Citas ziņas

LU notiks konference par baltu – slāvu kultūrkontaktiem

, 05.03.2008

Jaunākais izdevums

No 7.marta līdz 8.martam pirmoreiz neatkarīgās Latvijas laikā Latvijas Universitātes (LU) Filoloģijas fakultāte rīko plašu daudznozaru zinātnisko konferenci Baltu-slāvu kultūrkontakti ar Baltkrievijas, Igaunijas, Itālijas, Krievijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Vācijas zinātnieku līdzdalību, liecina sniegtā informācija medijiem.

Konferencē piedalīsies vadošie zinātniskie līdzstrādnieki no Krievijas ZA Slāvistikas institūta (Tatjana Civjana - par baltu-slāvu mitoloģijas paralēlēm), Krievijas ZA Arheoloģijas institūta (Vladimirs Kulakovs – par t.s. prūšu akmens bābām), Krievijas ZA Etnoloģijas un antropoloģijas institūta (M.Martinova, T.Makašina, R.Grigorjeva – par ekspedīciju darba pieredzi, pētot pierobežas kultūru fenomenu), profesori no Ķīles universitātes un Kanta vārdā nosauktās Kaļiņingradas universitātes Annelore Engele un Genādijs Berestņevs diskutēs par Kēnigsbergu/Kaļiņingradu kā daudznozīmju kultūrtekstu. Lietuvas pētnieki V.Vaitkevičs, L.Palmaitis, D.Razausks referēs par arheoloģisko, lingvistisko, mitoloģisko aspektu baltu-slāvu kultūrkontaktos.

Īpaša uzmanība konferencē būs veltīta pierobežas fenomenam kultūridentitātes saglabāšanā. Piemēram, poļu zinātnieks Miroslavs Jankovjaks lasīs referātu par etniskās, konfesionālās, lingvistiskās identitātes jautājumiem Latvijas-Baltkrievijas pierobežā.

Divus gadus LU Filoloģijas fakultātes pētnieki braukuši ekspedīcijās uz Baltkrieviju, pētot gan 19.gs. latviešu izceļotāju pēctečus, gan baltu-slāvu kultūras senās saskares reliktus (t.s. akmens bābu fenomens u.c.). Uz šo konferenci ieradīsies baltkrievu pētnieki no Baltkrievijas ZA Mākslas, etnogrāfijas un folkloras institūta, ZA Vēstures institūta, Polockas universitātes. Viņu priekšlasījumu tēmās akcentēti latviešu-baltkrievu senās un mūsdienu kultūras saskares punkti. Senatnes gardēžiem būs Smoļenskas universitātes vācu izcelsmes profesora Jevgēnija Šmita referāts par austrumbaltu un slāvu kultūrkontaktiem pirmajā gadu tūkstotī, kā arī divas viņa lekcijas par kriviču izcelsmi.

Konferencē par baltu-slāvu kultūrkontaktiem no arheologa, vēsturnieka, antropologa, folklorista, valodnieka, etnologa skatu punkta paredzēti 22 viesreferāti, kā arī Latvijas pārstāvju J.Urtāna, R.Grāveres, A.Stafeckas, L.Sproģes un J.Kursītes uzstāšanās.

7.martā no 9.30 – 18.15 LU Filoloģijas fakultātē konferences pirmā diena, 8.martā – konferences turpinājums Višķu profesionālajā skolā (Daugavpils raj.), 9.martā – konferences dalībnieku iepazīstināšana ar Latvijas pierobežas kultūru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā būs īslaicīgi siltumapgādes pārtraukumi

, 24.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar Slāvu maģistrālā transporta mezgla izbūvi ir nepieciešams pārcelt siltumtrasi. Šādi laika posmā no 25. līdz 27. septembrim tiks pārtraukta siltumenerģijas un karstā ūdens piegāde 57 ēkām Rīgā.

Īslaicīgi siltumapgādes un karstā ūdens padeves pārtraukumi no 25. līdz 27. septembrim gaidāmi ēkām ar šādām adresēm: Dārzciema 86, Dārzciema 86/1, Dārzciema 86/2, Dārzciema 86/3, Dārzciema 129, Dārzciema 131/1, Dārzciema 131/2, Dārzciema 131/3, Katlakalna 6, Krustpils 15, Līvānu 1k.1, Līvānu 1k.2, Lubānas 41/1, Lubānas 41/2, Lubānas 41/3, Lubānas 41/4, Lubānas 41/5, Lubānas 41/6, Lubānas 43a, Lubānas 43/1, Lubānas 43/2, Lubānas 43/3, Lubānas 43/4, Lubānas 43/5, Lubānas 44/50, Lubānas 45, Lubānas 47, Lubānas 49 (1), Lubānas 52, Lubānas 54, Lubānas 56, Lubānas 56a, Lubānas 56b(d), Lubānas 60 k.3, Lubānas 60 k.4, Lubānas 60 k.5, Lubānas 60 k.6, Lubānas 60 k.7, Lubānas 60 k.8, Lubānas 60 k.9, Lubānas 66, Lubānas 76, Ļaudonas 3, Rencēnu 21, Rēzeknes 2, Rēzeknes 2a, Slāvu 13/1, Slāvu 13/2, Slāvu 13/3, Slāvu 13/4, Slāvu 15, Slāvu 17, Slāvu 19, Slāvu 23, Slāvu 23a, Slāvu 25 un Slāvu 25a.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mainās transportlīdzekļu kustība pie Slāvu dzelzceļa pārvada

Atis Rozentāls, Db, 22.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 23. janvāra transportlīdzekļu satiksme no Slāvu rotācijas apļa uz Slāvu dzelzceļa pārvadu tiks organizēta pa pagaidu uzbrauktuvi.

Pagaidu uzbrauktuve izveidota blakus esošajai uzbrauktuvei, saglabājot divas braukšanas joslas, liecina Slāvu maģistrālā transporta mezgla galvenā būvuzņēmēja AS Dienvidu tilts izplatītā informācija. Satiksme virzienā no Slāvu dzelzceļa pārvada uz Slāvu rotācijas apli tiks organizēta tāpat, kā līdz šim. Šādas satiksmes organizācijas izmaiņas ir nepieciešamas, lai būvdarbu veicēji varētu turpināt balstu izbūvi jaunā trīs līmeņu satiksmes mezgla estakādēm patreizējā Slāvu rotācijas apļa vietā. Atļautais braukšanas ātrums pa jauno pagaidu uzbrauktuvi būs identisks kā visā Slāvu maģistrālā transporta mezgla būvniecības zonā – 30 kilometri stundā. Kravas transportlīdzekļu satiksme, kuru pilna masa ir lielāka par 3.5 tonnām, tiks organizēta pa uzbrauktuves labo malējo braukšanas joslu. Līdz ar pagaidu uzbrauktuves izveidošanu, būs satiksmes izmaiņas arī pa Slāvu dzelzceļa pārvadam paralēli esošo piebraucamo ceļu virzienā no dzīvojamā masīva uz Slāvu rotācijas apli. Aicinām autovadītājus uzmanīgi sekot līdzi ceļa zīmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Rīt satiksmei atvērs jaunizbūvēto Slāvu pārvadu un estakādi uz Lubānas ielu

Dienas Bizness, 13.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No sestdienas, 14. maija, transportlīdzekļu satiksmei tiks atvērts jaunizbūvētais Slāvu pārvads un estakāde uz Lubānas ielu, informē Rīgas domes Satiksmes departaments.

Estakāde, kas šobrīd tiek izmantota nokļūšanai no Slāvu pārvada uz Lubānas ielu, tiks slēgta, lai veiktu nepieciešamos darbus turpmākai satiksmes plūsmas maiņai pretējā virzienā. Uzbraukšana uz Slāvu pārvada no rotācijas apļa nemainīsies un notiks tāpat kā līdz šim.

Papildus tiks atklāta nobrauktuve no estakādes uz mezgla otro līmeni Piedrujas ielas virzienā. Tas ļaus nokļūt no Daugavas kreisā krasta, Krasta un Maskavas ielām uz Piedrujas ielu neiebraucot Slāvu rotācijas aplī un nebraucot pa Ilūkstes ielu, kas ievērojami atvieglos satiksmes plūsmu Lubānas ielā virzienā uz Katlakalna ielu.

Satiksmes pārslēgšana notiks sestdien, 14. maijā, laika posmā no 10:00 līdz 17:00.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Brīvdienās satiksmei atvērs Slāvu pārvadu

, 23.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

28. novembrī satiksmei tiks atvērts jaunizbūvētais Slāvu pārvads un tiks slēgts esošais pārvads pār dzelzceļu, informē Rīgas dome.

Satiksmes pārslēgšana notiks 2009. gada 28. novembrī laika posmā no plkst.11.00 līdz plkst.23.00.

Pēc satiksmes slēgšanas sāksies demontāžas darbi – tiks pilnībā demontēts esošais Slāvu pārvads un uzbērums. Pēc satiksmes pārslēgšanas, braucot pa Slāvu ielu virzienā no Krasta ielas būs jābrauc pa estakādi pāri Slāvu rotācijas aplim, tādējādi nokļūstot Lubānas ielā. Lai nokļūtu Slāvu rotācijas aplī, no Lubānas ielas būs jānogriežas pa labi uz Katlakalna ielu, tad pa labi uz Krustpils ielu un jābrauc līdz Slāvu rotācijas aplim (saskaņā ar pievienoto shēmu). Braucot no Slāvu rotācijas apļa Krasta ielas virzienā, satiksme tiks novirzīta uz jaunizbūvēto estakādi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Baltu piens" iegādājusies maksātnespējīgā piena pārstrādes uzņēmuma SIA "Elpa" ražotni Kazdangā, apstiprināja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijā (LLKA).

Asociācijā norāda, ka "Baltu piena" ilgtermiņa mērķis ir veicināt Latvijas piena produkcijas ražošanas attīstību, investējot inovatīvu produktu izstrādē un nodrošināt kooperatīva sastāvā esošajām zemnieku saimniecībām augstāku piena iepirkuma cenu. Iegādājoties piena pārstrādes ražotni Kazdangā, tiek daļēji nodrošināta cikla "no zemnieka pļavas līdz pilsētnieka galdam" realizācija.

"Līdz šim kooperatīvi ir veidojušies, lai kopīgi nodrošinātu ikdienišķas vajadzības, piemēram, transporta pakalpojumus, stabilus piegādes apjomus piena pārstrādes rūpnīcām, taču "Baltu piena" iniciatīva paver jaunas attīstības iespējas kooperatīviem un viņu biedriem," uzsver LLKA ģenerāldirektors Rolands Feldmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Līdz jūlijam tiks pabeigta Dienvidu tilta otrās kārtas būvniecība

Ingrīda Drazdovska, 14.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Transportlīdzekļu satiksmei vasarā atklāt Dienvidu tilta turpinājums Daugavas labajā krastā – Slāvu maģistrālais transporta mezgls, informē darbu veicējs Transport Systems.

Līdz jūlijam pakāpeniski plānots atvērt vairākus pārvada posmus. Plānots, ka satiksmei tiks atvērts jaunais pārvads pār dzelzceļu, estakāde no Slāvu pārvada uz Lubānas ielu, nobrauktuve no minētās estakādes uz Piedrujas ielu, kā arī rotācijas aplis un nobrauktuve no Slāvu pārvada uz rotācijas apli.

Līdz šim uzņēmums Transport Systems jau veicis vairāk nekā 85% no visiem būvdarbiem, tostarp betona konstrukciju un inženiertīklu izbūves darbus. Iestājoties būvdarbiem labvēlīgākiem laika apstākļiem, tiks turpināti asfaltēšanas un ceļu aprīkošana ar drošības barjerām, ceļa zīmēm utt. Turpināsies arī labiekārtošanas darbi – ietvju izbūve, apzaļumošana, koku un krūmu stādīšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Slēgs esošo Slāvu pārvadu

Atis Rozentāls, Db, 13.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 28.novembra satiksmei slēgs esošo Slāvu pārvadu pār dzelzceļu, vienlaicīgi satiksmi novirzot uz jaunizbūvēto pārvadu.

Satiksmes pārslēgšana notiks 2009. gada 28. novembrī no 11:00 līdz 23:00. Pēc satiksmes slēgšanas sāksies esošā Slāvu pārvada un uzbēruma demontāžas darbi, informēja a/s Dienvidu tilts pārstāve Jeļena Mariševa.

Autovadītāji tiek aicināti uzmanīgi sekot līdzi ceļa zīmēm un citiem satiksmes organizācijas tehniskajiem līdzekļiem un ievērot ātruma ierobežojumus. Pēc satiksmes pārslēgšanas, braucot pa Slāvu ielu virzienā no Krasta ielas, būs jābrauc pa estakādi pāri Slāvu rotācijas aplim, tādējādi nokļūstot Lubānas ielā. Lai nokļūtu Slāvu rotācijas aplī, no Lubānas ielas būs jānogriežas pa labi uz Katlakalna ielu, tad pa labi uz Krustpils ielu un jābrauc līdz Slāvu rotācijas aplim. Braucot no Slāvu rotācijas apļa Krasta ielas virzienā, satiksme tiks novirzīta uz jaunizbūvēto estakādi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No trešdienas, 24. septembra, pulksten 15.00 transporta kustībai tiek atklāta ceturtā no sešām Dienvidu tilta estakādēm pāri Krasta un Maskavas ielai - virzienā no Krasta ielas uz Slāvu dzelzceļa pārvadu. Turpmāk autovadītājiem, lai nokļūtu no Krasta ielas uz Slāvu dzelzceļa pārvadu, būs jābrauc pa jauno estakādi.

Estakādes atvieglos satiksmes plūsmu un mazinās sastrēgumus virzienos no Slāvu dzelzceļa pārvada un Krasta ielas. Izmaiņas satiksmes organizācijā tiek veiktas, lai varētu pilnībā pabeigt Maskavas un Slāvu ielas krustojuma rekonstrukciju, Db.lv informē AS Dienvidu tilts.

18. septembrī transporta satiksmei tika atklātas pirmās trīs no sešām jaunajām Dienvidu tilta estakādēm. Dienvidu tiltu transporta kustībai atklās šī gada 17. novembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Baltijas tirgu plāno iekarot divu trīs gadu laikā

Raivis Bahšteins, 01.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltu veterinārija Baltijas tirgu plāno iekarot divu trīs gadu laikā, bet 2016. gadā iecerēts nostabilizēt darbību Latvijā, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Riska kapitāla fonds FlyCap augusta beigās veicis ieguldījumu 0,3 milj. eiro apmērā veterināro un lopkopības produktu tirdzniecības uzņēmumā AS Baltu veterinārija, kļūstot par 30% uzņēmuma daļu īpašnieku. Fonda atbalstītās nozares ir dažādas, bet Baltu veterinārija uz citu uzņēmumu fona izceļas kā vienīgais no lauksaimniecības jomas līdz šim kopumā 14 atbalstīto uzņēmumu vidū. Šajā uzņēmumā fondu piesaistīja pārdomātais biznesa plāns, kurā ļoti precīzi iezīmēta uzņēmuma vieta nozarē, skaidro FlyCap valdes loceklis Ģirts Mīlgrāvis.

«Baltu veterinārija veiksmīgi atrada tās nišas, kuras esošie tirgus spēlētāji nespēj apkalpot,» uzsver Ģ. Mīlgrāvis. Baltu veterinārija plāno iekļūt nozares spēcīgāko trīs dalībnieku vidū Latvijā, kā arī ar pārliecību drīzumā ieiet Igaunijas un Lietuvas tirgos. «Piesaistīja tas, ka, neskatoties uz nozares izaicinājumiem un piena cenu kritumu, uzņēmums ir ambiciozs un drosmīgs. Pašlaik globālie dati rāda 16% pieaugumu piena cenai, kas dod iespēju piena ražotājiem to pārstrādāt piena pulverī un eksportēt. Tirgū ir atgriezusies pozitīva dinamika, lai arī Baltijā šie skaitļi vēl neatspoguļojas,» skaidro Ģ. Mīlgrāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Ienes mājokļos harmoniju

Ilze Žaime, 19.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inga Skrastiņa interjerus cenšas atdzīvināt, ienesot tajos baltu spēka zīmes un sakrālo ģeometriju. Māksliniece atzīst, ka var «peldēties enerģijā», ko zīmes dod.

Kā interjera dizainere un dekoratore Inga Skrastiņa strādā kopš 2003. gada. Sākotnējā izglītība ekonomikas jomā un projektu vadītājas amats arhitektu birojā, kur ik dienas nācies sadarboties ar dizaineriem, ļāvis I. Skrastiņai apjaust, ka patiesais aicinājums tomēr vairāk saistās ar mākslu. Dekoratīvās krāsas un apmetumi vienmēr viņai ir bijuši tuvi, un, kļūstot par interjera dizaineri, I. Skrastiņa tos centusies iedzīvināt dažādos veidos. Lai gan lielākā daļa cilvēku bieži domā, ka interjera dizainers darbu veic pie datora, tā nebūt neesot, un arī SIA Annalex dibinātājai tehniskā darba puse ļoti patīk. Kā savu stipro pusi viņa izceļ spēju gan izstrādāt dizainu, gan to tehniski realizēt, procesā gūstot prieku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā ielūkoties SIA Baltu rotas ražotnē, kur meistari gatavo rotas!

Šoreiz tiek gatavota rokassprādze ar koku motīvu, no uzņēmuma labdarības rotu kolekcijas Zaļais – jaunais sarkanais. 15% no kolekcijas ieņēmumiem tiek ziedoti Zvannieku māju bērniem. Kopumā uzņēmumam ir jau 4 labdarības kolekcijas, pirmā tapa pirms 8 gadiem, un šo gadu gaitā ziedoti vairāk nekā 10 tūkstoši eiro.

SIA Baltu rotas dibināta 1994.gadā un uzņēmumu izveidojuši rotkaļi Inita un Vitauts Straupes. Sākotnēji uzņēmumā izgatavoja seno rotu kopijas – pamazām katrai senās rotas kopijai tika veidoti komplekti tā, lai tās varētu nēsāt ikdienā, seno motīvu iekļaujot mūsdienīgos kulonos, auskaros, aprocēs, gredzenos, piespraudēs un aproču pogās, stāsta Baltu rotas direktore Ieva Straupe-Lūse. Radītas arī vairākas dabas iedvesmotas rotu kolekcijas – ar rožu un koku motīviem, Jūrmalas akmeņiem, magonēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja jaunie Rīgas domes (RD) deputāti nenāks ar asu slotu, zelta tilts var pārtapt platīna tiltā,» secinājis laikraksts Diena, pētot, kas mainījies Dienvidu tilta 2.kārtas jeb Slāvu satiksmes mezgla būvniecībā pēc Valsts kontroles (VK) revīzijā konstatētās naudas izšķērdēšanas 1.kārtā.

Pašvaldība nav steigusies ne padarīt caurredzamāku finansējuma shēmu, ne vienoties ar būvniekiem par treknajos gados līgto cenu mazināšanu, ne uzlabot iepirkumu sistēmu, akcentē laikraksts.

Ekonomikas policijas ierosinātā izmeklēšana par VK norādītajiem tiesību normu pārkāpumiem notiekot, lai arī galu tai vēl neredz, informējusi Valsts policija.

Kā noskaidrojusi Diena, salīdzinot ar pašreizējo cenu līmeni, vairākiem tilta konstrukcijā būtiskiem materiāliem Satiksmes departamenta (SD) apstiprinātajā tāmē cenas ir 1,5—2 reizes augstākas. RD SD Dienvidu tilta pieeju būvniecības direkcijas vadītājs Tālis Laizāns teicis, ka tik lieliem projektiem materiāli jāpasūtina iepriekš un ražotāji var nebūt mierā ar mazāku samaksu nekā agrāk līgtā. Tomēr arī būvmateriālu tirgū ir spēkā atlaides piegādēm vairumā, kam cenu vajadzētu mazināt, norāda laikraksts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

17. novembrī satiksmei atklās Dienvidu tiltu un trīslīmeņu estakādes pāri Krasta ielai un Maskavas ielai. Tas ir pirmais šāda mēroga un sarežģītības satiksmes objekts Latvijā. Lai iepazīstinātu iedzīvotājus ar jaunajām Daugavas šķērsošanas iespējām, Rīgas dome aicina autovadītājus jau šobrīd Rīgas domes mājas lapā iepazīties ar satiksmes shēmu, lai uzzinātu, kā šķērsot jauno tiltu un nokļūt nepieciešamajā virzienā.

Dienvidu tilta satiksmes shēma un informatīvi izglītojoša Dienvidu maģistrāles interaktīva vizualizācija ir pieejama mājas lapas riga.lv sadaļā Iepazīsti Dienvidu tiltu pirms atklāšanas!.

Interaktīvajā vizualizācijā var iepazīties ne tikai ar Dienvidu tiltu un tā estakādēm, bet arī maģistrālajiem pievedceļiem abos Daugavas krastos pēc to izbūves- kā izskatīsies jaunais Slāvu dzelzceļa pārvads, trīslīmeņu satiksmes mezgls Slāvu rotācijas apļa vietā, jaunā automaģistrāle no Ziepniekkalna ielas līdz Bauskas ielai ar divu līmeņu šķērsojumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Šonedēļ sāks būvēt Dienvidu tilta 2. kārtu (foto)

Atis Rozentāls, Db, 14.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ Rīgā sāks būvēt Slāvu maģistrālo kustības mezglu, ko dēvē arī par Dienvidu tilta 2. kārtu. Līdz 2011. gadam tiks uzbūvēts jauns 8 joslu Slāvu dzelzceļa pārvads, nojaucot esošo Slāvu pārvadu, kā arī trīs līmeņu satiksmes mezgls pašreizējā Slāvu rotācijas apļa vietā. Projekta īstenotāji to dēvē par sarežģītības ziņā nebijušu satiksmes infrastruktūras būvi Baltijā.

picturegallery.cab9d07e-239e-49e3-8efe-6a79c318ee06

Pēc pārbūves Slāvu pārvads būs 197 m garš un 31 m plats — vairāk nekā 2 reizes platāks nekā šobrīd ar 4 braukšanas joslām katrā virzienā. Uz pārvada būs arī ietves un veloceliņi abos virzienos, kā arī 4 lifti gājējiem un cilvēkiem ar invaliditāti. Savukārt jaunajam 3 līmeņu satiksmes mezglam būs 8 estakādes, kuru kopgarums ir 3.5 km, kopējā platība vairāk nekā 36 tūkstoši m2. Salīdzinājumam — Krasta ielā uzbūvēto 3 līmeņu estakāžu platība ir 24.6 tūkst. m2. dzīvojamo māju tuvumā uz estakādēm tiek solīts uzstādīt prettrokšņa sienas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā uz vienu dienu slēgs satiksmi Slāvu ielas uzbrauktuvē uz Slāvu tilta

, 09.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar asfaltēšanas darbiem Slāvu ielā ir sagatavots Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojums, kurā noteikts, ka 11. oktobrī tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme Slāvu ielas uzbrauktuvē uz Slāvu tilta.

RP SIA Rīgas satiksme uzdots 11.oktobrī:

– organizēt 15. autobusu maršruta satiksmi no „Dārziņiem” uz galapunktu „Jugla–3” pa maršrutu līdz Maskavas ielai, tālāk pa Maskavas ielu, Krasta ielu, Slāvu tilta uzbrauktuve no Krasta ielas (ārpilsētas virzienā) un tālāk pa maršrutu;

– organizēt 31. autobusu maršruta satiksmi no „Dārziņiem” uz galapunktu „Jugla–3” pa maršrutu līdz Maskavas ielai, tālāk pa Maskavas ielu, Krasta ielu, Slāvu tilta uzbrauktuve no Krasta ielas (ārpilsētas virzienā) un tālāk pa maršrutu;

– nodrošināt informācijas izvietošanu pieturvietās par izmaiņām maršrutos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar biškopību var nodarboties ne vien laukos, bet arī Rīgā, piemēram, Mežaparkā un Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, kur to dara Baltu dravas bitenieks Jānis Šnikvalds

Kādu laiku Jānis Šnikvalds dzīvoja savrupā ēkā Mežaparkā. Hobija līmenī viņš vēlējās nodarboties ar biškopību, pagalmā turēt dažus stropus. Sākotnēji mājas saimniece to atļāva, bet tad, kad stropi jau bija klāt, viņa pārdomājusi, un Jānim nācās izlemt, ko ar tiem iesākt. Ar Mežaparka apsaimniekotāja SIA Rīgas meži atļauju Jānis vienojās turēt bites Mežaparkā – netālu no Dziesmu svētku lielās estrādes. «Sapratu, ka Mežaparkā un pilsētā kopumā pie labiem laika apstākļiem varam iegūt lielu daudzumu un augstas kvalitātes medu. Pirmajā gadā, kad sāku darboties, man bija mute vaļā, ka īsā laika periodā pilsētā var ievākt tik gardu liepziedu medu,» saka Jānis. Tas viņu pamudināja meklēt iespējas attīstīties un nodarboties ar biškopību plašākā mērogā. Viņš nolēma piedalīties projektu konkursā Brigāde un bija viens no tiem, kam piešķirts finansējums idejas attīstībai. «Šis ir vairāk kultūrā balstīts projekts – stropi ir izdekorēti ar latvju zīmēm, vienam ir lodziņi, pa kuriem publika var vērot bišu darba procesu. Ar Brigādes finansējumu bija iespēja atsperties, palielināt apgriezienus. Ir pagājuši divi gadi un esmu sasniedzis to, cik sākotnēji biju iecerējis. Negribas apstāties,» stāsta Jānis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan patriotisms ir katra indivīda sirds stāvoklis, siltās jūtas pret valsti ir iespējams pastiprināt, uzvelkot īpašu apģērbu vai rotas, kas to padara redzamu arī citiem

Apģērbu zīmols The Words Of Latvian popularizē mūsu valodu ar apģērbu, kas apdrukāts ar vārdiem latviski un to paskaidrojumiem angliski. «Viss mūsu stāsts veidots ap ideju, ka latviešu valoda (un attiecīgi arī latvieši) ir ļoti reti sastopama pasaulē, tikai aptuveni 0,1% pasaules iedzīvotāju runā latviski. Mūsu produkti kalpo kā ziņneši pasaulei par mūsu valsti, cilvēkiem un kultūru. Iespējams, mēs ar saviem apģērbiem kādam arī palīdzam vairot patriotisma jūtas, bet to atstājam katra paša ziņā,» teic zīmola The Words Of Latvian projektu vadītāja Klinta Kočāne. Pieprasījums pēc šī zīmola produktiem šomēnes ir palielinājies par aptuveni 20%, lielākoties pateicoties cilvēkiem, kas iegādājas dāvanas ārzemēs dzīvojošiem latviešiem. Pārsvarā The Words Of Latvian klienti ir vietējie, bet uzmanību pievērš arī tūristi, kuri runā angliski, jo viņiem zīmola koncepcija ir saprotama. «Latvija ir neliela valsts ar maz iedzīvotājiem, par kuru pasaulē neko daudz nezina, līdz ar to viss latviskais pasaules mērogā ir retums. Tieši tāpēc, uzsverot produkta latvisko izcelsmi, ir viegli parādīt, ka tas ir atšķirīgs, rets un īpašs,» teic K. Kočāne.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Baltu piens investējis 900 000 eiro bijušās Kazdangas pienotavas modernizēšanā

Db.lv, 11.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kooperatīvs "Baltu piens" investējis 900 000 eiro bijušās Kazdangas pienotavas modernizēšanā, aģentūru LETA informēja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) pārstāvji.

LLKA norāda, ka "Baltu piens" ir investējis bijušās Kazdangas pienotavas modernizēšanā, lai, attīstot piena pārstrādi, veicinātu Latvijas un Eiropas Savienības (ES) uzstādījumu "no lauka līdz galdam", tādējādi nodrošinot patērētājus ar vietējo produkciju. "Pārstrādes uzņēmumi, kas bieži vien nemaz nepieder Latvijas pilsoņiem, vēlas iepirkt svaigpienu pēc iespējas par zemāku cenu un tālab Latvijā ir viena no viszemākajām piena cenām Eiropā", skaidro kooperatīva "Baltu piens" vadītāja Mirdza Feldmane.

LLKA pārstāvji min, ka piena kooperatīvs "Viļāni" arī ir izvēlējies attīstīt savu piena produkcijas ražošanu, kur veiktās investīcijas būs 200 000 eiro. Attīstības mērķis ir atbalstīt nelielos piena ražotājus. Tāpēc arī jau iepriekš tika sperts solis savas pārstrādes izveidē, lai rezultātā piena ražotājs varētu saņemt pēc iespējas lielāku cenu par saviem produktiem, skaidro LLKA pārstāvji. "Izaicinājumi savai pārstrādei ir lieli, taču pašreizējos apstākļos tas ir labākais risinājums", skaidro piena kooperatīva "Viļāni" vadītāja Aija Kiserovska.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notiks mākslas darbu izsole

Privātajā Latviešu Mākslas muzejā 3.jūlijā 19:00 tiek rīkota Latvijas vecmeistaru un mūsdienu mākslas darbu izsole.

Šodien Rīgā notiks veloparāde un velopikniks

Šodien, 27.jūnijā, pulksten 15.00 Rīgā notiks neparasta dizaina velosipēdu parādes brauciens no Šmerļa ielas uz Sūnu salu pie Mīlgrāvja tilta, informēja Rīgas domes pārstāve Ieva Prauliņa.

Notiks plazmas virsmas inženierijas jautājumiem veltīta konference

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Lielajā aulā, Kaļķu ielā 1, 9.jūnijā un 10.jūnijā notiks pirmā starptautiskā RTU un Eiropas Plazmas un virsmas jonu inženierijas komitejas organizētā zinātniskā konference Plazmas virsmas inženierija - aizsardzības un dekoratīvie pārklājumi, kurā ar priekšlasījumiem piedalīsies aptuveni 45 zinātnieki no 12 pasaules valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā durvis apmeklētājiem vēris lielākais Baltijas biznesa tehnoloģiju pasākums «Riga Comm 2018», kas piedāvā vērtīgas konferences un nozares plašāko izstādi.

Maksājumu risinājumi, internetbankas pakalpojumi, iepirkšanās internetā, naudas pārskaitījumi ir tikai daļa no finanšu tehnoloģijām, ko uzņēmumi un patērētāji izmanto ikdienā.

Lietu internets ir tehnoloģija, kas ļauj gandrīz jebkuru fizisku ierīci, piemēram, sadzīves tehniku, mašīnas, valkājamas ierīces vai medicīnas aprīkojumu, savienot tīklā, nosūtīt informāciju, ko tālāk var analizēt, un kontrolēt ar interneta palīdzību.

«Lietu interneta ietekme uz patērētājiem un organizācijām strauji palielinās, jo fizisko lietu aprīkošana ar sensoriem un savienošana tīklā kļūst arvien lētāka. Savukārt datu iegūšana reālā laikā no ierīcēm ļauj patērētājiem, uzņēmumiem un pat pilsētām rīkoties daudz efektīvāk un ilgtspējīgāk, tāpēc ir īstais brīdis to izmantot,» tā norāda Andris Breške, «Riga Comm 2018» vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Slāvu ielas satiksmes pārvada vietējās satiksmes brauktuves būs slēgtas līdz septembrim

, 12.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar akciju sabiedrības Dienvidu tilts iesniegumu par būvdarbiem Slāvu ielā ir sagatavots Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojums, kurā noteikts, ka transportlīdzekļu satiksme Slāvu ielas satiksmes pārvada vietējās satiksmes brauktuvēs posmā no Zilupes ielas līdz Salaspils ielai būs slēgta līdz 31.augustam, informēja Rīgas dome.

Akciju sabiedrībai Dienvidu tilts uzdots nodrošināt transportlīdzekļiem apbraucamo ceļu un ceļa zīmju izvietošanu, iedzīvotāju un uzņēmumu, kas atrodas Slāvu ielas slēgtajos posmos, transporta piebraukšanu dzīves vietai vai uzņēmumam un operatīvā transporta satiksmi.

Transportlīdzekļu satiksmi Slāvu ielas posmos var atjaunot pirms rīkojumā minētā laika, ja darbi tiek pabeigti ātrāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā slēgs satiksmi Slāvu ielas pārvada vietējās satiksmes brauktuvēs

, 04.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar akciju sabiedrības Dienvidu tilts iesniegumu par būvdarbiem Slāvu ielā ir sagatavots Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojums, kurā noteikts, ka no 8.septembra līdz 31.oktobrim tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme Slāvu ielas satiksmes pārvada vietējās satiksmes brauktuvēs, posmā no Zilupes ielas līdz Salaspils ielai (virzienā uz Salaspils ielu).

No 8.septembra līdz 2010.gada 1.martam tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme Slāvu ielas satiksmes pārvada vietējās satiksmes brauktuvēs, posmā no Zilupes ielas līdz Salaspils ielai (virzienā uz Zilupes ielu).

Akciju sabiedrībai Dienvidu tilts uzdots nodrošināt transportlīdzekļiem apbraucamo ceļu un ceļa zīmju izvietošanu, iedzīvotāju un uzņēmumu, kas atrodas Slāvu ielas slēgtajos posmos, transporta piebraukšanu dzīves vietai vai uzņēmumam un operatīvā transporta satiksmi, Db.lv informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Estakādes pāri Krasta un Maskavas ielai pabeigs vēl ātrāk, sola AS Dienvidu tilts.

Pašlaik būvniecības darbi pie Dienvidu tilta un estakādēm pāri Krasta un Maskavas ielai rit pilnā sparā atbilstoši grafikam. Pēc tilta braucamās daļas, gājēju ietvju un veloceliņu betonēšanas pabeigšanas jūnijā, šomēnes uzsākta hidroizolācija. Savukārt, šī gada augustā un septembrī plānots veikt vienu no darbietilpīgākajiem noslēdzošajiem būvniecības posmiem – tilta un estakāžu brauktuves seguma asfaltēšanu. Daugavas Dienvidu šķērsojuma 1. kārtu plānots atklāt satiksmei jau šī gada novembra beigās, Db.lv informē Laima Pļaviņa, AS Dienvidu tilts pārstāve Sabiedrisko attiecību jautājumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā datu pārraides attīstība un lietu interneta tehnoloģijas ļauj uzlabot dzīves kvalitāti un organizāciju efektivitāti – 12. oktobrī pieredzē dalīsies vadošie tehnoloģiju profesionāļi 3. lietu interneta konferencē izstādē «RIGA COMM 2018» Ķīpsalā.

Lietu internets ir tehnoloģija, kas ļauj gandrīz jebkuru fizisku ierīci, piemēram, sadzīves tehniku, mašīnas, valkājamas ierīces vai medicīnas aprīkojumu, savienot tīklā, nosūtīt informāciju, ko tālāk var analizēt, un kontrolēt ar interneta palīdzību.

«Lietu interneta ietekme uz patērētājiem un organizācijām strauji palielinās, jo fizisko lietu aprīkošana ar sensoriem un savienošana tīklā kļūst arvien lētāka. Savukārt datu iegūšana reālā laikā no ierīcēm ļauj patērētājiem, uzņēmumiem un pat pilsētām rīkoties daudz efektīvāk un ilgtspējīgāk, tāpēc ir īstais brīdis to izmantot,» tā norāda «RIGA COMM 2018» vadītājs Andris Breške.

Par to, kādus parametrus mērīt, lai kļūtu par labāku sevis versiju,3. lietu interneta konferencēuzstāsies Latvijas biohakinga kustības līdzdibinātājs un konferences organizators Kaspars Vendelis. Viņš stāstīs par sistēmisku zinātnes, tehnoloģiju un dabas izmantošanu (pieeju), lai personas labklājību uzturētu pēc iespējas ilgāk. Lai labāk saprastu savu ķermeni un uzlabotu dzīves kvalitāti, modernās tehnoloģijas sniedz iespēju iegūt un mērīt dažādus ikdienas datus, piemēram, uzņemto pārtiku, miega kvalitāti, sirds ritma izmaiņas, glikozes, skābekļa līmeni asinīs u.t.t.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Baltu Rotas plāno būvēt savu ražotni

Anda Asere, 09.04.2019

SIA Baltu Rotas biznesa attīstības vadītāja Laura Geistarde-Šube (no kreisās), direktore Ieva Straupe-Lūse un galvenā dizainere Inita Straupe.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rotu uzņēmums SIA Baltu Rotas tuvākajos piecos gados plāno paplašināties un būvēt savu ražotni

«Šobrīd strādājam nomātās telpās, kur ir ierobežotas iespējas attīstīties. Lai ietu uz priekšu, fiziski vajag vairāk vietas. Tas ir mūsu piecgades plāns,» saka Ieva Straupe-Lūse, SIA Baltu Rotas direktore. Pēdējie četri gadi uzņēmumā iezīmē pozitīvu apgrozījuma pieaugumu. Kompānijas biznesa attīstības vadītāja Laura Geistarde-Šube spriež, ka pērn, pat neskatoties uz Latvijas simtgadi, apgrozījuma pieaugums būtu bijis, tomēr ne tik straujš. Šogad saglabājas līdzīga tendence. Palīdzīgu roku sniedz arī tūristi. «Visvairāk to ir no Vācijas, Krievijas, Skandināvijas, kā arī no kaimiņvalstīm Lietuvas un Igaunijas. Pēdējā laikā pieaug somu tūristu interese. Liela nozīme ir arī konferencēm, kas notiek Rīgā,» viņa teic.

Komentāri

Pievienot komentāru