Jaunākais izdevums

Zviedrijas Swedbank piederošā Hansabanka no nākamās nedēļas, iespējams, sāks pāreju uz nosaukumu Swedbank.

Hansabanka pirmdien rīkos pasākumu, veltītu pārejai uz vienotu zīmolu. Hansabanka šogad maijā informēja, ka Hansabanka Latvijā, Hansapank Igaunijā un Hansabankas Lietuvā nosaukumu maiņa uz Swedbank Baltijas valstīs divos gados kopumā izmaksās 10 milj. EUR. Tādējādi Latvijā vidēji gadā tiks ieguldīti 1.5 milj. EUR. Tostarp investīcijas tiks veiktas filiāļu izkārtņu nomaiņā. Latvijā ir 73 filiāes, Lietuvā ir 126, bet Igaunijā – 91 filiāle. Nosaukuma maiņas process sāksies šogad rudenī un ilgs gadu, noslēdzoties 2009. gada rudenī. Baltijas valstu banku un to meitas uzņēmumu nosaukumi vēl tiks precizēti, bet aptuveni skaidrs, ka visos nosaukumos figurēs vārds Swedbanka. Tādējādi, iespējams, piemēram Hansa Līzings, sauksies Swedbank Līzings.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Blūma: Bankas nav vainojamas Latvijas ekonomikas problēmās

, 16.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Bankas ir bizness un ir jāsaprot, ka tās vienmēr rīkojas pirmkārt un galvenokārt domājot par savu biznesa attīstību," intervijā žurnālam Lietišķā Diena norāda bijusī Hansabankas vadītāja Ingrīda Blūma, piebilstot, ka bankas nav vainojamas tajā, kas notika ar Latvijas ekonomiku, jo tās regulēšana vienmēr ir bijusi valdības uzdevums.

Bijusī Hansabankas vadītāja uzsver, ka šobrīd nav jāmeklē vainīgos krīzē, bet gan ir jāveic steidzami pasākumi ekonomikas atbalstīšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Svētku depozīti - joprojām pieprasītākie

, 05.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabankas pētījums par banku depozītu lietošanu* rāda, ka uzkrājumu veidošanas ieradumi sabiedrībā aizvien nostiprinās. Pieprasītākais ir svētku depozīts. To apstiprina arī šī gada Hansabankas Līgo depozīta kopējie rezultāti: kopā piesaistīti 78 651 miljoni latu un noslēgti 10 530 līgumi.

Salīdzinot svētku depozītu rādītājus redzams, ka uzkrājumu veidošanās paradums pārliecinoši nostiprinās. Hansabankas Līgo depozītam šogad izdevies piesaistīt par 30% vairāk līdzekļu un noslēgt par 41% vairāk līgumu nekā pērn. Turklāt gandrīz uz pusi pieaudzis arī internetbankā noslēgto līgumu skaits – ja pagājušajā gadā tikai 22.58% no visiem līgumiem bija noslēgti izmantojot internetbanku, tad šogad tie bija jau 41.4 % no kopējā noslēgto līgumu skaita. Būtiski, ka visu kampaņas laiku aktīvi veikti noguldījumi arī parastajos termiņdepozītos.

Pēdējās Līgo depozīta kampaņas laikā līgumus atvēra 406 gaviļnieki – Jāņi, Līgas un Ivani -, kuriem svētku depozīta noteikumi paredzēja īpašas priekšrocības, un noguldīja 5.687 miljonus latu, kas ir 7.2% no kopējās summas, kas noguldīta šajā depozītā. Vairāk nekā puse no depozīta ieguldījumiem veikti eiro (57.8%), kam seko latu ieguldījumi (36.2%) un dolāru ieguldījumi (6%). Interesanti, ka gandrīz puse no visiem līgumiem (41.4%) atvērti Hansabankas internetbankā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Avotiņš par pusmiljonu nopērk dzīvokli klusajā centrā

Ieva Mārtiņa, Db, 14.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pie vismaz pusmiljona eiro vērta dzīvokļa Rīgas klusajā centrā Alberta ielā 1 tikusi Hansabankas vadītāja Māra Avotiņa ģimene.

M. Avotiņš caur Hansabankas pārstāvi Ivaru Svilānu apliecinājis, ka dzīvokļa pirkums, ko realizējusi viņa ģimene, ir noticis, bet no komentāriem par darījumu atturējās, tostarp, vai dzīvoklis pirkts kredītā un kādā valūtā, kā arī kredīta gadījumā - kurā bankā tas ņemts un uz kādu termiņu. M. Avotiņa aptuvenais ikmēneša atalgojums (ieskaitot nodokļus) pērn bija vairāku tūkstošu Ls apjomā, gadā pārsniedzot 80 tūkst. Ls. Hansabankas 2007. gada pārskats liecina, ka kopā astoņiem valdes un trīs padomes locekļiem atalgojums un prēmijas (ieskaitot nodokļus) bijušas 915 tūkst. Ls apjomā, gadā katram veidojot 83 180 Ls, kas mēnesī sanāk vidēji 6 921.8 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Dubultojies Hansabankas internetbankā veikto noguldījumu īpatsvars

, 18.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabankai pastāvīgi pilnveidojot savu internetbanku, kā arī turpinot elektronisko kanālu popularizēšanu, gada laikā dubultojies to cilvēku skaits, kuri noslēguši uzkrājumu līgumus, izmantojot elektroniskos kanālus – Hansabankas internetbanku, Db.lv informēja AS Hansabanka preses sekretāre Kristīne Jakubovska.

Kontekstā ar kopējo privātpersonu noguldījumu apjoma palielināšanos šī ir laba ziņa, kas liecina par sabiedrības kopējo finanšu zināšanu un informētības pieaugumu, ir pārliecināts Hansabankas Investīciju produktu daļas vadītājs Renārs Karaš.,

Turpinot attīstīties elektroniskajai videi, klientiem arvien svarīgāka kļūst internetbankas sniegtā iespēja ietaupīt laiku un naudu. Gandrīz divreiz pieaudzis arī kopējais pieteikumu skaits Hansabankas pakalpojumiem, izmantojot internetbanku.

No visiem bankas piedāvātajiem pakalpojumiem interneta vidē klienti visbiežāk izvēlas slēgt tieši noguldījumu (depozītu) līgumus – patlaban jau 40% no visiem Hansabankas depozītu līgumiem tiek noslēgti internetbankā. Otrajā vietā ir automātisko rēķinu apmaksas līgumu noformēšana – to izmanto gandrīz ceturtā daļa (23,7%) klientu. Tūlīt pēc tam seko īstermiņa aizdevumu līguma slēgšana, ko izmanto 21,7% klientu, jo šādu īstermiņa līgumu noformēšanas gadījumā klientam pat nav jādodas uz banku, lai parakstītu dokumentus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzjutējiem skaļi skandējot «Māri, Māri», Liepājas stadionā Daugava savai futbolista karjerai punktu pielika Latvijas futbola leģenda Māris Verpakovskis. Vēsturiskais mirklis bija arī sezonas noslēgums futbola klubam Liepāja, kas pēc mača stadionā sarīkoja pamatīgu ballīti, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

Liepājas futbolisti, kas SMScredit.lv Latvijas virslīgas futbola čempionātā jau priekšlaikus sev bija nodrošinājuši Latvijas čempiona titulu, 7. novembrī pēdējā spēlē ar 1:0 (0:0) uzvarēja Daugavpili.

Pirmais puslaiks aizritēja bez vārtu guvuma, bet uzvaras vārtus 56. minūtē guva virslīgas rezultatīvākais futbolists Dāvis Ikaunieks. Uz maiņu 52. minūtē laukumā devās Liepājas prezidents Māris Verpakovskis, kurš šajā mačā pielika punktu savai karjerai. Pilnās tribīnes visu laiku skandēja «Māri, Māri», bet Latvijas futbola leģendai vārtus gūt neizdevās.

«Golu gribējās. Neiesitu, tātad loģiski – jābeidz. Ja būtu iesitis, kāds vēl teiktu, ka viņam vēl vajadzētu spēlēt,» pēc mača atzina M. Verpakovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Internetbanku hanza.net lieto virs 700 tūkstošiem privātpersonu

Ieva Mārtiņa, Db, 08.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabankas internetbankas, kura uzlabojumus piedzīvoja šogad jūlija, lietotāju skaits turpina pieaugt un privātpersonu vidū pārsniedzis 700 tūkstošus.

Pēdējo trīs gadu laikā Hansabankas internetbankas privātpersonām lietotāju skaits pieaudzis par 67 %, savukārt kopš šā gada sākuma Hansabankas internetbankas lietotāju skaits ik mēnesi pieaug par aptuveni 9 tūkstošiem.

Patlaban Hansabankas internetbankas autentifikācijas iespējas un lielā klientu bāze nodrošina 220 uzņēmumu pakalpojumu izmantošanu, un to skaits pastāvīgi pieaug. Dažāda veida e-pakalpojumi ļauj iegūt un iesniegt informāciju (Zemesgrāmatā, VSAA utt.), pieteikties pakalpojumiem (Latvenergo, Lattelecom, Tele2 u.c.), norēķināties par dažādiem pakalpojumiem, sazināties ar sadarbības uzņēmumu un iepirkties (118 internetveikali vairāk kā 30 nozarēs).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Privātpersonu termiņnoguldījumu apjoms Hansabankā pārsniedzis pusmiljardu LVL

, 01.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmo reizi Hansabankas vēsturē privātpersonu termiņnoguldījumu apjoms pārsniedzis 500 000 000 latu robežu, turklāt jūnijā kopējais privātpersonu noguldījumu apjoms Hansabankā ir sasniedzis 1 miljardu latu, kas ir augstākais rādītājs nozarē. Pēdējā laikā vērojama jauna tendence — Latvijas iedzīvotāji aizvien vairāk izvēlas garākus termiņnoguldījumu periodus, kas liecina par uzticību finanšu sektoram un līdzekļu ilgtermiņa plānošanu.

Kopš gada sākuma privātpersonu rezidentu termiņdepozītu apjoms Hansabankā ir audzis par 13%. Kopējo privātpersonu termiņnoguldījumu portfeli veido 29% noguldījumi latos, 64% eiro un 7% - ASV dolāros. Interesants ir fakts, ka pirmajā pusgadā par 2% palielinājies tieši latu noguldījumu īpatsvars, eiro noguldījumu apjoms saglabājies līdzšinējais, bet dolāru īpatsvars samazinājies.

Renārs Karašs, Hansabankas Ieguldījumu pārvaldes vadītāja vietas izpildītājs: „Vairāk nekā pusmiljards latu privātpersonu termiņnoguldījumos un miljarda sasniegšana kopējam privātpersonu līdzekļu atlikumam Hansabankas kontos ir ļoti nozīmīga summa, kas liecina par augstu uzticēšanos Hansabankai kā finanšu iestādei. Neskatoties uz patlaban pastāvošajiem izaicinājumiem Latvijas ekonomikā, iedzīvotājiem kopumā palielinās brīvo līdzekļu apjoms, kuru viņi izvēlas novirzīt uzkrājumos, nevis tikai patēriņam. Savu artavu šajā pieaugumā nenoliedzmi ir devusi arī tā sauktā darba algu legalizācija, kā arī fakts, ka arvien vairāk iedzīvotāji izvēlas patlaban brīvos naudas līdzekļus turēt finanšu iestādēs, nevis. mājās „zem spilvena“. Šis visas tendences ir vērtējamas kā ļoti pozitīvas – Latvijas iedzīvotājiem rodas arvien labāka izpratne par banku sniegto drošību, kā arī ikdienas dzīvei nepieciešamajām ērtībām un priekšrocībām, ko sniedz ikdienā nepieciešamie pakalpojumi. Mēs prognozējam, ka šīs pozitīvās tendences turpināsies,“.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Hansabanka: Lielākā daļa iedzīvotāju uzkrājumiem novirza 2 % ikmēneša ienākumu

Žanete Hāka, DB, 16.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

72% iedzīvotāju katru mēnesi uzkrājumiem novirza tikai līdz 2% no saviem ikmēneša ienākumiem, liecina Hansabankas pētījums par Latvijas iedzīvotāju uzkrājumu veidošanu. Savukārt ekspertu aprēķini liecina, ka, lai nodrošinātu ierasto dzīves līmeni vecumdienās, kā arī situācijai, ja pēkšņi būtiski mazinās ienākumi, uzkrājumiem būtu jāatvēl vismaz 5 līdz 10% no ikmēneša ienākumiem.

"Kā pozitīvu tendenci noteikti jāmin, ka uzkrājumu veikšana Latvijā arvien pieaug. Piemēram, Hansabankā privātpersonu noguldījumu kopējais apjoms ir pārsniedzis miljardu latu, kas ir labākais rādītājs nozarē. Strauji pieaug arī dalībnieku skaits pensiju 3.līmenī. Taču pētījums apliecina, ka kopējais uzkrājumu apjoms vēl ir nepietiekams, un sabiedrības izglītošana par šo svarīgo finanšu stabilitātes pamatu ir viens no prioritāriem uzdevumiem."

Tikai piektdaļa Latvijas iedzīvotāju uzkrājumiem atvēl vairāk par 5% no saviem ikmēneša ienākumiem. Hansabankas pētījumā noskaidrots, ka 9% respondentu uzkrājumiem atvēl 3-5% no mēnešalgas, bet 13% novirza 6-10% no mēneša ienākumiem. Tikai 2% Latvijas iedzīvotāju uzkrājumiem novirza vairāk par 20% ikmēneša ienākumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc aktīvu apjoma lielākās Latvijas bankas – Hansabankas – peļņa šogad pirmajos sešos mēnešos bijusi 56.5 milj. Ls, kas ir par 12.5% lielāka neka pērn šajā laikā.

Tikmēr Hansabankas grupas, kur bez bankas ietilpst vēl seši uzņēmumi, tostarp Hansa Līzings, Hansa Fondi, Hansa atklātais pensiju fonds, pusgadā strādāja ar 47.8 milj. Ls peļņu.

Hansabankas grupas aktīvi šogad jūnija beigās sasniedza 5.3 miljardus Ls, kas ir par 251 milj. Ls lielāki nekā gada sākumā, kredītportfelis jūnija beigās sasniedza 4.5 miljardus Ls, uzrādot 323,2 milj. Ls pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Barclays rekomendē iegādāties Latvijas apdrošināšanas polises

Žanete Hāka, Db, 12.09.2008

Finanšu tirgus dalībnieku mērķis ir pelnīt naudu arī uz negatīvām ziņām, tāpēc uzmanība tiek pievērsta Latvijai, kur IKP strauja samazināšanās rada pateicīgu fonu šādām spekulatīvām stratēģijām, skaidro Hansabankas pārstāvis Renārs Rūsis.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Barclays Capital investoriem rekomendē nodrošināties pret Latvijas valsts maksātnespēju, tādējādi nopelnot.

Barclays Capital savā paziņojumā investoriem rekomendē iegādāties tā sauktās apdrošināšanas polises jeb CDS (Credit Default Swap) saistībā ar reģionālajiem riskiem un pieaugošo risku. CDS ir ārpusbiržas finanšu instruments, ar kura palīdzību darījuma partneri pērk un pārdod noteikta emitenta kredītrisku.

Barclays rekomendē investoriem nodrošināties pret Latvijas valsts maksātnespēju nākamo piecu gadu laikā par cenu 3.15% gadā, uzskatot, ka Latvijas valsts kredītrisks pieaugs, un šādu CDS līgumu cena palielināsies līdz 3.9%, norāda SEB Wealth Management Pārvaldīšanas nodaļas vadītājs Jānis Rozenfelds. «CDS tirgus ir neregulēts tirgus, kurā visu nosaka dalībnieku noskaņojums un savstarpējās vienošanās. Tas atspoguļo Rietumu investoru nostāju pret Latvijas valsts maksātspēju. Nav izslēdzams, ka šis noskaņojums varētu vēl kādu laiku pasliktināties, lai gan neuzskatu, ka Latvijas valstij tiešām draud maksātnespēja.» Drīzāk var runāt par to, ka valstij būs jāmaksā augstākas procentu likmes par jauniem kredītresursiem. CDS cenu izmaiņas ir saistītas ar investoru viedokli par attiecīgā emitenta spēju apmaksāt savas kredītsaistības, norāda Parex Asset Management Tirgus analīzes daļas vadītājs Zigurds Vaikulis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lielākā daļa iedzīvotāju par 1 000 latiem nopirktu kādu sen kārotu lietu

Žanete Hāka, DB, 22.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

40% Latvijas iedzīvotāju 1 000 latu lielus brīvos līdzekļus iztērētu patēriņā, proti, iegādātos kādu sen kārotu lietu, liecina Hansabankas pētījuma dati par Latvijas iedzīvotāju uzkrājumu paradumiem.

24% šo summu izmantotu parādu atdošanai, bet 21% ieguldītu kādā no bankas piedāvātajiem uzkrājumu vai ieguldījumu produktiem vai papildinātu jau esošo uzkrājumu veidu, piemēram, depozītu, uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu, krājkontu u.tml.

Puse Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka brīvajiem līdzekļiem ik mēnesi jābūt 500 latu apmērā vai lielākiem, lai tos novirzītu kādam no banku piedāvātajiem uzkrājumu un ieguldījumu produktiem. Patiesībā uzkrājumu veidošanai ik mēnesi vajadzīga 12 reizes mazāka summa – sākot ar 25 latiem, jo galvenais ir regulāri veikt iemaksas izvēlētajā uzkrājumu produktā.

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju – 31% uzskata, ka brīvajiem līdzekļiem mēnesī jābūt vismaz 500-1000 latu apmērā, lai tos novirzītu banku piedāvātajiem uzkrājumu produktiem. 14% respondentu pārliecināti, ka brīvajiem līdzekļiem jābūt vismaz 1 000-5 000 latu, bet 7% - vairāk par 5 000 latu. Tikai 1% respondentu uzskata, ka brīvo līdzekļu summa mēnesī var būt arī mazāka par 20 latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas valstīs lielāko banku klientu vairums izmanto internetbanku, kas savukārt arvien vairāk sāk aizvietot filiāļu funkcijas.

Lielākā daļa Hansabankas, SEB Bankas un arī Parex bankas klientu izmanto internetbankas, kur arī veic lielāko daļu norēķinu. Baltijas valstu skatījumā lielākais lietotāju skaits ir Igaunijā un Latvijā. Nenoliedzami, ka bankas, ņemot vērā vispārēju internetizāciju, varētu izmantot internetbanku kā virtuālo filiāli un palielināt tajā esošo informācijas apjomu par bankas pakalpojumiem, pieļauj SEB Bankas speciālisti.

"Ir bankas Baltijā, kas šādu praksi ir ieviesušas," tā SEB bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sanda Purviņa. Db jau vēstīja, ka jaunas izmaiņas nupat piedzīvojusi Hansabankas internetbanka hanza.net - pilnveidots dizains un lietojamība, tā veidota kā personīgais finanšu konsultants. Banka uzsver, ka jaunajā hanza.net lietotājiem esot pārskatāmāka sava personīgā informācija un izvēles, kā arī pilnveidota precīzi piemērotu piedāvājumu un informācijas proaktīva saņemšana. Izmaiņas, kas nebija saistītas ar jaunu tehnoloģisko risinājumu ieviešanu, sāktas pērn oktobrī, pie tām Hansabankā strādājuši 50 cilvēki. Igaunijā internetbanka jau mainījusies, bet Lietuvā tas notiks tuvākajā laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Ingrīda Blūma: Latvijā skolotāju profesija netiek novērtēta

Kristīne Stepiņa, 27.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēs pierādījām, ka Latvijā ir tādi jauni cilvēki, kuri vēlas kļūt par pārmaiņu virzītājiem skolās, tādi, kuriem ir nepieciešamie talanti, zināšanas un līdera spējas. Tā intervijā DB saka Iespējamās misijas vadītāja Ingrīda Blūma

Ar bijušo Hansabankas prezidenti tiekamies Swedbankas centrālajā birojā Saules akmenī, kur notiek kārtējais Latvijas skolu Direktoru kluba pasākums. Pēc direktoriem veltītās svinīgās uzrunas viņa ir gatava plašākai sarunai par situāciju izglītības sistēmā un organizācijas paveikto astoņos gados.

Vai, atrodoties Swedbankā, jūs nepārņem tāda kā deja vu sajūta? Kā nekā banku vadījāt teju vai desmit gadus...

Tā īsti ne, jo šurp šad un tad nāku kā bankas kliente. Tad, kad mēs – tāds neliels domu biedru pulciņš – veidojām Iespējamo misiju, bija skaidrs, ka nepieciešams meklēt atbalstu pie lieliem spēlētājiem, kuri domā līdzīgi un būtu gatavi palīdzēt ne tikai ar naudu, bet arī visādi citādi, piemēram, ar telpām vai ar saviem lektoriem, kā to dara Swedbank. Banka mūs atbalsta gan ar idejām, gan ar padomiem, gan ar darbiem, gan, protams, arī finansiāli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Skolēnu finanšu izglītošanai Hansabanka izstrādā speciālu programmu

, 04.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar jaunā mācību gada sākumu Hansabanka īstenos izglītības iniciatīvu – Skolu programmu. Tās ietvaros bankas darbinieki dosies uz skolām visā Latvijā un uzstāsies ar prezentācijām par tēmām, kas būtu jāpārzina ikvienam, lai spētu veiksmīgi iesaistīties finanšu vidē, kā arī plānot savu ikdienas naudas plūsmu.

Šāda izglītības prakse īstenota jau vairākās pasaules valstīs, un tagad, izmantojot Swedbank grupas, kurā ietilpst Hansabanka, starptautisko pieredzi, notiks arī Latvijā.

Hansabankas Skolu programmas atklāšanas pasākums norisināsies otrdien, 9. septembrī Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā Raiņa bulvārī 8. Pasākumā piedalīsies Māris Avotiņš, Hansabankas valdes priekšsēdētājs un Hansabankas Privātpersonu kreditēšanas daļas vadītājs Dzintars Kalniņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izmaiņas Hansabankas pārvalžu sistēmā un Hansa Līzings vadībā

, 10.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabankas Ieguldījumu pārvaldes vadītāja vakanto posteni turpmāk ieņems valdes loceklis un līdzšinējais Uzņēmumu apkalpošanas pārvaldes vadītājs Elmārs Prikšāns, savukārt par Uzņēmumu apkalpošanas pārvaldes vadītāju kļūst Irīna Pīgozne – Hansabankas valdes priekšsēdētāja vietniece un līdzšinējā Hansa Līzings direktore.

Savukārt par Hansa Līzings direktoru kļūst līdzšinējais Hansa Līzings vadītājas vietnieks, Pārdošanas daļas vadītājs Daniils Ruļovs.

Irīna Pīgozne ir viena no Baltijas finanšu sektora spēcīgākajām profesionālēm ar lielu pieredzi gan uzņēmumu apkalpošanā, gan klientu attiecību veidošanā. Uzņēmumu izaugsme un eksporta stiprināšana ir svarīga ne tikai Hansabankas, bet arī visas Latvijas tautsaimniecības prioritāte.

Elmāra Prikšāna kompetenci un lielo pieredzi finanšu tirgos tagad papildina arī pieredze uzņēmumu apkalpošanā. Ieguldījumi un uzkrājumi ir svarīgs bankas attīstības virziens, un izmaiņas ļaus bankai būt vēl spēcīgākai tirgū, apvienojot labākās pieredzes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pētījums: 70% Latvijas iedzīvotāju kopējais uzkrājumu apjoms ir mazāks par 500 latiem

, 12.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabankas pētījums par uzkrāšanas paradumiem rāda, ka divām trešdaļām Latvijas iedzīvotāju ir nepietiekami uzkrājumi, tai pašā laikā uz uzkrāto līdzekļu apjomu nākotnē cilvēki skatās optimistiski.

Patlaban gandrīz 70% respondentu kopējais uzkrājumu apjoms ir mazāks par 500 LVL. Tas nozīmē, ka vairums cilvēku dzīvo no mēnešalgas, un ar uzkrāto naudas apjomu var segt tikai aptuveni viena mēneša sadzīves izdevumus.

Tai paša laikā katrs piektais Latvijas vīrietis plāno, ka pēc 10 gadiem viņa uzkrājumu apjoms būs lielāks par 50 000 LVL.

Pētījuma dati apliecina, ka vēl joprojām visbiežāk izmantotais Latvijas iedzīvotāju uzkrājumu veids ir konts. 53% Latvijas iedzīvotāju izmanto kontu bankā, otrajā vietā ir līdzekļu uzkrāšana pensiju fondos, bet trešajā vietā ar 19% ir krājkonta izmantošana. Jo augstāki ienākumi, jo vairāk līdzekļus iegulda dažādos finanšu instrumentos – pensiju fondos, izvēlas depozītnoguldījumu, uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu, krājkontu vai fondus. Gandrīz puse (48%) cilvēku ar augstiem ienākumiem ir dalībnieki pensijas 2. vai 3. līmenī, līdzekļu uzkrāšanai izvēlas kontu (31%), uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu (27%) vai depozītu (24%). Cilvēki ar zemiem ienākumiem līdz 250 LVL mēnesī līdzekļu uzkrāšanai galvenokārt izmanto tikai bankas kontu (69%), bet mazāk pensiju fondus (22%), krājkontu (16%) vai depozītu (1%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Īslaicīgi nedarbojas Hansabankas bankomāti

, 16.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien īslaicīgi traucējumi bankas sistēmā, liedza Hansabankas klientiem savlaicīgi veikt naudas operācijas.

Traucējumi fiksēti šodien, ap plkst. 14.00 un ap plkst. 18.00, Db.lv skaidro Hansabankas preses sekretāre Kristīne Jakubovska.

Viņa norāda, ka traucējumi sistēmā bijuši īslaicīgi. Problēma skārusi tikai Latvijā esošos Hansabankas klientus – sistēma neautorizēja lietotājus, jo elektroniskās ierīces, kas nodrošina norēķinu karšu autorizāciju īslaicīgi bija bojātas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apmācīs 1000 mazo un vidējo uzņēmumu darbiniekus

, 01.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta vides izmantošana, elektronisko norēķinu un internetbankas lietošanas prasmes ir viens no būtiskajiem mazo, vidējo un mikro uzņēmumu un to darbinieku konkurētspējas nosacījumiem mūsdienu biznesa vidē. Lai veicinātu šī uzņēmējdarbības segmenta pārstāvju konkurētspēju, Latvijas Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju asociācija (LIKTA) sadarbībā ar Hansabanku projekta Latvija@Pasaule ietvaros izsludina pieteikšanos projektam E-apmācīts uzņēmējs 1000 Latvijas uzņēmēju apmācībai, informē LIKTA.

Projekta E-apmācīts uzņēmējs ietvaros pašvaldībām un Latvija@Pasaule mācību centriem būs iespēja apmācīt sava rajona uzņēmējus, saņemot finansiālu atbalstu no Hansabankas 50% apmērā no mācību maksas visiem mācību dalībniekiem jeb Ls 25 par katru dalībnieku. No viena uzņēmuma projekta apmācībās var piedalīties līdz pieciem darbiniekiem.

Šāda apmācība tieši uzņēmumu darbiniekiem notiks pirmo reizi – līdz šim projekta ietvaros tika apmācītas tikai privātpersonas. Projekta mērķis ir veicināt uzņēmēju interesi apgūt jauno tehnoloģiju iespējas: datorprasmes, internetu un e-pakalpojumus. Apmācību programmā ir ietvertas daudzas uzņēmējiem svarīgas tēmas: internetbankas lietošana, drošība interneta vidē, e-pasta izmantošana, informācijas saglabāšana un nosūtīšana, e-komercija utml.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Swedbank valdes locekli un Privātpersonu apkalpošanas pārvaldes vadītāju Renāru Rūsi

Lelde Petrāne, 16.09.2016

Lai apspriestu paveikto un ieskatītos nākotnē, Swedbank ik gadu rīko vadītāju stratēģisko sanāksmi. Šogad – Kalnmuižā.

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Renārs Rūsis, Swedbank valdes loceklis un Privātpersonu apkalpošanas pārvaldes vadītājs. «Swedbank šo gadu laikā ir kļuvusi par tādu kā lokālo finanšu un sociālo tīklu – puse Latvijas ekonomikas darbojas, sadarbojoties ar Swedbank,» saka R. Rūsis.

Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Nereti dzīvē liela loma ir veiksmīgam sagadīšanās momentam. Daudzi mani universitātes kursabiedri sāka strādāt Hansabankā, un arī es nolēmu, ka šī varētu būt vieta, kurā es varētu augt gan profesionāli, gan arī attīstīt savu personību. Lēmumam bija arī racionālā puse: laikā, kad pabeidzu augstskolu, Latvijas finanšu sistēma tikai veidojās, un bankas piedāvāja ļoti interesantus darba pienākumus. Joprojām redzu, ka spēju daudz dot un arī saņemt, strādājot Swedbank.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar 15. septembri Hansabank grupa Baltijā ievieš vienotu zīmolu Swedbank. Nākamo mēnešu laikā Hansabankas vārds tiks pakāpeniski nomainīts uz Swedbank. Pilns vienota zīmola Swedbank ieviešanas process noslēgsies 2009. gada rudenī, informē banka.

Vienota zīmola ieviešanas process būs maksimāli ērts bankas klientiem un sadarbības partneriem, tas notiks pakāpeniski un pārredzami. Nākamo mēnešu laikā Swedbank logo izvietos uz bankas filiāļu izkārtnēm un interneta mājas lapā. Bankas juridiskos nosaukumus mainīsim 2009. gada pavasarī. Tas nozīmē, ka līdz šim laikam visas līgumsaistības tiks slēgtas ar Hansabanku vai tās struktūrvienībām. Arī pēc juridiskā nosaukuma maiņas visas vienošanās, kas slēgtas ar Hansabanka vai tās struktūrvienībām, būs spēkā. Pilns zīmola ieviešanas process noslēgsies 2009. gada rudenī. "Klientu apmierinātība ar bankas piedāvāto servisu mums ir pirmajā vietā, tāpēc izlēmām zīmola maiņu veikt pakāpeniski, viena gada garumā," zīmola maiņas procesu skaidro Māris Avotiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Krievu datiem dzelzs priekškars

Didzis Meļķis,
 Sanita Igaune, 27.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pretēji uzņēmēju iebildumiem, Kremlis biznesam tomēr liek datus par saviem pilsoņiem glabāt Krievijā; Latvijā datu centru operatori aktīvi pievēršas eksporta tirgiem

Līdz ar jauno mācību gadu Krievijā spēkā stājas pērn pašā Vecajā gadā pieņemtie labojumi Likumā par personīgajiem datiem. Tie nosaka pienākumu datus par Krievijas pilsoņiem glabāt tikai Krievijas esošajos serveros. To apstrāde ārzemēs tiek pieļauta atsevišķos gadījumos, piemēram, kas attiecas uz likumsargu un valsts instanču darbību. Labojumi arī nosaka datus glabāt vismaz sešus mēnešus, un pēc Krievijas drošības dienestu prasības tos nodot to lietošanā. Tam turpmāk pietiks ar vienkāršu drošībnieku prasību, un tiesas lēmums nebūs nepieciešams. Saprotams, ka likuma nepildīšana draud ar naudas sodiem un nepaklausīgo servisu bloķēšanu Krievijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākā Subaru Outback vizuālie uzlabojumi ir tik niecīgi, ka tos pat zinātājiem pamanīt nebūs viegli

Tomēr tādu ir gana daudz.

Latvijas koplietošanas ceļiem neko piemērotāku par Subaru Outback nevar vēlēties. Šis auto, līdzīgi kā talantīga un čakla lauku saimniece ar veselīgiem apaļumiem, prot visu. Ar standartā uzstādīto Subaru Symetrical All Wheel Drive (AWD) pilnpiedziņas sistēmu Outback omulīgi jutīsies pat īpaši sarežģītos braukšanas apstākļos, izpildot to pašu, kas ir pa spēkam kārtīgam džipam ar pazeminātajiem pārnesumiem. Kritiskākajos brīžos, kad ar atslēgtu pretbuksēšanas sistēmu nepietiks, var likt lietā X-Mode sistēmu, kas līdz 40 km/h lielam ātrumam salāgos transmisijas, motora un elektronikas vagaru darbu tā, lai Outback spētu izkārpīties no draudīgākiem brikšņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iebilst pret pašvaldības kapu apsaimniekošanas SIA dibināšanu

, 07.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības kapu apsaimniekošanas monopoluzņēmuma izveidošana nav ekonomiski pamatota un neļaus samazināt apbedīšanas pakalpojumu cenas, uzskata Latvijas Apbedītāju asociācija.

Rīgas domei adresētā vēstulē Latvijas Apbedītāju asociācijas (LAA) valdes priekšsēdētājs Edmunds Štreihfelds norāda, ka pašvaldības SIA izveidošana būtībā ir atgriešanās pie prakses, kad apbedīšanas pakalpojumus sniedz monopoluzņēmums. Līdz 1993. gadam Rīgā darbojās pašvaldības uzņēmums Atvadas, ko likvidēja līdz ar privātuzņēmumu rašanos.

„Lai šāds pašvaldības SIA varētu uzsākt darbību apbedīšanas pakalpojumu sfērā, vispirms nepieciešams izveidot materiāli tehnisko bāzi. Lai uzņēmums varētu konkurēt apbedīšanas pakalpojumu sniegšanā ar pašreiz esošajām privātfirmām, kuru pakalpojumu līmenis ir augsts, materiālās bāzes izveidošanai būs vajadzīgi ievērojami līdzekļi, un, lai šo bāzi izveidotu, uzņēmumam būtu jāņem kredīts,” vēstulē norāda E.Štreihfelds. Labs ārzemju katafalks mirušo pārvešanai maksā 40 tūkstošus latu. Darbinieku skaits šādā pašvaldības SIA būtu daudz lielāks nekā esošajās privātfirmās, kuru vadītāji atteikušies no sekretārēm, sagādniekiem un personāla speciālistiem, bet reizēm paši strādā arī par katafalku šoferiem, nesējiem un bēru aģentiem. Toties šādā pašvaldības SIA būs gan valde, gan padome, jo par to esot izteicies šīs SIA izveidošanas autors, Rīgas vicemērs Jānis Dinevičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Ženēvas autoizstāde: Elektrifikācijas apmēri strauji aug

Aldis Zelmenis, speciāli Db.lv no Ženēvas, 08.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krītot nežēlastībā dīzeļautomobiļiem, no teju visu autoražotāju puses masveidīgāk un fanātiskāk tiek pielūgti videi draudzīgie puselektriskie vai 100 % elektriskie auto un to jaunākie kolēģi - pašbraucošās «autorikšas», liecina šā gada Ženēvas autoizstāde.

Tā jau tas dzīvē notiek, ka no mīlestības līdz naidam ir tik trausla robeža, attiecīgi nav brīnums, ka pat tādās valstīs kā Vācija vai Francija, kur vēl pirms pāris gadiem dīzeļautomašīnas bija pareizākā un masveidīgākā reliģija, šobrīd tas tiek uzskatīts par nepieņemamu pagānismu. Attiecīgi daudzi ražotāji steidz paziņot, ka no šīs ticības ir gatavi attiekties, bet citi vēl nogaida.

Piemēram, sekojot sava tautieša Toyota piemēram, arī japāņu Honda ir nolēmusi pilnībā atteikties no dīzeļmotoriem. Tāpēc jaunākās paaudzes Honda CR-V, kas Latvijā tirdzniecībā nonāks 2018. gada septembrī, vispirms būs kombinācijā ar benzīnmotoru, savukārt 2019. gada janvārī būs nopērkams arī modernas tehnoloģijas Honda CR-V hibrīds. Atvadas no dīzeļa tiks svinētas kopā ar Honda Civic modeli, kas kā pēdējais saņems 1.6 i-DTEC dīzeli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slēgts sporta un fitnesa klubs "Reaktors", kas bija viens no celmlaužiem svaru zāļu jomā, apliecināja "Reaktors" vadītāja Annija Reskāja.

Rīgas Maskavas priekšpilsētā bijušajās kluba telpās joprojām ir trenažieri, taču paredzēts, ka nākotnē tos varēs izmantot tikai ēkā mītošā uzņēmuma "ELKO Grupa" darbinieki.

"Tā būs privāta zāle, tas nebūs "Reaktors", un nebūs pieejams cilvēkiem no malas," skaidro Reskāja.

"Plānojām slēgt klubu 2.aprīlī. Tas bija paredzams, taču procesi valstī paātrināja procesu," saka "Reaktors" vadītāja, piebilstot, ka kluba darbība tika apturēta 18.martā.

"Iemesli tam bija vairāki. Galvenais, ka tāpat kā visiem biznesiem, nepieciešamas investīcijas. Sporta klubiem vajag attīstīties un piedāvāt kaut ko jaunu. Mūsu nostādne tāda laikam vairs nebija, un arī sākotnējais entuziasms bija noplacis," viņa piebilst.

Komentāri

Pievienot komentāru