Jaunākais izdevums

Lai sabalansētu valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta izdevumus

ar ieņēmumiem, valdība apstiprināja izmaiņas likumā Par valsts pensijām.

Saskaņā ar likumprojektu piecus gadus ātrāk jeb pirms 62 gadiem vecuma pensiju tāpat kā līdz šim varēs pieprasīt cilvēki, kuri strādājuši sevišķi kaitīgos un smagos darba apstākļos, vecāki, kuriem ir pieci vai vairāk bērni vai bērns ar invaliditāti, Černobiļas atomelektrostacijas seku likvidēšanas dalībnieki.

Liliputi, punduri,cilvēki ar invaliditāti uz mūžu un neredzīgie vecuma pensiju varēs pieprasīt no 62 gadu vecuma. Pēc pašlaik spēkā esošiem noteikumiem šie cilvēki varēja pieprasīt pensiju no 47 gadiem sievietes un 52 gadiem vīrieši.

Tāpat plānots noteikt vienādu pieeju apdrošināšanas stāža noteikšanā Latvijas pilsoņiem un cilvēkiem, kuriem nav Latvijas Republikas pilsonība.

Turpmāk šiem cilvēkiem paredzēts ieskaitīt līdz 1990.gada 31.decembrim Latvijā uzkrātos darba un tam pielīdzinātos periodus, kā arī atsevišķus darbam pielīdzinātos periodus bijušās PSRS teritorijā. Jautājums par ārpus Latvijas teritorijas uzkrāto darba stāžu tiktu risināts ar starpvalstu līgumiem sociālās drošības jomā. Šādi līgumi šobrīd jau ir noslēgti ar Lietuvu, Igauniju, Ukrainu un Kanādu. Līgumi ar Krievijas Federāciju un Baltkrieviju ir ratificēti un tie stāsies spēkā, kad valstis būs izpildījušas līgumos atrunātās noslēguma procedūras.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pensiju finansiālais slogs – problēma ne tikai Latvijā, bet arī citviet pasaulē

Anželika Dobrovoļska, Luminor Pensiju produktu vadītāja, 15.07.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrības novecošanās un cilvēka dzīves ilguma palielināšanās visā pasaulē liek domāt par valstu sociālās aizsardzības sistēmu stabilitāti.

Daudzviet, tai skaitā arī Latvijā, palielina iedzīvotāju pensionēšanās vecumu, lai samazinātu slogu uz darbspējas vecumā esošajiem iedzīvotājiem. Kādas tendences ir novērojamas pasaulē un kāds dzīves līmenis sagaidāms Latvijas nākotnes pensionāriem tikai ar valsts pensiju?

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dati liecina, ka 2018. gadā dalībvalstu vidējais pensionēšanās vecums sasniedza 63,5 gadus sievietēm, bet vīriešiem – 64,2. Arī Latvijā pensionēšanās vecums kopš 2014. gada pakāpeniski tiek palielināts. Šobrīd tie ir 64 gadi, bet jau 2025. gadā tie būs 65 gadi. Līdzīgi kā Latvijā, tad arī Eiropas Savienībā (ES) 2019. gadā vidēji katram piektajam Eiropas iedzīvotājam ir virs 65 gadiem. Tiek prognozēts, ka arī turpmākajās desmitgadēs gados vecāko cilvēku īpatsvars palielināsies, bet iedzīvotāju skaits darbspējas vecumā – samazināsies. Tādējādi tuvākā nākotnē senioru būs arvien vairāk, radot papildu slogu cilvēkiem darbspējas vecumā, kam būs jāsedz sociālie izdevumi, lai nodrošinātu novecojošai sabiedrībai nepieciešamos pakalpojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Veselīga mūža ilgums un pensijas vecums

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 10.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Tkačevs konferencē par pensiju sistēmu nāca klajā ar priekšlikumu, lai nodrošinātu pensiju sistēmas ilgtspēju, pensionēšanās vecumu sasaistīt ar paredzamo mūža ilgumu. Ideja nav jauna, un 13 OECD valstīs no 30 šāda saikne pastāv.

Pašlaik saskaņā ar portāla https://www.europeandatajournalism.eu jaunākajiem datiem par pērno gadu vidējais dzīves ilgums pēc pensijas vecuma sasniegšanas ir visai atšķirīgs dažādās Eiropas Savienības valstīs – no 25,9 gadiem Austrijā ar pensionēšanas vecumu 60 gadi līdz 16, 53 gadiem Bulgārijā ar pensionēšanas vecumu - 65 gadi. Pensionēšanās vecums Latvijā ir 63 gadi un trīs mēneši un sagaidāmais dzīves ilgums pēc aiziešanas pensijā ir 19,95 gadi. VSAA mājaslapā atrodams, ka plānots 2025. gadā pensionēšanās vecumu paaugstināt līdz 65 gadiem. Līdz ar vidējā mūža ilguma pieaugumu un sabiedrības novecošanos daudzās valstīs tiek izvirzīta ideja par pensionēšanās vecuma sasaisti ar paredzamo dzīves ilgumu. Tajā pašā laikā eksperti norāda, ka svarīgāks lielums par paredzamo mūža ilgumu ir paredzamais veselīga mūža ilgums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pensionēšanās vecuma palielināšana: īstermiņa ielāps brūkošai sistēmai

Harijs Švarcs, [email protected], 10.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējās nedēļās ar jaunu sparu izskanējis ierosinājums palielināt pensionēšanās vecumu līdz 65 gadiem. Diemžēl tas ir tikai īstermiņa ielāps. Ja sistēma darbosies tikpat neefektīvi kā līdz šim, pēc kāda laika jau domāsim par 70 vai 75 gadiem!

Kas tiek panākts, ceļot pensionēšanās vecumu?

Tiek samazināti sociālā budžeta izdevumi. Pirmkārt, statistiski mazāk cilvēku nodzīvo līdz 65 gadiem, līdz ar to arī mazāk būs no budžeta jāizmaksā (ja paceltu līdz 75 vai 80 gadiem, izmaksu samazināšanas efektivitāte būtu vēl «augstāka»). Otrkārt, tuvāko gadu maksājumi tiek atlikti uz vēlāku laiku un arī «spiediens» uz budžetu tiek atlikts uz vēlāku laiku. Turklāt iedzīvotāji sociālo nodokli maksās par dažiem gadiem ilgāk, kamēr viņu atlikušais mūža ilgums, ceļot pensionēšanās vecumu, būs par dažiem gadiem mazāks. Rezultātā no budžeta būs jāizmaksā mazāk līdzekļu un viss sanāk ļoti skaisti, ja vien nedomājam par to, kā jūtas pats nodokļu maksātājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latvijā trūkst darbaspēka. Vai pensionāri var palīdzēt?

Latvijas Bankas ekonomiste Ieva Opmane, 16.03.2018

1. attēls. Nodarbinātie 65+ g.v. no kopējā nodarbināto skaita, dalījums pa nozarēm

Avots: CSP dati, autores aprēķins. Piezīme: Dati par 2016. gadu.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau kādu laiku Latvijas darba tirgū vērojama ierobežota darbaspēka pieejamība. Darba meklētāju īpatsvars pēc Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem 2017. gada 4. ceturksnī samazinājies līdz 8.1%, pieaug arī neaizpildīto darba vietu skaits.

Bezdarbam sarūkot, palielinās algas un rodas spiediens uz inflāciju. Ierobežotais darbaspēka piedāvājums varētu būt nopietns izaicinājums turpmākai tautsaimniecības izaugsmei. Kādas ir iespējas šo jautājumu risināt?

Varianti ir dažādi, tostarp bezdarbnieku kvalifikācijas celšana un arī tik nepopulārā kvalificēta darbaspēka imigrācija. Bet šoreiz par ko citu. Iespējams, mums jau ir kvalificēts resurss, kurš nekur nav «jāmigrē», proti, gados vecāki cilvēki, kas pametuši darba tirgu.

Pensionāru Latvijā ir daudz un to skaits turpina pieaugt. Latvijā virs darbspējas vecuma (65+ g.v.) ir vairāk nekā piektdaļa no visiem iedzīvotājiem – 384 tūkstoši cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Brīvība izvēlēties savu pensijas vecumu

Harijs Švarcs, [email protected], 10.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākās pasaules valstīs jau izskanējis viedoklis, ka cilvēkiem būtu jāatļauj pašiem brīvi izvēlēties savu pensijas vecumu. Galvenais ieguvums – drošība par reāli uzkrāto pensijas kapitālu kontā, ko jebkurā brīdī var pārvērst naudā, nevis virtuāls ieraksts par uzkrāto pensiju 1.līmenī. Argumenti ir vairāki...

Šo ideju nesen arī paudu «Lietišķajā dienas» 26.oktobra numurā, bet vēlos šo tēmu paturpināt arī savā blogā. Domāju, ka tuvākajos gados esošās pensijas sistēmas maiņa Latvijā ir neizbēgama, tāpēc kvalitatīva diskusija ir ļoti nepieciešama.

Šībrīža krīze Latvijā skaidri atklāj būtisku trūkumu mūsu pensiju sistēmā - samazinoties ekonomiskajai aktivitātei, krītas sociālā budžeta ieņēmumi, kamēr izdevumi (bezdarbnieku pabalsti, pensijas) pieaug. Rezultātā strauji palielinās līdzekļu iztrūkums un kārtējo reizi nākas pārskatīt gan pensijas, gan pabalstus, gan arī visu sistēmu kopumā. Cilvēki, kuri godīgi maksājuši nodokļus iepriekšējo gadu laikā, jūtas apkrāpti, saņemot mazākus pabalstus un pensijas, kā valsts to savā laikā bija solījusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pētījums: ja iedzīvotāji varētu izvēlēties - pensijā dotos jau 55 gadu vecumā

, 11.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja cilvēkiem būtu iespēja izvēlēties, cik gados gribētu beigt savas aktīvās darba gaitas un doties pensijā, lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju pensionētos jau 55 gadu vecumā, negaidot valstī noteikto pensijas vecumu - 62 gadi.

Par to liecina Swedbank un SKDS veiktais pētījums par brīvību izvēlēties pensijas vecumu.

Aptauja liecina, ka visbiežāk (30 %) minētās vēlamās pensionēšanās vecuma grupas ir 51-55 gadi un 56-60 gadi (29 %). Savukārt 18% Latvijas iedzīvotāju kā ideālo pensijā došanās vecumu min 40-50 gadus. Valstī noteiktajā pensionēšanās vecumā, t.i., 62 gados gan vīriešiem, gan sievietēm, vēlas doties tikai 1 % Latvijas iedzīvotāju, bet ātrāk par 40 gadiem – 2 % respondentu. Vēlāk nekā valstī noteiktajā pensionēšanās vecumā vēlētos doties 10% respondentu.

«Latvijā un arī citās pasaules valstīs pensijas vecuma palielināšana šķiet neizbēgama vidējā dzīves ilguma palielināšanās dēļ jeb kopējās sabiedrības «novecošanas» tendences, kas uzliek milzīgu finansiālo slogu esošajām pensiju sistēmām, ja vien netiek izdomāta kāda cita pieeja šīs neizbēgamās problēmas risināšanai. Šobrīd vairākās pasaules valstīs nopietni tiek analizēts priekšlikums atcelt noteiktu pensijas vecumu, ļaujot iedzīvotājiem pašiem brīvi izvēlēties savu pensijas vecumu. Latvijā savukārt tiek apsvērta ideja pensijas vecumu paaugstināt līdz 65 gadiem, kas vēl vairāk «attālinātu» cilvēkus no tā, ko viņi vēlas,» norāda Swedbank Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības vadītājs Harijs Švarcs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

ANO dati: Pirmo reizi pasaulē senioru ir vairāk nekā mazuļu

LETA--BBC, 03.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmo reizi pasaules vēsturē 65 gadu vecumu sasniegušo cilvēku skaits uz mūsu planētas pārsniedzis piecu gadu vecumu nesasniegušo bērnu skaitu, liecina Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) dati.

Tie rāda, ka 2018.gada beigās pasaulē vismaz 65 gadu vecumu sasniegušo iedzīvotāju skaits pārsniedza to bērnu skaitu, kas jaunāki par pieciem gadiem.

Pašlaik pasaulē ir ap 705 miljoniem cilvēku, kas sasnieguši 65 gadu vecumu, bet vēl piecu gadu vecumu nesasniegušo bērnu skaits sasniedz 680 miljonus.

Pašreizējās tendences liecina, ka līdz 2050.gadam uz katru līdz četriem gadiem veco bērnu būs divi vismaz 65 gadu vecumu sasnieguši pasaules iedzīvotāji.

Šīs tendences apliecina demogrāfu jau gadu desmitiem secināto, ka lielākajā daļā pasaules valstu cilvēki dzīvo arvien ilgāk un dzimstība aizvien sarūk.

Vašingtonas Universitātes Veselības mērījumu un novērtējuma institūta direktors Kristofers Marejs 2018.gadā publicēja ziņojumu, kurā norādīja, ka nepilnā pusē pasaules valstu draud mazuļu trūkums, lai valsts spētu uzturēt savu iedzīvotāju skaitu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labklājības ministrija uzskata, ka pensionēšanās vecuma pakāpenisku paaugstināšanu Latvijā iespējams sākt ne ātrāk kā 2012. gadā, Db informēja Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilona Jurševska.

Viņa apgalvo, ka, pretēji plašsaziņas līdzekļos izskanējušajiem pieļāvumiem, ka pensionēšanās vecuma paaugstināšana varētu tikt uzsākta jau nākamgad, patlaban Labklājības ministrija šādu ierosinājumu negatavo.

«Mēs apzināmies, ka pensionēšanās vecums Latvijā būs jāpaaugstina, tomēr šis jautājums jāskata kontekstā ar sociālekonomisko situāciju valstī un tādēļ Labklājības ministrija uzskata, ka pensionēšanās vecuma paaugstināšana nav iespējama ātrāk kā 2012. gadā,» uzsver I. Jurševska.

Viņa skaidro, ka pensionēšanās vecums no pašreizējiem 62 gadiem līdz 65 gadiem tiktu paaugstināts pakāpeniski, proti, katru gadu to paaugstinot par pusgadu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tūkstošiem cilvēku svētdien sapulcējušies uz demonstrāciju Maskavas centrā, lai protestētu pret valdības ieceri palielināt pensionēšanās vecumu.

Policija ziņoja, ka demonstrācijā piedalījušies aptuveni 2500 cilvēku, savukārt nevalstiskā organizācija «Belij ščotčik» aplēsusi, ka dalībnieku skaits pārsniedzis 6000.

Protesti pret pensionēšanās vecuma paaugstināšanu Maskavā un citviet Krievijā notika arī sestdien.

Parlamentā pirmajā lasījumā apstiprinātais likumprojekts paredz pensionēšanās vecumu sievietēm pakāpeniski paaugstināt līdz 63 gadiem, bet vīriešiem - līdz 65. Šobrīd Krievijā sievietes var pensionēties 55 gadu vecumā, bet vīrieši 60 gadu vecumā.

Valdības piedāvāto pensiju sistēmas reformu parlamentā atbalstījusi vienīgi Krievijas prezidenta Vladimira Putina pārstāvētā valdošās partija «Vienotā Krievija».

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Barča: par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu jāvienojas ar sabiedrību

LETA, 27.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par pensionēšanās vecuma pakāpenisku paaugstināšanu ir jādiskutē un jāvienojas ar sabiedrību, norāda Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (V).

Labklājības ministrijā janvārī notika diskusija «Novecot aktīvi un strādājot - jauni izaicinājumi indivīdam un sabiedrībai kopumā», kurā piedalījās arī valdības sociālie partneri, finanšu un banku eksperti, pētnieki, nevalstisko organizāciju un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji, bet vienprātīgu viedokli formulēt pagaidām nav izdevies.

Sociālo un darba lietu komisija šogad noteikti strādās pie pensiju likuma grozījumiem. Pērnā gada nogalē pieņemtajos grozījumos likumā «Par valsts pensijām» Saeima deva uzdevumu Ministru kabinetam līdz 2012.gada 1.maijam iesniegt parlamentā grozījumus šajā likumā, kuros varētu būt arī jautājums par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu, vienlaikus izstrādājot mehānismus, kas aizsargātu cilvēkus pirmspensijas vecumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

LBAS: Pensionēšanās vecuma paaugstināšana veicinātu ēnu ekonomiku

LETA, 12.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pensionēšanās vecuma paaugstināšana veicinātu lielāku ēnu ekonomikas izplatību Latvijā un neuzticēšanos sociālās apdrošināšanas sistēmai, šādu viedokli pauda Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Egils Baldzēns.

Viņa ieskatā, nav ekonomiska pamatojuma, lai šobrīd paaugstinātu pensionēšanās vecumu. Tā vietā būtu jārada citi veidi, kā iegūt papildu līdzekļus sociālās apdrošināšanas fondam, piemēram, palielinot darba samaksu un proporcionāli sociālās apdrošināšanas iemaksas, kā arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumus, nevis likmes.

Kariņš: Latvijā būs jādomā par pensijas vecuma celšanu 

Latvijā neizbēgami būs jādomā par pensijas vecuma celšanu, ceturtdienas valdības ārkārtas sēdē...

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) valdības sēdē 6.aprīlī izteicās, ka Latvijā neizbēgami būs jādomā par pensijas vecuma celšanu. Premjers to pauda, diskutējot par valsts ekonomisko stāvokli un tā uzlabošanas iespējām pēc informatīvā ziņojuma par Latvijas Stabilitātes programmu 2023.-2026.gadam uzklausīšanas.

Vēlāk viņš skaidroja, ka pensionēšanās vecuma celšana nav šī Saeimas sasaukuma jautājums, taču pie tā nākotnē var nākties atgriezties, jo valstī arvien akūtāk trūkst darbaspēka.

Savukārt labklājības ministre Evika Siliņa (JV) Latvijas Radio norādīja, ka Latvijā aizvien turpinās jau iesāktā pensionēšanās vecuma celšana, kas 2025.gadā sasniegs 65 gadu vecumu, un jauna reforma pašlaik netiekot plānota.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Igaunija palēnām vēlas palielināt pensionēšanās vecumu

, 17.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas valdība apstiprinājusi likumprojektu, kurš paredz līdz 2026. gadam paaugstināt pensionēšanās vecumu līdz 65 gadu vecumam, ar mērķi iegrožot valsts izdevumu slogu, ziņo Bloomberg.

Patlaban Igaunijā pensionēšanās vecums vīriešiem ir 63 gadi, savukārt sievietēm – 60.5 gadi. Līdz 2016. gadam paredzēts palielināt pensionēšanās vecumu gan vīriešiem, gan sievietēm līdz 63 gadiem. Laika posmā no 2017. līdz 2025. gadam pensionēšanās vecums ik gadu palielināsies par 3 mēnešiem.

Ja šis likumprojekts tiks apstiprināts galīgajā lasījumā, jaunie noteikumi neatteiksies uz tiem Igaunijas iedzīvotājiem, kuri patlaban ir vecāki par 56 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā neizbēgami būs jādomā par pensijas vecuma celšanu, ceturtdienas valdības ārkārtas sēdē sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers to pauda, diskutējot par valsts ekonomisko stāvokli un tā uzlabošanas iespējām pēc informatīvā ziņojuma par Latvijas Stabilitātes programmu 2023.-2026.gadam uzklausīšanas.

Kariņš atzina, ka demogrāfijas dēļ, ja valstī nekas netiks mainīts, sāks samazināties darbaspēks. Kariņš uzsvēra, ka tas apturēs ekonomisko izaugsmi. Premjers norādīja, ka līdzīga situācija ir visā Eiropā, tāpēc notiks cīņa par darbaspēku.

Kariņš norādīja, ka šis jautājums būs nopietni jāizrunā valdībā un jāpiedāvā risinājumi, jo demogrāfijas atbalsta pasākumu rezultātā iedzīvotāju skaits nepieaug un arī matemātiski nevar pieaugt, ņemot vērā, ka pēc neatkarības atgūšanas jaundzimušo skaits samazinājies uz pusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) uzstāj, ka pensionēšanās vecums Latvijā jāpaaugstina jau no 2012. gada, pret ko iebilst Labklājības ministrija (LM), atsaucoties uz drošiem informācijas avotiem, raksta Neatkarīgā Rīta Avīze.

LM skaidro, ka no pensionēšanās vecuma paaugstināšanas 2012. gadā budžeta ieguvuma nebūtu vispār vai tas būtu ar mīnusa zīmi, jo cilvēki masveidā izmantotu iespēju pensionēties priekšlaikus.

Neoficiāli izskanējis, ka pensionēšanās vecuma paaugstinājums būtu kā alternatīva tam, lai vēlreiz nebūtu jāsamazina pensijas, uz ko uzstājot SVF, norāda laikraksts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā likt savam pensiju 2.līmeņa kapitālam pelnīt gan krītošos, gan augošos finanšu tirgos?

Luminor Pensions Latvia valdes priekšsēdētājs Iļja Arefjevs, 10.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No finanšu tirgus svārstībām nav iespējams izvairīties, un no tām nav arī jābaidās, ja mērķis ir vairot savu kapitālu.

Galvenais ir izvēlēties optimālo ieguldījuma stratēģiju atbilstoši savam ieguldījumu periodam un attieksmei pret risku. Kļūstot negatīvam pensiju plānu ienesīgumam, pirmā reakcija ir sašutums un pat pensiju sistēmas lietderīguma apšaubīšana. Bet ikdienas vai ikmēneša ieguldījumu vērtības svārstības nevar uzskatīt par finansiāliem zaudējumiem, gluži pretēji – tās var ļaut pelnīt ilgtermiņā.

Finanšu tirgus mīnusi nenozīmē zaudējumus klientiem

Izvērtējot finanšu tirgus rezultātus, svarīgi ņemt vērā, ka finanšu ieguldījumi parasti ir ilgtermiņa, tādēļ nevar izdarīt viennozīmīgus secinājumus pēc dažu mēnešu svārstībām. Arī pensiju fondu atdeve jāvērtē ilgtermiņā, līdzīgi kā iegādājoties mājokli vismaz uz 20 gadiem, par tā izdevīgumu nespriedīs, izvērtējot ikmēneša vērtību. Attīstoties ekonomikai kopumā un katram saimniekam kopjot savu nekustamo īpašumu, ir pamats uzskatīt, ka ilgtermiņā tā vērtība pieaugs. Taču šajā posmā sagaidāmi gan kāpuma, gan krituma periodi. Līdzīgi notiek arī finanšu tirgos. Situāciju ar ikdienas vai ikmēneša ieguldījumu vērtības svārstībām nevar īsti uzskatīt par finansiāliem zaudējumiem. Finansiāli zaudējumi gan mājokļa piemērā, gan finanšu ieguldījumos var rasties vien tad, ja ieguldījums tiek pārdots par zemāku vērtību, nekā tika iegādāts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Ātrāk paaugstinot pensionēšanās vecumu, cer uz 1,43 miljardu latu rezervi

Zanda Zablovska, 19.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbalstot pensionēšanās vecumu paaugstināšanu jau no 2014. gada, 2030. gadā sociālajā apdrošināšanas speciālajā budžetā paredzēts sasniegt 1,43 miljardu latu rezervi. Savukārt, neko nemainot, sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta deficīts 2030. gadā sasniegs 1,44 miljardus latu, liecina Labklājības ministrijas (LM) aplēses.

Ņemot vērā situāciju sociālajā budžetā, kā arī riskus, ko rada iedzīvotāju skaita samazināšanās Latvijā, turklāt tieši darbspējīgo iedzīvotāju skaita samazināšanās, Saeima konceptuāli piekritusi ātrākai pensionēšanās vecuma paaugstināšanai. Grozījumus likumā «Par valsts pensijām» atbalstīja 48 deputāti, bet pret bija 39.

Grozījumi paredz pašlaik noteikto pensionēšanās vecumu - 62 gadus - pakāpeniski paaugstināt, jau sākot ar 2014.gadu, nevis 2016. gadu, kā bija paredzēts iepriekš. Plānots, ka 2014. un 2015. gada 1. janvārī pensionēšanās vecumu paaugstinās par trim mēnešiem, bet, sākot ar 2016. gadu, ik gadu to paaugstinās par pusgadu līdz 2020. gadā būs sasniegts 65 gadu vecums. Pensionēšanās vecumu priekšlaicīgo pensiju saņēmējiem 2014. un 2015. gadā plānots celt par trim mēnešiem, bet, sākot ar 2016. gadu, ik gadu par pusgadu līdz 2020. gadā būs sasniegts 63 gadu vecums. Plānots arī noteikt tiesības pieprasīt vecuma pensiju priekšlaicīgi bez termiņa ierobežojuma, kā arī no 2014.gada palielināt minimālo apdrošināšanas stāžu no 10 līdz 15 gadiem, bet no 2020.gada - līdz 20 gadiem un veikt citas izmaiņas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Krīgers: pensionēšanās vecumu paaugstina saistībā ar solījumu aizdevējiem

Lelde Petrāne, 02.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Nekādā ziņā nepiekrītam nemotivētai pensionēšanās vecuma paaugstināšanai no 2014. gada,» laikrakstā Diena publicētā komentārā norāda Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības līderis Pēteris Krīgers.

«Mēs uzskatām, ka to var sākt paaugstināt no 2016. gada, turklāt katru gadu pieliekot klāt trīs mēnešus. Tas Latviju ierindotu to Eiropas valstu starpā, kas pensionēšanās vecuma paaugstināšanu veic vienmērīgi, vienlaikus ar citām valstīm, 65 gadu pensionēšanās vecumu sasniedzot 2026. gadā.

Toties Labklājības ministrijas un valdības iecere pensionēšanās vecumu palielināt straujāk Latviju atkal ierindo «pionieru» starpā, 65 gadu vecumu sasniedzot 2020. gadā!» viņš raksta.

Ne jau trūkums sociālajā budžetā ir galvenais, kas pieprasa pensionēšanās vecuma paaugstināšanu, uzskata Krīgers. «Nē, sāls slēpjas Labklājības ministrijas sagatavotās pensionēšanās vecuma paaugstināšanas koncepcijas anotācijā: «Pamatojums: Saprašanās memoranda starp Eiropas Savienību un Latvijas Republiku piektais papildinājums, sestā Nodomu vēstule Starptautiskajam Valūtas fondam, kuros nostiprināta apņemšanās, sākot ar 2014. gadu, paaugstināt ar likumu noteikto un priekšlaicīgās pensionēšanās vecumu.»,» raksta arodbiedrību savienības vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izdienas pensiju politika Latvijā nav sakārtota, tā neatbilst pensiju politikas būtībai un ir netaisnīga pret vecuma pensiju saņēmējiem.

Tā revīzijā par valsts saimnieciskā gada pārskatu secinājusi Valsts kontrole (VK), kas aplēsusi, ka desmit gadu laikā izdienas pensijām izmaksājamā summa gandrīz dubultojusies un augusi par 32,5 miljoniem eiro.

Revidenti informēja, ka Latvijā pastāv izdienas pensiju politika, kas dod tiesības vairākās profesijās strādājošajiem, piemēram, militārpersonām, diplomātiem, prokuroriem, tiesnešiem, iekšlietu nozares darbiniekiem, valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru, koncertorganizāciju, teātru un cirka māksliniekiem un citu profesiju pārstāvjiem, saņemt izdienas pensiju pirms vispārējā pensionēšanās vecuma.

"Izdienas pensiju politika ir netaisnīga pret vecuma pensijas saņēmējiem, jo dod iespēju saņemt lielāku pensiju, kuras apmērs nav atkarīgs no uzkrātā pensijas kapitāla, un ļauj turpināt strādāt profesijā, no kuras darbaspēju mazināšanās un sociālās bīstamības dēļ darbinieks ir pensionējies. Gadu gaitā izdienas pensiju saņēmēju loks ir audzis, tomēr visaptveroša izvērtējuma par izdienas pensiju sistēmā iekļaujamām profesijām nav bijis," uzsvēruši VK revidenti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabineta šā gada 3. oktobra sēdē apstiprināti Ekonomikas ministrijas rosinātie grozījumi likumā Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā, lai paplašinātu Altum īstenotās mājokļu garantiju programmas mērķauditoriju, sniedzot iespēju Latvijā noturēt un piesaistīt augstas kvalifikācijas speciālistus. Grozījumi likumā vēl jāpieņem Saeimai; plānots, ka tie stāsies spēkā 2018. gada 1. janvārī.

Šobrīd Altum garantijas nekustamā īpašuma iegādei var saņemt ģimenes, kurās ir vismaz viens nepilngadīgs bērns. Līdz ar izstrādātajiem grozījumiem rosināts paplašināt mājokļu garantiju programmas mērķagrupu:

- ar personām, kuras ieguvušas profesionālo vai augstāko izglītību un kuras nepārsniedz 35 gadu vecumu,

- un ar personām, ar kurām kopā dzīvo un kuru apgādībā ir vismaz viens bērns, ietverot nosacījumu, ka bērns ir persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu.

Šobrīd ir secināts, ka lielākais īpatsvars personu, kurām nepieciešams atbalsts mājokļa iegādei, ir personas līdz 35 gadiem, kuru rīcībā ir nelieli finanšu uzkrājumi, kas var būt nepietiekami, lai iegūtu savā īpašumā vajadzībām un finanšu līdzekļiem atbilstošu mājokli. Atbalsta nosacījumi mājokļa iegādē ir jāskata kontekstā ne vien ar sociālo pamatvajadzību nodrošināšanu un iekļaušanos sabiedrībā, bet arī ar valsts ekonomisko izaugsmi, veicinot kvalificēta darbaspēka izaugsmi un piesaisti reģioniem, tādā veidā uzlabojot Latvijas uzņēmējdarbības vidi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Banku analītiķis Strautiņš rēķinās, ka pensijā tiks 70 gadu vecumā

BNS, 18.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku analītiķis Pēteris Strautiņš rēķinās, ka viņš pensijā tiks 70 gadu vecumā, un šāds scenārijs Latvijā ir neizbēgams, tādēļ viņš rosina pensijas vecumu palielināt nelieliem soļiem, dodot skaidru atbildi iedzīvotājiem, lai viņi zina, ar ko rēķināties.

«Būtu vērtīgi zināt un uzzīmēt plānu, kā līdz šā gadsimta vidum mēs sasniedzam aptuveni 70 gadu pensionēšanās vecumu,» Labklājības ministrijas diskusijā par sociālās sistēmas ilgtspējas pasākumiem sacīja Strautiņš.

«Ir jāsaprot, ka pie 65 gadiem pensijas vecuma paaugstināšana neapstāsies, un tas neizbēgami izriet no demogrāfiskajām tendencēm. Labāk ir darīt pakāpeniski, kad ūdens nesmeļas mutē, lai nav lielu pārsteigumu un cilvēki varētu rēķināties. Ja negrib strādāt līdz 70 gadiem, varētu domāt par alternatīvām. Ļaut cilvēkam plānot savu dzīvi un tam piemēroties,» aicināja eksperts.

Ja pensionēšanās vecumu paaugstina pa posmiem, kā tagad, nosakot 65 gadus, tieši tas visvairāk radot izjūtu, ka ar sistēmu nevar rēķināties un valsts ir neprognozējama. Prognozes, ka, pensionējoties 70 gadu vecumā šā gadsimta vidū, cilvēki dzīvos vēl 15 līdz 20 gadu, Strautiņš uzskata par ticamām un pat piesardzīgām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pensiju 2. līmeņa uzkrājumu apmērs veicina jaunu dalībnieku interesi par šo tirgu, nākamajā gadā varam sagaidīt pārvaldīšanas komisiju samazinājumu, kā arī klientiem varētu būt pieejami pensiju plāni, kas akcijās ļautu ieguldīt līdz pat 75% no līdzekļiem

To intervijā DB atklāj Nordea Pensions Latvia valdes loceklis Iļja Arefjevs. «Informatīvajā telpā aizvien biežāk ir dzirdami tādi izteicieni kā «tuvojas demogrāfiskā katastrofa» un «vecumdienu apokalipse», taču es neesmu šādu epitetu piekritējs,» atzīst I. Arefjevs.

Kā Latvijas pensiju sistēma izskatās, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm?

Mūsu sabiedrība nenoliedzami pakāpeniski noveco. Līdzīgas tendences ir novērojamas arī citur Eiropā, taču Baltijā situāciju pasliktina tas, ka daudzi jaunieši aizbrauc strādāt uz citām valstīm. Jā, objektīvi raugoties, mums ir nepietiekama pensiju kapitāla problēma, bet tas nebūs smagākais brīdis Latvijas vēsturē. Turklāt šāds liktenis draud visai Eiropai – daudzas attīstītās valstis jau ir saskārušās ar to, kamēr mums vēl ir laiks meklēt risinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rosina celt pensionēšanās vecumu līdz 69 gadiem

Dienas Bizness, 21.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijā nepieciešams paaugstināt pensionēšanās vecumu līdz 69 gadiem. Pie šāda secinājuma nonākuši Vācijas Federālās bankas (Bundesbank)eksperti, veicot pētījumu, kurā analizēta valsts demogrāfiskā un finansu situācija.

Negatīvo demogrāfisko tendenču dēļ: sabiedrības novecošanās un darbspējīgo iedzīvotāju skaita samazināšanās - drīzumā Vācijā pensionāru skaits pārsniegs strādājošo skaitu, kas ar savām sociemaksām nodrošina pensionārus, par to ziņo newsru, atsaucoties uz Deutsche Welle.

Ja valdība vēlas saglabāt attiecību starp strādājošajiem pilsoņiem un pensionāriem šobrīdējā apjomā, tad no 2060. gada pensionēšanās vecumam būtu jābūt no 69 gadiem. Tomēr Bundesbank ekspertu secinājumi negūst piekrišanu valsts politiskajā elitē. Neilgi pirms septembrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām dažas partijas pat iestājas par to, lai tiktu mainīts jau pieņemtais lēmums celt pensijas vecumu no līdzšinējiem 65 gadiem uz 67 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

2011. gadā būšot pensiju reforma

, 21.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2011. gadā būšot 6 % valsts budžeta deficīts un pensiju reforma, kas paredz palielināt pensionēšanas vecumu. Pensiju noteikumus paredz visiem vienādus un piemaksas par darba stāžu būs pamatbudžeta, nevis no sociālā, raksta Diena.

Paredzams, ka pensionēšanas vecumu pakāpeniski paaugstinās un 2016. gadā tas būs 65 gadi, tagadējo 62 gadu vietā. Vēl gan neesot zināms, vai pensionēšanās vecums pieaugs jau 2011. gadaā, vai vēlāk.

Izdienas pensiju noteikumus dažādām profesijām noteiks vienādus, īpašu statustu atstājot policistiem, cirka māksliniekiem, dzelzceļniekiem un citiem.

Pensiju reforma Labklājības ministrijai kopā ar sociālajiem partneriem un starptautiskajiem aizdevējiem jāsagatavo līdz nākamā gada 1. jūnijam, bet spēkā tā stāsies no 2011. gada 1. janvāra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā miljons cilvēku ceturtdien izgāja Francijas ielās, lai protestētu pret pensiju reformu, un Parīzē starp demonstrantiem un policiju izcēlās sadursmes.

Streiku dēļ bija traucēta sabiedriskā transporta satiksme, nedarbojās skolas un lielas daļa civildienesta.

Iekšlietu ministrijas apkopotie dati liecina, ka pret prezidenta Emanuela Makrona virzīto plānu paaugstināt pensionēšanās vecumu ceturtdien protestējuši 1,2 miljoni cilvēku, no kuriem 80 000 piedalījās protesta akcijā Parīzē.

Savukārt galēji kreisi noskaņotā arodbiedrība CGT paziņojusi, ka visā Francijā protestos piedalījušies vairāk nekā divi miljoni cilvēku, bet galvaspilsētā - 400 000.

Nākamie protesti plānoti 31.janvārī.

Parīzes Bastīlijas rajonā daži demonstranti apmētāja policistus ar pudelēm, atkritumu urnām un dūmu svecēm, bet kārtības sargi nekārtību cēlāju izklīdināšanai izmantoja asaru gāzi.

Komentāri

Pievienot komentāru