Jaunākais izdevums

Ja lauksaimnieciskā darbība turpmākajos gados pieaugs, vienlaicīgi pieaugot arī mēslojuma lietošanas apjomam, bet rīcības programmas nitrātu piesārņojuma samazināšanai netiks ieviestas, var prognozēt nitrātu koncentrācijas pieaugumu virszemes ūdeņos. Tas veicinās ūdenstilpju aizaugšanu un nitrātu koncentrācijas pieaugumu gruntsūdeņos, kā rezultātā var pasliktināties arī dzeramā ūdens kvalitāte, prognozē Vides ministrija.

Starptautiska sadarbība Baltijas jūras aizsardzībā sākās jau 1974. gadā, kad 22.martā Baltijas jūras piekrastes valstis parakstīja pirmo konvenciju Baltijas jūras vides aizsardzībai. Tā bija pirmā starptautiskā vienošanās pasaulē jūras vides aizsardzībai, kas aptvēra piesārņojuma avotus gan no kuģiem, gan no sauszemes. Konvencijas mērķis - samazināt Baltijas jūras vides piesārņojumu.

Jaunu papildinātu konvenciju, lai paplašinātu, pastiprinātu un modernizētu tiesisko režīmu Baltijas jūras reģiona jūras vides aizsardzībai, 1992.gadā kopā ar citām Baltijas jūras valstīm parakstīja arī Latvija. 1992. gada konvencija ir spēkā kopš 2000. gada 17. janvāra.

Konvencijas mērķu īstenošanai ir nodibināta Helsinku komisija, kas plašāk pazīstama kā HELCOM. HELCOM dalībvalstis: Dānija, Igaunija, Somija, Vācija, Latvija, Lietuva, Polija, Krievijas Federācija, Zviedrija un Eiropas Ekonomiskā Kopiena.

"Līdz ar to Latvijai kā Baltijas jūras valstij un HELCOM dalībvalstij jūras vides jautājumi ir un būs aktuāli vienmēr," akcentē Vides ministrijas pārstāve Baiba Zasa.

Baltijas jūrā galvenā problēma joprojām ir eitrofikācija, atsevišķu zivju sugu pārzveja, kuģu radītais piesārņojums un jauna problēma - ieceļotāju sugu parādīšanās. Vides ministrija uzsver, ka Latvijas piekrastē un it īpaši Rīgas līcī ūdens kvalitāte ir būtiski uzlabojusies, arī zilaļģu ziedēšana novērojama arvien retāk jau kopš 1990.gadu vidus.

Latvijai izdevies sasniegt ievērojamu biogēnu slodzes samazinājumu: kopējā slāpekļa slodzes samazinājusies par aptuveni 55%, bet fosfora par 45%. Šī tendence kopumā turpinās.

Latvijas īpašo statusu nosaka tas, ka mazāk par pusi (44%) biogēnu slodzes, kas nonāk jūrā no Latvijas teritorijas, rodas mūsu valstī. Lielākā daļa no slodzes uz Rīgas līci veidojas Baltkrievijā un Krievijā, kā arī Lietuvā. Ņemot vērā faktu, ka Latvijai ir vitāli svarīgi, lai šis pārrobežu piesārņojums tiktu adekvāti uzskaitīts, tas ir pasludināts par prioritāti mūsu valsts vides politikas dokumentos, piemēram, Nacionālajā vides politikas plānā 2004.-2008.gadam.

Lielāko daļu no biogēno elementu - slāpekļa un fosfora - ieplūdēm veido piesārņojums, ko jūrā ienes upes un piekrastes punktveida piesārņojuma avoti ar rūpnieciskajiem un municipālajiem notekūdeņiem. Kopumā Baltijas jūrā biogēnus iepludina aptuveni 200 upes no 13 dažādām valstīm. Piecas lielākās upes - Ņeva, Daugava, Visla, Odera un Nemūna Baltijas jūrā ienes apmēram pusi no kopējā jūrā nonākošā slāpekļa daudzuma.

Ar upēm nestais piesārņojums nonāk arī no sateces baseina, kas plešas ārpus HELCOM dalībvalstu teritorijas - Baltkrievijas, Čehijas un Ukrainas. Pārrobežu piesārņojums, mērot uz robežas, sastda ap 8% slāpekļa un 7% fosfora no kopējās piesārņojuma slodzes uz Baltijas jūru. Atsevišķu upju baseinos šī proporcija ir augstāka. Tā, piemēram, salīdzinot ar slodzi upes grīvā, Daugavai slāpekļa un fosfora piesārņojuma slodze ir attiecīgi 63% un 60%. Kopējo biogēno elementu slodzi varētu samazināt, piemērojot stingrākus pasākumus.

Laika periodā no 1995. līdz 2005. gadam kopējā slāpekļa izplūde Rīgas līcī un Baltijas jūrā ir ar nelielām svārstībām, nedaudz novērojot kopējā slāpekļa izplūdes samazināšanās tendenci, kas saistīts ar hidrometeoroloģiskiem apstākļiem, kā, piemēram, 2003. gadā. To veicinājusi arī lauksaimniecības lejupslīde.

Saskaņā ar B. Zasas sniegto informāciju kopējā fosfora izplūde Rīgas līcī un Baltijas jūrā no 1995. - 2005. gadam tomēr palielinās. Baltijas jūrā kopējā fosfora izplūde no 1998. gada ir ar nelielām svārstībām, bet Rīgas līcī no 1998. - 2000. gadam novēro kopējā fosfora strauju pieaugumu. Iepriekšējos trijos gados kopējā fosfora izplūde ir divas reizes mazāka. Atšķirībā no slāpekļa Rīgas līcī 2005. gadā novēroja vislielāko kopējā fosfora izplūdi - 2344.7 tonnas gadā, kas varētu būt saistīta ar bioloģisko elementu pieplūdi no dažāda veida notekūdeņiem, kā arī ar upju ūdeņu noteces izmaiņām, piemēram, palu laikā, kad slāpekļa un fosfora savienojumi ar sniega kušanas ūdeņiem tiek izskaloti no augsnes.

Lielākajā daļā no HELCOM valstīm 50 - 80% upju pārnestā slāpekļa piesārņojuma nāk no difūzajiem avotiem. Arī fosfora piesārņojuma izcelsmē galvenie ir difūzie avoti. Saskaņā ar HELCOM 4. Baltijas jūras Piesārņojuma slodzes novērtējuma (PLC-4) datiem difūzais piesārņojums (galvenokārt no lauksaimniecības) veidoja turpat 60% ūdens nestās slāpekļa un 50% fosfora ieneses. No dažādiem pētījumiem izriet, ka galvenais Baltijas jūras eitrofikācijas clonis ir lauksaimniecība. Būtisku uzlabojumu palīdzētu sasniegt Nitrātu direktīvas ieviešana ES dalībvalstīs un Helsinku konvencijas lauksaimniecības pielikuma ieviešana visās HELCOM dalībvalstīs.

B. Zasa atzīmē, ka piesārņojums no Latvijas lauksaimniecības (kā arī rūpniecības) sektora ir drastiski samazinājies sakarā ar ekonomikas pārstrukturizāciju, Krievijas tirgus zaudēšanu un zemajām ES kvotām. Kopumā, lauksaimniecības produkcijas daļa kopējā ekonomikā un lauksaimniecības produktu ražošana kopš 1990.gada ievērojami samazinājusies un ir ievērojami zemāka nekā Ziemeļvalstīs ar līdzīgiem augsnes un klimatiskajiem apstākļiem. Arī minerālmēslu pielietošana caurmērā ir zema. Visintensīvākā lauksaimniecības darbība ir Zemgalē un arī slāpekļa un fosfora noteces tur ir augstākās. Tāpēc Latvijas centrālā daļa noteikta kā jutīgā teritorija Nitrātu direktīvas kontekstā.

Ņemot vērā šos ekonomiskos faktorus, kā arī veiktos vides aizsardzības pasākumus, 2002.gadā no saraksta tika svītrots vides karstais punkts Latvijas lauksaimniecība un lopkopība, uzrādot piesārņojuma slodzes uz Baltijas jūru samazinājumu (1980.g.beigas - 2000.g.) kopējam slāpeklim: - 56%, bet kopējam fosforam - 82%.

"Protams, ja lauksaimniecībā netiks ievēroti vides principi, stāvoklis atkal varētu pasliktināties. Ja lauksaimnieciskā darbība turpmākajos gados atkal pieaugs, vienlaicīgi pieaugot arī mēslojuma lietošanas apjomam, bet rīcības programmas nitrātu piesārņojuma samazināšanai netiks ieviestas vai arī tās nebūs pietiekami efektīvas, var prognozēt nitrātu koncentrācijas pieaugumu virszemes ūdeņos. Tas radīs negatīvas eitrofikācijas sekas, veicinot ūdenstilpju aizaugšanu un nitrātu koncentrācijas pieaugumu gruntsūdeņos, kā rezultātā var pasliktināties arī dzeramā ūdens kvalitāte, jo īpaši seklajs akās rajonos, kur nav nodrošināta centralizēta dzeramā ūdens apgāde. Bez tam varētu turpināties arī Rīgas jūras līča eitrofikācija," skaidro B.Zasa.

Lauksaimniecība ir būtisks, bet ne vienīgais ūdens piesārņojuma avots. Tomēr

lauksaimniecības produktu pārstrādes nozare rada lielāko organisko vielu un biogēno elementu slodzi virszemes ūdeņos. 1998. - 2000.gadā veiktie ūdeņu bioloģiskās kvalitātes pētījumi liecina, ka 66% no upēm vērtējamas kā vāji piesārņotas, bet 21% - tīras vai vāji piesārņotas, bet apmēram 90% ezeru ir pakļauti antropogēnās eitrofikācijas procesiem.

Pamatojoties uz monitoringa datiem, Latvijā pašlaik ir noteiktas īpaši jutīgas teritorijas Lielupes un Daugavas upju baseinos - Bauskas, Dobeles, Jelgavas un Rīgas rajonā (izņemot Jūrmalu un Rīgas pilsētu). 2004.gadā īpaši jutīgo teritoriju upēs gada vidējā nitrātu slāpekļa (N/NO3) koncentrācija bija 0.8 - 6.4 mg/l - zem kritiskās N/NO3 koncentrācijas (11.3 mg/l). Īpaši jutīgajās teritorijās vietās ar intensīvu lauksaimniecību lielākais konstatētais ūdeņu piesārņojums bija 38 mg/l, kas arī nepārsniedz Nitrātu direktīvā noteikto nitrātu koncentrācijas robežvērtību 50 mg/l.

Patreiz Latvija HELCOM ietvaros piedalās Baltijas jūras rīcības plāna izstrādāšanā četrās Baltijas jūrai prioritārajās jomās:

1.Eitrofikācija;

2.Jūrlietas (kuģošana);

3.Bioloģiskā daudzveidība;

4.Bīstamās vielas.

Š.g. 6.martā Helsinkos notika 2.Ieinteresēto pušu konference, kas apsprieda rīcības plāna sākotnējo variantu. Plāna pamatā ir skaidri definēti ekoloģiskās kvalitātes mērķi, lai līdz 2021.gadam panāktu labu jūras vides stāvokli - jūru ar plašu bioloģiskās daudzveidību, kas harmoniski funkcionējot, nodrošina ilgtspējīgu ekonomisko un sociālo darbību. Atšķirībā no agrāk apstiprinātajiem plāniem, kam tika piemērota tā saucamā sektoru pieeja, šī rīcības plāna pamatā būs kopēja izpratne par to, kādu jūru mēs vēlamies redzēt.

Plānu apstiprinās Baltijas jūras valstu vides ministri š.g. novembrī Krakovā, Polijā.

Plāna koncepcija tiek uzskatīta kā pilotprojekts topošās Eiropas jūras stratēģijas direktīvas ieviešanai Baltijas jūras reģionā, tādējādi uzsverot šī plāna kā modeļa nozīmi, kam varētu sekot arī citi reģioni. Eiropas Komisija novērtējusi plānu kā stūrakmeni turpmākai rīcībai Baltijas jūras reģionā.

Rīcības plāna ieviešanas gadījumā visām galvenajām patreizējām jūras vides problēmām, no kurām svarīgākā ir eitrofikācija, kas nelabvēlīgi ietekmē jūras dzīvos resursus un to izmantošanu, vajadzētu būt būtu atrisinātām.

"Plānojot nepieciešamos pasākumus, ļoti svarīga ir to izmaksu efektivitāte.

Izanalizējot dažādus attīstības scenārijus, sākotnējā ekonomiskā analīze rāda, ka ekonomiski visefektīvākais veids slāpekļa (N) slodzes samazināšanai uz jūru būtu tā samazināšana no kuģiem, gan no notekūdeņiem, gan it īpaši, samazinot slāpekļa oksīdu (NOx) emisijas gaisā no kuģiem, un ir dažādi veidi, kā to panākt. Pēdējā dekādē, atspoguļojot intensīvo sadarbību Baltijas jūras reģionā un tā ekonomisko izaugsmi, jūras transports stabili audzis un tiek prognozēts tā intensitātes pieaugums. Piemēram, naftas pārvadājumu transports tuvākajā nākotnē varētu divkāršoties salīdzinājumā ar 1995.gadu," informēja B. Zasa.

Problēmas ir arī sēra dioksīda emisijas gaisā no kuģiem, kā arī N un P no kuģu radītajiem notekūdeņiem. HELCOM dalībvalstis ir apņēmušas vērsties Starptautiskajā Jūrniecības organizācijā, ierosinot grozījumus MARPOL 73/78 konvencijas VI pielikumā, ar priekšlikumu to papildināt, iekļaujot arī emisiju standartus biogēniem, kā arī aizliegt jebkādu notekūdeņu novadīšanu Baltijas jūrā no pasažieru kuģiem. Notekūdeņi būs jānodod krastā.

Kā citi ekonomiski efektīvākie pasākumi tiek identificēti:

- Uzlabota, padziļināta notekūdeņu attīrīšana, it īpaši fosfora atdalīšanai, jo neskatoties uz lielajiem ieguldījumiem notekūdeņu attīrīšanas iekārtās, fosfora koncentrācijas saglabājas augstas un lēnām palielinās.

- Fosforu nesaturošu mīkstinātāju (piemēram, mazgāšanas līdzekļu) ieviešana.

- Pasākumi lauksaimniecībā - tās pārstrukturēšana, bioloģiskās lauksaimniecības īpatsvara palielināšana.

Latvijā 2005.gadā ūdenssaimniecības attīstības projektos tika ieguldīti 85% no kopējām vides investīcijām. Vides aizsardzības projektu reaizācijai 2005.gadā tika apstiprināts līdzfinansējums no ES fondiem, vislielākie piešķirti no Kohēzijas fonda (KF)un Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF). Apjomīgākais finasējums ūdenssaimniecības sakārtošanai - kopā 80,16 milj. EUR, tai skaitā Rīgas ūdenssaimniecības attīstības projekta III kārtai, kā arī projektiem Jelgavā, Ventspilī, Jūrmalā.

Ūdenssaimniecības jomā Latvijai jānodrošina direktīvas 91/271/EEK par komunālo notekūdeņu attīrīšanu un direktīvas 98/83/EK par dzeramā ūdens kvalitāti prasību ieviešana līdz 2015. gadam (saskaņā ar Latvijas ES pievienošanās līgumu - līdz 2008. gadam pilsētās ar iedzīvotāju skaitu lielāku par 100 000, līdz 2011. gadam pilsētās ar iedzīvotāju skaitu no 10 000 līdz 100 000), bet direktīvas 2000/60/EK (Ūdens struktūrdirektīva), kas nosaka struktūru Eiropas Kopienas rīcībai ūdens aizsardzības politikas jomā, prasību ieviešana līdz 2015. gadam.

Ūdens apsaimniekošanas likums un direktīva 2000/60/EK nosaka, ka ūdeņu aizsardzības pasākumi, efektivitāte un lietderība jākontrolē nevis administratīvajās, bet upju baseinu robežās: Daugavas, Gaujas, Lielupes un Ventas upju baseinu apgabalos. Turklāt ūdens struktūrdirektīvas prasības attiecas arī uz piekrastes un pārejas ūdeņiem Baltijas jūrā un Rīgas līcī un pazemes ūdens objektiem.

Arī Nacionālajā darbības programmā plānošanas periodam no 2007.g. līdz 2013.gadam starp galvenajiem investīciju virzieniem, piesaistot ES struktūrfondu līdzekļus, ir ūdenssaimniecības infrastruktūras attīstība apdzīvotās vietās ar cilvēku ekvivalentu lielāku par 2000 (382 milj. EUR), apdzīvotās vietās ar cilvēku ekvivalentu līdz 2000 (153,49 milj.EUR), kā arī lielajiem infrastruktūras projektiem (t.sk. Jūrmala, Rīga, Jelgava, Ventspils) un rehabilitācijas projektiem, piemēram, Liepājas Karostas kanāla atveseļošanas projektam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Papildināta - Apturēta neattīrīto notekūdeņu noplūde jūrā pie Liepājas

LETA, 25.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonakt Liepājā izdevies apturēt notekūdeņu noplūdi jūrā un notekūdeņu attīrīšanas iekārtu darbība atjaunota pagaidu režīmā, aģentūru LETA informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Zita Lazdāne.

Pašlaik situācija ar notekūdeņu ieplūšanu jūrā atrisināta un tie vairs neiztek ārpus attīrīšanas iekārtām, apgalvo pašvaldība.

Patlaban iedarbināti septiņi sūkņi, kas pārpumpē notekūdeņus, apejot sagruvušo priekšattīrīšanas bloku, lai novērstu neattīrītu notekūdeņu nokļūšanu jūrā.

Papildināta - Liepājā vidē noplūduši aptuveni 1250 kubikmetri neattīrītu notekūdeņu 

Liepājas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu avārijas rezultātā vidē noplūduši aptuveni 1250...

Pēc Lazdānes vārdiem, SIA "Liepājas ūdens" darbinieki kopā ar ekspertiem kopš avārijas brīža meklēja tehniskos risinājumus konstrukciju atjaunošanai. Šajā laikā bija apturēta notekūdeņu novirzīšanu uz bojāto rezervuāru un notekūdeņu attīrīšanas iekārtām. Savāktie notekūdeņi iespēju robežās tikuši uzkrāti cauruļvados, spiedvados un sūkņu stacijās.

Pašvaldības pārstāve klāstīja, ka šodien turpināsies avārijas seku novēršanas darbi, sagruvušās sienas tehniskā ekspertīze un iemeslu skaidrošana kopā ar Rīgas Tehniskās universitātes ekspertiem. Tāpat tiek veiktas ūdens analīzes un sekots līdzi ūdens kvalitātes izmaiņām.

Arī Valsts vides dienesta (VVD) Kurzemes reģiona pārvaldes vadītāja Evita Šestakova intervijā TV3 atzina, ka neattīrīto notekūdeņu noplūde jūrā pie Liepājas ir pārtraukta. Viņa stāstīja, ka vakar vakarā VVD saņēma ziņu no SIA "Liepājas ūdens", ka ir sākta notekūdeņu sūknēšana uz attīrīšanas iekārtām.

Jautāta, cik ilgi vēl varētu saglabāties Liepājas pusē noteiktais aizliegums peldēties jūrā, Šestakova atbildēja, ka pagaidām vēl tiek ņemtas analīzes un iepriekš noteiktie ierobežojumi paliek spēkā līdz brīdim, kad publiski tiks izziņota cita informācija.

Pēc sākotnējām aplēsēm, jūrā vairāk nekā diennakts laikā varētu būt noplūduši ap 12 000 kubikmetru neattīrītu notekūdeņu, tomēr šie dati vēl tiks precizēti.

Lūgta komentēt notikušās vides avārijas nopietnību, Šestakova atbildēja, ka jūrā noplūdušo neattīrīto notekūdeņu daudzumu nevar nosaukt ne par mazu, ne lielu, taču viņa salīdzināja, ka, piemēram, Rīgā lielu lietavu periodā Daugavā nokļūst ap 50 000 līdz 80 000 kubikmetru neattīrītu notekūdeņu vienā reizē, kas ir krietni vairāk nekā Liepājā notikušās avārijas laikā.

VVD pārstāve gan uzsvēra, ka tagad ir ļoti svarīgi saprast, kādi bija notekūdeņu attīrīšanas būves sagrūšanas cēloņi, lai nākotnē nepieļautu līdzīgas avārijas atkārtošanos.

Kā ziņots, svētdienas pievakarē Liepājā, Šķēdē sabrukusi notekūdeņu attīrīšanas iekārtu pirmsattīrīšanas rezervuāra siena, radot daļas neattīrītu kanalizācijas ūdeņu noplūdi jūrā.

VVD aprēķinās Liepājas attīrīšanas iekārtās notikušās avārijas rezultātā videi nodarīto kaitējumu un vērtēs amatpersonu atbildību.

Kā pirmdien skaidroja SIA "Liepājas ūdens" vadītājs Andis Dejus, tehniskā konstrukcija līdz šim bija tāda, ka abas sekcijas darbojās kopā, tādēļ tagad ir jārada tehniskais risinājums, lai tās atdalītu. Pieņemts lēmums būvēt kanalizācijas vadu, kas apietu sagruvušo sekciju.

Būve ir celta 2009.gadā. Ņemot vērā, ka tā ir virszemes būve, speciālisti to apsekojuši katru dienu, un nekas neesot liecinājis, ka notekūdeņu attīrīšanas iekārtu pirmsattīrīšanas rezervuāra siena varētu atdalīties.

Tiešu draudu cilvēku veselībai avārijas rezultātā nav, bet iedzīvotāji aicināti tuvāko dienu laikā izvairīties no peldēšanās Liepājas apkārtnē, īpaši Dienvidkurzemes novada Medzes pagastā, jo straumes virzās uz turieni. Atbildīgie dienesti veic ūdens paraugu monitoringu, lai sekotu līdzi ūdens kvalitātei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Pēc neattīrīto notekūdeņu noplūdes Liepājā iedzīvotāji atceļ rezervācijas viesnīcās

LETA, 26.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājā pēc neattīrīto notekūdeņu noplūdes jūrā netālu izvietotajās viesnīcās viesi atceļ rezervācijas vai pamet viesnīcas, vēstīja LTV raidījums "Dienas ziņas".

Ziemupes tūrisma informācijas centra vadītāja Daina Vītola intervijā LTV sacīja, ka viesu mājām notekūdeņu noplūde jūrā "ir tāds diezgan būtisks sitiens zem jostas vietas".

Vītola sacīja, ka viesi atceļ rezervācijas, kā arī brauc projām, jo "tie, kuri ir braukuši uz jūru atpūsties, pilnīgi loģiski maina virzienu".

Papildināta - Apturēta neattīrīto notekūdeņu noplūde jūrā pie Liepājas 

Šonakt Liepājā izdevies apturēt notekūdeņu noplūdi jūrā un notekūdeņu attīrīšanas iekārtu...

Savukārt brīvdienu mājas "LavenderVilla" īpašniece Zane Gusta norādīja, ka viesi ir pārsteigti par to, ka nevar iet pie jūras.

Jau ziņots, ka 25.jūlijā saņemti otrie ūdens analīžu paraugu rezultāti, kas liecina, ka ūdens kvalitāte Liepājā atbilst peldvietu noteikumiem, norādīja Liepājas pašvaldības Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Zita Lazdāne.

Paraugi ņemti pie notekūdeņu sistēmām Lībiešu 33, pludmalē "Liedagi" un no pludmales pie stadiona.

Vienlaikus Lazdāne norādīja, ka nākamie analīžu rezultāti būs pieejami trešdien, 26.jūlijā.

Tāpat ziņots, ka arī 24.jūlijā ņemto analīžu rezultāti liecina, ka ūdens kvalitāte Liepājā atbilst peldvietu noteikumiem, kad paraugi ņemti pie pie notekūdeņu sistēmām Lībiešu ielā 33 un pludmalē "Liedagi". Analīzes veiktas SIA "Liepājas ūdens" sertificētā laboratorijā.

Liepājas pašvaldības tīmekļvietnē norādīts, ka intensīvs darbs pie avārijas situācijas novēršanas Liepājas notekūdeņu attīrīšanas iekārtās turpinās.

Notikuma vietā strādā "Liepājas ūdens", lai operatīvi meklētu tehniskos risinājumus iespējami ātrai konstrukciju atjaunošanai. Patlaban apturēta visa veida notekūdeņu novirzīšanu uz bojāto rezervuāru un notekūdeņu attīrīšanas iekārtām.

Savāktie notekūdeņi iespēju robežās tiek uzkrāti cauruļvados, spiedvados un sūkņu stacijās. Šādi iespējams uzkrāt aptuveni 21 000 kubikmetrus notekūdeņus, skaidro pašvaldība.

Pārējais neattīrīto notekūdeņu apjoms caur avārijas izplūdi tiek novadīts jūrā. Pašvaldība atzīmē, ka izplūde, caur kuru notekūdeņi jūrā tiek novadīti, ir 1,3 kilometru attālumā no krasta.

Veselības inspekcija (VI) ir aizliegusi peldēties visās Liepājas jūras peldvietās un iesaka nepeldēties visā jūras Kurzemes piekrastē, līdz pat Pāvilostai.

VI aģentūrai skaidroja, ka aizliegums un ierobežojumi tiks saglabāti līdz brīdim, kad tiks saņemti laboratorisko analīžu rezultāti par peldvietu ūdens mikrobioloģisko kvalitāti.

VI peldēšanās aizliegumu un ierobežojumu noteikusi pēc Liepājas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu avārijas 23.jūlija vakarā.

Liepājas Reģionālās slimnīcas vadītāja Līga Priedena pirmdien žurnālistus informēja, ka iedzīvotājiem nekādā gadījumā nevajadzētu iet peldēties apdraudējuma zonā.

Viņa skaidroja, ka iespējamās saslimšanas varētu būt zarnu infekcijas. Lai izvairītos no saslimšanas, pašlaik ir īpaši svarīgi mazgāt rokas, uzsvēra speciāliste. Viņa apliecināja, ka slimnīcā pašlaik nav pacientu, kas saistīti ar šo avāriju, taču gadījumā, ja tādi būs, slimnīca ir gatava sniegt medicīnisko palīdzību.

Liepājas un Dienvidkurzemes novada pašvaldību pārstāvji informēja, ka ir sagatavoti paziņojumi latviešu, angļu un lietuviešu valodās, kas informē par aizliegumu, un tie tiek izvietoti pludmalēs. Arī pašvaldības policija apziņo peldētājus par liegumu peldēties. Tāpat par peldēšanās ierobežojumiem informēti arī atpūtas māju īpašnieki.

Kā ziņots, svētdienas pievakarē Liepājā, Šķēdē, sabruka notekūdeņu attīrīšanas iekārtu pirmsattīrīšanas rezervuāra siena, radot daļas neattīrītu kanalizācijas ūdeņu noplūdi jūrā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Latvijas uzņēmums EMPYRIO veiksmīgi pabeidz inovatīvu projektu saistībā ar notekūdeņu lieko dūņu pārstrādi

Sadarbības materiāls, 26.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Empyrio SIA, Latvijas tehnoloģiju uzņēmums, izmantojot saņemto Norvēģijas finansējumu, ir noslēdzis iespaidīgu projektu notekūdeņu lieko dūņu pārstrādes jomā. Projekts noslēdzās ar veiksmīgiem Jūrmalas notekūdeņu attīrīšanas stacijā uzstādītās pilotiekārtas testiem. Projekts nodemonstrēja revolucionārās tehnoloģijas efektivitāti notekūdeņu attīrīšanas procesa blakusprodukta – lieko dūņu - pārstrādē uz vietas. ŠĪ tehnoloģija ir īpaši piemērota maziem un vidējiem objektiem.

No globālas problēmas līdz risinājumam

Empyrio izstrādātā tehnoloģija ir potenciāli spējīga revolucionizēt notekūdeņu dūņu apsaimniekošanu visā pasaulē. Pašlaik mazām un vidējām attīrīšanas stacijām, kuras apkalpo apdzīvotas teritorijas ar no 20 000 līdz 200 000 cilvēkiem, notekūdeņu lieko, mehāniski atūdeņoto dūņu izvešana rada būtisku izaicinājumu. Tehnoloģijas, kuras parasti var atļauties šāda lieluma pašvaldības, ir videi kaitīgas, bet pilnvērtīgākas tehnoloģijas ir pārāk dārgas. Šī segmenta attīrīšanas stacijas kopumā attīra būtisku daļu no visiem pasaules notekūdeņiem, un tām nākas risināt nopietnu jautājumu, ar kuru saskaras daudzas kopienas visā pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ik gadus tualetes uz Baltijas jūrā kursējošiem prāmjiem tiek noskalotas vismaz 100 miljonu reižu, daļai no notekūdeņiem nonākot jūrā, norāda Pasaules Dabas fonds. Tikai neliela daļa Baltijas jūrā kursējošo prāmju ir brīvprātīgi apņēmušies pārtraukt notekūdeņu iepludināšanu jūrā.

Ik gadus tualetes uz Baltijas jūrā kursējošiem prāmjiem tiek noskalotas vismaz 100 miljonu reižu, daļai no notekūdeņiem nonākot jūrā. Vienlaikus no dušām un kuģa tīrīšanas ik gadus rodas ap 1,6 miljoniem litru tā saucamā "pelēkā ūdens", no kura lielākā daļa nonāk Baltijas jūrā, skaidroja Pasaules Dabas Fonda komunikāciju vadītāja Ieva Ušča.

Atsaucoties uz Pasaules Dabas Fonda un WWF aicinājumu, tikai neliela daļa Baltijas jūrā kursējošo prāmju esot brīvprātīgi apņēmušies pārtraukt notekūdeņu iepludināšanu jūrā.

Šā gada pavasarī Pasaules Dabas Fonds sadarbībā ar WWF vērsās pie gandrīz visiem uzņēmumiem, kas nodrošina prāmju satiksmi Baltijas jūrā ar aicinājumu pārtraukt notekūdeņu iepludināšanu jūrā pierādot, ka notekūdeņi tiek nogādāti krastā vai attīrīti uz prāmja. Attīrīšanai jāizmanto labākās pieejamās tehnoloģijas un jānodrošina fosfora satura samazināšanu par 75 – 90%. Apņemšanos parakstījuši deviņi uzņēmumi, šādi apliecinot, ka tiem rūp Baltijas jūras unikālās ekosistēmas saglabāšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizdomīgas komercprakses rezultātā Viļņas kanalizācijas dūņas līdz Latvijai varētu arī nenonākt

Dienas Bizness, 28.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas uzņēmums Ekolita, kas noslēdzis līgumu ar Viļņas uzņēmumu Vilniaus vandenys par notekūdeņu dūņu savākšanu un pārstrādi Latvijā, līdz šim nav spējis apmierināt līguma nosacījumus un, iespējams, pat tos rupji pārkāpis, līdz ar ko pastāv iespēja, ka šis līgums varētu tikt lauzts.

Db.lv sadarbībā ar Lietuvas kolēģiem no portāla Delfi.lt noskaidroja, ka Ekolita līgumā ar Vilniaus vandenys kā vienīgais uzņēmējs, kas tālāk pārstrādās notekūdeņu dūņas, minēts Latvijas Eko Terra, taču tā pieļaujamā darbības kapacitāte ne tuvu nespēj apmierināt starp abiem Lietuvas uzņēmumiem noslēgtā līguma nosacījumus, izriet no Vides pārraudzības valsts birojā saņemtās informācijas.

Ekolita ir apņēmusies katru mēnesi atbrīvoties no 2 000 tonnu notekūdeņu dūņu no Viļņas notekūdeņu attīrīšanas sistēmām, taču jau tagad līguma saistības nepilda. Turklāt Latvijas uzņēmums, kurš ir vienīgais līgumā minētais uzņēmums, kas pārstrādās šīs dūņas, līdz gada laikā drīkst pārstrādāt tikai kopumā 3 000 tonnu no Lietuvas ievesto sadzīves dūņu. To paredz uzņēmuma rīcībā patlaban esošā atļauja, ko izsniegusi valsts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzsāk cīņu, lai Baltijas jūra nepārvērstos par «milzīgu, smirdīgu zupas katlu»

Lelde Petrāne, 04.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas jūras pašreizējais stāvoklis ir kritisks – jūras dibenā plešas vairāku desmitu tūkstošu km2 lielas mirušās zonas. Lai veicinātu izpratni par Baltijas jūras stāvokli un nākotnes perspektīvām, šodien tiek uzsākta ilgtermiņa iniciatīva Spēks ir tīrā jūrā.

Cīņu pret jūras sagandēšanu uzņēmies veikt Baltijas jūras entuziasts, liepājnieks Dzintars Jūra, kurš apvienojis spēkus ar Pasaules Dabas Fondu un SEB banku. Viņš cer uz Latvijas iedzīvotāju atsaucību, jo kampaņas ietvaros veiktā pētījuma dati rāda, ka gandrīz 90% Latvijas iedzīvotāju būtu gatavi mainīt savus ikdienas paradumus un iesaistīties Baltijas jūras glābšanā.

«Es nespēju vienaldzīgi noraudzīties, kā mana jūra, mūsu Baltijas jūra mokās. Sev un draugiem esmu apsolījis likt lietā visu izdomu, talantu, zināšanas un, ja vajadzēs – pat spēku, lai vestu cilvēkus pie prāta. Esmu nolēmis cīnīties, lai arī mūsu mazbērni varētu peldēties un sauļoties pie jūras, nevis turēties pa gabalu no milzu, smirdīgā zupas katla, kas pieguļ gandrīz pusei mūsu valsts robežas,» norāda Dzintars Jūra, kampaņas Spēks ir tīrā jūrā iniciators.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privātīpašumos, kuros nav iespējas pieslēgties centrālajai pilsētas kanalizācijas sistēmai, nereti kā viens no izaicinājumiem ir notekūdeņu aizvadīšana. Tādos gadījumos septiķi vai bioloģiskās attīrīšanas iekārtas ir piemērotākais risinājums, turklāt tas ir vienīgais oficiāli atļautais autonomās kanalizācijas veids vietās ar izteikti augstiem gruntsūdeņiem. Septiķi ir labākais risinājums visiem, kuriem ir iespējas tos iebūvēt kopā ar attīrītā ūdens infiltrācijas lauku un kuriem ir svarīgi zemi ekspluatācijas izdevumi.

Lasiet tālāk rakstā, lai uzzinātu būtiskāko par to, kas jāņem vērā pirms iekārtas iegādes, kā arī kam pievērst uzmanību pirms iekārtas montāžas procesa uzsākšanas.

Kas ir septiķis?

Septiķis ir stiklašķiedras vai speciālas plastmasas tverne ar divām līdz trim savstarpēji savienotām kamerām, kurās ieplūst notekūdeņi un to attīrīšanas procesā tiek nodrošināta cietās frakcijas atdalīšana no šķidrās. Rezultātā cietā frakcija pēc atdalīšanās nogulsnējas kamerās, savukārt šķidrā tiek izvadīta speciāli septiķa parametriem atbilstoši izstrādātā infiltrācijas laukā. Attīrīšanas process ir bioloģisks un par notekūdeņu cieto un šķidro elementu atdalīšanu rūpējas tam īpaši paredzētas baktērijas un mikroorganismi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka Ādažu novadā turpmākajos gados ir paredzama jaunu rūpniecisko projektu īstenošana, SIA "Ādažu ūdens" atbilstoši izstrādātajam būvprojektam uzsācis notekūdeņu attīrīšanas iekārtu (NAI) apjomīgus rekonstrukcijas darbus, paredzot jaudas palielināšanu par 850 m3/diennaktī.

Projekta kopējās izmaksas ir 3,104 miljoni eiro no kuriem 2,43 miljoni eiro (pamatā aizņēmums) ir uzņēmuma finansējums, 502 tūkstoši eiro ir valsts līdzfinansējums, bet 172 tūkstoši eiro ir SIA "Orkla Latvia" līdzfinansējums.

Projekta līguma nosacījumi ar SIA "Mapri Būve" paredz, ka vēlākais līdz 2022. gada septembrim objekts tiks nodots ekspluatācijā, NAI jaudu palielinot aptuveni par trešdaļu, izbūvējot ceturto aerotenku, esošo iekārtu aerācijas sistēmu nomainot, aprīkojot ar tiešsaistes skābekļa mērītājiem un lokālo displeju, gaisa pūtēju vadības iestatīšanu izšķīdušā skābekļa koncentrācijai aerotenkos un vairākus citus tehnoloģiskus uzlabojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājā jūras piekraste Šķēdes kāpās turpinās jūras būnas būvdarbi. Patlaban jau ir izbūvēti 120 metri, plānots, ka līdz gada beigām taps atlikušie 105 metri.

Būna tiek būvēta perpendikulāri krastam, lai pasargātu to no erozijas. Jau tagad vēl nepabeigta būve ir pierādījusi savu efektivitāti - kopš pērnā gada beigām aiz būnas smilšu krasts ir ievērojami pieaudzis.

Liepājas jūras būna patlaban ir vienīgā šāda veida celtne Baltijā, tās funkcija ir apturēt smilts migrāciju, pasargājot krastu no noskalošanas vai erozijas.

Liepājas jūras krasta intensīvas noskalošanās rezultātā apmēram 30 gadu laikā vairāki pilsētas infrastruktūras objekti ir nonākuši krasta tiešās noskalošanas zonā. Atbilstoši ekspertu vērtējumam, neveicot krasta nostiprināšanas pasākumus, nākamo 10-20 gadu laikā notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, Latvijā lielākais holokausta upuriem veltītais memoriāls, kā arī kapi tiks ieskaloti jūrā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

BAS Daugavgrīva par 1,7 miljoniem eiro rekonstruēts notekūdeņu nostādinātājs

Db.lv, 22.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā Bioloģiskās attīrīšanas stacijā "Daugavgrīva" par 1,7 miljoniem eiro rekonstruēts notekūdeņu nostādinātājs, informē pašvaldības SIA "Rīgas ūdens" vecākais komunikācijas koordinators Sandris Vanzovičs.

Kopumā bioloģiskās attīrīšanas stacijā "Daugavgrīva" ir 16 nostādinātāji - seši pirmreizējai un desmit otrreizējai notekūdeņu nostādināšanai.

Pašlaik rekonstruēti jau septiņi 4500 kubikmetrus ietilpīgie rezervuāri, un tuvākajā laikā tiks izsludināts iepirkums par vēl divu pirmreizējo un viena otrreizējā nostādinātāja pārbūvi. SIA "Rīgas ūdens" notekūdeņu attīrīšanas un dūņu apsaimniekošanas optimizācijas projekta gaitā plānots rekonstruēt visus 16 attīrīšanas stacijā esošos nostādinātājus.

Atjaunojot otrreizējo nostādinātāju, paralēli veikta arī cauruļvadu un kanālu atjaunošana, vājstrāvu tīklu un elektroapgādes izbūve nostādinātāju autonomai darbībai, automātiskā režīmā iekļaujot programmēšanu un vizualizāciju esošajā vadības sistēmā, kā arī citi tehnoloģiskie uzlabojumi. Darbus veica būvfirma "Velve", kopējā akceptētā līguma summa ir 1,675 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Rīgas piena kombināts" par nelegālu notekūdeņu novadīšanu lietus kanalizācijā piespriests mazāk nekā 2000 eiro sods, informēja Valsts Vides dienests (VVD).

Kā ziņots 2021.gadā VVD otrajā lielākajā Latvijas pārtikas un dzērienu nozares uzņēmumā "Rīgas piena kombināts" konstatēja nelegālu neattīrītu notekūdeņu novadīšanu lietus kanalizācijas sistēmā.

"Rīgas piena kombināts" atrodas Katlakalnā, Pārdaugavā pie Dienvidu tilta. Sākotnēji tika konstatēts, ka Daugavas Bieķengrāvī tiek novadīti neattīrīti notekūdeņi. Piesaistot pašvaldības pārstāvjus un izsekojot notekūdeņu virzību, atverot aku pēc akas, tika konstatēts, ka notekūdeņus lietus kanalizācijas sistēmā novada "Rīgas piena kombināts".

Turklāt bija izveidots speciāls pievads piena pārstrādes un mazgāšanas notekūdeņu novadīšanai lietus kanalizācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Rosina kriminālprocesu par iespējamu Rīgas piena kombināta apzinātu notekūdeņu piesārņošanu

LETA, 19.08.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija (VP) ir ierosinājusi kriminālprocess par iespējamo AS "Rīgas piena kombināts" apzinātu notekūdeņu piesārņošanu.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 102.panta otrās daļas un Krimināllikuma 218.panta otrās daļas.

Kriminālprocess uzsākts par zemes, mežu vai iekšējo ūdeņu piesārņošanu ar bīstamām vai citām kaitīgām vielām, materiāliem vai atkritumiem, piegružošanu vai citādu kaitīgu iedarbību uz tiem jebkādā veidā, ja ar to radīts būtisks kaitējums dabas videi, mantiskajām vai saimnieciskajām interesēm.

Kā arī par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas vai par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā.

Par ūdeņu piesārņošanu var tikt piemērots sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Kas ir bioloģiskā kanalizācija un kas jāzina pirms tās ierīkošanas savā privātīpašumā?

Sadarbības materiāls, 09.04.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājsaimniecībās, kuras atrodas nomaļākās vietās un kuru notekūdeņu novadīšanai un attīrīšanai nav iespējama pieslēgšanās pie centrālās kanalizācijas tīkliem, aktuāls un videi draudzīgs risinājums ir bioloģiskās attīrīšanas iekārtas. Kam jāpievērš uzmanība individuālo kanalizācijas sistēmu īpašniekiem? Kā izvēlēties piemērotāko bioloģisko notekūdeņu attīrīšanas iekārtu un kas jāņem vērā attiecībā uz montāžu? Lasiet tālāk rakstā, lai uzzinātu vairāk.

Iekārtas darbības princips, pieejamība un iespējas

Pirmkārt, standarta darbības princips paredz to, ka notekūdeņi tiek savākti speciālā tvertnē. Process, kādā notiek notekūdeņu attīrīšana, ir bioloģisks, proti, mikroorganismi sadala un barojas ar notekūdeņos esošajiem organiskajiem piesārņojumiem. Tādējādi ūdens tiek attīrīts. Bioloģisko attīrīšanu parasti iedala aerobos un anaerobos procesos:Aerobais - ir process, kurā piedalās skābeklis,Anaerobais apzīmē bioloģisku procesu - bezskābekļa vidē.Lai baktērijas tvertnē varētu veikt svarīgākos procesus priekš ūdens attīrīšanas, nepieciešams skābeklis. Tāpēc nereti bio kanalizācijas iekārta papildus tiek aprīkota ar gaisa kompresoru (gaisa pūtēju), kurš nodrošina gaisa pieplūdi tvertnē pa vidu procesam starp netīrā ūdens ieplūdi un attīrīta ūdens izplūdi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Papildināta - Liepājā vidē noplūduši aptuveni 1250 kubikmetri neattīrītu notekūdeņu

Db.lv, 24.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu avārijas rezultātā vidē noplūduši aptuveni 1250 kubikmetri (m3) neattīrītu notekūdeņu, informē Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Viņa norāda, ka ārkārtas situācijas dēļ Liepājā uz vietas strādā VVD eksperti, lai kopā ar citiem speciālistiem apzinātu situāciju un iespējamos vides piesārņojuma draudus. Tāpat tiek strādāts pie iespējamiem risinājumiem operatīvai avārijas novēršanai.

VVD reģionālās vides pārvades direktore Evita Šestakova informē, ka pašlaik tiek apsekota SIA "Liepājas ūdens" teritorija, tajā skaitā notekūdeņu pieņemšanas kamera, kur tiek attīrīti sērudeņi. Šī kamera sastāv no diviem kanāliem, no kuriem viens ir bojāts, proti, tam ir sagruvusi siena. Tikmēr otrs kanāls ir funkcionējošs, tā darbība tiks atjaunota diennakts laikā. Inspektori veic teritorijas apsekošanu un filmēšanu ar dronu jūrā, skaidroja Šestakova.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grindeks rūpniecisko notekūdeņu attīrīšanas iekārtās investē 2.5 miljonus latu

, 04.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lielākais zāļu ražotājs AS Grindeks rūpniecisko notekūdeņu attīrīšanas būvniecību realizēja divu gadu laikā, projektā kopumā ieguldot 2.5 miljonus latu, ceturtdien atklājot jaunās rūpniecisko notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, uzsvēra AS Grindeks vadība.

«Tehnoloģiski modernās attīrīšanas iekārtas ir mērķtiecīgi plānots investīciju projekts, lai, palielinot ražošanas jaudas, mēs ne tikai nodrošinātu Grindeks apgrozījuma pieaugumu, bet arī efektīvi rūpētos par apkārtējās vides aizsardzību. Tikai stabili, tālredzīgi domājoši uzņēmumi var atļauties mūsdienīgākos, videi draudzīgākos risinājumus un tik vērienīgas – 2.5 milj. latu investīcijas,» akcentē AS Grindeks padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans.

Slēgtā tipa attīrīšanas iekārtas ir kompaktas, nodrošina stabilus attīrīšanas procesus un mazina kaitīgo atkritumu saskari ar apkārtējo vidi. Iekārtas garantē efektīvu specifisko farmaceitiskās ražošanas notekūdeņu atsārņošanu un novērš potenciālo kaitējumu videi. Attīrīšanas iekārtās ir izveidota arī laboratorija, kurā tiek veiktas notekūdeņu analīzes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Balticovo attīrīšanas iekārtu modernizācijā investē 2 miljonus eiro

Žanete Hāka, 02.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Balticovo" ekspluatācijā nodevusi bioloģiskas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas. Projekts realizēts 12 mēnešu laikā, un tā kopējās izmaksas sasniedz teju 2 miljonus eiro.

Attīrīšanas iekārtu augstā energoefektivitāte ļauj būtiski samazināt elektroenerģijas un palīgvielu patēriņu. Jaunās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas spēj attīrīt 750 m3 ūdens diennaktī ar slodzi, kas atbilst 20 000 cilvēku ekvivalentam jeb dubultam Iecavas novada iedzīvotāju skaitam.

Jaunās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas ir pilnībā automatizētas, un to vadība ir datorizēta, kas avārijas gadījumā nodrošina, ka nenotiek neattīrīto notekūdeņu nonākšana apkārtējā vidē. Iekārtas iesākumā nodrošina mehānisku priekšattīrīšanu (rupjās frakcijas noņemšanu), pēc tam seko daudzpakāpju priekšattīrīšana, kas veic daļēju notekūdeņu piesārņojuma noņemšanu, un tad bioloģiskā notekūdeņu attīrīšana, kad notiek galējā piesārņojuma noārdīšanas fāze. Papildu drošībai izplūdē ir uzstādīta mikrofiltrācijas iekārta, kas Latvijā ir vienīgā tāda tipa iekārta un nepieļauj pat vissmalkāko suspendēto vielu nonākšanu apkārtējā vidē. Kas attiecas izmdūņām, kas atdalītas no ūdens, pēc attīrīšanas tās nonāk biogāzes rūpnīcā "Egg Energy", bet smiltis tiek nodotas atkritumu apsaimniekotājam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien Melngalvju namā pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa viesojās naftas izpētes urbuma veicēji Baltijas jūrā. Viņi atklāja, ka ir optimistiski un cerīgi noskaņoti.

Uzņēmuma Kuwait Energy Company pārstāvis Muhameds Al Houkals pēc tikšanās sarunā ar žurnālistiem bija izvairīgs. Viņš vien norādīja, ka, raugoties nākotnē, ir optimistiski un cerīgi noskaņots. «Mēs tiešām esam cerīgi un optimistiski,» teica Al Houkals.

Viņš atturējās prognozēt, vai un kādos apjomos Baltijas jūrā varētu būt atrodama nafta. «Mēs nevaram droši teikt, līdz neesam sasnieguši mērķi, un tad mēs redzēsim, kas mums ir.»

Patlaban darbi noritot saskaņā ar plānu. Pēc Kuwait Energy Company pārstāvja teiktā, darbu veikšana esot ļoti dārga, jo jārēķinās arī ar vides jautājumiem. Precīzu summu, cik uzņēmumi ieguldījuši projektā, viņš neatklāja. «Mēs esam ieguldījuši daudz naudas, es nevaru pašlaik teikt [cik]. Ja mēs kaut ko atradīsim, tas būs tā vērts.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijā lielākās kanalizācijas sūkņu stacijas Rīgā, Daugavgrīvas ielā 101, būvniecībā veikts nozīmīgs posms — ir pabeigta jumta nesošā konstrukcija, izdarīta lielākā daļa sarežģītāko darbu, informē SIA “Rīgas ūdens”.

Darbu pasūtītājs SIA “Rīgas ūdens” kopā ar būvniekiem organizēja šai jaunbūvei spāru svētkus. Rīgas notekūdeņu attīrīšanai nozīmīgās stacijas nodošana ekspluatācijā gaidāma 2024. gada aprīlī.

Kanalizācijas sūkņu stacija Daugavgrīvas ielā 101 pamatoti dēvējama par jaudīgāko un lielāko Baltijas valstīs. Pašreizējā stacija darbojas jau vairāk nekā 30 gadus, un tai bija nepieciešama tehnoloģiskā modernizācija, lai arī turpmāk garantētu drošu notekūdeņu savākšanu un pārsūknēšanu uz Bioloģiskās attīrīšanas staciju “Daugavgrīva”.

SIA “Rīgas ūdens” valdes priekšsēdētājs Krišjānis Krūmiņš: “Šie spāru svētki ir svarīga diena projektētājiem un būvniekiem, kuri strādājuši pie šī objekta, taču pie viena arī mums, jo esam ļoti priecīgi, ka iegūsim savā rīcībā Baltijā jaudīgāko kanalizācijas sūkņu staciju un varēsim ar to aizstāt šobrīd jau novecojušo staciju. Un vēl tie ir svētki arī visiem rīdziniekiem, jo šī stacija pārsūknēs trešdaļu visu Rīgas notekūdeņu. Ja runājam salīdzinājumos, tad notekūdeņu plūsmas maksimumstundās tas būs 36 kilometrus garš vilciena sastāvs ar cisternām, ko pārsūknēs jaunā stacija! Tā dos arī elektroenerģijas un citu resursu ekonomiju, tā gādās arī par vēl drošāku un tīrāku apkārtējo vidi.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Liepājas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu avārijā neesot vainojams dzelzsbetona sastāvs

LETA, 14.08.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieku veiktajā ekspertīzē secināts, ka Liepājas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu avārijā nav vainojams dzelzsbetona sastāvs vai nepietiekama cietība, aģentūru LETA informēja Liepājas pilsētas pašvaldībā.

Projektā paredzētā betona stiprība atbilda un pat pārsniedza noteikto, informēja pašvaldībā. Pašlaik turpinās izstrādātā būvprojekta ekspertīze, kā arī Valsts policijas uzsāktā izmeklēšana.

Otrdienas, 8.augusta, rītā izbūvēta viena no četrām iecerētajām notekūdeņu attīrīšanas iekārtu apvedlīnijām. Šie cauruļvadi novadīs pilsētas notekūdeņus garām sabrukušajam rezervuāram uz nākamo attīrīšanas posmu esošo izvietoto sūkņu vietā.

Kā ziņots, svētdienas, 23.jūlija, pievakarē Liepājā, Šķēdē, sabruka notekūdeņu attīrīšanas iekārtu pirmsattīrīšanas rezervuāra siena, radot daļas neattīrītu kanalizācijas ūdeņu noplūdi jūrā.

Savukārt 31.jūlijā, vairāk nekā nedēļu pēc notekūdeņu attīrīšanas iekārtas avārijas, Liepājas būvvalde esot paziņojusi, ka problēmas konstatētas arī otrai priekšattīrīšanas rezervuāra sekcijai. Kopumā priekšattīrīšanas notekūdeņu baseinam ir divas sekcijas, no kurām viena sagruva 23.jūlija pievakarē, radot daļas neattīrītu kanalizācijas ūdeņu noplūdi jūrā. Pēc tās Liepājas būvvalde apsekojusi arī otru sekciju, secinot, ka būve ir kritiskā stāvoklī un vismaz pagaidām to izmantot nedrīkst.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Viļņas kanalizācijas atkritumus vedīs uz Vārnukrogu; degunus «netraumēšot»

Ritvars Bīders, 21.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas galvaspilsētas ūdensapgādes uzņēmums Vilniaus vandenys parakstījis 15,68 miljonu litu (3,2 miljonu latu) vērtu darījumu ar Kauņas uzņēmumu Ekolita, kas par šādu summu apņēmies palīdzēt Viļņai atbrīvoties no notekūdeņu dūņām, daļu no tām vedot uz Latviju, kur tās tiks pārstrādātas.

Latvijā daļu šo organisko atkritumu apņēmies pārstrādāt uzņēmums Eko Terra. Kā Db.lv informēja uzņēmumā, tad ar lietuviešiem noslēgtais līgums paredz Latvijā pārstrādāt līdz desmit tūkstošiem kubikmetru jeb 9 – 10 tūkstošiem tonnu Viļņas kanalizācijas dūņu.

SIA Eko Terra pārstāve Jana Kralliša Db.lv informēja, ka šā gada septembrī uzņēmums saņēmis Vides valsts dienesta piekrišanu pārrobežu atkritumu sūtījumiem. Tālab bija iespēja slēgt līgumu ar Lietuviešu uzņēmumu UAB Ekolita.

Eko Terra neatklāja līguma summu, par kādu Latvijas uzņēmums apņēmies pieņemt un pārstrādāt Viļņas notekūdeņu dūņas, taču zināms, ka šī procesa pašizmaksa veido 4,5 līdz 6,5 latus (bez PVN) par kubikmetru atkritumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir konstatēts Covid-19 jaunais variants "Eris", kas jau kopš vasaras izplatās citviet pasaulē, īpaši Ķīnā un ASV, liecina oficiālais valsts notekūdeņu monitorings, kura laikā tiek identificēta un novērota SARS-CoV-2 klātbūtne notekūdeņos 16 pašvaldībās.

Monitoringu jau divus gadus īsteno zinātnieku un ekspertu komanda no Rīgas Tehniskās universitātes (RTU), Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" un Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra (BMC).

"Eris" pagaidām Latvijā vēl nav apstiprināts laboratoriski, bet, monitorējot notekūdeņus, vīrusa klātesamību un jaunu mutāciju izplatību iespējams konstatēt daudz ātrāk.

Notekūdeņu paraugus ievāc 16 pašvaldībās, pielāgojot paraugu ņemšanas biežumu atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai valstī. Patlaban jaunais vīrusa variants ir konstatēts Salaspilī, Jēkabpilī, Daugavpilī, Jelgavā, Talsos un Limbažos. Balstoties uz vairāk nekā divos gados iegūtajām zināšanām par vīrusa izplatības tendencēm Latvijā, ekspertu komanda lēš, ka patlaban ar "Eris" saslimušo skaits nav liels, tāpēc atsevišķos gadījumus, kad pilsētā varētu būt sasirguši aptuveni 10 cilvēki, ir gana sarežģīti identificēt ar ierastajiem medicīniskajiem izmeklējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Pēc AS Balticovo avārijas VVD nav novērojis piesārņojumu Verģupē un Iecavas upē

Žanete Hāka, 12.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts vides dienesta (VVD) Jelgavas reģionālā vides pārvalde (Jelgavas RVP) turpina veikt AS Balticovo ražošanas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu avārijas seku novēršanas uzraudzību. Pārbaudīta Verģupe un Iecavas upe – piesārņojumu nav novērots, informē VVD.

Abu upju ūdenim veikti skābekļa koncentrācija mērījumi atbilst normai. Papildus ūdens analīzes uzdots veikt arī uzņēmumam. Izstrādāts un tiek ieviests pasākumu plāns avārijas seku likvidēšanai.

Jelgavas reģionālās vides pārvaldes direktors Hardijs Verbelis skaidro situāciju dienu pēc Balticovo avārijas: «Vides pārvaldes darbinieki uzrauga situāciju upēs. Tiek veiktas Verģupes un Iecavas upes skābekļa analīzes. Nav manīts, ka Verģupē būtu zivis, līdz ar to pastāv vien risks par zivju slāpšanu Iecavā, taču arī tā pašlaik nav novērota. Ja radīsies problēmas, būs jādomā par aerācijas iekārtu izvietošanu upēs, lai bagātinātu tās ar skābekli un novērstu dzīvo organismu bojāeju. Taču šādi pasākumi būs jāveic vien tad, ja ūdens analīzes uzrādīs pazeminātu skābekļa koncentrāciju. Šobrīd skābeklis ir normā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Galvaspilsētā joprojām dažviet nav izbūvēti sadzīves notekūdeņu centralizētie kanalizācijas tīkli, un tie - vai nu attīrīti atbilstoši prasībām, vai arī pavisam neattīrīti - nelegāli tiek novadīti apkārtējā vidē, arī ezeros un lietusūdens sistēmās, šodien raksta laikraksts Diena.

Biedrības Berģinieki pārstāvji jau vairāk nekā piecus gadus cīnoties par to, lai tiktu pārtraukta sociālās aprūpes centra Ezerkrasti un trīs daudzstāvu dzīvojamo māju notekūdeņu novadīšana Mašēnu ezerā un šajā vietā tiktu izveidoti pilsētas ūdens un kanalizācijas tīkli.

To panākt līdz šim nav izdevies, kaut dome jau 2009. gadā lēma projekta izstrādei piešķirt 50 000 latu, nekas tā arī nav izdarīts, norāda Diena. Ezerkrastiem esot izsniegta piesārņojošās darbības atļauja, un analīzes parādot, ka notekūdeņi tiek attīrīti atbilstoši noteiktajiem parametriem, pastāstījis Valsts vides dienesta Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes (RVP) direktores vietnieks Elmārs Jasinskis. Taču, kā uzskatot vietējie iedzīvotāji, prasības notekūdeņu attīrīšanai ir zemas un, arī pildot tās, to ielaišana Mašēnu ezerā nopietni ietekmē tā stāvokli. Arī E. Jasinskis piekritis, ka jebkuru notekūdeņu novadīšana, protams, ietekmē apkārtējo vidi, jo tie satur barības vielas, kas veicina, piemēram, aļģu attīstību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

AS Balticovo notekūdeņu attīrīšanas iekārtu baktēriju bojāeju izraisījis digestāts

Žanete Hāka, 14.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts vides dienesta (VVD) Jelgavas reģionālajai vides pārvaldei (Jelgavas RVP) zināmi AS Balticovo ražošanas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu baktēriju pēkšņās bojāejas iemesli.

Uzņēmuma kanalizācijas sistēmā nonākusi digestāta šķidrā frakcija ar augstu ķīmiskā skābekļa patēriņu, izraisot baktēriju slāpšanu, informē VVD.

Šķidrā digestāta frakcija, ko izmanto lauku mēslošanai, AS Balticovo kanalizācijas sistēmā nonākusi no uzņēmuma teritorijā esošās biogāzes ražotnes. Biogāzes ražotne ir AS Balticovo sadarbības partneris.

Koncentrētais piesārņojums no kanalizācijas sistēmas plūdis caur Balticovo attīrīšanas iekārtām, izraisot bojājums. VVD vērtē situāciju un vajadzības gadījumā uzsāks administratīvo lietvedību pret biogāzes ražotni.

Arī trešo dienu pēc avārijas kaitējums Verģupei un Iecavas upei nav novērots. Balticovo neattīrītus notekūdeņus vidē vairs nenovada. Tiek organizēta piesārņoto notekūdeņu pagaidu izvešana uz Iecavas novada komunālajām attīrīšanas iekārtām. Uzņēmums veic notekūdeņu attīrīšanas sistēmas sakopšanas darbus – tiek izvāktas bojā gājušās dūņas. Līdz nedēļas beigām attīrīšanas baseinā plānots ievietot jaunas dūņas un uzsākt to ieaudzēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas notekūdeņus izvadīs jūrā

Vēsma Lēvalde, 14.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no galvenajiem Liepājas ūdenssaimniecības projekta uzdevumiem ir jauna notekūdeņu izvada izbūve Baltijas jūrā.

Izvads tiek būvēts pie pilsētas notekūdeņu attīrīšanas iekārtām 1,5 km kopgarumā, no tiem1,2 km ir tieši jūrā. Lai varētu veikt cauruļvadu montāžu un to novietošanu uz pontoniem, pie krasta ir uzbūvēta un ar smilšu maisiem nostiprināta patvēruma osta, kura aizsargā tehniku un materiālus no jūras viļņiem. Pašreiz jūrā tiek montēts cauruļvads un rakta tranšeja. Celtnieki izmanto katru mirkli, kad darbi jūrā ir iespējami, apgalvo projekta vadītāja Sandra Dejus.

Jūras izvads jāizbūvē līdz 2014.gada 30.martam, un tas nomainīs pašreizējo tērauda cauruļvadu, kas kalpojis vairāk nekā 30 gadu. Jūrā jaunā izvada trasējumu veic zemessmēlējs Rolands no Vācijas. Tas ir aprīkots ar GPS navigācijas sistēmu, kas ļauj izrakt tranšeju cauruļvada izbūvei ar precizitāti līdz 3 cm.

Komentāri

Pievienot komentāru