Nekustamais īpašums

Metrum izstrādās grozījumus Saldus pilsētas teritorijas plānojumā

, 30.10.2007

Jaunākais izdevums

Teritorijas plānošanas uzņēmums Metrum kopīgi ar Saldus pilsētas domi ir uzsācis Saldus pilsētas teritorijas plānojuma 2006. – 2012. gadam grozījumu izstrādi, informēja Metrum sabiedrisko attiecību speciāliste Aija Ševele. Tajā paredzēts precizēt atsevišķu teritoriju zonējumu, aktualizēt informāciju par privātīpašumu robežām, ietvert infrastruktūras perspektīvās attīstības risinājumus un citu pilsētas attīstībai būtisku informāciju.

Plānojumā tiks aktualizētas pašreiz noteiktās zemes īpašumu robežas Saldus pilsētā, par pamatu ņemot jaunāko kadastra karti, kā arī tiks norādītas teritorijas, kur turpmāk būs nepieciešams izstrādāt detālplānojumus būvniecības uzsākšanai. Grozījumi plānojumā ietvers arī precizējumus pilsētas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos un papildinājumus ūdensapgādes, kanalizācijas, siltumtīklu, gāzes apgādes, telekomunikāciju, transporta un aizsargjoslu shēmās.

„Plānojuma grozījumos tiks noteiktas ielu sarkanās līnijas, doti detalizētāki apbūves noteikumi centra apbūvei, kas pieguļ Kuldīgas un Lielai ielai. Liela uzmanība tiks pievērsta pilsētas vēsturiskā centra un kultūras pieminekļu saglabāšanai, kā arī aizsargjoslu pārskatāmākam un precīzākam attēlojumam un kartogrāfiskā materiāla sakārtošanai kopumā,” norāda Līga Vasiļevska, Saldus pilsētas domes arhitekte – plānotāja.

Šobrīd tiek izstrādāta Saldus pilsētas integrētā attīstības programma, tāpēc ar grozījumu palīdzību tiks sabalansēta Saldus teritorijas plānojuma atbilstība pilsētas attīstības tendencēm un interesēm. Viens no Saldus pilsētas domes mērķiem ir plānošanas procesā pēc iespējas vairāk iesaistīt sabiedrību. „Izmaiņas, kas tiks veiktas plānojumā, ietekmēs gan esošos Saldus iedzīvotājus, gan perspektīvā – Saldus novada iedzīvotājus, tādēļ ir svarīga aktīva iedzīvotāju un speciālistu iesaistīšana plānojuma izstrādē,” skaidro L. Vasiļevska.

Grozījumu izstrādē tiks izmantots Saldus pilsētas ortofoto plāns mērogā 1:2000, ko šī gada septembrī izstrādāja Metrum fotogrammetrijas speciālisti, veicot lidojumus virs Saldus ar uzņēmuma specializēto lidmašīnu. „Izstrādājot teritorijas plānojuma grozījumus, ir svarīgi izmantot iespējami jaunāku kartogrāfisko informāciju, lai jaunajā plānojuma redakcijā risinājumi atbilstu reālajai situācijai dabā,” uzsver Ilze Circene, Metrum teritorijas plānotāja un Saldus pilsētas teritorijas plānojuma grozījumu izstrādes vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Metrum iesaistās fotogrammetrijas projektos Somijā un Rumānijā

, 06.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Metrum sadarbībā ar vienu no lielākajiem Somijas teritorijas plānošanas un fotogrammetrijas uzņēmumiem Finmap uzsācis apjomīgu fotogrammetrijas pakalpojumu sniegšanu ārpus Latvijas robežām.

Patlaban Metrum kā vienīgais Latvijas uzņēmums ar atbilstošu tehnisko aprīkojumu ir iesaistīts starptautiskā projektā, kas ietver lāzerskenēšanu Somijas dienvidu reģionā un Rumānijā vairāk nekā 10 000 kvadrātkilometru platībā.

Izmantojot specializēto fotogrammetrijas aparatūru un lidmašīnu, līdz šim Metrum jau ir veicis lidojumus Somijā, Helsinku un Tamperes apkārtnē, iegūstot zemes reljefa datus vairāk nekā 2500 kvadrātkilometru platībā.

Šobrīd norit lāzerskenēšanas darbi Rumānijā Siretas upes baseinā un deviņu pilsētu teritorijā netālu no Moldovas robežas 8500 kv.km platībā. Iegūtos datus Metrum apstrādās tālāku topogrāfisko karšu izgatavošanas vajadzībām, kā arī veiks ortofoto karšu izgatavošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Sākusies Mežaparkam blakus esošās teritorijas lokālplānojuma publiskā apspriešana

Lelde Petrāne, 09.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākusies un līdz 2.augustam norisināsies publiskā apspriešana lokālplānojumam teritorijai Rīgā starp Gustava Zemgala gatvi, Ķīšezera ielu, Kokneses prospektu un vēsturisko Mežaparka apbūvi. Lokālplānojumu izstrādājis mērniecības un teritorijas plānošanas uzņēmums Metrum, informēja Latio tirgus pārskatu projektu vadītājs Roberts Kārkliņš.

Lokālplānojuma pasūtītājs ir SIA Jaunais Mežaparks. Uzņēmumam pieder lielākais no lokālplānojuma teritorijā ietvertajiem zemes gabaliem, tā platība ir 31,6 hektāri. 0,5 hektārus liels zemes gabals ir Rīgas pilsētas pašvaldības īpašumā. Lokālplānojums izstrādāts, pamatojoties uz projektēšanas biroja Arhis apbūves koncepciju, kas paredz bijušajā armijas noliktavu teritorijā veidot mazstāvu dzīvojamo apbūvi, vietām arī jaukta tipa apbūvi, plašu publisko ārtelpu un zaļu vidi.

Lokālplānojums paredz grozīt Rīgas teritorijas plānojumā noteikto minētās teritorijas atļauto izmantošanu no centra apbūves uz trim citiem izmantošanas veidiem – savrupmāju apbūves teritoriju, dzīvojamās apbūves teritoriju un jauktas apbūves teritoriju ar dzīvojamo funkciju. Paredzēts ievērojami samazināt arī atļauto apbūves blīvumu un intensitāti, vienlaicīgi veicot vairākus būtiskus pilsētvides uzlabojumus. Tāpat iecerēts grozīt Rīgas teritorijas plānojumā noteikto un spēkā esošajā detālplānojumā precizēto apbūves stāvu skaitu – atļauto 4–25 stāvu vietā kā maksimālo nosakot tikai trīs stāvus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Sabiedriskai apspriešanai nodota Siguldas novada teritorijas plānojuma 1. redakcija

, 14.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvārī sabiedriskai apspriešanai ir nodota pirmā redakcija topošajam Siguldas novada teritorijas plānojumam 2007. – 2019.gadam. Kā vienu no būtiskākajām izmaiņām tas paredz Siguldas pilsētas robežu paplašināšanu, informēja SIA Metrum.

Jaunajā plānojumā noteikta Siguldas pilsētas robežu paplašināšana Vidzemes šosejas labajā pusē uz agrākās lauksaimniecības zemes, līdzšinējai teritorijai pievienojot jau urbanizētās piepilsētas – Peltes, Ķiparus, Kalnbeites, Saltavotu ielas apbūvi. Nākotnē paplašinātajā pilsētas daļā paredzēta galvenokārt jaunu mazstāvu dzīvojamo rajonu attīstība, integrējot tos esošajā apbūves un zaļumu struktūrā.

''Jaunā Siguldas novada plānojuma pamatprincips ietver Siguldas pilsētas un novada lauku teritoriju atšķirību respektēšanu un nodalīšanu. Esam konkretizējuši Siguldas pilsētas un novada ciemu robežas, lai laukos neveidotos nepamatotas urbānas izpausmes ar blīvu apbūvi. Lauku vidē plānojumā saglabāti vēsturiski raksturīgie dzīvesvietas principi, izceļot ainaviskās un kultūrvēsturiskās vērtības,'' skaidroja Metrum telpiskās plānošanas projektu metodiskā vadītāja, arhitekte Inguna Jekale.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atceļ Ķekavas pagasta teritorijas plānojumu

, 22.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns parakstījis rīkojumu, ar kuru apturēta Ķekavas pagasta teritorijas plānojuma grozījumu darbība. Šāds ministra lēmums pieņemts, balstoties uz Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) konstatētajiem būtiskajiem pārkāpumiem teritorijas plānojuma grozījumu izstrādes procesā, liecina sniegtā informācija medijiem.

Izvērtējot, Ķekavas pagasta padomes 2007.gada 27.novembrī apstiprinātos teritorijas plānojuma grozījumus, RAPLM secināja, ka pagasta padome pretēji Ministru kabineta noteikumos paredzētajam atbalstījusi teritorijas plānoto (atļauto) izmantošanas maiņu vairāk nekā 50 nekustamajiem īpašumiem. Valdības noteikumi paredz, ka pēc vietējās pašvaldības teritorijas plānojuma galīgās redakcijas noteikšanas nav pieļaujamas izmaiņas teritorijas plānotajā (atļautajā) izmantošanā un tās aprobežojumos.

Tāpat konstatēts, ka teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos norādīti 162 detālplānojumi, no kuriem 60 ir uzskatāmi par prettiesiskiem, jo tie ir apstiprināti pirms tika pieņemts Ķekavas pagasta ģenerālplāns. Atbilstoši Teritorijas plānošanas likumam Ķekavas pagasta padome nebija tiesīga apstiprināt detālplānojumus pirms teritorijas plānojuma spēkā stāšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Iepazīstinās ar Tukuma teritorijas plānojuma galīgo redakciju

, 08.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

11.oktobrī pulksten 17.30 Tukuma pilsētas kultūras nama Tradīciju zālē, Lielajā ielā 1 notiks Tukuma pilsētas teritorijas plānojuma 2007. - 2019. gadam galīgās redakcijas sabiedriskās apspriešanas sanāksme. Tajā teritorijas plānošanas uzņēmums Metrum iepazīstinās ar galvenajām izmaiņām, kas veiktas galīgās redakcijas sagatavošanas gaitā, un atbildēs uz interesentu jautājumiem, liecina Metrum sniegtā informācija medijiem.

9. un 18. oktobrī no pulksten 15 - 18 skaidrojumu par galīgo redakciju varēs saņemt arī Metrum Tukuma birojā, Brīvības laukumā 14, kur interesentus konsultēs Metrum projektu vadītājs un Tukuma teritorijas plānojuma izstrādes vadītājs Andis Kublačovs.

Metrum kopīgi ar Tukuma pilsētas domi Tukuma teritorijas plānojuma galīgo redakciju sagatavojis, izvērtējot pirmās redakcijas sabiedriskās apspriešanas laikā saņemtos iedzīvotāju iesniegumus un institūciju atzinumus. Pamatojoties uz tiem, galīgajā redakcijā precizēti teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi un veiktas izmaiņas kartē par teritorijas plānoto (atļauto) izmantošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Sākusies Babītes pagasta teritorijas plānojuma sabiedriskā apspriešana

, 17.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot no 17.oktobra līdz 7.novembrim sabiedriskai apspriešanai ir nodota Babītes pagasta teritorijas plānojuma 2007. – 2019. gadam pilnveidotā redakcija, informēja SIA Metrum sabiedrisko attiecību speciāliste Aija Ševele.

Tajā, izvērtējot pirmās redakcijas sabiedriskās apspriešanas laikā saņemtos iedzīvotāju iesniegumus un institūciju atzinumus, precizētas vairāku ciemu robežas, kā arī plānotās dzīvojamās un komercapbūves teritoriju apbūves blīvums, paplašinātas lauksaimniecības teritoriju izmantošanas iespējas un veikti citi redakcionāli labojumi.

Pēc ieviestajām korekcijām Babītes pagasta teritorijas plānojuma papildinātā redakcija paredz jaunas atļautās izmantošanas zonas – lauku apbūves teritorijas izveidi pagasta ciemu robežās, kur iepriekš bija noteikta viensētu apbūves atļautās izmantošanas zona. Tā mērķis ir radīt harmoniskāku apbūves struktūras pāreju no salīdzinoši blīvāk apbūvētajām teritorijām ciemos uz tradicionāli retāk apbūvētajām lauku teritorijām ar viensētām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir apturējusi Rīgas teritorijas plānojumu nākamajiem gadiem, jo konstatēta tā neatbilstība likumiem un samērīguma trūkums starp iesaistīto pušu interesēm, preses konferencē informēja ministrs Artūrs Toms Plešs (AP).

Ministrs vērtēja, ka teritorijas plānojuma izstrāde noslēgusies ar brāķi. "Būtiskākais trūkums ir tas, ka, stājoties spēkā jaunajam Rīgas teritorijas plānojumam, Rīgā izveidotos situācija, ka vēsturiskais centrs faktiski paliktu bez likumīga teritorijas plāna," teica ministrs.

Saskaņā ar Rīgas domes lemto, Rīgas teritorijā vienlaicīgi spēkā ir divi savstarpēji nesaskaņoti teritorijas plānojumi, kas ir pretrunā likumā noteiktajam, ka valstspilsētās nedrīkst būt spēkā vairāk kā viens teritorijas plānojums.

Saskaņā ar Rīgas domes redzējumu, vēsturiskajam centram paliktu spēkā vairāk nekā 16 gadus vecais teritorijas plāns, kas grozīts vienu reizi 2013.gadā un kas turpmāk nav ticis pielāgots ne jaunāko normatīvo aktu prasībām, ne arī tas ir ticis saskaņots ar Rīgas teritorijas plānu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Aicina apspriest Saulkrastu novada teritorijas plānojumu

Ingrīda Drazdovska, 27.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākusies Saulkrastu novada teritorijas plānojuma 2012.–2024.gadam pirmās redakcijas sabiedriskā apspriešana, kas ilgs līdz šā gada 9.maijam.

To izstrādā mērniecības un teritorijas plānošanas uzņēmums Metrum, sadarbojoties ar Saulkrastu novada domi un Saulkrastu teritorijas plānojuma darba grupu. Plānojuma izstrādes termiņš paredzēts līdz 2012.gada augustam.

2011.gadā izstrādāta un publiski apspriesta Saulkrastu novada attīstības koncepcija, kas kļuva par pamatu teritorijas plānojuma pirmās redakcijas izstrādei, informē Metrum plānošanas projektu vadītāja, arhitekte Māra Kalvāne.

Atbilstoši darba uzdevumam ir izstrādāta vienota teritorijas atļautās izmantošanas veidu klasifikācija visā Saulkrastu novada teritorijā, ņemot vērā valstī sagatavotās vienotās klasifikācijas projektu. Īpaša uzmanība veltīta apdzīvojuma struktūras attīstībai novadā un izvērtējuma rezultātā ir precizētas Saulkrastu pilsētas un Zvejniekciema robežas. Pārējās apdzīvotās vietas – vasarnīcu apbūves teritorijas – tiek saglabātas kā atsevišķi vasarnīcu apbūves ciemi, saglabājot to sezonālo raksturu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apstiprināts jaunais Tukuma pilsētas teritorijas plānojums

, 27.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Decembrī Tukuma domē ir apstiprināts Tukuma pilsētas teritorijas plānojums 2007. – 2019. gadam, informēja Metrum sabiedrisko attiecību speciāliste Aija Ševele.

Jaunais teritorijas plānojums paredz dzīvojamās, komerciestāžu un ražošanas apbūves teritoriju paplašināšanu uz pilsētas neapgūtās atmatu zemes, kā arī vietās, kur ir pamesti objekti un bijušo mazdārziņu teritorijās. Vairākās pilsētas daļās paredzēti jauni savrupmāju rajoni un daudzstāvu dzīvojamā apbūve pārsvarā līdz pieciem stāviem. Būtisks jaunums ir plānojuma sniegtā iespēja attīstīt dzīvojamo un darījumu apbūvi Slocenes upes labajā krastā.

Komercapbūves teritoriju paplašināšana plānota dzelzceļa tuvumā un pamestu objektu teritorijās (bijusī naftas bāze, auto – moto trase). Slocenes upes labajā krastā paredzēta vieta viesnīcām un atpūtas objektiem. Ievērojama ražošanas teritoriju paplašināšana plānota pilsētas dienvidu daļā, abpus dzelzceļam. Paredzēta arī pilsētas transporta tīkla pilnveidošana un jaunas maģistrālās ielas. Plānojumā ir atzīmēta potenciālā Tukuma ezera teritorija, kuras tuvumā, uz pašvaldībai piederošas zemes ir atļauta dzīvojamā apbūve.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saldus pilsētas iedzīvotāji atbalsta vairākstāvu dzīvojamo ēku būvniecību pilsētā, bet neapmierināti ir ar jaunu, apjomīgu un ar pilsētas vēsturisko apbūvi konfliktējošu komerciestāžu parādīšanos Saldus centrā, rāda aptauja, kas veikta Saldus teritorijas plānojuma grozījumu izstādes ietvaros.

Novembrī notikušās aptaujas mērķis bija noskaidrot iedzīvotāju viedokli par Saldus pašreizējo attīstību un teritorijas izmantošanu nākotnē. Jautāts tika par Saldū veiksmīgākajiem, kā arī sabiedrības akceptu neguvušajiem projektiem, iedzīvotāju vēlmēm pēc dzīvojamās apbūves un inženierkomunikāciju tīkla paplašināšanas pilsētā un jauniem sabiedriskās, izglītības, ražošanas un atpūtas objektiem.

Respondenti uzskata, ka pēdējos gados veiksmīgākā attīstība ir notikusi Saldus centrā, kur atjaunotas vēsturiskās ēkas, uzceltas vairākas jaunas būves un sakārtota sabiedriskā zona. Kā veiksmīgi piemēri minēta Cieceres dabas takas izveide, Saldus jaunā bibliotēkas ēka, jaunais sporta komplekss, tirgus rekonstrukcija, ražošanas zonas attīstība pie apvedceļa, kā arī uzceltā daudzdzīvokļu ēka Veides nami.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pata AB nopērk ietekmi visā valstī

Māris Ķirsons kopā ar Vēsmu Lēvaldi, 13.06.2008

Viens no nu jau bijušajiem SIA Saldus mežrūpniecības uzņēmums kapitāldaļu turētājiem Jānis Bertrāns: «Neraugoties uz to, kas ir izdarīts pēdējo 13 gadu laikā, jaunu asiņu ieplūšana a/s Saldus mežrūpniecība tai varētu dot jaunu impulsu.»

Foto: Ritvars Skuja, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Pata AB, iegādājoties SIA Saldus mežrūpniecības uzņēmums 90% kapitāldaļu, kļuvis par lielākā a/s Saldus mežrūpniecība akcionāra īpašnieku.

SIA Saldus mežrūpniecības uzņēmums ar 44 % ir lielākais a/s Saldus mežrūpniecība akcionārs.

Skaidrība 3. jūlijā

Uz jautājumu, vai a/s Saldus mežrūpniecība padomē un valdē varētu būt kādas pārmaiņas, SIA Pata AB īpašnieks Uldis Mierkalns ieteica pagaidīt līdz 3. jūlijam, kad notiks uzņēmuma akcionāru pilnsapulce, tad būs zināms jaunais padomes sastāvs un arī valdes sastāvs. Vairāki aptaujātie atzīst, ka a/s Saldus mežrūpniecība līdzšinējā vadībā, konkrēti tās ilggadējais valdes priekšsēdētājs Jānis Bertrāns, no uzņēmuma ar parādiem un nepilnu 0.45 milj. Ls lielu apgrozījumu, to uzaudzējis līdz 12.47 milj. Ls un tīro konsolidēto peļņu - 0.38 milj. Ls 2007. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome apstiprinājusi vienu no nozīmīgākajiem galvaspilsētas teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem - Rīgas teritorijas plānojumu līdz 2030. gadam.

Izdots saistošo noteikumu formā, plānojums būs saistošs jebkurai fiziskajai un juridiskajai personai no brīža, kuru noteiks Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

“Rīgas teritorijas plānojums ir izstrādāts, lai īstenotu Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam noteikto, veicinot monocentrisku pilsētas attīstību un sekojot prognozētajām pilsētas izaugsmes tendencēm. Tāpēc ir samazināts apbūves augstums. Īpašu attieksmi plānojuma risinājumi paredz kultūrvēsturisko un dabas vērtību saglabāšanai. Ieklausoties apkaimju biedrību teiktajā un iedzīvotājos, šī gada laikā daudzi uzlabojumi tika iestrādāti plānā, radot vairāk vietas zaļas publiskās telpas labiekārtojumiem nākotnē,” uzsver Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja Inese Andersone.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome 4.aprīlī nolēma vērsties Satversmes tiesā saistībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) lēmumu apturēt Rīgas pilsētas attīstības plānu.

Domes sēdē koalīcijas pārstāvji lielākoties uzsvēra VARAM lēmuma nesamērīgumu, apturot visu attīstības plānu, nevis tikai tās daļas, pret kurām ministrijai ir iebildumi.

Daudz laika tika veltīts pārmetumiem par ministra Artūra Toma Pleša (AP) partijas saistību ar azartspēļu biznesu un šī biznesa interešu lobēšanu.

VARAM lēmums par Rīgas plānojumu - ļoti negatīvs signāls investoriem 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) lēmums neapstiprināt jauno Rīgas...

Opozīcija arī kritizēja Rīgas domes koalīcijas nespēju pildīt savu solījumu, sadarboties ar valdību, kurā pārstāvētas Rīgas domes koalīcijā esošās partijas.

Šo pārmetumu par pamatotu atzina arī koalīcijas pārstāvis Einārs Cilinskis (LRA/NA), kurš norādīja, ka ir jāstrādā pie sadarbības ar valdību uzlabošanas.

Savukārt vicemērs Vilnis Ķirsis (JV) uzsvēra, ka pēc šī gadījuma vērtēt Rīgas domes sadarbību ar valdību nevajag. Viņa ieskatā, galvaspilsētas un valdības sadarbība esot laba, pašvaldībai esot izdevies piesaistīt dažādiem projektiem 300 miljonus eiro no Atveseļošanās un noturības mehānisma.

Slikta sadarbība esot tikai ar vienu ministriju - VARAM, piebilda politiķis.

Savukārt partijas "Latvijas attīstībai" pārstāvis, Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētājs Viesturs Zeps aicināja domes deputātus paskatīties pašiem uz savu darba kvalitāti. Viņš atgādināja, ka Rīgas domes deputātus sodījis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs par lēmumu ziedot "Rīgas satiksmes" līdzekļu basketbola klubam "TTT". Viņš atgādināja, ka Saeima ir nolēmusi Svētā Pētera baznīcu nodot draudzei, nevis pašvaldībai, kā arī pašvaldība ir zaudējusi tiesās par darbinieku atbrīvošanu.

Zeps aicināja sēsties pie galda un runāt ar kolēģiem no VARAM.

Arī balsojumā Zeps nolēma nepiedalīties. Tāpat darīja viņa partijas biedre Anete Jēkabsone-Žogota un deviņi "Saskaņas" deputāti.

Latvijas Krievu savienības deputāti balsoja pret, bet visas pārējās koalīcijas partijas un opozīcijas partija "Gods kalpot Rīgai", atbalstīja lēmumu vērsties Satversmes tiesā.

Kopumā šo lēmumu atbalstīja 40 deputāti, pret bija četri, bet 11 nebalsoja.

Jau ziņots, ka VARAM ir apturējusi Rīgas teritorijas plānojumu nākamajiem gadiem, jo konstatēta tā neatbilstība likumiem un samērīguma trūkums starp iesaistīto pušu interesēm, iepriekš preses konferencē informēja ministrs Plešs.

VARAM aptur Rīgas teritorijas plānojumu 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir apturējusi Rīgas teritorijas...

Ministrs vērtēja, ka teritorijas plānojuma izstrāde noslēgusies ar brāķi. "Būtiskākais trūkums ir tas, ka, stājoties spēkā jaunajam Rīgas teritorijas plānojumam, Rīgā izveidotos situācija, ka vēsturiskais centrs faktiski paliktu bez likumīga teritorijas plāna," teica ministrs.

Saskaņā ar Rīgas domes lemto, Rīgas teritorijā vienlaicīgi spēkā ir divi savstarpēji nesaskaņoti teritorijas plānojumi, kas ir pretrunā likumā noteiktajam, ka valstspilsētās nedrīkst būt spēkā vairāk kā viens teritorijas plānojums.

Saskaņā ar Rīgas domes redzējumu, vēsturiskajam centram paliktu spēkā vairāk nekā 16 gadus vecais teritorijas plāns, kas grozīts vienu reizi 2013.gadā un kas turpmāk nav ticis pielāgots ne jaunāko normatīvo aktu prasībām, ne arī tas ir ticis saskaņots ar Rīgas teritorijas plānu.

Ministrijas eksperti konstatējuši būtiskus trūkumus Rīgas brīvostas teritorijā Spilvē, teritorijā starp Hapaka grāvi un Daugavgrīvas ielu, kā arī Kundziņsalas ziemeļu daļā, kur noteikts zonējums, kas ievērojami apgrūtinās ne tikai Rīgas brīvostas teritorijas attīstību, bet arī Rīgas un Latvijas ekonomikas attīstību kopumā. Pret to Rīgas domei iebildusi arī Ekonomikas un Satiksmes ministrija.

Rīgas teritorijas plānojumā vietām samazināts pieļaujamā trokšņa līmenis. Tie ir atbalstāmi centieni noteikt stingrākus vides kvalitātes rādītājus, taču, kā atzīmē VARAM, tam neseko pamatots pasākumu kopums, kas ļautu to realizēt, turklāt tie nav īstenojami, neizvērtējot un nesalāgojot lietderības un samērīguma apsvērumus.

Kā nesamērīgu soli ministrs atzīmē lēmumu par azartspēļu aizliegšanu visā Rīgā, nevis nosakot atsevišķas teritorijas, kā to paredzot likums.

Ministrs skaidroja, ka pašvaldība nav noteikusi konkrētas teritorijas, kurās azartspēles rīkot nedrīkst, bet aizliegusi tās visā pilsētas teritorijā. Turklāt neesot izvērtēta azartspēļu ietekme uz konkrētām teritorijām.

Savukārt pašvaldība informē, ka konstatējusi virkni pretrunu, kas norāda, ka VARAM plāna izstrādes procesā nav pienācīgi pildījusi savus uzdevumus.

Domes ieskatā neesot pieļaujams, ka brīdī, kad plānojums ir stājies spēkā, ministrija sāk paust iebildumus, kas nav izskanējuši iepriekš.

Pašvaldības ieskatā, tādējādi faktiski tikušas apstrīdētas pašvaldības tiesības patstāvīgi veikt plānojuma izstrādes procesu. Normatīvais regulējums neparedzot ministram tiesības izvērtēt teritorijas plānojuma risinājumus, bet tikai konstatēt, vai ir pieļauti izstrādes procedūras pārkāpumi vai neatbilstība normatīvo aktu prasībām.

Šāda rīcība būtiski aizskarot Rīgas iedzīvotāju un uzņēmēju intereses un, ņemot vērā galvaspilsētas statusu - arī valsts intereses.

Rīgas teritorijas plānojuma izstrādes procesā trīs reizes notikusi plānojuma redakciju publiskā apspriešana. VARAM Rīkojumā neesot iebildumu par plānojuma publiskās apspriešanas procedūras pārkāpumiem. Lai arī VARAM min, ka ir saņemts 21 plānojuma apstrīdējums, neviens no tiem nav iekļauts ministrijas rīkojumā, kā iemesls plānojuma apturēšanai.

VARAM savu viedokli par jauno Rīgas teritorijas plānojumu izteica 2018.gadā un 2021.gadā, nevienā no šiem atzinumiem neesot bijis iebildumu vai prasību, kas tagad rīkojumā tiek minētas par iemeslu plānojuma darbības apturēšanai. Izņēmums esot jautājums par azartspēļu ierobežošanu Rīgas pilsētas teritorijā, apgalvo pašvaldība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Jūrmala apstiprina pilsētas teritorijas plānojumu

Ingrīda Drazdovska, 05.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas pilsētas dome ārkārtas sēdē vienbalsīgi apstiprinājusi Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma turpmākajiem 12 gadiem pilnveidoto redakciju kā galīgo redakciju.

«Plānojuma mērķis ir Jūrmalas daudzveidības, dabas un kultūrvēsturiskās vides saglabāšana, tajā pašā laikā attīstot pilsētu par starptautiski pazīstamu veselības kūrortu ar unikāliem dabas dziednieciskajiem resursiem, biznesa kontaktu veidošanas vietu Baltijas jūras reģionā, kā arī veidojot kvalitatīvu dzīves telpu Jūrmalas iedzīvotājiem,» izteicies Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis.

Apspriešanas process ildzis gandrīz pusotra gadu, un pēc domes vadītāja uzskata, tagad esot izdevies saskaņot sabiedrības, vides un ekonomikas attīstības intereses.

Dabas teritoriju apbūve un kāpu teritorijas aizsardzība bija galvenie apspriežamie jautājumi plānojuma tapšanas gaitā. Izvērtējot saņemtos ierosinājumus, atbalstīti vairāk nekā 75% iesniegumu. Ievērojot piesardzības principu, no plānojuma izņemti potenciāli riskantie risinājumi, kuri radīja iedzīvotāju iebildumus. Noteikti augstbūvju ierobežojumi un maksimālais ēku augstums visā Jūrmalas teritorijā – līdz priežu galotnēm (5 stāvi), skaidro pašvaldība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Apspriež jauno Siguldas novada teritorijas plānojuma projektu

Ingrīda Drazdovska, 14.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 16. aprīlim notiek Siguldas novada teritorijas plānojuma 2012.–2024.gadam pirmās redakcijas un vides pārskata projekta sabiedriskā apspriešana.

Plānojumu izstrādā SIA Metrum, kam darbi jāpabeigt līdz šā gada 15.oktobrim. Teritorijas plānojuma izstrāde saistīta ar 2009.gada jūlijā notikušo administratīvi teritoriālo reformu, kā rezultātā Siguldas novada teritorijā ir iekļauta Allažu pagasta teritorija, apvienojot divas pašvaldības ar atšķirīgiem teritoriju plānojumiem un prasībām būvniecībai un teritorijas izmantošanai.

Nolemts izstrādāt arī individuālās aizsardzības zonas 11 Siguldas novada arhitektūras pieminekļiem, kas atrodas Siguldas pilsētas teritorijā, kā arī Allažu baznīcai Stīveru ciemā.

Teritorijas plānojuma iztrādes gaitā īpaša uzmanība veltīta apdzīvojuma struktūras attīstībai Siguldas novadā, skaidro Metrum plānošanas projektu vadītāja, arhitekte Māra Kalvāne. Izvērtējuma rezultātā ir samazinātas vairāku ciemu teritorijas un precizēta Siguldas pilsētas robeža. Sadarbībā ar Siguldas novada būvvaldi, Allažu pagasta pārvaldi un ainavu speciālisti, profesori Aiju Mellumu veikta esošā Siguldas ainavu plāna analīze un precizēšana, papildus identificētas vērtīgas ainavas Allažu pagastā. Izvērtētas arī esošās ražošanas objektu teritorijas un to paplašināšanas iespējas, noteiktas jaunas –bijušajā armijas noliktavu bāzes vietā Allažos pie Plānupes, viņa stāsta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Metrum, izmantojot uzņēmuma lidmašīnu un speciālo aerofotografēšanas aparatūru, ir veicis lidojumus virs Rīgas līča un Baltijas jūras piekrastes zonas Latvijas teritorijā, apzinot jūras krasta erozijas apjomus un apbūves attīstību 300 metru kāpu aizsargjoslā. Materiāli atklāj vietas piekrastē, kur atsevišķas būves atrodas jau gandrīz ūdenī un turpmākās vētrās var tikt pilnībā sagrautas.

Kā liecina Metrum sniegtā informācija medijiem, šo projektu Ls 58 253 apjomā ir finansējis Latvijas vides aizsardzības fonds piekrastes pašvaldību, vides aizsardzības speciālistu, izglītības un zinātniski pētnieciskām vajadzībām.

Projekta ietvaros ir iegūti piekrastes aerofoto attēli 500 km garumā 500 – 1000 metru platumā, sākot no Lietuvas līdz Igaunijas robežai. No aerofotogrāfijām ir izveidota piekrastes teritorijas ortofoto karte mērogā 1:2000 ar telpisko izšķirtspēju 20 cm dabā. "Mēroga un kvalitātes ziņā šie ir visprecīzākie līdz šim iegūtie kartogrāfiskie dati par Latvijas piekrastes teritoriju. Līdzšinējās ortofoto kartes bija mērogā 1:10000," informēja Metrum valdes loceklis Aivars Gontarevs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Apstiprināts dabas aizsardzības plāns dabas Daugavas ielejas parkam

Žanete Hāka, 19.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūnija sākumā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda rīkojumu tika apstiprināts pirmais SIA Metrum izstrādātais dabas aizsardzības plāns dabas parkam Daugavas ieleja Aizkraukles novadā, informē SIA Metrum.

Šādus plānus sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi izstrādā īpaši aizsargājamām dabas teritorijām un to sagatavošanā tiek iesaistīts plašs dažādu jomu speciālistu loks, tostarp sertificēti sugu un biotopu eksperti - ornitologi, entomologi, ihtiologi.

Dabas aizsardzības plānu izstrāde ir jauns Metrum plānošanas nodaļas darbības profils. Pēdējo trīs gadu laikā ir sagatavoti un ar ministra rīkojumu apstiprināti tikai pieci dabas aizsardzības plāni. To izstrāde ir garš un sarežģīts process, un atsevišķos gadījumos, nespējot rast kompromisu starp dažādām interešu grupām, tie tā arī netiek apstiprināti ar ministru rīkojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Metrum valdes priekšsēdētāju Mārtiņu Trukšānu

Lelde Petrāne, 02.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild SIA Metrum valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Trukšāns. «Mērniecības un teritoriālās attīstības plānošanas uzņēmums Metrum darbojas arī ārpus Latvijas – esam snieguši pakalpojumus no Kazahstānas līdz Kanāriju salām. Otrs svarīgs fakts ir mūsu ieguldījums zinātnes attīstībā – pat pēc pieticīgām aplēsēm esam ieguldījuši apmēram 2,5 miljonus eiro, investīcijas veicot meža inventarizācijas tehnoloģiju izpētē un attīstībā ar tālizpētes metodēm,» norāda M. Trukšāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Metrum pievērsies dabas aizsardzības plānu izstrādei; ar tiem īpaši aizsargājamās teritorijās tiek mēģināts sabalansēt dabas aizsardzības un teritorijas lietotāju intereses, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Mērniecības, teritorijas attīstības plānošanas un ģeotelpisko pakalpojumu sniedzējs Metrum aktīvi darbojas jaunā profilā – dabas aizsardzības plānu izstrādei. Šovasar apstiprināts pirmais uzņēmuma izstrādātais plāns – dabas parkam Daugavas ieleja Aizkraukles novadā, tiek izstrādāti vēl seši aizsardzības plāni Kurzemes reģionā – dabas liegumiem Ances purvi un meži, Druviņu tīrelis, Pluču tīrelis, Nagļu un Ansiņu purvs, Maņģenes meži un dabas parkam Abavas senleja. Šobrīd lielākajā daļā no tiem notiek dabas vērtību apzināšana un rudens sezonā plānots organizēt darba grupas, diskusijas, DB stāsta Metrum valdes loceklis Dinārs Ozols un plānošanas projektu vadītāja Ilze Circene.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Gerhards aptur Jūrmalas domes saistošo noteikumu sadaļu par teritorijas plānojuma apbūvi

LETA, 12.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) apturējis Jūrmalas domes saistošos noteikumus par pilsētas teritorijas plānojumu, kas attiecas uz Apbūves noteikumiem, informēja ministra padomnieks Oskars Vizbulis.

Ministrs apturēs Teritoriālā plānojuma grozījumu grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un Apbūves noteikumu apakšpunktus.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) aģentūru LETA informēja, ka Jūrmalas domē pieņemtā dokumenta atsevišķi punkti ir pretrunā augstāka juridiskā spēka normatīvajam aktam. Ministrijas speciālisti secinājuši, ka pretēji dotajam pilnvarojumam pašvaldībai teritorijas plānojumā noteikt gadījumus, kad izstrādājams detālplānojums, Apbūves noteikumos iekļauta norma, kas noteic, ka gadījumā, kad nepieciešamas zemes vienības, kurās ir noteiktas vairākas funkcionālās zonas, tostarp dabas un apstādījumu teritorija, detālplānojuma izstrāde nav nepieciešama.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas brīvostas teritorijas plānojums neatbilst Satversmei

, 17.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 17.janvārī, Satversmes tiesa pasludinājusi spriedumu lietā Nr.2007-11-03 Par Rīgas teritorijas plānojuma daļas 2006.–2018.gadam, kas attiecas uz Rīgas brīvostas teritoriju, atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 115.pantam, liecina sniegtā informācija medijiem.

Satversmes 115.pants noteic, ka valsts aizsargā ikviena tiesības dzīvot labvēlīgā vidē, sniedzot ziņas par vides stāvokli un rūpējoties par tās saglabāšanu un uzlabošanu.

Lieta tika ierosināta pēc Koalīcijas dabas un kultūras mantojuma aizsardzībai pieteikuma, kurā apstrīdēta Rīgas teritorijas plānojuma 2006.–2018.gadam Rīgas brīvostas teritorijā atbilstība Satversmes 115.pantam. Rīgas dome šo pieteikumu neatzina par pamatotu.

Satversmes tiesa spriedumā norādīja, ka lēmumi un normatīvie akti, kas var aizskart personas Satversmes 115.pantā noteiktās pamattiesības, visbiežāk var būt saistīti ar nozīmīgu ekonomisko interešu īstenošanu. Satversmes 115. pants a priori neparedz pastāvošās vides saglabāšanu, liedzot ar ekonomiskajām interesēm saistītu projektu īstenošanu. Taču, izstrādājot teritorijas plānojumu, pašvaldībai pēc iespējas jālīdzsvaro sabiedrības ieinteresētība dzīvot labvēlīgā vidē, no vienas puses, un saimnieciskās attīstības veicināšana, no otras puses.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome 18.augustā nolēma virzīt jaunā Rīgas teritorijas plānojuma pilnveidoto redakciju publiskajai apspriešanai. Vienlaicīgi plānots rīkot plānojuma stratēģiskā ietekmes uz vidi novērtējuma vides pārskata sabiedrisko apspriešanu.

Rīgas teritorijas plānojums ir pašvaldības ilgtermiņa teritorijas attīstības plānošanas dokuments, kurā noteiktas prasības teritorijas izmantošanai un apbūvei, tajā skaitā funkcionālais zonējums, publiskā infrastruktūra, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi, kā arī citi teritorijas izmantošanas nosacījumi Rīgā.

Rīgas teritorijas plānojumam veikts arī stratēģiskās ietekmes uz vidi novērtējums un izstrādāts vides pārskata projekts, apzinot nelabvēlīgas ietekmes riskus un paredzot to novēršanas risinājumus.

“Ņemot vērā, ka Rīgas teritorijas plānojums skar ikvienu rīdzinieku, esam nodrošinājuši maksimālu plānošanas procesa caurskatāmību un sabiedrības iesaisti, skaidrojot iedzīvotājiem, sabiedriskajām organizācijām, apkaimju biedrībām, uzņēmumiem, kā arī valsts un pašvaldības institūcijām Rīgas teritorijas plānojuma mērķus un uzdevumus. Iecerēts, ka pēc sabiedrības iepazīstināšanas ar pilnveidoto Rīgas teritorijas plānojuma redakciju, dokumentu varēsim virzīt uz apstiprināšanu Rīgas domē,” uzsver Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Pilsētvides attīstības pārvaldes Teritorijas plānojuma nodaļas vadītāja, pārvaldes vadītāja vietnieka p.i. Māra Liepa-Zemeša.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Jūrmalas pilsētas dome apstiprināja Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma grozījumus, kas ietver plānojuma grozījumu grafisko daļu, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumus, informē dome.

Par grozījumu apstiprināšanu balsoja 11 deputāti, pret – 2, bet viens – atturējās. Būtiskākās plānojuma izmaiņas saistītas ar publiskās infrastruktūras un kūrorta jomas attīstīšanu atbilstoši pilsētas stratēģiskajiem mērķiem. Jūrmala ir pirmā pilsēta Latvijā, kura nodrošina plānojuma iekļaušanu vienotajā Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmā (TAPIS) valsts mērogā, kas atvieglos ar nekustamā īpašuma pārvaldību saistītās informācijas uzkrāšanu un ērtu lietošanu.

«Jūrmala ir un paliks zaļa pilsēta – grozījumos maksimāli esam sabalansējuši pilsētas attīstības stratēģijas mērķus ar iedzīvotāju, uzņēmēju un nevalstisko organizāciju viedokļiem. Pilsētai ir jāattīstās – gan kā kvalitatīvai dzīvesvietai pašiem jūrmalniekiem, gan kā mūsdienīgam un tūristus piesaistošam kūrortam. Visu institūciju atzinumi ir pozitīvi, saskaņojot plānu gan no dabas aizsardzības, gan kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas, gan arī tiesiskā aspekta,» uzsver Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Mainīta mērniecības un teritorijas plānošanas uzņēmuma Metrum valde

Lelde Petrāne, 14.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nodrošinātu attīstības stratēģijas īstenošanu un stiprinātu vadības grupu, mērniecības un teritorijas plānošanas uzņēmums Metrum mainījis valdes sastāvu, informēja uzņēmuma pārstāvis Roberts Kārkliņš.

No šā gada 13.oktobra par Metrum valdes locekli apstiprināts uzņēmuma vadītājs Dinārs Ozols. Uzņēmuma valdē strādās arī valdes locekļi Edgars Šīns un Māris Krievs.

Metrum valdi atstājusi tās līdzšinējā priekšsēdētāja Larisa Reine un valdes locekļi Andis Strēlis un Normunds Ābols, kurš uzņēmumā turpinās vadīt digitālās informācijas apstrādes nozari.

«Lai uzņēmums sekmīgi strādātu un attīstītos, ir jādomā ilgtermiņā, taču vienlaikus jābūt elastīgiem un jāspēj ātri un efektīvi reaģēt uz izmaiņām tirgū, tāpēc pieņēmām lēmumu par Metrum vadības grupas stiprināšanu,» skaidro uzņēmuma valdes loceklis M. Krievs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gada augustā - saskaņā ar noslēgto franšīzes līgumu - darbību Gruzijā ir sācis mērniecības pakalpojumu uzņēmums Metrum Georgia.

Šobrīd uzņēmums ir atvēris piecus birojus – galvaspilsētā Tbilisi, kūrortpilsētā Batumi, Kutaisi, Gori un valsts austrumu daļā Telavi.

Šogad plānots, ka uzņēmumā strādās 42 darbinieki, bet nākamā gada laikā mērniecībā nodarbināto skaits uzņēmumā varētu pieaugt līdz 150-200 cilvēkiem. Franšīzes devējs ir SIA Metrum.

«Uzņēmums darbību sāk laikā, kad Gruzijā tiek īstenota apjomīga zemes īpašumu sakārtošanas kampaņa – ar daļēju valsts atbalstu īpašniekiem ir iespēja veikt zemes robežu kadastrālo uzmērīšanu,» skaidro SIA Metrum valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Trukšāns.

Komentāri

Pievienot komentāru