Jaunākais izdevums

Noslēgusies Db.lv un Rīgas Juridiskās augstskolas kopīgi rīkotā viktorīna, kurā varēja laimēt 50% atlaidi viena mācību gada studiju maksai Rīgas Juridiskajā augstskolā.

No portāla Db.lv lasītājiem balvu saņems Agnese, kuras telefons sākas ar 259219**. Ar uzvarētāju sazināsies Db.lv pārstāvis.

Paldies arī pārējiem par atsaucību!

Viktorīnas noteikumi

1. Viktorīnas organizators ir SIA Dienas Mediji (turpmāk tekstā – Organizators).

2. Uz Viktorīnas balvu nevar pretendēt SIA Dienas Mediji darbinieki un uzņēmuma, kas piedāvā nedēļas balvu, darbinieki.

3. Organizators nenes atbildību par dalībnieka izslēgšanu no balvas izlozes, kā arī par balvas neizsniegšanu gadījumos, kad:

a. nav ievēroti Viktorīnas noteikumi;

b. dalībnieka sniegtā informācija ir nepatiesa vai neprecīza;

c. dalībnieks uz vienas Viktorīnas jautājumiem ir atbildējis vairāk kā vienu reizi;

d.ar uzvarētāju 10 (desmit) darba dienu laikā nav izdevies sazināties no Organizatora neatkarīgu iemeslu dēļ.

4. Gadījumā, ja uz visiem viktorīnas jautājumiem pareizi atbildējuši vairāk kā viens dalībnieks, uzvarētājs tiek noteikts veicot izlozi starp dalībniekiem, kas pareizi atbildējuši uz visiem viktorīnas jautājumiem.

5. Uzvarētājs par balvu tiks informēts pa viņa norādīto e-pastu, kā arī uzvarētāja vārds tiks publicēts www.db.lv nākamajā dienā pēc nedēļas Viktorīnas noslēguma.

6. Saņemot balvu, uzvarētājam jāaizpilda un jāparaksta visi organizatoram nepieciešamie dokumenti un jāuzrāda personu apliecinošs dokuments Organizatoram ir tiesības uzvarētāju nofotografēt un publicēt fotogrāfiju www.db.lv.

7. Balvas saņemšanas vieta un laiks iepriekš jāsaskaņo ar Organizatoru.

8. Ja uzvarētājs 14 (četrpadsmit) darba dienu laikā no brīža, kad tas ir ticis informēts par viktorīnas rezultātiem, neierodas to saņemt, var uzskatīt, ka viņš (-a) no balvas ir atteicies (-usies). Šādā gadījumā tiek veikta atkārtota izloze saskaņā ar 7. punktu.

9. Dalībnieks ir atbildīgs par sniegto personas datu pareizību. Atklājot organizatoram personas datus Organizatora mājas lapā, dalībnieks piekrīt, nodot savus datus organizatoram, kas tos izmanto saviem mērķiem. Dalībnieka sniegto informāciju pēc organizatora pieprasījuma nepieciešams dokumentāri apstiprināt. Ja dalībnieks atsakās dokumentāri apstiprināt sniegto informāciju, organizatoram ir tiesības attiecīgo personu izslēgt no viktorīnas dalībnieku vai uzvarētāju saraksta.

10. Priekšnoteikums dalībai viktorīnā ir dalībnieka iepazīšanās ar šiem noteikumiem un pilnīga piekrišana tiem.

11. Šie noteikumi ir publicēti www.db.lv. Organizatoram ir tiesības publicēt jebkādu papildinformāciju par viktorīnu un veikt labojumus viktorīnas noteikumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv sadarbībā ar Rīgas Juridisko augstskolu piedāvā viktorīnu, kurā Jums ir iespēja laimēt 50% atlaidi viena mācību gada studiju maksai Rīgas Juridiskajā augstskolā.

Viktorīna noslēgsies šā gada 26. jūlijā plkst. 13.00. Ar viktorīnas noteikumiem aicinām iepazīties zemāk. Lai veicas!

Tehnisku problēmu gadījumā aptaujas anketa pieejama arī šeit.

Viktorīnas noteikumi

1. Viktorīnas organizators ir SIA Dienas Mediji (turpmāk tekstā – Organizators).

2. Uz Viktorīnas balvu nevar pretendēt SIA Dienas Mediji darbinieki un uzņēmuma, kas piedāvā nedēļas balvu, darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls www.db.lv saviem lasītājiem sadarbībā ar biržu NASDAQ OMX Riga piedāvā iespēju laimēt jaunāko Apple planšetdaroru iPad2.

Viktorīna norisināsies no 2011. gada 19. maija līdz 2011. gada 27. maijam plkst. 12:00. Viktorīnas uzvarētāji tiks paziņoti 1. jūnijā.

Ja pareizi uz visiem jautājumiem atbildēs vairāki cilvēki, tad tiks veikta izloze, kurā tiks noskaidrots laimīgais uzvarētājs.

Lai piedalītos viktorīnā, Jums jāiepazīstas ar viktorīnas noteikumiem. Nosūtot viktorīnas atbildi Jūs piekrītat noteikumiem.

Atbildes diviem pēdējiem viktorīnas jautājumiem meklējiet 17. maija žurnālā Lietišķā Diena vai biznesa portāla www.db.lv laikraksta arhīvā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija pārtraukusi divu Latvijā populāru tīmekļa vietņu darbību, kurās, pārkāpjot autortiesības, nelegāli tika retranslētas filmas. Noskaidrots, ka šo tīmekļa vietņu darbības rezultātā satura īpašniekiem radīts zaudējums kopumā vairāk nekā 200 000 eiro apmērā. Par aizdomās turētiem noziedzīgajā nodarījumā atzītas četras personas, trim no tām piemērots statuss – persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Veicot interneta monitoringu, Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas ieguva ziņas par divām tīmekļa vietnēm, kurās nelicenzēti tika translētas filmas – www.movieslv.com un www.cinemalive.tv. Balstoties uz iegūtajām ziņām, sadarbībā ar biedrību «Par Legālu saturu» tika apzināti nelikumīgi retranslētā audiovizuālā satura autortiesību īpašnieki, kuri policijā vērsās ar iesniegumu par noziedzīgo nodarījumu.

Kriminālprocesa ietvaros, šā gada 28.februārī Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas pārtrauca abus noziedzīgos nodarījumus, kā rezultātā tika pārtraukta arī abu tīmekļa vietņu darbība.

Turpinot izmeklēšanu, Valsts policija veica kratīšanas vairākās pilsētās dažādos Latvijas reģionos, t.sk. arī Rīgā un Liepājā. To laikā tika konstatēta un izņemta datortehnika, dažādu veidu datu nesēji, dokumentācija, grāmatvedības dokumenti un cita veida objekti, kam ir nozīme kriminālprocesā pierādījumu iegūšanā un nostiprināšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Starptautiskā operācijā pārtrauc viltus finanšu brokeru zvanu centru darbību

Db.lv, 29.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērienīgā starptautiskā operācijā vienlaicīgi Latvijā un Lietuvā šī gada 24. martā tika aizturētas kopumā vairāk nekā 100 personas aizdomās par iesaistīšanos starptautiskā zvanu centru krāpniecības shēmu īstenošanā.

Kopumā pārtraukta trīs krāpnieku zvanu centru darbība – divi no tiem darbojušies Latvijā un viens Lietuvā. Latvijā kopumā aizturētas tika 80 personas, bet 14 personas šobrīd ir atzītas par aizdomās turamām. No tām četrām personām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Provizoriskie aprēķini liecina, ka krāpnieki ik mēnesi guvuši nelikumīgu peļņu vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Pērnā gada februārī Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas nodaļā tika uzsākts kriminālprocess, kas kvalificēts pēc Krimināllikuma 177. panta trešajā daļā (par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa) un 195. panta trešajā daļā (par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, ja tas izdarīts lielā apmērā vai ja tās izdarījusi organizēta grupa) paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pētījums: Baltijas uzņēmumi - lēti, ar labiem finanšu rādītājiem un vāju likviditāti

Žanete Hāka, 29.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lēti, ar labākiem finanšu rādītājiem, un lielākoties ar vāju tirgus likviditāti – šīs ir pamatpazīmes, kuras raksturo Baltijas biržas Oficiālā saraksta uzņēmumus, kas to atšķir no citiem Austrumeiropas un Rietumeiropas uzņēmumiem, liecina jaunākais finanšu pētniecības centra CE Services pētījums.

Tajā secināts, ka Baltijas kompānijas ir ar zemāk novērtētām (zemi P/E, P/B, P/CF koeficenti), tās turklāt sniedz saviem akcionāriem augstu dividenžu ienesīgumu (OMX Baltic Benchmark indeksam, kurā ietilpst 27 Baltijas biržas uzņēmumi, tas ir 5,63%, bet Baltijas Top 10 kompānijām - pat 6,52%), padarot ieguldījumus Baltijas biržas kompānijās kā ļoti saistošu iespēju pašeizējo zemo banku procentu likmju apstākļos. Šis salīdzinoši augstais dividenžu ienesīgums rada nenoteiktību par uzņēmuma spēju to saglabāt tālāk nākotnē, uzņēmuma spēju ieguldīt līdzekļus savā attīstība, kā arī par to vai dividenžu izmaksa ir labākā metode, lai atalgotu uzņēmuma akcionārus (akciju atpirkšana kā alternatīva dividenžu izmaksai, kuru neietekmē Kapitāla pieauguma nodoklis).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī šogad, 29.jūnijā, Drive eO komanda un pilots Jānis Horeliks piedalīsies Pikes Peak kalnā braukšanas sacensībās Kolorādo štatā, ASV. Latviešu inženieri radījuši jaunu elektriskās piedziņas sistēmu, kas iebūvēta Tesla Roadster šasijā. Par galveno uzdevumu šoreiz ir uzstādīta šo elektroiekārtu pārbaude, lai nodrošinātu to veiksmīgu pielietojumu nākotnes projektos, liecina medijiem sniegtā informācija.

Autoinženiera Andra Dambja vadībā izstrādātajā PP02 automobilī ir uzstādīts elektromotors ar maksimālo īslaicīgo jaudu 360 kW (490 ZS), kura vadību veic eO izgatavotais kontrolieris. Enerģiju nodrošina 40 kWh liela litija jonu akumulatoru paka, kas eO izpildījumā ir par trešdaļu vieglāka kā tuvākajiem konkurentiem. «Šo mezglu izstrāde un savstarpēja integrācija ir mūsu uzņēmuma kompetence, » stāsta Dambis. «Mūsu resursus pašreiz novirzām šo komponentu attīstīšanai, tāpēc ir pavisam loģiski izmantot jau gatavu «ārējo čaulu» jeb automobiļa šasiju. Par piemērotāko izvēlējāmies pasaulē zināmo Tesla Roadster, kas tā arī nekad vēl nav redzēts sacensību trasēs.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Ignitis group nepiedalīsies konkursā par otra vēja parka izveidi Baltijas jūrā

LETA--BNS, 12.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas valsts kontrolētā enerģētikas grupa "Ignitis group" neplāno piedalīties izsolē par tiesībām būvēt Lietuvas otro vēja parku Baltijas jūrā, paziņoja grupas preses pārstāvis Pauļus Kalmants.

Neoficiāli zināms, ka "Ignitis group" ir uzvarējusi pirmajā konkursā par 1,8 miljardus eiro vērta vēja parka ar 700 megavatu (MW) jaudu izveidi Baltijas jūrā. Oficiāli konkursa uzvarētājs tiks paziņots rudenī, kad arī gaidāms konkurss par otrā vēja parka būvniecību.

"Esam sasnieguši savu mērķi, kas noteikts atjaunotajā "Ignitis group" stratēģijā, iegūt vienu atkrastes vēja parka projektu Lietuvā, kura komerciāla darbība sāktos līdz 2030.gadam," Kalmants teica ziņu aģentūrai BNS.

"Tādēļ pašlaik mēs neplānojam piedalīties konkursā par otra 700 MW vēja parka izveidi Baltijas jūrā," viņš stāstīja, piebilstot, ka kompānija plāno piedalīties konkursos par vēl viena vēja parka izveidi citā grupas tirgū Baltijas valstīs, Somijā vai Polijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Gazprom piederošo Conexus akciju izsolē varētu būt uzvarējis kāds starptautisks fonds

LETA, 06.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas valsts kontrolētajam dabasgāzes koncernam "Gazprom" piederošo Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") akciju izsolē, iespējams, ir uzvarējis kāds starptautisks fonds, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Sīkāka informācija par to, kas ir izsoles uzvarētājs, provizoriski varētu būt zināma tuvāk janvāra vidum.

Jau vēstīts, ka 34,09911% "Conexus" akciju izsolē, kas 30.decembrī notika "Gazprom" elektroniskajā tirdzniecības platformā, noskaidrots akciju paketes pircējs, paziņojusi Krievijas kompānija. Izsolē piedalījās divi pretendenti. Uzvarētājs pagaidām netiek atklāts.

"Conexus" ir slēgta akciju sabiedrība. Kompānijas lielākais akcionārs ir Latvijas valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), kamēr "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Fund" - 29,06% akciju.

"Conexus" tika dibināts 2016.gadā reorganizācijas rezultātā, no "Latvijas gāzes" nodalot dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas darbības virzienus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Apstrīd Rīgas namu pārvaldnieka 1,3 miljonu eiro vērto ūdens skaitītāju iepirkumu

Žanete Hāka, 08.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) saņēmis divu uzņēmumu sūdzības SIA Rīgas namu pārvaldnieks iepirkumā par ūdens patēriņa skaitītāju DN-15 iegādi, liecina paziņojums IUB.

Konkurss izsludināts šā gada janvārī, un pēc tam tajā vairākas reizes veikti grozījumi. Septembra sākumā noskaidrots iepirkuma uzvarētājs – SIA SPS-Une, kurš piedāvājis skaitītājus piegādāt par 1,3 miljoniem eiro. Kopumā konkursā saņemti deviņu pretendentu pieteikumi un uzvarētājs izvēlēts saskaņā ar kritērijiem, kas iekļauti iepirkuma procedūras dokumentos.

Kā skaidro SIA Rīgas namu pārvaldnieks, piedāvājumu vērtēšanas laikā ir izslēgti divi pretendenti - AB Axis Industries un SIA HES1, kuru piedāvājumi netika vērtēti.

Iepirkuma rezultātus apstrīdējuši uzņēmumi SIA Sano un SIA RK Birojs. Pagaidām gan nav noteikts datums, kad IUB sūdzības izskatīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Par "aplokšņu" algu izmaksu VID veicis kratīšanu būvniecības uzņēmumā

Db.lv, 08.06.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldē uzsākts kriminālprocess par "aplokšņu" algu izmaksu uzņēmumā, kas nodarbojas ar būvniecības pakalpojumu sniegšanu.

Veicot pirmstiesas izmeklēšanu kriminālprocesā, noskaidrots, ka uzņēmums laikā no 2021.gada janvāra līdz decembrim grāmatvedības uzskaitē nav pilnā apmērā uzrādījis darba ņēmējiem izmaksāto darba samaksu, kā arī noskaidrots, ka grāmatvedības uzskaitē nenorādītā darba samaksa uzņēmuma darbiniekiem tika izmaksāta skaidrā naudā.

Uzņēmumā kopā tika nodarbināts 51 darbinieks, kuram oficiālā darba samaksas daļa veidoja līdz 1000 eiro, savukārt atlikusī summa tika izmaksāta neoficiāli skaidrā naudā jeb kā "aplokšņu" alga.

Valstij nodarītā zaudējuma apmērs nesamaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veidā tiks noskaidrots izmeklēšanas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā nolaupa divus ārvalstu uzņēmējus; aizturētas septiņas personas

Dienas Bizness, 17.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā piektdienā Rīgā pie kādas viesnīcas vairāki vīrieši nolaupīja divus ārvalstu - Zviedrijas un Īrijas – uzņēmējus. Īsi pēc personu nolaupīšanas Valsts policija (VP) īstenoja aizturēšanas operāciju, kurā bija iesaistīti gan kriminālpolicijas darbinieki, gan specvienību kaujinieki. Policijai ir pamatotas aizdomas, ka no aizturēto vīriešu pretlikumīgajām darbībām cietuši arī citi.

VP Kriminālizmeklēšanas pārvaldes (KIP) darbinieku uzmanības lokā nonāca septiņu personu grupa, un tika noskaidrots, ka šā gada 11.septembrī viņi Rīgā netālu no kādas viesnīcas varētu būt nolaupījuši divus ārvalstu uzņēmējus.

Izmeklētāji uzreiz piesaistīja VP pretterorisma vienību Omega, VP Rīgas reģiona pārvaldes Speciālo uzdevumu bataljonu, kā arī vairākus kriminālpolicijas darbiniekus, un tajā pašā dienā aizturēšanas operācijā pārtvēra uzbrucēju automašīnas brīdī, kad nolaupītie uzņēmēji tika transportēti. Visi septiņi uzbrucēji tika aizturēti, un pie viņiem tika atrasts policista formastērps, bruņu veste, traumatiskais ierocis un viltota policista apliecība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta - FOTO: VVD inventarizācija Inčukalna sērskābā gudrona dīķu objektā

LETA, 22.07.2015

SIA ''Geo Consulting'' inženieris Māris Bremšs (no kreisās) piedalās Valsts vides dienesta inventarizācijā Inčukalna sērskābā gudrona dīķu objektā

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts vides dienests (VVD) šodien sāka Inčukalna sērskābā gudrona dīķu pārņemšanu no uzņēmuma Skonto būve, ņemot vērā, ka līgums par sanācijas darbu veikšanu pārtraukts pirms divām nedēļām un uzņēmums par to tika informēts.

Skonto būve uzskata, ka līgums ir pārtraukts prettiesiski, un ir gatava turpināt darbus gudrona dīķos. Tā kā līguma laušana ir prettiesiska, tad arī objekta pārņemšana patlaban nevar notikt, aģentūrai LETA norādīja Skonto būves pārstāve Ilga Sokolova.

VVD projekta vadītāja Baiba Rosicka sacīja, ka šodien tiek veikta objekta inventarizācija, lai noskaidrotu, kāda un kam piederoša tehnika tajā atrodas, kā arī lai piefiksētu paveikto darbu apjomu un pašreizējo situāciju objektā. Savukārt šodien plkst.16 VVD plāno nomainīt objekta apsardzi.

Rosicka stāstīja, ka VVD šodien pārņem objektu saskaņā ar līguma nosacījumiem, tāpēc noskaidro, kas tur atrodas un kam uz to ir īpašumtiesības. Pēc tam, kad VVD pārņems objekta apsardzi, ar materiālo vērtību īpašniekiem notiks vienošanās par laiku, kad tie savu īpašumu no objekta izvedīs. Patlaban jau ir zināms, ka Skonto būves apakšuzņēmējs Vācijas firma MUEG savu gudrona apstrādes iekārtu demontēs un izvedīs no objekta laikā no 28.jūlija līdz 7.augustam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau iepriekš sportā liela daļa komunikācijas ar faniem bija attālināta – tagad ir vēl lielāks fokuss uz attālināto komunikāciju.

"Šobrīd sporta vide dramatiski mainās. Taču vienā brīdī pēc trim vai sešiem mēnešiem stadioni būs vaļā un atkal notiks sacensības. Protams, ir liels jautājums, vai tikpat ātri stadioni piepildīsies ar skatītājiem. Turpmāk lielākais izaicinājums būs piesaistīt skatītājus," spriež Anrijs Brencāns, sporta un tehnoloģiju kompānijas SIA "Fan Apps" valdes loceklis.

"FanApps" turpina mārketinga kampaņas ar klientiem Eiropā. "Esam spiesti pielāgoties situācijai un meklēt klientus starptautiski, jo citās valstīs ir lielāki mārketinga budžeti un tur uz sportu skatās ilgākā termiņā," saka A. Brencāns. Viņa skatījumā šoks ir pārgājis ļoti ātri un šobrīd 30% klientu ir gatavi turpināt sadarbību. "Viņi zina, ka šodien ir grūti, bet viņi jau gatavojas tam, kas būs pēc mēneša. Cilvēki redz, ka dzīve turpinās. Protams, ja grib, var turpināt šokēties, bet tas šobrīd nekādi nepalīdz," norāda A. Brencāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izveidota mobilā lietotne Kas, kas, ko?, kas viktorīnas veidā ļauj pārbaudīt savas zināšanas par Latviju, aģentūrai LETA pastāstīja Melburnā dzīvojošais lietotnes izstrādātāja DekSoft pārstāvis Arnis Gross.

Kā stāsta Gross, jaunās lietotnes pamatā ir 1989.gadā Austrālijā izveidotā spēle ar tādu pašu nosaukumu, ko Melburnas Latviešu vidusskolas vadītāja Kārļa Brēmaņa vadībā izveidoja grupa Melburnas latviešu skolotāju un aktīvu tautiešu. «Spēle tajā laikā bija papīra formātā, un jautājumi bija veidoti, lai pārbaudītu spēlētāju plašākas zināšanas, - ne tikai par Latviju, bet par plašāko pasauli,» stāsta Gross. «Modernā spēles versija ir galvenokārt vērsta uz zināšanu par Latviju pārbaudi, bet ir arī starptautiska rakstura jautājumi.»

«Spēli kopumā veidojām pusgadu, un lielāko daļu laika aizņēma oriģinālo jautājumu pielāgošana mobilajai videi,» turpina Gross. «Tāpat gandrīz 30 gadu laikā daudz kas ir mainījies, un daudzi jautājumi bija jākoriģē atbilstoši jaunākajiem faktiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepazīstoties ar Vācijas pieredzi, arī Latvijā plāno uzsākt duālās izglītības pilotprojektus. Mērķa īstenošanai visbūtiskāk ir veicināt profesionālās izglītības prestižu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kā top? Ziemeļu Enkurs alus

Ilze Žaime, 07.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā rubrikā "Kā top?" portāls "Db.lv" aicina ielūkoties "Ziemeļu Enkura" alus darītavā Matīsa ielā, Rīgā, lai uzzinātu kā top amatalus.

8.februārī “Ziemeļu Enkuram” aprit divu gadu jubileja. “Db.lv” jau rakstīja, kā brūvētavu un bāru vēsturiskajās brūža telpās izveidoja divi draugi - alus meistars Dāvis Linde un jūrasbraucējs Klāvs Killo.

K.Killo arī patreiz lielākoties atrodas jūrā un bārā saimniekojot attālināti, stāsta biznesa partneris. Savukārt pats D.Linde pirms pusotra gada talkā ņēmis vēl vienu aldari. Patreiz sabrūvētā alus apjoms mēnesī sasniedz 2000 - 2500 litru, par ko D.Linde joko: “Lielajiem ražotajiem, iespējams, tāds daudzums mēnesī nolīst garām. Tas ir ļoti maz.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā un Jūrmalā izveidoti bāri, kuros klienti dzērienus sev lej paši.

"Ņemot vērā, ka bāru nozarē darbojos jau vairāk nekā 15 gadus un parādījās iespēja izveidot kaut ko pašam, bija sajūta, ka vajag veidot kaut ko unikālu un tā radās doma par pašapkalpošanās alus sistēmu, kas Eiropā un ASV jau ir kādu laiku, bet pie mums ir citāda, jo alus krāni pieslēgti no griestiem," biznesa portālam db.lv stāsta "Draft bar" izveidotājs Edgars Svencis.

Investīcijas bāru atvēršanā Rīgā, K.Barona ielā un Jūrmalā, Jomas ielā veido aptuveni 180 tūkstošus eiro. Abi bāri durvis vēra janvāra beigās un ieguldījumi tajos vēl turpinās. "Alus sistēma, kuru izveidojām, nav lēts prieks, jo mums ir trīs cold room istabas, kas atrodas katra savā stāvā, lai, kad mūsu apmeklētāji atver alus krānu, tad vienmēr būtu pieejams auksts dzēriens," komentē E.Svencis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paplašinot savu darbību, pašmāju uzņēmums "Brain Games" Rīgā atvēris galda spēļu kafejnīcu "Brain Games Cafe", kas ir pirmā šāda koncepta pulcēšanās vieta Latvijā un visā Baltijā, informē uzņēmums.

Specializētais galda spēļu veikals-kafejnīca atrodas Aspazijas bulvārī, un darbs pie tā izveides tika uzsākts jau pērn rudenī, taču Covid-19 pandēmijas ietekmē kafejnīcas atklāšana tikusi pārcelta uz vēlāku laiku. "Brain Games Cafe" pieejams plašs spēļu klāsts ar vairāk nekā 400 galda spēlēm.

Tāpat uz vietas kafejnīcā ik dienu ir sastopams arī pieredzējis galda spēļu guru, kurš katram apmeklētājam palīdz piemeklēt atbilstošāko spēli, kā arī izskaidro tās noteikumus un atbild uz visiem jautājumiem, kas varētu rasties spēles gaitā.

Papildus tam kafejnīcā darbojas arī bārs, kurā var iegādāties dažādus alkoholiskus un bezalkoholiskus dzērienus - gan kvalitatīvu kafiju, gan arī tematiskos kokteiļus un citus atspirdzinošus dzērienus. Jebkurš piedāvātais dzēriens ir pieejams arī vegāniskā versijā, un to iespējams pasūtīt līdzņemšanai. Rūpējoties par apkārtējo vidi, "Brain Games Cafe" dzērieniem tiek izmantoti tikai atkārtoti lietojamie salmiņi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

U-19 Eiropas telpu futbola čempionāta finālturnīra aplikāciju izstrādā FanApps

Anda Asere, 06.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

U-19 Eiropas telpu futbola čempionāta finālturnīra aplikāciju izstrādā "FanApps", informēja uzņēmuma pārstāvji.

«FanApps» izstrādā mobilās lietotnes sportistiem, klubiem, līgām, turnīriem un federācijām, lai tie varētu proaktīvi komunicēt ar faniem. Uzņēmuma jaunākais veikums ir Eiropas futbola pārvaldības organizācijas UEFA apstiprinātā mobilā lietotne Eiropas čempionāta finālturnīram telpu futbolā.

«FanApps» vadītājs Anrijs Brencāns ir gandarīts, ka Latvijas Futbola federācija ir novērtējusi tehnoloģiju nozīmi fanu iesaistei sacensībās. Līdz šim veiktā analīze ļāvusi secināt, ka vairāk nekā puse skatījumu federācijas mājas lapā ir veikti no mobilajiem tālruņiem. Līdz ar to loģisks ir lēmums, ka mobilā lietotne ir vide, ar kuras palīdzību komunicēt.

«Ļoti precīzi ir noteikta mērķa auditorija, uz ko vērst mārketinga aktivitātes. Ir izplānota programma, kādā veidā veicināt jaunās aplikācijas atpazīstamību un vēlmi to izmantot. Aplikācijas lietotāji saņems karstos jaunumus, video stāstus par notikumiem aiz laukuma un varēs viktorīnās iegūt federācijas dāvātās balvas,» viņš stāsta. Eiropas futbola pārvaldības organizācija UEFA akceptēja «FanApps» piedāvāto risinājumu, apstiprinot izvēlēto kursu inovatīva risinājuma izmantošanai komunikācijā ar faniem. Viņš piebilst, ka jaunā pieredze uzņēmumam dod iespēju piedāvāt visiem sporta veidiem mobilo aplikāciju kā mūsdienīgu risinājumu atsevišķu turnīru un notikumu atspoguļošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Harley-Davidson meklē motobraucēju, kurš gatavs doties ceļojumā un nopelnīt 25 000 eiro

Dienas Bizness, 27.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Harley-Davidson uzsāk akciju un visā Eiropā meklē vienu moto braucēju, kas 2015.gadā gatavs doties divu mēnešu ceļojumā ar Street Glide™ motociklu pa vairāk kā 20 Eiropas valstīm, kā arī nopelnīt 25 000 eiro.

Viens moto braucējs – izlozes uzvarētājs kopā ar atbalsta komandu varēs mēneša garumā izplānot grandiozo Eiropas ceļojumu pa labākajiem autoceļiem. Ceļojuma laikā braucējs dalīsies pieredzē projekta sociālajos medijos un īpaši izveidotā mājaslapā, savukārt profesionāla filmēšanas grupa viņu pavadīs un iemūžinās spilgtākos brīžus, pastāstīja Harley-Davidson mārketinga vadītāja Latvijā Baiba Belinova.

Laimīgais uzvarētājs tiks paziņots šī gada aprīlī. Noteikumi dalībai programmā: derīga Eiropas Savienības iedzīvotāja pase, A kategorijas motocikla vadīšanas apliecība, ceļotāja – motobraucēja gars un, galvenais, iedvesmojoša personība. Harley-Davidson projekta Discover More ceļojums sāksies 2015.gada maijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidentam Raimondam Vējonim ir jārespektē vēlētāju griba. Vai nu Vējonis būs saprātīgs un nominēs Gobzemu valdības sastādīšanai, pats iegūstot cerību uz nākamo termiņu, vai arī šo cerību pazaudēs, riskējot ar milzīgu nestabilitāti valstī.

Mūsu vēlēšanu sistēma diemžēl ir tāda, ka Latvijas vēlēšanās nekad nav absolūtā uzvarētāja. Tas vienmēr ir ļāvis slēpties aiz koalīcijas padomes muguras, atrunāties ar dažādām norunām, lai tikai nepildītu tautas gribu. Šoreiz to nedrīkst pieļaut.

Izvēle ir ļoti vienkārša – vecā vai jaunā politika. Kāda šajā sakarā ir bijusi tautas griba? Veco valdības koalīciju pārstāvošās partijas ir ieņēmušas pēdējās vietas no tām, kuras ir iekļuvušas Saeimā. Divas trešdaļas Saeimas deputātu ir jauni. Sabiedrība vēlas jaunu politiku, nevis vecās turpinājumu. Var ietiepīgi to neredzēt, uzskatot sabiedrību par muļķiem. Var tautas viedokļa respektēšanu saukt par «iešanu populisma pavadā», bet tautas viedokļa ignorēšanu par «atbildīgu politiku». Tomēr es ieteiktu nespēlēties ar uguni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada sākumā īstenu vētru sacēlusi augoša ģeopolitiska konflikta iespējamība Tuvajos Austrumos. ASV dronu uzlidojumu rezultātā Bagdādē miris viens no ietekmīgākajiem un populārākajiem Irānas ģenerāļiem. Uz šādu ASV rīcību Irānas līderi solījuši bargu atbildi.

Minētās valsts prezidents Hasans Ruhani teicis, ka Irāna atriebsies. Savukārt Irānas ārlietu ministrs norādījis, ka šāda ASV rīcība pielīdzināma starptautiskajam terorismam, par ko attiecīgi ASV būs jānes atbildība.

Nebūt nav izslēgts, ka šie asumi pāraug plašākās bruņotās sadursmēs, kurās tiek iesaistītas arī citas valstis. Tāpat eļļu ugunij piemet šajā reģionā vērojamie plašie protesti. Vispārējā sajūta, šķiet, ir, ka pasaule dažu stundu laikā kļuvusi krietni nedrošāka.

Rezultātā pamatīgas svārstības piedzīvojusi arī vairāku populāru aktīvu cena. Piemēram, naftas vērtība, kurai vēl samērā nesen daudzi izvairījās paredzēt strauju pieaugumu, pakāpusies gandrīz līdz 70 ASV dolāru par barelu atzīmei (Ziemeļjūras jēlnaftas Brent cena Londonas preču biržā). Tas vēlreiz pierāda to, cik šajā tirgū ātri var mainīties nosacījumi un tādējādi arī – cena. Tāpat pāri 1550 ASV dolāru atzīmei par Trojas unci pārraususies zelta cena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par 25–30% samazinoties šogad piedāvātajām ceļu būvdarbu izmaksām, rodas iespēja atjaunot vairāk ceļu, nekā plānots, vienlaikus pastāv bažas par darbu kvalitāti

Šogad valsts ceļu atjaunošanas darbi iecerēti 1032 km garumā, kas ir vairāk nekā pērn, kad darbi notika 750 km garumā. Paredzēts izsludināt iepirkumus 81 valsts ceļa posma remontdarbiem, kopā ar 11 no pērnā gada pārejošiem projektiem darbi paredzēti 92 objektos. «Tie ir šī brīža plāni, jo šīs sezonas iepirkumos rādās diezgan liela ekonomija 25–30% apmērā. Krietni lētāk, nekā mēs esam plānojuši. Konkurence ir ļoti liela, līdz ar to uzņēmēji piedāvājumos neatļaujas ielikt lielāku peļņas procentu, iespējams, peļņas procents nav nekāds,» DB stāsta va/s Latvijas Valsts ceļi (LVC) valdes priekšsēdētājs Jānis Lange. Viņš neslēpj, ka cenu kritums ir pārsteigums pasūtītājam. Arī DB pārliecinājās, ka būtiski atšķiras cenas, kādas iecerējuši LVC un par kādām noslēgts līgums, piemēram, reģionālā autoceļa Tukums–Auce–Lietuvas robeža ap 10 km garā posma Zebrene–Lielauce rekonstrukcijas izmaksas tika lēstas vairāk nekā 8 milj. eiro apmērā, taču uzvarētājs a/s Kauno tiltai to apņēmies paveikt teju uz pusi lētāk – par 4,25 milj. eiro, izriet no Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā rodamās informācijas. Līdz marta beigām plānots apkopot informāciju par piedāvātajām līgumcenām un tad, iespējams, LVC organizēs papildu iepirkumus par ietaupīto naudu, līdz ar to sakārtoto kilometru skaits varētu būt lielāks. Valsts ceļu sakārtošanai – gan būvniecībai, gan ikdienas uzturēšanai – šogad paredzēti 250 milj. eiro, no tiem 136 milj. ir ES fondu līdzfinansējums, bet 111 milj. eiro – valsts budžeta līdzekļi, nedaudz tiek izmantota arī INTEREG nauda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Digital Freedom Festival startup konkursos uzvaras laurus plūc Asya un CostPocket

Lelde Petrāne, 03.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Digital Freedom Festival ietvaros notikušā pasaules vadošā akceleratora 500 Startups konkursa galvenie uzvarētāji ir Latvijas jaunuzņēmums Asya, savukārt Nīderlandes akceleratora Rockstart konkursā uzvaras laurus plūca CostPocket no Igaunijas.

500 Startups konkursa uzvarētājs saņems iespēju kvalificēties 4 mēnešu intensīvam sēklas stadijas uzņēmumu apmācību kursam un iegūt 150 000 ASV dolāru investīciju.

Latvijas jaunuzņēmums Asya ir izstrādājis komunikācijas rīkus, kas palīdz padarīt sarunas ar līdzcilvēkiem apzinātākas, jēgpilnākas un iejūtīgākas, uzlabojot mūsu mijiedarbību vienam ar otru.

Savukārt, starptautiskās uzņēmēju, investoru un mentoru apvienības Rockstart startup konkursa uzvarētājs ir uzņēmums CostPocket. Tas piedāvā rēķinu reģistrēšanas sistēmu uzņēmumiem - mobilo lietotni ar integrētu mākoņbāzētu grāmatvedības programmatūru, kas palīdz ietaupīt laiku rēķinu savākšanā, digitalizēšanā un atskaišu veidošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Par 7,2 miljoniem eiro Salaspilī būvēs saules enerģijas ražotni

Monta Glumane, 13.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salaspilī gatavojas likt pamatakmeni Latvijā pirmajai saules enerģijas centralizētās siltumapgādes sistēmai, informē Salaspils novada dome.

Pašvaldības uzņēmumā «Salaspils Siltums» pašlaik tiek veikti sagatavošanās darbi, lai uzstādītu 1720 saules kolektorus ar kopējo aktīvo laukumu 21 595 kvadrātmetri. Šī būs viena no lielākajām saules enerģijas centralizētās siltumapgādes sistēmām Eiropā.

Projekta ietvaros tiks uzstādīts saules kolektoru lauks ar akumulācijas tvertni, kas ļaus siltuma ražošanā izmantot saules enerģiju. Papildus tam, palielinot atjaunojamo energoresursu izmantošanu, tiks uzbūvēta arī jauna šķeldas katlumāja.

Iepirkuma «Saules kolektoru sistēmas ar siltumenerģijas akumulācijas tvertni un biomasas katlu mājas ar 3 MW jaudu būvprojekta izstrāde, būvdarbi un autoruzraudzība» uzvarētājs ir SIA «Filter» ar līgumcenu 7,08milj. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru