Ražošana

Nakts redzamības iekārtu ražošana nesanāca

Imants Liepiņš [email protected], 16.08.2006

Jaunākais izdevums

Pirms dažiem gadiem SIA Strēlnieks-A mēģinājis startēt bruņoto spēku konkursā par nakts redzamības iekārtu piegādi, piedāvājot pašu komplektētas ierīces. Šim nolūkam bijušas iznomātas atbilstoši aprīkotas telpas Cietvielu fizikas institūtā, kur sterilos apstākļos īpašās kamerās varētu notikt montāža, taču konkursa komisijā (kurā atradušies lielākoties ierēdņi, nevis bruņojuma speciālisti) laikam bija iedomājušies, ka tam nepieciešama liela rūpnīca ar sarežģītiem konveijeriem. Pasūtījumu toreiz ieguvusi Lietuvas firma, kas samontējusi iekārtas tādos pašos apstākļos, bet kompānija kopš tās reizes atteikusies no plāniem ražot nakts redzamības iekārtas Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bruņotie spēki naudu par nekvalitatīvām nakts redzamības ierīcēm nesaņems

Dienas Bizness, 25.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc piecus gadus ilgas tiesvedības nacionālie bruņotie spēki slēgs mierizlīgumu ar uzņēmumu, kas Latvijas karavīriem Afganistānā piegādāja nekvalitatīvas nakts redzamības ierīces. Armija savu naudu vairs neatgūs.

Nacionālie bruņotie spēki 2007. gadā no šūšanas firmas Neja & Co par pusotru miljonu iepirka nakts redzamības iekārtas Latvijas karavīriem Afganistānā. Tomēr izrādījās, ka iekārtas ir vismaz divus gadus vecas, smagākas, nekā pieļaujams un pilnas ar beigtām mušiņām. Iekārtas nebija derīgas lietošanai, vēsta raidījums Nekā Personīga. Karavīri iekārtas tā arī nesaņēma un tās piecus gadus nostāvēja armijas noliktavā.

Līdz šim bruņotie spēki tiesājās ar kompāniju, kas pārdeva nakts redzamības iekārtas. Aizvadītajā nedēļā Valda Dombrovska valdība aiz slēgtām durvīm nolēma par mierizlīgumu un nakts redzmaības iekārtas tiks pārdotas izsolē. Pārdošanu uzticēs valsts īpašumā esošajai Pareks bankas mantiniecei Reverta, kas šai

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Armija zaudē pusmiljonu

, 11.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ne naudas, ne pasūtītās preces – Nacionālie bruņotie spēki (NBS) gatavojas tiesāties ar skandalozo uzņēmumu Neja&Ko, kas nav izpildījis armijas pasūtījumu piegādāt 490 nakts redzamības iekārtas un nevēlas arī atdot iemaksāto gandrīz pusmiljonu latu lielo priekšapmaksu, šodien, 11.decembrī, vēsta laikraksts Neatkarīgā Rīta Avīze.

Gada sākumā NBS izsludināja konkursu par 490 dažāda tipa nakts redzamības ierīču piegādi armijai. Februārī konkursā uzvarēja uzņēmums Neja&Ko, līguma kopējā summa bija 1 293 770 latu, raksta Neatkarīgā.

"Marta beigās mēs no Neja&Ko saņēmām vēstuli ar priekšlikumu mainīt līguma priekšmetu – nakts redzamības iekārtu specifikāciju. Viņi gribēja piedāvāt citas ierīces. Armijas Nodrošinājuma pavēlniecība šim priekšlikumam nepiekrita. Tad 14. jūnijā Neja&Ko vērsās Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesā ar prasības pieteikumu, kuras mērķis – panākt līguma priekšmeta maiņu. Savu prasību viņi pamatoja ar nepārvaramiem apstākļiem, kā dēļ Neja&Ko nevarot piegādāt tieši tās ierīces, kas bija minētas līgumā. Tiesā viņi zaudēja, bet lēmums tika pārsūdzēts Rīgas apgabaltiesā," laikrakstam stāstījis N. Stafeckis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes deputāti lems par nakts mēra iecelšanu dzīves kvalitātes uzlabošanai nakts tumšajā laikā, liecina Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejā iesniegtā informācija.

Deputātiem tiek piedāvāta prezentācija par to, kā vēsturiski tikusi organizēta nakts dzīve pilsētās. Tiek norādīts, ka, pašplūsmā atstāta, nakts dzīve izpaužas kā cilvēku pastiprināta alkohola lietošana, ballītes un trokšņošana. Savukārt, ja tā tiek apzināti organizēta, tad kļūst daudzveidīga, pilnvērtīga un droša.

Kā piemērs prezentācijā iekļauta Ņujorkas nakts dzīve, kas iedalīta vairākās kategorijās - bāri, ēdināšanas pakalpojumi, māksla un kultūra, sports un atpūta.

Galvenie problēmjautājumi Rīgā esot apgaismojuma neesamība, dažādu aktivitāšu trūkums, drošības izaicinājumi, tostarp konflikti, alkohola un narkotiku lietošana, transporta trūkums, prostitūcija u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rūpniecības produkcijas izlaide samazinājusies

, 05.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada decembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada decembri, pārtikas produktu un dzērienu ražošanas nozarē apjomi samazinājušies par 14.8%, tai skaitā citu pārtikas produktu (maize, konditorejas izstrādājumi, cukurs) ražošanā – par 36.1%, piena produktu ražošanā – par 11.2%, gaļas un gaļas produktu ražošanā – par 6.8%, dzērienu ražošanā – par 5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

2007. gada decembrī, salīdzinot ar 2007. gada novembri, rēķinot salīdzināmās cenās, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem (tiek ņemta vērā sezonas un darba dienu ietekme) rūpniecības produkcijas izlaide samazinājās par 3.2%, tai skaitā ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 1.7%, apstrādes rūpniecībā – par 1.8%, elektroenerģijas, gāzes un ūdens apgādes nozarē – par 7.3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

2007. gada decembrī, salīdzinot ar iepriekšēja gada decembri, kopējā sezonāli izlīdzinātā rūpniecības produkcijas izlaide samazinājās par 5.4%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā apjomi saruka par 7.5%, bet elektroenerģijas, gāzes un ūdens apgādes nozarē tie pieauga par 2% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē palielinājās par 7.8%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Neja&Ko ierauj jaunā skandālā

Imants Liepiņš [email protected], 07.08.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizsardzības ekipējuma tirgotājs Strēlnieks-A iesniedzis sūdzību Eiropas Komisijā, jo viņiem radušās aizdomas, ka firma Neja&Ko, kas uzvarējusi konkursā par nakts redzamības iekārtu piegādi robežsargiem, gatavojas piegādāt nevis modernu amerikāņu, bet novecojušu krievu aprīkojumu. Strēlnieks-A (kas piedalījās konkursā, piedāvājot Sagem ražojumus) iesniedzis sūdzību Eiropas Komisijas Justīcijas, brīvības un drošības ģenerāldirektorātam. Robežsardze plānoja iegādāties vismodernākās nakts redzamības iekārtas (night vision goggles) ar Auto-Gating funkciju. Konkursā uzvarējusi kompānija Neja&Ko, kas, spriežot pēc Db apkopotās informācijas, paredz piegādāt kādas American Technologies Networks Corp. (ATN) it kā ražotu modeli. Šādas aparatūras iepirkšana būtu pārkāpums arī attiecībā pret Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) noteikumiem, kuri paredz, ka valdības pasūtījumos piegādātajām precēm obligāti jānāk no citām PTO dalībvalstīm. ATN paši vispār neko neražo - viņi iepērk izstrādājumus visā pasaulē, pārpako vai sakomplektē tos, uzspiež zīmi «Made In U.S.A.» un pārdod tālāk. Kā izriet no sūdzības, kas iesniegta Eiropas Komisijas Justīcijas, brīvības un drošības ģenerāldirektorātam, ATN «izstrādājums» patiesībā ražots vai nu Novosibirskas Instrumentu fabrikā, vai kaut kur Baltkrievijā. Tam nav Auto-Gating funkcijas, un tas ir novecojis pseidobinokulārās nakts redzamības iekārtas modelis 14K. Abi mūsu Austrumu kaimiņi joprojām nespēj iestāties PTO. Līgums ar Neja&Ko paredz iegādāties 55 nakts redzamības iekārtas par kopsummu 212 760.37 Ls, bet I. Bērziņa nezināja teikt, vai pasūtījums jau izpildīts (līgums nosaka izpildi sešu mēnešu laikā no parakstīšanas, kas notika maija beigās). Viņa nesniedza komentārus, kāpēc Neja&Ko piedāvājums atzīts par labāko.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rūpniecības produkcijas izlaide samazinājusies

, 05.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gada septembrī, salīdzinot ar 2007. gada augustu, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem (tiek ņemta vērā sezonas un darba dienu ietekme) rūpniecības produkcijas izlaide samazinājās par 3,4%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 3,5%, elektroenerģijas, gāzes un ūdens apgādes nozarē – par 2,9%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 3,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

2007. gada septembrī, salīdzinot ar iepriekšēja gada septembri, kopējā sezonāli izlīdzinātā rūpniecības produkcijas izlaide saglabājās iepriekšējā gada līmenī, tai skaitā apstrādes rūpniecībā samazinājās par 1,5%, bet elektroenerģijas, gāzes un ūdens apgādes nozarē bija pieaugums par 4,4%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē apjomi palielinājās par 3,3%.

Šā gada septembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri pārtikas produktu un dzērienu ražošanas nozarē bija apjomu pieaugums par 4,8%, tai skaitā: graudu malšanas produktu, cietes un cietes produktu ražošanā – par 14,5%, dzērienu ražošanā – par 7,8%, piena produktu ražošanā – par 7,6%, gaļas un gaļas produktu ražošanā, pārstrādē un konservēšanā – par 1,9%. Ražošana kritusies zivju un zivju produktu pārstrādē un konservēšanā – par 2,8% un citu pārtikas produktu (maize, konditorejas izstrādājumi, cukurs) ražošanā – par 1,2%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ražotāju cenas jūnijā pieaugušas par 17,7%

, 20.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā 2007.gada jūnijā gada laikā (salīdzinājumā ar 2006.gada jūniju) pieauga par 17,7%.

Ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā 2007.gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, palielinājās par 0,4%.

Jūnijā, salīdzinot ar maiju, ražotāju cenu kopējo līmeni visvairāk (par 0,3 procentpunktiem) paaugstināja cenu kāpums pārtikas produktu un dzērienu (galvenokārt maizes, svaigi ceptu mīklas izstrādājumu, kūku, piena produktu, izņemot saldējuma) ražošanā, kā arī koksnes un koka izstrādājumu ražošanā un elektroenerģijā, gāzes, tvaika, karstā ūdens apgādē (par 0,2 procentpunktiem katrā nozarē).

Gada laikā vislielāko iespaidu uz ražotāju cenu kopējo līmeni, palielinot to par 6,1 procentpunktu, atstāja cenu celšanās koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeļu) ražošanā. Tarifu kāpums elektroenerģijā, gāzes, tvaika un karstā ūdens apgādē kopējo cenu līmeni palielināja par 2,5 procentpunktiem. Produkcijas sadārdzināšanās pārtikas produktu un dzērienu ražošanā kopējo ražotāju cenu līmeni palielināja par 2,1 procentpunktu, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 1,2 procentpunktiem, izdevējdarbībā, poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā, gatavo metālizstrādājumu (izņemot mašīnu un iekārtu) ražošanā, kā arī mēbeļu un citur neklasificētā ražošanā – par 0,5 procentpunktiem katrā nozarē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rūpniecības produkcijas izlaide samazinājusies

, 06.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gada oktobrī, salīdzinot ar 2007. gada septembri, rēķinot salīdzināmās cenās, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem (tiek ņemta vērā sezonas un darba dienu ietekme) rūpniecības produkcijas izlaide samazinājās par 1.7%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 2.1%, elektroenerģijas, gāzes un ūdens apgādes nozarē – par 0.9%. Turpretī ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē apjomi palielinājās par 3.7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

2007. gada oktobrī, salīdzinot ar iepriekšēja gada oktobri, kopējā sezonāli izlīdzinātā rūpniecības produkcijas izlaide samazinājās par 1.6%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā apjomi saruka par 6.7%, bet elektroenerģijas, gāzes un ūdens apgādes nozarē bija pieaugums par 15.4% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē apjomi palielinājās par 17.3%.

Šā gada oktobrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada oktobri pārtikas produktu un dzērienu ražošanas nozarē apjomi samazinājās par 18.3%, tai skaitā citu pārtikas produktu (maize, konditorejas izstrādājumi, cukurs) ražošanā – par 44.5% (tas lielā mērā saistīts ar cukura ražošanas pārtraukšanu), zivju un zivju produktu pārstrādē un konservēšanā – par 3.1%, dzērienu ražošanā – par 1.8%, gaļas un gaļas produktu ražošanā – par 0.2%. Ražošana palielinājusies augļu un dārzeņu pārstrādē un konservēšanā – par 15.5%, graudu malšanas produktu, cietes un cietes produktu ražošanā – par 13.3%, dzīvnieku barības ražošanā – par 5.4%, piena produktu ražošanā – par 3.3%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Robežsardze vēl nav saņēmusi nakts redzamības ierīces no Nejas&Ko

Imants Liepiņš [email protected], 08.08.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts robežsardze vēl nav saņēmusi no Neja&Ko pasūtītās nakts redzamības iekārtas. «Kad iekārtas tiks saņemtas, mēs tās pārbaudīsim no A līdz Z, taču pagaidām citu komentāru mums nav,» sacīja robežsardzes preses pārstāve Inese Bērziņa. Kā Db jau ziņoja, aizsardzības ekipējuma tirgotāja Strēlnieks-A konsultantam Arnoldam Libekam, kas ir viens no profesionāļu vidū visaugstāk vērtētājiem bruņojuma ekspertiem Latvijā, pēc Iekšlietu ministrijas konkursa par nakts redzamības iekārtu piegādi ir radušās aizdomas, ka uzvarētājfirma Neja&Ko gatavojas piegādāt nevis modernu amerikāņu, bet novecojušu krievu aprīkojumu, tāpēc iesniegta sūdzība Eiropas Komisijā. Paredzēts iegādāties 55 nakts redzamības iekārtas par kopsummu Ls 212 760.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rūpniecības produkcijas izlaide pieaugusi par 0,7%

, 08.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinot ar iepriekšējā gada novembri, 2006. gada novembrī produkcijas izlaide visvairāk palielinājusies radio, televīzijas un sakaru iekārtu un aparatūras ražošanā, tekstilizstrādājumu ražošanā, kā arī ķīmisko vielu un to izstrādājumu ražošanā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

2006. gada novembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada novembri rūpniecības produkcijas izlaide pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem pieaugusi par 0,7% Tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 1,9%, bet produkcijas apjomi samazinājusies ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 5,1%, elektroenerģijas, gāzes un ūdens apgādes nozarē – par 3,0%.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada novembri, šā gada novembrī pārtikas produktu un dzērienu ražošanas nozarē ražošanas apjomi samazinājušies par 2,2%. Kritums bija: zivju un zivju produktu pārstrādē un konservēšanā – par 15,9%; citu pārtikas produktu (maize, konditorejas izstrādājumi, cukurs) ražošanā – par 9,1%; augļu un dārzeņu pārstrādē un konservēšanā – par 2,7%; graudu malšanas produktu, cietes un cietes produktu ražošanā – par 1,0%. Savukārt pieaugums vērojams šādās apakšnozarēs: gaļas un gaļas produktu ražošanā, pārstrādē un konservēšanā – par 11,0%, dzērienu ražošanā – par 4,2%; piena produktu ražošanā – par 3,0%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Informācija medijiem - Ielūgums

, 19.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Kultūras departaments un "Pareizā ķīmija" laipni aicina Jūs uz informatīvu tikšanos par Mūsdienas kultūras forumu BALTĀ NAKTS 2007 šī gada 21. augustā, otrdien, pulksten 16.00 kultūras mezglā "Dirty Deal Cafe", Andrejsalā, Andrejostas iela 6 , Rīgā.

Tiekoties, klātesošie tiks iepazīstināti ar 2007. gada Mūsdienas kultūras foruma BALTĀ NAKTS programmu un projektiem, kuri šogad pārstāves forumu.

Baltās nakts informatīvās tikšanās laikā tiks uzstādīts simbolisks mēness, kas ir Latvijas foruma simbols. Simboliskais mēness Andrejsalā atradīsies līdz BALTĀS NAKTS foruma noslēgumam, 26.augusta rītam.

BALTĀS NAKTS informatīvajā tikšanās piedalīsies: Diāna Čivle - Rīgas domes Kultūras departamenta direktore un Gundega Tihi - BALTĀS NAKTS komunikācijas un reklāmas producente, "Pareizā ķīmija" direktore.

Preses konferencē būs iespēja gūt detalizētāku informāciju par pasākumiem no BALTĀS NAKTS projektu vadītājiem un iesaistītajiem māksliniekiem, kā arī Rīgas Domes kultūras departamenta pārstāvjiem. Telpā jau būs redzami izstādes "VIDE*" mākslas darbi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 1947. gada, kad tirgū tika izlaists modelis Mercedes-Benz 170v, kas ir tiešais E-klases priekštecis, pasaulē ir saražoti jau vairāk nekā 10 miljoni šīs sērijas automobiļu. Šogad Mercedes-Benz E-klase piedzīvo jau savu devītās paaudzes modeli. 1995. gadā E-klase bija pirmais Mercedes-Benz modelis ar divām priekšējām lampām, kas guva lielu atzinību un joprojām tiek uztverts kā galvenais simbols, kas raksturo E-klases individualitāti.

Jaunās E-klases dizainā vēl aizvien tiek izmantotas plūstošas līnijas un stilistisks noformējums, kas pielāgojas kopējam pašpārliecinātajam un vīrišķīgajam automobiļa izskatam. Dizaineri, iedvesmojoties no kubisma, automobiļa četras „acis” ir pārveidojuši, piešķirot tām interesantas taisnstūrveida formas. Savukārt radiatora režģis ar hromēto trīsdimensiju ietvaru, dinamisko V-veida formu un stāvāku novietojumu īpaši akcentē automobiļa biznesa klases statusu.

Mercedes-Benz dizaineri lielu uzmanību ir pievērsuši jaunās E-klases interjeram, nodrošinot, ka katra detaļa šķiet pievilcīga gan vizuāli, gan funkcionāli ar savu formu, krāsu un materiālu. Rezultātā panākts harmonisks veselums – salons, kurā automobiļa vadītājs un pasažieri jūtas droši un komfortabli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lidsabiedrība airBaltic un uzņēmums LMT parakstījuši nodomu protokolu sadarbībai bezpilota lidaparātu jomā. Protokols paredz kopīgi attīstīt LMT apmācību programmu dronu pilotiem, kā arī attīstīt dažādus risinājumus dronu un vispārējā aviācijas pārraudzībā. Abi uzņēmumi sadarbosies arī mobilā tīkla pārklājuma testēšanai gaisā un citos dronu attīstības virzienos.

LMT norāda, ka šobrīd pasaulē notiekošā straujā digitālā transformācija būtiski iezīmē jaunu produktu un risinājumu nepieciešamību, kas nākotnē ļautu pilnvērtīgi izmantot tehnoloģiju, to skaitā dronu un mobilo sakaru, sniegtās priekšrocības un iespējas. Sūtījumu piegāde ar dronu, grūti izstaigājamu teritoriju apsekošana un zāļu vai pat donora orgānu steidzama piegāde pacientiem ir nākotne, pie kuras īstenošanas šobrīd industrija strādā. Kaut arī attālināti dronu lidojumi šobrīd nav plaši izplatīti, jo normatīvie akti drošības nolūkos paredz, ka dronus var pilotēt tikai tiešā redzamībā, tiek lēsts, ka nākotnē ap 70% no visiem bezpilota gaisa kuģu komerciālajiem lidojumiem notiks ārpus pilota tiešas redzamības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Iekārta, kas ļauj uzņēmējiem efektīvi kontrolēt, plānot un ekonomēt elektroenerģiju

, 09.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IT un elektronikas uzņēmums AdvanGrid radījis inovatīvu tehnoloģiju, kas veic elektroenerģijas patēriņa monitoringu, ļaujot uzņēmējiem pastāvīgi sekot elektrības patēriņam un konstatēt nelietderīgus tēriņus, tādējādi radot iespēju efektivizēt enerģijas patēriņu un būtiski ekonomēt finanšu līdzekļus.

Iekārtu pirms trim gadiem izstrādāja Latvijas speciālisti, un nu divus gadus tā tiek testēta un pilnveidota kopā ar AS Sadales tīkls ekspertiem, vērtējot tehnoloģiju darbībā, kā arī kopīgi konstatējot nepilnības un attiecīgi veicot uzlabojumus. AS Sadales tīkls speciālisti atzīst iekārtu par kvalitatīvu un savā ziņā unikālu, kurai vismaz pagaidām šajā cenu kategorijā, šādā komplektācijā un funkcionalitātē pasaulē nav analogu, turklāt tās cena ir ievērojami zemāka nekā līdzīgiem risinājumiem, akcentē AdvanGrid valdes priekšsēdētājs Juris Polcs, piebilstot, ka iekārtas pamata auditorija ir industriālie klienti, kuri ikdienā patērē lielu apjomu elektroenerģijas, dažādu ražošanas iekārtu darbināšanai, tādēļ iespēja kontrolēt un analizēt patēriņu viņiem ir būtiska tieši no kopējo izmaksu samazināšanas viedokļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Nakts satiksmes autobusus apkalpos Rīgas mikroautobusu satiksme

Lelde Petrāne, 26.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 4.aprīļa nakts satiksmes maršrutus apkalpos Rīgas mikroautobusu satiksme, informē Rīgas satiksme.

Pasažieriem nakts maršrutu izmantošanā izmaiņu nebūšot - arī turpmāk nakts satiksme tiks nodrošināta ierastajos maršrutos naktīs no piektdienas uz sestdienu un naktīs no sestdienas uz svētdienu, atiešanas laiki, pieturvietas un brauciena cena būs nemainīga, mainīts tikai maršrutā kursējošais transporta veids - minibusi.

Jaunums būs pasažieriem ar īpašām vajadzībām - tā kā tikai daļa minibusu, kas apkalpos nakts satiksmes maršrutus, ir piemēroti minētās pasažieru grupas pārvadāšanai, pasažieriem ar īpašām vajadzībām būs iespēja iepriekš pieteikt sev piemērotu transporta līdzekli attiecīgajā maršrutā un laikā pa tālruni 28655873.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Rīgas satiksmes nakts transports kursēs arī rudenī

Lelde Petrāne, 09.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas satiksme saskaņā ar Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisijas lēmumu nodrošinās nakts satiksmi vēl uz trīs mēnešiem – līdz novembra beigām, liecina medijiem izplatītais paziņojums.

Jūnija sākumā, kad tika ieviests nakts transports, bija plānots to organizēt līdz augusta beigām. Ņemot vērā to, ka pasažieru skaits, kas izmanto nakts transportu, pakāpeniski pieaug, ir nolemts nakts transportu nodrošināt arī turpmāk – līdz pat novembra beigām, kad atkārtoti tiks skatīts jautājums par nakts transporta tālāko darbību.

2011.gada jūnijā nakts transportu izmantojuši 3595 pasažieri, bet jūlijā – 9132, tādējādi abos mēnešos kopā – 12727.

Populārākais maršruts ir N1 Centrs - Mežciems, abos mēnešos tajā pārvadāti 2049 pasažieri, savukārt vismazāk izmantots ir N9 Centrs - Mežaparks, tajā jūnijā un jūlijā pārvadāti tikai 462 pasažieri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Baltā nakts guvusi labu atsaucību

, 27.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naktī no 25. uz 26. augustu jau otro reizi rīdzinieki un pilsētas viesi bija aicināti baudīt, vērtēt un piedalīties kultūras notikumā Baltā nakts 2007, kas kopumā piedāvāja 28 pasākumus, kuros ikviens nepiespiestā atmosfērā un draudzīgā vidē vienas nakts garumā varēja iepazīties ar aktuālāko laikmetīgajā mākslā un kultūrā.

"Pēc pirmajiem apzinātajiem datiem varam spriest, ka pasākumus apmeklēja aptuveni 30 000 interesentu," saka Gundega Tihi - Baltā nakts komunikācijas un reklāmas producente, Pareizā ķīmija direktore. "Šāda veida pasākumos dalībnieku skaitu fiksēt precīzi ir grūti. Baltā Nakts ir izaugusi, programmas apjoms ir trīskāršojies salīdzinot ar 2006.gadu un ir vairojusies interese par mūsdienu kultūru un mākslu. Visaktīvākie foruma apmeklētāji bija vecumā līdz 35 gadu vecumam, kuri centās paspēt apskatīt pēc iespējas visu piedāvāto pasākumu klāstu un arī vecāka gada gājuma cilvēki bija izvēlējušies sev interesējošos pasākumus."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienu kultūras forums Baltā nakts 2009, kas notiks naktī no 12. uz 13. septembri, piedāvās apmeklētājiem iepazīt un izbaudīt vairāk nekā divdesmit mākslas, teātra, mūzikas, kustības, izdzīvošanas projektus festivāla pamatprogrammas ietvaros.

Baltās nakts 2009 pasākumi Rīgā tiks organizēti ap 6. tramvaja līniju, kas būs gan foruma navigācijas ass, gan iespēja ērti pārvietoties. Kā norāda organizatori, plānotā programma iezīmē vienu no pilsētas centrālajām asīm, kas savieno vairākus aktīvus spontānas radošās izpausmes punktus – Spīķerus un VEF korpusus, K. Barona ielu un tās apkārtni. Baltās nakts teritorijā iekļauta arī galerija Noass, RIXC mediju centrs, Rīgas mākslas telpa, koncertzāle AVE SOL un Anglikāņu baznīca. Baltās nakts ietvaros norisināsies arī virkne paralēlo pasākumu citās kultūras institūcijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

FOTO: Konkursa «Eksporta un inovācijas balva 2017» laureāti

Lelde Petrāne, 08.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paziņoti Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) sadarbībā ar Ekonomikas ministriju rīkotā konkursa «Eksporta un inovācijas balva 2017» laureāti.

Konkursa mērķis ir paust atzinību un godināt Latvijas komersantus, kas sasnieguši labus rezultātus, gan radot jaunus un eksportspējīgus produktus, gan nodrošinot vietējo tirgu ar augstas kvalitātes pašmāju ražojumiem. Latvijas uzņēmumus, kas sasnieguši labus rezultātus konkurētspējīgu produktu ražošanā, vietējā tirgus nodrošināšanā ar augstas kvalitātes pašmāju ražojumiem, inovāciju ieviešanā un rūpnieciskā dizaina izstrādē, sveica konkursa patrons, Valsts Prezidents Raimonds Vējonis.

Konkursa «Eksporta un inovācijas balva 2017» laureāti:

Eksporta čempions

Latraps, Lpks

«Eksportspējīgākais komersants» lielo/ vidējo komercsabiedrību grupā

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rūpniecības tempi gada laikā sarūk par 23 %

, 05.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2009. gada martā, salīdzinot ar iepriekšējā gada martu, rūpniecības produkcijas izlaide pēc darba dienu skaita izlīdzinātiem datiem, samazinājās par 23.4 % un bija 297.6 miljoni latu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Martā, salīdzinājumā ar februāri, rūpniecības produkcija samazinājusies par 0.8 %, tai skaitā apstrādes rūpniecība - par 0.7 %, elektroenerģijas un gāzes apgāde - par 2.6 %, bet pieaugums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 7.1 %. Tekstilizstrādājumu ražošanā bija kritums par 16.3 %, automobiļu detaļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 12.3 %, gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas 9.5 %. Savukārt ražošanas apjoma pieaugums bija elektrisko iekārtu ražošanā – par 35 %, citu transportlīdzekļu ražošanā (kuģu un laivu būve un dzelzceļa lokomotīvju un to ritošā sastāva ražošanā) – par 13.3 %, papīra un papīra izstrādājumu ražošanā – par 12.3 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rūpniecības apjomu kritums gada nogalē apstājies

Vēsma Lēvalde, Db, 04.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2009. gada novembrī, salīdzinot ar 2009. gada oktobri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 8.7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

2009. gada novembrī rūpniecības produkcijas izlaide (faktiskajās cenās) bija 305.2 milj. latu. 2009. gada novembrī, salīdzinot ar 2009. gada oktobri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 8.7%. Tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 11.6%, bet samazinājums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 12.9% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 0.8%. Lielākie pieaugumi bija elektrisko iekārtu ražošanā – par 23.7%, citu transportlīdzekļu ražošanā (kuģu un laivu būve un dzelzceļa lokomotīvju un ritošā sastāva ražošana) – par 23.6%, apģērbu ražošanā - par 22.5%.

Savukārt, lielākie ražošanas apjoma samazinājumi bija datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 26.8%, automobiļu detaļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 20.2%, ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā – par 8.7%. 2009. gada novembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada novembri, rūpniecības produkcijas izlaide pēc darba dienu skaita izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās samazinājās par 2.4%. Tai skaitā ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 9.1%, apstrādes rūpniecībā – par 2.6% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 0.8%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ražotāju cenas rūpniecībā gada laikā pieaugušas par 12.9%

, 21.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā šā gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, palielinājās par 1.3%, bet gada laikā, salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, tās pieauga par 12.9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Jūnijā, salīdzinot ar maiju, kopējo ražotāju cenu līmeni visvairāk (par 0.5 procentpunktiem) paaugstināja cenu kāpums metālu ražošanā. Produkcijas sadārdzināšanās pārtikas produktu un dzērienu ražošanā (galvenokārt gaļas produktiem un maizei), gatavo metālizstrādājumu (izņemot mašīnu un iekārtu) ražošanā (galvenokārt metāla konstrukcijām), kā arī elektroenerģijā, gāzes, tvaika un karstā ūdens apgādē (galvenokārt tvaikam un karstajam ūdenim) kopējo cenu līmeni pacēla par 0.2 procentpunktiem katrā nozarē.

Gada laikā vislielāko iespaidu uz kopējo ražotāju cenu līmeni, palielinot to attiecīgi par 4.7 un 4.3 procentpunktiem, atstāja tarifu kāpums elektroenerģijā, gāzes, tvaika un karstā ūdens apgādē un cenu celšanās pārtikas produktu un dzērienu ražošanā. Produkcijas sadārdzināšanās metālu ražošanā kopējo cenu līmeni palielināja par 1.4 procentpunktiem, otrreizējā pārstrādē – par 0.8 procentpunktiem, izdevējdarbībā, poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā, ķīmisko vielu, to izstrādājumu un ķīmisko šķiedru ražošanā, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā, kā arī mēbeļu un citur neklasificētā ražošanā – par 0,4 procentpunktiem katrā nozarē. Vienlaikus lielāko pazeminošo ietekmi (par 1.5 procentpunktiem) izsauca cenu kritums koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeļu) ražošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Muzeju naktī apmeklētāji bez maksas varēs aplūkot 172 muzejus un citas organizācijas

Žanete Hāka, 15.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Muzeju naktī – 20.maijā - bez maksas apmeklētājiem durvis vērs rekordliels iestāžu skaits - 172 Latvijas muzeji un citas sabiedrisko dzīvi veidojošas organizācijas, informē Kultūras ministrija.

Šogad nakts pasākumi Latvijas muzejos notiks jau 13. reizi.

Muzeju nakts ik gadu iezīmē vasaras sākumu, kad daudzveidīgo piedāvājumu izbauda aptuveni ceturtdaļmiljons iedzīvotāju visā Latvijā. Šogad muzeji, sabiedriskās dzīves veidotāji un dažādas iestādes sagatavojušas īpaši plašu piedāvājumu, lai 20. maijā kopā varētu domāt par laiku un vienlaikus pieminēt „mūžīgi jauno” dzejnieku Eduardu Veidenbaumu, kam šogad paliek apaļi 150, skaidro kultūras ministre Dace Melbārde.

Šogad Muzeju naktī piedalās ne vien muzeji, bet arī vairāk nekā 30 dažādi sabiedriskās dzīves veidotāji. Plaši iesaistīties paredzējušas arī valsts pārvaldes institūcijas, piemēram, Valsts prezidenta kanceleja, Latvijas Republikas Saeima un citas. Reģionos interesantas aktivitātes rīko pašvaldības un nevalstiskās organizācijas. Šā gada Muzeju nakts tēma ir Laiks, kas apskatīta dažādos griezumos, apmeklētājiem liks ne tikai domāt par laiku, bet arī skaitīt un vizualizēt to. Daudzās vietās apmeklētāji no jauna varēs iepazīt arī šī gada īpašo gaviļnieku Eduardu Veidenbaumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ražotāju cenām +10.5%

, 21.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā 2008.gada martā, salīdzinot ar februāri, palielinājās par 0.6%. Gada laikā (salīdzinājumā ar 2007.gada martu) tās pieauga par 10.5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Martā, salīdzinot ar februāri, ražotāju cenu kopējo līmeni visvairāk (par 0.4 procentpunktiem katrā nozarē) paaugstināja tarifu celšana elektroenerģijā, gāzes, tvaika un karstā ūdens apgādē (it īpaši tvaika un karstā ūdens piegādē, kā arī gāzes sadalē) un cenu kāpums metālu ražošanā. Savukārt kopējo cenu līmeni visbūtiskāk pazemināja cenu krišanās pārtikas produktu un dzērienu ražošanā (it īpaši piena pārstrādē un siera ražošanā), gatavo metālizstrādājumu (izņemot mašīnu un iekārtu) ražošanā, mēbeļu un citur neklasificētā ražošanā - par 0.1 procentpunktu katrā nozarē.

Gada laikā vislielāko iespaidu uz ražotāju cenu kopējo līmeni, palielinot to par 4.3 procentpunktiem, atstāja cenu celšanās pārtikas produktu un dzērienu ražošanā. Tarifu kāpums elektroenerģijā, gāzes, tvaika un karstā ūdens apgādē kopējo cenu līmeni paaugstināja par 2.0 procentpunktiem. Produkcijas sadārdzināšanās mēbeļu un citur neklasificētā ražošanā kopējo ražotāju cenu līmeni pacēla par 0.7 procentpunktiem, izdevējdarbībā, poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā, kā arī metālu ražošanā – par 0.5 procentpunktiem katrā nozarē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rūpniecības produkcijas izlaide palielinājusies par 1,1%

, 07.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gada novembrī salīdzinājumā ar 2007. gada oktobri, rēķinot salīdzināmās cenās, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem (tiek ņemta vērā sezonas un darba dienu ietekme) rūpniecības produkcijas izlaide palielinājās par 1%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 0,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Savukārt apjomi par 0,6% sarukuši elektroenerģijas, gāzes un ūdens apgādes nozarē, kā arī par 1,5% kritušies ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē.

2007. gada novembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada novembri, kopējā sezonāli izlīdzinātā rūpniecības produkcijas izlaide palielinājās par 1,1%, tai skaitā elektroenerģijas, gāzes un ūdens apgādes nozarē - par 17,7%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 12,1%, bet apstrādes rūpniecībā apjomi samazinājās par 4,8%.

Šā gada novembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada novembri pārtikas produktu un dzērienu ražošanas nozarē apjomi samazinājās par 15,9%, tai skaitā citu pārtikas produktu (maize, konditorejas izstrādājumi, cukurs) ražošanā – par 43,4% (tas saistīts ar cukura ražošanas pārtraukšanu), graudu malšanas produktu, cietes un cietes produktu ražošanā – par 3,6%, piena produktu ražošanā – par 2,3%. Ražošana par 19,7% palielinājusies augļu un dārzeņu pārstrādē un konservēšanā, dzīvnieku barības ražošanā – par 18,4%, zivju un zivju produktu pārstrādē un konservēšanā – par 11,1%, dzērienu ražošanā – par 6,6%, gaļas un gaļas produktu ražošanā – par 2,9%.

Komentāri

Pievienot komentāru