Citas ziņas

Notiks Robotikas sacensību II kārta

, 10.09.2007

Jaunākais izdevums

Trešdien, 12.septembrī, Inovāciju Arēnas teltī pie Kongresu nama norisināsies robotikas sacensību II kārta, kas ir turpinājums 27.martā notikušajām pirmajām Latvijas robotikas sacensībām, Db.lv informēja Nākotnes izglītības centrs.

Šoreiz sacensībās jau divās robotu disciplīnās piedalīsies studenti no dažādām Latvijas augstskolām, skolēni no tehniskās jaunrades centriem un arī citi interesenti.

Db.lv jau vēstīja, ka 27. un 28.martā Rīgas Tehniskās universitātes Lielajā aulā norisinājās Latvijā vēl nebijis projekts – Robotika 2007 - pirmās robotikas sacensības Latvijā. 12.septembrī Latvijas Tehnoloģiju centra projekta Invoācijas arēna 2007 ietvaros notiks šo sacensību II kārta un paraugdemonstrējumi, ievirzot idejas jau nākamajām robotikas sacensībām.

Sacensību mērķis ir skolēnu un studentu vidū palielināt interesi par zinātni un tehnoloģijām, attīstīt jauniešu tehniskās jaunrades spējas, kā arī inženierzinātņu studiju attīstību Latvijā. Robotikas sacensību II kārtā piedalīsies pirmo Latvijas robotikas sacensību dalībnieki, kā arī jauni interesenti. Norisināsies sacensības robotiem līnijsekotājiem un arī jau augstākas pakāpes robotiem - sumo robotiem. Robotu līnijsekotāju uzdevums ir iziet trasi, sekojot melnai līnijai, savukārt sumo robotu uzdevums ir izgrūst pretinieka robotu no sacensību laukuma. Robotikas sacensībām pieteikušās 17 komandas ar kopumā 22 robotiem. Uz sacensībām ieradīsies arī viesi no Igaunijas un Lietuvas, kas sniegs paraugdemonstrējumus un ieskatu robotikas attīstībā šajās valstīs.

Sacensības organizē Nākotnes izglītības centrs, kas ir izveidots, lai ar neformālās izglītības projektiem pilnveidotu izglītības sistēmu, dodot jauniešiem iespēju veidot savu nākotni jau šodien, gūt praktisku pieredzi, iepazīt dažādu jomu specifiku un izdarīt izvēli, un Rīgas Tehniskās universitātes Robotikas klubs, kas apvieno robotikas interesentus. Sacensības tiek organizētas sadarbībā ar Latvijas Tehnoloģiju centru.

Ieeja un dalība pasākumos ir bez maksas. Sīkāka informācija apskatāma arī projekta mājas lapā www.robotika.lv

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā sacentīsies visas Baltijas SUMO roboti

, 08.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Robotikas klubs un Studentu parlaments sāk pieņemt pieteikumus dalībai Baltijas robotikas sacensībās Baltic Robot SUMO 2008, kas norisināsies 13. septembrī RTU Lielajā aulā, Rīgā, Kaļķu ielā 1. Piedalīties sacensībās ir aicināti Latvijas, Lietuvas un Igaunijas robotu būves entuziasti. Pieteikt robotu sacensībām iespējams līdz 5. septembrim, pieteikuma veidlapa aizpildāma sacensību interneta mājaslapā.

Baltijas robotikas sacensībās Baltic Robot SUMO 2008 tiks organizētas divās disciplīnās – mini SUMO un 3 kg SUMO. Sacensību nolikums paredz, ka sacensībās drīkst piedalīties tikai autonomi SUMO roboti, Db.lv informē Egita Kancāne, RTU Informācijas centra korespondente.

Sacensību laikā roboti sacentīsies, pa pāriem cīkstoties apļveida ringā; uzvarēs tas robots, kurš, nepārkāpjot ringa robežu, izgrūdīs vai izvilinās no tā pretinieku – otru robotu. Sacensību Baltic Robot SUMO 2008 mērķis ir veicināt robotikas attīstību Baltijā – nostiprināt jauniešu interesi, tehniskās prasmes un zināšanas robotu izstrādē un programmēšanā. Igaunijā un Lietuvā robotikas sacensību vēsture un popularitāte mērāma vairāk nekā piecu gadu garumā, savukārt Latvijā robotikas sacensības notiek kopš 2007. gada un līdz šim ir guvušas ļoti lielu atsaucību gan no dalībnieku, gan skatītāju puses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Konkursa nolikums

Topošo uzņēmēju televīzijas sacensības

, 12.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Firmas noslēpums

Nolikums

1. Sacensību mērķis

Ir iedrošināt jaunos uzņēmējus uzsākt savu biznesa ideju realizēšanu un atainojot sacensības norisi televīzijā, izglītot sabiedrību par uzņēmējdarbības pamatiem un veicināt sabiedrības izpratni par uzņēmējdarbību kā ekonomiskās attīstības pamatnosacījumu.

2. Mērķauditorija

2.1. Tiešie ieguvēji ir Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 gadiem, kuri vēlas izveidot savu uzņēmumu, kura pamatā ir jaunu tehnoloģiju attīstība un inovācija.

2.2. Netiešie ieguvēji ir sabiedrība kopumā, uzņēmēji, investori, riska kapitāla fondu pārvaldes uzņēmumi un pašvaldības.

3. Sacensību organizators, rīkotājpartneris un partneri

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bērnu interese par programmēšanu, algoritmiem un tehnoloģijām arvien pieaug, tādēļ paplašinās arī robotikas skola «ROBO HUB».

Tās darbības pamatā ir «Lego Education» mācību programma, kas paredz, ka konstruējot un programmējot bērns iemācās loģiski un radoši domāt.

Robotikas skola «ROBO HUB» ir Latvijas Republikas Izglītības kvalitātes valsts dienestā reģistrēta izglītības iestāde un tās mērķauditorija ir bērni vecumā no 3 līdz 12 gadiem. «ROBO HUB» šobrīd darbojas ne tikai skolās, bērnudārzos un nodrošinot ārpusstundu nodarbības, bet arī divos «ROBO HUB» centros – Brīvības ielā 224 un Ģertrūdes ielā 12. Jaunākais no tiem ir «LMT Brīvības centrs» Ģetrūdes ielā 12, kur nodarbības vasarā notiek darba dienās plkst. 10:00 un plkst. 17:00 un no septembra būs papildus nodarbību laiki. Bērni apmeklē robotikas skolu reizi nedēļā noteiktajā laikā divās vecuma grupās: 5-8 gadi un 9-12 gadi. Klasē maksimums vienlaicīgi darbojas 8 bērni. Vienas nodarbības ilgums ir 60 minūtes un cena - 8,75 eiro. Savukārt otrā robotikas skolā Brīvības ielā 224, notiek bērnu nometnes, kurās ir iespēja gan būvēt robotus, gan sportot smilšu volejbola laukumos pie «Elkor PLAZA».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ķīpsalā sacentīsies roboti

, 14.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 15. aprīlī Starptautiskajā Ķīpsalas izstāžu centrā sadarbībā ar Parex bankas jauniešu programmu Parex Play notiks Zinātnes un Tehnoloģiju diena Robotika 2008, liecina sniegtā informācija medijiem. Tas neesot tikai izklaides pasākums, kas interesantā un atraktīvā veidā piesaista jauniešus inženierzinātnēm, bet arī tilts starp jauniešiem un uzņēmumiem.

Pasākuma mērķis esot popularizēt un veicināt interesi par tehniskajām zinātnēm jauniešu un skolēnu vidū. Zinātnes un Tehnoloģiju dienu organizē Nākotnes Izglītības centrs sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti un Izglītības un zinātnes ministriju.

Pasākums notiks jau otro gadu, bet šogad Robotikas sacensību ietvaros piedalīsies 170 dalībnieki no dažādām Eiropas valstīm ar 85 pašu radītiem robotiem, kas seko melnajai līnijai, apiet šķēršļus un cīnās sumo ringā.

Zinātnes un Tehnoloģiju dienas ietvaros notiks Baltijas Robotikas sacensības, Zinātnes un Tehnoloģiju izstāde, Tehniskās jaunrades darbnīcas, Tehnoloģiju forums un Eiropas Robotikas sacensību EUROBOT priekšnesums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU notiek Robotikas forums

, 30.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 30.janvārī, plkst. 10 Rīgas Tehniskās universitātes Datorzinātņu un informācijas tehnoloģijas fakultātē sāksies Robotikas forums, kurā robotikas piekritēji dalīsies robotu būves pieredzē un diskutēs par turpmāko robotikas kustības attīstību Latvijā, liecina universitātes sniegtā informācija.

Ar informatīvām lekcijām uzstāsies dažādu jomu speciālisti. Par industriālo robotu daudzveidību stāstīs SIA ABB programmēšanas inženieris Toms Komass, par RTU studiju programmu Intelektuālās robotu sistēmas - RTU Robotikas kluba vadītājs Agris Ņikitenko. Apmeklētāji tiks informēti arī par robotu izmantošanu ikdienā un par jaunumiem sacensībās Robotika 2010 & Baltic Sumo Robot Riga Cup, kas Rīgā norisināsies 1. maijā.

Lai apspriestu robotikas kustības attīstību Latvijā, Robotikas foruma laikā plkst. 14 notiks diskusija, kurā piedalīsies Robotikas foruma dalībnieki, uzņēmēji, Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes asociācijas pārstāvji, Latvijas IT Klastera pārstāvji, Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācijas pārstāvji, kā arī Robotikas kluba un RTU Studentu parlamenta pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Google potenciālu redz robotos; iegulda jaunā uzņēmumā

Gunta Kursiša, 10.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Google investējusi Silīcija ielejā bāzētā robotikas uzņēmumā Savoike, kas drīzumā grasās laist klajā savu pirmo produktu, vēsta BBC.

Kompānija Savoike, kas dibināta tikai pērn, pavēstījusi, ka grasās drīzumā sākt testus kādam uz patērētājiem un pakalpojumu industriju mērķētam robotam.

Robotikas uzņēmuma sēklas finansējums kopumā viedo divus miljonus ASV dolāru. Uzņēmumā ieguldījusi ne vien kompānija Google Ventures, kas neatklāj savu investīciju apjomu, bet arī vairāki citi investori.

Savoike vadītājs Stīvs Kazins (Steve Cousins) iepriekš jau darbojies robotikas jomā un laida klajā arī PR2 robotu – mašīnu, kuras mērķa tirgus ir robotikas programmatūru izstrādātāji, kas vēlas izmēģināt savus kodus.

«Mēs esam izlēmuši, ka roboti jāpadara plaši pieejami pakalpojumu industrijā,» paziņojis S. Kazins. Viņš norādīja, ka kompānija vēl nav gatava atklāt, kurp tā iet, taču «robotikas industrija ir lielā mērā neizmantota».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienu tehnoloģijas un latviešu tautas dziedāšanas tradīcijas savdabīgā korī apvienojuši robotikas skolas «ROBO HUB» dalībnieki – bērni, kas brīvajā laikā apgūst programmēšanu.

«Dziesmu un Deju svētki latviešu tautai ir liels notikums. Tāpēc «ROBO HUB» robotikas skolā ir sagatavota «Dziesmusvētku robotikas programma». Tajā caur konstruēšanu un programmēšanu bērniem tiek mācīta latviešu tautas kultūra. Savukārt ideja par robotu kori radās mirklī, kad «ROBO HUB» bērnu nometnes laikā kāds no jaunajiem programmētājiem vaicāja, vai Robotu koris arī piedalīsies Dziesmusvētkos. Tad nu mēs, pieaugušie, nodomājām – kāpēc gan ne? Un kopā ar LMT Straumi izveidojām robotu kora priekšnesumu,» saka Felicita Zatlere-Kotāne, «ROBO HUB» dibinātāja.

Kā norāda iniciatīvas autore, bērni «ROBO HUB» nodarbībās saviem spēkiem uzbūvējuši robotu tautumeitas un tautudēlus, kuri pēc tam arī ieprogrammēti, lai izpildītu visiem zināmo latviešu tautasdziesmu «Rīga dimd». Robotu kora tapšanā iesaistījās 14 «ROBO HUB» vasaras nometnes bērni. Robotu tautumeitas un tautudēli ir būvēti no vairākiem desmitiem krāsainu detaļu, vadu, motoru un sensoru, kas ļāvis robotiem apvienot balsis kopīgā «korī».

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Kurzeme 2009 – trīs čempionātu posmi vienlaikus

, 30.07.2009

Paralēli autorallija sacensībām šogad notiks arī rallijsprinta un rallijreida čempionāta posms, kas nozīmē ne tikai vairāk dalībnieku, bet arī lielāku sacīkšu auto daudzveidību un vairāk autosporta atmosfērā pavadīta laika divu dienu garumā. (Foto: J. Asaris)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieši mēnesis atlicis līdz augusta pēdējās dienās, 29. un 30.datumā, Liepājā un Liepājas apkaimē gatavotajam Latvijas rallija čempionāta posmam – rallijam Kurzeme 2009, kas pulcēs prāvu skaitu rallistu gan no Latvijas, gan no tuvākām un tālākām kaimiņvalstīm.

Vēl jo vērienīgāks šis pasākums būs tādēļ, ka paralēli autorallija sacensībām šogad notiks arī rallijsprinta un rallijreida čempionāta posms, kas nozīmē ne tikai vairāk dalībnieku, bet arī lielāku sacīkšu auto daudzveidību un vairāk autosporta atmosfērā pavadīta laika divu dienu garumā. Citiem vārdiem – bez jau ierastajām čempionu cīņām N4 klasē redzēsim rallija vidē pazīstamos rallijreida apvidniekus, un ne mazāk spraigas cīņas gaidāmas rallijsprinta dalībnieku starpā.

Atšķirībā no rallijreida braucējiem rallijsprinta sacensību dalībniekiem šāda seriālu apvienošana būs jaunums. Lai gan rallijsprints un rallijs pēc būtības ir līdzīgas disciplīnas, zināmas atšķirības tomēr pastāv. Pirmām kārtām jau tie ir automobiļi, jo bez speciāli rallijam pielāgotajām mašīnām rallijsprintā ir dalībnieki, kuri brauc "road" klasē ar standarta jeb ielas automobiļiem. Šajā ieskaites grupā par uzvarētāju kļūst nevis ātrākais, bet precīzākais – tas, kurš pratis vislabāk ievērot regularitātes principus, distancē spējis visprecīzāk noturēt vidējo optimālo ātrumu un finišu sasniedzis ar iespējami mazāko nobīdi no laika normas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VENTSPILS PILSĒTAS PLĀNOTO NOTIKUMU KALENDĀRS no 10. līdz 16. septembrim

, 07.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdiena, 10. septembris

" 10:00 domē notiks Ventspils pilsētas domes sēde (atb. D. Brākmane, tālr. 6 36 01111)

" 11:00 notiks iknedēļas sanāksme par pašvaldības SIA "Ventspils slimnīca" īstenojamā projekta "Neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu sniedzēju struktūras optimizēšana Ventspilī" B kārtas realizācijas gaitu, kas paredz uzņemšanas nodaļas rekonstrukciju (atb. O. Ķeņģis, tālr. 6 36 22658)

" No plkst. 13:00 līdz 17:00 Ventspils Digitālajā centrā (Akmeņu ielā 3) norisināsies datorkursi "Informācijas sabiedrības pamatprasmes". Kursu programma ietver darbu ar datoru, teksta redaktoriem, e-pastu un internetu. Kursa maksa: LVL 20 par 12 stundām. Pieteikšanās pa tālr. 6 36 07607 vai pa e-pastu: [email protected] Lūdzam arī norādīt iespējamos kursu apmeklējuma laikus! (atb. A. Gaile, tālr. 6 36 07607)

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VENTSPILS PILSĒTAS PLĀNOTO NOTIKUMU KALENDĀRS

, 14.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

no 17. līdz 23. septembrim

Pirmdiena, 17. septembris

" 11:00 notiks iknedēļas sanāksme par pašvaldības SIA "Ventspils slimnīca" īstenojamā projekta "Neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu sniedzēju struktūras optimizēšana Ventspilī" B kārtas realizācijas gaitu, kas paredz uzņemšanas nodaļas rekonstrukciju (atb. O. Ķeņģis, tālr. 6 36 22658)

" No plkst. 12:30 līdz 16:00 Ventspils Digitālajā centrā (Akmeņu ielā 3) notiks apmācību kursi "Elektroniskās iepirkumu sistēmas lietošana". Piedalās Ventspils pilsētas pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību atbildīgie darbinieki (atb. K. Jacevičs, tālr. 6 36 07607)

" 14:00 domē, 2.stāva zālē notiks Iepirkumu komisijas sēde. Piedāvājumu atvēršana atklātā konkursā "Mēbeļu piegāde četru jaunu grupu atvēršanai pirmsskolas izglītības iestādēs" (pasūtītājs - Izglītības pārvalde) (atb. S. Tolkaņova, tālr. 6 36 01194)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas galvaspilsētā Maskavā norisinājās pasaulē prestižāko un senāko studentu komandu programmēšanas sacensību (ICPC) fināls, kurā Latviju pārstāvēja Latvijas Universitātes (LU) komanda – Aleksejs Zajakins, Aleksandrs Zajakins, Kristaps Čivkulis un treneris Jevgēnijs Vihrovs.

Komanda sacensībās parādīja lielisku sniegumu un 117 pasaules spēcīgāko komandu konkurencē ieguva augsto 26. vietu (dalīto 24. vietu).

Epidemioloģiskās situācijas dēļ fināla sacensības tika vairākkārt pārceltas no 2020. gada jūnija līdz pat 2021. gada oktobrim. Neskatoties un grūtībām, fināls tomēr notika un klātienes pasākumā bija jāievēro pastiprināti drošības noteikumi – jāveic Covid-19 testēšana, jāvalkā sejas maskas, kā arī visiem dalībniekiem bija jābūt vakcinētiem.

Komandai līdzi šoreiz devās tikai viens treneris – LU Datorikas fakultātes (DF) pētnieks Jevgēnijs Vihrovs, savukārt ilggadējais LU komandu treneris DF profesors Guntis Arnicāns komandu atbalstīja un motivēja attālināti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijas Robotu būvētāji uzvar sacensībās Ķīnā

Lelde Petrāne, 13.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienas no prestižākajām robotu sacensībām pasaulē - RobotChallenge 2019, kuras norisinājās no 9 - 11. augustam Ķīnā, latviešiem ir nesušas izcilus panākumus.

Robotu skolas pārstāvji kopumā piedalījās trīs disciplīnās, un visās guva godalgotas vietas:

1.vieta Nano Sumo kategorijā- Aleksandrs Tikačovs, Uģis Bergfelds;

1.vieta Mini Sumo kategorijā – Matīss Buks un Armands Upenieks

3.vieta Micro Sumo kategorijā – Aleksandrs Tikačovs, Uģis Bergfelds un Toms Bergfelds;

RobotChallenge čempionāta vēsture aizsākās 2004. gadā Austrijā - Vīnē un 13 gadus RobotChallenge bija Eiropas lielākais robotikas čempionāts. Sacensībās iesaistoties visas pasaules pārstāvjiem, kopš 2017. gada organizatori to pārcēla uz Pekinu.

Robotu Skola ir Latvijas robotikas entuziastu apvienība, kuras dalībnieki viens otram, kā arī Latvijas izglītības iestādēm palīdz apgūt robotu un dronu būvi, atbalstot un organizējot nodarbības un robotikas čempionātus. Latvijas vārdu starptautiskās robotikas sacensībās Robotu Skola nes kopš 2007. gada, izcīnot vairākas augstākās vietas Eiropas, ASV un Japānas robotikas čempionātos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspilī tapusi spiegu ierīce

Vēsma Lēvalde, Db, 03.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Robotikas dienas ietvaros Ventspilī demonstrēts robots, par kuru konstruktors atzinis, ka to varētu izmantot spiegošanā.

Robotikas dienā robotikas pulciņa audzēkņi demonstrējuši pašu konstruētos un programmētos „fantāzijas robotus”. Starp tiem bija gan ar tālvadības pulti vadāms robots celtnis, gan skorpions, gan mašīna, kuru,kā atzina tā konstruktors Mārtiņš Galauskis, varētu izmantot spiegošanā.

Robotikas pulciņš darbu Ventspilī sāka pagājušā gada septembrī, sadarbojoties Ventspils Augstskolai, Ventspils Augsto tehnoloģiju parkam un uzņēmumiem - SIA Ventspils Elektronikas Fabrika un SIA Siemens, kā arī Ventspils pilsētas domei. Uzņēmumi nodrošināja pulciņa tehnisko aprīkojumu – datorus ar speciālo programmatūru, kā arī LEGO Mindstorms konstruktoru komplektus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklāta atjaunotā Biķernieku kompleksās sporta bāzes (BKSB) trases starta-finiša māja.

Ēkas atklāšanā 7. jūlijā piedalījās arī vīri, kas tālajā 1966.gadā cēla pirmo starta-finiša māju. Pēc renovētās ēkas durvju vēršanas tika dots starts Rīgas Motormuzeja (RMM) kausa izcīņai autošosejā vēsturiskajām GAZ un VAZ sacīkšu automašīnām, kas vienlaikus ir sacensību Dzintara Volga šīs sezonas 3.posms.

Starta-finiša ēkas atklāšanas pasākumā Rīgas Motormuzeja (RMM) direktors Aivars Aksenoks pauda gandarījumu par paveikto un uzsvēra, ka starta-finiša māja ir aprīkota ar mūsdienīgām ierīcēm un tehnoloģijām, tā ir funkcionāla, kā arī atbilst sacensību rīkošanas standartiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu boksa zvaigzne Mairis Briedis pasaules boksa supersērijas pirmā smagā svara pusfināla cīņā pārspējot savu pretinieku Oleksandru Usiku, kļūs par multimiljonāru, intervijā aģentūrai LETA pauda sacensību organizators Kalle Zauerlands.

Briedis septembrī supersērijas ceturtdaļfinālā pēc punktiem pieveica Maiku Peresu no Kubas, aizstāvot Pasaules Boksa padomes (WBC) čempiona jostu. Nākamā gada janvārī viņš pusfinālā tiksies ar Usiku, kurš savā ceturtdaļfinālā pārspēja vācieti Marko Huku. Šajā cīņā uz likmes būs ne tikai WBC, bet arī Usikam piederošā Pasaules Boksa organizācijas (WBO) josta, savukārt sacensību čempions kļūs par visu četru prestižāko jostu īpašnieku.

Šobrīd Zauerlandam ir saspringts grafiks, jo nepieciešams atrast norises vietas visām četrām pusfināla cīņām abās svara kategorijās. Ceturtdien viņš īsā vizītē bija ieradies Latvijā, atklājot, ka Brieža un Usika cīņas norises vieta būs zināma divu nedēļu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas svētkos šogad sacentīsies astoņi uguņotāji

, 11.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas svētkos, 17.augusta vakarā Uguņotāju sacensībās piedalīsies astoņi uguņotāji, Db.lv informēja Rīgas svētku 2008 preses dienests.

Lai arī šogad konkursa noteikumi ir nedaudz sarežģītāki – uguņotājiem jāsagatavo trīs minūšu garš priekšnesums turklāt mūzikas pavadījumā, pirotehniķu atsaucība ir pieaugusi.

Sacensību vērotāji 11.novembra krastmalā, kā arī tie, kuri uguņošanu skatīsies Latvijas Televīzijas tiešraidē, savu favorītu noteiks balsojot. Balsošanas noteikumi tiks publiskoti 14.augustā, savukārt uguņošanas secību sacensību dalībnieki izlozēs uz AB Dambja svētdien, īsi pirms uguņošanas sākuma.

Rīgas svētku 2008 Uguņošanas sacensībās dalību apstiprinājuši uzņēmumi: Rīgas Pirotehnika, Ugunsmeistars, Oda Lux, Svētku aģentūra, Ugunsdārzi, Uguņošanas mākslasstudija, Petarde un Ugunspuķes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2019. gada vasarā Baltijā debitēs autosacīkšu sērija «Baltic Time Attack Series», kas ieviesīs jaunu sacensību formātu.

Šajās sacensībās ļauj sacensties gan ātras braukšanas entuziastiem ar ielas automašīnām, gan pieredzējušiem autosportistiem pat ar speciāli šīm sacensībām būvētām sporta automašīnām. Ārvalstu pieredze rāda, ka šāda formāta sacensības bieži ir pirmais solis autosporta virzienā tiem autovadītājiem, kurus tracina ātruma ierobežojumi un fotoradari uz koplietošanas ceļiem. Tajā pašā laikā tās ir ļoti nopietnas sacensības pieredzējušiem autosportistiem, dodot iespēju attīstīt gan braukt prasmes, gan tehnisko sagatavotību.

Autosacīkšu seriālam «Baltic Time Attack Series» šajā sezonā ir paredzēti četri posmi, kas notiks autošosejas sacensībām piemērotajās trasēs - «Auto24 Ring» Pērnavā, Igaunijā (4. maijā un 28. septembrī) un Biķernieku trasē, Rīgā, Latvijā (22. jūnijā un 28. jūlijā).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijā radīta robota masveida ražošanai Kickstarter kampaņā cer savākt 100 000 eiro

Dienas Bizness, 24.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā radīts jauns, inovatīvs start-up uzņēmums Robot-Nest, kas ražo programmējamus cīņas mini robotus SumoBOY. Uzņēmums nupat uzsācis Kickstarter kampaņu ar mērķi savākt 100 000 eiro finansējumu masveida ražošanas uzsākšanai un produkta atpazīstamības veicināšanai globālā mērogā, informē SumoBOY projektu vadītājs Egdars Dudko.

SumoBoy ir programmējams, uz Arduino mikorkontrolieri balstīts mini sumo robots, kura pamatuzdevums ir piedalīties robotu sumo sacensībās. Robota programmēšanā tiek izmantota C un C++ programmēšanas valoda. Montāžas plate paredzēta elektronikas un programmēšanas pamatu apguvei. Komplektā iekļauti vairāki desmiti komponenšu, kas ļauj izprast un apgūt robotu darbības pamatprincipus, kā arī iemācīties programmēt.

Visi SumoBOY komandas dalībnieki pārstāv Latvijas robotikas kopienu un ir ilggadēji robotikas entuziasti ar daudzu gadu pieredzi. «Esam uzvarējuši teju visās vietējās un starptautiskajās sumo robotu sacensībās, tāpat esam organizējuši vairākus jauniešu pulciņus un pasākumus. Uzkrātā pieredze un zināšanas ļāvušas radīt pasaules mērogā pirmo profesionālo mini sumo robotikas komplektu,» stāsta uzņēmuma Robot-Nest valdes priekšsēdētājs Agris Nikitenko.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 6.jūnijā, pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja tiks atvērts «Live Rīga Dziesmusvētku restorāns», kas darbosies trīs dienas. Tajā piedalīsies desmit populāri Rīgas restorāni un to šefpavāri.

«Live Rīga Dziesmusvētku restorānā» piedalīsies un līdzās viens otram zem klajas debess trīs dienu garumā apmeklētājus priecēs restorāni - «Entresol», «Ferma», Vīna bārs «Garage», «International», «Kaļķu vārti», «Kolonāde. Mūsu stāsti..», «MUUSU», «Osta», «Rocket Bean Roastery», «Valmiermuižas alus vēstniecība Rīgā».

Paralēli visas dienas garumā uz lielā ekrāna tiks rādīti deju koncertu ieraksti, «Dziesmu un Deju svētku» vēstnešu stāsti, translācijas no LTV «Dziesmu un Deju svētku» studijas, kā arī translētas tiešraides no deju lieluzveduma «Māras zeme» un noslēguma koncerta «Zvaigžņu ceļā» no Mežaparka estrādes.

Restorāna darba laiki ir 6. jūlijā no plkst. 13:00 līdz 22:00, 7.jūlijā no plkst. 12:00 līdz 00:30, 8.jūlijā no plkst. 12:00 līdz 00:00.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgušās pirmās Red Bull Gravity Challenge sacensības Latvijā, kas 27. septembra pēcpusdienā norisinājās Latvijas Lauksaimniecības universitātē, Jelgavā, informēja organizatori. Tajās ar maksimālo punktu skaitu uzvarējusi studentu komanda Cālīši, kuras sastāvā startēja Ivars Bahmanis, Andris Mašlakovs un Jānis Aizups.

Red Bull Gravity Challenge bija sacensības pret gravitācijas likumu studentiem un mācību spēkiem. Sacensību uzdevums: katrai komandai ir jārada ierīce, kas no saplīšanas pasargā jēlu vistas olu, kas kopā ar visu ierīci tiek mesta no liela augstuma. Olai ir jāpiezemējas veselai un neieplīsušai, bez tam tai ir jāpieskaras pie zemes. Sacensību rezultātu vērtē žūrija, kura piešķir vērtējuma balles par vizuālo un tehnisko izpildījumu, kā arī par to, vai ola līdz zemei ir nogādāta nesaplīsusi un vai tā ir pieskārusies zemei.

Pirmajās Red Bull Gravity Challenge sacensībās Latvijā uz starta stājās divdesmit piecas studentu komandas, kuras demonstrēja savu izdomu un fantāziju. Visas studentu komandas bija izstrādājušas dažādas sarežģītības pakāpes risinājumus Ņūtona vispasaules gravitācijas likuma apiešanai - vienkāršākajos risinājumos olas tika aprīkotas ar izpletņiem no iepirkumu maisiņiem, bet sarežģītākie izcēlās ar dažādām konstrukcijām trieciena spēka slāpēšanai un konstrukcijām olas izripināšanai no lidojošās ierīces uz zemes. Sarežģītāko lidojošo iekārtu vidū bija redzamas gan lelles, gan lidojošas kapsulas, gan svešām civilizācijām raksturīgi lidaparāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Latvijā startējis pirmais digitālais Autošosejas čempionāts

Lelde Petrāne, 04.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ Latvijas autosporta vidē aizsākts netradicionāls, taču mūsdienīgs projekts, kas ir jauns autošosejas attīstības virziens - "Latvijas Automobiļu Federācijas" autošosejas komisijas paspārnē izveidots pirmais digitālais autošosejas čempionāts ar nosaukumu "e-motorsport.lv".

Linda Medne, Latvijas Automobiļu federācijas ģenerālsekretāre, stāsta: "Pēc Starptautiskās Automobiļu federācijas lēmuma uzsākt digitālo autosporta sacensību rīkošanu, ir likumsakarīgi arī nacionālajām federācijām spert šādu soli. Latvija šajā jomā nebūs pionieris, bet mēs iesaistāmies pietiekami laicīgi, lai nostiprinātu savas pozīcijas un mūsu sportisti spētu nonākt līdz pasaules līmeņa sacensībām. Šāda veida projekti nozīmē sekot mūsdienu tendencēm un attīstīties."

Projekta iniciatori ir vietējais autošosejas sacensību seriāls "ABC RACE" un autosporta simulatoru klubs "SRC Riga". Šādu sacensību priekšrocības salīdzinājumā ar īsto autošoseju ir ne vien ievērojami zemākas izmaksas, bet arī iespēja biežāk aizvadīt treniņus un gūt sacīkšu pieredzi ar visdažādāko sacīkšu tehniku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmo reizi starptautiskajās stratēģijas vadības sacensībās Global Management Challenge piedalīsies arī Latvijas komanda.

GMC partneris Latvijā, kas nodrošina sacensību organizāciju un vadību, ir SIA O.D.A.

Bez riska vidē

Biznesa vides imitācija kā metode attīsta praktiskās uzņēmuma vadības prasmes, piemēram, stratēģijas plānošanu un vadību, lēmumu pieņemšanu, komandas darba plānošanu un organizēšanu un pārmaiņu vadīšanu. "Tā ir iespēja izmēģināt dažādus veidus, kā virzīt darbības scenāriju," teic Gitāna Dāvidsone. Viņa norāda, ka šī metode ir efektīva, jo tas ir treniņš reālam darbam bez riska vidē, jo reālajā dzīvē lēmumi un kļūdas bieži vien prasot finansiālus izdevumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīs nedēļas nogalē 17.un 18.augustā, Daugavā, BeActive Pludmales spēles ietvaros norisināsies sacensības Rīgas kauss burāšanā 2019, kas būs pārredzamas arī Rīgas pilsētas viesiem un iedzīvotājiem no Vanšu tilta un abiem Daugavas krastiem.

Patlaban jau pieteiktas 38 jahtas dažādās grupās dalībai sacensībās, un pieteikšanās joprojām turpinās līdz pat sacensību atklāšanai sestdienas rītā.

Rīgas kauss 2019 ir vietēja mēroga sacensības dažādās jahtu klasēs. Sacensībās piedalīsies gan jūras jahtu komandas, kas tiks dalītas divās jahtu grupās – garumā līdz 10m, un virs 10m, sporta jahtu klases – Beneteau PLATU 25 un STAR, kā arī bērnu un jauniešu jahtu klases – Laser un Techno293.

Šis ir ikgadējs pasākums, un katru gadu tiek organizēts Daugavā, Rīgas svētku laikā. Šogad pasākumu organizēt deleģēti ir pagājušā gada pasaules čempionāta sporta jahtām PLATU 25 organizētāji – BIEDRĪBA LATVIAN SAILING TEAM un RĪGAS SPORTA BURĀŠANAS CENTRS, kas atrodas Ķīpsalā, Matrožu ielā 15.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas robotikas entuziastu projekts SumoBoy izpelnījies pūļa finansēšanas vietnes Kickstarter atzinību.

Kickstarter komanda atzinusi SumoBoy par «projektu, kas mums patīk» («project we love»).

Lai aizsāktu sumo robotu sacensībām paredzēto robotu SumoBoy rūpniecisku ražošanu, Latvijas robotikas entuziasti sāka pūļa finansēšanas kampaņu vietnē Kickstarter, kuras mērķis ir savākt 100 000 ASV dolāru (90 122 eiro), sacīja projekta pārstāvis Guntars Graiksts.

Trīs dienu laikā kampaņu ar 7950 ASV dolāriem (7168 eiro) atbalstījuši 19 cilvēki.

SumoBoy veido piecu cilvēku komanda, kas jau desmit gadus darbojas šajā lauciņā, un šo gadu laikā izdevies atrast līdzsvaru starp elektroniku, mehāniku un programmēšanu. «Komandas puišiem ir labi veicies dažādās sacensībās, un viņi ir iemācījušies veidot kvalitatīvus robotus, ar kuriem var piedalīties sacensībās,» teica Graiksts, uzsverot, ka tieši pašu pieredze ir viens no iemesliem, kāpēc produktam var prognozēt sekmes, jo, salīdzinot ar citiem tirgū pieejamajiem produktiem, SumoBoy trumpis ir kvalitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par labāko Baltijas vīnzini kļuvis Igaunijas pārstāvis

, 26.10.2009

no kreisas: Baltijas labākais vinzinis K.Pjaske, sacensību uzvaretajs S.Polonius no Zviedrijas, 3.vietas ieguvējs – igaunis K.Markii)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļas nogalē notikušajās Baltijas Vīnziņu sacensībās Vana Tallinn kausu saņēma un par sacensību uzvarētāju kļuva viesdalībnieks no Zviedrijas Sorens Polonius.

Savukārt par labāko Baltijas someljeru jeb vīnzini šogad tika nominēts Igaunijas pārstāvis Kristjans Pjaske no viesnīcas Telegraf. Vairākkārtējais Baltic Sommelier Vana Tallinn Grand Prix finālists, Latvijas pārstāvis Jānis Kaļķis arī šogad iekļuva fināla, bet palika ceturtais.

Pieredzējušais someljers un šo sacensību uzvarētājs zviedrs Sorens Polonius pauda gandarījumu par uzvaru un atzina, ka sāncenši bijuši ļoti profesionāli: «Šoreiz bija mana laimīgā diena un piedaloties sacensībās, vienmēr jādomā par uzvaru!». Sorens Plonius iecerējis piedalīties arī Pasaules Vīnziņu čempionāta, kas notiks nākamā gada aprīlī Čīlē.

Komentāri

Pievienot komentāru