Jaunākais izdevums

1. Neatkarīgas valsts atjaunošana 1990. gada 4. maijā/1991. gada 21. augustā

Lielākā daļa aptaujāto ekspertu šo atzīst par pēdējo divdesmit gadu svarīgāko notikumu. Taču viedokļi dalās par to, kurš no abiem datumiem ar šo notikumu saistāms vairāk – Neatkarības deklarācijas pieņemšanas diena vai diena, kad Augstākā padome lēma par Latvijas Republikas valstisko statusu.

«Tā ir milzīga un nepārvērtējama vērtība, ka mums ir pašiem sava valsts. Ka valsti, par kuru mūsu senči ir lējuši tik ļoti daudz asiņu un asaru, mums izdevās atjaunot salīdzinoši mierīgā ceļā,» žurnāla Santa galvenā redaktore Santa Dansberga–Anča.

«Šai dienai (1991. gada 21. augustam) ir ļoti liela nozīme, jo sākās mūsu valsts atzīšana starptautiskā mērogā. Tai vajadzētu būt vismaz karogotai, bet vislabāk – arī brīvdienai, tāpat kā Igaunijā,» rakstniece, LR pirmā vēstniece Somijā un Igaunijā Anna Žīgure.

2. Latvijas pievienošanās Eiropas Savienībai 2004. gada 1. maijā

«Šī procesa laikā nacionālās augstākās izglītības un zinātnes iestādes ir pilnvērtīgi iekļāvušās starptautiskajā izglītības un zinātnes telpā, kas paver daudz plašākas sadarbības un izaugsmes iespējas,» LU rektors Mārcis Auziņš.

«Nekad agrāk nebijušas drošības garantijas mūsu valstij, mūsu atgriešanās Eiropas vērtību, kultūras, tiesiskuma, ekonomiskajā telpā,» bijusī laikraksta Diena galvenā redaktore Sarmīte Ēlerte.

3. Vienošanās par Krievijas karaspēka izvešanu no Latvijas 1992. gada 1. februārī

«Tam pakārtojās visa politiskā situācija un tās turpmākā attīstība. Tas bija pirmais solis NATO virzienā, lai arī tobrīd par to pat nesapņojām,» bijušais Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs Dainis Īvāns.

«Šis notikums bija būtiska valsts neatkarības nostiprināšanas pazīme,» Latvijas valsts eksprezidents Guntis Ulmanis.

4. Latvijas iestāšanās NATO 2004. gada 2. aprīlī.

«Notikums nozīmīgs ne tikai saistībā ar valsts ģeopolitisko orientāciju, bet arī kā mērķis un process, kas daudzus vienoja un disciplinēja, un nepieļāva politiskas, ekonomiskas un tiesiskas, maigi sakot, vaļības, kas sekoja pēc tam,» žurnālists Jānis Domburs.

5. Ekonomiskā krīze 2008. gada nogalē.

«Tā iezīmēja būtiskas pārmaiņas ne vien ekonomikā, bet iezīmēja arī politisko un ekonomisko paaudžu nomaiņu. Procesu vadīšanai ir nepieciešama jauna pieeja, profesionāļi, kuri to varēs darīt lēnas un taupīgas izaugsmes apstākļos,» antropologs Roberts Ķīlis.

«Notikušo es salīdzinu ar Bībeles sižetu par faraona sapni (1. Mozus 41,1 – 36): treknie un liesie gadi – Latvijas versija. Pirms tam privatizācijas epopeja, sabiedrības noslāņošanās bagātajos un nabagajos,» arhibīskaps Jānis Vanags.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministrijas prioritārajiem pasākumiem 2020.gada budžetā papildus prasa 953,5 miljonus eiro, 2021.gadam - 1,82 miljardus eiro, bet 2022.gadam - 2,14 miljardus eiro, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par ministriju un citu centrālo valsts iestāžu prioritārajiem pasākumiem turpmākajos trijos gados.

Ar minēto ziņojumu otrdien, 3.septembrī, tiks iepazīstināts Ministru kabinets. Kopumā turpmāko trīs gadu periodam kā prioritārie pasākumi iesniegti 334.

Lielāko finansējumu prioritāro pasākumu īstenošanai pieprasījusi Veselības ministrija (VM) - 2020.gadam 279,4 miljonus eiro, 2021.gadam - 445 miljonus eiro, bet 2022.gadam - 606,8 miljonus eiro.

FM piebilda, ka ievērojama daļa no VM pieprasītā papildu finansējuma ir paredzēta veselības aprūpes darbinieku (aizsardzības, iekšlietu, izglītības, tieslietu, labklājības un veselības nozares jomā strādājošiem) darba samaksas paaugstināšanai 2020.gadam 120,2 miljonu eiro apmērā, 2021.gadam - 261,3 miljonu eiro apmērā, bet 2022.gadam - 406,8 miljonu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Tekstiluzņēmumi cenšas kliedēt Ukrainas krīzes radīto risku

Vēsma Lēvalde, 03.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas un Krievijas politiskie notikumi, kā arī valūtu svārstības liek eksportētājiem meklēt alternatīvas .

2013. gads tekstila ražošanas nozarē noslēdzies veiksmīgi – audzis gan kopējais ražošanas apjoms, gan eksporta īpatsvars, liecina Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijas (VRUA) apkopotie dati. Arī šā gada pirmais ceturksnis lielākajai daļai uzņēmumu aizvadīts ar plusa zīmi. Taču tie ražotāji, kuru galvenais noieta tirgus ir Muitas ūnijas valstis un Ukraina, jau izjūt valūtas svārstību ietekmi un tirgus sabremzēšanos. Nelabvēlīga scenārija gadījumā daļa uzņēmumu var pārtraukt vai ievērojami sašaurināt ražošanu Latvijā.

Skatās uz Krieviju

SIA Viola-stils Jēkabpilī pērn gadu noslēgusi ar aptuveni 60 tūkst. eiro apgrozījuma pieaugumu, DB informēja uzņēmuma īpašnieks Juris Bružuks. Šā gada pirmais ceturksnis Jēkabpils ražotnē bijis ritmisks, neesot iemesla sūdzēties. Tomēr ar politiskajiem notikumiem jārēķinās – 90% Viola-stils produkcijas tiek pārdota Krievijā. «Tikko bijām izstādē Maskavā, tur mūsu produkciju turpina pasūtīt,» stāsta J.Bružuks, piebilstot, ka divi klienti gan no sadarbības nobijušies un atsaukuši pasūtīto. Lielākas problēmas sagādā rubļa kursa kritums – par 10% nācies pazemināt izstrādājumu vairumcenu. Tā kā izejmateriālus jēkabpilieši iepērk Itālijā, norēķinoties eiro, pašu ieņēmumi samazinās. Uzņēmējs cer, ka tādu savstarpēju sankciju, kas aizvērtu Krievijas tirgu, nebūs, taču pieļauj, ka var pieaugt muitas tarifi. Galējā situācijā viņš neizslēdz ražošanas pārcelšanu uz Krieviju. «Interese Krievijā ir, man ir piedāvāts braukt un palīdzēt ieviest līdzīgu ražošanu kā mums,» viņš stāsta. Jautāts par iespējamo tirgus diversifikāciju, uzņēmējs ir skeptisks. «Eiropu ar trikotāžu ir pārpludinājusi Ķīna un Bangladeša. Turklāt eiropiešiem nepatīk mūsu nosacījums par priekšapmaksu. Arī piedāvātā cena – 6–7 mārciņas par izstrādājumu – mums nav pieņemama,» skaidro J. Bružuks. Grūtāk veicas Viola-stils saistītajam uzņēmumam Ukrainā. Politisko notikumu kontekstā ražotne Kijevā mēnesi nav strādājusi, darbs atsākts tikko. Ukrainā ir tirgus stagnācija, un Krievijas tirgū ukraiņu ražojumus neielaiž. Kijevā ir nodarbināti aptuveni 20 cilvēki, un ražotnē ir četras adāmmašīnas. Politiskie notikumi Ukrainā ietekmē arī medicīnisko preču ražotāju Tonus Elast, atzīst uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Dace Mihņenoka. Ražošanas jauda martā jau samazināta par 20%, tāpēc vadītāju uztrauc tālākais notikumu scenārijs. Ja ES piemēros sankcijas pret Krieviju, tas būtiski ietekmēs Tonus Elast ražojumu noietu šajā tirgū, viņa apgalvo. «Pārdošanas kāpums, kāds bija plānots 2014.gadā, visticamāk, ņemot vērā pašreizējos apstākļus, netiks sasniegts, tomēr ceram uz situācijas stabilizēšanos,» saka D. Mihņenoka. Krievija ir uzņēmuma lielākais noieta tirgus, otrs nozīmīgākais ir Kazahstāna, kur šobrīd notiek nacionālās valūtas tenges devalvācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Personālatlases speciālisti izvēlas Latvijas biznesa zvaigznes

Dienas Bizness, 11.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kas gan vēl uzskatamāk raksturo biznesa līdera panākumus kā viņa pārraudzītā uzņēmuma veiksmīga darbība? Tiesa gan, efektivitāte ir tikai viena no cienījamu menedžeri raksturojošām īpašībām

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Iet pa ielu divi čaļi. Viens nerunā latviski, otrs arī no Saskaņas centra (SC). Šis ir viens no jokiem, kas sociālajos tīklos izplatījās, kad SC kļuva par Saeimas ārkārtas vēlēšanu uzvarētāju. SC uzvara un neņemšana valdībā atkal likusi izvilkt nobružāto etnisko kārti,» norāda laikraksts Diena.

Pēdējie politiskie notikumi sabiedrības integrāciju nesekmē, ir vienisprātis laikraksta aptaujātie eksperti, taču par to, vai etniskā plaisa ir padziļinājusies, viņu domas nav tik vienotas.

Ekspertu atšķirīgie viedokļi parādās jautājumā, vai etniskā jautājuma cilāšana ir mākslīga un ar to nodarbojas tikai politiķi, daļa ekspertu un mediji, vai arī sabiedrībā tas atsācis gruzdēt ar lielāku sparu. Ekonomiskās krīzes laikā etniskie jautājumi aizgāja otrajā plānā, taču pēdējie politiskie notikumi tos atkal saasinājuši, uzskata žurnālists Oļegs Ignatjevs.

O. Ignatjevs novērojis, ka daudzi krievvalodīgie SC atstāšanu opozīcijā vērtē etniskajā griezumā, kā krievvalodīgo diskrimināciju. Tas, viņaprāt, vairošot aktivitāti arī parakstu vākšanā par krievu valodu kā otro valsts valodu un iemesls būšot nevis reāla vēlēšanās ieviest otro valsts valodu, bet gan atbilde SC neņemšanai valdībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Pilna intervija ar Lattelecom Rīgas maratona direktoru: Ceļā uz zeltu

Linda Zalāne, 02.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lattelecom Rīgas maratons nav tikai priecīgas skrējēju sejas, izlieti sviedri un sportotprieks. Šim pasākumam ir savs devums Latvijas tautsaimniecībā

Nolūkā noskaidrot to, cik lielu «naudas pēdu» maratona norises dienās atstāj skrējēji un viņu līdzjutēji, veikts pētījums. Par to plašāk DB stāsta SIA Nords Event Communications valdes priekšsēdētājs, Lattelecom Rīgas maratona direktors Aigars Nords un pētījuma veicējs SIA KEKonsultācijas valdes priekšsēdētājs Elmārs Kehris.

Šogad maijā notiks 28. Lattelecom Rīgas maratons. Cik gadus Jūs esat pie šī pasākuma organizēšanas stūres?

Aigars Nords (A.N.): Šis būs 12. maratons, kuru organizēsim. Protams, ja atskatās uz to laiku, kad sākām, toreiz situācija bija cita. Skriešana nebija tik populāra, un arī mēs paši taustījāmies un domājām, kā šādu pasākumu noorganizēt, jo nevienam nebija pieredzes šajā jomā. Nezinājām, kā pareizi jāveic laika atskaite, kur ražo medaļas, kā pareizi rīkoties, lai varētu slēgt ielas. Nebija arī kam palūgt padomu. Paši kā komanda bijām braukuši uz ārvalstu maratoniem, taču tur pieredzi guvām tikai kā dalībnieki. Skaidras vīzijas mums nebija, un valdīja neziņa par to, kā un vai šis pasākums gūs atsaucību. Tā bija mana un komandas vēlme pamēģināt, jo mums pašiem patika skriet.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maza pārvalde, nelieli nodokļi, cilvēkiem vairāk naudas makā, policentriska attīstība komplektā ar tiesiskumu ir svarīgākie risināmie uzdevumi Latvijai nākamajos gados

To intervijā Dienas Biznesam stāsta Jaunās konservatīvās partijas izvirzītais Ministru prezidenta amata kandidāts Jānis Bordāns. Viņš uzskata, ka svarīgākais ir valsts attīstība, kuras vārdā nav jābūt dusmīgiem uz politiskajiem konkurentiem, kuri pat ir pamanījušies uzsākt īstenot vienu otru no Jaunās konservatīvās partijas iniciatīvām.

Fragments no intervijas, kas publicēta 15. augusta laikrakstā Dienas Bizness:

Kas ir trīs svarīgākie problēmjautājumi, kuri nākamajai valdībai obligāti jārisina?

Mums ir izstrādāts rīcības plāns, kas sastāv no vairākiem blokiem, un tādējādi pat ir vairāk svarīgo jautājumu, kuriem nekavējoties jāķeras klāt. Pirmkārt, ir jāizveido efektīva valsts pārvalde kopā ar policentrisku reģionālo attīstību, otrkārt, palīdzība mazāko ienākumu saņēmējiem un treškārt – korupcijas apkarošana un tiesiskums. To, ka šie jautājumi ir svarīgi – gan uzņēmējiem, gan iedzīvotājiem, neviens neapšauba. Turklāt, kā liecina dalība dažādos forumos ārzemēs arī potenciālajiem investoriem, kuri varētu ieguldīt Latvijā, ir svarīgs Saeimas vēlēšanu iznākums, viņi pat savus lēmumus par to, kur investēt, ir atlikuši uz nākamo gadu. Investīcijas Latvijai ir nepieciešamas, un arī priekšnosacījumi, lai šeit ieguldītu, ir. Investori nogaida, un tas nozīmē, ka viņi gaida jaunu valdību un tad izdarīs secinājumus, redzot, kas un kā notiek Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tradicionālajā sabiedrības aptaujā par Latvijas gada monētu 2015 atzīta Pasaku monēta I. Pieci kaķi, informē Latvijas Banka.

Kopumā balsojumā piedalījās 12 645 cilvēki, un par monētu Pasaku monēta I. Pieci kaķi balsojusi trešā daļa aptaujas dalībnieku.

Šīs kolekcijas monētas grafisko dizainu veidojusi pazīstamā bērnu grāmatu ilustratore Anita Paegle, bet ģipša modeli – Jānis Strupulis. Māksliniece A. Paegle ir bērnu grāmatu ilustratore, un apliecinājums viņas īpašajam talantam atspoguļojās arī vienā no pēdējām lata sudraba piemiņas monētām – Latvijas Bankas gādātā raudzību dāvana Šūpuļa monēta ar A. Paegles brīnumjauko miega vilcējas pelītes tēlu kļuva par Latvijas gada monētu 2013.

Kolekcijas monēta Pasaku monēta I. Pieci kaķi kalta Lietuvas kaltuvē UAB Lietuvos monetų kalykla un ir pirmā kolekcijas monēta īpašā monētu sērijā, kas veltīta tautā iemīļotākajām un zīmīgākajām latviešu pasakām. 2016. gadā iznākusi jau otrā šīs sērijas monēta – bPasaku monēta II. Eža kažociņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Sankcijas pret Krieviju varētu atsaukties augstākā inflācijā un lēnākā ekonomikas izaugsmē

LETA, 23.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sankcijas pret Krieviju varētu atsaukties augstākā inflācijā un lēnākā Latvijas ekonomikas izaugsmē, taču tam nevajadzētu atturēt no sankciju ieviešanas, pauda banku analītiķi.

Bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš sacīja, ka situācija Ukrainā ir ļoti mainīga un ir iespējami dažādi situācijas attīstības scenāriji.

"Ja runa ir tikai par pašreizējām sankcijām finanšu sektorā, tad jūtamai ietekmei uz Latvijas ekonomikas rādītajiem nevajadzētu būt. Arī energoresursu cenas pēdējos nedēļu laikā pagaidām nav būtiski mainījušās. Tomēr dabasgāzes, naftas un elektrības cenas joprojām ir augstas, un šobrīd valsts tērē aptuveni 60 miljonus eiro mēnesī, kompensējot izmaksu kāpumu mājsaimniecībām un uzņēmumiem," pauda Āboliņš.

Viņš arī norādīja - ja dabasgāzes cenas saglabāsies esošajā līmenī līdz vasarai un par šādu cenu tiks iegādāta dabasgāze nākamajai apkures sezona, apkures tarifi rudenī Latvijā vēl būtiski kāps un energoresursu importam gadā tērēsim par 1-1,5 miljardiem eiro vairāk nekā iepriekšējos gados.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krogs Pieci vilki un citi sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi prasa samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) līdz 10 %.

Saeima jau konceptuāli atbalstījusi priekšlikumus PVN samazināšanai līdz 10 % tūrisma nozarei, savukārt ēdināšanas uzņēmumu īpašnieki gan ir pārliecināti, ka šāda norma būtu jāattiecina arī uz kafejnīcām un restorāniem, kas ir neatņemama daļa no tūrisma.

Patlaban lielo cenu dēļ ēstgribētāju kļuvis mazāk, uzņēmumi spiesti atlaist strādājošos un daudzi krogi jau darbību pārtraukuši, īpaši laukos, situāciju nozarē atklāj krodziņa Pieci vilki īpašnieks Uno Vilks. Piemēram, Tukumā vairs palicis tikai viens krogs, viņš atgādina.

«Ja iesim uz piketu, jārēķinās, ka ar mums būs kopā arī visi mūsu klienti,» tā U. Vilks. Piecu vilku īpašnieks un vēl aptuveni 30 krogu, kafejnīcu un sabiedriskās ēdināšanas pārstāvji, tostarp Lido, Fīlings, Liepājas 1. Rokkafejnīca un citi piektdien parakstījuši kopīgu vēstuli Saeimas frakcijām un deputātiem, lūdzot veikt attiecīgus grozījumus likumā par PVN, kas būtu attiecināti ne tikai uz tūrisma nozari, bet visiem ēdināšanas uzņēmumiem, kuru skaits šobrīd sasniedzis 5000.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome sadarbībā ar AS «Attīstības finanšu institūcija Altum» (ALTUM) aicina jaunos uzņēmējus uz bezmaksas semināru «Kā pieteikties grantu programmai «Atspēriens»».

Seminārs notiks 8. martā plkst. 17.00 ALTUM Konferenču zālē (Doma laukumā 4).

Semināra apmeklētāji tiks informēti par programmas aktualitātēm konkursa norisē, kā arī uzzinās par pieejamo atbalstu jauno uzņēmējdarbības ideju sagatavošanai un attīstībai. Seminārā būs iespēja uzdot jautājumus par konkursa nolikumu, līdzšinējo grantu programmas īstenošanas pieredzi, kā arī citām tēmām. Semināra mērķis ir dalīties praktiskos jautājumos par pieteikšanos un veidlapu aizpildīšanu, tādējādi palielinot kvalitatīvu pieteikumu apjomu un grantu pretendentu iespējas.

Pieteikties: https://www.altum.lv/lv/notikumi/seminars-ka-pieteikties-grantu-programmai-atsperiens-2018-03-08

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krīzes situācijā virsroku gūst zīmoli, kas pārstāv nacionālas vērtības.

Tā intervijā DB pauž Jevgeņijs Toņevs – Odesā uzaugušais un Kijevā ilgāku laiku strādājušais reklāmas speciālists tagad jau vairākus gadus pārstāv Leo Burnett reklāmas tīklu Maskavā, šobrīd pildot aģentūras Arc Russia radošā direktora pienākumus un apkalpojot vislielākos zīmolus Krievijā.

Daudzas Latvijas radošās nozares ierasti lūkojas rietumu virzienā, tāpēc dažkārt nākas secināt, ka, neskatoties uz kopīgo ģeogrāfiju, tikpat kā neko nezinām par notikumiem un tendencēm, kas valda vien pārsimts kilometru uz austrumiem. Viens no izņēmumiem ir vietējā reklāmas industrija, kuras gada centrālajā pasākumā Golden Hammer regulāri viesojas arī Krievijas speciālisti, tostarp J. Toņevs. Sarunā ar DB viņš stāsta par Krievijas interneta drudzi, dalās pieredzē par darbu ar naftas magnātiem un apgalvo, ka pārāk labos apstākļos reklāma kļūst neinteresanta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā notikumi Japānā mainīs pasauli?

Harijs Švarcs, Swedbank Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības vadītājs, 16.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Traģiskie notikumi Japānā ir ietekmējuši arī finanšu tirgus. Akciju cenas Japāna ir sarukušas par vairāk kā desmit procentiem, negatīvi ietekmējot arī finanšu tirgus Eiropā un ASV. Kā notikumi Japānā ietekmēs finanšu pasauli šodien un rīt? Dažas versijas.

- Zemestrīces radītais posts tiešā veidā negatīvi ietekmēs Japānas ekonomisko izaugsmi. Daudzu uzņēmumu darbība ir daļēji vai pilnībā apturēta, noteikti elektroenerģijas patēriņa ierobežojumi un ierobežota uzņēmumu darbība. Šie notikumi viennozīmīgi negatīvi ietekmēs uzņēmumu un patērētāju noskaņojumu, kas atsauksies arī uz to rīcību un kopējo patēriņu.

- Kad krīzes pirmais posms tiks pārvarēts un sekas apzinātas, sāksies apjomīgi atjaunošanas darbi. Pirmkārt, lai tos finansētu, Japānas valdībai nāksies aizņemties ievērojamas summas finanšu tirgos un audzēt arvien tālāk savu ārējo parādu, kas jau pašlaik ir bīstami augsts – ap 200% no IKP. Tas, visticamāk, apdraudēs Japānas kredītreitingu un sliktākajā gadījumā var pat izsaukt parāda finansēšanas problēmas - līdzīgas tām, kādas redzam pašlaik virknē Eiropas valstu. Kad ārējā parāda apjoms ir sasniedzis tik iespaidīgus līmeņus, pat neliels tā pieaugums var radīt nopietnas sekas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Banku analītiķi: Svārstības starptautiskajos finanšu tirgos Latvijas ekonomiku ietekmē maz

LETA, 06.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svārstības starptautiskajos finanšu tirgos Latvijas ekonomiku ietekmē maz, aģentūrai LETA sacīja banku analītiķi, vienlaikus gan arī atzīstot, ka pēdējo dienu akciju cenu kritums pasaulē ir atsaucies arī uz situāciju biržā «Nasdaq Riga».

«SEB bankas» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA sacīja, ka nervozitāte akciju tirgos sākās pagājušajā nedēļā, sekojot ziņām, ka ASV algu kāpums ir paātrinājies, kas signalizē par inflācijas paātrināšanos un attiecīgi arī par procentu likmju pieaugumu. «Pretēji piektdienai [2.februārim], vakar [5.februārī] izpārdošanas uzvedībā bija vērojamas panikas pazīmes. Process ir pārnesies arī uz citiem tirgiem un, visticamāk, šodien turpināsies. Cik ilgi tas vilksies un vai radīs kādas sekas, to šobrīd pāragri prognozēt,» viņš sacīja.

Vienlaikus viņš arī atzīmēja, ka akciju tirgi ir sasnieguši nebijušus augstumus, un virzība bijusi bez aizķeršanās. Tādēļ bija jautājums par to, kad notiks korekcija. Turklāt tas, ka tā ir tik dziļa ataino arī līdz šim ilgstošo kāpumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Biznesa vieta: Rīgas Sporta pils kvartāls - vieta nišas biznesam

Signe Knipše, 09.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kluss centrs ar novārtā pamestas nomales izjūtu nišas biznesiem – tā varētu raksturot kādreizējās Rīgas Sporta pils kvartālu Rīgā .

To ieskauj četras ielas: divas ar militāriem nosaukumiem – Artilērijas un Lielgabalu – un divas saistītas ar kultūrvēsturi – Tērbatas un K. Barona. Kvartālā, kura vidū kādreiz atradās Rīgas Sporta pils, dzīve rit savu gaitu. Citādi jau nevar būt. Veikaliem un citiem biznesiem, kas še izvietojušies, galvenie klienti esot nevis nejauši garāmgājēji, bet pastāvīgi – savējie – pircēji. Kādreizējā sporta būve (atrodas kvartāla vidū aiz metāla žoga) pašlaik biznesu tikpat kā neietekmē, atzīst DB aptaujātie uzņēmēji.

Sports – citur

Sporta pils tika uzcelta pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados un ilgāku laiku bija vienīgā vieta, kur var slidot ziemu un vasaru. Laikiem mainoties, deviņdesmitajos gados Sporta pils kļuva par vietu, kur ne tikai nodarbojas ar sportu, bet arī pērk un pārdod poļu un citu labumus. 2008. gadā ēka nojaukta. Pašlaik zemes gabals pieder Igaunijas nekustamo īpašumu attīstītājam Urmasam Sorumā (Urmas Soorumaa), tur plānots būvēt daudzfunkcionālu kvartālu, kurā būs nami dzīvokļiem, birojiem, veikaliem. «Gatavojamies jaunam arhitektūras konkursam,» par ieceres virzību saka projekta attīstītāja SIA Rotermann Latvia valdes locekle Kristīne Stabiņa. Saskaņā ar pašreizējiem plāniem pret Tērbatas un Artilērijas ielu plānotas dzīvojamās ēkas, pret Lielgabalu un K. Barona ielu – biroji. Visās ēkās pirmajos stāvos pa perimetru būšot veikaliņi, kafejnīcas. Kvartāla iekšpusē paredzēta teritorija apstādījumiem. Rotermann ir atteicies no ieceres par viesnīcu, jo pašlaik tirgū šis segments esot piesātināts. Būvniecību domāts sadalīt sešās vai septiņās kārtās, jo tik lielu platību – 80 tūkst. m2 – nevarot apgūt vienā reizē. Aplēses, kad kvartālā varētu pacelties jaunas ēkas, K. Stabina atturējās nosaukt, taču atzina, ka līdz tam vēl esot diezgan ilgi. «Mierīgi nesteidzīgi darām uz priekšu, nekur neesam pazuduši, » situāciju rezumē K. Stabiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Uzlabojas ārējās tirdzniecības skaitļi

Mārtiņš Apinis, 10.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2013. gada aprīlī salīdzinājumā ar šā gada martu preču eksporta vērtība faktiskajās cenās palielinājās par 5,0%, bet importa vērtība samazinājās par 0,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati.

Aprīlī ārējās tirdzniecības bilance uzlabojās, eksportam kopējā ārējās tirdzniecības apjomā palielinoties līdz 44,9% salīdzinājumā ar 43,6% martā.

Aprīlī nozīmīgākā Latvijas eksporta daļa – 72,3% bija izvedumam uz Eiropas Savienības valstīm, tam sekoja eksports uz NVS valstīm ar 15,4%. Svarīgākie eksporta partneri bija Lietuva (16,3% no eksporta kopapjoma), Igaunija (13,7%), Krievija (11,1%), Vācija (7,7%) un Zviedrija (5,5%).

Gada laikā visstraujāk – par 61,7% pieaudzis elektroierīču un elektroiekārtu eksports. Šī pati preču grupa uzrāda arī visstraujāko importa kāpumu, tam salīdzinājumā ar atbilstošu periodu pērn pieaugot par 57,3%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā gada novembrī salīdzinājumā ar oktobri preču eksporta vērtība faktiskajās cenās samazinājās par 6,7% un importa – par 9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati.

Novembrī ārējās tirdzniecības bilance nedaudz uzlabojās, eksportam kopējā ārējās tirdzniecības apjomā pieaugot līdz 47,1% (oktobrī 46,5%).

Pārtikas rūpniecības ražojumu eksports pieauga par 15,7 miljoniem eiro jeb 15,6%, mehānismu, ierīču un elektroiekārtu eksports palielinājās par 12,1 miljoniem eiro jeb 8,8%, augu valsts produktu eksports samazinājās par 39,8 miljoniem eiro jeb 43,6%, bet minerālproduktu eksports samazinājās par 16,4 miljoniem eiro jeb 17,6%.

Optisko ierīču un aparatūras imports pieauga par 4,6 miljoniem eiro jeb 24%, minerālproduktu imports samazinājās par 27,2 miljoniem eiro jeb 14,5%, satiksmes līdzekļu un to aprīkojuma imports samazinājās par 20,5 miljoniem eiro jeb 25,5%, bet parasto metālu un to izstrādājumu imports saruka par 18,7 miljoniem eiro jeb 16,9%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas preču eksporta apjoms gada pirmajos piecos mēnešos bija 1,68 mljrd. Ls – par 22,0% jeb 303,8 milj. Ls vairāk, bet importa apjoms sasniedza 2,04 mljrd. Ls – par 5,0% jeb 96,6 milj. Ls vairāk nekā gadu iepriekš, liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati.

Līdz ar to 2010. gada janvārī – maijā ārējās tirdzniecības apgrozījuma vērtība sasniedza 3,72 mljrd. Ls – par 12,0% jeb 400,4 milj. Ls vairāk nekā pagājušā gada atbilstošajā periodā.

Kopējais ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās 2010. gada maijā bija 825,3 milj. latu – par 3,2% jeb 25,8 milj. latu vairāk nekā iepriekšējā mēnesī un par 29,3% jeb 187,0 milj. latu vairāk nekā 2009. gada maijā.

2010. gada maijā nozīmīgākā daļa (73,6%) Latvijas eksportā bija izvedumam uz Eiropas Savienības valstīm, tam sekoja eksports uz NVS valstīm – 14,4%. Svarīgākie eksporta partneri bija Lietuva (16,5% no eksporta kopapjoma), Igaunija (13,3%), Krievija (10,1%), Vācija (8,5%) un Zviedrija (6,5%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Ārējā tirdzniecība turpina iepriecēt

Mārtiņš Apinis, 10.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonas parādu krīze un tās negatīvā ietekme uz reģionu tā arī nav spējusi izraisīt sistēmiskus traucējumus Latvijas eksportējošajām un reeksportējošajām nozarēm, kuru pieauguma tempi Rietumvalstu ekonomikas analītiķos var likt ievilkt zaļas skaudības izraisīto grimasi.

Proti, Latvijas eksporta apjomi šā gada astoņos mēnešos salīdzinājumā ar atbilstošu laika periodu iepriekšējā gadā auguši par 11,9% līdz 4,79 miljardiem latu, imports audzis nedaudz straujāk – par 13,8% līdz 5,58 miljardiem latu.

2012. gada augustā nozīmīgākā daļa (69%) Latvijas eksportā bija izvedumam uz Eiropas Savienības valstīm, tam sekoja eksports uz NVS valstīm – 15,8%, Svarīgākie eksporta partneri bija Lietuva (15,6% no eksporta kopapjoma), Igaunija (12,4%), Krievija (11,6%), Vācija (7,2%) un Polija (6,8%).

Importā augustā nozīmīgākā daļa (79,5%) bija ievedumam no Eiropas Savienības valstīm, tam sekoja imports no NVS valstīm – 11,6%. Svarīgākie importa partneri bija Lietuva (24,2% no importa kopapjoma), Vācija (10,3%), Polija (8,6%), Igaunija (7,7%) un Krievija (6,9%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no treknākajiem kumosiem, kas patiesībā esot iekārdinājis britu investorus Roulendus, ir telekomunikāciju giganti Lattelecom un Latvijas Mobilais telefons (LMT), kuru valstij piederošās kapitāla daļas ir privatizējamo valsts īpašumu saraksta augšgalā.

Darījuma cena, kuru gatavi solīt britu investori, esot miljards dolāru – iespaidīgs cipars, kas līdzvērtīgs cenai, kādu pirms pāris gadiem piedāvāja abu uzņēmumu līdzīpašniece, ziemeļvalstu TeliaSonera. Līdz velēšanām diskusijām par Lattelecom un LMT privatizāciju pielikts punkts. Pēc tām – jautājums būs valdības kompetencē, norāda B. Rulle.

Žurnāliste gan skaidro, ka šobrīd, visticamāk, nav iespējams iegūt dokumentus, piemēram, Dienas pirkšanas, pārdošanas un pārvaldes līgumus, pilnvaras, kas juridiski apstiprinātu, ka Dienas patiesie īpašnieki ir vietējie oligarhi. «Taču līdzšinējā pieredze, šķetinot gan ar Lembergu, gan ar Šķēli saistītas lietas, vedina cerēt, ka tas ir tikai laika jautājums. Agrāk vai vēlāk dokumenti parādīsies,» tā B. Rulle.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Jūlijā pieaudzis piena pārstrādes produktu eksports

Mārtiņš Apinis, 09.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūlijā salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi Latvijas piena produktu eksports palielinājies par 43,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tādējādi viena mēneša laikā no valsts izvestais piena produkcijas apjoms pārsniedz 14 miljonus tonnu. Visvairāk piena, krējuma, sviesta, siera, biezpiena un citu piena produktu tika izvests uz Lietuvu (6,1 milj. latu apmērā), uz Vāciju (3,0 milj. latu) un uz Krieviju (par 1,2 milj. latu).

Kopējais valsts eksporta apjoms salīdzinājumā ar jūniju ir samazinājies par 10 miljoniem līdz 544,3 miljoniem latu. Tikmēr imports palielinājies par 70,6 miljoniem līdz 732 miljoniem latu.

Jūlijā nozīmīgākā Latvijas eksporta daļa – 74% bija izvedumam uz Eiropas Savienības valstīm, tam sekoja eksports uz NVS valstīm ar 14,7%. Svarīgākie eksporta partneri bija Lietuva (19,4% no eksporta kopapjoma), Igaunija (13,2%), Krievija (10,9%),Vācija (7,6%) un Polija (7,4%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada oktobri, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās palielinājies par 26,5% jeb 206,6 milj. Ls. Savukārt šā gada okobrī, salīdzinot ar septembri apgrozījums samazinājies par 2,1% jeb 21,5 milj. Ls.

Kopējais ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās oktobrī bija 986,8 milj. Ls, liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati.

Savukārt šā gada pirmajos desmit mēnešos ārējās tirdzniecības apgrozījuma vērtība sasniedza 8,42 miljrd. Ls jeb par 22,9% vairāk nekā pagājušā gada atbilstošajā periodā. Tai skaitā eksporta apjoms bija 3,79 miljrd. Ls, bet importa apjoms veidoja 4,63 miljrd.Ls.

Oktobrī nozīmīgākā daļa jeb Latvijas eksportā bija izvedumam uz Eiropas Savienības valstīm, tam sekoja eksports uz NVS valstīm – 17,1%. Svarīgākie eksporta partneri bija Krievija, Igaunija, Vācija un Zviedrija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ārējā tirdzniecība pērn samazinājusies par 31%

, 09.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2009.gadā ārējās tirdzniecības apgrozījums sasniedza 8,20 miljardus latu, kas ir par 31.4% mazāk nekā 2008.gadā, tostarp eksporta apjoms samazinājās par 19,4%, līdz 3,57 miljardiem latu, bet importa apjoms samazinājās par 38,4%, sasniedzot 4,63 miljardus latu.

Tādējādi pagājušā gadā imports pārsniedza eksportu par 1,06 miljardiem latu, tostarp decembrī importa pārsvars pār eksportu veidoja 69,7 miljonus latu, kas savukārt ir trīs reizes mazāk nekā 2008. gada decembrī, kad pārsniegums bija 225,3 miljoni latu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati.

Saskaņā ar datiem, pērn decembrī kopējais ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās bija 701.3 milj. Ls, kas ir par 1,8% mazāk nekā iepriekšējā mēnesī un par 15,5% mazāk nekā 2008. gada decembrī. Tostarp eksports veidoja 315,8 miljonus latu (+ 4,4% salīdzinot ar 2008. gada decembri), bet imports – 385,5 miljonus latu (- 27%, salīdzinot ar 2008. gada decembri).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankām būs jaunas prasības attiecībā uz aizņēmumiem, izsniegtajiem kredītiem, kas kredītiestādes padarīs drošākas un stiprākas, vienlaikus tiek veikti pasākumi, lai stiprinātu eirozonas valstu ekonomisko noturību un krīzes pārvarēšanas mehānismu

To intervijā Dienas Biznesam stāsta Eiropas Komisijas viceprezidents Eiro un sociālā dialoga, kā arī finanšu stabilitātes, finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgus savienības jomā Valdis Dombrovskis. Viņš norāda, ka pārmaiņas ir neizbēgamas, jo tādu nepieciešamību diktē iepriekšējā ekonomiskā krīze, kas sāpīgi skārusi ne vienu vien ES dalībvalsti.

Latvijā pašlaik ir pieteikts finanšu sektora uzraudzības kapitālais remonts. Vai visā ES arī notiks kaut kas līdzīgs?

Banku sektorā ir jānodala divas uzraudzības sistēmas – prudenciālā un cīņa ar naudas atmazgāšanu. Eiropas banku sistēmas kapitālais remonts kontekstā ar prudenciālo uzraudzību ir veikts jau pirms 4-5 gadiem, kad tika izveidota banku savienība – vienoti noteikumi, vienots uzraudzības un noregulējuma mehānisms. 2016. gadā Eiropas Komisija nāca klajā ar priekšlikumu paketi tālākai banku sektora stabilitātes nostiprināšanai. Likumdošanas darbs pie šīs banku paketes noslēdzās ar Eiropas Parlamenta balsojumu šī gada aprīlī. Tā bankām ES uzliek par pienākumu izpildīt starptautisko standartu (tā dēvētās Bāzeles) prasības. Ir noteikts ierobežojums – cik daudz bankas drīkst aizņemties naudu, lai aizdotu tālāk, tiek ieviesta prasība, kura faktiski bankas ierobežo īstermiņa aizdevumus izmantot ilgtermiņa kreditēšanai u.tml. Šo jauninājumu ieviešanas termiņi ir no 1,5 līdz 2 gadiem atkarībā no normas. Kamēr ES ievieš tikko nobalsotos standartus banku darbībā, tikmēr Bāzeles komiteja jau ir vienojusies par jauniem nosacījumiem un prasībām, kuras spēkā stāsies, sākot ar 2021. gadu, bet būs pārejas laiks līdz 2027. gadam. Eiropas Komisija jau ir uzsākusi konsultācijas par jauno standartu ieviešanu. Līdz ar šo prasību ieviešanu varēs sacīt, ka pēckrīzes regulējošais ietvars būs izveidots. Svarīgākie uzstādījumi – bankām jānodrošina lielākas kapitāla rezerves, lielāki likviditātes buferi, lai bankas varētu sekmīgi pārdzīvot iespējamus finanšu nestabilitātes vai tirgus turbulences periodus. Vienlaikus jāveic darbs pie tā dēvēto slikto kredītu īpatsvara samazināšanas, ir apstiprināts plāns slikto kredītu apmēra samazināšanai. Pašlaik ES vidēji slikto kredītu īpatsvars ir 3,3%, bet starp dalībvalstīm šis īpatsvars ir krasi atšķirīgs. Piemēram, Grieķijā slikto kredītu īpatsvars sasniedz 43,5% pēc summas, kam seko Kipra, Portugāle, Itālija, savukārt Latvijai – 6%, kas salīdzinājumā ar minētajām valstīm ir labs rādītājs, taču, vērtējot pret ES vidējo, arī Latvijai tā apmērs ir jāsamazina uz pusi. Ja prudenciālo jomu kontrolē Eiropas Centrālā banka, tad naudas atmazgāšanas uzraudzība ir valstu nacionālo kontroles dienestu pārziņā. Protams, cīņas ar naudas atmazgāšanu jomā (AML – anti money laundering) ir būtiski palielinātas prasības – ES direktīvu veidolā. Turklāt piektās ES AML direktīvas prasības vēl nav ieviestas, jo vēl nav iestājies attiecīgais termiņš. Ja izvirzītās AML prasības ES ir vienas no stingrākajām visā pasaulē, tad nacionālo kontroles dienestu uzraudzības līmenis varētu būt augstāks. Redzot situāciju ar daudzajiem naudas atmazgāšanas skandāliem ES dalībvalstīs, Eiropas Komisija nāca ar priekšlikumu dot lielākas tiesības Eiropas banku iestādei, kura varētu uzdot nacionālo valstu iestādēm īstenot noteiktus pasākumus, ja tiktu konstatēta šo iestāžu bezdarbība, vai īpašos gadījumos konkrētu banku sakarā arī rīkoties valstu kontrolējošo iestāžu vietā. Par šādu risinājumu salīdzinoši nesen ir panākta politiskā vienošanās, un Eiropas Parlaments to arī savā sesijā ir akceptējis, tagad notiek darbs pie tās iedzīvināšanas procedūrām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Strauja eksporta izaugsme gaidāma tikai gada sākumā

Dienas Bizness, 12.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī gada pirmajā mēnesī Latvijas ārējās tirdzniecības apjoms gada griezumā audzis par 19,6%, turpmāk uzturēt izaugsmi šādā līmenī kļūs aizvien grūtāk, uzskata ekonomisti, taču no stagnācijas eksportā Latvija šogad varētu arī izvairīties.

«Par dinamiku eksporta sektorā šogad labāk varēs spriest pēc nākamo dažu mēnešu rādītājiem. Taču, iespējams, ka Nordea pagājušā gada beigās izteiktā prognoze par stagnāciju eksportā šogad izrādīsies pārāk konservatīva un to būs jāpārskata uz augšu,» norāda Nordea bankas vecākais ekonomists Andris Strazds.

SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis lēš, ka straujāka eksporta apjomu izaugsme vēl būs vērojama šā gada pirmajā ceturksnī, taču vēlāk pērn sasniegtos eksporta apjomus pārsniegt kļūs ar katru mēnesi arvien grūtāk.

Ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās 2012. gada janvārī bija 1,08 miljardu latu, kas gada griezumā nozīmē pieaugumu par 176,9 miljoniem latu jeb 19,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Eksportspēja: Aile nostiprina pozīcijas Vācijas tirgū

Anda Asere, 11.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stikloto konstrukciju ražotājas SIA Aile grupa svarīgākie tirgi pašlaik ir ne tikai Skandināvija, bet arī Vācija, šogad uzņēmums sāks apgūt Lielbritānijas tirgu.

SIA Aile grupa jau 20 gadus ražo un realizē stiklotās konstrukcijas Latvijas tirgū. Pirms deviņiem gadiem uzņēmums pievērsies eksporta attīstībai – tika realizēti pirmie projekti Islandē, kam pamazām sekoja arī projekti Skandināvijas valstīs. Jau piecus gadus uzņēmums strādā Vācijā un kopš pagājušā gada arī Šveicē, piedāvājot klientiem risinājumus no projektēšanas līdz montāžai.

Pašlaik lielākā daļa SIA Aile grupa produkcijas tiek eksportēta. Pērn eksports nodrošināja 80% apgrozījuma. «Eksportu organizējam sadarbībā ar savu mātes uzņēmumu a/s UPB un tā pārstāvniecībām ārvalstīs. Aile grupa veic konstrukciju projektēšanu un ražošanu, savukārt a/s UPB ārvalstīs nodrošina to montāžu,» skaidro Dainis Bērziņš, SIA Aile grupa valdes priekšsēdētājs. Pašlaik SIA Aile grupa galvenokārt strādā Vācijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Dānijā, Islandē un Šveicē, un ir bijuši atsevišķi projekti arī Krievijā, Francijā un Grieķijā. «Šobrīd svarīgākie tirgi ir Skandināvijas valstis un Vācija, un šogad sāksim darbu arī Lielbritānijā,» saka D. Bērziņš. Tur ir nodibināts uzņēmums, tikko sākta tā darbība.

Komentāri

Pievienot komentāru