Jaunākais izdevums

Lai gan triju Baltijas valstu tautsaimniecības pašlaik piedzīvo mazliet atšķirīgus piezemēšanās scenārijus, nekustamā īpašuma sektora attīstības palēnināšanās, ko pastiprinājusi globālā finanšu krīze, ir ietekmējusi Baltijas biroja telpu tirgu.

Neraugoties uz to, virkne ieplānoto projektu ir tikuši atlikti vai atcelti savlaicīgi, tādējādi ļaujot prognozēt mazāk sāpīgas nomas maksas un brīvo telpu skaita izmaiņu radītās sekas, — norāda nekustamā īpašuma konsultāciju kompānija Re&Solution.

Ņemot vērā biroju tirgus attīstības inerto raksturu, liela aktivitāte ir sagaidāma 2009.gadā, jo ir paredzēts pabeigt veselu virkni jau uzsākto projektu. Jaunu objektu apjoms 2010. gadā un vēlāk būtiski samazināsies, jo pārsātinātajam tirgum būs nepieciešams zināms laiks, lai absorbētu pašreiz būvniecības stadijā esošos projektus.

Neraugoties uz to, ka virkne ieplānoto projektu ir atlikti vai anulēti, Re&Solution speciālisti uzskata, ka ievērojamais jaunu biroju platību pieaugums 2008. – 2009.gadā kopā ar uzņēmumu paplašināšanās palēninājumu nenovēršami palielinās brīvo telpu īpatsvaru līdz pat 10 – 15 % 2009. gada pirmajā pusē, sevišķi tas būs raksturīgs mazāk pievilcīgām telpām.

Šīs kompānijas eksperti uzskata, ka tuvākajā nākotnē neesot sagaidāms krass bāzes nomas maksu pazeminājums. Vairāk esot iespējams tas, ka nomas nosacījumi kļūs elastīgāki. Nomnieki jau ir ieguvuši spēcīgākas pozīcijas pārrunās par nomas noteikumiem, spiežot uz leju nomas maksas, papildus maksājumu summas un nomas termiņus.

Kompānija aprēķinājusi, ka 2008. gadā kopējā plānotā moderno biroju telpu platība sasniegs rekordaugstu līmeni – līdz pat 80 000 m2 Viļņā un Tallinā un 140 000 m2 Rīgā. Arī 2009.gadā ieplānotās platības ir iespaidīgas, jo daudzu projektu īstenošana jau ir uzsākta.

Pašlaik vidējā ikmēneša nomas bāzes maksa par augstākās klases birojiem veido 16-19 eiro/m2 Viļņā, 18 - 20 eiro/m2 Rīgā un 16 - 22 eiro/m2 Tallinā, kas ir par aptuveni 5 % mazāk, nekā 2008. gada otrajā pusē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Piedāvājums plašs «uz papīra»

Ingrīda Drazdovska, 21.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī daudzas biroju ēkas ir pustukšas, veikali «neapdzīvoti» un to skatlogi tumši, meklējot telpas biznesam, var izrādīties, ka atrast sev ko piemērotu, nemaz nebūs tik vienkārši.

Kāda ir pašreizējā situācija komercplatību tirgū, ar ko jārēķinās, meklējot telpas, Saldo skaidroja SIA Immostate komercplatību speciāliste Agnese Groševa.

Dažādu kompāniju tirgus apskatos aktivitāte tirdzniecības, biroju, noliktavu telpu tirgū tiek raksturota visai atšķirīgi. Vieni ir optimistiskāki un piesauc potenciālo nomnieku interesi, citi ir pesimistiskāki un akcentē brīvo telpu lielo īpatsvaru. Kā jūs raksturotu tirgu?

Immostate sevi pieskaita pie piesardzīgiem optimistiem. Jūtams, ka pēc sasaluma, kas tirgū iestājās 2008. gada beigās, aktivitāte ir atgriezusies. Nomnieku rotācija, mainība ir liela.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Rīgā ir lētākie biroji Baltijā; zemākā biroju ēku būvniecības aktivitāte

Ingrīda Drazdovska, 01.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biroju telpu nomas maksa Rīgā ir zemākā Baltijas valstīs, izriet no BNP Paribas Real Estate Eiropas biroju tirgus apskata, kurā pirmo reizi iekļauta informācija arī par Baltijas valstu galvaspilsētām.

Rīgā viena kvadrātmetra nomas maksa gadā bijusi 144 eiro, Tallinā tā savukārt bija 200 eiro, bet Viļņā – 168 eiro. Šogad Rīgā varētu sagaidīt mērenu nomas maksas palielināšanos, šādu prognozi izsaka pētījuma autori.

Toties pagājušajā gadā Rīgā kopējais iznomāto biroju telpu apjoms bijis salīdzinoši lielāks nekā kaimiņvalstu galvaspilsētās – tas Rīgā sasniedza 28 tūkst. m2 (vēl pirms gada – 48 tūkst. m2), Tallinā ir notikuši nomas darījumi 22 tūkst. m2 apjomā, bet Viļņā iznomāti 16 tūkst. m2 biroju platību.

Lielākā daļa biroju telpu nomas darījumu Rīgā pagājušajā gadā bija saistīti ar dažādu kompāniju darbības paplašināšanu, kā rezultātā tām bija nepieciešamas lielākas telpas. Joprojām bija vērojama arī uzņēmumu biroju maiņa uz ērtākām telpām, labākā rajonā, ar izdevīgākiem līguma nosacījumiem. Tirgū nav bijis pārāk daudz jaunpienācēju. Šogad diez vai būšot sagaidāma lielāka nomas darījumu aktivitāte, ņemot vērā, ka tirgū 2013.gadā piedāvājumā neparādīšoties jaunas biroju platības. Pārskatā norādīts, ka pašlaik brīvo platību īpatsvars Rīgā ir ap 9.8%, kas ir būtiski zemāks nekā krīzes laikā, kad šis rādītājs sasniedza 25%. Augstākās klases - A klases - biroju telpu segmentā ir vien 3.8% brīvu telpu, bet B klases ēkās brīvu telpu ir vairāk – 11%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Maskavā ir visvairāk nepabeigtu biroju ēku

, 28.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepabeigtu biroju ēku skaita ziņā pasaulē nepārspēta ir Krievijas galvaspilsēta Maskava, ziņo lenta.ru, atsaucoties uz Colliers International tirgus pārskatu.

Pēc kompānijas Colliers International datiem, šā gada 1. pusgadā Maskavā celtniecības stadijā bija 3.8 milj. m2 biroju telpu. Pārskatā tiek norādīts, ka, ņemot vērā strauji sarukušo biroju nomas maksu Maskavā un Dubajā, visdārgāk birojus EMEA reģionā (Eiropa, Tuvie Austrumi, Āfrika) nomāt pašlaik ir Londonā, kur A klases biroju telpas pilsētas centrālajā daļā izmaksā 1350 USD/m2 gadā. Otrajā vietā ir Maskava — 969 USD/m2 gadā. Tai seko Parīze — 877 USD/m2, Dubaja — 815 USD/m2 un Dublina — 800 USD/m2.

Colliers International apkopotās ziņas liecina, ka Maskava šā gada 1. pusgadā bijusi sestā populārākā pilsēta pēc investīciju aktivitātes biroju tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā plānošanas, projektēšanas un būvniecības stadijā esošos projektus, Rīgas moderno biroja platību tirgus tuvāko piecu gadu laikā tiks papildināts ar vismaz 200 000 kvadrātmetriem jaunu biroju platību, teikts komercīpašumu pakalpojumu uzņēmuma "CBRE Baltics" aizvadītā gada biroju tirgus apskatā.

Tuvākajos gados, palielinoties moderno biroju platībām, paredzama lielāka nomnieku aktivitāte, pārceļoties uz mūsdienīgām prasībām atbilstošiem birojiem, teikts apskatā.

Tajā pausts, ka 2020.gads valstī kopumā, tāpat arī biroju platību segmentā, iezīmējās ar vairākiem būtiskiem pārbaudījumiem, kurus nāksies risināt arī 2021.gadā. Gada sākumā liela daļa biroju darbinieku bija spiesti turpināt savas darba gaitas attālināti un vairums līdz pat šim brīdim nav atgriezušies pie iepriekš ierastās biroja dzīves.

"Tāpat nevienu vairs neizbrīna, ka Rīgas biroju tirgus pēdējos gados ir bijis lēns, un tā attīstības tempi salīdzinoši zemi, salīdzinot ar mūsu kaimiņvalstīm, kur biroju platību pieauguma tempi bija un turpina būt krietni vien straujāki," norāda "CBRE Baltics" eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Aktīvākie biroju telpu meklētāji gada otrajā ceturksnī bijuši IT jomas uzņēmumi

Lelde Petrāne, 15.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada otrajā ceturksnī Rīgas biroju telpu pieprasījums un nomas maksa saglabājās iepriekšējā ceturkšņa līmenī. Lai gan mazliet audzis neiznomāto telpu īpatsvars, prognozējams, ka līdz gada beigām A un B klases biroju nomas maksa varētu palielināties par 5%, teikts Latio jaunākajā komercīpašumu tirgus pārskatā.

Brīvo telpu pieaugums daļēji saistīts ar Valsts ieņēmumu dienesta līdz šim nomāto telpu aptuveni 40 000 kvadrātmetru platībā atbrīvošanu un dienesta struktūrvienību pariešanu uz aprīlī ekspluatācijā nodoto jauno biroju ēku. Tāpat atbrīvojušās un nav aizpildītas telpas vairākās citās Rīgas centra biroju ēkās, piemēram, ēkā 13.janvāra ielā 3, kurā atradās GE Money Bank.

«Nomnieku atstāto telpu kvalitatīvākā daļa pakāpeniski aizpildīsies un šis process veicinās sliktāku telpu atbrīvošanos. Saglabājoties līdzšinējām pieprasījuma tendencēm, paredzams, ka A un B klases biroju nomas maksa līdz gada beigām Rīgā vidēji palielināsies par 5%,» norāda Latio Komercīpašumu tirdzniecības nodaļas vadītājs Jānis Šīns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Biroju telpu piedāvājums sarūk, bet nākotnē gaidāms papildinājums

Žanete Hāka, 20.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan biroju telpu piedāvājums turpina sarukt, ekonomiskā aktivitāte un Latvijas attīstības perspektīvas eirozonas ietveros tuvākajos gados nekustamo īpašumu attīstītājiem nedos pamatojumu jaunu biroju ēku būvniecībai, uzskata Arco Real Estate komercnodaļas vadītājs Guntis Kanenbergs.

Kā liecina kompānijas biroju telpu nomas tirgus pārskats par 3. cetruksni, šobrīd biroju telpu nomas tirgum Rīgā tiek piedāvātas A un B klases nomas platības vairāk nekā 500 tūkstošu m² apmērā 65 biroju centros. A klases ēkās atrodas ap 20% iznomājamu un brīvu biroja platību. Tā kā vairums no A klases ēkām tiek izmantotas komercbanku vajadzībām, iespējas nomāt šīs klases biroja telpas ir limitētas, tādēļ nomniekiem kā alternatīva tiek piedāvātas B klases biroju telpas ar augstu tehnisko nodrošinājumu. Pretstatā A klases biroju telpām šādam piedāvājumam ir mazāk veiksmīgs ēku novietojums.

G. Kanenbergs norāda, ka Rīgā vairāki A klases biroju kvartāli ir tapšanas stadijā, tādēļ sagaidāms tieši šīs klases komerctelpu piedāvājuma pieaugums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan patlaban Rīgas biroju tirgū vēl ir brīvi aptuveni 25% biroju telpu, tomēr jau pēc sešiem līdz deviņiem mēnešiem atrast piemērotas biroja telpas, kuras ir lielākas par 1500 kvadrātmetriem, būs ļoti grūti, sacīja nekustamo īpašumu kompānijas Newsec Latvia izpilddirektore Olga Kozina.

Dažādais biroju telpu aizpildījums apstiprina to, ka krīze nodalīja labos un sliktos biroju ēku projektus, sacīja Kozina.

«Kādu brīdi tirgus bija «nomnieku tirgus», kurā nomnieki varēja diktēt nosacījumus. Daži īpašnieki tam spēja pielāgoties un telpu aizpildījuma līmeni uzturēja augstu vai arī veiksmīgi piesaistīja jaunus nomniekus. Toties daži īpašnieki diemžēl nebija tik elastīgi, un vēl tagad var redzēt atsevišķas ēkas, kurās neaizpildīto platību īpatsvars ir lielāks par 80%. Tai pat laikā ir ēkas, kurās brīvo platību īpatsvars nav lielāks par 5%,» skaidroja Kozina.

Viņa piebilda, ka patlaban izveidojusies tāda situācija, kad lielām kompānijām, ņemot vērā viņu striktās prasības pret telpām, ir diezgan grūti atrast sev piemērotu biroju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Turpinoties ekonomikas lejupslīdei, tukšo biroju īpatsvars sasniedz ceturtdaļu

, 20.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašlaik ne tikai Latvija var «lepoties» ar rekordiem brīvo biroju telpu ziņā. Arī Tallinā situācija ir līdzīga.

Kā informē kompānija Ober Haus Real Estate, arī Tallinā neaizpildīto biroju telpu īpatsvars ārpus pilsētas centra pārsniedz 25 %.

Db.lv jau ziņoja, ka pēc Colliers International datiem, Rīga ir līderis Eiropas un Tuvo austrumu reģionā pēc vakantajām biroju telpām — ap 30 % biroju telpu 2009. gada otrajā pusē stāvējušas tukšas.

Ober Haus informē, ka Rīgā pagājušā gada nogalē A klases biroju segmentā brīvi bija 27 % telpu, kas esot par 2 % vairāk nekā 2009. gada 3. ceturksnī. A klases biroji Rīgā piedāvāti par 9 – 12 eiro/m2.

Igaunijā ekonomiskā situācija esot labākā Baltijā. Tomēr arī tur kopējās norises tautsaimniecībā ietekmējušas biroju platību tirgu. 2009. gada pēdējā ceturksnī biroju nomas maksa esot samazinājusies vidēji par 8 %, salīdzinot ar pagājušā gada 3. ceturksni. Pašlaik pilsētas centrā A klases biroju telpas tiek iznomātas par 7.6 – 10.8 eiro/m2, bet labos biznesa parkos ārpus centra birojus piedāvā nomāt par 4.4 – 7.6 eiro/m2.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Tallinā biroji gada laikā palētinājušies par 18 – 30 %

, 02.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tallinā B klases biroju telpu nomas maksa pērn ir samazinājusies par 30 %, — informē Ober Haus Real Estate Advisors.

Kompānijas speciālisti prognozē, ka arī šogad turpināsies cenu lejupslīde, ņemot vērā telpu piedāvājumu palielināšanos un pieprasījuma samazināšanos.

2008. gadā Tallinas biroju tirgū «ienāca» ap 100 tūkst. m2 jaunu biroju telpu. 2009. gada sākumā kopējais A un B klases biroju telpu apjoms sasniedza 502 tūkst. m2.

Lielākie 2008. gada biroju ēku projekti bija Ulemiste City 1. kārta (10 tūkst. m2; bet vēl 160 tūkst. m2 paredzēts izveidot nākamajos septiņos gados), Delta Plaza (12.5 tūkst. m2) un Tammsaare 49 (22 tūkst. m2).

Neaizpildīto biroju telpu īpatsvars gada laikā ir pieaudzis līdz 22 % . Sagaidāms, ka 2009. gadā par 30 tūkst. m2 palielināsies jaunu biroju telpu piedāvājums, un neaizpildīto telpu īpatsvars pieaugs līdz 25 – 30 %.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinot ar šā gada pirmo pusgadu, šā gada 3. ceturksnī biroju tirgū Rīgā nomnieku aktivitāte ir nedaudz palielinājusies, ziņo Latio, norādot, ka to veicinājušas zemās nomas maksas un iespējas atrast uzņēmuma vajadzībām piemērotākas biroja telpas ar labākiem nomas nosacījumiem.

Tomēr pagaidām nevar runāt par ievērojamu biroju telpu pieprasījuma palielināšanos. Šā gada sākumā neiznomāti bija 30–40% Rīgas biroju telpu, bet trešā ceturkšņa beigās šis rādītājs bija 30–35%. Vidējais neaizpildīto telpu apjoms jaunajās, labā vietā esošās biroju ēkās, kurās iznomāta vairāk nekā puse telpu, ir ap 20%.

Biroju noslogojums diezgan precīzi korelē ar iekšzemes kopprodukta izmaiņām, akcentē Latio speciālisti. Optimistiska scenārija gadījumā, kas paredz IKP pieaugumu salīdzināmās cenās vidēji virs 5% gadā, pakāpeniski samazinātos arī brīvo platību īpatsvars, kas 2015.gadā varētu būt mazāks par 10%. Tas palielinātu nomas maksu – A klases biroju telpām vidējā nomas maksa tad sasniegtu 20 eiro/m2, bet B klases telpām – 15 eiro/m2.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biroju tirgus Eiropā un Tuvo austrumu reģionā (EMEA) aktivizējies – pieprasījums pēc telpām ir palielinājies, vēsta Europe-re.com, atsaucoties uz pēdējo Jones Lang LaSalle pārskatu. Pašlaik nomnieki steidz slēgt līgumus, izmantojot viņiem labvēlīgos tirgus apstākļus.

Arvien notiek biznesa konsolidācija, labāku telpu meklējumi u.tml. Pārskata veidotāji gan akcentējuši, ka labāko telpu piedāvājums samazinās. Esot jāņem vērā, ka jaunu biroju ēku projektu attīstība ir gājusi mazumā, tādējādi nākotnē pieprasījums pēc kvalitatīvām telpām var būs lielāks par piedāvājumu, līdz ar to šobrīd kompānijas spiestas visai strauji pieņemt lēmumu attiecībā uz biroju telpām. Atsevišķu valstu tirgū telpu trūkums varētu būt sagaidāms 2011. gada sākumā.

Turpretī «otro roku» jeb lietotu biroju telpu īpatsvars varētu palielināties vairākās valstīs, ņemot vērā, ka nomnieki cenšas uzlabot savu darba telpu kvalitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Prognozē biroju nomas maksas palielināšanos

Ingrīda Drazdovska, 07.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biroju tirgū Rīgā šā gada 3. ceturksnī turpināja samazināties neiznomāto telpu īpatsvars, tādēļ pieprasītākajās vietās un biroju ēkās nomas maksas līmenis pakāpeniski palielinās, secināts Latio komercplatību tirgus pārskatā.

2011.gada trešajā ceturksnī lielākais pieprasījums ir pēc B klases telpām Rīgas centrā un kvalitatīvajās jaunajās biroju ēkās. «Tuvākajā laikā nomnieku pieprasītākajās un aizpildītākajās ēkās biroju nomas maksa turpinās pakāpeniski pieaugt. Neiznomāto telpu īpatsvars samazināsies, tomēr jaunas biroju ēkas vēl netiks būvētas. Saglabāsies arī nomnieku rotācija, jo pieprasītāko ēku īpašnieki centīsies piesaistīt labākus nomniekus,» pieļauj Latio Komercīpašumu tirdzniecības daļas vadītājs Jānis Šīns.

Šā gada trešajā ceturksnī notikuši vairāki darījumi, kuros bankas to īpašumā nonākušas biroju ēkas pārdevušas investoriem, viņš norāda. Tās ir jaunas vēsmas tirgū, tomēr pagaidām nevarot runāt par noteiktu tendenci, jo pašreizējais biroju nomas maksu līmenis nenodrošina investoriem pietiekami interesantu ienesīgumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Eiropā palielinās pieprasījums pēc biroju telpām

Ingrīda Drazdovska, 27.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākajā daļā Eiropas valstu ekonomiskā situācija un uzņēmēju noskaņojums uzlabojas pēdējos četrus ceturkšņus. Tas ar zināmu laika distanci ietekmē biroju tirgu, kas arī ir sācis uzrādīt pozitīvas tendences, ziņo europe-re.com, atsaucoties uz konsultāciju kompānijas Jones Lang LaSalle pārskatu European Office Clock.

Vairumā Eiropas valstu šā gada 1. ceturksnī augstākās klases biroju nomas maksa biznesa rajonos ir stabilizējusies. Jones Lang LaSalle rēķinātais nomas indekss, ko veido, ņemot vērā rādītājus 24 valstu tirgos, uzrādījis 1.2 % lielu palielinājumu pret iepriekšējo ceturksni. Tas noticis pirmo reizi kopš 2008. gada 2. ceturkšņa.

Augstākās klases biroju nomas maksa tomēr esot par aptuveni 5 % zemāka nekā pirms gada.

Straujāk šā gada pirmajā ceturksnī ir sadārdzinājusies biroju noma Maskavā (14 %), un Londonas Sitijā (6 %). Būtiskāk nomas maksa ir samazinājusies Dublinā (-7,6 %), Madridē (- 2,5%) un Budapeštā (- 2,4 %). Pārskata veidotāji gan norāda, ka arī Dublinā tomēr ir manāmas stabilizācijas pazīmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ober Haus: labākajiem birojiem nomas maksa varētu pieaugt

Ingrīda Drazdovska, 20.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā ceturksnī biroju vidējās nomas maksas nav mainījušās, izņemot atsevišķas biroju ēkas, kuru aizpildījums ir 75 % un vairāk, jaunākajā komercplatību tirgus pārskatā informē Ober Haus Real Estate.

Atsevišķās biroju ēkās nomas cenas palielinājušās 1 – 2 eiro/m2 robežās. Cenu ietekmē biroju ēkas atrašanās vieta, piedāvātais serviss un apkārtējā infrastruktūra.

«Ņemot vērā to, ka 2010. gada laikā ir samazinājies iznomājamo platību skaits kvalitatīvām telpām ar augsta līmeņa apsaimniekošanu, labu atrašanās vietu un attīstītu infrastruktūru, prognozējam, ka 2011. gadā šāda veida birojiem varētu palielināties nomas maksas 10 – 15 % robežās,» norādījuši Ober Haus speciālisti.

Pēc šīs kompānijas datiem, A klases biroju telpu nomas maksas šā gada sākumā bija no 7 līdz 12 eiro par vienu kvadrātmetru, augstākā nomas maksa par A klases biroju telpām ir 16 eiro/m2, savukārt B klases biroju segmentā nomas maksa ir robežās no 5 līdz 8 eiro/m2 atkarībā no biroja platības, atrašanās vietas un kosmētiskā remonta līmeņa. C klases biroju segmentā nomas maksas ir 3 – 5 eiro/m2. Vidējās apsaimniekošanas izmaksas A klases biroju centros ir 0,85 – 2 eiro/m2, B klases biroja centros – 0,8 līdz 1,5 eiro/m2.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

VZD: Pēc ekonomikas zemākā punkta pārvarēšanas biroju telpu būvniecība nav atjaunojusies

Žanete Hāka, 16.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komercobjektu tirgus salīdzinājumā ar mājokļu tirgu ir būtiski neaktīvāks – pirkuma darījumi ar komercobjektiem notiek mazāk nekā ar mājokļiem, liecina Valsts Zemes dienesta biroju apskats.

Biroju ēku pirkuma darījumu skaits pēdējo gadu laikā ir svārstījies robežās no 50-200 darījumiem mēnesī. Šajā statistikā ietverti arī darījumi ar biroju ēkām, kur darījuma objekts ir īpašuma domājamā daļa. Daļa no šādiem darījumiem pēc to ekonomiskās būtības ir darījumi ar telpām, ne ēkām.

Neskatoties uz to, ka biroju telpas visvairāk ir biroju ēkās (aptuveni 86%), visvairāk pirkuma darījumu notiek ar telpu grupām daudzdzīvokļu mājās. Vairumā gadījumu ekonomiskā būtība ir dzīvokļu tirdzniecība, jo bez īpašām tehniskām problēmām telpas var transformēt abos virzienos. To pierāda arī sludinājumi, kur tiek piedāvāts dzīvoklis, kas šobrīd tiek izmantots biroja vajadzībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noticis tikai viens ievērojams darījums

Ingrīda Drazdovska, 27.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz daudzsološajām perspektīvām un iepriekš prognozētajiem vēsturiski vislielākajiem iespējamajiem investīciju apjomiem Latvijā, 2008. gadā nekustamā īpašuma investīciju tirgū noticis tikai viens ievērojams darījumu, — vērtē kompānija Re&Solution.

Arī Igaunijā tirgus ir bijis kūtrs. Daudzi investori ir aizgājuši no šīs valsts tirgus nestabilitātes un ievērojami pasliktinājušos finansiālo apstākļu dēļ. Daudzi investori turpinot aktīvi novērot tirgu, lai varētu atsākt tajā darboties tūlīt pēc pirmo pozitīvo signālu saņemšanas. Aktīvākie dalībnieki ir vietējie fondi un biržas dalībnieki, ziņo Re&Solution.

Starp trim Baltijas valstīm veiksmīgāks aizvadītais gads ir bijis Lietuvai. Neraugoties uz nelielo darījumu skaitu, kopējais investīciju darījumu apjoms pārsniedza 300 miljonus eiro. 2008.gadā īpašumu investīciju tirgū dominēja tirdzniecības īpašumu pārdošana, t.i., Akropolis SC un Maxima portfelis, ko veidojas 9 objekti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ierobežotā biroju telpu piedāvājuma dēļ Rīgā brīvo telpu īpatsvars joprojām ir zems, secināts komercīpašumu pakalpojumu uzņēmuma CBRE Baltics jaunākajā Rīgas biroju tirgus pārskatā.

Šā gada jūnija beigās brīvo biroja telpu īpatsvars Rīgā bija 3,8%, kas ir par 0,3 procentpunktiem mazāk nekā 2016.gada jūnija beigās.

CBRE Baltics Tirgus izpētes un konsultāciju pakalpojumu direktore Vineta Vigupe informēja, ka otrajā ceturksnī Rīgā biroju tirgus joprojām bija aktīvs pieprasījuma ziņā, taču salīdzinājumā ar pirmo ceturksni aktivitāte mazinājās.

Šā gada otrajā ceturksnī netika sākta jaunu biroju būvniecība, bet turpinājās iesākto projektu pabeigšana. Biroju ēku attīstītāji turpināja būvniecības sagatavošanas darbus projektiem New Hanza, kas atradīsies Pulkveža Brieža un Hanzas ielas kvartālā, un Business Garden Rīga, kas atradīsies Kārļa Ulmaņa gatvē pretī tirdzniecības centram Spice.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Rīgā jūtams labas kvalitātes biroja telpu trūkums

Dienas Bizness, 10.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2015.gada pirmajā pusē Rīgā turpināja samazināties kvalitatīvo biroju brīvo platību īpatsvars, tādēļ galvaspilsētā ir jūtams labas kvalitātes biroja telpu trūkums, liecina Latio sagatavotais Rīgas un reģionu pilsētu biroju tirgus pārskats par 2015.gada 2.ceturksni.

Tuvākajos gados gaidāma situācijas uzlabošanās, jo tiek attīstīti vairāki jauni un paplašināti esošie biroju centri. A un B1 klases platību trūkuma dēļ, nomas līgumi tiek slēgti biroju centros, kuri šobrīd ir būvniecības stadijā.

Brīvo biroju telpu īpatsvars nomnieku pieprasītākajos augstāka līmeņa biroju centros turpināja lēnām sarukt un ir 2 līdz 3% robežās. Ārpus pilsētas centrālā darījumu rajona (CDR) un zemākas klases birojos vakances ir būtiski augstākas.

Nomnieku rotācija notiek pasīvi, jaunas telpas visbiežāk tiek meklētas, ja uzņēmums paplašinās un esošais iznomātājs nevar piedāvāt nepieciešamās papildu platības. Ir iznomātāji, kuri šo iemeslu dēļ veido brīvo platību depozītu, lai spētu apmierināt savu lielo nomnieku prasības pēc papildu telpām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Joprojām pieļauj biroju nomas maksu samazināšanos

Ingrīda Drazdovska, 05.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieprasījums pēc biroju telpām Rīgas centrā pēdējo pāris mēnešu laikā nav nemainījies, un biroju telpu cenas vēl joprojām ir zemā līmenī, ziņo Rent in Riga.

Kompānija kā piemēru nosauc faktu, ka Rīgas centrā labā, renovētā ēkā var atrast B klases telpas par 5 eiro/m2. Mazāk pieprasītas ir lielās biroju telpas vairāku simtu kvadrātmetru platībā.

Pieprasījuma samazinājums novērots aprīļa beigās un maijā, bet kopumā pavasara sezonā tas bija gandrīz tāds pats kā ziemā. Svarīgākais nomnieku nosacījums ir biroja telpu kvalitāte, jo, piemēram, Vecrīgā, kur pirms kāda laika bija daudz tukšu biroju telpu, tagad atrast brīvas kvalitatīvas, nelielas biroja telpas līdz 60 m2 ir diezgan grūti, stāsta kompānijas speciālists Jānis Lipša.

«Gada griezumā nav novērota biroju telpu nomas maksu samazināšanās. Acīmredzot telpu īpašniekiem finanses ir sakārtotas un viņi patlaban nevēlas vēl vairāk samazināt nomas maksu,» spriež Jānis Lipša.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Re&Solution: arī Rīgā cīnās par biroja telpu iznomāšanu

, 13.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz ilgtermiņa attīstības augsto potenciālu, pašlaik Baltijas valstu galvaspilsētas cieš no biroja telpu tirgus pārsātinātības ar piedāvājumiem.

Kā liecina Re&Solution sniegtā informācija, nesenās pārmērīgās būvniecības aktivitātes, kā arī globālās, reģionālās un vietēja rakstura ekonomiskās lejupslīdes izraisītās darījumu apjomu krituma un tam sekojošās masveida štatu samazināšanas radītais neaizņemto biroju platību līmeņa pieaugums kļūst par nopietnu problēmu Baltijas valstīs.

Otrā ceturkšņa beigās neaizņemtības līmenis Viļņas biroja telpu tirgū sasniedza 20%, kas ir krass palielinājums salīdzinājumā ar 2006.-2008.gadā novēroto neaizņemtības līmeni 1-3% apmērā. Neaizņemtības līmenis bija nedaudz zemāks A klases biroju ēku sektorā – konkrēti, 16%, taču B klases biroju ēku sektorā tas sasniedza 24%. Kopumā šie skaitļi raksturo gandrīz 60 000 m² neaizņemtu modernu biroja telpu visā pilsētā. Papildus aptuveni 50 000 m², kas jau ir laisti tirgū šogad, sagaidāms, ka līdz gada beigām tirgū tiks pieteikti vēl 70 000 m² biroja platību, pie kam 71% no šīm platībām atrodas spekulatīvos projektos un to iepriekšējās iznomāšanas līmenis ir zems.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī biroju tirgus Rīgā ir mazliet aktivizējies, joprojām nav aizpildītas aptuveni 30 % biroju platību.

Jūtam, ka šobrīd pieprasījums ir lielāks nekā 2009. gadā, saka Deniss Kairāns, Colliers International vadītājs Latvijā. Šobrīd neaizpildītas varētu būt vidēji 30 % biroju telpu, taču šis rādītājs atšķiras pa biroju telpu kategorijām – A klases segmentā brīvas varētu būt ap 17% biroju platību, bet B klases segmentā – ap 35%.

Tirgū raksturīgākā tendence, viņaprāt, ir t.s. atliktais pieprasījums. Kompānijas, kas krīzes sākumā piebremzējušas ar pārcelšanās plāniem, tagad tos sākot īstenot, izvērtēt biroju maiņas iespējas. Daudzas kompānijas, kas nomā telpas jaunajos projektos ir neapmierinātas vai nu ar iznomātāju vai pašu telpu kvalitāti. Iespējams, ka 2011. – 2012. gadā, tuvojoties līguma termiņa beigām, šīs kompānijas būs tās, kas meklēs citas telpas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Jaunās ēkas šobrīd stāv pustukšas

Ingrīda Drazdovska, Db, 10.09.2008

Tirgū ir daudz neveiksmīgu biroju projektu, kas stāv pustukšas, norāda nekustamo īpašumu konsultācijas kompānijas Colliers International vadošais partneris Baltijā un Baltkrievijā Mihails Morozovs

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ne tikai liela daļa jauno dzīvojamo ēku, bet arī biroju ēku projekti kā šobrīd, tā arī nākotnē eksistēs vien uz papīra, raksta laikraksts Dienas bizness.

Tirgū ir daudz neveiksmīgu biroju projektu, īpaši B klases ēku, kas stāv pustukšas, - stādot priekšā šā gada 1. pusgada nekustamā īpašuma pārskatu, norādīja nekustamo īpašumu konsultācijas kompānijas Colliers International vadošais partneris Baltijā un Baltkrievijā Mihails Morozovs.

Naudas resursi arvien kļūst dārgāki, bet to pieejamība tikai samazinās, un šī tendence saglabāsies arī turpmāk. Bankas faktiski vairs nefinansē zemes gabalu iegādi, ir piesardzīgas attiecībā uz jauno projektu finansēšanu un pat visai negribīgi kreditējot gatavu ēku iegādi ar nokomplektētu nomnieku sastāvu, viņš atgādināja. Tāpēc arī daļa iesākto ēku var netikt pabeigtas, ja tām netiks veiksmīgi piesaistīti nomnieki - tas var neapmierināt projekta finansētāju - banku, bet pašiem attīstītājiem celtniecības pabeigšanai var trūkt finanšu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Re&Solution pārdod kapitāldaļas zviedru uzņēmumam Stronghold

, 10.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļeiropas nekustamā īpašuma konsultāciju uzņēmuma Newsec īpašnieks — zviedru Stronghold ir kļuvis par vienu no Re&Solution holdinga īpašniekiem.

Tādējādi Re&Solution ciešāk sadarbosies ar Newsec, — informē Re&Solution. Zviedrijas uzņēmums Stronghold ir Ziemeļvalstīs uzņēmumus Newsec, Niam un Datcha līdzīpašnieks. Tagad tam pieder arī Re&Solution kapitāla daļas.

«Tas ir jauns solis, lai izveidotu Newsec par Ziemeļeiropas pilna servisa nekustamā īpašuma uzņēmumu. Baltijas valstis ir svarīgs tirgus daudziem mūsu esošajiem klientiem. Re&Solution iegāde nozīmē to, ka mēs varam palīdzēt tiem mūsu klientiem, kuri jau šeit darbojas, gan klientiem, kuri skatās uz Baltijas valstīm jaunu investīciju veikšanai,» teica Maks Barklajs (Max Barclay), Newsec starptautiskās sadarbības vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ziemeļeiropas nekustamā īpašuma kompānija Newsec paplašinās Baltijā

Ingrīda Drazdovska, 08.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļeiropas pilna servisa nekustamā īpašuma kompānija Newsec pārņēmusi papildu 16 % Baltijas nekustamā īpašuma kompānijas Re&Solution daļu, informē uzņēmums.

Tādējādi pašlaik Newsec kopumā pieder jau 51 % kompānijā Re&Solution. Līdz šā gada 1. jūlijam tā tiks iekļauta Newsec grupā, un šā uzņēmuma nosaukums tiks mainīts uz Newsec.

Re&Solution izveidota 2003. gadā un tai ir vairāki biroji visās trijās Baltijas valstīs, kuros strādā 65 cilvēki.

Baltijas reģions ir pamattirgus vairākiem Newsec klientiem. Kompānijai ir būtiski būt šajā reģionā, atbalstīt klientus, kas jau darbojas Baltijā un arī to, kas apsver šādu iespēju, teicis Newsec prezidents Patriks Enblads (Patrik Enblad). Re&Solution un Newsec ir viens mērķi – kļūt par Ziemeļeiropas nozīmīgāko nekustamā īpašuma konsultantu, sacījis Re&Solution vadītājs Ričards Čepass (Ričardas Čepas).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pārsvarā pieprasa birojus līdz 200 m2

Ingrīda Drazdovska, 13.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2011.gada ceturtajā ceturksnī lielākā nomnieku aktivitāte un pieprasījums bija pēc biroju telpām Rīgas centrā un kvalitatīvajās jaunajās biroju ēkās, izriet no Latio komercplatību tirgus pārskatā.

Lielāka interese bijusi par B klases biroju telpām. Aptuveni trīs ceturtdaļas pieprasījuma veido uzņēmumi, kam nepieciešami biroji platībā līdz 200 kvadrātmetriem, secina kompānija. Turpina samazināties brīvās platības. Uzņēmumi paplašinās, un ir notikuši vairāki darījumi, kuros iznomātas platības virs 1000 kvadrātmetriem. Tāpat daļa nomnieku ir palielinājuši nomājamo telpu platību ēkās, kurās tie atradās arī iepriekš. Daļa uzņēmumu izvēlas savām vajadzībām atbilstošākas telpas labākās atrašanās vietās.

Pēc Latio datiem, augstākās kategorijas (prime) biroju telpu segmentā brīvo telpu apjoms no 15-20% 2011.gada 3.ceturksnī samazinājies līdz minimumam, A klases segmentā neiznomāto telpu īpatsvars samazinājies no 15% līdz 10%. B klases biroju segmentā neiznomāto telpu vidējais rādītājs no 30% samazinājies līdz 20-25%. Tomēr B klases segmentā brīvo platību īpatsvars atšķiras atkarībā no biroju ēkas atrašanās vietas. Rīgas centrālajā daļā neiznomāti ir ap 10% B klases telpu, Pārdaugavā – ap 30%. Augstvērtīgāko biroju telpu vidējā nomas maksa bija 12–14 eiro/m2 mēnesī, A klases biroju telpām nomas maksas amplitūda, kādā notika darījumi, bija 9–16 eiro/m2, B klases telpām – 7–12 eiro/m2, bet C klases telpām – 4–6 eiro/m2

Komentāri

Pievienot komentāru