Citas ziņas

NBS Instruktoru skola un Nacionālā aizsardzības akadēmija turpina sadarbību ar Rundāles pili

, 28.08.2007

Jaunākais izdevums

Trešdien, 29.augustā Rundāles pilī, Bauskas rajonā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Instruktoru skolas personālsastāvs piedalīsies pils rozārija sakopšanas un uzturēšanas darbos.

Šī ir pirmā reize, kad rozārija kopšanas darbos piedalās NBS Instruktoru skola. 25 NBS Instruktoru skolas karavīri laistīs rozes, ravēs rožu žogu, kā arī veiks citus rozārija uzkopšanas darbus.

Savukārt, 30.augustā pils parka un rožu dārza sakopšanas un uzturēšanas darbos piedalīsies divpadsmit Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti.

Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti rozārija kopšanas darbos piedalās jau no 2006.gada.

Pēc rosīgās darba dienas, karavīri gida pavadībā apskatīs pili, tās izstādes, kā arī plānots cienasts pils parkā.

Plānots, ka turpmāk pils parka sakopšanas darbos piedalīsies visas Mācību vadības pavēlniecības (MVP) pakļautībā esošās vienības - Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skola, NBS Rekrutēšanas un atlases centrs, NBS Instruktoru skola, NBS Valodu skola, NBS Kājnieku skola, Jūras spēku mācību centrs, NBS Sakaru skola un Nacionālā aizsardzības akadēmija.

MVP veic NBS personāla rekrutēšanu un atlasi, organizē un vada militāro doktrīnu un reglamentu izstrādi un to pilnveidošanu; izstrādā apmācības programmas un standartus, kontrolē to izpildi; nodrošina NBS personālsastāva individuālo apmācību, izstrādā tehniskās specifikācijas, kā arī uzrauga kolektīvo apmācību NBS.

Informāciju sagatavojusi:

virsleitnante Sandra Brāle,

NBS Mācību vadības pavēlniecības preses virsniece

Tālrunis: 220 38 138

E-pasts: [email protected]

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizsardzības ministrijas (AM) iepirkums par loģistikas pakalpojumu par pārtikas piegādi Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vajadzībām ir organizēts, pārkāpjot aizsardzības resorā noteikto kārtību iepirkumu plānošanai un organizēšanai, secināts Valsts kontroles (VK) veiktajā finanšu revīzijā par AM 2023.gada pārskatu.

Pārskatā VK vērtēja, vai jaunā pārtikas iegādes modeļa plānošana, iepirkuma īstenošana un noslēgtais līgums atbilst normatīvo aktu prasībām.

VK padomes locekle Kristīne Jaunzeme norāda, ka iepirkuma rezultātā iegādātais pakalpojums nebalstās NBS vajadzībās un neatbilst aizsardzības resora un nacionālās drošības interesēm. Lai arī iepirkums veikts un līgums slēgts par loģistikas pakalpojumu visaptverošai pārtikas piegādei NBS vajadzībām miera un krīzes laikā, kā arī atsevišķu pārtikas produktu grupu rezervju uzglabāšanu, iepirkumā un līgumā nav noteiktas prasības par pārtikas piegādi un rezervju glabāšanu krīzes laikā.

VK min, ka plānotā līguma summa līdz 220 miljoniem eiro ar tiesībām to palielināt par 50% līdz 110 miljoniem eiro, kopējo maksimālo līguma summu paredzot līdz 330 miljoniem eiro piecos līguma darbības gados, pirmo reizi norādīta, iepirkuma komisijai lemjot par līguma slēgšanu ar iepirkuma procedūras uzvarētāju SIA "Zītari LZ".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rundāles pils vadību no Lancmaņa pārņems Laura Lūse

Zane Atlāce - Bistere, 31.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklātā konkursā uz Rundāles pils muzeja direktora amatu 16 kandidātu konkurencē Kultūras ministrijas (KM) izveidotā nominācijas komisija par piemērotāko atzinusi Lauru Lūsi, informē KM.

Jaunā muzeja direktore amata pienākumus Rundāles pilī uzsāks pildīt 2019. gada2. janvārī. «Komisija atzinīgi novērtēja Lauras Lūses profesionālās zināšanas un iegūto pieredzi, tostarp darbā Latvijas Restauratoru biedrības valdē, Latvijas Mākslas akadēmijā, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā, pieredzi starptautisku projektu vadībā, un, protams, arī līdzšinējo pieredzi darbā Rundāles pils muzejā. Vadot muzeju, lieti noderēs gan zināšanas restauratora darbā, gan starptautiskajā darbībā gūtās atziņas un kontakti, arī izpratne par Rundāles pils ikdienas darbu,» uzsver nominācijas komisijas priekšsēdētāja, KM valsts sekretāre Dace Vilsone, akcentējot, ka L.Lūse konkursā spēja piedāvāt arī izsvērtāko un tālredzīgāko vīziju Rundāles pils muzeja attīstībai turpmākajā piecgadē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rundāles pils rozārijs nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālistu rokās

, 05.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīt, 6.septembrī Rundāles pilī, Bauskas rajonā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolas personālsastāvs piedalīsies pils parka un rožu dārza sakopšanas un uzturēšanas darbos.

Pēc rosīgās darba dienas, karavīri gida pavadībā apskatīs pili un tās apkārtni, kā arī mielosies ar pils darbinieku sarūpēto cienastu.

Šogad pils parka sakopšanas darbos jau ir piedalījušās Nacionālā aizsardzības akadēmija un NBS Instruktoru skolā.

Plānots, ka turpmāk pils parka sakopšanas darbos piedalīsies arī citas Mācību vadības pavēlniecības (MVP) pakļautībā esošās vienības - NBS Rekrutēšanas un atlases centrs, NBS Valodu skola, NBS Kājnieku skola, Jūras spēku mācību centrs un NBS Sakaru skola.

MVP veic NBS personāla rekrutēšanu un atlasi, organizē un vada militāro doktrīnu un reglamentu izstrādi un to pilnveidošanu; izstrādā apmācības programmas un standartus, kontrolē to izpildi; nodrošina NBS personālsastāva individuālo apmācību, izstrādā tehniskās specifikācijas, kā arī uzrauga kolektīvo apmācību NBS.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Lancmanis: Rundāles pils muzejs turpmāk jāvada ar līdzšinējiem uzstādījumiem un ideāliem

LETA, 16.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rundāles pils muzejs turpmākajos gados jāvada līdzīgi jau pašlaik izvirzītiem uzstādījumiem un ideāliem, aģentūrai LETA pauda ilggadējais muzeja vadītājs Imants Lancmanis, kurš šī gada nogalē atstās amatu, lai dotos pensijā.

Viņš aģentūrai LETA pastāstīja, ka pirms trīs gadiem paustā iecere izveidot jaunu darbinieku komandu ir īstenota, un viņam nav šaubu par muzeja nākotni. Lancmanis skaidroja, ka tolaik bažījās, vai jauniem cilvēkiem gribēsies dzīvot laukos, kā arī vai viņiem ir interese par pašu Rundāles pili un seno mākslu kopumā. Taču pašlaik, pēc Lancmaņa domām, tā vairs nav problēma.

Lancmanis pauda, ka vēlas, lai kandidāti būtu gatavi turpināt iesākto vadības stilu, kas netiecas uz muzeja komercializēšanu.

Uz jautājumu, vai konkursā uz viņa amatu kandidēs kāds no pašreizējiem muzeja darbiniekiem, Lancmanis norādīja, ka viņam ir zināma viena persona, kas izvirzīs savu kandidatūru. «Nenāku ar nervoziem uzstādījumiem vai noliegumiem. Gribu redzēt, ko nesīs konkurss. Mums ir zināma viena kandidatūra, bet vēlos redzēt kopainu,» sacīja Lancmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VK rekomendācija armijā saprasta kā pavēle, uzsākot reiderismam līdzīgas darbības pret uzņēmēju

Jānis Goldbergs, 18.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“...lai Aizsardzības ministrijai jebkurā brīdī būtu operatīvi pieejama informācija, kas varētu kalpot par pamatu iespējai atgūt nomas objektu Rīgā, Krustabaznīcas ielā 11, aizsardzības resora vajadzībām, izbeidzot nomas līgumus bez būtiskiem papildu izdevumiem no valsts budžeta”.

Tā skan Valsts kontroles revīzijas ziņojuma Vai īpašumu Rīgā, Krustabaznīcas ielā 11, aizsardzības resors pārvaldījis valsts interesēs? būtiskākā rekomendācija Aizsardzības ministrijai un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

SIA Arsan, kas noslēdzis neapdzīvoto telpu nomas līgumu uz 40 gadiem ar NBS pirms vairāk nekā 20 gadiem, lielākā ķeza ir, ka VK rekomendācija armijā ir uztverta kā nepārprotama pavēle. Uzņēmuma valdes loceklis Endo Lapsa pēc ilgstošas komunikācijas ar Aizsardzības ministriju un NBS sapratis, ka jāvēršas pie civilām amatpersonām pēc taisnības, un uzrakstījis vēstuli premjeram un aizsardzības ministram ar situācijas skaidrojumu, tomēr atbildi turpat divu mēnešu laikā tā arī nav saņēmis. Tikmēr objektā notiek kaut kas, ko var pielīdzināt reiderismam uzņēmējdarbības vidē ar to atšķirību, ka šajā gadījumā to realizē NBS un Aizsardzības ministrija. Dienas Bizness lūdza Endo Lapsu skaidrot situāciju īsāk un tiešāk, nekā tas darīts četru A4 formāta lapaspušu garajā vēstulē premjeram, kuru gan pilnā apmērā pievienojam intervijas noslēgumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Informē par satiksmes ierobežojumiem 18.novembrī

, 13.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta, Rīgas domes Kultūras departamenta un Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) iesniegumu ir sagatavoti Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojumi, kuros ņemts vērā, ka Rīgā notiks:

• 17.novembrī plkst. 21.00 NBS vienību militārās parādes ģenerālmēģinājums 11.Novembra krastmalā;

• 18.novembrī plkst. 10.00 ekumēnisks dievkalpojums Doma baznīcā;

• plkst. 11.15 svinīga ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa;

• plkst. 14.00 NBS vienību militārā parāde 11.Novembra krastmalā;

• no plkst. 19.30 līdz plkst. 20.30 svinīgs pasākums pie Brīvības pieminekļa un Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna;

• plkst. 20.30 svētku uguņošana no A-B dambja, informēja Rīgas dome.

Rīkojumā noteikts, ka transportlīdzekļiem būs aizliegts apstāties un stāvēt (izņemot NBS transportlīdzekļus ar Rīgas Garnizona un Latvijas Republikas Saeimas un valsts prezidenta drošības dienesta speciālām caurlaidēm):

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Satiksmes ierobežojumi sakarā ar valsts svētku pasākumiem

, 13.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku (turpmāk tekstā NBS) iesniegumu, Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts jaunatnes iniciatīvu centra iesniegumu, Rīgas domes Komunālā departamenta iesniegumiem, Rīgas domes Kultūras departamenta iesniegumiem, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes iesniegumu, kā arī ņemot vērā Latvijas Republikas Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienesta iesniegumu, ir sagatavots Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojums par satiksmes ierobežojumiem valsts svētkos.

Rīkojumā ņemts vērā, ka Latvijas Republikas proklamēšanas 90.gadadienas svētku ietvaros Rīgā notiks: no 14. līdz 18.novembrim gaismas festivāls Staro Rīga; 14.novembrī no plkst.13.00 Rīgas domes Komunālā departamenta rīkots pasākums Meža kapos pie J. Čakstes pieminekļa; 14.novembrī no plkst.10.00 līdz plkst.20.00 Valsts jaunatnes iniciatīvu centra rīkots pasākums bērniem un jauniešiem ar speciālām vajadzībām Rīgas Latviešu biedrības namā, Merķeļa ielā 13; 15.novembrī no plkst.10.00 līdz plkst.20.00 Valsts jaunatnes iniciatīvu centra rīkots pasākums bērniem un jauniešiem ar speciālām vajadzībām Rīgas Latviešu biedrības namā, Merķeļa ielā 13; 17.novembrī no plkst.18.30 līdz plkst.21.00 Valsts jaunatnes iniciatīvu centra rīkots svētku koncerts Latvijas Nacionālajā operā, Aspazijas bulvārī 3; 17.novembrī plkst.21.00 NBS vienību militārās parādes ģenerālmēģinājums 11.Novembra krastmalā; 18.novembrī: plkst.11.00 ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa; plkst.14.00 NBS vienību militārā parāde 11. Novembra krastmalā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

NBS Instruktoru skolā turpinās instruktoru apmācību

, 07.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada 10.septembrī NBS (Nacionālo bruņoto spēku) Instruktoru skolā Cēsīs sāksies trīs dažādi instruktoru kvalifikācijas paaugstināšanas kursi - "Kājnieku nodaļas komandiera" kurss, "Kājnieku vada seržanta" kurss un "Instruktora" kurss, kuros vienlaicīgi mācības uzsāks 59 dažādās NBS vienībās dienošie instruktori.

"Kājnieku nodaļas komandiera" kurss un "Kājnieku vada seržanta" kurss ilgst 9 nedēļas un ir tā dēvētie "kaujas" kursi. To laikā pastiprināti tiek apgūtas zināšanas un prasmes, lai komandētu vienību kaujas operācijās, tai skaitā - kaujas darbībai apdzīvotās vietās un mežā, izmantojot Latvijas karavīru pieredzi starptautiskajās misijās.

"Instruktora" kurss ilgs 5 nedēļas, kura laikā kursanti apgūst nepieciešamās zināšanas un prasmes, lai sekmīgi vadītu un administrētu līdz pat 32 karavīru lielu vienību miera apstākļos. Šī kursa sekmīga beigšana ir par pamatu dienesta pakāpes "seržants" piešķiršanai.

NBS Instruktoru skola ir dibināta 2000.gada 1.novembrī un minētos kursus šajā NBS mācību iestādē pabeiguši vairāk kā 390 karavīri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sāksies studentu militārās apmācības

, 28.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 2.jūlijā Cēsu rajona Liepas pagastā uzsāksies Latvijas augstskolu studentu militārās apmācības vasaras lauka nometne, Db.lv informēja NBS Instruktoru skola.

Nometnes laikā 138 studenti (tai skaitā 48 studentes) no dažādām Latvijas augstskolām, kuri brīvprātīgi apgūst rezerves kareivja un rezerves jaunākā instruktora apmācību programmas, nostiprinās mācību gada laikā iegūtās zināšanas individuālajās lauka kaujas iemaņās, topogrāfijā, darbībās ar ieročiem, pirmās palīdzības sniegšanā, militārajā vadībā, kaujas procedūrās un citas militārās prasmes.

Nometni, kas ilgs līdz 20.jūlijam, rezerves kareivju un rezerves jaunāko instruktoru apmācību programmu ietvaros organizē Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Instruktoru skola.

Mācības notiek Cēsu rajona Liepas pagasta mežu teritorijā pie autoceļa Cēsis – Valmiera, lauka apstākļos. Tās noslēgsies ar konrolvingrinājumiem, pēc kuru sekmīgas nokārtošanas otrā mācību gada studenti iegūs rezerves jaunāko instruktoru kvalifikāciju, bet pirmā mācību gada studenti – rezerves kareivja kvalifikāciju un tiesības turpināt militāro apmācību otrajā mācību gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien, 19.decembrī plkst.16.00 Cēsīs, Cēsu pils dārzā notiks karavīra zvēresta došanas ceremonija. Zvērestu dos 129 Latvijas augstskolu studenti, kuri, Studentu militārās apmācības ietvaros, apgūst rezerves kareivja sagatavošanas programmu, liecina sniegtā informācija medijiem.

Š.g. oktobrī, studenti no dažādām Latvijas augstskolām (50 meitenes un 79 puiši) uzsāka rezerves kareivja pamatapmācības kursu. Rezerves kareivja apmācība ietver Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) noteikto kareivja pamatapmācības programmu, kas tiek īstenota viena gada laikā un uz kuru var pieteikties visu specialitāšu studenti. Šīs militārās mācības studenti apgūst pēc brīvprātības principa.

Studenti, kuri sekmīgi apguvuši rezerves kareivja pamatkursu, saņem NBS Instruktoru skolas sertifikātu par pamatkursa apgūšanu un var turpināt militārās mācības rezerves jaunākā instruktora pamatkursā. Pēc sekmīgi apgūta Studentu militārās apmācības kursa pabeigšanas studenti var uzsākt profesionālo dienestu NBS vai uzsākt studijas Latvijas Nacionālajā Aizsardzības akadēmijā virsnieku pamatkursā vai virsnieka speciālista pamatkursā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās valdības partneri šorīt parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu.

Dokumentus parakstīja partiju un frakciju vadītāji, klātesot arī topošās valdības ministriem, kuri parakstīja valdības deklarāciju.

Parakstīšana notika Saeimas nama Sarkanajā zālē. Saeima šodien plkst.12 lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru vadītu Kariņš.

Savukārt pusstundu pēc Saeimas ārkārtas sēdes beigām Viesu zālē plānota Kariņa preses konference. Pēc valdības apstiprināšanas tā plānojusi arī pulcēties uz pirmo svinīgo sēdi valdības mājā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, iepriekš lēsa Kariņš.

Valdību veidos piecu politisko spēku pārstāvji - «Jaunā Vienotība» (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), «KPV LV», «Attīstībai/Par» (AP) un «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Valdību vadīs politiķis no JV, lai arī šī partija vēlēšanās ieguva vismazāko mandātu skaitu Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) ekipējuma zagšanā aizdomās turētās personas bijušas materiāli ieinteresētas, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» atklāja NBS komandieris Leonīds Kalniņš.

«Ir bijusi materiāla ieinteresētība un ierīces nozagtas, lai tirgotu,» sacīja Kalniņš, apliecinot, ka aizdomās par šo noziegumu tiek turētas trīs NBS amatpersonas.

Kalniņš uzsvēra, ka visi vainīgie tiks bargi sodīti. Tikšot izvērtēta arī citu amatpersonu atbildība.

Viņš skaidroja, ka 2017.gadā NBS tika sākta visas nodrošinājuma sistēmas reorganizācija, kas turpinājās arī pērn. «Bet tas indivīda faktors ir tas, kas mūžīgi meklē, kādā veidā apiet, salauzt vai degradēt to lietu [..],» nožēlu pauda NBS komandieris, atzīstot, ka viņam ir kauns par notikušo.

Arī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) šorīt intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» pauda nožēlu par notikušo, uzsverot, ka šādiem cilvēkiem nav vietas NBS. Viņš arī norādīja, ka kriminālprocesā notiek sadarbība ar daudzām iestādēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau nākamnedēļ dziedātājs Igo uzsāks Latvijas koncertturneju Ieelpots pa Latvijas muižām un pilīm, koncertos apvienojot mūziku, videomākslu un literāros lasījumus. Gatavojoties tūrei, Igo uzsver, ka šī būs unikāla iespēja redzēt viņa uzstāšanos vēl nebijušā atmosfērā, kā arī apceļot pilis un muižas.

Koncertos Igo kopā ar Ievu Kerēvicu, Zani Biķi un taustiņinstrumentālistu Juri Kristonu gatavojas vest dvēseliskā ceļojumā cauri četriem gadalaikiem. Muzikālos priekšnesumus papildinās īpaši šai turnejai veidotas video projekcijas, kuru autors ir Kristaps Streičs.

Koncertos izskanēs arī Igo paša rakstīto eseju lasījumi.

Igo koncerti sola sniegt arī gastronomiskus pārsteigumus. Mūzikas pavadījumā varēs degustēt Austrālijas vīnus un mieloties ar Kūkotavas našķiem.

Visus turnejas koncertus iemūžinās fotogrāfijās. Darbi vēlāk tiks apkopoti izstādē, kas būs apskatāma noslēguma koncertā Rundāles pilī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV laikraksts New York Times jūsmo par Latvijas barokālo Rundāles pili, nodēvējot to par Latvijas Versaļu.

Laikraksts vēsta par vairākus desmitus gadu ilgajiem Rundāles pils restaurācijas darbiem, kas noslēdzās šogad, atjaunojot pili tās sākotnējā krāšņumā.

Baroka un rokoko arhitektūras stilā tapušais Rundāles pils ansamblis ir viens no izcilākajiem Latvijas kultūras pieminekļiem. Tas celts 1736.-1740.gadā pēc slavenā Krievijas galma arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli projekta un viņa vadībā. Pils dienvidu pusē atrodas Rastrelli projektētais desmit hektārus lielais franču dārzs ar dažādiem krāšņiem baroka parka elementiem.

Pirms 50 gadiem domubiedri Bauskas muzeja toreizējais direktors Laimonis Liepa, gleznotājs un mākslas vēsturnieks Imants Lancmanis un Mārcis Leopolds Kļaviņš aizsāka lolot domu par pils restaurāciju, saredzēja nepieciešamību un vēlmi saglabāt karos un padomju laikā smagi cietušo pili, ierīkot tajā muzeju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs uzsācis kriminālprocesu par kukuļošanu saistībā ar iepirkumu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vajadzībām.

Kriminālprocesa materiāli liecina, ka NBS Nodrošinājuma pavēlniecības daļas vadītāja pieprasījusi un pieņēmusi kukuli 1 000 latu apmērā no kāda uzņēmuma par tā uzvaru NBS iepirkumā par iekārtu piegādēm.

Lai uzņēmums tiktu atzīts par uzvarētāju, NBS amatpersona ar tā pārstāvjiem saskaņoja tehniskās specifikācijas, kādas ir jāiekļauj piedāvājumā.

Pēc kukuļa pieņemšanas NBS amatpersona, kukuļošanā iesaistītie komercuzņēmuma divi īpašnieki un viens darbinieks tika aizturēti 2009.gada 27.janvārī.

Kriminālprocesā ar Aizsardzības ministrijas atbalstu iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, lai KNAB izmeklētājs atzītu NBS amatpersonu par aizdomās turēto Krimināllikuma 320.panta otrajā daļā, bet uzņēmuma pārstāvjus – 323.panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Apspriedīs Mežotnes pils attīstības iespējas

Lelde Petrāne, 25.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīt, 26.novembrī, VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) sadarbībā ar Mežotnes pils apsaimniekotāju SIA VNĪ pilis rīkos plenēru, kurā kopā ar nozaru ekspertiem tiks diskutēts par Mežotnes pils darbības paplašināšanas un dažādošanas iespējām, informē VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina.

«1802.gadā celtā Mežotnes pils ir viens no izcilākajiem klasicisma ēras pieminekļiem Latvijas muižu arhitektūrā. Līdz šim pils ir veiksmīgi darbojusies kā tūrisma objekts, piesaistot ārvalstu tūristus, kā arī piedāvājot telpas kāzām, citām privātām svinībām un korporatīviem pasākumiem. Šos darbības virzienus plānots saglabāt arī turpmāk, taču nepieciešams izvērtēt līdz šim neizmantoto pils potenciālu - identificēt šobrīd nepilnvērtīgi izmantoto pils kompleksa ēku - pārvaldnieka ēkas, sporta zāles -, kā arī pils parka teritorijas iespējamos izmantošanas veidus, un rast jaunus darbības virzienus, kurus varētu attīstīt Mežotnes pilī,» skaidro VNĪ valdes priekšsēdētāja Baiba Strautmane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izveidots video suvenīrs par Rundāles pils restaurācijas pabeigšanu

Lelde Petrāne, 10.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izveidota Rundāles pils restaurācijas pabeigšanas mecenātisma programmas 2010–2014 informatīva sešu minūšu gara videofilma par Rundāles pils interjera restaurāciju. Videofilma-suvenīrs tapusi, pateicoties Ināras un Borisa Teterevu atbalstam, informēja Apmeklētāju apkalpošanas un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Biļeviča.

Filma izveidota divpadsmit tūrismam svarīgajās – angļu, krievu, vācu, franču, lietuviešu, igauņu, somu, zviedru, itāļu, spāņu un japāņu - valodās.

Tajā varēs izsekot paredzētajai restaurācijas gaitai. Filma papildināta ar informatīviem un vizuāliem materiāliem – fotogrāfijām un video, kā arī videovizualizāciju par to, kā nākotnē izskatīsies šobrīd restaurācijas procesā esošās telpas: Hercoga Bibliotēka, Biljarda Zāle un Hercoga otrais darba kabinets. Videodarbā var redzēt, kāda bijusi Rundāles pils ap 1972.gadu, kad sākās tās restaurācijas process. No 10. jūlija Rundāles pilī uz diviem jauniem LED monitoriem visu darba dienu tiks demonstrēta filma, to varēs apskatīt ikviens muzeja viesis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizsardzības ministrijas (AM) izveidotā daudzpakāpju Nacionālo bruņoto spēku (NBS) apgādes un nodrošinājuma sistēmā pieļauts nelietderīgs valsts budžeta līdzekļu izlietojums vismaz 1.2 miljonu latu apmērā.

To revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK). Par revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem VK ir informējusi tiesībsargājošās iestādes.

NBS pretmīnu kuģu iegādes procesā nelietderīgi izlietoti vismaz pusmiljons latu. Savukārt, ieviešot jauno lauka formas tērpu, ir pieļauts nepamatots izgatavojamo izstrādājumu sadārdzinājums par vismaz 700 tūkstošiem latu. AM nav izstrādājusi vienotu politiku valsts militāro iepirkumu jomā un nav izveidojusi racionālu militāro iepirkumu sistēmu. Piemēram, lai gan informācija par NBS bruņojuma un munīcijas iegādi ir konfidenciāla un aizsargājama, AM NBS bruņojuma iegādēm Ministru kabinetā ir ierosinājusi atklātu iepirkuma metodi, savukārt NBS formas tērpu sastāvdaļu, tai skaitā zābaku, iegādei piemērots normatīvajos aktos noteiktais izņēmuma gadījums, nosakot šādu iepirkumu par būtisku valsts interešu aizsardzībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizsardzības nozares, industrijas un pētnieku sadarbība ir noturības kodols

Jānis Goldbergs, 01.06.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsu valsts drošības stiprā puse ir IKT un inženiertehniskie risinājumi, kiberdrošība, bezpilotu sistēmas gan uz sauszemes, gan gaisā, 5G militārā testa vide, bet riski slēpjas apgādē reāla kara gadījumā.

Pārtikas un degvielas krājumi, decentralizēta apgāde, pat karavīru mēteļu uzšūšanai uzņēmumi jāmeklē ar īpašu degsmi, apliecināja Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas (DAIF Latvija) un Aizsardzības ministrijas (AM) rīkotās Industrijas dienas kopīgi Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS).

Ukrainas kara ēnā ar citu ātrumu

Lai arī parasti šādos pasākumos ministru uzrunas ir drīzāk formālas, nekā saturīgas, tad Industrijas dienās NBS Aizsardzības ministra Arta Pabrika izteikumi bija ne tikai saturīgi, bet arī ar skaidru redzējumu uzņēmējiem. Par ministra teiktā svaru pēc noklusējuma liecina arī aizsardzībai palielinātais budžets līdz 2,5% no IKP. Proti, nauda nozarē būs, un ir vērts papētīt aizsardzības iepirkumus gan šogad, gan turpmākajos gados.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pirms pilnvaru termiņa beigām NBS vadību pamet Graube

LETA, 25.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube ir nolēmis pirms pilnvaru termiņa beigām pamest armijas vadību.

Nacionālās drošības padome (NDP) šodien pieņēma zināšanai Graubes iesniegumu Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, kurā NBS komandieris lūdz viņu atvaļināt no amata pirms pilnvaru termiņa beigām.

Kā aģentūru LETA informēja prezidenta Preses dienestā, saskaņā ar Nacionālo bruņoto spēku likuma 14.pantu NBS komandieri apstiprina amatā uz četriem gadiem un atbrīvo no amata Saeima pēc Valsts prezidenta priekšlikuma.

Valsts prezidents pašlaik plašāk nekomentē Graubes lēmumu pirms pilnvaru termiņa beigām pamest armijas vadību.

Paredzēts, ka Graube turpinās pildīt NBS komandiera pienākumus līdz brīdim, kad Saeima apstiprinās nākamo NBS komandieri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem divreiz vairāk auto nekā vajadzīgs

Dienas Bizness, 19.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizsardzības ministrija (AM) nav izvērtējusi Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) nepieciešamo nodrošinājumu ar administratīvajiem transportlīdzekļiem, jo to kopējais skaits par 228 transportlīdzekļiem jeb 68% pārsniedza AM noteikto maksimāli pieļaujamo skaitu, bet vieglo pasažieru automobiļu skaits par 136 jeb 109% pārsniedza pieļaujamo skaitu, revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK).

Veicot revīziju par budžeta līdzekļu izlietojuma likumību un ekonomiskumu NBS, VK vērtēja to sauszemes transportlīdzekļu uzturēšanu un izmantošanu, kas netiek izmantoti militāriem mērķiem, bet NBS vienību administratīvajām vajadzībām.

Revīzijā arī secināts, ka NBS netiek izvērtēta transportlīdzekļu izmantošana un nav veiksmīgi izvēlēts transportlīdzekļu remontdarbu nodrošināšanas modelis, kā rezultātā nelietderīgi izlietoti vismaz 6 760 lati. Nelietderīgi izdevumi ir radušies, veicot transportlīdzekļa nodokļa un apdrošināšanas maksājumus par transportlīdzekļiem, kuri attiecīgajā laika posmā netika izmantoti, un apmaksājot remontus, ko bija iespējams veikt NBS iekārtotajās remontdarbnīcās. Turklāt katra NBS vienība ir veikusi atsevišķus iepirkumus un nav izvērtētas NBS kopējās vajadzības pēc administratīvo transportlīdzekļu rezerves daļu un servisa pakalpojumu iepirkumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Imants Lancmanis: Esmu centies radīt priekšstatu, ka Rundālē vienmēr spīd saule

Jānis Strautiņš, speciāli DB, 16.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljards elementu summa. Tā Imants Lancmanis raksturo mūsdienu demokrātiju, un tā varētu apzīmēt arī viņa mūža darba vietas – spožās Rundāles pils – restaurācijas un iekārtošanas pabeigšanu tieši valsts simtgadē

Pašlaik Imants Lancmanis Rundāles pils direktora amatā vada pēdējās nedēļas, turpmāk viņš ir iecerējis pievērsties rakstīšanai un gleznošanai.

Fragments no intervijas, kas publicēta 16. novembra laikrakstā Dienas Bizness:

Nosauciet dažas pilis vai muižas, kuras tagad būtu jāglābj par katru cenu!

Labi zinu, ko maksā atjaunot ēku. Un tāpēc neloloju lielas cerības kaut ko izglābt. Viens piemērs ir Kaucmindes muiža – tā ir postaža. Esmu gan redzējis – olalā! – veselu rindu muižu glābēju ar lielām idejām. Arī tajā pašā Kaucmindē, kad 1990. gadā šeit ieradās grāfs Seržs fon der Pālens ar mērķi muižu atjaunot. Taču viņam nepatika līdzās uzceltās balto ķieģeļu mājas. Pēc tam sekoja Māris Gailis seniors un Māris Gailis juniors, tagad atkal īpašnieki un beidzot ar labu ieceri. Būtībā neviens ieguldījums kādā pilī, lai ierīkotu viesnīcu, nekad nevar atmaksāties. Mālpils un Rūmene ir gadījumi, kad īpašnieki var atļauties sev to kā prieku. Viņi nekad neatgūs visu, kas ieguldīts. Pie manis ir braukuši daudzi cilvēki mirdzošām acīm. Pf! Kaucminde ir spoža, un tagad ir iecere tur veidot medicīniska tipa iestādi senioriem, kādas ir ļoti izplatītas Vācijā. Bet! Vispirms ir jāiegulda liela nauda, taču rentēšana sāksies tikai ar ļoti lielu gaidīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Investē 1,7 miljonus eiro, lai nodrošinātu dienesta dzīvokļus

Monta Glumane, 22.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot 1,7 miljonus eiro, Cēsīs, Ata Kronvalda ielā 56 atklāta Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolas atjaunotā dienesta dzīvokļu ēka, informē Aizsardzības ministrija.

«Atklājot šo ēku, mēs būtiski uzlabosim ikdienas apstākļus Instruktoru skolā dienošiem karavīriem. Šis projekts ir piemērs Aizsardzības ministrijas nospraustajam mērķim attīstīt infrastruktūru reģionālajās struktūrvienībās, lai turpinātu uzlabot Nacionālo bruņoto spēku sagatavotību un kaujas spējas,» informē aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Atjaunotā dzīvojamā ēka A.Kronvalda ielā 56 ir Aizsardzības ministrijas un Cēsu novada pašvaldības kopīpašums. Abas puses kopīgi piedalījās tā iepirkuma organizēšanā un līguma slēgšanā par dzīvojamās ēkas pārbūves būvprojekta izstrādi, būvdarbiem, autoratlīdzību, būvekspertīzi un citiem darbiem.

Ēkas atjaunošanu par 1 751 455 eiro veica SIA «WOLTEC». Aizsardzības ministrija no projekta kopējām izmaksām sedza 478 143 eiro. Dzīvojamā ēka ekspluatācijā tika nodota šā gada 2. augustā.

Komentāri

Pievienot komentāru