Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar motociklu parādes braucienu no Zaķusalas TV torņa 25. aprīlī tika atklāta šī gada oficiālā moto sezona.

Diena izdevusies neticami pavasarīga, ēnā termometrs tuvojās 25 grādiem pēc Celsija. Tikai dažs labs ādainais palicis savā ādā. Pasākuma norisi organizēja Latvijas Motoklubu asociācija (MCA). Tā jau bija 6. sezona, kad motobraucēji no visas Latvijas tika aicināti organizēti izbraukt parādes apli un atzīmēt moto transporta parādīšanos ielās.

picturegallery.69db42a7-b988-4c73-a815-7f77d4c43380

Šoreiz, pēc saskaņošanas ar Rīgas Domi, policiju, Rīgas Satiksmi un SIA Luksors, brauciena maršruts tika apstiprināts sekojošs: LVRTC tornis- Salu tilts- Krasta iela- Akmens tilts- Mūkusalas iela- K.Ulmaņa gatve - Lielupe Akvaparks. Kā apgalvoja Satiksmes uzraudzības departamenta priekšnieks E. Zivtiņš LR 1 programmā Monopols pie stūres, salīdzinot ar pagājušo gadu, šajā sezonas sākuma posmā negadījumi ar motobraucējiem esot 3 reizes mazāk, nekā pērn šajā laika posmā. Turklāt ar organizētajiem moto klubiem ( MC) problēmu ir maz. Galvenais, ar ko grēko motociklisti, protams, ir ātrums.

Atklāšanas ceremonija pulcēja ap 4000 dalībnieku, un pēdējie no Zaķusalas izbrauca, tad, kad pirmie jau baudīja saules starus pie Akvaparka. MCA un MC Vēja Brāļu Ordenis prezidents Aivars Freimanis uzteica visu dalībnieku vēlmi būt kopā sezonas atklāšanā un pateicas pilsētniekiem par izpratni satiksmes ierobežojuma laikā. MC Hermejs prezidents un MCA valdes biedrs uzņēmējs Vladimirs Barinovs atzīmēja motociklistu spēju būt organizētam spēkam un to, ka aizvien biežāk ļaudis izvēlas sev motociklu kā vienu no ekonomiska transporta līdzekļa risinājumiem vasaras periodā.

Pasākuma laikā varēja balsot par Labāko 2009. gada sezonas motociklu. Noteikums bija viens – motociklam jābūt individuālo darba roku skartam. Finālā piedalījās 5 šādi spēkrati. Balsojuma rezultātā 1. vietu izcīnīja Harley Davidson Heritage Softail Lielvārdes josta. Balts krāsojums, ar tautisku apdari stilizētas Lielvārdes jostas ornamentikā un Rīgas panorāmu uz degvielas tvertnes. Tā autors Uģis Spēlmanis (SIA Tanders) uzvaru izcīnīja ar 74 balsīm. Kā paskaidroja uzvarētājs, viens no uzvaras nosacījumiem bija tāds, ka spēkratam jāspēj veikt attālums no Zaķusalas līdz Lielupei.

Pasākuma laikā starp motociklistiem atradās 2 braši norvēģu ceļotāji, kuri ar 1937. gada mocīšiem Nimbus aprīkotiem blakusvāģiem, veic pasaules apceļojumu. Viens no dalībniekiem Klaus Ulvestad paskaidroja : „Neesam bagāti, taču traki gan. Ceram pusotra gada laikā ceļojumu veikt. Latvijā esot pirmoreiz un īstā brīdī. Parādi izbraukšot noteikti.”

Kopumā šogad sezonas atklāšana ir plaši apmeklēts pasākums, kas norāda, ka nekādas dižķibeles Latvijas moto saimi nespēj skart.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Majoru kultūras namā izstādītas vaska figūras

Jūrmalā, Majoru kultūras namā, Jomas ielā 35, atkal atvērta Vaska figūru izstāde, ko pēc divu gadu pārtraukuma ar atjaunotu saturu piedāvā firma MTU Fantasy no Igaunijas.

Atklās izstādi Neskartie. Latvijas tekstilmāksla

Ārzemju mākslas muzejā 7.jūlijā pl.17.00 tiks atklāta Latvijas Tekstilmākslas asociācijas rīkotā izstāde Neskartie. Latvijas tekstilmāksla.

Būs apskatāmi Tiroles mākslinieku darbi

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā no 11. jūlija līdz 2. augustam būs apskatāma Austrijas mākslas izstāde Audums un akmens.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kristīne Opolais atgriezīsies uz Siguldas svētku skatuves

Kristīne Opolais, kura šajā sezonā veiksmīgi debitējusi pazīstamos pasaules opernamos, iespēju robežās neatsaka dalību arī koncertos un izrādēs Latvijā. Atsaucoties Siguldas opermūzikas svētku rīkotāja Daiņa Kalna aicinājumam, 18. jūlijā pēc vairākiem gadiem K. Opolais atgriezīsies uz Siguldas svētku skatuves.

Latvijā viesosies norvēģu koris

Rīgā, Vamierā un Dubultos ar garīgās mūzikas programmu no 30.jūnija līdz 3.jūlijam ciemosies jauktais koris no Norvēģijas Volda Vokal, informēja kultūras projektu koordinatore Ginta Tropa.

Upe tuviem un tāliem izdod Sibīrijas Latviešu dziesmas

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Drīz tiks atklāta motosezona, taču liela daļa autobraucēju ar bažām gaida Brīvo vanagu uzlidojumu galvenokārt nekorektas motociklistu braukšanas kultūras dēļ.

Latvijas Motoklubu asociācijas valdes loceklis, motociklu būvētājs un braukšanas instruktors Uģis Spēlmanis atzīst, ka pēdējā laikā tā ir krietni vien uzlabojusies. Turklāt statistikas dati liecina, ka pērn no 148 bojā gājušajiem ceļu satiksmes dalībniekiem tikai trīs ir bijuši motociklisti, kas atspēko sabiedrības aizspriedumus. Motobraukšana ir dzīvesveids, taču arvien vairāk cilvēki motociklu uzskata par transporta līdzekli, tā nav tikai spēļmantiņa, kas domāta izklaidēm, teic U. Spēlmanis.

Fragments no intervijas, kas publicēta 8.marta laikrakstā Dienas Bizness:

Kurā vecumā pirmo reizi uzkāpāt uz motocikla? Kā sākās jūsu aizraušanās ar šo spēkratu?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šo sestdien, 24. aprīlī, Rīgā tiks atklāta 2010. gada motosezona.

Pasākuma plāns:

11.30. Kārtošanās kolonnai Zaķusalā TV torņa pakājē. ( MC klubi sākumā , pārējie pēc tam)

12.00. Parādes kolonnas starts no Zaķusalas Virzīsimies uz Biķernieku komplekso sporta bāzi.

Maršruts: Zaķusala - Mūkusalas iela - Daugavgrīvas iela - Vanšu tilts - Raiņa bulvāris – Brīvības iela – Šmerlis - Biķernieku kompleksā sporta bāze.

Kolonnas ierašanās Biķernieku sporta bāzē ap 13.00. no Kinostudijas puses, nogriešanās pie suņu laukuma.

13.30.-14.30. Reģistrācija motociklu sacīkstēm visu veidu motocikliem.

14.00. Gada Motocikls 2010 pārbūvētu un ziemas laikā izdaiļoto moču balsojums skatītāju un dalībnieku vērtējumā. Un atkal – piedalās gan ielas motocikli, gan čoperi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notiks mākslas darbu izsole

Privātajā Latviešu Mākslas muzejā 3.jūlijā 19:00 tiek rīkota Latvijas vecmeistaru un mūsdienu mākslas darbu izsole.

Šodien Rīgā notiks veloparāde un velopikniks

Šodien, 27.jūnijā, pulksten 15.00 Rīgā notiks neparasta dizaina velosipēdu parādes brauciens no Šmerļa ielas uz Sūnu salu pie Mīlgrāvja tilta, informēja Rīgas domes pārstāve Ieva Prauliņa.

Notiks plazmas virsmas inženierijas jautājumiem veltīta konference

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Lielajā aulā, Kaļķu ielā 1, 9.jūnijā un 10.jūnijā notiks pirmā starptautiskā RTU un Eiropas Plazmas un virsmas jonu inženierijas komitejas organizētā zinātniskā konference Plazmas virsmas inženierija - aizsardzības un dekoratīvie pārklājumi, kurā ar priekšlasījumiem piedalīsies aptuveni 45 zinātnieki no 12 pasaules valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jespers Nordāls rādīs savas filmas par t.A.T.u un karostu

Laikmetīgās mākslas centrā trešdien, 8.jūlijā, pulksten 19.00 notiks mākslinieka Jespera Nordāla (Stokholma) darbu prezentācija. Līdzās savai jaunākajai filmai The t.A.T.u. project (2009), kas stāsta par pazīstamo krievu popmūzikas duetu, mākslinieks izrādīs arī Karostā tapušos video Crazy Girls (2001) un Field Trip (2002), informēja Laikmetīgas mākslas centra projektu koordinatore Elīna Hermansone.

Uz kino Rīga lielā ekrāna būs Stravinskis un krievu balets

Šā gada 1.jūlijā plkst. 19:00 kino Rīga aicina uz cikla Krievu baleta zelta programma otro uzvedumu – viena no 20. gadsimta ietekmīgākajiem komponistiem Igora Stravinska viencēliena baletu vakaru Stravinskis un krievu balets Sanktpēterburgas Marijas teātra baleta trupas izpildījumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Leļļu teātris ieviesīs draugu kartes

Latvijas Leļļu teātra 64. sezona noslēdzas ar leļļu izrādi Skroderdienas Silmačos 21. jūnijā 18.30 teātra lielajā zālē un 22.jūnijā 19.00 Lizuma brīvdabas estrādē. 2009./2010. gada sezona Latvijas Leļļu teātrim būs 65. – jubilejas darba sezona, informēja teātra pārstāve Daina Strelēvica.

Valmieras teātris dosies viesizrādēs uz Rīgu

Valmieras teātris 2008./2009. gada sezonu noslēgs 22. jūnijā ar izrādi Skroderdienas Silmačos un brīvdabas izrādi Latviešu laiks, kas pirmizrādi piedzīvos 20. jūnijā Cēsu viduslaiku pilsdrupās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Apdrošināto motociklu skaits šogad varētu augt par 10%

Žanete Hāka, 11.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gada sezonas vidū kopsummā OCTA apdrošināšana bija 43% jeb vairāk nekā 18 tūkstošiem no visiem 42 tūkstošiem reģistrētajiem motocikliem (tajā skaitā tricikli, kvadricikli un mopēdi), liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) dati.

Saskaņā ar OCTA likumu OCTA apdrošināšana nepieciešama ne tikai motocikliem, bet kopš 2011. gada rudens arī mopēdiem, kuriem motora tilpums nepārsniedz 50 kubikmetrus, skaidro LTAB. Līdz ar to arī gadījumos, kad satiksmes negadījumu izraisa šāda mopēda vai motorollera vadītājs, negadījuma rezultātā cietušajiem ir tiesības saņemt apdrošināšanas atlīdzību no zaudējumus nodarījušā transportlīdzekļa OCTA apdrošinātāja. Tomēr ne visi šādu spēkratu īpašnieki ir informēti par OCTA nepieciešamību.

Sods par braukšanu bez OCTA motociklu īpašniekiem ir 60-80 lati, bet mopēdu īpašniekiem – 20 lati, skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

OCTA polises jāiegādājas arī mopēdu un motorolleru īpašniekiem

Lelde Petrāne, 22.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī oficiālā motosezonas atklāšana šogad ieplānota 26.aprīlī, salīdzinoši siltie laikapstākļi sekmējuši to, ka motobraucēji OCTA polises pastiprināti sākuši iegādāties jau martā. «Šā gada martā motobraucēju noslēgto OCTA līgumu skaits sasniedzis 6388, kas ir par gandrīz 10% vairāk nekā pērn un pieckārt vairāk nekā 2013.gadā,» informē Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Šā gada pirmajos trīs mēnešos motociklu, mopēdu un motorolleru īpašnieki bija noslēguši 7851 OCTA polišu iegādes līgumus.

2014.gadā motobraucēji pavisam kopā iegādājās tuvu 34 000 OCTA polises. «Moto transporta vadītāju iegādāto OCTA polišu skaits pieaug no gada uz gadu. Jāatzīmē, ka proporcionāli lielākais noslēgto līgumu skaita pieaugums vērojams 2012. un 2013.gadā, kas skaidrojams ar to, ka no 2011. gada 26. oktobra spēkā ir likuma norma, ka OCTA polise jāiegādājas arī mopēdu un motorolleru īpašniekiem,» skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs.

«Pēdējos gados novērojam, ka motosezona aizvien pagarinās, kas skaidrojams ar salīdzinoši siltajiem pavasara un rudens mēnešiem. Piemēram, pērn septembrī tika noslēgti 2027 līgumi, bet oktobrī 1155 līgumi. Savukārt šā gada februārī noslēgto līgumu skaits sasniedza 1076,» informē J.Stengrevics, piebilstot, ka lielākā daļa OCTA polišu mototransportam tiek iegādāta uz 6 mēnešiem, savukārt visam gadam polisi iegādājas gandrīz 20% mototransporta līdzekļu īpašnieku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svētdien, 26.aprīlī notiks motosezonas atklāšanas svētki un tradicionālā motociklistu parāde, informē pasākuma rīkotāji.

«Pagājušajā gadā motosezonā pulcējās ap 5000 motociklu un arī šogad sagaidām lielu motobraucēju atsaucību. Pasākums, kuram starts tiek dots pie t/c Mols, jau kļuvis par tradīciju, kas moto entuziastu aprindās tiek gaidīts ar ilgu un rūpīgu gatavošanos,» pauž Motoklubu asociācijas pārstāvis Arnis Blodons.

Svētdien jau no plkst.10 pie t/c Mols sāksies motobraucēju pulcēšanās, treniņbraucieni un gatavošanās lielajam parādes braucienam. Pulksten 13 motociklisti dosies sezonas atklāšanas parādē, izbraucot no t/c Mols un dodoties pa Salu tiltu, Mūkusalas ielu, Raņķa dambi, Vanšu tiltu un caur Pils laukumu nonākot 11. novembra krastmalā. Tur ar plašu izklaides un kultūras programmu līdz pulksten 18 turpināsies sezonas atklāšanas svētki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1. PTAC: Swedbank drīkstēja paaugstināt procentu likmes

2009. gada sākumā Swedbank saviem klientiem masveidā palielinājusi procentu likmes īstermiņa kredītlīnijām, skaidrojot to ar latu sadārdzinājumu. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) šādu bankas rīcību tolaik atzina par pieļaujamu, pamatojoties, pieaugusi naudas vērtība.

2. 1 500 Ls par dzīvi privātmājā

Šī gada otrajā pusē aktualizējušais jautājums par nekustamā īpašuma nodokli izraisi plašu sabiedrības rezonansi. Sākotnēji tika paredzēts ieviest ar 2010. gadu ar šī nodokļa palīdzību no cilvēku maciņiem mēģinās izvilkt labākajā gadījumā pāris simtus latus, bet sliktākajā gadījumā pat vairākus tūkstošus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Rallija sezona noslēgsies Kuldīgā

, 26.09.2009

Rallijā Latvija – Kuldīgas rudens 2009 būs iespēja redzēt divus Mitsubishi Lancer WRC automobiļus no kuriem vienu stūrēs Ivars Vasaraudzis ar stūrmani Pēteri Spredzi, bet otru – ekipāža Raimonds Kisiels/Gatis Panavs. (Foto: Z. Zālmanis, Nikon)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaut arī N4 klasē Latvijas 2009.gada čempions ir zināms un tas ir Aivis Egle, cīņas gaidāmajā rallijā Latvija – Kuldīgas rudens 2009 nebūs mazāk spraigas kā iepriekšējos piecos čempionāta posmos. Tieši otrādi – sezonas pēdējais posms noteiks iznākumu visās pārējās klasēs, kā arī komandu kopvērtējumā.

Par Latvijas autorallija čempionu pēc rallija Kurzeme 2009 jau piekto reizi tika kronēts Aivis Egle, jo viņa pārsvars pār tuvāko sekotāju čempionāta kopvērtējumā – Jāni Vorobjovu – pirms pēdējā posma ir 14 punkti un tos dzēst nav iespējams pat ar uzvaru. Teorētiski Aivis Egle pat varētu atpūsties un rallijā Latvija – Kuldīgas rudens 2009 nestartēt, jo kārotais tituls jau ir izcīnīts, tomēr aizraušanās ar šo sportu darījusi savu un Aivis Egle ir pieteicies startam arī Kuldīgas apkaimē, tiesa gan, nu jau pie A+ klases sacīkšu automobiļa stūres.

Lai arī Jānim Vorobjovam kārtējo reizi autorallija čempiona tiltuls šogad ir gājis secen, Kuldīgā atslābt nedrīkstēs un nāksies vien braukt ar pilnu atdevi, lai nepazaudētu vicečempiona titulu. Šobrīd kopvērtējumā Jānis tikai par 5 punktiem apsteidz tuvāko sekotāju Māri Neikšānu. Vēl svaigā atmiņā ir abu sportistu sacensība rallijā Kurzeme 2009, kur tikai pēdējā ātrumposmā tika noteikts uzvarētājs – finišā pēc 100 nobrauktiem kilometriem Vorobjovs Neikšānu apsteidza vien par nepilnām 5 sekundēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Serēnai Viljamsai 17 000 dolāru sods par pārkāpumiem «US Open» finālā

LETA, 10.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu tenisa zvaigzne Serēna Viljamsa saņēmusi naudas sodu par pārkāpumiem ASV atklātā čempionāta finālā, kamēr Sieviešu tenisa asociācija (WTA) nostājusies tenisistes pusē.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka sestdien ASV atklātā čempionāta sieviešu vienspēļu turnīrā triumfēja Japānas tenisiste Naomi Osaka, kura ar rezultātu 6-2, 6-4 pārspēja titulēto Viljamsu.

Osakas pirmo «Grand Slam» titulu aizēnoja viņas pretinieces uzvedība kortā. Amerikāņu zvaigzne otrā seta astotajā geimā tika sodīta ar zaudētu geimu, jo mača laikā neatļauti saņēma trenera palīdzību, lauza raketi un apvainoja spēles galveno tiesnesi Karlosu Ramosu, nosaucot viņu par zagli un solot, ka viņš vairs nekad netiesās Viljamsas spēles.

ASV Tenisa asociācija («USTA») lēmusi, ka par šiem pārkāpumiem viņai jāmaksā attiecīgi 4000, 3000 un 10 000 ASV dolāru sodi jeb kopā 17 000 ASV dolāri (14 685 eiro). Tiesa, tā gan ir niecīga daļa no 1,85 miljonu ASV dolāru prēmijas, ko viņa saņēma par fināla sasniegšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Rallijs Kurzeme 2009 sola ūdens šaltis

, 06.08.2009

“Trase ir ļoti interesanta. Ja salīdzina ar citiem pilsētas ātrumposmiem, kurus esmu braucis, šis ir īpašs,” tā pilsētas posmu pēc testiem komentē V. Lebedevs. “Trase ir ātra, daudz interesantu un sarežģītu pagriezienu, tramplīnu. Īpaši interesants ir brasls. Man patīk!” (Foto: Rallijs Kurzeme)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušās nedēļas nogalē Liepājā populārais autosportists Viktors Lebedevs testa režīmā veica rallija Kurzeme 2009 trasē iekļauto pilsētas posmu. Trasē iekļauti interesanti un pilsētas posmiem neierasti elementi – metoši tramplīni un ūdens brasls.

“Trase ir ļoti interesanta. Ja salīdzina ar citiem pilsētas ātrumposmiem, kurus esmu braucis, šis ir īpašs,” tā pilsētas posmu pēc testiem komentē V. Lebedevs. “Trase ir ātra, daudz interesantu un sarežģītu pagriezienu, tramplīnu. Īpaši interesants ir brasls. Man patīk!”Rallijs emKurzeme 2009/em sola ūdens šaltis

Pēdējo reizi šāds elements rallija trasēs bija iekļauts 2003. gadā rallijā "Sigulda". Ātrumposms ar nosaukumu "Argentīna" bija ļotRallijā Kurzeme 2009 sportistiem ūdens brasls būs jāšķērso divas reizes. 2 kilometrus garajam ātrumposmam ar nosaukumu Liepāja startu dos 29. augustā plkst. 17:18 un 17:39. Sportisti trasē dosies pēc rāvējslēdzēja principa. (Foto: Rallijs Kurzeme)i Rallijā Kurzeme 2009 sportistiem ūdens brasls būs jāšķērso divas reizes. 2 kilometrus garajam ātrumposmam ar nosaukumu Liepāja startu dos 29. augustā plkst. 17:18 un 17:39. Sportisti trasē dosies pēc rāvējslēdzēja principa. (Foto: Rallijs Kurzeme)populārs rallija fanu vidū un pulcēja lielas skatītāju masas. Diemžēl līdz ar rallija "Sigulda" izzušanu izzuda arī šis posms.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tenisiste Anastasija Sevastova svētdien ASV atklātā čempionāta astotdaļfināla spēlē pret pieckārtējo Grand Slam turnīru uzvarētāju Mariju Šarapovu nodemonstrēja savu raksturu un aukstasinību, izcīnot uzvaru trīs setos un otro gadu pēc kārtas sasniedzot šo sacensību ceturtdaļfinālu.

Fotogalerija skatāma augstāk!

Sevastova grūtā cīņā, kura ilga divas stundas un 18 minūtes, svinēja uzvaru ar 5-7, 6-4, 6-2.

Turnīrā ar 16.numuru izliktā Sevastova, kura pasaules rangā atrodas pozīciju zemāk, pērn ASV atklātajā čempionātā aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, savukārt kādā no Grand Slam turnīriem viņa labāko 16 skaitā spēlēja trešo reizi karjerā, astotdaļfinālā cīnoties arī 2011.gada Austrālijas atklātajā čempionātā.

Par ceturtdaļfināla sasniegšanu Sevastova nopelnījusi 430 WTA ranga punktus, kas viņai ļaus saglabāt vietu pasaules ranga 20 labāko skaitā arī pēc šī turnīra beigām.

Nākamajā kārtā, kurā notiks jau cīņa par pusfinālu, Sevastova tiksies ar amerikānieti Sloeinu Stīvensu, kura rangā ir 83.vietā. Stīvensa svētdien ar 6-3, 3-6, 6-1 uzvarēja vācieti Jūliju Gērgesu, kurai turnīrā bija 30.numurs, bet rangā viņa ir trīs pozīcijas zemāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ieguldījumu fondi

Par lielāku pensiju vecumdienās rūpējas jau 195 tūkstoši cilvēku

Ieva Mārtiņa, 21.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada marta beigās 3. līmeņa jeb privāto pensiju plānu, kuros tiek uzkrāts pensijas kapitāls papildu 1. un 2. pensiju līmeņa plānu līdzekļiem,dalībnieku skaits sasniedzis 194,68 tūkstošus.

Latvijas komercbanku asociācijas privāto pensiju fondu komitejas apkopotie dati liecina, ka, salīdzinot ar 2010.gada decembra beigām, privātās pensijas krājēju skaits pieaudzis par 1142 dalībniekiem. Tajā skaitā atklātajos piecu pensiju fondu pārvaldītajos 18 pensiju plānos dalībnieku skaits audzis par 1149, bet vienīgā slēgtā pensiju fonda pārvaldītā pensiju plāna dalībnieku skaits sarucis par septiņiem cilvēkiem. Uz šā gada marta beigām dalībnieku iemaksātais un uzkrātais kapitāls 3. pensiju līmenī kopumā sasniedzis 114,5 miljonus latu, tajā skaitā atklātajos pensiju plānos – 82,5 miljonus latu. Salīdzinot ar 2010. gada beigām, atklāto pensiju plānu pārvaldīto aktīvu apjoms audzis par 2,3 miljoniem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par sviešanu Bušam ar kurpi 3 gadi cietumā

, 12.03.2009

Irākā bija atklāta arī skulptūra kurpes formā par godu tam, ka Irākas žurnālists bija atļāvies sviest ar savu kurpi ASV prezidentam.

Foto: REUTERS/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Žurnālistam Muntadaram al-Zeidi (Muntadhar al-Zeidi), kurš kādas preses konferences laikā sviedis toreizējam ASV prezidentam Džordžam Bušam ar kurpi, Irākas tiesa par šo rīcību piespriedusi trīs gadus cietumā, ziņo CNN.

Db.lv jau vēstīja, ka Irākā bija atklāta arī skulptūra kurpes formā par godu tam, ka Irākas žurnālists bija atļāvies sviest ar savu kurpi ASV prezidentam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meksikā atklāta pasaules lielākā naftas ieguves vieta, kuras krājumi tiek lēsti ap 139 miljardiem barelu jēlnaftas, atsaucoties uz El Universal, ziņo lenta.ru.

Naftas krājumi tika atklāti netālu no esošās naftasgāzes bāzes Čikontepek, kas ir apmēram 4000 kvadrātkilometru plaša. Lai sāktu naftas ieguvi no jaunatklātajiem krājumiem, plānots izveidot vairāk nekā 17 tūkstošus urbumu - pa 1000 urbumiem gadā.

Meksikas valsts naftas kompānijas Pemex (Petroleos Mexicanos) pārstāvji apgalvo, ka pašlaik nav iespējams iegūt rezervēs esošo naftu, jo nav teholoģiju, ar kuru palīdzību to varētu īstenot. Pēc kompānijas aplēsēm, nepieciešamās tehnoloģijas Meksikā varētu būt izstrādātas tikai aptuveni 2040. gadā. Līdz tam laikam Pemex plāno iegūt no jaunajām rezervēm tikai 18 miljardus barelu naftas un gāzes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ko saka paši megapelnītāji

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 10.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Andrejs Livanovičs (Energy Consulting):

„Tas ir tāds pīķis kā Everests Himalajos. Tas bija ļoti trekns gads, ar kura augļiem man jāapietas daudz prātīgāk nekā Aigaram Kalvītim ar saviem treknajiem gadiem. Manā konsultāciju biznesā viens cikls ir 5-6 gadi. Tas nozīmē, ka es uz šīs peļņas rēķina dzīvoju iepriekšējos divus gadus un vēl dzīvošu 3-4 gadus. Jāturpina strādāt, un ar peļņu jāapietas ļoti prātīgi. Es to uztveru kā lielu debesu dāvanu, par kuru jābūt pateicīgam un ar kuru jāapietas ļoti prātīgi. 2008. gadā peļņa būs, taču daudzas reizes mazāka, bet 2009.gadā – vēl mazāka.”

Guntis Rāvis (Skonto būve):

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas cukurfabrikas ražotais Jelgavas cukurs, Jaunalko degvīns Arseņič un Staburadzes konditorejas Pedro Pizza ir daži no produktiem, ka kļuvuši par pircēju iecienītākajiem un šodien saņēma Latvijas Tirgotāju asociācijas balvu Gada prece 2009.

Nosaukums Gada prece ieguvusi jau starptautisku atzinību un šogad kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija, aizgūstot pieredzi no Latvijas Tirgotāju asociācijas, nominējušas Gada prece 2009 savu pircēju visiecienītākās preces. Pircēju iecienītāko preču noteikšanu, ņemot vērā to pārdošanas apjomus, LTA uzsāka 2003.gadā. Kā jau katru gadu, Latvijā tika noteiktas pircēju visiecienītākās preces, Latvijas Tirgotāju asociācijai aptaujājot valsts nozīmīgākos tirdzniecības uzņēmumus – RIMI, Maxima, IKI, Elvi, Narvesen, Aibe, Prisma un citus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vupertāles vides institūts ir izveidojis videi draudzīgo automobiļu sarakstu, kur pirmajās vietās savās automobiļu klasēs pagaidām dominē Honda un Toyota hibrīdi.

Institūta izveidotajā sarakstā kopumā iekļauti 100 dažādu marku modeļi, kuri ir nopērkami Vācijas tirgū. Kā jau to varēja paredzēt, uzvaras laurus savās automobiļu klasēs plūca Honda Insihgt, Toyota Prius un Lexus RX 450 h. Interesanti, ka limuzīnklasē japāņu tehnoloģijas ir cietušas sakāvi, proti, Lexus LS 600 h ir ierindots tikai trešajā pozīcijā, kapitulējot gan Mercedes S 400 Hybrid, gan BMW 730 d priekšā. Pats galvenais šī pētījuma secinājums, ka neatkarīgi no automašīnas klases, videi draudzīgo modeļu skaits ar katru gadu palielināšoties. Par to liecina autoražotāju milzīgā aktivitāte, kuri pēdējo gadu laikā ceļ galdā arvien jaunas tehnoloģijas, neaprobežojoties tikai ar benzīna un elektromotora hibrīdiem, bet turpinot, piemēram, attīstīt arī iekšdedzes dzinēju izmantošanas iespējas, īpaši tas attiecas uz vācu autoražotājiem. Jebkurā gadījumā, vides aizsardzība ilgtermiņā Eiropā solīšot jaunus modeļus arī nākotnē, kas turpmākajos gados būtu arī finansiāli pieejamāki plašai pircēju auditorijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1. Parunāsim par to, kurš te kuru «čakarē»

Šī gada rudenī nedalītu uzmanību ieguva meteorīts. Ne tāpēc, ka tas pats par sevi būtu unikāla dabas parādība, bet tāpēc, ka tas izrādījās reklāmas triks, kas neatstāja vienaldzīgu nevienu. Viens no aspektiem, kas nodarbināja daudzu prātus : vai roku pielicis arī reklāmas smagsvars Ēriks Stendzinieks? Lūk, viņa paša monologs par šo tēmu.

2. 1500 Ls par dzīvi privātmājā

Plānojot, kā palielināt budžeta ieņēmumus un samazināt izdevumus, valdība 2009. gada augustā paziņoja par gaidāmo mājokļa nodokli, kurš tobrīd paredzēja no cilvēku maciņiem izvilkt labākajā gadījumā pāris simtus latu, bet sliktākajā gadījumā pat vairākus tūkstošus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprīļa sākumā Ņujorkas autoizstādē tiks nosaukts prestižā World Car of the Year 2009 titula īpašnieks. Pretendentu vidū uz galveno balvu ir trīs modeļi - VW Golf VI, Toyota IQ un Ford Fiesta.img src="http://www.db.lv/gfx/fotoico1.png" / Pēc mēneša uzzināsim emPasaules auto 2009/em

Pagaidām ir zināmi trīs galvenie pretendenti, kas cīnīsies par šo titulu, kā arī papildnominācijās izvirzītie auto. Jāatgādina, ka World Car tituls tiek piešķirts kopš 2005. gada, kad pirmoreiz to ieguva Audi A6. 2006. gadā to izcīnīja BMW 3. sērijas modelis, bet pērn uzvaras laurus plūca glaunais Lexus limuzīns LS 460.

picturegallery.b448c0a3-a1ad-435f-90e5-d9f52582c74d

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DnB NORD Banka pagājušā gadā cietusi 87,1 miljona latu zaudējumus, tostarp 4. ceturksnī tie sasniedza 18,6 miljonus latu

Saskaņā ar bankas informāciju, zaudējumi radušies uzkrājumu dēļ nedrošiem kredītiem, kuru kopējais apjoms 2009. gadā sasniedza 123,9 miljonus latu, tajā skaitā uzkrājumu līmenis pērn 4. ceturksnī bija 19,3 miljoni latu, kas ir mazāk nekā 3. ceturksnī, ko banka skaidro ar ekonomiskās lejupslīdes tempu samazināšanos.

«2009. gads mūsu – gan Latvijas iedzīvotāju, gan uzņēmumu – atmiņā paliks kā nozīmīgu pārbaudījumu un izaicinājumu gads. Šādā periodā katra uzņēmuma stabilas darbības pamatā ir spēja proaktīvi reaģēt uz ekonomisko situāciju un mainīties atbilstoši tās attīstības tendencēm, darba efektivitātes palielināšana un izmaksu samazināšana, vienlaikus saglabājot mērķtiecīgu virzību uz uzņēmuma stratēģiskajiem mērķiem,» rezultātus komentēja DnB NORD Bankas vadītājs Andris Ozoliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Kurzeme 2009 – trīs čempionātu posmi vienlaikus

, 30.07.2009

Paralēli autorallija sacensībām šogad notiks arī rallijsprinta un rallijreida čempionāta posms, kas nozīmē ne tikai vairāk dalībnieku, bet arī lielāku sacīkšu auto daudzveidību un vairāk autosporta atmosfērā pavadīta laika divu dienu garumā. (Foto: J. Asaris)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieši mēnesis atlicis līdz augusta pēdējās dienās, 29. un 30.datumā, Liepājā un Liepājas apkaimē gatavotajam Latvijas rallija čempionāta posmam – rallijam Kurzeme 2009, kas pulcēs prāvu skaitu rallistu gan no Latvijas, gan no tuvākām un tālākām kaimiņvalstīm.

Vēl jo vērienīgāks šis pasākums būs tādēļ, ka paralēli autorallija sacensībām šogad notiks arī rallijsprinta un rallijreida čempionāta posms, kas nozīmē ne tikai vairāk dalībnieku, bet arī lielāku sacīkšu auto daudzveidību un vairāk autosporta atmosfērā pavadīta laika divu dienu garumā. Citiem vārdiem – bez jau ierastajām čempionu cīņām N4 klasē redzēsim rallija vidē pazīstamos rallijreida apvidniekus, un ne mazāk spraigas cīņas gaidāmas rallijsprinta dalībnieku starpā.

Atšķirībā no rallijreida braucējiem rallijsprinta sacensību dalībniekiem šāda seriālu apvienošana būs jaunums. Lai gan rallijsprints un rallijs pēc būtības ir līdzīgas disciplīnas, zināmas atšķirības tomēr pastāv. Pirmām kārtām jau tie ir automobiļi, jo bez speciāli rallijam pielāgotajām mašīnām rallijsprintā ir dalībnieki, kuri brauc "road" klasē ar standarta jeb ielas automobiļiem. Šajā ieskaites grupā par uzvarētāju kļūst nevis ātrākais, bet precīzākais – tas, kurš pratis vislabāk ievērot regularitātes principus, distancē spējis visprecīzāk noturēt vidējo optimālo ātrumu un finišu sasniedzis ar iespējami mazāko nobīdi no laika normas.

Komentāri

Pievienot komentāru