Pasaulē

Qantas atkal problēmas ar Rolls-Royce dzinējiem

Ritvars Bīders, 20.05.2011

Jaunākais izdevums

Austrālijas aviokompānijai Qantas kārtējo reizi radušās problēmas ar lidmašīnu dzinējiem. Šoreiz lidsabiedrībai nācies izslēgt vienu no lidmašīnas Boeing 747 dzinējiem, kurus ražo Rolls-Royce, un atgriezties Bangkokas lidostā, vēsta BBC.

Qantas lidmašīnā, kas devās no Bangkokas uz Londonu, tobrīd atradās 308 pasažieri.

Pirms dzinēja izslēgšanas Qantas piloti bija novērojuši vibrācijas un augstu temperatūru vienā no četriem lidmašīnas dzinējiem.

Šajā incidentā lidmašīna bez starpgadījumiem piezemējās atpakaļ Bangkokas lidostā. Neviens cilvēks necieta.

Agrāk šonedēļ lidsabiedrības Cathay Pacific lidmašīna veica ārkārtas nosēšanos Singapūrā pēc tam, kad viens no lidmašīnas dzinējiem, ko arī ražojusi kompānija Rolls-Royce, sācis dzirksteļot.

Jau vēstīts, ka pērn pamatīgi tika iedragāta Rolls-Royce reputācija pēc tam, kad dzinēja defekta dēļ lidsabiedrības Qantas milzis Airbus A380 bija spiests veikt ārkārtas nosēšanos.

Austrālijas Transporta drošības birojs toreiz secināja, ka pie vainas ir ražošanas procesā radies defekts vienā no degvielas sūkņiem, kas veicināja eļļas noplūdi, kam sekoja dzinēja aizsvilšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas lidsabiedrība Qantas Airways veidos divas jaunas aviokompānijas, pasūtījusi Airbus ražotus lidaparātus deviņu miljardu ASV dolāru vērtībā, kā arī atlaidīs tūkstoti darbinieku, tādējādi izmisīgi cenšoties saglābt savu zaudējumus nesošo starptautisko uzņēmējdarbību, vēsta Reuters.

Qantas ir izlēmusi dibināt jaunu Āzijas lidsabiedrību, kā arī zemo cenu aviokompāniju Japānā, kura tiks veidota sadarbībā ar Japan Airlines un Mitsubishi Corp.

Jaunās aviokompānijas izmantos Airbus A320 lidmašīnas. Kopumā Qantas plāno iegādāties aptuveni 110 šādu lidmašīnu un kopējā darījuma summa tiek lēsta vairāk nekā 9,4 miljardu dolāru apmērā.

Tāpat Qantas plāno slēgt arī atsevišķus maršrutus. «Jau tagad 82 no 100 cilvēkiem, kas lido ārā no Austrālijas, izvēlas kādu citu aviosabiedrību,» uzsver Qantas izpilddirektors Alens Džoiss. «Ja mēs neko nedarīsim – tas garantētu Qantas pastāvēšanas beigas. Tā būtu traģēdija,» viņš piebilda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Rolls – Royce maksās Qantas kompensāciju 95 miljonu apmērā

Jānis Rancāns, 22.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas aviosabiedrība Qantas ir vienojusies par izlīgumu ar britu kompāniju Rolls-Royce, kuras ražotais dzinējs pērn uzsprāga, liekot pārtraukt lidojumus ar Qantas rīcībā esošajām Airbus A380, vēsta BBC.

Rolls – Royce Austrālijas aviosabiedrībai izmaksās 95 miljonus Austrālijas dolāru (100 miljoni USD). Kompensācija ir palīdzējusi palielināt Qantas peļņu pirms nodokļu nomaksas līdz 550 miljoniem Austrālijas dolāru.

Aizvadītā gada novembrī Qantas A380 lidmašīnai īsi pēc pacelšanās no Singapūras uzsprāga Rolls – Royce ražotais dzinējs, pēc tam lidsabiedrība bija spiesta uz laiku pārtraukt lidojumus ar šīs sērijas lidaparātiem.

Pēdējā laika dabas kataklizmas (zemestrīce Jaunzēlandē, plūdi un pelnu mākonis no Čīles vulkāna izvirduma) ir likušas kompānijai atcelt vairākus lidojumus, kas Qantas radījis ievērojamus zaudējumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Japānas katastrofa samazina lidsabiedrības ienākumus un liek pārtraukt lidojumus

Jānis Rancāns, 30.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānā, Jaunzēlandē un Austrālijā notikušo dabas katastrofu dēļ Austrālijas aviosabiedrība Qantas Airways sagaida būtisku ienākumu samazināšanos, vēsta BBC. Qantas Airways pārtrauks vairākus lidojumus vai samazinās to apjomus, galvenokārt maršrutos no Austrālijas uz Japānu un Jaunzēlandi.

Pieprasījums pēc ceļošanas uz Japānu ir krities kopš 11. marta zemestrīces Japānā. «Nekad nav bijis tāda laika, kad pasaule saskartos ar tik daudzām kataklizmām, kuras ir spēcīgi ietekmējušas Qantas grupas finanses,» skaidroja Alans Džoiss (Alan Joyce), Qantas galvenais izpilddirektors. Dabas katastrofas Qantas Airways izmaksās 140 miljonus ASV dolāru.

Papildus dabas katastrofām aviosabiedrības visā pasaulē cieš arī no pieaugošās naftas cenas, ko ietekmē nemieri un karadarbība Lībijā, kā arī citās Tuvo austrumu valstīs. «Pamatīgs pasaules naftas cenu pieaugums ir visnopietnākais izaicinājums, ar ko kopš globālās finanšu krīzes saskaras Qantas,» stāstīja aviosabiedrības izpilddirektors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

CNBC publicējis pasaulē labāko starptautisko aviokompāniju sarakstu, kura godpilnajā pirmajā vietā ierindota Qatar Airways.

Tās gaisa kuģu parkā ietilpst 97 lidmašīnas, un mītnes vieta ir Katara. 1994.gadā dibinātajai aviokompānijai esot viens viens no visjaunākajiem gaisa kuģu parkiem pasaulē - vidējais lidmašīnas vecums ir četri gadi. Qatar Airways ir viena no visstraujāk augošajām aviokompānijām pasaulē ar vairāk nekā 100 starptautiskiem galamērķiem sešos kontinentos.

2. vietā - Singapore Airlines.

Tās gaisa kuģu parkā ietilpst 112 lidmašīnas, un mītnes vieta ir Singapūra.

Aviokompānija dibināta 1972.gadā. Tā bija pirmā aviokompānija, kas 1970.gadā ekonomiskajā klasē piedāvāja bezmaksas maltītes un dzērienus. 2008.gadā pārvadātājs kļuva par pirmo, kas izmantoja Airbus A380. Tā ir pasaulē otra lielākā aviokompānija pēc tirgus kapitalizācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody's samazina Qantas Airways kredītreitingu līdz investīcijām nepiemērotam līmenim

LETA--AFP, 09.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody's ceturtdien samazināja Austrālijas lidsabiedrības Qantas Airways kredītreitingu līdz investīcijām nepiemērotam līmenim, šādu rīcību skaidrojot ar kompānijas lēmumu likvidēt darba vietas un tās brīdinājumu par plānotajiem zaudējumiem.

Aģentūra aviokompānijas kredītreitingu samazināja no Baa3 uz Ba2.

Tādējādi Qantas Airways kredītreitings pazemināts līdz investīcijām nepiemērotam līmenim, palielinot uzņēmuma finansējuma izmaksas un ierobežojot piekļuvi investoriem, kuri neiegulda savu naudu zemu novērtētās kompānijās.

Qantas Airways decembrī paziņoja par plāniem likvidēt 1000 darba vietu un prognozēja, ka biznesa gada pirmajos sešos mēnešos tiks ciesti ievērojami zaudējumi.

Aviokompānijas vadītājs Alans Džoiss iepriekš norādīja, ka tirgus stāvoklis ir ievērojami pasliktinājies un uzņēmums saskaras ar ārkārtējiem apstākļiem, tostarp rekordlielām degvielas izmaksām, Austrālijas dolāra vērtības pieaugumu un sīvu konkurenci, ko izrāda subsidētie konkurenti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas nacionālā aviokompānija "Qantas Airways" otrdien paziņoja, ka apturēs lidojumus ar vairumu savu lidmašīnu "Airbus A380" un aviosabiedrības vadītājs atteiksies no algas, šādi uzņēmumam reaģējot uz koronavīrusa epidēmijas izraisīto pieprasījuma kritumu.

"Qantas Airways" un tās zemo cenu struktūrvienība "Jetstar" nākamajos sešos mēnešos samazinās starptautisko lidojumu skaitu par gandrīz 25%, un tas visbūtiskāk ietekmēs maršrutus uz Āziju un ASV.

Aviokompānija norāda, ka apturēs lidojumus ar astoņām no tās desmit šobrīd izmantotajām pasaulē lielākajām pasažieru lidmašīnām "Airbus A380", tās aizstājot ar mazākiem gaisakuģiem.

Tikmēr "Qantas Airways" izpilddirektors Alans Džoiss, kurš ir Austrālijas vislabāk apmaksātais uzņēmuma vadītājs, atteiksies no savas algas atlikušajā finanšu gadā. Pagājušajā finanšu gadā, kas noslēdzās 2019.gada jūnijā, Džoiss saņēma 24 miljonus Austrālijas dolāru (13,8 miljonus eiro).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Qantas prasīs starptautisko reisu pasažieriem vakcinēties pret Covid-19

LETA--AFP, 24.11.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas aviosabiedrība "Qantas" prasīs, lai tās starptautisko reisu pasažieri būtu vakcinēti pret Covid-19, pirmdienas vakarā paziņoja kompānijas vadītājs Alans Džoiss.

Džoiss sacīja, ka "Qantas" ieviesīs šādu noteikumu, tikko kāda Covid-19 vakcīna kļūs pieejama sabiedrībai.

"Mēs paredzam mainīt mūsu noteikumus un nosacījumus, lai pateiktu starptautiskajiem ceļotājiem, ka mēs lūgsim cilvēkus vakcinēties, pirms viņi varēs iekāpt lidmašīnā," sacīja "Qantas" vadītājs.

"Vai tas būs vajadzīgs iekšzemes reisos - mums būs jānoskaidro, kas notiks ar Covid-19 [aviācijas] tirgū; bet mēs noteikti uzskatām, ka tas ir nepieciešams starptautiskajiem viesiem, kas dodas [uz Austrāliju], un cilvēkiem, kas atstāj šo valsti."

Džoiss prognozēja, ka šāds noteikums kļūs par standarta praksi aviokompānijām visā pasaulē, kur valdības un aviosabiedrības pašlaik apsver elektronisku vakcinācijas pasu ieviešanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Airbus un Qantas noslēdz lielāko darījumu Austrālijas aviācijas vēsturē

Jānis Rancāns, 06.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas lidmašīnu ražotājs Airbus noslēdzis līgumu ar Austrālijas nacionālo lidsabiedrību Qantas par 110 Airbus lidmašīnu piegādi.

Šis darījums ir lielākais, kāds jebkad noslēgts Austrālijas aviācijas vēsturē, vēsta AFP. Darījuma vērtība tiek lēsta 9,5 miljardu ASV dolāru apmērā.

«Qantas noslēgtais līgums par 78 A320neo un 32 A320s piegādi ir lielākais pasūtījums Austrālijas aviācijas vēsturē lidmašīnu vienību ziņā,» norāda Airbus.

Austrālijas lidsabiedrība cer, ka jaunais darījums ļaus tai īstenot plānus par darbības paplašināšanu Āzijā.

Db.lv jau vēstīja, ka Qantas Airways veidos divas jaunas aviokompānijas, pasūtījusi Airbus ražotus lidaparātus deviņu miljardu ASV dolāru vērtībā, kā arī atlaidīs tūkstoti darbinieku, tādējādi izmisīgi cenšoties saglābt savu zaudējumus nesošo starptautisko uzņēmējdarbību

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Qantas Airways Ltd. dienu nav izmantojusi vienu no savām lidmašīnām, jo tās uzglabāšanas nodalījumā atrasti pieci žurkulēni, atsaucoties uz Austrālijas aviokompānijas ceturtdien sniegto informāciju, vēsta The Wall Street Journal. Pati aviokompānija to nodēvējusi par neparastu notikumu.

Žurkas atradusi salona apkalpe pirms vēl pasažieri sākuši kāpt lidmašīnā.

Lidmašīna - Boeing Co. 767, kam bija jādodas no Sidnejas līdz Brisbani, tikusi pārbaudīta un vēlāk atsākusi lidojumus. Žurkas neesot nodarījušas nekādus bojājumus.

Aviokompānijas pārstāve stāstījusi, ka nekas tāds agrāk nav atgadījies.

Jāatgādina, ka aviokompānija pēdējā laikā iesaistīta vairākos incidentos.

Pagājušā gada 4.novembrī aviokompānija «nosēdināja» visu savu floti ar divstāvīgajām lidmašīnām Airbus A380, jo viena no lidmašīnām ar vairāk nekā 400 pasažieriem uz klāja bija spiesta veikt avārijas nosēšanos. Cēlonis bija problēmas ar dzinēju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Qantas komerciālos lidojumos atsāks izmantot A380

Ritvars Bīders, 24.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien, 27. novembrī, aviokompānija Qantas atsāks savos komerciālajos lidojumos izmantot Airbus ražotos gigantus A380, kas uz laiku netika izmantoti lidojumos pēc tam, kad dzinēju problēmu dēļ aviokompānija bija spiesta veikt ārkārtas nosēšanos, ziņo USA Today.

Qantas vadītājs Alans Džoiss (Alan Joyce) norāda, ka divi A380 atsāks lidojumus maršrutā Losandželosa – Sidneja. Šīm abām lidmašīnām dzinēji ir vai nu nomainīti, vai arī salaboti. Veikti arī nepieciešamie šo dzinēju drošības testi. Lai parādītu, ka dzinēji ir profesionāli salaboti pirmajā lidojumā dosies arī pats kompānijas vadītājs A. Džoiss.

Vēlāk paredzēts atsākt A380 lidmašīnu izmantošana arī maršrutā Sidneja – Singapūra – Londona.

Db.lv jau ziņoja, ka aviokompānija Qantas bija «nosēdinājusi» visu savu floti ar divstāvīgajām lidmašīnām Airbus A380 pēc tam, kad viena no lidmašīnām ar vairāk nekā 400 pasažieriem uz klāja bija spiesta veikt avārijas nosēšanos, jo sabojājās viens no lidmašīnas dzinējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas aviokompānija Qantas ceturtdien uzsākusi vienreizēju izmēģinājuma lidojumu, kas ir līdz šim ilgākais pasažieru komerciālais lidojums bez nosēšanās, raksta CNN Travel.

Kopējais lidojuma ilgums sasniedz 19 stundas, veicot 17 800 kilometrus. Izmēģinājuma lidojumā piedalās 50 cilvēki.

Lidmašīna no Londonas Hītrovas lidostas pacēlās plkst.6 pēc vietējā laika.

Šis izmēģinājums ir daļa no Qantas «Project Sunrise», kura mērķis ir līdz 2022.gadam ieviest tiešus reisus Sidneja-Londona un Sidneja-Ņujorka reisus.

Šis ir otrais izmēģinājuma lidojums no trim plānotajiem. Pirmais notika oktobrī, kad tika veikts lidojums no Ņujorkas uz Sidneju. Šis lidojums ilga aptuveni 19 stundas, mērojot 16 000 kilometru.

Londonas maršruts, neskatoties uz to, ka attālums ir tālāks nekā Ņujorkai, būs mērojams ātrāk, pateicoties dominējošajam vēja virzienam un optimizētajam maršrutam, kas šķērso Krievijas, Kazahstānas un Ķīnas gaisa telpas. Lidojumā izmantots Boeing 787-9 Dreamliner. Kaut arī potenciāli lidmašīna var uzņemt 300 pasažieru, šajā lidojumā devās 50 pasažieri, ieskaitot 4 pilotus. Kā norāda Qantas, lidmašīna netika piekrauta, lai gūtu pārliecību, ka ar iepildīto degvielu tā spēs mērot visu maršrutu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Airbus pārbaudīs visas A380, meklējot spārnu plaisas

Lelde Petrāne, 08.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lidmašīnu ražotājam Airbus uzdots pārbaudīt visas A380 lidmašīnas, kas patlaban tiek izmantotas satiksmē, jo spārnu sastāvdaļās atrastas plaisas, ziņo BBC.

Šādu rīkojumu, kas attiecas uz 68 Airbus A380, izdevusi Eiropas Aviācijas drošības aģentūra (EASA).

Tas paplašina iepriekšējo 20 A380 lidmašīnu pārbaudi, ko EASA lika veikt pagājušajā mēnesī.

Savukārt, Airbus ir atkārtojis, ka «droša [A380] lidmašīnu ekspluatācija nav ietekmēta».

Qantas Airways, Austrālijas lielākais pārvadātājs, paziņojis, ka apturējis vienas Airbus A380 pasažieru lidmašīnas lietošanu un šāds lēmums saistīts ar atrastajām plaisām spārnu sastāvdaļās.

Šāds atklājums nāca pēc tam, kad lidmašīna lidojumā no Londonas uz Singapūru pagājušajā mēnesī piedzīvoja smagu turbulenci. Qantas gan norāda, ka plaisas nav saistītas ar turbulenci, bet ražošanas jautājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Qantas Airways līdz 2025.gada beigām plāno sākt pasaulē garāko tiešo lidojumu

LETA--AFP, 02.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas nacionālā aviokompānija "Qantas Airways" pirmdien paziņoja, ka līdz 2025.gada beigām plāno sākt pasaulē garākos komerciālos tiešos lidojumus no Sidnejas uz Londonu, pasažieriem tajos pavadot 19 stundas.

Aviosabiedrība norāda, ka pēc piecu gadu plānošanas tā pasūtījusi 12 lidmašīnas "Airbus A350-1000", lai nodrošinātu tiešos lidojumus uz Londonu, kā arī Ņujorku.

Tiešos reisus no Sidnejas paredzēts sākt līdz 2025.gada beigām, un plānots, ka vēlāk šādi lidojumi tiks veikti arī no Melburnas.

"Jauna veida lidmašīnas nodrošina jaunas iespējas," sacīja "Qantas Airways" vadītājs Alans Džoiss.

Aviokompānijas šobrīd piedāvātais garākais lidojums ir no Pērtas uz Londonu, kurā pasažieriem jāpavada 17 stundas.

Savukārt šobrīd garāko tiešo lidojumu pasaulē nodrošina Singapūras nacionālā aviokompānija "Singapore Airlines" no Singapūras uz Ņujorku, un tā ilgums ir aptuveni 19 stundas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Air Australia trūkst naudas; 4000 pasažieri netiek mājās

Gunta Kursiša, 17.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tūkstošiem pasažieru piektdien vairs nevarēja turpināt ceļu, jo zemo cenu aviokopmpānija Air Australia beidzās nauda un piecas no aviokompānijas lidmašīnām vairs nevarēja turpināt ceļu, vēsta The Guardian.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lidsabiedrība "airBaltic" nākamajos trīs mēnešos turpinās samazināt tās sēdvietu kapacitāti, ņemot vērā pašreizējo koronavīrusa krīzi pasaulē un nepārtrauktās izmaiņas uzņēmuma maršruta tīklā.

Saistībā ar papildu atceltajiem lidojumiem, strādājošo skaits, galvenokārt lidmašīnu apkalpojošais personāls, uz laiku tiks samazināts par līdz pat 250 cilvēkiem. Lidsabiedrība centīsies rast brīvprātīgus risinājumus, pārbaudes laika saīsināšanu, piedāvās bezalgas atvaļinājumus vai arī īstenos darba uzteikšanu.

"airBaltic" darbinieki par šiem plāniem šodien tika informēti darbinieku ārkārtas sanāksmē.

"airBaltic" izpilddirektors Martins Gauss (Martin Gauss) norāda: "Šis ir smags, taču nepieciešams lēmums. Pirmajos divos mēnešos airBaltic bija ļoti pozitīvs gada sākums, taču tagad mūs apdraud ārkārtēji apstākļi. Šobrīd esam spiesti šādi rīkoties, lai spētu pieņemt cilvēkus atpakaļ darbā un atgriezties uz mūsu izaugsmes ceļa, kad situācija uzlabosies. Mēs šo grūto periodu pārcietīsim kopā un saglabāsim ciešu dialogu ar mūsu darbiniekiem."

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Qantas: oglekļa emisiju nodokļa dēļ cietīs pasažieri

Jānis Rancāns, 11.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas lidsabiedrība Qantas ir paziņojusi, ka valsts plānotā nodokļa ieviešana oglekļa emisijām palielinās kompānijas darbības izmaksas par 115 miljoniem Austrālijas dolāru (122 miljoni ASV dolāru). Lielākais finanšu slogs būs «jāizbauda» pasažieriem, jo kompānija pacels biļešu cenas, vēsta BBC.

Iekšzemes lidojumu cenas varētu pieaugt pat par 3,5 Austrālijas dolāriem. «Pateicoties izaicinājumiem pasaules aviācijas industrijā, ar ko saskaras lidsabiedrība, Qantas Group nevarēs absorbēt papildus izmaksas, kuras saistītas ar nodokļu palielinājumiem, un izmaksu slogu pilnībā jutīs klienti,» skaidro Austrālijas lidsabiedrība.

Cita kompānija – Virgin Australia norāda, ka nodoklis palielinās tās izmaksas par 45 miljoniem Austrālijas dolāru. Arī šī lidsabiedrība, lai kompensētu izmaksas, cels biļešu cenas.

Jau rakstīts, ka svētdien Austrālijas valdība nākusi klajā ar plānu, kura ietvaros tiks ieviests nodoklis lielāko piesārņotāju oglekļa emisijām. Paredzams, ka nodoklis skars aptuveni 500 kompānijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Qantas varētu celt prasību tiesā pret Rolls-Royce

Lelde Petrāne, 02.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Qantas Airway iesniegusi prasības pieteikumu Austrālijas tiesā, lai nodrošinātu, ka tā var veikt tiesiskas darbības pret dzinēju ražotāju Rolls-Royce, ja komerciāls izlīgums nebūs iespējams, atsaucoties uz aviokompānijas sniegto informāciju, ziņo Reuters.

Kā vēstīts, lidmašīna Airbus A380 ar 466 cilvēkiem uz klāja veica avārijas nosēšanos Singapūrā 4. novembrī, jo viens no tās Rolls-Royce dzinējiem daļēji izjuka lidojuma vidū.

Qantas informējusi, ka tā ir uzsākusi sarunas ar Rolls-Royce par dažādiem jautājumiem. Viens no tiem ir 4.novembra incidenta ietekme uz finansēm un darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pitons dodas ceļojumā uz Qantas lidmašīnas spārna

Jānis Rancāns, 11.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas lidsabiedrības Qantas lidmašīnas, kas devās no Kairnsas Ziemeļaustrālijā uz Papua Jaungvinejas galvaspilsētu Portmorsbiju, pasažieri kļuvuši par lieciniekiem dīvainam notikumam.

Lidojuma laikā, īsi pēc lidmašīnas pacelšanās, uz lidaparāta spārna izlīda liels krūmu pitons, kurš tur pavadīja visu lidojumu, cīnoties ar spēcīgo pretvēju. Trīs metrus garais pitons uz spārna atradies arī pēc tam, kad lidmašīna nolaidusies, bet tomēr nav pārcietis lidojumu, pavēstīja Qantas pārstāvji. Lidsabiedrība norāda, ka lidojuma laikā pretvējš sasniedzis 400 kilometrus stundā lielu ātrumu.

Lidojuma laikā citi starpgadījumi neesot izcēlušies – pasažieri pārsteigti vērojuši čūskas dīvaino lidojumu. «Mēs neesam redzējuši neko tamlīdzīgu. Čūska droši vien meklēja patvērumu lidmašīnas tuvumā,» norādījis kāds pasažieris.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lidsabiedrības "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss šajā krīzes laikā pilnībā atteiksies no sava atalgojuma, lai atbalstītu uzņēmuma centienus pārvarēt šo ārkārtējo situāciju, informē uzņēmumā.

"Sākot no aprīļa un līdz brīdim, kad mēs atkal varēsim atsākt regulāros lidojumus, es atsakos no sava atalgojuma. Arī padomes un valdes locekļi un priekšsēdētāji, kā arī vadītāji jau brīvprātīgi piekrituši samazināt savu atalgojumu par 20%," norāda M.Gauss.

Līdzīgi jau marta sākumā rīkojās arī Austrālijas nacionālās aviokompānijas "Qantas Airways" vadītājs, paziņojot, ka atteiksies no algas, šādi uzņēmumam reaģējot uz koronavīrusa epidēmijas izraisīto pieprasījuma kritumu.

Pašreizējā koronavīrusa krīze pasaulē un tās radītā ietekme uz aviācijas nozari likusi aviosabiedrībām pārtraukt lidojumus. Šīs krīzes radītā trieciena dēļ debesīs atrodas aizvien mazāk lidmašīnu. airBaltic šobrīd strādā pie tā, lai spētu atsākt regulāros lidojumus, tiklīdz tas būs iespējams un atkal parādīsies pieprasījums pēc ceļošanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Supermodele Miranda Kerra palīdzējusi prezentēt Austrālijas aviokompānijas Qantas Airways darbinieku jaunos formas tērpus, kas, pateicoties pašmāju dizainerim Martinam Grāntam, piedzīvojuši pirmās pārmaiņas 10 gadu laikā, ziņo Relaxnews.

Sākot ar nākamo gadu, aviokompānijas 12 600 uz zemes strādājošie un lidojumu apkalpes darbinieki iegūs jaunās formas, kas veidotas, apvienojot melnu, oranžu un rozā krāsu.

Qantas garderobē būs 35 dažādi apģērbi, kuros izmantoti 15 veidu audumi, kā arī Austrālijas Merino vilna.

Melnburnā dzimušais Austrālijas dizaineris Martins Grānts tagad par savām mājām sauc Parīzi un ģērbis arī tādas slavenības kā

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas aviokompānija «Qantas Airways» ceturtdien apstiprināja, ka atteiksies no astoņām jau pasūtītām «Airbus A380» lidmašīnām, tādējādi raidot jaunu triecienu Eiropas aviobūves uzņēmumam «Airbus».

«Qantas Airways» norāda, ka tā vietā koncentrēsies uz jau esošu 12 «Airbus» lidmašīnu atjaunošanu.

«Pēc pārrunām ar «Airbus» aviokompānija nolēmusi atteikties no astoņām «Airbus A380» lidmašīnām, kas tika pasūtītas 2006.gadā,» vēsta lidsabiedrība.

Šis lēmums, kas jau tika gaidīts, rada kārtējo triecienu «Airbus A380» programmai. «Airbus» nesen apstiprināja, ka veic pārrunas ar Apvienoto Arābu Emirātu aviokompāniju «Emirates Airlines», lai samainītu 36 «Airbus A380» lidmašīnu pasūtījumu pret mazākām «Airbus A350» lidmašīnām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Pēc plaisu konstatēšanas Boeing apturējis lidojumus ar 50 737NG lidmašīnām

LETA--AFP, 31.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV aviobūves uzņēmums «Boeing» ceturtdien paziņoja, ka pasaulē apturēti lidojumi ar līdz pat 50 «737NG» lidmašīnām, jo tajās konstatētas plaisas.

Dienvidkorejas varasiestādes pavēstījušas, ka oktobra sākumā lidojumi apturēti ar deviņām lidmašīnām, tostarp ar pieciem lidaparātiem, ko izmanto aviokompānija «Korean Air».

Savukārt vēlāk Austrālijas lidsabiedrība «Qantas Airways» paziņoja, ka lidojumus pārtrauc ar vienu lidmašīnu, bet vēl 32 lidaparātiem steidzami tiks veiktas pārbaudes.

«Boeing» iepriekš ziņoja par problēmām ar «737NG» lidmašīnu detaļu, kas palīdz spārnu nostiprināt pie fizelāžas.

Tas lika ASV Federālajai aviācijas pārvaldei (FAA) šī mēneša sākumā izdot tūlītēju rīkojumu veikt pārbaudes lidmašīnām ar lielu noslogojumu.

Pēc «Qantas Airways» publiskota paziņojuma «Boeing» norādīja, ka plaisas konstatētas un lidojumi apturēti ar mazāk nekā 5% no 1000 pārbaudīto lidmašīnu. Uzņēmuma preses pārstāvis neminēja konkrētu skaitli, taču 5% atbilst 50 lidaparātiem no 1000 pārbaudīto lidmašīnu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Austrālija atver pandēmijas dēļ slēgtās robežas ārvalstu tūristiem

LETA--AFP, 21.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālija, kur gandrīz divus gadus bija vieni no pasaulē stingrākajiem ceļošanas ierobežojumiem ar mērķi mazināt Covid-19 izplatību, pirmdien atvērusi savas robežas pret koronavīrusu vakcinētiem tūristiem.

Visiem ārvalstniekiem, kas ierodas Austrālijā, ir jābūt pabeigušiem vakcinācijas pret Covid-19 kursu, turklāt Rietumaustrālijas štats, kas aizņem trešdaļu salas teritorijas, robežu atvēršanu starptautiskiem tūristiem atlicis līdz 3.martam.

2020.gada martā Austrālija slēdza savas robežas, mēģinot apturēt inficēšanās ar Covid-19 gadījumu skaita pieaugumu, un kopš tā laika valstī ar retiem izņēmumiem varēja iebraukt tikai pilsoņi un rezidenti.

Aizliegums arī nozīmēja, ka cilvēki no Austrālijas bez izņēmuma nevarēja doties uz ārvalstīm.

Pirmdien valsts lielākajās starptautiskajās lidostās Sidnejā un Melburnā bija vērojamas emocionālas ainas, ģimenēm un draugiem apvienojoties pēc ilga pārtraukuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Airbus dzinēja problēmu dēļ atkal jāveic ārkārtas nosēšanās

Lelde Petrāne, 16.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaisā aizdedzies Cathay Pacific Airbus A330-300 lidmašīnas dzinējs, liekot lidmašīnai veikt ārkārtas nosēšanos Singapūrā, vēsta guardian.co.uk.

Neviens incidenta laikā nav ievainots.

Lidmašīna pacēlusies no Singapūras, lai dotos uz Indonēzijas galvaspilsētu Džakartu, bet bijusi spiesta griezties atpakaļ un nosēsties Singapūras Čangi lidostā.

Ugunsdzēsēji nodzēsuši liesmas, un apmēram pēc stundas atsākta normāla skrejceļa lietošana.

Šī bija otrā reize sešos mēnešos, kad Airbus saistībā ar dzinēja problēmām bija jāveic ārkārtas nosēšanās Singapūrā. Kā vēstīts, drīz pēc pacelšanās 4. novembrī bija spiesta atgriezties Qantas A380 lidmašīna, jo izjuka viens no tās Rolls-Royce Trent 900 dzinējiem.

Lidosta nav spējusi pateikt, cik pasažieru bijis Cathay Pacific lidmašīnā, kā arī to, ar kādiem dzinējiem lidmašīna aprīkota.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

EK atjauno naudassoda piemērošanu aviokravu pārvadātāju kartelim

LETA, 17.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) piektdien atjaunoja gandrīz 800 miljonu eiro naudassodu11 aviokravu pārvadātājiem par karteļa izveidošanu.

Eiropas Savienības (ES) Vispārējā tiesa 2015.gada nogalē noraidīja EK noteikto naudassodu, taču EK norāda, ka tās lēmums nodrošinās, ka konkurences noteikumus pārkāpjoša rīcība svarīgās nozarēs netiks palikta nesodīta.

Darbošanās kartelī tā vietā, lai konkurētu par labāku pakalpojumu piedāvāšanu klientiem, neatbilst EK nostājai," uzsver Eiropas Savienības (ES) konkurences komisāre Margrēte Vestagere. Šodienas lēmums nodrošinās, ka uzņēmumi, kas iesaistījās aviokravu pārvadājumu kartelī, tiks sodīti par savu rīcību.

EK 2010.gadā piemēroja 790 miljonu eiro naudassodu 11 aviokravu pārvadātājiem par dalību kartelī no 1999.gada līdz 2006.gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru