Citas ziņas

Par spirta kontrabandu aizturēti robežsardzes darbinieki

, 14.02.2007

Jaunākais izdevums

Pēdējo trīs nedēļu laikā Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki, turpinot izmeklēšanu kriminālprocesa ietvaros, aizdomās par spirta un tabakas kontrabandu no Krievijas Federācijas aizturējuši 4 personas, tostarp muitas un robežsardzes darbiniekus, biznesa portālu Db.lv informēja Valsts policija.

Šā gada 31.janvārī operatīvo pasākumu rezultātā Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes (GKrPP) ONAP darbinieki, aizturēja 1966.gadā dzimušu vīrieti, kurš iepirka no Krievijas Federācijas nelegāli ievesto alkoholu un vēlāk, izmantojot starpniekus, realizēja nelegālajās alkohola tirdzniecības vietās Balvu un Alūksnes rajonos.

Aizturētajam tika piemērots drošības līdzeklis - sūtījumu adreses paziņošana.

2006.gada decembrī operatīvo pasākumu rezultātā ONAP darbinieki aizturēja vairākas personas, kas, pēc izmeklēšanas gaitā iegūtās informācijas, izplatīšanai Latvijā regulāri ieveda no Krievijas spirtu un cigaretes bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem. Tāpat tika izturēti četri VID Latgales reģionālās iestādes muitas darbinieki un divi Valsts robežsardzes Vientuļu robežkontroles darbinieki, kuri būdami valsts amatpersonas, ļaunprātīgi izmantoja dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā.

Savukārt, turpinot operatīvās un izmeklēšanas darbības kriminālprocesa ietvaros, kas uzsākts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un citām nelikumīgām darbībām saistībā ar naudas saņemšanu par kravu automašīnu robežšķērsošanu ārpus rindas Grebņevas robežpunktā, ONAP darbinieki 2007.gada janvāra beigās un februāra sākumā aizturēja vēl trīs amatpersonas.

2007.gada 25.janvārī ONAP darbinieki aizturēja Valsts robežsardzes RKP Grebņeva amatpersonu - 1976.gadā dzimušu vīrieti, kurš mantkārīgā nolūkā, izmantojot savu dienesta stāvokli, veicināja valsts robežas šķērsošanas kārtības apiešanu.

Aizturētajam ir piemērots drošības līdzeklis - sūtījumu adreses paziņošana.

2007.gada 7.februārī par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu tika aizturēti VID Latgales reģionālās iestādes muitas darbinieks un bijušais Valsts robežsardzes RKP Grebņeva robežsargs, kurš bija iesaistīts kukuļošanas procesā un no dienesta atvaļināts šā gada janvārī.

Abiem aizturētajiem 2007.gada 9.februārī tika piemērots drošības līdzeklis - policijas uzraudzība.

2006.gada nogalē ONAP darbinieki sadarbībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbiniekiem operatīvo pasākumu rezultātā aizturēja septiņas Valsts Robežsardzes Ludzas pārvaldes robežkontroles punkta Grebņeva amatpersonas, Ludzas rajona policijas pārvaldes (RPP) ceļu policijas jaunāko inspektoru, divus Rēzeknes uzņēmējus, kā arī divus Latgales organizētās noziedzības grupas dalībniekus.

VP GKrPP ONAP turpinās pirmstiesas izmeklēšana kriminālprocesā, kas tika uzsākts pēc Krimināllikuma 190.panta 4.daļas Par muitošanai pakļauto preču ievešanu LR muitas teritorijā, noslēpjot tās no muitas kontroles (kontrabanda), ko izdarījusi organizēta grupa un 318.panta 2.daļas Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pakāpeniski paaugstinās akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamam šķidrumam, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām, tabakas aizstājējproduktiem, kā arī atsevišķiem naftas produktiem, kurus izmanto speciālajās ekonomiskajās zonās (SEZ) un brīvostās.

To paredz grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli", kas iekļauti 2024.gada budžeta likumprojektu pakotnē.

Kā aģentūra LETA informēja Finanšu ministrijā, no 2024.gada 1.marta par cigarešu paciņu (20 cigaretēm) cena varētu pieaugt par 0,49 eiro, par 40 gramiem smēķējamās tabakas cena varētu pieaugt par 0,67 eiro un par cigāriem/cigarillām (10 gabali) cena varētu pieaugt par 0,46 eiro.

Tāpat par karsējamās tabakas paciņu (20 gabaliem) cena varētu pieaugt par 0,21 eiro, par e-šķidruma iepakojuma vienību divi mililitri ("Salt") cena varētu pieaugt par 0,10 eiro, savukārt par iepakojuma vienību 10 mililitri cena varētu pieaugt par 0,48 eiro. Par nikotīna spilventiņiem iepakojuma 14 gramu vienību cena varētu pieaugt par 0,30 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas paaugstinās akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamam šķidrumam, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām, tabakas aizstājējproduktiem.

Kā aģentūra LETA informēja Finanšu ministrijā, no 1.marta par cigarešu paciņu (20 cigaretēm) cena varētu pieaugt par 0,49 eiro, par 40 gramiem smēķējamās tabakas cena varētu pieaugt par 0,67 eiro un par cigāriem/cigarillām (10 gabali) cena varētu pieaugt par 0,46 eiro.

Tāpat par karsējamās tabakas paciņu (20 gabaliem) cena varētu pieaugt par 0,21 eiro, par e-šķidruma iepakojuma vienību divi mililitri ("Salt") cena varētu pieaugt par 0,10 eiro, savukārt par iepakojuma vienību 10 mililitri cena varētu pieaugt par 0,48 eiro. Par nikotīna spilventiņiem iepakojuma 14 gramu vienību cena varētu pieaugt par 0,30 eiro.

Savukārt par alkoholiskajiem dzērieniem par vien litru stiprā alkoholiskā dzēriena (degvīns, brendijs u.tml. ar spirta saturu 40%) cena varētu pieaugt par 0,67 eiro, sidra ar alkohola saturu līdz 6% cena varētu pieaugt par 0,07 eiro, vīna vai raudzētā dzēriena virs 6% cena varētu pieaugt par 0,13 eiro un starpproduktu (vermuti) līdz 15% cena varētu pieaugt par 0,13 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pērn saražoti 17,8 miljoni litru spirta

, 16.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2006.gadā kopumā valstī saražoti 17,8 miljoni litru absolūtā spirta, savukārt ievesti Latvijā turpat 6 miljoni litru absolūtā spirta, liecina Valsts ieņēmumu dienesta sniegtā informācija.

Latvijā spirta aprite tiek stingri reglamentēta saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kārtību, kas paredz ierobežotu spirta apritē iesaistīto personu loku:

- etilspirta ražošana (tai skaitā arī apstrāde un pārstrāde) Latvijā 2006.gadā bija atļauta pieciem komersantiem, vienam komersantam septembrī par normatīvo aktu pārkāpumiem speciālā atļauja (licence) tika anulēta. Faktiski gada laikā etilspirta ražošanu veikuši divi komersanti, viens komersants uzsāka spirta ražošanas izmēģinājumus, savukārt cits komersants veica etilspirta pārstrādi;

- etilspirta ievešanu, tai skaitā importu, 2006.gadā veikuši deviņi akcīzes preču noliktavu turētāji, lielākoties - alkoholisko dzērienu ražotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Saražotā spirta uzskaitei būs jālieto skaitītājus

Žanete Hāka, 17.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar 2011. gada 1. janvāri komersantiem saražotā spirta daudzuma uzskaitei būs jālieto daudzuma skaitītāji.

To paredz Finanšu ministrijas sagatavotie noteikumi par alkoholisko dzērienu daudzuma noteikšanu, spirta uzskaiti un spirta daudzuma kontroles kārtību, kas otrdien tika apstiprināti Ministru kabineta (MK) sēdē.

Tāpat arī izveidota sadaļa, kurā iekļautas normas ar prasībām spirta uzskaitē, informācijas norādīšanai spirta uzskaites žurnālā vai datorprogrammā par komersanta saražoto, saņemto, izsniegto vai izlietoto spirtu.

Lai atvieglotu komersantam noteikto administratīvo slogu, noteikumi paredz par spirta apriti norīkot atbildīgo personu, nevis spirta pieņemšanas komisiju. Paredzēts, ka spirta uzskaite būs jāveic komersanta, nevis VID apstiprinātā (parakstītā, datētā un apzīmogotā) spirta uzskaites žurnālā vai datorprogrammā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Robežsardzes helikopteru rezerves daļu iegādei uz četriem gadiem tērēs pusmiljonu latu

Gunta Kursiša, 22.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodrošinājuma valsts aģentūra (NVA) iepirks helikopteru rezerves daļas Valsts robežsardzes vajadzībām. Iepirkumu konkursā uzvarējis vācu helikopteru ražotājs Rotorflug Gmbh un Zviedrijā reģistrētais aizsardzības un aviācijas uzņēmums Patria Helicopters AB, par iepirkumu piedāvājot kopējo līgumcenu 500 tūkstošus latu.

Rezerves daļas par 250 tūkstošiem latu tiks piegādātas diviem helikopteriem Augusta 109E Power, kā arī helikopterim Augusta Bell 206B – arī par 250 tūkstošiem latu, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā publicētā informācija. Rezerves daļas paredzēts iepirkt uz četriem gadiem, un Robežsardzes aviācijas pārvaldes rīcībā kopumā ir trīs helikopteri.

«Valsts nauda tiek minimāli piesaistīta Valsts Robežsardzes aviācijas pārvaldes tehniskā nodrošinājuma uzturēšanai – 90% no aviācijas tehnikas iegādes tika segta Šengenas konvencijas finanšu programmas Schengen Facility ietvaros,» Db.lv stāstīja Valsts Robežsardzes Aviācijas pārvaldes priekšnieks Aleksandrs Šukšins. Šengenas konvencijas finanšu programma tika realizēta no 2005. līdz 2007. gadam. Db.lv neizdevās sazināties ar projekta pasūtītāju Nodrošinājuma valsts aģentūras Iepirkumu un realizācijas nodaļas vecāko referenti Ivetu Varlamovu, tomēr A. Šukšins stāstīja, ka helikopteru remontam nepieciešamo detaļu saraksts ir garš. Iegādāti tiks dzinēji, planieri un avionika.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par kontrabandu aizturēti muitas un robežsardzes darbinieki

, 18.12.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītās nedēļas nogalē Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki aizdomās par spirta un tabakas kontrabandu no Krievijas Federācijas aizturējuši 9 personas, tostarp trīs muitas un divus robežsardzes darbiniekus, Db.lv informēja Valsts policija.

Šā gada 13.decembrī operatīvo pasākumu rezultātā Valsts policijas (VP) Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes (GKrPP) ONAP aizturēja deviņus vīriešus - iepriekš par slepkavību sodītu, 1969.gadā dzimušu vīrieti, kurš organizēja kontrabandas preču ievešanu Latvijā; 1970.gadā dzimušu Krievijas pilsoni, kurš iepriekš strādājis Krievijas muitā un Krievijā veica darbības saistībā ar spirta un cigarešu sagatavošanu ievešanai Latvijā; 1972.gadā dzimušu vīrieti un 1984.gadā dzimušu vīrieti, kuri, šķērsojot robežu ar automašīnām, ierīkotās slēptuvēs regulāri no Krievijas uz Latviju pārvadāja spirtu un cigaretes; trīs VID Latgales reģionālās iestādes muitas darbiniekus 1969.gadā dzimušu vīrieti, 1962.gadā dzimušu vīrieti un 1970.gadā dzimušu vīrieti (kurš 2005.gadā par līdzdalību kontrabandā tika nosacīti notiesāts ar brīvības atņemšanu uz 5 gadiem, taču spriedums nav stājies spēkā, jo pārsūdzēts) un divus Valsts robežsardzes darbiniekus 1979.gadā dzimušu vīrieti un 1976.gadā dzimušu vīrieti, kuri, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, par naudas atlīdzību neveica transporta ldzekļu pārbaudi kuros atradās nelikumīgās preces, tādējādi ļaujot ievest Latvijā kontrabandas spirtu un cigaretes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iekšlietu ministrija pārņems Rīgas centru

, 22.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas proklamēšanas 90. gadadienas pasākumu ietvaros piektdien, 26. septembrī Rīgas Kongresu namā, Kronvalda parkā un Daugavmalā notiks Iekšlietu ministrijas organizēta jauniešu interaktīvā diena Drošība un kārtība – Latvijai 90.

Šīs dienas laikā dažādos pasākumos un aktivitātēs ikvienam interesentam, bet jo īpaši jauniešiem, būs iespēja iepazīties ar Rīgas pašvaldības policijas un Iekšlietu ministrijas dienestu – Drošības policijas, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts robežsardzes un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes – vēsturi, šodienu un nākotnes vīziju, Db.lv informē Laura Karnīte Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departamenta direktores vietniece, Preses centra vadītāja.

Vērienīgais pasākums tiks atklāts Rīgas Kongresu namā plkst. 10.00, piedaloties Iekšlietu ministrijas valsts sekretāram Aivaram Straumem, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas deputātiem un Iekšlietu ministrijas vadības pārstāvjiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Dzintars Jakāns saistībā ar Muitas kriminālpārvaldes direktora Vladimira Vaškeviča slepkavības mēģinājumu medijiem izplatītajā paziņojumā akcentē: " Mūs šobrīd vēro - gan nozieguma vaininieki, cerot uz mūsu iekšējo vājumu un nedrošību, gan sabiedrība, kuras ekonomisko drošību un valsts robežu mēs sargājam. Taču mēs neļausim šim gadījumam mūs iebiedēt."

VID uzskata, ka Muitas kriminālpārvaldes direktora V. Vaškeviča slepkavības mēģinājums saistāms ar viņa profesionālo darbību, kuras rezultātā noziedzīgajiem grupējumiem ar katru gadu tiek nodarīti milzīgi zaudējumi, tiek pārtrauktas kontrabandas shēmas un organizēto grupējumu darbība. Par to liecinot arī pēdējo gadu statistika.

VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns: "Neslēpšu, ka notikušais ir liels šoks visiem Valsts ieņēmumu dienesta darbiniekiem, par situācijas nopietnību liecina arī valsts augstāko amatpersonu apņēmība piesaistīt lietas izmeklēšanai valsts augstākā līmeņa drošības iestādes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kalsnavas spirta rūpnīca, kas ir pārdzīvojusi īpašnieku bankrotu un maksātnespēju, joprojām kārto saistības ar kreditoriem, pēc modernizācijas rūpnīcā sākta zaļā jeb bioloģiskas izcelsmes etilspirta ražošana, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šobrīd Kalsnavas spirta rūpnīcā saimnieko SIA Biodegviela, kuras īpašnieki ir Kiprā reģistrēts ofšors. SIA Biodegviela, kas spirta rūpnīcas modernizācijā kopumā ir ieguldījusi 12 milj. eiro, ir uzsākusi biogāzes un bioetanola ražošanu, kā arī plāno sākt organiskas izcelsmes pārtikas ogļskābās gāzes tirdzniecību. Tuvākajā laikā plānots uzbūvēt graudu kalti, kuras izmaksas tiek lēstas ap 0,5 – 0,7 milj. eiro. Kalsnavas spirta rūpnīca sāka strādāt 1937. gadā, pašos pirmsākumos tā ražoja spirtu no kartupeļiem, kuru izmantoja kā degvielu automašīnām. Šobrīd Kalsnavas spirta rūpnīca ražo spirtu gan no kviešiem, gan no rudziem un piegādā spirtu lielākajiem Latvijas farmācijas uzņēmumiem - a/s Grindeks un a/s Olainfarm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Policijai liels nelegālā spirta ķēriens

, 20.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Policijas darbiniekiem atklājot divas nelegāla spirta glabātuves, no melnā tirgus izņemtas vairāk nekā 30 tonnas spirta. Akcīzes nodoklī vien par šo partiju nav nomaksāti aptuveni 247 tūkstoši latu.

Lielākais ķēriens policistiem bijis kādā Salaspils uzņēmuma teritorijā, kur vairākās garāžās tika atrasti 24 rezervuāri ar spirtu, kuru kopējā masa pārsniedza 24 tonnas. Policija nelegālā spirta glabātuvē ieradās līdz ar kādu vīrieti, kas bija iecerējis iegādāties reibinošo šķidrumu.

Šobrīd ir uzsākts kriminālprocess un aizturētas trīs personas, tajā skaitā uzņēmuma īpašnieks.

Mazāks, bet arī vērā ņemams nelegālā spirta daudzums – 7 tonnas tika atrastas Ogres rajonā.

Ekonomikas policijas pārvaldes priekšnieks Gatis Gudermanis norādīja, ka šis atradums ir ļoti būtisks, jo šādu pašu daudzumu nelegālā spirta policija atradusi visā pagājušajā gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Latvijas balzams: Rubļa kursa svārstības spirta kā izejvielas cenu nav jūtami ietekmējušas

LETA, 28.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan pagājušā gada nogalē Krievijas rublis piedzīvoja dramatisku kritumu, no kaimiņvalsts importējamā spirta cenu tas nav īpaši ietekmējis, atzina AS Latvijas balzams valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš.

«Izejvielas cenu ietekmēja divi faktori. Kad sākās rubļa vērtības lejupslīde, spirta cenas Krievijā sāka kāpt, vienlaikus, rubļus konvertējot eiro, spirta eksports izvērtās aizvien izdevīgāks. Savukārt šogad rublis ir stabilizējies, cena kļuvusi nedaudz lielāka, tomēr kopumā noticis izlīdzinājums un lielas atšķirības cenā nejūtam,» sacīja uzņēmuma vadītājs.

Viņš arī norādīja, ka Latvijas balzams iepērk vidēji 1,3 miljonus litru spirta mēnesī un izejviela vienādos daudzumos tiek pirkta Krievijā un Eiropas Savienībā, tomēr Krievijas spirts esot nedaudz dārgāks lielāko muitas nodevu dēļ.

«Tomēr šo proporciju nemainīsim, jo Krievijas spirtam ir izcili laba kvalitāte. To izmantojam atsevišķu premiālās klases dzērienu ražošanā, piemēram, Stolichnaya, Amber gold, Moskovskaya un citos,» atzina uzņēmuma vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Prezidents nosūta otrreizējai caurlūkošanai grozījumus Robežsardzes likumā

, 28.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Valsts prezidents Valdis Zatlers, izmantojot Valsts prezidentam Satversmes 71.pantā noteiktās tiesības, ir nosūtījis Saeimai otrreizējai caurlūkošanai šī gada 20.decembrī pieņemto likumu Grozījumi Robežsardzes likumā, informēja Prezidenta preses dienests.

Savā pamatojumā Valsts prezidents norāda: "Šā gada 20.decembrī Saeima, pieņemot likumu Grozījumi Robežsardzes likumā, atbalstīja Robežsardzes likuma papildināšanu ar 46.1 pantu ar nosaukumu Citas sociālās garantijas robežsargiem.

Minētā tiesību norma paredz robežsargiem tiesības ārpus kārtas iekārtot pirmsskolas izglītības iestādē savu bērnu sešu mēnešu laikā no lūguma iesniegšanas dienas.

Vēlos norādīt, ka pilnībā atbalstu nepieciešamību noteikt un nodrošināt papildus vai īpašas sociālās garantijas valsts dienestā nodarbinātajiem, lai piesaistītu kvalificētus darbiniekus, novērstu kadru trūkuma problēmu arī Latvijas attālākajās vietās, un radītu šajā dienestā strādājošiem viņu dienesta pienākumu raksturam atbilstošus darba apstākļus. Jo īpaši svarīgas šādas garantijas ir tām personām, kuras valsts dienestā tiek pakļautas pārcelšanai uz citu dienesta vietu ievērojot tā dēvēto rotācijas principu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Valsts Robežsardzes koledžā gatavo zelta robežsargus

Juris Paiders, speciāli Dienas Biznesam, 23.02.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzstādīt septiņas robežsargu skulptūras dabīgā izmērā, izlietojot 70 kg tīra sudraba katrai statujai, Latvijas valstij jau ir lētāk, nekā sagatavot vienu zemākā līmeņa augstākās izglītības kvalifikācijas robežsargu. Viens 2019. gada Valsts robežsardzes koledžas absolvents ar zemāko augstākās izglītības grādu mums visiem izmaksāja vairāk nekā 240 000 eiro.

DB 7. februāra rakstā Cik mums izmaksā viens valsts augstskolas absolvents? tikai aizsākts apskats par Latvijas augstskolās 2017. gadā uzsāktā augstskolu absolventu monitoringa rezultātiem, kurā es sāku analizēt valsts augstskolu, bet DB 14. februāra numurā arī privāto augstskolu rezultātus. Tagad ir turpinājums, kurā ir apskats par valsts koledžu izglītības rezultātiem.

Fragments no raksta

Ja augstskolas ir visai vienkārši salīdzināt, kaut vai vērtējot absolventu skaitu, tad salīdzināt valsts koledžas un koledžām atbilstošām valsts augstskolu aģentūrām nav tik vienkārši. Ir koledžas, kuras gatavo tikai 1. līmeņa profesionālās augstākās izglītības speciālistus, kas var veikt sarežģītu izpildītāja darbu, kā arī organizēt un vadīt citu speciālistu darbu (https://www.niid.lv/prof_kval), bet ir koledžas, kas vienlaicīgi sagatavo arī speciālistus ar profesionālo vidējo izglītību un arodizglītību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īsā laikā Baltkrievija no mūsu sadarbības partnera kļuvusi par krīzes un draudu avotu Latvijai, raksta laikraksts Diena. Rakstu sērijā tas ļaus ieskatīties, kā Baltkrievijas biznesa, kriminālā un politiskā vide mijiedarbojas un ietekmē nevien norises Baltkrievijas iekšienē, bet arī Latviju un citas Austrumeiropas un Centrāleiropas valstis.

Baltkrievijas Republikā saražotās tabakas produkcijas apjoms, pēc virknes ekspertu vērtējuma, vismaz divas reizes pārsniedz tās iekšējo patēriņu. Tas rada ideālus priekšnoteikumus gan oficiālajam tabakas izstrādājumu eksportam, gan arī to nelegālai izvešanai pāri robežai.

Raksts krievu valodā lasāms šeit: /uploads/manual/2022/01/20220117-0718-baltkrievijas-kontrabandas-vesture3-rus.pdf

XXI gadsimta pirmās desmitgades sākumā kļuva skaidri ieraugāms faktors, kas sekmēja līdz tam īpašu starptautisku ievērību neguvušu tabakas ražotāju, kā arī tabakas izstrādājumu kontrabandas strauju izaugsmi: lai kā par savu garšu tiktu nievātas zemākās kategorijas cigaretes, izrādījies, ka tieši tās pēdējās desmitgades laikā kļuvušas par īstu zelta āderi. Jo zemāka cena un akcīze nekā citās valstīs, jo tās izdevīgāk vest pāri robežām. Kontrabandas cigaretes no Baltkrievijas turpina plūst Rietumu virzienā. Eiropā ienākumi no nelegālās produkcijas ir ļoti augsti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būtisks cenu kāpums alkohola nozarē ietekmē galaproduktu cenu šogad.

Jau pērnā gada otrajā pusē būtiski cēlās cenas uz galvenajām izejvielām alkoholisko dzērienu ražotājiem – spirtu un vīnmateriālu, kas ietekmē gatavās produkcijas cenas. A/s Latvijas balzams (LB) loģistikas direktors Intars Geidāns informē, ka pagājušajā gadā diezgan būtiski kāpumu – par 30% uzrādīja spirta iepirkuma cenas Krievijā. Tas esot skaidrojams ar zināmu spirta deficītu, ko, savukārt, noteica sliktā graudaugu raža Krievijā un cenu kāpums, kā arī virkne Krievijas spirta ražotāju neizturēja licencēšanu.

Arī LB sajuta spirta iepirkuma cenas pieaugumu, jo tieši Krievijas alfa kvalitātes spirts tiek izmantots uzņēmuma portfelim ļoti būtiska dzēriena – degvīna Stolichnaya ražošanā. Pieprasījums pēc spirta Krievijā attiecīgi ietekmējis arī spirta cenas kāpumu Eiropā – cena vidēji augusi par 5-10% pērnā gada otrajā pusē. Pēc prognozēm spirta cenas varētu kāpt arī šogad, bet pašlaik ir grūti pateikt, cik liels varētu būt kāpums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Jaunpagasts plus spirta rūpnīcai otrajā izsolē izdevies atrast pircēju

LETA, 24.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bioetanola, pārtikas spirta un alkoholisko dzērienu ražotājas SIA Jaunpagasts plus spirta rūpnīcai Iecavā otrajā izsolē ar lejupejošu soli izdevies atrast pircēju, pastāstīja uzņēmuma pārstāvis ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesā Jānis Maršāns.

Viņš sacīja, ka Jaunpagasts plus spirta rūpnīcu bija pieteikušies iegādāties līdz 20 pretendentu, kas ir liels skaits, taču precīzu pretendentu skaitu viņš nevarēja nosaukt. Pēc Maršāna teiktā, izsolē uzvarēja un tiesības iegādāties Jaunpagasts plus spirta rūpnīcu ieguva pretendents, kurš solīja augstāko cenu.

Jaunpagasts plus pārstāvis ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesā sacīja, ka minētajam pretendentam mēneša laikā ir jāsamaksā solītā cena. «Pircējam ir dots mēnesis samaksāt. Ja mēneša laikā tiks samaksāts, darījums notiks,» teica Maršāns, piebilstot, ka Jaunpagasts plus spirta rūpnīcas pircēju un darījuma summu būs iespējams atklāt, tiklīdz tas būs noslēdzies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Būvēs aviācijas bāzi robežsardzei

, 01.12.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2006. gada 30. novembrī Valsts robežsardzes Galvenā pārvalde ar A/S UPB noslēdza līgumu par Valsts robežsardzes aviācijas bāzes būvniecību Ludzā, Db.lv informēja Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību dienesta galvenā inspektore Inese Bērziņa.

Saskaņā ar noslēgto līgumu uzņēmums uzbūvēs aviācijas bāzi līdz 2007. gada 1. augustam. Līguma summa ir 3 579 582.14 eiro (bez PVN).

Saskaņā ar iepirkuma procedūras rezultātiem un noslēgto līgumu Valsts robežsardzes aviācijas bāzes būvprojektēšanu Ludzā veica SIA Ozola& Bula, arhitektu birojs.

Pēc Aviācijas bāzes izbūves Ludzā Valsts robežsardzes Aviācijas dienests tiks nodrošināts ar piemērotām telpām Valsts robežsardzes gaisa kuģu glabāšanai un tehniskās apkopes/remontu veikšanai un spēs veikt helikopteru diennakts dežūru. Arī personālam būs iespēja pildīt dienesta pienākumus Eiropas Savienības standartiem atbilstošās telpās.

Aviācijas bāze tiks izbūvēta Šengenas konvencijas finanšu programmas projekta "Robežapsardzības mobilitātes uzlabošana, izveidojot Valsts robežsardzes aviācijas vienību" ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Biodegviela etilspirta ražotnē konstatēta nelegāla alkohola izplatīšana

LETA, 13.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija (VP) sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) izmeklēšanas rezultātā Jaunkalsnavā pieķērusi cilvēku grupu, kas SIA Biodegviela etilspirta ražotnē nodarbojusies ar nelegāla alkohola marķēšanu un izplatīšanu, preses konferencē pastāstīja VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Viņš skaidroja, ka decembra sākumā Valsts policijas Vidzemes reģiona Kriminālpolicijas biroja darbinieki, balstoties uz izmeklēšanā iegūtiem pierādījumiem, veica transportlīdzekļa aizturēšanu Madonas novada Kalsnavas pagasta Jaunkalsnavā, pie uzņēmuma SIA Biodegviela teritorijas. Tika konstatēts, ka automobilī bez jebkādiem komercdokumentiem tiek pārvadāti 700 litri spirta.

Papildu kratīšanu laikā uzņēmuma teritorijā tika uzieti transportlīdzekļi, kuros tika konstatētas vairāk nekā 1,3 tonnas etilspirta un jau marķēti alkoholiski dzērieni, kas bija paredzēti nelegālai pārdošanai. Pēc VP pārstāvju domām, ar šādām darbībām uzņēmums nodarbojas jau aptuveni pusgadu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kriminālprocesa ietvaros aizturētas vēl trīs amatpersonas

, 17.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot izmeklēšanu par kontrabandas organizēšanu un ievešanu, kriminālprocesa ietvaros šā gada 14.oktobrī tika aizturētas vēl 3 amatpersonas – Valsts ieņēmumu dienesta Latgales reģionālās iestādes Muitas maiņas priekšniece, vecākā muitas uzraudze un Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes Silenes robežkontroles punkta inspektors, Db.lv informēja Valsts robežsardzes Preses un sabiedrisko attiecību dienesta galvenā inspektore Kristīne Pētersone.

Kā jau ziņots, šā gada 21.septembrī Valsts robežsardzes Kriminālizmeklēšanas struktūrvienību amatpersonas par kontrabandas organizēšanu un ievešanu Latvijā aizturēja 3 civilpersonas – Latvijas valsts piederīgos un Valsts policijas Daugavpils pilsētas un rajona policijas pārvaldes amatpersonu.

Tālākās izmeklēšanas gaitā uz aizdomu pamata par noziedzīga nodarījuma, kas atbilst Krimināllikuma XXIV nodaļai "Noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā" izdarīšanu papildus aizturēti Valsts ieņēmumu dienesta Latgales reģionālās iestādes vecākais muitas uzraugs un trīs Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes Silenes robežkontroles punkta robežsargi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvaldes amatpersonas pēc saņemtās informācijas no Drošības policijas aizturējušas septiņas personas par 14,5 miljonu cigarešu un 239 litru degvīna kontrabandu, informē VID.

Aizturēto vidū ir divas muitas un divas robežsardzes amatpersonas. Par šo faktu šī gada 1.aprīlī sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 190.panta trešās daļas par kontrabandu lielos apmēros.

Šī gada 1.aprīlī VID Muitas policijas pārvaldes amatpersonas pēc saņemtās informācijas no Drošības policijas sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 190.panta trešās daļas par kontrabandu lielos apmēros ar kravas automobili no Krievijas Latvijā, izmantojot muitas kontroles punktu Terehova. Tika veiktas neatliekamās procesuālās darbības, kuru rezultātā aizturēti 14,5 miljoni dažādu marku cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes markām un 293 litri dažādu marku degvīna ar Krievijas akcīzes markām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju Kuldīgā izbrīna regulāras robežsardzes kontroles uzņēmumā

Māris Ķirsons, 13.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bērza saplākšņa ražotāju Kuldīgā SIA Stiga RM pārsteigušas robežsardzes regulārās pārbaudes rūpnīcā un vairāku darbinieku administratīva sodīšana par to, ka pasei beidzies derīguma termiņš vai nav deklarēta dzīvesvieta, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Lai pievērstu uzmanību šādai Valsts robežsardzes darbībai, SIA Stiga RM valdes loceklis Andris Ramoliņš uzrakstījis vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei, Ministru prezidentam Mārim Kučinskim un iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim.

Savā vēstulē A. Ramoliņš norāda, ka kopš 2014. gada, kad SIA Stiga RM pārņēma maksātnespējīgā uzņēmuma ražotni, tajā ieguldīti teju 30 milj. eiro un tiek plānotas vēl 7 milj. eiro investīcijas. Ražotnē nodarbināti 177 darbinieki, bet nākotnē to skaits pieaugs. Tomēr ar skumjām A. Ramoliņs atzīst, ka joprojām daudzas valsts institūcijas vēlas savu darbu organizēt represīvā un uzbrūkošā formā. Šāda situācija nav normāla. «Esam spiesti secināt, ka atsevišķas valsts iestādes, iespējams, pārkāpjot pilnvaras un neievērojot procedūras, sākušas īstenot agresīvu kontrolējošo darbību ne tikai pret uzņēmumiem, bet arī tieši pret darbiniekiem, tādējādi faktiski aizbiedējot jau tā trūkstošas darba rokas,» vēstulē raksta A. Ramoliņš. «Stiga RM viennozīmīgi piekrīt viedoklim, ka valstī jāvalda likumam un noteiktai kārtībai, bet iebilst pret formu, kādā institūcijas un ierēdņi, kurus algo nodokļu maksātāji, savas pilnvaras īsteno,» raksta A. Ramoliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Starptautiskajā kontrabandistu grupējumā iesaistītajiem robežsargiem kukuļos, iespējams, doti 5000 eiro

LETA, 16.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesen aizturētajiem Grebņevas robežkontroles punkta robežsargiem, kuri iesaistīti starptautiskā kontrabandistu grupējumā, kukuļos, iespējams, kopumā doti 5000 eiro.

Valsts robežsardzes preses pārstāve Kristīne Pētersone pastāstīja, ka starp aizturētajiem robežsargiem viens ir galvenais inspektors, divi vecākie inspektori, trīs inspektori un divi jaunākie inspektori. Četri robežsargi atvaļinājušies, diviem robežsargiem piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums, bet diviem ir piemērots drošības līdzeklis, kas saistīts ar noteikta veida pienākumu veikšanas aizliegumu Valsts robežsardzē, tostarp veikt robežkontroli.

Viņa skaidroja, ka pierādījumi nostiprināti pērn decembrī un šogad. Šobrīd nav informācijas par noziegumos iesaistīto personu kopējo noziedzīgo darbību rezultātā gūto peļņas apmēru saistībā ar automašīnu ar mainītiem identifikācijas numuriem nogādāšanu no Eiropas Savienības uz Krieviju un muitošanai pakļauto preču kontrabandu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pēdējā laika «skaļāko» Latvijas noziedznieku Tokaho notver ar termovizora palīdzību

Dienas Bizness, 04.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim bēguļojošo Ralfu Tokaho, kuru apsūdz bruņotas laupīšanas izdarīšanā Rēzeknē, izdevies atrast izmantojot robežsardzes helikoptera termovizoru.

Valsts robežsardzes Galvenā pārvalde norāda, ka, izmantojot robežsardzes helikoptera nakts redzamības iekārtu – termovizoru, tika konstatēts siltuma izdales avots kādā Rēzeknes pilsētas nomales dārza mājiņā. Pārbaudei uz doto objektu tika nosūtīta robežsargu grupa, kas dārza mājiņā konstatēja gulošu personu. Persona - Ralfs Tokaho - tika aizturēta un nodota Valsts policijai (VP).

Valsts robežsardzes priekšnieks ģenerālis Normunds Garbars izteicis palīdzību robežsardzes personālam par profesionalitāti un efektīvu sadarbību ar VP aizvadītās nakts kopējā operācijā, aizturot policijas meklēšanā izsludināto personu. N. Garbars norādīja, ka šis gadījums apliecina robežsargu teicamo profesionālo sagatavotību un dienesta rīcībā esošās tehnikas prasmīgu pielietošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VID Muitas kriminālpārvalde kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūta divus kriminālprocesus par juvelierizstrādājumu kontrabandu 50 000 latu apmērā

Ar vienas nedēļas intervālu – šī gada 15. un 22. augustā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja divus kriminālprocesus par vairāk kā 50 000 latu vērtu zelta un sudraba juvelierizstrādājumu kontrabandu.

Viens no kriminālprocesiem tika uzsākts šī gada jūnijā, kad VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki lidostā Rīga aizturēja kādu Lietuvas pilsoni, kurš nedeklarējot centās Latvijas Republikas muitas teritorijā ievest aptuveni divus kilogramus zelta un sudraba juvelierizstrādājumu 20 000 latu vērtībā.

Minētā persona šķērsoja lidostas zaļo koridoru, tādējādi apliecinot, ka viņa bagāžā nav deklarējamu preču. Taču, pārbaudot personas bagāžu, VID darbiniekiem radās aizdomas par iespējamu kontrabandu un tika nolemts veikt personas apskati. Tās laikā tika atklāts, ka aizturētais ar elastīgām saitēm potīšu daļā zem biksēm ir piestiprinājis divus maisiņus, kuros atrodas dažāda veida zelta un sudraba juvelierizstrādājumi. Pārkāpējs juvelierizstrādājumus bija iegādājies Turcijā un tos bija paredzēts realizēt viņa paziņam piederošā uzņēmumā Lietuvā. Kriminālprocess kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīts pēc Krimināllikuma 190. panta 2. daļas – par kontrabandu lielā apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Vakardienas grautiņu laikā Vecrīgā aizturēti 106 cilvēki. Pēc medicīniskās palīdzības vērsušies 8 policijas darbinieki, kuru skaits vēl varētu pieaugt. Tāpat bojātas 6 pašvaldības policijas automašīnas, 4 militārās policijas automašīnas un 4 Valsts policijas automašīnas, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Andris Dzenis.

Vecrīgas grautiņos aizturēti 106 cilvēkiVecrīgas grautiņos aizturēti 106 cilvēkiViņš arī atzina, ka policija ir darījusi visu iespējamo, lai neizraisītu kādas papildus provokācijas, vienlaikus norādot, ka turpmāk, skatot jautājumu par atļauju izsniegšanu mītiņu rīkošanai Doma laukumā - Rīgas sirdī - būtu nopietni jāizvērtē drošības pasākumi.

A. Dzenis izvairījās vērtēt policijas rīcību. "Kopš es strādāju, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka amatā šī bija pirmā reize, kad tika izsludināts trauksmes stāvoklis Rīgā," norādīja A. Dzenis.

Komentāri

Pievienot komentāru