Citas ziņas

Priedainē sākas arheoloģiskie izrakumi

, 18.09.2007

Jaunākais izdevums

Šonedēļ, 2007.gada 17. septembrī, Priedainē tika uzsākti arheoloģiskās izpētes darbi, kurus ar Jūrmalas pilsētas domes atbalstu veic Latvijas Vēstures institūta un Latvijas Vēstures muzeja speciālisti, kā arī Jūrmalas pilsētas muzeja galvenais zemūdens speciālists Voldemārs Rains.

Ir izvirzīta hipotēze, ka Priedainē atrodas senākā cilvēku apmetne Jūrmalas teritorijā. Tādus secinājumus pēc Baltās kāpas rajonā atrastajiem aizvēsturiskajiem priekšmetiem izdarīja vēsturnieki.

Līdz šim arheoloģiskie pētījumi Jūrmalā nav veikti, tāpēc nekas nav zināms par laiku pirms 13. gadsimta (Jūrmalas vēsture sākas ar 1245.gadu, kad pirmoreiz rakstiski tiek pieminēta Sloka).

Galvenais jautājums un pētījumu mērķis ir noskaidrot, kad Jūrmalas teritorijā parādījās pirmie cilvēki, vai tie šeit dzīvojuši periodiski, vai pastāvīgi? Tas dotu iespēju detalizētāk izzināt Jūrmalas pilsētas vēsturi.

Ir jau vēsturiski atradumi, kas apliecina, ka Priedaines apkārtne apdzīvota vismaz pirms 5000 gadiem, kad tagadējā Priedaines kāpu josla veidoja plašās Babītes lagūnas ziemeļu krastu.

Jūrmalas pilsētas muzeja fondos kopš 1975.gada glabājas arheoloģiskie atradumi, kas iegūti mežā pie Priedaines. Toreiz Priedaines iedzīvotāja Regīna Ērgle ar dēliem atrada un uz muzeju atnesa akmens cirvi, kas noteikts kā vēlās formas tā sauktais "laivas cirvis", ķemmes un bedrīšu tipa keramikas trauka lausku un krama atšķilu. Kā akcentēja Latvijas Vēstures institūta arheologs Valdis Bērziņš, kramu pie mums nebija, tātad tie tika ievesti vai cilvēki tos atnesa. Tika noskaidrots, ka šie priekšmeti saistāmi ar akmens laikmetu. Tie ir parādījušies zemes virskārtā pateicoties tam, ka savulaik vietējie iedzīvotāji tur rakuši kūdru piemājas saimniecībām.

Senā apmetne atrodas mežā starp tagadējo Priedaines privātmāju rajonu un pilsētas atkritumu izgāztuvi, uz nogāzes, kur kāpu josla pāriet purvainā zemienē - senās jūras lagūnas krastā, uz zemes strēles, kas lagūnu atdalīja no atklātās jūras. Apmetnes izvietojums kūdrainā vietā pats par sevi ir ļoti cerīgs apstāklis, jo, kā zināms, tieši mitros apstākļos, kur vāji sadalās organika, vislabāk mēdz saglabāties arheoloģiskais materiāls. Veicot arheoloģiskos izrakumus, varētu spriest par senās apmetnes robežām un kultūrslāņa saglabāšanās stāvokli.

Arheoloģiskie darbi ilgs visu šo nedēļu, un to laikā ir paredzēts izrakt un izpētīt vairākas pārbaudes tranšejas plašākā teritorijā, fiksējos arheoloģiskā materiāla horizontālo un vertikālo izplatību. Visi atradumi, ja tādi būs, tiks nodoti Jūrmalas pilsētas muzeja krājumā. Ja izrādītos, ka šeit tiešām ir sena apmetnes vieta, tas ļautu ne tikai pilnveidot un padziļināt Jūrmalas pilsētas vēsturi, bet šī vieta varētu kļūt arī par interesantu tūrisma objektu.

Jūrmalas pilsētas muzeja ēka atjaunota 2004.gadā. Tajā ir daudz vietas ekspozīcijām par kūrorta dzīvi un zemūdens pasauli, kā arī interesantām izstādēm, semināru rīkošanai, suvenīru veikaliņam un kafejnīcai. Suvenīru veikaliņš, piemēram, piedāvā muzeja apmeklētājiem un interesentiem iespēju iegādāties dažādus oriģinālus izstrādājumus, kas vēl ilgi atgādinās par viesošanos Jūrmalā.

Muzeja krājumā ir daudz eksponātu, kas stāsta par dzīvi kūrortā no 19.gs.beigām līdz mūsdienām, lielākā peldkostīmu kolekcija Latvijā, senās Jūrmalas pastkartes, ievērojamu mākslinieku darbi, zemūdens arheoloģijas eksponāti.

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieka p.i. Veronika Ramāne

Papildinformācija: 7093872 (V), fakss 7093871, e-pasts: [email protected]

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vecumnieku novadā pie Zvirgzdes upītes un «Asaru» mājām, kur 17. gadsimtā atradās Kurzemes hercogistes dzelzsrūdas manufaktūra, trīs nedēļas notiek arheoloģiskie izrakumi. Tie turpināsies līdz 19. augustam, vēsta reģionālais laikraksts Bauskas Dzīve.

Arheoloģiskā ekspedīcija ir Latvijas un Norvēģijas pētnieku kopējs projekts «Tehnoloģiju pārnese no aizvēstures līdz jaunajiem laikiem».

Ekspedīcijas vadītājs vēstures doktors Rūdolfs Brūzis uzsver, ka šie ir Baltijā pirmie arheoloģiskie izrakumi 17. gadsimta dzelzs ražotnes vietā: «Hercoga Jēkaba valdīšanas laikā dzelzs ražošana no purva rūdas bija viena no galvenajām tautsaimniecības nozarēm. Visā hercogistes teritorijā no Jēkabpils līdz Kuldīgai darbojās 20 manufaktūras. Tajās kausēja dzelzsrūdu un virpoja lielgabalu korpusus. Iegūtais metāls bija eksporta prece – nozīmīgs nacionālais produkts. Ražotnēs nodarbināja ļoti daudz cilvēku. Zemniekiem, kuri piegādāja izejvielu, nebija jāpiedalās klaušu darbos. Latvijā dzelzi ieguva no purva rūdas, kas veidojas, sadaloties noteiktas sugas sūnām. Purvos vai mitrās pļavās iegūtajai rūdai ir daudz silīcija piemaisījumu, tomēr Kurzemē saražotā produkcija bija pieprasīta. Norvēģijā, Zviedrijā un Lielbritānijā dzelzi ražoja no daudz kvalitatīvākās kalnu rūdas, tāpēc izturēt konkurenci ar zviedru produkciju Kurzemes manufaktūras nespēja.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

2007.gada septembra sporta pasākuma kalendārs Jūrmalā

, 31.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

" 1. septembris plkst. 10.30 - Starptautiskais piemiņas turnīrs basketbolā vīriešiem

I.Pirtnieka kauss 2007" sporta namā "Taurenītis"

" 1. septembris plkst. 11.00 - Latvijas čempionāts pludmales futbolā fināls Dubultu pludmalē

" 1.-7. septembris plkst. 10.00 - Starptautiskais turnīrs jauniešiem tenisā "Jurmalas kauss" Tenisa centrā "Lielupe"

" 2. septembris plkst. 10.30 - Starptautiskais piemiņas turnīrs basketbolā vīriešiem "I.Pirtnieka kauss 2007" sporta namā "Taurenītis"

" 5. septembris plkst. 17.30 - Skrējiens "Dzintara apļi" fināls Miera ielā, Dzintaros

" 8. septembris plkst. 10.00 - Jātnieku sporta sacensības "Pakaviņš - 2007" cilvēkiem ar īpašajām vajadzībām NRC "Vaivari"

" 8. septembris plkst. 11.00 - Galda tenisa kluba "Sloka" balvas izcīņa veterāniem Kauguru vidusskolā

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pašvaldība nolemj pirkt pilskalnu; kaļ tūrisma plānus

Dienas Bizness, 04.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizkraukles novada dome nolēmusi no īpašnieces Ritas Krēsliņas nopirkt pilskalnu, kas ir netālu no muzeja Kalna Ziedos — zemesgabalu 6,9 hektāru platībā, vēsta reģionālais medijs Staburags.

Pilskalnu pirks par kadastrālo vērtību — 6808 latiem, lai gan īpašniece vēlējās lielāku samaksu. Viņa pašvaldībai piedāvājusi pilskalnu iegādāties. Tā kā tas ir valsts aizsardzības arheoloģisks objekts, tam noteikto apgrūtinājumu dēļ saimniecisko darbību veikt nedrīkst, līdz ar to uzņēmējiem tas nav iekārojams objekts, skaidro Staburags.

Muzeja direktore Dzin­tra Cepure deputātiem sacījusi, ka valstī ir 2492 arheoloģiskie pieminekļi. Kādreiz tika izveidots kultūrvēsturisks Kalna Ziedu komplekss, kurā ietilpa pilskalns, muzejs, svēt­ozols. «Būtu liela izšķērdī­ba mūsu vienīgo arheoloģisko pieminekli palaist vējā,» viņa sacījusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

No 1.septembra mainās Rīgas elektrovilcienu kustības saraksts

Atis Rozentāls, Db, 25.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 1.septembra Rīgas iedzīvotāju pārvadājumu labākai nodrošināšanai rīta un vakara maksimumstundās darbdienās četri papildu vilcieni kursēs maršrutos Rīga–Priedaine un Rīga–Salaspils.

Maršrutā Rīga–Vecāķi vilciens kursēs tikai līdz 1.septembrim, ziņo Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļa.

Elektrovilcienu reisi pēc Rīgas domes pasūtījuma:

Rīga – Priedaine plkst. 6.39 plkst. 18.00

Priedaine – Rīga plkst. 7.43 plkst. 19.08

No 1.septembra:

Rīga – Salaspils plkst. 7.53 plkst. 17.50

Salaspils – Rīga plkst. 8.48 plkst. 18.33

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 25.maija Rīgas iedzīvotāju pārvadājumu labākai nodrošināšanai rīta un vakara maksimumstundās maršrutos Rīga–Priedaine (darba dienās), Rīga–Vecāķi (katru dienu līdz 1.septembrim) un Rīga–Salaspils (darba dienās no 1.septembra) kursēs četri papildu elektrovilcieni, db.lv informēja Rīgas domes Satiksmes departaments un akciju sabiedrība Pasažieru vilciens.

Brīvdienās no 25.05.2008. līdz 31.08.2008.

Rīga – Vecāķi

plkst. 9.36

plkst. 19.49

Vecāķi – Rīga

plkst. 10.15

plkst. 21.09

Darbdienās no 26.05.2008. līdz 31.12.2009.

Rīga – Priedaine

plkst. 6.39

plkst. 18.00

Priedaine – Rīga

plkst. 7.43

plkst. 19.08

Darbdienās no 26.05.2008. līdz 31.08.2008.

Rīga – Vecāķi

plkst. 8.00

plkst. 19.49

Vecāķi – Rīga

plkst. 8.55

plkst. 21.09

Sīkāka informācija pieejama dzelzceļa stacijās, zvanot pa valsts a/s Latvijas dzelzceļš uzziņu tālruni 1181 (visu diennakti), pa uzziņu dienesta tālruni 1188, kā arī a/s Pasažieru vilciens interneta mājas lapā www.pv.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vasaras beigās un rudenī veiktajos arheoloģiskajos izrakumos pie Sv.Jēkaba baznīcas Rīgā, «burtiski Saeimas durvju priekšā», atrakta plaša viduslaiku kapsēta, turklāt ir pamats domāt, ka virzienā uz Klostera un Jēkaba ielu zem bruģa joprojām guļ mirušo kauli, raksta «Latvijas Avīze».

Arheologs Artūrs Tomsons, kura vadībā notika izrakumi, pastāstījis, ka kārtīgas arheoloģiskas izpētes baznīcas tuvumā vai pašā baznīcā īsti nekad nav bijis. Šoreiz ķerties pie tās licis apstāklis, ka, rokot tranšejas inženiertehnisko komunikāciju guldīšanai pie baznīcas sienas, strādnieki uzdūrās cilvēku kauliem. Tomsona vadītajos izrakumos konstatēts ap 300 apbedījumu - daļa kaulu pārapbedīta, daļa nodota tālākai izpētei LU Latvijas Vēstures institūta bioarheoloģiskajā laboratorijā.

Viduslaikos mirušo apbedīšana gan baznīcā, gan kapsētās tām līdzās bija ierasta lieta. Doma baznīcai bija pat vairāki kapi, tomēr par dokumentos 1226.gadā pirmo reizi minēto Jēkaba baznīcu pētnieki esot bijuši piemirsuši. Tiek pieļauts, ka Jēkaba baznīcas draudzes kapsētā pārsvarā guldīti latvieši.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu krīzes pārņemtā Grieķija beidzot tikusi pie valdības un jaunais valsts premjers Antonis Samars nodevis oficiālu zvērestu. Tomēr nomocītajai valstij tas nav devis atpūtas mirkli - parādījušās ziņas, ka Grieķijai varētu tikt piešķirts jaunattīstības valsts statuss, bet arheologi nākuši klajā ar satraucošu vēstījumu, ka krīze smagi skārusi kultūras mantojumu.

Dažus mirkļus pēc zvēresta nodošanas ceremonijas jaunais Grieķijas premjers Antonis Samars valsts iedzīvotājiem solīja atjaunot cerības, vēsta BBC. Tāpat viņš aicināja grieķus saglabāt patriotismu, nacionālo vienotību un ticību, lai varētu pārvarēt ekonomisko krīzi. Grieķijas politiķis uzsvēra, ka no valdības pieprasīs «smagu darbu».

Par to, ka jauno valdību patiešām sagaida smags darbs, liecina ziņa, ka vērtspapīru indeksu veidotājs un risku novērtētājs MSCI uzsācis Atēnu akciju tirgus pārskatīšanu un varētu Grieķijai piešķirt jaunattīstības valsts statusu. MSCI Greece indekss vairs nevarot izpildīt attīstīto valstu apjoma prasības, paziņojumā norāda MSCI. Pēdējo piecu gadu laikā indekss zaudējis 93% no savas vērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš rekonstrukcijas darbu sākšanas 2012. gada decembrī Rīgas pils Priekšpilī pabeigti demontāžas darbi - demontētas starpsienas, griesti, grīdas un inženierkomunikācijas. Turpinās pāļu pastiprināšanas darbi un pāļu izbūve. Tāpat tiek turpināta pārseguma, aiļu pārsedžu un jumta konstrukciju pastiprināšana, kā arī jaunu konstrukciju izbūve, informēja VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) pārstāve Daiga Laukšteina.

Joprojām notiek Rīgas pils Baltās zāles jumta pastiprināšanas darbi. Savukārt Svētku zālē, kur agrāk avārijas stāvokļa dēļ netika ielaisti apmeklētāji, pašlaik tiek pabeigti grīdas pārseguma pastiprināšanas darbi.

Saskaņā ar darba grafiku turpinās arī gada nogalē iesāktie darbi pie logu un durvju restaurācijas, kā arī mēbeļu un lustru restaurācijas darbi. Ir uzsākti fasādes restaurācijas darbi pils iekšpagalmā, kas tiks turpināti visu vasaras sezonu. Tāpat turpinās arī apjomīgi jauno inženiertīklu izbūve darbi, informēja Laukšteina.

Vienlaikus ar restaurācijas un pamatu izbūves darbiem Priekšpilī tiek veikti arheoloģiskie izrakumi. Patlaban Rīgas pils rekonstrukcijas - restaurācijas darbus katru dienu veic vairāk nekā 150 savas jomas profesionāļu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot 349 954 eiro, tiks atjaunots Mežotnes baznīcas tornis, informē Rundāles novada dome.

Atjaunošana tiks veikta īstenojot pārrobežu projektu «Ainava kā resurss: atbalsts jauniem pakalpojumiem un tūrismam Rundālē, Raunā, Ropšā» (RUNRARO).

Rundāles novadā projekta ietvaros tiks rekonstruēts Mežotnes baznīcas tornis. Precīzu datu par Mežotnes baznīcas celtniecību nav, taču viena no hipotēzēm ir par baznīcas mūra ēkas celtniecību 17.gadsimta sākumā. Laika gaitā baznīcas tornis savu izskatu mainījis vairākkārt, tomēr greznāko veidolu – barokālu torni ar kupolu – ieguvis Latvijas brīvvalsts laikā.

1944.gadā kaujās pie Lielupes baznīca tiek sašauta, sagrautas torņa konstrukcijas. Pēc kara bija nesekmīgi mēģinājumi baznīcu atjaunot. Vēlāk sešdesmitajos gados baznīcā ierīkota minerālmēslu noliktava – tika izlauztas plašākas torņa un draudzes telpas durvis, logi un ailas daļēji aizmūrēti, baznīcas ēkai izveidota lēzena jumta konstrukcija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Grauba: Nameja gredzens pierāda, ka mazā cilvēkā var būt milzīgs spēks

LETA, 11.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#2,5 miljonu eiro kopējais filmas budžets Eiropas kino kontekstā ir vērtējams kā niecīgs, jo parasti šāda veida leģendu projektiem tiek atvēlēti vairāki desmiti miljoni eiro

Leģenda Nameja gredzens pierāda, ka mazā cilvēkā var būt milzīgs spēks, enerģija un pašcieņa, par savu jaunāko filmu sacīja režisors Aigars Grauba.

Viņš skaidroja, ka filmas galvenās lomas atveidotāja izvēle bijusi gara, taču izvēlētajam aktierim Edvīnam Endrem piemīt šīs rakstura īpašības. «Vai Namejs būs tāds, ko cilvēki būs iedomājušies? Grūti teikt. Es, veidojot stāstu, iztēlojos viņu tieši tādu, kāds ir Endre. Es gribēju, lai viņš ir gados ļoti jauns, bet ar pieredzi filmēšanās darbā,» pauda režisors.

Viņš sacīja, ka filmā tiek atspoguļoti divi stāsti - par Nameja gredzenu un zemgaļiem. «Tas, ko iedzīvotāji sauc par Nameja gredzenu, tika atrasts 30.gados Daugmales pilskalna izrakumos. Nosaukumu šai rotai, faktiski, deva tauta. Bija izstāde, kurā šie arheoloģiskie izrakumi tika eksponēti, un cilvēki, ieraugot gredzenu, piedēvēja tam Nameja nosaukumu. Iepriekš Aleksandrs Grīns gredzenu piemin savā romānā, taču tur tas aprakstīts savādāk. Arī vēsturnieki savās klasifikācijās šo rotu sauc tieši par Nameja gredzenu. Būsim atklāti, nevienam nav skaidrs, kāds Namejam bija gredzens,» skaidroja Grauba.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pētīs nozīmīgu minerālo resursu apstrādē senatnē izmantotās tehnoloģijas

Lelde Petrāne, 26.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes (LU) Vēstures un filozofijas fakultātes, LU Latvijas vēstures institūta un Oslo universitātes Kultūrvēstures muzeja arheologi un vēsturnieki sākuši īstenot pētniecisko projektu Tehnoloģiju pārnese minerālo resursu izmantošanā senākos laikos.

Projekta ietvaros paredzēts pētīt tehnoloģijas, kas aizvēsturiskos un vēsturiskos laikos izmantotas nozīmīgu minerālo resursu apstrādē, īpaši pievēršoties jautājumiem, kas saistīti ar tehnoloģiju pārnesi starp dažādām sabiedrībām un kultūrām. Nozīmīgs izejmateriāls darbarīku izgatavošanai akmens laikmetā bija krams, tāpēc gadu tūkstošu gaitā attīstījās īpašas metodes šī materiāla apstrādei, par kurām liecina arheoloģiskos izrakumos atrastie krama priekšmeti. Sadarbībā ar norvēģu speciālistiem tiks analizētas tehnikas, kas lietotas garu šķilu atšķelšanai no krama gabala, lai tās tālāk izmantotu darbarīku izgatavošanai, un pētīta šo tehnisko zināšanu pārnese Ziemeļeiropas kontekstā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vecrīgā, Tirgoņu ielā 1/3 (blakus Doma laukumam), kur tiek plānota viesnīcas būvniecība, pašlaik tiek veikta arheoloģiskās izrakumu bedres sienu nostiprināšana, lai varētu uzsākt arheoloģisko izrakumu otro etapu. Līdz šim arheoloģisko izrakumu veikšana un ar to saistītie darbi kompānijai Doma investīcijas izmaksājuši jau 81 tūkstoti latu.

Arheoloģiskās izrakumu bedres sienu nostiprināšana nepieciešama, lai nodrošinātu pilnīgi drošu plānoto arheoloģisko izrakumu veikšanu, kas paredzēta 6 metru dziļumā. Ne mazāk būtiski esot izslēgt jebkādu arheoloģisko izrakumu darbu iespējamo ietekmi uz blakus esošām ēkām. Šo darbu veikšanai izstrādāts projekts, kas saskaņots gan ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju, gan Rīgas Domes Attīstības departamenta Rīgas pilsētas būvvaldi.

Sienu nostiprināšanas darbiem noslēdzoties, pētījumus Tirgoņu ielā 1/3 pēc investīciju kompānijas Doma Investīcijas pasūtījuma turpinās veikt Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas noteiktā firma Arhitektoniskās izpētes Grupa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izdejot valsi kuršu vikingu laivā vai izcīnīt jūras kauju, iepazīt kuršu dzīvesziņu var senākajā rakstos precīzi minētajā Latvijas vietā – Grobiņā

Grobiņa šobrīd pretendē uz vietu UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā, tā no Liepājas guļamvagona pārtop aktīvās atpūtas centrā ar pamatīgu izziņas piedevu. Idejas virzītāji ir tūrisma klubs Oga (TK Oga) jeb aptuveni 30 aktīvi Grobiņas jaunieši. Sākumā ideja bija izveidot vietu, kur pašiem saturīgi pavadīt laiku, taču infrastruktūras uzturēšanai vajadzēja ienākumus. Tāpēc iesaistīta arī pašvaldība un tūrisma uzņēmēji, lai novadā izveidotu kompleksu aktīvās atpūtas piedāvājumu. Dažādos projektos kopš 2009.gada TK Oga kopā izdevies no ES programmām piesaistīt gandrīz 100 tūkstošus eiro.

Arheoloģija iedvesmo

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Sākti arheoloģiskie izrakumi Kurzemes hercogistes perioda dzelzs manufaktūrā

Lelde Petrāne, 17.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātes (LU) Latvijas vēstures institūts (LVI) otro gadu pēc kārtas turpina arheoloģisko izpēti Kurzemes hercogistes perioda Vecmuižas-Riežu dzelzs manufaktūrā, Vecumnieku novadā, Zvirgzdes upes līkumā.

Šā gada izrakumu mērķis ir noskaidrot manufaktūras kompleksa robežas un atsevišķu kompleksa daļu izvietojumu, līdz ar to papildus arheoloģiskajiem izrakumiem manufaktūras teritorijā tiek veikta zondēšana, kā arī plašāka teritorijas apzināšana.

Vecmuižas manufaktūra iepriekš bija zināma no rakstītajiem avotiem kā viens no aptuveni desmit šāda veida dzelzs ražošanas uzņēmumiem bijušajā Kurzemes un Zemgales hercogistes teritorijā. Pirmās ziņas par Vecmuižas manufaktūru vēstures avotos sastopamas 1650. gadā. Minēts, ka dzelzs ieguve manufaktūrā tiek veikta ar netiešo metodi, t.i. domnu. Bez tam kompleksā atradās arī lielgabalu lietuve un urbtuve, mehāniskā kalve čuguna pārkalšanai dzelzī, naglu kaltuve un citas darbnīcas, kā arī ogļu un rūdas glabātavas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jūrmalas pašvaldībā plānotās aktivitātes no 3. līdz 13. septembrim

, 31.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

03.09.2007 Zinību diena

Jūrmalas pilsētas izglītības iestādes

03.09.2007, 10:00 Struktūrvienību vadītāju sanāksmes

Domē, Jomas ielā 1/5

04.09.2007, 09:00 Uzņēmējdarbības licencēšanas un individuālā darba komisijas sēde

Domē, Jomas ielā 1/5

04.09.2007, 09:00 Bāriņtiesas sēde

Bāriņtiesā, Dubultu pr.1

04.09.2007, 12:00 Ēku un būvju tehniskā stāvokļa novērtēšanas komisijas sēde

Būvvaldē, Edinburgas pr.75.

04.09.2007, 13:00 Rakšanas atļauju izsniegšanas komisijas sēde

Būvvaldē, Edinburgas pr.75.

05.09.2007 Sākas detālplānojuma zemesgabalam Salacas iela 1/3 sabiedriskās apspriedes pirmais posms

Būvvaldē, Edinburgas prosp. 75

05.09.2007 Sākas detālplānojuma zemesgabalam Tallinas ielā 26 sabiedriskās apspriedes pirmais posms

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Par caurlaidi Jūrmalā varēs samaksāt arī pēc iebraukšanas pilsētā

Zane Atlāce - Bistere, 29.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svētdien, 1.aprīlī, atsākas periods, kad par iebraukšanu Jūrmalas pilsētas īpaša režīma zonā jāmaksā divi eiro dienā, atgādina pilsētas domē.

Vienlaikus ir ieviestas izmaiņas ērtākai caurlaižu iegādei. Lai mazinātu drūzmēšanos un braucējiem nebūtu jāstāv rindās pie caurlaižu iegādes aparātiem, iebraukšanas maksu varēs samaksāt arī pēc iebraukšanas pilsētā, tikai jāievēro, ka caurlaidei obligāti jābūt nopirktai tam datumam, kad transportlīdzeklis iebraucis Jūrmalā. Ar vienu dienas caurlaidi īpaša režīma zonā varēs iebraukt neierobežotu reižu skaitu tajā datumā (līdz plkst.23:59), kuram caurlaide iegādāta, nevis tikai vienu reizi, kā tas bija iepriekš.

Vienas dienas caurlaidi konkrētai dienai var nopirkt mājaslapā visitjurmala.lv, maksājot ar internetbankas starpniecību. To var izdarīt vai nu pirms došanās uz Jūrmalu, arī vairākas dienas iepriekš, vai jebkurā laikā tajā pašā dienā, kad transportlīdzeklis iebraucis īpaša režīma zonā. Par caurlaidi var samaksāt arī pēc izbraukšanas no Jūrmalas, jau aizbraucot mājās, tikai jāņem vērā, ka maksājums jāveic iebraukšanas dienā līdz plkst. 23:59. Svarīgi atcerēties, ka, iegādājoties caurlaidi, jānorāda transportlīdzekļa reģistrācijas numurs. Arī mobilo aplikāciju “Mobilly” un “Riga Card” lietotāji par iebraukšanas caurlaidi varēs samaksāt pirms vai arī pēc iebraukšanas pilsētā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pie Priedaines caurlaižu punkta izvietotas pirmās automātiskās iebraukšanas nodevas samaksas kontroles izmēģinājuma sistēmas, informē Jūrmalas pilsētas dome.

Kūrortpilsēta tuvāko gadu laikā plāno ieviest pilnībā automatizētu iebraukšanas nodevas kontroli. Šobrīd iebraukšanas maksas kontroli nodrošina pašvaldības policija iebraukšanas posteņos un pilsētā.

Pilotprojekta ietvaros Priedainē uzstāda iekārtas un tehniskos risinājumus, kas automātiski kontrolēs iebraukšanas nodevas samaksu. Četri uzņēmumi – SIA BISS, SIA Komerccentrs DATI grupa, SIA ITC Traffic un SIA KleinTech Services – iebraukšanas punktā Priedainē izvieto videonovērošanas un numuru atpazīšanas kameras. Pilotprojekta nākamajā posmā plānots pārbaudīt iespējas automātiski kontrolēt iebraukšanas nodevas samaksu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

FOTO: Jūrmalas rotāšanai izaudzēti 43 tūkstoši puķu stādu

Žanete Hāka, 13.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pavasara un vasaras sezonā Jūrmalas pilsētvidi papildinās vairāk nekā 43 tūkstoši ziedu – 27 690 viengadīgo puķu un 15 820 sīpolpuķu stādi, informē Jūrmalas pilsētas dome.

Viengadīgo puķu stādi šobrīd aug kokaudzētavas Bulduri siltumnīcās. Pirmie 6150 pavasara atraitnīšu stādi šobrīd jau iestādīti Horna dārzā, Jaundubultu parkā, pie Dzintaru koncertzāles un Dubultu skvērā.

Kūrortpilsētu kopumā pavasarī un vasarā izkrāsos 253 puķu trauki pie ielu apgaismojuma stabiem, 290 puķu kastes, astoņas ziedu piramīdas un puķu siena Jomas ielā. Košā puķu siena tiks veidota no 418 balzamīnēm, 87 salmenēm un 207 sudrablapu krustainēm.

Vasaras sākumā esošos ziedu traukus pie apgaismojuma stabiem papildinās 50 jauni ziedu trauki Kauguros un 42 ziedu trauki Priedainē, Lielupē un Dzintaros. Ziedu traukos stādīs pelargonijas, ipomejas, kalibrahojas, salmenes un sarzāles. Priedainē pie iebraukšanas Jūrmalā iestādīti daudzgadīgie sīpolpuķu stādījumi 71 kvadrātmetra platībā trīs līmeņos – tur šobrīd zied krokusi, tos nomainīs muskares un vēlāk tulpju ziedi. Tur tiks izvietotas arī 30 jaunas daudzpakāpju puķu kastes, kādas pērn rotāja laukumu pie Dubultu stacijas. Vaivaros, pie caurlaižu posteņa, būs sešas jaunas puķu kastes, kurās stādīs sarzāles, salmenes, pelargonijas un citus stādus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aicina orientieristus piedalīties Jūrmalas balvas izcīņā

, 17.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 23.augustā, plkst.16.00 Jūrmalā, Priedainē pie Babītes ielas tiks dots starts orientēšanās sacensību "Magnēts - Jūrmalas balvas izcīņa" kārtējam posmam. Finālskrējiens Dzintaru mežā Rīgas un Miera ielas rajonā un apbalvošana - 5.septembrī.

Vienlaikus ar Jūrmalas balvas izcīņu 23.augustā Priedainē norisināsies arī Latvijas Mūziķu līgas orientēšanās sacensības, kurās līdzetekus mūziķiem par balvām cīnīsies arī LNT, LTV1, "Zebra" un "dzeltenās preses" pārstāvji.

Jūrmalas balvas izcīņa notiek sešās kārtās, no kurām divas notiek ziemā un četras - vasarā. Šogad notikušajās piecās kārtās kopā startējuši jau 94 skrējēji. Sacensības norisinās 10 vecuma grupās 2,2 km garā distancē - aplī. Dalībnieki var veikt 1, 2, 4, 6 vai 7 apļus.

Orientieristu sacensības Jūrmalā notiek jau kopš 1974.gada. Sacensības notiek ar Jūrmalas pilsētas domes atbalstu.

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieka p.i.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Jūrmalā uzstādīti trīs karšu termināļi iebraukšanas caurlaižu iegādei

Lelde Petrāne, 15.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsētas viesu ērtībām, kuri Jūrmalā ierodas ar automašīnu, tagad uzstādīti trīs maksājumu karšu termināļi vienreizējo iebraukšanas caurlaižu iegādei, liecina informācija vietnē jurmala.lv.

Norēķinu karšu termināļus var atpazīt pēc norādēm - uz termināļiem ir norēķinu karšu uzlīmes. Maksājumiem izmantojamas jebkuras bankas izsniegtās MasterCard, Maestro, Visa un Visa Electron kartes. Šie termināļi domāti tikai maksājumiem ar karti.

Pirmais maksājumu karšu terminālis caurlaižu iegādes punktā Priedainē tika uzstādīts pagājušā gada februārī, un, tā kā cilvēki labprāt izmantoja iespēju norēķināties bez skaidras naudas, papildus tika uzstādīti vēl divi termināļi. Priedainē darbojas 13 caurlaižu iegādes automāti un trīs no tiem ir maksājumu karšu termināļi. Šovasar tiks uzstādīti vēl trīs, bet kopumā to skaitu plānots palielināt līdz desmit.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Festivāla Jaunais vilnis laikā kursēs papildus vilcieni

Agrita Aune, Db, 22.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkursa Jaunais vilnis dienās no 2008. gada 23. līdz 28.jūlijam kursēs papildus elektrovilcieni no Dubultiem uz Rīgu, bet nakts koncertu laikā arī uz Sloku. Gādāts arī par papildus drošības pasākumiem un auto novietošanu.

25. un 26. jūlija vakarā kursēs papildu elektrovilcieni Rīga-Dubulti, kas no Rīgas aties plkst.19:56, 21:11, 21:35, 21:56 un plkst.22:42. Šiem vilcieniem nebūs pieturas Depo, Babītē, Priedainē un Lielupē.

25. un 26.jūlijā no Rīgas papildus tiks norīkots arī vilciens Nr.6349*Rīga (plkst.22:06)-Dubulti (22:43), no Dubultiem - vilciens Nr.6350*Dubulti (plkst.22:55)-Rīga (23:28). Minētie vilcieni apstāsies visās pieturās, izņemot Depo.

Naktīs uz sestdienu, 26.jūliju, un svētdienu, 27.jūliju, papildus kursēs šādi vilcieni:

No Rīgas

Rīga-Sloka, kas no Rīgas aties plkst.0:52 un 3:02, no Majoriem - plkst.1:22 un 3:32, un Slokā pienāks attiecīgi plkst.1:40 un plkst.3:50. Vilcieni apstāsies visās pieturās, izņemot Depo.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Augstsprieguma tīkls atteicies no elektrolīnijas uz Ķemeru apakšstaciju pārbūves

Dienas Bizness, 12.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai izslēgtu jebkādas spekulācijas, ka elektropārvades līnijas Kurzemes loks 3. posma būvniecības process varētu ietekmēt sulfīdus saturošo pazemes ūdeņu atradni Jūrmalā, AS Augstsprieguma tīkls ir atsacījies no esošā Ķemeru atzara pārbūves, informē AS Augstsprieguma tīkls Sabiedrisko attiecību speciālists Andris Sproģis.

«Jau iepriekš AS Augstsprieguma tīkls bija ziņojis, ka Kurzemes loks projektēšanas un būvniecības darbi notiks tikai pēc rūpīgas inženiertehniskās izpētes, lai darbus veiktu dabai draudzīgā veidā. Pazemes ūdeņu monitoringa procesa rezultātā secināts, ka elektropārvades līnijas atzarojumā uz Ķemeriem balstu pamatu izbūve bez iekļaušanās aizsargājamajā sulfīdus saturošo ūdeņu atradnē nav iespējama. Ievērojot Jūrmalas pilsētas pašvaldības vairākkārt pausto kritiku par jebkura apjoma būvdarbiem sulfīdus saturošo pazemes ūdeņu teritorijā, AS Augstsprieguma tīkls ir atteikusies no ieguldījumu veikšanas Ķemeru atzarojuma pārbūvē,» teikts kompānijas paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atbalsta "pilsētas elektrovilciena" ieviešanu

, 04.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja atbalstīja pasažieru pārvadāšanas pasūtījuma līguma slēgšanu ar valsts a/s "Pasažieru vilciens".

Rīgas domes Satiksmes departaments informēja, ka ir panākta konceptuāla vienošanās ar a/s "Pasažieru vilciens" par papildu elektrovilciena norīkošanu 2008. gadā katru dienu laika posmā no 25. maija līdz 31. decembrim. Lai nodrošinātu elektrovilciena papildus kustību, a/s "Pasažieru vilciens" veiks viena elektrovilciena sastāva ar 4 vagoniem modernizāciju. Pēc Rīgas domes pasūtījuma būtu iespējams veikt astoņus reisus dienā - četrus rīta un četrus vakara maksimumstundās. Vasarā maršruts būtu: Rīga - Priedaine - Rīga - Vecāķi - Rīga, ziemā: Rīga - Priedaine - Rīga - Salaspils - Rīga.

A/s "Pasažieru vilciens" ir iesniegusi ekonomisko aprēķinu ar nosacījumu, ka tiek maksāts par infrastruktūru un vilciena piepildījums ir 50% robežās. Tādā gadījumā nepieciešamo finanšu līdzekļu apjoms ir 141,32 tūkstoši latu. Komiteja atbalstīja šo līdzekļu iekļaušanu Rīgas pilsētas 2008. gada budžetā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot elektrolīnijas Kurzemes loks trešā posma izbūvi no Ventspils uz Rīgu, šogad plānots zem sprieguma ieslēgt četrus 110 kV posmus – Ventspils–Dundaga, Sloka-Dzintari, Tume-Tukums un Dzintari-Priedaine, informē Augstsprieguma tīkls (AST).

Kopējais elektrolīnijas Kurzemes loks garums ir 214 km un tās būvniecība izmaksās aptuveni 127 miljonus eiro, no kuriem 55 miljoni eiro ir Eiropas Savienības līdzfinansējums.

«Šobrīd pieņemam, ka ietekme uz pārvades tarifiem būs nebūtiska. Izmaksas, kuras netiek segtas Eiropas Savienības programmas ietvaros, sedz pārvades sistēmas īpašnieks AS Latvijas elektriskie tīkli, kuriem šāds pienākums noteikts Elektroenerģijas tirgus likumā, papildus izmaksu segšanai tiek novirzīti Pārvades sistēmas operatora pārslodzes maksas ieņēmumi,» skaidro AST valdes loceklis Arnis Staltmanis.

Pašlaik projekta ietvaros izbūvēti 444 balsti, kas ir vairāk nekā 62% no kopumā elektrolīnijai nepieciešamajiem, tāpat 113 km garumā izvilkti vadi. Līnijas būvniecību pēc AST pasūtījuma veic pilnsabiedrība LEC, RECK un Empower. «Šobrīd būvniecība tiek veikta posmos Ventspils-Dundaga, Talsi-Kandava, Tume-Tukums, Tukums-Ķemeri, Sloka-Dzintari un Dzintari-Priedaine. Katrā posmā ir cita gatavības pakāpe un darbu temps, bet kopsummā darbi rit veiksmīgi un uz doto brīdi puse no plānotajiem darbiem ir veikta,» par darba gaitu stāsta A.Staltmanis. AST norāda, ka pārbūvētās līnijas pārsvarā atrodas līdzšinējā līniju trasē. 110 kV ķēdes zem sprieguma tiek ieslēgtas pakāpeniski pēc kārtējā posma izbūvēšanas. Savukārt līnijas 330 kV ķēdes darbā tiks ieslēgtas pēc pilnīgas darbu pabeigšanas, kas plānota 2019.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvieši.com apkopotās Jāņu svinību vietas pasaulē

, 21.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Beļģija

Grez-Doiceau

Jāņu svinēšana Grez-Doiceau

23.jūnijā no 20:00 uz kopīgu Jāņu svinēšanu pļavā pie Grez-Doiceau visus aicina Latviešu biedrība Beļģijā ar LR pastāvīgās pārstāvniecības NATO atbalstu un Latvijas Kultūras koledžas līdzdalību.

20:00-21:00 Līgotāju sagaidīšana, vainagu vīšana, siera un medalus darīšana, Līgo tērpu skate, rotaļas bērniem.

21:00-22:30 Jāņu tēva un mātes godināšana, vakarēšana, sadziedāšanās un apdziedāšanās.

22:30-2:30 Jāņuguns aizdegšana, dejas un rotaļas pie ugunskura.

2:30-3:30 teatralizēta spēle un papardes zieda meklēšana.

3:30-4:00 saullēkta sagaidīšana

Vakarēšanas laikā būs Latvijas alus un uzkodas, beļģu sieru galds (par atsevišķu samaksu: 6 EUR) un pašu cienasts (pēc ieskatiem).

Komentāri

Pievienot komentāru