Citas ziņas

Re&Solution: Samazinoties banku lomai, pieaugs ārvalstu investoru lomu nekustamo īpašumu projektu finansēšanā

, 05.09.2007

Jaunākais izdevums

"Notiekošie procesi nekustamā īpašuma tirgū uzrāda banku lielāku piesardzību projektu finansējuma piešķiršanā, lai attīstītāji varētu īstenot savas biznesa ieceres. No vienas puses tas ir saistīts ar valstī pieņemto pretinflācijas plānu, no otras - bankas daudz izsvērtāk ir sākušas vērtēt projektu pieteikumus un rīkojas daudz apdomīgāk, skatoties gan uz attīstītāja pieredzi, gan uz projekta kvalitāti, sagatavoto informāciju un pašfinansējuma apjomu," stāsta nekustamo īpašumu konsultāciju uzņēmuma Re&Solution rīkotājdirektors Raitis Nešpors

Re&Solution eksperts Raitis Nešpors uzsver: "Izveidojusies situācija nebūt nenozīmē, ka attīstītājiem būtu jāatliek vai "jāiesaldē" savi attīstības projekti, jo īpaši ja tie ir komercobjektu projekti. Tirgū jau ilgāku laiku darbojas ne tikai institucionālie investori, bet arī nopietni starptautiski investori, kuri ir gatavi iesaistīties arī attīstības projektos. Bet līdz šim šī alternatīva attīstītājiem nebija pievilcīga, jo šo investoru prasības ir bijušas krietni augstākas, salīdzinot ar banku nostāju. Investora gadījumā tas nozīmē pamatīgāku projekta attīstības koncepcijas un argumentācijas izstrādi, sarežģītāku darījuma struktūru, dalīšanos peļņā u.c. "

"Taču tagad situācija mainās," atzīmē Re&Solution eksperts, "un investoru kā alternatīva projektu finansēšanas avota loma palielināsies. Investors attīstītājam piedāvā ne tikai nepieciešamo finansējumu, bet arī savu reputāciju, zināšanas, "know-how", kas iegūtas realizējot projektus citos tirgos. Visi šie faktori palīdz attīstītājam efektīvāk attīstīt savus projektus, diversificēt riskus, vieglāk atrast gala pircējus saviem objektiem u.c. Kā galvenie atslēgas vārdi attīstītāja un investora sadarbībā kalpo - "līdzvērtīgi partneri", jo, protams, šadai sadarbībai ir jābalstās uz abpusēja izdevīguma principiem. Tāpēc arī attīstītājiem, tāpat kā investoriem, ir rūpīgi jāizvērtē iespējāmie sadarbības modeļi, lai galarezultātā sasniegtu plānotos mērķus."

Re&Solution ir neatkarīgs starptautisks finanšu un nekustamā īpašuma konsultāciju uzņēmums, kas darbojas Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Ukrainā. Papildu informācija par uzņēmumu ir pieejama http://www.resolution.lv

Ar cieņu,

Ramils Kadirovs,

"Re&Solution" mārketinga vadītājs

t: 2 932 3870 / 6 750 8400

[email protected]

http://www.resolution.lv

2007. gada 5. septembris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rīgā nekustamo īpašumu ballīte tiešām beigusies

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 25.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ballīte tiešām ir beigusies, un šā gada pirmajā pusgadā Rīgā būtiski sarucis kā lielo nekustamā īpašuma darījumu kopskaits, tā arī tajos figurējošās summas, – to rāda Baltic Screen pētījums par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā šā gada pirmajā pusgadā.

Pagājušā gada pirmajā pusgadā galvaspilsētā notika vismaz 70 nekustamā īpašuma darījumi, kuros katra summa bija virs pusmiljona eiro, otrajā pusgadā, neraugoties uz runām par tuvojošos nozares krīzi, šādu darījumu skaits pat palielinājās līdz 86 – un tas, pat neskaitot darījumus ar dzīvokļiem un nedzīvojamām telpām. Šā gada pirmajā pusgadā šis skaits nu ir sarucis līdz 60.

Vēl straujāk samazinājies īpaši lielo darījumu skaits: protams, nevarēja gadīt tādus megadarījumus kā 103 miljonu latu vērtais Domina Shopping pārdošanas darījums pagājušā gada pirmajā pusgadā, un vienalga: pagājušā gada otrajā pusgadā Rīgā vēl notika vismaz 11 nekustamā īpašuma darījumi par četriem miljoniem latu vai lielāku summu, bet šā gada pirmajā pusgadā ir bijis tikai viens nepilnu desmit miljonu darījums, savukārt nākamais lielākais – jau tikai par 3,5 miljoniem latu. Pagājušā gada pirmajā pusgadā bija 36 darījumi virs miljona latu katrs, otrajā – 51, bet šā gada pirmajā pusgadā – vairs tikai 31.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Re&Solution Baltijas valstīs veido aliansi ar vienu no pasaulē spēcīgākajām nekustamā īpašuma industrijas kompānijām - Jones Lang LaSalle

, 19.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīga-Tallina-Viļņa-Londona - 2007.gada 19.septembris - Jones Lang LaSalle paziņo par jaunu sadarbības aliansi ar Baltijas valstīs vadošu, neatkarīgu nekustamā īpašuma konsultāciju uzņēmumu Re&Solution. Alianse tiks pārstāvēta Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, apvienojot Baltijas tirgus zināšanas un starptautisku pieredzi, piedāvājot klientiem augstas klases korporatīvo risinājumu un kapitāla tirgus pakalpojumus. Tonijs Horels, starptautiskais Eiropas kapitālu tirgus izpilddirektors atzīmē: "Iegūtā pieeja kvalitatīvām Baltijas tirgu zināšanām ir svarīga starptautiskajiem investoriem un klientiem panākumu sasniegšanai - sadarbībā ar Re&Solution mēs varam piedāvāt padziļinātu izpratni par vietējo tirgu, sniedzot mūsu klientiem konkurences priekšrocības šajos augošajos tirgos."

Re&Solution Group valdes priekšsēdētājs Lau Melhiorsens saka: "Darbs aliansē ar Jones Lang LaSalle, balstoties uz jau sasniegtajām stiprajām pozīcijām, ļaus investoriem, korporācijām un attīstītājiem realizēt jaunas iespējas. Mēs strādājam ļoti aktīvā tirgū un esam ļoti gandarīti par iespējām, kuras šī alianse sniegs."

Re&Solution piedāvā nekustamā īpašuma konsultāciju pakalpojumus Baltijas valstīs, konsultējot lielu un vidēja lieluma nekustamā īpašuma investīciju darījumu slēgšanu, nomas pakalpojumus, nomnieku pārstāvniecību un komerciālo un dzīvojamo nekustamo īpašumu projektu vadīšanas un pārvaldīšanas pakalpojumus.

Par Jones Lang LaSalle

Jones Lang LaSalle (NYSE:JLL) ir vairāk kā 160 biroju vairāk kā 50 pasaules valstu 450 pilsētās. Kompānijas apgrozījums 2006.gadā sasniedza 2 miljardus ASV dolāru. Jones Lang LaSalle investoriem, īpašniekiem un nomniekiem piedāvā kompleksus pakalpojumus nekustama īpašuma un kapitāla pārvaldes jomā vietējā, reģionālā un globālā mērogā. Jones Lang LaSalle ir tirgus līderis korporatīvā nekustamā īpašuma pārvaldē - kompānijas portfelis visā pasaulē pārsniedz 100 miljonus kvadrātmetru (jeb 1,1 miljardu kvadrātpēdu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Meelis Liivak kļūst par Re&Solution Estonia izpilddirektoru

, 05.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais nekustamo īpašumu un finanšu konsultāciju uzņēmums Re&Solution paziņo, ka par uzņēmuma izpilddirektoru Igaunijā ir iecelts Meelis Liivak (41).

Finanšu un nekustamo īpašumu jomā Meelis Liivak darbojas jau vairāk kā 15 gadu. Iepriekš Meelis Liivak ir vadījis nekustamo īpašumu investīciju uzņēmumu Baltic Property Trust Estonia (2003-2006), ir bijis Hansapank Estonia Investīciju un korporatīvā departaments direktors un ieņēmis vadošus Hansabank markets Estonia amatus korporatīvo pakalpojumu jomā (1992-2003).

Re&Solution Estonia izpilddirektors izglītību ir ieguvis Tallinas Tehniskajā universitātē un papildinājis zināšanas Igaunijas Biznesa skolā, Svinburnas tehnoloģiju universitātē (Melburna, Austrālija) un pašlaik pabeidz studijas Helsinku ekonomikas un biznesa administrācijas skolā (Somija).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielākie nekustamā īpašuma darījumi Rīgā: iezīmējas ballītes beigas

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 15.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvien vairāk ārvalstu pircēju un aizvien vairāk tiešā ārvalstu finansējuma, bez Latvijas kredītiestāžu starpniecības, - tās ir galvenās tendences, ko uzrāda Baltic Screen pētījums par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā pagājušā gada otrajā pusgadā.

Vienlaikus, neraugoties uz runām par briestošo krīzi nozarē, īpaši lielo darījumu ir bijis vairāk nekā iepriekš: ja pagājušā gada pirmajā pusgadā bija 36 darījumi virs miljona latu katrs, tad otrajā – jau 51. Tādējādi gandrīz atkārtots 2006. gada otrā pusgada rekords – tad bija notikuši vismaz 55 darījumi ar oficiāli uzrādīto summu virs miljona latu katram.

Ballītes beigas?

Pagājušā gada otrais pusgads nav nesis tādus rekordus kā tirdzniecības centra Domina un tā zemes platību pārdošana par 103 miljoniem latu pirmajā pusgadā. Apjomīgākais redzamais darījums (neskaitot darījumus, kad tiek pārdotas uzņēmumu kapitāldaļas, kam piesieti konkrēti nekustamie īpašumi) ir bijis desmitkārt mazāks – Palazzo Italia ēkas un zemes īpašnieku maiņa, darījuma summai pārsniedzot 10 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas 450 lielākie ieķīlātāji

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen sadarbībā ar Lursoft, 29.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms diviem gadiem Latvijā bija tikai 150 fiziskās personas, kuru doto komercķīlu apjoms katrai no šīm personām pārsniedza 2 miljonus latu, pirms gada – 220, bet pagājušā gada beigās tādu bija jau 314. Turklāt, kā rāda jaunais Latvijas 450 lielāko ieķīlātāju saraksts, vēl nospiedošākā pārsvarā ir tieši nekustamo īpašumu projektu attīstītāju dotās ķīlas – pirmajā piecdesmitniekā tādu ir 39.

Jauni rekordi

Uz pirkstiem skaitāmi tie uzņēmēji, kuri gada laikā no lielāko ķīlu devēju saraksta izkrituši nevis tāpēc, ka parādījušies vēl milzīgāka apjoma komercķīlu devēji, bet gan tāpēc, ka viņu pašu doto komercķīlu summas būtiski samazinājušās.

No pagājušā gada pirmā piecdesmitnieka tādi ir tikai daži komercķīlu devēji: biroju ēkas Duntes nami projekta realizētāji Gints Gžibovskis, Beslans Krūmiņš un Alberts Ribko (27. vieta iepriekšējā sarakstā, komercķīlas apjoms – 8,54 miljoni latu), tirdzniecības centra Sky&More būvētājs Aivars Rubenis (31., 7,98 miljoni latu) un vairāku nekustamo īpašumu attīstītājs Sergejs Degiļs (45., 5,94 miljoni latu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pērn Barona Centra netto apgrozījums uz vienu kvadrātmetru bija 3137  latu

, 21.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar laikraksta Dienas bizness publicētu pētījumu, aizvadītajā gadā vislabākos rezultātu – apgrozījums, ko veido nomnieku apgrozījums uz vienu kvadrātmetru - tirdzniecības centru vidū Rīgā uzrādīja tirdzniecības centrs Barona Centrs, kuru apsaimnieko Re&Solution Property Management.

Centra netto apgrozījums uz vienu kvadrātmetru bija 3137 latu, Db.lv informē Re&Solution mārketinga vadītājs Ramils Kadirovs.

„Kā zināms nepietiek uzbūvēt komercobjektu un tam piesaistīt nomniekus. Tas ir ari ikdienas darbs šādu objektu pārvaldīšanā – tikšanās ar nomniekiem, tehniskā apkope un uzraudzība, grāmatvedības kārtošana, mārketings un daudzas cita lietas, kas nodrošina objekta darba ikdienu un palīdz radīt naudas plūsmu. Šajā jomā darbojamies ne pirmo gadu, tāpēc esam iepriecināti ja mūsu darbs uzrāda labus rezultātus,” Db.lv saka Re&Solution Property Management vadītājs Edgars Strauts

Re&Solution Property Management piedāvā augstas kvalitātes nekustamā īpašuma apsaimniekošanas un konsultāciju pakalpojumus. Re&Solution Property Management Latvijas uzņēmums apsaimnieko t.c. Barona centrs, t.c. Juglas centrs, t.c Valdemāra hipermārkets (Rīga), vairākus Elvi centrus dažādās Latvijas pilsētās, kā arī 16 biroju ēkas. Re&Solution Property Management īpašnieks ir starptautisks nekustamā īpašuma konsultāciju uzņēmums Re&Solution, kas darbojas Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Ukrainā un Dānijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Re&Solution papildina savu komandu Latvijā

I. Drazdovska, 14.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais nekustamo īpašumu konsultāciju uzņēmums Re&Solution, kas darbojas Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Ukrainā un Dānijā ir piesaistījis savai Latvijas komandai jaunus profesionāļus.

Par nekustamo īpašumu projektu vadītāju ir kļuvis Andis Putāns (27). Pirms pievienošanās Re&Solution komandai Andis Putāns ir strādājis par nekustamo īpašumu projektu vadītāju uzņēmumos Rimi Latvia, Veduta un Arc Property UK. Jaunais nekustamo īpašumu projektu vadītājs ieguvis augstāko profesionālo izglītību ekonomikā un uzņēmējdarbības pārvaldē Banku augstskolā.

Par nekustamo īpašumu analītiķi ir kļuvusi Irina Nikolajeva (24). Pirms pievienošanās Re&Solution komandai Irina Nikolajeva divus gadus ir strādājusi investīciju bankā Evli Securities (Suprema Securities) par lielo klientu apkalpošanas nodaļas speciālisti un vienu gadu auditorkompānija Ernst & Young Baltics par audita konsultanti. Jaunā nekustamo īpašumu analītiķe ir ieguvusi bakalaura grādu biznesa vadībā un finansēs Starptautiskajā Konkordijas Universitātē (International University Concordia Audentes, Tallina).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielāko nekustamā īpašuma darījumu TOP 70

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 21.09.2007

Rīgas Brīvostas pārvalde februārī SIA Rīgas pasažieru terminālis pārdevusi 59 890 kvadrātmetrus zemes ar muitas ēku Eksporta ielā 3a, 3b.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais līdz šim reģistrētais nekustamā īpašuma pirkuma darījums: SIA PK Investments (AS Pro Kapital un divu Igaunijā reģistrētu kompāniju meitasuzņēmums) šā gada martā par 103,04 miljoniem latu pārdevusi tirdzniecības centru Domina - 8,13 hektārus zemes ar divām būvēm Ieriķu ielā 3. Uzzini, kuri ir citi lielākie darījumi!

Oficiālo lielo - miljons latu vai vairāk - nekustamā īpašuma darījumu skaits Rīgā strauji sarūk: pagājušā gada otrajā pusgadā tādu bija vismaz 55, bet šā gada pirmajā pusgadā - vairs tikai 36.

Īpaši lielo darījumu skaits galvaspilsētā pastāvīgi pieauga kopš 2005. gada pirmā pusgada, kad tikai 20 darījumu summa bija viens miljons latu vai lielāka un lielākā oficiālā darījuma summa bija 3,67 miljoni latu. Pagājušā gada pirmajā pusgadā virs miljona latu jau bija veseli 55 darījumi, virs miljona dolāru - vismaz 87. Savukārt šā gada pirmais pusgads gan ir atnesis absolūto viena darījuma summas rekordu, Vācijas uzņēmumam par vairāk nekā 103 miljoniem latu iegādājoties tirdzniecības centru Domina un tā zemes platības. Toties oficiālo - zemesgrāmatās fiksēto - darījumu virs miljona latu bijis tikai 36, virs miljona dolāru - tikai 60.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Re&Solution sadarbosies ar Jones Lang LaSalle

, 19.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jones Lang LaSalle veidos jaunu sadarbības aliansi ar nekustamā īpašuma konsultāciju uzņēmumu Re&Solution, Db.lv informēja Re&Solution mārketinga vadītājs Ramils Kadirovs.

Alianse tiks pārstāvēta Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Tonijs Horels, starptautiskais Eiropas kapitālu tirgus izpilddirektors atzīmē: "Iegūtā pieeja kvalitatīvām Baltijas tirgu zināšanām ir svarīga starptautiskajiem investoriem un klientiem panākumu sasniegšanai – sadarbībā ar Re&Solution mēs varam piedāvāt padziļinātu izpratni par vietējo tirgu, sniedzot mūsu klientiem konkurences priekšrocības šajos augošajos tirgos."

Re&Solution Group valdes priekšsēdētājs Lau Melhiorsens saka: "Darbs aliansē ar Jones Lang LaSalle, balstoties uz jau sasniegtajām stiprajām pozīcijām, ļaus investoriem, korporācijām un attīstītājiem realizēt jaunas iespējas. Mēs strādājam ļoti aktīvā tirgū un esam ļoti gandarīti par iespējām, kuras šī alianse sniegs."

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Īpašumu tirgus ārpus Rīgas un Jūrmalas nesaplok (saraksts)

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 03.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajos sešos mēnešos strauji sarūkot lielo nekustamā īpašuma darījumu skaitam un apjomam gan Rīgā, gan Rīgas rajonā un Jūrmalā, aizvien iespaidīgāk izskatās nekustamā īpašuma tirgus citās lielajās pilsētās, - to uzskatāmi rāda Baltic Screen apkopotie dati par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem pārējā Latvijā šā gada pirmajā pusgadā, raksta laikraksts Dienas bizness.

Bet, ja Rīgā, Jūrmalā un Rīgas rajonā šā gada pirmajos sešos mēnešos lielo darījumu skaits vairāk vai mazāk strauji saruka, tad ārpus šiem reģioniem pirmajā pusgadā darījumu skaits virs pusmiljona latu ne tikai nav samazinājies, bet pat nedaudz pieaudzis: sešos mēnešos tādi reģistrēti vismaz 19.

Veselos astoņos gadījumos darījuma apmērs pārsniedzis miljonu latu, turklāt lieli pirkumi veikti ne tikai tradicionālajās lielo darījumu pilsētās Ogrē, Liepājā un Daugavpilī, bet arī Tukumā, Valmierā, Kuldīgā, Ventspilī, Saldū, Aizkrauklē, Jēkabpilī, Viļānos, Bauska, Dobelē, Gulbenē un Rēzeknē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas 100 visvairāk nopelnījušie uzņēmēji

Kristīne Jančevska, Lato Lapsa, Baltic Screen, speciāli Db, 18.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadīts vispelnošākais gads Latvijas uzņēmējdarbības mūslaiku vēsturē: ja pirms gada desmit uzņēmēji, kuriem piederošajām kapitāldaļām atbilda vislielākā gūtā peļņa, kopā bija sapelnījuši nepilnus 73 miljonus latu, tad tagad šī summa palielinājusies līdz 100 miljoniem latu.

To, ka gada laikā veiksmīgāko uzņēmēju gūtā peļņa ir būtiski palielinājusies, uzskatāmi parāda arī cits rādītājs: vēl pirms gada uzņēmējs, kuram piederošajām kompāniju kapitāldaļām atbilda 610 tūkstošu latu liela peļņas daļa, iekļuva lielākās peļņas guvēju pirmajā septiņdesmitpiecniekā (pirms diviem gadiem slieksnis bija tikai 410 tūkstoši latu). Tagad ar šādu peļņas rādītāju nav iespējams iekļūt pat pirmajā simtniekā – 610 tūkstoši latu dod tikai 129. vietu jaunajā, pēc Lursoft datiem sastādītajā Latvijas 100 visvairāk nopelnījušo uzņēmēju sarakstā.

Reizē ar peļņas rādītāju paaugstināšanos notikusi arī būtiska vispelnošāko nozaru maiņa: pirmajā desmitniekā tranzītuzņēmēji savas pozīcijas acīmredzami atdevuši nekustamo īpašumu jomas pārstāvjiem. Līdz ar to pelnošāko uzņēmēju pirmajā desmitniekā vairs nav atrodami «Ventspils grupējuma» savstarpējos konfliktos iesaistītais Oļegs Stepanovs un kādreizējais Ventspils naftas prezidents Igors Skoks, kā arī ar Ventspils mēra Aivara Lemberga uzņēmumu kapitāldaļām apdāvinātie bērni – Līga un Anrijs Lembergi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saplok arī Rīgas rajona megadarījumu skaits

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 02.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu megadarījumu skaits šogad saplacis arī Rīgas rajonā: ja pagājušā gada jūlijā-decembrī šeit bija fiksēti vismaz 45 darījumi, kuru summa sasniedza vai pārsniedza pusmiljonu latu, šā gada pirmajā pusgadā tādu bijis tikai 26.

Šis noplakums tiek skaidrots dažādi. Vēl pirms pusgada nekustamo īpašumu jomas eksperti pārliecināti apgalvoja, ka projektu attīstītāji sākuši novērtēt nekustamā īpašuma attīstības potenciālus arī ārpus Rīgas centra, līdz ar ko prognozējama arvien aktīvāka skatīšanās reģionu virzienā.

Tomēr šī skatīšanās izrādījusies diezgan neliela: virkne pazīstamu attīstītāju iespaidīgas zemes platības Jelgavā, Ādažos, Carnikavā, Salaspilī, Ķekavā, Baložos, Ogrē, Ikšķilē gan no to denacionalizētājiem, gan atsevišķos gadījumos arī pārpircējiem iegādājušies jau iepriekšējos pāris gados.

Savukārt jauna attīstītāju masa vietā nav nākusi – pārspīlētas izrādījušās bažas par lietuviešiem un igauņiem, kas izpirkšot visas perspektīvās teritorijas. Turklāt visu pirmo pusgadu lielāks pieprasījums bijis pēc Pierīgas zemesgabaliem ar jau ar saskaņotiem projektiem; savukārt Pierīgas zemnieku saimniecību un denacionalizētāju, no kuriem lielas platības būtu iespējams iegādāties salīdzinoši lēti, faktiski vairs nav palicis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pūļa finansējums ir viens no veiksmīgākajiem investoru un projektu attīstītāju sadarbības modeļiem, tajā pašā laikā ir vēlams nodrošināties pret krāpniecību. Uzņēmums EstateGuru ir izveidojis drošu interneta platformu pūļa finansējuma piesaistei, tādēļ Dienas Bizness uz interviju aicina EstateGuru vadītāju Latvijā Aleksandru Mežapuķi.

Kas ir pūļa finansējums, un kādēļ to Latvijā plaši neizmantoja pirms 20 gadiem? Ar ko šis produkts atšķiras no shēmas – noguldu bankā, saņemu procentus un banka naudu aizdod uzņēmējam?

Pūļa finansējums ir salīdzinoši jauns veids, kā piesaistīt finansējumu biznesam vai veidot personīgos uzkrājumus un pelnīt ievērojamu atdevi. Pirms 20 gadiem šī nozare tikai sāka veidoties. Lai izprastu pūļa finansējuma galvenās atšķirības no tradicionālo banku piedāvājuma, jāapskata šis jautājums no abu galveno lietotāju skatupunkta – aizņēmēja, kas kā juridiska persona vēlas piesaistīt finansējumu savam nekustamā īpašuma attīstības projektam vai uzņēmējdarbībai, un investora, kas ir fiziska vai juridiska persona ar vēlmi pelnīt no saviem ieguldījumiem. Aizņēmējam lielākais ieguvums noteikti ir laiks! Izmantojot pūļa finansējumu, naudu savā kontā var saņemt vien dažu dienu laikā, kamēr bankās šis process nereti var aizņemt pat vairākus mēnešus. Tāpat arī ir elastīgi nosacījumi un personīga pieeja katram projektam – atšķirībā no bankām, kuras piemēro līdzīgus nosacījumus, pēc kuriem izvērtē jebkuru kredīta pieteikumu. Pūļa finansējuma gadījumā tiek vērtēta ne tikai aizņēmēja finansiālā stabilitāte un pieredze, bet arī realizējamā projekta potenciāls. Savukārt investoriem atbilde ir pavisam vienkārša – iespējams nopelnīt pat 10 reizes lielāku atdevi nekā banku noguldījumā. Platforma pilda starpnieka funkciju, savienojot aizņēmējus ar investoriem un pārliecinoties gan par aizņēmēja spēju atmaksāt aizdevumu, gan investoru naudas izcelsmes legālajiem aspektiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Re&Solution piedāvā būvniecības projektu vadības pakalpojumus

, 27.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais nekustamo īpašumu konsultāciju uzņēmums Re&Solution papildinājis konsultāciju pakalpojumu klāstu ar būvniecības projektu vadības pakalpojumiem.

Tie ietver nekustamo īpašumu projektu realizācijas posmu, sākot no būvniecības pieteikuma un beidzot ar objekta nodošanu ekspluatācijā, pārstāvot attīstītāja intereses, lai nodrošinātu piemērotāko un racionālāko resursu izlietojumu un sniegtu ieguvumus kā attīstītājiem, tā arī objekta lietotājiem, atbilstoši mūsdienu prasībām, Db.lv informē Re&Solution mārketinga vadītājs Ramils Kadirovs.

„Būvniecības projektu vadības pakalpojuma ieviešana un izmantošana attīstītājiem sniegs papildu pievienoto vērtību, ļaujot būt pārliecinātiem, ka ekspluatācijā nodotais projekts atbildīs sākotnēji izstrādātai projekta koncepcijai, būs saskaņā ar valsts un pašvaldības iestāžu prasībām, kā arī nodrošinās objekta ilgtspējīgu funkcionēšanu,” uzsver Re&Solution Biznesa attīstības vadītājs Māris Balčūns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Re&Solution: attīstības potenciāls nekustamā īpašuma tirgū ir joprojām

, 02.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vietējo tirgus spēlētāju finanšu kapacitāte ir izsmelta - gan attīstītāju, gan banku līdzekļi ir iesaldēti neizpārdotos dzīvojamos projektos un zemē, turklāt lielākai daļai attīstītāju bankas finansējums vairs nav pieejams, secinājis uzņēmums Re&Solution. Neraugoties uz to, attīstības potenciāls visos nekustamā īpašuma tirgus sektoros joprojām saglabājas.

Lai realizētu esošo potenciālu, esot jāpievēršas līdz šim vēl pilnībā neizmantotiem finansējuma avotiem:

- pārdodot īpašumā esošos objektus;

- piesaistot ārvalstu finanšu partnerus attīstībai.

Ņemot vērā situāciju globālajos finanšu tirgos, naudu var piesaistīt tikai labākajiem un konkurētspējīgākajiem projektiem, kas pilnībā atbilst šīsdienas tirgus situācijai, norāda Re&Solution.

Uzņēmums secinājis, ka, lai atrisinātu radušās finanšu problēmas, vietējie nekustamā īpašuma tirgus spēlētāji ir spiesti pārdot to īpašumā esošos zemes gabalus, attīstības projektus vai jau uzbūvētas ēkas, vai meklēt finanšu partnerus. Tā rezultātā tirgū ievērojami pieaudzis investīciju objektu piedāvājums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ievietot sludinājumu internetā, lai pārdotu vai izīrētu nekustamo īpašumu, šodien māk teju katrs. Jautājums: vai šādi iespējams gūt maksimālo ienākumus no pārdošanas un izīrēšanas? Vai populārākie sludinājumu portāli ļauj spriest par nekustamā īpašuma tirgus patieso piedāvājumu, cenām un apjomu? Atbilde uz abiem jautājumiem lielākoties ir – nē.

SIA “PILAT REAL ESTATE” izveidotājs un valdes priekšsēdētājs Miks Jaunzems norāda, ka publiskajos sludinājumu portālos redzamais ir tikai daļa no īstā piedāvājuma un pieprasījuma, un visbiežāk patiesās nekustamo īpašumu pērles un izdevīgākie pārdošanas darījumi jāmeklē datu bāzēs, kas publiski nav pieejamas un ko izmanto nekustamo īpašumu aģentūras līdztekus to publiski redzamajiem piedāvājumiem.

Uzņēmums jau astoņus gadus aktīvi darbojas nekustamo īpašumu tirgū, piedāvājot pilnu pakalpojumu klāstu darījumos ar nekustamiem īpašumiem gan Liepājā un Kurzemes reģionā, gan Rīgā un tās apkaimē. “Esam lielākā nekustamo īpašumu aģentūra Liepājā gan pēc aģentu, gan objektu skaita, pakalpojumu klāsta un tirdzniecības teritorijas lieluma.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Re&Solution: Attīstītāji, apsverot dzīvokļu īres tirgus iespējas, nenovērtē biroju segmenta potenciālu

, 08.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Ņemot vērā mājokļu tirgus attīstību, pēdējā laikā ir aktualizējies jautājums par īres namu biznesa uzsākšanu," stāsta nekustamo īpašumu konsultāciju uzņēmuma Re&Solution rīkotājdirektors Raitis Nešpors

Re&Solution eksperts atzīmē:"Attīstītāju pievēršanās īres tirgum pašlaik ir priekšlaicīga. Pašreizējās īres maksas un būvniecības cenas nespēj attīstītājiem nodrošināt adekvātu investīciju atdevi no šāda veida nekustamā īpašuma biznesa.

Tas, ka patreiz tirgū izīrēšanai tiek piedāvāti dzīvokļi jaunuzceltajos mājokļos liecina nevis par dzīvokļu īres tirgus rašanos, bet par grūtībām dzīvokļu pārdošanā. Šāda pieeja sniedz tikai īstermiņa risinājumu, tā kā ilgtermiņa perspektīvā tas nozīmē saskaršanos ar apsaimniekošanas biznesu, jo izīrētie dzīvokļi paliks attīstītāja bilancē ar no tā izrietošiem papildu pienākumiem un apgrūtinājumiem.

Tādēļ labākais risinājums pašlaik ir saistošāku noteikumu piedāvāšana potenciālajiem dzīvokļu pircējiem, kas attīstītājiem ilgtermiņā būs tik un tā izdevīgāk, un apsvērt iespējas par jauniem nekustamā īpašuma tirgus segmentiem, kas pašlaik ir bijuši nepietiekoši attīstīti kā, piemēram, biroju segments."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noticis tikai viens ievērojams darījums

Ingrīda Drazdovska, 27.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz daudzsološajām perspektīvām un iepriekš prognozētajiem vēsturiski vislielākajiem iespējamajiem investīciju apjomiem Latvijā, 2008. gadā nekustamā īpašuma investīciju tirgū noticis tikai viens ievērojams darījumu, — vērtē kompānija Re&Solution.

Arī Igaunijā tirgus ir bijis kūtrs. Daudzi investori ir aizgājuši no šīs valsts tirgus nestabilitātes un ievērojami pasliktinājušos finansiālo apstākļu dēļ. Daudzi investori turpinot aktīvi novērot tirgu, lai varētu atsākt tajā darboties tūlīt pēc pirmo pozitīvo signālu saņemšanas. Aktīvākie dalībnieki ir vietējie fondi un biržas dalībnieki, ziņo Re&Solution.

Starp trim Baltijas valstīm veiksmīgāks aizvadītais gads ir bijis Lietuvai. Neraugoties uz nelielo darījumu skaitu, kopējais investīciju darījumu apjoms pārsniedza 300 miljonus eiro. 2008.gadā īpašumu investīciju tirgū dominēja tirdzniecības īpašumu pārdošana, t.i., Akropolis SC un Maxima portfelis, ko veidojas 9 objekti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Maxima Lietuvā

, 18.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Re&Solution konsultē Maxima nekustamā īpašuma pārdošanas ar atpakaļnomu 46.6 miljonu eiro darījumā Lietuvā.

Norvēģijas investīciju kompānija Verdispar, pārstāvot investorus ar Verdispar Retail Properties II starpniecību, ir iegādājusies 26 500 kvadrātrmetru Maxima LT nekustamā īpašuma portfeļa, Db.lv informē Ramils Kadirovs Re&Solution pārstāvis.

Darījuma summa ir 46.6 miljoni eiro par deviņiem tirdzniecības centriem (Maxima X un Maxima XX) un tiem piesaistīto zemi (gandrīz 6.2 hektāri). Verdispar no Maxima iegādātais nekustamais īpašums atrodās Lietuvas lielākajās pilsētās – Viļņā, Kauņā, Klaipēdā, Alitus, Šauļos, Ukmerģē un Pluņģē. Maxima turpinās biznesa aktivitātes šajos tirdzniecības centros, kā to paredz ar Verdispar noslēgtais ilgtermiņa atpakaļnomas līgums. Darījums pilnībā tiks pabeigts pēc tā akceptēšanas Lietuvas Konkurences padomē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izdevniecība Dienas Bizness sadarbībā ar CBRE Baltics un nekustamo īpašumu tirgus ekspertiem rīko konferenci Jauno nekustamo īpašumu tirgus un attīstība.

Nekustamā īpašuma tirgus ir lielu pārmaiņu priekšā, tāpēc šobrīd notiekošās aktivitātes ir dinamiskas, un to ietekmē dažādi faktori – gan pandēmijas radītie ierobežojumi un sekas, gan tehnoloģiju attīstība, finansējuma pieejamība, tāpat arī demogrāfiskais aspekts un ekonomiskā situācija valstī, kā arī politiskie lēmumi.

Covid-19 krīze ir būtiski paātrinājusi izmaiņas, kas jau bija iesākušās noteiktos nekustamo īpašumu tirgus segmentos. Fiziskie ierobežojumi arī negatīvi ietekmējuši tirdzniecības centrus un viesnīcas, saasinot diskusijas publiskajā telpā par ierobežojumu samērīgumu, valsts atbalstu un līdzšinējā biznesa modeļa maiņu industrijā. Tajā pat laikā ir pieaudzis pieprasījums pēc privātmāju un nelielu dzīvokļu īres.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan triju Baltijas valstu tautsaimniecības pašlaik piedzīvo mazliet atšķirīgus piezemēšanās scenārijus, nekustamā īpašuma sektora attīstības palēnināšanās, ko pastiprinājusi globālā finanšu krīze, ir ietekmējusi Baltijas biroja telpu tirgu.

Neraugoties uz to, virkne ieplānoto projektu ir tikuši atlikti vai atcelti savlaicīgi, tādējādi ļaujot prognozēt mazāk sāpīgas nomas maksas un brīvo telpu skaita izmaiņu radītās sekas, — norāda nekustamā īpašuma konsultāciju kompānija Re&Solution.

Ņemot vērā biroju tirgus attīstības inerto raksturu, liela aktivitāte ir sagaidāma 2009.gadā, jo ir paredzēts pabeigt veselu virkni jau uzsākto projektu. Jaunu objektu apjoms 2010. gadā un vēlāk būtiski samazināsies, jo pārsātinātajam tirgum būs nepieciešams zināms laiks, lai absorbētu pašreiz būvniecības stadijā esošos projektus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ziemeļeiropas nekustamā īpašuma kompānija Newsec paplašinās Baltijā

Ingrīda Drazdovska, 08.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļeiropas pilna servisa nekustamā īpašuma kompānija Newsec pārņēmusi papildu 16 % Baltijas nekustamā īpašuma kompānijas Re&Solution daļu, informē uzņēmums.

Tādējādi pašlaik Newsec kopumā pieder jau 51 % kompānijā Re&Solution. Līdz šā gada 1. jūlijam tā tiks iekļauta Newsec grupā, un šā uzņēmuma nosaukums tiks mainīts uz Newsec.

Re&Solution izveidota 2003. gadā un tai ir vairāki biroji visās trijās Baltijas valstīs, kuros strādā 65 cilvēki.

Baltijas reģions ir pamattirgus vairākiem Newsec klientiem. Kompānijai ir būtiski būt šajā reģionā, atbalstīt klientus, kas jau darbojas Baltijā un arī to, kas apsver šādu iespēju, teicis Newsec prezidents Patriks Enblads (Patrik Enblad). Re&Solution un Newsec ir viens mērķi – kļūt par Ziemeļeiropas nozīmīgāko nekustamā īpašuma konsultantu, sacījis Re&Solution vadītājs Ričards Čepass (Ričardas Čepas).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Re&Solution: Īpašumu investori parādīsies tuvākajos divos gados

, 05.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules lielākie investīciju fondi Baltijas nekustamā īpašuma tirgū varētu parādīties tuvākajos divos, trijos gados, — prognozē Andžejs Neguliners, Re&Solution Latvia vadītājs.

Vietējais tirgus, ievērojot lielāko institucionālo investoru prasības, jau pašlaik sniedz iespējas ieguldīt reģiona augstākās klases (prime) īpašumā.

Lielākā daļa Baltijas tirgus dalībnieku jau ir guvusi pamatīgu mācību no savām iepriekš pieļautajām kļūdām. Rezultātā tirgū piedāvātā investīciju produkta kvalitāte paaugstinās. Piedāvātie objekti ir ar labi strukturētiem nomas līgumiem, profesionālu īpašumu pārvaldīšanu, projektu tapšanā tika iesaistīti starptautiski atzīti arhitekti, tāpat tiek pievērsta liela uzmanība ēku tehniskai kvalitātei. Tas ir radījis labāku piedāvājumu un attiecīgi atbilst investīciju kritērijiem, pēc kuriem vadās lielākā institucionālo investoru daļa, kuri ir ieinteresēti potenciālajā darbībā Baltijas valstīs, — raksturoja A. Neguliners.

Komentāri

Pievienot komentāru