Citas ziņas

Notiks arhitektu apvienības „Gerkāns, Margs un Partneri” arhitektūras izstāde

Ingrīda Drazdovska [email protected], 15.06.2005

Jaunākais izdevums

No 13. līdz 25.jūnijam Rīgā norisinās Hamburgas dienas, kuru ietvaros 15.jūnijā Rīgas Fondu biržas ēkā tiks atklāta Hamburgas arhitektu apvienības „Gerkāns, Margs un Partneri” arhitektūras izstāde, kuras organizēšanā piedalās arī Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments. Izstādes apmeklētāji varēs iepazīties ar 11 industriālo objektu maketiem, kurus izveidoja Hamburgas arhitektu apvienība starptautisko projektu ietvaros, kā arī vairāk nekā 100 realizēto projektu fotogrāfijām. Hamburgas dienu ietvaros ir paredzēta arī Bērnu teātra „Mär“ (Teika) izrāde „Krāsu karaliene“, izstāde „Link to your roots”, lekcija „Atnācis un palicis” (turku ieceļotāju dzīves stāsti), Hamburgas kafijas dārza atklāšana, Džeza un popmūzikas koncerti kopā ar pūtēju ansambli „Die Bunten Hunde” (Raibie suņi) un ziemeļvācu tautas mūzika kopā ar „Der Orginale Hamburger Schorsch” akordionistiem, kā arī citi pasākumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VENTSPILS PILSĒTAS PLĀNOTO NOTIKUMU KALENDĀRS no 10. līdz 16. septembrim

, 07.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdiena, 10. septembris

" 10:00 domē notiks Ventspils pilsētas domes sēde (atb. D. Brākmane, tālr. 6 36 01111)

" 11:00 notiks iknedēļas sanāksme par pašvaldības SIA "Ventspils slimnīca" īstenojamā projekta "Neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu sniedzēju struktūras optimizēšana Ventspilī" B kārtas realizācijas gaitu, kas paredz uzņemšanas nodaļas rekonstrukciju (atb. O. Ķeņģis, tālr. 6 36 22658)

" No plkst. 13:00 līdz 17:00 Ventspils Digitālajā centrā (Akmeņu ielā 3) norisināsies datorkursi "Informācijas sabiedrības pamatprasmes". Kursu programma ietver darbu ar datoru, teksta redaktoriem, e-pastu un internetu. Kursa maksa: LVL 20 par 12 stundām. Pieteikšanās pa tālr. 6 36 07607 vai pa e-pastu: [email protected] Lūdzam arī norādīt iespējamos kursu apmeklējuma laikus! (atb. A. Gaile, tālr. 6 36 07607)

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VENTSPILS PILSĒTAS PLĀNOTO NOTIKUMU KALENDĀRS

, 14.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

no 17. līdz 23. septembrim

Pirmdiena, 17. septembris

" 11:00 notiks iknedēļas sanāksme par pašvaldības SIA "Ventspils slimnīca" īstenojamā projekta "Neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu sniedzēju struktūras optimizēšana Ventspilī" B kārtas realizācijas gaitu, kas paredz uzņemšanas nodaļas rekonstrukciju (atb. O. Ķeņģis, tālr. 6 36 22658)

" No plkst. 12:30 līdz 16:00 Ventspils Digitālajā centrā (Akmeņu ielā 3) notiks apmācību kursi "Elektroniskās iepirkumu sistēmas lietošana". Piedalās Ventspils pilsētas pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību atbildīgie darbinieki (atb. K. Jacevičs, tālr. 6 36 07607)

" 14:00 domē, 2.stāva zālē notiks Iepirkumu komisijas sēde. Piedāvājumu atvēršana atklātā konkursā "Mēbeļu piegāde četru jaunu grupu atvēršanai pirmsskolas izglītības iestādēs" (pasūtītājs - Izglītības pārvalde) (atb. S. Tolkaņova, tālr. 6 36 01194)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Majoru kultūras namā izstādītas vaska figūras

Jūrmalā, Majoru kultūras namā, Jomas ielā 35, atkal atvērta Vaska figūru izstāde, ko pēc divu gadu pārtraukuma ar atjaunotu saturu piedāvā firma MTU Fantasy no Igaunijas.

Atklās izstādi Neskartie. Latvijas tekstilmāksla

Ārzemju mākslas muzejā 7.jūlijā pl.17.00 tiks atklāta Latvijas Tekstilmākslas asociācijas rīkotā izstāde Neskartie. Latvijas tekstilmāksla.

Būs apskatāmi Tiroles mākslinieku darbi

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā no 11. jūlija līdz 2. augustam būs apskatāma Austrijas mākslas izstāde Audums un akmens.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas arhitektu un dizaineru ekspozīcija, ko prezentēja Baltijas Arhitektūras centrs, ikgadējā starptautiskajā festivālā Zelta kapitelis (Zolotaja kapiteļ) Novosibirskā ieguvusi atzinību un saņēmusi diplomu.

Tuvāko mēnešu laikā Latvijas arhitektu un dizaineru darbu izstāde turpinās apceļot Sibīrijas lielākās pilsētas.

Baltijas Arhitektūras centrs festivālā Zelta kapitelis piedalījās ar Latvijas arhitektūras un dizaina ekspozīciju, kurā ietilpa Latvijas arhitektu un dizaineru pēdējo gadu darbi. Starp ekspozīcijā iekļautajiem darbiem var minēt restorāns Hospitālis un klubs Mad house (autore Zane Tetere, Open Arhitektūra un dizains), Ventspils pilsētas slimnīcas jaunā ēka - Starptautiskās Arhitektu savienības XXIII Pasaules arhitektu kongresa galvenā balva par izcilu vides dizaina kvalitāti un vides pieejamību (arhitekte un dizaina autore Ināra Kārkliņa, arhitektu birojs Forma), Dr. Lūkina acu un sejas lāzerķirurģijas klīnika (interjera autore Jana Anna Petroviča, dizaina darbnīca Mobilizona), kā arī Latvijas Nacionālā teātra un Rīgas Krievu teātra rekonstrukcijas projekti (autore Ruta Krūskopa, arhitektu birojs Graf X).

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Sākas darbu pieteikšana Latvijas Arhitektūras gada balvai

Zane Atlāce - Bistere, 22.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Arhitektu savienība aicina pieteikt darbus prestižākajam apbalvojumam Latvijas arhitektūrā – Latvijas Arhitektūras gada balvai, kuras mērķis ir apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sasniegumus un veicināt augstvērtīgu arhitektūras attīstību.

Šogad var iesniegt arī darbus, kas nodoti ekspluatācijā iepriekšējos gados. Latvijas Arhitektu savienība aicina arhitektus, pasūtītājus, būvniekus, pašvaldības un sabiedriskās organizācijas iesniegt darbus konkursam līdz 1.martam.

Latvijas Arhitektūras gada balva ir prestižs apbalvojums Latvijas arhitektūrā, kas akcentē un cildina izcilākos sasniegumus Latvijas arhitektūras nozarē. Balvas pasniegšanas ceremonijas mērķis ir parādīt un popularizēt Latvijas arhitektu sasniegumus un veicināt nozares attīstību. Konkursu organizē Latvijas Arhitektu savienība.

Visi Latvijas Arhitektūras balvai pieteiktie darbi tiks vērtēti divās kārtās, pēc vienādiem un vienlīdz svarīgiem kritērijiem: ideja un koncepcija, projekta vienotība jeb vai darbu iespējams uzskatīt par vienotu veselumu, atbilstība projekta uzdevumam, konteksts un mērogs, rūpība un pamatīgums, kā arī sabiedriskais nozīmīgums un emocionālā iedarbība. Žūrijas sastāvā šogad ir arhitekti Ilze Mekša, Gunta Grikmane, Agnese Lāce un Viktors Valgums, tēlniece Liene Mackus, rakstnieks Pauls Bankovskis un dizainers Artūrs Analts. Otrajā kārtā nominantus vērtēs Fināla žūrija, ko tradicionāli veido pieredzējuši arhitekti no ārvalstīm, kā arī viens Atlases žūrijas pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Latvijas Arhitektūras gada balvai 2017 pieteikti 36 darbi

Zane Atlāce - Bistere, 23.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Arhitektūras gada balvai 2017 šogad iesniegti kopumā 36 pieteikumi, to skaitā vairāki Latvijas arhitektu radīti darbi citās valstīs.

Šogad pieteikumu vidū ir divi darbi, kurus latviešu arhitekti veidojuši ārvalstīs. Tie ir tirdzniecības centra Ulemiste rekonstrukcija Tallinā, Igaunijā un Šaoliņas lidojošo mūku teātra jaunbūve, kas atrodas SongShan kalnā, Henanas provincē, Ķīnā.

«Žūrijai šogad izaicinājumu netrūks, jo būs jāvērtē ne tikai objektu kvalitāte, bet arī jāatbild uz jautājumu - kas tad ir Latvijas arhitektūra? Pagājušajā gadā zelta ananass nokļuva lietuviešu arhitektu rokās par izcilo LNMM projektu. Turpretī šogad žūrijai būs jāvērtē Latvijas arhitektu darbi, kas radīti kopā, vai atrodas ārpus valsts robežām, un tas noteikti būs interesants uzdevums,» stāsta Latvijas Arhitektu savienības prezidente Gunta Grikmane.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Arhitektu savienība aicina arhitektus, pašvaldībus, pasūtītājus, būvniekus līdz 9. martam iesniegt darbus Latvijas Arhitektūras gada balvas konkursam.

Latvijas Arhitektūras gada balva tiks pasniegta maija vidū šis būs jau 23.balvas pasniegšanas pasākums. Latvijas Arhitektūras gada balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā, ikgadējs nacionāls arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Konkursu organizē Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju.

«Latvijas Arhitektūras gada balvai 2017 pieteikto darbu klāsts atspoguļoja pašreizējo Latvijas arhitektūras vidi, tendences un procesus. Tajā pat laikā pēdējos gados ir iezīmējušies jauni attīstības virzieni, piemēram, kompleksi lielu teritoriju dzīvojamo un komercplatību apbūves projekti, kas iezīmē jaunu izpratni par publiskās un privātās telpas robežām. Lai arī konkursam netika pieteikti mēroga ziņā lieli darbi, tomēr tajos ir pamanāma uzdrīkstēšanās paraudzīties plašāk uz doto uzdevumu, vienlaikus nezaudējot projekta ideju un panākot rezultāta viengabalainību. Gada balvas ieguvēju dažādība apliecina, ka darba izcilība nav atkarīga no projekta žanra un mēroga un ka katru projektu žūrija vērtē individuāli,» uzsver Latvijas Arhitektu savienības prezidente Gunta Grikmane.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā iepriekš pamatīgi tika dzīvots pāri līdzekļiem, tāpēc dziļā krīze nepārsteidz, intervijā DB sacīja pasaulslavenais, 1935. gadā Rīgā dzimušais arhitekts Meinhards fon Gerkāns.

«No arhitektūras viedokļa man vilšanos sagādāja absolūti nepārdomātās jaunbūves, piemēram, iepirkuma centrs pie Centrālās stacijas, kas izbojāja gan visnotaļ pievilcīgo stacijas kompleksu, gan arī aizsedza skatu uz vēsturiskajām Centrāltirgus hallēm. Pavisam briesmīgs, manuprāt, ir Swedbank Saules akmens, kā arī iepirkšanās centrs pie Daugavas ar tādu milzīgu, apaļu vēderu. No jaunajām būvēm Rīgā nav daudz tādu, kas priecē skatu. Paldies Dievam, sabūvēts vēl nav pārāk daudz briesmīga,» saka M. Fon Gerkāns.

M. fon Gerkāns labprāt dalās atmiņās par viņa projektētās Viktora Krasovicka villas iesvētībām Jūrmalā. «Atceros, ka uz villas iesvētīšanu, uz kuru biju uzaicināts kopā ar ģimeni, pie Krasovicka no Ņujorkas ieradās augsti viesi ar lielu privāto lidmašīnu. Tolaik viņš vēl bija ļoti bagāts. Viņam jau toreiz piederēja rolsroiss, ar kuru gan viņš izvairījās braukāt apkārt pa pilsētu. Laikam baidījās...» tā arhitekts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Atklāta Latvijas paviljona ideja Venēcijas arhitektūras biennālē

Laura Mazbērziņa, 27.03.2018

Juglas būvniecība Rīgā, 1970. gadu sākumā. foto – autors nezināms, Latvijas Valsts arhīvs, 478. fonds

Foto: Autors nezināms, Latvijas Valsts arhīvs, 478. fonds

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venēcijas biennāles 16. starptautiskajā arhitektūras izstādē Latviju pārstāvēs kuratoru komanda ar paviljonu «Together and Apart» («Kopā un atsevišķi»). Ekspozīcija pievērsīsies daudzdzīvokļu namu arhitektūrai un lomai sabiedrības organizēšanā. Izstāde aicinās vērtēt, kā šī arhitektūras tipoloģija regulē dzīvi kopā un atsevišķi — kaut arī dzīvoklis sniedz iespēju norobežoties no ārpasaules, tas vienmēr ir arī daļa no kopīgas struktūras.

Šogad Latvijas ekspozīcija atradīsies Venēcijas Arsenālā, Artilērijas zālē, un tās oficiālā atklāšana notiks 25. maijā. Venēcijas arhitektūras biennāle ir vērienīgākā un prestižākā arhitektūras izstāde pasaulē, kas tiek rīkota reizi divos gados. Latvijas paviljonu «Together and Apart» veido kuratoru komanda, kuras sastāvā ir arhitekte un urbāniste Evelīna Ozola, arhitekts Matīss Groskaufmanis, scenogrāfe Anda Skrējāne un Latvijas Jaunā teātra institūta vadītāja Gundega Laiviņa.

«Divas trešdaļas jeb 66,1% Latvijas iedzīvotāju dzīvo dzīvokļos, kas ir augstākais īpatsvars starp Eiropas Savienības valstīm. Līdz ar to, daudzdzīvokļu nami lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju ikdienā ir vistuvākā saskarsme ar arhitektūru. Tai pašā laikā gan eksperimenti dzīvojamo namu arhitektūrā, gan plašākas diskusijas par to, kādā vidē dzīvot modernai Latvijas sabiedrībai, ir lielā mērā pazudušas no arhitektūras diskursa,» stāsta komandas pārstāvis Matīss Groskaufmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Latvijas Arhitektūras gada balvas 2023 laureāti

Db.lv, 09.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paziņoti "Latvijas Arhitektūras gada balvas 2023" (LAGB 2023) laureāti.

Lielo gada balvu 2023 jeb Grand Prix saņēma Dailes teātra priekšlaukums (SIA "MADE arhitekti". Autoru komanda: Miķelis Putrāms, Linda Krūmiņa, Māra Starka, Mārtiņš Vaskis, Krists Lūkins, Liena Šiliņa, Jēkabs Slava sadarbībā ar Evelīnu Ozolu). Arhitektu birojam šī ir jau otrā saņemtā Lielā gada balva, kad 2012.gadā birojs saņēma Grand Prix par objektu - Saldus mūzikas un mākslas skola.

Starptautiskās žūrijas pārstāvji vienoti stāsta, ka objekts ir ne tikai labas prakses piemērs, bet arī rada un veido pārdomātu vides telpu, kas ir iekļaujoša gan pret vidi, gan sabiedrību. Žūrijas pārstāvji uzsver, ka projekts ir izstrādāts ar lielu iejūtību pret arhitektes Martas Staņas radīto Dailes teātri, kas ir spilgts padomju modernisma arhitektūras paraugs un unikāla sava laikmeta liecība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Pirmajā Latvijas Ainavu arhitektūras balvā pieteikti visi Latvijas reģioni

Monta Glumane, 11.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmajai Latvijas Ainavu arhitektūras balvai nominācijās «ārtelpas», «personības» un «procesi» ir iesniegts 81 pieteikums un pieteikti visi Latvijas reģioni, informē Latvijas Ainavu arhitektu asociācija (LAAA).

Nacionālā žūrija pirmo reizi tikās 20. jūnijā un īsi pēc tam sākusi ārtelpu apskati, novērtējot tās klātienē un tiekoties ar projektu autoriem un atbildīgajām personām.

Ārtelpu apskatei nacionālā žūrija veltīs septiņas dienas, no kurām trīs paredzētas Rīgai un Rīgas reģionam, bet četras dienas žūrija pavadīs Vidzemes, Latgales un Kurzemes reģionos. Vērtējot mērogā un raksturā daudzveidīgās publiskās un privātās ārtelpas, žūrija apzinās, ka vienā darbā nav iespējams apvienot visas kvalitātes. Katrā darbā tiks izceltas dažādas kvalitātes saskaņā ar darbu kategorijām, bet uz visiem tiks attiecinātas trīs vispārīgas kvalitātes - ideja, meistarība, rezultāts, kuras ir izcilu ainavu arhitektūras darbu pamatā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Latvijas Arhitektūras gada balvas 2022 laureāti

Db.lv, 10.10.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvērtējot kopumā 49 šogad pieteiktos darbus, paziņoti "Latvijas Arhitektūras gada balvas 2022" laureāti un galveno balvu saņēmis atbalsta centrs "Pērle" Cēsīs (SIA "ĒTER" sadarbībā ar SIA "Rīgers", autoru komanda: Dagnija Smilga, Kārlis Bērziņš, Niklāvs Paegle, Emīls Garančs, Līga Ganiņa, Toms Ūdris.).

Atbalsta centrs “Pērle” ir pilotprojekts deinstitucionalizācijas norisēm Cēsu novadā, lai cilvēkiem ar dažādiem traucējumiem palīdzētu iekļauties sabiedrībā. Telpas (darbnīcas, terapijas, sensorā telpa un multifunkcionālā zāle) ir organizētas vienstāva koka konstrukciju ēkā visas zem viena trijstūra formas jumta. Kompaktā ēka atrodas ainaviskā nogāzē, bet iekštelpas rada gaišuma un plašuma sajūtu. Dienvidu fasāde ar lieliem logiem pret ainavu pagarināta āra terasēs, ko noēno īpaša pergola.

Starptautiskā žūrija atzīmēja, ka ēkai piemīt īpašais gars – kā Gesamtkunstwerk mūsdienīgā veidā. Labā stāstā vienmēr ir nedaudz mistērijas, un šī ir neliela budžeta arhitektūra ar mistēriju. Tajā pašā laikā šī ēka ir radīta cilvēkiem un tā ir labi iekārtota.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc ilgām diskusijām valdība otrdien nolēma pārtraukt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē Expo Milano 2015 (Expo), aģentūra BNS uzzināja valdībā.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola sēdē stāstīja, ka Ekonomikas ministrija ir organizējusi sanāksmes ar Zemkopības un Satiksmes ministrijas pārstāvjiem, kā arī nevalstiskajām organizācijām, ekspertiem un Latvijas dalības Expo rīkotājiem, atzīmējot, ka tomēr turpināt dalību izstādē nav vēlams. Pēc viņas teiktā, projekts līdz šim ir vadīts neprofesionāli - ministrijā par to sākta dienesta izmeklēšana.

Tāpat viņa minēja, ka par jau iztērētājiem līdzekļiem izstrādātie risinājumi dalībai Expo varētu tikt izmantoti citos pasākumos, piemēram, Latvijas valsts simtgadei. Vienlaikus ministre atzīmēja, ka šobrīd, lielā steigā organizējot tālāku dalību izstādē ar jaunu konceptu, tā noteikti nebūtu kvalitatīva un varētu kaitēt Latvijas reputācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Dalība EXPO kā investīcija ekonomikas izaugsmei pēc pandēmijas

Kaspars Rožkalns, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors, 11.11.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"EXPO 2020" izstāde Dubaijā no 2021. gada oktobra līdz 2022. gada martam tiek plānota kā viens no pirmajiem pasaules mēroga notikumiem pēc Covid-19 pandēmijas.

Lai gan organizatori ir pārliecināti, ka izstāde notiks ar apmeklētājiem, mēs par to nevaram būt pilnībā droši, tādēļ, gatavojoties dalībai, izskatīsim arī scenāriju par iespēju prezentēt Latviju attālināti.

Šogad aprit 85 gadi, kopš Latvija pirmo reizi piedalījās "World EXPO" izstādē Briselē. "World EXPO", tāpat kā olimpiskās spēles, ir viens no būtiskākajiem vispasaules forumiem. Nākamgad tas pulcēs vairāk nekā 190 pasaules valstis un līdz pat 25 miljoniem apmeklētāju, tādēļ par to, vai Latvijai būtu jāpiedalās "EXPO 2020", nevajadzētu šaubīties. "World EXPO" kritiķi parasti uzsver, ka šī izstāde ir kā milzīgs izklaides parks pieaugušajiem un tajā grūti sasniegt izmērāmus biznesa mērķus, tomēr jautājums vairāk ir par to, cik prasmīgi mēs kā valsts – uzņēmēji, zinātnieki, dažādu nozaru eksperti un valsts pārvaldē strādājošie – spēsim izmantot šo skatuvi, kura uzstāda augstas prasības, bet vienlaikus paver milzīgas iespējas."World EXPO" uzņēmējiem ir kā olimpiāde, kurā realizēt savas ambiciozākās ieceres un sasniegt tādu auditoriju, kura ikdienā ir teju nesasniedzama.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Noteikti labākie darbi arhitektūrā; gada balva – izstādei

Ingrīda Drazdovska, 20.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau 16. reizi noticis Latvijas arhitektūras labāko darbu skates konkurss, kur šogad lauri tikuši izstādes Aiz priekškara. Arhitekte Marta Staņa veidotāji.

Lielo balvu saņēma izstādes veidotāji – kuratore Ieva Zībārte (Arhitektūras veicināšanas fonds), arhitekts Mārtiņš Pīlēns (1 PLUS 1 studija), grafikas dizaineris Edgars Zvirgzdiņš (Associates, Partners et Sons). Izstāde notika pagājušā gada nogalē un bija veltīta arhitektei Martai Staņai, Dailes teātra ēkas autorei.

Par aizvadītā gada labākajiem darbiem arhitektūrā ir atzīti arī mobila dizaina māja Esclise (arhitektu birojs Arhiidea), Meža skolas komplekss Rīgā (arhitektūras birojs Forma), kā arī 8 melnie – Kurzemes sēta Līči (arhitektu birojs NRJA).

«Līdzās daudzveidīgajiem «pierastajiem» projektiem, redzam arī pilnīgi cita rakstura pieteikumus - izstāžu konceptus un iekārtojumus, kas raksturo arī to, ka mūsu amata brāļi (un māsas) var un spēj piemēroties dažādām situācijām, kā arī vēl reizi pastiprina domu, ka arhitektam darbs ir visapkārt, un, ka arhitektūra nav vairs tikai «māju būvēšana» – tā ir arī dzīves vides un arī procesu projektēšana,» raksturoja Latvijas Arhitektu savienības Padomes priekšsēdētājs Andris Kronbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

FOTO: Latvijas Arhitektūras gada balvai 2021 pieteiktie darbi

Zane Atlāce-Bistere, 14.07.2021

Sabiedriskas ēkas. Daugavpils dizaina un mākslas vidusskolas "Saules skola" apbūves komplekss. MARK arhitekti: Mārtiņš Ošāns, Alīna Kļava, Jānis Gertmanis, Līga Rutka

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Publiskoti pieteiktie darbi Latvijas prestižākajam apbalvojumam arhitektūrā, kurš šogad norisināsies jau 26. reizi.

Ir uzsākts žūrijas darbs, izvērtējot iesniegtos darbus un izvēlētie nominanti tiks publiski paziņoti jūlija pēdējā nedēļā.

Konkursam pieteiktos darbus skatiet galerijā!

Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteikto darbu klāsts atspoguļo pašreizējo Latvijas arhitektūras vidi, galvenās tendences un nozīmīgākos procesus. Gluži kā iepriekšējos gados, arī šogad tiek vērtēti ne tikai objekti - ēkas, vides objekti, interjeri, ainavu arhitektūra, - bet arī procesi - notikumi, izdevumi, izstādes un projekti. Papildu tam, 2020. gadā tika veiktas izmaiņas konkursa nolikumā, kas arī procesiem ļauj pretendēt uz galvenās balvas iegūšanu.

Latvijas Arhitektūras gada balvai 2021 pieteikto darbu vērtēšanu ir uzsākusi atlases žūrija - arhitekts Andris Kronbergs (ARHIS arhitekti, LAGB 2020 Grand Prix saņēmējs), 2020. gadā godalgoto objektu autori – Ilze Liepiņa (Sudraba Arhitektūra) un Oskars Vāvere (RUUME arhitekti), arhitekte un urbāniste Evelīna Ozola, mākslinieks Ēriks Božis, rakstniece un dzejniece Inga Gaile un režisors Uģis Olte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

A4D nosaukusi 2008.gada nozīmīgākos notikumus arhitektūrā un pilsētattīstībā

Ingrīda Drazdovska, Db, 12.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arhitektūras platformas A4D (www.a4d.lv) aptaujā par 2008. gada svarīgākajiem notikumiem arhitektūrā un pilsētu attīstībā aptaujātie arhitekti un arhitektūras interesenti nosaukuši sabiedriskās aktivitātes nozarē un meistardarbus ārpus Rīgas, kā arī krīzi pasaulē un pieaugošo sacensību, – informēja portāla galvenais redaktors Artis Zvirgzdiņš. Visas aptaujāto atbildes publicētas portālā A4D.

Portāla veidotāji norāda, ka, apkopojot visas iesūtītās atbildes, visvairāk pieminētā lieta ir bijusi pasaules ekonomiskā krīze. Ja arī krīzes sekas uz pilsētu un arhitektūras attīstību vēl šobrīd nav pietiekoši pamanāmas, tad tomēr ir visnotaļ skaidrs, ka vairāki turpmākie gadi nozarē būs krietni rāmāki un lēnāki. Taču krīze atsevišķas pasaules daļas skar dažādi. Kamēr rietumiem tā ir strauja apstāšanas un lejupslīde, Tuvo un Tālo austrumu reģionos attīstības tempi īpaši nesarūk. Tāpēc reizē ar krīzi minēta arī būvniecības sacensība, kas visspilgtāk izpaužas šajos reģionos.

Ķīnas ekonomiskās attīstības panākumus raksturoja visdārgākās Olimpiskās spēles. To iemiesoja arī olimpiādes arhitektūra, ko visspilgtāk pārstāvēja olimpiskais stadions, saukts par Putna ligzdu (Bird’s Nest) un Nacionālais ūdenssporta centrs, dēvēts par Ūdens kubu (Water Cube). Stadiona autori ir ievērojamais šveiciešu arhitektu birojs Herzoga & de Meuron. Viņi ir arī autori tādām pasaulslavenām ēkām autori kā Teita mūsdienu mākslas galerijas paplašinājums Londonā, Alianz Arena futbola stadions Minhenē, Barselonas Forums u.c. Savukārt olimpiskā peldbaseina autori ir Sidnejas birojs PTW Architects, ko vada latviešu izcelsmes arhitekts Andrejs (Andrew) Andersons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Zinātniskās bibliotēkas Retumu lasītavā, Paula Valdena ielā 5 12. februārī plkst. 15 tiks atklāta izstāde "No baroka līdz...", kas veltīta arhitektūras izglītības 150 gadu jubilejai.

Izstādē varēs iepazīt ne tikai eksponātus, kas saistīti ar arhitektūras izglītības, RTU Arhitektūras fakultātes, tās mācībspēku darbību, bet arī dažādus retus materiālus, kas atklāj Latvijas un Rīgas arhitektūras pašreizējos un jau zudušos vaibstus. Izstādi papildina miniatūro ēku meistara Alfrēda Straumes mājiņu maketi.

Nozīmīga izstādes sadaļa veltīta materiāliem par Rīgas Politehniskās augstskolas (tagad - RTU) Arhitektūras nodaļas dekāniem, mācībspēkiem un absolventiem. Apmeklētāji varēs iepazīties ne tikai ar arhitektu darbiem un publikācijām, bet arī ar rakstiem par viņiem. Tāpat izstādē aplūkojamas grāmatas par arhitektūras vēsturi un stiliem, par projektēšanu, zīmēšanu un citiem ar nozari saistītiem jautājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Cildinās Latvijas arhitektūras vērtības

Vēsma Lēvalde, 07.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar izstādi Jūgendstils Latvijā 7. oktobrī Liepājā sākas pasaules arhitektūras dienas.

Arhitektūras dienu ietvaros Liepājā būs iespēja apskatīt gan 2010.gada Latvijas arhitektūras skates darbus, gan RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas specialitātes studentu diplomdarbus. Tiek piedāvāta arhitektūras darbnīca, dažādas ekspozīcijas un stāsti par arhitekta profesiju. Par arhitektūras dienu kulmināciju Liepājā solās būt Berči lasījumi Jūgendstils - jauna dzīve, jauns stils. Pasaules arhitektūras dienas atzīmē arī Rīgā.

Oktobra pirmā pirmdiena ir Pasaules arhitektūras diena. Tradīcijas iedibinātāja Starptautiskā Arhitektu savienība (L' Union Internationale des Architectes; UIA) šogad vērsušies pie kolēģiem visā pasaulē ar aicinājumu, ko ietver tēmas pieteikums: Arhitektūra un cilvēktiesības. Pasaules arhitektūras diena tiek atzīmēta, lai popularizētu labu arhitektūru, informētu plašāku sabiedrību par arhitektu un arhitektu biroju darbu, veicinātu dialogu starp pašreizējiem un nākamajiem organizāciju biedriem, kā arī to uzņēmumu pārstāvjiem, kas darbojas arhitektūras jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018 nominanti

Lelde Petrāne, 11.04.2018

Bērnu laukums «Labirints», autori: Liene Mackus sadarbībā ar SIA Balta istaba

Fotogrāfs: Jurģis Rikvelis

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paziņoti atlases žūrijas izraudzītie Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018 nominanti. Šogad par valsts augstāko apbalvojumu arhitektūrā turpinās sacensties 9 darbi. Nākamajā posmā darbu vērtēšana tiks nodota fināla žūrijas rokās, kura izraudzīs galveno balvu ieguvējus. Labākie Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018 darbi tiks paziņoti 18. maijā svinīgā apbalvošanas ceremonijā K.K. fon Stricka villas dārzā.

Šogad Latvijas Arhitektūras gada balvas konkursam tika pieteikti 46 darbi, to vidū gan sabiedriski nozīmīgi objekti, gan privātmājas, gan arī ar arhitektūru saistīti notikumi.

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018 nominanti - raksta galerijā!

«Gada balvai iesniegtajos objektos iezīmējas divas svarīgas tendences Latvijas arhitektūras ainavā. Pirmkārt, projekti, kas saistīti ar vēsturiskā mantojuma saglabāšanu un tālāku attīstīšanu, ir konkurētspējīgi arhitektūras piemēri Eiropas kontekstā. Ir vērojama pieaugoša konceptuāla interese un iejūtība pret esošo ēku substanci. Savukārt jaunbūvēs, kurām ne tikai jāveic vērtīgs pienesums sabiedrībai, jārespektē vietas un laika konteksts, bet arī jārada jauna forma, nereti rodas priekšstats par skaidras arhitektūras valodas un domas tīrības trūkumu. Pašvaldību projektos vērojama augsta mērķtiecība projekta sākumā, taču nepieciešamākais uzlabojums būtu jauni kvalitātes kontroles mehānismi projekta izstrādes un būvniecības procesā,» komentē Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018 atlases žūrijas pārstāve Dagnija Smilga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kultūras ministrijas izsludinātajā konkursā par Latvijas ekspozīcijas idejas koncepciju un īstenošanu Venēcijas biennāles 17. starptautiskajā arhitektūras izstādē par uzvarētāju žūrija atzinusi metu ar devīzi How will we live together with a machine?/Kā sadzīvot ar mašīnu?, kura autors ir arhitektu birojs NRJA (no rules just architecture) ar komandu.

NRJA radošo komandu veido arhitekti Uldis Lukševics, Zigmārs Jauja, Elīna Lībiete, Ivars Veinbergs, Ieva Lāce-Lukševica un Inga Dubinska, kā arī kuratore un projektu vadītāja Austra Bērziņa, komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Bērziņa.

Žūrija konkursa uzvarētāju novērtējusi ar 432 punktiem no 500 iespējamiem. Saskaņā ar metu konkursa nolikumu jau tuvākajā laikā konkursā uzvarējušo metu vēl izvērtēs iepirkuma komisija.

Metu konkursā kopumā piedalījās četri pretendenti, no kuriem 2.vietu ieguva biedrības «FOLD» projekts Periphery/Perifērija, bet 3.vietu - «Liberation Architects» Utopijas kopīgumam.

Kā sadzīvot ar mašīnu? autoru komanda izstrādātajā ekspozīcijā konceptuāli analizē indivīda, sabiedrības un tehnoloģiju mijiedarbību arhitektūras kontekstā. Autori uzsver: «Ekspozīcija taustāmā un interaktīvā veidā iemieso cilvēka dzīvoto pieredzi saskarē ar arvien klātesošākām tehnoloģiskām inovācijām un satirizē indivīda un mašīnas savstarpējās attiecības, kas mūsdienās nereti robežojas ar absurdo. Tehnoloģiju inovācijas atstāj arvien mazāk telpas - gan tiešā, gan pārnestā nozīmē - ne tikai cilvēkam, bet arī arhitektūrai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Pārventas bibliotēka gūst panākumus starptautiskajā arhitektūras konkursā Dedalo Minosse

Vēsma Lēvalde, 30.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils Pārventas bibliotēka iekļuvusi starptautiskā arhitektūras konkursa Dedalo Minosse izstādē un katalogā. Pārventas bibliotēka ir pirmais darbs no Latvijas, kas saņēmis šādu atzinību.

Konkurence šajā prestižajā arhitektūras konkursā, kurā par laureātu kļūst gan pasūtītājs, gan arhitekts, kuru veiksmīgas sadarbības rezultātā ir uzbūvēta augstvērtīga ēka, tiešām ir ļoti nopietna, un visi iesniegtie darbi ir augsta līmeņa, uzsver Ventspils pilsētas galvenā arhitekte Daiga Dzedone. Darbi no Latvijas Dedalo Minosse balvas iegūšanai konkursam tika pieteikti otro reizi. Iepriekšējā reizē Latvijas darbs netika atzīmēts. Savukārt šogad novērtēta Pārventas bibliotēkas arhitektoniskā kvalitāte, kā arī pasūtītāja – Ventspils pilsētas pašvaldības – ieguldītais darbs.

Dedalo Minosse balvai 2009/2010 bija pieteikušies aptuveni 700 pretendenti no dažādām pasaules valstīm, pārstāvot visus 5 kontinentus. Fināla atlasei tika izvirzīti 340 darbi, no kuriem dažādu kategoriju balvas saņēma 24 darbi un Dedalo Minosse katalogā, kā arī izstādē iekļauti 79 darbi (ieskaitot prēmētos).

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Latvijas arhitektūras 2017.gada labākie sniegumi

Zane Atlāce-Bistere, 22.05.2017

Latvijas Arhitektūras Lielā gada balva 2017

Šaoliņas lidojošo mūku teātris, autori Austris Mailītis, Valters Murāns, Ints Menģelis, Kārlis Melzobs, Dina Suhanova, Andra Odumāne, Jekaterina Olonkina.

Foto: Ansis Starks

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā žūrija Lielo Arhitektūras gada balvu, ko simbolizē zelta ananass, šogad piešķīrusi Šaoliņas lidojošu mūku teātrim un tā autoriem - Austrim Mailītim, Valteram Murānam, Intam Menģelim, Kārlim Melzobam, Dinai Suhanovai, Andrai Odumānei, Jekaterinai Olonkinai.

Pamatojot savu lēmumu, žūrija uzsvērusi, ka «lai gan projektu nebija iespējams novērtēt klātienē, tas ir iedvesmojošs mākslas, arhitektūras un ainavu projekts, kas darbojas pāri robežām un valstīm, savienojot dažādas kultūras, tradīcijas un tehnoloģijas skaistā pasakā, ko radījuši vizionāri prāti.»

Latvijas Arhitektūras gada balvas – sudraba ananasi – šogad tika piešķirti diviem objektiem. Gada balvu saņēma Restaurācijas kategorijā iesniegtā Ludzas Lielā sinagoga un tās autori SIA Konvents (Pēteris Blūms, Oto Ozols, Līga Ganiņa, Līva Garkāje). «Šis ir ievērojams piemērs kā cienīt vietējo vēsturi, kultūru un vietas identitāti, parādot atdevi un centību profesijai un sabiedrībai. Tas ir ceļojums cauri vērtību atklāšanai zem ēkas vēstures slāņiem, ko saglabā, strādājot rūpīgi un ar godīgu attieksmi,» laureātu raksturoja starptautiskās žūrijas locekļi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biroji, apzaļumotas dzīvojamās ēkas, mākslīgi veidots kanāls, kas savieno Daugavu un Kīleveina grāvi, gājēju promenādes, pieci laukumi, tirdzniecības centrs un kafejnīcas - tās ir arhitektu vīzijas, par to, kā pēc aptuveni astoņiem gadiem varētu izskatīsies deviņus hektārus liela teritorijai Rīgā starp Mūkusalas, Buru ielām un Kīleveina grāvi, Db.lv informēja projekta attīstītāju SIA Dommo valdes loceklis Valdis Gailītis.

SIA Dommo izsludinātajā starptautiskajā arhitektu konkursā par labāko apbūves priekšlikumu Mūkusalas ielai pieguļošajai teritorijai nosaukti divi uzvarētāji - beļgu arhitektu biroja 51B4E projekts ar nosaukumu Jaunā Rīga: laukumu un torņu pilsēta un Uģa Šēnberga arhitektu biroja projekts Kīleveins.

Pilsētplānotāju un arhitektu veidotā neatkarīgā žūrija ir izvērtējusi Mūkusalas kvartāla attīstības un apbūves priekšlikumus, kurus iesniedza arhitektu biroji, kas piedalījās starptautiskā konkursā par labāko apbūves priekšlikumu vairāk nekā deviņus hektārus lielai teritorijai Rīgā starp Mūkusalas, Buru ielām un Kīleveina grāvi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Noteiks labākos koka arhitektūras projektus Latvijā

, 06.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 6. decembrī, atklāts Latvijas koka arhitektūras Gada balvas 2006 – 2007 konkurss, kurā, pēc konkursa pieteikumu saņemšanas un izvērtēšanas, tiks apbalvoti pēdējo divu gadu labākie koka arhitektūras projekti Latvijā. Konkursu organizē biedrība Zaļās mājas sadarbībā ar Latvijas Kokrūpniecības federāciju, AS Latvijas valsts meži un citiem atbalstītājiem.

Latvijas koka arhitektūras Gada balvas konkursu paredzēts rīkot reizi divos gados.

“Lai arī pēdējos gados Latvijā palielinājusies koksnes izmantošana būvniecībā, straujāku attīstību nereti kavē nepietiekamas būvniecības nozares profesionāļu zināšanas par koksni kā izturīgu, drošu un praktisku būvmateriālu, kā arī pieredzes trūkums kvalitatīvu un interesantu risinājumu radīšanā,” sacījis Pēteris Blūms, arhitekts, biedrības Zaļās mājas padomes loceklis.

Latvijas koka arhitektūras Gada balvas 2006 – 2007 konkursa mērķi ir noteikt labākos aizvadīto divu gadu koka arhitektūras sasniegumus Latvijā, kā arī veicināt koka izmantošanu Latvijas arhitektūras un pilsētbūvniecības attīstībā, veidojot augstvērtīgu kultūrainavas izveidi.

Komentāri

Pievienot komentāru