Citas ziņas

Pastēte Plakida gaumē

, 18.09.2007

Jaunākais izdevums

Muzikālu asprātību mīļotājiem un Pētera Plakida talanta cienītājiem šis rudens nes sevišķi košas krāsas. Ceturtdien, 27. septembrī plkst. 19.30 Rīgā, Lielajā Ģildē skanēs Pētera Plakida jubilejas koncerts Musica Jubilata, kurā piedalīsies gan pats komponists, gan viņa domubiedri mūzikā Ints Dālderis (klarnete), Dzintars Beitāns (vijole), Ivars Bezprozvanovs (čells), Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, diriģents Andris Veismanis un viesis no Krievijas, viens no jaunākās paaudzes talantīgākajiem vijolniekiem Sergejs Dogadins.

Būdams viens no asprātīgākajiem latviešu komponistiem, Pēteris Plakidis vienmēr pārsteidz un neatsakās muzikāli pajokot. Šajā koncertā līdzās mums labi zināmajiem skaņdarbiem Vēl viena Vēbera opera un Pasticcio ? la Rossini (Pastēte Rosīni gaumē), kas atklāj reti sastopamo, bet Pēterim Plakidim dāsni dāvāto citu komponistu rokraksta un dažādu mūzikas stilu atdarināšanas talantu, tiek gatavots jauns pārsteigums - Rīgā vēl nedzirdēts skaņdarbs Musica Jubilata. Savukārt Koncerts-balāde divām vijolēm, klavierēm un stīgām, kā arī Leģenda simfoniskajam orķestrim iekrāsos vakaru teiksmaini rudenīgos toņos, atgādinot par komponista septiņdesmito un astoņdesmito gadu daiļradi.

Pēteris Plakidis savas jubilejas muzikālo svinību reizē aicināts iejusties arī pianista lomā, muzicējot kopā ar uzticamajiem kamermūzikas partneriem, ansambļa Trio DzIP kolēģiem, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vijolnieku Dzintaru Beitānu un Latvijas Nacionālās operas orķestra čellistu Ivaru Bezprozvanovu.

Jauno krievu zvaigzni, Starptautiskā Nikolo Paganīni konkursa uzvarētāju Sergeju Dogadinu rīdzinieki atceras kopš triumfālajiem panākumiem koncertā pagājušā gada nogalē. Līdz šim mums bijusi iespēja jauno mākslinieku dzirdēt baroka repertuārā, tādēļ intriģējoša būs viņa parādīšanās 20. gadsimta mūzikā.

Pētera Plakida skaņdarbi šķiet kā radīti šī koncerta dalībniekiem. Tās ir nepārspētas interpretācijas, apliecinot komponista un mūziķu vienoto skaņu pasaules uztveri un humora izjūtu un solot harmonisku vakaru arī klausītājiem.

Inguna Upīte,

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra

Reklāmas un sabiedrisko attiecību vadītāja

Tel.7224850, 26540309,

e-pasts: [email protected]

www.lnso.lv

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Veco gurķu izplatītājs ir viens no Maxima piegādātājiem; konkrētās partijas veikalu plauktos neesot

Nozare.lv, 14.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veikalu tīkls SIA Maxima Latvija sadarbojas ar SIA Leversa, kuras izplatīto konservēto gurķu tirdzniecību šodien apturēja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), informē SIA Maxima Latvija komunikāciju speciālists Jānis Beseris.

Beseris apliecina, ka Maxima veikalos var iegādāties SIA Leversa izplatītos konservētos gurķus, taču veikalos nopērkamie gurķi gan neesot pārmarķēti.

Šobrīd Maxima Latvija veic noliktavu pārbaudi, lai pārliecinātos, ka veikala pircēju grozos nenonāk PVD konstatētie Marinēti gurķi ungāru gaumē, kuriem ir beidzies derīguma termiņš.

Mūsu veikalos neatrodas šīs firmas izplatītie konservētie gurķi, uz kuru vākiem ir uzlīmēts zaļš papīrs, kuru noplēšot var redzēt, ka vāks daļēji pārkrāsots. Veikalā esošie gurķi ir ar oriģinālmarķējumu, uzsver Beseris.

Ja tomēr veicot noliktavu pārbaudi, tiks atklāta bojātā konservēto gurķu partija, tad SIA Maxima Latvija arī domās, ko darīt tālāk ar šiem sadarbības partneriem, stāsta Beseris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

VIDEO, FOTO: Cadets de Gascogne īpašnieki sadala uzņēmumu; plāno attīstīties Pierīgā

Monta Glumane, 23.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot 55 tūkstošus eiro, Rīgā atvērta vēl viena franču maiznīca «Cadets de Gascogne», un tās īpašnieks Roberts Bejelērs plāno paplašināties arī Pierīgā, biznesa portālam Db.lv pastāstīja franču maiznīcas direktors un prokūrists Juris Dembickis.

Aizvadītā gada decembrī franču maiznīcas «Cadets de Gascogne» īpašnieki - francūži Roberts Bejelērs un Bernārs Laranē - sadalījuši uzņēmumu un turpina attīstīt katrs savu biznesu. «Tagad esam sadalījuši biznesu un sāksies attīstība uz priekšu. Pirms tam abiem īpašniekiem domas atšķīrās. Augsim uz priekšu, uz vietas nepaliksim, mainīsim, pievienosim un pamēģināsim kaut ko jaunu,» komentēja franču maiznīcas direktors un prokūrists Juris Dembickis. Viņš norādīja, ka citās Latvijas pilsētās franču maiznīca, iespējams, tiks atvērta nākotnē.

Uzņēmuma pirmsākumi meklējami 1999.gadā, kad tika atvērta pirmā franču maiznīca Latvijā. Kā pastāstīja J.Dembickis, abi francūži atbrauca uz Latviju, atpūtās un iedomājās, ka vēlētos baudīt bageti, kas tajā laikā Latvijā vēl nebija pieejama, tāpēc tika nolemts, ka jāatver franču maiznīca/kafejnīca, kurā būtu bagete, pastēte un citi gardumi no Francijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai noorganizētu Latvijas Valsts prezidentam Valdim Zatleram apmeklējumu vienā no lielākajiem Taškentas tirgiem, par kārtīgu pakazuhu (izrādīšanās) 6. oktobrī Uzbekistānā parūpējās Latvijas prezidenta vizītes rīkotāji no uzbeku puses.

Lai gan Taškentā tirgi strādā aptuveni no 4 rītā līdz 5 pēcpusdienā, V. Zatlera vizīte tajā tika organizēta ap sešiem vakarā. Pirms šā apmeklējuma atbildīgie Uzbekistānas valsts dienesti bija parūpējušies, lai tas tiktu perfekti iztīrīts, bet visi pārdevēji apgādāti ar jauniem zaļiem priekšautiem, kādus viņi ikdienā nemaz nelieto. Turklāt ļoti uzskatāmi bija redzams, ka gan pārdevēji, gan arī „pircēji” gaidīja delegācijas ierašanos. Respektīvi, cilvēki stāvēja un gaidīja V. Zatlera ierašanos, lai precīzi tajā brīdī, kad viņa automašīna ieradās tirgus teritorijā, sāktu imitēt tirgošanos. Tāpat, uzzinot, ka potenciālais pircējs ir no Latvijas oficiālās delegācijas, uzreiz tika apgalvots, ka no tik svarīgiem viesiem nauda netiek ņemta un izvēlētā produkcija ir dāvana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Biznesa vieta: Cēsīs dzīvība kūsā

Lāsma Vaivare, 26.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ap Rožu laukumu Cēsīs dzīvība kūsā, biznesa veiksme gan lielā mērā atkarīga no tūristiem.

Cēsu vēsturiskajā daļā esošais Rožu laukums pēdējos gados pārvērties par pilsētas centru, atņemot šīs pozīcijas Vienības laukumam, saka vietējie. Lai gan banku, lielāku veikalu, jaunās Cēsu koncertzāles, intensīvākas satiksmes dēļ par pilsētas centru uzskatāms Vienības laukums ar Uzvaras pieminekli, dzīves baudītājiem īstā vieta, šķiet, ir Rožu laukums. Te līdzās viena otrai rindojas kafejnīcas, karstās dienās strūklakā šļakstās bērni, paveras skats uz Sv. Jāņa baznīcu un tikai rokas stiepiena attālumā ir Cēsu pils. Gar laukumu vijas Rīgas iela, pa kuru no galvaspilsētas puses viduslaiku pilsētā ierodas tūristi.

Ārpilsētas valdzinājums

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Grafikas dizaina studijaWig: Kolektīvā gaume Latvijā uzlabojas

Anda Asere, 19.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atšķirībā no lieliem uzņēmumiem, kādos ir strādājuši dizaineri Orians Anvari un Dāvis Vilcāns, savā grafikas dizaina studijā Wig viņiem ir iespēja ar klientiem darbosies nepastarpināti.

Grafikas dizaina studija Wig veido noformējumus produktiem, zīmola grāmatas, kā arī digitālu produktu dizainu, piemēram, mobilajām lietotnēm, mājaslapām. Wig cenšas būt nevis rokas, kas izpilda klienta pasūtījumu, bet gan partneris, kas uzklausa un iesaka atbilstošāko risinājumu, piemēram, klients vēlas mājaslapu, bet sarunu gaitā noskaidrojas, ka viņam noderīgāka būtu mobilā lietotne – uzņēmuma dizaineri pasūtītājam to arī pateiks. «Klients zina savu biznesu, mēs – savu. Saliekot to kopā, iegūstam optimālu rezultātu. Pēdējā laikā arvien biežāk cilvēki ieklausās un uztver mūs kā partnerus,» saka Dāvis Vilcāns, grafikas dizaina studijas Wig līdzīpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Positivus vienā nedēļas nogalē «nokurina» 2 miljonus eiro

Kristīne Stepiņa, 01.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī būs divpadsmitā vasara, kad Salacgrīvu ieskandinās Positivus festivāls, pulcējot aptuveni 30 tūkstošus klausītāju gan no Latvijas, gan tuvākajām Eiropas valstīm, piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Pasākuma idejas autors un organizators Ģirts Majors būs sarūpējis īpašus publikas «magnētus» – austrāliešu mūziķi Niku Keivu (Nick Cave) un britu elektronikas avangardistus – grupu The Prodigy.

Lai arī konkurence starp festivāliem pasaulē saasinās un mākslinieku honorāri aug, G. Majors uz festivāla attīstību raugās visnotaļ optimistiski, cenšoties turēt augstu kvalitātes latiņu un prognozējot Positivus ilgdzīvotāja statusu.

Fragments no intervijas

Vienpadsmit gados Positivus ir kļuvis par vērienīgāko brīvdabas festivālu Baltijā. Kas ir tā veiksmes pamatā?

Ir festivāli, kuri pulcē lielāku cilvēku skaitu, taču satura ziņā šis noteikti ir vērienīgākais Baltijā. Arī izmaksu ziņā. Tā budžets ir aptuveni divi miljoni eiro. Šāda nauda tiek «nokurināta» vienā nedēļas nogalē. (Smaida.)

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Konstatē, ka lielveikalos tiek tirgoti marinēti gurķi ar derīguma termiņa beigām 2011.gadā

Žanete Hāka, 14.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veicot pārbaudes pārtikas veikalos, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori konstatējuši, ka tirdzniecībā esošajiem konservētajiem gurķiem stikla burkās Marinēti gurķi ungāru gaumē ir beidzies derīguma termiņš, informē PVD.

Detalizētākas pārbaudes laikā atklājās, ka ir veikta pārmarķēšana un produkta derīguma termiņš beidzies jau 2011.gadā.

Veikalos realizācijā esošajiem konservētajiem gurķiem Marinēti gurķi ungāru gaumē etiķetē norādītais izplatītājs ir SIA Leverse, produkta neto masa 680 g, ražošanas datums 04.01.2014., derīguma termiņš 04.01.2017, ražots Vjetnamā.

Produkts ir aizvākots ar metāla vāku, uz vāka uzlīmēts zaļš papīrs. Noplēšot papīru, var redzēt, ka vāks daļēji pārkrāsots, zem krāsas var redzēt ražošanas datumu 5.11.2009, derīguma termiņu 5.11.2011.

Pārtikas produkta marķēšanai izmantotā metode maldina patērētāju par preces derīguma termiņu, tāpēc PVD aicina patērētājus neiegādāties un nelietot uzturā šo produktu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Leversa, kas Latvijā izplatījis marinētus gurķus ar beigušos derīguma termiņu 2011. gadā, pārmarķēšanu konstatējis tikai kādu laiku pēc produkta saņemšanas, informē uzņēmuma pārstāvis Viktors Bižans.

Viņi norāda, ka vāciņa aplīmēšanu ir veicis produkta ražotājs Vjetnamā - viltīgā veidā, kuru nebija tik vienkārši konstatēt.

Lai nepieļautu šādas situācijas atkārtošanos, uzņēmums ir pieņēmis lēmumu pārtraukt attiecības ar šo Vjetnamas ražotāju, kā arī kopā ar juristiem izskata iespējas piedzīt zaudējumus tiesas ceļā.

Kā norāda V. Bižans, kopējais pasūtītās produktu partijas apjoms bija liels, vairāki desmiti tūkstoši burciņu, tāpēc pamanīt, kurai individuālajai burciņai bija normāls zaļš vāciņš, un kurai - zaļa uzlīme, faktiski nebija iespējams. No visas partijas burciņas ar viltotajiem vāciņiem veido tikai nelielu daļu. Kompānija ar šo ražotāju bija sadarbojusies vairākus gadus, tāpēc uzticējās produktu kvalitātei. Tiklīdz vāciņu viltošana tika pamanīta, uzņēmums uzreiz brīvprātīgi apstādināja piegādes tirgotājiem un sāka veikt piegādātā produkta izņemšanu no aprites. Tā kā produktu piegādes bija veiktas nesen, tad lielākā daļa šī produkta vēl atradās noliktavās un līdz plauktiem vēl nebija nonākusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Daugava sāk ražot Oligarhu desu, Deputātu sardeles un citus gaļas produktus

Sandra Dieziņa, 15.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudznozaru kompānija Daugava būtiski paplašinājusi savu darbību un no 17.novembra sāks piedāvāt pircējiem gaļas produkciju ar nosaukumu Daugavas delikateses.

Par to informē DK Daugava saimnieks Aigars Vaivars. Ieguldītās investīcijas netiek atklātas. Pašlaik sortimentā ir vairāki vārīto, žāvēto un citu desu veidi: Daugavas desa jeb Doktordesa, Prezidenta cīsiņi, Deputātu sardeles, Oligarhu desa jeb salami, Advokātu desa jeb šaurā salami, Tautas desa jeb asinsdesa, kā arī Saeimas delikatese jeb liellopu aknu pastēte un vairāki cūkgaļas kūpinājumi alkšņu malkā: Brašais šķiņķītis, Smeķīgā krūtiņa, Lepnā karbonāde un Ņammīgā vistiņa. Produkciju ražo SIA Daugavas delikateses.

Cūkgaļa un liellopu gaļa tiek iepirkta no Cēsu un Dobeles novada gaļas audzētāju sertificētajām kautuvēm. «Pašlaik plānotais Daugavas delikatešu ražošanas apjoms ir ap 10 tonnām gatavās produkcijas nedēļā, pieaugot pircēju apetītei, plānojam jaudu palielināt un ražot arī jaunus produktus,» uzsver A.Vaivars. Desas un cīsiņi ražoti pēc bērnības dienu receptes, tāpēc produktu sastāvā ir vairāk nekā 90% gaļas, kā arī Daugavas piens, krējums, saistvielas, garšvielas. Produkti nesatur konservantus, masas aizvietotājus un ķīmiskos uzlabotājus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Gada preces jaunpienācēju vidū Bauskas alus, Smiltenes piens un Rēzeknes gaļas kombināts

Žanete Hāka, 15.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nosaukumu Gada prece 2012 iegūs 31 pircēju iecienītākais produkts, liecina Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) dati.

Ar mērķi apzināt Latvijas patērētāju vidū populārākās ikdienas preces, LTA kopš 2003.gada piešķir preču zīmi Gada prece. To nosaka dažādās preču kategorijās, aptaujājot nozīmīgākos Latvijas tirgotājus un iepazīstoties ar tirgus izpētes datiem. Šogad pasākums norit jau desmito reizi un, salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu, patērētāju iepirkšanās paradumi mainījušies aptuveni par 30–40%. Pēc pērnā gada datiem izvirzījušies gan jauni līderi, gan savu vietu saglabājuši jau gadiem iecienīti produkti.

Ilggadējo tirgus līderu vidū nosaukumu Gada prece saglabājuši:

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināta - PVD saistībā ar Kazahstānas aizliegumu pārbaudīs sešus šprotu ražotājus

Žanete Hāka, 13.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis informāciju no Kazahstānas Patērētāju tiesību aizsardzības aģentūras par noteikto pagaidu eksporta aizliegumu sešiem Latvijas zvejas produktu apstrādes uzņēmumiem.

Aģentūra skaidro, ka veicot eksportētās produkcijas laboratoriskās pārbaudes, konstatēts pārsniegts benzopirēna maksimāli pieļaujamais līmenis un nepilnīga informācija produktu marķējumā, informē PVD.

Pagaidu aizliegums eksportēt produkciju Šprotes eļļā noteikts SIA Kolumbija LTD, SIA Zvani, SIA Kuršu zeme, SIA Roja F.C.T., SIA Unda, bet SIA Gamma-A uz laiku aizliegts eksportēt produkciju Šprotu pastēte.

PVD ir uzsācis uzņēmumu ārpuskārtas pārbaudes, kuru laikā jau konstatēts, ka saražotā produkcija eksportēta tikai uz Kazahstānu un Latvijas tirgū nav nonākusi.

Lai risinātu jautājumu par eksporta aizliegumu atcelšanu, PVD par dienesta pārbaudēm un to rezultātiem, kā arī par pašu uzņēmumu veiktajām izmaiņām tehnoloģiskajos procesos un marķējumā, informēs Kazahstānas atbildīgo institūciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūras atjaunojamie energoresursi, pārtika no sālsūdens un saldūdens resursiem, ilgtspējīgs piekrastes un jūras tūrisms un citi faktori, kas veido zilo bioekonomiku, palīdz Vidzemes reģionam transformēties un radīt produktus ar augstu pievienoto vērtību. Kādas iespējas jau tiek izmantotas un kas vēl gaida potenciālos ieguldītājus?

Lai gan līdz šim zilā bioekonomika Vidzemē tiek saistīta galvenokārt ar tradicionālām darbībām, piemēram, zveju vai transportu, nozarē ienāk inovācijas, darbojas arī novatoriski uzņēmumi. Zilajai bioekonomikai kā jaunai pieejai nozarē šajā Latvijas reģionā saredz lielu potenciālu, kas aptver krietni plašākas jomas par tradicionālo zivsaimniecību un zvejniecību Rīgas jūras līča piekrastē un reģiona iekšējos ūdeņos.

“Zilā bioekonomika ietver visu, kas ir saistīts ar ūdeņiem: sākot no enerģijas ražošanas (ar vēja ģeneratoriem, no viļņiem, no aļģu biomasas) un ūdenstilpju resursu izmantošanas, visbeidzot ar tūrismu pie ūdens. Ja ūdenstilpēs iegūto biomasu apvieno ar biotehnoloģijām, rodas inovācijas: zināšanu ietilpīgā zilā bioekonomika. Šai nozarei svarīgs ir pārtikas sektors, jo zilā biomasa var nākt palīgā risināt globālo pārtikas iztrūkumu, un tas ir līdz šim neizmantots potenciāls,” atzīst Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) zināšanu ietilpīgas bioekonomikas vadošā eksperte un vadības grupas koordinatore Inese Skapste.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Brīvais vilnis izveido produktu Āzijas tirgum

Jeļena Šaldajeva, 17.10.2019

Brīvais vilnis valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks Arnolds Babris

Foto: Maksims Frederiks Šaldajevs

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai noturētu savas pozīcijas tirgū, AS Brīvais vilnis pastāvīgi uzlabo produkcijas kvalitāti un tās daudzveidību, saglabājot ražošanas tradīcijas.

AS Brīvais vilnis uzsāk jaunu ražošanas sezonu ar apņēmību īstenot jaunas idejas. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks Arnolds Babris norāda, ka, izstrādājot jaunus produkcijas veidus, tiek ņemtas vērā ne vien garšas īpašības, bet arī ietekme uz veselību. Pateicoties termiskajai apstrādei, konservi nesatur mākslīgos pārtikas produktu konservantus, un uzņēmums nelieto garšas pastiprinātājus.

A. Babris piebilst, ka tiek uzlabota ne vien produkta garša, bet arī tā iepakojums. Brīvais vilnis sadarbībā ar Šveices uzņēmumu O Klein izstrādāja caurspīdīgo vāciņu, kurš nu jau kļūst ļoti populārs un pieprasīts. Plastmasas vāciņu ir vieglāk atvērt, un caur to ir redzams produkts. Kopā ar Vācijas kompāniju Vaidenhamer tika iegūta augstvērtīga plastmasas caurspīdīga konservu kārba, kura ir labāka par stiklu un kurā produkta garša ir labāka nekā jebkurā citā iepakojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Nosauktas Latvijā cienītākās preces

Gunta Kursiša, 28.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Tirgotāju asociācija pasniegusi balvas 40 pirktākajām Latvijas precēm un piešķīrusi apbalvojumu Gada prece 2011.

Kopumā apbalvojums Gada prece 2011 tika pasniegts gan produktiem, kas bijuši iecienīti arī citus gadus, gan arī tādi, kuri apbalvojumus ir ieguvuši pērn.

Jau iepriekš pircēju atzinību ir guvuši tādi produkti kā Agrofirmas Tērvete Tērvetes alus, Balttur-R majonēze Provansas Francis, Cēsu alus Cēsu Premium, Rīgas miesnieka Rakveres cīsiņi, Dobeles dzirnavnieka kviešu milti Dobele-Ekstra, Tukuma Piena Baltais Exporta sviests, Pērnes L Pērnes kartupeļu plāksnītes, Siguldas maiznieka Mini sausiņi ar rozīnēm, Staburadzes konditorejas Pedro Pizza, Nordic Sugar Jelgavas cukurs, Bauskas alus Bauskas Gaišais speciālais, Hanzas Maiznīcas tumšā sēklu maize Vizbulīte, Aldara alus Aldaris Dūmaku un konditorejas Mōra SIA Antaris produkcija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apkopojot pārdošanas apjomus gada laikā, Latvijā tiek noteiktas populārākās un patērētāju iecienītākās preces, ko pircēji iegādājas ikdienā. Mūsu valstī šo produktu izcelšanai ir reģistrēta Eiropas preču zīme Gada prece (PRODUCT OF THE YEAR), un to kopš 2003.gada piešķir Latvijas Tirgotāju asociācija.

Šo gadu gaitā nosaukumu Gada prece ieguvuši aptuveni 500 dažādi pirktākie produkti un preces. Atbilstību Gada preces nosaukumam nosaka dažādās preču kategorijās aptaujājot nozīmīgākos tirgotājus un iepazīstoties ar tirgus izpētes datiem.

Līdzīgi kā katru gadu, vērojams, ka izvirzās jauni tirgus līderi un līdztekus tiem Gada preces statusu saglabā arī vairāki iepriekšējos gados pirktākie produkti. Šogad nosaukumu Gada prece 2015 ieguvuši 29 vairāk pārdotie produkti dažādās preču kategorijās. Lielākā daļa pircēju iecienīto preču ir vietējā ražojuma, savukārt, piemēram, HEINZ Tomātu kečups pēc pārdošanas apjomiem ir slavenākais arī pasaulē. Diviem vairumtirgotājiem piešķirts nosaukums Gada izplatītājs 2015 (DISTRIBUTOR OF THE YEAR • РАСПРОСТРАНИТЕЛЬ ГОДА).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zivju pārstrādes uzņēmums AS "Brīvais vilnis" šovasar paralēli zivju apstrādei ir sācis jaunu darbības virzienu - saldēt ogas, informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris.

Viņš teica, ka vasaras mēnešos sezonalitātes dēļ uzņēmums nesaldē zivis. Lai saldētava nestāvētu tukša un saldējamās kameras būtu noslogotas, uzņēmums nolēmis vasarās saldēt ogas. Visa nepieciešamā dokumentācija un sertifikācija, tostarp darbam ar bioloģiskajiem produktiem, šim nolūkam ir nokārtota.

Babris piebilda, ka rudenī saldētavas telpās plānots uzstādīt arī jaunu tehnoloģisko iekārtu saldēto ogu šķirošanai. "Brīvais vilnis" ogas plāno saldēt vien vasarā, kad tās pieejamas arī Latvijas dabā. Tikmēr ziemā, kā ierasts citus gadus, uzņēmums turpinās saldētavās uzglabāt zivis. Tādējādi infrastruktūra būšot efektīvāk noslogota.

Kompānija saldētu ogu realizācijai ir piesaistījusi arī sadarbības partneri, līdz ar to par noieta iespējam nebažījas. "Paši nodrošināsim industriālo platformu, bet tie, kas pārdod un piegādā šo produkciju citiem, mums jau ir atrasti," viņš teica. "Brīvais vilnis" neizslēdz nākotnē uzsākt arī ogu tālāku pārstrādi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) biznesa inkubatoros noslēdzies 2020. gada rudens biznesa ideju un jauno uzņēmumu atlases process atbalsta saņemšanai pirmsinkubācijas un inkubācijas programmās. Pavisam uzņemti 77 uzņēmumi inkubācijas un 259 biznesa ideju autori pirmsinkubācijas atbalsta programmā.

"Vērtējot 2020. gada rudens uzsaukumā pieteiktos uzņēmumus, secināms, ka uzņēmēji Latvijā vēlas attīstīt tādus produktus un pakalpojumus, kas atbilst šī brīža vajadzībām un nākotnes tendencēm - attālinātu pakalpojumu nodrošināšas platformas, produkti, kas uzlabo dzīves kvalitāti un veicina veselīgu dzīvesveidu, kā arī netiek aizmirsts par izklaidi ar nebijušām inovācijām. Ceru, ka visiem jaunuzņemtajiem uzņēmējiem pietiks drosmes un jaudas šos produktus virzīt tālāk pasaules tirgū," stāsta Laura Očagova, LIAA Biznesa inkubatoru departamenta direktore.

2020. gada rudens uzņemšanā LIAA biznesa inkubatoros saņemti 220 pieteikumi inkubācijas programmai un 313 pieteikumi pirmsinkubācijas programmai. Salīdzinot ar 2020. gada pavasara uzņemšanu, pieteikumu skaits inkubācijai nav būtiski mainījies (+9 pieteikumi), bet pieteikumu skaits pirmsinkubācijai ir audzis (+23).

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sekojot idejai: Modes dizainere izveido savu smaržu līniju Cinnamons atelier

Vēsma Lēvalde, 21.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Modes dizainere Antra Hanna Pujēna Francijā radījusi savu parfīma līniju ar Latvijas zīmolu Cinnamons atelier.

Pirmā smaržu «iziešana tautās» bija Latvijas modes festivāla Riga Fashion Mood Ventspils sesijā. Parfīmu kolekcijā iekļauti 12 aromāti sievietēm un četri aromāti vīriešiem.

Kopš maija vidus Cinnamons atelier parfīms atradis vietu Latvijas modes veikalā Taste Latvia, kā arī Galerijā Rīga. Šī līnija tapusi sadarbībā ar franču parfimēriem. «Mērķis ir radīt savu smaržu autorkolekciju, taču tam man vēl jāpamācās,» atklāj zīmola radītāja Antra Hanna Pujēna.

Izjūt tēlu smaržās

Antras mājas ir gan Rīgā, gan saulainajā Dienvidfrancijā, no kurienes ir viņas dzīvesbiedrs Marsels. Tur netrūkst ziedu un smaržu, tāpēc līdz domai par parfīma līnijas izstrādi viņa nonākusi gluži dabiski. «Esmu diezgan sensitīva būtne. Nevaru, piemēram, apģērbu vai apavus nopirkt internetā– man vajag visu pataustīt, sajust, apdomāt, kā tas iet kopā ar manu būtību, ar manu formu galu galā. Kad skatos ļoti labu filmu vai lasu labu grāmatu, tad bieži ir tā, ka jūtu – tā man sāk smaržot. Un tad es saprotu, ka izlasītais vai redzētais mani ir dziļi aizkustinājis,» stāsta dizainere. Smarža, viņa uzsver, ir viena no maņām, kas māk- sliniekiem ir ārkārtīgi svarīga. «Sākumā man likās, ka būtiskākais ir krāsa, krāsu kombinācija, tad seko kompozīcija, forma, un rodas dizains. Tā es veidoju savas tērpu kolekcijas. Taču arī garša, tauste un smarža ir ļoti lielas baudas, tās visas ir svarīgas, un ne tikai sievietēm,» apgalvo māksliniece. Francijā izstādē viņa iepazinusies ar vairākiem parfimēriem no smaržu dzimtenes Grasas Francijā, ieinteresējusies par šīs industrijas «virtuvi».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākoties tūrisma sezonai, Pārgaujas novada Raiskumā atjaunots viesu nams Zaķīši, tajā izveidots restorāns, kurā baudāmi ķīniešu ēdieni, jo īpašumam ir jauni saimnieki – raiskumiete Sanda Pole – Ma ar vīru, ķīnieti Tao Ma, pastāstīja Pārgaujas novada pašvaldības pārstāve Līga Hofmane.

Viņi šeit pārcēlušies pirms gada, iepriekš dzīvojuši Rīgā, kur arī iepazinušies. Ma Tao Rīgā dzīvoja jau 18 gadus, viņam pieder ķīniešu restorāns Pekinas pīle, kuru agrāk sauca Soho. Restorāns strādā jau 12 gadus, viņš bija restorāna pavārs, tāpēc ēdināšana viņam nav sveša.

Restorāns Raiskumā iekārots ķīniešu gaumē, ar dekoratīvām sarkankoka mēbelēm, kuras rotā iestrādāti gliemežvāki. Arī pārējās telpas un viesu nama numuriņi iekārtoti elegantā minimālisma stilā.

«Šeit, Raiskumā, strādājam tikai paši. Šobrīd mums uz izmēģinājuma laiku ir pavārs no Rīgas, arī ķīnietis. Ar laiku noteikti ņemsim klāt kādu viesmīli, bet pagaidām strādājam paši – esam oficianti, kopjam numuriņus un apkopjam apkārtni. Vēl šobrīd ciemos pie mums atbrauksi Ma Tao māte, viņa katru dienu nes mājās pļavas puķes, dzīvojas ar mazbērniem un vairs negrib braukt prom, jo ir iepaticies Latvijā,» stāsta Sanda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākšu ar drosmīgu apgalvojumu: esmu Rīgā atradusi vietu, kuru vajadzētu apmeklēt ikvienam atvērti domājošam zemapziņas spēļu cienītājam.

Sev par lielu pārsteigumu jaunu gastronomisko piedzīvojumu meklējumos aizklīdu līdz pat vienam no kolorītākajiem Rīgas guļamrajoniem – Zolitūdei. Tieši šeit Anniņmuižas ielā, lielveikalā IXO, paslēpies restorāns ar savdabīgu nosaukumu Mu-Mu: picērija, ķīniešu ēstuve un grilbārs vienuviet. Tomēr šis nav smalks pārbaudījums jūsu zināšanām literatūrā, jo aiz restorāna nosaukuma neslēpjas krodziņš, kur klusos rudens vakaros pārlasīt Tolstoju. Viss ir daudz vienkāršāk: Mu-mu – tā ir... gotiņa raibaliņa, kas šeit mājo, iemūžināta gan attēlos, gan mīkstajās rotaļlietās, gan interjera krāsās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eklēru bizness Rīgā vēršas plašumā – slavenajai Raunas dārza eklērnīcai piepulcējies konkurents Vecrīgā – Fat Cat eklērnīca.

Nelielā kafejnīca Mazajā Jaunielā starp Rīgas domes ēku un Rīgas Tehnisko universitāti atvērta 1.aprīlī un jau pirmajās piecās dienās pieprasījums esot pārsniedzis jebkādus plānotos aprēķinus. Eklērnīcā saimnieko ģimenes komanda – Līga Lancmane ar vīru Uģi, vīra brālēns Māris Lancmanis un ģimenes draugs Ēriks Dziedātājs.

Līga stāsta, ka eklērnīcas nosaukums Fat Cat radies, iedvesmojoties no ģimenes baltā persiešu kaķa – gribējies jauku un skanīgu nosaukumu, ko viegli izrunāt dažādās valodās, kas ir viegli saprotams un paliek atmiņā.

Atrašanās vieta meklēta diezgan ilgi, priekšnoteikumi vietas izvēlē bijuši pilsētas centrs un lieli skatlogi. Uģis nenoliedz, ka telpu izmaksas Vecrīgā nav tās mazākās. «Varbūt kādu eiro vairāk esam samaksājuši par īri, toties kādu ārzemnieku dabūsim klāt,» saka Uģis, norādot ka viņu klienti ir gan tūristi, gan arī vietēji pircēji. Arī telpu iekārtošanā ieguldījumi teju 3,5 reizes pārnieguši plānoto, tomēr attīstības plāni un ieceres ļaujot domāt, ka viss atmaksāsies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot sarunu ar Havjeru Garsiju (Javier Garcia), jūtos patīkami pārsteigta — biju domājusi, ka meksikānis, kurš Latvijā nodzīvojis nieka padsmit gadus, labākajā gadījumā ar Dievu uz pusēm mācēs latviešu valodu. Taču Havjers man stāsta par sklandraušiem, Kandavas tautastērpiem, svilpauniekiem un par to, ka gada nogalē viņš iecerējis laist klajā grāmatu, kurā pastāstīs par meksikāņa neticamajiem piedzīvojumiem Latvijā.

picturegallery.2144a552-854d-4598-8f43-c415f4092608

Vairums no mums Havjeru pazīst kā lielisku pavāru, restorānu tīkla Tex-Mex aso, pikanto ēdienu guru, taču izrādās, ka pēc izglītības Havjers ir keramiķis un tēlnieks, kurš savulaik Meksikā absolvējis Mākslas akadēmiju. Viņa stāsts par atbraukšanu uz Latviju ir bezgala sirsnīgs un, manuprāt, nedaudz dulls. «Mani šurp atveda...protams, ka mīlestība,» smaida Havjers. «Es pametu visu, lai 1992. gadā kopā ar sievu latvieti dotos uz valsti, par kuru iepriekš praktiski neko nezināju.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pāragri spriest, vai elektroskūteri no tirgus izspiedīs divriteņu nomas uzņēmumus; katram braucamrīkam ir savi plusi un mīnusi, turklāt patērētāju gaume un vajadzības atšķiras, raksta laikraksts Dienas Bizness.

Šis ir pirmais gads, kad vērojama plašāka elektroskrejriteņu pieejamība pilsētā. Protams, katrs jauns pakalpojums piesaista uzmanību, veicina pieprasījuma maiņu un tirgus pārdali.

Velosipēdu nomas SIA ABC Grupa īpašnieks Kaspars Miglāns ir pārliecināts, ka elektroskūteru bizness ir pārejoša modes tendence un dažādi kontroles pasākumi nākotnē tam būs daudz stingrāki, jo, viņaprāt, šobrīd šī pakalpojuma piedāvātāji un ceļu satiksmes regulētāji nepievērš pietiekami lielu uzmanību šī braucamrīka izmantošanai – ar to lielā ātrumā pa pilsētas ielām traucas bērni līdz 14 gadu vecumam, uz tā mēdz sastāties nevis viens, bet divi pieaugušie, pārsniedzot pieļaujamo masu. Viņš prognozē, ka šī pakalpojuma piedāvātājiem lielie ieguldījumi braucamrīku remontā vēl ir priekšā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikvienam no mums ir sava gaume attiecībā uz dažādām ikdienas lietām, kā, piemērām, mūziku, kino un pat arī fotografēšanas veidu. Šoreiz vienotā izaicinājumā ir metušies digitālā satura veidotāja Ievai Florence-Vīksne un reperis Edavārdi (Eduards Gorbunovs), lai uzņemtu izcilus attēlus ar jauno Huawei Mate 50 Pro viedtālruņa kameru trīs fotografēšanas kategorijās, kurās izšķirošā balss būs abu sekotājiem, kas trīs kārtās izvēlēsies savu favorītbildi.

Cik tuvu vien var

Viena no kategorijām, kurā abi influenceri sacentīsies par labāko attēlu, ir Macro fotogrāfija. Šī īpašā tuvplāna kategorija izceļas ar mazu detaļu vai objektu iemūžināšanu izteiktā fokusā, kas rada sajūtu, ka objekts ir lielāks nekā dzīvē.

“Jaunais Huawei Mate 50 Pro viedtālrunis ļauj uzņemt niansētas fotogrāfijas tik vien kā no 2,5 cm attāluma, tādējādi sākumā acij nemanāmām detaļām kļūstot par lielizmēra mākslas darbiem. Fotogrāfam atliek tikai ar pieskārienu izvēlēties vietu kompozīcijā, kuru izteikti fokusēt, izmēģinot dažādus variantus un nonākot pie savas mīļākās versijas,” stāsta Huawei produktu apmācību vadītājs Mikus Tillers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

220.lv pārstāvis: nevajadzētu sacīt, ka iegādāties preces internetā vienmēr ir lētāk

Dienas Bizness, 06.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Par šo tēmu varētu uzrakstīt zinātnisku disertāciju, bet principā galvenā atšķirība ir tā, ka Latvijas iedzīvotāji vairāk pērk tehniku, respektīvi, atvēl vairāk naudas tam, lai iegādātos jaunu, labu tehniku,» tā, vaicāts, kā atšķiras patērētāju gaume Baltijas valstīs, laikrakstam Diena sacījis e-komercijas nozares uzņēmējs, interneta veikala 220.lv valdes loceklis Roberts Ziminskis.

«Rodas arī iespaids, ka Latvijā cilvēki vairāk nodarbojas ar sportu - vismaz mūsu pārdošanas rādītāji to parāda. Latvijā daudz pērk velosipēdus un citas ar sportiskiem hobijiem saistītās preces. Vēl var teikt, ka pircēji Latvijā biežāk izvēlas kvalitatīvas preces un pazīstamus zīmolus, pircēji Lietuvā ir pragmatiskāki attiecībā uz naudas tērēšanu, tomēr var sacīt, ka patērētājs Latvijā ir gudrs un labi saprot, ka reizēm gadās tā, ka skopajam jāmaksā divreiz,» viņš skaidrojis.

Runājot par to, kāda ir vidējā pirkuma summa, Ziminskis stāstījis: «Kopumā par gadu runājot, vidējā pirkuma summa ir ap 60 eiro. Vidējo summu par vienu pirkumu ietekmē sezona, respektīvi, gadalaiks. Jau jūlija beigās jūtams, ka cilvēki sāk gatavoties skolai un virtuālajā vidē pērk mugursomas un dažādas preces jaunajam mācību gadam, piemēram, kancelejas preces, datortehniku, mobilos tālruņus, bet vidējā pirkuma summa ir mazāka, nekā bija vasaras sākumā, kad daudzi internetā pērk batutus un ar dārzkopību saistītas preces. Tuvojoties Jaunajam gadam, arī parasti aug vidējā pirkuma summa, sasniedzot pat vairākus simtus eiro, teiksim 600.»

Komentāri

Pievienot komentāru