Jaunākais izdevums

Naktī no 23. uz 24.jūliju Rīgas Pašvaldības policija (RPP) aizvākusi «telšu pilsētiņu», kas jau vairākus mēnešus atradās iepretim Ministru kabineta ēkai.

Policijas operācijas laikā «telšu pilsētiņā» bija viens pastāvīgs iemītnieks - bezdarbnieks un invalīds Juris Lapšinskis. Patlaban nekas vairs neliecina, ka šajā vietā 236 dienas tika rīkota protesta akcija un bija izvietotas teltis, plakāti, ugunskuri utt., pārliecinājās aģentūra LETA.

Līdz šim «telšu pilsētiņā» pa nakti uzturējās tikai Lapšinskis, jo viņam joprojām nav izdevies atrast ne darbu, ne arī dzīvesvietu. Dienā tur uzturējās arī divi viņa domubiedri Grigorijs Fedjkins un Aleksandrs Tihonovs, kuri ir formulējuši astoņas prasības un priekšlikumus valdībai valsts ekonomiskās un sociālās situācijas uzlabošanai.

Protesta akcijas dalībnieki ir sašutuši par policijas rīcību. Fedjkins aģentūrai LETA pastāstīja, ka naktī uz 24.jūliju ap plkst.2 pie Lapšinska, kurš tajā laikā ieturējis maltīti, piebraukusi RPP ekipāža.

«Policisti noformēja protokolu, nedzērušo protesta akcijas dalībnieku ievietoja automašīnā, neatļaujot pat paņemt savas mantas, un aizveda viņu uz iecirkni Maskavas ielā, kur noturēja līdz rītam,» notikumus apraksta Fedjkins.

Šajā laikā cita RPP brigāde aizvākusi mantas no protesta akcijas vietas. Kad 24.jūlija rītā Lapšinski atbrīvoja, «telšu pilsētiņas» vairs nebija.

Tomēr protestētāji nedomā padoties un Fedjkins aicina ikvienu rīdzinieku un pilsētas viesi, kuriem nav vienaldzīga demokrātija, atnākt pirmdien, 26.jūlijā, pie valdības ēkas un paust savu neapmierinātību.

«Kungi un dāmas, rīdzinieki un viesi. Atnākot jūs parādīsiet, ka jums ir balsstiesības, ka jums ir tiesības paust savas prasības. Cik ilgi mēs klusēsim, kamēr valsts parāda vienaldzību pret tautas likteni?» jautā Fedjkins.

Šodien aģentūrai LETA neizdevās iegūt Rīgas izpilddirektora Jura Radzeviča (LPP/LC) viedokli par RPP rīcību.

Arī RPP sabiedrisko attiecību darbinieki nekādus komentārus par notikušo līdz pirmdienai nesniegs. Savukārt RPP Centra rajona pārvaldes priekšnieks Jānis Znotiņš Latvijas Radio skaidroja, ka nevar vienkārši dzīvot teltī Rīgas centrā - to neparedz Rīgas pilsētas saistošie noteikumi.

Protesta akcijas dalībniekam noformēts administratīvo pārkāpumu protokols, bet viņa mantas aprakstītas un novietotas policijas telpās.

Latvijas Faktu direktors Aigars Freimanis notikušo vērtē kā likumsakarību. Pēc viņa teiktā Latvijas Radio, situācija ap «telšu pilsētiņu» bija vairāk mediju radīta ziņa, nevis patiess notikums, un protesta akcijas uzsācējs Gints Gaiķēns bija vienīgais, kuram izdevās saprotami formulēt savas prasības un beigās arī iegūt darbu. Savukārt daudzus gadus cietumā pavadījušu cilvēku neapmierinātību, ka viņiem netiek piešķirts dzīvoklis, nevar vērtēt kā pamatotu.

«Gandrīz vai likumsakarīgi,» policijas rīcību raksturoja sociologs, norādot, ka pie valdības ēkas bija «neskaidru mērķu vadīta apmetne, nekas vairāk».

Kā ziņots, protesta akciju iepretim Ministru kabineta ēkai pērn 30.novembrī sāka Gaiķēns. Viņš pauda neapmierinātību ar valstī notiekošo un prasīja valdību steidzami risināt bezdarba problēmas. Vēlāk Gaiķēnam pakāpeniski pievienojās citi protestētāji, uz trotuāra Brīvības bulvārī izveidojot «telšu pilsētiņu».

Gaiķēns ieguva darbu Rīgas brīvostā pēc tam, kad mēģināja ar pacēlāju pacelties pie Rīgas vicemēra Aināra Šlesera (LPP/LC) logiem ar prasību piešķirt vienu no pirms vēlēšanām solītajām 50 000 darbavietām.

Vēl janvārī alejā nakšņoja ap 20 protestētāju, ik vakaru pie viņiem uz diskusijām ieradās pārdesmit cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No telšu pilsētiņas iemītnieku un viņu atbalstītāju pārbagātības, kas saimniekoja šajā ziemā, vairs nav atlicis gandrīz nekā. Vēl redzamas malkas pagales, kurināmie katli, slotas un lāpstas, taču teltis ir pamestas, plakāti novākti un bijušais telšu pilsētiņas līderis Gints Gaiķēns, kurš tagad ticis pie darba Rīgas ostā, atzīst, ka jāliek punkts, vēsta laikraksts Diena.

Viņš vairs neredzot jēgas telšu pilsētiņas pastāvēšanai. «Pēdējo reizi tur biju pirms nedēļas un konstatēju, ka cilvēki, iestājoties siltajam laikam, telšu pilsētiņu pamet. Acīmredzot mums jāmeklē citas protesta formas,» atzīst G. Gaiķēns.

Trešdien telšu pilsētiņā Diena sastapa vairs tikai trīs cilvēkus - pensionāru Jāni Stelpu, 56 gadus veco bezdarbnieku Genādiju Golubevu un kādu kundzi gados - Jūliju, kuri draudzīgi apsprieda jaunākos notikumus. Visi arī atzina, ka pulcējas te tikai dienā, bet nakšņo mājās.

Kā pēdējais «mohikānis», kurš nakšņo pilsētā un sargā visu mantas, esot kāds teoloģijas students, Sporta muzeja darbinieks Jānis Briedis, kurš pilsētiņā mīt jau četrus mēnešus. Viņu Diena nesastapa, taču G. Gaiķēns norāda, ka arī ar šo pēdējo iemītnieku panākta vienošanās par pilsētiņas novākšanu. Konkrēts datums gan nav zināms, un viņam tas arī vairs nerūp.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas (LBLA) ikgadējās kopsapulces ietvaros norisinājās LBLA valdes un valdes priekšsēdētāja vēlēšanas.

Uz nākamo termiņu nekandidēja līdzšinējais LBLA priekšstāvis Gustavs Norkārklis, kurš valdes priekšsēdētāja pienākumus pildīja kopš 2009.gada, bet turpmāk darbosies LBLA padomē kopā ar dažādu bioloģiskās lauksaimniecības apakšnozaru līderiem un reģionālajiem pārstāvjiem.

Savukārt LBLA valdē ievēlēti: Valmieras novada bioloģiskās saimniecības Gaiķēni saimnieks Mārtiņš Gaiķēns, Eiropas Bioloģiskās pārtikas pārstrādes un tirdzniecības organizācijas OPTA valdes loceklis un SIA Aloja-Starkelsen izpilddirektors Jānis Garančs, bioloģiskais sēklkopis no Valmieras novada Uģis Vītiņš, kā arī biedrības Greenfest valdes locekle un Cēsu novada pašvaldības Bezatkritumu kopienas vadītāja un aktivitāšu koordinatore Lāsma Ozola.

Komentāri

Pievienot komentāru