Pasaulē

Moody’s dod triecienu Spānijas pūliņiem pārdot problēmu vajātas bankas

Jānis Rancāns, 04.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s samazinājusi trīs Spānijas banku reitingus, tādējādi dodot triecienu valdības pūliņiem atrast tām pircējus.

Lielākajai Spānijas valstij piederošajai bankai Bankia reitings samazināts par divām pakāpēm līdz B1. Savukārt bankām Catalunya Banc un NCG reitingi samazināti līdz B3. Visām trim kredītiestādēm piešķirtas negatīvas nākotnes perspektīvas. «Aktīvu kvalitāte visās trijās bankās saglabājas vāja. Iespējama arī turpmāka situācijas pasliktināšanās,» norāda Moody’s.

Aģentūra arī pauda uzskatu, ka minētajām Spānijas bankām būs grūtības sasniegt peļņu. «Plašu restrukturizāciju paveikšana [kuras pieprasa Eiropas Komisija], lai gan no vienas puses svarīga, lai panāktu to ilgtermiņa finansiālu dzīvotspēju, sagādā risku pašām bankām,» norāda aģentūra.

Reitingu aģentūras paziņojums par banku kredītreitingu samazināšanu notiek Spānijas valdībai nepiemērotā laikā. Madride līdz 2016. gadam iecerējusi pārdot Catalunya Banc un NCG. Šogad jau tika mēģināts pārdot Catalunya, taču bez rezultātiem.

Minētās bankas tika nacionalizētas un saņēma kapitāla injekcijas miljardiem dolāru apmērā pērn, kad izcēlās Spānijas banku krīze, kuras ietvaros valsts lūdza starptautisku finanšu palīdzību saviem kredītdevējiem. Saskaņā ar vienošanos, kas tika panākta ar Eiropas Komisiju, Spānijas bankām nāksies samazināt savu plašo filiāļu tīklu un izsniedzamo aizdevumu apjomus.

Jau vēstīts, ka parādu krīzes nomocītās Spānijas tautsaimniecība gada pirmajā ceturksnī, salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni samazinājusies par 0,5%, liecina Spānijas statistikas biroja dati. Savukārt gada skatījumā Spānijas tautsaimniecība samazinājusies par 2%. Turklāt Spāniju nomoka milzīgs bezdarbs (bezdarba līmenis tuvojas 30% atzīmei).

Komentāri

Pievienot komentāru