Jaunākais izdevums

Saūda Arābijas princis Al-Valīds bin Talals (Al-Waleed bin Talal) valsts pilsētā Jedā nolēmis uzbūvēt līdz šim pasaulē augstāko celtni, liecina prinča kompānijas Kingdom Holding Company izplatītais paziņojums.

Kompānijas ziņojumā teikts, ka ēka, kura būs vairāk nekā kilometru augsta, būs tikai daļa no kopējā projekta, kura izmaksas ir aptuveni 100 miljardi Saūda Arābijas riālu (26.7 miljardi latu).

Projekts, kuram dots nosaukums Kingdom City, aptvers 23 miljonus kvadrātmetru lielu platību, un tajā būs luksusa dzīvojamās mājas, viesnīcas un biroji.

Arī Dubaijā Apvienotajos Arābu Emirātos izziņots par kādu jaunu projektu, kas paredz būvēt vairāk nekā kilometru augstu ēku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Saūda Arābijas troņa dārgums - Saudi Aramco - biržā

Jānis Šķupelis, 09.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rekordi paliek rekordi - decembra pirmajā daļā pasaule sagaidīja lielāko sākotnējo publisko akciju piedāvājumu (Initial public offering jeb IPO) vēsturē.

Par vietējās Rijādas biržas iespēju izmantošanu izšķīrās Saūda Arābijas naftas milzis Saudi Aramco. Tam ar šī procesa palīdzību izdevās piesaistīt līdzekļus gandrīz 26 miljardu ASV dolāru vērtībā, kas ir vairāk nekā līdzšinējais 2014. gada Alibaba rekords. Pēc šī IPO Saudi Aramco vērtība ir noteikta 1,7 triljonu ASV dolāru apmērā. Tādējādi tā ir kļuvusi par pašu vērtīgāko publisko kotēto biržas kompāniju pasaulē. Vēl ir tikai divas citas publiskas akciju kompānijas, kuru vērtība pārsniedz viena triljona ASV dolāru barjeru - Apple (1,18 triljoni ASV dolāri) un Microsoft (1,14 triljoni ASV dolāri). Katrā ziņā nu vērtīgākais pasaules uzņēmums tiks tirgots Rijādā nevis Ņujorkā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Princis Alvalīds bin Talals (Alwaleed bin Talal) tiek uzskatīts par bagātāko cilvēku Saūda Arābijā un vienu no bagātākajiem arī visā pasaulē.

Tomēr pēc Forbes jaunākā pasaulē bagātāko cilvēku saraksta publicēšanas izcēlies strīds par to, cik tieši bagāts ir princis.

Pats Alvalīds uzskata, ka viņam pieder 29,6 miljardi ASV dolāru, kamēr Forbes nepiekrīt un viņa bagātību lēš 20 miljardu ASV dolāru apmērā, līdz ar to viņu atzīstot par 26. bagātāko cilvēku pasaulē. Par šādu novērtējumu princis esot dziļi aizvainots un atteicies no jebkādas turpmākas sadarbības ar Forbes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē augstākās torņēkas celtniecības pabeigšana Saūda Arābijas pilsētā Džidā ir atlikta uz 2019.gadu, ceturtdien paziņoja Saūda Arābijas miljardieris princis Valīds bin Talals gandrīz sešus gadus pēc šī projekta uzsākšanas.

Džidas Tornis būs vairāk nekā kilometru augsts, pārspējot Dubaijas debesskrāpi "Burj Khalifa".

Šis projekts ir aizkavējies ... bet tas tiks atklāts 2019.gadā, saūdarābu princis pavēstīja ziņu aģentūrai AFP, apmeklējot būvlaukumu pie Sarkanās jūras.

Princis vada firmu Kingdom Holding Co., kuras meitsabiedrība Jeddah Economic Company ir šīs torņēkas attīstītāja.

Projekta darbuzņēmēja "Saudi Binladin Group" bija starp Saūda Arābijas būvfirmām, kuras ir finansiāli cietušas pēc naftas ieņēmumu krišanās, kas sākās 2014.gadā.Šo būvfirmu, kas uzcēlusi citas ievērojamas ēkas Saūda Arābijā, pirms vairāk nekā 80 gadiem nodibināja bijušā "Al Qaeda" vadītāja Osamas bin Ladena tēvs."Binladin Group" pērnā gada beigās paziņoja, ka ir pabeigusi kompensāciju izmaksāšanu 70 000 atlaistu darbinieku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saūda Arābijā trešdien tika atvērts pirmais komerciālais kinoteātris, izbeidzot vairāk nekā 35 gadus ilgušu kinoteātru aizliegumu konservatīvajā islāma monarhijā.

Saūda Arābijas kultūras un informācijas ministrs Avads al Avads deva atļauju atvērt jauno kinoteātri Karaļa Abdallāha Finanšu rajonā valsts galvaspilsētā Rijādā.

Uzsākot savu darbību, jaunais kinoteātris demonstrēs Holivudas filmu «Black Panther» («Melnā pantera»).

Saūda Arābijas Audiovizuālo mediju ģenerālkomisija pārbaudīja, vai šī filma atbilstoši jauniem noteikumiem ir piemērota skatītājiem, kuri ir vecāki par 15 gadiem.

Trešdienas seanss bija rezervēts tikai kino speciālistiem un šīs nozares interesentiem, bet no nākamās nedēļas kinoteātris būs atvērts plašākai sabiedrībai.

Jaunatvērto kinoteātri uzturēs ASV bāzētā firma «AMC Entertainment» saskaņā ar šomēnes parakstītu līgumu starp Saūda Arābijas valdību un šo firmu. Tas paredz, ka firma tuvāko piecu gadu laikā atvērs 30 līdz 40 kinoteātrus 15 Saūda Arābijas pilsētās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāku mēnešu prombūtnes Saūda Arābijas karalis, atgiežoties dzimtenē paziņoja, ka ieguldīs ap 35 miljardiem ASV dolāru valsts ekonomikas un sociālās vides uzlabošanā, vēsta Reuters.

Saūda Arābija centīsies apkarot augsto inflāciju, palīdzēs jauniešiem atrast darbu, atbalstīs ģimenes, nodrošinās pieejamas mājokļu cenas, tādējādi cenšoties izbēgt no arābu pasauli pārņēmušajiem protestiem.

Reformu plānā gan nav iekļautas absolūtās monarhijas valdīšanas stila izmaiņas, ko pieprasa valsts liberāri noskaņotās grupas. Tās vēlas, lai valsts ļauj ievēlēt pašvaldību pārvaldes orgānus, panākt lielāku vārda brīvību, kā arī uzlabot sieviešu situāciju karaļvalstī.

«Es domāju, ka karaļa pabalstu plāni ir laba lieta, tomēr mums vajag dziļākas reformas», aģentūrai stāstīja vārdā nenosaukts Saūda Arābijas politikas analītiķis. Valsts iedzīvotāji gan izsakoties kritiskāk, apgalvo Reuters. «Mums vajag tiesības, nevis dāvanas!» - tā raksta valsts iedzīvotāji mikroblogošanas vietnē Twitter.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rijādā, Saūda Arābijā 7.jūnijā ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) un Saūda Arābijas ekonomikas un plānošanas ministrs Faisals bin Fadel Alibrahims parakstīja līgumu par ekonomisko sadarbību, informē Ekonomikas ministrijā (EM).

Šis līgums turpmāk regulēs abu valstu divpusējo ekonomisko sadarbību, palīdzot Latvijas uzņēmējiem eksporta veicināšanā un investīciju piesaistē.

Indriksone norāda, ka divpusējās ekonomiskās sadarbības līguma noslēgšana paver vēl plašākas iespējas abu valstu ekonomisko un tirdzniecības sakaru attīstībai, kā arī dod papildu impulsu uzņēmējiem jaunu sadarbības projektu realizācijai. "Interese no abu valstu uzņēmējiem pastāv, un ceru, ka drīzumā tā īstenosies konkrētos sadarbības projektos," pēc līguma parakstīšanas norādīja ekonomikas ministre.

Latvijas un Saūda Arābijas ekonomiskās sadarbības līgums ir svarīgākā divpusējo ekonomisko sadarbību regulējoša vienošanās, kas aptver sadarbību tirdzniecībā, ieguldījumos, finanšu nozarē, rūpniecībā, lauksaimniecībā un pārtikas rūpniecībā, transportā un loģistikā, zinātnē, tehnoloģijās un inovācijās, tūrismā, farmācijā un kosmētikā, informācijas un sakaru tehnoloģijās un citās kopīgo interešu jomās, kas veicinātu abu valstu ekonomisko sadarbību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cenas pasaules tirgū pirmdien pieaugušas par vairāk nekā 5% saistībā ar Saūda Arābijas, Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) un Kuveitas lēmumu samazināt naftas ieguvi.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena pieaugusi par 5,1% līdz 79,58 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena kāpusi par 5,2% līdz 84,02 dolāriem par barelu.

Saūda Arābija, AAE un Kuveita svētdien paziņoja, ka naftas ieguve tiks samazināta kopumā par 772 000 barelu dienā. Tai skaitā Saūda Arābija apņēmusies samazināt naftas ieguvi par 500 000 barelu dienā.

Ierobežojums būs spēkā no maija līdz gada beigām.

Arī Irāka paziņojusi par naftas ieguves samazināšanu par 211 000 barelu dienā no 1.maija līdz gada beigām un Alžīrija nolēmusi samazināt naftas ieguvi par 48 000 barelu dienā.

Samazinājumi seko naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) lēmumam oktobrī samazināt naftas ieguvi par diviem miljoniem barelu dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vecrīga nav īstā vieta, kur eksperimentēt ar būvniecības jauninājumiem, tā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» sacīja Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis.

Viņaprāt, apbūves projekti šajā pilsētas daļā nav pietiekami sinhronizēti. Princis pauda, ka Vecrīgā, domājot par tās centrālo daļu, Viduslaiku kodolu, ēku atjaunošanai būtu vairāk jātuvinās vēsturiskam būvapjomam un raksturam.

Arhitekts uzskata, ka kopumā attiecībā uz būvniecību Vecrīgā vajadzētu būt konservatīvākiem.

«Rāmi», kurā tiek pieņemti lēmumi par būvniecību, Princis gan uzskata par pietiekami optimālu. Lēmumu pieņemšanā esot «līdzsvaru balanss», tie tiek pieņemti koleģiālās profesionālās institūcijās un nevarot teikt, ka viens cilvēks var visu ietekmēt.

Runājot par jaunbūvēm pilsētā kopumā, Princis sacīja, ka attīstība ir, tai skaitā ir vairāki projekti, kuri krīzes laikā piebremzējušies vai apstājušies, bet tagad atgriežas apritē, iegūst jaunas formas un meklē iespējas attīstīties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miris Lielbritānijas karalienes Elizabetes II 99 gadus vecais dzīvesbiedrs princis Filips, piektdien apstiprināja Bekingemas pils.

"Viņas majestāte karaliene ar dziļām bēdām paziņo par viņas mīļotā vīra, viņa karaliskās augstības, Edinburgas hercoga prinča Filipa nāvi," teikts pils paziņojumā. "Viņa karaliskā augstība aizgāja no dzīves šorīt mierīgi Vindzoras pilī."

Filips ar princesi Elizabeti apprecējās 1947.gadā piecus gadus pirms viņa kļuva par karalieni. Viņi bija ilgākais valdījušais karaliskais pāris Lielbritānijas vēsturē.

Pārim ir četri bērni, astoņi mazbērni un desmit mazmazbērni.

Marta vidū princis tika izrakstīts no slimnīcas un atgriezās Vindzoras pilī, kur pandēmijas laikā kopā ar Elizabeti II dzīvoja izolēti no apkārtējās pasaules.

Kad Filips februārī tika hospitalizēts, Bekingemas pils paziņoja, ka princis cieš no infekcijas, bet neatklāja kādas. Vēlāk pils norādīja, ka princis nav inficējies ar jauno koronavīrusu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Aizliegums sievietēm vadīt automašīnas negatīvi ietekmē Saūda Arābijas ekonomiku

Lelde Petrāne, 01.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ietekmīgais Saūda Arābijas princis, miljardieris, investors Alvalīds bin Talals (Alwaleed bin Talal) aicinājis atcelt Saūda Arābijā pastāvošo aizliegumu sievietēm vadīt automašīnas, ziņo BBC.

Viņš norādījis, ka tā ir ekonomiska nepieciešamība, kā arī sieviešu tiesības.

Saūda Arābija ir vienīgā valsts pasaulē, kurā sievietēm nav iespējams vadīt automašīnas, jo autovadīšanas tiesības tiek izsniegtas tikai vīriešiem.

«Ir pēdējais laiks Saūda Arābijas sievietēm sēsties pie stūrēm,» sacījis princis Alvalīds. Viņam gan valstī nav politiska ietekme.

Saskaņā ar A. bin Talala sacīto, liedzot sievietēm vadīt automašīnas, tiek pārkāptas līdzīgas tiesības kā liedzot viņām iegūt izglītību vai iegūt neatkarīgu identitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Irānas prezidents: Jemeniešu uzbrukums Saūda Arābijā bija «brīdinājums»

LETA--AFP, 18.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jemenas nemiernieku uzbrukums Saūda Arābijas naftas rūpniecības objektiem bija brīdinājums par plašāku karu, atbildot uz ASV atbalstīto Saūda Arābijas militāro intervenci Jemenā, trešdien sacīja Irānas prezidents Hasans Ruhani.

«Jemenieši nav trāpījuši slimnīcai, viņi nav trāpījuši skolai, viņi nav trāpījuši Sanas tirgum. Viņi ir tikai trāpījuši industriālam centram, lai jūs brīdinātu,» pēc valdības sēdes sacīja Ruhani.

«Gūstiet mācību no šī brīdinājuma un ņemiet vērā, ka šajā reģionā var būt karš,» sacīja prezidents, kā noprotams, vēršoties pie Saūda Arābijas līderiem, kas iztērējuši miljardiem dolāru ASV bruņojuma iegādei.

Jemenas šiītu hutiešu nemiernieki uzņēmušies atbildību par sestdienas triecienu Saūda Arābijā. Tas, kā sākotnēji apgalvoja Rijādas amatpersonas, veikts ar droniem. Kā otrdien sacīja ASV amatpersona, Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps uzskata, ka uzbrukumā tikušas izmantotas arī spārnotās raķetes no Irānas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investoriem arvien pieejamāki kļūst Tuvo Austrumu finanšu tirgi, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Līdz ar šīs nedēļas sākumu starptautiskajiem investoriem vairāk pavēries viens samērā liels (gandrīz 600 miljardu ASV dolāru vērtībā pēc kapitalizācijas) un interesants akciju tirgus – Saūda Arābija. Lai ieguldītu attīstīto Tuvo Austrumu bagāto valstu akciju tirgos, ilgstoši bijis jāsaskaras ar dažādām barjerām un to, ka ļoti liela noteikšana šajos jautājumos ir valstij. Tiesa gan, ziņas no Tuvo Austrumu un pasaules naftas ieguves lielvalsts Saūda Arābijas liecina, ka tā tomēr izpildījusi savu agrāk doto solījumu un ekonomikas diversificēšanas nolūkos (ekonomika ir pārlieku atkarīga no naftas sektora) vairāk pavērusi savu valsts akciju tirgu starptautiskajiem investoriem. Jāpiebilst, ka nafta veido ap 90% no Saūda Arābijas valdības ieņēmumiem un turklāt šī valsts pati samērā negausīgi sākusi šo resursu patērēt. Tiesa gan, šīs valsts naftas rezerves joprojām ir milzīgas, piemēram, pierādītās melnā zelta rezerves Saūda Arābijai ir lielākas nekā Krievijai un ASV kopā. Tas gan traucējis vairākiem izejvielu ekspertiem izteikt aplēses, ka jau 2030. gadā Saūda Arābija varētu palikt par naftas importētājvalsti. Pašlaik tiek lēsts, ka Saūda Arābijas tautsaimniecība šogad augs par 2,5%, kur pagājušajā gadā tā auga par 3,6%. Saūda Arābija Tuvajos Austrumos iesaistīta karadarbībā pret tā saucamo Islāma valsi, kas nozīmē, ka ievērojami auguši šīs valsts tēriņi laikā, kad naftas cenu var uzskatīt par ļoti zemu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

FOTO: Saūda Arābijā no svētdienas sievietēm atļauts vadīt automašīnas

Db.lv, 25.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saūda Arābijā no svētdienas sievietēm atļauts vadīt automašīnas, izbeidzot pasaulē pēdējo aizliegumu sievietēm sēsties pie auto stūres.

Daudzas sievietes jau tūlīt pēc pusnakts izmantoja šo iespēju un izbrauca pilsētu ielās, pēc tam sociālajos tīklos daloties ar foto un video, kuros viņas redzamas, vadot auto.

Pagājušā gada nogalē varasiestādes nolēma, ka sievietēm būs atļauts vadīt vieglās un kravas automašīnas, kā arī motociklus.

«Sievietes Saūda Arābijā dzīvo patriarhālā struktūrā. Atļauja viņām sēsties pie stūres palīdzēs apstrīdēt sociālās un dzimumu normas, kas ierobežo mobilitāti, autonomiju un neatkarību,» ziņu aģentūrai AFP norādīja Hana al Hamri, autore topošai grāmatai par sievietēm žurnālistēm Saūda Arābijā.

Daudzām sievietēm aizlieguma atcelšana var ievērojami uzlabot ikdienu, izbeidzot atkarību no privātiem šoferiem un radiniekiem vīriešiem, lai pārvietotos ar automašīnu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau pagājušonedēļ tika gaidīts lēmums par to, ko OPEC+ veidojums (Jēlnaftas Eksportētājvalstu organizācija un vairākas valstis, kas formāli nav šī karteļa sastāvā) nolems saistībā ar savu melnā zelta ieguvi.

Līdz ar straujo ekonomikas uzrāvienu pēc pandēmijas šoka spēji audzis pieprasījums pēc naftas. Rezultātā kopš krīzes zemākajiem punktiem tās cena daudzkāršojusies. Tas savukārt teorētiski šī resursa ieguvējiem ļauj domāt par aizturēto barelu atgriešanu tirgū, lai palielinātu savus ieņēmumus un neizraisītu kādas ievērojamākas naftas tirgus nesabalansētības.

Kopumā gan notiekošais liecina, ka realitātē lēmumi par naftas barelu laišanu tirgū ir krietni sarežģītāki. OPEC+ nespējot pieņemt kādu konkrētu lēmumu, tiek apspriesta šī veidojuma krīze un pat pajukšana.

Domstarpības starp sabiedrotajiem

Pieejamā informācija liecina, ka, spriežot par naftas politiku, ievērojamas domstarpības plaukušas starp OPEC līderi Saūda Arābiju un ilggadējo tās sabiedroto – Apvienotajiem Arābu Emirātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Masks: Tesla aiziešanā no biržas ieinteresēts Saūda Arābijas valsts investīciju fonds

LETA, 14.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV elektroautomobiļu ražotāja «Tesla» aiziešanā no biržas ir ieinteresēts Saūda Arābijas valsts investīciju fonds, kurš nesen iegādājies gandrīz 5% «Tesla» akciju, pirmdien paziņojis «Tesla» vadītājs Īlons Masks.

«Pēdējos gandrīz divos gados Saūda Arābijas valsts investīciju fonds daudzkārt vērsies pie manis saistībā ar «Tesla» aiziešanu no biržas,» savā blogā raksta Masks, kurš 7.augustā pārsteidza investorus, tviterī paziņojot, ka apsver iespēju pārtraukt «Tesla» akciju kotēšanu biržā.

«Nesen, pēc tam, kad Saūda Arābijas fonds biržā iegādājās gandrīz 5% «Tesla» akciju, viņi lūdza vēl vienu tikšanos. Šī tikšanās notika 31.jūlijā. (..) Pēc 31.jūlija tikšanās man nebija šaubu, ka vienošanos ar Saūda Arābijas fondu ir iespējams noslēgt,» norāda «Tesla» vadītājs.

«Acīmredzami, ka Saūda Arābijas valsts investīciju fondam kapitāla ir vairāk nekā pietiekami, lai īstenotu šādu darījumu,» savā blogā piebilst Masks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Saūda Arābijas karalis ļāvis sievietēm piedalīties vēlēšanās

Jānis Šķupelis, 26.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saūda Arābijas karalis Abdulahs bin Abdulazizs al-Sauds pirmo reizi valsts pastāvēšanas vēsturē garantējis sievietēm tiesības vēlēt, ziņo Reuters.

Jāteic gan, ka Saūda Arābijas spertais solis vidējā termiņa skatījumā, visticamāk, maz mainīs to, kā darbojas valsts pārvalde. Pašlaik vēlēšanās Saūda Arābijā tiek ievēlēta tikai puse no pašvaldību padomēm (otra puse tiek iecelta). Savukārt sievietes šajās vēlēšanās varēs piedalīties tikai no 2015. gada.

Jāpiebilst, ka šajā valstī sieviešu tiesības joprojām ir samērā ierobežotas. Sievietēm, piemēram, netiek atļauts vadīt automašīnu un tām ir vajadzīga kāda vīriešu kārtas radinieka atļauja, lai varētu strādāt vai izbraukt no valsts. Tiesa gan, arī šīs ziņas Saūda Arābijas liberāļi uztvēruši pozitīvi, kas liek cerēt, ka ar laiku tiks strādāts arī pie citām ar nevienlīdzību saistītajām problēmām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad naftas tirgū turpinājās amerikāņu cenu kalniņi. Gada pirmajā pusē šī resursa cena palielinājās, ko galvenokārt noteica OPEC+ valstu apņēmība pieturēties pie melnā zelta ieguves kvotu samazināšanas politikas.

Tāpat naftas vērtībai pieaugt palīdzēja, piemēram, haoss Venecuēlā, kas lielā mērā no vienādojuma izslēdza šīs valsts naftas piegādes.

Gada vidējā daļā gan naftas cena samazinājās, kam palīdzēja pesimistiskāki spriedumi par tirdzniecības karu ietekmi uz pasaules ekonomiku un pat zināmas nozīmīgāko tautsaimniecību recesijas gaidas. Savukārt šā gada beigās, tirgus dalībnieku omai uzlabojoties un OPEC+ paziņojot par papildu savu oficiālo melnā zelta ieguves kvotu samazināšanu, naftas cena atkal ir palēkusies. Rezultātā 20. decembrī šī tirgus etalona - Brent jēlnaftas - cena Londonas preču biržā dzīvojās ap 66,4 ASV dolāru par barelu atzīmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četras arābu valstis pirmdien paziņojušas par diplomātisko attiecību pārtraukšanu ar Kataru, apsūdzot to terorisma atbalstīšanā.

Diplomātiskās attiecības ar Kataru pārtraukuši Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), Bahreina, Ēģipte un Saūda Arābija.

Visas četras valstis paziņojušas, ka to diplomāti atstās Kataru, kā arī tās slēgs savas ostas un lidostas Kataras ūdens un gaisa transportlīdzekļiem.

Saūda Arābijas vadītā koalīcija, kas cīnās pret Jemenas šiītu nemierniekiem, paziņojusi, ka izslēdz Kataru, kas koalīcijas rīcībā bija nodevusi kara lidmašīnas.

Saūda Arābijas ziņu aģentūra SPA vēsta, ka Saūda Arābija pārtraukusi diplomātiskās attiecības ar Kataru un slēgusi ar to robežas, "lai pasargātu savu nacionālo drošību no terorisma un ekstrēmisma briesmām". Saūda Arābija apsūdz Kataru, ka tā atbalsta tādus ekstrēmistiskus grupējumus kā "Musulmaņu brālība", "Al Qaeda" un "Islāma valsts", kā arī Irānas atbalstītus grupējumus, kas darbojas Saūda Arābijas rietumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

96 gadu vecumā mirusi Lielbritānijas karaliene Elizabete II, ceturtdien paziņojusi Bekingemas pils.

Pēc viņas nāves troni mantojis Elizabetes II vecākais dēls Čārlzs, kurš automātiski kļuvis par Lielbritānijas jauno karali. Viņš turpmāk oficiāli tiks dēvēts par Čārlzu III, apstiprinājušas karaļnama amatpersonas.

Elizabete II mirusi 8.septembra pēcpusdienā Balmoralas muižā Skotijā, kur viņa pavadīja vasaru.

Jau vēstīts, ka pēc karalienes ārstu paustajām bažām par viņas veselību karalienes tuvākie ģimenes locekļi šodien devās uz Balmoralas muižu.

Bekingemas pils pavēstīja, ka karalis un viņa sieva šonakt paliks Balmoralas muižā un rīt atgriezīsies Londonā.

Balmoralas muižā pašreiz atrodas arī pārējie Elizabetes II bērni un princis Viljams. Princis Harijs ir ceļā uz Skotiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Saūda Arābijā dronu uzbrukumos cietis naftas vads

LETA--DPA/AFP, 14.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saūda Arābijā noticis uzbrukums ar droniem, kas bija bruņoti ar spridzekļiem, divām naftas vada sūknēšanas stacijām, otrdien pavēstīja Saūda Arābijas enerģētikas ministrs Halids al Falihs. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmušies Jemenas šiītu nemiernieki, skaidrojot, ka tā bijusi atmaksa par Saūda Arābijas noziegumiem.

Vienā no stacijām izraisījies ugunsgrēks, tomēr tas tika pakļauts kontrolei, un nodarīto postījumu apjoms ir ierobežots.

Uzbrukumi bija vērsti pret naftas vada «Austrumi-Rietumi» stacijām. Pa to nafta tiek nogādāta no valsts austrumdaļas naftas laukiem uz Janbu ostu.

Naftas vada operators valsts uzņēmums «Aramco» apturējis naftas pārsūknēšanu, līdz nebūs izvērtēts postījumu apjoms un naftas vads atjaunots, norādīja ministrs.

Jemenas šiītu hutiešu nemiernieki otrdien paziņoja, ka uzbrukumi Saūda Arābijā bijusi atmaksa par Saūda Arābijas noziegumiem.

«Uzbrukums saūdarābu vitāli svarīgajām iekārtām ir atbilde uz agresora genocīda noziegumiem un pret Jemenas tautu izvērsto aplenkumu,» tviterī norādīja hutiešu pārstāvis sakariem ar presi Mohammeds Abdusalams.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmantojot situāciju, ka vizītē Japānā ieradies britu troņmantnieks, japāņi velējās iepazīstināt princi ar cilvēkveidīgo robotu Asimo, kas prot iet, skriet, dejot un runāt.

Princis Čarlzs, par kura tieksmi runāties ar augiem dzimtenē smīkņā jau sen, tomēr nav izrādījis īpašu entuziasmu, kad viņam piedāvāja pakomunicēt ar robotu, ziņo The Daily Telegraph.

Asimo gan ir silti sagaidījis viesi- sasveicinoties japāņu valodā un pamājot ar rokām- pēc tam nodemonstrējot visus savus talantus, tajā skaitā dejošanu 70-to gadu stilā. Princis no robota ieturējis drošu 3 metru distanci, bet bikli iesmējies vien pašās priekšnesuma beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Es nebeidzu atkārtot, ka Latvijai un latviešiem ir ļoti daudz, ko piedāvāt Saūda Arābijas Karalistei. Latvija ir Šengenas zonas un NATO valsts, un tai noteikti ir jāpanāk sava klātbūtne Saūda Arābijā”.

Tā Dienas Biznesam pauž Saūda Arābijas Karalistes (SAK) Karaliskās Augstības prinča Nawaf Bin Abdul Aziz Al Saud finanšu un juridiskais padomnieks Tufiks Kavars.

Latvijas un SAK sadarbības intensitāte ir krietni zemāka, salīdzinot ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem, liecina statistika. Pērn ir notikušas vairākas augstu amatpersonu tikšanās, tomēr pagaidām neesam tikuši daudz tālāk par diplomātisku laipnību apmaiņu, un šeit vietā ir T. Kavara pieredze un ieteikumi.

Diplomātiski sasniegumi jāturpina darījumos

“Diplomātiskajā līmenī ir sasniegts daudz, tomēr es neredzu, ka tas rezultētos ekonomiskā un finanšu sadarbībā,” pauž T. Kavars. Pērn Latviju apmeklēja SAK ārlietu ministrs – princis Faisals bin Farhāns Āl Saūds (Faisal bin Farhan Al Saud), kurš tikās arī ar uzņēmējiem. “Ir ļoti svarīgi, lai Latvijas uzņēmēji, kurus pārstāv Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, izmanto šo vizīti kā vilni, ar kura palīdzību var sasniegt valstu abpusēju ekonomikas sinerģiju. Tam ir labi priekšnosacījumi, jo prinča māte ir vāciete, viņš pats izglītību ir ieguvis Vācijā un pilnībā izprot rietumu mentalitāti,” atklāj T. Kavars.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašlaik pasaulē parādījusies jauna tendence, proti, pasaules valstis sākušas uzpirkt lauksaimniecības zemi Āfrikā un citur pasaulē, kā rezultātā vietējie lauksaimnieki varētu tikt iznīcināti, ja vien nepastāv starptautiski noteikumi, kas viņus spētu pasargāt, raksta The Independent.

Āfrikā šī situācija tiek dēvēta par zemes izķeršanu jeb jauno koloniālismu. Pasaules valstis, ieskaitot Saūda Arābiju, Apvienotos Arābu Emirātus, Dienvidkoreju, Ķīnu Indiju, Lībiju un Ēģipti, kuras ir zemes izķeršanas sacīkšu priekšgalā, lai nodrošinātu sev pietiekamu daudzumu pārtikas, uzpērk lauksaimniecības zemi visā pasaulē, taču visvairāk no tā cieš pēc naudas izslāpusī Āfrika.(Foto: SXC)

Dažu pēdējo mēnešu laikā Saūda Arābijas investori samaksājuši 100 miljonus ASV dolāru par kādu fermu Etiopijā, kur tie cer audzēt kviešus un miežus. Saūda Arābijai pieder vēl zeme gan Etiopijā, gan Sudānā. Rīsu audzēšanai Saūda Arābijas investori iegādājušies zemi arī Taizemē un Indonēzijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Saūda Arābijā no apcietinājuma atbrīvots ievērojamais princis Al Valīds

LETA/AFP, 27.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Par Saūda Arābijas Vorenu Bafetu dēvētais magnāts ar varasiestādēm panācis finansiālu vienošanos.

Pēc gandrīz trīs mēnešus ilga apcietinājuma Saūda Arābijā atbrīvots miljardieris princis Al Valids bin Talals, kurš bija ieslodzīts vērienīgas pretkorupcijas operācijas gaitā.

Par Saūda Arābijas Vorenu Bafetu dēvētais magnāts ar varasiestādēm esot panācis finansiālu vienošanos, kuras summa tomēr netiek atklāta.

Al Valīds bija ievērojamākā prominence to 350 elites pārstāvju vidū, kas kopš pērnā gada 4.novembra apcietināti un turēti Rijādas viesnīcā «Ritz-Carlton».

Vairums citu apcietināto ar varasiestādēm apmaiņā pret atbrīvošanu panāca līdzīgu vienošanos, un šādā veidā valsts budžetā varētu ieplūst apmēram 100 miljardi dolāru (80 miljardi eiro), paziņojusi Saūda Arābijas valdība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Saūda Arābija atver pasaules lielāko sieviešu universitāti

Jānis Rancāns, 27.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saūda Arābija ir atvērusi pasaulē lielāko tikai sievietēm paredzēto universitāti, raksta The Guardian. Princeses Noras bin Abdulrahmanas universitāte spēj uzņemt 50 tūkstošus studentu un uzlabos sieviešu iespējas Saūda Arābijā tikt pie izglītības.

Universitāte atrodas netālu no Saūda Arābijas galvaspilsētas Rijādas, tajā izvietoti moderni nanotehnoloģiju, informāciju tehnoloģiju un biozinātnes pētījumu centri. Celtnes universitātes kompleksā ir būvētas, lai ietaupītu enerģiju. Universitātes teritorijā pārvietoties iespējams ar viensliežu vilciena un elektroautomobiļu palīdzību.

Tomēr, norāda britu laikraksts, nav skaidrs, kas notiks ar sievietēm, kad viņas pabeigs universitāti. Liela daļa Saūda Arābijas sieviešu ir labi izglītotas, bet pateicoties karaļvalsts dzimumu segregācijai tikai dažas no tām strādā algotu darbu. Sievietes veido 15% no karaļvalsts nodarbināto skaita, kā arī nopelna daudz mazāk nekā vīrieši.

Komentāri

Pievienot komentāru