Citas ziņas

Maksājumu bilances tekošā konta negatīvais saldo - 24.8% no IKP

, 21.12.2007

Jaunākais izdevums

Latvijas maksājumu bilances tekošā konta negatīvais saldo 3. ceturksnī bija 930.8 milj. latu jeb 24.8% no IKP (iepriekšējā gada atbilstošajā periodā – 733.4 milj. latu jeb 24.7% no IKP), liecina Latvijas Bankas sniegtā informācija medijiem.

Samazinājās preču negatīvā saldo attiecība pret IKP, jo saruka importa kāpuma temps, tuvinoties eksporta izaugsmes tempam. Arī pakalpojumu pozitīvā saldo attiecība pret IKP palielinājās, strauji augot sniegto pakalpojumu apjomam. Savukārt pieauga ienākumu negatīvā saldo attiecība pret IKP, turpinot palielināties nerezidentu saņemto ieguldījumu ienākumu apjomam. Kārtējo pārvedumu pozitīvā saldo attiecība pret IKP samazinājās, strauji augot kārtējo pārvedumu debeta darījumu apjomam.

Lai gan 3. ceturksnī tekošā konta negatīvais saldo bija gandrīz tāds pats kā iepriekšējā gada atbilstošajā periodā, augstais deficīta līmenis 1. pusgadā noteica arī 2007. gada pirmo deviņu mēnešu rezultātu kopumā – 24.8% no IKP (iepriekšējā gada atbilstošajā periodā – 20.3%). Visu tekošā konta posteņu attiecība pret IKP pasliktinājās, vairāk palielinoties preču negatīvajam saldo un samazinoties kārtējo pārvedumu pozitīvajam saldo.

Tekošā konta negatīvo saldo 3. ceturksnī pilnībā sedza ilgtermiņa kapitāls. Īpaši liels bija ilgtermiņa citu ieguldījumu pozitīvais saldo, kas pat pārsniedza tekošā konta negatīvo saldo. Būtisks bija naudas un noguldījumu gan pasīvu, gan aktīvu pozīcijas pieaugums (attiecīgi 606.8 milj. latu un 767.2 milj. latu), kas skaidrojams ar Latvijas banku starpniecību finanšu līdzekļu izvietošanā. Tiešās investīcijas Latvijā (240.4 milj. latu) galvenokārt veiktas finanšu starpniecībā. Rezerves aktīvi palielinājās par 189.2 milj. latu.

Arī 2007. gada pirmajos deviņos mēnešos kopumā tekošā konta negatīvo saldo sedza ilgtermiņa kapitāls. Tiešo investīciju pozitīvā saldo (8.2% no IKP) struktūrā dominēja ieguldījumi pašu kapitālā (71.5%). Ilgtermiņa citi ieguldījumi sasniedza 22.3% no IKP.

Latvijas Bankas Latvijas maksājumu bilances vērtējums

"Kā gaidīts, 3. ceturksnis Latvijas ekonomikas ārējās stabilitātes ziņā bijis pretrunīgs, kas raksturīgi laikam, kad mainās tautsaimniecības attīstības tendences, pārejot no pārāk straujas uz mērenāku, ilgtermiņā uzturamu izaugsmes tempu. Reaģējot uz ekonomikas pārkaršanas pazīmēm, 2007. gada pavasarī ticis pieņemts un kopš vasaras īstenots tautsaimniecības attīstības līdzsvarošanas pasākumu kopums, kam jau ir pirmie rezultāti – pārāk straujais ekonomiskās izaugsmes temps 2007. gadā sācis mazināties. Tomēr vairākiem indikatoriem – tekošā konta deficītam un inflācijai – pagaidām piemīt līdzšinējo procesu inerce.

Ārējās tirdzniecības dati liecina, ka importa gada pieauguma temps katru ceturksni palēninās (no 35.8% 1. ceturksnī līdz 19.8% 3. ceturksnī), bet eksporta kāpuma temps kopš 2007. gada sākuma ir stabils (svārstības – 20% robežās). Tekošā konta negatīvā saldo attiecība pret IKP 3. ceturksnī salīdzinājumā ar 2. ceturksni tomēr pieauga, sasniedzot 24.8% no IKP. Zināmas bažas rada Igaunijas importa kāpuma tempa straujais samazinājums, kas var ietekmēt Latvijas eksporta apjomu uz Igauniju. Situācijā, kad Lietuvā un Igaunijā, kas ir Latvijas nozīmīgākās partnervalstis preču eksportā (gandrīz trešdaļa no Latvijas eksporta kopapjoma 3. ceturksnī), iekšzemes pieprasījuma pieaugums samazinās un tādējādi sarūk arī importa kāpuma temps, Latvijas eksportētājiem aktīvāk jāmeklē arī citi noieta tirgi.

Tekošā konta negatīvā saldo finansējumā lielāka nozīme bija ilgtermiņa citiem ieguldījumiem, bet tiešo investīciju pozitīvais saldo sasniedza 5.3% no IKP. Samērā zemais tiešo investīciju līmenis skaidrojams ar ieguldījumu finanšu starpniecībā samazināšanos, jo Latvijas bankas nozīmīgi palielināja pamatkapitālu iepriekšējos periodos. Šāds tiešo investīciju pozitīvais saldo ļāvis tekošā konta negatīvo saldo 3. ceturksnī pilnībā segt ar ilgtermiņa kapitālu – galvenokārt ar banku ilgtermiņa aizņēmumiem. Aizņēmumu pieaugums, kas 1. pusgadā absolūtā izteiksmē strauji samazinājās, 3. ceturksnī vairs nesaruka tik strauji, tādējādi liecinot, ka banku lielākās mātesbankas, atbalstot makroekonomiskā riska samazināšanas pasākumus valstī, kreditēšanas pieauguma tempu samazina pakāpeniski. 3. ceturksnī lata kurss nostiprinājās un rezerves aktīvi turpināja palielināties.

Turpmākajos ceturkšņos svarīgs Latvijas valdības uzdevums būs eksporta un ražošanas tālāka pieauguma veicināšana, kas ir Latvijas tautsaimniecības ilgtspējīgas attīstības dzinējspēks. Lai gan Latvijas eksporta tirgus ir pietiekami diversificēts, laikā, kad notiek pieprasījuma pārmaiņas nozīmīgākajās eksporta partnervalstīs, tas būs arī pārbaudījums eksportējošiem uzņēmumiem, gan apgūstot jaunus preču noieta tirgus, gan piedāvājot preces ar augstāku pievienoto vērtību. Šādi veicināšanas pasākumi līdz ar iekšzemes pieprasījuma mazināšanos varētu aktivizēt eksportētājus un palēnināt importa kāpuma tempu, tādējādi pakāpeniski uzlabojot Latvijas maksājumu bilances tekošā konta negatīvo saldo."

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Tekošā konta deficīts atgriežas: vai tas uz labu?

Latvijas Bankas ekonomiste Daina Paula, 15.02.2019

1. attēls. ES valstu, Islandes, Šveices un Norvēģijas IKP, ekonomikas atvērtība un tekošā konta saldo vidēji 2013.-2017. gadā; burbuļa lielums – IKP

Datu avots: Eurostat

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl ne tik senā pagātnē ir laiks, kad Latvijas tautsaimniecības ārējā sektora analīzes pastāvīgs rūpju objekts bija ievērojama apmēra tekošā konta deficīts. Ar «ievērojams» domāti caurmērā padsmit un ap 20% no iekšzemes kopprodukta (IKP) laika periodā no 2005. līdz 2008. gadam.

2018. gada decembra sākumā publiskotie 3. ceturkšņa maksājumu bilances dati atklāja, ka Latvijā izveidojies tekošā konta deficīts 5.7% no IKP apmērā. Jāatzīst, šis jēdziens vai vismaz tā nozīmīgums no aprites bija teju izzudis jau labu brīdi. Šāds deficīts netika vērots kopš 2011. gada vidus, un arī tad tas bija vien īslaicīgs izņēmums. Vai tas nozīmētu, ka jaunākie dati ir satraucoši?

Šajā rakstā par to, ko rāda tekošā konta saldo un par ko ir vērts piedomāt, vērtējot tā lielumu un pārmaiņu virzienu, tostarp Latvijā.

Tekošā konta saldo: kas notiek pasaulē

Tekošais konts ir maksājumu bilances daļa, kas atspoguļo preču, pakalpojumu, sākotnējo ienākumu un otrreizējo ienākumu plūsmas starp konkrētas valsts rezidentiem un pārējo valstu rezidentiem. Tekošā konta atlikums jeb saldo parasti ir negatīvs situācijās, kad uzkrājumu apjoms valstī nespēj segt tajā veiktās investīcijas, un otrādi – pārpalikums atspoguļo situāciju, kad tiek veikti uzkrājumi, kas netiek ieguldīti vai tūlīt izlietoti patēriņam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tekošā konta deficīts, kas pērn bija lielākais starp ES valstīm, 2. ceturksnī, pateicoties ekonomikas atdzišanai, samazinājies līdz tādam līmenim, kāds nav piedzīvots divus gadus.

Maksājumu bilances tekošā konta negatīvais saldo 2008. gada 2. ceturksnī saruka līdz 586.8 milj. latu jeb 15.6% no IKP (iepriekšējā gada atbilstošajā periodā – 837.7 milj. latu jeb 24.9% no IKP), jo ekonomiskā aktivitāte valstī 2. ceturksnī strauji palēninājās, krītoties gan iekšzemes, gan ārējam pieprasījumam, informē Latvijas Banka.

Tekošā konta negatīvā saldo būtisko samazināšanos galvenokārt noteica preču negatīvā saldo attiecības pret IKP kritums (8.6 procentu punkti), turpinoties eksporta izaugsmei (13.1%), bet importam sarūkot par 4.0%. Pakalpojumu un kārtējo pārvedumu pozitīvā saldo attiecība pret IKP nedaudz palielinājās, straujāk augot sniegto pakalpojumu apjomam un vairāk samazinoties nerezidentu saņemto kārtējo pārvedumu apjomam. Ienākumu negatīvā saldo attiecība pret IKP nemainījās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Maksājumu bilances tekošā konta negatīvais saldo 4. ceturksnī samazinājies

, 25.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksājumu bilances tekošā konta negatīvais saldo 2007.gada 4. ceturksnī samazinājās līdz 708.8 milj. latu jeb 17.7% no IKP (iepriekšējā gada atbilstošajā periodā – 891.4 milj. latu jeb 27.1%), liecina Latvijas Bankas sniegtā informācija medijiem.

Būtiski saruka preču negatīvā saldo attiecība pret IKP, līdz 4.5% palēninoties importa gada kāpuma tempam, bet turpinoties stabilai eksporta izaugsmei (19.1%). Arī pakalpojumu pozitīvā saldo attiecība pret IKP palielinājās, strauji augot sniegto pakalpojumu, īpaši pārvadājumu pakalpojumu, apjomam. Ienākumu negatīvā saldo attiecības pret IKP kāpumu sedza kārtējo pārvedumu pozitīvā saldo attiecības pret IKP pieaugums.

Tekošajam kontam 4. ceturksnī būtiski uzlabojoties, tekošā konta negatīvais saldo 2007. gadā gandrīz bija iepriekšējā gada līmenī – 22.8% no IKP (2006. gadā – 22.3% no IKP). 2007. gadā uzlabojās preču un pakalpojumu, bet pasliktinājās ienākumu un kārtējo pārvedumu attiecība pret IKP.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksājumu bilances tekošā konta negatīvais saldo 2. ceturksnī bijis 795,6 milj. latu jeb 23,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), liecina Latvijas Bankas sniegtā informācija. Uzzini, kā to vērtē Latvijas Banka!

1. ceturksnī tas bija 765,5 milj. latu jeb 26,4% no IKP un iepriekšējā gada atbilstošajā periodā – 517,7 milj. latu jeb 19,2% no IKP. Tekošā konta negatīvā saldo pieaugumu noteica preču negatīvā saldo attiecības pret IKP kāpums, importa pieaugumam apsteidzot eksporta kāpumu, un ienākumu negatīvā saldo attiecības pret IKP pieaugums, turpinot augt nerezidentu saņemto ieguldījumu ienākumu apjomam. Vienīgi kārtējo pārvedumu pozitīvā saldo attiecība pret IKP palielinājās, saņemto pārvedumu apjomam pieaugot. Tas kompensēja pakalpojumu pozitīvā saldo attiecības pret IKP samazināšanos, straujāk augot saņemto pakalpojumu apjomam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksājumu bilances tekošā konta negatīvais saldo turpināja samazināties un pagājušā gada 4. ceturksnī bija 348.1 miljons latu jeb 8.3% no IKP, informēja Latvijas Bankā.

Iepriekšējā gada attiecīgajā periodā tas bija 771.4 miljoni latu jeb 18.3% no IKP.

Būtiski – par pieciem procentpunktiem – saruka preču negatīvā saldo attiecība pret IKP, jo preču eksporta un importa gada kritums bija attiecīgi 7 % un 14.7 %. Savukārt ienākumu saldo kļuva pozitīvs un ļāva samazināt tekošā konta negatīvo saldo par 4.3 procentpunktiem, jo nerezidentu tiešo investīciju uzņēmumi Latvijā darbojušies ar zaudējumiem. Vienlaikus ārvalstu tiešo investīciju Latvijā saldo 4. ceturksnī bija negatīvs (2.3 % no IKP). Pakalpojumu pozitīvā saldo attiecība pret IKP palielinājās, sniegto pakalpojumu apjomam augot straujāk nekā saņemto pakalpojumu apjomam. Saruka kārtējo pārvedumu pozitīvā saldo attiecība pret IKP.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Maksājumu bilances tekošajā kontā pārpalikums – 14.5 % no IKP

, 23.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas maksājumu bilances tekošā konta pozitīvais saldo 2. ceturksnī pieauga līdz 478.8 miljoniem latu jeb 14.2 % no IKP, un pirmo reizi kopš 1994. gada 2. ceturkšņa pozitīvs bija arī preču un pakalpojumu saldo - 1.9 miljoni latu jeb 0.1 % no IKP.

Latvijas Banka informē, ka preču un pakalpojumu saldo uzlabojumam salīdzinājumā ar 1. ceturksni (kad tas bija – 4.2 % no IKP) pamatā bija preču eksporta pieaugums (4.2 %), kā arī preču importa kritums (9.4 %). Pakalpojumu eksporta un pakalpojumu importa kopapjoms salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni būtiski nemainījās.

Palielinājās arī ienākumu konta pozitīvais saldo, galvenokārt nerezidentu tiešo investīciju uzņēmumiem Latvijā darbojoties ar zaudējumiem. Gan salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni, gan salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu pieauga ārvalstīs nodarbināto Latvijas rezidentu saņemtā atlīdzība, informē Centrālā banka. Kapitāla un finanšu konta saldo bija negatīvs (531.4 milj. latu), un to noteica privātā sektora noguldījumu pieaugums ārvalstīs, kā arī banku sektora īstermiņa parādsaistību samazināšanās. Arī galvenās tiešo investīciju plūsmas noteica banku sektors, vairāk nekā pusi no zaudējumiem kompensējot ar investīcijām pašu un cita kapitāla veidā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas maksājumu bilances tekošajā kontā februārī atkal bijis pārpalikums 0.7 miljonu latu apmērā, liecina Latvijas Bankas dati.

Arī janvārī tekošajā kontā bija pārpalikums 0.5 miljonu latu apmērā, un šāda situācija nebija novērota vismaz kopš 2000. gada.

Tiešo investīciju pozitīvais saldo samazinājies gandrīz sešas reizes un februārī bija 6.1 miljons latu. Finanšu konta negatīvais saldo sasniedzis 122.5 miljonus latu, pretstatā janvārim, kad tā pozitīvais saldo bija 79.7 miljoni latu.

Db.lv jau ziņoja, ka maksājumu bilances tekošā konta negatīvais saldo turpināja samazināties un pagājušā gada 4. ceturksnī bija 348.1 miljons latu jeb 8.3% no IKP.

Gada laikā pakāpeniski samazinoties, pagājušajā gadā kopumā tekošā konta deficīts sasniedza 2005. gada līmeni – 12.6 % no IKP. 2006. un 2007. gadā tas bija 22.5 % no IKP. Tekošā konta uzlabošanos galvenokārt noteica preču negatīvā saldo attiecības sarukums pret IKP, skaidro Latvijas Bankas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tekošā konta pārpalikums turpina pieaugt

, 19.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas maksājumu bilances tekošajā kontā šogad martā turpināja palielināties pārpalikums, sasniedzot jau 1.4 miljonus latu, liecina Latvijas Bankas sniegtā informācija.

Pirmo reizi vismaz kopš 2000. gada pārpalikums, lai arī neliels – 0.5 miljoni latu, tekošajā kontā parādījās šogad janvārī. Februārī pārpalikums bija 0.7 miljoni latu.

Iepriekš Swedbank vadošais sociālekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš atzina, ka tekošā konta pārpalikums apliecina, ka Latvijas ekonomika vienlaikus strauji sabalansējas un strauji «atdziest». Tiesa, eksperts neizslēdz, ka šogad kādu mēnesi tomēr vēl varētu parādīties tekošā konta deficīts.

Latvijas Bankas dati liecina, ka preču tirdzniecības deficīts šogad martā bija samazinājies līdz 112 miljoniem latu. Vēl gada sākumā deficīts bija 134.6 miljoni latu. Martā turpināja dominēt pakalpojumu eksports pār importu, veidojot pārpalikumu 62.1 miljona latu apjomā, kas gan ir sarucis, salīdzinot ar gada sākuma 81.2 miljoniem latu. Pozitīvi martā pieaudzis arī ienākumu konts, sasniedzot 41. 9 miljonus latu iepretim 9.4 miljoniem latu janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Fiskālie noteikumi – ekonomiskās stabilitātes stūrakmens?

Latvijas Bankas ekonomisti Kārlis Vilerts un Oļegs, 26.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālā finanšu krīze eirozonā bija ilgāka un smagāka nekā vairumā citu attīstīto valstu. Periodā no 2011. līdz 2013. gadam, kad ASV jau atradās uz atkopšanās ceļa, eiro zona piedzīvoja atkārtotu satricinājumu – valdību parādu krīzi Dienvideiropā, ko izraisīja investoru bažas par atsevišķu dalībvalstu valdību parādu līmeni un politisko spēku nevēlēšanos to mazināt.

Atbildes reakcija, lai atjaunotu tirgus dalībnieku ticību eiro zonai un atsevišķām tās valstīm, bija starpvalstu vienošanās, kuras ietvaros dalībvalstis apņēmās stiprināt publisko finanšu regulējumu, nosakot budžeta bilances mērķus un citus fiskālās politikas noteikumus. Rezultātā ievērojami pieauga valstu skaits, kuru publiskās finanses ierobežo fiskālie noteikumi, – 2015. gadā fiskālie noteikumi bija ieviesti 18 no 19 eiro zonas valstīm un 25 no 28 Eiropas Savienības (ES) valstīm.

Lai gan fiskālie noteikumi (fiscal rules) ir plaši slavēti par to spējām ierobežot valdības iespējas dzīvot pāri saviem līdzekļiem, to ietekme uz piekoptās politikas un ekonomisko stabilitāti nav viennozīmīga. No vienas puses, skaitliski noteikumi (tādi kā budžeta bilances mērķis) mazina fiskālās politikas nenoteiktību, kam vajadzētu mazināt iedzīvotājiem tik nepatīkamo ekonomikas svārstīgumu. No otras puses, sasienot valdības rokas, tie varētu radīt arī gluži pretēju efektu - ierobežot veidus, kā ar budžeta palīdzību izlīdzināt ekonomisko ciklu (bremzēt pārkaršanu vai cīnīties ar recesiju).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tekošā konta deficīts – 2,7% no IKP

Žanete Hāka, 03.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas maksājumu bilances tekošā konta deficīts 2012. gada 2. ceturksnī bija 103,4 miljoni latu jeb 2,7% no prognozētā iekšzemes kopprodukta, liecina Latvijas Bankas dati.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni tekošā konta deficīts gandrīz nav mainījies. 2. ceturksnī palielinājās preču ārējās tirdzniecības negatīvais saldo, bet vienlaikus pieauga pakalpojumu un saņemto kārtējo pārvedumu pozitīvā bilance.

Preču un pakalpojumu ārējās tirdzniecības deficīts 2. ceturksnī palielinājās līdz 164,9 milj. latu jeb 4,3% no prognozētā IKP, jo preču imports salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni pieauga mazliet straujāk nekā preču eksports. Savukārt pakalpojumu tirdzniecībā straujāk palielinājās pakalpojumu, īpaši gaisa transporta un autotransporta nozarē, eksports. Sezonālu faktoru dēļ palielinājās arī sniegto braucienu pakalpojumu apjoms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tekošā konta deficīts sarucis līdz 12.5 % no IKP

Ieva Mārtiņa, Db, 23.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksājumu bilances tekošā konta negatīvais saldo turpināja sarukt un šogad 3. ceturksnī bija 489 miljoni latu jeb 12.6 % no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir krietni zemāks rādītājs nekā pērn attiecīgā periodā, kad deficīts bija 959.5 miljoni latu jeb 25.8 % no IKP, ziņo Latvijas Banka.

Tādējādi tekošā konta deficīta rādītāji strauji pietuvojušies par kritisko robežu uzskatītajiem 10 % no IKP.

Tekošā konta deficīta būtisko samazinājumu noteica preču negatīvā saldo attiecības pret IKP sarukums par 7.8 procentu punktiem, krītoties importam (par 5.3 %), savukārt eksportam saglabājot mērenu, bet stabilu izaugsmi (14.6 %). Pozitīva ietekme bija arī kārtējo pārvedumu pozitīvā saldo attiecības pret IKP kāpumam par 3.1 procentu punktu, ievērojami samazinoties pārvedumiem no privātpersonu kontiem Latvijā uz ārvalstīm. Mazāk pieauga pakalpojumu pozitīvā saldo attiecība pret IKP un samazinājās ienākumu negatīvā saldo attiecība pret IKP. 2008. gada pirmajos deviņos mēnešos kopumā tekošā konta deficīts saruka līdz 15.4 % no IKP (pirms gada – 25.7 % no IKP). Latvijas Banka skaidro, ka līdz ar tautsaimniecības lejupslīdi jau ceturto ceturksni pēc kārtas būtiski saruka tekošā konta deficīts, un galvenais iemesls bija preču importa kritums. Kredītiestādēm izvirzot arvien stingrākus kreditēšanas nosacījumus, turpināja kristies iekšzemes pieprasījums, sevišķi pēc ilglietojuma precēm, t.sk. transportlīdzekļiem. Savukārt eksporta apjoms gandrīz visās preču grupās palielinājās, vēl maz reaģējot uz ārējā pieprasījuma vājināšanos globālās finanšu krīzes ietekmē. Eksporta palielinājumu lielākoties noteica cenu kāpums, savukārt koka un koka izstrādājumu grupai bija vērojams gan fiziskā apjoma, gan cenu kritums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Tekošā konta deficīts – 3% no IKP

Žanete Hāka, 04.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 3. ceturksnī tekošā konta deficīts bija 190,3 miljoni eiro, kas ir 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP)), informē Latvijas Banka.

LB Monetārās politikas pārvaldes vadītāja palīdze Linda Vecgaile skaidro, ka 3. ceturkšņa deficīta palielināšanos salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni (tas bija 148,3 miljoni eiro jeb 2,4% no IKP) galvenokārt noteica sākotnējo ienākumu konts. Tas bija negatīvs otro ceturksni pēc kārtas un 3. ceturksnī turpināja palielināties saistībā ar mazākām Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma ieplūdēm.

3. ceturksnī preču bilances deficīts bija 614,8 miljoni eiro jeb 9,6% no IKP (2. cet. 593,2 jeb 9,8% no IKP). Preču eksports un imports salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni pieauga vienlīdz strauji (attiecīgi par 4,1% un 4%). Preču grupas, kurās bijis lielākais eksporta kāpums, ir dzīvnieki un dzīvnieku izcelsmes produkti, tekstilmateriāli, pārtikas rūpniecības ražojumi, tauki un eļļas, un augu valsts produkti. Savukārt preču grupas, kurās bijis lielākais importa kāpums, ir pārtikas rūpniecības ražojumi, ķīmiskās rūpniecības ražojumi un tekstilmateriāli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tekošā konta deficīts - nepieņemami augsts

, 21.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv publicē Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes galvenās analītiķes Olgas Ertuganovas, DnB NORD bankas Ekonomisko pētījumu grupas speciālistes Ievas Vējas un Hansabankas Makroekonomikas un finanšu tirgus analīzes daļas vecākā ekonomista Daiņa Stikuta komentārus par tekošā konta deficītu.

Olga Ertuganova, Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes galvenā analītiķe:

"Latvijas tekošā konta deficīts samazinās jau otro ceturksni pēc kārtas, kas ir pozitīva tendence. Augsts deficīts palielina ekonomikas nesabalansētību un pievērš ārvalstu analītiķu uzmanību, vēl vairāk veicinot daudzkārt pārspīlētās prognozes par Latvijas ekonomikas nākotni.

Apskatot 2. ceturkšņa maksājuma bilances datus, jāatzīmē straujo ārvalstu tiešo investīciju pieplūdumu Latvijas ekonomikā, tādējādi krietni uzlabojas arī tekošā konta deficīta segums ar ārvalstu investīcijām, kas ir ļoti svarīgi. Ārvalstu tiešās investīcijas pēc būtības ir ilgtermiņa investīcijas, kuras pat iespējama satricinājuma gadījumā paliek valstī un netiek ''izņemtas'' īsā laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Otrajā ceturksnī tekošā konta pārpalikums 0,9% no prognozētā IKP

Dienas Bizness, 02.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada otrajā ceturksnī maksājumu bilances tekošā konta pārpalikums bija 31.8 milj. latu jeb 0.9% no prognozētā IKP, kas ir tuvu iepriekšējā ceturkšņa rādītājam, Db.lv uzzināja Latvijas Bankā.

Preču ārējās tirdzniecības negatīvais saldo palielinājās, jo imports absolūtā izteiksmē pieauga vairāk nekā eksports. Preču importa pārsvars pār eksportu galvenokārt palielinājās jūnijā, atsevišķiem uzņēmumiem veicot kapitālpreču iepirkumu.

Pakalpojumu eksports sasniedza vēsturiski augstāko līmeni, un pakalpojumu tirdzniecības pozitīvais saldo pieauga līdz 235.7 milj. latu. Pakalpojumu eksporta kāpumu būtiski ietekmēja nerezidentiem sniegto pārvadājumu pakalpojumu vērtības pieaugums, taču palielinājās arī braucienu (sezonālu faktoru dēļ), finanšu un citu saimnieciskās darbības pakalpojumu eksports.

Ienākumu konta negatīvā saldo pieaugumu līdz 85.9 milj. latu galvenokārt noteica dividenžu izmaksa, ko uzņēmumi bieži veic gada otrajā ceturksnī pēc gada pārskatu apkopošanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Maksājumu bilances tekošā konta deficīts pērn - 0,8% no IKP

Žanete Hāka, 06.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas maksājumu bilances tekošajā kontā 2013. gada 4. ceturksnī veidojās 53,6 miljonu eiro pārpalikums jeb 0,8% no prognozētā IKP, liecina Latvijas Bankas dati.

2013. gadā kopumā salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem tekošā konta deficīts bija mazāks (191,1 miljons eiro jeb 0,8% no prognozētā IKP). 2013. gadā deficīta sarukumu veicināja preču ārējās tirdzniecības deficīta samazinājums un pakalpojumu ārējās tirdzniecības pārpalikuma pieaugums.

Preču un pakalpojumu ārējās tirdzniecības deficīts 4. ceturksnī samazinājās līdz 18,4 miljoniem eiro jeb 0,3% no prognozētā IKP. Salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni preču eksports pieauga straujāk nekā preču imports, bet gan pakalpojumu eksports, gan imports samazinājās. 4. ceturksnī turpināja samazināties pārvadājumu pakalpojumu eksports, savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni labākus rezultātus uzrādīja būvniecības, kā arī informācijas un datorpakalpojumu eksports, skaidro Latvijas Bankas ekonomiste Ieva Opmane.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strauji krītoties preču importam, maksājumu bilances tekošajā kontā 2009. gada 1. ceturksnī bija pārpalikums - 37.7 miljoni latu jeb 1.1% no IKP.

Par to informēja Latvijas Banka, atgādinot, ka pērn šajā laikā tekošajā kontā bija deficīts 627.6 miljonu latu apjomā jeb 16.8 % no IKP.

Pozitīvs maksājumu bilances tekošais konts pirms tam pēdējo reizi bija tikai 1995. gada 3. ceturksnī – toreiz 1.6 milj. latu jeb 0.3 % no IKP.

Bankā skaidro, ka šā gada 1. ceturkšņa laikā būtiski (par 4.9 procentu punktiem) saruka preču negatīvā saldo attiecība pret IKP. Preču tirdzniecības deficīts, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, saruka par 7.9 procentu punktiem no IKP. Preču eksporta gada kritums sasniedza 26.8 %, bet imports samazinājās par 35.5 %.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas maksājumu bilances tekošajā kontā šogad aprīlī izveidojies jau ievērojams pārpalikums – 87.3 miljoni latu.

Tas ir arī lielāks nekā iepriekšējos mēnešos šogad, liecina Latvijas Bankas dati. Martā pārpalikums bija pieaudzis līdz 1.4 miljoniem latu.

Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna aprīļa rādītājus vērtē pozitīvi. «Tas nozīme, ka Latvijai jau nav nepieciešams piesaistīt ārējo finansējumu, lai nofinansētu importu. Turklāt pārpalikums arī norāda uz to, ka valsts varētu sākt pamazām dzēst uzkrāto ārējo parādu,» tā viņa.

Tomēr ekonomiste uzsvēra, ka maksājumu bilances pilnīga korekcija vēl nav notikusi, jo preču tirdzniecības bilance vēl joprojām ir negatīva. Tiesa gan, tā turpināja strauji samazināties un aprīlī bija vien 84 miljoni latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas kārtējo maksājumu konta deficīts pirmajā pusgadā - 28 miljoni eiro

LETA, 11.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas maksājumu bilances kārtējo maksājumu kontā šogad pirmajos sešos mēnešos bija deficīts 28 miljonu eiro apmērā pretstatā pārpalikumam 2016.gada attiecīgajā periodā, liecina Latvijas Bankas apkopotie maksājumu bilances pamatrādītāju dati.

Tostarp 2017.gada jūnijā maksājumu bilances kārtējo maksājumu kontā bija deficīts 187 miljonu eiro apmērā pretstatā 79 miljonu eiro deficītam 2016.gada jūnijā un 58 miljonu eiro deficītam šogad maijā.

Preču negatīvais saldo 2017.gada jūnijā salīdzinājumā ar 2016.gada attiecīgo periodu audzis par 150 miljoniem eiro un bija 310 miljoni eiro, bet pakalpojumu pozitīvais saldo samazinājies par 28 miljoniem eiro - līdz 123 miljoniem eiro. Savukārt sākotnējo ienākumu negatīvais saldo samazinājies par 60 miljoniem eiro un bija 20 miljoni eiro, bet otrreizējo ienākumu pozitīvais saldo audzis par astoņiem miljoniem eiro un bija 19 miljoni eiro.

Centrālās bankas informācija arī liecina, ka jūnijā kapitāla konta pozitīvais saldo bija 76 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 1. ceturksnī maksājumu bilances tekošā konta deficīts bija 23,5 miljoni eiro, kas ir 0,4% no IKP, informē Latvijas Banka.

1. ceturkšņa uzlabojumu salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni (-1,4% no IKP) galvenokārt noteica sākotnējo ienākumu konta negatīvā saldo samazināšanās saistībā ar Eiropas Savienības (ES) fondu subsīdiju ieplūdēm, skaidro Latvijas Bankas ekonomiste Linda Vecgaile.

1. ceturksnī preču ārējās tirdzniecības deficīts bija 524,4 miljoni eiro (2014. gada 4. ceturksnī – 541,4 miljoni eiro), un tā sarukums salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni skaidrojams ar preču importa straujāku samazinājumu nekā preču eksports.

Salīdzinot ceturkšņa datus procentos no IKP izteiksmē, šā gada 1. ceturksnī preču ārējās tirdzniecības deficīts bija 9,5% no IKP, savukārt iepriekšējā periodā 8,4% no IKP. Lielāks deficīts šā gada sākumā pamatojams ar lēnāku IKP pieaugumu, skaidro eksperte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan pagājušā gada decembrī Latvijas maksājumu bilances tekošā konta saldo bija negatīvs –50,2 miljonu latu apjomā, tomēr 4. ceturksnī vēl saglabājās neliels konta pārpalikums – aptuveni 4% no Latvijas IKP.

Par to liecina Latvijas Bankas dati par Latvijas maksājumu bilances operatīviem datiem, kā arī IKP prognoze. Pozitīvs maksājumu bilances tekošā konta saldo saglabājies kopš 2009.gada janvāra, kad pirmo reizi vismaz kopš 2000. gada bija parādījies neliels pārpalikums.

Latvijas Bankas ekonomiste Daina Paula skaidro, ka 2010. gada decembrī negatīvo bilanci noteica preču ārējās tirdzniecības darījumu rezultāts un dividenžu izmaksa, kas palielināja ienākumu konta deficītu.

Pērn decembrī preču un pakalpojumu tirdzniecības bilances negatīvo saldo (-33.2 milj. latu) būtiski ietekmēja preču eksporta svārstības – decembrī bija vērojams samazinājums, eksporta vērtībai gan saglabājoties krietni virs mēneša vidējā rādītāja 2010. gadā. Savukārt pakalpojumu tirdzniecības bilance mazliet uzlabojās (bija 62,1 milj. latu), pieaugot kravu pārvadājumu pakalpojumu eksportam autotransportā un dzelzceļa transportā, kā arī palielinoties sniegto finanšu pakalpojumu vērtībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv publicē Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes Galvenās analītiķes Olgas Ertuganovas prognozes par to, kāds Latvijai būs 2008.gads.

"Iekšzemes kopprodukts

Šai sakarā vēl lielākas bažas izraisa stagnācija apstrādes rūpniecībā. Šogad apstrādes rūpniecības īpatsvars Latvijas ekonomikā turpināja samazinājies un 2007. gada 3. ceturksnī bija tikai 10.7%, ko sekmēja gan joprojām strauji pakalpojamu sektoru pieauguma tempi, gan arī lejupslīde pašā apstrādes rūpniecības nozarē. Ņemot vērā, ka rūpniecība ir galvenā eksportējošā nozare Latvijā, nākotnes eksporta perspektīvas ir vēl pesimistiskākas. Jau tagad eksporta rādītāji nav īpaši iepriecinoši, jo vairākas nozarēs eksporta pieaugums ir novērots tikai eksportētās preces sadārdzināšanas dēļ, nevis pateicoties apjomu pieaugumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tekošajā kontā neliels pārpalikums

Žanete Hāka, 12.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas maksājumu bilances tekošajā kontā pērnā gada decembrī jau otro mēnesi pēc kārtas veidojās neliels pārpalikums 1,3 miljonu latu apmērā, liecina Latvijas Bankas (LB) dati.

Salīdzinājumā ar novembri tekošā konta pārpalikums samazinājās, jo pieauga preču ārējās tirdzniecības deficīts, bet to šo pieaugumu tikai daļēji kompensēja pakalpojumu tirdzniecības pozitīvā saldo palielinājums, skaidro LB ekonomiste Ieva Braukša.

Decembrī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi samazinājās gan preču eksports, gan imports. Kopējais preču ārējās tirdzniecības negatīvais saldo palielinājās līdz 125,2 miljoniem latu, kas gan nepārsniedza tā vidējo mēneša līmeni. Savukārt pakalpojumu ārējās tirdzniecības pozitīvais saldo pieauga līdz 86,3 milj. latu, jo palielinājās ārvalstniekiem sniegto pārvadājumu, finanšu un informācijas un datorpakalpojumu vērtība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu krīzes laikā daudzas nacionālās ekonomikas saņēmušas valdību un ārvalstu aizdevēju finansiālo atbalstu, kas rezultējies lielākos izdevumos, aizņēmumos un vairumā gadījumu - augošā valsts parādā.

Daļēji pateicoties finanšu krīzei, dažas valstis un ekonomikas šobrīd ir ievērojami sliktākās pozīcijās, runājot par parādu, nekā citas, norāda CNBC, kas savā interneta vietnē publicējusi pasaulē lielāko valstu - parādnieču topu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas maksājumu bilances tekošajā kontā šogad janvārī izveidojies pārpalikums – šāda situācija Latvijā nav bijusi vismaz kopš 2000. gada, liecina Latvijas Bankas dati.

«Lai gan tas bija ļoti neliels – tikai 0.5 miljoni latu jeb apmēram 0.04 % no IKP šajā periodā, tā tomēr ir ievērības cienīga ziņa. Šajā desmitgadē līdz šim tekošā konta pārpalikums nebija reģistrēts nevienā mēnesī,» atzina Swedbank vadošais sociālekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš, piebilstot, ka tekošā konta pārpalikums janvārī apliecina, ka Latvijas ekonomika vienlaikus strauji sabalansējas un strauji «atdziest». Diemžēl panākt pirmo bez otrā palīdzības šādā pasaules tirgus situācijā nav iespējams, tā viņš.

Šā gada laikā bija gaidāma tekošā konta deficīta samazināšanās un varbūt pat pārpalikums atsevišķos periods, tekošā konta nonākšana plusu «teritorijā» jau janvārī ir neliels pārsteigums. P. Strautiņš atzina, ka galvenais iemesls ir ļoti strauja gan preču, gan pakalpojumu importa samazināšanās. Preču imports gada laikā samazinājies par 35 %, bet pakalpojumu imports par 22 %. Preču importu samazina investīciju un ilglietošanas patēriņa preču importa samazināšanās, savukārt pakalpojumu importu visdrīzāk samazina taupīšana uz ārzemju ceļojumu rēķina. Preču eksports ir samazinājies par 27 %, kas ir ļoti nepatīkami, taču vispārējai situācijai pasaules tirdzniecībā atbilstoši. Patīkams pārsteigums ir pakalpojumu eksporta pieaugums par 10 %.

Komentāri

Pievienot komentāru