Jaunākais izdevums

Kāda augstāko aprindu dāma pavaicāja Heinem: – Kas jādara, lai iemācītos runāt franciski? – Tas nav grūti, – dzejnieks atbildēja, – vienkārši vācu vārdu vietā jālieto franču.

Kompānija M.A.R.I.D.I. pateicas visiem, kas ir uzticējušies programmaiQuick Teacher, un par godu programmas 5 gadu esamībai ES valstīs piedāvā svešvalodu mācības par īpašu jubilejas cenu.

Jebkuras svešvalodas zināšanas pat vienkāršā sarunvalodas līmenī būtiski atvieglo mums dzīvi dažādu braucienu laikā, kā arī ceļ mūsu vērtību darba devēja acīs. Katrs izvēlas savu mācīšanās paņēmienu, un mēs atzīstam, ka jebkurš no tiem var būt iedarbīgs.

No 2003. gada pavasara Baltijas valstu iedzīvotājiem tiek piedāvāta svešvalodu intensīvās apguves metodikaQuick Teacher. Sākumā tās radītāji piedāvāja apgūt tikai angļu, vācu un krievu valodu, bet tagad pēc šīs metodikas ir iespējams mācīties jau vairāk nekā 10 valodu – arī itāļu, spāņu, franču, somu un japāņu, turklāt metodikas radītājiem padomā ir vēl ķīniešu un arābu valoda.

Pa šo laikuQuick Teacher metodiku izmantojuši vairāk nekā 10 000 cilvēku. Statistikas dati liecina, ka programmas radītāju kompānija Latvijā ir unikāla, jo tik daudz klientu no visām pasaules malām nav nevienam citam uzņēmumam Latvijā.

Šodien mēs jūsu uzmanībai piedāvājam sarunu ar programmasQuick Teacher izstrādātāju pārstāvi Aleksandru OBULEVIČU.

Izstāstiet, lūdzu, sīkāk, kā tieši notiek mācības ar Quick Teacher palīdzību! Pieņemsim, ka es iegādājos šo pašmācības kompleksu, atnāku mājās un apsēžos pie datora. Kas man jādara tālāk?

Lieta ir tāda, kaQuick Teacher metodikas pamatā ir efekts, ko izglītības psiholoģijā sauc par “neapzināto informācijas uztveri”. Tas notiek tā: uz ekrāna pēc noteikta intervāla parādās svešās valodas vārdi kopā ar to tulkojumu, un cilvēks vizuāli ātri uztver doto informāciju.

Pēc tam jāpievēršas apzinātam mācīšanās režīmam. Tā jūs varat pārbaudīt, ko no visa iepriekš redzētā esat iegaumējuši. Ekrānā pēc kārtas parādās tie paši vārdi, dators katram no tiem piedāvā septiņus tulkojuma variantus, un jūs izvēlaties pareizos. Sākumā var šķist, ka jūs kaut kādā veidā atminat pareizās atbildes, bet ar laiku radīsies sapratne, ka uz labu laimi orientēties tādā nepazīstamas leksikas apjomā nav iespējams. Tā izpaužas jau minētais “neapzinātās informācijas uztveres” efekts.

Pēc tam jūs visā mācību gaitā turpināt tieši tāpat strādāt vispirms ar atsevišķiem vārdiem un vēlāk ar frāzēm un teikumiem.

Izvērstu metodikasQuick Teacher prezentāciju var noskatīties tās izstrādātāja tīmekļa vietnēwww.QT.lv

Nu labi. Cilvēks ar multimediju pašmācības kompleksaQuick Teacher palīdzību ir iemācījies angļu valodu vai kādu citu svešvalodu. Bet kā lai tiek galā ar tik bieži sastopamo “valodas barjeras” problēmu?

Redzat, šai ziņāQuick Teacher ir virkne priekšrocību. “Valodas barjera” cilvēkam visbiežāk rodas tāpēc, ka viņš kautrējas runāt citu klātbūtnē – “Bet ja nu es pasaku nepareizi?”, “Ja nu kāds sāks smieties?”, “Ko viņi padomās?” Un sekas ir tādas, ka valoda it kā ir zināma, bet cilvēks tajā nerunā.Quick Teacher ir funkcija, kas ļauj izkopt izrunu atbilstoši pieņemtajam etalonam; tā saucas “izrunas trenažieris”. Vingrinoties cilvēks noslīpē savu izrunu ar trenažieri un dzird sevi no malas. Un vissvarīgākais ir tas, ka iznākumā viņš atļauj sev runāt svešvalodā, un tā tad arī ir “valodas barjeras” pārvarēšana.

Bet cik lielu vārdu krājumu es apgūšu pēc vingrināšanās arQuick Teacher?

Pavisam ir trīs komplekti – no 4500 līdz 14 500 vārdiem un piedevām vēl 3000 frāžu un teikumu: “Standartkomplekts”, “Profesionālais komplekts” un “Superprofesionālais komplekts”. Pašmācības kompleksa radītāji piedāvā jums izraudzīties sev piemēroto programmas kursu atkarībā no tā, kādā līmenī vēlaties apgūt svešvalodas zināšanas. Izraugoties kursu, īpašu uzmanību pievērsiet savam pašreizējam valodas zināšanu līmenim, vēlamajam mērķim pielāgojotvēlamo vārdu krājumu.

Quick Teacher nav lēts prieks. Ar ko attaisnojama tāda cena?

Protams, uzreiz samaksāt tādu summu ne visiem ir pa kabatai. Taču parēķināsim: vienas stundas nodarbība svešvalodu kursos maksā vismaz 2,45 latus. Lai apgūtu kaut vai tikai pašu svešvalodas ābeci, pamatzināšanas vajag aptuveni 140 nodarbību stundu, tātad tas jau izmaksā vairāk nekā divas reizes dārgāk parQuick Teacher. Piedevām šādas nodarbības prasa papildizdevumus par vārdnīcām, mācību grāmatām, darba burtnīcām un daudz ko citu. Turklāt galvenais darbs jums būs jāveic mājās, patstāvīgi pildot mājas uzdevumus (jākaļ vārdiņi, jātulko teksti, jāraksta topiki utt.).

Savukārt pašmācības kompleksāQuick Teacher vienkopus ir viss valodas apguvei nepieciešams – gan plašs leksikas klāsts, gan gramatika, gan iespēja izkopt izrunu reizē ar pareizrakstību, gan vārdu un izteicienu tulkojums, gan fonētikas apguve, gan pakāpeniska vārdu krājuma papildināšana, gan arī apgūto zināšanu pārbaude un vēl daudz daudz kas cits.

Kuras valodas es varu iemācīties ar šo programmu?

Ar pašmācības kompleksaQuick Teacher palīdzību var apgūt 10 svešvalodas – angļu (gan britu, gan amerikāņu variantu), vācu, franču, itāļu, spāņu, latviešu, somu, japāņu un krievu.

Quick Teacher īpaši izceļas ar to, ka mūsu programmas ļauj mācīties valodas cilvēkiem, kam ir atšķirīga dzimtā valoda – tā var būt krievu, ukraiņu, poļu, latviešu, lietuviešu, vācu, čehu, ungāru, bulgāru, rumāņu un angļu. Mums priekšā vēl ir darbs pie ķīniešu un japāņu valodas.

Kādas ir jūsu piedāvātās preces galvenās priekšrocības?

Multimediju pašmācības komplekssQuick Teacher sevišķi ērts ir tiem, kam dārgs ir laiks. Viņiem nebūs jāpiemērojas pasniedzēja nodarbību grafikam, jo lietotQuick Teacher var jebkurā diennakts laikā. Jūs taču piekritīsiet, ka nav viegli atrast pasniedzēju, kas vēlā stundā pēc pirmā aicinājuma trauksies pie jums, lai izkoptu jūsu angļu sarunvalodas prasmes.

Patlaban multimediju komplekssQuick Teacher ir maksimāli pilnveidots un pielāgots tam, lai svešvalodu būtu iespējams apgūt pašmācības ceļā.

Vēlos vēl piebilst, ka vairāk nekā trešā daļa klientu mūsu programmas iegādājas pēc kāda paziņas ieteikuma. Mēs esam ieinteresēti, lai jūs iemācītos svešvalodu un būtu apmierināti, kā arī vēlamies, lai iesakātQuick Teacher saviem draugiem.

Tā kā jubilejas cenas allaž ir patīkams iegansts, lai iepazītos, pašmācības kompleksuQuick Teacher līdz 30. aprīlim var iegādāties par ļoti izdevīgu cenu.

Programmas prezentācija un informācija par piegādes noteikumiem ir pieejama tīmekļa vietnēwww.QT.lvTiem kas nav vēl paspējis nopirkt programmu „Quick Teacher” - akciju piedāvājums tiks pagarināts vēl līdz15.maijam.

Jūs varat arī zvanīt mums pa tālruni (+ 371) 6 750 99 99

Veiksme studēšanā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pamatojoties uz Nodokļu politikas pilnveidošanas koordinēšanas grupas sanāksmēs izteiktajiem viedokļiem un priekšlikumiem, ir izstrādāts darbaspēka izmaksu esošās situācijas novērtējums un 15 potenciālie darbaspēka darbaspēka nodokļu iespējamo izmaiņu scenāriji, informēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Ministrijā norāda, ka izvērtējumā ir iekļauti 15 darbaspēka nodokļu iespējamo izmaiņu scenāriji, kas parāda pieejamās alternatīvas definēto mērķu sasniegšanai, kā arī to potenciālās ietekmes un izmaksas to ieviešanai.

Pirmais scenārijs paredz fiksēta neapliekamā minimuma ieviešanu no pirmā gada un progresīvāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmju piemērošanu. Šim scenārijam pirmā gada izmaiņu ietekme procentos no 2024.gadā prognozētajiem ieņēmumiem ir mīnus 4,2% jeb mīnus 114,3 miljoni eiro. Kumulatīvi kopējā ietekme procentos no 2024.gadā prognozētajiem ieņēmumiem ir mīnus 9,4% jeb mīnus 255,3 miljoni eiro.

Pirmajā scenārijā neapliekamais minimums pirmajā gadā tiek piedāvāts 620 eiro, otrajā gadā - 670 eiro un trešajā - 720 eiro, kā arī pirmajā gadā ienākumiem līdz 9240 eiro gadā paredzēts noteikt IIN 19% apmērā, ienākumiem no 9240 līdz 20 000 eiro - 26%, ienākumiem no 20 000 līdz 78 100 eiro - 29%, bet ienākumiem virs 78 100 eiro - 37,1%. Nākamajos gados plānots paaugstināt gada ienākumu summas attiecīgajām likmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas atbilde Igaunijas SKYPE jeb Kā mācīties svešvalodu pēc mūsdienīgām tehnoloģijām?

, 23.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēs esam pieraduši domāt, ka mūsu valstī nav inovāciju, kas varētu pārsteigt pasauli. Bet šādas inovācijas tomēr ir! Par piemēru var kalpot multimediju pašmācības komplekss “Quick Teacher”, kas, pirms vairākiem gadiem radīts Latvijas tirgum, nu jau veiksmīgi tiek tirgots visā pasaulē. Līdz 2008. gada beigām pasaulē bija pārdots vairāk nekā 20 000 programmu. Kur slēpjas šo programmu veiksmes atslēga? Par šiem jautājumiem izvaicājām kompānijas vadītāju Aleksandru Obuleviču.

Kurš, Jūsuprāt, ir galvenais iemesls, kas pieaugušiem cilvēkiem liedz efektīvi apgūt svešvalodas? Kāpēc mēs nemācāmies, kaut arī to vēlamies?

No psiholoģijas viedokļa, viss ir ļoti vienkārši. Vairumam pieaugušo nav skaidra priekšstata par to, ko tieši viņiem nozīmē “iemācīties svešvalodu”. Ko tieši jūs saprotat ar šo jēdzienu – vai grasāties dzīvot citā valstī un valoda jums nepieciešama saziņai vietējā sabiedrībā vai arī jūs vienkārši reizi gadā aizbraucat uz kādu kūrortu, vai lasīsiet oriģināldarbus svešvalodā vai arī jums pietiek ar saraksti pa e-pastu, vai varbūt jūs vēlaties izteikt savas domas un saprast, ko saka sarunbiedrs? No uzdevuma, ko sev izvirzīsiet, būs atkarīgs tas, vai sasniegsiet iecerēto mācību mērķi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieši mākoņpakalpojumu ienākšana IT tirgū pašreiz ļoti sekmē mazo un vidējo uzņēmumu attīstību. Tagad tie var atļauties legāli izmantot nepieciešamās programmas, neieguldot finanšu resursus serveru un licenču iegādē. Tas ievērojami samazina izmaksas un sniedz iespēju strādāt produktīvāk ar risinājumiem, kas piemēroti mūsdienu biznesa prasībām.

Visbiežāk mazie un vidējie uzņēmumi mākonī lieto dažādas grāmatvedības, noliktavas uzskaites, projektu plānošanas un citas programmas. Tomēr izmantojot aizvien vairāk uzskaites sistēmu, darbiniekiem jāveic dubults darbs vienu un to pašu datu atkārtotai ievadei dažādās programmās. Lielākais trūkums šāda veida datu apstrādei ir tas, ka nav iespējams pārlūkot visu informāciju vienā sistēmā un veikt detalizētāku analīzi, piemēram, salīdzināt vairāku uzņēmuma struktūrvienību finanšu datus. Risinājums šādās situācijās ir biznesa resursu pārvaldības jeb ERP risinājumi, kuru funkcionalitāte aptver visus iepriekšminētos procesus. Šīs sistēmas nodrošina veicamā darba optimizāciju, laika ietaupījumu, padara darba procesu ērtāku un atskaites pilnvērtīgākas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan pandēmijas radītie nepārvaramas varas apstākļi turpinās, "Rimi Rīgas maratons" ir gatavs izziņot 2020. gada maratona jauno datumu.

30. Rimi Rīgas maratons šogad notiks 10. un 11. oktobrī - 10. oktobrī plānota Rimi Rīgas maratona Bērnu diena un Ģimeņu skrējiens, savukārt 11. oktobrī norisināsies maratona, pusmaratona, 10 km un 6 km skrējieni.

Atkarībā no valstī noteiktajiem ierobežojumiem, 30. jubilejas maratonā dalībnieki skries, pieskaņojoties jaunajai realitātei, vai virtuāli. Katrs, kurš 10.-11. oktobrī finišēs, saņems unikālu un neatkārtojamu jubilejas medaļu, kādu iespējams saņemt tikai vienreiz dzīvē.

Savukārt, sākotnēji plānotajos maratona datumos 16.-17. maijā organizatori šoreiz aicina izskrieties katram individuāli.

"Nav iespējams prognozēt, kāda būs pandēmijas izplatības attīstība un noteiktie ierobežojumi rudenī, tomēr esam pieņēmuši lēmumu šogad skriet 10.-11. oktobrī," komentē Aigars Nords, Rimi Rīgas maratona direktors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējdarbības noskaņojuma jeb konfidences rādītāji 2021.gada novembrī samazinājās gan mazumtirdzniecībā un pakalpojumu sektorā, gan būvniecībā un rūpniecībā, visur sasniedzot negatīvas vērtības, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) veikto konjunktūras apsekojumu dati.

Uzņēmējdarbības konfidences rādītāji raksturo vispārējo situāciju nozarē un tiek iegūti, veicot rūpniecības, būvniecības, mazumtirdzniecības un pakalpojumu nozaru konjunktūras apsekojumus. Ja rādītājs ir virs nulles, ir pozitīva uzņēmējdarbības vide, ja zem nulles - negatīvs uzņēmēju noskaņojums.

Pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem novembrī konfidences rādītājs mazumtirdzniecībā bija mīnus četri, un tas pasliktinās jau ceturto mēnesi pēc kārtas. Salīdzinot ar oktobri, šis rādītājs samazinājies par diviem procentpunktiem. Noskaņojuma rādītāji ir negatīvi visās mazumtirdzniecības apakšnozarēs.

Straujš samazinājums, salīdzinot ar oktobri, bijis nepārtikas preču un degvielas mazumtirdzniecībā, kur konfidences rādītāji noslīdējuši līdz attiecīgi mīnus 14,8 un mīnus 22,2. Pārtikas preču mazumtirdzniecībā uzņēmēju noskaņojums, lai arī negatīvs (mīnus 4,8), salīdzinājumā ar oktobri tomēr ir uzlabojies par 1,8 procentpunktiem. Automobiļu tirdzniecībā uzņēmēju noskaņojums, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, nav būtiski mainījies (mīnus 12,4), bet automobiļu detaļu tirdzniecībā, remontā un apkopē samazinājies par 13,4 procentpunktiem, kopš 2021.gada marta pirmo reizi noslīdot zem nulles (mīnus 9,9).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināts - Teorētiski radari šīs nedēļas salā var atslēgties; mērījumi salā ir precīzi

Gunta Kursiša, 03.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amplitūda, kurā darbojas uzņēmuma Vitronic Baltica un Partneri piegādātie fotoradari, ir aptuveni no plus 40 līdz mīnus 25 Celsija grādiem, bet gadījumā, ja temperatūra ir mazāka vai lielāka, fotoradari automātiski atslēdzas. Tomēr, ja fotoradars darbojas un mērījums ir fiksēts, tad tas ir precīzs.

Temperatūra Rīgā piektdienas, 3. februāra, rītā jau sasniedza mīnus 25 grādus pēc Celsija, savukārt Latgales un Vidzemes lielākajā daļā temperatūra pazeminājās pat līdz mīnus 29 grādiem pēc Celsija, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdinājis, ka šajā nedēļas nogalē gaisa temperatūra samazināsies līdz mīnus 28 grādiem pēc Celsija, bet vietām pārējā Latvijas teritorijā tā var pamazināties līdz mīnus 33 grādiem pēc Celsija. Valsts Policijas (VP) pārstāve Lita Juberte Db.lv norādīja, ka patlaban VP vēl nav ziņu par gadījumiem, ka fotoradari sala dēļ būtu atslēgušies. «Tas, ka fotoradaru tehniskajā specifikācijā noteiktā temperatūras amplitūda ir līdz mīnus 25 grādiem vēl nenozīmē, ka fotoradars nedarbosies mīnus 26 grādu vai stiprākā salā,» norādīja L. Juberte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Otrais ceturksnis ieguldījumu fondiem aizvadīts mīnusos

Žanete Hāka, 21.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada otrajā ceturksnī visi Latvijā reģistrētie atvērtie ieguldījumu fondi, izņemot divus naudas tirgus fondus, uzrādīja negatīvu ienesīgumu, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas apkopotie dati.

Negatīvais ienesīgums atspoguļo kritumu finanšu tirgos, ko galvenokārt izraisīja investoru bažas par to, ka centrālās bankas varētu mazināt ekonomikas stimulēšanas pasākumus.

30. jūnijā atvērto obligāciju un naudas tirgus fondu (12 fondi) triju mēnešu ienesīgums bija robežās no mīnus 6,6% līdz plus 0,1%, savukārt 12 mēnešu ienesīgums bija no mīnus 3,5% līdz plus 6,9% un tas bija negatīvs tikai diviem fondiem. Labāku sniegumu uzrādīja tie fondi, kuru ieguldījumu pamatvalūta nebija ASV dolārs, kas piedzīvoja vērtības kritumu attiecībā pret latu gan ceturkšņa, gan gada laikā.

Atvērto obligāciju fondu un naudas tirgus fondu kopējais ieguldījumu portfelis jūnija beigās sasniedza 141,8 miljonus latu, ceturkšņa laikā pieaugot par 10%, ko ietekmēja trīs jaunu obligāciju fondu ienākšana tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Ritina sarkano paklāju ārvalstu tūristiem

Dace Skreija, Edžus Janvars, 17.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

TOP 15 tūrisma aģentūru apgrozījums pērn palielinājies par 16%, neskaitot Relaks tūres rezultātus, kas mainīja grāmatvedības uzskaites kārtību. Sešas no saraksta aģentūrām spējušas augt vairāk: Your Run (+48%), Averoja (+38%), Tūrisma aģentūra Kolumbs (+27%), Astra tūre (+26%), Transport business service (+26%) un Latvia Tours (+21%).

No topa kompānijām tikai Averoja krīzes gados strādājusi ar apgrozījuma pieaugumu, pārējās atpaliek no treknajos laikos sasniegtajiem rekordiem. Piem., Latvia Tours apgrozījums 2007. gadā sasniedza 18,4 miljonus latu, Tūrisma aģentūra Kolumbs 2008. gadā − 6,9 milj. latu, CWT Latvia 2006. gadā − 7,7 milj. latu.

2010. gadā tūrisma nozarei būtiskus zaudējumus radīja Īslandes vulkāna izvirdums, bet 2011. gads iezīmējās ar politiskās situācijas ietekmi, piem., nemieriem Ēģiptē. Tirgus līderis − Latvia Tours, lai arī tā pārsvars pār konkurentiem apgrozījuma ziņā pēdējos gados uzrāda sarukuma tendenci, pērn bijis pelnošākais no topa uzņēmumiem − 75,4 tūkst. latu. 2010. gadu uzņēmums noslēdza ar 33,9 tūkst. latu lieliem zaudējumiem, kas saistīti ar 2010. gada beigās uzsākto meitas uzņēmuma UAB Con−ex reorganizāciju un pievienošanu Latvijas uzņēmumam. «Viens no labo finanšu rādītāju iemesliem 2011. gadā ir uzņēmuma funkciju optimizēšana, pieaugusi darbinieku produktivitāte, esam investējuši līdzekļus tehnoloģiju attīstībā, iegādājoties tiešsaistes rezervēšanas sistēmu AeTm, kas ļauj apkalpot vairāk klientu, iesaistot mazākus darbinieku resursus. Veiksmīgi darbojas online rezervēšanas portāls Lidot.lv,» ar panākumu atslēgu dalās SIA Latvia Tours direktore Ieva Keiša.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvārī eirozonas ekonomikas noskaņojuma indekss turpināja palielināties, ko lielā mērā veicināja pakalpojumu sektora izaugsme, raksta Bloomberg.

Indekss pieaug jau devīto mēnesi pēc kārtas, kārtējo reizi signalizējot, ka eirozonas ekonomikas atveseļošanās uzņem straujāku tempu.

Uzņēmēju un patērētāju noskaņojuma indekss pieauga līdz 100,9 punktiem, salīdzinot ar 100,4 punktiem decembrī, liecina Eiropas Komisijas dati.

Tas ir augstākais rādītājs kopš 2011. gada jūlija.

Indekss, kas apkopo noskaņojuma rādītājus pakalpojumu sektorā, janvārī pieauga līdz 2,3%, savukārt patērētāju noskaņojuma indekss uzlabojās līdz mīnus 11,7 punktiem, salīdzinot ar mīnus 13,5 punktiem decembrī. Savukārt mazumtirdzniecības sektora noskaņojuma indekss pieauga no mīnus pieciem punktiem līdz mīnus 3,4 punktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Lielākajiem ražotājiem peļņas apjoms mazāks

dace, Skreija, Edžus Janvars, Sandra Dieziņa, 12.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieki, augot apgrozījumam, nespēj nopelnīt vairāk.

Lielākie lauksaimniecības uzņēmumi 2011. gadā apgrozījuši 147,0 milj. Ls, kas ir par 9% vairāk nekā gadu iepriekš. Par 13% palielinājies arī TOP 100 slieksnis, sasniedzot 667,9 tūkst. Ls. Savukārt kā negatīva tendence jāmin peļņas bilances (peļņa mīnus zaudējumi) sarukums. 2010. gadā TOP 100 lauksaimnieki nopelnīja (atskaitot zaudējumus) 21,4 milj. Ls, savukārt pērn apmēram par trešdaļu mazāk − 15,3 milj. Ls. Līdzvērtīgi sarukusi arī saraksta vidējā rentabilitāte − no 18% līdz 13%.

«Kopējie ienākumi pērn lauksaimniecības nozarē bijuši 304 milj. Ls, par 1 milj. Ls pārsniedzot pirmskrīzes – 2007. gada līmeni. 2011. gadā strauji palielinājusies lauksaimniecības produktu eksporta vērtība līdz 1,1 mljrd. Ls, kas ir par 18% vairāk nekā 2010. gadā, un augstākais rādītājs kopš 2000. gada. No vienas puses, eksportējam izejvielas – galvenokārt pienu, graudus un rapsi, dzīvus lopus, no otras puses, tieši šī eksportspēja ļauj nozarei attīstīties sarūkoša iekšējā tirgus apstākļos,» secina Dr.oec., profesore, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas fakultātes dekāne Irina Pilvere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eirozonas ekonomiskā pārliecība sasniedz četros gados augstāko līmeni

LETA, 30.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonas ekonomiskās pārliecības indekss (ESI) šā gada jūlijā negaidīti palielinājies līdz 104 punktiem, salīdzinot ar 103,5 punktiem jūnijā, teikts ceturtdien publiskotajā Eiropas Komisijas (EK) paziņojumā.

Tādējādi indekss sasniedzis augstāko līmeni kopš 2011.gada jūlija.

Šis kāpums pārsteidzis analītiķus, kuri bija prognozējuši, ka eirozonas ESI jūlijā samazināsies līdz 103,2 punktiem.

EK norāda, ka ESI kāpumu galvenokārt veicinājis pārliecības pieaugums rūpniecības, pakalpojumu, celtniecības un mazumtirdzniecības nozarēs.

Pārliecība rūpniecības nozarē jūlijā palielinājusies no mīnus 3,4 punktiem līdz mīnus 2,9 punktiem, bet pakalpojumu sektorā tā pieaugusi no 7,9 punktiem līdz 8,9.

Savukārt celtniecības nozarē pārliecības indekss pieaudzis no mīnus 24,2 punktiem līdz mīnus 23,9 punktiem, bet mazumtirdzniecības sektorā reģistrēts kāpums no mīnus 1,3 punktiem līdz vienam punktam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uz vienu iedzīvotāju Igaunijas uzņēmumiem pieder trīskārt lielāki aktīvi nekā Latvijā

Juris Paiders, speciāli Dienas Biznesam, 28.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmumiem pieder aktīvi par 8,7 tūkstošiem eiro uz vienu iedzīvotāju, bet Igaunijas uzņēmumiem – 24,8 tūkstoši eiro.

2015. gada pirmajā ceturksnī Latvijas uzņēmumiem (izņemot bankas) kopumā piederēja aktīvi (īpašumi, iekārtas, nauda banku kontos u. c.) par 19,8 miljardiem eiro. Visi uzņēmumi kopumā bija parādā (pasīvi) bankām vai citiem uzņēmumiem 45,7 miljardus eiro. Teorētiski pieņemot, ja mēs 2015. gadā par bilances vērtību pārdotu visus Latvijas uzņēmumus (pilnīgi visus), tad ar to nebūtu iespējams nosegt visus uzņēmumu parādus un gaisā paliktu karājamies 25,9 miljardus eiro liels parāds. Tas nozīmē, ka visu Latvijas uzņēmumu kopējā vērtība 2015. gada pirmajā ceturksnī bija mīnus 25,9 miljardi.

Līdz pat 2018. gada pirmajam ceturksnim aktīvi palielinājās, bet saistības (pasīvi) pieauga vēl straujāk. 2018. gada pirmajā ceturksnī visu Latvijas uzņēmumu aktīvu vērtība sasniedza 26,6 miljardus eiro, pasīvi ‒ 56,6, bet neto finanšu vērtība jau bija mīnus 30 miljardi eiro. Pēc tam aktīvu vērtība samazinājās vai bija tuvu 26 miljardiem eiro, arī saistību apjoms visumā bija stabils ‒ 54‒56 miljardi eiro ‒, bet uzņēmumu vērtība līdz pat 2021. gada otrajam ceturksnim svārstījās ap lielumu mīnus 30 miljardi eiro. No 2021. gada otrā ceturkšņa aktīvu vērtība sāka palielināties, bet vēl lielākos tempos pieauga saistību apjoms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eirozonas ekonomiskā pārliecība saglabājas nemainīga

LETA, 28.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonas ekonomiskās pārliecības indekss (ESI) šā gada maijā veidoja 103,8 punktus, tādējādi tam saglabājoties nemainīgam salīdzinājumā ar aprīļa koriģēto rezultātu, teikts ceturtdien publiskotajā Eiropas Komisijas (EK) paziņojumā.

Sākotnējās aplēses liecināja, ka indekss aprīlī veidoja 103,7 punktus.

Analītiķi iepriekš bija prognozējuši, ka indekss maijā samazināsies līdz 103,5 punktiem.

EK norāda, ka ESI stabilizēšanos veicinājis pārliecības kāpums rūpniecības, pakalpojumu, mazumtirdzniecības un celtniecības nozarēs.

Pārliecība rūpniecības nozarē pieaugusi līdz mīnus trīs punktiem, salīdzinot ar mīnus 3,2 punktiem aprīlī.

Savukārt mazumtirdzniecībā pārliecības indekss palielinājies no mīnus 0,8 punktiem līdz 1,4 punktiem, bet celtniecības nozarē tas pieaudzis no mīnus 25,5 punktiem līdz mīnus 25 punktiem un pakalpojumu sektorā reģistrēts kāpums no septiņiem punktiem līdz 7,8 punktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālās jubilejas un piemiņas monētas līdz ar eiro ienākšanu nepazudīs – Latvijas Banka tās turpinās kalt, bet jau ar eiro nominālu, stāsta centrālās bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

Visas eirozonas valstis turpina izlaist jubilejas monētas ar eiro nominālu, jo to kolekcionēšana kļuvusi par populāru hobiju, nereti visai ģimenei. Tajā ir arī sava daļa nostaļģijas pēc aizgājušā laika naudām, piemēram, frankiem, markām, norāda centrālās bankas pārstāvis.

Latvijas naudas vēsturē pirmās jubilejas un piemiņas monētas (ar 2 latu, 10 latu un 100 latu nominālvērtību) tika izlaistas 1993. gada novembrī, atzīmējot Latvijas Republikas neatkarības 75. gadadienu. Kopš tā laika LB gan nacionālu, gan starptautisku monētu programmu ietvaros laidusi klajā jau deviņdesmit vienu jubilejas un piemiņas monētu. Visvairāk ir sudraba monētu, bet vairākas sevišķas monētas kaltas arī zeltā, kā arī izmantoti tādi retāk izmantoti materiāli kā niobijs, dzintars un granīts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Taps Baltijas valstu 100 gadu jubilejai veltīta 2 eiro piemiņas monēta

Žanete Hāka, 31.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Triju Baltijas valstu centrālās bankas vienojušās par kopīgas 2 eiro piemiņas monētas izlaišanu 2018. gadā, kad tiek atzīmēta Latvijas, Lietuvas un Igaunijas 100 gadu jubileja. Monētas dizains tiks izvēlēts Baltijas valstu iedzīvotāju balsojumā, informē Latvijas Banka.

Atzīmējot Baltijas valstu 100 gadu jubileju, triju Baltijas valstu centrālās bankas − Eesti Pank, Latvijas Banka un Lietuvos bankas – plāno 2018. gada sākumā izlaist 2 eiro piemiņas monētu ar kopīgu dizainu. Šī monēta gan Baltijas valstu, gan visas eiro zonas iedzīvotājiem atgādinās par Baltijas nāciju apņēmību aizstāvēt savu neatkarību. Tāpat monēta apliecina Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vienotību un gatavību sadarboties neatkarības un brīvības vārdā.

Latvijas Banka kopā ar kolēģiem Lietuvā un Igaunijā uzsākusi priekšdarbus šīs monētas dizaina izvēlei, jo visas trīs valstis sniegs savas idejas 2 eiro piemiņas monētas dizainam. Latvijā iecerēts šīs idejas rast uzaicinātu mākslinieku konkursā. Tādējādi kopumā tautas balsojumam šopavasar tiks piedāvātas sešas monētas idejas (pa divām no katras valsts). Balsojums notiks speciālā interneta vietnē, par kuru tiks paziņots atsevišķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Bankai trīs 2 eiro piemiņas monētu izgatavošana izmaksās 210 tūkstošus eiro

Žanete Hāka, 15.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka izsludinājusi iepirkumu par trīs 2 eiro piemiņas monētu izgatavošanu, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Monētas jāizgatavo 14 mēnešu laikā, bet pretendenti savus piedāvājumus var iesniegt līdz šā gada 18.aprīlim. Iepirkuma paredzamā līgumcena ir 210 tūkstoši eiro.

Db.lv jau rakstīja, ka triju Baltijas valstu centrālās bankas vienojušās par kopīgas 2 eiro piemiņas monētas izlaišanu 2018. gadā, kad tiek atzīmēta Latvijas, Lietuvas un Igaunijas 100 gadu jubileja. Monētas dizains tiks izvēlēts Baltijas valstu iedzīvotāju balsojumā, informē Latvijas Banka.

Atzīmējot Baltijas valstu 100 gadu jubileju, triju Baltijas valstu centrālās bankas − Eesti Pank, Latvijas Banka un Lietuvos bankas – plāno 2018. gada sākumā izlaist 2 eiro piemiņas monētu ar kopīgu dizainu. Šī monēta gan Baltijas valstu, gan visas eiro zonas iedzīvotājiem atgādinās par Baltijas nāciju apņēmību aizstāvēt savu neatkarību. Tāpat monēta apliecina Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vienotību un gatavību sadarboties neatkarības un brīvības vārdā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Nemaz ne tik tālā Japāna

Latvijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Japānā Pēteris Vaivars, 09.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas vēstniecība Japānā uzsāka savu darbību 2006.gada aprīlī. Visu šo laiku viens no galvenajiem vēstniecības uzdevumiem ir veicināt ekonomisko sadarbību starp Latviju un Japānu, kas sevī ietver eksporta veicināšanu no Latvijas uz Japānu un investīciju piesaisti no Japānas uz Latviju. Šodien apskatīšu dažas aktualitātes šajos virzienos.

Pēc provizoriskiem datiem Latvijas kopējais eksports uz Japānu 2009.gadā, salīdzinot ar 2008.gadu, ir pieaudzis par 14% un sasniedza 17.6 milj. LVL. Galvenās Latvijas eksporta preces uz Japānu bija: koksne un tās izstrādājumi, minerālie produkti (kūdra), ķīmiskā produkcija (farmācija). Pēdējo gadu laikā, samazinoties izejvielu īpatsvaram Latvijas eksportā, pakāpeniski palielinās gatavās produkcijas īpatsvars. Pavisam īsi par trim galvenajām eksporta grupām.

Farmācija:

Latvijas-Japānas ekonomiskajām saiknēm ir diezgan ilga vēsture. Tās pamatā ir farmācijas nozare. 1965.gadā uzņēmumam Grindeks aizsākas sadarbība ar Japānas farmācijas uzņēmumu Taiho Pharmaceutical par preparāta ftorafur piegādēm uz Japānu. Šī sadarbība turpinās arī šodien, paplašinoties ar jaunām sadarbības formām. Medicīnas iekārtu ražotājs Biosan jau vairākus gadus izplata savu produkciju Japānā. Tāpat Japānas tirgū ir pārstāvēts analītiskās programmatūras ražotājs ķīmijas un farmācijas nozarei - Latvijas kompānija ChromSword. Šī gada aprīlī četri Latvijas uzņēmumi tika pārstāvēti Latvijas stendā farmācijas izstādē CPhI Tokijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus vidēja termiņa budžeta ietvara 2015.-2017.gadam likumu, kas paredz budžeta deficīta pret iekšzemes kopproduktu (IKP) samazināšanos nākamajos gados.

Likumā teikts, ka vispārējās valdības budžeta strukturālās bilances mērķis atbilstoši Eiropas nacionālo un reģionālo kontu sistēmai Eiropas Savienībā (ES) 2015.gadā ir mīnus 1% no IKP, 2016.gadā mīnus 0,9% no IKP un 2017.gadā mīnus 0,8% no IKP.

Savukārt vispārējās valdības budžeta bilance, kas izriet no strukturālās budžeta bilances mērķa, atbilstoši Eiropas nacionālo un reģionālo kontu sistēmai ES 2015.gadā ir mīnus 1% no IKP, 2016.gadā - mīnus 0,9% no IKP un 2017.gadā - mīnus 0,7% no IKP.

Vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojekta sagatavošanā izmantota IKP prognoze faktiskajās cenās 2015.gadam 25,36 miljardu eiro apmērā, 2016.gadam 26,851 miljarda eiro apmērā un 2017.gadam 28,513 miljardu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas pasaules biržās otrdien lielākoties pieauga, neraugoties uz optimismu nerosinošiem patērētāju pārliecības datiem ASV un Vācijā.

ASV patērētāju pārliecības kritums februārī bija lielāks par gaidīto, aptaujas dalībniekiem paužot vairāk bažu par darbaspēka tirgu un ASV politisko vidi.

Patērētāju pārliecības indekss Vācijā martam palielinājies līdz mīnus 29 punktiem, salīdzinot ar pārskatīto februāra rezultātu mīnus 29,6 punktu apmērā, un šis kāpums saskanējis ar analītiķu prognozēm.

Lai gan Vācijas mājsaimniecību prognozes personīgajam finanšu stāvoklim ir uzlabojušās, attiecīgajam indeksam pieaugot no mīnus 20 punktiem līdz mīnus 4,8 punktiem, indekss, kas izsaka mājsaimniecību vēlmi tērēt naudu, sarucis no mīnus 14,8 punktiem līdz mīnus 15 punktiem.

"Patērētāji jūtas ļoti nedroši," sacīja NIM patērētāju eksperts Rolfs Birkls, vainojot vēl arvien augsto inflāciju un "vājākas ekonomiskās prognozes Vācijas ekonomikai šogad".

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Negaidīti uzlabojies eirozonas ekonomikas noskaņojums

Žanete Hāka, 30.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūlijā negaidīti palielinājies eirozonas ekonomikas noskaņojums, ko lielākoties veicināja pārliecības uzlabošanās ražošanas segmentā, liecina jaunākie Eiropas Komisijas dati.

Ekonomiskās pārliecības indekss jūlijā pakāpies līdz 102,2 punktiem, salīdzinot ar 102,1 punktu jūnijā. Ekonomisti prognozēja, ka indekss saruks līdz 101,9 punktiem.

Ražošanas sektora noskaņojums uzlabojās no mīnus 4,3 punktiem pagājušajā mēnesī līdz mīnus 3,8 punktiem šomēnes. Uzņēmumu vadītāji optimistiskāk skatās uz ražošanas apjomiem un pasūtījumiem.

Tiesa gan, pakalpojumu sektora noskaņojums saruka no 4,4 punktiem līdz 3,6 punktiem. Kritumu lielā mērā veicināja vadītāju gaidu pasliktināšanās.

Savukārt patērētāju noskaņojums jūlijā pasliktinājies no mīnus 7,5 punktiem jūnijā līdz mīnus 8,4 punktiem. Lielā mērā to ietekmēja sliktākas prognozes par nākotnes nodarbinātību un kopējo ekonomisko situāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Noskaņojums eirozonā labāks nekā prognozēts

Žanete Hāka, 27.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonā ekonomiskais noskaņojums jūnijā uzlabojies vairāk nekā prognozēja ekonomisti, kas apstiprina signālus, ka reģiona ekonomika sāk atgūties no lielākās recesijas tās vēsturē.

Uzņēmuma vadītāju un patērētāju noskaņojums pieauga no 89,5 punktiem maijā līdz 91,3 punktiem jūnijā, raksta Bloomberg. Ekonomisti prognozēja indeksu 90,4 punktu līmenī.

Eiropas ražotāju noskaņojuma indekss pieauga no mīnus 13 punktiem līdz mīnus 11,2 punktiem, liecina dati. Savukārt noskaņojums pakalpojumu sektorā pasliktinājās no mīnus 9,2 punktiem līdz mīnus 9,5 punktiem.

Patērētāju noskaņojums uzlabojās no mīnus 21,9 punktiem līdz mīnus 18,8 punktiem.

«Eirozonas ekonomika uzrāda pazīmes, ka gada otrajā pusē tā varētu stabilizēties, tomēr nav teikts, ka kāpums nebremzēsies,» saka ekonomisti, piebilstot, ka eirozonas tirgi nav imūni pret globālajiem notikumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju pārliecības indekss eirozonā šā gada augustā negaidīti palielinājies līdz mīnus 14,7 punktiem salīdzinājumā ar mīnus 15 punktiem jūlijā, liecina Eiropas Komisijas (EK) sākotnējās aplēses.

Šis kāpums pārsteidzis analītiķus, kuri bija prognozējuši, ka indekss saglabāsies nemainīgā līmenī, ņemot vērā bažas par koronavīrusa pandēmijas iespējamu "otro vilni".

Tikmēr patērētāju pārliecības indekss Eiropas Savienībā augustā pieaudzis līdz mīnus 15,5 punktiem, salīdzinot ar mīnus 15,6 punktiem pirms mēneša.

EK norāda, ka patērētāju pārliecības indekss gan eirozonā, gan ES joprojām atrodas zem to ilgtermiņa vidējā rādītāja attiecīgi mīnus 11,1 un mīnus 10,5 punktu apmērā.

Galīgie dati attiecībā uz patērētāju pārliecību eirozonā un ES kopīgi ar informāciju par kopīgo ekonomisko pārliecību tiks publicēti augusta izskaņā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ieguldījumu fondi pērn strādājuši gan ar lēcieniem, gan kritumiem

Žanete Hāka, 03.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā ieguldījumu fondi piedzīvojuši gan kritumus, gan lēcienus, norāda Finanšu un kapitāla tirgus komisijas eksperti.

Gada sākumā finanšu tirgos dominēja izteikti pozitīvs noskaņojums, ko lielā mērā veicināja ASV politiķu lēmums par fiskālās klints novēršanu, turpretī pirmā ceturkšņa otrajā pusē Kipras notikumi palielināja spriedzi finanšu tirgos. Arī gadā kopumā ik pa brīdim pastiprinājās un mazinājās investoru bažas saistībā ar centrālo banku ekonomikas stimulēšanas pasākumu ierobežošanu.

Pērnā gada decembra beigās atvērto obligāciju un naudas tirgus fondu triju mēnešu ienesīgums bija robežās no mīnus 1,7% līdz plus 2,5% (11 no 14 fondiem pozitīvs), savukārt 12 mēnešu ienesīgums bija no mīnus 6,8% līdz plus 3% (pieciem fondiem negatīvs). Tāpat kā iepriekšējā ceturksnī, labāku sniegumu uzrādīja tie fondi, kuru ieguldījumu pamatvalūta nav ASV dolārs, jo tas piedzīvoja vērtības kritumu attiecībā pret latu gan ceturkšņa, gan gada laikā. Atvērto obligāciju fondu un naudas tirgus fondu kopējais ieguldījumu portfelis decembra beigās sasniedza 178 miljonus eiro, gada laikā pieaugot par 6,1%, ko galvenokārt ietekmēja triju jaunu obligāciju fondu izveide.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visiem 2. līmeņa pensiju plāniem ar aktīvu ieguldīšanas stratēģiju ar domu ilgtermiņā nopelnīt lielāku pensiju, noslēdzot 2008. gadu, ienesīgums pēdējā gada laikā bijis negatīvs, liecina www.manapensija.lv dati.

Lai gan vērtējot 2. pensiju līmeņa plānu darbību kopš to darbības sākuma, aina nav tik bēdīga, tomēr pēdējā gada rezultāti, kurus spēcīgi ietekmējusi krīze pasaules finanšu tirgos, nesuši pensijas krājējiem pamatīgus mīnusus. Tādējādi atliek cerēt, ka situācija pasaules finanšu tirgos 2009. gadā un līdz ar to peniju plānu darbības rezultāti uzlabosies.

Lielākais mīnus šogad piemeklējis populārāko (336 874 dalībnieki 29. decembrī) pensiju plānu - Hansa pensiju IP Dinamika, kur ienesīgums pēdējā gada laikā bijis mīnus 24.27 %, bet kopš darbības sākuma 2003. gada janvārī – mīnus 0.05 %. Otrs lielākais mīnuss (- 9.31 %) bijis Astra Krājfondi IP Ekstra Plus (21671 dalībnieki), kura ienesīgums kopš darbības sākuma bija negatīvs – 2.81 %. GE Money pensiju plāns Džezs (dalībnieku skaits 15 891 ) ienesīgums pēdējā gada laikā bijis mīnus 8.07 %, bet kopš darbības sākuma - mīnus 0.67 %.

Komentāri

Pievienot komentāru