Transports un loģistika

Pie Čehijas robežām ir gaidāmas garas rindas

Aivars Mackevics [email protected], 01.11.2002

Jaunākais izdevums

Pie Čehijas robežām ir gaidāmas garas rindas, jo no 20. līdz 22.novembrim Prāgā notiks NATO sanāksme. Uz robežām būs pastiprināta kontrole un drošības pasākumu akcijas uz Čehijas autoceļiem. Šajā laika posmā, Prāgā ir jārēķinās arī ar ievērojamiem satiksmes ierobežojumiem. Avots: Sueddeutsche Zeitung

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm padomes locekļi un Čehijas uzņēmēji plānoja iegūt kontroli pār vairāk nekā 50% akciju

LETA, 09.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zāļu ražotājas AS "Olainfarm" padomes locekļi Haralds Velmers un Kārlis Krastiņš un vairākas citas personas ar vairāku Čehijas un Kipras uzņēmumu ķēdes starpniecību, iespējams, bija plānojuši iegūt kontroli pār vairāk nekā 50% "Olainfarm" akciju, liecina aģentūras LETA rīcībā esošie marta vidū sastādītie līgumu projekti.

LETA rīcībā nonākušie Akcionāru līguma un Aizdevuma finansējuma līguma projekti, kuri datēti ar 2021.gada 15.martu, liecina, ka vairākas personas - visticamāk, Čehijas pilsoņi Vojtehs Kačena un Tibors Bokors, bijusī "Olainfarm" lielākā akcionāra "Olmafarm" valdes locekle Milana Beļeviča, Krastiņš, Velmers, un, iespējams, citas personas, bija sākuši darbības, kas vērstas uz kontroles pārņemšanu pār "Olainfarm".

Krastiņš aģentūrai LETA atzina, ka piedalījies sarunās ar dažādiem investoriem, taču neviens no šiem piedāvājumiem nav rezultējies ar kādu līgumu vai darījumu.

Viņš pastāstīja, ka pēdējo divu gadu laikā investoriem bija zināms, ka bijušā "Olainfarm" īpašnieka, nelaiķa Valērija Maligina mantinieces Irina Maligina, Nika Saveļjeva un Anna Emīlija Maligina vēlas pārdot sev piederošās akcijas, tāpēc pie Krastiņa vērsušies daudzu investoru pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Tiesa noraidījusi Olainfarm akciju apķīlāšanu un balsstiesību izmantošanas liegumu

LETA, 04.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pilnībā noraidījusi Čehijas kompānijas "Black Duck Invest" pieteikumu pret zāļu ražotāja AS "Olainfarm" lielāko akcionāru SIA "Olmafarm" par prasības nodrošināšanu pirms prasības celšanas, liecina tiesas lēmums.

Čehijas kompānija bija lūgusi tiesu apķīlāt "Olmafarm" piederošās 42,5% "Olainfarm" akcijas, kā arī aizliegt "Olmafarm" izmantot uzņēmumam piederošo "Olainfarm" akciju balsstiesības.

Tāpat noraidīts "Black Duck Invest" lūgums piemērot "Olmafarm" aizliegumu pieņemt lēmumus par "Olainfarm" pamatkapitāla palielināšanu vai samazināšanu, peļņas sadali, likvidāciju vai reorganizāciju, pieņemt lēmumus par grozījumu izdarīšanu "Olainfarm" statūtos par pārvaldes institūciju kompetences un lēmumu pieņemšanas kārtības maiņu, kā arī "Olainfarm" padomes locekļu atsaukšanu un/vai ievēlēšanu.

Pieteikumā tiesai "Black Duck Invest" norādīja, ka 2021.gada 27.aprīlī parakstīts līgums par "Olmafarm" piederošo "Olainfarm" akciju pārdošanu Čehijas investoriem, un, Čehijas uzņēmuma ieskatā, šis līgums ir likumīgs un spēkā esošs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Čehijas radio: Huawei darbiniekiem Čehijā jāvāc sensitīva uzņēmēju un amatpersonu informācija

LETA--ČESKY ROZHLAS, 23.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāja «Huawei» meitasuzņēmums Čehijā tiek turēts aizdomās par sensitīvu datu par amatpersonām un uzņēmējiem vākšanu, izmantojot savus darbiniekus, liecina Čehijas sabiedriskā radio žurnālistu iegūtā informācija.

Bijušie «Huawei» darbinieki un anonīmi avoti Čehijas izlūkošanas dienestos radio pētnieciskā raidījuma «Radiožurnal» žurnālistiem pastāstījuši, ka lietišķo tikšanos laikā vākta informācija un vēlāk tā ievadīta centrālajā datubāzē, kurai piekļūt var arī no «Huawei» galvenā biroja Ķīnā.

Divi bijušie «Huawei» vadības Čehijā darbinieki nesen anonīmās intervijās Čehijas sabiedriskajam radio atklājuši, ka viņiem «Huawei» iekšējā datubāzē bijis jāievada ne tikai lietišķa informācija, bet arī personīga informācija par klientiem, piemēram, bērnu skaits un intereses, kā arī personas finansiālā situācija.

«Piekļuvi informācijai, kas tiek glabāta šajā klientu attiecību pārvaldes sistēmā, var pārvaldīt tikai no galvenā biroja Ķīnā. Ir ļoti grūti atklāt un pierādīt, kuram bijusi piekļuve šiem datiem un kādam mērķim tā izmantota,» sacījis viens no bijušajiem «Huawei» vadības Čehijā darbiniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bezmaksas medicīna bērniem diemžēl lielā mērā ir uz papīra - par to pārliecinājusies Ilze, pirms nedēļas cenšoties pierakstīt divus mēnešus veco meitu pie bērnu kardiologa Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS), vēsta laikraksts Diena.

Bērnam uz galvas izveidojusies hemangioma - asinsvadu sabiezējums -, un, lai to likvidētu, jāiziet zāļu kurss. Taču pirms tam norīkota kardiologa konsultācija. Par valsts naudu konsultāciju ar pavadošo izmeklējumu var saņemt tikai martā, bet par 38 latiem - janvāra sākumā. Raizējoties par bērnu, Ilze maksās, raksta laikraksts.

BKUS valdes locekle Ināra Bluķe uzsvērusi - slimnīcā maksas pakalpojumu īpatsvars ir neliels, vidēji ap 2%. «Maksas pakalpojumi noteikti nav mūsu prioritāte. Mūsu valstī bērniem [veselības aprūpe] ir bez maksas,» viņa teikusi Dienai. Maksas pakalpojumus viņa saukusi par vecāku izvēli, nevis ikdienu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Pēc mēneša augļu un dārzeņu tirgotāju nozare var bankrotēt

Lelde Petrāne, 19.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Faktiski visas augļu un dārzeņu piegādes restorāniem, bāriem, skolām, bērnudārziem un uzņēmumiem šobrīd ir apstājušās. Kopējais kritums augļu un dārzeņu tirdzniecības nozarē jau sasniedzis 70-90%, informē Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Uldis Jaunzems.

U. Jaunzems skaidro: "Mēs uzskatām, ka augļu un dārzeņu tirgotāji ir jāiekļauj atbalstāmo nozaru kategorijā līdzās restorāniem, viesnīcām un aviopārvadātājiem. Mūsu nozares uzņēmumi ik dienu saņem vēstules no klientiem par rēķinu apmaksas kavēšanu vai atlikšanu, tādējādi tiek iesaldēti ievērojami tirgotāju līdzekļi. Lai arī lielveikalos pieprasījums pēc augļiem un dārzeņiem saglabājas, tirgotāji cieš zaudējumus pieprasījuma krituma dēļ HORECA sektorā. Klienti, kas preci ir pasūtījuši, šobrīd no tās atsakās."

Būtiski palielinājušās problēmas arī ar produkcijas piegādēm.

"Pēc mūsu piegādātās produkcijas pieprasījums mazumtirdzniecībā joprojām ir. Taču arī tas samazinās, ņemot vērā kopējo pircēju skaita īpatsvara samazināšanos veikalos. Vienlaikus pieaug transporta pakalpojumu cenas tiem piegādātājiem, kas līdz šim nodrošina produktus no Nīderlandes, Spānijas un Itālijas. Autopārvadātāju kompānijām trūkst šoferu, jo cilvēki atsakās doties reisos, baidoties saslimt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vārdi "Black Duck Invest", Vojteks Kačens un Tibors Bokors kopš aprīļa Latvijas medijos izskan biežāk nekā daža laba vietējā slavenība. Melnās pīles un tās pārstāvju knābieni gan ir ļoti konkrēti un mērķtiecīgi - vērsti uz viena no vadošajiem Latvijas un reģiona farmācijas uzņēmumiem - A/S "Olainfarm" - pārņemšanu savā kontrolē.

"Reiderisma mēģinājumi pret Olainfarm", "Prasība tiesā pret Olmafarm", "Tiesa noraida Black Duck Invest prasību", "Čehijas uzņēmums apgalvo, ka kļuvis par lielāko Olainfarm akcionāru", "Policija lidostā aiztur divus čehu pilsoņus un bijušo "Olmafarm" valdes locekli Milanu Beļeviču", šie ir tikai daži no virsrakstiem nepilnu divu mēnešu laikā, kas publicēti Latvijas presē.

Par spīti arestiem, akcionāru iebildēm, "Black Duck Invest" mērķtiecīgi turpina savus centienus pārņemt kontroli uzņēmuma valdē, lai turpinātu iesākto afēru, proti, uzņēmuma akciju iegūšanu. Kas ir šis "Black Duck Invest" un kur tas smēlies tik lielu pārliecību par saviem spēkiem?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Čehijas uzņēmums "Black Duck Invest", kas apgalvo, ka aprīlī kļuvis par SIA "Olmafarm" piederošo 42,5% zāļu ražotāja AS "Olainfarm" īpašnieku, ir zaudējis astoņos atsevišķos tiesu procesos Latvijas un Čehijas tiesās, pavēstīja "Olmafarm" valdes loceklis Pēteris Rubenis.

Viņš piebilda, ka manipulācijas "Black Duck Invest" apgalvojumos par akciju pirkuma līguma slēgšanas apstākļiem izgaismojuši arī divi starptautiski uzņēmumi - auditorkompānija "PriceWaterhouseCoopers" un zvērinātu advokātu birojs "Sorainen".

Rubenis pavēstīja, ka Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa 30.augustā noraidīja "Black Duck Invest" pieteikumu atcelt par labu "Olmafarm" piemērotos pagaidu aizsardzības līdzekļus. "Līdz ar to "Black Duck Invest" vairākkārtējie mēģinājumi ietekmēt "Olmafarm" rīcību un traucēt tai piederošo balsstiesību izmantošanu kārtējo reizi ir izrādījušies nesekmīgi. Tiesas lēmums vairs nav pārsūdzams," informēja Rubenis.

Viņš arī pauda viedokli, ka "Black Duck Invest" nelabvēlīgie tiesas nolēmumi konsekventi apliecina, cik apšaubāmi ir "Black Duck Invest" apgalvojumi par "Olainfarm" akciju iegādi, taču nu tiesu nolēmumiem pievienojušies arī divu starptautiski atzītu uzņēmumu atzinumi, kas apgāž "Black Duck Invest" pārstāvja Vojteha Kačenas 2021.gada 4.augustā preses konferencē un paziņojumā medijiem klāstīto, ka "Olainfarm" akciju iegādes darījuma sagatavošana bijis ilgs process, kurā "Olmafarm" pārstāvējis "PriceWaterhouseCoopers", Čehijas banku - "Sorainen", bet "BHM Group" kompāniju "Black Duck Invest" - "Walles" juridiskie eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Prezidenta vēlēšanas iezīmē pārmaiņas Čehijā

Jānis Rancāns, 28.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Čehijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis kreisi centriski noskaņotā politiskā Pilsoniskās tiesību partijas kandidāts Milošs Zēmans.

Vēlēšanās M. Zēmans ieguva 54,8% balsu, bet viņa sīvākais konkurents – pašreizējais Čehijas ārlietu ministrs, aristokrātiskās izcelsmes Karels Švarcenbergs – 45,2% balsu. M. Zēmans Čehijas prezidenta amatā nomainīs Vāclavu Klasu, kas amatā nokalpoja divus termiņus.

Galvenie Čehijas prezidenta vēlēšanu kampaņas jautājumi bija saistīti ar nacionālo drošību, cīņu pret korupciju, iestāšanos eirozonā, tiesnešu iecelšanu amatā, noziedznieku apžēlošanu un valsts pievienošanos Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai (EDSO).

M. Zēmana uzvara Čehijas prezidenta vēlēšanās nodrošina augsni prezidenta un valdības konfliktiem saistībā ar budžeta deficīta samazināšanas programmu, kurai valstij vajadzētu palīdzēt pārvarēt recesiju, vēsta Bloomberg. M. Zēmans atbalsta progresīvo nodokļu sistēmu un ciešākas attiecības ar Eiropas Savienību, pretēji V. Klausam, kas bija pazīstams ar savu eiroskepticismu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Svētku laikā pastiprināti policijas reidi

, 17.06.2009

Jāņu brīvdienās, kas šogad iekritušas garas, notiks Ceļu policijas reidi, lai iespēju robežās rūpētos par drošību uz valsts ceļiem. (Foto: V. Stīpnieks,Db)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jāņu brīvdienās, kas šogad iekritušas garas, notiks Ceļu policijas reidi, lai iespēju robežās rūpētos par drošību uz valsts ceļiem, ziņo Satiksmes uzraudzības biroja priekšnieks Edmunds Zivtiņš.

Kā liecina Satiksmes uzraudzības biroja apkopotie dati, šī gada piecos mēnešos, salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn, par 22,4% samazinājies to autovadītāju skaits, kuri pie stūres sēdušies dzērumā vai apreibinošu vielu ietekmē.

Satiksmes uzraudzības biroja priekšnieks Edmunds Zivtiņš,: „Lai gan pie stūres alkohola reibumā braucošo autovadītāju skaits ir samazinājies par piekto daļu, joprojām šādas rīcības rezultātā tiek izraisīti ceļu satiksmes negadījumi. Reaģējot uz šo faktu, tiek organizēti plaši Ceļu policijas reidi visā valsts teritorijā. Arī Jāņu brīvdienās, kas šogad iekritušas garas, notiks Ceļu policijas reidi, lai iespēju robežās rūpētos par drošību uz valsts ceļiem.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz Austrumu muitas muitas kontroles punktiem automašīnu rindas joprojām ir samērā garas, un vidējais paredzamais gaidīšanas ilgums uz robežas ir aptuveni 30 stundas, liecina informācija Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā publicētā informācija.

Pie Terehova robežkontroles punkta šorīt ir aptuveni 650 gara kravas automašīnu rinda uz Krieviju. Paredzamais gaidīšanas ilgums tur ir aptuveni 43 stundas.

Savukārt pie Grebņevas robežkontroles punkta šorīt ir aptuveni 150 kravas automašīnas, un tur paredzamais gaidīšanas ilgums ir 15 stundas.

Pēdējo 24 stundu laikā robežu šķērsojušas Terehova MKP - 369 kravas automašīnas, Grebņevas MKP - 246 kravas automašīnas.

Statistika rāda, ka šī rīta kravas automašīnu rindas uz rietumu robežas nevar raksturot nedz kā īpaši garas, nedz īsas, jo mēneša sākumā rindas bija garākas nekā šobrīd, savukārt mēneša vidū rindas bija īsākas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Bez veseliem cilvēkiem valsts izaugsme nav iespējama

Māris Ķirsons, 16.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības aprūpes sistēma Eiropā tiek uztverta kā izaugsmes un darbaspēka nodrošināšanas un atjaunošanas instruments, kas sekmē cilvēku veselības pratību, efektīvi ārstē saslimušos, novērš potenciālo darba nespēju un ir neaizstājams ekonomikas pamatkapitāls.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta veselības ministre Līga Meņģelsone. Viņa norāda, ka Latvijā agrāk vai vēlāk būs jāveic pārkārtošanās — jārada stabils veselības aprūpes finansēšanas modelis ar ilgtspējīgu budžetu, kas ļautu būtiski saīsināt rindas uz valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, novērstu medicīnas personāla došanos strādāt uz ārzemēm un citas samilzušās veselības aprūpes problēmas.

Fragments no intervijas

Kāda ir situācija veselības aprūpes sistēmā?

Vienā vārdā - smaga, jo ar pašreizējo situāciju ir neapmierināti ne tikai pacienti, bet arī mediķi. Tautsaimniecībai ir vajadzīgi veseli, darbspējīgi cilvēki, bet šobrīd saslimušajiem uz valsts apmaksātiem izmeklējumiem vai konsultācijām pie speciālistiem jāgaida nevis nedēļas, bet pat mēneši. Tāpat valstī ir ievērojams veselības aprūpes personāla trūkums. Valsts izaugsme nav iespējama bez veseliem cilvēkiem, un tieši tāpēc veselības aprūpes sistēma Eiropā tiek uztverta kā izaugsmes un darbaspēka nodrošināšanas un atjaunošanas instruments, kas ļautu būtiski saīsināt rindas uz valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, novērstu medicīnas personāla došanos strādāt uz ārzemēm un citas samilzušās veselības aprūpes problēmas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas pierobežā rindas uz ceļa pazudušas, ir tīra apkārtne un novērstas nelikumības.

No obligātās reģistrēšanās robežas šķērsošanai, braucot no Igaunijas uz Krieviju, ir vairāki ieguvumi, konferencē Transbaltica 2012 norādīja Girf OU valdes loceklis Hanness Plinte, kura vadītā kompānija izstrādāja Goswift robežas šķērsošanas sistēmu pēc Igaunijas Iekšlietu ministrijas pasūtījuma. Iepriekš autobraucējiem nācās gaidīt kilometriem garās rindās, apkārt valdīja netīrība un privātie «biznesmeņi» pārdeva kravas auto šoferiem vietu rindā, bet tagad vērojama pavisam cita situācija.

To, ka uz robežas valda kārtība, tīrība, ceļa malā nestāv pat viens kravas auto, DB pārliecinājās trešdienas pusdienlaikā Luhamā gaidīšanas zonā, kas ir netālu no Krievijas robežas šķērsošanas punkta. Iepriekš nepietiekamās caurlaidības dēļ Krievijas pusē Igaunijā veidojās kilometriem garas rindas uz ceļa, gružu kaudzes, bija problēmas ar tualetēm, kā arī satiksmes drošību, saka Luhamā stāvlaukuma īpašnieka un operatora Collade OU pārstāvis Ulars Sarapū. Gaidīšanas zonā ir apsargāts, apgaismots stāvlaukums, tualetes, bezvadu internets un iespēja izmest atkritumus. Par papildu samaksu var izmantot dušu, kā arī ir atvērta kafejnīca. Uz vairākiem tablo parādās to automašīnu numuri, kam laiks šķērsot robežu.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Šķietamās politiķu rūpes 
par veselības aprūpes sistēmu

Dienas Bizness, 20.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir noteikti jautājumi, kurus politiķi spītīgi vēlas virzīt uz priekšu, īpaši neņemot vērā dažādus pretargumentus un pat brīdinājumus par to, ka konkrētais jauninājums var izgāzties ar blīkšķi. Viens no šādiem jautājumiem ir vēlme sasaistīt veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samaksu.

Skan nenoliedzami pareizi, taču tikai teorētiskā līmenī. Faktiski tas neko nedos. It kā jau doma skaidra – ar medicīnas sviru palīdzību mazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru valstī. Taču acīmredzot jāsāk ar ābeces patiesībām par to, kā Latvijā veidojas ēnu ekonomika, proti, lietām, kas uzņēmējiem jau tāpat ir skaidras, bet valsts amatpersonām – visai miglaini apjaušamas.

Nav jau tā, ka pelēkajā sektorā strādājošie vispār nemaksātu nekādus nodokļus – maksā, turklāt visus, ieskaitot IIN. Tiesa gan, nodokļi tiek maksāti, piemēram, no minimālās algas, kas tiek saņemta oficiāli, bet nemaksāti vēl par dažiem simtiem latu, ko darba devējs samaksā «aploksnē». Tātad iznāk, ka lielākā daļa pelēkajā sektorā strādājošo ir IIN maksātāji un droši varēs doties uz medicīnas iestādi, kuru, tāpat kā līdz šim, uztur gan viņi paši, gan arī tie iedzīvotāji, par kuriem IIN tiek maksāts pilnīgi no visiem ienākumiem. Tāpat būtu saprotams, ja veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu un IIN samaksas sasaiste nodrošinātu, ka pie speciālistiem vai noteiktu procedūru saņemšanai nav jāstāv pat daudzus mēnešus ilgās rindās, kā tas ir šobrīd. Savulaik televīzijā tika demonstrēts sižets par tā dēvētajiem bomžiem, kuriem ir nepieciešams ārpus rindas veikt dārgu galvas skenēšanas procedūru katru reizi, kad viņi ir pamanījušies, būdami smagā dzēruma pakāpē, kārtējo reizi kaut kur nokrist, un tādējādi regulāri tiek vesti uz Stradiņa slimnīcu. Būtiska daļa attiecīgajai procedūrai paredzēto līdzekļu tiek novirzīta šādiem gadījumiem, kamēr citi cilvēki pacietīgi gaida garās rindās vai arī tiek pie tās ievērojami ātrāk, par tām samaksājot no savas kabatas. Vēlreiz jāpiemin arī fakts, ka rindas pēc dažādiem pakalpojumiem veido un nākotnē veidos arī cilvēki, kuri oficiāli saņem minimālo algu un tādējādi ir IIN maksātāji. Tātad ir naivi gaidīt, ka samazināsies rindas ārstniecības iestādēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājā notiks Čehijas diena

Vēsma Lēvalde [email protected], 27.05.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

3. jūnijā Liepājā notiks Čehijas diena, kad pilsētā viesosies čehu mūziķi, uzņēmēji un citu nozaru pārstāvji. Tas dos iespēju ne tikai redzēt un dzirdēt izcilus māksliniekus, bet arī dibināt ciešākus kontaktus ar Čehijas uzņēmējiem, tūrisma firmām un citiem šīs dienas dalībniekiem, uzskata pilsētas mērs Uldis Sesks. Sākot no pulksten. 12.00, liepājnieki tiek aicināti Rožu laukumā iepazīties ar čehu firmu, kuras strādā Latvijā, ražojumiem. Ikviens interesents varēs apskatīt un aptaustīt Škodas autoražotāju visjaunāko modeli “Škoda Octavia”, nobaudīt “Budvar” alu un klausīties “Budvar” pūtēju orķestra priekšnesumus. Pasākumā piedalīsies arī Latvijas – Čehijas kopuzņēmums SIA “FAN”, kurš Latvijā pārstāv vairāk nekā 16 Čehijas un Slovākijas ražotājfirmas. Pazīstamākās no tām ir ŽDB (VIADRUS), Dakon, Tatramat, Steel, Osma, Kalvis u.c. Šī firma desmit gadu laikā ieņēmusi stabilu vietu siltumtehnikas un ūdensapgādes preču tirgū Latvijā . Savukārt galerijā “Rožu laukums” būs skatāma Prāgas fotogrāfiju izstāde, apmeklētājiem tiks piedāvāta arī tūrisma materiālu un grāmatu par Čehiju izstāde, tās laikā tiks demonstrēti arī dažādi video ceļveži pa šo valsti. Fotoizstāde par Prāgu būs apskatāma Rožu gelerijā arī ap Jāņiem – no 21. jūnija līdz 5. jūlijam. Čehijas dienu oficiālā atklāšanā galerijā “Rožu laukums”plkst. 13.00 piedalīsies Čehijas vēstnieks Latvijā Jans Finferle. Pēcpusdienā vēstniekam paredzēta tikšanās ar Liepājas tūrisma sfēras pārstāvjiem, lai pārrunātu sadarbību ar Čehiju. Šī gada februārī, viesojoties Liepājā, vēstnieks pauda arī atbalstu turpmākas sadarbības veicināšanai starp Lejaskurzemes Tūrisma informācijas biroju, Liepājas tūrisma firmām un viņa pārstāvētās valsts tūrisma aģentūrām. Plkst. 19.00 Liepājas Lutera baznīcā čehu čellists Štjepans Švestko kopā ar Liepājas simfonisko orķestri atskaņos A.Dvoržaka un B.Smetanas simfoniskos opusus. Ieeja uz koncertu ir bezmaksas. Čehijas Republikas vēstnieks Latvijā Jans Finferle uzaicināja Liepāju piedalīties Čehijas dienu pasākumos šī gada februārī, apmeklējot Liepāju un tiekoties ar pilsētas domes priekšsēdētāju Uldi Sesku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Čehija apsver referenduma rīkošanu par dalību eirozonā

Jānis Rancāns, 31.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Čehijas valdošās koalīcijas eiroskeptiski noskaņotā Pilsoniskā demokrātu partija (ODS) paziņojusi, ka vēlas valstī organizēt referendumu, kurā iedzīvotājiem tiktu dota iespēja lemt par Čehijas dalību eirozonā, vēsta Euobserver.

Partija norāda, ka pašlaik noteikumi eirozonā ir daudz savādāki nekā bijuši 2003. gadā, kad Čehija pievienojās Eiropas Savienībai (ES).

«Mums vajadzētu ļaut valstīm, kuras neietilpst eirozonā, lemt par to, vai tās vēlas pievienoties vai nevēlas. Mēs apņēmāmies pievienoties monetārajai savienībai, nevis obligāciju savienībai. Tas arī ir galvenais iemesls, kāpēc jāorganizē referendums,» norāda Čehijas politiķi.

Čehijas republikai un citām valstīm, kas ES pievienojās 2004. un 2007. gados, ir pienākums iestāties eirozonā, kad tās sasniedz noteiktus ekonomikas kritērijus.

Iepriekš ar līdzīgu ierosinājumu nāca klajā arī Čehijas premjerministrs Petrs Nečass, kurš norādījis, ka gadījumā, ja Eiropa vienosies par ciešāku integrāciju, Prāga tādu soli ratificēs tikai ar referendumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Black Duck Invest kārtējais zaudējums tiesā; atzīst Latvijas institūciju lēmumu pamatotību

Db.lv, 29.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Čehijas Republikas Augstākā tiesa trešo reizi noraidījusi Black Duck Invest a.s. pieteikumu pret SIA “OLMAFARM” un atzīst, ka obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma procedūra notikusi likumīgi.

Black Duck Invest a.s., vēloties panākt aizliegumu SIA “OLMAFARM” rīkoties ar tam piederošajām AS “Olainfarm” akcijām, trešo reizi cieš sakāvi Čehijas Republikas Augstākajā tiesā. Čehijas Republikas Augstākā tiesa ar 2021. gada 22. septembra lēmumu ir atstājusi spēkā Prāgas Municipālās tiesas 2021. gada 31. augusta lēmumu, ar kuru tiesa jau trešo reizi lēma noraidīt Black Duck Invest a.s. lūgumu pieņemt pagaidu noregulējumu, ar kuru SIA “OLMAFARM” tiktu noteikts aizliegums rīkoties ar tam piederošajām AS “Olainfarm” akcijām.

Olmafarm: Black Duck Invest zaudējis astoņos tiesvedības procesos 

Čehijas uzņēmums "Black Duck Invest", kas apgalvo, ka aprīlī kļuvis par SIA...

Black Duck Invest paustais viedoklis, ka, nelikumīgi izmantojot obligāto atpirkšanas piedāvājumu, tiekot apiets noslēgtais līgums par akciju atsavināšanu Black Duck Invest, Čehijas Republikas Augstākajā tiesā neguva atbalstu, jo tam netika iesniegti pierādījumi un līdz ar to tika noraidīts.

Šādā veidā Čehijas Republikas Augstākā tiesa apstiprinājusi, ka obligātais atpirkšanas piedāvājums, kuru izteica AS “AB CITY” ir noticis likumīgi. Būtiski, ka jautājums par pagaidu noregulējumu tiek lemts aizmuguriski, neuzklausot SIA “OLMAFARM” pozīciju lietā.

Čehu "melnās pīles" cieš sakāvi arī Čehijas tiesās 

Pretēji “Black Duck Invest” izplatītajam paziņojumam, izrādās arī pašu mājās šiem uzņēmējiem...

Līdz ar to Čehijas Republikas Augstākajai tiesai, pat neuzklausot SIA “OLMAFARM”, nav bijušas šaubas par Black Duck Invest a.s. argumentu nepamatotību.

Minētais apliecina, ka Black Duck Invest vārdā paustie publiskie pārmetumi Finanšu un kapitāla tirgus komisijai ir nepamatoti. Čehijas Republikas Augstākā tiesa ir norādījusi, ka tā kā akciju atpirkumu regulētajā tirgū reglamentē ES direktīvas un regulas, tā spēj kompetenti spriest par situāciju Latvijā un nesaredz pretrunas vai pārkāpumus situācijā, kur atsevišķi akcionāri savas balsstiesības ir nodevuši citām personām un ir izteikts akciju atpirkšanas piedāvājums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz vairāku Austrumeiropas valstu robežām trešdien bija izveidojušās kilometriem garas kravas un vieglo automašīnu rindas ierobežojumu dēļ, ko centienos mazināt Covid-19 pandēmijas riskus noteikušas valdības.

Eiropas Savienības (ES) satiksmes ministri trešdien rīkos videokonferenci, lai risinātu šos jautājumus.

Pie Jedžihovices kontrolpunkta uz Polijas-Vācijas robežas kravas auto jāgaida 30 stundas, bet vieglajiem auto 16 stundas, pavēstīja Polijas robežsardzes amatpersona.

Polija svētdien uz laiku atjaunoja robežkontroli.

Uz Polijas-Čehijas robežas prognozētais gaidīšanas laiks Cešinā ir 20 stundas.

Auto rindas veidojās arī uz Polijas robežas ar Lietuvu.

Reaģējot uz šīm problēmām, Polija nolēmusi kājnieku robežas šķērsošanas vietās atļaut auto pārvietošanos, turklāt tiks atvērti jauni robežas šķērsošanas punkti uz robežām ar Lietuvu un Čehiju.

Dienu pēc tam, kad Ungārija bija slēgusi savas robežas, Austrijā pie svarīgākā robežpunkta izveidojies 30 kilometrus garš sastrēgums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pat realizējot šobrīd iecerētos uzlabojumus un pasākumus rindu mazināšanai uz Latvijas - Krievijas robežas, jūtamus rezultātus tas, visticamāk, nedos.

Db aptaujātie šoferi, robežsargi un nozares eksperti norāda, ka rindu jautājumu nākotnē neizdosies atrisināt ar pašreizējām iecerēm, tāpēc Latvijas - Krievijas robežu vēl ilgu laiku rotāšot kravas automašīnu rindas. Satiksmes ministra Aināra Šlesera padomnieks Georgs Lancmanis norāda, ka situācija uz robežām nākotnē būtiski neuzlabosies, jo kravu apjoms starp Eiropas Savienību un Krieviju tikai pieaugs, bet Latvijas tranzītceļš būs galvenais šīs plūsmas nodrošināšanai. Db devās uz Terehovu un pārliecinājās, ka galvenais rindu iemesls uz Latvijas - Krievijas robežas ir Krievijas robežsargu gausais darbs - laukums starp Latvijas robežkontroles punktu un Krievijas robežkontroles punktu bija pārpildīts, un līdz ar to Latvijas robežsargi vairs nespēja apkalpot kravas automašīnas, jo tās nebija kur novietot neitrālā zonā. Latvijas robežsargi norāda, ka Krievijas kolēģi strādājot «pēc garastāvokļa» - dažkārt viņi pārbaudot un apkalpojot 20 kravas automašīnas stundā, bet bieži arī tikai 10 un mazāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī pēdējā laikā vērojams, ka daudzi vakcinējamie atsakās no "AstraZeneca" vakcīnām pret Covid-19, valsts pašlaik tomēr neapsver iespēju ļaut cilvēkiem izvēlēties, kādu vakcīnu viņi vēlētos saņemt, šorīt LTV "Rīta panorāmā" atzina premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Taujāts, ko darīt ar tiem cilvēkiem, kas ir gatavi vakcinēties pret Covid-19, bet principiāli atsakās to darīt ar "AstraZeneca" vakcīnām, premjers tieši neatbildēja, sakot, ka pats ir potējies ar "AstraZeneca" vakcīnu un komplikāciju risks no tās ir ļoti niecīgs.

Es līdz šim šādos jautājumos esmu ieklausījies speciālistos, kuri saka, ka ir daudz drošāk potēties ar jebkuru poti nekā saslimt ar Covid-19, sacīja politiķis. Premjers uzsvēra, ka Latvijas valdība joprojām paļaujas uz Eiropas Zāļu aģentūras un vietējo ekspertu vērtējumu, ka šī vakcīna ir laba.

Vienlaikus premjers uzsvēra, ka šajā ceturksnī "AstraZeneca" Latvijā nav plānota kā plašāk lietotā vakcīna pret Covid-19, jo maijā ir gaidāmas "Pfizer" palielinātās piegādes, turklāt ienāksies arī "Moderna" un "Janssen" vakcīnas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - MNA vērsusies policijā un Cert.lv par, iespējams, nesankcionētu maksātnespējas administratoru rindas ietekmēšanu

LETA, 04.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējas administrācija (MNA) ir vērsusies gan Valsts policijā (VP), gan Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijā «Cert.lv» ar lūgumu izvērtēt, vai nav notikusi ārēja maksātnespējas administratoru pretendentu rindas darbības ietekmēšana, aģentūrai LETA pavēstīja MNA pārstāve Dace Jansone.

Viņa skaidroja, ka MNA sadarbībā ar VAS «Tiesu namu aģentūra» (TNA) izmeklē radušos situāciju, vai pēdējo trīs nedēļu laikā nodrošināta rindas darbības nevainojama funkcionalitāte un nav notikusi ārēja rindas darbības ietekmēšana.

Viņa uzsvēra, ka pēdējās nedēļas laikā MNA konstatēja, ka pastāv varbūtība, ka maksātnespējas administratoru rindas darbībā nav nodrošināts normatīvajos aktos paredzētais nejaušības princips, kas MNA rada aizdomas par traucētu vai ietekmētu informācijas sistēmas darbību.

LETA jau ziņoja, ka pāris dienas pirms nāves advokāts un maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus pieteicies administratoru pretendentu rindā un it kā pēc nejaušības principa iekļauts tajā tieši blakus divām savām biroja darbiniecēm, liecina MNA mājaslapā pieejamais Administratoru pretendentu saraksts (rinda).

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Lidostas infrastruktūra nav pietiekama ES pilsoņu pastiprinātai pārbaudei, neradot ievērojamas rindas

LETA, 05.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Atsevišķos laika periodos pirms pārbaudes kabīnēm veidojas līdz pat 100 pasažieru garas rindas.

Lidostas Rīga infrastruktūra nav pietiekama, lai intensīvās noslogojuma stundās nodrošinātu Eiropas Savienības (ES) regulā noteiktās sistemātiskas pārbaudes visām ārējo robežu šķērsojošajām personām, neradot nesamērīgu ietekmi uz pasažieru plūsmu, kas veicina ievērojamu rindu veidošanos pirms robežpārbaudes, secinājusi Iekšlietu ministrija (IeM).

Ministrijas sagatavotajā ziņojumā valdībai skaidrots, ka pagājušā gada aprīlī stājās spēkā ES regula attiecībā uz pārbaužu pastiprināšanu pie ārējām robežām, proti, ieviešot sistemātiskas pārbaudes datu bāzēs ieceļošanas un izceļošanas brīdī ES dalībvalstu, Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstu un Šveices Konfederācijas pilsoņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmo 40 minūšu laikā kopš Latvijā uzsākta Apple jaunākā planšetdatora iPad pārdošana drūzmēšanās pie veikaliem nav novērota, dažos veikalos gan izveidojušās nelielas rindas.

Patlaban septiņos Apple oficiālā pārstāvja Capital veikalos ir daži pircēji, tomēr par rindām to gan saukt nevarētu, savukārt neliela rinda izveidojusies Capital veikalā t/c Rīga Plaza, Db.lv stāstīja Capital Apple produktu līnijas vadītājs Hardijs Sametis.

Viņš norāda, ka, iespējams, tā ir ziemeļnieku mentalitāte un varbūt arī laikapstākļi, kas Latvijas iedzīvotājiem neļauj stāvēt garās rindās. Tāpat viņš pauž, ka laika posms no pirmo iPad pārdošanas uzsākšanas līdz iPad oficiālajai pārdošanas uzsākšanai Latvijā šoriez bijis ilgāks nekā cerēts. Jau vēstīts, ka pirmie trešās paaudzes iPad pasaulē tika tirgoti 16. martā un desmit pasaules valstīs, kurās iPad tirgošana uzsākta vispirms, veidojās garas rindas pie Apple veikaliem. Savukārt mobilo sakaru operators Tele2 jaunāko iPad modeli saviem klientiem Latvijā piedāvāja iegādāties jau no aprīļa sākuma. Tas bija skaidrojams ar to, ka Tele2 iegādājās jauno iPad valstīs, kur tas jau bija pieejams.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par atsevišķu žanru mikroblogošanas vietnē Twitter kļuvusi sūkstīšanās par VAS Latvijas pasts pakalpojumu un apkalpošanas kvalitāti. Garas rindas nodaļās, lēns serviss, pazudušas vēstules, «iemarinējušies» sūtījumi, vēl kāds lietotājs publicējis fotoattēlu, kurā redzams, ka Latvijas pasta dienesta auto pie lielveikala novietots invalīdu stāvvietā. «Gribi izjust dzīves nesteidzīgo plūdumu? Apciemo @latvijas_pasts 84. nodaļu. Rindā 50 cilvēku, meditatīvā tempā strādā 1,5 lodziņi,» - šādu vēstījumu aizvadītās nedēļas nogalē savā profilā publicēja Dace D. Diena devās uz minēto pasta nodaļu Purvciemā, Ūnijas ielā, lai situāciju novērtētu klātienē.

Vizīte tika iepriekš saskaņota, un, iespējams, šī iemesla dēļ Dienas ierašanās brīdī pa darbiniecei sēdēja aiz visām piecām apkalpošanas letēm. Par spīti tam, izņemtais kārtas numuriņš nostādīja fakta priekšā - rinda pienāks pēc 30 cilvēkiem. Uzņemot laiku, Diena secināja, ka viens klients tiek apkalpots vidēji piecas minūtes, un klātesošie laikrakstam atklāja, ka savu kārtu gaidījuši apmēram pusstundu. Šī iemesla dēļ vērojama tendence, ka ienākušie klienti paņem kārtas numuriņu un uzreiz iziet pa durvīm, lai tuvākajā rādiusā nokārtotu vēl kādas darīšanas vai vienkārši pastāvētu svaigā gaisā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Atbalsta finansējumu kravas mašīnu rindu problēmas risināšanai

, 11.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta (EP) Transporta komiteja savā šīsdienas sēdē atbalstījusi deputāta Roberta Zīles priekšlikumu no Eiropas Savienības (ES) 2008. gada budžeta finansēt pilotprojektu, lai risinātu kravas automašīnu rindu problēmas uz ES Ziemeļaustrumu ārējās robežas, tajā skaitā – problemātisko situāciju Latvijas pusē pie Terehovas – Burački kontrolpunkta.

Pilotprojekta mērķis ir izveidot drošas smago automašīnu stāvvietas robežšķērsošanas punktos, kuros pastāv vislielākās garo rindu problēmas: jau minētajā Latvijas / Krievijas robežpunktā Terehova – Burački, kā arī Vālimā – Torpjanovka uz Somijas un Krievijas robežas un Narva – Ivangoroda uz Igaunijas /Krievijas robežas.

„Kilometriem garas, dažubrīd pat 2000 automašīnu rindas uz Krievijas robežas nopietni apdraud ES pierobežas reģionu iedzīvotāju un satiksmes drošību, rada nepieņemamus sanitāros un vides apstākļus. Terehovas robežpunkts ir Eiropas ārējā robeža, kuru šķērso visu Eiropas valstu autotransports, un autopārvadājumu plūsma austrumu virzienā tikai palielinās. Diemžēl sastrēgumus robežšķērsošanas vietās nevar atrisināt ne Latvija, ne kāda citas dalībvalstis atsevišķi. Risinājums ir meklējams sadarbībā ar Krieviju, tāpēc gandarījums, ka Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents un transporta komisārs Žaks Baro šodien preses konferencē Rīgā apliecināja izpratni par notiekošo un solījās meklēt situācijai risinājumus arī no EK puses,” uzsvēris R.Zīle.

Komentāri

Pievienot komentāru