Jaunākais izdevums

Lai gan Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic cer lidojumus no Rīgas atsākt jau šodien pēc plkst. 18:00, Civilās aviācijas aģentūras direktora vietnieks un Aeronavigācijas daļas vadītājs Māris Čerņonoks Db atzina, ka tikai 20. aprīlī ap 3:00 Latvijas rietumdaļa (Ventspils, Liepāja) varētu būt brīva no Īslandes vulkāna izmestajiem pelniem, tādējādi ļaujot prognozēt visas Latvijas atbrīvošanos no pelnu jūga un aviosatiksmes uz un no Rīgas atjaunošanos.

Viņš norādīja, ka šorīt atsūtītā prognoze ir visoptimistiskākā no visām līdzšinējām. Vulkānisko pelnu mākonis ir augstumā līdz 6 km un tāpēc Latvijas gaisa telpa lidojumiem virs sešiem kilometriem ir atvērta — tādējādi tranzīta lidmašīnas Latvijas teritoriju var šķērsot. Tranzīta lidaparātiem Latvijas gaisa telpas šķērsošana atļauta šodien līdz 18 :00, taču tā tikšot pagarināta.

«Pašreizējā informācija liecina, ka šodien lidojumi no lidostas Rīga nenotiks, taču izredzes ir uz rītdienu, ja vien nenotiks kādas būtiskas izmaiņas,» uzsvēra M. Čerņonoks. Viņš atgādina, ka Civilās aviācijas aģentūra jaunākās prognozes un datus saņem ik pēc 6 stundām un nākamā karte tiks saņemta 15:00, kad varēs redzēts vai 9:00 saņemtās prognozes piepildās vai nē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Aviācijai trūkstot iekārtu pelnu mākoņa robežu identificēšanai

Māris Ķirsons, 19.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas aviācijas nozarei trūkst iekārtu, kuras spētu noteikt precīzas vulkānisko pelnu mākoņu robežas, jo šīs pelnu daļiņas ir ļoti niecīgas.

Tā raksta portāls news.ru, norādot, ka, ka ne lidostu, ne arī lidmašīnu radari nav spējīgi noteikt šo putekļu mākoņu robežas. Tādējādi secinājumu par to ir vai nav bīstami lidot tiek bāzēti pamatojoties uz matemātisko modelēšanu ko veic dators un aplēsēm par vulkāna izvirduma rezultātā radītajiem izmešiem.

Tāpēc vairākas aviokompānijas šaubās par šo vulkānisko pelnu mākoņa iegūšanas modeli, kuru piedāvā meteorologi, raksta Komsomoļskaja pravda. Situācija esot daudz vienkāršāka, nekā to rādot modelēšanas dati, ko veikusi datorprogramma. Tieši tāpēc aviatori pieļauj, ka meteorologi esot pārāk piesardzīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vēstule redakcijai: Iesākumā bija vārds

Jūsu labvēlis – Mārcis Bendiks Bermudiskā trijstūrī starp Ķekavu – Iecavu – Baldoni, 2018. gada jūlijā, 06.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Godātā redakcija, steidzu paust savu atbalstu lieliskai iniciatīvai, kurai pievienojas jauni un veci. Es šeit domāju a. god. zv. adv. Gobzema kga pasākto «nosaukšu uzvārdus, rīt!» kustību.

Līdz šim mēs tikām «baroti» ar gaudeniem solījumiem par atmaskošanu un faktiem, ar mūžīgo piebildi «vārdus šobrīd vēl nesaukšu, ...» un tad gļetu taisnošanos, kādēļ atmaskot var, bet nosaukt nevar. Cik atminos, tā ir bijis kampaņu pēc kampaņas, sākot jau ar Repšes kga solījumu izķert visus korumpantus, vārdos nesauktus, un iedot veselībai papildu 400 miljonus latu. Repšes kgs iejāja valdībā baltā zirgā, ķēra pie zobena un tad tik sākās! Nu ja... Kad putekļi nosēdās, izrādījās, ka vienīgais tai laikā noķertais un notiesātais valsts naudas izkrāpējs bija paša Repšes kga valdības loceklis un partijas dibinātājs Audera kgs, un nekādi miljoni valsts kasē nesabira.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vulkāns licis steidzināt vienotas ES gaisa telpas kontroles sistēmas izveidi

Ritvars Bīders, 05.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauna Īslandes vulkāna pelnu mākonim radot bažas par tālāku ceļojumu ierobežošanu, Eiropas Savienības (ES) transporta ministri cenšas pēc iespējas ātrāk panākt vienošanos par vienotas Eiropas gaisa telpas izveidi gaisa satiksmes kontrolei, ziņo Swedish Wire.

Īrijas lidostu slēgšana uz sešām stundām, kas notika jauna vulkānisko pelnu mākoņa parādīšanās dēļ, no jauna atgādināja Eiropas valstu valdībām par potenciāliem lidojumu ierobežojumiem, tuvojoties vasaras brīvdienu sezonai.

ES transporta ministri ir vienisprātis par to, ka jāpasteidzina 1999. gadā iesāktā 27 ES valstu atsevišķo gaisa telpu kontroles sistēmas aizstāšana ar vienotu ES gaisa telpu.

Šādas sistēmas izveidei ir nepieciešami 30 miljardi eiro speciālas tehnoloģijas iegādei. Lielākā daļa šīs naudas būs jāmaksā aviokompānijām, tādēļ daļa lidsabiedrību nav sajūsmā par šādu plānu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īslandes aktīvākā vulkāna Grimsvotna izvirduma rezultātā izraisītais vulkānisko pelnu mākonis sasniedzis Skotiju, tādējādi liekot vairākām aviokompānijām atcelt avioreisus uz reģiona lidostām. To starpā atcelts arī Īrijas zemo cenu aviokompānijas Ryanair reiss no Rīgas uz Glāzgovu.

Db.lv skaidroja Lidostas Rīga Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sarmīte Bunka-Brilijonka, pagaidām šis ir vienīgais vulkānisko pelnu dēļ Rīgas lidostā atceltais reiss.

Ryanair no Rīgas uz Glāzgovu un atpakaļ lido reizi dienā otrdienās, piektdienās un svētdienās.

Tāpat vairākus lidojumus uz Skotiju atcēlušas aviokompānijas British Airways un KLM.

Eksperti norāda, ka Grimsvotna izvirduma rezultātā izraisītais pelnu mākonis neradīs tik lielas problēmas, kā pērn vulkāna Eijafjallajekulla radītie izmeši, kas veicināja vērienīgāko gaisa satiksmes slēgšanu Eiropas gaisa satiksmes telpā kopš Otrā Pasaules kara laikiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Sākam biznesu: Interneta vietne palīdz atbrīvoties no nevajadzīgām mantām

Anda Asere, 27.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Tigo.lv ļauj atbrīvoties no mantām, kas mājās «krāj» putekļus; pretī par to saņemt naudu.

Tehnoloģijām strauji mainoties, cilvēkiem mājās uzkrājas dažādas preces, kas ir labā darba kārtībā, bet vairs nav nepieciešamas. «Man pašai mājās stāvēja četri dažādi mobilie telefoni. Cilvēki ir slinki, aizņemti, lai šīs lietas pārdotu, – sludinājuma ievietošana un tikšanās ar pircējiem prasa laiku. Daudziem negribas publiskot savu tālruņa numuru vai e-pasta adresi. Ne visi ir gatavi iet uz lombardu. Tāpēc izveidojām portālu, kur var ērti pieteikt preces, ko grib pārdot, vienoties par laiku, kad kurjers bez maksas aizbrauc pakaļ precei. Un divu dienu laikā pārskaitām naudiņu,» stāsta Solvita Abarone, lietotu preču uzpirkšanas portāla tigo.lv vadītāja. Uzņēmumā strādā sertificēts vērtētājs, kurš nosaka preces cenu. Kad tigo.lv ir iegādājies konkrētās preces, tās tālāk tiek pārdotas uzņēmumam, kura specializācija ir lietotu preču uzpirkšana, un tas šīs mantas realizē Latvijā un ārzemēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Šonedēļ izšķirsies Grieķijas un visas Eiropas finansiālā nākotne

Dienas Bizness, 27.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā nedēļā, visticamāk, būs zināmas Grieķijas parādu krīzes iznākums un līdz ar to arī visas Eiropas finansiālā nākotne, jo trešdien paredzēts valsts parlamenta balsojums par jauniem izdevumu samazināšanas pasākumiem, raksta CNN.

Jau vēstīts, ka arī pērn Grieķijā tika pieņemti vairāki nepopulāri lēmumi ar mērķi mazināt parādu jūgā nonākušās valsts budžeta deficītu.

CNN norāda, ka likmes ir augstas, jo Grieķijai ir jāapstiprina plānotie papildus «jostas savilkšanas» pasākumi, lai saņemtu pēdējo maksājumu no starptautiskajiem aizdevējiem.

Investors Džordžs Soross uzskata, ka, visticamāk, Eiropā valdošās parādu krīzes rezultātā kādai no valstīm nāksies pamest eirozonu. Viņš prognozē, ka Eiropa ir ekonomiskā sabrukuma priekšā, kas aizsāksies Grieķijā, taču izpletīsies arī citās valstīs. Viņa skatījumā Eiropa, piešķirot aizdevumus Grieķijai tikai pērk laiku, tāpēc ir nepieciešams izstrādāt plānu «B».

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ja parādsaistības nepārsniedz 5000 eiro, tad maksātnespējas process nepalīdzēs

Dienas Bizness, 17.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Fiziskās personas maksātnespējas process tiek vērtēts kā ceļš izkļūšanai no parādiem, tomēr eksperti tajā saskata ne mazumu nepilnību, norādot, ka ar šī procesa palīdzību no parādiem atbrīvoties un ekonomiskajā apritē atgriezties nevar cilvēki, kuriem ir samērā mazs nenokārtoto finansiālo saistību slogs un ienākumu līmenis nav augsts, ceturtdien raksta laikraksts Diena.

Nesen Dienai Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis, runājot par to, ka parādu dēļ ierobežojumi tiek uzlikti privātpersonu banku kontiem, par fiziskās personas maksātnespējas procesu sacīja, ka «Latvijā regulējums, saskaņā ar kuru parādnieki, kam ir samērā nelieli parādi, varētu savas saistības ātri un vienkārši nokārtot, nepastāv». Viņš arī uzsvēra, ka «pastāvošais regulējums maznodrošinātajiem nesniedz pietiekami lielu atbalstu valsts nodrošinātu juridisko konsultāciju veidā».

Pamatojoties uz Latvijas Kredītņēmēju asociācijas rīcībā esošo informāciju, to, ka «cilvēkiem, kuriem ir nelielas parādsaistības, iet smagnējo fiziskās personas maksātnespējas procesu nav izdevīgi», Dienai apgalvo arī Kredītņēmēju asociācijas valdes loceklis Jānis Āboliņš un uzsver, ka fiziskās personas maksātnespējas procesa uzsākšana «parādniekam izmaksā aptuveni 800 eiro».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lai izvairītos no monopola, briti liek pārdot Stanstedas lidostu

Jānis Rancāns, 19.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas lidostu operatoram BAA nāksies pārdot Stanstedas lidostu, kā arī atbrīvoties no Glāzgovas vai Edinburgas lidostas, lēmusi Lielbritānijas Konkurences komisija, vēsta BBC.

Jau 2009. gada martā komisija lika BAA pārdot Getvikas un Stanstedas lidostas, kā arī atteikties no vienas lidostas Skotijā, proti, Glāzgovas vai Edinburgas lidostas. BAA pārdeva Getvikas lidostu, bet apstrīdēja lēmumu pārdot pārējās.

Spānijas kompānijai Grupo Ferrovial piederošais lidostu operators BAA kontrolē Hītrovas, Southemptonas, Aberdīnas, Stanstedas, Glāzgovas un Edinburgas lidostas.

Lielbritānijas konkurences komisija uzskata, ka BAA ir pārāk liels monopols pār Skotijas un Londonas lidostām, kas «var negatīvi ietekmēt gan pasažierus gan arī lidsabiedrības».

Db.lv jau rakstīja, ka Lielbritānijas lidostu operators BAA 2010.gadā cietis 317 miljonu Lielbritānijas sterliņu mārciņu (262 miljoni latu) zaudējumus, ko veicinājis vulkānisko pelnu mākonis, streiki un sniegs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Visu Igauniju klāj vulkānisko pelnu mākonis

Gunta Kursiša, 27.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īslandes vulkāna Grīmsvotna izvirduma radītais pelnu mākonis klāj visu Igaunijas teritoriju, Drošas gaisa satiksmes komitejas tikšanās laikā paziņoja ekonomikas ministrs Juhans Parts, atsaucoties uz Äripäev, vēsta BBN.

Tomēr mākonī pelnu koncetrācija ir pietiekami zemā līmenī, lai gaisa satiksme netiktu apdraudēta.

Vulkānisko pelnu mākonis nokļuva Igaunijā trešdienas rītā. Īslandes vulkāna izvirduma izraisītais pelnu mākonis izplatījās Eiropā šīs nedēļas sākumā.

Kopumā Eiropā otrdien un trešdien tika atcelts vairāk nekā viens tūkstotis lidojumu, liecina Eiropas gaisa kontroles aģentūras apkopotie dati. Šis skaitlis esot salīdzinoši mazs, ņemot vērā, ka katru dienu Eiropā lidojumus veic vairāk nekā 30 tūkstoši lidmašīnu.

Jau vēstīts, ka Grimsvētns ir norimis, un jau trešdien no tā krātera pacēlās tikai dūmi un tvaiks, tomēr pelnu daļiņas turpināja pārvietoties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nodokļu maksātājam grib dot iespēju atbrīvoties no relatīvi nelielām parādsaistībām – 2000 līdz 5000 eiro

To paredz Saeimas plenārsēdes darba kārtībā iekļautais Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likumprojekts, kam tiek piedāvāts spēkā stāšanās laiks – 2020. gada 1. janvāris.

Par to, kāds būs parlamentāriešu vairākuma lēmums, pašlaik skaidrības nav, jo to ierosināja pašlaik opozīcijā esošās ZZS Saeimas deputāti.

Likumprojekta anotācijā, atsaucoties uz Latvijas Finanšu nozares asociācijas datiem, norādīts, ka parādnieku skaits ar kavētām parādsaistībām, kas pārsniedz 200 eiro, ir aptuveni 170 000, no tiem aptuveni 40 000 fizisko personu parādsaistības pārsniedz 2000 eiro, aptuveni 25 000 fizisko personu parādsaistības ir no 2000 līdz 5000 eiro. Fiziskās personas maksātnespējas procesa piemērošanai paredzētais slieksnis pašlaik ir 5000 eiro, un šāda maksātnespējas procesa ierosināšanai nepieciešami ir aptuveni 1200 eiro. Pie zvērinātu tiesu izpildītājiem šobrīd atrodas apmēram 188 000 prasību pieteikumi pret fiziskām personām (līgumsodi, zaudējumi). Parādu atguvējiem 2016. gadā nodots 1,1 miljons lietu, no kurām 52% - parādi dažādiem pakalpojumu sniedzējiem, 35% – parādi citiem licencētiem kreditoriem un 13% – parādi kredītiestādēm. Šāds parādnieku skaits, kuriem ir grūtības izpildīt saistības, rada sistēmisku motivāciju minētajām personām meklēt iespēju saņemt darba samaksu veidā, kas veicina ēnu ekonomiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pēc haosa nedēļas nogalē tiek atvērtas Eiropas lidostas

Ritvars Bīders, 10.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lidostas Eiropā pamazām sāk atcelt ierobežojumus, ko pagājušā nedēļas nogalē turpināja veicināt Īslandes vulkāna radītais pelnu mākonis, kas vairākās valstīs Eiropā, ieskaitot Portugāli, Itāliju, Franciju un Austriju, ierobežoja gaisa satiksmi, vēsta BBC.

Lielākā daļa Eiropas lidostu pirmdienas rītā paredzējušas atsākt normālu darbību. Eiropas gaisa telpas drošības uzraugs Eurocontrol informē, ka lidojumu ierobežojumi saglabāti dažviet Īslandē un Portugālē.

Kopumā pagājušajā nedēļas nogalē vulkānisko pelnu mākoņa dēļ kavēti vairāk nekā 200 reisi.

Db.lv jau ziņoja, ka šā gada aprīlī Īslandē vulkāna izvirduma rezultātā radītais pelnu mākonis paralizēja lielāko daļu Eiropas gaisa telpas, atstājot vairākus simtus tūkstošu pasažieru bez iespējām atgriezties mājās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eurocontrol: vulkānisko pelnu mākoņa dēļ atcelti 252 lidojumi

Lelde Petrāne, 24.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vulkānisko pelnu mākonim pārklājot Skotiju un Ziemeļīriju, atcelti 252 lidojumi, liecina Eiropas gaisa satiksmes vadības dispečeru otrdienas rītā sniegtā informācija.

«Vairums aviosabiedrību šodien ir atcēlušas lidojumus - 252 lidojumus,» Twitter rakstījis Braians Flins, Eurocontrol pārstāvis. «Pelnu mākoņa daļas šodien nosegs Skotiju un Ziemeļīriju,» viņš turpinājis.

Īslandes Grimsvotna vulkāna izvirdums piespiedis ASV prezidentu Baraku Obamu pārskatīt vizītes plānus Lielbritānijā un draud ietekmēt gatavošanos sestdienas Čempionu līgas finālam Vemblija stadionā Londonā.

Flins brīdinājis, ka pelnu mākonis, iespējams, virzīsies uz dienvidiem - uz Franciju un Spāniju, tomēr šobrīd to esot grūti apgalvot, jo nav zināms, kādi laika apstākļi būs nedēļas nogalē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vulkānisko pelnu mākonis turpina traucēt aviosatiksmi

Ritvars Bīders, 17.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īslandes vulkāna radītais pelnu mākonis turpina traucēt aviosatiksmi Eiropā. Šoreiz skartas vairākas lidostas Lielbritānijā, Īrijā un Nīderlandē.

Telegraph vēsta, ka aizliegumi ieviesti abās Londonas noslogotākajās lidostās (Hītrova, Getvika), kā arī Londonas Pilsētas lidostā (London City airport). Tāpat lidojumu aizliegumi skāruši lidostas Īrijā, kur slēgta arī lidosta Edinburgā, un atsevišķos Skotijas reģionos.

Londonas lidostām aizliegumi ir spēkā līdz 17. maija plkst. 09.00 (pēc Latvijas laika) rītā, taču, kā raksta Telegraph, nopietni lidojumu ierobežojumi lidostās gaidāmi visas dienas garumā.

Vulkānisko pelnu mākonim, dodoties dienvidu virzienā, lidojumu aizliegumi Mančestras, Liverpūles un Līdsas lidostas atcelti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skandināvijas aviosabiedrība SAS paziņojusi par trešā ceturkšņa zaudējumiem, ziņo swedishwire.com.

Laika posmā no jūlija līdz septembrim SAS strādājusi ar tīrajiem zaudējumiem 1,05 miljardu kronu (112,8 miljoni eiro) apmērā. Tajā pašā laika posmā pirms gada aviosabiedrība guva 152 miljonu kronu peļņu.

Aviokompānijas, kuras puse pieder Zviedrijai, Dānijai un Norvēģijai, apgrozījums sarucis par 3,0% līdz 10,7 miljardiem kronu.

Neraugoties uz to, aviosabiedrība atzinusi, ka situācija krīzes smagi skartajā avionozarē uzlabojas.

Šā gada otrajā ceturksnī SAS darbības rezultātus negatīvi ietekmēja vulkānisko pelnu mākonis, kas radīja haosu gaisa satiksmē.

Kā vēstīts, vienpadsmit aviokompānijas, ieskaitot British Airways, Air France-KLM, SAS, Austrālijas Qantas un Japānas JAL, saņēmušas kopumā teju 800 miljonu eiro lielu sodu par sešus gadu ilgu cenu fiksēšanu kravu aviopārvadājumu segmentā. SAS lēmumu par 70 miljonu eiro soda piemērošanu plānojot pārsūdzēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Īslandes vulkāns turpina ierobežot lidojumus Eiropā

Ritvars Bīders, 04.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijas Aviācijas pārvalde gatavojas atļaut lidojumus valsts lidostās pēc tam, kad Īslandes vulkāna radītais pelnu mākonis atkal lika slēgt vairākas lidostas gan Īrijā, gan Lielbritānijā, ziņo Wall Street Journal.

Lidostās Īrijā ir noteikti ierobežojumi no 4. maija pulksten 09.00 līdz 15.00 (pēc Latvijas laika).

Īrijas Aviācijas pārvalde pagaidām neprognozē tik lielu vulkānisko pelnu koncentrācijas līmeni, lai tas izraisītu lidaparātu dzinēju bojāšanos un ierobežojumi valsts lidostās būtu jāpagarina.

Neskatoties uz to, pārvalde norāda, ka turpinās vērot situācijas attīstību visas nedēļas garumā, jo tiek prognozēts, ka tuvāko dienu laikā vējš turpinās pūst no ziemeļiem, tādējādi radot bažas par jauniem ierobežojumiem valsts gaisa telpā.

Lielbritānijā gaisa telpas uzraudzības iestādes 4. maijā no pulksten 09.00 līdz 15.00 (pēc Latvijas laika) slēgušas lidostas Skotijas rietumos. Par to, vai lidojumi tiks atsākti, šim ierobežojumam beidzoties, varas iestādes sola ziņot ap pulksten 14.00 (pēc Latvijas laika).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Īslandes vulkāna pelni var traucēt satelīttelevīziju pārraidēm

Žanete Hāka, 18.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īslandes vulkāna pelnos esošās ferodaļiņas var atstarot satelīta signālu un šī iemesla dēļ var rasties problēmas ierīcēm, kas saņem signālu no satelīta, secinājuši Lielbritānijas centrālā meteoroloģijas centra vadošie ģeologi.

Tādējādi vulkāna pelni var nest kārtējo triecienu valstīm Eiropā un to ekonomikām, kas vulkāna dēļ jau cietušas miljoniem eiro lielus zaudējumus, informēja Augsto tehnoloģiju parka pārstāvji.

Paredzams, ka satelīttelevīziju kompānijas vien cietīs miljoniem eiro lielus zaudējumus, jo iedzīvotāji atteiksies norēķināties par nesaņemtajiem pakalpojumiem.

Jau iepriekš ģeologi, kas pēta seismiskās parādības Islandes Eijafjallajekulla vulkāna apkārtnē, ziņoja, ka tā aktivitāte ir palielinājusies. Pēdējās diennakts laikā pelnu un dūmu stabs pacēlies aptuveni sešu kilometru augstumā un ir labi redzams no 140 kilometrus attālās valsts galvaspilsētas Reikjavikas. Vulkāna apkārtnē esošajās apdzīvotajās vietās ar neapbruņotu aci var saskatīt aizvien jaunas vulkānisko pelnu kārtas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Regulējums nepieciešams gan vienīgā mājokļa īpašniekiem, gan spekulantiem

Baiba Broka, LU Juridiskās fakultātes Civiltiesisko zinātņu katedras lektore, 21.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārdomājot plānoto Fiziskās personas maksātnespējas procesa tiesisko regulējumu un jauno likumprojektu kopumā, gribas uzsvērt, ka procesam vajadzētu būt pietiekami ātram un efektīvam. Ja likuma mērķis ir sabalansēt kreditoru un parādnieka intereses, tad praktiski tas nozīmē, ka fiziskās personas–parādnieka manta ir pārdodama un kreditoru prasījumi apmierināmi no pārdotās mantas.

Gadījumos, kad ienākumi no pārdotās mantas nav pietiekami, lai segtu visu kreditoru prasījumus, tiek paredzēta iespēja ātrākā vai vēlākā laika posmā atbrīvoties no parādu jūga. Joprojām strīdīgs ir jautājums pēc kādiem kritērijiem diferencēt laika posmu, kurā parādniekam jāturpina novirzīt naudas līdzekļus kreditoru prasījumu apmierināšanai: 2 gadi, 3,5 gadi vai 4 gadi. Plānojot fiziskās personas maksātnespējas procesa tiesisko regulējumu, jāņem vērā pašreizējā situācija, kad aktuāls ir jautājums par tām fiziskām personām, kuras nonākušas finansiālās grūtībās, zaudējot darbu vai algu samazinājuma dēļ un kuras iegādājušās mājokļus savām un ģimenes vajadzībām – ir vienīgā mājokļa īpašnieki. Tāpat jāapzinās, ka ir fiziskās personas, kuras nekustamā īpašuma tirgus uzplaukuma laikā iegādājās vairākus nekustamus īpašumus ar mērķi tos vēlāk pārdot dārgāk un nopelnīt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valdība, visticamāk, virzīs Purgailes apstiprināšanu Saeimā, taču partijas vēl nav vienojušās

LETA, 07.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdību veidojošās partijas Santas Purgailes kandidatūru Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājas amatam rīt valdībā, visticamāk, nolems virzīt apstiprināšanai Saeimā, tomēr koalīcijas partijas jautājuma vieglu izskatīšanu parlamentā nesola.

Partiju apvienības «Jaunā vienotība» pārstāvis Arvils Ašeradens pēc koalīciju veidojošo partiju sadarbības padomes sēdes žurnālistiem pastāstīja, ka jautājums par Purgailes kandidatūras virzīšanu FKTK vadītājas amatam valdībā tiks skatīts rīt, paužot cerību, ka tiks panākta vienošanās par viņas apstiprināšanu.

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai»-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšsēdētājs Raivis Dzintars pastāstīja, ka politiskais spēks ir ticies ar Purgaili. «Ar to patlaban pietiek, lai mēs dotu zināmu uzticības kredītu, lai ministri ļautu šim jautājumam virzīties tālāk, taču tas absolūti nenozīmē solījumu, ka Saeimas deputātiem būs tieši tāds pats balsojums,» uzsvēra Dzintars, piebilstot, ka Purgaile jau ir tikusi brīdināta par politiskā spēka vēlmi ar viņu tikties atkārtoti, kad jautājums nonāks parlamentā. "Diskusiju turpināsim un patlaban neliksim šķēršļus,» solīja politiķis, uzsverot, ka parlamenta līmenī varētu būt citādākas diskusijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Veidos Ziemeļeiropas gaisa bloku

Elīna Pankovska, 29.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas un Ziemeļvalstu ministri gatavojas parakstīt dokumentus, kas nostiprinās šo valstu sadarbību gaisa telpā.

Islandē notiekošās ikgadējā Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) transporta ministru sanāksmē plānots parakstīt deklarāciju par nodomu veidot Ziemeļeiropas funkcionālo gaisa bloku (NEFAB). To parakstīs Igaunijas, Somijas un Norvēģijas attiecīgās jomas ministri, un deklarāciju par NB8 valstu sadarbību gaisa telpas attīstīšanā.

Arī Latvija abus šos dokumentus plāno parakstīt jau tuvākajā laikā, DB informēja Satiksmes ministrija.

NEFAB deklarācija atspoguļo iesaistīto valstu vēlmi izveidot vienotu gaisa bloku, lai izpildītu regulas prasības par Eiropas aviācijas sistēmas darbības uzlabošanu un ilgtspēju. NEFAB izveides līguma tekstu iecerēts izstrādāt līdz šā gada beigām, bet pašu bloku izveidot ne vēlāk kā 2012.gada otrajā pusē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Starptautisko pārvadājumu skaits ievērojami palielinājies

Anete Ugaine, speciāli Db.lv, 28.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aviopasažieru pieprasījums jūnijā audzis par 11,9%, savukārt starptautisko regulāro kravu pārvadājumu apjoms palielinājies par 26,5%. Tā paziņojusi Starptautiskā gaisa transporta asociācija (IATA), vēsta The Wall Sreet Journal.

IATA pārstāvji noskaņoti piesardzīgi optimistiski un šādu situācijas uzlabošanos saista ar nozares atgūšanos no globālās finanšu krīzes.

Nozare šobrīd atkopjas ātrāk nekā paredzēts, tomēr vērojamas krasa reģionālās atšķirības. Proti, Eiropa atgūstas uz pusi lēnāk nekā Āzija, pasažieru pārvadājumos sasniedzot 7,8% kāpumu, salīdzinot ar 15,5% kāpumu Āzijas un Klusā okeāna valstīs. Visos reģionos, izņemot Eiropu, vērojams divciparu pārvadāto pasažieru skaita pieaugums.

Pēc aprīļa vulkānisko pelnu krīzes Eiropā, starptautisko pasažieru pieprasījums uzrādījis augšupejošu pieauguma tendenci. Pasažieru skaits jūnijā ir pieaudzis par 1 – 2 %, salīdzinot ar pirmskrīzes laiku 2008. gada pirmajā ceturksnī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Samazinājušies Spānijas Iberia zaudējumi

Lelde Petrāne, 14.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iberia Lineas Aereas de Espana SA (Iberia), Spānijas aviosabiedrība, kura apvienojas ar British Airways, lai radītu Eiropā trešo lielāko aviokompāniju grupu, piektdien paziņojusi par mazākiem pirmā ceturkšņa tīrajiem zaudējumiem. Darbības rādītāju uzlabošanās saistīta ar nerentablo maršrutu slēgšanu, kā arī degvielas un personāla izmaksu samazināšanos, vēsta The Wall Street Journal.

Spānijas lielākā aviokompānija ceturksnī strādājusi ar 52 miljonu eiro tīrajiem zaudējumiem, kas saskan ar analītiķu iepriekš izteiktajām prognozēm. Tajā pašā laika posmā pirms gada aviokompānija cieta 93 miljonu eiro zaudējumus.

Ieņēmumi samazinājušies par 4,4% līdz 1,05 miljardiem eiro.

Iberia arī paziņojusi, ka vulkānisko pelnu mākonis, kura dēļ uz vairākām dienām tika slēgta lielākā daļa Eiropas gaisa telpas, tai izmaksājis 17 miljonus eiro, jo tā nodrošinājusi viesnīcas un ceļošanas alternatīvas «iestrēgušajiem» pasažieriem.

Kā raksta The Wall Street Journal, Iberia ir viena no aviokompānijām, kura vismazāk cieta vulkāna izraisītā haosa dēļ - tai bija jāatceļ gandrīz 1000 lidojumi un lidmašīnas, kuras varēja doties ceļā, bija mazāk piepildītas, jo pasažieri nepaspēja uz pārsēšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

EasyJet maijā bijis vairāk pasažieru

Lelde Petrāne, 04.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemo cenu aviokompānija easyJet šā gada maijā pārvadājusi 4,26 miljonus pasažieru, ziņo MarketWatch.

Tas iezīmē pieaugumu par 7,9%, salīdzinot ar to pašu mēnesi pagājušajā gadā.

Slodzes koeficients palielinājies no 83,5% uz 85,8%.

Aviokompānija norādījusi, ka maija pasažieru statistiku negatīvi ietekmējuši vulkānisko pelnu dēļ atceltie lidojumi. Apmēram 1600 lidojumi tika atcelti, ietekmējot aptuveni 215 tūkstošus pasažieru, informējusi kompānija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lidmašīnu ražotāji prognozē avioindustrijas atkopšanos

Anete Ugaine, speciāli Db.lv, 19.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Air Lease Corp pasūtījusi 51 Airbus lidmašīnas 4,4 miljardu ASV dolāru vērtībā. Tas noticis pirmdien, 19. Jūlijā, notikušajā Fārnboro internacionālajā lidmašīnu šovā, vēsta Associated Press.

Lidmašīnu finansēšanas un līzinga kompānija Air Lease Corp pasūtījusi 20 A321 un 31 A320 modeļu lidmašīnas. Losandželosā bāzētā kompānija iepirks un izīrēs lidmašīnas aviokompānijām visā pasaulē.

Lielu pasūtījumu saņēma arī Amerikas kompānija Boeing Co. Kāda Apvienoto Arābu Emirātu aviolīnija pasūtījusi 30 lidmašīnas, tāpēc iespējams prognozēt, ka tuvākajā laikā tirgus ievērojami atkopsies.

Boeing Commercial Airplanes presidents Džims Abo (Jim Abaugh) informējis, ka gaisa telpas tirgus ir atdzīvojies negaidīti ātri un kompānija ir divkārt palielinājusi pasūtījumu skaitu.

Arī Starptautiskā gaisa satiksmes asociācija prognozējusi, ka globālās industrijas ienākumi šogad sasniegs 2,5 miljardus ASV dolāru. 2009. gadā industrija cieta 9,4 miljardus dolāru lielus zaudējumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Itālija Ryanair liek maksāt trīs miljonus par nepalīdzēšanu pasažieriem

Lelde Petrāne, 16.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālija Īrijas zemo cenu aviokompānijai Ryanair uzlikusi trīs miljonu eiro naudas sodu par nespēju palīdzēt pasažieriem laikā, kad vulkānisko pelnu dēļ tika atcelti lidojumi, ziņo BBC.

Itālijas civilās aviācijas aģentūra (ENAC) norādījusi, ka ir informēta par 178 gadījumiem, kad pasažieri laika posmā no 17. līdz 22. aprīlim nav saņēmuši obligāto palīdzību, piemēram, pārtiku.

Savukārt Ryanair pārstāve sacījusi, ka ENAC apgalvojums ir «pilnīgas muļķības».

Jau vēstīts, ka Īslandes Eyjafjallajokull vulkāna pelni pagājušajā mēnesī izraisīja haosu Eiropas gaisa telpā un lika atcelt lielāko daļu lidojumu.

ENAC esot konstatējusi, ka vairumam citu aviokompāniju izdevās izpildīt savas saistības, neskatoties uz sarežģītajiem apstākļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru