Jaunākais izdevums

Likumdošanas nepilnību dēļ Gotika Auto transporta pārbaudi ir spiesta veikt tikai Latvijā un maksāt gandrīz piecas reizes dārgāk nekā Lietuvā.

Nepilnības likumdošanā īpaši izjūt mazie degvielas pārvadātāji, kuriem ir daudz mazāka finansiālā kapacitāte nekā lielajiem, tādēļ arī šīs nepilnības akcentē Degvielas tirgotāju un ražotāju savienība (DTRS). "Direktīva par bīstamo kravu pārvadājumiem, kurā paredzētas vienotas normas visām ES dalībvalstīm, Latvijai neliekas saistoša," tā SIA Gotika Auto rīkotājdirektors Genādijs Raspopovs. Šī iemesla dēļ viņam par bīstamo kravu pārvadājošā transporta regulāro pārbaudi Latvijā nācies pārmaksāt nepilnas piecas reizes. Par netaisnību attiecībā uz 3. klases (viegli uzliesmojoši šķidrumi) bīstamo kravu pārvadājumu transporta pārbaudēm Latvijā jau ilgāku laiku notiek komunikācija starp atbildīgajām institūcijām no vienas puses un Gotika Auto un DTRS no otras, taču bez rezultātiem.

Latvijā dārgāk

Degvielas tirgus pārstāvji uzskata, ka tā kā direktīva nenosaka, cik liela ir summa, kas jāiekasē par bīstamo kravu pārvadājumu transporta pārbaudēm, Latvijai ir devis iespēju noteikt daudz dārgāku cenu nekā kaimiņvalstīs un lai novērstu lētāku pārbaužu veikšanu ārpus Latvijas, ticis pieņemts attiecīgi ierobežojošs likums. Kā vēstulē DTRS norāda Satiksmes ministrija (SM), attiecībā uz regulējumu par Eiropas valstu nolīgumā par bīstamo kravu starptautiskajiem pārvadājumiem pa autoceļiem (ADR) paredzēto bīstamo iekārtu pārbaužu izmaksām, tās netiek regulētas ar ārējiem normatīvajiem aktiem un izmaksas nosaka pati pilnvarotā institūcija. Balstoties uz ADR, pārbaude jeb regulārā inspicēšana jāveic ik pēc noteikta laika. Maksimālais laiks no vienas inspicēšanas līdz nākamajai ir seši gadi, taču visa aprīkojuma apmierinošas darbības pārbaude jāveic ne retāk kā reizi trijos gados. Pēc DTRS sniegtās informācijas Latvijā viena šāda pārbaude izmaksā 1239 Ls, savukārt Lietuvā par tādu pašu pārbaudi jāmaksā 267 Ls. DTRS uzskata, ka apzinoties, ka šāda cenu starpība bīstamo kravu autopārvadātājiem liks izvēlēties iekārtu pārbaudes veikt kaimiņvalstī, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) lobējusi, ka tas tiek ierobežots ar likuma palīdzību. Kā galveno lobētāju DTRS prezidents Jevgenijs Kisiels izceļ CSDD transportlīdzekļu kontroles un sertifikācijas inspekcijas inspektoru Juri Puntaku. Viņš atzīstot, ka šādus pārmetumus esot saņēmis, bet savu vainu gan noliedz. Jautāts, vai viņš neuzskata, ka starpība starp pārbaužu izmaksām Latvijā un Lietuvā ir pārāk liela, J. Puntaks Db atbildēja, ka šis nav vienīgais piemērs, ar kuru Latvija izceļas ar cenām.

Viņš par atzīstamu uzskata šā brīža situāciju, kad Latvijai ir kontrole pār attiecīgajām inspicējošajām institūcijām un saglabājas iespēja ietekmēt šo institūciju darbību.

Jautāts, vai tā netiek ierobežota brīva preču un pakalpojumu kustība ES un neveidojas plašākas iespējas lobijam valsts iekšienē, J. Puntaks atbild izvairīgi.

Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs akreditējis sekojošas institūcijas, kas veic bīstamo kravu transporta pārbaudes: a/s IBNA, LRTDA, TUV Nord Baltic un SIA Jadzis. Vienai no šīm kompānijām TUV Nord Baltic pēc DTRS iniciatīvas par rupju kļūdu pieļaušanu, noformējot tehniskās pārbaudes protokolus, 2005. gadā uz laiku anulēta licence.

ADR ES pieņemts 1957. gadā, Latvijā tas ar likuma spēku atzīts 1995. gadā. Neskatoties uz to, DTRS biedri konstatējuši, ka Latvijā jau ilgāku laiku tiek ignorētas ADR prasības un izveidota tāda kārtība, kas pieļauj izvirzīt nepamatotas papildu prasības un pārbaudes salīdzinājumā ar ADR ieviešanu kaimiņvalstīs.

Kaut gan ADR ir pieņemts kā Latvijā saistošs, līdzās tam mūsmājās ir pieņemts likums Par bīstamo iekārtu tehnisko uzraudzību, kas nosaka, ka institūciju sarakstam, kuras akreditētas veikt bīstamo iekārtu tehniskās pārbaudes, jābūt publicētam laikrakstā Latvijas Vēstnesis. Šāds likuma nosacījums bīstamo kravu pārvadājošajam transportam, kura periodiskā pārbaude veikta kādā citā ES valstī, kuras attiecīgā institūcija nav publicēta laikrakstā Latvijas Vēstnesis, liek to veikt atkārtoti Latvijā, pretējā gadījumā citur veiktā transporta pārbaude Latvijā nedarbojas.

Valsts neieklausās

Diskusija bez rezultātiem par nepieciešamajām izmaiņām likumdošanā attiecībā uz ADR Latvijā notiek jau sen. Vēstule par nepieciešamajām izmaiņām normatīvajos aktos, kas reglamentē autocisternu pārbaudi Latvijā, nosūtīta arī ministru prezidentam Aigaram Kalvītim.

Db rīcībā ir nonākušas vairākas vēstules, kurās atbildīgās ministrijas nonāk pretrunās.

Vienā no vēstulēm, kurā tiek atbildēts uz DTRS prasību veikt korekcijas Latvijas likumdošanā attiecībā uz transporta spiedieniekārtu pārbaudēm, lai tās atbilstu ADR, SM norāda, ka pilnībā noraida DTRS apgalvojumu, ka Latvijā netiek ievērotas ADR prasības. Tiesa, tālāk vēstulē atzīst, ka piekrīt Ekonomikas ministrijas (EM) viedoklim, kas atbalsta DTRS viedokli konkrētajā jautājumā, atzīstot, ka, balstoties uz likumu par atbilstības novērtēšanu, ja produktam likumīgi novērtēta atbilstība kādā no ES valstīm, to nedrīkst apstrīdēt un likt komersantam atkārtoti veikt atbilstības novērtēšanu Latvijā.

Nav vienprātības

Kā norādījusi EM, transportējamās spiedieniekārtas ir neharmonizētā joma un ES neharmonizētajā sfērā brīvas preču aprites principu regulē tā saucamais savstarpējās atzīšanas princips. Šis princips ir tiesiski nostiprināts ar likumu par atbilstības novērtēšanu. Tāpat arī EM vēstulē uzsvērusi, ka ES iekšējais tirgus un tā veiksmīga funkcionēšana balstās uz tirgus dalībnieku savstarpējo uzticēšanos un paļāvību, ka cits dalībnieks ievēros un rīkosies atbilstoši kopējiem noteikumiem. J. Puntaks Db skaidroja, ka atbilstības novērtēšana un savstarpējā atzīšana neattiecas uz periodisko inspicēšanu, tomēr nespēja minēt nevienu tiesību aktu, kurā tas būtu norādīts.

Vēstulē DTRS, kuru parakstījis satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, norādīts, ka pēc SM un CSDD rīcībā esošās informācijas Latvijā noteiktais regulējums neatšķiras no citās ES valstīs noteiktā jautājumos, kas netiek aptverti tikai ar ADR nolīgumu. Kā norāda SM, ne Lietuvā, ne Polijā, ne Holandē, ne Dānijā attiecīgās kompetentās institūcijas neatzīst citu valstu, tai skaitā Latvijas pilnvarotajās institūcijās izdotos bīstamo iekārtu periodisko pārbaužu protokolus. G. Raspopovs gan ir pārliecināts, ka šāds SM apgalvojums neatbilst patiesībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šis ādas kopšanas zīmols ir sagrāvis visu nozari ar savu darbīgo produktu līniju, kas atsakās no izsmalcināta iepakojumu dizaina un nosaukuma.

Kā viss sākās?

2016. gada augustā Toronto skaistumkopšanas uzņēmums “Deciem” laida klajā “The Ordinary” - 27 produktu līniju. “Deciem” uzņēmuma līdzdibinātājam Brendonam Truaksam (Brandon Truaxe) rūpēja vienkāršība. Tāpēc viņš prātoja, ja pastāv dažas sastāvdaļas, kas labvēlīgi ietekmē ādu (pārbaudīts pētījumos) un ir lētas, kāpēc nevarētu atmest mārketingu un produktu reklāmu, pārdodot produktus par labāku cenu un pa tiešo klientiem?

Divu nedēļu laikā pēc atklāšanas zīmols pārdeva 43 000 produkta vienības. 2017. gada aprīlī tika palaisti vēl 2 jauni produkti (to gaidīšanas sarakstā bija 25 000 cilvēku), un tā paša gada jūnijā skaistumkopšanas gigants “Estée Lauder” paziņoja, ka investē “Deciem”.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai kontrolētu ādas vēža saslimšanas risku, ārstniecības iestāde "Derma Clinic Riga" iegādājusies Vācijas uzņēmuma "FotoFinder GmbH" ražotu aparatūru "FotoFinder ATBM Master", kas ir pirmā šāda veida diagnostikas tehnoloģija Baltijas valstīs.

Uzņēmums neatklāj precīzu darījuma summu, informējot, ka šādas iekārtas cena tirgū ir, sākot no 75 tūkstošiem eiro.

"Mākslīgais intelekts dermatoonkoloģijā darbojas kā palīgs agrīnā melanomas un citu ādas vēža formu atpazīšanā. Šajā medicīnas nozarē tas principiāli neatšķiras no mākslīgā intelekta pielietojuma, piemēram, radioloģijā vai arī jebkurā citā ar medicīnu nesaistītā nozarē. Iekārta ir "apmācīta" ar vairāk nekā 100 tūkstošiem verificētu (histoloģiski pierādītu) ādas audzēju attēliem, gan klīniskiem, gan dermatoskopiskiem. Klīnikas ārsti ir piedalījušies vairākos mākslīgā intelekta pielietojuma pētījumos, kuru rezultāti šobrīd iekārtas veidā darbojas klīnikā, " stāsta "Derma Clinic Riga" vadītājs Raimonds Karls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: Mātei jostas, meitai somas

Inita Šteinberga, speciāli DB, 04.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Šonakt to nopirka. Amerikā,» melnu mākslinieku skiču mapi garā siksnā rāda mazā Āgenskalna ādas apstrādes saloniņa Ērikas jostas saimniece Ērika Kalniņa

Viņa kopā ar meitu šuj jostas, somas un citus ādas aksesuārus un katru dienu ar prieku iet uz pašas radīto darba vietu.

Ērika pēc izglītības ir arhitekte, taču viņas lielākais projekts – ģimene un četri bērni – licis pievērsties mājas dzīvei. Lai apvienotu naudas pelnīšanu un bērnu audzināšanu, pirms gadiem divdesmit Ērika sākusi apstrādāt ādu. Vispirms intereses pēc iemaņas apguvusi kursos. Tad sākusi gatavot jostas arī pārdošanai. Mājinieki bijuši skeptiski noskaņoti līdz brīdim, kad no pirmā gadatirgus Ērika atgriezusies ar prāvu rubļu žūksnīti.

Ērikas meita Madara vispirms sākusi strādāt sev tīkamajā ainavu arhitektu profesijā, taču krīze likusi meklēt alternatīvu nodarbošanos. Šis laiks sakritis ar brīdi, kad Ērika meklējusi kompanjonu, jo bērni jau pieauguši, gribējies sākt kaut ko nopietnāku, bet vienai tas nešķita pa spēkam. Madarai savukārt ādas apstrāde jau kopš bērnības likusies pašsaprotama lieta, un visi darbi no mammas noskatīti. Dēls pieteicies palīdzēt mājaslapas izveidē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

2012. gadā Latvijā reģistrēto dārgāko premium klases automobiļu tops

Gunta Kursiša, 10.01.2013

20. vieta. Lexus LS. Cena no 67,63 tūkst. līdz 75,48 tūkst. ASV dolāru. Latvijā pērn reģistrēta viena automašīna.

Foto: AP/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī pagājušajā gadā jaunu automašīnu reģistrāciju skaita ziņā līderpozīcijas saglabājuši tādi zīmoli kā Volkswagen, Toyota un Peugeot, Latvijā reģistrēts arī ievērojams skaits premium klases automašīnu, un vislielākos panākumus premium klasē 2012. gadā guva Bentley zīmols.

Pagājušajā gadā Latvijā kopumā reģistrētas 20 jaunas Bentley zīmola automašīnas, tostarp 18 jaunas Bentley Continental GT/GTC automašīnas. Tādējādi Bentley kupeju, kabrioletu un rodsteru premium klasē Latvijā aizņem 32,7% tirgus daļas. Otru lielāko tirgus daļu (16,4%) šajā klasē aizņem BMW Coupe/Convertible, trešo un ceturto vietu ar tirgus daļu 9,1% apmēā aizņem Mercedes-Benz E Coupe/Cabriolet un Porsche 911, savukārt piektajā vietā pēc tirgus daļas apjoma (5,5%) ierindojas BMW 1 Coupe/Convertible modeļi.

Ņemot vērā Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas (LPAA) datus par 2012. gadā Latvijā reģistrētiem jauniem automobiļiem, Db.lv piedāvā aplūkot pagājušajā gadā Latvijā reģistrēto dārgāko automašīnu topu. Saraksts veidots, izmantojot ražotāja ieteikto mazumtirdzniecības cenu 2012. gada auto modelim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Kā top? Stonehill ādas jostas

Ilze Žaime, 31.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ rubrikā "Kā top?" portāls Db.lv piedāvā aplūkot, kā Talsu Radošās Sētas darbnīcā "StoneHill" tiek izgatavotas dabiskas ādas jostas.

"StoneHill" dibinātāji ir Diāna un Miķelis Šteinbergi, kurzemnieki, kas ar ādu strādā jau sešus gadus un šādas prasmes apguvuši pašmācības ceļā. Šobrīd D.Šteinberga vairāk laika velta atvases audzināšanai un saimniekošanu darbnīcā ir pārņēmis vīrs.

Viņš darbnīcā strādā katru dienu. Vairums pircēju to apmeklē tieši gada siltajā laikā, no maija līdz septembrim, taču pasūtījumu veikšana iespējama arī meistaru mājaslapā internetā un darba netrūkst. Tūristu vidū visbiežāk esot vācieši, dāņi un zviedri, uzskaita meistars.

Amatnieks izgatavo ādas jostas, dažāda izmēra maciņus, rotas, kā arī izpilda individuālus pasūtījumus. Viņa darbnīcā ir iespējams redzēt gan darba procesu, gan piedalīties tajā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Sākam biznesu: Tatis vēlas kļūt par Rīgas ādas somu zīmolu Nr.1

Anda Asere, 20.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eteri Gabunijas mamma, vecmamma un vecvectēvs ir bijuši amatnieki, un viņa šo tradīciju turpina ar Tatis ādas somām.

Tatis somas nosauktas par godu dizaineres Eteri Gabunijas vecvectēvam, kura iesauka bija Tatis. Viņš bija amatnieks, kurš mīlēja savu amatu, strādāja ar koku un nedaudz arī ar ādu. Eteri vecmamma bija skrodere, bet mamma – cepurniece. «Es esmu Rīgas amatniece ceturtajā paaudzē,» saka Eteri. Vēl pirms kāda laika viņai licies, ka tā nebūs, jo, izvēloties studiju virzienu, viņa nedomāja par dzimtas tradīciju turpināšanu, šūšana viņu nesaistīja.

Eteri interesēja dizains, tomēr idejai studēt šajā virzienā viņa atmeta ar roku, jo šķitis, ka ar to nenopelnīs. Galu galā viņa izvēlējās studēt komunikācijas zinātni. «Strādājot ar ādu, vajag dzelžainu pacietību, mieru un harmoniju. Nevari nervozs strādāt. Vērojot manu straujo dabu un emocionalitāti, krustmāte teica, ka no manis droši vien laikam nesanāks ceturtās paaudzes amatniece,» viņa saka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Es šuju ādu jau trīsdesmit gadus. Tagad ir pienācis tas brīdis, kad varu to mācīt darīt citiem,” dienu pirms savas radošās telpas atvēršanas, biznesa portālam db.lv sacīja SIA “Adelle Lv” izveidotāja Inga Reinkaite.

Latvijā apgūt ādas apģērba šūšanas prasmes līdz šim bijis praktiski neiespējami, tādēļ nu jau trīs gadu garumā šuvēja un uzņēmēja I. Reinkaite lolojusi sapni par šādas iespējas nodrošināšanu. Lai to īstenotu, nepieciešams bijis atrast atbilstošas telpas. Pirmo reizi ieraudzījusi telpas Artilērijas un Tērbatas ielu krustojumā, I. Reinkaite lēmumu tās renovēt un tur izveidot radošo darbnīcu pieņēmusi teju uzreiz. “Visu darīju pati, investēti tika apmēram 3,5 tūkstoši eiro,” viņa paskaidro.

Viņa pati šūšanu apguvusi pašmācības ceļā. “Man mājās bija mazs bērniņš, sāku strādāt kā pašnodarbinātā. Tolaik ļoti pieprasītas bija ādas jakas. Tās šuvām lielā daudzumā, lai vestu uz Polijas tirgiem pārdošanai. Mazliet vēlāk sāku šūt arī kažokādu,” atceras I.Reinkaite.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jauna izstāde Jūrmalas muzejā

Agrita Aune, Db, 18.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Jūrmalas muzejā Lielajā izstāžu zālē atklās ādas mākslinieces Ildas Sīlis darbu izstādi Ādas māksla. Varēsim apbrīnot sienas dekoratīvos panno un gobelēnus no ādas dažādās tehnikās.

Izstādē būs redzami mākslinieces drosmīgie eksperimenti atkāpjoties no tradicionālās krāsu gammas izmēģināt spēkus dažādās vēsās tonalitātēs, lietojot kontrastējošas sarkanīgās, zilgani zaļganās nokrāsas ar piesātināto melno un gaišzilo. Varēsim apbrīnot sienas dekoratīvos panno un gobelēnus no ādas dažādās tehnikās, kurus veidojot izmantoti seni ādas apstrādes paņēmieni : iededzināšana, ieskrāpēšana, smalku siksniņu pinumi, gleznojumi, zeltījumi.

"Savā jubilejas izstādē vēlos rādīt ādas mākslas darbus, kas veidoti meklējot jaunas formas un izteiksmes līdzekļus, katru ar savu noskaņu, raksturu, mirkļa izjūtu un toņu gammu. Idejas pašas atnāk, tikai vajadzīgs laiks, lai tās realizētu. Pamatā visam ir radīšanas prieks, izceļot ādas samtaino maigumu, faktūru un skaistumu," tā pati māksliniece Ilda Sīlis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī saule sniedz pozitīvas emocijas un nodrošina organismam D vitamīnu, tā arī mēdz «iekost». Jāsargā gan āda, gan acis

Visu ziemu cilvēki ādu slēpj zem apģērba, un tiklīdz tā tiek atklāta pirmajiem vasaras saules stariem, tad tiek pakļauta zināmajam stresam. It īpaši tas attiecas uz cilvēkiem ar jutīgu un gaišu ādu. «Sauļoties ir ieteicams tikai laikā, kad saules stari krīt slīpi, nevis taisni, t.i. rīta vai vakara stundās. Labākais sauļošanās laiks ir no pulksten 9 līdz 11 un no 16 līdz 19. Pirms sauļošanās nedrīkst attaukot ādu un lietot smaržvielas, jo tas var izraisīt pigmenta plankumu veidošanos,» stāsta Lāzerdermatoloģijas klīnikas Era Esthetic dermatoloģe Natālija Gerula.

Skaties un vērtē

Pirms sauļošanās aizsardzības līdzekļu lietošanas, jāizmēģina tos, uzklājot uz elkoņa locītavas ādas, tad novērot ādas reakciju 24 stundu laikā. N. Gerula teic, ka labāk izvēlēties krēmu (nevis pieniņi vai citu veidu emulsijas), kas savas biezās struktūras dēļ nodrošina labāku pārklājumu un aizsardzību. Ja aizsardzības līdzeklis satur E vitamīnu, tas labāk uzklāsies uz ādas. Pēc peldēšanās aizsarglīdzekli uz ādas ir jāatjauno, jo, arī lietojot ūdens noturīgus krēmus, āda tiek pasargāta no saules tikai ūdenī. Pēc peldēšanās krēma slānis tiek notīrīts ar dvieli, līdz ar to līdzekļa atjaunošana uz ādas ir nepieciešama. Maziem bērniem līdz trīs gadiem nav ieteicams uzturēties aktīvajā saulē vispār. Pludmalē, pie ūdens, tiks saņemts daudz lielāks ultravioletais starojums, nekā citur. Bērnam šajā vecumā imūnie procesi vēl nav izveidojušies, tāpēc viņus vajag aizsargāt no saules ar kokvilnas apģērbiem, obligāti piesedzot galvu no saules. Bērniem obligāti jāizmanto aizsarglīdzekļus ar augstu SPF faktoru – virs 30.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dr. Lūkina acu klīnika ir paplašinājusi savu darbību un 2023. gada nogalē atklājusi estētiskās medicīnas klīniku – RE.NEW, kā turpinājumu plaši pazīstamajai Latvijā un Eiropā pacientu atzinību guvušajai acu klīnikai, kas 2023. gadā svin jau 20 gadu jubileju.

RE.NEW mērķis ir Dr. Lūkina acu klīnikas izkopto augsto kvalitātes un uzticamības standartu turpinājums estētiskās medicīnas nozarē, sniedzot iespēju ikvienam individuāli pielāgotā veidā, izmantojot šobrīd labākās pieejamās tehnoloģijas, jaunos veidos atklāt un pilnveidot ārieni, radot vēl labāku sevis versiju.

"Mēs izmantojam tikai labākās jaunākās paaudzes iekārtas un tehnoloģijas no vadošā pasaules ražotāja "Lumenis", garantējot augstāko kvalitāti. Esam pirmie Latvijā un Baltijā, kas piedāvā jaunākās "Lumenis" iekārtas sejas un ķermeņa kopšanai - "Geneo X" un "Nuera Tight". Katrs no mums ir unikāls, un tāpēc mēs cenšamies atrast ideālu risinājumu ikvienam - gan vīriešiem, gan sievietēm, gan jauniem, gan pieredzējušiem," pauž Fēlikss Lūkins, klīnikas īpašnieks un izveidotājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: neskatoties uz ierobežoto pirktspēju, tomēr sāk ar Latvijas tirgu

Anda Asere, 07.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iveta Piternika ādas somas šuva jau pirms 20 gadiem; tagad viņa šai nodarbei ir pievērsusies ar jaunu sparu.

«Visas sievietes manā ģimenē ir nodarbojušās ar šūšanu. Arī mani agrā bērnībā vecmāmiņa iemācīja šūt ar veco Singer šujmašīnu. Es joprojām ar to strādāju,» stāsta Iveta Piternika, ādas somiņu Mint somas radītāja. Pirms 20 gadiem viņa pirmo reizi pamēģināja šūt ādas izstrādājumus un toreiz somiņas pamanīja kāda paziņa, kura dzīvoja Zviedrijā. Ar viņas iesaistīšanos somu šūšana izveidojās par biznesu. «Es šuvu, viņa pārdeva. Ar Zviedrijas cenām un Latvijas izmaksām tas mums abām bija veiksmīgs bizness. Tā es kādus trīs gadus nostrādāju tikai Zviedrijas tirgum, jo tur bija pieprasījums,» teic Iveta. No šī laika viņai «pielipis» skandināvu atturīgais stils, jo, ja nebūtu šī perioda, viņas somas būtu stipri kruzuļainākas – romantiskais stils vairāk atbilst Ivetas būtībai. Tagad viņa stilus kombinē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bērzu sulas var ne vien dzert, bet arī, īpaši apstrādātas un pievienotas kosmētikas krēmam, smērēt uz sejas, lai aizkavētu ādas novecošanos.

Sākotnēji dabīgās kosmētikas SIA Madara Cosmetics produktu sortiments bija neliels - četri produkti, bet sešos gados tas ir palielinājies līdz vairāk nekā 40. Jaunākā produktu līnijā Time Miracle ietilpst vairāki produkti pret novecošanos. «Jau no paša sākuma pircēji jautāja par pretnovecošanas līdzekļiem. Ņemot vērā Eiropas un citu valstu demogrāfiju, šo līdzekļu mērķauditorija ir augoša. Nolēmām - ja Madara ražotu pretnovecošanās produktus, tie būtu efektīvākie pretnovecošanās produkti dabiskajā kosmētikā pasaulē. Tās ir lielas ambīcijas,» neslēpj SIA Madara Cosmetics dibinātāja Lotte Tisenkopfa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iestājoties vēsākam laikam, Repše atgriežas pie sava ādas uzvalka

Guna Gleizde, 05.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) otrdien valdības sēdē ieradās savā melnajā ādas uzvalkā, kas jau aizvadītajā ziemā izraisīja ievērojamu viņa kolēģu, mediju un sabiedrības ievērību.

Vasarā ministrs savu ekstravaganto ietērpu bija nomainījis uz vieglākiem auduma uzvalkiem, bet iepriekš viņš ādas ietērpu ikdienā nēsāja līdz pat maija sākumam.

DB jau vairākkārt rakstīja, ka E. Repše izpelnījies ne tikai vietējo un starptautisko mediju uzmanību ar savu valdības loceklim neierasto tērpu.

Strīpainajā ādas uzvalkā E. Repše staigāja jau kopš pagājušā gada septembra. Janvārī pat aktīvisti interneta vietnē Twitter uzsāka parakstu vākšanu pret E. Repšes ādas uzvalku.

Parakstu vākšanas iniciators ir Kristaps Stirna, kas raksta: «E. Repšem ir jāizbeidz apkaunot mūsu valsti un beidzot jāatsakās no ādas uzvalka.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Kapitālsabiedrību īpašnieku struktūra kā aplī noslēgta ķēde

Andra Rubene, partnere, zvērināta advokāte Tark Grunte Sutkiene; Raivis Znotiņš, jurists, Tark Grunte Sutkiene, 11.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav retums gadījumi, kad vairākas kapitālsabiedrības (akciju sabiedrības un sabiedrības ar ierobežotu atbildību) ir savstarpēji viena ar otru cieši saistītas, viena kapitālsabiedrība pilnībā vai kādā tās daļā pieder otrai, otrā pieder trešajai, trešā – ceturtajai. Šādas kapitālsabiedrības kā vienas ķēdes posmi veido savstarpēji saistītu struktūru – ķēdi. Reizēm vienkāršas, reizēm sazarotas un samudžinātas, bet parasti tām kaut kur ir sākums un ir arī beigas. Tomēr praksē ir sastopami arī savdabīgi izņēmumi, kad šāda kapitālsabiedrību īpašnieku ķēde noslēdzas kā aplis – viena kapitālsabiedrība pilnībā pieder otrai, otrā – trešajai, bet trešā – pirmajai.

Vai šāda kapitālsabiedrību īpašnieku struktūra, kas noslēdzas kā aplis, nav Latvijā aizliegta?

Likums nosaka, ka, izņemot likumā noteiktos gadījumus, kapitālsabiedrībai ir aizliegts iegūt īpašumā savas daļas. Turklāt arī šajos izņēmuma gadījumos, kad kapitālsabiedrībai ir atļauts iegūt savas daļas, likums nosaka kapitālsabiedrībai pienākumu savas daļas noteiktā termiņā atsavināt vai dzēst.

Attiecībā uz sabiedrībām ar ierobežotu atbildību šie ierobežojumi nav tulkojami paplašināti un sabiedrībai ir aizliegts tikai tiešā veidā iegūt savas daļas, bet nav aizliegts sabiedrībai iegūt savas daļas netiešā veidā ar citu sabiedrību starpniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Turpmāk Fastum gēlu varēs iegādāties tikai pret recepti

Sanita Igaune, 25.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar 1. februāri, pretsāpju un pretiekaisuma gēli, kas satur ketoprofēnu, būs recepšu zāles. Šāds lēmums pieņemts, lai novērstu ādas reakcijas, kas var rasties, ultravioletam starojumam pakļaujot ādas apvidus, uz kuriem uzklāti ketoprofēna gēli. Dati liecina, ka dažkārt ādas reakcijas var izpausties smagi, radot nopietnus veselības traucējumus.

Zāļu valsts aģentūras (ZVA) Sabiedrisko attiecību speciāliste Sanita Skaidrā DB informēja, ka Latvijā reģistrēti ketoprofēna gēli: Begsan 25 mg/g gēls, Fastum 2,5 % gēls, Ketonal 25 mg/g gēls, Ketoprofen Sopharma 25 mg/g gēls, Profenid 25 mg/g gēls un Spinax 25 mg/g gēls.

ZVA uzsver, ka gēlus nedrīkst lietot personas, kurām iepriekš bijušas ādas reakcijas un pastiprinātas jutības reakcijas, piemēram, astmas simptomi, alerģisks deguna gļotādas iekaisums saistībā ar ketoprofēna, tiaprofēnskābes, acetilsalicilskābes, fenofibrāta, ultravioleto staru blokatoru vai smaržvielu lietošanu.

ZVA brīdina, ka pacientiem stingri jāievēro zāļu lietošanas noteikumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jānis Ancāns ir viens no nedaudzajiem zinātniekiem pasaulē, kuri pievērsušies cilvēka ādas cilmes šūnu pētījumiem.

Pieauguša cilvēka ķermenī ir no 50 līdz 100 triljoniem šūnu. «Tās visas ir cēlušās no vienas «mātes» jeb vienas cilmes šūnas — apaugļotas olšūnas — un veido visus mūsu organisma audus un orgānus. Mums ir apmēram 230 audu veidi, kas radušies no vienas cilmes šūnas,» skaidro zinātnieks.

Apaugļota olšūna ir visspēcīgākā cilmes šūna, tai seko embrionālās cilmes šūnas un tad — embrijam pieaugot par cilvēku, audos paliek t.s. somatiskās cilmes šūnas. Tās tiek izmantotas eksperimentālajā medicīnā, un tieši tās pēta Jāņa Ancāna vadītajā Latvijas Universitātes (LU) Bioloģijas fakultātes Bioanalītisko metožu laboratorijā, kas ar PHARE finansējuma atbalstu izveidota 2005. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Latvijas kažokzvēru audzētāju Gauja AB uztrauc Ķīnas attīstība

Nozare.lv, 06.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kažokzvēru audzētavā SIA Gauja AB iegūtās ādas tiek pārdotas Skandināvijas izsolēs, un aptuveni 80% no tām nonāk pie Ķīnas ražotājiem, tāpēc kažokzvēru audzētājus uztrauc arī Ķīnas ekonomikas attīstība un tas, ka tirgus nav diferencēts, norāda Gauja AB valdes loceklis Arnis Veckaktiņš.

Pamatā visas Gauja AB kažokādas tiek pārdotas caur Somijas un Dānijas kažokādu izsolēm. Gala rezultātā visas Eiropas kažokādas un arī Gaujas AB kažokādas nonāk Ķīnā, jo Ķīna patlaban ir pasaulē lielākā kažokādu pircēja un visi kažokzvēru audzētāji strādā Ķīnai, skaidroja Veckaktiņš.

«Arī Skandināvijas valstis, kuras var uzskatīt par kažokzvēru audzēšanas lielvalstīm, visu savu produkciju pārdod Ķīnai. Ķīnā kažokus gan šuj, gan valkā. Ķīnieši paliek arvien bagātāki, agrāk vietējam tirgum viņi šuva tikai mēteļus ar kažokādas apkaklēm, bet tagad ļoti aktīvi pērk kažokus. Ja Ķīnas izaugsme apstāsies, tad gan kažokādu biznesam pasaulē būs gaidāma liela krīze,» sacīja Veckaktiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA UVB valdes priekšsēdētāja, Latvijas sauļošanās un solāriju asociācijas valdes locekle Marika Ģederte šovasar kļuva par Mrs. Universe 2008 titula īpašnieci – uzņēmēja, sieva un māte, šķiet, šīs sievietes dzīvē viss ir kārtībā. Vismaz Marika pati par to ir pārliecināta.

«Esmu ļoti praktiska un iepriekš pasaku, ko man dāvināt – vienas krāsas traukus vai rozes,» aiz stiklotā ofisa galda, kas nokrāmēts ar saldumiem, stāsta Marika Ģederte. Saldumi esot domāti viesiem, jo uzņēmēja stingri ietur slaido līniju. Savā ģimenes mājas dārzā viņa audzē ziedus, un šīs rūpes par estētisku vidi sasaucas ar darba pienākumiem skaistumkopšanas biznesā. Cilvēkam jārūpējas par savu izskatu, pirmais iespaids ir noteicošais – šī atziņa Marikai ir ļoti būtiska.

picturegallery.473dc8ec-818d-4060-a58a-62bfda815df4

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

FOTO: Ar pašvaldības līdzfinansējumu atjauno kultūras mantojuma ēku fasādes Rīgā

Zane Atlāce - Bistere, 13.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes vadība kopā ar ēku īpašniekiem trešdien apsekoja ar Rīgas pašvaldības finansiālu atbalstu atjaunotās pilsētas kultūras mantojuma ēku fasādes - Lāčplēša ielā 37, Tērbatas ielā 20, 28 un Blaumaņa ielā 14, informē pašvaldībā.

Šis ir pirmais gads, kad Rīgas pašvaldība piešķir līdzfinansējumu kultūras pieminekļu restaurācijai un atjaunošanai. Konkursam kopumā šogad pieteicās 55 pretendenti, no kuriem 47 projektus atzina par atbilstošiem konkursa kritērijiem un apstiprināja līdzfinansējumu. Šo projektu realizācijai kopumā paredzēts gandrīz 460 000 eiro liels pašvaldības līdzfinansējums.

«Esam gandarīti, ka jau pirmajā konkursa gadā ir izrādīta tik liela interese par iespēju saņemt pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu restaurācijai un atjaunošanai. Iesākto turpināsim arī nākamgad - konkursu plānots izsludināt jau novembrī, lai būtu ilgāks laiks projektu realizācijai. Šiem mērķiem pašvaldības budžetā tiks atvēlēts ne mazāk kā pusmiljonu eiro liels finansējums,» informēja Rīgas vicemērs Andris Ameriks, piebilstot, ka nauda līdzfinansējumam iegūta no piemērotās paaugstinātās nekustamā īpašuma nodokļa likmes 3% apmērā ēkām, kuras klasificētas kā vidi degradējoši objekti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai piecas no Eiropas aviokompānijām ir pietiekami labā situācijā, lai pārdzīvotu pašreizējo krīzi aviācijas industrijā. Tā Londonā rīkotā konferencē norādījis Īrijas zemo cenu aviokompānijas Ryanair izpilddirektora vietnieks Hovards Millars (Howard Millar), raksta Times Online.emRyanair/em: Eiropā izdzīvos tikai piecas aviokompānijas

H. Millars arī piebilda, ka, pēc Ryanair domām, notiks vairāku aviopārvadātāju apvienošanās, kā rezultātā bez darba paliks daudzi cilvēki, un ievērojami samazināsies lidojumu skaits, kas nozīmē mazāku izvēli ceļotājiem.

Ceļotājiem pozitīvā ziņa ir tā, ka pārvadātāji centīsies panākt maksimālu lidmašīnu piepildījumu, un to panākt var, samazinot cenas, norādījis H. Millars.

Ryanair prognozē, ka 2008. gadu aviokompānija beigs ar zaudējumiem. Ar zaudējumiem Īrijas aviokompānija nav strādājusi kopš 1999. gada.

Augsto degvielas cenu dēļ Ryanair šoziem paredzējusi nosēdināt gandrīz uz pusi vairāk lidmašīnu nekā parasti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Virši-A degvielas kartes varēs izmantot Krievijas pierobežā

Madara Laicāne, Db, 02.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstot sadarbības partneru tīklu, degvielas tirgotājs a/s VIRŠI-A, sadarbībā ar SIA Datu apstrādes centrs, ir noslēguši sadarbības līgumu ar OOO Пeтepбуpгcкaя тoпливнaя кoмпaния (ПTK) par piecu ПTK degvielas uzpildes staciju pievienošanu a/s VIRŠI-A Degvielas kartes tīklam.

Šis līgums dod iespēju a/s VIRŠI-A klientiem izmantot VIRŠI-A piedāvāto Degvielas kartes atlaižu programmu ārpus Latvijas robežām – piecās degvielas uzpildes stacijās Krievijas pierobežā.

«Analizējot klientu vajadzības, esam secinājuši, ka Degvielas karte kā autorizācijas līdzeklis būtiski atvieglo auto pārvadātāju ikdienu, un kartes popularitāte juridisko klientu segmentā tikai pieaug. Degvielas karte fiksē jebkuru pirkumu VIRŠI-A degvielas uzpildes stacijās (DUS) un mūsu sadarbības partneru DUS. Tās ir ievērojamas ērtības, ko novērtē mūsu klienti. Izmantojot Degvielas karti, visi darījumi tiek atspoguļoti vienotā mēneša atskaitē,» norāda VIRŠI-A valdes priekšsēdētājs Jānis Riekstiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrāļu traģiskā līderība saslimstībā ar melanomu tiek skaidrota ar dabas apstākļiem, bet ādas vēža augšupejošā skala ASV ir saistīta ar nelabvēlīgu tirgus regulējumu. Pret sauļošanās krēmiem liberālās Eiropas ieguvums ir mazāks saslimstību skaits.

Pēc šā gada karstās vasaras biznesa un ekonomikas ziņu vietne Quartz prognozē, ka amerikāņu saslimstība ar melanomu turpina pieaugt, šā ādas vēža paveidam gadā pārsniedzot 22 gadījumus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Situācija ASV ir sliktāka par Ziemeļamerikas vidējo rādītāju – 21,1 saslimšanas gadījumu uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Teksasas starptautiskais melanomas pētniecības fonds AIM at Melanoma skaidro, ka rekordaugstā saslimstība ar melanomu Austrālijā un Jaunzēlandē ir saistīta ar to atrašanos vistuvāk ozona caurumam atmosfērā virs Antarktīdas. Šajās zemēs saslimstību daudzums ir 54,1 gadījums uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju gadā. Salīdzinot ar Eiropu, Austrālijas sievietes ar sevišķi bīstamo ādas vēža paveidu saslimst desmit reizes biežāk, bet Austrālijas vīrieši – pat 20 reizes biežāk, lēš CNN.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Foto: GIVEN

Rotaslietas mūs pavada jau tūkstošiem gadu, un ne vienmēr tās bijušas tikai greznība. Senāk rotas pildīja arī praktiskas funkcijas, norādot uz piederību noteiktai ciltij vai sabiedrības slānim. Mūsdienās, protams, rotaslietu galvenā funkcija ir estētika, kalpojot kā mūsu personības un gaumes izpausme.

Populārākie metāli juvelierizstrādājumu pasaulē neapšaubāmi ir sudrabs un zelts. Kā izvēlēties, kurš no tiem piestāvēs tieši tev? Aplūkosim abu metālu īpašības, plusus un mīnusus.

Sudrabs – daudzveidīgs un pieejams

Foto: GIVEN

Sudrabs ir visai mīksts metāls ar vēsi pelēcīgu mirdzumu. No tā iespējams radīt sarežģītus un smalkus dizainus, kas arī ir viens no iemesliem, kāpēc juvelieri tik ļoti iecienījuši sudrabu. Tas lieliski sader arī ar dažādiem akmeņiem – gan dārgakmeņiem, gan pērlēm vai necaurspīdīgiem akmentiņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrs Einars Repše pirmdien MK komitejā ieradās nevis tērpies ierastajā ādas uzvalkā, bet gan smilšu krāsas kostīmā.

DB jau vairākkārt rakstīja, ka E. Repše izpelnījies ne tikai vietējo un starptautisko mediju uzmanību ar savu valdības loceklim neierasto tērpu.

Strīpainajā ādas uzvalkā E. Repše staigāja jau kopš pagājušā gada septembra. Janvārī pat aktīvisti Interneta vietnē Twitter uzsāka parakstu vākšanu pret E. Repšes ādas uzvalku.

Parakstu vākšanas iniciators ir Kristaps Stirna, kas raksta: «E. Repšem ir jāizbeidz apkaunot mūsu valsti un beidzot jāatsakās no ādas uzvalka.»

Modes namā Frazzo tapušais E. Repšes uzvalks arī atzīts pa «pamanāmāko modes dizainu» pagājušajā gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru