Pakalpojumi

Pēc negadījuma Japānā uz radioaktīvo piesārņojumu pārbaudīta pirmā krava

Mārtiņš Apinis, 28.04.2011

Jaunākais izdevums

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Robežkontroles departamenta inspektori veikuši pirmo pārtikas kravas pārbaudi no Klusā okeāna reģiona valstīm ienākošajā produkcijā, un pēc veiktajām laboratoriskajām pārbaudēm radioaktīvais piesārņojums nav konstatēts.

Kā informē PVD, pirms Lieldienām Robežkontroles punktā Rīgas osta tika noņemts paraugs laboratoriskajai izmeklēšanai no saldētas pangasijas filejas, kas ievesta no Vjetnamas, lai pārliecinātos, ka produktā nav pārsniegti maksimāli pieļaujamie radionuklīdu līmeņi: jods–131, cēzijs–134 un cēzijs–137.

Pastiprināta kravas kontrole tika veikta pamatojoties uz iespējamo piesārņojuma risku saistībā ar Japānā notikušo negadījumu Fukušimas AES. Visai augu un dzīvnieku izcelsmes pārtikai un barībai, bet jo īpaši zivīm, kuru ieved no Japānas un Klusā okeāna reģiona valstīm, tai skaitā no Vjetnamas, ja produkcija izsūtīta pēc 2011. gada 11. marta, pārbauda radioaktīvo piesārņojumu.

Pēc 2011. gada 11. marta ir ievestas 4 Japānas izcelsmes neliela daudzuma zāļu kravas, kurām pirms PVD kravas kontroles, Valsts robežsardze veica radiometrisko kontroli.

Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis uzsver, ka Latvijas patērētājiem nav jāsatraucas par no Japānas un Klusā okeāna reģiona valstu ienākošo kravu un produktu drošību. Atbildīgie dienesti visā pasaulē, rūpējoties par patērētāju veselību un produkcijas drošumu, veic noteiktās pārbaudes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Radiācija no Japānas līdz Latvijas teritorijai atnākt nevar, tā raidījumā 900 sekundes norādīja Radiācijas drošības centra direktora vietas izpildītājs Edmunds Pakers.

Viņš skaidroja, ka pa gaisu radiācija nevar atnākt, drīzāk saskarties ar to būtu iespējams, apēdot kādu ūdens iemītnieku, kas noķerts netālu no Japānas teritorijas. Tāpēc šobrīd uzdevums būtu pastiprināti pārbaudīt pasaules okeāna produktus, kurus cilvēki patērē pārtikā. E.Pakers arī piebilda, ka būtu jāpārbauda kokmateriāli, kas tiek eksportēti no Japānas.

Viņš atzīmēja, ka vide no radiācijas attīrās atkarībā no tā, kādi izotopi nonākuši tanī. Esot tādi, kas sadalās burtiski stundas laikā, bet ir arī tādi, kam nepieciešami gadi, un tas nozīmējot, ka vide praktiski neattīrās nekad.

Tomēr eksperts atzīmēja, ka diez vai tuvākajā laikā pasaule pāries uz kādu citu elektroenerģijas veidu, kas varētu aizstāt šo, jo alternatīvās elektroenerģijas ieguves avoti vēl esot izstrādes stadijā vai arī krietni dārgāki. Patlaban vajadzētu pilnveidot tehnoloģijas un uzlabot drošību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Saules vētras tuvāko desmitgažu laikā apdraudēs aviācijas nozari

Gunta Kursiša, 29.03.2012

Saules plankuma aktivitāte Saules reģionā, kas dēvēts arī par «Labestīgo Briesmoni». Attēls uzņemts pērn 3. novembrī.

Foto: AP/NASA/Scanpix

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paredzams, ka tuvāko desmitgažu laikā izmainīsies Saules magnētiskais lauks, un šīs pārmaiņas var radīt nopietnas problēmas aviācijas nozarei, raksta Daily Mail.

Saules magnētiskā lauka izmaiņu rezultātā ievērojami samazināsies Saules plankumu skaits (gāzes virpuļi ar spēcīgu magnētisko lauku) un biežāk notiks «Saules izvirdumi». Patlaban Saule piedzīvo vienu no 24 augstākajām aktivitātēm pēdējo 9 300 gadu laikā. Tas nozīmē, ka turpmākajos gados Saules aktivitāte ievērojami samazināsies. Tomēr Saules magnētiskā lauka izvirdumi un Saules vētras kļūs daudz spēcīgākas, pamatīgi ietekmējot lidaparātus.

Izmaiņas Saules magnētiskajā laukā varētu padarīt Zemi arī daudz uzņēmīgāku pret galaktikas kosmisko starojumu. Tādējādi arī cilvēki, kas atrodas lidmašīnās vai kosmiskajos kuģos, būtu pakļauti šiem galaktikas stariem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajos lielas nenoteiktības apstākļos diezgan droši ir tas, ka īpašumu cenas, kas kāpj dažādu faktoru ietekmē, augšupeju piedzīvos arī turpmāk un, iespējams, pierims vien tad, kad pietiekamā apjomā būs uzbūvēti daudzi jaunie projekti un ciemati, pēc kuriem pieprasījums aizvien vēl pārsniedz piedāvājumu kā Rīgā un Pierīgā, tā reģionos.

Vēl jaunākajā Dienas Biznesa speciālizdevumā Nekustamais īpašums, kas pie abonentiem nonāk 26.oktobrī, lasiet:

  • Atomsprādziens, ko būvniecības nozarē izraisīja Konkurences padomes paziņojums un tam sekojošā radiācija, nozari un pasūtītājus ietekmēs vēl daudzus gadus, kas komplektā ar Covid-19 pandēmiju var izraisīt pamatīgas pārbīdes, tā intervijā saka lielākās būvniecības nevalstiskās organizācijas Latvijas Būvuzņēmēju partnerība vadītājs Gints Miķelsons.
  • Šī būs Rīgas dekāde, intervijā prognozē Nekustamo īpašumu attīstītāju alianses valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags.
  • Biroju vide mainās neatgriezeniski - globālā krīze ir ieviesusi pārmaiņas biroju vides koncepcijā, centrā liekot cilvēka labsajūtu un savstarpējo komunikāciju. Uzņēmēju un arhitektu pieredze, veidojot jaunajām tendencēm atbilstošu biroju vidi.
  • Miljoni īres namiem reģionos - zemas cenas daudzdzīvokļu īres namu būvniecībai reģionos ir atvēlēti 42,9 miljoni eiro no ES Atveseļošanās fonda; kad pirmie īrnieki varēs saņemt jauno mājokļu atslēgas?
  • Daudzstāvu koka ēkas jau daudzus gadus Latvijā ražo un eksportē uz ārzemēm, bet pašiem tādu vēl aizvien nav; sagaidāms, ka situācija mainīsies.
  • Kluba stila birojs jeb eksperimentāla satikšanās vieta - tieši ko tādu Laubes namā Āgenskalnā iecerējuši radīt AS MADARA Cosmetics līdzīpašnieki Uldis Iltners un Lotte Tisenkopfa-Iltnere.
  • Ik Latvijas pilsētā ir kāds objekts, kura plānojums ir SIA Grupa93 darbs. Viņi savu roku pielikuši arī pie lielākā šī gadsimta projekta Latvijā – Rail Baltica, kas ne tikai savienos mūs ar Eiropu, bet arī ietekmēs Latvijas galvaspilsētas attīstību turpmāk, mainīs Rīgas seju tik ļoti, ka vietām redzēsim pavisam citu pilsētu, un mainīs arī nekustamo īpašumu vērtību, loģistiku, mobilitāti un daudz ko citu. Kas mainīsies, kā vajadzētu to uztvert, kas nav ņemts vērā? Par to stāsta pilsētplānotājs un SIA Grupa93 vadītājs Neils Balgalis.
  • Pirms pusotra gada pandēmijas karstumā uzņēmējs Andis Pikāns Ropažu novadā iegādājās Lantes muižu. Viņš neplāno kļūt par muižkungu, bet cer izveidot vietu radošiem cilvēkiem mierpilnai atpūtai.
  • Namu tehniskais stāvoklis - īpašnieku atbildība. Sērijveida ēku atjaunošana Latvijā kopumā aizvien vēl sokas kūtri, par spīti dažādām atbalsta un līdzfinansējuma iespējām. Problēmas ir kā padomju laiku namiem, tā mājām, kas celtas, tā sauktajā, būvniecības buma laikā, no 2006. līdz 2008.gadam
  • No drupām augšāmcelt. Latvijas Arhitektūras gada balvā godalgotais objekts – Stūķu kūts - par dzīvojamo ēku pārtapa projektēšanas procesā un ir ievērojams ar to, ka tajā maksimāli izmantoti vietējie resursi un amatnieku darinājumi.
  • Mājokļu cena pasaulē pieaug straujākajos tempos kopš 2005. gada jeb kopš laikiem, kad tika piepūsts mājokļu tirgus burbulis gan ASV, gan tepat Latvijā, raisot ļoti smagu tā plīšanu vēlāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Japāna paaugstina Fukušimas AES katastrofas bīstamību līdz Černobiļas līmenim

Jānis Rancāns, 12.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas valdība ir paaugstinājusi Fukušimas atomelektrostacijas (AES) katastrofas bīstamības kategoriju līdz septītajai, kas ir visaugstākā pakāpe starptautiskajā kodolnegadījumu skalā, vēsta pasaules ziņu aģentūras.

Līdz šim tikai Černobiļas AES katastrofa bija novērtēta ar visaugstāko bīstamības pakāpi. Černobiļā radioaktīvais piesārņojums bija desmit reižu augstāks nekā Fukušimā, tomēr šis Japānas lēmums atspoguļo potenciālos ilgtermiņa draudus, kas var rasties no radiācijas noplūdes, raksta BBC.

Pēc starptautiskās kodolnegadījumu skalas, ar septīto pakāpi apzīmē lielu katastrofu, ar plašu radioaktīvo vielu noplūdi un draudiem cilvēka veselībai. «Mēs esam paaugstinājuši briesmu līmeni pateicoties tam, ka radiācija ir izplatījusies gaisā, dārzeņos, dzeramajā ūdenī un okeānā,» skaidroja Minoru Ogoda (Minoru Oogoda), Japānas Kodoldrošības aģentūras pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvniecībā "atomsprādziena radiāciju" jutīs vēl daudzus gadus

Māris Ķirsons, 03.11.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atomsprādziens, ko būvniecības nozarē izraisīja Konkurences padomes paziņojums un tam sekojošā radiācija, nozari un pasūtītājus ietekmēs vēl daudzus gadus, kas komplektā ar Covid-19 pandēmiju var izraisīt pamatīgas pārbīdes.

To intervijā Dienas Biznesa speciālizdevumam Nekustamais īpašums stāsta lielākās būvniecības nevalstiskās organizācijas Latvijas Būvuzņēmēju partnerība vadītājs Gints Miķelsons.

Viņaprāt, pašlaik uz tā dēvētā karteļa fona steigā tiek virzīti nepārdomāti publisko iepirkumu likuma grozījumi un jauni ēnu ekonomikas apkarošanas risinājumi, kā rezultātā, tieši pretēji, pieaugs korupcijas riski, konkurence publiskos pasūtījumos, visticamāk, samazināsies, būs daudz strīdu un tiesvedību, toties ierēdņiem, juristiem un uzraugošajām iestādēm būs nodrošināts darbs vairākiem gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iespaidīgs uzliesmojums uz Saules var radīt traucējumus komunikācijas līdzekļos

Jānis Rancāns, 08.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien notikušais uzliesmojums uz Saules trešdienas naktī varētu izraisīt traucējumus satelītu komunikācijās, vēsta AFP. Spēcīgākais uzliesmojums kosmosā ir raidījis tādus radiācijas apmērus, kas nav fiskēti kopš 2006. gada.

Paredzams, ka radiācija Zemeslodi sasniegs trešdienas vakarā un izraisīs «vāju līdz vidēju» ģeomagnētisko vētru. Vētra varētu sākties ap 20:00 pēc Latvijas laika, bet pilnībā izbeigties 12 līdz 24 stundu laikā.

Ģeomagnētiskā vētra varētu izraisīt traucējumus globālās pozicionēšanas satelītu darbībā, kas novedīs pie izmaiņām dažos lidojumos, kas iet pāri zemes poliem. «Aviosabiedrības, kas lido pāri zemes poliem, magnētisko vētru laikā bieži koriģē savus maršrutus, lai izvairītos no komunikāciju traucējumiem,» skaidro zinātnieki.

Radiācijai sasniedzot zemi, iespējams, varēs novērot ziemeļblāzmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atjaunots - Tiesībsarga birojs pēc aizdomīgas vielas saņemšanas joprojām slēgts

Lelde Petrāne, 22.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Republikas Tiesībsarga birojs jau kopš rīta ir slēgts apmeklētājiem, jo saņemts pasta sūtījums ar neidentificētu, birstošu vielu.

Šādu informāciju biznesa portālam db.lv apstiprināja birojā, no kura šobrīd nav iespējams izkļūt, kā arī nav iespējams tajā iekļūt.

Ēkā patlaban darbojas atbildīgie dienesti. Radiācija nav konstatēta, bet vēl tiek veiktas citas pārbaudes.

Saskaņā ar pašreizējām aplēsēm birojs būs slēgts vēl divas stundas vai ilgāk. Zināms, ka saņemtā vēstule vizuāli ne ar ko nav atšķīrusies no citām vēstulēm, taču tai nav bijusi norādīta atpakaļadrese. Biroja darbinieki, kuri ir pieredzējuši darbā ar pasta sūtījumiem, ar tausti esot konstatējuši, ka aploksnē ir birstoša viela, nevis papīrs, tādēļ informētas atbildīgās institūcijas. Biroja darbinieki aploksni vaļā nav vēruši.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izveidotais klimata pārmaiņu finanšu instruments jeb KPFI, kura mērķis ir veicināt CO2 izmešu samazinājumu dabā, sniedz unikālu iespēju tikai līdz šī gada 30. novembrim iegādāties saules baterijas savai mājsaimniecībai ar 50 % atlaidi.

Izmantojot šo iespēju, SIA SINERGO palīdz ikvienam iegādāties un uzstādīt augstākās kvalitātes Eiropā sertificētas saules baterijas, kā arī sniedz bezmaksas konsultācijas KPFI projekta sagatavošanā.

Saules baterijas ir mūsdienīgs veids kā ražot elektrību, izmantojot saules enerģiju, šādā veidā ekonomējot jūsu līdzekļus un saudzējot apkārtējo vidi. To mūža ilgums ir 25 gadi, kuru laikā jūs esat atbrīvojuši sevi no rūpēm par pastāvīgi pieaugošajiem elektrotarifiem, iegūstot bezmaksas elektrību.

Galvenie iemesli, kāpēc ir izdevīgi uzstādīt saules baterijas Latvijā?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien izsolīs kosmosa sakaru staciju, dārzeņu glabātuvi, 10 dzīvojamās ēkas un citus objektus. Padomju armijas militārais mantojums, ko tautā dēvē par Skrundas lokatora pilsētiņu - nekustamais īpašums Mežaine Skrundas novada Raņķu pagastā atkal nonācis zem izsoles āmura, vēsta Latvijas Radio.

Esošie īpašnieki SIA Iniciatīva Europa no Krievijas esot gluži vai pazuduši no zemes virsas un Skrundas novada domei divus gadus neesot maksājuši nekustamā īpašuma nodokli. Parāds audzis augumā, tāpēc pašvaldība vērsusies tiesā un ceturtdien Ventspilī gaidāma īpašuma izsole, vēsta medijs.

Teritoriju pašlaik neviens vairs neapsargājot, un katrs, kas vien grib redzēt, «kas lācītim vēderā», tiekot tajā iekšā.

Latvijas Radio izdevies sarunāt tikšanos ar rudbāržnieku Intu Folkmani. Viņš esot zinošākais pavadonis, jo pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas strādāja šajā objektā un zina tur katru stūrīti : «Ir tā pamestības sajūta. Nav jābrauc uz Černobiļu - šeit var gūt līdzīgus iespaidus, Ja tur ir radiācija, tad šeit ir tīrs, nav radiācijas.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvijai saules enerģijas jomā jāņem vēra Vācijas pieredze

Sanita Igaune, 15.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē pieaug pieredze saules enerģijas izmantošanā, turklāt pēdējo gadu laikā ir samazinājušās saules paneļu cenas, bet ir palielinājusies paneļu efektivitāte, tā Dienas Bizness konferencē Atjaunojamā enerģija 2012 norādīja SIA Eko Osta konsultants enerģētikas un atjaunojamo resursu jautājumos Mihails Pavlovs.

Saules enerģiju galvenokārt izmanto siltuma un elektrības iegūšanai, turklāt aiz vien plašākas perspektīvas ir tieši saules paneļu jomā. Saules enerģiju plaši izmanto Vācijā, kur to izmanto kā drošu un ekoloģisku kodolenerģijas alternatīvu.

Turklāt M.Pavlovs atzīmēja, ka Vācijā saules radiācija vidēji nav lielāka kā Latvijā, taču valsts saules enerģiju izmanto daudz aktīvāk.

Latvijā šobrīd aptuveni 70% energoresursu tiek importēti, bet atjaunojamie energoresursi mūsu valstī ir saule, vējš un bioresursi. Tāpēc nākotnē saules enerģijas jomai vajadzētu pievērst daudz lielāku vērību, rosināja M. Pavlovs. Kā mīnusus saules enerģijas jomā viņš minēja ekonomisko pamatu un atbalsta mehānisma trūkumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceļotājiem no Latvijas nokļūšana mājup no katastrofu skartās Japānas izvērtusies par īstu pārbaudījumu, kas izmaksājis 1,3 tūkstošus katram. Pamest Japānu izrādījās daudz grūtāk, nekā varēja spriest pēc Latvijas Ārlietu ministrijas un mūsu vēstniecības Japānā oficiālajiem paziņojumiem.

«Ziņas par bīstamo avāriju un jau izplūstošo radiāciju mūs sasniedza ātrāk nekā cilvēkus Latvijā. Japāņi gan bilda, ka situācija ir stabila, tomēr neslēpa, ka tā ir kā bumba ar laika degli,» stāsta Ivita Baumane. Tāpēc saprotama bija latviešu ceļotāju cenšanās pēc iespējas ātrāk pamest Japānu, raksta Latvijas Avīze.

I.Baumane beidzot ir dabūjusi lidmašīnas biļetes, lai varētu atgriezties Latvijā caur Turciju. «Latvijas Ārlietu ministrija it kā laikus izsludināja, lai Latvijas valstspiederīgie piesakās vēstniecībā Japānā, norādīja arī tālruņa numuru. Mēs uz to zvanījām, lai paziņotu savu atrašanās vietu. Bet minētais tālrunis visu laiku bija aizņemts. Paskatījos ministrijas mājas lapā, un izrādījās, ka pie šā tālruņa pieslēgts fakss! Tad agri no rīta zvanīju pa mājas lapā norādīto citu tālruni. Tur atbildēja vīrieša balsieraksts, ka vēstniecība darbu sākot pulksten deviņos. Vēlāk atbildēja darbiniece, kura angliski paskaidroja, ka neprot latviski, un nosauca tālruņa numuru citai amatpersonai. Vēl piebilda, ka amatpersona varētu arī neatrasties vēstniecības telpās. To sazvanīt nevarējām,» pieredzē dalās I. Baumane.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaisa straumes trešdien no Japānas uz Centrāleiropu varētu atnest radioaktīvās daļiņas, lai gan radiācijas līmenis būšot neliels, atsaucoties uz Vācijas Federālās Radiācijas aizsardzības aģentūras aplēsēm, vēsta thelocal.de.

Pēdējās dienās eksperti konstatējuši radiācijas izplatīšanos no Fukušimas atomelektrostacijas - vispirms Kalifornijā, pēc tam Īslandē, sacījis BfS pārstāvis.

«Un no turienes līdz Centrāleiropai vairs nav tālu,» viņš teicis. Vienlaikus ekperts akcentējis, ka «radiācija būs ļoti, ļoti neliela».

Līdz šim radiācijas līmenis Vācijā neesot palielinājies.

Kā vēstīts, Japānā joprojām notiek centieni iegūt kontroli pār postošajā zemestrīcē bojāto atomelektrostaciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

TEPCO kļūdaini paziņo, ka radiācija AES ir desmit miljonus reižu augstāka par normu

Jānis Rancāns, 28.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas valdība pirmdien ir kritizējusi Fukušimas AES operatoru par «nepieļaujamas» un kļūdainas informācijas izplatību, vēsta pasaules ziņu aģentūras. Tokyo Electric Power Company (TEPCO) bija paziņojusi, ka radiācijas līmenis AES ir desmit miljonus reižu augstāks par pieļaujamo, tomēr vēlāk izrādījās, ka tas ir tikai 100 tūkstošus reižu augstāks. Kompānija kļūdu skaidroja ar to, ka tā ir neprecīzi nolasījusi datus.

Šī kļūda ir likusi apšaubīt TEPCO varēšanu sekmīgi risināt kodolkrīzi, norāda BBC. «Ņemot vērā to, ka radiācijas līmeņa uzraudzīšana ir svarīgs aspekts, lai nodrošinātu drošību, šāda veida kļūda ir absolūti nepieņemama,» norāda Japānas varasiestādes. Pēc notikušās kļūdas TEPCO atvainojās un norādīja, ka strādnieki saskaras ar stresu un tiem trūkst laika, lai nodrošinātu precīzus mērījumus, jo radiācijas līmenis ir tik augsts, ka tie AES telpās nevar ilgi uzkavēties.

Inženieri, kas joprojām cenšas atrisināt kodolkrīzi visā Japānā ir apbrīnas avots; tie ir kļuvuši par nacionāla mēroga varoņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rail Baltica projekta īstenotājs Latvijā – uzņēmums Eiropas Dzelzceļa līnijas izsludinājis iepirkumu, lai atklātā konkursā izvēlētos komersantu, kurš veiks Rail Baltica reģionālo staciju, infrastruktūras apkopes punktu Skultē un Iecavā un Salaspils intermodālā kravu termināļa būvprojektu ekspertīzi.

Būvprojektu ekspertīze ir profesionāla pārbaude, kuras mērķis ir sniegt izvērtējumu par būvprojekta tehniskā risinājuma atbilstību normatīvo aktu un pasūtītāja prasībām.

Ekspertīzes atzinums sniedz pārliecību par publiski pieejamu un sabiedriski nozīmīgu Rail Baltica būvju un ēku būvprojektu atbilstību drošas būves parametriem, savukārt praktiskā nozīme ir palīdzēt pasūtītājam un projektētājiem būvprojektu kvalitātes nodrošināšanā.

Darba apjoms provizoriski ietver šādu Rail Baltica būvniecības objektu izvērtējumu: apmēram 70 km dzelzceļa sliežu ceļu ap objektiem, 37 galveno ēku, 60 peronu (pasažieru un kravas), 28 km ceļu, trīs pārvadu un citu būvju projektu analīzi.Paredzamais pakalpojuma sniegšanas termiņš ir 48 mēneši no līguma parakstīšanas dienas. Pasūtītājam ir tiesības pagarināt līguma izpildes laiku par laika periodu līdz projektēšanas darbu pabeigšanai (bet ne ilgāk kā 96 mēnešus no līguma parakstīšanas dienas).

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Banka atgriežas finanšu pakalpojumu tirgū

Māris Ķirsons, 20.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāk nekā divu gadu pārbūves Industra Bank ar individuālu attieksmi un saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu iesaistās konkurences cīņā par klientiem finanšu pakalpojumu segmentā.

To intervijā (pirms ECB lēmuma celt likmes ) Dienas Biznesam stāsta AS Industra Bank valdes priekšsēdētājs Raivis Kakānis. Viņš atzīst, ka sākotnēji bijis liels izaicinājums nevis ieraudzīt gaismu tuneļa galā, bet gan atrast pašu tuneli, kura galā ieraudzīt gaismu, taču pašlaik sasniegtie rezultāti apliecinot pieņemto lēmumu pareizību.

Kāda bija situācija, kad kļuvāt par bankas valdes priekšsēdētāju?

Varu tikai apbrīnot akcionāru Jurija Adamoviča, Anda Kļaviņa un Ralfa Kļaviņa drosmi un vēlmi pārņemt savā kontrolē banku, kuras vērtība tajā brīdī bija negatīva, nevis nulle. Kāpēc? Tāpēc, ka AS Meridian Trade Bank (tāds tobrīd bija bankas nosaukums, līdz tam SMP bank, pirms tam AS Multibanka, kura tika izveidota uz PSRS Ārējo ekonomisko sakaru bankas Latvijas filiāles, kura pēc nacionalizācijas kļuva par Latvijas Bankas Ārzemju operāciju nodaļu) līdz pat Latvijas finanšu sistēmas kapitālajam remontam, ko izraisīja ASV Finanšu ministrijas ziņojums par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas riskiem, strādāja gandrīz vai tikai ar ārvalstu klientiem, kuriem sniedza finanšu pakalpojumus, kas pēc normatīvo aktu izmaiņām Latvijā juridiski nebija liegti, bet praktiski teju neiespējami īstenojami. Jaunie bankas akcionāri par 180 grādiem mainīja bankas darbības stratēģiju, to virzot kā Latvijas vidējam un mazajam biznesam pieejamu un to saprotošu finanšu pakalpojumu sniedzēju. To, ka šādu pašmāju kapitāla uzņēmumu, kuri ir nepietiekami novērtēti un ne pārāk gaidīti lielajās bankās, ir pietiekami daudz, pierāda arī Industra Bank sekmīgā darbība kredītu izsniegšanā vietējiem vidējiem un mazajiem uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai piesaistītu līdzekļus, uzņēmējs sācis kapitāldaļu tirdzniecību pašu «izveidotā biržā».

Projekta autors ir Vladimirs Bičkovskis, kas vairāk pazīstams kā SIA Jelgavas cukurs dibinātājs un nišas produkta Samogon nr. 1 ražotājs. Viņš uzskata, ka pienācis laiks nelielām, elastīgām kompānijām ar daudzskaitlīgām riska jeb investoru kapitāla vietām, kas, no vienas puses, ir uzņēmuma īpašnieki, no otras puses - tās produkcijas pircēji.

Galvenais jau nav ietaupīt

Tikai nupat atgūto finanšu tirgu uzticību ir viegli pazaudēt.

To intervijā DB atzīst Pasaules Bankas Centrāleiropas un Baltijas valstu direktors Pīters Herolds (Peter Harrold).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rēzeknē uzņēmums, iespējams, viltojis degvielas čekus 175 tūkstošu latu apmērā

Dienas Bizness, 11.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu kontroles pārvaldes amatpersonas, veicot kontroles pasākumus kādā uzņēmumā Rēzeknē, konstatēja, ka tā grāmatvedībā tiek uzrādīti, iespējams, viltoti degvielas iegādes attaisnojuma dokumenti par kopējo vērtību teju 175 tūkstošu latu skaidrā naudā.

Šis ir jau otrais uzņēmums Latgalē, kur VID nodokļu inspektori konstatē šāda veida pārkāpumu.

Minētajam uzņēmumam pārbaude veikta saistībā ar pievienotās vērtības nodokļa pārmaksas pārbaudi. Ņemot vērā tematiskajā pārbaudē konstatēto, uzņēmumam tiks uzsākts nodokļu audits, savukārt grāmatvedības dokumenti pēc nodokļu audita pabeigšanas tiks nosūtīti arī Valsts policijai izvērtēšanai par kriminālprocesa uzsākšanu par dokumentu viltošanu.

Rēzeknes uzņēmuma reģistrētais darbības veids ir kravu pārvadājumi. Tematiskās pārbaudes laikā tika konstatēts, ka virkne ierakstu par degvielas iegādi uzņēmuma grāmatvedībā ir veikti, pamatojoties uz elektronisko kases sistēmu čekiem, kuru vizuālais izskats radīja aizdomas par to autentiskumu. Grāmatvedībā uzrādītie degvielas iegādes attaisnojuma dokumenti liecināja, ka uzņēmums divās degvielas uzpildes stacijās, vienai no kurām ir plašs degvielas uzpildes staciju tīkls visā Latvijā, periodā no 2011.gada februāra līdz 2011.gada decembrim Rēzeknē un Rēzeknes rajonā lielos daudzumos ir iegādājies dīzeļdegvielu, norēķinoties par to skaidrā naudā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Nosēdusies betona grīda vai plaisas sienās, iespējams, liecina par problēmām ēkas pamatos.

Reklāmraksts, 12.04.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sprauga starp grīdu un sienu, kā arī plaisas sienās nepārprotami liecina, ka ir pēdējais laiks pārbaudīt smilšu pabēruma slāņa stāvokli un nepieciešamības gadījumā to stabilizēt. Latvijā URETEK Baltic stabilizē grimstošas ēkas vai to konstruktīvās daļas, uzlabojot grunts stāvokli ar videi draudzīgu ģeo-polimēru maisījumu. Darbus veic ātri un bez putekļiem, netraucējot ēkā strādājošos cilvēkus.

«Grīdas un pamatu nosēšanās lielākoties ir saistīta ar nestabilu grunts slāni zem ēkas, nepietiekami sablīvētu grunti būvdarbu laikā, drenāžas defektu vai arī zem grīdas vai ēkas izbūvētu cauruļvadu bojājumu, kā rezultātā tiek radīti izskalojumi. Plaisas sienās vai sprauga gar grīdu un sienu liecina par to, ka notiek kādu ēkas daļu kustība un, lai novērstu lielāku defektu rašanos nākotnē, ir prātīgi piezvanīt speciālistam, kurš izvērtēs situāciju un sniegs tālākus ieteikumus.”: stāsta Mihkel Vaidlo, URETEK Baltic Pārdošanas un projektu vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

ASV publisko jaunus noteikumus komerciālo bezpilota lidaparātu izmantošanai

LETA, 22.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālā aviācijas pārvalde otrdien publiskojusi ilgi gaidītos jaunos noteikumus, kas paver iespēju izmantot ASV gaisa telpā mazus, komerciāliem nolūkiem paredzētus bezpilota lidaparātus.

ASV Federālās aviācijas pārvaldes noteikumi ļauj bezpilota lidaparātu operatoriem dienas laikā ar šīm lidmašīnām pārvadāt kravu, kas nesver vairāk par 25 kilogramiem, bet tas neattiecas uz tā dēvētājām robota piegādēm, pie kā strādā interneta tirdzniecības gigants Amazon un citas lielās tirdzniecības kompānijas.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem bezpilota lidaparātu operatoriem nav nepieciešama pilota licence. Viņiem tika jābūt vismaz 16 gadus veciem, jāiztur Transporta Drošības administrācijas pārbaude un jānokārto ASV Federālās aviācijas pārvaldes tests, lai iegūtu uz dieviem gadiem derīgu sertifikātu.

Atsaucoties uz nozares aplēsēm, Baltais nams paziņojis, ka bezpilota lidaparāti nākamajās desmitgadē varētu ienest ASV ekonomikai vairāk nekā 82 miljardus dolāru un radīt aptuveni 100 000 jaunu darbavietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

PVD pastiprināti kontrolēs pārtikas preces no Krievijas un Baltkrievijas

Db.lv, 23.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā nepārtraukto un apjomīgo pārtikas un dzīvnieku barības kravu plūsmu, kas no Krievijas un Baltkrievijas caur Latvijas robežkontroles punktiem tiek ievesta Eiropas Savienībā, no rītdienas, 24.februāra Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), pamatojoties uz Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojumu, uzsāks pastiprinātu šo kravu robežkontroli uz Eiropas Savienības ārējās robežas.

Pastiprinātā kontrole tiks uzsākta, lai noraidītu bažas par riskiem cilvēku un dzīvnieku veselībai, kā arī pārliecinātos par sūtījumu atbilstību Eiropas Savienības normatīvajiem aktiem, tostarp nepieļaujot, ka patērētāji varētu tikt maldināti par preču veidu, identitāti, īpašībām, sastāvu, daudzumu, derīgumu, izcelsmes valsti vai izcelšanās vietu, izgatavošanas vai ražošanas metodi.

Pastiprināta kontrole nozīmē to, ka vismaz 10% preču no noteiktām preču grupām, piemēram, zirņiem, graudaugu produktiem, eļļas augu sēklām, lopbarībai, kas tiks vestas no Krievijas un Baltkrievijas, kā arī vismaz 5% preču, kas tiks vestas no citām trešajām valstīm, tiks veikta ne tikai dokumentu, identitātes un fiziskā pārbaude, bet arī tiks noņemti paraugi laboratoriskajiem izmeklējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija atsāk kravas vilcienu satiksmi uz Kaļiņingradas apgabalu caur Lietuvu pēc tam, kad Eiropas Komisija (EK) atjaunināja vadlīnijas sankcijām pakļauto preču tranzītam, un pie LIetuvas robežas jau ieradies pirmais vilciens no Krievijas ar sankcijām pakļautajām precēm.

"Vakar ieradās pirmais vilciena sastāvs, kurš šķērsos Lietuvas teritoriju," otrdien ziņu aģentūrai BNS teica Lietuvas valsts dzelzceļa kompānijas "Lietuvos geležinkeliai" (LTG) preses pārstāve Kotrīna Dzikaraite.

Lietuvas Muitas departamentā informēja, ka vilciens no Krievijas ved cementu uz Kaļiņingradas apgabalu. Otrdien turpinās vilciena sastāva pārbaude un tas vēl nav saņēmis atļauju iebraukt Lietuvā.

"Kenas robežkontroles punktā tiek pārbaudīts vilciens ar pieciem vagoniem, kuros ir cementa krava no Krievijas uz Kaļiņingradu. Vilciens vēl atrodas robežkontroles punktā, jo turpinās pamata pārbaudes procedūras," BNS sacīja Muitas departamenta preses pārstāve Lina Laurinaitīte-Griģiene.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

KNAB par kukuļņemšanu rosina apsūdzēt divas Pārtikas un veterinārā dienesta inspektores

Db.lv, 18.08.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtīja Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai kriminālprocesu, kurā ieguva pierādījumus, ka divas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) amatpersonas ar starpnieku palīdzību pieprasīja un pieņēma kukuļus apmaiņā pret labvēlīgu lēmumu pieņemšanu kukuļdevēju interesēs.

KNAB pirmstiesas izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka PVD inspektore, veicot Latvijas Republikā ievesto preču kravas pārbaudi, konstatēja kravas trūkumus. PVD inspektore pārbaudāmā uzņēmuma, kas nodarbojas ar saldumu, cepumu u.tml. produkcijas izplatīšanu, pārstāvei ar starpnieku palīdzību pieprasīja un pieņēma kukuli.

Tāpat izmeklēšanā noskaidrots, ka arī cita PVD inspektore preču kravas pārbaudē, konstatējot kravas trūkumus, ar starpniekiem pieprasīja un pieņēma kukuli no izmeklēšanā precīzi nenoskaidrotas personas.

Kukuļdevēji kukuļošanu veica kopsummā 480 eiro, izmantojot divus starpniekus. Kukuļošanas mērķis bija panākt, lai valsts amatpersonas attiecībā uz pārbaudāmajām kravām pieņemtu labvēlīgus PVD lēmumus. Proti, neskatoties uz pārbaužu laikā konstatētajiem kravu trūkumiem, atļautu kravu tālāku virzību - tranzītu un importu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grebņevā un Ventspilī Muitas pārvalde konstatējusi 10,5 miljonus kontrabandas cigarešu, informēja Valsts ieņēmumu dienestā.

Šā gada 30.aprīlī Grebņevas muitas kontroles punktā, veikta muitas kontrole no Krievijas iebraukušai kravas automašīnai. Veicot skenēšanas attēla analīzi, muitas amatpersonām radās aizdomas par nedeklarētu preču pārvietošanu. Transportlīdzeklis novirzīts uz padziļinātās kontroles ēku.

Iesaistot pārbaudē muitas kinologu, atklāts, ka kravā aiz piesegprecēm - ruberoīda ruļļiem - novietotas finiera kastes, kas pilnas ar cigaretēm. Saskaņā ar pavaddokumentiem tajās bija jābūt ģipša apmetumam.

Kontroles rezultātā tika izņemtas 6 511 700 cigaretes «Minsk Capital» ar Baltkrievijas akcīzes markām un «NZ Gold» bez akcīzes markām.

Tajā pašā dienā lielu cigarešu kontrabandas kravu atklāja arī Ventspils ostas muitas kontroles punkta darbinieki. Veicot kravas transportlīdzekļu kontroli pirms to uzbraukšanas uz prāmja, kas kursē no Ventspils uz Zviedrijas ostas pilsētu Nīnashamnu, muitas amatpersonas padziļinātai pārbaudei novirzīja kādu Lietuvā reģistrētu automobili, kurā saskaņā ar pavaddokumentiem tika vesti konstrukcijas materiāli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas platuma dzelzceļa līnija "Rail Baltica" Latvijā izmaksās četras reizes dārgāk par sākotnēji plānoto, vēsta LTV raidījums "De facto".

Kad pirms sešiem gadiem prezentēja finanšu aprēķinus, "Rail Baltica" Latvijas posma izmaksas bija minētas ap 2 miljardiem eiro, bet tagad tiek pieļauts, ka tas varētu izmaksāt pat četras reizes dārgāk jeb ap 8 miljardiem eiro. "Rail Baltica" pamattrasei jābūt gatavai līdz 2030.gadam.

Šonedēļ noslēdzies iepirkums par pamata trases būvēšanu. Saskaņā ar elektronisko iepirkumu sistēmā pieejamo ziņojumu, tiesības slēgt līgumu ieguvis Francijas, Polijas un Itālijas kopuzņēmums "E.R.B. Rail Baltica JV". Viņu piedāvātā līgumcena bijusi 3,7 miljardi eiro. Otrs pretendents no Turcijas ar aptuveni pusmiljardu lētāku piedāvājumu finālā noraidīts kā neatbilstošs.

Komentāri

Pievienot komentāru