Pasaulē

Mediji Resinu nodēvē par nākamo Maskavas mēru

Elīna Pankovska, 07.10.2010

Jaunākais izdevums

Maskavas mēra pienākumu izpildītājs Vladimirs Resins tiks iekļauts mēra amatu kandidātu sarakstā, kuru partija Vienotai Krievijai iesniegs prezidentam Dmitrijam Medvedevam.

Turklāt mediji lēš, ka tieši V.Resins varētu kļūt par nākamo galvaspilsētas mēru. Uz to norāda tas, ka 6.oktobrī viņš paātrinātā kārtībā kļuvis par partijas biedru, kā arī ir ticies ar tās vadītāju un premjeru Vladimiru Putinu, raksta lenta.ru.

V.Resinam būs jānodrošina varas nepārtrauktība galvaspilsētā pirms paredzētajām prezidenta vēlēšanām 2011.-2012.gadā, uzskata eksperti. Pēc tam viņš varēšot aiziet pensijā, bet jaunais prezidents iecelšot citu mēru.

Iepriekš gan pats V.Resins norādījis, ka viņa vārdam nevajadzētu atrasties kandidātu sarakstā, jo par mēru esot jākļūst cilvēkam, kurš ir vismaz 20 līdz 25 gadus jaunāks. V.Resinam ir 74 gadi.

Informācija liecinot, ka partijas Vienotai Krievijai kandidātu sarakstā vēl varot būt Sergejs Sobjaņins un Aleksandrs Hlopoņins un, iespējams, kāds nezināms kandidāts.

Jāatgādina, ka D.Medvedevs septembra beigās parakstīja rīkojumu par Maskavas mēra Jurija Lužkova atbrīvošanu no amata. J.Lužkovs no amata tika atbrīvots, jo zaudējis valsts prezidenta uzticību.

Baumas par J.Lužkova atbrīvošanu no amata parādījās jau septembra sākumā pēc informatīvāks kampaņas valsts televīzijā. Ziņots, ka mērs var atstāt savu amatu jau 27.septembrī. Savukārt J.Lužkovs, atgriezies no atvaļinājuma, paziņojis, ka neplāno aiziet no amata pēc paša vēlēšanās.

J.Lužkovs Maskavas mēra amatā atradās 18 gadus. 1992.gadā viņu amatā iecēla toreizējais Krievijas prezidents Boriss Jeļcins. 2007.gadā viņš tika apstiprināts jau piekto reizi.

Pēdējo nedēļu laikā Krievijas nacionālie mediji veltījuši vairākas nosodošas publikācijas pret J. Lužkovu un viņa sievu – miljardieri Jeļenu Baturinu, apsūdzot Maskavas mēru korupcijā un savas sievas interešu lobēšanā.

DB jau ziņoja, ka šā gada augustā J. Lužkovs, savā vienas dienas vizītē Latvijā, oficiāli atklāja autobusu un traktoru ražotni Jelgavā, kuras īpašnieki ir kompānija AMO Plant, kuras akcijas 92,7% apjomā pieder Maskavas valdības departamentam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs parakstījis rīkojumu par Maskavas mēra Jurija Lužkova atbrīvošanu no amata.

Rīkojums par priekšlaicīgu Maskavas mēra atbrīvošanu parakstīts šorīt, 28,septembrī, un spēkā stājies nekavējoties, raksta telegraf.lv, atsaucoties uz RIA Novosti. Par mēra vietas izpildītāju iecelts līdzšinējais Lužkova vietnieks Vladimirs Resins.

J.Lužkovs no amata esot atbrīvots, jo zaudējis valsts prezidenta uzticību. D.Medvedeva pārstāve Nataļja Timakova norādījusi, ka tuvākajā laikā prezidents negrasās tikties ar nu jau bijušo mēru. Savukārt J.Lužkovs par atbrīvošanu no amata uzzinājis ierodoties darba vietā.

Baumas par J.Lužkova atbrīvošanu no amata parādījās jau septembra sākumā pēc informatīvāks kampaņas valsts televīzijā. Ziņots, ka mērs var atstāt savu amatu jau 27.septembrī. Savukārt J.Lužkovs, atgriezies no atvaļinājuma, paziņojis, ka neplāno aiziet no amata pēc paša vēlēšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vācija atzinīgi vērtē Putina «konstruktīvo toni» Ukrainas jautājumā

LETA--AFP, 08.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers ceturtdien atzinīgi novērtēja Krievijas prezidenta Vladimira Putina «konstruktīvo toni» Ukrainas jautājumā.

Ar šādu paziņojumu Vācijas ārlietu ministrs nāca klajā, reaģējot uz Putina aicinājumu promaskaviskajiem separātistiem atlikt 11.maijā ieplānotos referendumus par plašākas autonomijas iegūšanu vai pat neatkarību no Kijevas.

«Es atzinīgi vērtēju konstruktīvo toni, ko prezidents Putins izmantoja pēc sanāksmes ar EDSO prezidentu Didjē Burkhalteru,» teikts Vācijas ārlietu ministra paziņojumā, kurā aicināts nekavējoties ieviest «Maskavā pārrunāto».

«Situācija ir kritiska, taču joprojām ir izredzes izvairīties no jaunas vardarbības eskalācijas un ar diplomātiskiem līdzekļiem censties panākt, ka netiek pilnībā zaudēta kontrole Ukrainas austrumos,» sacīja ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Valsts prezidenta bijusī padomniece Egle: es tur ilgāk vairs nevarēju izturēt

Lelde Petrāne, 30.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidenta bijusī padomniece Elīna Egle esot sarūgtināta, ka pērn palaidusi garām starptautiskā diplomāta karjeru Maskavā.

Es tur ilgāk vairs nevarēju izturēt. Visu pavasari jutos kā tāda pils cietumniece, izdevumam Ir sacījusi bijusī Valsts prezidenta padomniece ekonomikas, uzņēmējdarbības un nodarbinātības jautājumos.

Jūnija sākumā Valsts prezidenta kanceleja paziņoja par darba attiecību pārtraukšanu ar Egli. Tas izraisīja minējumus par patiesajiem viņas aiziešanas iemesliem. «Aizgāju pēc abpusējas vienošanās,» sacījusi Egle, norādot, ka viņas amats likvidēts. Viņa aiziešanu uztvērusi ar atvieglojumu, jo radies priekšstats, ka Andris Bērziņš vēlas vēlas būt nevis «prezidents - tautsaimnieks», bet gan «tautas prezidents», par ko liecinot arī viņa darba kārtība, kurā esot nevis ekonomikas problēmu risināšana, bet jautājumi par to, kurā datumā svinēt Otrā pasaules kara beigu gadadienu vai kā saliedēt sabiedrību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krīzes situācijā virsroku gūst zīmoli, kas pārstāv nacionālas vērtības.

Tā intervijā DB pauž Jevgeņijs Toņevs – Odesā uzaugušais un Kijevā ilgāku laiku strādājušais reklāmas speciālists tagad jau vairākus gadus pārstāv Leo Burnett reklāmas tīklu Maskavā, šobrīd pildot aģentūras Arc Russia radošā direktora pienākumus un apkalpojot vislielākos zīmolus Krievijā.

Daudzas Latvijas radošās nozares ierasti lūkojas rietumu virzienā, tāpēc dažkārt nākas secināt, ka, neskatoties uz kopīgo ģeogrāfiju, tikpat kā neko nezinām par notikumiem un tendencēm, kas valda vien pārsimts kilometru uz austrumiem. Viens no izņēmumiem ir vietējā reklāmas industrija, kuras gada centrālajā pasākumā Golden Hammer regulāri viesojas arī Krievijas speciālisti, tostarp J. Toņevs. Sarunā ar DB viņš stāsta par Krievijas interneta drudzi, dalās pieredzē par darbu ar naftas magnātiem un apgalvo, ka pārāk labos apstākļos reklāma kļūst neinteresanta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Intervija: Man tiešām nepatika dzīve Krievijā

Sandris Točs, speciāli DB, 12.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Londona man ir pārāk dārga. Un tas bija viens no iemesliem izvēlēties Rīgu.»

To intervijā DB saka uzņēmējs Vjačeslavs Kuziščins, kurš dzīvi un darbu Maskavā nomainījis pret Rīgu.

Kādēļ jūs esat izvēlējies Latviju par savu biznesa un dzīves vietu?

Krievijā, Maskavā, nodzīvoju 57 gadus. Mēs atbraucām ar visu ģimeni. Dēlam tagad ir astoņi gadi, viņam bija astoņi mēneši, kad mēs ieradāmies Latvijā.

Kāpēc mēs izvēlējāmies Latviju? Lai atbildētu uz šo jautājumu, laikam labāk sākt ar to, kāpēc ne Krieviju. No Krievijas mēs aizbraucām divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, Maskavā ir gluži fiziski grūti dzīvot. Pārvietošanās no punkta uz punktu bieži prasa minimums trīs stundas. Bija tāds gadījums. Es lidoju uz Rīgu, biju lidostā Šeremetjevā. Sieva brauca Maskavā no centra uz mājām, mēs dzīvojām Rubļovkā. Es atlidoju uz Latviju, aizbraucu līdz Jūrmalai, kur mums tolaik bija dzīvoklis, piezvanīju sievai, bet viņa joprojām brauca mājās. Otrkārt, Krievijā, Maskavā, arī pirms astoņiem gadiem bija tāda biznesa atmosfēra, kas ir grūti izturama. Krievijā ir milzīga korupcijas komponente. Jebkurā biznesā, sākot ar mazu bodīti un beidzot ar oligarhu vidi. Obligāti jābūt kādam, kas tevi piesedz. Rajona milicijas nodaļā vai valdībā – atkarībā no tava biznesa mēroga. Jo, lai kas tev piederētu, to jebkurā brīdī var atņemt, lai kādi arī būtu likumi. To zina katrs krievu cilvēks. Latvijā nav šādas sajūtas, ka kurā katrā brīdī var atņemt mantu un biznesu. Te ir pilnīgi cita atmosfēra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Es nevaru palīdzēt saviem radiem un paziņām Ukrainā, man ir nepieciešami līdzekļi, lai uzsāktu dzīvi Latvijā, jo šobrīd Maskavā pret ukraiņiem izturas briesmīgi, tomēr mani līdzekļi Latvijā ir arestēti, un pat nav īsti saprotams, kādēļ," tā savu stāstu iesāk Ukrainas pilsone Irina Jarošenko.

Irina Jarošenko un viņas brālis Staņislavs Savčenko ir Ukrainas pilsoņi, kuru problēmas sākās krietni pirms pašreizējās Krievijas invāzijas Ukrainā. Viņi dzīvoja Kromatorskas pilsētā Doneckas apgabalā, kur karadarbība sākās jau tālajā 2014. gadā. Irina jau pirmajās dienās zaudēja savu vīru.

"Viņš gāja bojā, un es paliku ar diviem maziem bērniem. Jau toreiz devāmies prom no Kromatorskas, bērniem tur nebija droši, jo realitātē notika karadarbība. Turklāt es biju palikusi bez vīra," atceras I. Jarošenko. Irinas brālis Staņislavs uzturēšanās atļauju Latvijā nokārtojis pirmais un palīdzējis māsai gan ar juridiskām formalitātēm, gan uzdāvinot prāvus naudas līdzekļus, lai viņa varētu risināt savas ikdienas problēmas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienu pasaule atrodas nemitīgā kustībā – tā seko līdzi tehnoloģiskajiem risinājumiem, modes tendencēm, sociālajām niansēm, kā arī sabiedrības vēlmēm, un tam visam pa vidu galvenais ir neko nenokavēt. Aizvien biežāk dzirdam aizspriedumus pret kādu viesnīcu ķēdi, aviokompāniju vai restorānu tikai tāpēc, ka kāds ir izlasījis blogu, redzējis informāciju sociālajos portālos vai dzirdējis no paziņām. Tika pavadītas vairākas dienas, meklējot tipiskākos aizspriedumus un pētot svarīgākos punktus biznesa ceļotāju ikdienā.

Gaisā virmo daudz mītu par Maskavu, sastrēgumiem, dārdzību, sliktu servisu, un, tā kā Maskava ir viens no populārākajiem darījumu braucienu galamērķiem, tika izvēlēts maršruts Rīga–Maskava. Aviokompānija Aeroflot ar gaisa satiksmi savieno Rīgu un Maskavu jau 75 gadus. Aeroflot dienā veic 4 tiešos reisus, kopā ar partneriem sasniedz pat 8 reisus dienā, kas veido savienojumus ar Aeroflot reisiem visā pasaulē. Aviokompānijai ir lidojumi uz 131 galamērķi 50 pasaules valstīs.

Lai kliedētu mītus, Baltic Travel Group (SIA Baltijas Ceļojumu grupa) valdes priekšsēdētājs un ļoti aktīvs biznesa ceļotājs Vladislavs Korjagins un Latvijas lielākā tūrisma portāla Travelnews direktors Aivars Mackevičs devās izpētes lidojumā ar aviokompāniju Aeroflot uz Maskavu, piedaloties Krievijas biznesa tūrisma industrijas apbalvošanas ceremonijā Buying Business Travel Awards Russia & CIS 2016 un izbaudot Four seasons Hotel Moscow luksusa viesnīcas servisu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaut arī Maskavā pārtikas pietiek, tās piegāžu apjomus no Latvijas iespējams palielināt nevis par tik un tik procentiem, bet vairākas reizes, pēc tikšanās ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC) paziņoja Maskavas mērs Jurijs Lužkovs, kurš ieradies vienas dienas vizītē Rīgā.

«Maskavā pārtikas tirgus ir pietiekams, katru dienu maskavieši patērē 32 –34 tūkstošus tonnu pārtikas, bet tajā jānotiek diversifikācijai – nevar orientēties uz vieniem un tiem pašiem piegādātājiem. Tad uzreiz ir monopols. Sadarbojoties ar daudziem piegādātājiem, izdodas noturēt normālas cenas,» teica J.Lužkovs, ziņo diena.lv. Maskavas valdībā ar pārtikas jautājumiem nodarbojas divi departamenti – viens regulē iepirkumus vairumā, otrs sadarbojas ar mazumtirdzniecības tīkliem. J.Lužkovs arī norādīja, ka maskavieši pie Latvijas pārtikas esot pieraduši un uzskata to par kvalitatīvu. Taču Maskavas mērs tieši neatbildēja, vai pārtikas piegāžu palielināšanās no Latvijas varētu būt saistīta ar Rīgas markas projektu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neliela 100% Latvijas kapitāla SIA Wood ART.lv ar interjera dizaina izstrādājumiem, vēsturisku priekšmetu restaurāciju un kopiju izgatavošanu ieguvusi pasūtījumus Maskavā .

Uzņēmuma īpašnieki mērķtiecīgi nav strādājuši, lai saņemtu iespaidīgus pasūtījumus no Krievijas, tomēr uzņēmuma izstrādājumu kvalitāti ārzemnieki ir novērtējuši – sameklējuši interjera dizaina restauratorus un ražotājus un piedāvājuši Golden Gate 28 stāvu biroju ēkā Maskavā sabiedriskām telpām izveidot interjeru. Lai arī SIA Wood ART.lv ir pieredze dizaina interjera viedošanā vairākās viesnīcās Latvijā, kā arī privātmājās, tomēr tik liela apmēra darba pasūtījums ir saņemts pirmo reizi.

«Uzņēmuma rīcībā ir attiecīga ražotne, kvalificēti speciālisti galdniecības izstrādājumu (arī mēbeļu) izgatavošanai, restaurācijai un montāžai,» galveno sekmīga darba recepti atklāj SIA Wood ART.lv līdzīpašnieks Alvis Barkāns. Viņš īpaši izceļ uzņēmuma darbiniekus, bez kuriem panākumi izpaliktu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Ieguldot 3,3 miljonus, Latvijas uzņēmēji Maskavā atver interjera salonu

Lelde Petrāne, 26.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada jūlijā Latvijas uzņēmēji Aigars Zelmenis un Edgars Zaduško Maskavā biznesa kvartālā Krasnaya roza atvēruši interjera salonu KRASSKY.

Salona kopējās būvniecības, apdares un ekspozīcijas iekārtošanas izmaksas sasniedz 3,3 miljonus eiro, kas nodrošināti, piesaistot pašu kapitālu un bankas finansējumu.

Desmit gadu laikā uzkrātā KRASSKY komandas pieredze palīdzējusi Maskavā izveidot konceptuālu interjera salonu 1000 kvadrātmetru platībā.

«KRASSKY salonu veidojām kā dizaina oāzi un iedvesmojošu vidi darbam, bagātinātu ar eksotiskiem telpaugiem no Maskavas Botāniskā dārza. Jaunais interjera salons ir pietiekami plašs, lai katram zīmolam būtu sava zona un to neaizēnotu aksesuāru vai lampu kaudzes. Īpašu vietu esam veltījuši mūsdienu Baltijas mākslinieku darbiem,» stāsta KRASSKY vadītājs Aigars Zelmenis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Zviedrijas vēstnieks Maskavā brīdinājis par pilsoņu karu PSRS

Lelde Petrāne, 17.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas vēstnieks Maskavā ar teleksa starpniecību Zviedrijas ārlietu ministrijai 1991.gada augustā paudis bažas par pilsoņu karu bijušajā Padomju Savienībā, liecina tagad atklātie slepenie diplomātiskie ziņojumi, vēsta thelocal.se.

«Pilsoņu kara risks ir acīm redzams,» ārlietu ministrijai vēstījis bijušais Zviedrijas vēstnieks Maskavā Orjans Berners (Örjan Berner). Viņš arī informējis, ka nav skaidrs, kuri ir apvērsuma vaininieki.

Tajā laikā apvērsums sākās Maskavā, un toreizējais prezidents Mihails Gorbačovs nonāca mājas arestā.

Ziņojumus publiskojusi Zviedrijas ārlietu ministrija. Ārlietu ministrs Karls Bilts tādējādi vēloties ilustrēt dramatiskos vēsturiskos notikumus, sabrūkot PSRS un Baltijas valstīm atgūstot neatkarību.

1990.gadā Zviedrijai bija vēstniecība Maskavā un ģenerālkonsulāts Sanktpēterburgā (tolaik - Ļeņingradā). Bija arī divas filiāles Tallinā, Igaunijā un Rīgā, Latvijā. Bilts publiskotos dokumentus nodēvējis par UDleaks. UD ir ārlietu ministrijas akronīms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Medvedevs sola izvietot raķetes Kaļiņingradā, ja neradīs kompromisu ar NATO

LETA, 23.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs trešdien paziņoja, ka operatīvi taktiskie raķešu kompleksi Iskander tiks izvietoti Kaļiņingradā, ja Maskavai sarunās ar Vašingtonu neizdosies panākt, ka tiek ņemti vērā tās iebildumi pret NATO iecerēto pretraķešu aizsardzības sistēmu Eiropā.

Ja netiks veikti pasākumi NATO plānu ierobežošanai, «valsts rietumu un dienvidu daļā izvietos modernas ieroču sistēmas, kas varētu tikt izmantotas ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas Eiropas objektu iznīcināšanai,» viņš brīdināja.

«Viens no šiem soļiem varētu būt Iskander raķešu sistēmas izvietošana Kaļiņingradā,» uzrunā televīzijas kanālā Rossija24 sacīja Kremļa saimnieks.

Turklāt, ja «situācijas attīstība nebūs veiksmīga, Krievija patur tiesības apturēt turpmākos soļus attiecībā uz apbruņošanos un attiecīgo ieroču kontroli», viņš piebilda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Maskava gaida Saeimas vēlēšanu rezultātus

Elīna Pankovska, 23.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidenta Valda Zatlera vizīte Krievijā ir atlikta līdz parlamenta vēlēšanām, tā paziņojusi Krievijas aģentūra Regnum, atsaucoties uz diplomātisko avotu Maskavā. Savukārt Latvijas politisko ekspertu aprindās datuma pārcelšana tiek saistīta ar Maskavas vēlmi ieraudzīt nākamās valdība formu un to, kam V.Zatlers uzticēs to vadīt.

Konkrēta datuma nenorādīšana otrajā oficiālajā ielūgumā, paredzēja iespējās korekcijas. Lēmumus patlaban pieņemot Krievijas puse, taču Latvija vēlētos, lai vizīte notiktu vēl šā gada rudenī, Telegraf norādījis ārlietu ministrs Aivis Ronis.

«Maskava vēlas precīzi zināt, kāda būs politiskā saskaņošana Latvijā pēc vēlēšanām un kā šajā situācijā uzvedīsies V.Zatlers. Piemēram, ja Saskaņas centrs (SC) saņems daudz balsu, bet prezidents par premjera kandidātu neiecels Jāni Urbanoviču, tas pārrunām dos pavisam citu fonu,» norāda politologs Kārlis Daukšts. Viņš arī neizslēdz, ja prezidenta izvēle izrādīsies nepieņemama Maskavai, V.Zatlera brauciens ievilksies uz nenoteiktu laiku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmēji paplašina darbību ne vien vietējā tirgū, bet iestrādājas arī Maskavā.

Kad interjera salona Krassky īpašnieki saprata, ka Latvija ir nedaudz par mazu un nepieciešams meklēt lielākus tirgus, izvēle krita uz Maskavu, kur pilsētas centrā atvērts salons divos stāvos. Tā kā Latvijā uzņēmums sāka biznesu ar flīzēm, loģiska šķita doma arī Maskavā iesakņoties ar tām. «Kad sākotnēji aizbraucām uz Maskavu, izrādījās, ka flīžu un santehnikas tirgus ir ļoti piesātināts – mēs ne ar ko īpašu nevaram pārsteigt. Izanalizējot tirgus struktūru, secinājām, ka tur neeksistē dizaina paklāji – neviens no godalgotajiem paklāju dizaineriem, ko mēs 2009. gada jūnijā atvedām uz Latviju, tur nav pārstāvēts. Tā rezultātā atvērām salonu Kovër Büro Maskavā, kur ir krējuma krējums – paši godalgotākie pasaules dizaina paklāji,» saka Aigars Zelmenis, SIA Krassky līdzīpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Latvijas dzelzceļš atklās pārstāvniecību Maskavā

Lelde Petrāne, 24.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nodrošinātu sekmīgāku sadarbību ar Krievijas dzelzceļu, kā arī Krievijas valsts un privātajām organizācijām VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) 1.maijā Maskavā atver savu pārstāvniecību.

Izcelsmes valsts divām trešdaļām kravu, kas tiek pārvadātas pa Latvijas dzelzceļiem, ir Krievija, un līdz ar to atklātā akciju sabiedrība Rossijskije žeļeznije dorogi ir LDz lielākais sadarbības partneris. Maskavā tiek organizēti lielākie pārvadājumu nozares forumi, piemēram, ikgadējā starptautiskā izstāde un konference TransRussia un Krievijas transporta nedēļa, kā arī regulāras dzelzceļu darba grupu sanāksmes un tikšanās ar Krievijas dažādām amatpersonām. Tāpēc, lai veiksmīgāk organizētu darbu, LDz pieņēmis lēmumu atvērt pārstāvniecību Maskavā, kas pārstāvētu visa koncerna intereses.

Pārstāvniecību reģistrēs Krievijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā (KTRK).

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

ES pauž bažas par vairāk nekā 1000 protestētāju aizturēšanu Maskavā

LETA, 28.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) paudusi bažas par to, ka sestdien Maskavā aizturēti vairāk nekā 1000 cilvēki, kas piedalījās protesta akcijās pret to, ka varasiestādes atteikušās reģistrēt opozīcijas kandidātus Krievijas galvaspilsētas domes vēlēšanām.

«Maskavā aizturēti vairāk nekā tūkstoš miermīlīgu demonstrantu, tostarp prominenti opozicionāri un žurnālisti. Viņi aicināja 2019.gada septembrī Maskavā sarīkot brīvas un demokrātiskas vēlēšanas,» teikts ES ārlietu dienesta paziņojumā.

«Šīs aizturēšanas un nesamērīgā spēka lietošana pret miermīlīgiem protestētājiem seko pēdējās dienās notikušajai satraukumu izraisošajai pret opozīcijas politiķiem vērstajai virknei aizturēšanu un policijas reidu, kārtējo reizi nopietni iedragā tādas pamatbrīvības kā vārda brīvība, biedrošanās brīvība un pulcēšanās brīvība. Šīs pamattiesības ir ietvertas Krievijas konstitūcijā, un mēs sagaidām, ka tās tiks aizsargātas,» uzsvēris ES ārlietu dienests.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Maskava no 1.jūnija atvieglos pandēmijas dēļ noteiktos ierobežojumus

LETA--AFP, 28.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maskavā no 1.jūnija tiks atviegloti ierobežojumi, kas noteikti cīņā ar jauno koronavīrusu, trešdien paziņojis Krievijas galvaspilsētas mērs Sergejs Sobjaņins.

Televīzijā pārraidītā videokonferencē Sobjaņins sacīja Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, ka jau iespējams runāt par nākamajiem soļiem ceļā, kas ved laukā no šī krīzes.

"Es ierosinu no 1.jūnija atvērt ne tikai pārtikas mazumtirdzniecību, bet arī nepārtikas," sacīja mērs.

Sobjaņins arī aicināja atvērt uzņēmumus, kuros ir minimāls kontakts ar klientiem, kā piemērus minot ķīmiskās tīrītavas un remontdarbnīcas.

Viņš sacīja, ka dažu ierobežojumu atcelšana ir attaisnojama, jo situācija ar jauno koronavīrusu ir uzlabojusies kopš 12.maija, kad tika atļauts atsākt darbus būvlaukumos.

Kopš 12.maija hospitalizēšanas gadījumu skaits Maskavā ir samazinājies par 40%, sacīja Sobjaņins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais a/s Liepājas metalurgs prezidents Kirovs Lipmans 1998.gadā parakstījis lēmumu par SIA Liepājas metalurgs dibināšanu Maskavā, bet 2001.gadā lēmumu par uzņēmuma likvidāciju.

1998.gadā, būdams Liepājas speciālās ekonomiskās zonas uzņēmums, Liepājas metalurgs lēmis par OOA Лиепаяс Металургс izveidošanu Maskavā. Lēmumu parakstījis a/s prezidents Kirovs Lipmans, liecina db.lv rīcībā esošie dokumenti.

Uzņēmums dibināts komerciālai un saimnieciskajai darbībai, tās pamatkapitāls tolaik bija vairāk nekā 14 tūkstoši Krievijas rubļu. Tā kā pamatkapitālā ieguldītas biroja mēbeles, var secināt, ka šāds uzņēmums fiziski tiešām pastāvējis.

Savukārt 2001.gada janvārī K.Lipmans parakstījis jau citu lēmumu - likvidēt SIA Liepājas metalurgs Maskavā.

Pārstāvniecība Maskavā savulaik tika izveidota pēc Krievijas krīzes, cerot uz austrumu kaimiņa ekonomisko atgūšanos. 1998.gada martā LM atklāja pārstāvniecību Krievijas galvaspilsētā, lai izzinātu piedāvājumu un pieprasījumu plašajā kaimiņvalstī, kā arī veidotu akciju sabiedrībai izdevīgus biznesa kontaktus gan ar Krievijas, gan ar citu ārvalstu nozares partneriem. Tomēr lielāki līgumi netika noslēgti, veidojās ciešāki sakari ar piegādātājiem, nevis ar uzņēmuma produkcijas pircējiem, 1999.gadā laikrakstam Dienas Bizness atzina a/s LM pārstāve Laila Millere. Uzņēmums plānoja iepirkt Krievijā arī norakstītus kuģus sagriešanai lūžņos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Maskavā aizturētais bankrotējušās Ūkio bankas bijušais vadītājs drīz vien atbrīvots

LETA--INTERFAX/ELTA, 08.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maskavā aizturētais bankrotējušās Lietuvas bankas Ūkio bankas bijušais vadītājs Vladimirs Romanovs, ko Lietuva izsludinājusi starptautiskā meklēšanā, neilgi pēc tam atlaists brīvībā, portālam Delfi.lt apliecinājis viņa advokāts Adoms Ļutvinsks.

«Par apstākļiem es jums nevaru neko pastāstīt - varu vien teikt, ka pēc saules rieta bija izveidojusies tāda situācija, bet vēl pirms saules lēkta viņš jau atkal bija brīvs,» sacījis advokāts. Vienlaikus viņš noraidījis iespēju, ka Romanovs varētu būt atbrīvots pret drošības naudu. «Nē, vienkārši viņš ir brīvs - un viss,» paziņojis Ļutvinsks.

Pēc advokāta teiktā, Lietuvā Romanovs tuvākajā laikā nedomā atgriezties, jo tad nonāktu Luķišķu izmeklēšanas izolatorā. Nekāds īpašs statuss viņa aizturētajam gan neesot piešķirts.

Portāls sazinājies arī ar Maskavas policijas preses dienestu, taču amatpersonas, kas iepriekš apstiprināja bijušā baņķiera aizturēšanas faktu, tagad atbildējušas, ka viņa atbrīvošanu nevar apstiprināt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Putins Obamam: Ziņas par Krievijas iejaukšanos Ukrainā ir dezinformācijas sekas

Gunta Kursiša, 15.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spekulācijas, ka Krievija iejaukusies Dienvidaustrumukrainā notiekošajā balstās uz nepatiesu informāciju. Pie varas esošajai Ukrainas valdībai vispirms jādomā par to, kā iesaistīt visus politiskos spēkus un reģionus jaunas konstitūcijas izstrādē un federālas valsts struktūras izveidē, tā telefonsarunā ar ASV prezidentu Baraku Obamu pauda Krievijas prezidents Vladimirs Putins, ziņo V. Putina oficiālā mājaslapa Kremlin.ru.

Nokaitētā telefonsarunā ASV prezidents Baraks Obama pavēstījis Krievijas prezidentam, ka Krievijas darbības Ukrainā nesekmē diplomātiska krīzes risinājuma panākšanu, turklāt Baltais nams norādīja V. Putinam, ka Maskava piedzīvos arī turpmākas sekas savai rīcībai, tā vēsta ziņu aģentūra Reuters.

ASV pārstāvji raksturojuši B. Obamas un V. Putina sarunu kā «atklātu un tiešu», kas diplomātiskā valodā parasti nozīmē saspringtu.

«Prezidents [B. Obama – red.] skaidri norādīja, ka diplomātiskais ceļš ir atvērts un tas ir vēlamais virziens, taču Krievijas rīcība nav bijusi nedz atbilstoša, nedz šo scenāriju sekmējoša,» pauda Baltā nama prezidenta pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Putins Indijā slēdz līgumus par ciešāku sadarbību enerģētikā un aizsardzībā

LETA--AFP, 11.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Indijas premjerministrs Narendra Modi pēc tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu ceturtdien paziņoja, ka Maskava valstī, kas ciešs no energoresursu nepietiekamības, būvēs desmit kodolreaktorus.

Putins ieradies Indijā, lai stiprinātu abu valstu attiecības enerģētikā un aizsardzībā, cerot tādējādi atdzīvināt Krievijas ekonomiku, kas cietusi no rietumvalstu sankcijām, kuras ieviestas, reaģējot uz Maskavas agresiju pret Ukrainu un Krimas aneksiju.

Kopīgajā preses konferencē Modi, kurš pēc nākšanas amatā centies stiprināt attiecības arī ar ASV, solīja nemazināt Indijas atbalstu Krievijai.

«Šo attiecību svarīgums un to unikālā vieta Indijas ārpolitikā nemainīsies,» uzsvēra premjers.

Viņš piebilda, ka enerģētiskā drošība ir «izšķiroša Indijas ekonomikas attīstībai un darbavietu radīšanai jaunatnei».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievijas ekonomiskās sankcijas pret Turciju var ietekmēt pašu Krieviju

Dienas Bizness, 17.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl nesen draudzīgās Krievijas un Turcijas politiskās un ekonomiskās attiecības patlaban piemeklējusi nopietna krīze, kas sākās pēc tam, kad 24. novembrī Turcijas iznīcinātāji virs Sīrijas notrieca Krievijas bumbvedēju Su-24M un Maskava drīzumā paziņoja par atbildes pasākumiem – ekonomiskajām sankcijām pret Ankaru, ceturtdien raksta laikraksts Diena.

Sankcijas solīts turpināt, pakāpeniski vēršot tās plašumā līdz brīdim, kamēr Turcijas puse oficiāli neatvainosies par lidmašīnas notriekšanu, kā arī nesauks pie atbildības «vainīgās» amatpersonas. Tā kā Ankara šīs prasības izpildīt atsakās, konflikts un tātad arī sankcijas, visticamāk, ieilgs. Līdz ar to nāksies aizmirst par solījumiem līdz 2020. gadam palielināt abu valstu savstarpējo tirdzniecību, kura pērn bija 32 miljardi ASV dolāru (29,12 miljardi dolāru), līdz 100 miljardiem ASV dolāru.

Eksperti ir vienisprātis, ka īstermiņā sankcijas daudz vairāk ietekmēs Turcijas ekonomiku. Šāds viedoklis dominē, neraugoties uz faktu, ka Krievijas daļa Turcijas importā pērn pārsniedza 10% (pēc Turkish Statistical Institute datiem), kamēr Turcijas lielāko eksporta tirgu sarakstā Krievija ieņēma tikai septīto vietu ar 3,8%. Krievijas laikraksts Vedomosti savukārt norāda, ka, rēķinot visu preču un pakalpojumu eksportu – importu, Krievijas eksports uz Turciju pagājušajā gadā sasniedzis 27,4 miljardus ASV dolāru jeb 5% visa eksporta, savukārt Turcijas eksports uz Krieviju – 16,3 miljardus ASV dolāru jeb 4% visa Krievijas importa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijā aizvadīta otra, pret vēlēšanu rezultātiem vērstu, protestu nakts. Demonstrāciju laikā Maskavā aizturēti aptuveni 300 cilvēki, atsaucoties uz policijas teikto, vēsta Krievijas plašsaziņas līdzekļi.

Protesta akciju dalībnieki norāda, ka, apspiežot protestus, Krievijas policija rīkojusies visai agresīvi un opozīcija uzskata, ka kopumā aizturēto skaits varētu būt lielāks.

Db.lv jau vēstīja, ka pirmdienas vakarā Maskavā un Sanktpēterburā pulcējās vairāki tūkstoši cilvēku, kas pauda savu neapmierinātību ar svētdien notikušo vēlēšanu rezultātiem.

Pirmdien notikušās demonstrācijas, bija lielākās, kādas Krievija piedzīvojusi pēdējo gadu laikā. Otrdien Maskavā tika ievests iekšlietu karaspēks. Valsts tiesībsargājošās institūcijas skaidroja, ka tas izdarīts, lai «garantētu pilsoņu drošību».

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Krievijā aiztur simtiem cilvēku, kas protestē pret Putina opozicionāru likšanu cietumā

Gunta Kursiša, 25.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Protesti, kas Krievijas galvaspilsētā Maskavā sākās pirmdienas rītā, kad tika nolasīts tiesas spriedums 2012. gada 6. maija protestu dalībniekiem, turpinājās arī vakarā. Protestētāji izgāja ielās arī Pēterburgā, vēsta pasaules mediji.

Ziņu aģentūra Reuters vēsta, ka vakar Maskavā miliči aizturēja vairāk nekā simts protestētājus. Savukārt dažādi ieraksti sociālajā tīklā Twitter ziņo pat par 420 arestētiem aktīvistiem. Db.lv jau informēja, ka aizturēto vidū ir arī Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.

Jau ziņots, ka protesti Maskavā un Pēterburgā sākās pēc tam, kad kļuva zināms – septiņiem 2012. gada 6. maija protestu dalībniekiem tika piespriests cietumsods no diviem līdz četriem gadiem. Bargākais sods – četri gadi vispārējā režīma kolonijā – piespriests Sergejam Krivovam (Сергей Кривов). Apsūdzībā teikts, ka viņš Bolotnajas laukumā sagrāba kādu policistu un atņēma viņam steku. Tāpat S. Krivovs esot iesitis kādam policijas darbiniekam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Rāviņš AMO Plant pasākumā runā par finansiālo destabilizāciju pēc lēmuma atlaist Saeimu

LETA, 03.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maskavas valdības puse vairs neplāno autorūpnīcas AMO Plant nākotni, bet Maskavā sastaptie ārzemju finansisti esot prognozējuši finansiālās situācijas destabilizēšanos Latvijā saistībā ar Valsts prezidenta rosināto Saeimas atlaišanu, par to piektdien, 3. jūnijā, AMO Plant un Jelgavas uzņēmēju tikšanās pasākumā runāja Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS).

Rāviņš pauda prieku par jaunā, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) biedru izvirzītā prezidenta Andra Bērziņa ievēlēšanu. Jelgavas mērs izteica cerību, ka Bērziņa finansista talanti un sakari, iespējams, varētu līdzēt saglābt Latvijas pozīciju pasaules finanšu tirgū.

Daudz mazāk Rāviņš pavēstīja par Maskavā pārrunāto. Viņš pauda, ka Maskavas jaunā valdība vairs neplāno AMO Plant nākotni un rūpnīcai esot «jāsāk jauna dzīve».

Jau ziņots, ka 30. un 31.maijā Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs bija komandējumā Maskavā, lai piedalītos AS AMO Plant sadarbības padomē par uzņēmuma attīstības jautājumiem. Tā nebija dalībnieku sapulce, tāpēc nekādi lēmumi tajā netika pieņemti.

Komentāri

Pievienot komentāru