Citas ziņas

Ministru kabinets saņēmis 836 vēstules

, 09.04.2008

Jaunākais izdevums

2008.gada pirmajos trijos mēnešos Valsts kanceleja saņēmusi 836 vēstules, no kurām 707 adresētas Ministru prezidentam un Ministru kabinetam, liecina sniegtā informācija medijiem.

406 vēstules ir juridisko personu sūtījumi, bet 413 – fizisko personu vēstules.

Šajā laikā Valsts kancelejas Vēstuļu un apmeklētāju pieņemšanas nodaļas darbinieki uzklausīja un konsultēja 49 iedzīvotājus gan klātienē, gan pa tālruni.

Saņemti fizisko un juridisko personu un nevalstisko organizāciju iesniegumi, kuros pausts viedoklis par valsts sekretāru sanāksmēs izsludinātajiem un Ministru kabinetā izskatāmajiem tiesību aktu projektiem (47 vēstules).

Latvijas iedzīvotāji vēstulēs rakstījuši par pensiju jautājumiem, tai skaitā lūguši palielināt pensiju apmēru, mainīt pensiju indeksēšanas kārtību, izteikuši priekšlikumus neaplikt pensijas ar nodokļiem (52 vēstules).

Iesniegti priekšlikumi saistībā ar administratīvi teritoriālo reformu un novadu veidošanu (13 iesniegumi), kā arī pausta kritika par pasta pakalpojumu kvalitāti un izteikti iebildumi pret pasta nodaļu slēgšanu laukos (6 vēstules).

Iedzīvotāji rakstījuši par namu apsaimniekotāju pārkāpumiem, par siltumtarifu piemērošanu un tarifu kāpumu (12 vēstules), 6 vēstules saņemtas no denacionalizēto dzīvokļu īrniekiem ar lūgumu sniegt palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā.

Saņemts Liepājas rajona padomes aicinājums saglabāt SIA Priekules slimnīca kā daudzprofilu lokālo slimnīcu līdzšinējā statusā.

Saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likumu Valsts kanceleja pārzina Ministru kabineta un Ministru prezidenta lietvedību. Valsts kancelejas vēstuļu un apmeklētāju nodaļa sagatavo priekšlikumus par ienākošo vēstuļu virzību izskatīšanai ministru prezidenta birojā, Valsts kancelejas struktūrvienībās, kā arī ministrijās un valsts un pašvaldību institūcijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atkal vēstules nonākušas pie atkritumiem

, 16.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Juglas papīrfabrikas teritorijā izmestās vēstules pašlaik atrodas policijā. Ir sākts kriminālprocess un Latvijas Pasts noskaidrojis vainīgo pastnieku, šovakar informēja raidījums Panorāma.

Vietējie zēni pie atkritumu kastēm atraduši melnu maisu ar rēķiniem un vēstulēm adresātiem Biķernieku ielā. Uz vēstulēm bijis virsū datums - 15.marts, kā arī zīmogs - Rīgas 79.pasta nodaļa. Puikas maisu atraduši tieši pie konteineriem. Viņi to aiznesuši mājās. Atradēji zvanījuši uz pastu un vēstulēm pakaļ atnākusi kāda sieviete. Taču viņai neesot bijusi pasta darbinieka apliecība un vēstules viņai nav atdotas. Sieviete esot ļoti lūgusies, lai vēstules viņai atdod, bet uz jautājumu, kā kaut kas tāds varējis notikt, stāstījusi, ka vēstules iedevusi ļoti labas draudzenes vīram, lai viņš iznēsā. Bet draudzenes vīrs bijis piedzēries un vēstules izsviedis miskastē. Arī pastniece izskatījusies nedaudz iedzērusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Valsts prezidents apšauba Kariņa lidojumu ar privātajām lidmašīnām samērīgumu

LETA, 27.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča ieskatā bijušā premjera, pašreizējā ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) lidojumi ar privātajām lidmašīnām varētu nebūt samērīgi un ekonomiski izdevīgi.

Rinkēvičs intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" piekrita, ka Covid-19 laikā un dažādu neplānotu vizīšu dēļ politiķiem būtu jābūt iespējai izmantot speciālos reisus. Taču viņš ir bažīgs par to, vai tas nav kļuvis par tādu praksi, kur vairs netiek vērtēts samērīgums un lētākās iespējas.

"Šeit jāsaka, ka informācija, ar ko iepazīstamies, rāda, ka, visticamāk, tā nav bijis un varēja lidot arī ar komercreisiem," sacīja Valsts prezidents.

Viņš arī uzskata, ka Kariņa komunikācija par šo situāciju nav bijusi ļoti veiksmīga, uzsverot, ka sabiedrībai minētais ir jāskaidro. Arī Valsts kancelejas skaidrojumi neesot pietiekami. Rinkēviča ieskatā Valsts kontroles iesaiste procesa izvērtēšanā varētu būt veiksmīga, saprotot, vai procesā ievērots samērīgums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Numura pētījums atklāj – aiz viltotajām vēstulēm, kuras pagājušajā nedēļā saņēma vairāki desmiti Rīgas iedzīvotāju, slēpjas vērienīga, starptautiska mēroga naudas izkrāpšanas shēma.

Rīgā ir atrasti vairāki desmiti noslēpumainu sūtījumu no Izraēlas. Tā aizvadītajā nedēļā ziņoja interneta portāli un avīzes. Vēl noslēpumaināku šo lietu padarīja apstāklis, ka Latvijas Pasts neizpauda sūtījumu saturu. Vien to, ka visas vēstules ne tikai nāk no viena un tā paša sūtītāja, bet ir arī adresētas vienai un tai pašai personai. Pastnieki tās uzgāja vairākās kāpņutelpās un pastkastītēs Zolitūdē, Purvciemā un Mežciemā. Pavisam kopā pasta darbiniekiem izdevās atrast 40 šādus sūtījumus. Bet cik daudzi no tiem tomēr nonāca privātpersonu rokās – to nav iespējams prognozēt. Nedaudz vēlāk atklājās, ka visi šie sūtījumi ir viltoti. Viltojuma pazīmes bija gan Latvijas Pasta zīmogam, gan Izraēlas pastmarkai. Lietas materiālus pasta amatpersonas solījās neatvērtā veidā nodot policijai, lai uzsāktu izmeklēšanu. Tikmēr Numura veiktā izpēte atklāj starptautiska mēroga finanšu izkrāpšanas shēmu, kura no Izraēlas stiepjas līdz Ukrainai, Krievijai un nu jau arī Latvijai. Ņemot vērā šīs shēmas vērienu, neparasto izdomu, kā arī iesaistītās naudas summas, var secināt, ka šis ir, iespējams, iespaidīgākais naudas izkrāpšanas mēģinājums, kurā tiek iesaistītas Latvijas privātpersonas. Viens vienīgs upuris krāpniekiem ienestu vairāk nekā 22 tūkstošus latu lielu peļņu. Kā liecina Lielbritānijas un Nīderlandes drošības kompāniju veiktais pētījums, par šādu krāpšanās shēmu upuriem visbiežāk kļūst izglītoti cilvēki vecumā no 35 līdz 44 gadiem, kuriem ir stabils stāvoklis sabiedrībā un pastāvīgi ienākumu avoti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Uzņēmēji Saeimas frakcijām pauž bažas par kadastrālas vērtības pieauguma negatīvo ietekmi

LETA, 06.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera vēstulē Saeimas frakcijām paudušas bažas par kadastrālas vērtības pieauguma negatīvo ietekmi uz nekustamo īpašumu nozari, tostarp zaudējumu un izmaksu pieaugumu uzņēmējiem, kā arī konkurētspējas samazināšanos reģionā, informēja uzņēmēju organizācijās.

Vēstule ir adresēta Saeimas frakcijām, Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), finanšu ministram Jānim Reiram (JV), tieslietu ministram Jānim Bordānam (JKP) un ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (KPV LV).

Vēstulē vērsta uzmanība, ka Valsts zemes dienesta izstrādātā īpašuma kadastrālās vērtēšanas metodika un projektētās kadastrālās vērtības 2022.gadam paredz par esošo trīs reizes lielāku nekustamā īpašuma "jauno" kadastrālo vērtību.

"Iztrūkstot gan piedāvājumam, gan solījumam mainīt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes, kadastrālās vērtības pieaugums nozīmē to, ka NĪN maksājums par birojiem, ražotnēm, loģistikas centriem, viesnīcām un citiem komerciāliem objektiem palielināsies vidēji trīs reizes," tajā pausts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Demisionējušais premjers Ivars Godmanis un viņa vadītā valdība nepilna pusotra gada laikā saņēmusi vairāk nekā 3400 fizisko un juridisko personu vēstules par dažādām tēmām, liecina Valsts kancelejas apkopotā statistika.

Laikā no 2007.gada decembra līdz 2009.gada martam I. Godmanim un Ministru kabinetam kopumā adresētas vairāk nekā 3 400 vēstules, tajā skaitā 2008.gadā 2 888 vēstules, savukārt 2009.gadā – vairāk nekā 500 vēstules.

Vēstulēs premjeram iedzīvotāji informējuši par problēmām lauksaimniecībā un nepieciešamo atbalstu šai nozarei, kā arī aktīvi pauduši viedokli par Latvijas Nacionālās bibliotēkas celtniecību un valsts pārvaldes reorganizāciju.

Saņemtas arī vairākas kolektīvās vēstules, piemēram, Salas pagasta padome un 915 pagasta iedzīvotāji lūguši atbalstīt Salas novada nosaukumu, bet vairāk nekā 100 iesniegumus iesūtījuši starptautiskās organizācijas Amnesty International dalībnieki par seksuālo minoritāšu tiesību ievērošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasta tarifu paaugstināšana plānota trīs nedēļas pirms Ziemassvētkiem, laikā, kad iedzīvotāji visaktīvāk sūta apsveikumus un dāvanas.

Trešdien, 22. oktobrī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) izskatīs valsts akciju sabiedrības Latvijas pasts iesniegto vispārējo pasta pakalpojumu tarifu projektu, kas paredz sadārdzināt vēstuļu, bandroļu un sīkpaku sūtīšanu vidēji par 30 procentiem jau no 1. decembra, raksta Neatkarīgā Rīta Avīze.

I. Krauklis norāda, ka būs daži sūtījumu veidi, kuriem tarifs netiek paaugstināts ne par santīmu, bet būs arī tādi, kuru tarifs pieaug par 100%.

Tarifu projektā paredzēts diferencēts tarifs dažādām vēstuļu kategorijām. Jaunajā tarifu projektā ir paredzēts diferencēt tarifus, piemēram, 35 santīmus par vienkāršas vēstules piegādi, bet 25 santīmus par centralizēti piegādātas un sašķirotas vēstules sūtīšanu. Līdz ar to lielajiem uzņēmumiem, tajā skaitā valsts uzņēmumiem, vienas vēstules sūtīšana būs par 3 santīmiem jeb 14% dārgāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

SC deputāts nezina, cik maksā viņa individuālā kampaņa

Gunta Kursiša, 12.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņas centra (SC) deputāts Igors Meļņikovs izsūtījis 10 tūkstošus vēstuļu potenciālajiem balsotājiem latviešu un krievu valodā, tomēr viņš nevar pateikt, cik ir izmaksājusi šī priekšvēlēšanu kampaņa.

SC deputāts I. Meļņikovs nevarēja atbildēt uz jautājumu, cik izmaksāja viņa individuālā priekšvēlēšanu kampaņa, un norādīja, ka par kampaņu «maksāja SC», tomēr SC pārstāve Anna konanova Db.lv stāstīja: «Par individuālajām kampaņām atbild paši kandidāti. Formāli rēķini tiek apmaksāti no partijas, tomēr tā ir tikai formalitāte un par kampaņu organizēšanu un izmaksām atbild pats kandidāts personīgi».

Iedzīvotāji, kas saņēmuši uz savām dzīves vietām izsūtītās SC deputāta vēstules, apgalvo, ka uz tām bija norādīta viņu adrese, savukārt I. Meļņikovs apgalvo - vēstules tika nogādātas adresātiem pēc nejaušības principa un uz tām «adreses netika norādītas», tās iemetot pasta kastēs kā reklāmu. Uz jautājumu, pēc kādiem kritērijiem tika izvēlētas pastkastītes, kurās vēstules tika iemestas, SC deputāts norādīja: «Es pats neizvēlējos, kam sūtīt šīs vēstules». Viņš arī nezināja, cik izmaksāja šo vēstuļu sagatavošana un nogādāšana pasta kastītēs, «jo par to maksāja Saskaņas Centrs».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VID un Robežsardzes pārvalžu vadītāji lūdz premjeru atcelt lēmumu par Strīķes atbrīvošanu

LETA, 28.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Valsts robežsardzes (VRS) pārvalžu vadītāji šodien premjeram Valdim Dombrovskim (V) iesnieguši vēstuli, lūdzot atcelt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Jaroslava Streļčenoka lēmumu par savas vietnieces Jutas Strīķes atbrīvošanu no amata.

Vēstuli parakstījuši VID Muitas kriminālpārvaldes direktors Edijs Ceipe, VID Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš, Muitas pārvaldes direktors Tālis Kravalis un VRS Galvenās pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Guntis Pujāts.

Minētās amatpersonas pauž neizpratni un sašutumu, ko izraisījis Sreļčenoka lēmums atbrīvot no amata Strīķi par tās neatbilstošu darba izpildes novērtējumu.

Strīķi viņi vērtē kā augstu sava amata profesionāli, kas daudzu gadu garumā darbā tiesībaizsardzības iestādēs dažādos amatos ir sevi apliecinājusi kā pašaizliedzīgu, zinošu, nesavtīgu un nenoremdināmu cīnītāju pret noziedzību. Strīķes ieguldījums KNAB attīstībā, ilgus gadus esot vadošā amatā un vadot KNAB operatīvās darbības un izmeklēšanas struktūrvienību darbu, ir izveidojis KNAB par iestādi ar augstām profesionālām prasībām un standartiem tajā strādājošiem darbiniekiem, uzskata vēstuli parakstījušās amatpersonas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas Pasts atklāj viltotas vēstules; saturs un mērķis nav zināms

, 18.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Pasta darbinieki šodien, 18.aprīlī, vairākās Rīgas pasta nodaļu pastkastītēs, kā arī dzīvojamo ēku kāpņutelpās konstatējuši viltotus pasta sūtījumus no Izraēlas.

Viltotās vēstules pastnieki atraduši 24., 39., 58. un 79. pasta nodaļas apkalpes teritorijā. Kā Db.lv pastāstīja Latvijas Pastā, vēstules tika atrastas pasta kastēs, kurās cilvēki var iemest sūtāmās vēstules, pie pasta nodaļām, kā arī pastnieki, piegādājot presi no rīta, atrada šādas vēstules kāpņutelpās izmētātas uz zemes.

Pagaidām neesot zināms, kas šajās vēstulēs ir iekšā - tās neatvērtas nodotas izmeklēšanai. Latvijas Pasta pārstāvji arī nezinot, kāds varētu būt šādu vēstuļu sūtīšanas mērķis, kā arī to, kas būtu varējis tādas sūtīt.

Sūtījumi no Izraēlas noformēti kā ierakstītas vēstules, tie izsūtīti no vienas adreses, un norādītā saņēmējadrese arī uz visiem sūtījumiem ir vienāda. Kopumā līdz šīm brīdim konstatēti vairāki desmiti identiski ierakstītu vēstuļu sūtījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Pasts ir gatavs pasta tirgus pilnīgai liberalizācijai 2013.gada 1.janvārī, jo patlaban jau strādā konkurences apstākļos, norāda Latvijas Pasta jaunais valdes priekšsēdētājs Māris Kleinbergs.

«Patlaban gandrīz visās tradicionālās pasta jomās strādājam konkurences apstākļos. Pakas piegādā dažādi kurjerpasti. Arī ar vēstuļu piegādi nodarbojas konkurenti, tādēļ jau zināmā mērā strādājam brīva tirgus apstākļos. Vēstuļu korespondence veido apmēram pusi no visiem pasta ieņēmumiem. No šīs puses aptuveni 60%-70% ir juridisko personu sūtījumi, rēķini, vēstules un paziņojumi. Šajā segmentā jau strādājam brīvās konkurences apstākļos,» teica Kleinbergs.

Kleinbergs norādīja, ka no Latvijas Pasta it kā monopola ir palicis ļoti maz, un tā atcelšana sakarā ar pasta tirgus pilnīgu liberalizāciju nekādas būtiskas izmaiņas konkurences ainā neieviesīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apgāds «Dienas grāmata» izdevis pirmā Čehijas prezidenta, rakstnieka un dramaturga Vāclava Havela «Vēstules Olgai».

Vēstules reizi nedēļā rakstnieks raksta savai dzīvesbiedrei, sēžot cietumā laikā no 1979. gada 4. jūnija līdz 1982. gada 4. septembrim. Sodu V. Havels izcieš «par republikas pamatu graušanu», proti, tā tika vērtēta viņa dalība «Hartā-77», kurā domubiedri aicināja Čehoslovākijas valdību pildīt valsts konstitūciju un ievērot pašas parakstītās ANO cilvēktiesību normas.

Šīs, brīžiem ļoti intīmās, vēstules ir spēcīgas personības cīņa par pašsaglabāšanos. Tās atklāj morāli ārkārtīgi drosmīgu cilvēku, kurš atsakās pakļauties izmisumam. Havels spēj triumfēt pār izolāciju un bezspēcību, pateicoties skaidrībai, ko dziļā un atvērtā meditācijā par pasauli sasniedz šajās vēstulēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četras Velsas princeses Diānas vēstules auklei otrdien, 30. septembrī tikts izliktas pārdošanā Londonā izsoļu namā Reeman Dansie.

Vēstules izsolē ievietojusi princeses aukle Mērija Klarka. Pēc ekspertu domām, vēstules varētu pārdot par vairāk nekā 10 tūkstošiem angļu mārciņu.

Princeses Diānas vēstules auklei pārdos izsolēVecākā vēstule, kurā 17 gadus vecā Diāna raksta par savu dejotprasmi, datēta ar 1978.gadu. „Visas manas dzīves mīlestība ir dejas. Čečetka, modernās dejas, balets, džezs. Vēl man patīk dziedāt, bet klausīties, kā es dziedu, ir neiespējami, visnotaļ tāpat, kā skatīties, kā dejoju. Es dejoju kā zilonis. Tāpēc neviens uz mani neskatās,” vēstulē raksta Diāna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Uzņēmums ar mērķi pārvilināt konkurentu klientus izsūta tiem draudu vēstules par interneta atslēgšanu

Žanete Hāka, 13.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) ir vērsušies vairāki desmiti patērētāju, informējot, ka viņi saņem rēķinus un draudu vēstules no komersantiem par interneta pakalpojumu apmaksu, lai gan līgumi ar šiem komersantiem nav noslēgti, informē PTAC pārstāvji.

PTAC un SPRK brīdina interneta pakalpojumu lietotājus par SIA Prolain negodprātīgu un prettiesisku rīcību, centienos pārvilināt SIA Simtel klientus, izsūtot tiem rēķinus un draudu vēstules par interneta atslēgšanu.

PTAC rīcībā ir informācija, ka SIA Prolain interneta pakalpojumu lietotājiem sūta elektroniskā pasta vēstules un rēķinus, pieprasot SIA Simtel klientiem veikt interneta pakalpojumu apmaksu un maldinot patērētājus par iepriekš minēto līgumu pārņemšanu, stāsta PTAC direktore Baiba Vītoliņa.

Regulatora Pakalpojumu kvalitātes nodaļas vadītājs Aleksandrs Čerņakovs-Neimarks apstiprina, ka arī SPRK ir saņēmis SIA Simtel klientu sūdzības par SIA Prolain draudu vēstulēm un izrakstītajiem rēķiniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts prezidents mudina Saeimu pilnveidot valdības darbu

LETA, 16.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidenta Andra Bērziņa izveidotā ekspertu grupa šodien nākusi klajā ar otro ziņojumu par Ministru kabineta darba pilnveidošanas iespējām, ziņo Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests.

Lai pilnveidotu valsts pārvaldes modeli, pamatojoties uz minēto ziņojumu, Valsts prezidents ir nosūtījis Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) likumdošanas iniciatīvu, kurā tiek ierosināts grozīt Satversmi, Ministru kabineta iekārtas likumu un Saeimas Kārtības rulli.

Ziņojumā ietvertie priekšlikumi un ieteikumi izstrādāti, balstoties uz pieredzes un situācijas analīzi mūsu valstī, kā arī uz citu demokrātisko valstu pieredzes apzināšanu un praktiķu izteiktajiem viedokļiem un vērtējumiem. Ekspertu grupa savus priekšlikumus ir formulējusi, stingri vadoties no fakta, ka Latvija ir parlamentāra republika un pilntiesīga Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Drošības policijas darbinieks nosūta vēstuli premjera vārdā

Dace Preisa, 14.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Premjera Valda Dombrovska (JL) parakstītā vēstulē Kristīne Alberte apsveikta ar titula «Latvijas māmiņa» iegūšanu un «Ministru kabineta vārdā» viņai izteikta pateicība.

Mulsinoša gan šķita vēstules beigās minētā norāde par gaidāmajām vēlēšanām un aicinājums tajās izdarīt «pareizu izvēli», kā arī tas, ka vēstules parakstītājs pieteikts ne tikai kā Ministru prezidents, bet arī kā apvienības Vienotība premjera kandidāts. Tāpēc pirmā doma Kristīnei bija - tā premjers gatavojas vēlēšanām, izmantojot administratīvos resursus.

Tomēr izrādās, ka to sūtījis viņai kāds paziņa, kura strādā Drošības policijā, liecina laikraksta Diena rīcībā esošā informācija. Vienīgais, ko vēlējies, bijis izjokot.

Kad vēstule jau nonāca Dienas rīcībā, noskaidrojās, ka tās sūtītājs ir Ēriks Cinkus - viņu K. Alberte raksturo kā savu «paviršu paziņu», ko dzīvē redzējusi «trīsarpus reizes». Viņš privātu iemeslu dēļ gribējis izjokot K. Alberti. Viņa teic - uztraucoši ir tas, cik viegli ir viltot oficiālu dokumentu formas. Tomēr vērā ņemams fakts ir arī tas, ka saskaņā ar Dienas rīcībā esošo informāciju vēstules sūtītājs ir Drošības policijas (DP) darbinieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažādu nozaru uzņēmēju asociāciju pārstāvji, zinātnieki, mācībspēki un uzņēmēji nosūtījuši atklātu vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, norādot, ka lēmums nedrīkst būt lēmuma nepieņemšana.

Atklātās vēstules parakstītāji pauž sarūgtinājumu par valdības nespēju pieņemt sistēmiskus attīstības lēmumus. Tas rada apdraudējumu valsts attīstībai ilgtermiņā. "Premjerministra teiktajā šī gada 3. marta LTV raidījumā "1 : 1" bija skaidri redzama vēlme neuzņemties atbildību novadīt līdz galam procesu jautājumā par mežsaimniecības attīstību," uzsvērts atklātajā vēstulē premjeram.

Un tas nav vienīgais piemērs. Latvijas politisko neizlēmību ļoti labi raksturo gadiem neatrisinātais OIK jautājums, ieilgušās diskusijas ap mikrouzņēmuma nodokli, izglītības un veselības nozaru reforma, reģionālā reforma un zemes izmantošanas (ieskaitot arī jau pieminēto mežsaimniecību) jautājums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Valdība virza likumu ar atbalsta pasākumiem Covid-19 seku novēršanai

LETA, 19.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets ceturtdien atbalstīja Finanšu ministrijas izstrādāto likumprojektu par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību, kurā vienuviet ietverts plašu valsts atbalsta pasākumu klāsts slimības seku novēršanai.

Gala lēmums par likumprojektu būs jāpieņem Saeimai.

Likumprojekta mērķis ir noteikt pasākumus valsts apdraudējuma un tā seku novēršanai un pārvarēšanai (pasākumus), īpašos atbalsta mehānismus, kā arī krīzes izdevumus, kas tieši saistīti ar Covid-19 izplatības ierobežošanas finansēšanu.

Paredzams, ka Ministru kabinets noteiks nozares, kurām saistībā ar Covid-19 izplatību ir radušies krīzes izdevumi un kurām ir piemērojami likumā noteiktie pasākumi un īpašie atbalsta mehānismi.

No likumprojekta arī izriet, ka gadījumā, ja krīzes skarto nozaru darba devējs darbinieku nenodarbina vai arī neveic darbinieka saistības izpildījuma pieņemšanai nepieciešamās darbības, šādā gadījumā tiek kompensēta darbinieka atlīdzība, kas ir līdz 75% no darbiniekam noteiktās atlīdzības, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāro mēnesi. Šis tiek formulēts kā dīkstāves pabalsts, kas netiks aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) un valsts sociālās apdrošināšanas obligātam iemaksām (VSAOI).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Datoru drošības tehnoloģijas speciālisti Latvijā konstatējuši simtiem botu tīklā iesaistītu inficētu datorsistēmu, caur kurām lielā apjomā tiek izplatītas surogātpasta vēstules ar saitēm uz inficētām interneta vietnēm un piedāvājumiem izplatīt surogātpastu par maksu. Zombēto datorsistēmu sarakstā nokļuvuši gan mājas lietotāju datori, gan lielāko Latvijas uzņēmumu, mācību un valsts iestāžu datortīkli, Db.lv informēja Kaspersky Lab pārstāvis Latvijā Valdis Šķesters.

Ļoti daudzi interneta lietotāji Latvijā pēdējo nedēļu laikā ir saņēmuši e-pasta sūtījumus krievu valodā ar aicinājumu apskatīt fotogrāfiju arhīvu un saiti uz failu My_foto.exe. Tomēr tikai nedaudzi zina, ka, neskatoties uz ārzemju e-pasta adresēm nosūtītāja laukā, vēstules pārsvarā ir nākušas no datoriem tepat Latvijā.

Liela skaita vienā dienā saņemto surogātpasta vēstuļu automatizēta analīze uzrādīja neiepriecinošus faktus – sūtījumi ar saitēm uz interneta vietnēs izvietotām kaitīgajām programmām masveidā tika izplatīti no 368 unikālām Latvijas IP adresēm. Aiz vairākām no šīm IP adresēm atrodas simti vai pat vairāk par tūkstoti datoru – tātad reālais botu tīklā iesaistīto (zombēto) datoru skaits var būt mērāms pat tūkstošos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija jau iepriekš informējusi sabiedrību par krāpniecības veidiem, kas notikuši interneta vidē. Likumsargi atkāroti aicina iedzīvotājiem būt uzmanīgiem un kritiski izvērtēt interneta vidē pieejamo informāciju un riskus, kas saistīti ar savu personīgo datu, tostarp kredītkaršu datu, sniegšanu trešajām personām, informē Valsts policija.

Pēdējā laikā novēroti divi jauni krāpšanas veidi – neeksistējoša kompensācija internetkrāpnieku upuriem un viltus loterija.

Valsts policija saņēmusi informāciju par diviem pēdējā laikā novērotiem krāpšanas veidiem, kas saistīti ar naudas līdzekļu pārskaitījumiem. Šobrīd parādījies jauns krāpniecības veids, kad interneta lietotājiem tiek nosūtītas e-pasta vēstules, ziņojot, ka Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) kompensē zaudējumus internetkrāpšanas upuriem. E-pasta vēstules saņēmējam tiek stāstīts, ka viņš ir nonācis to personu sarakstā, kuriem SVF ir gatavs pārskaitīt kompensāciju – 850 tūkstošu ASV dolāru apmērā. Taču, lai saņemtu minēto naudas summu, e-pasta vēstules saņēmējam ir jāsedz administratīvās izmaksas un jāpārskaita 5000 ASV dolāru, kā arī jāsniedz personas dati. Valsts policija norāda, ka būtiski vērst uzmanību, ka e-pasta vēstule rakstīta kļūdainā latviešu valodā, turklāt e-pasta vēstules autors norādīts kādas Togo Republikas pilsētas bankas direktors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Motivācijas vēstules: Vai darba devēji tās lasa?

Inga Daliba, CV Market Latvia mārketinga menedžere, 09.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

CV Market Latvia martā veica darba un karjeras vortāla CVmarket.lv lietotāju aptauju par motivācijas vēstuļu jautājumu. 61% no aptaujas aizpildītājiem uzskata, ka darba devēji ignorē, nelasa CV pievienotās motivācijas vēstules, bet 39% ir pretējās domās. Motivācijas vēstules būtība ir nodibināt kontaktu ar cilvēku, kurš veic darbinieku atlasi, pāris teikumos prezentēt sevi un pateikt, ar ko Jūs esat īpašs un kāpēc esat atbilstošs konkrētajai vakancei. Bet, vai Jūsu sūtītās motivācijas vēstules lasa un kā uzrakstīt vēstuli, kuru izlasa, par to sīkāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Siguldas centrālās daļas attīstībā vietējie uzņēmēji cer reiz sagaidīt vēl mīlīgākus vaibstus – vairāk kafejnīcu, nelielu veikaliņu, suvenīru un amatnieku bodīšu

Pirms diviem gadiem Siguldā, Ausekļa ielā, divas māsas atvērušas kafejnīcu Mr. Biskvīts. Vieta esot iesildīta, un drīz pēc tam šeit biznesu esot uzsākuši vēl citi ēdināšanas uzņēmumi. «Siguldā veiksmīgam biznesam piemērotas vietas atrašana ir svarīgākais nosacījums. Pilsēta ir plaša. Šīs divas ielas – Ausekļa un Pils iela – ir pats, pats centrs. Tā attīstībā sava loma ir arī pirms diviem gadiem atjaunotajai dzelzceļa stacijai. Vide ir sakārtota un tūristiem patīkama,» teic kafejnīcas–konditorejas Mr. Biskvīts līdzīpašniece Kristīne Gorodecka. Par konkurenci uzņēmēja neuztraucoties, sakot, lai baidoties citi. Uzņēmums divos gados esot uzņēmis apgriezienus un atvēris vēl divas kafejnīcas – vienu Turaidā, kur lielākā daļa apmeklētāju esot ārvalstu tūristi, kā arī pie Tarzāna šķēršļu parka. «Visas trīs kafejnīcas atrodas vietās, kur ir visvairāk tūristu. Ir ko rauties. Pašas darām visu – esam īpašnieces, sagādnieces un strādājam arī aiz letes. Lielākā problēma ir personāls. Labus darbiniekus Siguldā atrast ir grūti, tie ir zelta vērti,» atzīst K. Gorodecka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemassvētku vecītis uzskata, ka labākā dāvana ir laiks. Ziemassvētkos svarīgākais ir sirsnīga kopā būšana un materiālas dāvanas ir kā suvenīrs, lai mēs atcerētos šo brīdi.

Biznesa portāls db.lv viesojās Ziemassvētku vecīša birojā Pāvilostas novada Ziemupē. Jau vairākus gadus svētku laikā Rūķupē ikviens var satikt īstu Ziemassvētku vecīti.

Kā stāsta viena no Rūķupes aktīvistēm Daiga Kadeģe, šis stāsts ir gana sens. Ideju par Ziemupi kā Ziemassvētku vecīša mājvietu pasviedis kāds Austrālijas latvietis un tā vietējiem ļoti iepatikusies.

Ziemassvētku vecīša biroju biedrība Ziemupīte sāka veidot 2006.gadā. D.Kadeģe atzīst, ka sākumā bija raizes par to, kāda būs cilvēku atsaucība. «Sākām šo projektu ar bailēm, bet sapratām, ka interese ir pārsteidzoši liela. Visi pieaugušie pēkšņi šeit kļūst par bērniem. Pie mums brauc gan tādi, kuriem ir divi gadi, gan tādi, kam astoņdesmit,» lepojas D.Kadeģe.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vai Latvijas iedzīvotāji ir gatavi strādāt nekvalificētu darbu, cik par to viņi vēlas saņemt un kāpēc bankas darbinieks vēlas būt krāvējs – to ar kārtējā eksperimenta palīdzību vēlējās noskaidrot žurnālists un blogeris Deniss Barteckis.

Viņš ievietoja sludinājumu portālā un gaidīja iedzīvotāju reakciju.

«Veicu vēl vienu sociālo eksperimentu. Publicēju sludinājumu par vakanci portālā ss.lv. Nenorādīju nekādu specifiku vai darba samaksu. Uzrakstīju tikai dažus teikumus divās valodās. 20 minūšu laikā sludinājumam bija vairāk nekā 400 skatījumu, bet epastā saņēmu vairāk nekā 200 vēstules. Un tas notika, neskatoties, ka sludinājumu publicēju pēc pusnakts. Interesanti, ka cilvēki sūtīja CV ar motivācijas vēstulēm. Kāds amats tika piedāvāts? Krāvējs! Dienas laikā sludinājuma skatījumu skaits sasniedza 5000, bet saņemto vēstuļu skaits – vairāk nekā 1400. Turklāt lielākā daļa saņemto vēstuļu nebija no deklasētiem elementiem, bet pat tādiem, kam ir pat augstākā izglītība un diezgan laba darba pieredze. Ja vien viņi, protams, norādīja patiesu informāciju par sevi.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas Pasts ir izstrādājis jaunus vēstuļu sūtījumu tarifus

, 04.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Pasts ir pabeidzis darbu pie pasta pakalpojumu tarifu projekta un šā gada 1. septembrī iesniedza to izskatīšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai, Db.lv informēja VAS Latvijas Pasts Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Inese Kreicberga,

Jaunais tarifu projekts paredz vēstuļu sūtīšanas tarifu kāpumu, kas pamatots ar nepieciešamo pasta darbinieku atalgojuma pieaugumu un pēdējos gados strauji pieaugošo ražošanas izmaksu segšanu. Vidējais tarifu pieaugums iekšzemes pasta sūtījumiem plānots 29.8% apmērā. Tarifu projektā noteiktie tarifi ir absolūtais minimums, lai kompensētu pieaugošās izmaksas. Pēdējoreiz vēstuļu sūtīšanas tarifi tika paaugstināti pirms 3 gadiem – 2006. gada 1. janvārī.

Jaunais pasta pakalpojumu tarifa projekts paredz, ka vienkāršas A klases (prioritārās) iekšzemes vēstules svarā līdz 20 gramiem nosūtīšana sadārdzināsies par 9 santīmiem un maksās 40 santīmus iepriekšējā 31 santīma vietā. Savukārt B klases iekšzemes vēstuļu tarifs ir diferencēts atkarībā no sūtījuma apjoma un veida. Liela apjoma centralizētiem sūtījumiem tarifi pieaugs no 22 līdz 25 santīmiem, bet parastam sūtījumam no 22 līdz 35 santīmiem.

Komentāri

Pievienot komentāru