Jaunākais izdevums

Starptautiskās automobiļu federācijas (FIA) lēmums ieviest divu veidu tehniskos noteikumus 2010. gada sezonai ir novedusi pie tā, ka Renault Grupa nopietni apsver iespēju nepiedalīties pasaules čempionātam.

F-1 komandu asociācija (FOTA) nav apmierināta, ka FIA ignorējusi tās sagatavotos ieteikumus, tostarp izmaksu samazināšanas plānu laika posmam no 2009. līdz 2012. gadam un nav konsultējusies komandām.

FOTA mērķis bija vismaz tikpat, ja ne vēl vairāk, samazināt izmaksas, taču Renault uzskata, ka noteikumi bija jāievieš citā ceļā, tā, lai ar to būtu apmierinātas visas puses.

Renault uzskata, ka sportā svarīgākais ir konsultēties visām pusēm (FIA, FOM un FOTA), lai sasniegtu līdzsvaru starp izmaksām un ienākumiem. Renault arī uzskata, ka visām komandām F1 sacīkstēs ir jābūt pakļautām vieniem noteikumiem.

ING Renault F1 komandas prezidents Bernards Rejs (Bernard Rey) komentē:

„Renault F1 sacīkstes vienmēr ir uztvēris kā motosporta virsotni un lielisku vietu, kur demonstrēt tehniskos sasniegumus. Mēs paliekam uzticīgi sportam, taču nevēlamies iesaistīties sacensībās, kur dalībniekiem tiek piemēroti dažādi noteikumi. Ja šie noteikumi patiešām tiks pieņemti, mēs nākamajā sezonā būsim spiesti izstāties.”

ING Renault F1 komandas direktors Flavio Briatore (Flavio Briatore): „Mūsu mērķis ir samazināt izmaksas, tajā pašā laikā saglabājot standartus, kas F1 padara par prestižāko zīmolu tirgū. Mēs vēlamies to sasniegt savstarpēji saskaņojot noteikumus, tāpēc atsakāmies samierināties ar vienpusējo vadības stilu, ko šobrīd demonstrē FIA. Ja lēmumi, ko Pasaules Motoru Sporta Padome pieņēma 29. aprīlī netiks mainīti, mums neatliks nekas cits kā izstāties no F1 Pasaules čempionāta 2009. gada beigās."

Iepriekš ar līdzīgiem paziņojumiem klajā nāca Ferrari un RedBull Formula 1 komandas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Konkursa Eksporta un inovācijas balva 2014 otrajā kārtā izvirzīts 31 uzņēmums

Lelde Petrāne, 08.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotā konkursa Eksporta un inovācijas balva 2014 četrās kategorijās iesniegts 101 pieteikums no uzņēmumiem visā Latvijā. Noslēgusies konkursa pirmās kārtas rezultātu apkopošana un izvērtēšana, un konkursa 2. kārtai ir izvirzīts 31 uzņēmums.

Saskaņā ar konkursa nolikumu, iesniegto pieteikumu izvērtēšana notiek divās kārtās. Konkursa pirmajā kārtā tika izvērtēti dalībnieku pieteikumi un žūrijas komisija izvirzīja dalībai konkursa otrajā kārtā visvairāk punktus ieguvušos pretendentus katrā kategorijā. Otrajā kārtā ietilpst uzņēmumu apmeklējumi un konkursam pieteikto produktu vai pakalpojumu prezentācijas, kā arī intervijas ar uzņēmējiem.

Konkursa kategorijā Eksportspējīgākais komersants lielo/ vidējo komercsabiedrību grupā, apkopojot un izvērtējot 1. kārtas rezultātus, 2. kārtā izvirzīti uzņēmumi:

• 66 NORTH BALTIC, SIA

• COMPAQPEAT, SIA

• KARAVELA, SIA

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Uz Eksporta un inovācijas balvu 2012 pretendē 43 uzņēmumi

Dienas Bizness, 12.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgusies Eksporta un inovācijas balvas 2012 pieteikumu un pirmās kārtas rezultātu apkopošana un izvērtēšana. Konkursa 2.kārtai ir izvirzīti 43 pieteikumi.

Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotajam konkursam Eksporta un inovācijas balva 2012 tika iesniegti 114 pieteikumi no uzņēmumiem visā Latvijā, pārstāvot galvenās eksporta nozares – kokapstrādi un mēbeļu ražošanu, metālapstrādi un mašīnbūvi, elektroniku un elektrotehniku, vieglo rūpniecību, poligrāfiju, būvmateriālu ražošanu, pārtikas pārstrādi, tekstilrūpniecību, ķīmisko un farmaceitisko ražošanu, kā arī IT, dizaina priekšmetus u.c. pakalpojumus.

Saskaņā ar konkursa nolikumu, iesniegto pieteikumu izvērtēšana notiek divās kārtās. Konkursa pirmajā kārtā tika izvērtēti dalībnieku pieteikumi un žūrijas komisija izvirzīja dalībai konkursa otrajā kārtā visvairāk punktus ieguvušos pretendentus katrā kategorijā. Otrajā kārtā ietilpst uzņēmumu apmeklējumi un konkursam pieteikto produktu vai pakalpojumu prezentācijas, intervijas ar uzņēmējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apbalvošanas ceremonijā Dekoratīvās Mākslas un dizaina muzejā noskaidroti pirmie Latvijas Nacionālās dizaina gada balvas ieguvēji – pirmo vietu ieguva Datu vizualizācijas rīks Infogram, autors: Infogram, otro Izstādes stendu dizains Civilizācijas nospiedumi, autors: Ilze Kalnbērziņa Praz, savukārt trešajā vietā ierindojās Bērnu balansa ritenītis Brum Brum, autors: Krišjānis Jermaks. Galvenās balvas ieguvējs no Kultūras ministrijas saņem finansiālu atbalstu 2000 EUR vērtībā dalībai kādā no starptautiskajiem dizaina konkursiem.

IT uzņēmuma Accenture specbalvu Digitālais bizness ieguva zīmola dizains Soma, autors: Zīmolu dizaina studija Overpriced.

«Dizaina nozarē slēpjas Latvijas veiksmes stāsti, tieši tā varam produktam vai pakalpojumam piešķirt pievienoto vērtību. Žūrijas darbs bija ļoti grūts, taču rezultātā no 147 darbiem izvēlēts šīs balvas pirmais ieguvējs,» komentē kultūras ministre Dace Melbārde.

Inforgram vadošais dizaineris Jānis Godiņš skaidro: «Mūsu dizains ir serviss, un tā mērķis ir palīdzēt jebkuram cilvēkam vienkāršā veidā izpaust savus vēstījumus. Dizains ir jebkurā mūsu uzņēmuma procesā – gan veidojot pašu produktu, gan darba kultūrā, gan komunikācijā ar klientiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

NVA atklāj divus biežāk sastopamos darba meklētāju apkrāpšanas scenārijus ārvalstīs

Dienas Bizness, 15.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms pieņemt lēmumu par došanos peļņā uz ārzemēm, Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) aicina noskaidrot visus darba un sadzīves apstākļus par izvēlēto valsti. NVA vērš uzmanību, ka pēdējā laikā Latvijā un ārvalstīs ir sarosījušās fiktīvas darbā iekārtošanās firmas, kas, izmantojot darba meklētāju spiedīgos materiālos apstākļus vai neinformētību, sola labi apmaksātu darbu ārzemēs.

Tomēr, nokļūstot ārzemēs, noskaidrojas, ka darba devējs nemaz negaida šādu darbinieku. Ir iespējamas situācijas, kad darba devēja piedāvātajā darba vietā parādās arvien jauni nosacījumi – transporta izmaksas, darba apģērba izmaksas, dzīvošanas izmaksas, par kurām cilvēks nebija iepriekš informēts un tiek paziņots, ka viņš darba devējam «ir parādā», un nauda tiks ieturēta no algas. Rezultātā, darba meklētājiem no Latvijas ir izkrāpta nauda un viņi paliek bez ienākumiem, reālas darba un dzīves vietas ārzemēs. Diemžēl, dažkārt arī nokļūstot finansiālā atkarībā no «potenciālā» darba devēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

VID sāks pārcelties uz Talejas ielu

Lelde Petrāne, 12.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un valsts akciju sabiedrības Valsts nekustamie īpašumi 2014.gada 30.aprīlī parakstīto Apakšnomas līgumu ēka Talejas ielā 1 ir nonākusi VID kā apakšnomnieka rīcībā, informē dienesta pārstāve Evita Teice-Mamaja. Uzreiz pēc Apakšnomas līguma parakstīšanas ēkā tika uzsākti darba vietu iekārtošanas un mēbeļu uzstādīšanas darbi.

Dienests vērš uzmanību, ka laikā no 2014.gada 19.maija līdz 23.maijam uz ēku Talejas ielā 1 pārcelsies un darbu uzsāks VID Muitas pārvalde, kas līdz šim atradās 11.novembra krastmalā 17, VID Lielo nodokļu maksātāju klientu apkalpošanas centrs un Akcīzes pārvaldes klientu apkalpošanas centrs, kā arī Nodokļu parādu piedziņas pārvalde, Nodrošinājuma pārvalde un Personālvadības pārvalde, kas līdz šim atradās Jeruzalemes ielā 1.

Saskaņā ar pašreiz spēkā esošo pārcelšanās plānu pārējās Rīgā izvietotās VID struktūrvienības uz jauno vienoto adresi Talejas ielā 1, Rīgā tiks pārceltas šādos datumos:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gandrīz ikviena uzņēmuma, kurā ir autoparks ar vismaz pāris automašīnām, vadītājs ir saskāries ar situāciju, kad transporta līdzeklis tiek izmantots darbinieka personīgo lietu kārtošanai darba laikā. Šo procesu izkontrolēt ir praktiski neiespējami bez kvalitatīvas sekošanas sistēmas. Šobrīd izseko.lv piedāvā iespēju sekot savam auto par viszemāko iespējamo cenu. Tas maksā tikai Ls 5 mēnesī un jebkurā brīdī jūs uz kartes varat apskatīties vai automašīna pārvietojas maršrutā, kas paredzēts darba uzdevuma veikšanai.

Izsekošanas sistēmas īpaši iecienītas kļūst šobrīd, kad uzņēmumi mācās ekonomēt līdzekļus jomās, kas līdz šim vairāk vai mazāk bija atstātas pašplūsmā.

Izseko.lv direktors Reinis Kūla apgalvo, ka sekošanas sistēmu ieviešana ļauj ietaupīt līdz pat 30% degvielas, kā arī paaugstina darba efektivitāti. „Tie laiki, kad darba auto bija domāts meiteņu vizināšanai un sievasmātes mēbeļu pārvadāšanai ir pagājuši. Tagad no darbiniekiem tiek prasīta maksimāli efektīva uzņēmuma līdzekļu un darba laika izmantošana.”, secina Kūla.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īstenojot valsts sociālo politiku darba, sociālās aizsardzības, bērnu tiesību aizsardzības, bērnu un ģimenes lietu, kā arī cilvēku ar invaliditāti vienlīdzīgu iespēju jomā, Labklājības ministrija (LM) informē par vairākām būtiskām izmaiņām, kas stāsies spēkā 2017. gadā.

No 2017. gada 1. janvāra:

• Minimālā mēneša darba alga normāla darba laika ietvaros būs 380 eiro.

• 2017. gadā pārrēķinās pensijas (vecuma un apgādnieka zaudējuma pensijas, kā arī saskaņā ar Nolikumu „Par izdienas pensijām” piešķirtās izdienas pensijas), kuras piešķirtas vai pārrēķinātas 2011. gadā. Pārrēķinot pensijas, tās palielināsies cilvēkiem, kuri pensijas sāka saņemt ekonomiskās krīzes laikā, piemērojot negatīvus pensijas kapitāla indeksus. Pensiju pārrēķins notiks automātiski, un senioriem papildus nekas nav jādara. Pārskatīto pensijas apmēru noteiks no 2017. gada 1. janvāra un par periodu no 1. janvāra to izmaksās līdz 2017. gada jūnijam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Zelts – stabila nauda vai «tukšā nauda»?

Pēteris Avotiņš, a/s Goldinvest Asset Management padomes priekšsēdētājs, 30.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl dažus gadus atpakaļ par investīcijām zeltā neviens nezināja tikpat kā neko. Toties daudzi bija nekustamā īpašuma speciālisti, zēla un plauka akciju tirgi. Tagad gandrīz katrs zina, kas ir budžeta konsolidācija, valūtu krīze un valstu parādi. Arī par ieguldījumiem zeltā un dārgmetālos nu jau zina daudz vairāk.

Šādu izglītības pieaugumu par investīcijām zeltā sekmē bēdīgais ekonomikas stāvoklis un neskaidrās nākotnes prognozes. Kā sekas tam, pēc brīvā tirgus principiem, parādās arī piedāvājums, jo pieprasījums ir.

Pēc zelta cenu straujā pieauguma, kas daudziem atgādināja nekustamā īpašuma cenu pieaugumu vai akciju tirgu straujo izaugsmi pēdējās desmitgdēs, radās daudz spekulāciju par to, vai neveidojas zelta cenu burbulis. Parādījās arī apgalvojumi par zeltu kā «tukšo naudu».

Dīvaini, ka, lai gan zelts jau vairāk 5 000 gadu cilvēces vēsturē ir patstāvīgi spēlējis lomu kā vienīgā īstā nauda un to, ka gandrīz visu centrālo banku valstu rezevēs atrodas lielāks vai mazāks zelta daudzums, ar apskaužamu patstāvību tiek uzturēts viedoklis par zelta bezjēdzību un visos iespējamos ceļos tiek mazināta tā nozīme finanšu tirgus sistēmā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Skaidrojums par sabiedriski nozīmīgu ēku būvniecības procesā iesaistīto dalībnieku atbildības sadalījumu

Lelde Petrāne, 22.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā vakar vakarā notikušo traģēdiju, Zolitūdē sabrūkot veikala Maxima jumtam, kā rezultātā bojā gājis liels skaits cilvēku un patlaban tiek meklēts atbildīgais, Ekonomikas ministrija sniedz skaidrojumu par sabiedriski nozīmīgu ēku būvniecības procesā iesaistīto dalībnieku atbildības sadalījumu.

Ekonomikas ministrija šorīt nosūtījusi vēstuli Latvijas būvvaldēm (kopumā 85 būvvaldēm Latvijā), prasot tām apsekot visus būvlaukumus, kuros tiek būvētas, tai skaitā rekonstruētas vai renovētas, sabiedriski nozīmīgas publiskas ēkas. Par apsekošanas rezultātiem līdz 04.12.2013. iesniegt Ekonomikas ministrijai pārskatu par sastādītajiem atzinumiem, norādot informāciju par apsekoto būvlaukumu, būvprojektu, ēku, būvniecības dalībniekiem un konstatētajiem pārkāpumiem (ja tādi tika konstatēti).

Vienlaikus ministrija aicina būvvaldes iespēju robežās apsekot sabiedriski nozīmīgas publiskas ēkas, kuras pieņemtas ekspluatācijā pēdējo piecu gadu laikā, un iesniegt pārskatu par apsekošanas rezultātiem, norādot informāciju par apsekoto objektu un pazīmēm, kas liecina, ka būvdarbi varētu būt veikti neatbilstoši normatīvajiem aktiem (piemēram, patvaļīgā būvniecība, plaisas ēkas nesošajās konstrukcijās).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Jupiters ieies Vērša zvaigznājā, būs īstais laiks biznesa pasaules cilvēkiem, apgalvo astrologi.

Zvaigznes cilvēku dzīvi ietekmē, ticam mēs tam vai nē, pārliecināts astrologs Jānis Bēniķis, astroloģijas portāla astronet.lv idejas tēvs. Viņš arī apliecina: biznesa cilvēki ir māņticīgi - sit pie koka, zīlē, spļauj pār plecu, izvairās runāt par nākotni. Jā, arī iet pie astrologiem.

Biznesa cilvēki parasti lūdz astrologu noteikt labāko laiku uzņēmuma dibināšanai, svarīga kontrakta parakstīšanai. Dažkārt cilvēki prasa par vēlamajiem darbības virzieniem, valsti. Astroloģija var pateikt, vai cilvēkam vispār ir potenciāls darboties biznesa lauciņā, vai nav. Protams, var iet pret zvaigznēm, taču parasti šāda izvēle sokas smagi, kā pret kalnu. Katram ir kāda noteikta biznesa virzieni, kas veiksies vislabāk, kādam darījumus labāk sākt ārzemēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

«Nemīlams» darbs draud ar profesionālo izdegšanu

Lelde Petrāne, 04.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Profesionālai izdegšanai visvairāk pakļauti darbinieki, kuri strādā «nemīlamu» darbu.

CV Market Latvia veica darba devēju, darbinieku un darba meklētāju auditoriju aptauju, lai noskaidrotu, vai profesionālā izdegšana ir reāla problēma, vai daudzi ar to saskārušies un kā šis jautājums tiek risināts darba kolektīvos.

Runājot par profesionālo izdegšanu tendence ir sekojoša – 68% no aptaujātajiem šobrīd izjūt pastāvīgu nogurumu, enerģijas trūkumu, satraukumu, nemitīgas šaubas un nedrošību un tikai 16% jūtas moži un enerģijas pārpilni. Iemesli, kas, pēc respondentu domām, var novest līdz profesionālajai izdegšanai:

• pastāvīga spriedze, stress; (23%)

• pastāvīgs spiediens no vadības puses; (18%)

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Šogad pie sabiedriskā labuma organizācijas statusa tikušas 196 nevalstiskās organizācijas

Dienas Bizness, 22.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 10 mēnešos sabiedriskā labuma organizācijas statuss ir piešķirts 196 nevalstiskajām organizācijām, divām nevalstiskajām organizācijām ir piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss papildu darbības jomā, 27 nevalstiskajām organizācijām ir atteikts piešķirt sabiedriskā labuma organizācijas statusu; vienas nevalstiskās organizācijas iesniegumu par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu atteikts izskatīt pēc būtības, bet 50 nevalstiskajām organizācijām ir atņemts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Sabiedriskā labuma organizācijas statuss 2012.gada 10 mēnešos piešķirts šādās sabiedriskā labuma darbības jomās:

• sporta atbalstīšanas jomā 61 organizācijai;

• labdarības jomā 61 organizācijai;

• pilsoniskas sabiedrības attīstības jomā 56 organizācijām;

• kultūras veicināšanas jomā 49 organizācijām;

• trūcīgo un sociāli mazaizsargāto personu grupu sociālās labklājības celšanas jomā 24 organizācijām;

• vides aizsardzības jomā astoņām organizācijām;

• cilvēktiesību un indivīda tiesību aizsardzības jomā septiņām organizācijām;

• izglītības veicināšanas jomā sešām organizācijām;

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

WEYERGANS un UNA aicina jūs uz sadarbības projektu — pretnovecošanās procedūru kursu sejai, kaklam un dekoltē zonai

, 15.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzas priekšrocības un plusi, jo sejas, kakla un dekoltē zonas āda tiek vienmērīgi atjaunota, pievēršot īpašu uzmanību problēmzonām. Šīs metodes kalpo arī kā starta mehānisms audu reģenerācijai un atjauno ādā tās bioloģiskos procesus.

• Modernā ārstnieciskā kosmetoloģija piedāvā plašu šādu metožu klāstu. Vācijas kompānija WEYERGANS HIGH CARE jau 30 gadu veic medicīnisko tehnoloģiju pētniecību un inovācijas, radot spēcīgu pamatu skaistumkopšanas nozares attīstībai.

• «Ir gudri rūpēties par savu veselību jau laikus, lai nākotnē varētu izvairīties no nepatīkamām problēmām,» skan WEYERGANS moto.

• Latvijā varam izbaudīt šīs kompānijas sniegtās veselīgās skaistumkopšanas iespējas WEYERGANS CENTROS un STUDIJĀS — licencētās iestādēs, kas piedāvā kompleksu pieeju cīņai ar novecošanos — daudzveidīgas aparātu procedūras, profesionālu kosmētiku ādas kopšanai mājas apstākļos, kā arī uztura bagātinātājus saistaudu nostiprināšanai. WEYERGANS speciālisti ir profesionāļi, kuri regulāri papildina zināšanas Latvijā un Vācijā atbilstoši firmas augstajiem standartiem un metodikām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Zaļais punkts sadarbībā ar plastmasas pudeļu pārstrādes uzņēmumu PET Baltija ir uzsācis pilotprojektu PET pudeļu pieņemšana no iedzīvotājiem par atlīdzību.

Projekta mērķis ir pārbaudīt PET pudeļu depozīta sistēmas darbību, kas balstīta uz esošās infrastruktūras izmantošanu un neprasa milzīgus finanšu ieguldījumus. Lai iegūtu datus par sistēmas darbību, plānots savākt 2 miljonus dzērienu PET (polietilēnteraftalāta) pudeļu.

Šobrīd iedzīvotājiem ir pieejami 11 taras punkti Rīgā, Ogrē, Siguldā, Talsos, Rūjienā, Valkā, Valmierā.

AS Latvijas Zaļais punkts direktors Kaspars Zakulis norāda: «Jautājums par PET pudeļu pieņemšanu no iedzīvotājiem par samaksu ir aktuāls jau vairākus gadus. Mūsuprāt ir svarīgi izveidot efektīvu un pietiekami lētu sistēmu, kas nesadārdzinātu preces cenu un motivētu iedzīvotājus šķirot atkritumus, t.sk. PET pudeles. Būtiski, ka šajā modelī var pieņemt PET pudeles, kas ir saplacinātas un ar bojātām etiķetēm.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprīļa laikā AS Latvijas Zaļais punkts un plastmasas pudeļu pārstrādes uzņēmuma PET Baltija pilotprojektā PET pudeļu pieņemšana no iedzīvotājiem par atlīdzību iedzīvotāji pārstrādei nodevuši 44 000 PET pudeļu.

Pārstrādei nodotais pudeļu skaits kopā veido aptuveni 1,5 tonnas plastmasas.

Projekta laikā visaktīvākie iedzīvotāji bijuši Ogrē, kur aprīlī nodotas teju 11 800 plastmasas dzērienu pudeles, veidojot aptuveni 390 kilogramus plastmasas.

Kaspars Zakulis, AS Latvijas Zaļais punkts direktors, komentējot šos rādītājus, sacīja: «Tas viennozīmīgi liecina par to, ka arī neliela materiāla atlīdzība, t.i. 1 santīms par pudeli, var būt laba motivācija atkritumu šķirošanai.»

Taras punktā par katru PET pudeli neatkarīgi no tās izmēra iedzīvotājem tiek maksāts 1 santīms. Savāktās pudeles tiks nogādātas uz pārstrādi rūpnīcā PET Baltija, kas atrodas Jelgavā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

11 Latvijā prezentētas tehnoloģijas tiks iedzīvinātas biznesa projektos

Gunta Kursiša, 14.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienpadsmit jaunas tehnoloģijas, tostarp risinājumi medicīnas nozarē un inovācijas mašīnbūves un metālapstrādes jomā, pārtaps biznesa projektos. Latvijas, Krievijas, Armēnijas un Kazahstānas tehnoloģijas tika prezentētas Rīgā notiekošajā starptautiskā tehnoloģiju attīstības un komercializācijas pasākumā Commercialization Reactor.

Pasākuma ietvaros Latvijas uzņēmēji, biznesa konsultanti, kā arī cilvēki, kas vēlas kļūt par uzņēmējiem augsto tehnoloģiju nozarēs, varēja tikties ar dažādu tehnoloģiju izstrādātājiem no Latvijas un NVS valstīm un apspriest iespējamo biznesa projektu izveidi šo tehnoloģiju ieviešanai praksē.

Šajā pasākumā zinātnieki prezentēja:

• preparātu ātrākai apdegumu dziedēšanai,

• jauna tipa fosfora materiālu LED gaismas sistēmām,

• inovatīvu ierīci zobu sakodiena korekcijai,

• risinājumu OLED displeju ražošanā,

• mobilo neitronu terapiju smadzeņu audzēju ārstēšanā,

• augstas precizitātes diagnostikas un ārstēšanas aparātu,

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nozīmīgākie Latvijas zinātnes sasniegumi 2013.gadā

Dienas Bizness, 02.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Zinātņu akadēmija, apkopojot iesniegtos universitāšu, zinātnisko institūtu un pētniecības centru priekšlikumus, nosaukusi nozīmīgākos Latvijas zinātnes sasniegumus 2013. gadā.

Teorētiskajā zinātnē

• Izcili rezultāti kvantu skaitļošanas teorijā. Izveidoti algoritmi kvantu datoriem, būtiski paātrinot datu apstrādi un palielinot kvantu datoru pielietošanas iespējas. Akad. Andris Ambainis (LZA Lielā medaļa, Eiropas grants kā vienam no 300 Eiropas izcilākajiem pētniekiem), Latvijas Universitāte.

• Izstrādāta kvantu sūkņu teorija un tās pielietojums nanoelektronikā, kas tiek izmantots Eiropas galvenajās metroloģijas laboratorijās. LZA kor.loc. Vjačeslavs Kaščejevs (Vienīgais Austrumeiropas zinātnieks, kas nominēts pasaules izcilnieku grupā Jauno līderu sanāksmē Pasaules Ekonomikas forumā), Latvijas Universitāte

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Renault Fuego šogad atzīmē 30 gadu pastāvēšanas jubileju. Fuego, kas ir Megane Coupe priekšgājējs, savu debiju piedzīvoja 1980.gada martā Ženēvas auto izstādes laikā.

Renault Fuego vēsture aizsākās 1976.gada sākumā, kad jaunais Renault direktors Bernards Vernjers – Paliezs (Bernard Vernier-Paliez) uzsāka darbu pie programmas, kas paredzēja atjaunot visu Renault modeļu līniju. Viena no prioritātēm bija turpināt darbu pie vidēja izmēra automašīnām, kas līdzinātos jau vecajam Renault 12 modelim. Ieviešot pārmaiņas, tika radīts kupejas modelis -Renault 15/17 pēctecis.

Modeļa virsbūve – futūriskais dizains ar apaļotiem galiem – tika prezentēta 1976.gada nogalē slēgtā Renault valdes sanāksmē. Bernards Vernjers-Paliezs (Bernard Vernier-Paliez) bija ļoti entuziastisks – jaunās dizaina līnijas bija kā 80-to gadu stila prognoze. Runājot par tehnoloģiju, jaunā modeļa virsbūve bija gandrīz identiska modelim Renault 18. Visnozīmīgākās atšķirības vērojamas tieši modeļa aizmugurējās daļas dizainā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pirmā formula sašķeļas

Valdis Vikmanis, Db, 19.06.2009

FOTA apvienojušās komandas - (no kreisā augšējā stūra līdz labajam apakšējam stūrim) BMW-Sauber, Brawn, Ferrari, McLaren, Red Bull, Renault, Toro Rosso unToyota. (Foto: REUTERS/SCANPIX)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmās formulas pasaules čempionāts piedzīvojis sabrukumu. Astoņas komandas paziņoja par alternatīvu sacensību organizēšanu nākamajā sezonā, ziņo CNN.

Pirmās formulas komandu asociācija (FOTA) ceturtdien (18. jūnijā) paziņoja par plāniem izveidot čempionātu, kas būs alternatīva pašreizējām F-1 sacīkstēm, kuru rīko Starptautiskā Automobiļu federācija.

FOTA apvienojušās - «Ferrari», «McLaren», «Brawn», «Renault», «BMW Sauber», «Toyota», «Red Bull» un «Toro Roso» komandas.

Db.lv jau ziņoja, ka FIA nolēma piedāvāt risinājumu, kurš paredz, ka komandām, kuras iekļausies 60 miljonu ASV dolāru budžetā, ieskaitot vadītāju algas, kā arī mārketinga un tehniskos izdevumus, būs mazāk tehnisko ierobežojumu nekā komandām, kas tērēs vairāk par noteikto 60 miljonu dolāru robežu.

«Komandām nav citas iespējas, kā sākt gatavot jaunu čempionātu, kas atbilst tās dalībnieku un sponsoru vērtību izpratnei,» teikts FOTA komandu paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Honkongas Pārtikas drošības centra amatpersonas atklājušas kokaīnu vairākos Red Bull dzērienos. Pirms dažām dienām Taivānas varasiestādes šī iemesla dēļ konfiscēja vairāk nekā 18 tūkst. kastes šī populārā dzēriena, ziņo AFP.

Šī atklājuma rezultātā Red Bull produkcija noņemta no tirdzniecības plauktiem lielajos Honkongas veikalos. Pārtikas drošības centra ziņojumā norādīts, ka kokaīna daudzums dzērienos var nodarīt nelielu kaitējumu veselībai.

Red Bull gan noliedz, ka kompānijas ražotajos dzērienos būtu kokaīns, to pamatojot ar apgalvojumiem, ka neatkarīgi veiktajos testos dzērienos no tā paša sūtījuma nav atklāta kokaīna klātbūtne.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Red Bull maksās pircējiem 13 miljonu dolāru kompensāciju par maldinošām reklāmām

LETA--AFP, 10.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austriešu enerģijas dzērienu ražotājs Red Bull piekritis samaksāt 13 miljonus ASV dolāru (10,2 miljonus eiro), tādējādi panākot izlīgumu tiesas prāvā par maldinošu reklāmu, atklājis advokātu birojs Morelli Alters Ratner.

Red Bull tika apsūdzēts par produkta īpašību reklamēšanu, kas neatbilst patiesībai. Kompānija apgalvoja, ka enerģijas dzēriena lietošana uzlabošot darba ražīgumu, koncentrēšanās spējas un reakcijas ātrumu, kas esot par iemeslu augstākas cenas noteikšanai.

«Taču apsūdzības puse apgalvo, ka patiesībā Red Bull sniedzot pircējiem ne vairāk labumu kā kafijas tase,» teikts advokātu biroja paziņojumā.

Ikviens, kurš iegādājies Red Bull dzērienu kopš 2002.gada 1.janvāra, var pieprasīt no kompānijas desmit dolāru (7,8 eiro) kompensāciju vai arī divus Red Bull produktus 15 dolāru (11,7 eiro) vērtībā, uzņēmumam apmaksājot pasta izdevumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Renault Clio: mazs, bet ar plašu dvēseli

Aldis Zelmenis, speciāli DB, 26.02.2020

"Renault Clio", ņemot vērā pārdošanas apjomus, Eiropā jūtami apsteidz "VW Polo", "Ford Fiesta", "Opel Corsa" u.c. šīs klases smagsvarus un ir pārdošanas līderis starp mazās klases modeļiem. Pārējās fotogrāfijas skatāmas tālāk galerijā!

Foto: Aldis Zelmenis

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Franču "Renault" prot ražot mazus auto, kas ir pieprasīti visā Eiropā. "Renault Clio" ir viens no tiem. Feins auto, bet kāpēc mazi auto pie mums nav cieņā?

Jāsāk ar to, ka mazauto mūsdienās ir diezgan nosacīts apzīmējums, jo jaunākās paaudzes "Clio" ir gana liels, lai to izmantotu kā budžeta klases ģimenes auto.

Pēc būtības šodien jaunākā "Renault Clio" apkārtmēri atbilst vecāka gadagājuma "Renault Megane". Tas nekas, ka aizmugurē pieaugušiem pasažieriem vietas joprojām nav daudz, toties nodokļu apjoms, apdrošināšanas klase un vēl citi bonusi Rietumeiropietim palīdz ietaupīt, saglabājot spēju būt mobilam un pārvietoties pilsētā un ārpus tās.

Starp citu, ceļojot Itālijā, Francijā vai Spānijā, bieži vien uz koplietošanas ceļiem ir redzami "Renault Clio" izmēram līdzīgi auto, kuros pasažieri draudzīgi aizņēmuši krēslus gan priekšā, gan aizmugurē, turklāt līdz "lūpai" piestūķējuši bagāžas nodalījumu. Visi smaidīgi un nesūkstās par vietu trūkumu. Mēs Latvijā esam izlepušāki, jo kā gan izskaidrot, ka līdzīgi kā Ziemeļamerikā lielākoties pārvietojamies vienatnē vai divatā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūsu uzņēmumam ir iespēja apmācīt savus darbiniekus Starptautiskajā mācību centrā “ New Horizons” ar ESF līdzfinansējumu līdz 72.5%. Lai piedalītos programmā, uzņēmumiem pašiem nav jāraksta projekts, pietiek izvēlēties kursus un aizpildīt pieteikuma anketas dalībai projektā.

Jūs varat izvēlēties praktiski jebkurus kursus un sertifikācijas, tai skaitā pašas populārākās mācību programmas:

• Certified Ethical Hacker (CEH)

• Tīklu drošības administrators (ENSA)

• Projektu vadība - Project Management Professional, PMP (ASV)

• ITIL

• Microsoft tehniskie kursi (Windows OS, Windows Server, SQL, Exchange, Sharepoint, .NET)

• Microsoft sertifikācijas: MCITP, MCTS, MCPD, MCSE, MCSA

• Kursi un sertifikācijas: CompTIA: A+, Security+, Linux+, Network+

• Kursi un sertifikācijas: CISCO

• Programmēšanas kursi: Java

• Android kursi

Līdzfinansējuma apmērs atkarīgs no nozares un organizācijas lieluma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Velo zagļi kļūst alkatīgāki; tēmē uz ģimenēm ar vairākiem velosipēdiem

Dienas Bizness, 30.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šosezon likumpārkāpēji kļuvuši viltīgāki, jo sava nozieguma pastrādāšanai vienā reizē aplaupa ģimenes ar vairākiem velosipēdiem, liecina apdrošināšanas sabiedrības Balta dati.

Līdz ar pavasara iestāšanos sākas aktīvākais laiks, kad likumpārkāpēji velosipēdus zog ne tikai publiskās vietās, bet vislabprātāk dodas uz saimniecības telpām, kad vienā laupījuma reizē ir iespēja tikt pie vairākiem velosipēdiem. Šogad Balta ir saņēmusi jau trīs pieteikumus par velosipēdu dubultzādzību. Savukārt iepriekšējos gados zādzību antirekords bijis pat četri braucamrīki vienā reizē, kad garnadzis nozaga visas ģimenes velosipēdus.

Baltas dati liecina, ka ārpus dzīvesvietas populārākās velosipēdu zādzību vietas ir veikalu, bibliotēku un citu publisku objektu stāvvietas. Savukārt kopumā zādzību pastrādāšanai garnadži iecienījuši saimniecības telpas - pagrabus, garāžas, kāpņu telpas un šķūnīšus, kā arī māju pagalmus. Turklāt aptuveni 80 procenti no visiem velosipēdiem, kas tikuši nozagti, nav bijuši saslēgti - it sevišķi, ja tie atrodas telpā.

Komentāri

Pievienot komentāru