Citas ziņas

Rīgā sacentīsies visas Baltijas SUMO roboti

, 08.08.2008

Jaunākais izdevums

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Robotikas klubs un Studentu parlaments sāk pieņemt pieteikumus dalībai Baltijas robotikas sacensībās Baltic Robot SUMO 2008, kas norisināsies 13. septembrī RTU Lielajā aulā, Rīgā, Kaļķu ielā 1. Piedalīties sacensībās ir aicināti Latvijas, Lietuvas un Igaunijas robotu būves entuziasti. Pieteikt robotu sacensībām iespējams līdz 5. septembrim, pieteikuma veidlapa aizpildāma sacensību interneta mājaslapā.

Baltijas robotikas sacensībās Baltic Robot SUMO 2008 tiks organizētas divās disciplīnās – mini SUMO un 3 kg SUMO. Sacensību nolikums paredz, ka sacensībās drīkst piedalīties tikai autonomi SUMO roboti, Db.lv informē Egita Kancāne, RTU Informācijas centra korespondente.

Sacensību laikā roboti sacentīsies, pa pāriem cīkstoties apļveida ringā; uzvarēs tas robots, kurš, nepārkāpjot ringa robežu, izgrūdīs vai izvilinās no tā pretinieku – otru robotu. Sacensību Baltic Robot SUMO 2008 mērķis ir veicināt robotikas attīstību Baltijā – nostiprināt jauniešu interesi, tehniskās prasmes un zināšanas robotu izstrādē un programmēšanā. Igaunijā un Lietuvā robotikas sacensību vēsture un popularitāte mērāma vairāk nekā piecu gadu garumā, savukārt Latvijā robotikas sacensības notiek kopš 2007. gada un līdz šim ir guvušas ļoti lielu atsaucību gan no dalībnieku, gan skatītāju puses.

„Robotikas sacensības ir neaizmirstams piedzīvojums gan dalībniekiem, gan skatītājiem. Dalībniekiem – talantīgiem un zinātkāriem jauniešiem – sacensības sniegs iespēju sevi pierādīt tehniskā, radošā un aizraujošā disciplīnā. Savukārt sacensību apmeklētāji varēs skatīt SUMO robotu cīņas, just līdzi robotiem, uzzināt robotikas jaunumus un robotu būves aktualitātes, kā arī pārbaudīt savas tehniskās zināšanas,” stāsta sacensību organizators, RTU Studentu parlamenta pārstāvis Dainis Jakovels.

Lai atrastu piemērotāko vārdu robotam, kas attēlots sacensību Baltic Robot SUMO 2008 logo, sacensību organizatori – RTU Robotikas klubs un Studentu parlaments, sacensības gaidot, izsludina konkursu. Robota vārda variantus organizatori aicina sūtīt uz e-pasta adresi: [email protected] līdz 5. septembrim. Konkursa uzvarētājs tiks uzaicināts uz sacensībām, kur saņems pārsteiguma balvu.

Gatavojoties sacensībām, no 1. septembra sacensību dalībniekiem darbadienās būs pieejama trase treniņiem RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātē Rīgā, Meža ielā 1, 4. korpusā, 166. auditorijā. Sacensību pieteikuma veidlapas, nolikums un logo attēlotais robots atrodams sacensību oficiālajā mājaslapā (www.balticrobotsumo.org).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijā radīta robota masveida ražošanai Kickstarter kampaņā cer savākt 100 000 eiro

Dienas Bizness, 24.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā radīts jauns, inovatīvs start-up uzņēmums Robot-Nest, kas ražo programmējamus cīņas mini robotus SumoBOY. Uzņēmums nupat uzsācis Kickstarter kampaņu ar mērķi savākt 100 000 eiro finansējumu masveida ražošanas uzsākšanai un produkta atpazīstamības veicināšanai globālā mērogā, informē SumoBOY projektu vadītājs Egdars Dudko.

SumoBoy ir programmējams, uz Arduino mikorkontrolieri balstīts mini sumo robots, kura pamatuzdevums ir piedalīties robotu sumo sacensībās. Robota programmēšanā tiek izmantota C un C++ programmēšanas valoda. Montāžas plate paredzēta elektronikas un programmēšanas pamatu apguvei. Komplektā iekļauti vairāki desmiti komponenšu, kas ļauj izprast un apgūt robotu darbības pamatprincipus, kā arī iemācīties programmēt.

Visi SumoBOY komandas dalībnieki pārstāv Latvijas robotikas kopienu un ir ilggadēji robotikas entuziasti ar daudzu gadu pieredzi. «Esam uzvarējuši teju visās vietējās un starptautiskajās sumo robotu sacensībās, tāpat esam organizējuši vairākus jauniešu pulciņus un pasākumus. Uzkrātā pieredze un zināšanas ļāvušas radīt pasaules mērogā pirmo profesionālo mini sumo robotikas komplektu,» stāsta uzņēmuma Robot-Nest valdes priekšsēdētājs Agris Nikitenko.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2018. gadā izveidojot automatizācijas un robotikas procesu attīstības komandu, "SEB banka" Baltijā divu gadu laikā radījusi vairāk nekā 33 robotus konkrētu procesu automātiskai izpildei, tādējādi nodrošinot līdz šim manuālu un ļoti vienveidīgu darbu automatizēšanu.

Kopumā "SEB grupā" ir vairāk nekā 250 dažādi roboti, kas efektīvi veic konkrētas tiem ieprogrammētās funkcijas.

"SEB bankā" Latvijā šobrīd automatizēti 15 procesi. Roboti lielākoties veic uzdevumus, kas saistīti ar datu reģistrēšanu, kontroli un administrēšanu, kā arī informācijas apkopošanu.

Robota jeb automatizēta procesa radīšanas laikā tiek veikta konkrētās struktūrvienības vai atsevišķa procesa detalizēta izpēte. Tā laikā tiek secināts, kurus procesus iespējams automatizēt un attiecīgi izveidot konkrētu funkciju robotus. Pat ja analīzes laikā izstrādātāji nonāk pie secinājuma, ka nav nepieciešams vai nav iespējams konkrētos darbus robotizēt, procesi tik un tā tiek vienkāršoti un ieviesti papildu uzlabojumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Šonedēļ Ventspilī sāksies vērienīgais ielu sporta un kultūras festivāls Ghetto Games

Ventspils Olimpiskais centrs, 27.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā nedēļas nogalē, 28.jūlijā ar vērienīgām sacensībām ekstrēmajos sporta veidos Ventspilī tiks atklāts lielākais jauniešu ielu sporta un kultūras festivāls Eiropā Ghetto Games, dēvēts arī par GGFEST. Festivālā par uzvaru dažādos sporta veidos – sākot ar BMX, skeitbordu, “inline” un beidzot ar strītbaik frīstailu un SUP - sacentīsies sportisti no vairākiem kontinentiem.

Festivāls Ghetto Games soļo līdzi laikam, modernās tehnoloģijas iekļaujot arī savā programmā – pirmo reizi šogad festivāla ietvaros noritēs arī Latvijas dronu jeb bezpilota tālvadības gaisa kuģu sacensības. Savukārt tie, kuri nevarēs ierasties Ventspilī, varēs vērot pārraides no dažādu sporta veidu sacensībām interneta vietnē Ghetto.lv.

Pirmajā festivāla dienā, 28.jūlijā sacensības noritēs vairākos sporta veidos – GGFest Warm-up pulcēs amatierus, kuri sacentīsies scoot, inline un BMX freestyle disciplīnās, šajā dienā notiks arī Baltijas čempionāts veikbordā, starptautiskās BMX dirt sacensības, tiks vērtēti arī labāko triku meistari veikbordā, notiks arī starptautiskās BMX flatland sacensības. Piektdienas vakars noslēgsies ar filmu izrādīšanu un dronu paraugdemonstrējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijas Robotu būvētāji uzvar sacensībās Ķīnā

Lelde Petrāne, 13.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienas no prestižākajām robotu sacensībām pasaulē - RobotChallenge 2019, kuras norisinājās no 9 - 11. augustam Ķīnā, latviešiem ir nesušas izcilus panākumus.

Robotu skolas pārstāvji kopumā piedalījās trīs disciplīnās, un visās guva godalgotas vietas:

1.vieta Nano Sumo kategorijā- Aleksandrs Tikačovs, Uģis Bergfelds;

1.vieta Mini Sumo kategorijā – Matīss Buks un Armands Upenieks

3.vieta Micro Sumo kategorijā – Aleksandrs Tikačovs, Uģis Bergfelds un Toms Bergfelds;

RobotChallenge čempionāta vēsture aizsākās 2004. gadā Austrijā - Vīnē un 13 gadus RobotChallenge bija Eiropas lielākais robotikas čempionāts. Sacensībās iesaistoties visas pasaules pārstāvjiem, kopš 2017. gada organizatori to pārcēla uz Pekinu.

Robotu Skola ir Latvijas robotikas entuziastu apvienība, kuras dalībnieki viens otram, kā arī Latvijas izglītības iestādēm palīdz apgūt robotu un dronu būvi, atbalstot un organizējot nodarbības un robotikas čempionātus. Latvijas vārdu starptautiskās robotikas sacensībās Robotu Skola nes kopš 2007. gada, izcīnot vairākas augstākās vietas Eiropas, ASV un Japānas robotikas čempionātos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā reģistrēti kopumā 16,36 tūkstoši jaunu uzņēmumu, liecina Lursoft dati.

Salīdzinot ar 2012.gadu, pagājušā gadā reģistrēto uzņēmumu skaits sarucis, taču jaunreģistrēto uzņēmumu skaita kritums nebūt nenozīmē, ka būtu samazinājusies arī jauno uzņēmēju radošā pieeja, izvēloties savu uzņēmumu nosaukumus. Veicot pētījumu par 2013.gadā reģistrēto uzņēmumu nosaukumiem, Lursoft secinājis, ka radoši ļaudis dzīvo visā Latvijas teritorijā, sākot ar Liepāju, beidzot ar Daugavpili.

Vairāki uzņēmēji saviem uzņēmumiem izvēlējušies nosaukumus, kuri liek uzreiz noprast par komersanta darbības jomu. Tādi ir, piemēram, Beķerfeja, Ātra Paka, Kārumu fabrika, Prieks Būvēt, Tortes fabrika. Lursoft novērojumi arī liecina, ka nezūdoša ir cilvēku vēlme uzņēmumu nosaukumos iepīt pozitīvisma pilnus vārdus, kas, pavisam iespējams, nākotnē varētu līdzēt veiksmīgi vairot klientu loku. Starp interesantākajiem pērn reģistrēto uzņēmumu nosaukumiem, kuri tā vien vairo ticību savām spējām un rada optimismu, noteikti jāmin Yes, we can, Laimīgie nami, Good Feeling, Labs dzēriens, Tīri un Skaisti, Patiesi ar Mīlestību, Pozitīvo emociju aģentūra, Happy Latvia, tomēr ir uzņēmēji, kuri uzskata, ka lietas ir jāsauc īstajos vārdos, tādēļ pagājušajā gadā arī reģistrēti uzņēmumi, kuriem ir tādi nosaukumi kā Cerība resnīšiem un Pēdējā aģentūra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļas nogalē Latvijas pārstāvji uzvarējuši All Japan Robot Sumo Tournament International finālturnīrā Japānā, informē Robotu skolas pārstāvji.

Pirmo reizi 26 gadu sacensību vēsturē, tajās uzvarēja ārzemju pārstāvji - Latvijas Robotu Skolas komandas dalībnieki - Einārs Deksnis un Agnese Kapace ar robotu Blitz. Latvieši, kā pirmie no ārzemju robotu būvētājiem uzvarējuši autonomo sumo robotu kategorijā.

Sestdien 13. decembrī, Tokijā, Ryōgoku Kokugikan arēnā, norisinājās sāncenšu izloze, pasākuma ģenerālmēģinājums un robotu izmēģinājumi, lai varētu tos pieregulēt Japāņu ringiem. Savukārt 14. decembrī finālsacensībās Latvija startēja ar 5 Sumo Robotiem - šī gada Eiropas un Baltijas valstu čempioniem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aģentūrai Reuters izdevies iemūžināt lieliskus skatus no Honozumo svinīgā sumo turnīra Tokijā. Tas ir pasākums gan vietējiem, gan ārvalstu sumo faniem.

Sumo pirmsākumi meklējami pirms apmēram 1500 gadiem. Tas cēlies no reliģiska rituāla, kas tika veikts bagātīgai ražai.

Cīņa par uzvaru fotogrāfijās skatāma raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas tūres ietvaros Rīgā ar paraugdemonstrējumiem šodien, 12. septembrī, viesojās Igauņu start-up veiksmes stāsta Starship Technologies piegādes roboti. Izmēģinājumu laikā roboti jau ir nobraukuši vairāk nekā 6500 km 38 pilsētās un 12 valstīs, teikts paziņojumā medijiem.

Starship Technologies ir izveidojis pirmos komerciāli pieejamos autonomās piegādes robotus. Roboti ir veidoti tā, lai lokālā mērogā varētu piegādāt sūtījumus, pārtikas preces un ēdienu. Robota pašmasa ir 18 kg un tā piegādes nodalījumā iespējams pārvest līdz pat 10 kg smagu pārvedumu. Tā maksimālais braukšanas ātrums var sasniegt pat 16 km/h, bet šobrīd, izmēģinājuma periodā, tas tiek limitēts līdz 6 km/h. Robots galvenokārt pārvietojas pa ietvēm, bet var šķērsot ielas pa gājēju pārejām. Tas ir daļēji automatizēts – līdz pat 90% gadījumos robots pats veic savas funkcijas, neiesaistoties cilvēkam.

Starship Technologies roboti piegādes nozari padarīs daudz efektīvāku – gan izmaksu ziņā, gan daudz pieņemamāku patērētājiem un uzņēmumiem. Ilgtermiņā piegāde pēc pieprasījuma var mainīt patērētāju uzvedību. Tāpat varētu tikt ietekmēta preču atgriešanas nozare. Robotus iespējams izsaukt izmantojot mobilo aplikāciju, tādējādi nodrošinot piegādi jebkurā diennakts laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēdināšanas uzņēmums Lido ieviesis jauninājumu klientu apkalpošanā – turpmāk savākt traukus palīdzēs roboti ar integrētām mākslīgā intelekta tehnoloģijām.

Ar jauno tehnoloģiju palīdzību plānots atvieglot darbinieku ikdienu, paaugstināt veiktspēju, kā arī uzlabot klientu apkalpošanas rādītājus. Investīcijas projektā uzņēmums neatklāj.

Roboti ir vidēja izmēra ierīces ar iebūvētiem plauktiem paplātēm. Pateicoties autonomajai pārvietošanās funkcijai, navigācijas iestatījumiem un inteliģentajai spējai izvairīties no šķēršļiem, roboti pārvietojas pa zāli, aicinot novietot uz tā plauktiem paplātes ar netīrajiem traukiem. Iestatījumi ļauj atpazīt dažādas situācijas un darbības, un likt robotam reaģēt ar atbilstošu balss vadību, nodrošinot interaktīvu komunikāciju ar klientiem.

Iespējams, nākotnē veicamo darbību daudzums tiks paplašināts, jo ierīču funkcionalitāte ietver arī ēdiena piegādi, sveicināšanu, balss mijiedarbību un vairāku robotu sadarbību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazumtirdzniecības tehnoloģiju risinājumu piegādātājs StrongPoint kopā ar humanoīdu robotu piegādātāju pasaulē Halodi Robotics izstrādās pārtikas mazumtirdzniecības veikalu robotikas risinājumus.

Pirmo humanoīdu robota prototipu plānots izveidot līdz šī gada nogalei, savukārt no 2023. gada varētu jau sākt masveida ražošanu un pielietošanu veikalu ķēdēs. Partnerības vērtība ir aptuveni 800 000 eiro – pusi finanšu piešķirot pētniecībai un attīstībai, bet otru pusi – ieguldījumā Halodi Robotics.

Humanoīda jeb cilvēkveidīga robota izveide, kas plānota tieši mazumtirdzniecības sektoram, tiek īstenota pirmo reizi. Tā mērķis nav aizvietot cilvēkus, bet gan palīdzēt mazumtirdzniecībā strādājošajiem pārprofilēties un veicināt darbinieku piesaisti sarežģītākiem uzdevumiem, piemēram, procesu plānošanai vai komunikācijas uzdevumiem. Savukārt roboti veiktu ikdienišķākas darbības, kas rada mazāku pievienoto vērtību, bet ir neizbēgamas jebkurā tirdzniecības darbībā, piemēram, monotonas darbības preču izvietošanai, pārkārtošanai un sakārtošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Roboti var palīdzēt un jau palīdz daudzās jomās, aizvieto mehānisku cilvēku darbu, kas ir gan ieguvums, gan zaudējums – ļaudīm nepieciešama pārapmācība, lai viņi tādēļ nepaliktu bez darba

Jauno realitāti var uztvert gan kā iespēju, gan kā draudus, taču daudzās jomās roboti var palīdzēt. «Ir daudz iemeslu, kāpēc mums jāuzskata, ka ar robotiem dzīve būs labāka. Piemēram, fabrikās roboti dara darbus, ko darīja cilvēki, – bīstamus, nepatīkamus un tos, ko var automatizēt. Ieguvumi ir nozīmīgi,» saka Roberto Viola (Roberto Viola), DG Connect ģenerāldirektors. Tos varētu izmantot arī veselības aprūpē – roboti varētu palīdzēt darīt noteiktus darbus, tādējādi ļaujot ārstam vairāk koncentrēties tieši uz pacientiem. Robotus var izmantot arī lauksaimniecībā, senioru aprūpē, būvniecībā utt. «Visur, kur cilvēkiem jāstaipa smagas lietas, var palīdzēt roboti,» saka Dirks Lefebers (Dirk Lefeber), Briseles Brīvās universitātes (Vrije Universiteit Brussel) mehāniskās inženierijas profesors un pētniecības grupas vadītājs. Eiropas Parlamenta deputāts Makss Andersons (Max Andersson) piebilst, ka robotika un mākslīgais intelekts paver plašas iespējas biznesam. Tehnoloģijas attīstās ātri, un vajadzīga vide, kas palīdz mazām kompānijām augt un konkurēt. «Jau tagad ir iespēja, ka varam runāt ar robotiem, bet ir vajadzīga pārliecība, ka viņi reaģēs mūsu interesēs – iztulkos un patiesi izpratīs jautājumu. Ir diskusija par to, kāda veida emocionālās attiecības ir starp robotiem un bērniem, veciem cilvēkiem, personām ar īpašām vajadzībām. Jāņem vērā arī ētiskās vadlīnijas,» teic Mihals Boni (Michał Boni), Eiropas Parlamenta deputāts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas nekustamo īpašumu gigants “Country Garden Holdings” atvēris pirmo restorānu, kurā klientus apkalpo tikai roboti.

Restorānā, kura nosaukums ir “Foodom”, klientus pie ieejas sagaida robots. Izmantojot mākslīgo intelektu, viņi aizved klientus līdz to galdiņa, iesaka dienas piedāvājumus un pieņem pasūtījumus. Ēdienu klientam piegādā ar speciāla konveijera palīdzību. Visu maltīti virtuvē arī gatavo īpaši roboti - kopumā virtuvē strādā 32 roboti.

Restorāna ēdienkartē galvenokārt ir tā dibinātāja Yang Guoqiang dzimtās pilsētas Šundes tradicionālie ēdieni, kurus roboti gatavot iemācījušies no 10 labākajiem šīs pilsētas šefpavāriem, izmantojot datorprogrammu, kas precīzi definē, kāda ir temperatūra, sastāvdaļas un gatavošanas laiks.

Jaunā restorāna izveidē “Country Garden” investējis aptuveni 200 miljonus juaņu (29 miljonus ASV dolāru), un kompānijas pārstāvji paziņojuši, ka pie viena restorāna neplāno apstāties, un tuvāko pāris gadu laikā Ķīnā plāno atvērt 1000 šāda veida restorānus, kur strādā roboti.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Lielais izaicinājums - konkurēt ar robotu

Jānis Šķupelis, DB Investora redaktors, 06.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau nākamo divu līdz piecu gadu laikā arvien vairāk cilvēku nonāks uz konflikta robežas ar mākslīgo intelektu

Tehnoloģiju attīstība, protams, ir labi. Tā ļauj cilvēcei paveikt agrāk neiedomājamus darbus, un līdz ar tehnoloģiju attīstību daudzas ekonomikas var saglabāt konkurētspēju vai pat gūt nozīmīgas priekšrocības. Tiesa gan, tehnoloģiju attīstībai būtu jāiet roku rokā arī ar daudzām citām lietām, piemēram, pielāgotu politiku un izglītību.

Jau rakstīts, ka, attīstoties tehnoloģijām, apdraudēti ir daudzi amati, kuros līdz šim bijusi nepieciešama cilvēka klātbūtne. Roboti, piemēram, ar algoritmu palīdzību sintezē nepieciešamās prezentācijas, piemēram, par kādu vērtspapīru, atņem tradicionālās darbavietas gan vērtspapīru tirgoņiem, gan finanšu analītiķiem, padomdevējiem un konsultantiem (roboti nu apdraud arī baltās apkaklītes). Turklāt pieejamā informācija liecina, ka jaunākie roboti spēj mācīties no savām kļūdām. Valdot šādam fonam, University of Oxford aplēses liecina, ka pēc 20 gadiem gandrīz 50% no pašreizējām darbavietām Rietumvalstīs tikšot robotizētas (Indijā tās savukārt būšot divas trešdaļas, bet Ķīnā – trīs ceturtdaļas). Būtībā roboti lielu daļu lietu spēj izdarīt ātrāk un lētāk. Tas nākotnē varētu attiekties arī uz medijiem, kur iemīļotās ziņas profesionāli veidos sevi pierādījušais mākslīgās inteliģences pārstāvis – robots XV-DD09.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jēkabpils lidlaukā 29. augustā notiks Latvijas Dragreisa Čempionāta 402 metru sacensības Jēkabpils Kauss 2009, kurās vienīgo reizi šogad klasiskajā dragreisa distancē sacentīsies visi Baltijas ātrākie braucēji.

Interneta vietnē www.forsaza.lv jau ir sākusies dalībnieku reģistrācia. Dalībnieki un skatītāji tur var iepazīties arī ar sacensību nolikumu un dienas plānu.

Sacensību atklāšana notiks 29. augustā plkst. 16.00, bet vērot kvalifikācijas braucienus skatītāji varēs jau no plkst. 15.00.

Bērniem līdz sešu gadu vecumam ieeja bez maksas. Biļetes iepriekšpārdošanā (Biļešu Serviss un DUS Statoil) var iegādāties par Ls 4, bērniem no 7 līdz 12 gadu vecumam – Ls 3. Biļešu cena pasākuma dienā Ls 5.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Bimbuļi rimbuļi, Palikt LV, Sēdnīca un citas asprātības uzņēmumu nosaukumos

Dienas Bizness, 23.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot iepriekšējos gados aizsāktās tradīcijas, Lursoft apkopojis arī 2014.gadā reģistrēto uzņēmumu interesantākos nosaukumus.

Lursoft skatījumā radošie prāti nav koncentrēti tikai kādā noteiktā reģionā, jo pērn reģistrēti uzņēmumi ar interesantiem nosaukumiem gan Latvijas lielākajās pilsētās, gan novados, informē Lursoft pārstāve Indra Jansone.

Tā, piemēram, no pērn janvārī reģistrētajiem uzņēmumiem, interesantākie nosaukumi Lursoft skatījumā ir Sudraba Laikmets (Rīga), Miera pērle (Rīga), Laika Eksperti (Rīga), Māra kumoss (Rīga), Rituālie Pakalpojumi (Valmiera), Labs Remonts (Rīga), Zirga Spēks (Ozolnieku nov), Flying Dogs (Ventspils), Digipalīgs (Rīga), BRIKU-BRAKU (Grobiņas nov), Viss Labi (Rīga), ZUMZUM (Rēzekne), Elpo Brīvi (Lielvārdes nov), Lec un minies (Ogres nov), 7.vārti (Ogres nov), Irracionāli risinājumi (Rīga), VĀRNU IELAS REPUBLIKA (Rīga).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot 300 tūkstošus eiro, putnu gaļas ražotājs – AS "Putnu fabrika Ķekava" – uzstādījis robotizētu produktu svēršanas un iepakošanas līniju, kā arī robotu sasaldētas putnu gaļas kraušanai uz paletēm, informē uzņēmums.

Jaunie roboti sekmēs produkcijas ražošanas efektivitāti un paaugstinās drošību. Plānots, ka investīcijas atmaksāsies tuvāko 3 gadu laikā.

Robotizēto sistēmu uzstādīšana tika pabeigta decembrī un patlaban tiek veikta pēdējā iekārtu testēšana. Paredzēts, ka kraušanas robots strādāt ar pilnu jaudu sāks jau februārī, savukārt svēršanas un iepakošanas sistēmas sāks darboties martā. Beidzoties ārkārtējai situācijai valstī, ko izraisījusi vispasaules Covid-19 pandēmija, plānots uzstādīt vēl divas analogas svēršanas un pakošanas robotizētās sistēmas.

"Modernu tehnoloģiju ieviešana pārtikas ražošanas nozarē ir neizbēgama, ja uzņēmumi Eiropas konkurences tirgū vēlas saglabāt efektivitāti un ilgtspējību. Mēs esam pirmais uzņēmums Baltijas valstīs, kas uzstādījis šāda veida robotus. Covid-19 vispasaules pandēmija mums visiem putnu gaļas tirgū radījusi sarežģītus apstākļus, taču, neskatoties uz to, spējām pabeigt šo nozīmīgo modernizācijas projektu. Pateicoties tam, vēl vairāk paaugstināsies mūsu ražošanas procesu drošība un efektivitāte, vienlaikus atrisināsim darbaspēka trūkuma problēmu," norāda "Putnu fabrika Ķekava" valdes priekšsēdētājs Andrijus Pranckevičs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zāles pļaušana ir viens no tiem rutīnas darbiem, kas jāveic regulāri un rūpīgi, lai rezultāts būtu noturīgs un skaists. Kā arī – šo darbu pavada diezgan liela vienmuļība. Kāpēc gan kaut ko tik ciklisku nevarētu veikt mašīna? Izrādās, nu jau kādu laiku var. Aplēses rāda, ka šobrīd teju puse no visiem tirgū pieejamajiem zāles pļāvējiem ir tieši zāles pļāvēji roboti. Arvien plašākais piedāvājums liecina par vienu – arvien pieaug pieprasījums pēc palīgiem dārza darbos, kas pacietīgi strādās gan lietū, gan brīvdienās, un savu darbu paveiks nevainojami.

Ko spēj zāles pļāvējs robots

Ar katru nākamo paaudzi zāles pļāvēji roboti kļūst arvien gudrāki, ērtāki un prasmīgāki. Ja pirmsākumos tā tik tiešām bija ierīce, kas spēj braukt tikai pa salīdzinoši līdzenu lauku, tad mūsdienu zāles pļāvēji roboti tiek galā ar stāvām nogāzēm, šaurām vietām, sarežģītas formas dobju appļaušanu, kā arī – visam to paveiktajam var sekot līdzi mobilajā lietotnē!

Perfekti nopļauj pat vissarežģītākos dārzus

Jaunākie pilnpiedziņās robotizētie zāles pļāvēji spēj strādāt pat tādās nogāzēs, kuru slīpums veido 70%. Kā arī – tie ir aprīkoti ar GPS tehnoloģiju, kas ļauj sekot līdzi pļaušanas zonai, tādējādi neatstājot nenopļautus laukumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas cietumos drīzumā varētu parādīties roboti, kuri spēs «pamanīt» nestandarta uzvedību un atvieglos cietumsargu patruļas, paziņojuši zinātnieki.

Plānots, ka roboti sasniegs 1,5 metru augstumu un pārvietosies ar četru riteņu palīdzību, kā arī tiks izmantoti galvenokārt naktīs, raksta Daily Telegraph. Roboti arī spēs nodrošināt komunikāciju starp ieslodzītajiem un sargiem.

Tāpat cietuma robotu sensori ļaus tiem uztver cietumnieku nestandarta uzvedību – piemēram, tieksmes uz pašnāvību un vardarbību, kā arī paziņot savus atklājumus cietumsargiem.

Dienvidkorejas universitātes profesors Lī Baik-Čuls (Lee Baik-Chul) skaidro, ka robotu izveide paredzēta, lai ļautu cietumsargiem-cilvēkiem koncentrēties uz cietumnieku rehabilitāciju. Projekts kopumā izmaksājis aptuveni 848 tūkstošus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Cilvēkiem ir unikālas spējas, ko roboti nekad neaizvietos

Emanuēls Merčans (Emmanuel Merchan), Transporta un sakaru institūta profesors, 24.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan tehnoloģijas, tostarp robotika un mākslīgais intelekts nepārtraukti attīstās un pilnveidojas, jāņem vērā, ka roboti nekad pilnībā neaizstās cilvēkus. Bailes no tā ir radušās zinātniskās fantastikas darbu iespaidā.

Roboti un mākslīgā intelekta risinājumi patiesībā var būtiski atvieglot mūsu ikdienu un darbu, ļaujot cilvēkiem strādāt labākos apstākļos, augstāk kvalificētu darbu, saņemot atbilstošu atalgojumu. Maldīgi baidīties arī no karjeras tehnoloģiju jomā – matemātika, programmēšana un fizika patiesībā ir ļoti aizraujošas disciplīnas, kas sniedz iespēju sniegt ieguldījumu sabiedrības attīstībā.

Automatizācija – sadarbība ar robotu

Zināšanas un praktiskās iemaņas STEM jomās (zinātnē, tehnoloģijās, inženierzinātnēs un matemātikā) paver ļoti plašas karjeras iespējas – patiesībā teju ikvienā industrijā nepieciešami šādi profesionāļi: no ražošanas līdz veselības aprūpei, no loģistikas līdz izklaides industrijai. Tehnoloģiju attīstība skar dažādus dzīves aspektus un mēs varam izvēlēties – apgūt, kā to pielietot savā labā, vai raudzīties uz attīstību no malas?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo nedēļu laikā pasaules valdības sākušas mazināt ar pandēmijas izplatīšanos saistītos ierobežojumus. Tas nozīmē, ka cilvēku dzīve var sākt pakāpeniski tuvināties tam, kāda tā bija pirms Covid-19.

Daži tendenču pētnieki gan pauž pārliecību, ka dažas lietas pandēmija būs mainījusi uz neatgriešanos. Piemēram, uz palikšanu – un pat ātrāka - dažādu iemeslu iespaidā varētu būt Rietumu pasaules virzība arvien robotizētākas nākotnes virzienā.

Interesanti, ka šīs pandēmijas laikā pasaules atpazīstamību iemantojuši daži mūsu ziemeļu kaimiņu – Igaunijas - robotu ražotāji. Proti, Apvienotajā Karalistē, esot apgrūtinātai mazumtirdzniecībai, vairāki šīs valsts lielveikali, lai patērētājiem piegādātu dažādas preces, pastiprināti izmantojuši, piemēram, igauņu uzņēmuma "Starship Technologies" robotus.

Pieejamā informācija liecina, ka šādi minētā uzņēmuma ražotie autonomie roboti bez kādas fiziskas cilvēku palīdzības ar nelielu ātrumu pārvietojas pa gājēju ceļiem līdz to piegādes mērķim. Tāpat tie varot pārvarēt nelielas barjeras, piemēram, sliekšņus un ir aprīkoti ar skaļruņiem, lai vajadzības gadījumā ar cilvēkiem arī "sarunātos". Kad robots ierodies galamērķī, klienti atbloķē to glabāšanas nodalījumu ar mobilajiem tālruņiem un attiecīgi – tad saņem pasūtījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alibaba Group Holding testa režīmā atvēris viesnīcu FlyZoo, kurā viesus apkalpo roboti, raksta Reuters.

Roboti ir daļa no tehnoloģijām, kuras, pēc Alibaba pārstāvju teiktā, ievērojami samazinās viesnīcas darbaspēka izmaksas un viesiem vairs nebūs jākomunicē ar citiem cilvēkiem.

Viesnīcā ir 290 istabas, un tas ir paraugs, kādu Alibaba vēlas piedāvāt viesnīcu nozarei nākotnē, kā arī iespēja pārbaudīt mākslīgā intelekta spējas.

Tāpat šādā veidā var testēt klientu komforta līmeni brīžos, kad nav sociālais kontakts ar cilvēkiem.

«Šeit ir runa par pakalpojumu efektivitāti, jo robotu ikdienu neietekmē noskaņojums. Dažreiz mēs sakām, ka neesam noskaņojumā, taču sistēma un roboti vienmēr būs noskaņojumā,» skaidro Alibaba Future Hotel Management vadītājs Endijs Vangs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no tehnoloģiju progresa spēcīgākajiem virzītājiem turpina bažīties par robotikas attīstības un sociālās politikas nesabalansētību, otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Bijušais Microsoft šefs un kompānijas dibinātājs Bils Geitss ir starp lielākajiem vārdiem mākslīgā intelekta attīstības vēsturē, tomēr jau gadiem viņš ir arī starp redzamākajiem robotikas uzvaras gājiena kritizētājiem un skeptiķiem. Jaunāko diskusiju vētru tiešsaistē ir sacēlusi viņa intervija biznesa un ekonomikas ziņu un analītikas vietnei Quartz, kurā viņš izsaka piedāvājumu aplikt ar nodokli tos biznesus, kas izmanto robotus.

Robotu nodokļa priekšlikums pats par sevi nav jauns. Tādu ir apspēlējis ne viens vien, ieskaitot analītiskus rīcībpolitikas komentārus Financial Times. Pats B. Geitss ar antiutopiskiem «roboti mūs izputinās», «roboti mūs paverdzinās», «roboti... viss ir slikti» scenārijiem un komentāriem nāk klajā nu jau vairākus gadus. Ļaunākais būtu filmā Matrikss redzamais variants ar supergudriem robotiem, kas pārņem varu pār cilvēki. Labdabīgākais, kaut arī gana traģisks, ir scenārijs, ka problēma ir «vienkārši» darba tirgus pielāgošanās jaunajai situācijai jeb piemērotas prasmes un iemaņas. Šī problēma ir nebeidzama un dabiska vēstures sastāvdaļa, un nekad jau tā nav bijis, ka cilvēce tam nebūtu bijusi spējīga pielāgoties. B. Geitsa vērtējumā pašreizējam robotikas laikmetam gan ir ievērojama atšķirība – temps.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijas un Igaunijas jaunieši būvēs robotus

Jānis Rancāns, 18.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kurzemes, Vidzemes, Rīgas un Igaunijas pierobežas skolās un augstskolās norisināsies robotu būves semināri, kuru ietvaros jaunieši apgūs zināšanas par robotu konstruēšanu un programmēšanu, informē RTU Robotikas klubs.

Pirmais seminārs norisināsies 31. oktobrī un 1. novembrī Valmieras Valsts ģimnāzijā. Semināru dalībnieki tiks nodrošināti ar darba materiāliem un instrumentiem, bet dalība tajos ir bez maksas.

Paredzēts, ka robotu būves semināri kopumā notiks desmit Latvijas un desmit Igaunijas skolās un augstskolās. Semināros iegūtās zināšanas jaunieši varēs stiprināt, izveidojot sumo robotus, kas piedalīsies robotu cīņās. Spēcīgākie roboti piedalīsies Baltijas Robotikas sacensībās Rīgā un Tartu 2012. gada pavasarī.

Semināru dalībniekiem būs iespēja arī vērot robotu uzvedumu, kas tapis pēc kādas brāļu Grimmu pasakas motīviem. Uzveduma aktieru lomās iejutīsies Lego Mindstorm roboti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Nedēļas nogalē Ķīpsalu pārņems droni, roboti un hiperrealitāte

Jānis Vēvers - sadarbībā ar Lattelecom, 25.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā nedēļas nogalē pirmo reizi Rīgā norisināsies vērienīgs tehnoloģiju festivāls HyperTown Riga

Tā gaitā ikviens interesents varēs aplūkot un izmēģināt modernākās izklaides tehnoloģijas. To vidū ir droni, roboti, eSports, lazertag spēles, dažādi simulatori un citi izklaidi bagātinoši rīki. 26. un 27. maijā izstāžu centrā Ķīpsala notiekošais pasākums paredzēts gan bērniem un jauniešiem, gan viņu vecākiem. Apmeklētāji varēs kontrolēt un pat uzbūvēt robotu, uz jaudīga datora ar augstāko izšķirtspēju spēlēt savu iecienītāko videospēli, vadīt sacīkšu dronu, kas traucas ar ātrumu 120 km/h, piedalīties lazertag spēlē vai izmēģināt ar hidrauliku aprīkotu drifta un rallija simulatoru, virtuāli braucot ar 90 km/h slavenajā Biķernieku trases Raganas katla līkumā, kā arī mesties citos tikpat drosmīgos piedzīvojumos, un tas viss iekļauts biļetes cenā. Tikmēr labākie datorspēļu speciālisti sacentīsies Baltijas eSporta līgas finālspēlēs. Festivāla laikā pirmo reizi Baltijā tiks parādīta HyperReality jeb hiperrealitāte, ko izstrādājusi pašmāju kompānija Mysteria City. Tā ir virtuālā realitāte, kurā vienlaikus var piedalīties vairāki cilvēki, kopīgi izdzīvojot aizraujošu stāstu. Spēlētāji savstarpēji komunicē un strādā komandā, lai atrisinātu mīklas, atvairītu uzbrukumus un izglābtu pasauli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Apkopoti 2017. gada radošākie uzņēmumu nosaukumi

Laura Mazbērziņa, 28.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā kopumā reģistrēti 10,21 tūkstoši jaunu uzņēmumu, kas ir zemākais rādītājs kopš 2009.gada, liecina Lursoft dati.

Salīdzinot ar 2016.gadu, Lursoft aprēķini rāda, ka gada laikā reģistrēto jauno uzņēmumu skaits sarucis par 8,89%. Tas gan nav mazinājis uzņēmēju vēlmi saviem uzņēmumiem izvēlēties nosaukumus, kuri būs pamanāmi starp pārējiem.

Ņemot vērā, ka nosaukums ir viens no pirmajiem, ko pamana patērētājs, tā izvēlei jābūt tālredzīgai. Iespējams, tieši tāpēc daļa uzņēmēju izvēlējušies nosaukumus, kas jau vedina domāt par tā darbības jomu. Tāds, piemēram, ir pērn janvārī Jaunpils novadā reģistrētais SIA «Traktordakteris», SIA «Latvijas alus paradīze», kas savu mājvietu radusi Rīgā, SIA «Aizvest paku», SIA «Žogu valstība» vai arī SIA «Labakais Tehnologiju Sakartotajs» Daugavpils novadā. Tomēr jāteic, ka šādi uzņēmumi ir mazākumā un vairumā gadījumu pēc nosaukuma izlasīšanas tā darbības joma tā arī paliek miglā tīta. Jūsuprāt, ar ko ikdienā nodarbojas aizvadītajā gadā reģistrētie SIA «Pupsiks», SIA «Jaukie cilvēki», SIA «Ko gribu, to daru», SIA «Turpinājums sekos» vai arī SIA «Čau Tēti»?

Komentāri

Pievienot komentāru