Citas ziņas

Notiks Baltijas literatūras izpētei veltīta konference

, 28.11.2007

Jaunākais izdevums

29. un 30. novembrī Eiropas Savienības Mājā Aspazijas bulvārī 28 notiks Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta rīkotā starptautiskā konference Back to Baltic Memory: Lost and Found in Literature 1940-1968 (Atpakaļ pie Baltijas atmiņas: zaudētais un iegūtais literatūrā 1940-1968), liecina sniegtā informācija medijiem.

Baltijas literatūras izpētei veltītas konferences katru otro gadu rīko Igaunijas, Latvijas un Lietuvas literatūras institūti un pētniecības centri, šī konference ir jau septītā.

Konferences pamatideja ir ielūkoties 20.gs. otrās puses Baltijas literatūrā, par hronoloģisko izejas punktu ņemot 1940.gadu. Šajā periodā kaut kas tika neatgriezeniski zaudēts, bet izpaudās arī vēlme literatūru saglabāt un attīstīt; iespējams runāt par divām paralēlām literatūrām – padomju varai pakļautajās republikās un trimdā. 1968.gads ar tā politiskajiem notikumiem un Prāgas pavasari, kas iezīmēja lūzuma punktu arī rakstniecības attīstībā, būs kā simboliska „stop” zīme šajā konferencē aplūkotajai tematikai.

Konferences darbs tiks organizēts septiņās sekcijās, katru no tām veltot kādam zīmīgam aplūkojamā perioda fenomenam. Uzmanība tiks pievērsta teorētiskiem jautājumiem, meklējot mūsdienīgu pieeju šī perioda literatūras analīzei, procesa, atsevišķu žanru un tekstu īpatnībām. Īpaša sekcija paredzēta ceļojumu literatūras žanram padomju literatūrā, tāpat arī 1968.gadam un tā nozīmei literārajā procesā.

Konferencē piedalīsies ievērojami Igaunijas un Lietuvas literatūras un teātra zinātnieki – Jāns Undusks (Jaan Undusk), Lūle Epnere (Luule Epner), Anneli Saro (Anneli Saro), Jurate Sprindīte (Jurate Sprindytė), Aušra Jurgutiene (Aušra Jurgutienė), Donāta Mitaite (Donata Mitaitė) un citi. Latviju konferencē pārstāvēs astoņi referenti (Raimonds Briedis, Māra Grudule, Kārlis Vērdiņš, Inguna Daukste-Silasproģe, Maija Burima, Eva Eglāja-Kristsone, Zanda Gūtmane, Benedikts Kalnačs), kā arī Zviedrijā dzīvojošais rakstnieks un literatūrzinātnieks Juris Rozītis.

Konference notiks angļu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā. Darba sākums 29.novembrī pulksten 9:15, konferenci atklās Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VENTSPILS PILSĒTAS PLĀNOTO NOTIKUMU KALENDĀRS

, 14.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

no 17. līdz 23. septembrim

Pirmdiena, 17. septembris

" 11:00 notiks iknedēļas sanāksme par pašvaldības SIA "Ventspils slimnīca" īstenojamā projekta "Neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu sniedzēju struktūras optimizēšana Ventspilī" B kārtas realizācijas gaitu, kas paredz uzņemšanas nodaļas rekonstrukciju (atb. O. Ķeņģis, tālr. 6 36 22658)

" No plkst. 12:30 līdz 16:00 Ventspils Digitālajā centrā (Akmeņu ielā 3) notiks apmācību kursi "Elektroniskās iepirkumu sistēmas lietošana". Piedalās Ventspils pilsētas pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību atbildīgie darbinieki (atb. K. Jacevičs, tālr. 6 36 07607)

" 14:00 domē, 2.stāva zālē notiks Iepirkumu komisijas sēde. Piedāvājumu atvēršana atklātā konkursā "Mēbeļu piegāde četru jaunu grupu atvēršanai pirmsskolas izglītības iestādēs" (pasūtītājs - Izglītības pārvalde) (atb. S. Tolkaņova, tālr. 6 36 01194)

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VENTSPILS PILSĒTAS PLĀNOTO NOTIKUMU KALENDĀRS no 10. līdz 16. septembrim

, 07.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdiena, 10. septembris

" 10:00 domē notiks Ventspils pilsētas domes sēde (atb. D. Brākmane, tālr. 6 36 01111)

" 11:00 notiks iknedēļas sanāksme par pašvaldības SIA "Ventspils slimnīca" īstenojamā projekta "Neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu sniedzēju struktūras optimizēšana Ventspilī" B kārtas realizācijas gaitu, kas paredz uzņemšanas nodaļas rekonstrukciju (atb. O. Ķeņģis, tālr. 6 36 22658)

" No plkst. 13:00 līdz 17:00 Ventspils Digitālajā centrā (Akmeņu ielā 3) norisināsies datorkursi "Informācijas sabiedrības pamatprasmes". Kursu programma ietver darbu ar datoru, teksta redaktoriem, e-pastu un internetu. Kursa maksa: LVL 20 par 12 stundām. Pieteikšanās pa tālr. 6 36 07607 vai pa e-pastu: [email protected] Lūdzam arī norādīt iespējamos kursu apmeklējuma laikus! (atb. A. Gaile, tālr. 6 36 07607)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

https://www.youtube.com/embed/qA5QEmpgdAE

Preiļu Valsts ģimnāzija, latviešu valodas un literatūras skolotāja

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Mācību literatūras tirgū konkurences tiesību pārkāpumus nekonstatē

Žanete Hāka, 20.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzot pēc Izglītības un zinātnes ministrijas lūguma uzsākto mācību literatūras tirgus uzraudzību, Konkurences padome (KP) secinājusi, ka konkurences tiesību pārkāpumi tirgū nav notikuši.

Vienlaikus KP norāda, ka, lai mācību literatūru iegādātos lētāk, pašvaldību vai valsts līmenī plašāk jāizmanto pastāvošās iespējas iepirkt to bez mazumtirdzniecības uzcenojuma, kā arī jāturpina meklēt risinājumus konkurences veicināšanai mācību literatūras tirgū.

KP norāda – situācijā, kad publiskais finansējums ir nepietiekams, ir būtiski, lai skolas mācību literatūru iepirktu vairumtirdzniecībā, tā izvairoties no mazumtirdzniecības uzcenojuma, kas mācību literatūrai svārstās no aptuveni 20 līdz pat 70%. Par līdz galam neizmantotām iespējām iepirkt grāmatas bez mazumtirdzniecības uzcenojuma liecina lielais grāmatu apjoms, ko izdevēji pārdod grāmatnīcām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kultūras ministrija (KM) latviešu literatūras eksportam turpmākajos trīs gados pieprasījusi 831 000 eiro, informēja ministrijā.

KM paredzējusi, ka 277 000 eiro piešķirami ik gadu, sākot no 2020.gada līdz 2022.gadam, lai varētu turpināt Latvijas valsts simtgadē uzsākto iniciatīvu.

Kā ziņots, platforma «Latvian Literature» aicina Ministru kabinetu (MK) turpināt piešķirt atbalstu Latvijas literatūras izdošanai ārvalstīs. Valdības sēde, kurā tiks lemts par 2020.gada budžeta prioritārajiem pasākumiem, tostarp 277 000 eiro papildu finansējuma piešķiršanu platformai «Latvian Literature», notiks 23.augustā. «Latvian Literature» aplēses liecina, ka platformas darbības nodrošināšanai pēdējo trīs gadu līmenī nepieciešami 455 000 eiro.

KM norādīja, ka 2019.gada valsts budžeta prioritātēs ministrija prasīja 277 000 eiro Latvijas literatūras eksporta pēctecības nodrošināšanai, tomēr valdība to neapstiprināja. Tāpēc KM rada risinājumu 100 000 eiro šim mērķim novirzīt no Valsts kultūrkapitāla fonda finansējuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Izsludina konkursu par ogļūdenražu izpēti un ieguvi Latvijas teritoriālajā jūrā

Dienas Bizness, 15.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrija izsludinājusi atklātu konkursu ogļūdeņražu izpētei un ieguvei Latvijas teritoriālajā jūrā, kurā aicināti piedalīties un licenci saņemt Latvijas un ārvalstu juridiskās un fiziskās personas, informē Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Konkursa priekšmets ogļūdeņražu izpētei un ieguvei jūrā ir licences laukums 31,65 km2 platībā, kas atzīta par perspektīvu ogļūdeņražu iegulu, kurā iespējama naftas ieguve.

Iegūstamās naftas daudzums minētajā iegulā pēc Valsts Ģeoloģijas dienesta 2002. gada Pārskata par Baltijas jūras objekta E17 seismisko datu pārapstrādi un interpretāciju ir 27-110 milj. barelu (sagaidāmie – 58 milj. barelu).

Ministrijā skaidro, ka tādējādi valsts no ogļūdeņražu ieguves valsts nodevas, kuras likme naftai tiek piemērota saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par ogļūdeņražu ieguves valsts nodevu, iegūtu 15% no mēnesī iegūtās naftas daudzuma vērtības katrā ogļūdeņražu izpētes un ieguves licences laukumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notiks mākslas darbu izsole

Privātajā Latviešu Mākslas muzejā 3.jūlijā 19:00 tiek rīkota Latvijas vecmeistaru un mūsdienu mākslas darbu izsole.

Šodien Rīgā notiks veloparāde un velopikniks

Šodien, 27.jūnijā, pulksten 15.00 Rīgā notiks neparasta dizaina velosipēdu parādes brauciens no Šmerļa ielas uz Sūnu salu pie Mīlgrāvja tilta, informēja Rīgas domes pārstāve Ieva Prauliņa.

Notiks plazmas virsmas inženierijas jautājumiem veltīta konference

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Lielajā aulā, Kaļķu ielā 1, 9.jūnijā un 10.jūnijā notiks pirmā starptautiskā RTU un Eiropas Plazmas un virsmas jonu inženierijas komitejas organizētā zinātniskā konference Plazmas virsmas inženierija - aizsardzības un dekoratīvie pārklājumi, kurā ar priekšlasījumiem piedalīsies aptuveni 45 zinātnieki no 12 pasaules valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iznācis pirmais latviešu literatūras klasikas darba tulkojums spāņu valodā – Andreja Pumpura eposs «Lāčplēsis», kas ir bilingvāla latviešu-spāņu eposa publikācija, kura papildināta ar komentāriem par eposa kā žanra attīstību un varoņa tēla – Lāčplēša – klātbūtni latviešu kultūrā.

Izdevējs ir Latvijas Universitātes Akadēmiskais apgāds.

Eposa tulkotājs Migels Anhels Peress Sančess ir gandarīts par paveikto: «Šis tulkojums ir pirmais latviešu literatūras klasikas darba tulkojums spāņu valodā. Ar tā publikāciju ceru kaut nedaudz līdzsvarot līdz šim valdošo situāciju, ko varētu raksturot šādi: kamēr spāņu valodā rakstošo autoru darbi Baltijas valstīs bauda patiesu cieņu un interesi, spāņu valodā runājošiem lasītājiem un kritiķiem tikpat kā nav zināšanu par latviešu literatūru. Nedomāju, ka šo līdzsvara trūkumu varētu skaidrot ar neproporcionālo lasītāju skaitu katrā valodā vai atšķirīgo laika nogriezni katras literatūras tradīcijā, spāņu tūkstošgadīgajai tradīcijai pretstatot divos simtos gadu mērāmo latviešu literatūras tradīciju, jo pat mazāku nāciju literatūra, kā, piemēram, īslandiešu vai albāņu, pēdējos gados var lepoties ar ievērojamu tulkojumu skaitu spāņu valodā. Te drīzāk varētu norādīt uz vēsturiski veidojušos intereses trūkumu par Baltijas valstu pasauli, par kuru uzzinām tikai 19. gadsimta beigās, pateicoties Anhela Ganiveta (Ángel Ganivet) rakstiem. Mūsdienās tulkojumu skaitu ietekmē arī izdevējdarbības nozares nepārtrauktās svārstības, mēģinot pielāgoties aktuālajām tendencēm. Ja ar šī tulkojuma palīdzību būs izdevies sniegt ieguldījumu abu kultūru savstarpējo attiecību uzlabošanā un palielināt to interesi vienai par otru, tulkojuma autors būs vairāk nekā apmierināts ar panākto.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Maģistra grādu rakstniecībā un komunikācijā varēs iegūt Liepājas Universitātē

Vēsma Lēvalde, Db, 07.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas Universitāte izstrādā jaunu maģistra studiju programmu Rakstniecība un komunikācija, kas ļautu absolventiem iegūt humanitāro zinātņu maģistra grādu mākslā.

Studiju programmas direktore ir asoc.prof. Dr.philol Zanda Gūtmane. Studiju programmā paredzēts iekļaut literatūras veidu teoriju un vēsturi; zināšanas literatūras kritikā un par literatūras teorijas skolām; apgūt teksta literāro rediģēšanu; komunikācijas teorijas. Studentiem būs jāapgūst divi no izvēles moduļiem: radošā rakstniecība; literatūras interpretācija un kritika; tekstu rediģēšana; digitālie mediji.

Plānotas pilna laika studijas divu gadu garumā, paredzētas divas budžeta vietas. Uzņemšana notiks pēc licences saņemšanas 2010. gada janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atklās LU Filoloģijas un mākslas zinātņu fakultāti

, 27.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 28. augustā plkst. 16.00 Visvalža ielā 4a notiks Latvijas Universitātes (LU) Filoloģijas un mākslas zinātņu fakultātes svinīga atklāšana, nomainot plāksni pie fakultātes centrālās ieejas un 2. stāva vestibilā, kur izvietots fakultātes dekanāts, katedras, pētījumu centri un auditorijas.

Programmā: LU rektora Mārča Auziņa un fakultātes dekānes Ausmas Cimdiņas uzrunas, fakultātes un mācību spēku un studentu darbu izstādes "Filoloģija un māksla. 21.gadsimts" atklāšana fakultātes Humanitārajā lasītavā, Dd Studio multimediju diska "Imants Ziedonis" prezentācija, diskusijas par augstākās izglītības un zinātnes attīstības perspektīvām apakšnozaru grupās un citas aktivitātes., Db.lv informē LU preses centrs.

LU Filoloģijas fakultāte ir pārsaukta par Filoloģijas un mākslas zinātņu fakultāti, lai pilnīgāk atspoguļotu fakultātē pārstāvētos studiju virzienus, zinātniskās pētniecības nozaru un kultūrprojektu spektru. Visu līmeņu fakultātē realizētajās akadēmiskajās studiju programmās - bakalaura, maģistra un arī doktora studiju programmu modulārajā struktūrā līdzās filoloģijai sekmīgi tiek realizēts mākslas zinātnes studiju modulis. Fakultātei piesaistītā Literatūrzinātnes, folkloristikas un mākslas promocijas padome ir tiesīga piešķirt doktora grādu filoloģijas zinātnēs un doktora grādu mākslas (teātra) zinātnē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā durvis apmeklētājiem vēris lielākais Baltijas biznesa tehnoloģiju pasākums «Riga Comm 2018», kas piedāvā vērtīgas konferences un nozares plašāko izstādi.

Maksājumu risinājumi, internetbankas pakalpojumi, iepirkšanās internetā, naudas pārskaitījumi ir tikai daļa no finanšu tehnoloģijām, ko uzņēmumi un patērētāji izmanto ikdienā.

Lietu internets ir tehnoloģija, kas ļauj gandrīz jebkuru fizisku ierīci, piemēram, sadzīves tehniku, mašīnas, valkājamas ierīces vai medicīnas aprīkojumu, savienot tīklā, nosūtīt informāciju, ko tālāk var analizēt, un kontrolēt ar interneta palīdzību.

«Lietu interneta ietekme uz patērētājiem un organizācijām strauji palielinās, jo fizisko lietu aprīkošana ar sensoriem un savienošana tīklā kļūst arvien lētāka. Savukārt datu iegūšana reālā laikā no ierīcēm ļauj patērētājiem, uzņēmumiem un pat pilsētām rīkoties daudz efektīvāk un ilgtspējīgāk, tāpēc ir īstais brīdis to izmantot,» tā norāda Andris Breške, «Riga Comm 2018» vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tekstilmākslinieks jau sen vairs nesēž tikai pie stellēm, auzdams gobelēnus. Tekstilmāksla un dizains mūsdienās ir cieši saistīti ar jauno tehnoloģiju atradumiem. "Es strādāju uz robežas starp mākslu un zinātni," atzīst Zane Bērziņa, uz kuras vizītkartes rakstīts "tekstila dizains un materiālu izpēte".

Pagriezienu no tradicionālās tekstilmākslas uz tehnoloģiju un zinātnes pusi lielā mērā ietekmējuši Zanes doktora darba vadītāji Londonas Mākslas universitātē (University of Arts London) un īpaši tekstildizainere Frānsisa Gīsina (Francis Geesin), kura ir viena no pionierēm fleksiblās elektronikas jomā. Strādājot pie doktora darba projekta Skin Stories, kas karalienes Elizabetes II vizītes laikā 2006. gadā bija apskatāms arī Rīgā, Zane Bērziņa pētīja ādu kā materiālu un mēģināja atveidot tās īpašības un funkcijas tekstila membrānās.

Universālajām, konkrētajām zinātnes patiesībām saskaroties ar mākslinieka individuālo, subjektīvo interpretāciju, pavērās plašs un aizraujošs lauks jaunām idejām. "Zinātnieki un mākslinieki strādā ar dažādām metodēm, bet mērķis abiem ir viens - saprast, kas dzīvē notiek un kāda ir mūsu pastāvēšanas jēga," saka Zane. "Es strādāju ar jaunām idejām un konceptiem, mēģinot saprast, kā mainās sabiedrība un kurā virzienā varētu attīstīties interaktīvais tekstildizains."

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Naftu meklēt Baltijas jūrā pieteikušies divi pretendenti

Rūta Lapiņa, 09.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrijas (EM) šā gada jūnijā izsludinātajā konkursā par licences saņemšanu ogļūdeņražu izpētei un ieguvei Latvijas Republikas teritoriālajā jūrā saņemti divi piedāvājumi no pretendentiem Latvijā un Lietuvā, biznesa informācijas portāls db.lv uzzināja EM Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Ogļūdeņražu izpētes un ieguves darbu licencēšanas komisija uzsākusi pretendentu iesniegto piedāvājumu vērtēšanu. Ministrijas Sabiedrisko attiecību daļā neatklāja uzņēmumus, kas iesnieguši pieteikumus.

Lasi Arī:

Naftas meklēšana jūrā - miljoni par kaķi maisā

Izsludina konkursu par ogļūdenražu izpēti un ieguvi Latvijas teritoriālajā jūrā

EM atgādina, ka konkursa priekšmets ogļūdeņražu izpētei un ieguvei jūrā ir licences laukums 31,65 km2 platībā, kas atzīts par perspektīvu ogļūdeņražu iegulu, kurā iespējama naftas ieguve. Iegūstamās naftas daudzums minētajā iegulā pēc Valsts Ģeoloģijas dienesta 2002. gada Pārskata par Baltijas jūras objekta E17 seismisko datu pārapstrādi un interpretāciju ir 27-110 milj. barelu (sagaidāmie – 58 milj. barelu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Varēs saņemt atbalstu zivsaimniecības reklāmas kampaņu rīkošanai

, 13.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība šodien apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus, kas nosaka kārtību, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalstu zivsaimniecības attīstībai atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā Rīcības programmas Eiropas Zivsaimniecības fonda atbalsta ieviešanai Latvijā 2007. – 2013.gadam pasākumam Jaunu noieta tirgu sekmēšana un reklāmas kampaņas, informē Zemkopības ministrija.

Šī pasākuma mērķis ir veicināt Latvijā saražoto zivsaimniecības produktu patēriņa pieaugumu un produkcijas noieta tirgu paplašināšanos. Pasākuma ietvaros tiek atbalstīta reklāmas kampaņu rīkošana un tirgus izpētes veikšana.

Normatīvais akts paredz, ka atbalsta pretendents var būt biedrība, kurā vairāk kā pieci biedri nodarbojas ar komercdarbību zivsaimniecībā. Tāpat atbalsta pretendents varēs būt pašvaldība vai valsts pārvaldes iestāde.

Lai pieteiktos atbalsta saņemšanai, atbalsta pretendentam Lauku atbalsta dienestā (LAD) personīgi būs jāiesniedz projekta iesniegums divos eksemplāros, tajā skaitā vienkāršots biznesa plāns. Pretendentam būs jāiesniedz arī Valsts ieņēmumu dienesta izziņa par nodokļu samaksu un iepirkuma procedūru apliecinoši dokumenti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Viļņā notiks viena no lielākajām e-komercijas konferencēm Baltijā “Ecomexpo’22”

Reklāmraksts, 22.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 29. septembrī Viļņā, izstāžu centrā “Litexpo”, jau desmito reizi norisināsies e-komercijas gadatirgus, kas šogad ir atjaunots un mainījis nosaukumu. Šogad konference un izstāde būs vēl plašāka, un dalībniekiem no visām Baltijas valstīm to būs iespējams vērot gan klātienē, gan tiešraidē internetā angļu valodā. Šā gada galvenā pasākuma tēma un fokuss ir e-komercijas eksports.

“E-komercija pandēmijas laikā pacēlās nebijušos augstumos, taču situācija gan pasaulē, gan Baltijas valstīs ir sākusi normalizēties un atgriezties pirmspandēmijas līmenī. Tas nozīmē, ka daudziem tirgotājiem pārdošanas apjomi ir samazinājušies. Šādā situācijā svarīgākais ir meklēt veidus, kā tos atdzīvināt, un viens no instrumentiem ir ģeogrāfiskā paplašināšanās,” stāsta “Ecomexpo’22“ organizators un "All Digital group" uzņēmumu grupas vadītājs Deivids Talijūnas.

“Tāpēc šā gada konferenci veltām e-komercijas eksportam. Konferencē pieredzē dalīsies lielie tiešsaistes tirgi, kas eksportē e-komerciju, uzņēmumi un digitālā mārketinga eksperti. Paralēli konferencei notiek arī gadatirgus, kas ar katru gadu piesaista arvien lielāku uzmanību un kļūst arvien veiksmīgāks. Gadatirgus ir lieliska platforma, lai dibinātu jaunus kontaktus un atrastu pakalpojumu sniedzējus, jo dalībnieku vidū ir lielākie e-komercijas uzņēmumi un ar tirdzniecību saistīti Baltijas un Eiropas zīmoli,” piebilst D.Talijūnas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Latvijas izdevniecības un tipogrāfijas piedalīsies starptautiskā izstādē

Jānis Rancāns, 11.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien 12. oktobrī Frankfurtē sāksies poligrāfijas un grāmatu izstāde Frankfurt Book Fair 2011, kurā piedalīsies arī uzņēmēji un asociācijas no Latvijas, informē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

Izstādē LIAA organizētajā Latvijas nacionālajā stendā piedalīsies izdevniecības SIA Zvaigzne ABC, SIA Apgāds Kontinents un SIA J. L. V (Jumava), kā arī tipogrāfijas SIA Preses Nams Baltic un SIA Veiters Korporācija. Tāpat stendā pārstāvēts būs arī Latvijas Literatūras centrs, Latvijas Grāmatizdevēju asociācija un Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācija.

Latvijas stendā tiks prezentēti valsts grāmatniecības un literatūras sasniegumi, izstādot Latvijas grāmatas un Latvijas literatūras tulkotos un ārvalstīs izdotos darbus svešvalodās. Izstādes laikā notiks arī daudzi tematiskie pasākumi, kas veltīti dažādām ar grāmatniecību saistītām tēmām. 13. oktobrī Latvijas stendā notiks pieņemšana, uz kuru tiek aicināti esošie sadarbības partneri un potenciālie klienti, bet 14.oktobrī Apgāds Jumava ( SIA J.L.V.) rīkos jaunākās grāmatas par R.Paulu (Маэстро Паулс. Признание в любви) atvēršanas svētkus, kuru laikā uz stendu tiek aicināta krieviski runājoša auditorija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā ieradīsies Baltijas valstu biznesa smagsvari

Madara Fridrihsone, Db, 02.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā 3. un 4. jūnijā notiks pirmā Baltijas jūras reģiona valstu biznesa konference, kurā piedalīsies ievērojami uzņēmēji no reģiona valstīm.

Baltijas jūras reģiona valstu biznesa konference ( The Baltic Sea Region Business Forum – BSRBF) notiks vienlaikus Baltijas jūras valstu padomes samitu, ar kuru tiek noslēgta Latvijas prezidentūra Baltijas jūras valstu padomē.

3. jūnijā BSRBF paneļdiskusijās galvenā uzmanība tiks veltīta enerģētikas politikas jautājumiem. Diskusijā Austrumi un rietumi – energoresursi Baltijas jūras valstu reģionā. Energoapgādes pieprasījums un infrastruktūras drošība, kuru vadīs ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards, iecerēts apspriest energoresursu piegādātāju diversifikācijas iespējas un iespējamos enerģijas infrastruktūras projektus Baltijas jūras reģionā. Diskusijā piedalīsies ES enerģētikas komisārs Andris Piebalgs, Gazprom pārstāvis Valērijs Gulobevs, kā arī Nord Stream finanšu direktors Pauls Korkorans (Paul Corcoran). Otra notiekošā plenārsēde būs veltīta atjaunojamiem un alternatīviem energoresursiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Notiks konference par metaforas pētniecību

, 13.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātē (LU) no 16. līdz 18.decembrim notiks Austrumeiropā nebijuša mēroga konference, kas veltīta metaforas pētniecībai, liecina universitātes sniegtā informācija medijiem.

Pasākums ir Trešais starptautiskais LU Vēstures un filozofijas fakultātes Kognitīvo zinātņu un semantikas centra rīkotais simpozijs, kas tapis sadarbībā ar Kanzasas Valsts universitāti un ar LR Kultūras ministrijas atbalstu.

Konference ir veltīta metaforas pētniecībai, jo metafora kā pētījuma objekts ir kļuvusi aktuāla dažādu akadēmisku disciplīnu ietvaros – valodas filozofijā, lingvistikā, kognitīvajās zinātnēs, antropoloģijā, socioloģijā, psiholoģijā u.c.. Metafora vairs netiek uzskatīta tikai par tēlainas izteiksmes līdzekli literatūrā. Pētījumi kognitīvajās zinātnēs parāda, ka cilvēka domāšana savā būtībā ir metaforiski strukturēta. Metafora ir veids, kā cilvēks sakārto savu pieredzi un piešķir nozīmi apkārt esošajām lietām. Konferences mērķis ir pievērsties metaforas filozofiskajiem un semantiskajiem aspektiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Vējonis: Baltijas valstis un ASV apņēmušās aktivizēt ekonomisko sadarbību

LETA, 03.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiekoties ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, Baltijas valstis ir saņēmušas apliecinājumu par ASV militārās klātbūtnes reģionā saglabāšanu un ASV gatavību turpināt atbalstīt Baltijas valstu aizsardzības spēju stiprināšanu, paziņojumā par trīs Baltijas valstu un ASV samita rezultātiem norādīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Vašingtonā notikušais trīs Baltijas valstu un ASV prezidentu samits kalpo kā spēcīgs vēstījums Baltijas valstu un ASV ciešajai partnerībai. Īpašu simbolismu samitam piešķirot fakts, ka šogad tiek atzīmēta Baltijas valstu neatkarības simtgade, piebilda Vējonis.

Trīs Baltijas valstu prezidentu un ASV prezidenta preses konferencē Vējonis norādīja, ka samits apstiprinājis apņemšanos sargāt kopīgās vērtības, draudzīgās attiecības un veiksmīgās partnerattiecības, kas starp Baltijas valstīm un ASV pastāvējušas jau gandrīz 100 gadus. ASV ir uzticamākais un ciešākais sabiedrotais un partneris, kas atbalsta Baltijas veiktos pasākumus, kā arī palīdz cīnīties ar dažādiem drošības apdraudējumiem, ar ko Baltija saskaras.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākoties jaunajam akadēmiskajam gadam, Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) atklās bibliotēkas renovētās telpas, kurās investēti 326 000 eiro, informē RSU.

Jaunajās telpās studentam brīvi pieejams viss mācību literatūras krājums. «RSU ir viena no pirmajām augstskolām Latvijā, kuras bibliotēkā pilnīgi viss mācību krājums būs brīvā pieejā studentiem,» atzīmē RSU bibliotēkas direktore Ināra Aploka. «Katra mācību grāmata ir aprīkota ar RFID – radiofrekvences identifikāciju, kas ļauj studējošajam pašam saņemt un nodot grāmatas, pagarināt to lietošanas termiņus un apskatīt savu lietotāja kontu īpašās pašapkalpošanās iekārtās. Tas ir labs risinājums gan no drošības apsvērumiem, gan arī atvieglo studenta ceļu līdz grāmatai», stāsta bibliotēkas direktore.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunās paaudzes rakstnieki cenšas pielāgoties tirgus pieprasījumam un vērtē, kādā veidā autors var būt pieprasīts un sevi nodrošināt, intervijā DB norāda Apgāda Zvaigzne ABC valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka.

Lai gan šobrīd vietējo autoru loks ir kļuvis krietni plašāks, pasaulē atzītu latviešu rakstnieku joprojām nav daudz. Par vienu no celmlaužiem šajā ziņā V. Kilbloka sauc latviešu rakstnieci Noru Ikstenu, kura pavasarī pārstāvēja Latviju Londonas grāmatu tirgū. Potenciālu iekarot pasaules tirgu Apgāda Zvaigzne ABC valdes priekšsēdētāja saskata arī citos latviešu rakstniekos.

Fragments no intervijas

Tuvojas pirmais septembris, vai varētu teikt, ka finansiāli šis laiks gada griezumā izdevniecībai ir viens no veiksmīgākajiem?

Gada griezumā veiksmīgākais laiks izdevniecībai noteikti ir Ziemassvētki. Kādreiz vasara mums bija lielais strādāšanas laiks, jo uz pirmo septembri vajadzēja pagūt izdot jaunas grāmatas un burtnīcas, taču līdz ar izglītības satura reformu akcenti ir mainījušies. Šobrīd vasara ir ļoti mierīgs periods – mūsu ķīmiķi, matemātiķi, fiziķi, biologi un citi speciālisti ir atvaļinājumos un atpūšas. Darbs ir padarīts. Pārdošanā aktīvākie mēneši ir novembris un decembris, taču tā tas ir visā pasaulē. Izdevēji īpaši gatavojas Ziemassvētkiem, kad pieprasījums pēc grāmatām kļūst lielāks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LU Filoloģijas fakultāte tiek pārdēvēta par Filoloģijas un mākslas zinātņu fakultāti

, 30.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2008. gada 1. jūlija Latvijas Universitātes (LU) Filoloģijas fakultāte tiek pārsaukta par Filoloģijas un mākslas zinātņu fakultāti. Tas tiek darīts, lai pilnīgāk atspoguļotu fakultātē pārstāvētos studiju virzienus, zinātniskās pētniecības nozaru un kultūrprojektu spektru.

Reorganizācija visbūtiskāk skar fakultātes lielāko un LU nacionālās misijas darbā atbildīgāko – Baltististikas nodaļu, Db.lv informē LU preses centrs.

Uzsverot latviešu valodas, literatūras, kultūras un mākslas prioritāti, Baltistikas nodaļa tiek pārsaukta par Letonikas un baltistikas nodaļu, uz divu Baltistikas nodaļas katedru (Baltu valodu katedras un Latviešu literatūras katedras) bāzes veidojot četras, kas turpmāk sauksies:

- Latviešu un vispārīgās valodniecības katedra;

- Baltu valodniecības katedra;

- Latviešu literatūras vēstures un teorijas katedra;

- Folkloristikas un etnoloģijas katedra.

Klasiskās filoloģijas katedra turpmāk tiks dēvēta par Klasiskās filoloģijas nodaļu. Citas fakultātes struktūrvienības reorganizācija neskar.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā notiks Fastleader Vadības konference 2007

, 29.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau trešo reizi Latvijā notiks Fastleader Vadības konference, ko organizē "Hansa Conferences" un "Fastleader.com". Šogad Vadības konferences tēma būs "Patiesi sirsnīga vadība" - kā rūpēties par darbiniekiem un izrādīt tiem patiesu cieņu, nezaudējot godīgumu un atklātību, vērtējot darbinieku paveikto. Starp konferences runātājiem būs ne tikai Latvijas izcilākie vadītāji, bet arī pieredzējuši ārvalstu vadības speciālisti.

Natālija Gavriļenkova, "Hansa Conferences" izpilddirektore: "Šogad Vadības konferences tēma ir veltīta patiesi sirsnīgai vadībai, jo mūsdienās vadītājs vairs nav tikai hierarhijas piramīdas smaile, vadītājam ir jāspēj iedvesmot un motivēt darbiniekus. Ar savām pētījumu atziņām un praktisko pieredzi sirsnīgā un patiesā vadībā konferencē dalīsies vairāki ārvalstu lektori, kā arī Latvijas veiksmīgākie vadītāji.".

Fastleader Vadības konferencē tiks prezentēti Fastleader.com jaunākā vadības stilu pētījuma rezultāti. Konference norisināsies 2007.gada 26. un 27.septembrī viesnīcā "Reval Hotel Latvija".

Konferences goda viesi

Gareth Jones ir Eiropas vadošais eksperts organizāciju kultūrā un vadībā. Viņš ir iekļuvis pasaules ietekmīgāko biznesa domātāju topā - Thinkers 50. G.Jones ir autors rakstam "Why Should Anyone Be Led by You?", kas ieguva Harward Business Review prestižo McKinsey balvu par labāko rakstu. 2006.gadā iznākusī grāmata ar tādu pašu nosaukumu ir piecu gadu ilgušā pētījuma kulminācija par autentisku vadību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas grāmatizdevējiem piedalīšanās pasaules lielākajā grāmatu mesē Frankfurtē bijusi samērā veiksmīga, bet mūsu valsts tēls šai respektablajā pasākumā piedzīvoja pamatīgu izgāšanos, vēsta laikraksts Neatkarīgā.

Aculiecinieki esot secinājuši – labi vien ir, ka Latvijas vārds uz nepamanāmā nacionālā stenda bija vēl nepamanāmāks. Skats bijis nožēlojams. Ne velti kolēģi no citām valstīm vilkuši latviešus uz zoba vai izteikuši līdzjūtību. Izdevniecības Zvaigzne ABC vadītāja Vija Kilbloka Latvijas nacionālo stendu nosaukusi par darvas pilienu medus mucā. Lietuvieši apcēlušies, ka tas ir bēdīgākais starp visu valstu stendiem, un uz Frankfurti no 9. līdz 13. oktobrim bija devušās patiešām visas pasaules valstis, kas raksta, iespiež un tulko grāmatas, norāda laikraksts.

Frankfurtes mese ir pasaulē nozīmīgākais grāmatnieku salidojums. Tāpēc arī Latvija tajā piedalās jau gadiem ilgi, un ne bez panākumiem. Taču šoreiz par sasniegumiem valsts tēla un mūsu grāmatniecības popularizēšanā organizatori klusē. Neviena preses relīze, neviens paziņojums, neviena fotogrāfija. Tas tādēļ, ka arī Latvijas Literatūras centrs lieliski saprot – notikusi pilnīga izgāšanās, skaidro Neatkarīgā. Kultūras ministrijai savukārt esot ērti distancēties no notikušā, jo Latvijas pārstāvēšana deleģēta sabiedriskai organizācijai – Latvijas Literatūras centram. Tas izdarīts, jau sākoties ekonomikas krīzei. Valdība tolaik centās tikt vaļā no visiem iespējamiem izdevumiem, arī grāmatniecībā – pienākumu deleģēja, bet naudu ne, un šogad Frankfurtē bija aplūkojamas sekas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Konkurences padome vērtēs situāciju mācību grāmatu tirgū

Lelde Petrāne, 21.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglītības un zinātnes ministrija pēc ministra Roberta Ķīļa rīkojuma Konkurences padomei nosūtījusi apkopojumu par pēdējo piecu gadu laikā veiktajām mācību līdzekļu iegādēm vispārējās izglītības iestādēs. Ministrs lūdzis izvērtēt konkurences apstākļus mācību literatūras tirgū, lai nodrošinātu tirgus uzraudzību iedzīvotāju interesēs un novērstu iespējama monopolstāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Tāpat arī Konkurences padomei lūgts sniegt rekomendācijas situācijas uzlabošanai.

Šā gada jūnijā Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar pašvaldību izglītības pārvaldēm un speciālistiem apkopoja informāciju par mācību grāmatu iegādēm. Apkopojot informāciju, secināts, ka pēdējo piecu gadu laikā vispārizglītojošās dienas skolās ir iegādātas 2,9 miljoni grāmatu, no kurām 2,2 miljoni ir mācību grāmatas. 2011./2012.m.g. Latvijas vispārizglītojošo skolu bibliotēkās bija 12 miljoni grāmatu (apmēram 60 grāmatas uz vienu skolēnu), no tām 6,2 miljoni mācību grāmatas.

No 1,12 miljoniem latu, kas 2010.gadā izlietoti mācību grāmatu iegādei, 14 % (157 000 latu) piešķirti no valsts budžeta, bet pārējie 86 % no pašvaldību budžeta. Apkopojot informāciju, konstatēts, ka vairāk nekā pusi no mācību literatūras izglītības iestādes iegādājas vienā izdevniecībā, un līdz ar to Izglītības un zinātnes ministrija vērsusies Konkurences padomē ar lūgumu nodrošināt izvērtējumu un sniegt atzinumu par konkurences apstākļiem mācību literatūras tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru