Citas ziņas

Sākot ar 20.novembri, varēs pieteikties jauna parauga pasei

, 09.11.2007

Jaunākais izdevums

Sākot ar š.g. 20.novembri, varēs pietiekties jauna parauga pasei, informē Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde. Jauna parauga pases noformēšanai nevajadzēs iesniegt fotogrāfijas – tās tiks uzņemtas pases pieteikuma noformēšanas laikā, bet pirkstu nospiedumu attēlu iegūšanai tiks izmantoti optiskie pirkstu nospiedumu skeneri.

Personu rīcībā esošās pases būs lietojamas līdz to derīguma termiņa beigām. Taču pilsoņu pases, kas izsniegtas no 1992.gada 1.jūlija līdz 2002.gada 30.jūnijam, sākot ar 2008.gada 1.jūliju nebūs derīgas ceļošanai, jo to drošības prasības neatbilst starptautiskajiem standartiem. Šīs pases būs lietojamas tikai kā personu apliecinošie dokumenti Latvijas teritorijā.

Jaunā parauga pasēs tiks iestrādāta bezkontakta mikroshēma, kurā tiks iekļauta informācija par personas vārdu, uzvārdu, personas kodu, pases derīguma termiņu u.c., kā arī informācija par personas biometriju – sejas fotoattēls un, sākot ar 2008.gada 1.jūliju, labās un kreisās rokas rādītājpirkstu nospiedumu attēli. Pases mikroshēmā saglabātie dati tiks izmantoti tikai dokumenta autentiskuma un personas identitātes pārbaudei. Mikroshēma tiks iekļauta visu veidu pasēs. Visvairāk dokumenta dizains mainīsies pilsoņa pasei - turpmāk tās vāciņa krāsa būs bordo un papildus vārdiem Latvijas Republika, Pase un Valsts ģerbonim būs vārdi Eiropas Savienība, kā arī elektroniskās pases simbols.

Jauna parauga pases noformēšanai nevajadzēs iesniegt fotogrāfijas – tās tiks uzņemtas pases pieteikuma noformēšanas laikā, bet pirkstu nospiedumu attēlu iegūšanai tiks izmantoti optiskie pirkstu nospiedumu skeneri.

Pases pieteikuma noformēšanas brīdī, kā arī pirms pases saņemšanas persona varēs iepazīties ar pases pieteikumā, pases vizuālajā daļā un mikroshēmā iekļauto informāciju, lai pārliecinātos par tās pareizību.

Ērtākas kļūs arī pases pieteikuma noformēšanas un pases saņemšanas procedūras. Plānots, ka iesniegt dokumentus un noformēt pieteikumu, kā arī saņemt pasi varēs jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā neatkarīgi no personas deklarētās dzīvesvietas.

Mainīsies arī valsts nodevas apmērs. Paredzēts, ka par pases izsniegšanu parastajā kārtībā personai būs jāmaksā valsts nodeva 15 lati, pensionāriem, invalīdiem un personām līdz 20 gadu vecumam - 5 lati, bet bērniem līdz 15 gadu vecumam pārejas periodā līdz 2009.gada 31.maijam par pases izsniegšanu būs jāmaksā divi lati. Pase maksās vidēji divas reizes lētāk nekā citās ES dalībvalstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nosacījumi ceļošanai uz ASV

, 23.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārlietu ministrija ir sagatavojusi tuvāku informāciju par ceļošanu uz ASV, kā arī biežāk uzdotos jautājumus saistībā ar Elektroniskās ceļošanas atļaujas sistēmu (Electronic System for Travel Authorization - ESTA).

Ko nozīmē bezvīzu režīms ar ASV?

Tas nozīmē, ka tūrisma vai biznesa nolūkos Latvijas pilsoņi, kas saņēmuši biometrisko pasi un ESTA apstiprinājumu, var doties uz ASV bez vīzas.

Kā var pieteikties ESTAi uz ASV?

ESTA ir interneta tīmekļa sistēma. Lai pieteiktos ESTA atļaujai, ir jāieiet https://esta.MRB.dhs.gov/. Tālāk jāseko instrukcijām, lai atbildētu uz visiem nepieciešamajiem jautājumiem.

Vai ESTA jāsaņem katram ceļotājam individuāli?

Katram Latvijas pilsonim, dodoties uz ASV biznesa vai tūrisma nolūkos ASV bezvīzu programmas ietvaros pirms došanās ceļā būs jāsaņem elektroniska ceļošanas atļauja ESTA sistēmā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl jaunāka parauga pases būs nepieciešamas pēc aptuveni desmit gadiem, otrdien žurnālistiem pastāstīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšniece Maira Roze.

LETA 2022.gada oktobrī rakstīja, ka PMLP rīkotajā 9,8 miljonu eiro apjomīgajā iepirkumā par jauna parauga pasu sagatavju izgatavošanu un piegādi pieciem gadiem uzvarējusi Vācijā un Portugālē reģistrētu divu uzņēmumu - "Veridos GmbH" un "Imprensa Nacional-Casa da Moeda, S.A." - apvienība.

Iepirkumā izvēlēts lētākais piedāvājums, un kopumā tiks piegādātas 1 250 000 pasu sagataves. Pārvalde no pirmdienas sākusi izsniegt jaunā parauga pases par jauno valsts nodevu.

Jauna parauga pases ir nepieciešamas apmēram pēc astoņiem, desmit gadiem. "Ja tagad sāk izdot jauna parauga pases, tad pēdējie iedzīvotāji tās saņems apmēram pēc astoņiem gadiem un tā būs derīga vēl desmit gadus. Jārēķinās, ka šī pase būs apritē 18 gadus un tas nozīmē, ka nepieciešams skatīties uz jaunākajām tehnoloģijām, iet laikam līdzi, pasēs iestrādāt jaunus drošības elementus un arī mainīt dizainu," uzsvēra Roze.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsniegtas 295 jaunā parauga pases

, 26.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apkopotie dati liecina, ka pirmajā nedēļā, kopš Latvijā ieviestas ES prasībām un starptautiskajiem standartiem atbilstošas pases, ir izsniegti 295 jaunā parauga personu apliecinošie dokumenti. No tiem 250 ir Latvijas pilsoņu un 45 – Latvijas nepilsoņu pases.

PMLP Pasu nodaļas vadītāja Dzintra Peneze skaidro, ka pirmajā nedēļā izsniegtās jaunā parauga pases tika noformētas steidzamajā kārtā, piemēram, gadījumos, kad personai bija nepieciešams doties uz ārzemēm, bet iepriekšējās pases derīguma termiņš ir beidzies. Paralēli tām PMLP nodaļās turpināja izsniegt arī vecā parauga pases, kurām klienti pieteicās pirms jaunā parauga pasu ieviešanas Latvijā.

PMLP atgādina, ka tagad pieteikties pasei ir daudz ērtāk nekā agrāk - to var izdarīt jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas. Bez tam, līdz ar jaunā parauga pasu ieviešanu, vairs nevajag iesniegt fotokartītes – pases noformēšanai nepieciešamā fotogrāfija tiek uzņemta pases pieteikuma noformēšanas laikā. Tas neattiecas vienīgi uz bērniem līdz 5 gadu vecumam, uz personām, kurām veselības stāvokļa dēļ pase tiek noformēta viņu dzīvesvietā, kā arī uz cilvēkiem, kuri atrodas brīvības atņemšanas iestādēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas, 2.janvāra, Latvijā tiek izsniegtas jauna parauga transportlīdzekļu vadītāja apliecības un braukšanas mācību atļaujas.

Apliecību izsniedzēja – Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), uzsver, ka esošajiem transportlīdzekļu vadītājiem jaunā kārtība neradīs papildus sarežģījumus vai izdevumus.

Nolūkā uzlabot satiksmes drošību un vadītāja apliecību atpazīstamību, līdz 2013.gada 19.janvārim visām Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm jāievieš jaunā parauga vadītāja apliecības. Šo kārtību nosaka 2006.gada 20.decembra Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīva 2006/126/EK. Pašlaik ES un EEZ par derīgām ir uzskatāmas 110 dažādu paraugu vadītāju apliecības, kas rada problēmas ar to atpazīstamību un viltošanas gadījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sākot ar šodienu, jaunas pases

, 20.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar šodienu, 20.novembri, ikviens, kuram nepieciešama jauna pase, var doties uz jebkuru Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) nodaļu neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas, lai noformētu pieteikumu jauna parauga pases izsniegšanai.

PMLP atgādina, ka personu rīcībā esošās pases ir lietojamas līdz to derīguma termiņa beigām.

Taču pilsoņu pases, kas izsniegtas līdz 2002.gada 30.jūnijam, sākot ar 2008.gada 1.jūliju, nebūs derīgas ceļošanai, jo to drošības prasības neatbilst starptautiskajiem standartiem. No nākamā gada vidus šīs pases būs lietojamas tikai kā personu apliecinošie dokumenti Latvijas teritorijā.

Jaunā parauga pasēs ir iestrādāta bezkontakta mikroshēma, kurā tiek iekļauta informācija par personas vārdu, uzvārdu, personas kodu, pases derīguma termiņu u.c., kā arī informācija par personas biometriju – sejas fotoattēls un, sākot ar 2008.gada 1.jūliju, labās un kreisās rokas rādītājpirkstu nospiedumu attēli. Pases mikroshēmā saglabātie dati tiks izmantoti tikai dokumenta autentiskuma un personas identitātes pārbaudei. Mikroshēma tiek iekļauta visu veidu pasēs. Visvairāk dokumenta dizains mainījies pilsoņa pasei - tās vāciņa krāsa ir bordo un papildus vārdiem „Latvijas Republika”, „Pase” un Valsts ģerbonim ir vārdi „Eiropas Savienība”, kā arī elektroniskās pases simbols.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

CSDD izsniegusi jau 4,5 tūkstošus jaunā parauga tiesību

Jānis Rancāns, 18.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš šā gada sākuma Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) izsniegusi teju 4,5 tūkstošus jaunā parauga transportlīdzekļu vadītāja apliecību, informē direkcija.

Vienlaikus CSDD uzsver, ka transportlīdzekļu vadītājiem jaunā kārtība nerada papildus sarežģījumus vai izdevumus, jo pāreja uz jaunā parauga vadītāja apliecībām Latvijā notiek pakāpeniski, līdz ar to esošās ir derīgas līdz uz tām norādītajam termiņam.

CSDD informē, ka 2006. gada 20. decembra Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīva 2006/126/EK nosaka, ka nolūkā uzlabot apliecību drošību un atpazīstamību, līdz 2013. gada 19. janvārim visām Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm jāievieš jaunā parauga vadītāja apliecības. Direkcija norāda, ka līdz 19. janvārim ES un EEZ par derīgām uzskatāmas vairāk nekā 110 dažādu paraugu apliecības, kas rada sarežģījumus ar to atpazīstamību un viltošanas gadījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Vēl tikai novembrī var pieteikties zemes izpirkšanai

, 02.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairs tikai nepilnu mēnesi lauku zemes pastāvīgie lietotāji var pieteikties tiem lietošanā piešķirtās zemes izpirkšanai, informēja Valsts zemes dienests.

Zemes pastāvīgajiem lietotājiem, kas līdz likumdošanā noteiktajam termiņam - 30.novembrim - nebūs iesnieguši zemes izpirkšanas pieprasījumu, vairs nebūs tiesību pretendēt uz zemes izpirkšanu par kadastrālo vērtību, maksājot privatizācijas sertifikātos. Ja līdz 30.novembrim zemes pastāvīgais lietotājs nebūs iesniedzis zemes izpirkšanas pieprasījumu un nebūs arī noslēdzis zemes nomas līgumu ar pašvaldību, šī zeme tiks ieskaitīta zemes reformas pabeigšanai paredzētajās zemēs un bijušajam zemes lietotājam vairs nebūs tiesību to apsaimniekot.

Kopš 1.augusta, kad vairākām personu kategorijām dota vēl viena iespēja pieteikties pastāvīgā lietošanā piešķirtās lauku zemes izpirkšanai, Valsts zemes dienestā (turpmāk – VZD) saņemti 2 678 zemes izpirkšanas pieprasījumi par 3 160 zemes vienību izpirkšanu 6 822 hektāru platībā. Visvairāk lauku zemes izpirkšanas pieprasījumu saņemts VZD Dienvidlatgales reģionālajā nodaļā – 600 pieprasījumi par 757 zemes vienību izpirkšanu 1 272 hektāru platībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Satiksmes ierobežojumi sakarā ar valsts svētku pasākumiem

, 13.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku (turpmāk tekstā NBS) iesniegumu, Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts jaunatnes iniciatīvu centra iesniegumu, Rīgas domes Komunālā departamenta iesniegumiem, Rīgas domes Kultūras departamenta iesniegumiem, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes iesniegumu, kā arī ņemot vērā Latvijas Republikas Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienesta iesniegumu, ir sagatavots Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojums par satiksmes ierobežojumiem valsts svētkos.

Rīkojumā ņemts vērā, ka Latvijas Republikas proklamēšanas 90.gadadienas svētku ietvaros Rīgā notiks: no 14. līdz 18.novembrim gaismas festivāls Staro Rīga; 14.novembrī no plkst.13.00 Rīgas domes Komunālā departamenta rīkots pasākums Meža kapos pie J. Čakstes pieminekļa; 14.novembrī no plkst.10.00 līdz plkst.20.00 Valsts jaunatnes iniciatīvu centra rīkots pasākums bērniem un jauniešiem ar speciālām vajadzībām Rīgas Latviešu biedrības namā, Merķeļa ielā 13; 15.novembrī no plkst.10.00 līdz plkst.20.00 Valsts jaunatnes iniciatīvu centra rīkots pasākums bērniem un jauniešiem ar speciālām vajadzībām Rīgas Latviešu biedrības namā, Merķeļa ielā 13; 17.novembrī no plkst.18.30 līdz plkst.21.00 Valsts jaunatnes iniciatīvu centra rīkots svētku koncerts Latvijas Nacionālajā operā, Aspazijas bulvārī 3; 17.novembrī plkst.21.00 NBS vienību militārās parādes ģenerālmēģinājums 11.Novembra krastmalā; 18.novembrī: plkst.11.00 ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa; plkst.14.00 NBS vienību militārā parāde 11. Novembra krastmalā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Informē par satiksmes ierobežojumiem 18.novembrī

, 13.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta, Rīgas domes Kultūras departamenta un Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) iesniegumu ir sagatavoti Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojumi, kuros ņemts vērā, ka Rīgā notiks:

• 17.novembrī plkst. 21.00 NBS vienību militārās parādes ģenerālmēģinājums 11.Novembra krastmalā;

• 18.novembrī plkst. 10.00 ekumēnisks dievkalpojums Doma baznīcā;

• plkst. 11.15 svinīga ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa;

• plkst. 14.00 NBS vienību militārā parāde 11.Novembra krastmalā;

• no plkst. 19.30 līdz plkst. 20.30 svinīgs pasākums pie Brīvības pieminekļa un Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna;

• plkst. 20.30 svētku uguņošana no A-B dambja, informēja Rīgas dome.

Rīkojumā noteikts, ka transportlīdzekļiem būs aizliegts apstāties un stāvēt (izņemot NBS transportlīdzekļus ar Rīgas Garnizona un Latvijas Republikas Saeimas un valsts prezidenta drošības dienesta speciālām caurlaidēm):

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) nodaļās izveidojušās rindas, jo daudzi cilvēki vēlas savu veco pasi nomainīt pret jaunu.

20. novembrī, kad Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) nodaļās sākās dokumentu pieņemšana jaunā parauga pasu izsniegšanai, PMLP tika noformēti aptuveni 1700 pieteikumi, t.i. par 700 pieteikumiem vairāk nekā parasti dienas laikā šajā gada periodā, liecina sniegtā informācija medijiem.

PMLP aicina nesteigties saņemt jauno pasi, jo patlaban tas jādara tikai tiem, kuru iepriekšējā pase kļuvusi lietošanai nederīga, pasei beidzies derīguma termiņš, kā arī tiem, kuriem jāsaņem pirmā pase.

PMLP darbinieki stāsta, ka liela daļa klientu piesakās jaunā parauga pases izsniegšanai, jo vienkārši vēlas nomainīt iepriekšējo pasi pret jaunā parauga personu apliecinošu dokumentu, neskatoties uz to, ka iepriekšējās pases derīguma termiņš nav beidzies. Tā rezultātā vairākās nodaļās izveidojušās rindas. Tādēļ PMLP atgādina, ka personu rīcībā esošās pases ir lietojamas līdz to derīguma termiņa beigām un nav nepieciešams steigties mainīt pasi. Pēc 2008.gada 1.jūlija tikai pilsoņu pases, kas izdotas laika posmā no 1992.gada 1.jūlija līdz 2002. gada 30. jūnijam, nebūs derīgas vienīgi ceļošanai ārpus Latvijas. Pārējās pases varēs izmantot līdz to termiņa beigšanās brīdim gan ceļošanai, gan kā personu apliecinošu dokumentu Latvijas teritorijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Jaunā parauga Latvijas pilsoņu pases dizainu izstrādājuši PMLP speciālisti un vācu dizaineri

LETA, 29.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunā parauga Latvijas pilsoņu pases dizainu izstrādājuši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) speciālisti un vācu dizaineri.

PMLP preses pārstāve Laura Laiva aģentūrai LETA pastāstīja, ka PMLP Personu apliecinošu dokumentu departamenta amatpersonas izstrādāja pases dizaina koncepciju, kas tika nosūtīta uz Vāciju pasu sagatavju ražošanas uzņēmumam Giesecke&Devrient GmbH. Šis uzņēmums uzvarēja iepirkuma konkursā par pasu sagatavju izgatavošanu.

Pasu sagatavju dizains ir PMLP un pasu ražotāju kompānijas dizaineru kopdarbs. PMLP sniedza savu skatījumu uz dizaina elementiem un sadarbībā ar vāciešiem strādāja tikai pie viena dizaina varianta. Darba procesā tika izstrādāti vairāki varianti atsevišķiem pases elementiem, bet ne dizainam kopumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Zemes izpirkšanai var pieteikties vēl tikai divas nedēļas

, 20.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairs tikai divas nedēļas lauku zemes pastāvīgie lietotāji var pieteikties tiem lietošanā piešķirtās zemes izpirkšanai. Zemes pastāvīgajiem lietotājiem, kas līdz normatīvajos aktos noteiktajam termiņam - 30.novembrim - nebūs iesnieguši zemes izpirkšanas pieprasījumu, vairs nebūs tiesību pretendēt uz zemes izpirkšanu par kadastrālo vērtību, maksājot privatizācijas sertifikātos, Db.lv infromēja Valsts zemes dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Goba.

Ja līdz 30.novembrim zemes pastāvīgais lietotājs nebūs iesniedzis zemes izpirkšanas pieprasījumu un nebūs arī noslēdzis zemes nomas līgumu ar pašvaldību, šī zeme tiks ieskaitīta zemes reformas pabeigšanai paredzētajās zemēs un bijušajam zemes lietotājam vairs nebūs tiesību to apsaimniekot.

Kopš 1.augusta, kad vairākām personu kategorijām dota vēl viena iespēja pieteikties pastāvīgā lietošanā piešķirtās lauku zemes izpirkšanai, Valsts zemes dienestā (turpmāk – VZD) saņemti 3 540 zemes izpirkšanas pieprasījumi par 4 182 zemes vienību izpirkšanu 8 570 hektāru platībā.

VZD aicina zemes pastāvīgos lietotājus aktīvāk izmantot normatīvajos aktos dotās tiesības pieteikties lauku zemes izpirkšanai, neatliekot izpirkšanas pieprasījuma iesniegšanu uz pēdējo brīdi. Šobrīd iespēju no jauna pieteikties lauku zemes izpirkšanai izmantojuši aptuveni 18% no pastāvīgajiem zemes lietotājiem, kam normatīvajos aktos dotas tādas tiesības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunā parauga pases saņēmuši jau 13 081

, 20.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmajā mēnesī, kopš Latvijā ieviestas ES prasībām un starptautiskajiem standartiem atbilstošas pases, ir izsniegts 13 081 jaunā parauga personu apliecinošs dokuments, Db.lv informēja

PMLP Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Diana Bogdanova.

No tiem 10 421 ir Latvijas pilsoņu un 2 660 – Latvijas nepilsoņu pases.

PMLP vērš uzmanību, ka visas personu rīcībā esošās pilsoņu un nepilsoņu pases Latvijā derīgas līdz to derīguma termiņa beigām un nav nepieciešams steigties tās mainīt. Pēc 2008.gada 1. jūlija ceļošanai nebūs derīgas vienīgi pilsoņu pases, kas izdotas līdz 2002.gada 30. jūnijam (pilsoņu pases ar ielīmētajām fotokartiņām). Pārējās pases būs derīgas ceļošanai līdz derīguma termiņa beigām.

Pēc jauno pasu ieviešanas, pieteikties pasei ir kļuvis daudz ērtāk - to var izdarīt jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas. Turklāt līdz ar jaunā parauga pasu ieviešanu, vairs nevajag iesniegt fotokartītes – pases noformēšanai nepieciešamā fotogrāfija tiek uzņemta pases pieteikuma noformēšanas laikā. Tas neattiecas vienīgi uz bērniem līdz 5 gadu vecumam, uz personām, kurām veselības stāvokļa dēļ pase tiek noformēta viņu dzīvesvietā, kā arī uz cilvēkiem, kuri atrodas brīvības atņemšanas iestādēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sveicot visus lasītājus Valsts svētkos, db.lv iesaka pasākumus, kurus vērts apmeklēt svētku dienās. Latvijas Republikas proklamēšanas 90. gadadienas pasākumi Rīgā

14. — 18. novembrī no plkst. 18.00 līdz 23.00 Rīgas centrā gaismas festivāls Staro Rīga 2008

Izveidoti trīs pastaigu maršruti. Maršruts, kas iezīmēts sarkanā krāsā, sāksies uz AB dambja un noslēgsies Brīvības bulvārī, ļaujot apskatīt 14 izgaismotus objektus pilsētas centrā un Vecrīgā. Zilais maršruts sāksies 11.novembra krastmalā un, metot līkumu caur Kronvalda parku, staigātājus aizvedīs uz Vērmanes dārzu, iekļaujot 12 gaismas objektus, savukārt Zaļais maršruts ļaus apskatīt desmit izgaismotus objektus no Centrāltirgus Spīķeriem līdz Alberta ielai.

Četrus vakarus no 14. līdz 17.novembrim piemērotos laika apstākļos izgaismoto Rīgu būs iespējams apskatīt no kuģīša Maria, kas dosies braucienos pa Daugavu no plkst.16 līdz 23.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas finanšu tehnoloģiju kompānija Mintos ievieš jaunu pamatproduktu - ar aizdevumiem nodrošinātus vērtspapīrus jeb parādzīmes.

Parādzīmes ļaus privātajiem investoriem investēt aizdevumos pilnībā regulētā vidē ar lielāku investoru aizsardzību un pārredzamību. Kā pilnvarota ieguldījumu brokeru sabiedrība saskaņā ar MiFID II, Mintos šogad plāno pieteikties tā sauktajai ES pasei, lai varētu veikt darbību visā ES, līdztekus piesakoties arī parādzīmju pasei.

2022. gada 25. maijā Mintos investīciju platformā tika ieviestas parādzīmes, tādējādi noslēdzoties mēnešiem ilgam darbam, kāds lielākoties līdz šim Eiropā nebija realizēts. Pagājušajā gadā Mintos ieguva ieguldījumu brokeru sabiedrības licenci, pēc kā sekoja pāreja no aizdevumu investīciju produkta uz ar aizdevumiem nodrošinātiem vērtspapīriem, ko sauc par parādzīmēm. Parādzīmes ļauj privātajiem investoriem investēt aizdevumos regulētā vidē, nodrošinot lielāku investoru aizsardzību un vēl nebijušu pārskatāmības līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

E-talonus Narvesen kioskos nopirkt vēl nav iespējams

, 31.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī 1. aprīlī oficiāli tiek uzsākta e-talonu lietošana Rīgas sabiedriskajā transportā, šodien, 31. martā, to tirdzniecībā daudzviet vēl nav.

Db novēroja, ka Narvesen preses veikalā Tērbatas un Elizabetes ielas krustojumā nebija nopērkamas ne jaunā, ne vecā parauga biļetes. Savukārt Narvesen veikalā Barona centrā pārdevēja paskaidroja, ka vecā parauga biļetes ir nopērkamas, bet dzeltenie e-taloni ir saņemti, taču pārdošanā būs 1.aprīlī, kad būs uzstādīta iekārta to tirdzniecībai. Pagaidām iegādāties varēs tā dēvētās dzeltenās biļetes jeb viedbiļetes pieciem, desmit vai divdesmit braucieniem, kā arī vienai, trim un piecām dienām.

Zvanot pa SIA Rīgas satiksme informācijas tālruni, Db noskaidroja, ka pagaidām esot problēmas tieši ar Narvesen tirdzniecības vietām, kurās biļešu tirdzniecības iekārtas vēl nav uzstādītas un pieslēgtas sistēmai, taču e-talonus ir iespējams iegādāties Rīgas satiksmes klientu apkalpošanas punktos un biļešu kioskos, piemēram, pie Latvijas Nacionālās operas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Republika 2007.gada 21.decembrī pievienojas Šengenas telpai, līdz ar to Latvija pilnībā kļūs piederīga Eiropas Savienības tieslietu, brīvības un drošības telpai bez iekšējām robežām, Db.lv informēja Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību dienesta priekšniece Jevgēnija Korne.

Līdz ar Latvijas pievienošanos Šengenas telpai gan Latvijas pilsoņiem, gan Latvijas nepilsoņiem, bezvalstniekiem un bēgļiem būs tādas pašas ceļošanas tiesības kā citu dalībvalstu pavalstniekiem. Viņi varēs brīvi pārvietoties jebkurā no divdesmit četrām Šengenas valstīm – Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Dānijā, Polijā, Ungārijā, Slovākijā, Čehijā, Austrijā, Vācijā, Nīderlandē Beļģijā, Luksemburgā, Francijā, Spānijā, Portugālē, Itālijā, Grieķijā, Slovēnijā, Islandē un Maltā. Tomēr, arī pēc pievienošanās Šengenas telpai, Latvijas nepilsoņi, bezvalstnieki un bēgļi bez vīzas nevarēs ieceļot Lielbritānijā un Īrijā.

Google Map

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pārdzimsti Krievijā vai nomirsti ar vecu pasi

, 23.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēkiem, kas reiz dzimuši Abrenes apriņķī, tā sāpīgais zaudējums ticis atgādināts vēlreiz, un šoreiz to dara Latvijas varas iestādes.

Jaunā parauga pasu ailē dzimšanas vieta, saskaņā ar šobrīd spēkā esošo Administratīvi teritoriālo vienību klasifikatoru ierakstot Krievija, nevis Latvija, raksta Neatkarīgā. Lai gan, šo cilvēku dzimšanas brīdī Abrene bija Latvijas teritorija.

Nedoties uz pasu nodaļām un nemainīt vecā parauga pasi pret jaunu, ja vien nav ieplānots kāds ceļojums uz ārvalstīm, ir vienīgais risinājums, ko Abrenē dzimušajiem var ieteikt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pasu nodaļas vadītāja Dzintra Peneze.

Dzīvot un veikt darījumus Latvijas teritorijā šie cilvēki droši var arī ar vecā parauga pasēm, kurās ir ielīmētā fotogrāfija, un jaunā pase viņiem nepieciešama vienīgi ceļošanai uz ārvalstīm, skaidro Dz.Peneze. Tie, kuri dzimuši Abrenē līdz 1945. gada oktobrim, kad Abrenes pilsēta un seši pagasti tika pievienoti Krievijas PFSR, ir jau gados un vairākumā sasnieguši 60 gadu vecumu, kad iedzīvotājiem sāk izsniegt pases nevis ar ierasto 10 gadu derīguma termiņu, bet 50 gadu termiņu, tādēļ vecā parauga pases ar ierakstu Abrene viņiem būs derīgas līdz mūža galam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde no šodienas sāks izsniegt jaunā parauga pases par jauno valsts nodevu.

Valsts nodevas apmērs par pases izsniegšanu būs 34 eiro līdzšinējo 30 eiro vietā, ja pasi izsniedz desmit darbdienu laikā. Ja pasi izsniedz divu darbdienu laikā, tad nodevas apmērs būs 60 eiro līdzšinējo 55 eiro vietā.

Tāpat noteikts saglabāt atvieglojumus personām, kuras atrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā, bērniem līdz 20 gadu vecumam, pensionāriem, personām ar I vai II grupas invaliditāti, kā arī bēgļiem un personām, kurām piešķirts alternatīvais statuss.

Jaunajos pasu paraugos ir iekļauti inovatīvi pretviltošanas risinājumi, kas pamatoti ar Eiropas Padomes Regulas prasībām par drošības elementiem un biometrijas standartiem dalībvalstu izdotajās pasēs un ceļošanas dokumentos. Šie risinājumi ļauj saglabāt un nodrošināt augstu pasu uzticamības un pretviltošanas līmeni, līdz ar to - arī augstu vietu Latvijai to pasaules valstu vidū, kuru pases ir atzītas par atbilstošām augstam drošības standartam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada februāra Latvijā sāks izsniegt jauna parauga pases, līdz ar to no 2024.gada 12.februāra uz pusi pieaugs arī nodevas apmērs par pasu izsniegšanu, liecina Iekšlietu ministrijas sagatavotie grozījumi Ministru kabineta noteikumos.

Esošā parauga pases Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) sāka izsniegt 2015.gadā. Personu apliecinošiem dokumentiem to lietošanas laikā aizsardzība pret viltošanu samazinās, tāpēc, lai mazinātu riskus, kas saistās ar viltotu dokumentu izmantošanu, personu apliecinošu dokumentu paraugs periodiski ir jāuzlabo, mainot dizainu un ieviešot jaunākas paaudzes līdzekļus pret viltošanu, izmaiņas pamato PMLP.

Jaunajos pasu paraugos būšot iekļauti "inovatīvi pretviltošanas risinājumi". Jaunā parauga pases būs biezākas - tajās no 34 uz 42 palielināts lapu skaits.

Valsts nodevas par pasu izsniegšanu pēdējo reizi tika noteiktas 2012.gadā. Kopš minētā laika vairāku valsts nodevas veidojošo pozīciju izmaksas ir gandrīz dubultojušās, cenu celšanu pamato PMLP. IeM rosinātie grozījumi paredz, ka valsts nodeva par pases izsniegšanu pieaugušajam bez atvieglojumiem desmit darba dienu laikā būs jāmaksā 60 eiro līdzšinējo 30 eiro vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau kādu mēnesi Latvijā iespējams tikt pie pasēm zaļos vākos, kas ļoti līdzinās Latvijas Republikas pasei. Tā ir drukāta uz speciāla papīra ar aizsardzības mehānismiem pret viltošanu un speciālu svītru kodu dokumenta elektroniskai nolasīšanai.

Latvijas čigānu barons Rudēvičs pēc neveiksmīga starta politikā tagad lolo ideju par vienotu čigānu valsti. Viņš ir pārliecināts, ka jau drīzumā Olimpiskajās spēlēs čigānu tautības pārstāvji startēs zem savas valsts karoga. Viens solis šajā virzienā jau sperts – tagad čigāniem pieejamas pašiem savas pases.

Pieteikuma anketas jau tiekot saņemtas par pasu saņemšanu. Pašas pases tiek izgatavotas Anglijā, bet galvenā lapa drukāta Latvijā. Jau esot iespiestas aptuveni miljons šādu pasu, taču to nav iespējams pārbaudīt. Tāpat nav zināms, cik šādas pases izsniegtas Latvijā. Rudēvičs saka - vairāki desmiti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ar koksni un iepakojamo materiālu Latvijā var tikt ievests bīstams skujkoku kaitēklis

, 17.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Zviedrija nemarķētā koksnes iepakojamā materiālā, kura izcelsmes valsts bija Portugāle, vairākos gadījumos ir konstatējusi priežu koksnes nematodi (Bursaphelenchus xylophilus).

Priežu koksnes nematode ir bīstams augu karantīnas organisms, kurš izraisa skujkoku, galvenokārt priežu (Pinus spp.), masveida kalšanu un bojā eju. Ārēji redzamās pazīmes ir skuju dzeltēšana. Pilnīga koka bojāeja, labvēlīgos apstākļos, novērojama pat divu nedēļu laikā no redzamo simptomu parādīšanās, Db.lv informē Agita Pence, Valsts augu aizsardzības dienesta Fitosanitārās uzraudzības daļas vadītāja.

Kaitēklis pirmo reizi Eiropā tika konstatēts 1999. gadā Portugālē. Kopš tā laika Portugālē tiek veikti ļoti stingri fitosanitārie pasākumi šī kaitēkļa apkarošanai un tālākas izplatības ierobežošanai, izzāģejot un sadedzinot invadētos kokus. Lai gan fitosanitārie pasākumi ir piemēroti visu šo laiku un šajā periodā ir izzāģēti vairāki desmiti tūkstoši hektāri meža, 2008.gadā priežu koksnes nematode ir konstatēta jau visā Portugāles teritorijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par ātrajām pasēm grib iekasēt 50 latus

, 13.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iekšlietu ministrija iecerējusi, ka par paātrinātu (divu darbdienu laikā) pases pirmreizēju izsniegšanu vai par pases atkārtotu izsniegšanu, ja iepriekšējai pasei beidzies derīguma termiņš, pase nav derīga ceļošanai, personai mainījies personvārds vai mainījies personas tiesiskais statuss būs 50 lati līdzšinējo 35 latu vietā.

To paredz iekšlietu ministrijas 13.augustā izskatīšanai Valsts sekretāru sanāksmē pieteiktais Ministru kabineta noteikumu projekts «Noteikumi par valsts nodevu par pasu izsniegšanu», kas paredz palielināt nodevas apmēru par paātrinātā kārtībā divu darbdienu laikā izsniegtajām pasēm.

Tāpat plānots, ka pensionāriem, pirmās vai otrās grupas invalīdiem un personām līdz 20 gadu vecumam šī nodeva būs 30 lati līdzšinējo 25 latu vietā.

Par pases paātrinātu atkārtotu izsniegšanu citu iemeslu dēļ nodeva būs 60 lati līdzšinējo 40 latu vietā, bet pensionāriem, pirmās vai otrās grupas invalīdiem un personām līdz 20 gadu vecumam būs jāmaksā 40 lati līdzšinējo 30 latu vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākotnēji bija plānots, ka gada sākumā sāks izsniegt jaunās personas apliecības jeb eID kartes ar desmit gadu derīguma termiņu, kas ir divreiz garāks, kā šobrīd. Taču jauno karšu ieviešana tagad tiek prognozēta tikai rudenī, vēsta LNT ziņas.

Kad pagājušā gada vasarā tika sagatavoti labojumi valdības noteikumos, tika paredzēts, ka personas apliecības ar divreiz garāku — desmit gadu derīguma termiņu sāks izsniegt 2019. gada 1. janvārī. Tomēr līdz apstiprināšanai valdībā jaunie noteikumi tā arī nav tikuši.

Kā skaidro Iekšlietu ministrijā (IeM), jauno eID karšu ieviešanu nācies atlikt vismaz divu iemeslu dēļ. Pērn decembrī ražotājs informējis, ka personas apliecības nespēs piegādāt sākotnēji plānotajā termiņā. Vēl viens būtisks iemesls, kāpēc joprojām turpina izsniegt identifikācijas kartes ar piecu gadu termiņu, ir pārāk lieli vecā parauga personas apliecību krājumi.

«Uzkrājums vecajām kartēm ir izveidojies pietiekami ievērojams. Tādēļ, lai efektīvi izmantotu vecā parauga kartes, pirms mēs uzsākam jauno karšu izsniegšanu, šis ir process, kas ir jāsalāgo savā starpā. Mēs prognozējam to, ka augusts, septembris varētu būt termiņš, kad varētu sākties jaunā parauga eID karšu izsniegšana,» LNT ziņām sacīja IeM valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs.

Komentāri

Pievienot komentāru