Nodokļi

Pīka: Latvijā pieklibo jēdziens nevainības prezumpcija

Andrejs Vaivars, 67084442, 07.07.2008

«Ir jāizskauž prakse, kad viena daļa dokumentu iet īsos ceļus, bet otra — garos. Man šķiet, ka Attīstības departamentā tas varētu būt viens no sāpīgākajeim punktiem,» tā S. Pīka.

Foto: Ritvars Skuja, DB

Jaunākais izdevums

Pastāv bažas par nepilnībām Rīgas domes lēmumu noformēšanā, kas var novest pie tiesvedībām. Tā intervijā Db pauž jaunieceltā Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas vadītāja Sarmīte Pīka.

Kādus redzat sava darba galvenos uzdevumus, prioritātes, strādājot šajā amatā?

Kaut ko izdomāt no jauna būs ļoti grūti. Faktiski man būs jāīsteno Tautas partijas programma — tāda, kāda tā bija, uzsakot darbuu šim domes sasaukumam. Iepriekšējais komitejas vadītājs Krastiņa kungs, manuprāt, ļoti veiksmīgi šo darbu ir uzsācis, un mans uzdevums ir atrast kaut kādas nepilnības, bet turpināt iesākto. Attīstības departamenta darbam nevajadzētu būt saistītam ar vēlēšanām un tamlīdzīgām lietām. Komitejai ir kontroles funkcija, bet departamenta darbs ir nepārtraukts.

Kādas nepilnības jūs šobrīd redzat šajā jomā?

Es ļoti interesanti esmu ienākusi šajā darbā — kopš šā gada februāra esmu iesaistījusies Korupcijas novēršanas komisijas darbā. Man jau tuvākajā laikā būs tikšanās ar šīs komisijas vadītāju Eināru Cilinski, kā arī Delnas pārstāvi, jo man ir bažas, ka pastāv nepilnības domes lēmumu noformēšanā. Te ir runa par tīri juridisku «spraugu», noformējot domes lēmumus, un dažādos tiesas procesos šie lēmumi varētu tikt apstrīdēti.

Tas nozīmē, ka, nonākot kādā lietā līdz tiesasi, Rīgas dome a’priori ir zaudētāja lomā?

Tāda varbūtība pastāv. Konkrētāk atbildēt uz šo jautājumu es nevaru.

Pašreizējā brīdī tieši attīstības joma Rīgā tiek uzskatīta par koruptīvāko — tikuši aizturēti bijušais un esošais PAD vadītāji, kā arī veikta kratīšana jūsu priekšteča kabinetā. Kāpēc, jūsuprāt, izveidojusies šāda situācija?

Cilvēkiem piemīt tieksme izcelt slikto. Vairaku mēnešu laikā protkorupcijas komitejā ir uzsklausīti faktiski visi domes departamenti, ir izskatīti to pretkorupcijas plāni un jāatzīst, ka Attīstības departaments ne ar ko būtski neatšķiras no pārējiem. Šajā departamentā ir tādas pašas problēmas, ka visos citos. Uzmanība ir saasināta tāpēc vien, ka ir bijis kāds cilvēks, kurš ir «iekritis», veicot negodīgu rīcību. Es absolūti nedomāju, ka Attīstības departaments izceltos ar kaut kādu korupciju pārējo departamentu vidū. Problēmas, protams ir. Te ir runa par iepirkumu procesa lielāka caurspīdīguma nepieciešamību, iekšējā audita uzlabošana utt. Visos departamentos ir problēmas saistībā ar subjektīvu lēmumu pieņemšanu, kas var radīt diezgan nopietnus korupcijas riskus. Ja ir tikuši aizturēti pāris šajā struktūrā strādājoši cilvēki, tas vēl nenozīmē, ka vainīgs ir viss departaments.

Kā gatavojaties izskaust subjektīvo lēmumu pieņemšanu?

Mēs kā politiķi veicam zināmu dokumentu kontroli. Manuprāt, šobrīd tiek grēkots saistībā ar šo dokumentu aprites termiņu ievērošanu, un es gribu pievērst šim jautājumam pastiprinātu uzmanību. Ir jāizskauž prakse, kad viena daļa dokumentu iet īsos ceļus, bet otra — garos. Man šķiet, ka Attīstības departamentā tas varētu būt viens no sāpīgākajeim punktiem. Savukārt priekšā stāvošā reorganizācija, kuras ietvaros paredzēts atdalīt būvvaldi un būvinspekciju, manuprāt, šo situāciju varētu uzlabot.

Cik lielā mērā jūs apmierina līdzšinējā Pilsētas attīstības departamenta vadītāja Pētera Stranča darbs?

Es viņu vērtēju ka speciālistu — viņš ir atstājis ļoti zinoša cilvēka iespaidu. Domāju, ka pilsētas plānošanā viņš ir viens no spēcīgākajiem speciālistiem.

Vai pieļaujat, ka attaisnojoša sprieduma gadījumā P. Strancis varētu atgriezties savā līdzšinējā amatā?

Pēc dabas esmu cilvēks, kurš cenšas izvairīties no negatīvisma. Manuprāt, Latvijā ļoti pieklibo tāds jēdziens kā nevainības prezumpcija. Jebkurā attaisnojošā gadījumā, kad nav iespējams pierādīt kāda vainu, es tikai priecājos, jo man no sirds gribās ticēt, ka cilvēks ir nevainīgs.

Tātad jūs pieļaujat iespēju, ka P. Strancis varētu atgriezties šajā amatā?

Grūti pateikt. Ir jāskatās, kā veidosies situācija. Ja viņu attaisnos, jāatceras, kāda ir bijusi prakse saistībā ar dažādiem tiesas procesiem — attiecīgo lietu zaudējot, iestāde izmaksā kompensācijas, pašu cilvēku darbā neatjaunojot. Ir jāskatās, kā izveidosies situācija. Rīgas mēra Birka kunga noteiktais atstādināšanas laiks P. Strancim ir beidzies, un acīmredzot tas ir jāpagarina. Jautājums ir par to, kā veikt šo termiņa pagarinājumu.

Par neatbilstošu Satversmei savulaik tika atzīts Rīgas teritorijas plānojums ostā. Vai, jusuprāt, šo jautājumu izdosies atrisināt vēl šā domes sasaukuma laikā?

Osta ir Rīgas pilsētas maizes klēts — tā baro šo pilsētu. Te ir kāda problēma, kas kopumā air saistīta ar sabiedrības attieksmi pret jauniem projektiem. Manuprāt, ir ļoti negatīva tendence, kad tiek bremzēti daudzas attīstītāju ieceres, iedzīvotāju attieksmes dēļ. Piemēram, Biķernieku ielā bija plānots būvēt daudzstāvu namu, bet šis projekts tā arī netika realizēts. Kā zināms, ir ieviests moratorijs attiecībā uz iekšpagalmu apbūvi, taču manis minēto namu bija plānots būvēt ielas malā, tomēr līdzās esošo māju iedzīvotāji savāca daudzus parakstus, iebilstot pret šā nama celtniecību. Bet iemesls tam bija vienkāršs — šo māju iedzīvotāji attiecīgajā vietā turēja savas automašīnas. Kas tad notiek šādās situācijās? Ļoti bieži tie, kas protestē pret dažādām iecerēm, nesaprot, ka Rīgas pilsēta ļoti strauji zaudē savus iedzīvotājus. Īpatnējākais ir tas, ka mumsir bijuši projekti, kurus ir apstrīdējuši blakusesošie pagasti. Kāpēc? Tāpēc, ka viņu ieinteresētība ir savilkt rīdziniekus pie sevīm, jo viņi ir nodokļu maksātāji. Es ļoti baidos, ka ar šādu attieksmi, par primāro uzskatot nevis profesionālu pilsētplānotāju, bet gan skaļāko kliedzeju viedokli, mēs ļoti ātri varam nonākt pie sasistas siles. Var gadīties, ka Rīgas pilsētai drīz pietrūks naudas sociālajai programmai vai kādam infrastruktīras projektam.

Un tmēr — cik ilgā laikā, jūsuprāt, izdosies atrisināt ar ostas plānojumu saistītos jautājumus?

Tas ir jautājums, uz kuru es nevarēšu atbildēt. Ja es nevaru pateikt kaut ko konkrēti, tad labāk neteikšu neko.

Ilgu laiku ir diskutēts par tā saucamo infrastruktūras nodevu pašvaldībām. Kāpēc, jūsuprāt, tā ir nepieciešama?

Jebkurš jauns projekts piesaista esošos resursus. Piemēram, ceļu pievadus, ūdeni, kanalizāciju utt. Nebūtu godīgi, ja jaunais projekts līdzās esošajām mājām, peimēram, noņemtu daļu no ūdens spiediena. Šādas investīcijas palīdz sakārtot pilsētu, tās infrastruktūru. Šī nauda aiziet pilsētas infrastruktūras sakārtošanai.

Vai šādā veidā uzņēmēji netiktu spiesti samaksāt visus nodokļus, izveidot ap jaunceļamo objektu visu nepieciešamo infrastruktūru, kā arī vēl šķirties no pietiekami lielas naudas summas šīs nodevas veidā? Vai šeit nesanāks sava veida dubultmaksājums?

Nedomāju, ka šī nodeva ir tik milzīgi liela, turklāt šobrīd ir atzīst, ka tā ir likumīga. Turklāt attīstītāji sakārto infrastruktūru tikai ap savu īpašumu, bet mēs tagad runājam par kopējo pilsētas nodevu. Tas, ka attīstītājs sakārto teritoriju ap savu objektu, ir ieguldījums tā tirgus vērtības palielināšanā.

Es arī neesmu runājusi ne ar vienu attīstītāju, kurš nesaprastu, kur un kā tiek tērēta viņa samaksātā nauda pilsētai. Ja Rīga būtu neizsakāmi bagāta, ja mēs vairs nezinātu, kur likt naudu un domātu tikai par to, kā pievilināt attīstītājus, tā pati varētu attīstīt visu infrastruktūru. Tik bagāti mēs neesam, turklāt mums ir milzumdaudz citu problēmu.

Būtisks jautājums gan saistība ar Gaismas pils, gan citu objektu celtniecību, ir par to, kā risināt transporta plūsmu Daugavas kreisajā krastā. Kādu jūs redzat šā jautājuma risinājumu?

Saņemot informāciju attiecībā uz atzinumu par transporta plūsmu Daugavas kreisajā krastā, protams, jāatzīst, ka problēmas tur ir. Taču attiecībā uz šo jautājumu bobliotēkas un koncertzāles sakarā es problēmas neredzu. Minētie objekti šīs problēmas nesaasina. Tās saasina kaut kas cits.

Kas?

Te runa ir par ceļu platumu un tamlīdzīgām lietām. Jebkurā gadījumā ir skaidrs, ka minētie objekti nav problēmas sakne.

Izskanējusi ideja, ka sastrēgumu mazināšanas nolūkos Rīgā varētu sašaurināt trotuārus…

Dzirdēju šādu variantu… Varbūt vienu otru ielu varētu paplatināt uz gājēju ietves rēķina, bet globāli tas nav problēmas risinājums. Tieši otrādi — mums ir vēl ļoti daudz vietas, kur nav nobrauktuvju invalīdu ratiņiem, kur trotuāri un ielas ir sliktā stāvokli utt. Šis jautājums ir jārisina citādāk. Piemēram, runa ir var nepieciešamību attīstīt automašīnu novietnes ārpilsētā, tadējādi attīstot sistēmu, kas tiek saukta par park&ride.

Latvijā ļoti biežii ir spriests par nepieciešamību realizēt dažādus projektus publiskās un privātās partnerības (PPP) ietvaros, tomēr Rīgā šī ideja tā arī nav realizējusies. Kāds, jūsuprāt, tam ir iemesls?

Es šeit saskatu problēmu valstiskā līmenī. Kamēr netiks pieņemts likums par lobēšanu, kad katrs politiķis atklāti varēs deklarēt, kā vārdā viņš nodarbojas ar lobēšanu, tikmēr šī problēma nerisināsies. Man šķiet, ka līdz šim mēs esam «nogriezuši» daudz labus projektus, dažādu intrigu un savstarpējās neuzticēšanās dēļ. Kad minētās attiecības tiks sakārtotas tādā līmenī, kā tas šobrīd ir Eiropā, arī PPP projektu attīstība ies soli uz priekšu.

Kuri tad ir tie projekti, kuru Rīgā, jūsuprāt, varētu realizēt PPP ietvaros?

Jau pieminētas park&ride stāvvietas. Pašai pilsēta šobrīd nav tik lielas naudas, lai varētu realizēt šos pietiekami nozīmīgos objektus tūlīt, bet tie ir nepieciešami.

Šobrīd ir nobriedušas noteiktas politiskās izmaiņas Rīgas domē. Kāds, jūsuprāt, tam ir iemesls?

Domes darbs rit tāpat, kā vienmēr, un visas šīs kolīzijas vienmēr ir saistītas ar vēlmi pēc varas. Tuvojas vēlēšanas, un katram politiskajam spēkam vajag sevi izrādīt visskaļākajā veidā, lai tauta par to neaizmirst.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Satversmē – vissvarīgākajā un svētākajā dokumentā – ir apliecināts, ka «ikviens uzskatāms par nevainīgu, iekams viņa vaina nav atzīta».

Tas pierāda, ka cilvēka nevainība ir vērtējama augstāk par visu. Nevainība ir viņa lielākais lepnums, kuru, atšķirībā no goda, vīrišķības, bagātības un citām pasaulīgām lietām, nedrīkst tā vienkārši apšaubīt. Šo nevainības plīvuru drīkst noraut tikai pilnvarotas personas ļoti īpašos apstākļos.

Varēja arī gadīties, ka kāda no iesaistītajām pusēm nav spējīga garantēt partnera likumīgo interešu apmierināšanu. Tādā variantā klāt stāvētājas kalpoja par lieciniecēm šķiršanās procesā, ko nekavējoties ierosināja turpat uz karstiem palagiem. Ja bija pārkāptas vīra tiesības uz nevainīgu dzīvesbiedri, tad sievieti parasti izdzina no ciema. (Runā, ka tā darīja arī Latgalē.) Bet, ja vīrs nespēja nodrošināt savas sievas tiesības uz pilnvērtīgiem laulātās dzīves priekiem, tad sieviete saņēma atļauju meklēt jaunu vīru. Lai neatgadītos šādi nesmukumi un ģimenei netiktu nodarīts kauns, dažādas tautas meklēja dažādus risinājumus. Runā, ka Turcijā (baumas klīst arī par Latgali, bet pilnīgi droši to nevar apgalvot) vīrietim pirms precēšanās ir jāapliecina sava varēšana. Bet tā kā topošās sievas un viņas tēva klātbūtnē ar citu sievieti darboties būtu samērā nepieklājīgi, tiek izmantotas ēzeļmātītes. Savukārt dažās Klusā okeāna salu tautās ierasta lieta ir topošo ģimenes cilvēku apmācība tuvības noslēpumos. To veic pieredzējuši speciālisti, kas ik pa laikam savācas no tuvējās apkaimes un notur tādas kā meistarklases, ko pavada vīna lietošana un mūzikas instrumentu spēlēšana visas nakts garumā. Pirmajiem Rietumu ieceļotājiem šādas nodarbības bija kas šokējoši neredzēts, un savās dienasgrāmatās viņi tās aprakstīja kā «barbariskas orģijas, kur tēvs kopojas ar meitu, brālis – ar māsu». Tomēr par spīti balto cilvēku skepsei, laikam jau tas darbojas, jo šajā kultūrā laulību šķiršanas problēma tikpat kā nepastāv. Iespējams, iedvesmojoties no šī piemēra, Bērnu un ģimenes lietu ministrija piedāvā Jaunlaulāto kursus arī Latvijas iedzīvotājiem. Klīst gan ziņas, ka to saturs esot vairāk runāšana, nekā darīšana, un varbūt tieši tādēļ nekādu vērā ņemamu interesi par šiem kursiem jaunie pāri nav izrādījuši.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būt bijušajam čekistam ir slikti - tas nu katram ir skaidrs. Ar čeku jeb PSRS laika iekšlietu iestādi, Valsts Drošības komiteju (VDK) asociējas padomju laikā veiktās represijas Stūra mājā pret režīmam nepaklausīgajiem un citādi domājošajiem, tautiešu izsūtīšanas uz Sibīriju, cietumi, moku kambari utt. Attiecīgi, personas, kuru vārds kaut kāda veidā tiek saistīts ar VDK, gribi negribi, bet asociējas ar iepriekš minētajām darbībām.

Laba slava un cienījama cilvēka reputācija ir svarīga ikvienam – gan politiķim, gan uzņēmējam. Pirms dažām dienām atkal tika publiskotas atsevišķas ziņas iz čekas maisiem un virkne sabiedrībā zināmu cilvēku saņēma dubļu šalti tieši sejā. Jo tā paredz likums. Tas nekas, ka likums un tā pieņēmēji 20 gadu garumā nav varējuši tikt skaidrībā, ko darīt ar VDK atstāto dokumentu mantojumu. Tomēr ir saglabāta norma, kas paredz atsevišķu maisu satura daļu publiskošanu pie zināmiem apstākļiem.

Notikušais ir labākais piemērs iz dzīves kā var, ja ne samaitāt, tad mest nopietnu ēnu uz indivīda reputāciju, vienā piegājienā. Tu vari būt profesionālis, labs un visādi citādi jauks cilvēks, bet, ja būs spēkā likums, kas pie kādiem apstākļiem (piem. kandidēšanas uz Saeimu šodien, bet rīt varbūt pie biļetes iegādes uz kino) liks publiskot tava vārda esamību vai neesamību kādos mistiskos čekas maisos, ar tevi vairs nebūs tik labi. Nevainības prezumpcija paredz, ka esmu nevainīgs, kamēr nav pierādīts pretējais. Vēlēšanu likums šķiet ir vienīgais, kas nedraudzējas ar nevainības prezumpciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē lielākās klavieres latvietis Dāvids Kļaviņš pirmo reizi prezentēja 1987. gadā, bet tikai pēdējos gados tās gūst plašāku atzinību mūziķu pasaulē, kam lielā mērā palīdzējis internets un tehnoloģiju attīstība

Dāvida Kļaviņa būvēto klavieru digitālā versija iekļauta mūzikas kompānijas Native Instruments skaņu bibliotēkā un ļauj mūziķiem kaut vai savā dzīvojamajā istabā radīt darbus, ko pārdot visā pasaulē. Viņš uzskata, ka ideālā gadījumā mūzika un kultūra ļauj nopelnīt un ir svarīgi atbalstīt tos projektus, kam tas neizdodas, jo mūsdienu straujajā dzīves un darba ritmā kultūra cilvēkiem ļauj kaut uz brīdi aizbēgt no realitātes, gūt atelpu. Vairāk par to, kāpēc pirms vairāk nekā desmit gadiem aizbrauca no Latvijas, kā analizējis dzīvi ieslodzījumā, kas ir virtuālie mūzikas instrumenti, un to, kādu destrukciju viņš atbalsta, Dāvids stāsta intervijā Dienas Biznesam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu darījumos jau no 1. maija norēķini notiks tikai bezskaidras naudas formā, bet sākotnēji iecerētā skaidras naudas darījumu sliekšņa pazemināšana no 7200 eiro līdz 3000 eiro nenotiks

To paredz Saeimā akceptētie grozījumi nodokļu un nodevu likumā. Vienlaikus tika nolemts nekustamā īpašuma darījumiem, kuri būs noslēgti līdz likuma grozījumu spēkā stāšanās brīdim – 2019. gada 1. maijam – un kuru pilnīga vai daļēja izpilde paredzēta pašlaik atļauto skaidras naudas griestu – 7200 eiro – apmērā, būs spēkā esošie nosacījumi līdz 2019. gada 31. decembrim. Bet 2020. gada 1. janvārī arī šiem nebeigtajiem darījumiem jau būs jāizmanto bezskaidras naudas norēķini.

Legālā prezumpcija

Attiecībā par skaidras naudas ierobežošanu parlamentā izvērtās liela polemika, kurā iesaistījās gan valdošās koalīcijas, gan opozīcijas deputāti. Iemesls tam bija sākotnējā iecere skaidras naudas darījumu slieksni pazemināt no 7200 eiro līdz 3000 eiro, turklāt darījumos ar transportlīdzekļiem šo skaidras naudas limitu noteikt tikai 1500 eiro apmērā. Tomēr diskusiju rezultātā šādi darījumu griesti netika akceptēti. «Sākoties debatēm, sabijos, ko esam sastrādājuši, aizlieguši skaidrās naudas apriti. Izrādās, ka nekas tāds nav noticis. Ir norma, kas paredz, – ja ir darījums virs kaut kādas noteiktas summas, tad līdz nākamā mēneša 15. datumam VID ir jāiesniedz deklarācija par šo darījumu,» polemikā iesaistījās arī finanšu ministrs Jānis Reirs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Elektrotīkla attīstībā jāiet līdzi laikam

Sandris Točs, speciāli DB, 10.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«AS Sadales tīkls iet līdzi laikam un dara to, ko dara sadales tīklu operatori visās attīstītajās valstīs,» to intervijā DB teic enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš.

Kāda ir elektrotīkla vēsturiskās struktūras mantojuma ietekme uz pašreizējo situāciju, proti, elektrotīkls ar lielām jaudām reģionos, cilvēku skaita izmaiņas reģionos, mūsdienu tehnoloģiskie uzlabojumi, lauksaimnieciskās ražošanas efektivitātes pieaugums – kā visi šie faktori ietekmē energoapgādes efektivitāti un elektrotīkla noslodzi?

Nav noslēpums, ka elektrotīkla vēsturiskais mantojums šodien ir neapšaubāma problēma, ar ko saskaras sadales tīkla operators Latvijā. Saimnieciskajai aktivitātei samazinoties, uz kādreizējām ražošanas vietām joprojām tiek nodrošinātas noteiktas elektroenerģijas jaudas un augstākas jaudas līnijas, nekā tas objektīvi ir nepieciešams. Lai nodrošinātu, ka noteikta jauda kādā līnijā visu laiku ir klātesoša, visu laiku kādam šī enerģija ir jāražo. Ja ir līnijas, kurās jauda ir lielāka, nekā nepieciešams, tas nozīmē, ka mēs esam spiesti uzturēt darba kārtībā jaudīgākas iekārtas, kas savukārt prasa lielākus ieguldījumus, jo ir jāuztur augstāks spriegums. Tas, neapšaubāmi, rada izmaksas gan ražotājam, gan sadales tīklam. Mēs tērējam liekus resursus. Ir aizvērušies ne tikai daudzi bijušie kolhozu centri, ir aizvērušās arī mežrūpniecības saimniecības, gateri, kuros savulaik elektrības jaudas bija nepieciešamas. Pabraukājot pa laukiem, var redzēt, ka stāv vidējā sprieguma transformatora ietaises, bet gateris jau labu laiku nedarbojas, jo tuvākajā apkārtnē meži ir izzāģēti un aktivitāte tagad ir apsīkusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nesaskaņas Tautas partijā: Ārgalis atbalsta naudas atņemšanu Pīkas atbalstītai aģentūrai

, 19.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas vicemērs Andris Ārgalis (Tautas partija) atbalstījis 231 tūkstoša latu atņemšanu Rīgas kultūras aģentūrai, kuras Konsultatīvo padomi vada viņa partijas biedrene Sarmīte Pīka.

Tieši Andrim Ārgalim piederēja izšķirošā balss, lemjot par opozīcijas deputātes Maijas Stefanes priekšlikumu atņemt Rīgas kultūras aģentūrai 231 tūkstoti latu, jo 30 deputāti bija par naudas pārdali, 29 pret vai atturējās. Rīgas kultūras aģentūrai atņemtā nauda tiks piešķirta pašdarbības kolektīvu vadītāju atalgojumam. Rīgas domes Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komitejas priekšsēdētājas Helmī Staltes (TB/LNNK) un Rīgas Kultūras aģentūras Konsultatīvās padomes vadītājas Sarmītes Pīkas (TP) paziņojumā presei abas deputātes pauda neizpratni par M.Stefanes rīcību: «Jāuzsver, ka, domes sēdē balsojot, deputātei labvēlīgais iznākums tika panākts piesaistot galēji kreisās opozīcijas deputātu balsis.» Taču paziņojumā nav minēts, ka Rīgas kultūras aģentūru faktiski iegāza A.Ārgalis un vēl viena valdošas koalīcijas pārstāve - LSDSP frakcijā ietilpstošā Marika Žuravļova.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Autobusu pietura: privātklīnika pret valsts arhīvu

, 15.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja, Rīgas domes Pretkorupcijas komisijas locekle Sarmīte Pīka ir neizpratnē par Satiksmes departamenta rīcību, Šmerļa ielas rekonstrukcijas gaitā pārceļot autobusu pieturvietu no Latvijas Valsts kinofotodokumentu arhīva uz „Renemaņa privātklīniku – Šmerļa slimnīcu”.

„Biju saņēmusi Latvijas Valsts kinofotodokumentu arhīva iesniegumu ar lūgumu sakarā ar Šmerļa ielas rekonstrukciju mainīt autobusa pieturas nosaukumu „Slimnīca” uz nosaukumu „Valsts arhīvs”. Lūgums pamatots ar to, ka pieturvieta ielas rekonstrukcijas rezultātā ir pārvietota tiešā Valsts kinofotodokumentu arhīva tuvumā. Nosūtīju attiecīgo ierosinājumu (deputāta pieprasījumu) Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājam Andrejam Požarnovam. Viņš, cik man zināms, to pāradresēja Satiksmes departamenta direktoram Edgaram Strodam. Rezultātā pieturvieta aizvirzīta no arhīva prom”, saka S. Pīka.

„Valsts kinofotodokumentu arhīvs ir ne tikai nacionālas, bet arī starptautiskas nozīmes kultūras un zinātnes centrs, kuru diendienā apmeklē daudzi cilvēki, savukārt privātā slimnīca ir lokāla, šauri specializēta medicīniska iestāde. Pārceļot pieturvietu, lai tomēr paturētu slimnīcas vārdu, arhīvam tiek izrādīta klaja necieņa. Protams, cilvēki, kuri dodas atsūknēt liekos taukus, parasti ir krietni maksātspējīgāki par kultūras un vēstures pētniekiem, studentiem, žurnālistiem... Tomēr tas nav iemesls šādai rīcībai. Piebildīšu, ka uz savu deputāta pieprasījumu tā arī neesmu saņēmusi atbildi – šķiet, ka Satiksmes departamenta direktoram ir jāieklausās citos, viņam svarīgākos viedokļos,” savu sašutumu pauž S. Pīka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Hanzas tilts: bieds biznesam abos krastos

Atis Rozentāls, 67504128, 04.09.2008

Hanzas šķērsojuma priekšizpētes dēļ ne vien Andrejsalā, bet arī 20 zemes gabalos Ķīpsalā un Daugavgrīvas ielas rajonā, iespējams, jau šā gada nogalē tiks noteikts būvniecības moratorijs uz diviem gadiem, apturot teritoriju attīstību un apdraudot uzņēmēju biznesa intereses. Miljonārs Guntis Rāvis, SIA Dārzu pasaule īpašnieks, brīdina, ka moratorija noteikšanas gadījumā Rīgas domei nāksies maksāt kompensāciju vai pat atpirkt biznesa centra jaunbūvi.

Foto: Elīna Kursīte, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hanzas šķērsojuma priekšizpētes dēļ Andrejsalā un 20 zemes gabalos Ķīpsalā un Daugavgrīvas ielas rajonā, iespējams, tiks noteikts būvniecības moratorijs uz 2 gadiem.

Pēc Andrejsalas detālplānojuma pieņemšanas Pilsētas attīstības departaments sagatavos lēmumprojektu, kas paredz noteikt būvniecības moratoriju teritorijām iespējamā tilta trasē abos Daugavas krastos. Zemes īpašnieku vidū ir gan divas ministrijas, gan Rīgas dome, kas vairākus zemes gabalus iznomā. Vairāki zemes gabali ir privātīpašumi, kurus pilsētai nāksies atpirkt, ja tiks lemts par labu tiltam. Ļoti iespējams, ka vismaz daži īpašnieki prasīs kompensācijas par piespiedu dīkstāvi moratorija laikā. Speciālisti arī norāda, ka zemā tilta būvniecības gadījumā apdraudēta būs kruīza kuģu un jahtu biznesa attīstība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Starta šāviens finanšu sektora kapitālā remonta kļūdu novērtējumam

Jānis Goldbergs, 29.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konferencē “Bankas mainīgajā pasaulē” pirmo reizi, kopš tika izsludināts Latvijas finanšu sektora “kapitālais remonts”, juristi un ekonomisti Latvijas universitātes Lielajā aulā runāja tieši un atklāti par pieļautajām kļūdām finanšu sektora kārtošanā.

Konferenci 29.septembrī ievadīja Latvijas prezidenta Egila Levita uzruna, kurā viņš ne tikai uzteica noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošanu valstī, bet arī atzina, ka bankām ir jāmēģina vadīt riskus. Faktiski šo pašu viedokli jau komplicētākā juridiskā valodā atspoguļoja Latvijas ģenerālprokurors Juris Stukāns, apgalvojot, ka Latvijas izmeklētāji un amatpersonas ir pietiekami kompetenti un “spēs likumus piemērot pēc to jēgas, ne tikai burta.” Abas valsts amatpersonas pēc būtības norādīja, ka izmaiņas nepieciešamas banku pieejā, nevis likumdošanā.

Fiskālās disciplīnas padomes vadītājas, profesores Innas Šteinbukas uzrunu var dēvēt par tādu kā startu kļūdu novērtējumam, jo viņa salīdzinot Baltijas valstu ekonomiskos rādītājus 2019. gadā, 2020. gada sākumā un Covid19 krīzes laikā, skaidri parādīja, ka mūsu ekonomika jau 2019. gadā ir cietusi no finanšu sektora “kapitālā remonta” ietekmes un turpina ciest arī šobrīd, norādot, ka nav iespējams izmērīt sekas, kad klientiem tiek liegts atvērt kontu Latvijā vai arī, ka tas tiek slēgts cilvēkiem neizprotamu iemeslu dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lemberga vietā Sprūdžam atbild Ventspils dome

, 15.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aivars Lembergs nevar atbildēt par iepriekšējo sasaukumu pašvaldības pieņemtajiem lēmumiem - tāda ir Ventspils pilsētas domes sagatavotā atbilde vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam uz viņa 12. oktobrī atsūtīto vēstuli Par paskaidrojumu sniegšanu.

Vēstulē, ko parakstījis Ventspils pilsētas domes izpilddirektors Aldis Ābele, norādīts, ka Aivars Lembergs par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāju tika ievēlēts ar 2009. gada 1.jūlija Ventspils pilsētas domes lēmumu Nr. 103, atbilstoši A.Lemberga pilnvaru termiņš beidzas 2013. gada jūnijā. Līdz ar to ministrs E.Sprūdžs nav tiesīgs prasīt paskaidrojumus par laika periodu pirms 2009. gada 1. jūlija, kas nav šo pilnvaru termiņa ietvaros.

Tāpat vēstulē norādīts, ka, izvērtējot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra E.Sprūdža pieprasījumu Par paskaidrojumu sniegšanu, secināms, ka tas ir pārrakstīts no Ģenerālprokuratūras apsūdzībā minētajiem apgalvojumiem. Dome informē Sprūdžu, ka jau četrus gadus notiek tiesvedība, un par apgalvojumiem, kuri minēti ministra E.Sprūdža vēstulē, nav notiesājoša sprieduma, ar kuru būtu nostiprināta apsūdzētā vaina. Pamatojoties uz Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā un Satversmē nostiprinātajiem principiem, attiecībā pret apsūdzēto darbojas nevainības prezumpcija. Dome norāda, ka 2009.gadā ievēlētajai domei atbildēt par 11 gadu veciem, citas domes pieņemtajiem lēmumiem ir nelikumīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

2011. gada aktualitātes konkurences tiesību jomā - mātes sabiedrības atbild arī Latvijā

Tatjana Čaika, juriste, zvērinātu advokātu birojs Borenius, 01.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rezumējot iepriekšēja gada notikumus konkurences tiesību jomā nevar neatzīmēt vienu no būtiskākiem Konkurences padomes (KP) lēmumiem, kas viennozīmīgi ietekmēs arī turpmāko praksi Konkurences likuma (KL) normu piemērošanā.

KP lēmums SIA Terra Serviss/ SIA Preiss Agro1 lietā ir ievērojams, jo šajā lēmumā sods par KL pārkāpumu tika piemērots ne tikai uzņēmumam, kas tieši bija iesaistīts KL pārkāpumā, bet arī mātes sabiedrībai, tādējādi attiecinot atbildības pienākumu uz uzņēmumu, kas realizē 100% kontroli pār uzņēmumu-pārkāpēju. Jānorāda, ka mātes sabiedrības atbildības pienākums tiek plaši piemērots Eiropas līmenī jau vairāku gadu laikā, taču Latvijā KP šādu pieeju ir piemērojusi pirmo reizi. Atsaucoties uz Eiropas Komisijas (EK) praksi, KP lēmumā ir norādījusi, ka «mātes sabiedrības atbildība izriet (..) no tā, ka abi tirgus dalībnieki (mātes sabiedrība un meitas sabiedrība) ir uzskatāmi par vienu tirgus dalībnieku [KL 1.panta 9.punkta izpratnē2] un meitas sabiedrība savu rīcību nenosaka patstāvīgi».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesībsargs rosina izmaiņas fotoradaru lietošanas administratīvajos noteikumos

Vēsma Lēvalde, Db, 16.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piemērojot sodu pēc tam, kad pārkāpums fiksēts ar fotoradaru, var tikt pārkāpti tiesību pamatprincipi un aizskartas personas cilvēktiesības, atzinis Tiesībsargs.

Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK) ir paredzēta atbildība par braukšanas ātruma neievērošanu, bet Ceļu satiksmes likumā (CSL) noteikts: «Ja pārkāpums fiksēts ar tehniskiem līdzekļiem (fotoiekārtas vai videoiekārtas), neapturot transportlīdzekli, par to bez transportlīdzekļa vadītāja klātbūtnes tiek sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols — lēmums.» Trīs dienu laikā protokolu nosūta transportlīdzekļa īpašniekam vai reģistrācijas apliecībā norādītajam auto turētājam.

Tiesībsargs uzskata, ka šāds formulējums nav saskaņā ar vispārējiem cilvēktiesību principiem. Valsts policijas (VP) darbiniekam, konstatējot, ka ar fotoradaru fiksēts pārkāpums, ir pienākums noskaidrot pārkāpumu izdarījušo personu. Neveicot izmeklēšanu, objektīvi nav iespējams konstatēt pārkāpumu izdarījušo personu, tādējādi iespējami gadījumi, kad tiek pārkāpta nevainīguma prezumpcija — par Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu sodīta persona, kas pārkāpumu nav izdarījusi, teikts tiesībsarga atzinumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Patiesā labuma guvēju meklējumos. Pirmā daļa.

Edgars Koškins, Zvērināts advokāts, advokātu biroja Varul partneris, 18.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas mediju publiskajā telpā pāris nedēļas plosījās strīds par nepieciešamību atklāt vai neatklāt patiesā labuma guvējus. Ar pārsteidzošu vienprātību Saeima nolēma, ka patiesā labuma guvēji ir jāatklāj un atliek vairs tikai saprast, kādas sekas ir ieviestajam Komerclikuma 17.1 pantam.

Esmu iecerējis šo bloga ierakstu sadalīt divās daļās. Pirmajā daļā apskatīšu principus, kuri tagad regulēs patiesā labuma guvēju atklāšanu. Otrajā daļā pieskaršos problēmjautājumiem, kurus jau tagad sāk uzdot komersanti.

Jaunais regulējums ir attiecināms uz kapitālsabiedrību dalībniekiem (akcionāriem) un personālsabiedrību biedriem. Ērtības labad tālāk tekstā tiks lietots «kapitālsabiedrības» un «dalībnieki». Pirmais jautājums, uz kuru ir jāatbild, lai noteiktu iespējamās juridiskās un praktiskās sekas, ir, vai dalībnieks ir fiziska vai juridiska persona?

Dalībnieks - fiziska persona

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurence būvniecībā ir, vienlaikus vairākos segmentos novērojams strādājošo uzņēmumu skaita sarukums, kura iemesli meklējami neprognozējamā nākotnē vairāku gadu periodā. Piegādātāju apvienības var būt viens no veidiem, kā palielināt konkurenci, bet jādomā arī par produktivitātes celšanu nozarē.

Tādi secinājumi skanēja Dienas Biznesa rīkotajā tiešsaistes diskusijā Konkurence būvniecības jomā: panākumi un izaicinājumi.

Lejupejoša tendence

“Konkurence pastāv, bet ir duāla sajūta. Publisko iepirkumu dati rāda, ka 2019., 2020. un 2021. gadā uz vienu iepirkumu būvniecībā bija pieci piedāvājumi, 2022. gadā tie bija četri un šogad jau vien trīs. Tātad konkurence 2023. gadā salīdzinājumā ar situāciju, kāda bija pirms Covid-19 pandēmijas, ir sarukusi,” situāciju analizē Latvijas Būvuzņēmēju apvienības vadītājs Gints Miķelsons. Viņš norāda uz pašu būvuzņēmēju secināto, ka lielajos un komerciāli interesantajos būvprojektos konkurence ir, jo pretendentu skaits ir seši – septiņi, savukārt vidēja lieluma projektos (līdz 5 milj. eiro) konkurence ir būtiski mazāka, jo tie dažādu iemeslu dēļ nav tik pievilcīgi. “Iespējams, ka vāja konkurence ir privātmāju būvniecības segmentā, taču tajā mūsu biedri nestrādā, tāpēc ir grūti izdarīt secinājumus,” tā G. Miķelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja cilvēks Latvijā atļaujas kaut kam iebilst, viņam daudz kas var tikt piekabināts – stagnāts, pārāk vecs, ieguvis sliktu izglītību, bijušais komunists, čekists, Ventspils atbalstītājs… Tā uzskata kādreizējais izmeklētājs, uzņēmējs un Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs.

Savulaik viņš bija pazīstams kā viens no latviešiem, kuri tika iekļauti PSRS slavenajā Gdļjana – Ivanova grupā. Neatkarības gados, pārtraucot darbu valsts struktūrās, Aivars Borovkovs pievērsās jurista karjerai, kā arī uzņēmējdarbībai. Viņš faktiski vienmēr atļāvies, kā pats saka, palaist muti, pauzdams viedokli par valstī notiekošajiem procesiem, turklāt tādu, kas nereti ir pretējs valdošajam. Borovkovs pat lepojas ar to, ka publiski viņa izglītotības pakāpi apšaubījusi kādreizējā Valsts prezidente.

picturegallery.ab9947c4-2bce-4e54-b120-4850fc9afc5a

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas elektroenerģijas patērētāji decembrī no tirgotājiem saņēmuši instrukcijas, kā rīkoties elektrības pārrāvumu gadījumā; Latvijā izsūtīt šāda veida ziņojumus pagaidām nav plānots.

Vēstulēs, kas izplatītas Tamperes pilsētā, teikts, ka šajā ziemā konkrētais reģions krīzes situācijā varētu saskarties ar pārrāvumiem, kas ilgtu līdz divām stundām. Tajā pašā laikā paziņojumā norādīts, ka šis scenārijs gan varētu tikt īstenots tikai kritiska enerģijas jaudu trūkuma gadījumā. Instrukcijā apkopoti dažādi padomi, kā rīkoties, ja piedzīvots elektrības pārrāvums un kā šādai situācijai vislabāk sagatavoties, tajā skaitā ieteikts izslēgt elektroierīces, nelietot silto ūdeni, ja mājā ir centralizētā apkure, kā arī laikus nodrošināties ar pārnēsājamajām uzlādes ierīcēm, svecēm, atbilstošiem pārtikas krājumiem, degvielu un skaidru naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

EK rosinātā ārkārtas intervence Eiropas enerģijas tirgos ir vērtējama pozitīvi, bet piesardzīgi

LETA, 16.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijas (EK) ierosinātā ārkārtas intervence Eiropas enerģijas tirgos, lai risinātu dramatisko cenu kāpumu, ir atbalstāma, taču vērtējama piesardzīgi, norādīja banku analītiķi.

Bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš pauda, ka tuvākie seši mēneši gan Latvijā, gan Eiropā būs ļoti izaicinoši un ir svarīgi mazināt energoresursu cenu straujā kāpuma negatīvās sekas ekonomikā. Tomēr variantu nav daudz.

Kā norādīja Āboliņš, daļu finanšu sloga uz sevi var paņemt budžets, taču augstas inflācijas un augošu procentu likmju apstākļos budžeta iespējas ir mazākas nekā, piemēram, Covid-19 pandēmijā.

Viņaprāt, otra iespēja ir skatīties uz administratīviem un likumdošanas instrumentiem, jo ir skaidrs, ka enerģijas tirgus deficīta un konkurences trūkuma apstākļos šobrīd nesniedz optimālu rezultātu. Āboliņš gan uzsvēra, ka straujas izmaiņas tirgus mehānismā var izraisīt arī negatīvas un nevēlamas sekas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības izmaksas šobrīd ir lielākais nekustamā īpašuma tirgus izaicinājums, jo, tām augot, mājokļu pieejamība samazinās, taču iedzīvotāju pirktspēja aug lēnāk nekā būvniecības izmaksas, sacīja nekustamo īpašumu projektu attīstītāja «Bonava Latvija» valdes priekšsēdētājs Mareks Kļaviņš.

«Pirktspēja aug lēnāk nekā būvniecības izmaksas, tādēļ jādomā un jāveic pasākumi, lai samazinātu mājokļu pašizmaksu. Te saredzu vairākas lietas, ko valsts no savas puses varētu izdarīt salīdzinoši ātri, lai mazinātu mājokļu pašizmaksu,» stāstīja Kļaviņš.

Piemēram, norādīja Kļaviņš, būtu nepieciešams sakārtot Dzīvokļa īpašuma likumu, lai varētu dalīt dzīvokļu īpašumos vairāk nekā vienu ēku.

Kļaviņš sacīja, ka Nacionālā nekustamo īpašumu attīstītāju alianse ir iesniegusi priekšlikumu, kuru ir atbalstījušas gan ministrijas, gan Valsts Zemes dienests, gan būvvaldes, bet tas ir «iesprūdis» Saeimā.

«Jaunais likums dotu iespēju efektīvāk izmantot zemes gabalu. Piemēram, ja dzīvojamais projekts sastāv no trim mājām, tad jaunais likums ļautu veidot vienu rotaļlaukumu šīm mājām pa vidu, nevis trīs bērnu rotaļu laukumus - katrai mājai savu, kā to paredz esošā likuma redakcija. Tas nevajadzīgi sadārdzina mājokļa izmaksas, kuras gala rezultātā sedz neviens cits kā dzīvokļu pircēji. Ja apzināmies, ka zemes izmaksas veido 10% no kopējām izmaksām, tad šādā veidā var samazināt mājokļu pašizmaksu. Turklāt mūsu priekšlikums ļautu risināt arī problēmas, kuras ir parādījušās ar privatizētajām daudzdzīvokļu ēkām. Tas ir svarīgi arī no apsaimniekošanas viedokļa, jo apsaimniekojot lielāku ēku kompleksu, var piedāvāt zemāku cenu,» skaidroja Kļaviņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iestājoties aukstajam laikam gada sākumā, janvāra vidējais dienas patēriņš Latvijas elektroenerģijas sistēmā ir pieaudzis par 5% pret decembri, sasniedzot 21,58 GWH, liecina Nord Pool dati.

Vakar, 4.janvārī, Latvijas patēriņš pieauga līdz 24,17 GWH, sasniedzot sistēmas slodzes maksimumu pēdējā gada laikā. Latvijas energosistēma ir gatava šādām pīķa slodzēm, apliecina Latvijas pārvades sistēmas operators AS "Augstsprieguma tīkls". Aukstā laika veicināts elektroenerģijas pieprasījuma pieaugumus šonedēļ sasniedzis šajā ziemā augstāko līmeni visās Baltijas un Skandināvijas valstīs, kopumā radot cenu pieaugumu.

Baltijas valstīs un Somijā elektroenerģijas cenas šobrīd ir augstākas, nekā citās Eiropas valstīs, jo paaugstinātā patēriņa segšanai tiek izmantotas dārgākas termoelektrostacijas. Vidējais dienas patēriņš janvāra sākumā Somijā pieaudzis par 23% pret decembri un sasniedza 331 GWH. Elektroenerģijas biržas Nord Pool dati liecina, ka tā ietekmē no 1.janvāra mainījusies Baltijas elektroenerģijas importa - eksporta struktūra. Ja ierasti elektroenerģijas plūsma ir no Ziemeļiem uz Dienvidiem - no Somijas uz Igauniju un tālāk uz Latviju un Lietuvu, tad patlaban tā ir pretēja - Somija importē elektroenerģiju no Baltijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Izmaiņas elektroapgādes sistēmā pieprasa sadales tarifa struktūras evolūciju

Sandis Jansons, AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs, 17.08.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikam ejot, mainās ikdienas apstākļi, iespējas un paradumi – īpaši straujajā tehnoloģiju laikmetā. Mūsdienās uzticamais ikdienas sabiedrotais ir viedtālrunis, ar kura palīdzību varam gan jebkurā brīdī sazvanīties, gan sazināties dažādās lietotnēs, gan lietot internetu.

Taču vēl tikai pirms 15 gadiem bija podziņu telefonu laiki, kad zvanus un īsziņas strikti ierobežoja kredīta daudzums un ierasta darbība bija "uzpīkstināt", lai sarunu biedrs atzvana, jo kredīts iet uz beigām. Arī elektroapgādes sistēma, gluži kā mobilie sakari, ar katru gadu attīstās, piedāvājot jaunas, arvien neierobežotākas iespējas un veidojot iepriekš nebijušus sistēmas lietotāju paradumus. Šobrīd ikviens var kļūt par elektroenerģijas ražotāju, uzstādot uz mājas jumta saules paneļus, ražot elektroenerģiju pašpatēriņam vai ar to dalīties, veidojot energokopienas.

Vispārzināms kļuvis arī fakts, ka bez atjaunīgās enerģijas ražošanas plašas attīstības ne Eiropai, ne Latvijai neizdosies sasniegt pašu uzstādītos ambiciozos klimatneitralitātes mērķus, jo enerģētikas nozare ir atbildīga par vairāk nekā 80% Eiropas Savienībā (ES) saražoto siltumnīcefekta gāzu emisiju kopapjoma . ES 2018. gada Tīrās enerģijas pakotnē ir definējusi vīziju par nākotnes enerģētiku, kur ne tikai tradicionālie nozares dalībnieki, bet iedzīvotāji un sabiedrība kopumā uzņemas arvien lielāku lomu pārejā uz aktīvu zaļās, atjaunīgās enerģijas izmantošanu, iesaistoties kopējā enerģētikas tirgus darbībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Cilvēktiesību tiesa pasludinājusi lēmumu lietā "Rimšēvičs pret Latviju", izbeidzot tiesvedību šajā lietā.

Savā 2018.gada 26.jūnija iesniegumā Tiesai iesniedzējs, atsaucoties uz Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 6.panta 2.punktu (nevainīguma prezumpcija), apgalvoja, ka vairākas valsts augstākās amatpersonas ir pārkāpušas viņa nevainīguma prezumpciju, publiski izsakoties un komentējot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pret iesniedzēju ierosināto kriminālprocesu.

Vispirms Tiesa noraidīja valdības izvirzīto argumentu, ka iesniedzēja sūdzība bija ārpus Konvencijas 6.panta 2.punkta materiāltiesiskā tvēruma, jo sūdzības iesniegšanas laikā kriminālprocess pret iesniedzēju bija pirmstiesas izmeklēšanas stadijā, nevis tiesā, kas varētu lemt par iesniedzējam izvirzītās apsūdzības pamatotību. Tiesa atzīmēja, ka Konvencijas 6.panta 2.punktā ietvertais jēdziens "persona, kas apsūdzēta noziedzīga nodarījuma izdarīšanā" Konvencijas izpratnē ir autonoms un ir attiecināms arī uz situācijām, kad personas stāvokli būtiski ietekmē tiesībsargājošo iestāžu darbības, kas ir saistītas ar aizdomām pret šo personu. Tiesa uzskatīja, ka šajā lietā iesniedzēja stāvokli būtiski ietekmēja pret viņu uzsāktais kriminālprocess, aizturēšana un piemērotie drošības līdzekļi. Līdz ar to Tiesa secināja, ka uz iesniedzēju bija attiecināma Konvencijas 6.panta 2.punktā ietvertā aizsardzība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Zaļā sirdsapziņa. Ko nozīmē zaļmaldināšana un kādas var būt tās sekas?

Anete Dimitrovska, ZAB “Ellex Kļaviņš” zvērināta advokāte, 07.02.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būt zaļam ir modē. Uzņēmumu mārketinga komunikācijā redzam saukļus, kuros ņirb tādi jēdzieni, kā “zaļš”, “ekoloģisks”, “klimata neitrāls”, “videi draudzīgs” un tamlīdzīgi.

Līdz šim par šādu korporatīvās reputācijas un produktu mārketinga stiprināšanu mēdzām līdzjūtīgi pasmaidīt, bet šobrīd uzņēmējiem būtu jāapzinās, – par maldinošām darbībām ilgtspējas jomā būs jāatbild. Pasaulē pieaug t.s. zaļmaldināšanas (no angļu greenwashing) gadījumu skaits, kad uzņēmējiem jāpiedzīvo finansiāli un reputācijas zaudējumi dēļ piemelošanas savā publiskajā komunikācijā. Ņemot vērā ilgtspējas pieaugošo nozīmi, Eiropas Savienība ir izvirzījusi kā prioritāti stingrāku zaļmaldināšanas kontroli, paredzot lielākus sodus par patērētāju maldināšanu un manipulācijām.

Ko tas nozīmē?

Zaļmaldināšana ir jauns jēdziens Latvijā, kas apzīmē manipulatīvus, nepatiesus apgalvojumus un rīcību saistībā ar uzņēmuma darbībām ilgtspējas jomā (vides, korporatīvās pārvaldības un sociālie jautājumi), šādi gūstot konkurences priekšrocības vai radot sev labvēlīgākus apstākļus. Īsi sakot, – runa ir par uzņēmumiem, kuri sabiedrībā aktuālo ilgtspējas tēmu iekļauj savā mārketinga stratēģijā, taču realitātē nekādas iniciatīvas vai darbības, lai kļūtu ilgtspējīgāki, tie faktiski neveic vai veic jau šķietami nepietiekoši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Imunizācijas valsts padome atbalsta 5-11 gadus vecu bērnu vakcināciju pret Covid-19

LETA, 01.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Imunizācijas valsts padome (IVP) kopumā atbalsta bērnu vakcināciju pret Covid-19 vecuma grupā no 5 līdz 11 gadiem, taču atkārtoti uzsver, ka joprojām būtiskākā ir senioru un riska grupu vakcinēšana, pēc kārtējās IVP sēdes informēja tās vadītāja, profesore Dace Zavadska.

Viņa uzsver, ka senioru un riska grupu cilvēku vakcinēšana ir prioritāte gan primārajā, gan balstvakcinācijā.

Ņemot vērā patlaban pieejamo zinātnisko un uz pierādījumiem balstīto informāciju, IVP kopumā atbalsta bērnu vecumā no 5 līdz 11 gadiem vakcināciju pret Covid-19, taču pašlaik īpaši to rekomendē sākt visiem tiem bērniem, kas ietilpst kādā no riska grupām nopietnai Covid-19 gaitai. Tie, piemēram, ir bērni ar onkoloģiskām slimībām, aptaukošanos, cukura diabētu, kardiovaskulārām fona slimībām un citām hroniskām orgānu slimībām, skaidro profesore.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) ir reģistrējusi "Pfizer"/"BioNTech" Covid-19 vakcīnu lietošanai bērniem vecumā no 5 līdz 11 gadiem. Tas veikts, pamatojoties uz izvērtējumu no pētījuma datiem, kur šajā populācijā ieguvumi no Covid-19 vakcinācijas pārsniedz risku. Pētījumā piedalījušies 3082 bērni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ženēvā oktobrī darbu uzsāka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecība, kuras uzdevums būs nodrošināt saikni starp Eiropas Kodolpētniecības organizāciju (CERN) Latvijas uzņēmējiem un zinātniskajām institūcijām. Jaunā pārstāvniecība darbosies saskaņā ar Latvijas CERN stratēģiju.

“Šveice ir valsts ar ļoti augstu attīstības līmeni inovāciju un tehnoloģiju jomā, tādēļ, plānojot LIAA pārstāvniecību tīklu, tieši šo valsti izvirzījām kā vienu no prioritātēm. Būtiskākais faktors bija Latvijas pievienošanās CERN, jo pašlaik virzāmies uz pilnas dalībvalsts statusu un vēlamies stiprināt CERN sadarbību ar Latvijas uzņēmumiem un zinātniskajām institūcijām,” stāsta LIAA direktora pienākumu izpildītāja Iveta Strupkāja.

Latvija kopš 2021. gada ir CERN asociētā dalībvalsts un mūsu mērķis ir tuvāko gadu laikā kļūt par pilntiesīgu šīs organizācijas dalībvalsti. Daudzi mūsu zinātnieki jau šobrīd aktīvi sadarbojas ar šo organizāciju, piedaloties kopīgos pētījumos. Latvija ir ieguvusi tiesības piedalīties CERN zinātniskajā programmā, kā arī visās CERN mācību un izglītības programmās, bet mūsu skolēni un skolotāji var doties uz CERN un piedalīties centra izglītības programmās, paplašinot savas zināšanas par daļiņu fiziku un jaunākajām tehnoloģijām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar Baltijas valstu pārvades sistēmas operatoru novērtējumu, Baltijas un Skandināvijas reģionā 14., 15. un 16. decembrī elektroenerģijas ražošanas jaudu rezerves būs ļoti mazas, informē AS "Augstsprieguma tīkls".

Tas var izsaukt elektroenerģijas cenu pieaugumu biržā. Elektroapgādes ierobežojumi ir maz ticami, tomēr to iespējamība pilnībā nav izslēdzama, ja energosistēmā notiktu neplānoti incidenti - elektrostaciju vai starpsavienojumu neplānotas atteices.

Patērētāji tiek aicināti iespēju robežās taupīt elektroenerģiju pīķa patēriņa stundās, kas parasti ir no 8:00 līdz 12:00 un no 15:00 līdz 19:00.

"Šonedēļ Ziemeļeiropā kļūst aukstāks un tas būs pirmais ziemas izaicinājums energosistēmai. Saspringta situācija izveidojusies Zviedrijas dienvidos un Somijā, kur pieaugošs patēriņš mijas ar atsevišķu atomelektrostaciju nepieejamību. Situācija Baltijā ir salīdzinoši laba, tomēr elektroapgādes jaudu iespējamais deficīts Zviedrijā un Somijā, no kurām Baltijas valstis saņem elektroenerģiju, var ietekmēt Baltijas energosistēmu", norāda AS "Augstsprieguma tīkls" valdes loceklis Gatis Junghāns, atsaucoties uz Baltijas valstu pārvades sistēmas operatoru kopīgā reģionālā koordinācijas centra sniegto analīzi.

Komentāri

Pievienot komentāru