Citas ziņas

Prestiži auditori ierauti skandālā ar VN akcijām

Ieva Mārtiņa kopā ar Irēnu Zanderi, 14.08.2007

Jaunākais izdevums

Ventspils naftas 7 % akciju slēptajā pārdošanā esot iesaistīti auditorfirmas Deloitte Latvia bijušie partneri Jānis Zelmenis un Vita Liberte.

Ventspils naftas (VN) otra lielākā akcionāra Latvijas naftas tranzīts (LNT) padomes priekšsēdētājs Mārtiņš Kvēps pastāstīja par viņa rīcībā nonākušiem dokumentiem, kuros aprakstīta VN akciju pārdošanas shēma un iesaistītās personas.

7 % pārdoti pašiem sev

M. Kvēps apstiprināja, ka pazudušie VN 7 % akciju, kas iepriekš piederēja LNT, nonākuši VN lielākā akcionāra Vitol īpašumā. Viņš atklāja, ka šogad 5. jūnijā par šo lietu Ģenerālprokuratūrā ir ierosināts kriminālprocess, LNT pieaicināti speciālisti ir aprēķinājuši nodarītos zaudējumus, kas nav mazāki par 100 milj. USD, bet oficiālais slēdziens iesniegts prokuroram.

«Ironiski ir tas, ka personas, kas padarījušas mūs par cietušajiem, ir jaunais VN padomes priekšsēdētājs (Vladimirs Solomatins), viņa vietnieks (Mamerts Vaivads),» tā M. Kvēps, piebilstot: tas, kas notika saistībā ar LNT piederošo akciju atsavināšanu, apliecina, kādas attiecības ir starp Vitol un virtuālu personu grupu bez noteikta statusa, kurā ietilpst virkne bijušās LNT amatpersonas, kā arī DL nu jau bijušie pārstāvji.

M. Kvēps zināja teikt, ka VN 7 % akciju pārdošanas darījumu organizēja un lielā mērā arī izpildīja DL tā laika vadītājs J. Zelmenis ar DL darbinieces V. Libertes palīdzību. No LNT rīcībā nonākušajiem dokumentiem ir secināms, ka J. Zelmenis ne tikai ir strādājis abu darījuma pušu interesēs, bet veicis organizatoriskas darbības, lai akcijas nevis tiktu pārdotas brīvā tirgū, bet nonāktu to pašu ar LNT saistīto personu kontrolē.

M. Kvēpa rīcībā nonāca J. Zelmeņa izstrādāta VN akciju pārdošanas shēma, kur redzams, ka ticis plānots šķietams, nevis īsts darījums, tas plānots tā, lai to nepamanītu nedz LNT akcionāri, nedz finanšu tirgus uzraugi, par ko shēmā ir izdarīta īpaša piezīme. "Darījuma izpildītāji no tā varētu būt nopelnījuši ap 1 milj. USD, jo dokumentos ir norādīts, ka darījuma izmaksas ir ap 4 % no 25 milj. USD," aplēsis M. Kvēps.

Auditori nekomentē

J. Zelmenis un V. Liberte šobrīd ir atbrīvoti no darba DL un iemesls tam, visticamāk, ir viņu darbība Ventspils tranzītbiznesa uzņēmumos, par kuru aktīvi šobrīd interesējas prokuratūra, domā M. Kvēps. Db jau ziņoja, ka J. Zelmenis kopā ar V. Liberti nodibinājuši advokātu biroju.

DL partneris Igors Rodins uz jautājumu par to, vai DL bijuši līgumi ar LNT un vai DL palīdzēja izstrādāt VN akciju pārdošanas shēmu, atbildēja: profesionālie standarti neļauj komentēt klientu lietas. J. Zelmenis atzina: grūti komentēt, vien sakot, ka "apzināti izplata informāciju tie, kuriem nav šobrīd VN aktīvā kontrolē". J. Zelmenis nevarot apspriest lietas, ja nav saņēmis no klienta piekrišanu. Viņš atzina, ka savā laikā pie DL vērsās LNT. Jautāts, vai par shēmām viņš saņēmis miljons dolāru, J. Zelmenis norād��ja: atkal baumas, tās nekomentēju. Tiesa, viņš norādīja, ka Db uzdod nepareizos jautājumus, jo "ne jau es, bet DL pelnīja". Savukārt viņam no DL esot bijusi kompensācija, tā J. Zelmenis. To, ka J. Zelmenis būtu padzīts, viņš neatzina, bet par atsevišķa biroja izveidi viņi ar DL esot vienojušies. J. Zelmenis lēsa: tā kā notiek kašķis starp diviem grupējumiem, visa informācijas nopludināšana ir daļa no tā. Viņš domā, ka konflikts varētu saasināties. Tas, vai LNT ar DL bijuši slēgti līgumi, V. Solomatins nekomentēja.

Iesaista savus ofšorus

Lai ietaupītu izmaksas saistībā ar LNT līdzdalības VN kapitālā samazināšanas darījumu un lai nebūtu jāmeklē jauni ārvalstu sadarbības partneri, kurus būtu grūti pārliecināt par nepieciešamību slēgt mistisku akciju pārdošanas darījumu, tika izdomāts, ka LNT noslēdz brokera pakalpojumu līgumu ar Lihtenšteinā reģistrētu visus tradicionālos ofšora trasta pakalpojumus sniedzošu kompāniju Miselva Establishment, klāstīja M. Kvēps.

Miselva ir ofšoru dibinātājs, pārvaldītājs, kam nav pieredzes brokeru darījumos, bet esot ilglaicīgu attiecību vēsture ar J. Zelmeni. J.Zelmenim ilgus gadus bijušas darījumu attiecības ar Miselva pārstāvi Endrjū Beikeru, kas sniedza ofšoru pakalpojumus Latvijas rezidentiem, klāstīja M. Kvēps. "DL cilvēki ilgstoši bija nodokļu shēmu autori Ventspils tranzītbiznesa uzņēmumiem, par ko, kā tagad izskatās, DT ir ļoti nobažījusies, jo, spriežot pēc oficiālās informācijas, nodokļu plānošana prokuratūrā (ne tikai Latvijas) šobrīd tiek kvalificēta kā naudas atmazgāšana. Atsevišķi Ventspils tranzītbiznesā strādājoši cilvēki man ir stāstījuši, ka nodokļu plānošanas operācijas, kas bija potenciāli pārāk riskantas izpildīšanai Latvijā, pēc DL pārstāvju ieteikuma nodeva realizācijai kompānijai Miselva un tās pārstāvim E. Beikeram," zināja teikt M. Kvēps.

Labās attiecības starp DT pārstāvi un Miselva tika liktas lietā arī saistībā ar LNT piederošo akciju šķietamo pārdošanas darījumu. Proti, ar Miselva tika noslēgts brokera pakalpojumu līgums par to, ka Miselva it kā meklē akciju pircēju tirgū. Patiesībā, kā redzams no LNT rīcībā esošajiem LNT juridisko konsultantu dokumentiem, nekāds pircējs meklēts netika, bet akcijas bija paredzētas pārdošanai Britu Virdžīnu salās reģistrētam ofšoram Avenue Emerging Markets Fund, kuru pārvaldīja E. Beikera struktūras, bet instrukcijas šīm struktūrām bijis tiesīgs dot tieši J. Zelmenis.

No shēmām ir skaidri secināms, ka akciju pārdošanas darījums tika plānots tā, lai LNT bijušajām amatpersonām būtu iespējams apgalvot, ka tās nemaz nav zinājušas, kas tad būs akciju pircējs. Pircēja izvēle jau pirms darījuma izpildes tika izdarīta no Latvijas. Glītāka fona radīšanai akciju pārdošanas cenas noteikšanai tika pieaicināta Latvijas SIA Eiroeksperts.

Par LNT piederošo akciju pārdošanu bija paredzēts samaksāt 25 milj. USD, kura patiesībā netika nodota LNT rīcībā. Šīs naudas avots, kā redzams no dokumentiem, ir ar Miselva saistītas struktūras, un šī nauda tiek izskaitīta caur pircēja kontu un atkal nonāk atpakaļ pie Miselva, nekad neparādoties LNT bankas rēķinā. Miselva šo naudas summu it kā glabāja Lihtenšteinas bankā LNT labā, bet patiesībā šo naudas summu diezgan nekautrīgā veidā bija plānots izmantot vēl tālākiem iespējami nelikumīgiem darījumiem ar VN akcijām.

LNT šķietamie juridiskie konsultanti savos dokumentos norādījuši, ka nauda tiek "glabāta tālā un drošā jurisdikcijā, kur revolucionāriem (proti, Ventbunkers pārstāvjiem) ir īsas rokas". Avenue iegūstamo akciju skaitu aprēķināja tā, lai par akciju pirkšanas darījumu nebūtu jāziņo tirgus uzraugiem - LNT konsultantu memorandā ir norādīts, ka "LV regulators neko nepamanīs".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nespēj tikt galā ar Norvēģijas seksa skandālā iesaistīto Rīgas «masāžas salonu»

LETA, 29.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norvēģu politiķi Bordu Hoksrudu apkalpojušā Rīgas erotiskās «masāžas salona» Adriana darbinieki atzīst, ka seksa skandāla dēļ ir izveidojusies nepatīkama situācija, tomēr arī pēc šī incidenta salons turpina strādāt, kā ierasts, neraugoties uz šajā namā dzīvojošo cilvēku regulārajām sūdzībām par neizturamo troksni un nekārtībām.

Kā liecina uzziņu portālā 1188 pieejamā informācija, salons Adriana atrodas Rīgā, Lāčplēša ielā 52/54. Kā darbības nozare tam minēta «masāža», bet kā citi atslēgas vārdi meklēšanai - «erotiskā masāža», «ekskortserviss», «striptīzs», «intīmpakalpojumi» un «vecpuišu ballīte». Iestādījums ir izvietots daudzdzīvokļu mājas pirmajā stāvā.

Kā aģentūrai pastāstīja mājas vecākais Mikus Vilsons, iedzīvotāji jau gadiem ilgi sūdzas par salona darbību gan pašai tā īpašniecei, gan atbildīgajām iestādēm, taču rezultātu nav un iestādījums turpina darboties, kā darbojies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Auditori: Rivžai un Vētram var prasīt atmaksāt radītos zaudējumus par studiju izvērtējumu

LETA, 13.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Deloitte Latvija auditori secinājuši, ka augstākās izglītības studiju programmu īstenotājiem par nekvalitatīvi veiktu darbu var pieprasīt atmaksāt nodarītos zaudējumus, bet, konstatējot noziedzīga nodarījuma pazīmes, pat saukt pie kriminālatbildības.

Vadošās atbildīgās personas Augstākās izglītības padomes (AIP) īstenotajā Eiropas Sociālā fonda projektā «Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai» bija projekta vadītāja Baiba Rivža un Augstākās izglītības padomes (AIP) vadītājs Jānis Vētra, par viņu iespējamo vainu par pārkāpumiem norāda arī izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Disciplināratbildība var tikt piemērota AIP locekļiem un AIP priekšsēdētājiem, atsaucot tos no amata. Savukārt civiltiesiskā atbildība par prettiesisku vai nekvalitatīvu savu pienākumu veikšanu var tikt piemērota ne tikai visām AIP amatpersonām, bet arī projektā piesaistītajām personām. Tāpat pret šīm personām var tikt piemērota kriminālatbildība, ja viņu rīcībā ir saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Šis gadījums nav nekādā veidā tolerējams

Agnese Margēviča, Diena, 16.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par apstākļiem, kādos tika pieņemts lēmums par VID ģenerāldirektores atstādināšanu, un to, kas sekos tālāk pēc pēdējā pasūtījuma un kukuļņemšanas skandāla VID, finanšu ministru Jāni Reiru (JV) iztaujā Agnese Margēviča.

Savā paziņojumā sakāt, ka lēmums par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes atstādināšanu ir pieņemts uz dienesta pārbaudes ziņojuma pamata. Dienesta pārbaude tik īsā laikā bija notikusi par šo pēdējo korupcijas gadījumu?

Notika tā, ka sakrita divas lietas – 15. jūnijā es izdevu rīkojumu par dienesta pārbaudi, kādēļ netiek pildīts mans uzdevums par rotācijām muitā, bet tā vietā sodīti mazie gariņi, lielos neaiztiekot. Otrdien [13. septembrī] šī pārbaude beidzās, un tur ir ļoti nopietni secinājumi par valsts pārvaldes kārtības pārkāpumiem, un tieši uz šī ziņojuma pamata es rosinu Jaunzemes disciplinārlietu. Protams, ņemot vērā, ka šī jaunākā situācija ar VID amatpersonu aizturēšanām ir kliedzoša, mēs arī pievienosim šo lietu klāt un tad uz dienesta izmeklēšanas rezultātu pamata pieņemsim tālākos lēmumus. Šobrīd man vēl nav sagatavots parakstīšanai dokuments par disciplinārkomisijas sastāvu, bet varu pateikt, ka tie būs citi cilvēki, nevis tie, kas iepriekš veica šo dienesta pārbaudi, tā, lai nebūtu vieni un tie paši izvērtētāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Auditorkompānija PriceWaterhouseCoopers, kas auditēja Parex bankas 2009. gada pārskatu, uzskata, ka bankas zaudējumi 2009. gadā būtu vēl jāpalielina par 29 miljoniem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēju un sabiedrības vidū lietu ažiotāžu sacēla pasūtījuma kriminālprocesa ziņas Finanšu policijā, kā dēļ tika atstādināta no amata Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Ieva Jaunzeme un Finanšu policijas priekšnieks Kaspars Podiņš.

Lai gan I. Jaunzeme apgalvo, ka citi šādi pasūtījumu gadījumi VID vadībai neesot zināmi, tomēr Dienas rīcībā ir ziņas, ka jau iepriekš bijušas citas pasūtījumu lietas VID, par ko uzņēmēji VID vadībai arī ziņojuši. Tomēr, atšķirībā no līdz šim publiskotās lietas pret uzņēmēju Ramoliņu, VID nav veicis aktīvas darbības citu pasūtījumu lietu izmeklēšanas sakarā jau vairākus gadus.

Diena pēta divus gadījumus, kurus cietušie uzņēmēji sauc par pasūtījuma lietām, – abos vērojams pārāk daudz līdzību, lai tās uzskatītu par vienkāršām sakritībām.

Lūgts komentēt šo gadījumu, finanšu ministrs Jānis Reirs Dienai pauda: "Dobeles dzirnavnieka gadījums izskatās pēc kārtējā pasūtījuma audita. Jādara viss iespējamais, lai šādas situācijas – pasūtījumu lietas – VID nebūtu iespējamas. Tā kā augstākminētais raisa aizdomas par iespējamu negodprātīgu un krimināli sodāmu rīcību, par šo lietu kopumā esmu rosinājis pārbaudi".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pastāv liels risks, ka, pateicoties Satversmes tiesas nolēmumam, baznīcu īpašumi var tikt ierauti īpašumtiesību piederību tiesvedībās, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Proti, vienā konfesijā tagad var reģistrēt vairākas baznīcas, kurām, tiesas ceļā pierādot savu saikni ar līdz 1940. gadam (padomju okupācijai) pastāvējušo «mātes baznīcu», varētu rasties vēlme pieprasīt īpašuma pārdali agrāk reģistrētām baznīcām, kas īpašumus atguvušas. Tādējādi iespējami strīdi par turīgāko konfesiju – pareizticīgo un luterāņu – nekustamajiem īpašumiem, kuru rezultātā papildu darbs advokātiem, bet šo īpašumu nomniekiem – pamatīgas galvassāpes.

Tādas sekas varētu raisīt Satversmes tiesas spriedums, kas groza Reliģisko organizāciju likumā noteikto, ka vienā konfesijā var pastāvēt tikai viena baznīca, un netieši norāda par iespēju tiesā cīnīties par pēctecību. Par 1995. gadā pieņemto Reliģisko organizāciju likuma normu atbilstību Satversmei lietu ierosināja pēc Augstākās Tiesas pieteikuma, kas savukārt balstās uz Administratīvo lietu departamenta skatīto lietu, kurā Latvijas Pareizticīgā autonomā baznīca apstrīdēja Uzņēmumu reģistra atteikumu reģistrēt to reliģisko organizāciju reģistrā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvāra mēnesis vērtspapīru tirgos ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā uzrādīja izaugsmi. Ja iepriekšējā apskatā minēju, ka Rīgas biržas indekss visa 2018. gada laikā nokrita par 6,72%, tad šā gada pirmajā mēnesī izaugsme veidoja 6,24%. Līdzīgi arī S&P500 indekss - iepriekšējā gada laikā nokrita par 6,74%, janvārī pieauga par 7,09 %. Jāpiezīmē, ka S&P500 indekss pēdējās divās janvāra dienās pieauga par 2%, jo parādījās pirmās uzņēmumu atskaites par iepriekšējo periodu ar labiem rezultātiem.

(Avots: tradingview.com)

Līdz ar to indeksu lielums (vidējās akciju cenas) ir 2018. gada sākuma līmenī. Lai gan janvārī ziņu plūsma nebija tik optimistiska un analītiķu vērtējums gada sākumā par akciju tirgus nākotni neparedzēja šādu izaugsmi. Es to skaidroju ar investoru ticību uzņēmumu darbībai iepriekšējā gadā un cerību, ka atskaites par 2018. gadu būs labākas nekā paredzēts. Cenā tiek ietverta ticība, ka uzņēmumi uzrādīs labākus datus. Šajā situācijā es saskatu psiholoģisku spiedienu uz uzņēmumu vadību uzrādīt labus datus. Daļa analītiķu paredz izaugsmes samazinājumu vai pat recesiju, un, ja uzņēmumi masveidā sāks publicēt sliktākus rezultātus nekā paredzēts, akciju tirgus tik tiešām var nonākt recesijā. Krītoša tirgus situācijā uzņēmumiem ir grūtāk piesaistīt līdzekļus izaugsmei un investīcijām. Man var iebilst un teikt, ka uzņēmumiem jāatspoguļo patiesā situācija atskaitēs un nedrīkst manipulēt ar datiem. Ir dažādas iespējas grāmatvediski palielināt vai samazināt peļņu, aktīvus un citus balances posteņus, nepārkāpjot likumus. Mans secinājums, janvāris bija labs mēnesis investoriem vērtspapīros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Šeible: Es nesaprotu prēmiju izmaksu krīzes skartā Volkswagen vadītājiem

LETA, 02.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šeible paudis neizpratni, kā autobūves koncerna Volkswagen vadītāji var aizstāvēt sev pienākošās prēmijas pēc vērienīgā kaitīgo izmešu datu falsificēšanas skandāla, kura dēļ autoražotājs nonācis smagā krīzē, liecina svētdien laikrakstā Die Welt publicētā intervija.

Šādu kritiku ministrs izteicis pēc tam, kad Volkswagen atklāja, ka uzņēmuma augstākā līmeņa vadītāji par 2015.gadu kopumā saņems 63,2 miljonus eiro, neskatoties uz apjomīgajiem zaudējumiem, kas radušies šī skandāla dēļ.

Es nesaprotu, kā jūs varat novest Frankfurtes akciju biržā kotētu uzņēmumu krīzē, kas apdraud tā pastāvēšanu, un pēc tam publiskajās debatēs aizstāvēt sev pienākošās prēmijas, intervijā sacīja Šeible. "as norāda, ka kaut kas nav kārtībā.

Pēc plašas kritikas Volkswagen uzraudzības padome paziņoja, ka iesaldēs 30% no valdes locekļu 2015.gada prēmijām, paredzot to iespējamu izmaksu pēc trīs gadiem atkarībā no kompānijas finanšu rezultātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzi pret viņu izturas ar zināmu aizturi, jo Juris Millers savulaik ir iemetis ne vienu vien akmeni daudzos dārziņos. Jā, iespējams, kādam viņš var nepatikt, taču nevar noliegt, ka Jura aktivitātes vienmēr ir piesaistījušas uzmanību. Turklāt Juris jau līdz sešpadsmit gadu vecumam bija paguvis izgaršot to, ko cits nepiedzīvo visa mūža garumā. Un joprojām viņa dzīvi nevar saukt par gluži parastu.

Desmit gadu vecumā viņš jau intervēja Alfrēdu Rubiku un Edgaru Liepiņu, trakajos deviņdesmitajos Juris kļuva par pasaulē jaunāko uzņēmēju, plikā vietā izveidodams pats savu konkursu. Vēl pienapuika būdams, viņš bīdīja lietas ar nopietniem onkuļiem, vēlāk izvārtījās pedofilijas skandāla dubļos, spēja piecelties un virzīties tālāk, pats sevi nodēvējot par paparaci.

Pēc nepilna mēneša Jurim būs trīsdesmit. Tiekoties ar viņu karstā, saulainā maija pēcpusdienā, rodas sajūta, ka Juris nav spējis izvairīties no trīsdesmitgadnieku krīzes. Lai arī viņš ir tikpat vitāls un atvērts kā līdz šim, kaut kas tomēr ir mainījies. Šobrīd viņš strādā nobriedušo cilvēku radio SWH, ir aizrāvies ar akadēmiskās izglītības turpināšanu, nākotnē ir gatavs pievērsties producēšanai. Pēc radio SWH jubilejas viņam klajā nāks nopietna grāmata: tie vairs nebūs paparaci novērojumi, bet gan pētnieciskais darbs par SWH vēsturi, intervijas ar radio bijušajiem un esošajiem dīdžejiem, ētera personībām, aizkadra stāsti. Lai gan... ar Juri ir kā ar bitēm. Nekad neko nevar zināt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

TeliaSonera iedragā jauni Uzbeksitānas kukuļdošanas skandāla atklājumi

Gunta Kursiša, 05.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Telekomunikāciju kompānijas TeliaSonera, kurai pieder daļas arī Latvijas uzņēmumos Latvijas Mobilais Telefons (LMT) un Lattelecom, skandālā atklājusies jauna informācija par uzņēmuma biznesa darījumu Uzbekistānā, vēsta thelocal.se.

Jau rakstīs, ka TeliaSonera iekūlusies vērienīgā kukuļošanas skandālā Zviedrijā, kā rezultātā iesaldēti TeliaSonera partneres – skandālā iesaistītās Uzbekistānas kompānijas Takilant – aktīvi 30 miljonu ASV dolāru apmērā. Zviedrijas televīzijas Sveriges Television (SVT) pārraidē Uppdrag Granskning tika apgalvots, ka TeliaSonera samaksājusi Takilant 2,2 miljardus Zviedrijas kronu (aptuveni 335 miljonus ASV dolāru) lielu kukuli, lai iegūtu savā īpašumā 3G mobilās telefonijas licenci un frekvences Ukrainā, kā arī 26% daļas Uzbekistānas kompānijā Ucell. TeliaSonera, kuras 37,3% kapitāldaļu pieder Zviedrijas valstij, bet 13,7% - Somijai un kuras akcijas kotētas NASDAQ OMX Stokholmas un NASDAQ OMX Helsinki biržās, noliegusi savu līdzdalību noziegumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Personas datu drošības jautājumu nereti uzskata par formālu

Andris Brieze, auditorkompānijas KPMG Riska vadības departamenta vecākais vadītājs, 09.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā Latvijā arvien aktuālāks kļūst personas datu aizsardzības jautājums. Šajā sakarā jāmin gan spēkā stājušies grozījumi Fizisko personas datu aizsardzības likumā, gan arī tā sauktais pasu skandāls, kas ir bijis skaļākais no piemēriem paviršai attieksmei pret personas datu aizsardzības un kontroles jautājumiem. Tāpat arvien lielāka vērība šim jautājumam ir jāpievērš izglītības iestādēm, lai izpildītu valsts noteiktās personas datu aizsardzības normas.

Personas datu aizsardzības tiesiskais pamatojums izriet no Latvijai saistošās datu aizsardzības direktīvas. Fizisko personu datu aizsardzības likums Latvijā ir spēkā kopš 2002. gada.

Vislielākās kļūdas Latvijā attiecībā uz personas datu aizsardzību un personas datu drošību ir tajā apstāklī, ka uzņēmumi un valsts institūcijas bieži uzskata to par formāla rakstura jautājumu - sākot ar nelielām bankām līdz pat lielām valsts iestādēm. Lielākoties, lai formāli izpildītu prasības, tiek ieviesta universāli pārņemama personas datu aizsardzības politika, nepiemērojot to konkrētajai iestādei vai uzņēmumam. Otra kļūda ir tā, ka organizācijas šo pienākumu uzskata tikai par informācijas tehnoloģiju rakstura jautājumu. Līdz ar to jāsecina, ka vadība nepiešķir tam pietiekami augstu prioritāti. Tomēr šī problēma ir jāskata vadības līmenī, nosakot, kā šāda personas datu aizsardzības politika tiks ieviesta un kā uzturēta kontrole. Līdzīgu iemeslu dēļ (nesakārtota personas datu informācijas glabāšana un aprite), iespējams, notika arī plašu rezonansi guvušais pasu skandāls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šovasar medicīnas tehnoloģiju jaunuzņēmums "Castprint" izdrukājis 120 fiksatorus, kas ir par 59% vairāk nekā pērn šajā pašā periodā.

Nav pamata domāt, ka šogad cilvēki gūtu vairāk traumu nekā citas vasaras, tāpēc "Castprint" līdzdibinātājs Sigvards Krongorns secina, ka "Castprint" popularitāte aug. Uzņēmums sākotnēji cerēja, ka Latvijā tam ir potenciāls apgūt 7 līdz 10% no kopējiem kaulu lūzumiem, kuros izmanto tradicionālos ģipšus. "Tagad ir jautājums, vai esam sasnieguši šos griestus. Nezinot precīzu statistiku par šī gada traumām, grūti spriest," viņš saka.

Šovasar visvairāk drukāti fiksatori delnām – 50. Tiem seko 30 fiksatori kājām un 25 pēdām.

Pēdējo pusgadu S. Krongorns salīdzina ar amerikāņu kalniņiem. "Ņemot vērā, ka mūsu pakalpojums vairāk ir ambulators, nevis akūts, līdz ko tika paziņots, ka privātās klīnikas nevar sniegt pakalpojumus, kas nav akūti, un valsts slimnīcas strādā tikai ar akūtajiem pacientiem, mūsu apgrozījums nokritās līdz nullei. Aprīlis un maijs bija pārdomu laiks, kad vairāk koncentrējāmies uz iekšējām lietām, ko iepriekš nebija laika izdarīt – pievērsāmies uzskaitvedībai, kvalitātes kontrolei u. tml. Kad privātās klīnikas atkal varēja sniegt pakalpojumus, mēs bijām uzmanīgi, jo nevarējām saprast, vai mūsu risinājums šādos ekonomiski spiedīgos apstākļos cilvēkiem šķitīs pietiekami aktuāls, tomēr šajā vasarā esam uzdrukājuši 120 fiksatorus, kas ir par 59% vairāk, nekā pērn periodā no jūnija līdz augustam," teic S. Krongorns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veiksmīgi strādātu tirgū, it īpaši starptautiskajā līmenī, ir jāspēj ievērot dažādus spēles noteikumus. Runa ir par dažādām prasībām, marķējumiem, regulējumiem, sertifikātiem utt. Nenoliedzami dažu labu reizi tās ir formalitātes, kuru ievērošana prasa zināmus resursus, bet reālu praktisko izmantojumu tam visam saskatīt tā īsti nevar.

Tā vai citādi, bet, arī strādājot ar noteiktas valsts teritorijā pieejamu koksni un vēloties to eksportēt uz daļu valstu, kur patērētāji grib un var nopirkt no tās ražotu produkciju, tai ir jābūt marķētai ar FSC sertifikātu.

Ne vienu vien gadu ar mūsu valsti nebija faktiski nekādu problēmu, taču šogad izrādījās, ka starptautiskie auditori nav pagarinājuši šā FSC sertifikāta derīguma termiņu Latvijas valsts mežiem (LVM). Iespējams, kādā citā valstī šāds pavērsiens būtu radījis problēmas tikai vienai kompānijai un par notikušo varētu īpaši neuztraukties, taču mūsu gadījumā tas diemžēl ir sitiens pa lielu daļu kokrūpniecības nozares. Turklāt pats būtiskākais sajā gadījumā ir fakts, ka vairāki spēcīgu zīmolu turētāji koksnes produkciju ņem pretī tikai tad, ja tai ir minētais sertifikāts. Savukārt šobrīd pietiekami spēcīgi tirgus dalībnieki jau ir skaidri pateikuši - kamēr FSC sertifikāta nebūs, arī jebkāda veida sadarbība faktiski nav iespējama.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltijas Tirgus uzturētāju programmai pievienojas divi jauni dalībnieki

Žanete Hāka, 01.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 1. oktobra Baltijas Tirgus uzturētāju programmai pievienojas Orion Securities un SEB Pank, lai veicinātu tirgus likviditāti, informē NASDAQ OMX Riga.

Orion Securities darbosies kā tirgus uzturētājs trīs uzņēmumu akcijām, savukārt SEB Pank nodrošinās tirgus likviditāti astoņu uzņēmumu akcijām, kas ir iekļautas Baltijas Oficiālajā sarakstā. AB bank Finasta, kas jau piedalās Baltijas Tirgus uzturētāju programmā, nodrošinās likviditāti vēl viena uzņēmuma akcijām.

NASDAQ OMX Baltijas Tirgus uzturētāju programma tika uzsākta šā gada 1. jūlijā. Lai rosinātu tirgus dalībniekus iesaistīties šajā brīvprātīgajā programmā, NASDAQ OMX piedāvā atlaides standarta tirdzniecības komisijas maksām 40% apmērā. Dalībniekam, kurš nodrošina likviditāti vismaz trim akcijām, pienākas tirdzniecības maksas atlaide par visām attiecīgajā tirgū tirgotajām akcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas finanšu koncerns AS DelfinGroup būs viens no pirmajiem uzņēmumiem Latvijas biržas vēsturē, kas gandrīz visas akciju sākotnējo publisko piedāvājuma (IPO) tikšanās un komunikāciju ar potenciālajiem investoriem organizēs ar moderno tehnoloģiju palīdzību virtuālajā vidē.

AS DelfinGroup laika posmā no 22. septembra līdz 11. oktobrim rīkos gan privātus, gan publiskus digitālos investīciju vebinārus privātajiem investoriem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Vebināri un interaktīvas prezentācijas privātajiem investoriem būs pieejamas gan Nasdaq Riga, gan LHV Bank, gan citās platformās.

Vebināru mērķis ir mudināt Baltijas valstu iedzīvotājus investēt vietējā kapitāla tirgū, kā arī iepazīstināt privātos investorus ar AS DelfinGroup šoruden plānoto akciju sākotnējo publisko piedāvājumu.

Tostarp publiska virtuālā konference Nasdaq Riga platformā pilnīgi visiem interesentiem un Baltijas valstu investoriem notiks 28. septembrī plkst. 11:00 angļu valodā un plkst. 13:00 latviešu valodā (Rīgas laiks). Vebināru vadīs un uz jautājumiem atbildēs AS DelfinGroup valdes priekšsēdētājs Didzis Ādmīdiņš un valdes loceklis Kristaps Bergmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

PVD: Situācija ar zirga gaļu nav tik pesimistiska, kā to ataino EK

Nozare.lv, 17.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan Eiropas Komisija (EK) norāda uz 10% zirga gaļas piejaukumu Latvijā pārbaudītajos liellopu gaļas paraugos, situācija nemaz nav tik pesimistiska, jo, atšķirībā no citām valstīm, tikai dažos triju Latvijas uzņēmumu ražojumos ir konstatēts zirga gaļas piejaukums, norāda Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Ilze Meistere.

Kā ziņots, Eiropas Savienības (ES) valstīs veiktajos izmeklējumos konstatēts, ka zirga gaļu satur 10% pārbaudīto Latvijā ražoto liellopu gaļas izstrādājumu. Vislielākais zirga gaļas piejaukumu īpatsvars konstatēts Francijā, kur 13,3% no 353 paraugiem saturēja marķējumā neuzrādītu zirga gaļu. Otrs lielākais īpatsvars konstatēts Grieķijā - 12,5% no 288 paraugiem -, bet trešais lielākais īpatsvars Latvijā - 10% no 70 pārbaudītajiem paraugiem. Igaunijā ražotajos liellopu gaļas produktos zirga gaļas piemaisījums konstatēts 9,1% gadījumu, bet Lietuvā - 7,6% gadījumu.

«EK apkopojusi uzraudzības dienestu datus, kas indicē problēmas liellopu gaļu saturošas produkcijas ražošanā, taču ar to nekas nebeidzas. Visticamāk, EK būs jāpieņem turpmāki lēmumi par izmaiņām marķējuma prasībās, atzīstot, ka patērētājiem ir būtisks ne tikai pārtikas nekaitīgums, uz ko līdz šim likts galvenais akcents, bet arī pārtikas produktu kvalitāte, tai skaitā - sastāvs,» norādīja Meistere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Bijušais Audi augsta līmeņa vadītājs atzīst vainu "dīzeļgeitas" skandālā

LETA--AFP, 25.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas autobūves uzņēmuma "Audi" bijušais augsta līmeņa vadītājs Volfgangs Hacs pēc ilgstošas tiesas prāvas atzinis vainu tā dēvētajā dīzeļgeitas skandālā, kas satricināja mātesuzņēmumu "Volkswagen".

Hacs un divi viņa kolēģi bija organizējuši kaitīgo izmešu rādītāju falsificēšanas programmatūru uzstādīšana ar dīzeļdzinējiem aprīkotos automobiļos, Minhenes apgabaltiesā sacīja Haca jurists.

Viņš norādīja, ka Hacs apzinājās, ka šī programmatūra Vācijā ir pretlikumīga un varētu pārkāpt arī ASV likumus. Hacs, kurš bija "Audi" dzinēju izstrādes nodaļas vadītājs un vēlāk "Porsche" izpētes un izstrādes nodaļas izpilddirektors, nožēlo, ka nav rīkojies atbildīgi.

Šī tiesas prāva ilgusi divarpus gadus, un Hacs atzinis savu vainu pēc tam, kad tiesa martā bija ierosinājusi soda samazināšanu vainas atzīšanas gadījumā.

Notiesājoša sprieduma gadījumā apsūdzētajiem draudēja līdz desmit gadiem cietumā. Taču tagad Hacam varētu tikt piespriests 18-24 mēnešu nosacīts sods un 400 000 eiro naudassods.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

"Dīzeļgeitas" lietā Continental samaksājis 100 miljonu eiro naudassodu

LETA--AFP, 25.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas riepu un automašīnu komplektējošo detaļu ražotājs "Continental" ceturtdien paziņoja, ka piekritis samaksāt 100 miljonu eiro naudassodu, lai izbeigtu pret to sākto tiesvedību saistībā ar tā dēvēto dīzeļgeitas skandālu.

Naudassods tika piemērots par nolaidīgu uzraudzības pienākumu pārkāpšanu saistībā ar dzinēja vadības bloku un dzinēja vadības bloku programmatūras piegādi, norāda "Continental".

"Continental" tika ierauts dīzeļgeitas skandālā, jo bija detaļu piegādāts Vācijas autobūves koncernam "Volkswagen".

2015.gada septembrī "Volkswagen" izraisīja globālu skandālu, kad uzņēmums atzina, ka pasaulē līdz pat 11 miljoniem tā ražoto automašīnu aprīkotas ar konkrēta tipa dīzeļdzinējiem, kam uzstādīta kaitīgo izmešu mērījumu falsificēšanas programmatūra.

Pēc tam līdzīgos skandālos tika ierauti arī vairāki citi Eiropas autobūves uzņēmumi.

Prokuratūra Hannoverē bija vērsusies pret "Continental" bijušo spēka piedziņas ražošanas struktūrvienību, kas 2021.gadā tika atdalīta atsevišķā uzņēmumā, izveidojot "Vitesco".

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

EK līdz 2030.gadam vēlas automašīnu oglekļa dioksīda izmešus samazināt par 30%

LETA, 08.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) trešdien ierosināja līdz 2030.gadam samazināt vieglo automašīnu un mikroautobusu oglekļa dioksīda izmešu apjomu par 30% salīdzinājumā ar 2021.gada līmeni.

EK norāda, ka starpposma mērķis līdz 2025.gadam ir šo izmešu apjomu samazināt par 15%.

Komisija vēsta, ka tā izteikusi šādu ierosinājumu, lai nodrošinātu, ka Eiropas Savienība (ES) ievēro bloka kaitīgo izmešu samazināšanas mērķus saskaņā ar Parīzes klimata vienošanos un Eiropas automašīnu ražošanas nozare spēj saglabāt konkurētspēju pūliņos ražot videi draudzīgākus automobiļus.

ES klimata politikas un enerģētikas komisārs Migels Ariass Kanjete skaidro, ka šo ierosinājumu mērķis ir mainīt pašreizējās tendences Eiropas automobiļu nozarē, tostarp pārdoto zemo elektrisko automobiļu skaitu un faktu, ka darbavietas elektrisko automašīnu sektorā aizplūst uz citām pasaules valstīm, tai skaitā ASV.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LDDK noraida pārmetumus par iepirkumiem

Guna Gleizde, Db, 09.12.2008

Iepirkumu konkursa rezultātu apstrīdēšanu LDDK ģenerāldirektore Elīna Egle sauc par spiediena izdarīšanu un nesekmīgu skandāla falsificēšanu.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) noraida aizdomas par negodīgu iepirkumu procesu, ko izteikuši uzņēmumi, kas izslēgti no iepirkuma, raskta laikraksts Dienas bizness.

Organizācijas ģenerāldirektore Elīna Egle norāda, ka konfederācijai izdevies rast veidu, kā mazināt administratīvo slogu uzņēmumiem un sniegt praktisku atbalstu darba aizsardzības normatīvo aktu praktiskā piemērošanā. «LDDK nevēlas atrasties situācijā, kad ES konstatē pārkāpumus par, piemēram, «risku vērtēšanu pa telefonu» un pieprasa atgriezt nepamatotus izdevumus,» skaidro E.Egle.

Db jau rakstīja (5.12.2008), ka uzņēmēji apšauba LDDk godprātību tai piešķirtā Eiropas Savienības finansējuma izlietojumā. Vienā no konfederācijas rīkotajiem iepirkumiem uzvarējis dārgākais piedāvājums, bet citā – LDDK darbiniece. Kompānijas apstrīdējušas konkursa rezultātus atbildīgajās iestādēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VID līgumi paliks skarbāki

Sanita Igaune, 09.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc EDS negadījuma VID līguma projektos palielina soda sankcijas, ziņo Dienas bizness.

Valsts ieņēmuma dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datu noplūdes skandālā šobrīd sodīti tikai VID darbinieki, bet nekādas sankcijas pret sistēmas izstrādātāju un auditoriem nav veiktas, DB apstiprināja VID ģenerāldirektore Nelija Jezdakova. Šādu iespēju VID pieļauj izskatīt tikai gadījumā, ja kāds nodokļu maksātājs būtu vērsies tiesā pret VID un pieprasījis kompensāciju datu noplūdes skandāla dēļ.

Šobrīd VID norāda, ka ir guvis mācību no EDS datu noplūdes skandāla, tāpēc līgumu projektos, kas tiek iekļauti jaunojos VID izsludinātajos iepirkumos ir palielinātas vai noteiktas jaunas soda sankcijas, tieši vadoties no EDS negadījuma. Savukārt ņemot vērā Publisko iepirkumu likumu, kas nosaka, ka veikt būtiskus grozījumus līgumos nedrīkst – izmaiņas sadarbībā ar EDS sistēmas izstrādātāju, no VID informētā var noprast, nav veiktas. «Pēc šī gadījumā mēs līgumos un vienošanās protokolos prasām datu drošības atbildību arī no izstrādātājiem,» sacīja N. Jezdakova.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaļas pārstrādes uzņēmums SIA Forevers savu ieraušanu zirga gaļas skandālā skaidro ar konkurentu centieniem nomelnot uzņēmumu, lai to vēlāk varētu veiksmīgāk pārņemt. Aizdomas pastiprina arī tas, ka interese pievērsta tieši šim konkrētajam uzņēmumam un tādēļ Forevers pārstāvji grasās vērsties tiesībsargājošās institūcijās.

«Netiek izslēgta iespējama ļaunprātīga rīcība no konkurentu puses, kas uzdarbojušies, lai ar reiderisma metodēm pārņemtu veiksmīgi strādājošu uzņēmumu, kura gada apgrozījums ir ap 15 miljoniem latu,» komentējot gaļas pārstrādes uzņēmuma SIA Forevers iekulšanos zirga gaļas skandālā, kas rezultējies ar to, ka lielākie Latvijas veikalu tīkli izņēmuši Forevers produktus no tirdzniecības, uzņēmuma vārdā pauž SIA Foreveres zinātniskā konsultante un veterinārārste Anita Lancmane.

Jau ziņots, ka vairākās kautuvēs un vienā gaļas pārstrādes uzņēmumā - Forevers - ir konstatētas aizdomīgas darbības ar zirgu gaļu. Zirgu gaļa konstatēta Latvijas uzņēmuma Forevers produkcijā Vācijā, informē Pārtikas un veterinārais dienests. Forevers pārstāvji Db.lv pauda, ka atbildība par notikušo jāuzņemas gaļas piegādātājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban Forevers gaļas kombināts, kura reputācijai ēnu met tā dēvētais zirga gaļas skandāls, pilnībā atjaunojis visu savas produkcijas realizācijas apjomu, tomēr skandāla rezultātā uzņēmums cietis «pietiekami lielus zaudējumus» un uzskata, ka par zirga gaļas problēmu faktiski atbildīgs Pārtikas un veterinārais dienests, stāsta Forevers direktors un īpašnieks Andrejs Ždans.

Jāatgādina, ka šā gada pirmajos mēnešos Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatēja zirgu gaļu vairākos SIA Forevers produktos, piemēram, gaļas maizē, tējas desā un kupātos, taču šī izejviela netika norādīta ne ražojumu receptēs, ne produktu marķējumā. Kā skaidroja uzņēmums, zirgu gaļu uzņēmumam piegādāja kautuve Aibi un PVD aktivitātes raksturoja kā valsts naudas izšķērdēšanu un uzņēmuma nomelnošanas kampaņu. Uzņēmums vērsies arī tiesā, lai apstrīdētu PVD lēmumu, kam Forevers nepiekrīt pēc būtības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Norvēģu politiķi soda par prositūtas pakalpojumu izmantošanu Latvijā

LETA, 23.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norvēģijas Progresa partijas deputātam Bordam Hoksrudam piemērots naudas sods par prostitūtas pakalpojumu pirkšanu vizītes laikā Latvijā, vēsta Norvēģijas mediji.

Norvēģijā 2008.gadā stājās spēkā likums, kas paredz kriminālatbildību par seksuālo pakalpojumu pirkšanu. Likums attiecas gan uz pakalpojumu pirkšanu Norvēģijā, gan arī uz Norvēģijas iedzīvotājiem ārzemēs.

Par likuma pārkāpšanu Hoksrudam piemērota soda nauda 25 000 Norvēģijas kronu (2253 latu) apjomā.

Hoksruds iekļuvis pamatīgā skandālā, jo valsts nacionālā televīzija nofilmējusi, kā viņš, viesojoties Rīgā, pircis prostitūtas pakalpojumus.

Hoksruds kopā ar partijas jauniešu kustības pārstāvjiem pagājušā nedēļā no trešdienas līdz svētdienai viesojās Rīgā

Norvēģijas sabiedriskā televīzija TV2 šonedēļ demonstrēja videomateriālu, kurā redzams, kā Hoksruds Rīgā apmeklē kādu bordeli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuva no veikalu plauktiem izņēmusi Latvijas ražotāja Kuršu zeme ražotos gaļas konservus, jo to sastāvā konstatēta zirga gaļa.

Lietuvas Pārtikas un veterinārā dienesta izplatītajā paziņojumā teikts, ka zirga gaļa konstatēta Kuršu zemes ražotajos sautētas liellopu gaļas, sautētas cūkgaļas un liellopu gaļas tūristu brokastu konservos.

Iepriekš Lietuvas Pārtikas un veterinārais dienests bija pavēstījis, ka zirga gaļas skandāla nonākšana iespējamība Lietuvā ir neliela. Dienests arī pavēstījis, ka Lietuvas teritorijā ir viena kautuve, kurā gada laikā nokauti 160 zirgi. Gaļa no turienes tiekot eksportēta uz Itāliju.

Ceturtdien Kuršu zeme produkciju no veikalu plauktiem izņēma Maxima un RIMI Latvijā. «Pēc PVD izplatītās ziņas par zirga gaļas atklāšanu Kuršu zemes ražotajos gaļas konservos, Maxima preventīvi, sākot ar ceturtdienu, aptur vairāku minētā ražotāja gaļas konservu tirdzniecību, līdz lietas apstākļu pilnīgai noskaidrošanai,» Db.lv informēja Ivars Andiņš, Maxima preses sekretārs.

Komentāri

Pievienot komentāru