Citas ziņas

Parādsaistībām domino efekts

Irēna Zandere, 67084443, 27.03.2008

"Ir gadījumi, kad pat pašvaldības nesamaksā būvniekiem," saka SIA Inkasso Latvija valdes locekle Ilze Sinkēviča.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Lai atgūtu naudu no būvniekiem un būvniecības materiālu tirgotājiem, uzņēmēji masveidā vēršas parādu piedziņas firmās.

Ar būvniecību saistītie uzņēmumi nespēj samaksāt ne kreditoriem, ne cits citam. Būvniecības apjomi Latvijā šogad varētu kristies par 30%, salīdzinot ar pērnā gada apjomiem, Db prognozēja būvkompānijas SIA Skonto Būve valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis. Īstais krituma apmērs būšot jūtams gada vidū. Taču negatīvās sekas parādījušās jau tagad – Db aptaujātās parādu piedziņas firmas apgalvo, ka parādnieku lielu daļu veido būvnieki.

Kā pie igauņiem

Tas sācies jau 2007. gada beigās. Db rakstīja (13.03.2008.), ka līdzīgā situācijā nonākusi Igaunija, kur liela daļa parādu piedziņas prasību vērstas pret būvniekiem. Prognozē, ka, Igaunijas ekonomikai atdziestot, arvien biežāka būs kompāniju un privātpersonu maksātnespēja, kuras dēļ aizdevēji būs spiesti vērsties pie parādu piedzinējiem. Lēnākas attīstības un zemāka patēriņa ciklā ieiet arī Latvijas ekonomika. Par to liecina iekšzemes kopprodukta pieauguma (IKP) tempu krasais samazinājums pērnā gada ceturtajā ceturksnī līdz 8% un februāra dramatiski augstā gada inflācija – 16,7%. No otras puses, būvniecības apjomi Latvijā pērn sasniedza 1,6 miljardus Ls, kas salīdzināmajās cenās bija par 12,8 % vairāk nekā 2006. gadā.

Ķēdes reakcija

"Jūtams, ka krīze ir, var just, ka būvniekiem un materiālu piegādātājiem ir problēmas. Tās sākās pagājušā gada beigās, tagad ir jau pirmās maksātnespējas lietas. Viens otram viņi ir parādā, tur ir ķēdes reakcija – ja nav pircēja vienam objektam, ģenerāluzņēmējs nevar samaksāt apakšuzņēmējam," Db atzina parādu piedziņas kompānijas SIA Intrum Justitia valdes locekle Agnese Priedīte.

Uz būvnieku saistītajiem parādiem norādīja arī SIA Inkasso Latvija valdes locekle Ilze Sinkēviča: "Būvuzņēmēji viens uz otru paļaujas – teica, ka samaksās, bet nemaksā, rodas ķēdes reakcija. Ir gadījumi, kad pat pašvaldības nesamaksā būvniekiem. Šogad no visām parādu piedziņas lietām būvuzņēmēji ir 30 – 40%, kurpretī pagājušā gada pirmajos mēnešos – ap 20%." I. Sinkēviča uzskata, ka šāda situācija izveidojusies būvniecības krituma un valsts ekonomiskās situācijas dēļ. Šos iemeslus, kā arī inflāciju, tādā vai citādā secībā sarindoja arī citi parādu piedziņas profesionāļi. "Šogad samazinās ekonomiskās attīstības tempi, vairāku nozaru uzņēmumi saskaras ar nopietnām grūtībām, kas apdraud to izdzīvošanu. Šāda vide rada būtisku kavēto maksājumu pieaugumu un parādu rašanos," Db stāstīja vienas no lielākajām parādu piedziņas firmām – SIA Creditreform Latvija valdes loceklis Māris Baidekalns. Creditreform Latvija no savas pieredzes apstiprināja, ka parādā palikušo būvnieku skaits pieaug. SIA Julianus Inkasso Latvija valdes priekšsēdētājs Jānis Ozerskis kā būvniecības maksātnespējas sākumu nosauca tieši 2007. gada pēdējo ceturksni. "Ja salīdzina ar citām nozarēm, tad būvnieki ir vislielākais īpatsvars," tā J. Ozerskis. "Lietas ir ienākušas, tas saistīts ar to, ka projektus iesaldēja. No potenciālajiem klientiem 65% līdz 70% interesējas, kā dabūt naudu no būvniekiem, bet ļoti sarežģīti no viņiem piedzīt," sacīja SIA Incure Inkasso Latvia tirdzniecības pārstāve Svetlana Kuļiņenko. To netieši apstiprina arī SIA Bergs Inkaso K valdes priekšsēdētāja Kalvja Zariņa teiktais: "Pieaudzis bezcerīgo būvnieku – parādnieku skaits, un visiem lielajiem un vidējiem būvuzņēmējiem jau ir konstatējama viena, divas maksātnespējas pazīmes, piemēram, nespēja norēķināties ar kreditoriem."

Milzīgas summas

Summas, ko būvuzņēmēji palikuši parādā, rakstāmas ar vairākām nullēm. K. Zariņš novērojis, ka pēdējo divu – trīs mēnešu laikā palielinājies gan parādā palikušo būvuzņēmumu skaits, gan parādu apjomi: "Tie ir vairāki desmiti tūkstoši, bet vēl biežāk – vairāki simti tūkstoši." Viņš prognozēja, ka daudzi uzņēmumi bankrotēs, atstājot nepabeigtus projektus. Desmiti tūkstošu – tāda apmēra parādus būvniekiem zināja nosaukt arī A. Priedīte. "Varu ieteikt būvniekiem, lai domā, ko darīt, nevis sola un nemaksā. Pašiem jārunā ar saviem kreditoriem," tā A. Priedīte.

Apgrozījums aug

Parādu piedziņas lietu skaits pieaug ne tikai uz būvnieku rēķina vien. Creditreform Latvija šogad plāno gan parādu skaita kāpumu, gan savas veiktspējas pieaugumu. "Tendence ir jūtama – aizvien vairāk uzņēmumu izvēlas efektīvāku parādu piedziņas modeli, izmantojot parādu piedziņas firmu pieredzi un zināšanas. Pēc 2006. gada finanšu datiem, vadošo kredītmenedžmenta firmu apgrozījums pieauga vidēji par 17%," sacīja M. Baidekalns. Dati par pērno gadu vēl nav apkopoti, taču M. Baidekalns pieļauj, ka apgrozījums audzis vēl straujāk. "Salīdzinot ar 2006. gadu, pērn noslēgti par 4,5 % vairāk līgumu. Kopējais parādu piedziņai nodoto lietu skaits pieauga par 30%. Salīdzinot ar pērnā gada sākumu, šogad ir pieaugums līdz pat 70 %. Palielinājies arī parāda apmērs, kas nodots parādu piedziņai. Pērn vidēji parāda lielums svārstījās ap 1000 – 1500 Ls, bet šobrīd jau 2000 – 5000 Ls robežās," kāpumu apstiprina I. Sinkēvičas teiktais. Var prognozēt, ka Latvijā, tāpat kā Igaunijā, parādu piedzinējiem sāksies ziedu laiki. Db jau rakstīja, ka Igaunijā piedzenamās summas apjoms audzis par 20% – 44%, salīdzinot ar 2007. gadu.

Jādomā valstiski

M. Baidekalns uzskata, ka nepieciešams valsts līmenī apzināties – kavētie maksājumi un parādu piedziņa nav tikai divu biznesa partneru lieta. "Parādi un to izraisītās sekas ietekmē jebkuras valsts ekonomiku un bezdarba līmeni. Analizējot situāciju ar kavētajiem maksājumiem un parādiem, iespējams diezgan precīzi diagnosticēt biznesa vides problēmas un tendences," saka M. Baidekalns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dzīvojošajiem nodokļu maksātājiem, kurus atbrīvos no parādsaistībām 860 līdz 5000 eiro apjomā, nebūs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis par atlaisto parādu.

To paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē akceptētie grozījumi iedzīvotāju ienākuma nodokļa un uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā. Iecerēts, ka vairāku likumprojektu pakete – "Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām" likumprojekts, grozījumi Civilprocesa likumā, Maksātnespējas likumā, likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru", Notariāta likumā, likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" un "Uzņēmumu ienākuma nodokļa" likumā spēkā stāsies 2021.gada 1. janvārī. Atbildīgās komisijas deputātiem iebildumu nebija un attiecīgie grozījumi tiks skatīti Saeimas plenārsēdē. Likumprojekts "Fiziskās personas atbrīvošana no parādsaistībām" izstrādāts tādām finansiālās grūtībās esošām personām, kuras vēlas, bet nespēj segt savas parādsaistības, un kurām objektīvi nav iespējams piekļūt Maksātnespējas likumā regulētajam fiziskās personas maksātnespējas procesam. Fiziskās personas maksātnespējas procesa piemērošanai paredzētais slieksnis pašlaik ir 5000 eiro, un šāda maksātnespējas procesa ierosināšanai nepieciešami ir aptuveni 1200 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nerezidentu banku slēgšanas Latvijas zaudējumi būs teju 600 miljoni eiro gadā

«Sarkano kartīti» esam saņēmuši tikai mēs, Lielbritānijā tiek rādītas dažas «dzeltenās kartītes», bet stingrs «nē» Krievijas kapitālam nekur Rietumu pasaulē nav pateikts. Tas, protams, liek uzdot jautājumu – vai tomēr mums nebija un nav iespējams saglabāt šo ārvalstu finanšu pakalpojumu nozari? – jautā bijušais ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis, sakot, ka nerezidentu banku nozares kopējā pievienotā vērtība, pēc Deloitte pētījuma, 2016. gadā bija 592 miljoni eiro. Un kāda vēl ir netiešā ietekme?

Vjačeslavs Dombrovskis

Foto: Zane Bitere/LETA

Sākoties notikumiem, kuri, kā tagad redzams, ir sākums visas Latvijas finanšu eksporta nozares likvidācijai, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola teica, ka ABLV neesot «sistēmiskas ietekmes» uz Latvijas tautsaimniecību. Vai tā bija sabiedrības apzināta maldināšana?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nodokļu maksātājam grib dot iespēju atbrīvoties no relatīvi nelielām parādsaistībām – 2000 līdz 5000 eiro

To paredz Saeimas plenārsēdes darba kārtībā iekļautais Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likumprojekts, kam tiek piedāvāts spēkā stāšanās laiks – 2020. gada 1. janvāris.

Par to, kāds būs parlamentāriešu vairākuma lēmums, pašlaik skaidrības nav, jo to ierosināja pašlaik opozīcijā esošās ZZS Saeimas deputāti.

Likumprojekta anotācijā, atsaucoties uz Latvijas Finanšu nozares asociācijas datiem, norādīts, ka parādnieku skaits ar kavētām parādsaistībām, kas pārsniedz 200 eiro, ir aptuveni 170 000, no tiem aptuveni 40 000 fizisko personu parādsaistības pārsniedz 2000 eiro, aptuveni 25 000 fizisko personu parādsaistības ir no 2000 līdz 5000 eiro. Fiziskās personas maksātnespējas procesa piemērošanai paredzētais slieksnis pašlaik ir 5000 eiro, un šāda maksātnespējas procesa ierosināšanai nepieciešami ir aptuveni 1200 eiro. Pie zvērinātu tiesu izpildītājiem šobrīd atrodas apmēram 188 000 prasību pieteikumi pret fiziskām personām (līgumsodi, zaudējumi). Parādu atguvējiem 2016. gadā nodots 1,1 miljons lietu, no kurām 52% - parādi dažādiem pakalpojumu sniedzējiem, 35% – parādi citiem licencētiem kreditoriem un 13% – parādi kredītiestādēm. Šāds parādnieku skaits, kuriem ir grūtības izpildīt saistības, rada sistēmisku motivāciju minētajām personām meklēt iespēju saņemt darba samaksu veidā, kas veicina ēnu ekonomiku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bārmeņu biedrība Lords of Liquids nolēmusi pārspēt pasaules rekordu domino šotu šovā.

Domino šots notiks 11. jūnijā 23.00 , tirdzniecības centrā Dauga, Ogrē. Domino šotu šova būtība ir balstīta uz domino kauliņu gāšanās principa – pirmā krītošā šota glāze pagrūž katru nākamo glāzi, izraisot ķēdes reakciju, kuras rezultātā apgāžas visas ar krāsainu dzērienu pildītās glāzes. Taču viss nav tik vienkārši – mazās šotu glāzes ir saliktas uz lielāku kokteiļu glāžu malām, tā, lai, tās gāžoties, katra ar plunkšķi iekristu savā kokteiļa glāzē un izveidotu kokteili. Šī trika sarežģītākā daļa ir tā sagatavošana – glāžu pieliešana un to novietošana vajadzīgajā pozīcijā tā, lai neviena mazā glāze neiekristu lielajā priekšlaicīgi vai arī nebūtu pārāk stabila un nepārtrauktu ķēdes reakciju. Šobrīd zināmais domino šotu šova pasaules rekords ir 1007 kokteiļi. Par godu tirdzniecības centra Dauga gada jubilejai bārmeņu biedrība Lords of Liquids nolēmusi veidot Dauga World Record Team un pārspēt rekordu tikai par četriem kokteiļiem, lai savu un Latvijas vārdu pasaules rekordu grāmatās ierakstītu ar apaļu ciparu 1111. Tik liela domino šova veiksmīgai norisei ir vajadzīgas ne vien 2222 divu dažādu veidu glāzes, bet arī 300 litri kokteiļu sastāvdaļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Kāda ir naftas cenas netiešā ietekme uz inflāciju Latvijā?

Latvijas Bankas ekonomisti Oļegs Tkačevs un Andrejs Bessonovs, 31.01.2017

1. attēls. 10% naftas šoka ietekme uz ražotāju cenām nozaru griezumā

Avots: Centrālā statistikas pārvalde (CSP), World Input Output Database, Latvijas Bankas novērtējums

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo divu gadu laikā naftas cena pasaules tirgos ir nozīmīgi samazinājusies. To savos maciņos izjutuši arī Latvijas patērētāji. Vai drīkstam pie šīs sajūtas pierast vai tomēr jāgatavojas naftas cenu kāpumam?

2015. gadā naftas cenas kritums sasniedza 47%, samazinājumu, tam turpinoties arī 2016. gada sākumā. Savukārt 2016. gadā beigās - pēc sarunām starp nozīmīgākajiem spēlētājiem starptautiskajā naftas tirgū - iezīmējās naftas cenas kāpuma tendence. Šādas naftas cenas pārmaiņas atstāj ietekmi uz Latvijas inflācijas līmeni divos veidos:

tiešā veidā (mainot degvielas cenu, kā arī dabasgāzes un siltumenerģijas tarifus);

netiešā veidā (paaugstinot/samazinot preču un pakalpojumu ražošanas izmaksas un tādējādi arī to cenas).

Tiešā veidā radīto ietekmi Latvijas patērētāji izjūt diezgan ātri (piemēram, 85% no naftas cenas palielinājuma/samazinājuma benzīna un dīzeļdegvielas cenās atspoguļojas apmēram divu mēnešu laikā). Taču preču un pakalpojumu cenu korekcija var aizņemt noteiktu laiku, kamēr uzņēmēji pārnes enerģijas cenu izmaiņas uz pārdošanas cenām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Fazer iegādājas zīmolus Domino, Jaffa un Fanipala

Lelde Petrāne, 29.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Fazer Group iegādājusies zīmolus Domino, Jaffa un Fanipala. Ar šo zīmolu pārņemšanu Fazer nostiprina tirgus pozīcijas cepumu tirgū un saskata lielu potenciālu tālākai attīstībai.

Fazer paplašina savu cepumu sortimentu, no uzņēmuma Mondelez iegādājoties cepumu zīmolus Domino, Jaffa un Fanipala. Minēto zīmolu pārņemšana ir turpinājums 2012. gadā veiktajai cepumu ražošanas pārņemšanai no uzņēmuma Kraft Foods (šobrīd Mondelez) Somijas pilsētā Vantā. Domino ir atzīts par vērtīgāko zīmolu cepumu kategorijā Somijā.

Fazer ir ilglaicīga pieredze cepumu biznesā - cepumi tika ražoti laikā no 1929. līdz 1995. gadam. Cepumi Domino sākti ražot 1953. gadā, Jaffa – 1969. gadā, bet Fanipala – 1997. gadā.

Šā gada septembrī apritēs 125 gadi, kopš zviedru izcelsmes uzņēmējs Karls Fazers (Karl Fazer) atvēra savu franču–krievu kafejnīcu Helsinku centrā. Šobrīd Fazer ir viens no Somijas pazīstamākajiem uzņēmumiem. Fazer cepumu ražotne atrodas Vantā (Vantaa), un tajā strādā ap 80 darbinieku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītais gads bijis sestais gads pēc kārtas, kad turpināja sarukt ierosināto maksātnespējas procesu skaits, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

2021.gadā ierosināti 1172 maksātnespējas procesi, kas ir par 205 mazāk nekā gadu iepriekš. Samazinājies gan juridiskām, gan fiziskām personām reģistrēto procesu skaits.

"Lursoft" informē, ka pēdējos gados vērojama tendences samazināties juridisko personu maksātnespēju skaitam, taču Covid-19 pandēmijas ietekmē kritums pēdējos divos gados bijis vēl straujāks, ko sekmējuši valstī noteiktie maksātnespēju moratoriji, ierobežojot kreditoru tiesības iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumus.

To apliecina arī juridisko personu maksātnespēju īpatsvars. Ja vēl 2019.gadā juridisko personu maksātnespēju process veidoja 31,38% no kopējā procesu skaita, tad 2020.gadā to īpatsvars bija samazinājies līdz 27,16%, bet pērn - jau līdz 20,73%. Pagājušajā gadā juridiskām personām ierosināti 243 maksātnespējas procesi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dzīvojošajiem nodokļu maksātājiem jau no 2021. gada varētu būt iespēja atbrīvoties no parādsaistībām 2000 līdz 5000 eiro apjomā, bet vajadzēs apgūt finanšu pratību un pildīt saistības, citādāk parādi atjaunosies.

To paredz Tieslietu ministrijas izstrādātā un Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātā septiņu likumprojektu pakete – Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likumprojekts, grozījumi Civilprocesa likumā, Maksātnespējas likumā, likumā Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru, Notariāta likumā, likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli un Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā.

Pieteikumu par atbrīvošanu no parādsaistībām vērtēs zvērināts notārs, taču pirms pieteikuma izskatīšanas fiziskai personai būs pienākums apgūt finanšu pratības kursus. Sūdzību par zvērināta notāra rīcību vai pieņemto lēmumu skatīs tiesa.

DB aptaujātajiem ir daudz jautājumu, un gaidāmas diskusijas. Mazo parādu kreditoriem ir jautājumi par to, kāpēc uz viņu rēķina būtu jānoraksta kādi parādi, un arī, kā šāda atbrīvošana no parādiem ietekmēs šos cilvēkus un vai šis pasākums neizvērtīsies par stimulatoru jaunu parādu radīšanai. Ir jautājumi par to, kādiem parādniekiem varētu tikt dota iespēja atbrīvoties no parādiem. Piemēram, vai tas attieksies uz studentu, kurš saņēmis studiju kredītu, vai situāciju, kad cilvēks aizņēmies no citas fiziskas personas 2000 eiro un nevēlas (nespēj) atmaksāt parādu. Vai tas ir domāts sabiedrības daļai, kuri ir tā dēvēto ātro kredītu ņēmēji? Valda uzskats, ka šādi var veicināt tiesisko nihilismu – nepildīt uzņemtās saistības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nulles deklarācija

Iesniegtas 4 415 nulles deklarācijas

Dienas Bizness, 21.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 2012.gada 19.martam Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniegtas 4 415 mantiskā stāvokļa deklarācijas, no kurām 1 290 iesniegtas pagājušajā nedēļā.

Iesniedzot mantiskā stāvokļa deklarāciju, visbiežāk iedzīvotāji interesējušies par aizdevumu un aizņēmumu darījumu deklarēšanu, skaidras naudas uzkrājumu deklarēšanu, kā arī par vispārīga rakstura jautājumiem.

Ņemot vērā iedzīvotāju uzdotos neskaidros jautājumus par aizdevumu un aizņēmumu norādīšanu mantiskā stāvokļa deklarācijā, VID atgādina, ka fiziskām personām ir pienākums iesniegt mantiskā stāvokļa deklarāciju, ja tām ir neatmaksāti aizņēmumi (kredīti) vai citas parādsaistības, kuru kopējās summas neatmaksātā daļa 2011. gada 31. decembra pulksten 24:00 pārsniedza 10 000 latus vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā atbilstoši Latvijas Bankas noteiktajam valūtas kursam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Fiskālie noteikumi – ekonomiskās stabilitātes stūrakmens?

Latvijas Bankas ekonomisti Kārlis Vilerts un Oļegs, 26.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālā finanšu krīze eirozonā bija ilgāka un smagāka nekā vairumā citu attīstīto valstu. Periodā no 2011. līdz 2013. gadam, kad ASV jau atradās uz atkopšanās ceļa, eiro zona piedzīvoja atkārtotu satricinājumu – valdību parādu krīzi Dienvideiropā, ko izraisīja investoru bažas par atsevišķu dalībvalstu valdību parādu līmeni un politisko spēku nevēlēšanos to mazināt.

Atbildes reakcija, lai atjaunotu tirgus dalībnieku ticību eiro zonai un atsevišķām tās valstīm, bija starpvalstu vienošanās, kuras ietvaros dalībvalstis apņēmās stiprināt publisko finanšu regulējumu, nosakot budžeta bilances mērķus un citus fiskālās politikas noteikumus. Rezultātā ievērojami pieauga valstu skaits, kuru publiskās finanses ierobežo fiskālie noteikumi, – 2015. gadā fiskālie noteikumi bija ieviesti 18 no 19 eiro zonas valstīm un 25 no 28 Eiropas Savienības (ES) valstīm.

Lai gan fiskālie noteikumi (fiscal rules) ir plaši slavēti par to spējām ierobežot valdības iespējas dzīvot pāri saviem līdzekļiem, to ietekme uz piekoptās politikas un ekonomisko stabilitāti nav viennozīmīga. No vienas puses, skaitliski noteikumi (tādi kā budžeta bilances mērķis) mazina fiskālās politikas nenoteiktību, kam vajadzētu mazināt iedzīvotājiem tik nepatīkamo ekonomikas svārstīgumu. No otras puses, sasienot valdības rokas, tie varētu radīt arī gluži pretēju efektu - ierobežot veidus, kā ar budžeta palīdzību izlīdzināt ekonomisko ciklu (bremzēt pārkaršanu vai cīnīties ar recesiju).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV picēriju ķēde Domino's Pizza ir paziņojusi, ka gatavojas uz mēness atvērt restorānu. Ar šo iniciatīvu nākusi klajā picēriju ķēdes Japānas nodaļa.

Kompānija aprēķinājusi, ka picērijas celšana uz mēness izmaksās aptuveni 22 miljardus ASV dolāru. No šīs summas aptuveni 7,3 miljardi tiks veltīti, lai uz zemes pavadoni, transportētu 70 tonnas smagus celtniecības materiālus un picu pagatavošanas iekārtas. Materiālus uz mēnesi plānots nogādāt 15 raķetēs.

Topošās picērijas ēku, kas tiks izveidota kupola formā, izstrādās Japānas būvuzņēmums Maeda Corp. Paredzēts, ka kupola diametrs būs 26 metrus un ēkā mitināsies arī picērijas darbinieki.

«Par šo projektu mēs sākām domāt jau pagājušajā gadā, tomēr vēl neesam izlēmuši, kad restorāns varētu atvērties,» laikrakstam The Daily Telegraph pastāstīja Domino’s Japānas nodaļas pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: Atvieglo mūzikas apgūšanu

Kristīne Stepiņa, 05.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Klavierskolotāja radījusi mācību līdzekļus ar spēles elementiem, lai atvieglotu mūzikas apgūšanu

Tiem, kas padziļināti apgūst mūziku, bez mācību grāmatām ir pieejami vēl dažādi rīki – digitālie materiāli, aplikācijas. Kristīne Ozola ir izstrādājusi nošu puzli un tonalitāšu domino, ko var izmantot bērnudārznieki, mūzikas skolu audzēkņi, kā arī tie, kuri zinības apgūst pašmācības ceļā.

Interese liela

Individuālā uzņēmuma Sanctus vadītāja K. Ozola astoņus gadus ir strādājusi par mūzikas pedagoģi, skolojot dažāda vecuma audzēkņus. Viņa ir meklējusi dažādas iespējas, kā padarīt mācīšanos interesantāku, bērniem saistošāku un aizraujošu. «Strādājot ar sešgadniekiem, kuri gatavojās doties uz mūzikas skolu, vajadzēja mācīt notis atpazīt nošu līnijās. Sagriezu bērniem notis no papīra gabaliņiem, un tā, kopā dziedot, krāsojot, meklējot atšķirības starp notīm, radās ideja par nošu puzli. Sāku to veidot, sākumā no papīra, bet gabaliņi labi neturējās kopā, ātri nobružājās. Radās ideja izveidot mācību līdzekli – spēli, kas būtu gana praktiska un palīdzētu apgūt mūzikas teorijas pamatelementus,» stāsta K. Ozola. Viņa uzmeklēja uzņēmumu, kas piedāvāja šo spēli ražot no organiskā stikla. «Šis materiāls neplīst, ja nosmērējas, var viegli notīrīt, uz puzles gabaliņiem var pat izliet glāzi dzēriena, jo šķidrums tam nekaitē,» vērtē K. Ozola. Vēlāk radās ideja par domino, ar kura palīdzību bērniem var mācīt salikt augošā secībā tonalitātes. Tāpat mūzikas mācīšanos atvieglo arī kvintu un kvartu aplis, kas ir špikeris tonalitātēm. Mācību līdzekļus ražo SIA For all Tastes. Šobrīd tos izmanto Gulbenes mūzikas skolā, Siguldas mūzikas un mākslas skolā Baltais flīģelis, Ropažu mūzikas skolā, Berģu mūzikas un mākslas skolā, Augusta Dombrovska mūzikas skolā u.c., kā arī interešu izglītības pulciņos. Tos iegādājas vecāki, lai kopā ar bērniem mūziku mācītos mājās, kā arī tos izmanto dažādās radošajās darbnīcās, kuras K. Ozola organizē Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Kalnciema kvartāla mākslas galerijā u.c. Ar mācību līdzekļiem viņa iepazīstina dažādos reģionālos mūzikas semināros, kā arī sociālajos tīklos. Tie tika prezentēti arī Latvijas Nacionālajā kultūras centrā Latvijas mūzikas skolu mūzikas pasniedzēju un direktoru vidū. K. Ozola atzīst, ka mācību materiāli skolās ir novecojuši, tiem vajadzētu būt interesantākiem, uzmanību piesaistošiem un vairāk motivējošiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Laimē otro automašīnu nepilna pusgada laikā

, 21.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

20.janvāra SuperBingo TV šovā, Domino spēlē tika laimēta automašīna Škoda Fabia New. To savā īpašumā ieguva Veronika Pudule no Gulbenes, informēja Latvijas Loto tirdzniecības un mārketinga direktors Edgars Lediņš.

Domino spēles noteikumi paredz, ka auditorijas spēļu dalībnieks TV studijā sacenšas ar spēlētāju otrpus TV ekrānam, kurš ir iesūtījis dalībai izlozē nelaimējušu loterijas biļešu Domino un SuperBingo komplektu, un tiek noskaidrots ar izlozes palīdzību. Veronika Pudule šajā izlozē spēlēja otrpus TV ekrānam un par savu laimestu varēja pārliecināties, vērojot SuperBingo izlozi televīzijā.

Pirms nepilna pusgada – 2007.gada 15.septembra SuperBingo izlozē, Veronika Pudule līdzīgā veidā – iesūtot izlozei nelaimējušu biļešu komplektu un vērojot izlozi televizorā, TV auditorijas spēlē Ceļojumu spēle laimēja automašīnu Toyota Yaris.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biedrība "Taureņa efekts" kļuvusi par pirmo labdarības organizāciju Latvijā, kas ziedojumus pieņem arī alternatīvā formātā: turpmāk ziedotājiem būs iespēja atbalstīt biedrību arī bartereiro veidā.

"Mēs pastāvīgi paplašinām iespējas veikt ziedojumus. Tagad mūsu biedrība ir kļuvusi arī par ABSI, lielākās FinTech tirdzniecības platformas Ziemeļeiropā, tirdzniecības platformas dalībnieku, un var pieņemt ziedojumus bartereiro veidā," saka Olga Kazaka, "Taureņa efekts" līdzdibinātāja.

Ziedojumi dažādos alternatīvos formātos jau sen vairs nav jaunums daudzviet pasaulē, tomēr Latvijā tā joprojām nav izplatīta prakse.

"Mēs varam un mums ir jāstrādā pie tā, lai nodrošinātu ikvienam pēc iespējas ērtākas ziedojuma metodes. Progresīvās valstīs jau sen ir populāri ziedojumi virtuālajā valūtā: UNICEF sniedz iespēju ziedot Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) un Litecoin (LTC) veidā. Pēc ANO Bērnu fonda datiem, kriptovalūtas ziedojumi pozitīvi ietekmē bērnu dzīvi visā pasaulē: tie palīdz nodrošināt izglītību Sīrijas konflikta laikā, piegādāt pārtiku Klusā okeāna reģiona valstīs un atbrīvot bērnus no militārā dienesta Dienvidsudānā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Fizisku personu maksātnespējas process Latvijā jau pašlaik ir pieejamāks nekā Igaunijā vai Lietuvā, bet maksātnespējas procesa termiņš – 2,5–4 gadi – ir viens no īsākajiem Eiropā.

Tā liecina ZAB Borenius pētījums par fizisku personu maksātnespējas procedūrām ārvalstīs. Tajā secināts, ka Latvijā nebūt nav tie stingrākie nosacījumi un prasības fizisku personu maksātnespējas procesam, jo vairākās valstīs tas ir faktiski nepieejams, bet tajās, kurās sākotnēji prasības šķiet liberālākas nekā Latvijā, tomēr tās bieži vien ir drakoniskākas. To, ka Latvijā no visām Eiropas valstīm ir otrs (aiz Lielbritānijas) liberālākais fizisku personu maksātnespējas process, nenoliedz arī Latvijas Kredītņēmēju apvienības valdes loceklis Jānis Āboliņš. Viņš atzīst, ka Lielbritānijā fiziskām personām par noteiktiem nodarījumiem maksātnespējā draud arī kriminālatbildība, kāda nav paredzēta Latvijas normatīvos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

TM: Parādu atlaišana riska personām var būtiski mazināt "pelēko zonu"

LETA, 21.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likumprojekts par fiziskās personas atbrīvošanu no parādsaistībām ir svarīgs, jo palīdzēs vairākiem cilvēkiem iziet no pelēkās zonas, šodienas Saeimas juridiskās komisijas sēdē, sacīja Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina.

Šodien juridiskās komisija skatīja likumprojektu par fiziskās personas atbrīvošanu no parādsaistībām.

TM uzsvēra, ka fiziskās personas atbrīvošana no parādsaistībām ir tiesiska rakstura pasākums, ja cilvēkam zemo ienākumu dēļ nav iespēja nokārtot savas parādsaistības.

Likums attiecas uz fizisko personu, kurai nav iespēju nokārtot parādsaistības, kas radušās no patērētāja kreditēšanas līguma Patērētāju tiesību aizsardzības likuma izpratnē un kurām iestājies izpildes pienākums, un kuras nesasniedz Maksātnespējas likumā noteikto fiziskās personas maksātnespējas procesa pazīmju slieksni.

Medina norādīja, ka uz šāda parāda atlaišanu varētu būt attiecināms arī uz kopējām saimniecībām, jo viņas dala sava budžetu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl tikai pirms dažām nedēļām pirmā ziņā pasaulē bija potenciālais Grieķijas defolts. Nu šai valstij iešķiebta papildu naudiņa un šādas runas noklusušas, lai gan nav izslēgts, ka Grieķijas bankrots vēlāk pienāks tāpat (viena Grieķijas parādu norakstīšana jau pirms pāris gadiem bijusi), piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Vēsturiski atskatoties uz valstu bankrotiem, piemēram, uz laikiem, kad galvenā vara vēl bija monarhijas rokās, ir bijis pietiekami daudz precedentu, liela daļa valstu vismaz vienreiz ir defoltējusi (piemēram, Apvienotā Karaliste to izdarījusi vairākas reizes). Tas nozīmē, ka valsts nonāk līdz situācijai, kad nespēj/nevēlas norēķināties par savām parādsaistībām un galu galā to kādā brīdī izlemj arī nedarīt. Tiesa, parasti defolts nozīmējis, ka par kādu daļu no parādsaistībām valsts tomēr norēķinās, jo durvju aizciršana visu kreditoru priekšā ir gan bīstama, gan ilgākā termiņā neizdevīga (jo to visi atcerēsies ļoti ilgi). Šobrīd nedaudz aizēnotas runas, piemēram, ir par Karību jūras reģiona valstiņas Puertoriko defoltu. Tiek spriests par to, ka šī valsts varētu atdot vien 35% savu parādsasitību. Uz bankrota robežas balansē Venecuēla, Ukraina (protams, arī Grieķija) un, visticamāk, lērums Āfrikas valstu. No nesenajiem lielāku valstu defoltiem var izcelt Krievijas precedentu 1998. gadā un Argentīnas precedentu 2000. gadu sākumā. Valsts defolts nāk komplektā ar daudziem ekonomiskajiem, sociālajiem un politiskajiem izaicinājumiem. Parasti tas nozīmē lielāku nestabilitāti un iedzīvotāju nabadzības palielināšanos. Var sapņot, ka atbrīvošanās no parādsaistībām ļaus sākt visu no gala. Realitātē gan situācija ir tik apgrūtināta, ka nepieciešamās reformas veikt ir ļoti grūti un ātrākas atgūšanās nolūkos jāmēģina cerēt uz veiksmi – piemēram, izejvielu ieguvējvalstīm tā būtu to cenu palielināšanās. Parādu piedošana ir piņķerīgs process, kur valstij vēl ilgstoši nākas saskarties ar palielinātu starptautisko skepsi. Protams, dažkārt finansiālā situācija ir kļuvusi tik smagnēja, ka bankrots vienkārši piedāvā zināmu restarta iespēju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Intervija: Uzsildīta veco kļūdu zupa ar pāris jaunām garšvielām

Didzis Meļķis, 30.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komisijas jaunā ekonomikas stimulēšanas iniciatīva ir uzsildīta veco kļūdu zupa ar pāris jaunām garšvielām

Šodien Eiropas Komisija nāk klajā ar ES Kapitāla tirgu savienības iniciatīvu. Domnīcas Finance Watch (Brisele) politikas analīzes nodaļas vadītājs, finanšu tirgu, banku regulējumu un investoru aizsardzības eksperts Frederiks Ašs sarunā ar DB vērtē, ka labākajā gadījumā ieceres efektivitāte ir apšaubāma, bet sliktākajā, proti, ja tā tiešām sekmēsies, tas Eiropas finanses padarīs nedrošākas.

Jūsu ziņojums par ES Kapitāla tirgu savienības (KTS) projektu sākas ar Alberta Einšteina citātu, ka nevar atrisināt problēmu ar to pašu domāšanu, kuras dēļ tā ir radusies. Vai pēc tāda ievada par aprakstāmo jautājumu vispār var pateikt ko labu?

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eksperts: Maksātnespējas likums - lai efekts nepārvēršas par defektu

Mārtiņš Bunkus, zvērināts advokāts, Eiropas maksātnespējas jomas profesionāļu asociācijas biedrs, 21.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilgstoši strādājot ar maksātnespējas procesiem, esmu guvis pārliecību par dažādu nianšu ietekmi uz likuma mērķauditoriju. Īpaši aktīvi iesaistītās puses un arī paši parādnieki seko līdzi pēdējiem notikumiem pēc šī gada 10. janvāra, kad noslēdzās priekšlikumu iesniegšanas termiņš Maksātnespējas likuma grozījumiem, kas gan tika vēl pagarināts.

Skaidrs ir viens – gan Saeimas tribīnē, gan publiskajā telpā vēl gaidāmas batālijas par likuma izmaiņām, vislielāko uzmanību pievēršot tieši fizisko personu maksātnespējas procesa atvieglojumiem.

Lai plānotās izmaiņas nekļūtu par likuma trūkumiem un tās nebūtu viegli ļaunprātīgi izmantot savā labā, vispirms nepieciešams ieviest skaidrību par grozījumiem.

Maksātnespējas likuma grozījumu likumprojekts, kas pieņemts Saeimā 1. lasījumā, paredz samazināt fiziskās personas maksātnespējas procesu līdz vienam gadam (atsevišķos gadījumos – 6 mēnešiem), kā arī ļaut parādniekam pasludināt saistību dzēšanas procedūru tad, ja parādnieks vairāk nekā 30% no izsniegtā kredīta ir izlietojis līgumā neparedzētiem mērķiem. Diemžēl, piemēram, banku sektoram ir rūgta pieredze ar reāliem gadījumiem, kad alkas pēc lepnas dzīves ņēmušas virsroku un daudzsološam biznesam piešķirtais kredīts izlietots, nopērkot lepnu mersi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Raksti

Sākam! No projekta gaida atdevi ilgtermiņā

Anda Asere, 06.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielai daļai Latvijas iedzīvotāju galda spēles nav ierasts laika pavadīšanas veids, tomēr tirdzniecības centrs ir laba vieta, kur auditoriju pie tām mēģināt pieradināt

Tā uzskata Baiba Altena, viena no galda spēļu zīmola Kokmaizītes (IK Kurland Woodcake) idejas autorēm. «Šeit Alfā esam sapratuši, ka cilvēkiem patīk spēlēt galda spēles, vajag tikai dot iespēju. Arī šādiem dizaina produktiem ir vieta tirdzniecības centrā, bet vajag pieradināt cilvēku, ka kaut kas tāds te ir. Šobrīd tā ir savā ziņā arī misijas apziņa,» atzīst Baiba. Viņa novērojusi, ka jāpaiet laikam, lai cilvēks kaut ko iegādātos – vienā reizē viņš paskrien garām, citā pamana, trešajā atnāk aprunāties un tikai ceturtajā varbūt izdara pirkumu. Daudzi cilvēki paņēma uzņēmuma kontaktinformāciju, domājot par Ziemassvētku dāvanām. «Tā ir mūsu niša, galda spēles šādā izpildījumā pērk dāvanām. Jebkuram šādam tirdzniecības pasākumam atdeve būs ilgtermiņā,» saka Baiba.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Picēriju ķēdes darba sludinājums, kura ietvaros tiek meklēts nepilna laika darbinieks: vecums virs 18 gadiem, darba pieredze nav nepieciešama, alga - 31 tūkstotis ASV dolāru stundā.

Jāatzīmē, ka tā gan ir tikai daļa no picēriju ķēdes Domino's Pizza Japānā pasākumu sērijas par godu 25 gadiem kopš ienākšanas šajā valstī. Picēriju ķēde ar šādiem nosacījumiem pieņems darbā tikai vienu veiksminieku decembrī, ziņo Reuters.

Kompānijas pārstāvis atteicies sniegt sīkāku informāciju līdz 10.novembrim, bet tās interneta vietnē ievietotā informācija liecina, ka ikvienam, kurš vēlēsies iegūt šo darbu, būs jāaizpilda pieteikums. Tie, kas nokļūs konkursa otrajā kārtā, tiks arī intervēti.

«Būtībā par šo cilvēku var kļūt ikviens, kura vecums ir virs 18 gadiem, neraugoties uz izglītību vai pieredzi,» stāstījis picēriju ķēdes pārstāvis, piebilstot, ka kompāniju pārsteidzis tas, cik lielu atbildes reakciju guvusi šī kampaņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Raizējoties par bezvienošanās Brexit sekām, viens no pieciem Lielbritānijas iedzīvotājiem uzkrāj pārtikas, dzērienu un medikamentu rezerves, konstatēts finanšu pakalpojumu uzņēmuma «Premium Credit» pētījumā.

No tiem respondentiem, kuri veido uzkrājumus, 74% atzinuši, ka gādā pārtikas rezerves, 50% uzkrāj medikamentus, bet 46% - dzērienu rezerves.

Aptaujājot respondentus par summām, ko tērē krājumu veidošanai, pētījuma autori aplēsuši, ka briti iegādājušies preču rezerves četru miljardu sterliņu mārciņu (4,3 miljardu eiro) vērtībā.

Daudzi eksperti prognozē, ka bezvienošanās Brexit gadījumā zināmu laiku iespējami pārrāvumi piegādēs, galvenokārt tāpēc, ka muitas kontroles dēļ kravas automašīnām var nākties gaidīt garās rindās.

Premjerministrs Boriss Džonsons paziņojis, ka Lielbritānija izstāsies no Eiropas Savienības (ES) 31.oktobrī - ar vienošanos vai bez.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Pizza Hut pirmo reizi 40 gadu laikā mainīs savas pannā ceptās picas recepti

Žanete Hāka, 29.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās picērijas Pizza Hut īpašā pannā ceptā pica piedzīvojusi pārmaiņas, raksta CNN Business.

Kompānija paziņojusi, ka pilnībā pārveidojusi savu pannā cepto picu, mainot siera šķirni, mērci un ieviešot jaunu pannu picas cepšanai.

Pizza Hut nākas domāt par pārmaiņām, ņemot vērā, ka tās lielākie konkurenti Domino Pizza un Papa John’s min uz papēžiem. Pērn Domino pārdošanas apjomi pārspēja Pizza Hut, un arī konkurenti domā jaunus veidus, kā piesaistīt apmeklētājus.

Pizza Hut pārstāvji sacījuši, ka 40 gadus senās picas receptes izmaiņu ieviešana aizņēma trīs gadus.

Patlaban Pizza Hut ir vairāk nekā 18 tūkstoši restorānu visā pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Parex pārņemšanas process bija zem katras kritikas,» intervijā laikrakstam Neatkarīgā saka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Viņš arī prognozē, ka privātajā sektorā Latvijā algas «tūliņ ies uz leju, jo to apliecina tirgus signāli un uzņēmēju aptaujas», kā arī to, ka «visi ietaupījumi, kas šogad tiks veikti, nākamgad dos divreiz lielāku efektu».

Uz laikraksta jautājumiem: «Vai bija pareizi iepumpēt miljardu eiro valsts naudas Parex bankā?» un «Vai var apgalvot, ka Parex lielie īpašnieki ir izglābti par Latvijas pensionāru naudu?», V. Dombrovskis atbild:

«Parex pārņemšanas process bija zem katras kritikas. Tas ir skaidrs. Ne jau velti prokuratūra tagad izmeklē atsevišķus aspektus. Pirmkārt, var atcerēties vēlmi būt ļoti dāsniem pret iepriekšējiem akcionāriem. Sākumā bija priekšlikums par 51% akciju, pēc tam tas pārtapa par 84 vai 85 procentiem akciju, kas bija šo kungu daļa. Vēl aizvien kungiem Parex ir daudzmiljonu depozīti, kas netika novirzīti Parex problēmu risināšanai, bet uz kuriem tagad bijušie akcionāri pelna procentus. Būtiska problēma bija tā, ka tika novēloti pieņemts lēmums par ierobežojumiem naudas aizplūdē. Tā daudz naudas arī aizplūda. Bija jāreaģē momentā un jāuzliek ierobežojumi. Pārņemšanas process diemžēl nebija veiksmīgs. Pats lēmums glābt Parex banku, es uzskatu, bija pareizs. Ja mēs būtu ļāvuši Parex nobankrotēt, tad tas izsauktu domino efektu attiecībā uz uzņēmumiem, kuriem bija konti Parex bankā.

Komentāri

Pievienot komentāru