Laikā, kad cigarešu paciņu cenas maksā no 1 līdz 2 latiem par paciņu, daži smēķēt tīkotāji taupīšanas nolūkos ķeras paši pie savas tabakas audzēšanas. Latvijā vairākās saimniecībās savām vajadzībām tiek audzēta tabaka, taču visu pastāv viena un tā pati problēma, proti, neviens īsti nezina, kā tabaka jāaudzē un kā tā jāsagatavo, lai tiktu ne vien līdz kupla, bet arī patīkama dūma uzvilkšanai, raksta Latvijas Avīze.
Dace arī tikusi līdz reālai smēķējamai tabakai, kas pēc novākšanas žāvēta un fermentēta jeb tvaicēta. Pašbrūvējums gan garšas, gan smaržas ziņā bijis apmēram tāds kā More markas vidēja līdz paaugstināta stipruma cigaretēm, norādījis Daces dzīvesbiedrs.
Vienā saimniecībā izaudzētu un nobaudītu tabakas ražu nekādā ziņā nevar uzskatīt par šī produkta kvalitātes etalonu, jo nikotīna daudzums lapās, to degtspēja, aromāts un vēl citas īpašības ir atkarīgas no ļoti daudziem faktoriem auga veģetācijas periodā: no gaisa temperatūras, mitruma, mēslošanas, bet pēc tam no lapu apstrādes un paša smēķmateriāla sagatavošanas. Tas nozīmē, ka dažādos novados un pat viena novada dažādās saimniecībās audzētas vienas sēklu partijas augi saturēs atšķirīgas bioķīmiskās īpašības.
Smēķētāju un arī nesmēķētāju vidū bieži izvēršas diskusijas par to, kura veida vai markas tabaka vai cigarete smird un kura patīkami smaržo. Tās ir lietas, kuras risina un piedāvā vesela tabakas industrija ar ļoti daudzveidīgām tehnoloģijām, tostarp tabakas lapu fermentāciju un aromatizāciju. Šos abus procesus iespējams veikt arī mājas kārtībā. Piemēram, aromatizēt smalcinātu tabaku var, vienkārši uzsmidzinot tai rumu vai augu ekstraktus.
Pārdevēja Tabakas nama Valmieras veikalā stāstīja, ka pieprasījums pēc cigarešu pildīšanas mašīnītēm un aksesuāriem arvien pieaugot, savukārt no piedāvātās gatavās tabakas pēdējā laikā daudzi pircēji atsakoties, norādot, ka tabaka viņiem jau esot.
Iepriekš minētie tabakas audzētāji ir cilvēki spēka gados, bet Latgales pusē, Baltinavas pagastā, nomaļā vietā vientuļa mīt 72 gadus veca kundze Eleonora Gabrāne, kura savām vajadzībām tabaku audzē un smēķē jau vairākus gadus.
Patlaban Latvijas likumdošana pieļauj tabakas audzēšanu pašu vajadzībām. Un, tā kā runājam par cilvēkiem, kas tabakas audzēšanā jau uzkrājuši kādu praksi, un par cilvēkiem, kuri šādu praksi šogad tikai sākuši, ir pamats prognozēt, ka labi aizmirstā tabakas audzēšana Latvijā atkal atdzims, norāda Latvijas Avīze.