Jaunākais izdevums

Lielbritānijā beidzot apcietināts cilvēks, kuram bija izdevies nozagt informāciju no 19 000 kredītkartēm, ziņo The Times.

A. Patels bankomātiem uzstādīja ierīci, kas nolasīja kredītkaršu informāciju, savukārt noslēpta videokamera filmēja, kāds tiek spiests pinkods. Vēlāk viņš šo informāciju apkopoja, lai izveidotu kredītkarti un noņemtu visu naudu no cilvēka konta.

The Times raksta, ka krāpnieks iejuties filmas Catch me if you can (Noķer mani, ja vari) galvenā varoņa lomā. Detektīvs Saimons Rasens (Simon Russen), kas izmeklēja šo lietu, norādīja, ka A. Patels viņam ir piezvanījis naktī un jokojies, ka, ja viņš ir Leonardo Dikaprio (Leonardo DiCaprio), tad izmeklētājs ir Toms Henks (Tom Henk) (T. Henks filmā tēloja FBI izmekētāju). Telefonsarunas beigās A. Patels detektīvam pateica: "Catch me if you can (Noķer mani, ja vari)."

A. Patelam piesprieda sešus gadus cietumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Bankas eksperiments: Kas slēpjas aiz viltus Īlona Maska aicinājuma investēt?

Mārcis Pelcis, SEB bankas Drošības pārvaldes vadītājs, 15.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā aizvien izplatītāks kļūst krāpšanas veids, kurā viltus investīciju platformu pārstāvji, izmantojot manipulāciju un nepatiesu informāciju, mēģina izkrāpt cilvēku naudu. Vien salīdzinot 2022. gadu ar 2021. gadu, redzam, ka šādu gadījumu skaits pieauga par 50%, bet izkrāptā summa – par 14%.

SEB banka veica eksperimentu, atsaucoties kādam investīciju platformas reklāmas piedāvājumam, kas publicēts uzņēmēja Īlona Maska vārdā, un jau nākamajā dienā saņēma krāpnieku zvanu.

Krāpnieka zvanu saņēma kolēģis no Drošības pārvaldes, kurš uzdevās par Aleksandru, un sarunas laikā atklājās vairākas tipiskas situācijas, kas liecina par to, ka zvanītāja nolūki nav godprātīgi. Visbiežāk šādi zvanītāji komunicē krievu valodā, kā arī uzstāj, lai arī jūs ar viņiem runātu viņiem ērtā valodā. Tomēr pēdējā laikā arvien biežāk zvanītāji mēdz runāt arī latviski, tāpēc valoda nebūtu vienīgā pazīme, kā atpazīt krāpnieku.

Sajust naudas garšu

Sākotnēji krāpnieks centās iegūt pēc iespējas detalizētāku informāciju par Aleksandru, tostarp ar ko viņš nodarbojas, lai labāk izprastu, cik lielas naudas summas viņu varētu piesaistīt. Vienlaikus krāpnieks mudināja Aleksandru iztēloties savu iespējamo peļņu, stāstot par citu cilvēku veiksmīgo darbošanos konkrētajā platformā, kā arī ieskicējot ainu, kas būtu iespējami tuva Aleksandra ikdienas realitātei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepriekšējos gados lielākā daļa noziegumu darbā iekārtošanas jomā bija saistīti ar komercdarbību bez licences, bet 2009. gadā noziegumos, kas saistīti ar iekārtošanu darbā sāka dominēt krāpšanas — gan ļoti primitīvas, gan tiešām labi organizētas, liecina Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes atklātā informācija.

Vienkāršākajā gadījumā krāpnieks atsaucas uz darba meklētāja sludinājumu, kas ievietots kādā no interneta portāliem, piezvana uz norādīto telefonu un norunā tikšanos. Satiekoties krāpnieks stādās priekšā ar izdomātu vārdu, uzvārdu un pārliecinoši stāsta par iespējām strādāt ārzemēs, piemēram, par darbinieku grupu, kas izbrauc no Rīgas noteiktā datumā. Sarunas beigās krāpnieks palūdz priekšapmaksu par biļetes rezervāciju autobusā, ko darba meklētājs samaksā skaidrā naudā. Pēc tikšanās krāpnieks, protams, pazūd.

Nedaudz sarežģītāka shēma parasti sākas ar krāpnieka ievietotu sludinājumu kādā no interneta portāliem vai avīzēm par iespējām strādāt ārzemēs, norādot savu e-pasta adresi un telefona numuru. Krāpnieks nosauc izbraukšanas datumu un vietu, pieprasot samaksu par ceļa izdevumiem, norādot bankas kontu, uz kuru jāpārskaita attiecīgā summa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilze Vainovska pēc aiziešanas no žurnālistikas radījusi zīmolu «Noķerts Liepājā» un gatavo savdabīgas rotaslietas, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Citiem galvā ir putni, man – dzintars,» puspajokam, pusnopietni savu pašreizējo nodarbi raksturo Ilze Vainovska. Ikkatrs dzintara gabaliņš, kas izķeselēts jeb noķerts jūrā, ir ar savu uzrunu, viņa apgalvo. Tas pats pasaka, kas grib būt un kam piederēt. Galvenais ir nesabojāt tā dabiskumu, tāpēc «Noķerts Liepājā» rotas ir no neapstrādāta dzintara, kas iemezglots. «Ja dzintariņam bija trīs kājas, tad trešo nerāva nost, lai tikai viņš būtu līdzīgs divkāju dzintariem, — tā ne. Ja bija četras ausis, tad divas nerāva nost, bet atstāja visas četras. Ja dzintars bija ar ūsām, tad atstāja to ar ūsām, dabisku, tādu, kāds viņš ir, un iznāca skaistas rotaslietas,» Ilze nocitē Imanta Ziedoņa Dzintaraino pasaku, kas ir viņas iedvesmas avots.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Brasas iecirknī ar iesniegumu vērsusies kāda 60 gadus veca sieviete, kura cietusi no krāpnieciskām darbībām - viņai radīti zaudējumi 34 800 eiro apmērā.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka sieviete iepazinusies ar kādu vīrieti, kurš stādījies priekšā kā Dima. Ieraugot, ka sieviete ar savu vīru ir gados paveci cilvēki, bez darba, kā arī uzzinot, ka sieviete komunālo parādu dēļ plāno pārdot savu dzīvokli un nopirkt tā vietā lētāku, vīrietis piedāvājis sievietei savu palīdzību un internetā ievietojis sludinājumu, ka tiek pārdots dzīvoklis. Kad tika atrasti dzīvokļa pircēji, krāpnieks Dima aizvedis cietušo sievieti pie notāra, kur ticis noslēgts darījums par dzīvokļa pārdošanu.

Pēc darījuma pabeigšanas cietusī piezvanījusi šim vīrietim, kurš viņu gaidījis ārā pie ēkas un izstāstījusi, ka darījums nu ir pabeigts. Pēc tam šis krāpnieks piedāvājis aizvest cietušo personu uz mājām. Braucot mašīnā, viņam kāds piezvanījis un viņš ar cietušo sievieti atgriezies atpakaļ, kur pēc tam mašīnā iekāpusi kāda sieviete un paskaidrojusi cietušai personai, ka darījums par dzīvokļa pārdošanu nav noticis, kamēr netiks iesniegts dokuments par ienākumiem. Cietusī atdevusi sievietei par dzīvokli saņemto naudu. Pēc notikušā sievietei ar krāpnieku vairs nav izdevies sazināties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Ar ātro kredītu palīdzību izkrāpj naudu un piespiedu kārtā padara par sms kredītfirmas klientu

Gunta Kursiša, 12.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izkrāpjot personīgos datus un pierunājot iesaistīties apšaubāmā pirkšanas – pārdošanas darījumā, kāds krāpnieks no upura izkrāpis naudu, turklāt «upuris» labprātīgi krāpniekam atdevis savu veco telefonu un arī, pašam nezinot, kļuvis par kādas «ātro kredītu» firmas klientu. Šādi un līdzšigi gadījumi Rīgā notiek regulāri, Db.lv uzzināja policijā, savukārt Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija patlaban negrasās padarīt stingrākus kredītu izsniegšanas noteikumus.

Ziņa papildināta ar policijas komentāru 3., 4., 5. rindkopā.

Krāpniecības shēma ir sekojoša - «upurim» kāds «paziņa» lūdz viņam pārdot savu veco telefonu, norādot, ka samaksa tiks veikta no viņa firmas konta. «Upuris» šādiem nosacījumiem piekrīt un «pircējs-krāpnieks» viņam liek ieskaitīt vienu santīmu vispirms šīs firmas kontā, skaidrojot, ka citādāk esot kādas neskaidrības ar konta numuru vai tamlīdzīgas problēmas. Tāpat viņš lūdz, vai «upuris» nevarētu pārdot telefonu par 50 Ls dārgāk, bet faktiski pēc tam skaidrā naudā «pārdevējs» atdotu atpakaļ šos 50 Ls «pircējam». Tādējādi «upura» kontā tiek ieskaitīta nauda, it kā no «pircēja» - 100 Ls. Pēc tam «pircējs» paņem no «upura» telefonu, ko it kā nopircis, kā arī tos 50 Ls, par kuriem abi esot vienojušies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais omārs, kāds jebkad noķerts ASV Menas štatā, 12,25 kilogramus smagais Rokijs, kura spīles esot pietiekami spēcīgas, lai nokniebtu vīrieša roku, ielaists atpakaļ okeānā, ziņo Reuters.

«Nezvērs» pagājušajā nedēļā tika notverts ar garneļu tīklu.

1 metru garais vīriešu dzimuma vēžveidīgais, kura aptuvenais lielums bijis kā trīsgadīgam bērnam, ielaists Atlantijas okeāna ūdeņos.

«Viss svars ir spīlēs,» stāstījusi viena no šajā pasākumā iesaistītajām personām. «Tās varētu salauzt jūsu roku,» viņa piebildusi.

Jāpiebilst, ka šis ASV štats liedz zvejniekiem paturēt šāda izmēra omārus, tādēļ Rokijs nonācis amatpersonu rokās.

Zinātnieki pagaidām nespēj precīzi novērtēt šāda izmēra omāru vecumu, bet nav ziņu, ka štatā līdz šim būtu noķerts kāds prāvāks omārs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājā noķerts krāpnieks, kas piedāvājis nopirkt vadītāja apliecību

, 23.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājā noķerts krāpnieks, kas piedāvāja nopirkt vadātāja apliecību, kā arī dzēst pārkāpuma uzskaites punktus. Sludinājumi par pakalpojumu tika ievietoti internetā.

Pateicoties žurnālistes, Valsts policijas un CSDD darbinieku sadarbībai, krāpnieks jau drīzumā tiks saukts pie kriminālatbildības, uzsver CSDD.

Pakaļdzīšanās ilgusi vairāk nekā nedēļu. Internetā ievietotais sludinājums vēstīja: «Varu palīdzēt iegūt autovadītāja apliecību A,B,C1,C utt. Kā arī dzēst soda punktus.» Sazinoties ar krāpnieku, kura segvārds bija bello, žurnāliste uzzinājusi, ka C kategorijas tiesības var iegādāties 500 latiem. Turklāt likuma pārkāpējs apgalvoja, ka ir CSDD darbinieks un iegādātās tiesības būs drošs un datu bāzē reģistrēts dokuments. Sarakste un datu apmaiņa ar e-pasta starpniecību ilga līdz pagājušās nedēļas nogalei, kad Liepājas Kārtības policijas darbinieki aizturēja aptuveni 20 gadu veco Māri jeb bello, kurš tiks saukts pie atbildības par krāpšanu un dokumentu viltošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājā noķerts krāpnieks, kas piedāvāja nopirkt vadātāja apliecību, kā arī dzēst pārkāpuma uzskaites punktus. Sludinājumi par pakalpojumu tika ievietoti internetā. Pateicoties žurnālistes, Valsts policijas un CSDD darbinieku operatīvai sadarbībai, krāpnieks jau drīzumā tiks saukts pie kriminālatbildības.

Internetā ievietotais sludinājums vēstīja: "Varu palīdzēt iegūt autovadītāja apliecību A,B,C1,C utt. Kā arī dzēst soda punktus." Sazinoties ar krāpnieku, kura segvārds bija bello, žurnāliste uzzinājusi, ka C kategorijas tiesības var iegādāties par 500 latiem. Turklāt likuma pārkāpējs apgalvoja, ka ir CSDD darbinieks un iegādātās tiesības būs drošs un datu bāzē reģistrēts dokuments. Sarakste un datu apmaiņa ar e-pasta starpniecību ilga līdz pagājušās nedēļas nogalei, kad Liepājas Kārtības policijas darbinieki aizturēja aptuveni 20 gadu veco Māri jeb bello, kurš tiks saukts pie atbildības par krāpšanu un dokumentu viltošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Pētījums: Uzņēmumu krāpšanas shēmās 26% gadījumu iesaistīta augstākā vadība

nozare.lv, 15.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmuma augstākās vadības pārstāvji bijuši iesaistīti 26% no krāpšanas gadījumiem uzņēmumos, liecina auditorkompānijas KPMG veiktais pētījums.

Uzņēmumu vadītāju dalība krāpšanā pieaugusi, jo 2007.gada pētījumā tika konstatēti 11% šādu gadījumu. informēja SIA KPMG Baltics mārketinga un komunikāciju koordinatore Ilze Bule.

Kā uzskata "KPMG" Finanšu izmeklēšanas pakalpojumu nodaļas vadītājs Centrāleiropā un Austrumeiropā Džimijs Helms, dati par augstākās vadības pārstāvju biežāku iesaistīšanos krāpšanas shēmās ir brīdinājuma signāls visiem uzņēmumiem. «Pastāvīgi izjūtot spiedienu sasniegt uzņēmumam noteiktos mērķus laikā, kad uzņēmējdarbība vēl tikai atkopjas no krīzes, vadības pārstāvji varētu justies spiesti manipulēt ar finanšu rezultātiem,» pieļāva Helms.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēki gatavi apzināti bojāt savus auto, lai saņemtu apdrošināšanas atlīdzību un atbrīvotos no līzinga nomaksas. Tādējādi tie vienlaikus riskē iedzīvoties milzīgās nepatikšanās un pat sēdēt cietumā.

«Ekonomiskās krīzes apstākļos, samazinoties finansiālās labklājības līmenim, arvien biežāk sastopami gadījumi, kad iedzīvotāji, kas līzingā iegādājušies īpašumu, galvenokārt automašīnas, mēģina izkrāpt apdrošināšanas atlīdzību, inscinējot līzingā iegādātā īpašuma bojāeju/nozagšanu, lai atbrīvotos no līzinga nomaksas,» atzina apdrošināšanas a/s BTA viceprezidente Jeļena Alfejeva. Viņa vienlaikus norāda, ka cilvēki neapzinās šādas rīcības nopietnās sekas un to, cik rūpīgi šādas darbības tiek izmeklētas un atklātas. Kopumā cilvēki gatavi inscinēt zādzības un avārijas, slīcināt, dedzināt, utt.

Piemēram, BTA drošības dienests pagājušajā gadā atklāja 8 gadījumus, kad tiek inscenēta apdrošinātā riska iestāšanās un kur kopējā summa bijusi 100 tūkstoši latu. BTA atklāja kādas lietuvietes vēlmi apkrāpt apdrošinātāju. Šādam nolūkam tā treilerī vedusi jau sasistu Audi, inscenējusi avāriju un piestādījusi apdrošinātājiem rēķinus par sasisto auto.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā arvien vairāk veselībai kaitīgo Ķīnas cimdiņkrabju; aicina par tiem ziņot vai nogalināt

Gunta Kursiša, 13.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas piekrastē arvien biežāk sastopams Ķīnas cimdiņkrabis (Eriocheir sinensis), kas ir invazīva krabju suga un var būt agresīvs pret vietējām sugām un apdraudēt cilvēku veselību. Tādēļ Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) aicina par šiem krabjiem ziņot.

Tiek skadrots, ka Ķīnas cimdiņkrabis mēdz saķerties tīklos, radot zvejniekiem neērtības, bojājot tīklus un lomu, izēdot, apgraužot zivis. Tāpat dzīvnieks var nodarīt arī nopietnāku kaitējumu cilvēkam, jo šie krabji pārnēsā parazītus - plaušu trematodes, kas var apdraudēt cilvēku veselību. Ar šo parazītu jau ir inficējušies vairāk nekā 20 miljoni cilvēku pasaulē, ēdot slikti sagatavotus vai jēlus krabjus. Eiropā un Baltijas jūrā šis parazīts - plaušu trematodes - pagaidām vēl nav konstatēts, taču der paturēt prātā, ka krabji var būt pie mums ieceļojuši no dažādām vietām, līdz ar to nav iespējams simtprocentīgi paredzēt, vai tie var būt plaušu trematodes parazītu nēsātāji vai nē, norāda DAP pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Meja: Lielbritānijā dzīvojošajiem ES pilsoņiem nav pamata bažām par savu nākotni

LETA, 14.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trim miljoniem Eiropas Savienības (ES) pilsoņu, kas dzīvo Lielbritānijā, nav pamata bažām par nākotni, atklātā vēstulē ES pilsoņiem atkārtoti apliecinājusi Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja.

Kā aģentūru LETA informēja Lielbritānijas vēstniecībā Latvijā, Meja vēstulē pauž lepnumu par to, ka vairāk nekā trīs miljoni ES pilsoņu ir izvēlējušies apmesties uz dzīvi un pelnīt savu iztiku Lielbritānijā, piebilstot, ka augstu vērtē šo cilvēku lielo ieguldījumu gan valsts ekonomiskajā izaugsmē, gan sabiedriskajā dzīvē, gan kultūrā un valsts dzīvē kopumā. «Es apzinos, ka mūsu valsts daudz zaudētu, ja jūs to pamestu, un es vēlos, lai jūs paliekat,» norādījusi Meja.

«Tāpēc jau kopš paša sarunu sākuma par Lielbritānijas izstāšanos no ES esmu paudusi konsekventu nostāju attiecībā uz jūsu tiesībām – jūsu tiesību aizsardzība līdztekus ES dalībvalstīs dzīvojošo Lielbritānijas pilsoņu tiesībām vienmēr ir bijusi mana galvenā prioritāte,» teica premjere.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Valsts ieņēmumu dienests (VID) un Finanšu ministrija (FM) svinīgi apbalvoja 2016.gada lielākos nodokļu maksātājus.

Šogad netika speciāli apbalvots valstī lielākais nodokļu maksātājs, bet gan tika pasniegtas balvas un atzinības raksti katra Latvijas reģiona lielākajam nodokļu maksātājam mazo, vidējo un lielo nodokļu maksātāju grupā, kā arī tika godināts lielākais darba nodokļu maksātājs, lielākais eksportētājs (pēc eksporta apjoma uz trešajām valstīm vai trešajām teritorijām), lielākais nodokļu maksātājs - valsts, pašvaldību kapitālsabiedrība un 2016.gada debija.

Kā skaidroja VID, Rīgas un Rīgas plānošanas reģiona lielākais nodokļu maksātājs SIA Circle K Latvia pēc nodokļos samaksātās summas vienlaikus ir arī valstī lielākais nodokļu maksātājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Vai Brexit izraisītā vētra finanšu tirgos norimusi?

Latvijas Bankas ekonomiste Anete Kravinska, 20.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vasaras mēnešos finanšu tirgos bija vērojamas neierasti lielas svārstības, kam iemesls bija 2 zīmīgi procesi - jauni Eirosistēmas monetārās politikas stimuli un Lielbritānijas balsojums par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) jeb Brexit.

Ir pienācis rudens, Eiropas Centrālās bankas (ECB) Padomes sēde par monetārajiem jautājumiem ir aizvadīta bez jaunu pasākumu izziņošanas, nosaukums "Brexit" aizvien retāk parādās ziņu virsrakstos un, šķiet, ka atkal esam sasnieguši līdzsvara stāvokli. Līdz šim vienīgais taustāmais rezultāts no gaidāmās Lielbritānijas izstāšanās no ES ir Anglijas Bankas atsāktie monetārās politikas stimulēšanas pasākumi. Šajā rakstā atskatīšos uz aizvadīto mēnešu notikumiem no finanšu tirgu perspektīvas, kur esam tagad un ko sola nākotne.

Ko Brexit nozīmētu Londonai kā finanšu centram?

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzņēmumu akciju īpašniekus brīdina par iespējamu krāpšanas mēģinājumu

Žanete Hāka, 05.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) redzeslokā nonākusi persona, kura, iespējams, veic akciju izkrāpšanu no biržā NASDAQ OMX Riga tirgotu uzņēmumu akciju īpašniekiem, kuri savas akcijas nav dereģistrējuši un kuriem tās aizvien glabājas Latvijas Centrālā depozitārija (LCD) Sākotnēja reģistrā, piedāvājot no šāda īpašnieka atpirkt akcijas par krietni zemāku cenu nekā to tirgus vērtība, informē FKTK.

FKTK brīdina par šādu iespējamo krāpšanas shēmu un aicina uzņēmumu akciju īpašniekus īpaši uzmanīgi izvērtēt šādus akciju pārdošanas piedāvājumus, pirms tam noskaidrojot attiecīgās akciju sabiedrības akcijas cenu biržā. Turklāt, ja akcijas tiek turētas LCD kārtotajā Sākotnējā reģistrā, akciju īpašniekam vajadzētu pārliecināties, vai par viņam piederošajām akcijām nav uzkrātas uzņēmuma maksātās dividendes.

Iespējamais krāpnieks, visticamāk, mēģina izmantot akcionāru nezināšanu par faktisko akciju tirgus vērtību un noklusēt faktu, ka par akcijām ir uzkrājušās dividendes, mēģinot ar dažādiem argumentiem pārliecināt par akciju pārdošanu, piedāvājot samaksāt ievērojami zemāku cenu nekā to tirgus vērtība biržā. Informācija par uzņēmumu akciju cenām un iepriekš maksātajām dividendēm ir publiski pieejama NASDAQ OMX Riga mājas lapā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bermudu trīsstūris Latvijā - nespējot atgūt aizdoto, bankas naudu neaizdos

Māris Ķirsons, 23.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaroties ar arvien lielāku risku neatgūt aizdoto naudu Latvijas tiesību sistēmas labirintu dēļ, komercbankas varētu krasi ierobežot kredītu pieejamību, kas valsts amatpersonu bezdarbības gadījumā nozīmētu ekonomikas stagnāciju un kārtējo emigrācijas vilni

To apliecina Dienas Biznesa rīkotā apaļā galda diskusija, kurā piedalījās Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) Tautsaimniecības kreditēšanas komitejas vadītājs un a/s SEB banka valdes loceklis un finanšu direktors Kārlis Danēvičs, a/s Norvik banka valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels un valdes locekle Marija Stepiņa, a/s Reverta valdes priekšsēdētāja Solvita Deglava, Ārvalstu investoru padomes Latvijā Tiesu sistēmas efektivitātes darba grupas vadītājs Māris Vainovskis, kā arī Deloitte Legal vadošais jurists un maksātnespējas eksperts Helmuts Jauja. Pieminētā problēma skar ne tikai kādu atsevišķu banku (Norvik banka), bet arī citas lielas tautsaimniecības kreditētājbankas un valstij piederošo a/s Reverta, kas nodarbojas ar parādu atgūšanu no Parex bankas savulaik aizdotiem kredītiem un šīs bankas glābšanā veiktā valsts ieguldījuma atmaksu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Piedāvājot viegli pelnīt naudu, izmāna cilvēku datus, lai ņemtu ātros kredītus

Žanete Hāka, 04.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijā ir sākti vairāki kriminālprocesi par ātro kredītu noformēšanu, izmantojot svešus personas datus, informē policijas pārstāvji.

Valsts policija no iedzīvotājiem saņem informāciju, ka sociālajos portālos kāda persona, kas izmanto viltus profilu, uzrunā nepazīstamus cilvēkus un piedāvā viegli nopelnīt naudu, neko nedarot. Lai gan policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka krāpnieks sazinās ar nepazīstamiem cilvēkiem sociālajos tīklos, kurus vairāk izmanto krievvalodīgā auditorija, tomēr netiek izslēgts, ka šādas krāpnieciskas darbības var tikt veiktas arī citās sociālajās vietnēs.

Krāpnieks, kas it kā pārstāv kādu firmu, norāda, ka oficiāli ir jānodarbina konkrēts skaits darbinieku, bet nevēlas maksāt nodokļus, tādēļ vēlas veikt dažādus naudas pārskaitījumus caur izvēlēto cilvēku kontiem. Vienīgais nosacījums, lai iegūtu šo darbu – e-pastā nosūtīt savu vārdu, uzvārdu, personas kodu, bankas konta numuru, paroli un internetbankas kodu kartes datus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: PVN izkrāpšanas «līdzdalībnieki»

Valts Stūrmanis, Deloitte Latvia nodokļu departamenta vecākais konsultants, 02.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau gadu gadiem Latvijas biznesa vidi vistiešākā veidā negatīvi ietekmē pievienotās PVN izkrāpšanas problemātika. Protams, ka Latvija nav vienīgā valsts kuras biznesa vidē dien dienā jāsadzīvo ar PVN izkrāpšanas esamību. Tāda problēma ir vairumam Eiropas Savienības dalībvalstu. Tai pašā laikā Latvija, tāpat kā lielākā daļa no Austrumeiropas valstīm izceļas ar miglā tītiem priekšnoteikumiem, kas ļautu godprātīgam nodokļa maksātājam izvairīties no PVN krāpnieku lamatām. Līdz ar to PVN maksātāji bieži vien ir spiesti spēlēt savdabīgu «veiksmes spēli», cerot, ka tā darījumu partneris neizrādīsies PVN krāpnieks.

Kāpēc būtu jāuztraucas, lai darījumu partneris nebūtu PVN krāpnieks? Tas ir tādēļ, ka dēļ PVN krāpšanas, kuru veicis darījumu partneris vai tā tālākie darījumu partneri, PVN par pārdotajām precēm vai sniegtajiem pakalpojumiem budžetā nenomaksā.

Dēļ nenomaksātā PVN valsts ir praktiskas dilemmas priekšā. Iekasēt PVN no vainīgās personas, vai padarīt uzņēmumu, kurš iegādājies preci vai pakalpojumu par «līdzdalībnieku» PVN izkrāpšanā, un iekasēt neiekasēto PVN no viņa. Vieglāk ir vērsties ar prasījumu pret uzņēmumu, kurš iegādājies preci vai pakalpojumu, jo parasti tas ir strādājošs uzņēmums. Vienkāršiem vārdiem sakot, tas nozīmē, ka no viņa ir vieglāk zaudētās PVN summas iekasēt, jo uzņēmums, kurā PVN ir pazudis, parasti ir «tukšs». Nereti praksē tā arī notiek. Tāpat, lai noķertu PVN krāpšanas organizētāju, pirmkārt, jābūt vēlmei organizētāju noķert, un, otrkārt, jāiegulda intensīvs intelektuāls darbs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aiztur krāpnieku, kurš uz citu vārda ņēmis ātros kredītus

Jānis Rancāns, 05.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas reģiona policija pagājušajā nedēļā aizdomās par vairāku ātro kredītu ņemšanu, izmantojot citu cilvēku bankas kontu datus, aizturējusi kādu vīrieti. Šādā veidā viņš apkrāpis vairāk nekā desmit iedzīvotājus.

Rīgas policijā kriminālprocess par iespējamu krāpšanu tika sākts pirms vairākiem mēnešiem. Kāds vīrietis, izmantojot uzticību, pierunāja vairākus cilvēkus atvērt bankas kontu un datus nodot viņam. Vīrietis stāstīja, ka viņam no citas valsts nepieciešams pārskaitīt naudu, taču viņam neesot bankas konta.

Cilvēkiem, kuri uzticēja svešiniekam savus bankas konta datus vīrietis solīja daļu no summas, kas tikšot viņam pārskaitīta no ārzemēm, skaidro policija. Citos gadījumos iespējamais krāpnieks solījis iekārtot cilvēkus darbā ārzemēs un norādījis, ka viņam nepieciešams zināt internetbankas konta piekļuves datus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Krāpnieki kļuvuši izsmalcinātāki, darbības – pārdomātākas. Kā pasargāt savus datus?

Db.lv, 27.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju attīstība sniedz neiedomājamas iespējas visiem, kas tās prot izmantot, diemžēl tās arī saasina aizvien pieaugošo problēmu – personas datu izmantošanu ļaunprātīgos nolūkos.

Lielākā problēma šādos gadījumos ir tā, ka krāpniekus ir ļoti sarežģīti identificēt un izkrāptos datus vai līdzekļus – atgūt. Krāpnieku izmantotās metodes kļuvušas izsmalcinātākas, pārdomātākas, tiek pielietoti daudzveidīgi un efektīvi paņēmieni, kā rezultātā vairums cilvēku iekrīt ļaundaru izliktajās lamatās.

“Ņemot vērā krāpnieku aktivitāti un shēmošanas metodes, lai izkrāptu no cilvēkiem naudu, arī mēs, “4finance”, vēlamies pasargāt un informēt mūsu klientus, lai viņi nenonāktu krāpnieku nagos. Ceram, ka klienti arvien vairāk pievērsīs uzmanību brīdinājumiem un paziņojumiem, kuri tiek plaši atspoguļoti medijos, sociālajos tīklos, uzņēmumu mājas lapās. Mēs uzņēmumā esam izstrādājuši iekšējo procedūru krāpniecisku gadījumu novēršanai, kā arī veicam ikdienas monitoringu aizdevumu pieteikumiem, un, ja, izvērtējot riskus (ņemot vērā uzņēmuma iekšējos nosacījumus), klienta pieteikums nonāk statusā “aizdomīgs”, papildus veicam biometrisko datu un identifikācijas datu pārbaudi,” pieredzē dalās un ieteikumus personīgo datu pasargāšanai sniedz Agnese Masa, “4finance” klientu apkalpošanas daļas vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) redzeslokā nonākušas personas, kuras, iespējams, veic akciju izkrāpšanu no biržā AS «Nasdaq Riga» tirgoto uzņēmumu akciju īpašniekiem, informē FKTK.

Akcijas tiek izkrāptas no īpašniekiem, kuri savas akcijas nav dereģistrējuši un kuriem tās aizvien glabājas «Nasdaq CSD SE» (iepriekšējais nosaukums – Latvijas Centrālais depozitārijs) Sākotnējā reģistrā, piedāvājot no šādiem īpašniekiem atpirkt akcijas pat par vairākas reizes zemāku cenu nekā to patiesā tirgus vērtība.

FKTK rūpējoties par ieguldītāju aizsardzību un finanšu instrumentu tirgus uzticamību, brīdina par iespējamu krāpšanas shēmu un aicina uzņēmumu akciju īpašniekus īpaši uzmanīgi izvērtēt šādus akciju pārdošanas piedāvājumus, pirms tam noskaidrojot attiecīgās akciju sabiedrības akcijas cenu biržā. Turklāt, ja akcijas tiek turētas Sākotnējā reģistrā, akciju īpašniekam vajadzētu pārliecināties, vai par viņam piederošajām akcijām nav uzkrātas uzņēmuma maksātās dividendes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

FOTO: Apbalvoti 2018. gada lielākie nodokļu maksātāji Latvijā

Zane Atlāce - Bistere, 18.04.2019

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme, AS «UPB» pārstāve ar saņemto balvu kategorijā «2018.gada lielo nodokļu maksātāju grupā kā lielākais nodokļu maksātājs Kurzemes plānošanas reģionā» un finanšu ministrs Jānis Reirs VID Lielo nodokļu maksātāju svinīgajā apbalvošanas ceremonijā.

Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Lielo nodokļu maksātāju apbalvošanas pasākumā godināti 2018.gada Latvijas lielākie nodokļu maksātāji 22 dažādās nominācijās, informē VID.

«Jūs esat mūs lepnums, kas ne tikai nodrošina darba vietas, riskē, attīstās, smagi strādā, bet arī nodrošina visas Latvijas dzīvotspēju. Jūsu biznesa veiksme un līdz ar to arī godprātīgi nomaksātie nodokļi ir ieguldījums mūsu valsts attīstībā. Tas ir atbildības, godprātības, pienākuma apziņas un ilgtspējas piemērs,» klātesošos uzrunāja finanšu ministrs Jānis Reirs.

«Valsts budžeta naudu nerada kādi mistiski rūķi, tāpat to nedrukā ne VID, ne Finanšu ministrijā un pat ne Ministru kabinetā. Tā ir uzņēmumu un iedzīvotāju samaksātā nauda. Šī ir reize, kas saku paldies jums – lielie nodokļu maksātāji – par jūsu darbu, par jūsu uzticību Latvijai, par jūsu godaprātu, apmaksājot dažādas mūsu valsts attīstībai un pat pastāvēšanai būtiskas vajadzības,» atzina VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos ieguldīto ārvalstu tiešo investīciju apjoma Lielbritānija ierindojas starp TOP 10 valstīm – kopš 1991. gada, kad Latvijā reģistrēti pirmie ārvalstu investori, Lielbritānijas pārstāvji mūsu uzņēmumu pamatkapitālos ieguldījuši jau vairāk nekā 170,478 milj. latu, informē Lursoft.

Ievērojamākais Lielbritānijas investēšanas gadījumu skaita pieaugums reģistrēts 2006.gadā (+160), pēc kura sekojis straujš kritiens – jau nākamajā gadā investēšanas gadījumu skaits pieauga vien par 17. Krīzes iespaidā 2007.gadā samazinājās arī investoru skaits (par 20 investoriem mazāk nekā 2006.gadā), tiesa gan, sākot jau ar 2008.gadu investoru interese par Latvijas uzņēmumiem atkal atgriezusies, par ko arī liecina pēdējo gadu dati – šogad reģistrēti kopskaitā 743 investori no Lielbritānijas.

Pēdējā 21 gada laikā Lielbritānijas tiešo investīciju pieaugums pa gadiem bijis ļoti mainīgs.

Ievērojamākais kritums reģistrēts 2003.gadā, kad no Latvijas uzņēmumu pamatkapitāliem izņemto investīciju apjoms pārsniedzis ieguldīto. Lai gan attiecīgajā gadā bijuši arī ieguldījumi, kuri pārsnieguši pat 4 milj. latu (Lielbritānijas uzņēmums Wellcome Limited SIA GlaxoSmithKline Latvia pamatkapitālā investējis 4,20 milj. latu), vēl ievērojamāki bijuši gadījumi, kad investīcijas izņemtas. Tā, piemēram, 2003.gadā no SIA Magni pamatkapitāla Lielbritānijas uzņēmums Shell Overseas Holdings Limited vienlaicīgi izņēmis 15,77 milj. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lielbritānijas uzņēmēji vēlas investēt Latvijā

, 24.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikšanās laikā ar Lielbritānijas Tirdzniecības kameras Latvijā (LTKL) biedriem, Lielbritānijas uzņēmēji izrādījuši interesi par investīciju iespējām Latvijas tirgū, kā arī Latvijas preču importu.

„Laikā, kad visu pasauli pāršalkusi informācija par globālu finanšu krīzi, bijām patīkami pārsteigti, ka tik daudz Lielbritānijas uzņēmēju pagājušajā nedēļā izrādīja vēlmi tikties ar Latvijas uzņēmējiem, kas Londonā bija ieradušies Lielbritānijas Tirdzniecības kameras delegācijas sastāvā. Lielbritānijas pārstāvji īpaši uzsvēra, ka esošās krīzes kontekstā Latviju redz kā investīcijām labvēlīgu zemi,” komentē LTKL valdes priekšsēdētāja Anita Kalēja.

Latvijas uzņēmēju delegācija 18. un 19.septembrī viesojās Londonā un tikās ar vietējām amatpersonām un uzņēmējiem. Lielbritānijas Tirdzniecības kameru un Latvijas uzņēmējus pārstāvēja tādi uzņēmumi kā airBaltic, Balsts, Decorum/MC2, Parex Asset Management, Sirta un citi. Lielākā daļa no viņiem organizēja arī individuālas tikšanās ar iespējamiem vai esošiem sadarbības partneriem. Lielbritānijas uzņēmumi izrādīja interesi ne tikai par investīciju veikšanu un biznesa attīstīšanu Latvijā, bet arī par Latvijas preču importu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielbritānijai 500 miljardu mārciņu glābšanas plāns

, 08.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas ministru prezidents Gordons Brauns (Gordon Brown) un finanšu ministrs Alisters Darlings (Alistair Darling) trešdien 8. oktobrī paziņoja par radikālu 500 miljardu mārciņu vērtu Lielbritānijas banku sektora atbalsta plānu, raksta Times Online.

200 miljardus mārciņu Lielbritānijas centrālā banka (Bank of England) un 250 miljardus mārciņu Lielbritānijas valdība paredzējusi aizdot bankām, lai veicinātu aizdevumu sektora atlabšanu, kā arī lai bankas atgūtu savstarpējo uzticību un atsāktu viena otrai aizdot naudu.

G. Brauns norādījis, ka visi valdības ieguldītie līdzekļi ir investīcijas, kas nodokļu maksātājiem ar laiku tiks atpelnītas ar uzviju.

Viņš arī uzsver, ka Lielbritānijas atbalsta plāns lielā mērā atšķiras no ASV 700 miljardu ASV dolāru atbalsta plāna, jo ASV plāns paredz uzpirkt banku aktīvus, taču Lielbritānijas plāns paredz iegādāties banku akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru