Jaunākais izdevums

Iekustinot jautājumu par Mežaparka attīstību, netiek atklāts, kurām firmām tur ļauts turpināt darbību, bet ar kurām nomas līgumi lauzti. Tiek apzināta situācija, cik ir nomnieku, cik tādu, kas parka teritorijā darbojas patvaļīgi, Db stāstīja vasarā izveidotās pašvaldības aģentūras Mežaparks direktors Gundars Vītols, atturoties nosaukt konkrētu nomnieku skaitu un to nosaukumus. Vienīgais, ko viņš piebilda - ja nekļūdos, tad pieci nomas līgumi ir izbeigti abām pusēm vienojoties, bet divi ir strīdīgi un klaji neizdevīgi pašvaldībai -, taču arī tos viņš neprecizēja.

Nerunīgs ir arī Rīgas domes īpašuma departaments, kurš līdz ar 2004. gada rudenī pieņemto Rīgas domes lēmumu par pašvaldības a/s Mežaparks likvidāciju kļuva par parka nekustamā īpašuma apsaimniekotāju, bet pērnā gada rudenī arī par uzņēmuma likvidatoru (likvidatora amatā advokātes Anitas Šauriņas vietā tika iecelts departamenta pārstāvis).

Ar interesējošajiem jautājumiem vērsieties pie G. Vītola, Db ieteica Īpašuma departamenta vadības biroja preses sekretārs Alvis Rudzišs.

Bija daudz

Kopumā nu jau likvidējamais Mežaparks bija noslēdzis 17 nekustamā īpašuma nomas līgumus, no kuriem astoņi tika slēgti pēc tam, kad jau bija zināms par plānu likvidēt pašvaldības uzņēmumu, liecina iepriekš pašvaldības sniegta informācija.

Šis fakts likās aizdomīgs iepriekšējam Rīgas mēram Gundaram Bojāram, kurš vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), lūdzot vērtēt tābrīža Mežaparka valdes priekšsēdētāja Valda Bērziņa rīcību, kurā, viņaprāt, bija saskatāma klaji personīgu interešu realizācija un noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Pārbaudi lūdza veikt arī ģenerālprokuratūra. Pēc gadu ilgas pētīšanas KNAB paziņoja: lai gan, slēdzot nekustamā īpašuma nomas līgumus, V. Bērziņš pārkāpis Mežaparka statūtus un valdes reglamentu, viņa rīcība ne Rīgas domei kā uzņēmuma un teritorijas īpašniecei, ne citām personām neesot nodarījušas materiālus zaudējumus.

Savukārt zvērināts advokāts Rolands Bortaščenoks, kurš arī bija piesaistīts līgumu izvērtēšanai, atzina, ka Rīgas dome nekad nav devusi Mežaparkam tiesības nodot lietošanā domes nekustamo īpašumu trešajām personām.

Jau vairāk nekā pirms gada domnieki paziņoja, ka tiks lauzti visi nomas līgumi.

Vairs tikai divi?

Aprautas frāzes un atsevišķi Rīgas domes dokumenti vedina domāt, ka šobrīd spēkā vairs ir tikai divi nomas līgumi - ar SIA Atpūtas centrs Lemārs un SIA Ķīšezera osta.

Atpūtas centram Lemārs līdz 2011. gadam iznomāta slidotavas jeb sporta bāzes ēkas, 2,47 ha lielas teritorija zirgu izjādēm, zirgu nomai, atpūtas bāzēm un sabiedriskās ēdināšanas vajadzībām, kantora, garāžas ēkas, šķūnis un 1,2 ha liela teritorija kopā ar veco ēku pamatiem atpūtas kompleksa ierīkošanai.

Savukārt līgums ar Ķīšezera ostu noslēgts līdz 2033. gadam. Uz zemes gabala, kura daļu Mežaparks vienlaikus bija iznomājis arī citai kompānijai - SIA AAC aktīvās atpūtas centrs -, Ķīš-ezera osta iecerējusi jahtu ostas un atpūtas kompleksa būvniecību, kas gan līdz šim nav rezultējusies ar darbiem. "Ja piecu gadu laikā nekas nav pavirzījies, tad acīmredzot nav finansiālu iespēju," Db teica G. Vītols.

Kompānijas direktors Vladimirs Novikovs Db gan iepriekš (10.03.2005.) vainoja pašvaldību, kas kavējot uzņēmuma vēlmi rīkoties, neizsniedzot arhitektūras plānošanas uzdevumu.

Interesanti, ka līdz ar līgumu par zemes nomu ezera krastā, Ķīšezera osta ar Mežaparku ir noslēgusi arī līgumu, ar kuru pašvaldības uzņēmums par saviem līdzekļiem apņēmies uzbūvēt nomnieka biznesam nepieciešamo infrastruktūru.

Valda neskaidrība

Šā gada 13. martā notikušā likvidējamā Mežaparka akcionāru pilnsapulcē ir atbalstīts priekšlikums "par noslēgto nomas līgumu ar SIA Fero transports, SIA Atpūtas centrs Lemārs un SIA Latvijas Mobilais telefons pārjaunošanu, kā arī par pārējo astoņu nomas līgumu pārtraukšanu (laušanu), par ko tiek gatavots attiecīgs Rīgas domes lēmuma projekts...", teikts Rīgas domes lēmuma par pašvaldības aģentūras Mežaparks izveidošanu paskaidrojuma rakstā.

Jāpiebilst, ka šāds lēmumprojekts līdz pat šim brīdim nav tapis un nav domē izskatīts.

Savukārt 20. jūlija akcionāru sapulcē informēts, ka spēkā ir nomas līgumi tikai ar Atpūtas centru Lemārs un Ķīšezera ostu un ka likvidācijas procesa pabeigšana nav iespējama, jo Atpūtas centrs Lemārs ir iesniedzis prasību tiesā par nomas līguma ierakstīšanu zemesgrāmatā, izriet no aģentūras Mežaparks konsultatīvās padomes sēdes protokola. Savukārt Rīgas dome vērsusies tiesā pret Atpūtas centru Lemārs, prasot atzīt par spēkā neesošu slēgto nomas līgumu. Lietu iecerēts skatīt 9. novembrī.

Šajā pašā konsultatīvās padomes sēdes protokolā rakstīts, ka 13. marta ārkārtas akcionāru sapulcē nolemts, ka nomas līgums ar Ķīšezera ostu ir jāpārtrauc. No Īpašuma departamenta pārstāvja A. Rudziša atbildēm Db gan izriet, ka bez uzsāktās tiesvedība šobrīd "vēl cita nomas līguma pagarināšanas lietderība ir izvērtēšanas stadijā". Savukārt G. Vītols atzina, ka ir viens nomas līgums par jahtu ostas būvniecību Ķīšezerā.

Vienlaikus G. Vītols Db stāstīja, ka "līgumu laušana ir iestrēgusi juridisku iemeslu dēļ, ir jāievēro procedūra.

Attiecības ar esošajiem nomniekiem tiks veidotas, izejot no tā, kā viņu līdzšinējā darbība var liecināt par viņu iespējām strādāt nākotnē, vai gatavi ieguldīt naudu. Neredzam nevienu, kas to būtu darījis, naudas ieguldījumu neredz. Kāpēc jāsadarbojas ar uzņēmumiem, kas nav gatavi ieguldīt naudu?"

Komercobjektus parkā negaida atplestām rokām

Lai gan šķēršļus komerc-objektiem Mežaparkā tā saimnieks nelikšot, to būvniecība netiek uzskatīta par galveno.

"Esošā situācija atspoguļo piedāvājumu un pieprasījumu. Ja būtu bijis kāds reāls biznesa plāns, disnejlenda jau būtu uzbūvēta. Ticu, ka uzņēmēji ir pētījuši iespējas un secinājuši, ka acīmredzot tas neatmaksāsies," uzskata aģentūras Mežaparks direktors Gundars Vītols.

Iepriekš interesi par izklaides parku izveidi parkā izrādījušas vairākas kompānijas, piemēram, dāņu Tivoli un Nīderlandes YSS Fulfillent, taču konkrēti priekšlikumi nav sekojuši. Jāpiebilst, ka komercobjekta būve Mežaparkā dotu līdzekļus parka uzturēšanai, turklāt kalpotu kā "magnēts", kas parkam varētu pievilināt apmeklētājus cauru gadu. Arī pērn notikušajā starptautiskajā arhitektu plenērā tika uzsvērs, ka Mežaparka teritorijā vajag kinoteātri, sporta kompleksu, kafejnīcas, SPA centru un citas komercbūves. Tam piekrīt arī uzņēmēji, jau vairākkārt Db norādot, ka parka teritorijā būtu jāļauj darboties privātajiem investoriem, tiesa, raugoties, lai tā joprojām ir cilvēkiem pieejama.

Prioritāte - daba

G. Vītols tomēr mierina, ka atsevišas funkcijas varētu tikt nodotas privātā sektora ziņā. Tās varētu būt, piemēram, sabiedriskā ēdināšana, neliels, bet ekskluzīvs SPA centrs. "Mūsu mērķis ir nevis pelnīt no nomas maksas, bet gan nodrošināt Mežaparka apmeklētājus ar kvalitatīvu pakalpojumu," tā G. Vītols. Tādēļ galvenokārt "Mežaparkam ir jābūt vietai, kur rīdzinieki vienmēr varēs baudīt dabu. Tam pamatā jānodarbojas ar publisku pakalpojumu sniegšanu, turklāt galvenokārt bez maksas," savu vīziju iezīmē G. Vītols. Maksimāli esot jāizmanto mežs, Ķīšezera piekraste, pludmale, attīstot nemotorizētas izklaides iespējas. Jānodrošina un jāuzlabo iespējas velosporta, skrituļošanas, skriešanas faniem, uzlabojot celiņu asfaltbetona segumu, apgaismojumu, veidojot speciālus celiņus, ierīkojot soliņus, jāveido skeitparks, iespējams, bmx trase, bet ziemā - slēpošanas trase. Teritorijā jābūt arī bērnu rotaļlaukumam. "Ierosinājums, kas tiek apsvērts, ir promenādes veidošana ar kafejnīciņām gar Ķīšezera krastu," stāstīja G. Vītols. Iespējams, nākotnē to varētu papildināt laiviņas ezerā, veidojot romantisku gaisotni līdzīgu tai, kas baudāma Venēcijā.

Nekust ne no vietas

Kā galveno darbu Mežaparka attīstībā G. Vītols un Rīgas domes vadība min Lielās estrādes rekonstrukciju, kas pamatīgi buksē. Dziesmu svētkiem jānotiek 2008. gada jūlijā, bet šobrīd nav pat rekonstrukcijas meta, nemaz nerunājot par finansējumu, kurš tiek lēsts ap 8 milj. Ls.

Kā viens no iespējamajiem finansējuma avotiem minēta gaidāmā viesnīcas Hotel de Rome privatizācija. Domnieki arī uzsvēruši, ka ar līdzfinansējumu būtu jāpiedalās arī valstij, jo Dziesmu svētki ir valsts nozīmes pasākums. "Rīgas dome ir nosūtījusi vēstuli Finanšu ministrijai, tagad tiek gaidīta atbildes vēstule," Db Rīgas vicemēra Andra Årgaļa teikto atstāstīja viņa preses sekretāre Maruta Bukleviča. Finansējums varētu būt proporcijās pusi uz pusi, cer A. Ārgalis.

Pēc rekonstrukcijas estrādē, kam jātop par multifunkcionālu celtni, varētu tikt rastas telpas arī konferencēm un izstādēm, kuras iznomājot aģentūra Meža-parks varētu gūt kādus ieņēmumus, jāatrod vieta arī dziesmu svētku muzejam, uzskata G. Vītols.

Liela interese par Mežaparka zemes privatizāciju

Vairāki nomnieki, kas strīdas ar Rīgas domi par Mežaparka zemes nomu, grib to privatizēt.

SIA Atpūtas centrs Lemārs, kas tiesājas ar domi par nomas līguma ierakstīšanu zemesgrāmatā, interesi par privatizāciju pauda jau 2004. gadā. Rīgas privatizācijas reģistrā rodamā informācija liecina, ka uzņēmums iesniedzis privatizācijas ierosinājumu visai likvidējamā a/s Mežaparks teritorijai. Ierosinājumu visas zemes privatizācijai iesniedzis arī miljonārs Juris Vanags, kas kopā ar citu miljonāru Andreju Makarenko (iepriekš viņa vietā bija uzņēmējs Aleksandrs Mjačins) jau vairākus gadus tiesājas ar pašvaldību par nomājamās zemes platību - lietas izskatīšana atlikta uz nākamā gada pavasari. Miljonāriem pieder bērnu dzelzceļa grausti Mežaparkā, kuru vietā viņi gribētu veidot kotedžu tipa viesnīcu.

Grib golfa laukumu

Privatizācijas ierosinājumus iesniegušas vairākas citas firmas, arī SIA Nokroko A, kas ēdina Rīgas domniekus. Jāpiebilst, ka sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumam tikko mainījušies īpašnieki - to iegādājusies konkurējošā SIA Fazer Amica, kas ietilpst somu Fazer Group sastāvā.

Savā īpašumā apbūvētu zemes gabalu 37,8 ha platībā iegūt kāro arī miljonāra un slavenā hokejista Sanda Ozoliņa SIA Golfs&Karti, kam Mežaparkam līdzās esošajā Aplokciemā pieder golfa komplekss. Interese uzņēmumam ir par visu nomāto teritoriju - 59 ha -, tas izriet no firmas lūguma Rīgas domei apvienot visus trīs tās nomātos zemes gabalus vienā. Atbilstoši privatizācijas pabeigšanas likumam nomniekam ir tiesības uz apbūvēto zemes gabalu privatizāciju. Tā kā apbūvēts ir tikai viens gabals, par pārējiem būtu jārīko atklātā izsole. Rīgas domes Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komitejas vadītājs Andris Ameriks norāda, ka viens no zemes gabaliem atrodas Mežaparka teritorijā un privatizēts netiks, savukārt abus pārējos gabalus būtu lietderīgi apvienot, ļaujot tos privatizēt. Lēmumu šajā jautājumā pašvaldība gan nav pieņēmusi.

Neprognozējams

Grūti prognozēt arī to, kāds būs domes lēmums par pārējiem privatizācijas ierosinājumiem, jo tā Mežaparka teritoriju grib saglabāt kā vienotu. Pašvaldības aģentūras Mežaparks nolikumā teorētiski gan pieļauta tās valdījumā nodotā nekustamā īpašuma privatizēšana.

Rīgas dome nav slēpusi, ka lielās slodzes dēļ lēmumi par privatizāciju būs jāgaida līdz pat 15 mēnešiem, un lēmumi par neapbūvētas zemes nodošanu privatizācijai tiks pieņemti kā pēdējie.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu attīstītājs SIA «Domuss» projektā «Mežaparka rezidences» sācis septiņu sekciju rindu māju, mazstāvu dzīvokļu ēkas ar 22 dzīvokļiem un divu dvīņu māju būvniecību, kopumā ieguldot 11 miljonus eiro.

«Domuss» Mežaparkā starp Kokneses prospektu un Gustava Zemgala gatvi attīsta dzīvojamo ēku kompleksu «Mežaparka rezidences». Kompleksa koncepcijas autors ir arhitekts Andris Kronbergs, koncepcijas pamats - apvienot Mežaparka esošo apbūvi ar mūsdienīgu dizainu un komfortu.

«Mežaparka rezidences» attīstībā kopumā jau ieguldīti 25 miljoni eiro. Pabeigta kvartāla teritorijas labiekārtošana un apzaļumošana, ielu, celiņu un komunikāciju izbūve un pirmā savrupmāja. Vēl divu savrupmāju un dvīņu ēkas būvniecība ir procesā - ekspluatācijā nodošana plānota šā gada jūnijā.

Šā gada vasarā plānots uzsākt nākamo dzīvokļu un rindu māju būvniecību, kā arī nelielas biroju ēkas būvniecību, kurā atradīsies kafejnīca, restorāns un citi pakalpojumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

22. septembrī notiks Pasaules diena bez auto Mežaparkā

, 17.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atzīmējot Pasaules dienu bez auto, 2007. gada 22. septembrī no 12.00 līdz 16.00 Mežaparka Attīstības biedrība (MAB) sadarbībā ar Rīgas domes Satiksmes departamentu rīko Rudens svētkus Mežaparkā, Stokholmas ielā posmā no Kokneses prospekta līdz Stendera ielai, kur tiks slēgta satiksme automašīnām. Šajā ielas posmā notiks atrakcijas un izklaides pasākumi Mežaparka iedzīvotājiem un viesiem, īpašu uzmanību veltot bērniem un popularizējot pārvietošanās iespējas bez auto!

Nokļūšana: ar 11. vai 8. tramvaju līdz pieturai Visbijas prospekts (viena pietura pirms Zooloģiskā dārza), pāriet pāri sliedēm un aiz minirestorāna "Gustavs Ādolfs" sākas slēgtais Stokholmas ielas posms.

MAB, pateicoties Rīgas domes Satiksmes departamenta atsaucībai, atzīmēs arī ceļa zīmju "Dzīvojamais rajons" uzstādīšanu uz Mežaparka ielām, jo kopš 2007. gada septembra Mežaparka ielās ir spēkā ceļa zīme "Dzīvojamais rajons". Galvenais ieguvums rajonam - automašīnu maksimālais braukšanas ātrums nedrīkst pārsniegt 20 km/h, un, kā rāda pētījumi, šāds ātruma samazinājums par 93% samazina iespēju autoavārijā gūt nāvīgus ievainojumus, par 56% samazina iespēju iegūt nopietnas traumas, par 3% samazina auto izraisīto troksni, kā arī samazina gaisa piesārņojumu ar slāpekļa oksīdu un oglekļa dioksīdu. Turklāt bērni un citi gājēji varēs daudz drošāk doties uz skolu vai tramvaju kājām, it īpaši uz ielām bez ietvēm, jo dzīvojamā rajonā priekšroka ir gājējiem un velotransportam!

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Dvīņu mājām Mežaparka Rezidencēs nosvinēti spāru svētki

Laura Mazbērziņa, 13.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Projektā «Mežaparka Rezidences» nosvinēti spāru svētki septiņām rindu un divām dvīņu mājām. Atklāšanas svētkos piedalījās arī ēku autori – amerikāņu arhitekts Vladimirs Arsene (Westfourth architecture) un Gatis Didrihsons (Didrihsons Arhitekti).

Celtniecības darbus veic SIA «PLASTIK» un ēkas plānots nodot ekspluatācijā 2019. gada sākumā. Divas rindu mājas tiks izbūvētas pilnā apdarē, pārējās baltā apdarē.

Kopējais investīciju apjoms ir 6 miljoni eiro.

«Pateicoties mūsu būvniekiem, spāru svētki tiek svinēti šodien, nevis kā sākotnēji grafikā plānots – jūlija beigās,» stāsta Ralfs Jansons, SIA «DOMUSS» valdes priekšsēdētājs.

Plānots, ka šī gada septembrī «Mežaparka Rezidencēs» spāru svētkus svinēs arī abas dzīvokļu mājas, kur kopumā ir 22 dzīvokļi. Savukārt, šā mēneša beigās projektā tiks uzsākta biroja ēkas būvniecība.

Projekta attīstītājs ir SIA «Domuss». Projekta koncepcijas autors ir Andris Kronbergs. 2015. gadā tika pabeigta projekta pirmās kārtas izveide, veicot apjomīgus labiekārtošanas darbus 10 hektāru platībā, tostarp tika izbūvēta infrastruktūra, jaunas ielas un gājēju celiņi, apgaismojums un komunikācijas. Visa kvartāla teritorija tika apzaļumota. Kopumā «Mežaparka Rezidencēs» plānots uzbūvēt villas, dvīņu villas, mazstāvu daudzdzīvokļu ēkas un rindu mājas, biroja ēku, kā arī privātai apbūvei piedāvāt 49 zemesgabalus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vietējā kapitāla nekustamā īpašuma attīstītājs “Tepat Grupa” noslēdzis vienošanos ar projektu “Mežaparka Rezidences” par zemesgabala iegādi 1,18 miljonu eiro vērtībā projekta jaunajā kārtā, un šis darījums ir solis uz priekšu apjomīgas teritorijas attīstībā un ilgtspējīgu būvprojektu realizēšanā Mežaparkā.

“Mežaparka Rezidencēs” turpinās pagājušā gada rudenī uzsāktie infrastruktūras izbūves darbi, lai īstenotu projekta jauno kārtu. Atbilstoši attīstības iecerei ir plānota apbūves zemesgabalu labiekārtošana kopumā 21 hektāra platībā.

“Tepat Grupa” uz iegādātā zemesgabala, kura kopējā platība ir 5500 kvadrātmetru, plāno izbūvēt daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, tādējādi papildinot Mežaparka dzīvojamo fondu ar energoefektīviem, moderniem un kvalitatīviem mājokļiem. Pašlaik notiek ēku projektēšana, un būvdarbus plānots uzsākt nākamā gada pirmajā pusē.

“Ir prieks redzēt, ka nekustamo īpašumu attīstītāju vidū ir interese par “Mežaparka Rezidences” un ieguldītais darbs ir novērtēts. Esam pagodināti, ka “Tepat Grupa” ir izvēlējusies šo vietu vienam no saviem nākamajiem projektiem. Galvaspilsētas iedzīvotāji ir pelnījuši laikmetam atbilstošu un piemērotu pilsētvidi – ne tikai Rīgas centrā, bet arī apkaimēs, tādēļ piedāvājam labiekārtotu infrastruktūru nekustamo īpašuma attīstītājiem, kas vēlas Mežaparkā būvēt dzīvokļu mājas, biroju ēkas vai veidot cita veida komercapbūvi,” pauž projekta “Mežaparka Rezidences” attīstītāja “Domuss” vadītājs Ralfs Jansons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gatavojoties nākamajiem Dziesmu svētkiem, kas notiks Latvijas simtgadē, 2018.gadā, notiks plašas debates par Mežaparka estrādes paplašināšanu, taču Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) norāda, ka, runājot par šo jautājumu, sabiedrību sagaida vairākas nozīmīgas izšķiršanās.

Ameriks uzskata, ka svarīgākā izšķiršanās būs par lielāku estrādi vai zaļās zonas saglabāšanu, jo visi Dziesmu svētku norises vietas paplašināšanas risinājumi Mežaparkā būs saistīti ar koku ciršanu. Viens no arhitektu piedāvātajiem risinājumiem paredz pašreizējās estrādes vietā citā Ķīšezera apkaimē būvēt jaunu, lielāku Dziesmu svētku estrādi, taču tas būs saistīts ar apjomīgu meža teritorijas izzāģēšanu. «Tādu variantu pie Ķīšezera nav,» sacīja galvaspilsētas mēra vietnieks.

Otra versija ir savest kārtībā vai paplašināt pašreizējo estrādi, taču arī šis risinājums neizbēgami nozīmētu koku izciršanu. Ameriks prognozē, ka arī par šo jautājumu sagaidāmas lielas debates, jo bieži vien sabiedrībā vērojama nostāja - «ja jācērt koki, tad lai paliek, kā ir».

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Steidz izmantot iespēju aplūkot atjaunoto Mežaparka estrādi

Zane Atlāce - Bistere, 21.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl ceturtdien, 21. Jūnijā līdz plkst. 18 ikvienam interesentam ir iespēja pirms XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem apmeklēt atjaunoto Mežaparka Lielo estrādi un klātienē apskatīt paveiktos būvdarbus un iespaidīgās pārmaiņas, informē Rīgas dome.

Iespēju aplūkot atjaunoto estrādi un būt pirmajam pasākumā „#Esi Pirmais Mežaparka Lielajā estrādē”, trešdien, 20. jūnijā, izmantoja liels skaits rīdzinieku un pilsētas viesu.

Pasākumā ikviens interesents varēja iepazīties ar pirmajā estrādes atjaunošanas posmā paveiktajiem būvdarbiem.

Darbs pie Mežaparka Lielās estrādes atjaunošanas tika sākts pēc tam, kad 2016. gada 11. martā Rīgas dome un Kultūras ministrijas Latvijas Nacionālais kultūras centrs parakstīja līgumu ar Jura Pogas un Austra Mailīša arhitektu birojiem par būvprojekta izstrādi.

Pagājušajā gadā 20. aprīlī uz Mežaparka Lielās estrādes skatuves tika parakstīts līgums par estrādes pirmā atjaunošanas posma darbiem, kas paredzēja jauna skatītāju laukuma izbūvi, kurus pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma veica pilnsabiedrība LNK, RERE.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Pirmā dzīvokļu māja Mežaparka Rezidencēs nosvinējusi spāru svētkus

Zane Atlāce - Bistere, 09.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Projektā Mežaparka Rezidences nosvinēti spāru svētki pirmajai dzīvokļu mājai, kuru ekspluatācijā plānots nodot nākamā gada aprīlī.

Plānotās būvniecības investīcijas ir 5,2 miljoni eiro. Ēkā būs divu līdz četru istabu dzīvokļi ar terasēm un pazemes autostāvvietu. Šobrīd ir uzsākta dzīvokļu rezervācija. Projektā paredzēti 22 dzīvokļi, kuru platības ir no 65 līdz 150 m2. Ēkas celtniecības darbus veic SIA Plastik, arhitekts Vladimirs Arsene (ASV).

Šī gada oktobrī Mežaparka Rezidencēs tika uzsākta vēl divu mazstāvu dzīvokļu ēku būvniecība, kopā piedāvājot 29 dzīvokļus, kā arī neliela biroju ēka ar tirdzniecības platībām 1. stāvā, savukārt gada beigās ekspluatācijā tiks nodotas 2 jaunas savrupmājas. Privātai apbūvei tiek piedāvāti arī zemesgabali ar komunikācijām.

Db.lv jau vēstīja, ka Rīgas projektā Mežaparka Rezidences daļu no savā karjerā nopelnītajiem 6 miljoniem eiro plāno ieguldīt arī Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

LNK Industries vēstule Rīgas domei par Mežaparka estrādes tāmi

Kaspars Ratkevičs, AS “LNK INDUSTRIES” valdes loceklis, 05.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklāta vēstule Rīgas domes priekšsēdētājam un Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejai.

Publiskajā telpā ir plaši izskanējusi informācija, ka 2021.gada 6.oktobrī notiks Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēde, kurā komitejas deputāti tiks iepazīstināti ar Ēvalda Jasāna slēdzienu par Mežaparka Lielās estrādes pārbūves B posma B2 kārtas būvdarbu (Mežaparka otrās kārtas būvdarbi) tāmi un tajā konstatēto sadārdzinājumu.

Vēlamies atgādināt, ka AS “LNK INDUSTRIES” Mežaparka otrās kārtas būvdarbu iepirkumā iesniegtās detalizētās tāmes, tāpat kā jebkuras publiskajos iepirkumos iesniegtās tāmes, satur AS “LNK INDUSTRIES” komercnoslēpumu, tādēļ šīs tāmes nav publiskojamas un publiski iztirzājamas. Neskatoties uz minēto, Rīgas domes deputāts Valters Bergs jau ir nopludinājis informāciju par AS “LNK INDUSTRIES” detalizēto tāmi. AS “LNK INDUSTRIES” detalizētās tāmes analīzei Valters Bergs ir pieaicinājis “visobjektīvāko” tāmju speciālistu valstī- AS “LNK INDUSTRIES” bijušās darbinieces Olgas Jasānes dēlu Ēvaldu. Acīmredzot, ir jābūt Latvijas tiesiskuma etalona partijas biedram, lai tik kliedzošs interešu konflikts nemulsinātu eksperta slēdziena pasūtītāju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgusies Mežaparka Lielās estrādes būvniecības B posma pirmā kārta, informē Rīgas dome.

Būvniecības valsts kontroles birojs 21.maijā pieņēma ekspluatācijā Mežaparka Lielās estrādes B posma pirmās kārtas būvniecības darbus, kuru rezultātā ir izbūvēta jaunā estrādes ēka un kupols, kā arī tai pieguļošā infrastruktūra – apsardzes objekts, inženiertehniskās sistēmas, apkārtesošo ceļu izbūve un veikti teritorijas labiekārtošanas darbi.

Mežaparka Lielā estrāde šobrīd ir ieguvusi tās autoru arhitektu Jura Pogas un Austra Mailīša iecerētās "Sidraba birzs" dziesmu kalna veidolu. Sazaroto "koku rakstu" un pārējās metāla konstrukcijas, kas veidota no 1766,4 tonnas metāla konstrukcijas. Unikālā konstrukcija ir veidota no kolonām un kopnēm un iestiepjas debesīs 35,8 metru augstumā. Metāla kopnēs ir iekārti 510 akustiskie vairogi. Tādējādi šis objekts Eiropas mērogā atzīstams kā unikāls un sarežģīts, kuram ir individuāls akustiskais risinājums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Piedāvājums plašs «uz papīra»

Ingrīda Drazdovska, 21.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī daudzas biroju ēkas ir pustukšas, veikali «neapdzīvoti» un to skatlogi tumši, meklējot telpas biznesam, var izrādīties, ka atrast sev ko piemērotu, nemaz nebūs tik vienkārši.

Kāda ir pašreizējā situācija komercplatību tirgū, ar ko jārēķinās, meklējot telpas, Saldo skaidroja SIA Immostate komercplatību speciāliste Agnese Groševa.

Dažādu kompāniju tirgus apskatos aktivitāte tirdzniecības, biroju, noliktavu telpu tirgū tiek raksturota visai atšķirīgi. Vieni ir optimistiskāki un piesauc potenciālo nomnieku interesi, citi ir pesimistiskāki un akcentē brīvo telpu lielo īpatsvaru. Kā jūs raksturotu tirgu?

Immostate sevi pieskaita pie piesardzīgiem optimistiem. Jūtams, ka pēc sasaluma, kas tirgū iestājās 2008. gada beigās, aktivitāte ir atgriezusies. Nomnieku rotācija, mainība ir liela.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Mežaparkā par 65 tūkstošiem Ls uzstādīs novērošanas kameras

Elīna Pankovska, 28.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas kultūras un atpūtas zonā Mežaparks ierīkos video novērošanas sistēmu. Šādu lēmumu atbalstījusi Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja.

Novērošana tiks veikta no Ķīšezera glābšanas stacijas telpām, līdz ar to Pašvaldības policijas darbinieku ierašanās laiks uz notikuma vietu plānots divu līdz trīs minūšu laikā. Video novērošanas sistēmas izmaksas ir aptuveni 65 tūkst. Ls, informē dome.

Paziņojumā arī norādīts, ka šā gada vasarā Mežaparkā notiks XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētku centrālie pasākumi, regulāri tiek rīkoti dažādi kultūras, atpūtas un sporta pasākumi, pēdējos gados būtiski ir pieaudzis apmeklētāju skaits.

Diemžēl Mežaparka teritorijā ir arī novērojami atsevišķi vandalisma gadījumi, kā bērnu laukuma demolēšana, retu koku nozāģēšana, kā arī dažādas huligānisma izpausmes. Video novērošanas kameras tiks uzstādītas uz Mežaparka centrālajiem pārvietošanās ceļiem un lielākajās apmeklētāju pulcēšanās vietās, tai skaitā pie bērnu rotaļu laukumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Ar detaļplānojumu mēģinās risināt arī autostāvvietu problēmu Mežaparkā

Elīna Pankovska, 26.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja akceptēja sagatavoto kultūras un atpūtas parka Mežaparks detaļplānojumu un nolēma to nodot sabiedriskai apspriešanai, kas ilgs trīs nedēļas.

Detaļplānojuma realizācijas programma paredz, ka visi etapi, kas saistīti ar Mežaparka sakārtošanu, tiks pabeigti līdz 2020. gadam. Tomēr, cik tas kopumā varētu izmaksāt, šobrīd precīzi pateikt nevar. Tas kļūs skaidrs pēc izsludinātajiem konkursiem, jo izcenojumu var noteikt, tikai pēc tehniskā projekta izstrādes un tā iztāmēšanas. Kā norāda Pilsētas attīstības departamenta direktora pienākumu izpildītājs Uldis Jansons, pašvaldība cer arī pretendēt uz Eiropas Savienības līdzfinansējumu šī projekta realizācijai pēc 2014. gada.

Parka kopējā platība ir 423 hektāri, bet izmantota tiek tikai 1/3 daļa, bet pārējā teritorija ir degradēta. Jaunais detaļplānojums paredz apgūt visu teritoriju, saglabājot līdzsvaru starp dabas resursiem un citiem objektiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Notika pirmā Mežaparka labiekārtošanas jautājumu darba grupas sēde

, 21.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ārgalis šodien sasauca pirmo Mežaparka labiekārtošanas jautājumu darba grupas sēdi. Šīs darba grupas uzdevums būs veicināt Mežaparka teritorijas sakopšanu, labiekārtošanu un attīstību un to vadīs Andris Ārgalis. Darba grupas sastāvā strādās Rīgas Meža aģentūras, pašvaldības aģentūru "Mežparks", "Rīgas gaisma" un "Rīgas dārzi un parki", Rīgas domes Vides un Īpašumu departamentu, kā arī Ziemeļu rajona izpilddirekcijas pārstāvji.

Pirmajā darba grupas sēdē tās dalībnieki iepazīstināja ar savu struktūru darbību Mežaparka teritorijā un pastāstīja, ko ir nepieciešams izdarīt, lai šī Rīgas teritorija tiktu sakārtota un kļūtu par pievilcīgu atpūtas vietu.

Pašvaldības aģentūras "Mežaparks" direktors Gundars Vītols pastāstīja, ka Lielās estrādes rekonstrukcijas laikā tiks sakārtota arī tās apkārtējā teritorija, ūdensapgāde un kanalizācijas sistēma estrādes teritorijā, kā arī tiks veikta Lielās estrādes apgaismojuma rekonstrukcija un izveidota jauna autostāvvieta. Viņš arī atzīmēja, ka iepriekšējais pārvaldītājs ir iznomājis visas ēkas, kas atrodas Mežaparka teritorijā un tas ir izdarīts diezgan neveiksmīgi, par ko liecina fakts, ka vairākumā ēku nenotiek saimnieciskā darbība. Aģentūras "Mežaparks" juristi šobrīd strādā pie šo līgumu laušanas. Tiek str��dāts arī pie autostāvvietas, kas atrodas iepretī Lielās alejas sākumam, legalizēšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Elemental Business Centre" būvnieks "Merks" nodevis biroju ēku kompleksu attīstītājam "Kapitel", tādējādi noslēdzot būvniecības posmu, kas tika uzsākts 2021.gada septembrī.

Projekta kopējās investīcijas pārsniedz 60 miljonus, un tas sastāv no divām ēkām ar 21 000 m2 kopējo iznomājamo platību. Šobrīd nomai vēl pieejami 5000 m2 biroju platību, savukārt teju 75% ir jau iznomāti. Pašlaik jaunās biroja telpas tiek nodotas pirmajiem desmit nomniekiem, kuru kopējais darbinieku skaits biroju ēku kompleksā būs aptuveni 500. Pirmie nomnieki darbu "Elemental Business Centre" sāks jau oktobra beigās.

"Elemental Business Centre" pārdošanas vadītājs Imants Krēsliņš stāsta, ka Skanstē tapušās biroju ēkas ir gatavas un tuvākajā laikā tās apdzīvos vairums to nomnieku.

"Ar lielu prieku paziņojam, ka aktīva darba rezultātā, līdz ar biroju centra nodošanu ekspluatācijā, telpas varam nodot desmit uzņēmumiem, kuru darbinieki sāks tās izmantot jau no oktobra beigām. Nākamie desmit nomnieki savas jaunās telpas sāks apdzīvot nākamā gada pirmajā ceturksnī, kad arī gaidāma pusdienu restorāna "Restart" un fizioterapijas centra "Fiziocentrs" atvēršanas svētki. Prieks redzēt, ka ēkā izmantotās tehnoloģijas uzrāda iecerēto efektivitāti, jau šobrīd ēkas apkurei tiek izmantoti ģeotermālie siltumsūkņi, kā arī ēkā tiek nodrošināts augstākās klases mikroklimats. Ar ēkas nodošanu ekspluatācijā esam izpildījuši visus solījumus nomniekiem, kuri mums uzticējās būvniecības gaitā."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāko divu mēnešu laikā plānots veikt pašreizējās estrādes demontāžu, saglabājot kultūrvēsturiskās vērtības - vitrāžas, dzegas fragmentus un ornamentus, kas pēc pārbūves otrās kārtas abām daļām tiks eksponētas atjaunotās estrādes iekštelpās.

Tālāk būvnieki veiks pāļu izveides, kā arī rievsienu un atbalsta sienu uzstādīšanas darbus. Tad arī tiks sākti betonēšanas darbi. Kopš estrādes teritorijas slēgšanas septembra pirmajā pusē, demontētas estrādes sānu tribīnes.

Tāpat tuvākajā laikā estrādes teritorijā plānots pie komunikāciju tīkliem pieslēgt jau atjaunoto pergolu, lai ziemā estrādes skatītāju daļu varētu izmantot kā ziemas parku. Estrādes skatītāju daļa no būvdarbu zonas ir atdalīta ar nožogojumu.

Sākot Mežaparka Lielās estrādes būvniecības otrās kārtas pirmo posmu, kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm tās pamatos paredzēts iebetonēt nākamā gada sākumā,sacīja pilnsabiedrības «LNK, RERE» projekta direktors Valdis Koks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu attīstītājs “Domuss” ir sācis infrastruktūras izbūves darbus, lai īstenotu projekta “Mežaparka Rezidences” nākamo kārtu.

Atbilstoši attīstības iecerei ir plānota apbūves zemes gabalu labiekārtošana 21 hektāra platībā.

Tādējādi Mežaparka apkaimes dienvidu daļā atradīsies 5000 līdz 10 000 m2 plaši apbūves zemes gabali ar pielāgotu infrastruktūru. Tie primāri būs pieejami nekustamo īpašumu attīstītājiem, kam būs iespēja realizēt četru līdz sešu stāvu apbūvi, ņemot vērā tirgus tendences un koncepcijas specifiku.

“Investīcijas aptuveni 4 miljonu eiro apmērā šajā teritorijā radīs ilgtspējīgu pilsētvidi un jaunas iespējas Mežaparka apkaimes iedzīvotājiem. Patlaban norisinās aktīvs darbs pie infrastruktūras un pārdomātu apstādījumu izveides, lai atvieglotu nākamo īpašnieku attīstības nolūkus. Esam pārliecināti, ka drīzumā šeit plauks ekoloģiski pievilcīga arhitektūra, kas piešķirs vērtību katram kvadrātmetram un nākamajām paaudzēm," pauž nekustamo īpašumu attīstītāja “Domuss” vadītājs Ralfs Jansons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas norise

Zane Atlāce - Bistere, 28.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes pārstāvjin kopā ar kultūras ministri Daci Melbārdi ceturtdien, 28.septembrī, klātienē aplūkoja Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas darbu gaitu, kas paredz skatītāju zonas un estrādes pielāgošanu 2018. gada XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem, informē Rīgas domē.

Četros mēnešos ir paveikti 40% Mežaparka Lielās estrādes pārbūves darbi. Šobrīd skatītāju zonā ir iedzīti visi 2196 pāļi. No kopējā zemes apjoma, kas ir 55 kubikmetri, ir izraksti 52 000 kubikmetru zemes. Ir iebetonēti visi pamatu režģogi. Demontēti estrādes ēkas abi spārni un iebetonētas visas kolonnas, kapiteļi, sienas ēkas pirmajā un otrajā stāvā. Pilnībā ir pabeigti esošā ūdensvada demontāžas darbi gan parka teritorijā, gan ārpus tās. Notiek ceļu izbūves darbi un esošās estrādes pakāpienu restaurācijas darbi. «Šodien ir arī aprēķināts, ka estrādes solos būs vietas 30 516 skatītājiem. Neskatoties uz to, ka būvniecības nozare šogad saskaras ar dažādām grūtībām attiecībā uz darba spēku, tad šajā objektā šādas problēmas nav. Nepieciešamības gadījumā darbs tiek darīts pagarinātos darba laikos,» informēja Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Birks lasīs žagarus

, 10.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien, 12.aprīlī Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) piedalīsies Mežaparka Dziesmotajā talkā, ko rīko pašvaldības aģentūra Mežaparks, liecina Rīgas domes sniegtā informācija medijiem.

Birks kopā ar vēl vairāk nekā 500 talciniekiem, iesaistīsies dažādos Mežaparka pavasara sakopšanas darbos – koku stādīšanā, putnu būru darināšanā un izvietošanā, kā arī žagaru vākšanā.

Jānis Birks, Rīgas domes priekšsēdētājs: "Mežaparks ir ne tikai Rīgai, bet visai Latvijai ļoti īpaša vieta, jo sevišķi Dziesmu un deju svētku gadā. Ir svarīgi, lai Dziesmu svētku dalībnieki un skatītāji labi justos ne tikai rekonstruētajā estrādē, bet arī citviet parka teritorijā. Esmu gandarīts, ka mums Mežaparkā, pēdējā gada laikā, ir izdevies paveikt to, ko iepriekš nespēja paveikt gadu gadiem – ir novākti vecie grausti, tiek sakopts mežs, ierīkotas piknika vietas un velotrases. Mežaparks kļūst vēl draudzīgāks ģimenēm ar bērniem, jo jau šovasar tiks atvērta Latvijā daudzveidīgākā rotaļu un aktīvās atpūtas pilsētiņa, kā arī Mežaparka viesiem visas vasaras sezonā būs pieejamas dažādas aktīvas izklaides. Mēs esam piešķīruši līdzekļus Zaļā teātra rekonstrukcijai, jaunu norāžu, soliņu, atkritumu tvertņu izveidei u.c. Mežaparka labiekārtošanas darbiem. Mums pamazām izdodas atgriezt Mežaparkā dzīvību un esmu pārliecināts, ka sestdien mums kaut nedaudz izdosies sakopt parku vēl vairāk."

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

FOTO: Mežaparka Rezidencēs sāk būvēt pirmās villas

Ingrīda Drazdovska, 06.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

31 hektāru plašajā teritorijā, kompleksā Mežaparka Rezidences ASV investīciju fondu grupas NCH Capital nekustamā īpašuma kompānija SIA Domuss sākusi pirmās villas būvniecību. Darbus veic SIA Merks.

Projekta attīstība tiks veikta pa grupām un katrai būs savs būvniecības konkurss. Drīzumā uzņēmums iecerējis sludināt konkursu dzīvokļu nama, rindu māju būvniecībai, informē NCH Capital Inc vecākais viceprezidents Kārlis Cerbulis. «Mežaparkā kopumā ir ierobežots nekustamo īpašumu piedāvājums. Mežaparka Rezidencēs esam sākuši priekšpārdošanu un interese ir liela. Šobrīd 100% gatavs pārdošanas objekts ir zeme ar piebraucamiem ceļiem, komunikācijām. Daži zemes pircēji vēl ir pārdomu procesā, jo grib pilnīgu pārliecību par to, ka teritorija tuvāko gadu laikā tiks apbūvēta. Jau šogad plānojam sākt vairāk nekā 10 ēku būvniecību, tādēļ esam pārliecināti, ka jau nākamgad ap šo laiku darījumu aktivitāte būs ievērojama. Dzīvokļu, villu, rindu un dvīņu māju būvniecībā nākamajos divos gados plānots ieguldīt 18 miljonus eiro. 2017.gadā paredzēts nodot ekspluatācijā 41 dzīvojamo vienību, tostarp villas, dvīņu un rindu mājas, kā arī trīs stāvu dzīvokļu namu; 2018.gadā ir iecerēts pabeigt trīs stāvu biroju ēkas būvniecību, kurā būs arī restorāns, kā arī 2.kārtas rindu mājas un trīs stāvu dzīvokļu ēkas pie vaļņa gar Gustava Zemgala gatvi,» papildina SIA Domuss direktors Ralfs Jansons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Spriež par Mežaparka attīstību

, 04.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ārgalis (TP) šodien vadīja Mežaparka labiekārtošanas jautājumu darba grupas sēdi.

Sēde tika izskatīts jautājums par Mežaparka teritorijas zemes nomas līgumiem, īpaši par līgumu ar SIA "Atrakcijas", uz kuras nomātās zemes darbojas veco atrakciju parks.

Rīgas domes Īpašumu departamenta Zemju pārvaldes priekšniece Benita Prikaša norādīja, ka SIA "Atrakcijas" nosūtīta vēstule ar lūgumu, sakarā ar zemes nomas līguma izbeigšanos, atbrīvot teritoriju līdz šā gada 1. oktobrim. B.Prikaša arī informēja klātesošos, ka pie Rīgas domes Pilsētas īpašumu un privatizācijas lietu komitejas priekšsēdētāja Andra Amerika ir notikusi sanāksme par Mežaparka teritorijas zemju iespējamo nodošanu aģentūras "Mežaparks" pārvaldījumā un tika nolemts, ka šāds Rīgas domes lēmuma projekts tiks sagatavots tuvāko mēnešu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strādājot pie jaunā Rīgas attīstības plāna, pilsētas dome iecerējusi tajā iezīmēt vietu 20 hektāru plašam atrakciju parkam, kas būtu lielākā šāda veida izklaides vieta Baltijā. Līdz šim vērtēts tā izvietojums Mežaparkā, pret ko aktīvi iebilst iedzīvotāji. Līdzīgu izpēti veiks arī par Lucavsalu un Zaķusalu, raksta laikraksts Diena.

Rudenī notikusī Mežaparka detālplānojuma apspriešana esot raisījusi spraigas diskusijas iedzīvotāju vidū, kuri iebilda pret atrakciju parka ieceri tajā.

«Šis projekts ir pietiekami interesants, un Mežaparks ir viena no labākajām vietām, kur tematisko parku varētu izvietot. Tādi paši pētījumi būs par Lucavsalu un Zaķusalu, varbūt vēl par kādu vietu, kur tas varētu parādīties. Tā ir tēma, ko mēs skatīsim triju gadu laikā,» teicis Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas vadītājs Vadims Jerošenko (SC).

Lai gan Mežaparka detālplānojuma darba uzdevumā nebija paredzēts izvērtēt atrakciju parka izvietojumu šajā teritorijā, tomēr pēc RD pasūtījuma veikta šāda analīze, norāda laikraksts. Balstoties uz Skandināvijas valstu pieredzi, analīzē aprēķināts - apmeklētāju skaits gadā varētu būt no 500 līdz 700 tūkstošiem. Šāda veida parkiem raksturīgas tādas atrakcijas kā amerikāņu kalniņi, karuseļi, ūdens un izglītojošas atrakcijas, šovi un ielas animācija, tehniskās izrādes, arī filmu, teātra, tehnoloģiju elementi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Mežaparka estrādes būvdarbi krietni apsteidz grafiku

Zane Atlāce - Bistere, 11.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mežaparka jaunās estrādes būvdarbi apsteidz plānoto darbu grafiku par aptuveni pusotru mēnesi un kopumā ir izpildīti 27 % no kopējā apjoma.

To, aplūkojot Mežaparka jaunās estrādes būvniecības darbu norisi klātienē, ceturtdien secināja atbildīgas amatpersonas.

«Ja būvnieki turpinās apsteigt plānoto grafiku, tad būs jālemj par šogad piešķirtā budžeta grozījumiem. Tomēr priekšā ir gaidāmi sarežģītu konstrukciju montāžas darbi, tāpēc par to lemsim rudenī,» teica Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs.

«Klātienē pārliecinājāmies, ka Dziesmu svētku jaunās estrādes būvniecības darbi norit raiti un būvnieki ar lielu atbildības sajūtu attiecas pret estrādes pirmā posma īstenošanu noteiktajā termiņā, lai jau 2020. gada vasarā Mežaparka var īstenoties XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki,» pēc objekta apmeklējuma Mežaparkā apliecina kultūras ministre, Dziesmu svētku padomes priekšsēdētāja Dace Melbārde.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar biškopību var nodarboties ne vien laukos, bet arī Rīgā, piemēram, Mežaparkā un Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, kur to dara Baltu dravas bitenieks Jānis Šnikvalds

Kādu laiku Jānis Šnikvalds dzīvoja savrupā ēkā Mežaparkā. Hobija līmenī viņš vēlējās nodarboties ar biškopību, pagalmā turēt dažus stropus. Sākotnēji mājas saimniece to atļāva, bet tad, kad stropi jau bija klāt, viņa pārdomājusi, un Jānim nācās izlemt, ko ar tiem iesākt. Ar Mežaparka apsaimniekotāja SIA Rīgas meži atļauju Jānis vienojās turēt bites Mežaparkā – netālu no Dziesmu svētku lielās estrādes. «Sapratu, ka Mežaparkā un pilsētā kopumā pie labiem laika apstākļiem varam iegūt lielu daudzumu un augstas kvalitātes medu. Pirmajā gadā, kad sāku darboties, man bija mute vaļā, ka īsā laika periodā pilsētā var ievākt tik gardu liepziedu medu,» saka Jānis. Tas viņu pamudināja meklēt iespējas attīstīties un nodarboties ar biškopību plašākā mērogā. Viņš nolēma piedalīties projektu konkursā Brigāde un bija viens no tiem, kam piešķirts finansējums idejas attīstībai. «Šis ir vairāk kultūrā balstīts projekts – stropi ir izdekorēti ar latvju zīmēm, vienam ir lodziņi, pa kuriem publika var vērot bišu darba procesu. Ar Brigādes finansējumu bija iespēja atsperties, palielināt apgriezienus. Ir pagājuši divi gadi un esmu sasniedzis to, cik sākotnēji biju iecerējis. Negribas apstāties,» stāsta Jānis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Izsludināts iepirkums par Mežaparka Lielās estrādes noslēdzošajiem pārbūves darbiem

Lelde Petrāne, 21.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Īpašuma departaments ir izsludinājis iepirkumu par Mežaparka Lielās estrādes (Ostas prospektā 11, Rīgā) noslēdzošiem pārbūves darbiem jeb projekta būvniecības kārtu B2.

Iepirkuma izsludināšana šajā laikā kļuva iespējama, pateicoties aizņēmumam Valsts kasē. Tādējādi Mežaparka lielās estrādes pārbūves darbus paredzēts pabeigt ātrāk nekā sākotnēji plānots.

Būvniecības noslēdzošā kārtā tiks uzbūvēta estrādes ēkas stiklotā fasāde, ieklāts estrādes kupola membrānas jumts, kā arī izbūvētas estrādes ēkas iekštelpas. Tāpat šajā būvniecības kārtā izbūvēs jaunas saimniecības pagalma būves un veiks katlumājas pārbūvi, kā arī demontēs būvprojektā norādītās līdzšinējās estrādes saimniecības ēkas. Atbilstoši B2 posma būvprojektam tiks izbūvēti lietotāja inženiertīkli, kā arī pabeigs atlikušās estrādes teritorijas daļas labiekārtojumu. Šajā būvniecības kārtā ir paredzēts atjaunot vēsturisko paviljonu un ierīkot informatīvu pastaigu taku, kā arī izveidot Dziesmu svētku ekspozīciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Topošajā biroju ēkā Mežaparka Biroji Rīgā, Ķelnes ielā nosvinēti spāru svētki, atzīmējot ēkas augstākā būvniecības punkta sasniegšanu.

Ēka ir daļa no projekta Mežaparka Rezidences.

«Ir pagājuši četri mēneši, kopš ēkas pamatos tika iemūrēta laika kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm un, lūk, jau spāru svētki. Būtiskākā daļa būvniecības darbu jau ir noslēgusies,» norāda ēkas pasūtītāja SIA Domuss valdes priekšsēdētājs Ralfs Jansons.

Biroju ēku veidos 3 stāvi ar kopējo iznomājamo platību 3266 m².

Telpu plānojums paredz ēkā divu veidu nomas platības – 1. stāvā ir iespēja izveidot vairākas komerctelpas ar atsevišķām ieejām, savukārt 2. un 3. stāvā – biroju telpas. Viesu autostāvvietas būs izvietotas ap ēku, bet biroju darbinieki savas automašīnas un velosipēdus varēs novietot pazemes vai blakus esošajā virszemes autostāvvietā.

Komentāri

Pievienot komentāru