Būve

Prognoze: būvniecības izmaksas varētu pieaugt

Ingrīda Drazdovska, 29.10.2010

Jaunākais izdevums

Pieaugot metālu un kokmateriālu cenām pasaulē, iespējams ir būvniecības izmaksu kāpumu Latvijā, uzskata SIA Latvijas Energoceltnieks (Būvkompānija LEC) valdes priekšsēdētājs Andris Asars-Asarovskis.

Turklāt pēdējā laikā ir vērojama tendence pieaugt arī darbaspēka izmaksām, ko stimulē kvalificētu speciālistu trūkums. Šobrīd gaidīt būvniecības cenu samazinājumu nav pamata.

Manāmi varētu palielināties darbaspēka izmaksas, ko nosaka kvalificētu inženiertehnisko speciālistu katastrofāls trūkums. Atalgojums būvniecības sektorā sasniedzis zemāko slieksni un turpmāks samazinājums, ja tāds būs, varētu notikt tikai uz nodokļu nomaksas rēķina, domā Andris Asars-Asarovskis. Viņaprāt, sagaidāms arī būvmateriālu cenu sadārdzinājums, jo veidojas to deficīts, turklāt tendences pasaules tirgū liecinot, ka pieaugs metālu un kokmateriālu cenas, kas ietekmēs arī Latvijas tirgu.

Viņš atsaucas uz Centrālās statistikas pārvaldes datiem: darbaspēka izmaksas septembrī pret iepriekšējā gada attiecīgo periodu palielinājušās par 5,5%.

Jāteic, ka līdzīgu viedokli iepriekš pauda arī SIA RE & RE valdes priekšsēdētājs Ainārs Pauniņš. Viens no indikatoriem, ka nozarē ir vērojamas pārmaiņas, viņaprāt, ir fakts, ka būvobjektos sāk pietrūkt kvalificēta darbaspēka.

Neraugoties uz to, ka te joprojām ir krīze, pasaule sāk atkopties, un pieprasījums pēc būvmateriāliem pieaug. Tas ietekmē Latviju, kas ir mazs un atvērts tirgus, kas pakļauts ārējai ietekmei.

Lai gan līdz šim, samazinoties būvniecības apjomam, proporcionāli saruka arī būvniecības izmaksas, tālāk šādai tendencei nav reāla pamata. «Neskatoties uz objektīvo būvniecības izmaksu līmeni, iepirkumu konkursos joprojām dominē dempinga cenas. Atsevišķas būvfirmas gatavas upurēt sava uzņēmuma ilgtspēju, lai uzvarētu konkursā, piedāvājot cenas bez objektīva seguma,» uzsver A. Asars-Asarovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas koncertzālei vērtēs tehnisko projektu

Vēsma Lēvalde, 06.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas dome izsludinājusi iepirkumu par tehniskā projekta Liepājas daudzfunkcionālais centrs Lielais dzintars ekspertīzi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunās Teikas attīstītājs – Hanner projekta nākamās kārtās ēkai cer piesaistīt vietējo pircēju un meklē zemesgabalus nākamajiem projektiem

Kopumā visu projektu Jaunā Teika plānots pabeigt piecu gadu laikā – aptuveni 2019.gadā, taču tas būs atkarīgs no situācijas tirgū, intervijā DB stāsta Lietuvas kompānijas Hanner valdes loceklis Mindaugs Valucks (Mindaugas Valuckas). Vienlaikus attīstītājs jau meklē jaunas iespējas, notiekot pārrunas par pāris jauniem objektiem. Jaunajā Teikā pašlaik tiek būvēta ceturtā projekta ēka, tā ir pirmā, ko Hanner sācis pēc krīzes un cer ar to vairāk uzrunāt vietējo pircēju.

Izmēģina tehnoloģijas

«Galvenais izaicinājums attīstītājiem ir pircēju uzticēšanās; klienti joprojām ir diezgan pasīvi, nespēj pieņemt lēmumu,» jauno dzīvokļu tirgu Rīgā raksturo M. Valucks. Savukārt Viļņā tirgus šogad būtiski pieaudzis un noskaņojums esot ļoti pozitīvs. Noskaņojumam Rīgā būtu jāuzlabojas, taču grūti pateikt, kad un kā tas notiks. Tāpat būtu jāpieaug vietējo pircēju darījumu skaitam, cer M. Valucks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu attīstītājs Bonava tuvākajos piecos gados vēlas dubultot biznesa apjomus Baltijā

SIA Bonava Latvija apgrozījums 2017.gadā ir sasniedzis 10 milj. eiro, uzņēmums ir strādājis ar peļņu (EBITDA – 1 milj. eiro). Rezultāti noteikti bija krietni labāki par 2016.gadā sasniegtajiem, vērtē SIA Bonava Latvija valdes priekšsēdētājs Mareks Kļaviņš. Kompānija 2017.gadā ir pārdevusi 180 dzīvokļus (ietverti arī tie mājokļi, par ko ir noslēgti līgumi un veikta pirmā iemaksas), cilvēkiem nodoti tika 160. Zemesgrāmatā iereģistrēts nedaudz mazāks skaits – 127 īpašumi.

Šobrīd Bonavai «ražošanā» ir 333 dzīvokļi. Aktuālie projekti – Sermuliņu, Stārķu, Stirnu, Zasulauka ielā. Šogad uzņēmums plāno vēl sākt projektu Maskavas ielā (aiz Krasta ielas Lido) un Dreiliņu ielā (ap 150 dzīvokļiem). 2018.gads izskatās loti labi, teic M. Kļaviņš. Šā gada pirmo četru mēnešu pārdošanas rādītāji ir sasnieguši pagājušā gada pusgadā sasniegto.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Samazinot izmaksas, atkārtoti izsludina konkursu Liepājas cietuma būvniecībai

Db.lv, 08.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Tiesu namu aģentūra (TNA) atkārtoti izsludinājusi atklātu konkursu jaunā Liepājas cietuma pārprojektēšanai, autoruzraudzībai un būvniecībai, kas paredz būvniecības apjomu samazinājumu salīdzinājumā ar sākotnējo būvprojektu, informē TNA.

Liepājas cietums būs pirmā ieslodzījuma vieta, kas no jauna tiks uzbūvēta Latvijā pēc neatkarības atgūšanas, un to iecerēts pabeigt līdz 2023. gada 31. martam.

Valdība 2017. gada 8. septembra sēdē nolēma atlikt Liepājas cietuma būvniecības procesu līdz 2020. gadam. Lai samazinātu būvizmaksas, TNA kā konkursa organizētājs sadarbībā ar Ieslodzījumu vietu pārvaldi vienojās par izmaiņām būvprojektā, kuras iespējams veikt, saglabājot ēkas funkcionalitātes, drošības un ekspluatācijas efektivitātes prasības.

Santa Sausiņa, TNA valdes locekle: «Ceram, ka Liepājas cietuma projekta apjomu pārskatīšana un design&build metodes izmantošana, apvienojot vienā iepirkumā projektēšanu, autoruzraudzību un būvniecību, ļaus izvairīties no iespējamām papildu izmaksām būvdarbu veikšanas laikā, gan arī nodrošināt kvalitatīvu būvdarbu izpildi, prasot no uzvarētāja pilnu atbildību par projekta būvniecības realizēšanu.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc renovācijas un paplašināšanas darbiem ekspluatācijā ir nodots vēsturisks dzīvokļu nams Rīgas centrā - Aristida Briāna un Šarlotes ielas krustojumā.

Ēka A. Briāna ielā 4 ir būvēta 1880. gadā kā trīsstāvu īres nams pēc inženiera, arhitekta Otto Dīces izstrādātā projekta. 2017. gadā tika sākta nama renovācija, un tas ir ieguvis arī lielāku apjomu. Kādreizējais trīs stāvu nams tagad ir piecu stāvu ēka, kurai tika piebūvēti divi stāvi ar lieliem vitrīnu logiem un tajos izveidoti divu līmeņu dzīvokļi. Gandrīz visos dzīvokļos griestu augstums pārsniedz 3 metrus. Renovācijas gaitā fasādē tika izvietoti pēc saglabātajām vēsturiskām liecībām veidotie koka logi, abās kāpņu telpās jaunizveidoti metāla kalumi trepju margās, bet dažos dzīvokļos fragmentāli atstātas atsauces uz nama vēsturiskajām liecībām - ķieģeļu sienām iekštelpu apdarē. Rekonstrukcijas gaitā namā ierīkoti arī jauni inženiertīkli, kā arī izbūvēti divi beztrokšņa lifti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Gaida uz banku finansējumu

Māris Ķirsons, 11.02.2020

Dalies ar šo rakstu

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Nekustamo īpašumu segmentā krīzes ugunsgrēkam nav tādas "degvielas", kāda bija pirms 2008. gada recesijas. Vienīgais, kas var notikt, ir cenu pieauguma sabremzēšanās vai, sliktākajā gadījumā, minimāla lejupslīde.

Tādu ainu DB Uzņēmēju kluba biedriem iezīmēja SIA "Arco Real Estate" valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits.

Viņš atzīst, ka banku finansējums nekustamā īpašuma darījumiem ir atslēga visam tirgum.

A. Šmits norāda, ka aizvadītajos 15 gados nekustamo īpašumu tirgū esam piedzīvojuši gan cenu kāpumu, gan arī to strauju kritumu. 2007. gadā otrreizējā tirgū (80% darījumu) piedāvāto sērijveida dzīvokļu m2 Rīgā maksāja vidēji 1620 eiro, savukārt 2020. gadā – vidēji 820 eiro.

Viņš aicina visus, kuri pareģo neizbēgamu, tūlītēju krīzi, pieteikties uz tikšanos un izskaidrot, kur tiek saredzētas krīzes ugunsgrēka degvielas kannas.

A. Šmits atgādina, ka nekustamo īpašumu attīstītāji nereti tiek sunīti par pārāk augstām cenām, kā dēļ jaunās ģimenes nevar iegādāties dzīvokli jaunajos projektos. "Ja pirms dažiem gadiem jauno projektu būvizmaksas bija 900–950 eiro/m2, tad pērn tās bija ap 1100 eiro/m2. Beidzoties reversajam PVN, šīs izmaksas būs vēl augstākas," viņš brīdina.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas attīstītājs Urban Inventors iegādājies 7,3 ha lielu zemesgabalu Daugavas kreisajā pusē un nākamajos gados ir iecerējis vērienīgus rajona attīstības plānus.

Nākamajos gados investors plāno attīstīt vērienīgu daudzfunkcionālu projektu, uzbūvējot biroju, dzīvojamās, mazumtirdzniecības, atpūtas, zinātnes un izglītības telpas līdz 120 000 m2 platībā. Tādējādi šī teritorija kļūs par lielāko attīstības rajonu Rīgā.

“Mūsu jaunais stratēģiskais virziens ir radīt unikālas koncepcijas un produktus, kurus varam veiksmīgi attīstīt starptautiskajos tirgos. Rīgā redzēsim augsto tehnoloģiju pilsētiņas (high tech campus) izveidi, tās koncepciju gatavojam, piesaistot starptautiskus konsultantus, kuriem ir milzīga pieredze šādu kompleksu veidošanā. Tā kā pašlaik tiek izstrādāta koncepcija, nevaram atklāt pārāk daudz detaļu, bet tajā tiks iekļauta darba un dzīvojamās zonas sintēze ar sarežģītu ekosistēmu. Jaunā rajona izveide sekmēs Latvijas ekonomiku, jo pilsētiņa būs īpaši pievilcīga vieta, kur apmesties gan pašmāju, gan starptautiskiem augsto tehnoloģiju uzņēmumiem, izglītības iestādēm un zinātnes laboratorijām,” saka SBA grupas uzņēmuma Urban Inventors valdes priekšsēdētājs Liongins Šepetis (Lionginas Šepetys).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada otrajā ceturksnī mājokļu pieejamības indeksa vērtība uzlabojās visās Baltijas galvaspilsētās. Taču šoreiz, īpaši, ja domājam par mājsaimniecību iespējām atļauties jaunuzceltos dzīvokļus, indekss rāda mānīgi iepriecinošu ainu, liecina Swedbank Baltijas Mājokļu pieejamības indekss (MPI).

No mājsaimniecību ienākumu viedokļa, pandēmijas radīto strukturālo pārmaiņu dēļ vidējās darba algas kāpums visdrīzāk ir zināmā mērā pārvērtēts. Savukārt mājokļu cenu ziņā pēdējā laikā novērots pieaugums tieši jaunuzceltu dzīvokļu rezervāciju cenās, kas statistikas datos parādīsies tikai ar novēlošanos. Līdz ar to vismaz jaunuzcelta dzīvokļa kārotājiem sapnis par mājokli visdrīzāk augošo cenu dēļ tuvākajā laikā kļūs mazāk pieejams.

MPI atspoguļo mājsaimniecību iespējas atļauties iegādāties dzīvokli ar hipotekārā kredīta palīdzību. Ņemot vērā aktuālākās procentu likmes, un mājokļu cenas, tiek aprēķināti parādsaistībām novirzītie ikmēneša maksājumi un tie pretstatīti vidējās neto algas attīstībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pirmajā ceturksnī salīdzināmajās cenās, pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem datiem, pieaudzis par 6,7%, salīdzinot ar 2021.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālajā statistikas pārvaldes dati.

Savukārt, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem, Latvijas IKP 2022.gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 2021.gada attiecīgo periodu, palielinājies par 6,4%.

Vienlaikus šogad pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni - 2021.gada ceturto ceturksni - Latvijas IKP salīdzināmajās cenās, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem, audzis par 3,6%.

2022.gada pirmajā ceturksnī Latvijas IKP faktiskajās cenās bija 8,136 miljardi eiro.

Šogad pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu lauksaimniecības nozarē bija kāpums par 5,3%, tostarp augkopībā pieaugums bija par 11%, bet lopkopībā - par 2,3%. Zivsaimniecībā pieaugums šogad pirmajā ceturksnī bija 3,6% apmērā, savukārt mežsaimniecībā un mežizstrādē bija samazinājums par 7,9%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz Eiropas Centrālās bankas (ECB) 8. septembra lēmumu – paaugstināt procentu likmes par 75 bāzes punktiem –, 21,5% augsto inflāciju augustā un iedzīvotāju pirktspējas straujo kritumu, vēl aizvien puse Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka pirkt dzīvokli ir izdevīgāk nekā īrēt.

ECB lēmuma iespējamās sekas, tostarp recesija jau līdz šī gada beigām, jūtami ietekmēs nekustamo īpašumu tirgus attīstību.

Nekustamā īpašuma tirgu kopumā ietekmēs ne tik daudz ECB bāzes likmju paaugstināšana, kā joprojām nenoteiktība būvniecības izmaksās. Attīstītājiem ir grūti prognozēt pašlaik būvniecības stadijā esošo objektu būvizmaksas, kādas tās būs, projektu nododot ekspluatācijā, Dienas Biznesam pauž CBRE Baltics Vērtēšanas un konsultāciju nodaļas vadītājs Roberts Ardavs. Šāda situācija apgrūtina būvniecības gala produkta cenas noteikšanu un pašlaik veido ievērojami lielāku prognozēto sadārdzinājumu, ja salīdzinām ar ECB bāzes likmju paaugstināšanas ietekmē pieaugošajiem kredīta maksājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Video

VIDEO: Bez valsts mehānismiem koksnes izmantošana būvniecībā būs fragmentāra

Māris Ķirsons, 03.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koksnes izmantošanu būvniecībā Latvijā bremzē vēsturiski stereotipi, normatīvie akti un valstisku stimulu trūkums sava resursa pilnvērtīgākai izmantošanai pašu zemē.

Tādu ainu rāda Dienas Biznesa sadarbībā ar Latvijas meža un saistīto nozaru portālu Zemeunvalsts.lv rīkotā diskusija par koka izmantošanu būvniecībā Latvijā un ārzemēs. Latvijā ir publiskās ēkas, ražotnes, noliktavas, infrastruktūras celtnes, kuras būvētas no koka, taču tādu ir salīdzinoši maz, labāka situācija ir ar privātmājām.

Ražojam, bet patērē ārzemnieki

“Latvijā ražo koka mājas, bet tās pārdod ārzemēs, praktiski visā pasaulē, jo grūti iedomāties kādu vietu, kur nebūtu Latvijā izgatavoto māju,” skaidro biedrības Zaļās mājas izpilddirektors Kristaps Ceplis. Latvijā ir uzņēmumi, kuri spēj saražot, Latvijā ir resursi (koksne), no kā saražot, bet produkcija nonāk ārzemēs. “Latvijā nav nekādu motivējošu rīku, lai būvētu koka ēkas, un ir liela vēsturiska stereotipu ietekme attiecībā par koka ēku ugunsdrošību. Cilvēkiem ir stereotips, ka koks pūst, vērpjas, deg, bet, ja izmantosim betonu un minerālus, visas problēmas būs atrisinātas, neiedziļinoties tajās blaknēs, kas mēdz būt visa veida būvēs,” skaidro koka ēku būvniecības uzņēmuma vadītājs Krists Slokenbergs. Viņš norāda, ka ne no valsts, ne arī pašvaldību puses nav neviena instrumenta, kas stimulētu būvēt ēkas no koka. “Labā ziņa, ka koka būvju skaits Latvijā tomēr pieaug, jo mīti par koku pirms gadiem desmit bija daudz ietekmīgāki, vienlaikus pieauguma temps ir pārāk lēns,” tā K. Slokenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piešķir naudu Liepājas koncertzāles projekta korekcijai

Vēsma Lēvalde, 03.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas domes finanšu komiteja atbalstījusi 30,65 tūkstošu latu piešķiršanu daļējai Liepājas daudzfunkcionālā centra «Lielais dzintars» tehniskā projekta apmaksai.

2010.gada 18.februārī tika pieņemts domes lēmums, kas paredzēja veikt grozījumus sākotnējā koncertzāles projektā, lai samazinātu objekta būvizmaksas. Atklātā konkursā par tehniskā projekta izstrādi uzvarēja SIA Būvkonsultants, kas solītja tehnisko projektu izstrādāt par 52,966 tūkstošiem latu, ieskaitot PVN. Saskaņā ar plānoto naudas plūsmu 2010.gadā tehniskai projekta vadībai nepieciešams Ls 40,25 tūkstoši latu, 2011.gadā –1271 tūkst. Ls. Šā gada budžetā paredzēts piešķirt 30,65 tūkstošus latu no projektu priekšfinansējumam un līdzfinansējumam paredzētajiem līdzekļiem budžetā, pārējo finansējumu plānots paredzēt 2011.gada budžetā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas dārzeņu ražotāju biznesu bremzē pieaugošais pelēkais sektors, par Latvijas preci uzdodot dārzeņus no citām valstīm

Daļa ražotāju uzskata, ka pelēkā sektorā apjomi pārsnieguši jau vairāk nekā pusi no tirgus.

«Kāpēc mums ir jāuztur cilvēki, jātērē resursi, jātaisa izsekojamība, jāmarķē, jātaisa analīzes utt. Process ir ļoti garš – tas prasa laiku, naudu, bet galu galā viss nonāk lielā kaudzē ar uzrakstu Latvija,» neizpratnē Ezerkauliņu dibinātājs, SIA Daugavkrasts un citu dārzeņu ražotāju valdes priekšsēdētājs Kaspars Brunovskis.

Intervija 8,9

Aizkraukles banka gatavojas atkal pelnīt

Aizkraukles banka palielinājusi pamatkapitālu, piesaistot jaunus akcionārus, kuru vidū ir bankas vadība, darbinieki un klienti, tā bankas līdzīpašnieks Ernests Bernis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Latvijā būvniecības kompāniju apdrošinātājus piesardzīgus dara ēnu ekonomika

Gunta Kursiša, 06.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā būvniecības nozare un tās apakšnozares šogad turpinās «snauduļot», jo samazinās Eiropas līdzfinansējums būvprojektiem, tāpat arī nav būtiski audzis vietējais pieprasījums, uzskata starptautiskie darījumu risku apdrošinātāji Coface. Eksperti norāda, ka šajā sektorā arī maksājumu disciplīna Lietuvā un Igaunijā ir labāka nekā Latvijā, un apdrošinātāji ir piesardzīgi Latvijas būvkompāniju apdrošināšanā, Latvijas negatīvās iepiekšējo gadu pieredzes un ēnu ekonomikas dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Jūrnieka ligzda caur vētrām izvadīta

Vēsma Lēvalde, 18.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laugaļu ģimenes izveidotais zīmols Jūrnieka ligzda, pirmkārt, saistās ar Kurzemes jūrmalā izveidoto viesmīlības kompleksu.

Netālu no Liepājas dienvidu gala – Pērkonē – izvietotā trīszvaigžņu viesnīca, kas orientēta uz ģimenēm ar bērniem, iegājusi apritē un plāno paplašināt darbību. Jau trešo gadu Jūrnieka ligzda apsaimnieko arī kafejnīcu Liepājā, Valsts policijas ēkā. Ātrās apkalpošanas ēstuve kļuvusi iecienīta pusdienu vieta gan policistiem, gan Liepājas centra tuvumā esošo biroju un iestāžu darbiniekiem. Nākotnes plānos ietilpst doma par zivju restorānu Liepājas promenādes spīķeros.

Zīmols Jūrnieka ligzda tika izveidots 2006.gadā, pabeidzot ap 1880.gadu uzbūvētās cara laika administratīvās ēkas rekonstrukciju par trīszvaigžņu viesnīcu. Vēlāk viesnīcu ar ziemas dārzu un vairākām zālēm papildināja vasaras kotedžas, pirtis, lapenes un nojumes, sporta laukumi un – visbeidzot – kūpinātava, vienmēr dizainā iekļaujot zvejniecības tēmu. Strauji augošo biznesu panāca tikpat vareni augošās būvizmaksas, pēc tam sekoja Latvijas ekonomikas straujais kritums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Kas tev jāzina

Kas Tev jāzina 2. jūnijā

Dienas Bizness, 02.06.2014

Pasaulē.

Ieguldot 234 miljonus, sāk kursēt pasaulē augstākais gaisa tramvajs

Latīņamerikā, starp Bolīvijas galvaspilsētu Lapasu (La Paz) un blakus esošo pilsētu Elalto (El Alto), atklāts pasaulē augstākais gaisa tramvajs, vēsta Euronews. Lasīt tālāk...

Foto: REUTERS/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē plāno pabeigt otrās kārtas rekonstrukcijas un restaurācijas darbus. Kāzu kleitu biznesā dominē mežģīnes un klasika. Latvijas ceļu būvizmaksas samazinās; bažas par to kvalitāti - pieaug.

Čečenu līderis apgalvo, ka 74 tūkstoši čečenu ir gatavi «ieviest kārtību Ukrainā».

Laikrakstā Dienas Bizness šodien lasiet - SIA BranchTrack izstrādājis e–apmācību rīku klientu apkalpošanas prasmju uzlabošanai; vairāk salabotu Latvijas ceļu kilometru rodas uz izmaksu samazinšānas rēķina; Rīgas ostā ir vairāki Ahilleja papēži.

Šīs un citas šodien aktuālākās un svarīgākās ziņas skatiet galerijā augstāk!

Komentāri

Pievienot komentāru