Citas ziņas

Padomā aizvien jauni tirgi

Sanita Igaune, Db, 17.12.2008

Jaunākais izdevums

Otrs lielākais Latvijas zāļu ražotājs AS OlainFarm nākamgad plāno atvērt jaunas pārstāvniecības Vjetnamas lielākajā pilsētā Hošiminā un Serbijas galvaspilsētā Belgradā.

AS OlainFarm ir viens no lielākajiem gatavo zāļu un farmaceitisko pusproduktu ražotājiem Baltijā. AS OlainFarm nodarbojas ar gatavo zāļu formu, ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. AS OlainFarm koncerns šogad pirmajos deviņos mēnešos strādāja ar 15.27 milj. Ls apgrozījumu, kas ir par 10% vairāk nekā pērnā gada pirmajos deviņos mēnešos. Savukārt gada pirmajos deviņos mēnešos AS OlainFarm cieta 1.353 milj. Ls zaudējumus, kas ir pretēji peļņai gadu iepriekš, liecina Rīgas Fondu biržas dati. Ar kādu apgrozījumu AS OlainFarm plāno strādāt šogad, kas zāļu ražotājam ir padomā 2009. gadā, kā uzņēmumu ietekmē šā brīža ekonomiskā situācija, Db atbildes sniedz AS OlainFarm valdes priekšsēdētājs Valērijs Maligins.

Ar kādu apgrozījumu un peļņu AS OlainFarm plāno strādāt šogad?

Šogad plānojam sasniegt 21.5 – 22 milj. Ls apgrozījumu, kas būtu par aptuveni 20% vairāk nekā pērn. Kopumā šā gada pirmos trīs ceturkšņus strādājām ar 1.35 miljonu latu zaudējumiem, bet gada pēdējā ceturksnī ceram gūt peļņu.

Kādi ir galvenie AS OlainFarm šā gada uzdevumi? Vai tie ir sasniegti?

Viens no galvenajiem AS OlainFarm 2008. gada uzdevumiem bija mērķtiecīgi plānotās investīcijas un mārketinga aktivitāšu palielināšana Krievijas, Baltkrievijas, kā arī citu valstu tirgos. Jau šobrīd ir redzami rezultāti - AS OlainFarm produktu noieta pieaugumā, piemēram, medikamentiem - Neiromidin un Furamag.

Šogad pabeidzām arī AS OlainFarm nitrofurantoīnu atvasinājumu ražotnes rekonstrukciju. Tā ir atbilstoša Eiropas Labas ražošanas prakses prasībām. Ražotnē ir ieguldīti aptuveni 1.5 milj. Ls. Turklāt, cik man zināms, tā šobrīd ir mūsdienīgākā šāda veida ražotne Eiropā. Tas arī ir uzņēmuma pēdējais modernizētais ķīmisko vielu ražošanas cehs, kas AS OlainFarm palīdzēs ražot makrokristālisku medikamenta formu, paplašināt eksportu un piedāvāt produkciju Rietumu valstu tirgos.

Šogad iegādājāmies arī divus jaunus birojus ārvalstīs – paplašinājām pārstāvniecības Baltkrievijā un Uzbekistānā.

Vai ekonomiskā situācija ir koriģējusi AS OlainFarm attīstības plānus?

Ekonomiskā situācija ir ieviesusi nelielas korekcijas uzņēmuma plānos. Kopš augusta īstenojam pretkrīzes plānu – optimizējam darbību, samazinām rekonstrukcijas projektus un papildu iekārtu iegādi. Tomēr joprojām saglabājam nepieciešamos pirkumus. Korekcijas produktu realizācijā ir radījuši arī paši tirgi, jo iepriekš plānojām lielāku apgrozījuma pieaugumu.

Šobrīd sarežģīta situācija ir Ukrainā. Valstī ir slēgtas aptuveni 500 aptieku bet daļa ir pustukšas. Līdz ar to daudzi izplatītāji nesaprot, kas notiek ar kredītdevējiem, tādējādi arī mūsu produktu tirdzniecības aktivitātes Ukrainā ir apgrūtinātas.

Es domāju, ka arī Krievijā drīzumā būs jūtamas nestabilās ekonomiskās situācijas sekas, bet AS OlainFarm tam ir sagatavojies.

Kādus izaicinājumus AS OlainFarm jau pārvarējis? Vai uzņēmumam ir izdevies optimizēt izmaksas?

Principā darām visu, lai samazinātu izdevumus. Esam optimizējuši cilvēkresursus, atsakoties no uzņēmuma iekšējās celtniecības brigādes, uzlabojuši tehnoloģiskos procesus, efektīvi apvienojot struktūru atbildību, kā arī samazinājuši medicīnisko pārstāvju skaitu Latvijā.

Citas ievērojamas darbinieku skaita samazināšanas neplānojam. Protams, ja ekonomiskā situācija pasliktināsies vairākos tirgos, pastāv iespēja vēl samazināt izmaksas.

Kā ekonomiskā situācija ietekmē farmācijas nozari Latvijā?

Latvijā pieauguma pagaidām nav, tomēr kritums pamata zāļu grupā arī nav. Samazinājies ir pieprasījums pēc bezrecepšu medikamentiem un uztura bagātinātājiem.

Kāda situācija ir citur pasaulē?

Visur ir aptuveni līdzīgas tendences – dinamiskās izaugsmes palēnināšanās. Piemēram, valstīs, kur tirgus pieaugums bija 15%, šobrīd tas ir 5%. Savukārt tirgū pie iepriekšējā 5% pieauguma palielinājums ir labi ja 1%.

Kopumā jāatzīst, ka farmācijas tirgus nav sašaurinājies. Drīzāk ir jūtams kritums bezrecepšu un uztura bagātinātāju pārdošanā.

Kuros AS OlainFarm apgūtajos tirgos situācija ir vissliktākā, bet kuros vislabākā?

Tirgos, kuros strādājam,vissliktākā ekonomiskā situācija ir Ukrainā. Pat Gruzijā nav tik slikti. Es domāju, ka Krievijā nebūs tik traki kā Ukrainā, jo valsts izmantos visas stabilizācijas fonda iespējas, lai situāciju valstī normalizētu.

AS OlainFarm visos apgūtajos tirgos iet salīdzinoši labi. Savukārt visievērojamākais pieaugums ir Krievijā, Ukrainā un Baltkrievijā. Arī Ukrainā ar visu tās sarežģīto situāciju. Turpmāk plānojam gana dinamisku izaugsmi visos savos tirgos.

Kuros tirgos AS OlainFarm plāno nostiprināties?

Gribam nostiprināties visos uzņēmuma tradicionālajos tirgos – Krievijā un Baltkrievijā. Saredzam lielu pieauguma potenciālu Kazahstānā, kur mūsu produktu portfeļa ietvaros tirgus var palielināties pat trīs reizes. Plānojam nostiprināties arī Baltijas valstīs.

Reģistrējam jaunus produktus arī Rumānijā, kas pozitīvi ietekmēs AS OlainFarm pozīcijas šajā tirgū.

Vai AS OlainFarm izskata iespēju pamest kādu no esošajiem tirgiem?

Mēs negribam iet projām. Tieši pretēji - AS OlainFarm atklāj arvien jaunus tirgus. Nākamgad mēs plānojam atvērt savas pārstāvniecības Hošiminā Vjetnamā un Belgradā Serbijā.

Esam parakstījuši līgumu arī ar Ķīnas-Itālijas kompāniju par AS OlainFarm produktu reģistrāciju Ķīnā. Pirms neilga laika ar vienu no lielākajām šī reģiona kompānijām parakstījām līgumu par produktu reģistrāciju un izplatīšanu Indonēzijā, Malaizijā, Taizemē un citās Āzijas valstīs. Krīze ir īstais laiks, lai strādātu pie tirgus pārdales, un tieši to mēs darām.

Vasarā AS OlainFarm pārdeva meitas uzņēmumu Baltfarm. Kāpēc tas tika darīts?

Mēs jau sen vēlējāmies pārdot šo meitas kompāniju. Tas darīts tādēļ, ka tika radīta nevienlīdzīga konkurence ar citiem mūsu izplatītājiem Krievijā. Baltfarm bija nepieciešams produktu portfeļa ieviešanas procesā, kas bija smags un sīkumains darbs. Uzņēmums savu funkciju izpildīja, līdz ar to mums vairs nebija aktuāli uzturēt Baltfarm. Turklāt mēs esam atraduši lielisku partneri mārketinga veicināšanai Krievijā. Par iemeslu pārdot šo meitasuzņēmumu bija arī tas, ka AS OlainFarm nevēlas veikt saimniecisku darbību svešā teritorijā, bet konkrētajos tirgos grib uzturēt savas pārstāvniecības.

Šobrīd AS OlainFarm ir meitas uzņēmums Reinolds, kam pieder patenti, tehnoloģijas, tirdzniecības zīmes – intelektuālais kapitāls. Patlaban šajā meitas uzņēmumā nekādas izmaiņas nav plānotas.

Kādus jaunus produktus AS OlainFarm šogad tirgū ir ieviesis?

Esam ieviesuši ampulēto Fenkarolu, pabeiguši darbu pie Vazonāta izstrādes. Vēl notiek Olvazola klīniskie pētījumi. Jau šogad veiksim pirmās ģenēriskā meldonija piegādes Gruzijai un nākamgad plānojam šo medikamentu ieviest vēl vismaz četros tirgos.

Kopumā produktu ieviešana iet pēc plāna, kas, protams, AS OlainFarm dos diezgan ievērojamu apgrozījuma pieaugumu. Strādājam arī pie pēcpatentu medikamentu reģistrācijas Baltijas valstīs un gatavojam memantīna reģistrācijas dokumentāciju savstarpējās atzīšanas procedūras (MRP) uzsākšanai. Gatavojam arī šī produkta reģistrāciju Āzijas valstīs.

Kādus medikamentus paredzēts tirgū ieviest turpmāk?

Turpinām darbu pie optiskajiem izomēriem. Strādājam pie R-Fenotropila, makrokristaliskā nitrofurantoīna tehnoloģijas apgūšanas un dažiem citiem produktiem, kas domāti esošo produktu, piemēram, Neiromidīna, pilnveidošanai.

Šobrīd AS OlainFarm savu produkciju eksportē uz vairāk nekā 30 valstu tirgiem. Kuru valstu tirgi AS OlainFarm liekas visperspektīvākie?

Ļoti perspektīvs, dinamiskā attīstībā esošs tirgus ar tehnogēnām kultūrām ir Āzijas tirgus. Šajā reģionā saredzam milzīgas attīstības iespējas.

Kuros tirgos ir vislielākais pieprasījums pēc AS OlainFarm produkcijas?

Vislielākais pieprasījums pēc mūsu produkcijas ir Krievijas, Ukrainas, Latvijas, Baltkrievijas un Kazahstānas tirgos. Vislielākā tirgus daļa mums ir Latvijā. Turklāt skatīsimies, kādas sekmes būs darbībai jaunajos tirgos.

Kuri valstu tirgi ir visaugošākie un uzņēmumam nes vislielākos ienākumus?

Krievijas, Latvijas, Ukrainas un Baltkrievijas tirgi. Pagaidām gan Krievijā un Baltkrievijā veicam diezgan būtiskus ieguldījumus produktu noieta veicināšanā, kas arī noēd visu mūsu peļņu, taču realizācijas apjomi šajos tirgos pieaug gana strauji.

Kurus AS OlainFarm medikamentus iedzīvotāji un uzņēmumi visbiežāk pērk? (Kuri medikamenti tiek pārdoti visvairāk?)

Vadošais OlainFarm produkts ir Neiromidīns, kura pārdošana šogad vien jau ir 5.5 miljonu eiro apjomā, savukārt Latvijā vislielākais pieprasījums ir pēc pretčūlas līdzekļa Omeprazols, probiotiskā preparāta Jogurt, antibakteriāliem līdzekļiem Furagīns un Furamags, adaptogēnā preparāta Adaptols un visiem labi zināmā un efektīvā Remantadīna.

Kādi AS OlainFarm produkti šogad tika izslēgti no produktu portfeļa? Kāpēc?

Produktu izslēgšana pārsvarā notika Latvijā, kur mums ir visplašākais produktu portfelis. Kopumā pēdējos divos gados no produktu portfeļa Latvijā ir izslēgti aptuveni 20 medikamenti. Iemesli tam ir dažādi. No dažiem nācās atteikties, jo neredzējām tirgus perspektīvu, citu dzīves cikls tuvojās noslēgumam. Savukārt vēl no dažu produktu ražošanas esam atteikušies, jo, stājoties spēkā stingrākām Eiropas Savienības prasībām produktu kvalitātei un reģistrācijas dosjē saturam, aktīvo vielu piegādātāju atbilstībai Labas ražošanas praksei, nespējām pietiekami īsā laikā atrast piemērotus piegādātājus. Šobrīd turpinām aktīvi meklēt iepriekšējo piegādātāju aizstājējus tiem pēcpatenta produktiem, kas joprojām ir aktuāli Latvijas farmācijas tirgū. Tas nav vienkāršs uzdevums. No vienas puses, piegādātājiem tiek noteiktas pietiekoši augstas Eiropas prasības pret ražošanas procesu un produkta dokumentāciju, bet no otras puses, mēs esam ieinteresēti saglabāt konkurētspējīgu produkta cenu. Esmu pārliecināts, ka pēc pāris gadiem varēsim piedāvāt Latvijas tirgū aktuālus pēcpatenta produktus.

Kā kompāniju ietekmē AS OlainFarm akciju vērtības kritums?

Būtībā jau viss biržas indekss ir nokrities, kā arī mūsu finanšu rādītāji šogad mūs nav īpaši iepriecinājuši. Domāju, ka pēc tam, kad ceturajā ceturksnī nostrādāsim ar peļņu, arī akciju vērtība pieaugs. Kaut gan jārēķinās, ka biržā ir iestājies kūtrums, darījumu skaits ir ļoti sarucis. Akciju vērtības kritums uzņēmuma tiešo darbību neietekmē, tomēr uzskatu, ka AS OlainFarm ir nepietiekami novērtēts. Šajā brīdī ļoti pozitīvi, pat varētu teikt unikāli ir tas, ka var iegādāties daudzu uzņēmumu, tostarp mūsu akcijas par ļoti pievilcīgu cenu. Šāda izdevība negadās bieži.

Kā jūs vērtējat Latvijas šā brīža ekonomisko situāciju?

Ziniet, kad runā ar baņķieriem, kļūst ļoti skumji. Man jau liekas, ka situācija nav tik slikta, lai pārāk dramatizētu. Nepieciešams rūpīgi plānot, ko un kā darīt. Nepieciešams veidot dialogu ar sabiedrību un samazināt sekas, ko šī lejupslīde atstāj uz cilvēkiem.

Visskumjākais scenārijs varētu būt lata devalvācija - lai arī no tā iegūtu eksporta uzņēmumi, mājsaimniecības un cilvēki būtu zaudētāji. Ļoti ceram, ka lata devalvācija nenotiks, lai arī pēc pasaules piemēriem redzam, ka ir gadījumi, kad ekonomikas stabilizēšana notiek ar valūtas devalvācijas palīdzību.

Kas Latvijas valdībai no savas puses šobrīd būtu jādara, lai uzlabotu esošo ekonomisko situāciju?

Man liekas, ka visiem ir aptuveni skaidrs, ko vajag darīt, bet neviens īsti nezina, vai tas tiks izdarīts. Recepte ir viena – samazināt budžeta izdevumus, veicināt lata stabilitāti. Tomēr pats galvenais ir samazināt milzīgās administratīvās izmaksas, kas ir padomju laika sekas. Tās paņem sev ļoti daudz ne vien līdzekļus, bet arī kvalitatīvu darbaspēku, kas citādāk izmantots, varētu veicināt reālās ekonomikas attīstību. Ļoti būtiski ir samazināt pieaugošo bezdarbu, sākot īstenot jaunus nacionāla līmeņa projektus, tādējādi neļaujot darbaspēka aizplūšanu no valsts.

Savukārt kādus objektus būvēt, to labāk zinās valdība un politiskās partijas. Iespējams, ka labāk būtu īstenot infrastruktūras projektus, kas nav tik plaša mēroga. Vēl Latvijai ir vairāki neprivatizēti uzņēmumi, kuros investīcijas diemžēl ir jāiegulda nevis investoram, bet cilvēkiem, apmaksājot tos ar paaugstinātiem tarifiem. Iespējams, ka efektīvāk būtu, ja šīm vajadzībām laikus tiktu piesaistīti investori, nevis liekot šo nastu uz iedzīvotāju pleciem. Protams, nepieciešams veicināt eksportu izmantojot Eiropas Savienības struktūrfondu programmu sniegtās priekšrocības jaunu produktu attīstīšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koronavīrusa izplatība ir veicinājusi strauju cenu kritumu finanšu tirgos un tas neizbēgami ietekmē arī šī brīža pensiju plānu vērtību. Pensiju pārvaldnieki gan norāda, ka svārstības ir īstermiņa un ilgākā laika periodā šie mīnusi atkal izzudīs.

Pensiju 2.līmeņa plānu dati pēdējo mēnešu laikā neuzrāda priecīgu ainu - lielai daļai kritums pārsniedz 10%, un samazinājums vērojams visās plānu grupās. Piemēram, aktīvie plāni (ar akciju īpatsvaru līdz 50%) uzrāda sekojošu ainu:

Taču pārvaldnieki uzsver, ka šādai situācijai ir sagatavojušies, un šobrīd neiesaka "mētāties" no viena pensiju plāna uz citu.

Dažādus satracinājumus pasaules ekonomikā un finanšu tirgos esam piedzīvojuši jau iepriekš taču, neskatoties uz tiem, pēdējā desmitgadē visi pensiju plāni ir strādājuši ar pozitīvu ienesīgumu, kas apsteidzis inflāciju un ļāvis pensiju plāna dalībniekiem palielināt savus uzkrājumus," saka "Swedbank" Pensiju atbalsta daļas eksperte Vita Ņikitina.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Krievijas ēna preču eksportā pamazām sarūk

Latvijas Bankas ekonomiste Daina Pelēce, 10.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augustā apritēja divi gadi, kopš Krievijas Federācija noteikusi sankcijas Eiropas Savienības, t.sk., Latvijas pārtikas produktiem. Vai divi gadi Latvijas eksportētājiem ir bijis pietiekošs laiks, lai kompensētu Krievijas tirgus zaudēšanu un atrastu jaunus noieta tirgus?

Kopējais Latvijas preču eksports 2015. gadā pieauga par 1,1%, kas vērtējams kā labs sniegums, ņemot vērā Krievijas noteikto embargo pārtikai un sarežģīto un nelabvēlīgo situāciju vairākos Latvijas eksporta tirgos. Diemžēl šogad Latvijas ārējās tirdzniecības rādītāji pārsvarā atrodas negatīvajā zonā, un šā gada astoņos mēnešos salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu preču eksports ir sarucis par 1,5%.

Nav šaubu, ka 2015. gadā Latvijas kopējo preču eksporta izaugsmi būtiski bremzēja eksporta kritums uz Krieviju, kas salīdzinājumā ar 2014. gadu saruka par 24%. Tomēr preču eksportu uz Krieviju nesamazināja tikai sekas, ko izraisīja 2014. gada 7. augustā Krievijas noteiktais embargo liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam, piena produktiem un 2015. gada 4. jūnijā pasludinātais beztermiņa aizliegums visam Latvijas zvejas produktu eksportam uz Krieviju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomiskajā frontē aizvien izteiktāk redzama globālās tautsaimniecības konjunktūras pasliktināšanās, tikmēr finanšu tirgiem izdodas atrast iemeslus tam, lai pašreizējā situācijā akciju tirgi ne vien nepiedzīvotu lejupslīdi, bet gan tiektos pretī jauniem maksimumiem.

Kopumā izskatās, ka neraugoties uz to, ka no ekonomiskās izaugsmes spēles var tik izslēgti aizvien jauni dalībnieki, finanšu tirgi cenšas izdomāt aizvien jaunus iemeslus tam, lai riskanto aktīvu cenas varētu turpināt pieaugt. Vienlaikus aizvien vairāk kļūst redzams, ka finanšu tirgus dalībnieku nervi ir uzvilki kā 17. gadsimta itāļu vecmeistara Antonio Stradivāri vijoles stīgas, ko apliecina pēdējie notikumi pēc Eiropas Centrālās bankas sēdes, preses konferences laikā monetārās institūcijas vadītājam Mario Dragi sagādājot investoriem vilšanos saistībā ar skaidrības trūkumu par to, kad un kā viņa vadītā institūcija varētu iejaukties pretī finanšu bezdibenim vedošajās Itālijas un Spānijas obligāciju tirgus norisēs. Tas rada vajadzību pēc drošāku finanšu aktīvu meklējumiem, līdz ar to investori atkal varētu pievērsties zelta,

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Pēc desmit «nē» nedrīkst apstāties

Anna Novicka, Diena, 11.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai uzsāktu eksportu, nepietiek vien ar izdevīga cena piedāvājuma sagatavošanu, jāprot veidot attiecības, jāieklausās ārzemju partnera ieteikumos un galvenais – nedrīkst nolaist rokas, ja 15 reizes pēc kārtas tev atbildēja «nē», iesaka eksporta konsultāciju uzņēmuma GatewayBaltic direktore Inese Andersone.

Viņasprāt, Latvijas uzņēmumi pa maz uzmanības velta pārdošanai, taču tieši ar to, kā arī ar zemāku efektivitāti viņi zaudē Rietumeiropas konkurentiem.

Visi runā par to, kā Latvijas ekonomiku glābs eksports. Vai tā domā arī paši uzņēmēji?

Darba mums noteikti kļuva vairāk. Interese ir bijusi arī pirms tam, un tie, kas saprata, ka jāeksportē, to sāka darīt jau iepriekšējos gados – krīze viņus ir skārusi daudz mazāk. Tiem, kas tikai tagad sāk meklēt eksporta tirgus, iet daudz grūtāk, jo viņiem nav nekādas iestrādes – viņi visu laiku bija orientējušies uz Latvijas tirgu, strādāt uz eksportu – tas tomēr ir savādāk. Lai uzsāktu eksportu, uzņēmumam jāiziet cauri diezgan lielai transformācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Tehnoloģiju nozare pavelk uz leju akciju tirgu, bet līdzekļu plūsma fondu virzienā saglabājas

Dienas Bizness, 11.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Lai arī nesenais skandāls saistībā ar Facebook lietotāju privāto datu izmantošanu raisīja investoros bažas un samazināja tehnoloģiju nozares akciju cenas, investīcijas sektora fondu virzienā turpina augt,» skaidro Atis Krūmiņš, Luminor Ieguldījumu pārvaldes daļas vadītājs.

«Turklāt fakts, ka kopš gada sākuma šajos fondos kopējās iemaksas sasniegušas 9,2 miljardu ASV dolāru apmēru, parāda ieguldītāju pārliecību par nozari, kurā joprojām prognozē augstu uzņēmumu peļņas pieaugumu.»

Investoru bažas Facebook gadījuma kontekstā galvenokārt bija saistītas ar to, ka nozarē varētu tikt ieviesti jauni regulējumi, kas rezultātā aizvadītajā mēnesī samazināja visas tehnoloģiju nozares akciju cenu līmeni. Tā kā tehnoloģiju nozare iepriekš bija lielākais cenu kāpuma virzītājspēks, šī cenu lejupslīde pastiprināja korekciju vispārējā tirgū. Taču kopumā līdzekļu plūsma tehnoloģiju sektora fondu virzienā saglabājās. Saskaņā ar Thompson Reuters datiem marta beigās, kad vidējā tehnoloģiju fondu vērtība samazinājās par 6%, ieguldītāji investēja 101 miljonu ASV dolāru tehnoloģiju nozares fondos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par cenu prognozēšanu brīvajos tirgos. Cenu kustību prognozēšana mūsdienu brīvajos tirgos ir ļoti sarežģīts uzdevums. Globālie brīvie tirgi, kuri ir izvērsušies kolosālā plašumā, tādi kā eiro/dolārs (miljoni operatoru un apgrozījums ap $1 trlj. dienā) šodien ir pārvērtušies par ļoti lielām un ļoti sarežģītām stohastiskām sistēmām.

Šo sistēmu sarežģītību lielā mērā nosaka to duālais raksturs, līdz ar to, ka katrs tirgus operators vienlaicīgi ir gan sistēmas objekts, gan subjekts. Šādi tirgi šodien funkcionē saskaņā ar saviem specifiskiem likumiem un vairs nav tik cieši piesaistīti ekonomiskās bāzes stāvoklim. Tieši tādēļ pēdējos gados mēs vērojam tik ievērojamas cenu kustības, kas nebalstās uz fundamentāliem faktoriem. Tajā skaitā arī dolārs-eiro tirgū, kur dolāra cena no 2001.g. līdz 2008.g. pieauga dubultā (sk. 1. grafiku). Vai, piemēram, naftas tirgus, kurā 2005.g-2008.g. cena bija pieaugusi no 40 USD līdz 140 USD, un tad 5 mēnešu laikā nokrita līdz 35 USD (sk. 2. grafiku). Visi mēģinājumi izskaidrot šīs kustības ar fundamentāliem faktoriem noteikti neiztur kritiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Investorus garlaiko notikumi, kam iepriekš tika veltīta vislielākā uzmanība

AFI Investīcijas padomes priekšsēdētājs Deniss Pospelovs (tulkoja Žanete Hāka), 25.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms mēneša es rakstīju, ka investorus garlaiko tie sižeti, kas pagājušajā sezonā izskanēja visskaļāk. Brexit, tirdzniecības kari, Federālo Rezervju sistēmas (FRS) sanāksme – nekas no šiem notikumiem nepiesaistīja skatītājus, un arī informācijas aģentūru analītiķi īpaši necentās izspiest ko interesantu.

Par ko gan runāt, ja pat tādi godājami mediji kā Bloomberg un Reuters, šķiet ar lielu interesi apsprieda iespējamo Troņu spēļu sēriju, bet ne pasaules politikas un ekonomikas perspektīvas. Šķita, ka neviens nespēj atdzīvināt interesi par otrajā plānā aizejošajiem sižetiem un aktieriem. Bet...

Ja aktieru trupā ir neparastas personības, kurām nepavisam nepatīk, ja viņus aizmirst, un viņiem pat ir iespēja ietekmēt sižetu, tad sensācijas var rasties jebkurā brīdī. Mums uz lielās pasaules politikas skatuves ir šādas personības. Galvenais ziņu radītājs ir Donalds Tramps, kurš atkal nevēlējās, lai viņa vārds izzustu no laikrakstu un žurnālu pirmajām lappusēm, un pavisam negaidīti saasināja attiecības ar Ķīnu. Kopumā man šķiet, ka ASV prezidenta nosaukuma priekšā būtu jāpievieno papildu tituls – piemēram, Misters Pārsteigums vai fondu tirgiem - Misters Svārstīgums. Donalds Svārstīgums Tramps! Vēl piektdien, 3.maijā, Tramps optimistiski novērtēja sarunas ar Ķīnas delegāciju par tirdzniecības vienošanās noslēgšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Vai Brexit izraisītā vētra finanšu tirgos norimusi?

Latvijas Bankas ekonomiste Anete Kravinska, 20.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vasaras mēnešos finanšu tirgos bija vērojamas neierasti lielas svārstības, kam iemesls bija 2 zīmīgi procesi - jauni Eirosistēmas monetārās politikas stimuli un Lielbritānijas balsojums par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) jeb Brexit.

Ir pienācis rudens, Eiropas Centrālās bankas (ECB) Padomes sēde par monetārajiem jautājumiem ir aizvadīta bez jaunu pasākumu izziņošanas, nosaukums "Brexit" aizvien retāk parādās ziņu virsrakstos un, šķiet, ka atkal esam sasnieguši līdzsvara stāvokli. Līdz šim vienīgais taustāmais rezultāts no gaidāmās Lielbritānijas izstāšanās no ES ir Anglijas Bankas atsāktie monetārās politikas stimulēšanas pasākumi. Šajā rakstā atskatīšos uz aizvadīto mēnešu notikumiem no finanšu tirgu perspektīvas, kur esam tagad un ko sola nākotne.

Ko Brexit nozīmētu Londonai kā finanšu centram?

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Rubļu namiņa sienās plaisas kļūst aizvien lielākas

Mārtiņš Apinis, žurnālists, 02.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar iespaidīgāku naftas cenas kritumu un investīciju trūkumu plaisas Krievijas ekonomikā kļūst aizvien lielākas.

Izskatās, ka arī mērķtiecīgā rubļa vērtības mazināšanās kaimiņvalsts budžetā vairs nespēs aizlāpīt iepriekšējos robus. Kas attiecas uz rubļa saistībām, Krievija līdz šim krītošās naftas cenas kaut kādā mērā varēja kompensēt ar nacionālās valūtas vērtības mazināšanos. Protams, tas radīja samērā pamanāmu inflācijas pieaugumu, tomēr, ja šādas negatīvas svārstības ir īstermiņa rakstura, tad tās var pieciest. Sevišķi vēl, ja rubļa vērtības samazināšanās līdz jauniem antirekordiem naftas cenu vietējā valūtā padarījusi gandrīz vai zelta vērtu. Svārstību rezultātā barels Brent naftas bija sadārdzinājies līdz 3800, kas bija vēsturiski vēl nebijis skaitlis. Tādējādi budžetā ienākošo rubļu plūsma kļuva aizvien intensīvāka, un kaimiņvalsts amatpersonas publiski varēja smīkņāt par Rietumu izvirzītajām sankcijām. Tomēr šāda šķietama eiforija var saglabāties pie pāris nosacījumiem, proti, naftas cenu kritumam ir jābūt īslaicīgam, turklāt rubļa kursam jāmazinās straujāk, nekā krītas melnā zelta cena.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Mana pieredze: Dzintara māsu rotu bizness no pašnodarbinātā statusa izaug līdz SIA

Anda Asere, 16.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No atdarinātājiem neizvairīties, tāpēc svarīgi izdomāt arvien jaunas preces un censties sevi pasargāt, piemēram, reģistrējot dizainparaugu.

Tā rīkojusies rotu un aksesuāru izgatavotāja SIA Dzintara māsas, stāsta Vineta Veismane, SIA Dzintara māsas īpašniece. Viņa ar savām māsām kā pašnodarbinātās biznesu sāka pirms pieciem gadiem ar ielas tirdzniecību Vecrīgā. 2012. gadā Vineta nodibināja mazkapitāla uzņēmumu SIA Dzintara māsas, kas ir mikronodokļa maksātājs. «Šis ir nākamais solis pēc pašnodarbinātā,» viņa skaidro.

Saite ar klientu

Pašlaik SIA Dzintara māsas strādā Vineta un viņas māsa Elza Vanuška. Viņas uzskata, ka uzņēmums joprojām pastāv tikai tāpēc, ka pašas tirgo savu produkciju, sazinās ar klientiem, kuri nereti atstāj savus kontaktus, un Dzintara māsas sūta viņiem vēstules, «draudzējas» Facebook un draugiem.lv. «Citi, kas reizēm patirgojas, pazaudē kontaktu ar klientiem. Jāspēj uzturēt saikni ar pircēju un nelaist viņu prom – pat tie, kuri nopirkuši mazu nieciņu, pēc kāda laika atceras, ka mums ir vēl citas preces. Tie ir labākie klienti,» spriež Vineta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Pilna intervija ar Lattelecom Rīgas maratona direktoru: Ceļā uz zeltu

Linda Zalāne, 02.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lattelecom Rīgas maratons nav tikai priecīgas skrējēju sejas, izlieti sviedri un sportotprieks. Šim pasākumam ir savs devums Latvijas tautsaimniecībā

Nolūkā noskaidrot to, cik lielu «naudas pēdu» maratona norises dienās atstāj skrējēji un viņu līdzjutēji, veikts pētījums. Par to plašāk DB stāsta SIA Nords Event Communications valdes priekšsēdētājs, Lattelecom Rīgas maratona direktors Aigars Nords un pētījuma veicējs SIA KEKonsultācijas valdes priekšsēdētājs Elmārs Kehris.

Šogad maijā notiks 28. Lattelecom Rīgas maratons. Cik gadus Jūs esat pie šī pasākuma organizēšanas stūres?

Aigars Nords (A.N.): Šis būs 12. maratons, kuru organizēsim. Protams, ja atskatās uz to laiku, kad sākām, toreiz situācija bija cita. Skriešana nebija tik populāra, un arī mēs paši taustījāmies un domājām, kā šādu pasākumu noorganizēt, jo nevienam nebija pieredzes šajā jomā. Nezinājām, kā pareizi jāveic laika atskaite, kur ražo medaļas, kā pareizi rīkoties, lai varētu slēgt ielas. Nebija arī kam palūgt padomu. Paši kā komanda bijām braukuši uz ārvalstu maratoniem, taču tur pieredzi guvām tikai kā dalībnieki. Skaidras vīzijas mums nebija, un valdīja neziņa par to, kā un vai šis pasākums gūs atsaucību. Tā bija mana un komandas vēlme pamēģināt, jo mums pašiem patika skriet.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju tirgi piektdien, 10. septembrī uzrāda iespaidīgu kāpumu, samazinoties satraukumam par finanšu sistēmas stabilitāti pēc investīciju bankas Lehman Brothers bankrota pirms nedēļas.

"Centrālo banku un ASV valdības noteiktā rīcība krīzes apstākļos samazināja satraukumu par iespējamo krīzes izplatīšanos, un jau vakar ASV atsākās akciju tirgus kāpums, kas šorīt no rīta turpinājās ar strauju akciju kāpumu Āzijā (Honkongas birža pieauga par +9.6%). Eiropas akciju tirgi līdz četriem dienā jau bija sasnieguši 8.0% kāpumu. Praktiski sasniegts, tas tirgus cenu līmenis, kas bija pagājušajā nedēļā pirms Lehman Brothers bankrota izziņošanas," skaidro Kristiāns Miķelsons, Swedbank Ieguldījumu pārvaldnieks.

Tas nozīmē, ka pensiju plānu un fondu straujais pēdējo dienu daļas vērtības kritums tiks vēl straujāk atgūts. Jāņem vērā, ka akciju cenu izmaiņas vienmēr atspoguļojas pensiju plānu un fondu fondu daļas vērtības ar divu darba dienu novēlošanos, jo ieguldījumi veikti galvenokārt citos investīciju fondos. Sagaidām, ka banku krīzei pierimstot, atkal uzmanības centrā atgriezīsies makroekonomikas dati ASV, Eiropā un citviet.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Vai pārtikas rūpniecība ietur diētu?

Latvijas Bankas ekonomiste Agnese Rutkovska, 11.04.2019

1. attēls. Apstrādes rūpniecības kopā un tajā skaitā pārtikas produktu un dzērienu saražotās produkcijas apjoma un apgrozījuma indeksi (2000.g.=100%)

Avots: CSP, autores aprēķini

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apstrādes rūpniecības izlaide pēc pieklājīga izrāviena par 8,2% 2017. gadā pērn vairāk nekā uz pusi samazināja izaugsmes tempus, augot vien par 3.4%.

Bija nozares, kurām veicās labāk, piemēram, kokrūpniecībai, augsto tehnoloģiju nozarēm, un tādas, kurām šis nebija veiksmīgs gads. Viena no apakšnozarēm, kas lika visvairāk vilties, bija pārtikas produktu un dzērienu ražošana. Kādi šķēršļi stājās šīs nozares ceļā?

Šajā rakstā ieskatīsimies detalizētāk, soli pa solim palielinot un pietuvinot skatam dažādu pārtikas produktu grupu ražotāju sekmes un problēmas ilgākā laikā un tieši pēdējos gados.Pārtikas un dzērienu ražošanas pievienotā vērtība veido 21% no apstrādes rūpniecības jeb 2.5% no kopējās pievienotās vērtības. Tātad mēs runājam par gana nozīmīgu tautsaimniecības jomu. Ar šīs nozares produkciju mēs visi saskaramies ik dienu. Nemaz nerunājot par citiem aspektiem – pārtikas kvalitātes nozīmi mūsu veselībā, pārtikas ražošanas lomu valsts ekonomiskās neatkarības kontekstā utt. Tā teikt – var bez daudz kā iztikt, bet bez pārtikas nudien neiztiksim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Darbinieku veselību pārsvarā apdrošina lielie un vidējie uzņēmumi

Rūta Kesnere, 21.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidējā polises cena vienam darbiniekam ir 250 eiro gadā, taču tās ir investīcijas, kuras atmaksājas

Par to vienisprātis ir DB rīkotā apaļā galda diskusijas, kas veltīta darbinieku veselības apdrošināšanai, dalībnieki: Dins Šmits - Repharm ģenerāldirektors, Gints Konrads - Latvijas apdrošinātāju asociācijas Veselības apdrošināšanas komisijas loceklis, Baiba Fromane - Latvijas Būvuzņēmēju partnerība valdes priekšsēdētāja, Dace Amsila - Swedbank Personāla vadības partnere, un LDDK sociālo lietu eksperts Pēteris Leiškalns.

Konrada kungs, cik pieprasīta ir darbinieku veselības apdrošināšana, kāds ir tās īpatsvars kopējā apdrošināšanas portfelī, kāda ir darbinieku apdrošināšanas kopējā vērtība absolūtos skaitļos?

G. Konrads: Darbinieku veselības apdrošināšanā ir vērojama pozitīva dinamika, un 2016. gadā tā aizņēma vienu ceturto daļu no visa apdrošināšanas tirgus, šā gada 1. ceturksnī tie bija 27%. Veselības apdrošināšanas prēmiju apjoms gadā ir teju 80 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā veido starptautisku filtru ražošanas nozares inovāciju un kompetenču centru

Tīra gaisa nozīme telpās – rūpnīcās, birojos, skolās, slimnīcās un citur ­– augstu vērtēta vienmēr, taču līdz ar Covid-19 pandēmijas izplatību nepieciešamība pēc tīra un svaiga gaisa kļuvusi vēl aktuālāka. Un viens no efektīvākajiem instrumentiem tīra gaisa nodrošināšanai telpās ir ventilācijas sistēmas, kuru neatņemama sastāvdaļa ir dažādu veidu gaisa filtri.

Latvijā jau 15 gadus darbojas uzņēmums Dinair Filton, kas šajā laikā kļuvis par vienu no vadošajiem filtru ražošanas uzņēmumiem Eiropā. Par uzņēmuma ikdienu un gana ambiciozajiem nākotnes plāniem saruna ar Dinair Filton vadītāju Aldi Cimošku.

Iesākumā, lūdzu, pastāstiet par uzņēmuma vēsturi – kas ir Dinair Filton?

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Digitāls automātiski nenozīmē "zaļš" – kāpēc jādomā par CO2 pēdas samazināšanu arī IT jomā?

Viesturs Bulāns, “Helmes Latvia” vadītājs, 13.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Domājot par ilgtspēju, visbiežāk saprotam racionālu elektroenerģijas patēriņu, atkritumu apjoma samazināšanu un šķirošanu vai videi draudzīgu mobilitāti. Dzīvojot laikmetā, kad aizvien vairāk pakalpojumi tiek sniegti un saņemti attālināti un strauji pieaug datu apjomi, jāatceras, ka digitāls automātiski nenozīmē videi draudzīgs vai ilgtspējīgs.

Arī IT nozare rada CO2 pēdu, turklāt salīdzinoši lielu, piemēram, Starptautiskās Enerģētikas aģentūras (International Energy Agency) dati liecina, ka IT nozare gadā rada aptuveni 5% no pasaules CO2 emisijas apjoma – vairāk nekā aviācija. Diskusija par to, kā padarīt aviāciju ilgtspējīgāku, aktīvi norit jau vairākus gadus, un nozares vadošie uzņēmumi uzstādījuši ļoti ambiciozus mērķus emisiju samazināšanai, tāpēc arī IT nozarei ir laiks meklēt risinājumus, piemēram, zaļajā kodēšanā (green coding) un ilgtspējīgā programmatūrā (sustainable software).

E-komercijas apjomi un augošs viedierīču skaits

Lai arī varētu šķist, ka digitalizējot noteiktus pakalpojumus vai informācijas apjomus, piemēram, datu bāzes, automātiski rīkojamies arī videi draudzīgāk, ne vienmēr viss ir tik viennozīmīgi. Arī dažādi IT nozares elementi rada CO2 nospiedumu, piemēram, IT pakalpojumi veido aptuveni 15% no kopējām nozares emisijām, datu centri – 19%, programmatūras – 18%, tīkli – 15%, bet gala lietotāju ierīces - aptuveni 30%. Pieprasījums pēc dažādiem IT pakalpojumi strauji pieaug, to būtiski ietekmēja arī pandēmija, kas veicināja e-komercijas apjomus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā, Baltijā, Eiropā un visā pasaulē bankas kontrolē aizvien stingrāk, un sodus tās izpelnās regulāri, neraugoties uz to, ka aizvien vairāk investē īpašu speciālistu apmācībā un atalgojumā. Kas soda, kā veidojas summas un kādēļ sodītāji ir dažādu valstu uzrauginstitūcijas, Dienas Bizness apkopoja dažādos medijos iepriekš publicēto, kā arī izvaicāja Latvijas Bankas ekspertus.

Vispirms, lai izprastu banku sodus, jo sevišķi, ja runa ir par naudas atmazgāšanas aizdomām, man ir pavisam vienkāršs piemērs no paša sadzīves, kas parāda problēmas būtību pēc līdzības. Visi zina par busiņiem, kas vadāja paciņas uz Lielbritāniju un atpakaļ, ņemot no klienta nelielu atlīdzību. Reiz Doveras ostā gadījās redzēt, kā šādu busiņu aiztur, un sapratu, ka tas nonāks zem preses, proti, par sodu, ka pārvadāta kontrabanda, busiņu iznīcinās. Bija iespēja painteresēties, par ko tik barga attieksme. Esot atrasts Krievijas marķējuma cigarešu bloks. Viens! Parunāju arī ar busiņa šoferi. “Nu nevaru es pārbaudīt katru paciņu! Saku, lai neliek, bet redzi, kāds ielika. Pat nezinu, kurš, jo konfiscēts ir viss!” tā šoferis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankas turpinās kļūt aizvien digitalizētākas, un klients varēs visus sev nepieciešamos pakalpojumus saņemt visneiedomājamākajos veidos, taču tajā pašā laikā nedrīkst aizmirst par klātbūtnes efektu, norāda kredītiestāžu pārstāvji.

Attīstoties tehnoloģijām bankās, palikuši tikai daži finanšu pakalpojumi, kas tiek sniegti klātienē, banku filiālēs, taču arī to skaits strauji sarūk. Patlaban dažādu ierīču skaits, kas savienotas ar internetu, pasaulē sasniedz 30 miljardus, taču analītiķi paredz, ka līdz 2025.gadam to skaits pārsniegs 75 miljardus. Līdz ar to tiek domāti aizvien jauni veidi, kā veikt maksājumus, un liela loma būs arī mākslīgajam intelektam. Jau tagad neparasts nešķiet maksājums, kas veikts, soļojot; maksājums, kas veikts, automašīnai izbraucot no stāvvietas; kredīts, kas tiek piedāvāts brīdī, kad tas visvairāk nepieciešams, pirms klients paspējis tam pieteikties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kapitāls Baltijā uzkrājas - cilvēkiem paliek pāri nauda, nosedzot ikdienas vajadzības, un viņi sāk domāt, kur izvietot brīvos līdzekļus. Savukārt banku tirgus ir mainījies - līdz šim ierastajam finansējuma veidam piekļūt ir aizvien grūtāk, tādēļ pieaug alternatīvo finansētāju loma tirgū, intervijā stāsta Redgate Capital Jānis Dubrovskis.

Nereti dzirdams, ka uzņēmumi vēlas attīstīties, taču nepieciešams ārējais finansējums. Kāda situācija patlaban ir aizņēmumu tirgū un kur ņemt naudu tālākai izaugsmei?

Banku tirgus nenoliedzami ir mainījies, pieaugusi regulācija ne tikai nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas virzienā, bet arī augušas kapitāla pietiekamības, likviditātes un citas prasības, kas būtiski sarežģījušas situāciju tirgū. Pēdējo gadu laikā banku tirgus ir konsolidējies – banku skaits it kā aizvien ir liels, taču faktiski tās bankas, kas ir gatavas kreditēt Baltijas uzņēmumus un reāli izsniedz kredītus, ir palikušas vien 5-6. Lielajiem uzņēmumiem situācija ir vēl sarežģītāka, jo pastāv kapitāla ierobežojumi – viens kredīts vienam aizņēmējam nedrīkst pārsniegt ceturtdaļu kapitāla, bet tik lielas summas reti kura banka aizdod, un visbiežāk šie limiti ir vēl daudz mazāki. Tāpat pēdējo pāris gadu laikā no tirgus aizgājušas arī vairākas bankas, kas aktīvi kreditēja uzņēmumus. Daudzi uzņēmumi, kuriem ik pa laikam jārefinansē kredīts vai jāatjauno ilgtermiņa kredīts, saskaras ar situāciju, ka aizdevumu likmes ir pieaugušas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Ekonomikas ministrijas piedāvātais risinājums nebūs pareizākais

Biznesa augstskolas "Turība" asociētais profesors Ēriks Lingebērziņš, 18.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrija apņēmusies palielināt ieņēmumus no tūrisma, kā arī nākamajos piecos līdz septiņos gados izveidot aptuveni 1000 inovatīvus un kvalitatīvus tūrisma produktus. Taču ieņēmumu palielināšanai nepieciešami jauni tirgi, ne tikai jauni produkti, turklāt vispirms no ministrijas puses nepieciešama nopietna tūrisma nozares revīzija.

9% no visiem nodarbinātajiem strādā tūrismā

Tūrisma nozares tiešais ieguldījums iekšzemes kopproduktā veido aptuveni miljardu jeb 4,3%. Nozarē strādā 9% no visiem nodarbinātajiem jeb 77 000 cilvēku. Lai saprastu, kā palielināt ieņēmumus, vispirms jāatbild uz jautājumu – no kurām valstīm šobrīd Latvijā ir visvairāk tūristu? 2019. gada 3. ceturkšņa dati liecina, ka visvairāk viesu uzņemts no Vācijas, Krievijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas un Lielbritānijas. Lietuva un Igaunija ir kaimiņvalstis un ciemiņi no tām Latvijā uzturas neilgi, tāpēc ar šīm valstīm ieņēmumus nepaaugstināsim. Atliek Vācija, Lielbritānija, arī Zviedrija un Norvēģija – valstis ar augstu maksātspēju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

FOTO: Globālajā konkurētspējas indeksā Latvija atpaliek no pārējām Baltijas valstīm

Db.lv, 17.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Publicēts jaunākais «Globālais konkurētspējas indekss». 2018. gadā Latvija 140 indeksā ietverto valstu starpā ieņem 42. vietu, savukārt Lietuva atrodama 40. vietā un Igaunija 32. vietā. Jāatzīmē, ka metodoloģijas izmaiņu dēļ šis indekss nav salīdzināms ar iepriekšējo gadu rezultātiem.

Indeksā ietvertās pirmās 45 valstis un to saņemto punktu skaitu iespējams uzzināt galerijā augstāk!

Ņemot vērā jaunākās tendences, kas nosaka valstu konkurētspēju, Pasaules Ekonomikas forums veicis būtiskas izmaiņas ikgadējā «Globālā konkurētspējas indeksa» (GKI) metodoloģijā. Tagad indekss koncentrējas uz ekonomikas produktivitāti veicinošo faktoru analīzi, ņemot vērā jaunākās tendences konkurētspējas specifikā, kas ienāk līdz ar globalizāciju un jaunajām digitālajām tehnoloģijām.

2018. gadā Latvija 140 indeksā ietverto valstu starpā ieņem 42. vietu, savukārt Lietuva atrodama 40. vietā un Igaunija 32. vietā. Jāatzīmē, ka metodoloģijas izmaiņu dēļ šis indekss nav salīdzināms ar iepriekšējo gadu rezultātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

VIDEO: Ko darīt, lai 2024. gada vasarā Rīgas centrs būtu pilns?

Jānis Goldbergs, 02.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šāda bija Dienas Biznesa tēma diskusijā par tūrisma industrijas darbību Rīgas centrā un iespējām turpmākajos gados, kuras galvenie secinājumi koncentrējas ap tūrisma uztveri valsti vispār. Proti, tūrisms ir jāvērtē kā eksportējoša nozare, un ir nepieciešama valsts tēla apzināta veidošana.

Dienas Biznesa diskusijā klātienē piedalījās Latvijas Investīciju aģentūras Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas vadītājs Andris Kalniņš un nacionālās lidsabiedrības airBaltic viceprezidents pārdošanas jautājumos Toms Andersons. Viedokļus par jautājumu iesūtīja Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidents Ēriks Lingebērziņš, Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūras vadītājs Fredis Bikovs, kā arī uzņēmuma Primex vadītājs Jānis Ošlejs, kurš arī bija šīs diskusijas iedvesmas avots ar savu sociālā tīkla publikāciju, kura noslēdzās ar izsauksmi: “Darām!” Ko īsti varam darīt, lai būtu rezultāts, lai Rīgas centrs šovasar būtu tūristu pilns, arī mēģinājām noskaidrot. Diskusija videoformātā skatāma portālā db.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Cemex: Ir kārdinājums aiziet no Latvijas

Didzis Meļķis, 23.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais industriālais investors biznesam neatsaucīgās vides dēļ ražošanu Latvijā varētu samazināt.

Kombinācijā ar ģeopolitisko risku pieaugumu arī ilgtermiņa investoriem vietējais lēnīgums investīciju vides sakārtošanā var kļūt pārāk smaga nasta, brīdina Cemex valdes priekšsēdētājs un Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) valdes jaunais priekšsēdētājs Enrike Garsija.

Nākamnedēļ sanāksmē ar valsts amatpersonām ĀIPL iesniegs gadskārtējās rekomendācijas.

Man interesē, kā klājas Cemex, un, domājams, šo ainu varēs vispārināt arī uz ĀIPL biedriem un pašreizējo Latvijas investīciju klimatu vispār. Sāksim ar infrastruktūru. Vai jautājums par slēgto ceļu no karjera Saldus novadā ir atrisināts?

Kad Cemex apsprieda ražošanas jaudu palielināšanu un pilnīgi jauna projekta sākšanu tukšā vietā, pašvaldība no savas puses solīja investēt infrastruktūrā, tostarp ceļos no karjeriem uz rūpnīcu. Šie ceļi bija sliktā stāvoklī un saprotams, ka ar ražošanas jaudu palielināšanu labāki nekļuva, un pašvaldība bija solījusi, ka par tiem parūpēsies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs Guntis Rāvis Tukumā būvē 10 milj. eiro vērtu būvkonstrukciju ražotni, kas viņam būs jau sestā rūpnīca Tukumā, turklāt padomā vēl esot vairāki projekti.

To sarunā ar DB atzīst būvniecības un metālapstrādes uzņēmumu īpašnieks Guntis Rāvis. Viņš norāda, ka būvkonstrukciju rūpnīcas atklāšana iecerēta jau 2012. gada janvārī - februārī. «Produkciju paredzēts eksportēt uz Ziemeļeiropas valstīm - Dāniju, Norvēģiju un Zviedriju,» ieceres atklāj G. Rāvis. Viņš norāda, ka ražotne top pirms vairāk nekā desmit gadiem nopirktajā 5 ha teritorijā, no kuriem 1500 m2 būs slēgtās telpas. «Jā, tur bija arī vecas padomju laika būves, kuras pēc kapitālā remonta ir izmantojamas ražošanā, taču daļu nācās demontēt,» stāsta G. Rāvis. Jaunās ražotnes izveidi īsteno uzņēmējam piederošā SIA Skonto būve. «Mehāniskajā būvkonstrukciju ražotnē plānots nodarbināt 200 strādājošo,» atklāj G. Rāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pētījums: sarūk tradicionālo komercbanku nozīme cilvēku ikdienā

Zane Atlāce - Bistere, 27.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā gada laikā pasaulē 40 % patērētāju jau ir izmantojuši kādus finanšu pakalpojumus, ko sniedz nebanku finanšu tirgus uzņēmumi, bet vēl divi no desmit cilvēkiem grasās šādus pakalpojumus izmantot jau tuvākajā laikā, liecina jaunākais EY vispasaules pētījums The Relevance Challenge, kas aplūko plaša pakalpojumu klāsta komercbanku nozīmes izmaiņas cilvēku ikdienā.

EY Komercbanku nozīmes pētījums ir lielākā EY līdz šim veiktā aptauja, kurā piedalījušies aptuveni 55 tūkstoši respondentu 32 pasaules valstīs.

Tradicionālās komercbankas pārdzīvo uzticības krīzi – ja 48 % pētījuma respondentu atzīst, ka viņu pamata banka «droši glabā manu naudu», tad tikai 26 % uzskata, ka tradicionālās bankas «man sniedz nesavtīgus padomus». Saskaņā ar pētnieku viedokli tieši šī uzticēšanās krīze paver iespējas nebanku finanšu pakalpojumu sniedzējiem apdraudēt tradicionālo banku sektoru, plaši izmantojot mobilo tehnoloģiju radītās iespējas.

Komentāri

Pievienot komentāru