojamās enerģijas projektus Latvijā

Zita Zeidmane, BDO Zelmenis&Liberte zvērināta advokāta palīgs, 28.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr Ekonomikas ministrijas sagatavotais likumprojekts Atjaunojamās enerģijas likums vēl gaida galīgo izskatīšanu Ministru kabinetā, asās diskusijas ap tajā paredzētajiem valsts atbalsta veidiem, apmēru un citiem jauninājumiem uzņēmēju vidū nerimstas. Turklāt daļa uzņēmēju turpina izmantot pēdējās iespējas, lai nodrošinātu pašreizējā valsts atbalsta saņemšanu saviem projektiem.

Vienlaikus jāatceras, ka 2009.gada 18. jūnijā tika pieņemts Publiskās un privātās partnerības likums, kura uzdevums bija paplašināt publiskās un privātās partnerības projektu (PPP) īstenošanu arī Latvijā. Taču, ņemot vērā SVF prasības, pašlaik Latvijā iespējams izmantot tikai vienu no PPP veidiem, proti, koncesiju. Tomēr, par spīti šiem ierobežojumiem, pašvaldībām vēl joprojām ir novecojušas katlu mājas un siltumtrases, kurām ir nepieciešams jau tuvākajā laikā veikt atjaunošanu un modernizēšanu. Pašvaldībām ir jāmeklē risinājumi novecojušo katlumāju renovācijai vai siltumapgādes sistēmu modernizēšanai, kas savukārt varētu būt laba darba un peļņas iespēja privātā sektora pārstāvjiem, piemeklējot izdevīgāko un abām pusēm piemērotāko finansējuma un projekta īstenošanas modeli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā intervijā laikrakstam Dienas Bizness saka a/s Starptautiskā lidosta Rīga valdes priekšsēdētājs Arnis Luhse, kurš arī norāda, ka nedrīkst kavēties ar investīcijām lidlauka modernizācijai, lai 2013. gadā to varētu pārsertificēt. Ja tas netiks izdarīts - lidosta var tikt slēgta.

Vaicāts, vai Lielo un stratēģiski nozīmīgo investīciju projektu koordinācijas padomes lēmums konceptuāli atbalstīt lidostas piektās kārtas attīstību dod garantijas, Luhse atbild: «Nē, jo nākošā padome var lemt savādāk. Turklāt valsts ir pateikusi, ka lidostai celtniecības darbiem nedos ne santīma.»

Atbildot uz jautājumu, ja līdzekļi ieguldīti, vai padome mainīs plānus, lidostas valdes priekšsēdētājs stāsta: «Sadalīsim to lēmumu divās daļās. Vistrakākā lieta, ka 2013. gadā jāpārsertificē lidlauks. Tam ir nepieciešamas zināmas investīcijas. Tas tiks līdzfinansēts ar Kohēzijas fonda līdzekļiem. Neizdarīšana nozīmē, ka no 2013. gada starptautiskā lidosta neeksistē. Otra daļa ir lidostas termināļa attīstība, kas var jebkurā politiskajā situācijā mainīties. Mēs ejam ļoti smagu cīņu, lai Rīgas lidosta būtu valsts īpašums. Nav noslēpums, ka ir otra stratēģiskā pozīcija: blakus lidostai celt airBaltic termināli. Šajā investīciju padomē esam vismaz vienu solīti dabūjuši - viena attīstības kārta ies kā valsts īpašums. Otrs pussolītis - mums ir dots līdz septembrim izvērtēt, vai nevajadzētu airBaltic papildus likt klāt. Teiksim, nomainās premjers un saka: veči, no valsts īpašuma vispār ir jāatsakās, skrejceļš - jā, to prasa visi papīri, bet lidosta blakus - privāta.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eksperta viedoklis: Mikrouzņēmumu attīstība veicina legālo uzņēmējdarbību valstī

Jānis Pikmanis, SIA Euroaudit vadītājs, 06.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā Latvijā pieaug reģistrēto mikrouzņēmumu skaits, kas veicina ekonomikas straujāku attīstību. Dibinot mikrouzņēmumu, uzņēmējam jāpatur prātā, ka šāda veida darbībai ir daudz plusu - iespēja maksāt mazāk nodokļus u.c., bet ne visi ir informēti arī par mīnusiem.

Viens no iemesliem, kāpēc daudzi uzņēmēji izšķiras par mikrouzņēmuma dibināšanu, ir vēlme legalizēt savu uzņēmējdarbību, ieņēmumus un «iziet» no ēnu biznesa. Mikrouzņēmuma statuss ļauj maksāt mazākus nodokļus, tāpēc daudzi izšķiras strādāt legāli, jo nevēlas VID pārbaudes un soda sankcijas par nereģistrētu uzņēmējdarbību. Mikrouzņēmums ir arī veids, kā legalizēt aploksnēs maksājamās algas. Ir gadījumi, kad uzņēmums dibina papildu mikrouzņēmumu tieši šādiem mērķiem, taču tad jāņem vērā svarīgs aspekts, kas varētu kļūt aktuāls tuvākajā laikā - vai mikrouzņēmums nestrādā tikai vienam uzņēmumam, t.i., sniedz savus pakalpojumus vai pārdod preci tikai vienam klientam un tādā veidā tā darbinieki nekļūst par algas nodokļa maksātājiem konkrētam uzņēmumam Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likuma izpratnē.VID statistika liecina, ka laikā no 2010. g. septembra līdz šā gada maijam Latvijā apstiprināti 11 278 mikrouzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Esmu atgriezies pie savām saknēm,» laikrakstam Dienas bizness saka Jānis Buks (attēlā), kurš nesen kļuvis par Nordea bankas valdes locekli un Korporatīvo darījumu departamenta vadītāju.

«Lidojumi varbūt daudziem cilvēkiem šķiet romantiski, bet, kad tu ieej Šeremetjevas biznesa lounge un tevi sagaida, uzrunājot vārdā un tēvavārdā, tas jau kļūst par traku. Augustā biju atvaļinājumā kopā ar bērniem, kuriem ir seši un astoņi gadi, un vienu rītu atskārtu, ka divus gadus esmu pavadījis pārlidojumos, dzīvojis īrētos dzīvokļos un viesnīcās un nevēlos pamosties kādu dienu pēc desmit gadiem un saprast, ka mani bērni jau ir izauguši un es viņiem vairs neesmu vajadzīgs.»

Pēc pāris dienām J. Buks saņēmis zvanu ar darba piedāvājumu no Nordea bankas Latvijas filiāles vadītāja Valda Sikšņa. «Mans pirmais jautājums bija, cik daudz biznesa braucienu ir šajā amatā. Kad saņēmu atbildi, ka vidēji divi braucieni mēnesī, biju gatavs runāt tālāk. Maskavā bērni nebija kopā ar mani, bet kontakts ar viņiem man ir ļoti svarīgs, visu savu brīvo laiku es veltu bērniem. Mana sapņu profesija ir būt bērnudārza audzinātājam, un joprojām neesmu atmetis domu iegūt pedagoģisko izglītību,» viņš stāsta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Līdzšinējā cīņā ar ēnu ekonomiku valsts ir cietusi sakāvi

Andris Asars-Asarovskis SIA Latvijas energoceltnieks valdes priekšsēdētājs, 26.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim valdības veiktās aktivitātes cīņai ar ēnu ekonomiku teju vai līdzinājušās cīņai ar vējdzirnavām. Visbiežāk gan šīs aktivitātes aprobežojas ar tukšu demagoģiju, bet reālie darbi norāda uz pretējo un nebūt nav veicinājuši ēnu ekonomikas izskaušanu.

Kļūda ir pārsteidzīgu normu un pārbaužu ieviešana, par bāzi izmantojot nepareizu statistiku – prasība par 70% no nozares vidējā atalgojuma faktiski nav pārbaudāma un šobrīd apliecina tikai vēlēšanos kaut ko darīt, bet bez reāla efekta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizdomas, ka Ceļu pārvaldē naudu šķērdējuši uzņēmuma darbinieki, kas tieši saistīti ar mazākuma akcionāriem, pirmdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Par Rīgas domei daļēji piederošās a/s Ceļu pārvalde (CP) līdzšinējo darbību un plāniem intervijā laikrakstam pastāstīja šogad janvārī jaunieceltais uzņēmuma vadītājs Mārtiņš Lauva (attēlā).

piedalīšanos uzņēmuma resursu neefektīvā izmantošanā.

«Ja virkne mazākuma akcionāru (kuriem kopumā pieder ap 11% CP akciju) dibina SIA, kas darbojas kā CP piegādātājs, apakšuzņēmējs, tad, protams, lai vērtē tiesībsargājošās iestādes,» stāsta M. Lauva.

Komentāri

Pievienot komentāru