Citas ziņas

Scandinavian Tobacco liela peļņa

Elīna Circene, 06.10.2005

Jaunākais izdevums

Cigarešu ražotāja Scandinavian Tobacco vietējā uzņēmuma SIA Scandinavian Tobacco peļņa pēc nodokļu nomaksas 2004./2005. finanšu gadā (no 1. jūlija līdz 30. jūnijam) sasniegusi 3.00 milj. Ls, kas ir par 338 % vairāk nekā iepriekšējā finanšu gadā, kad uzņēmums strādāja ar 1.26 milj. Ls lieliem zaudējumiem. Tas saistīts ar privāto marku cigarešu ražošanas apjomu pieaugumu Scandinavian Tobacco grupas ietvaros un juridiskām izmaksām paredzēto uzkrājumu atcelšanu, Db pastāstīja uzņēmuma Korporatīvo attiecību menedžere Marita Jansone. Peļņa tikšot novirzīta iepriekšējo gadu zaudējumu segšanai un uzņēmuma turpmākai attīstībai. SIA Scandinavian Tobacco neto apgrozījums 2004./2005. finanšu gadā bija 32.62 milj. Ls, kas ir par 33.78 % vairāk nekā gadu iepriekš. Uzņēmums Latvijā piedāvā 17 marku cigaretes, no tām 6 ir Latvijā ražotas — Wall Street, Quattro, Elita, Elita Plus, Corner, Prima.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

"Scandinavian Tobacco" jauns valdes priekšsēdētājs

Andris Zeļenkovs [email protected], 27.07.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par “Scandinavian Tobacco“ valdes priekšsēdētāju un uzņēmuma ģenerāldirektoru iecelts 'Lars Kruse Thomsen'. Līdzšinējais uzņēmuma ģenerāldirektors 'Alexander Telje' turpmāk vadīs Norvēģijas uzņēmumu "JLTiedemans", kas ir viena no "ST Grupas" tabakas ražotnēm un atrodas Norvēģijā. Izmaiņas saistītas ar vispārējām izmaiņām "ST Grupas" vadībā. 'Lars Kruse Thomsen' strādā "ST Grupā" kopš 1995.gada. Sākotnēji kā "House of Prince Denmark" mārketinga menedžeris, tad tirdzniecības un mārketinga direktors un valdes loceklis uzņēmumā "Scandinavian Tobacco" Polijā. Būdams "House of Prince Denmark" vecākais viceprezidents, 'Lars Kruse Thomsen' bija atbildīgs par "House of Prince" starptautiskiem zīmoliem, kā arī par jaunu zīmolu izstrādi un attīstīšanu. Pirms pievienošanās "ST Grupai", 'Lars Kruse Thomsen' strādāja "Carlsberg Breweries" un dāņu mediju grupā "The Berlingske Dailies". 'Lars Kruse Thomsen' ir beidzis Kopenhāgenas biznesa skolu, iegūstot zinātņu maģistra grādu mārketingā, un studējis uzņēmējdarbības vadību IMD (International Institute for Management Development) biznesa skolā Šveicē. 'Lars Kruse Thomsen' ir Dānijas pilsonis, viņam ir 39 gadi. Precējies, divu bērnu tēvs. “Scandinavian Tobacco” SIA izveidots 1992.gadā (sākotnējais nosaukums "House of Prince Riga") kā Latvijas – Dānijas kopuzņēmums. 2001.gadā tas tika privatizēts un kļuva par 100% dāņu uzņēmumu. 2003.gadā uzņēmums mainīja nosaukumu no “House of Prince Riga” uz “Scandinavian Tobacco”. Uzņēmums ietilpst "Scandinavian Tobacco grupas" ("ST Grupas") sastāvā, kas ir vadošā tabakas kompānija Ziemeļeiropā. "ST Grupai" ir ražotnes vairākās valstīs, un tā eksportē savu produkciju un dažādiem pasaules tirgiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

British American Tobacco Latvia apgrozījums pieaudzis par 1,1% - līdz 33,6 miljoniem latu

LETA, 03.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tabakas kompānijas British American Tobacco Latvia apgrozījums pieaudzis par 1,1% - līdz 33,6 miljoniem latu, liecina Firmas.lv informācija.

2010. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 33,22 miljoni latu.

British American Tobacco Latvia pērn strādājis ar 279 195 latu peļņu, salīdzinot ar 2 100 895 latu zaudējumiem 2010.gadā un 7 381 731 lata zaudējumiem 2009.gadā.

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka pērn British American Tobacco Latvia turpināja pilnveidot zīmolu portfeli. Peļņu izdevies gūt, jo pabeigta uzņēmuma reorganizācija un samazinātas administratīvās izmaksas.

2012.gadā British American Tobacco Latvia plāno turpināt pievērst īpašu uzmanību mārketinga ieguldījumiem zīmolos, tādējādi nodrošinot ilgtspējīgu zīmolu portfeļu pieaugumu.

Iepriekšējos periodos British American Tobacco Latvia uzkrājusi zaudējumus 13,15 miljonu latu apmērā. 2011.gada peļņa novirzīta iepriekšējo gadu zaudējumu daļējai segšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nelegālā tabakas tirgus pieauguma dēļ samazinājies legālais tabakas izstrādājumu tirgus, tādēļ SIA British Amercian Tobacco Latvia ražotne Latvijā tiks slēgta.

Uzņēmums jau sācis informēšanas un konsultēšanās procesu ar darbinieku pārstāvjiem par uzņēmuma restrukturizāciju un darbinieku skaita samazināšanu.

To īpatsvars kopējā tabakas izstrādājumu tirgū jau sasniedzis vismaz 30 %, lēš British American Tobacco Latvia.

Tā rezultātā šī gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar tādu pašu laika periodu pērn, uzņēmuma ražošanas apjomi samazinājušies par 64 % un patlaban fabrikā tiek izmantota vien aptuveni piektdaļa no esošās ražošanas kapacitātes.

«Šodienas realitāte ir tāda, ka uzņēmuma vadībai diemžēl jāpieņem sāpīgs lēmums – mēs ierosinām restrukturizēt uzņēmumu, slēgt cigarešu fabriku un samazināt darbinieku skaitu komercdaļā,» norāda British American Tobacco Latvia valdes priekšsēdētājs Pīters Halacs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

VID un Imperial Tobacco Limited paraksta Saprašanās memorandu

Lelde Petrāne, 20.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone un multinacionālās tabakas kompānijas Imperial Tobacco Limited galvenais nelikumīgās tirdzniecības apkarošanas vadītājs Fedors Žavoronkovs (Fedor Zhavoronkov) parakstīja Saprašanās memorandu par visa veida nelikumīgas tirdzniecības apkarošanu tabakas izstrādājumiem. Šis ir pirmais šāda veida līgums, ko paraksta VID un lielizmēra tabakas ražotājs, un tas rada bāzi savstarpējās informācijas un datu apmaiņai, skaidro VID.

Saprašanās memoranda mērķis ir nodrošināt Latvijas Republikas ekonomisko, sociālo, fiskālo un drošības interešu un Imperial Tobacco Limited uzņēmuma interešu maksimālu aizsardzību, un arī turpmāk novērst kontrabandas tabakas izstrādājumu importu un pārdošanu.

Saprašanās memoranda parakstīšana esot apliecinājums abu pušu izpratnei par to, ka tabakas izstrādājumu kontrabanda un nelikumīga tirdzniecība ir pieaugoša problēma gan Latvijas Republikai, gan likumīgajai tirdzniecībai kopumā.

Sarunas par iespējamo Saprašanās memoranda parakstīšanu uzsāktas šā gada maijā, kad VID ģenerāldirektore darba vizītē apmeklēja Apvienoti Karalisti un tikās ar Lielbritānijā dzīvojošajiem tautiešiem. Darba vizītes ietvaros I.Pētersone Bristolē tikās arī ar Imperial Tobacco Limited galveno nelikumīgās tirdzniecības apkarošanas vadītāju F.Žavoronkovu un apsprieda iespēju sadarboties ēnu ekonomikas apkarošanā cigarešu tirdzniecības jautājumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zviedri veido cigāru giganta British Imperial Tobacco konkurentu

, 15.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijas Swedish Match un Scandinavian Tobacco Group izaicinās pasaulē lielāko cigāru ražotāju ar jaunu kopuzņēmumu, informē swedishwire.com.

Swedish Match, tabakas ražotājs, kas dibināts 1917.gadā, veidos jaunu pasaules cigāru kompāniju ar Scandinavian Tobacco Group.

Kopuzņēmuma rezultāts būs kompānija, kas būs gandrīz tikpat liela kā pasaules lielākais cigāru gigants British Imperial Tobacco.

Kāds analītiķis medijam sacījis, ka šāds solis nav negaidīts un, pēc viņa domām, tas vērtējams tikai pozitīvi.

Paredzams, ka Swedish Match piederēs 49% no jaunās kompānijas un Scandinavian Tobacco Group - atlikušais 51%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV cigarešu ražotāji tiesājas ar Pārtikas uz zāļu pārvaldi

Gunta Kursiša, 17.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piecas tabakas kompānijas iesūdzējušas tiesā ASV Pārtikas un zāļu pārvaldi. Cigarešu ražotājus neapmierina jaunais likums, kas no 2012. gada uz tabakas izstrādājumu iepakojumiem paredz izvietot grafiskus brīdinājuma attēlus par smēķēšanas kaitīgumu, vēsta BBC.

Šis plāns pārkāpj tabakas ražotāju konstitucionālās tiesības un vārda brīvību, jo liek kompānijām piedalīties valdības pretsmeķēšanas kampaņā, norādījušas kompānijas RJ Reynolds Tobacco, Lorillard Tobacco, Commonwealth Brands, Liggett Group un Santa Fe Natural Tobacco. Kompānija RJ Reynolds Tobacco ražo tādas cigarešu markas kā Camel un Winston, savukārt uzņēmums Lorillard Tobacco – Newport un True.

Pārtikas un zāļu pārvalde nav komentējusi tabakas kompāniju sūdzību.

Jaunajiem grafiskajiem brīdinājumiem par tabakas kaitīgumu jābūt izvietotiem uz cigarešu paciņām sākot no 2012. gada septembra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē lielākie cigarešu tirgotāji tērējuši miljoniem dolāru slepeni organizētās kampaņās, kas vērstas pret cigarešu iepakojumu vienādošanu, ko Austrālijas valdība paredzējusi realizēt līdz 2012. gadam. Tā liecina ABC News rīcībā nonākušie kompānijas Big Tobacco dokumenti.

Austrālijas valdība līdz 2012. gadam cer panākt, ka cigarešu iepakojumi tiek vienādoti vienkāršās paciņās ar brīdinošiem uzrakstiem un attēliem. Cigarešu markas nosaukums uz paciņas paredzēts mazākā drukā zem brīdinošajiem uzrakstiem.

Skaidrs, ka šāds plāns nav pa prātam lielajām cigarešu kompānijām.

ABC News rīcībā nonākušie dokumenti liecina, ka kompānijas Philip Morris, British American Tobacco un Imperial ar kopumā aptuveni 5 miljoniem ASV dolāru atbalstījušas Austrālijas cigarešu tirgotāju Big Tobacco, kurš ar sabiedrisko attiecību kompānijas Civic Group palīdzību izstrādāja slēptu kampaņu pret valdības plānu vienādot cigarešu iepakojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Papildināta - British American Tobacco Latvia sliktāki darbības rādītāji; mainīs biznesa modeli

Žanete Hāka, 22.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

(Pievienots uzņēmuma komentārs 5. un 6. rindkopā.)

Tabakas izstrādājumu importētāja SIA British American Tobacco Latvia apgrozījums pērn sasniedzis 30,24 miljonus latu, kas ir par 9,98% mazāk nekā gadu iepriekš, liecina Lursoft dati.

Arī uzņēmuma peļņa sarukusi līdz 159 tūkstošiem latu.

Uzņēmums pērn turpinājis pilnveidot pārstāvēto zīmolu portfeli, paplašinot Kent un Pall Mall produktu klāstu, kas ļāvis uzņēmumam ne tikai uzlabot efektivitāti un spēju fokusēties, bet arī samazināt sekundārā piegāžu tīkla sarežģītību, skaidro kompānijas pārstāvji.

Šogad SIA British American Tobacco Latvia paredzējis turpināt pievērst īpašu uzmanību mārketinga ieguldījumiem uzņēmuma zīmolos, kā arī turpināt optimizēt izmaksas un stiprināt tirgus pozīcijas, mainot loģistikas un izplatīšanas biznesa modeli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Imperial Tobacco Canada iznīcinājuši pierādījumus par smēķēšanas kaitīgumu

, 16.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklājies, ka Kanādas tabakas kompānija Imperial Tobacco Canada pirms vairākiem gadiem iznīcinājusi tās īpašumā esošus zinātniskus datus, kas saturējuši pierādījumus par to, ka smēķēšana izraisa atkarību un vēzi. Šiem dokumentiem būtu bijusi liela ietekme uz valdības politiku saistībā ar smēķēšanas ierobežojumiem, vēsta Canadian Press.

Trīs pētnieki Kanādas Medicīniskās asociācijas izdevumā publicējuši to 60 dienesta dokumentu kopijas, kurus Imperial Tobacco Canada 1992.gadā iznīcināja, lai izvairītos no sarežģījumiem vai atbildības.

Dokumentos bija detalizēti British American Tobacco pētnieku veikti pierādījumi, kā arī apkopoti dati no sākotnējiem pētījumiem, kas īstenoti laika periodā no 1967.gada līdz 1984.gadam.

Šajos dokumentos tiek pētīta tabakas dūmu bioloģiskā aktivitāte un kancerogenitāte, kā arī cigarešu pārmaiņas un to toksisko vielu emisijas.

Pētījumos konstatēts, ka pasīvā smēķēšana ir vēl bīstamāka par aktīvo. Vairākos pētījumos izmantoti kāmīši, kas, pakļauti cigarešu dūmu ietekmei, guvuši nopietnus veselības bojājumus. Savukārt citi pētījumi pauž bažas par zemu darvas līmeni saturošu cigarešu priekšrocībām, jo smēķētāji to vienkārši kompensē, ievelkot dūmus krietni intensīvāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sadarbosies tabakas izstrādājumu kontrabandas apkarošanā

, 10.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

10.novembrī Valsts ieņēmumu dienests (VID) un tabakas kompānija British American Tobacco Nordic parakstīja Saprašanās memorandu par sadarbību tabakas izstrādājumu kontrabandas apkarošanas jomā, Db.lv informēja VID.

Tas darīts, lai pastiprinātu cīņu pret nelikumīgu tabakas izstrādājumu tirdzniecību, kas apdraud gan Latvijas sabiedrību, gan legālo tabakas izstrādājumu tirdzniecību.

Saskaņā ar British American Tobacco Nordic turpmāko apņemšanos sniegt atbalstu Latvijas valsts iniciatīvām samazināt tabakas izstrādājumu marku pieejamību nelegālajā tirdzniecībā Latvijā, abas puses ir vienojušās par virkni pasākumu, tostarp, regulāru informācijas apmaiņu, semināru un izglītojošu pasākumu rīkošanu muitai un citām tiesībsargājošām iestādēm, piedaloties noteiktām valstīm, ar mērķi dalīties pieredzē un labākajos praktiskajos paņēmienos, kā cīnīties ar nelegālu tabakas izstrādājumu tirdzniecību. Sadarbība paredz arī tabakas ražotāju konsultācijas, lai palīdzētu VID noteikt kontrabandas ceļā ievestos izstrādājumus, to skaitā viltojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Pasaules Veselības organizācija (PVO) izplatīja ziņojumu ar nosaukumu Elektroniskās nikotīna piegādes sistēmas (ENPS), kas ietvēra arī informāciju par elektronisko cigarešu jeb tā dēvēto e-cigarešu izplatības mērogiem tajās 90 PVO valstīs, kuras ratificējušas pamata (ietvara) konvenciju tabakas kontroles jomā. Ziņojumā norādīts, ka e-cigarešu izplatība ieguvusi epidēmijas mērogus un ka atsevišķās valstīs elektroniskās smēķēšanas industrijas apmēri, atbilstoši dažām prognozēm, jau 2017. gadā varētu pārsniegt tradicionālās smēķēšanas apgrozījumu un apmērus, raksta laikraksts Diena.

Lai arī ievērojama daļa PVO apgalvojumu ir visai apokaliptiska rakstura un nešķiet īpaši ticama, e-cigarešu industrija tiešām piedzīvo strauju uzplaukumu, un 2014. gada sākumā šis tirgus tika lēsts trīs miljardu ASV dolāru apmērā (2,34 miljardi eiro) gadā, un tajā bija pieejami 466 dažādi zīmoli. Atbilstoši Wells Cargo prognozēm jau tuvāko trīs gadu laikā e-cigarešu tirgus apmēri sasniegs desmit miljardus dolāru, bet līdz 2030. gadam vispār palielināsies 17 reizes, pārsniedzot 50 miljardu dolāru gadā robežu.

2000. gadu vidū ķīniešu uzņēmējs un zinātnieks Hons Liks, kurš tiek uzskatīts par e-cigarešu to mūsdienu izpratnē izgudrotāju, un uzņēmums, kas tobrīd saucās Ruyan, arī patentēja elektroniskās smēķēšanas (pareizāk - tvaicēšanas jeb veipošanas) tehnoloģiju vairāk nekā 40 pasaules valstīs, tajā skaitā ASV. Vienlaikus par neapstrīdamām tiek uzskatītas tikai savulaik Hona Lika, bet kopš 2013. gada par 75 miljoniem ASV dolāru Honam Likam piederošos patentus pārpirkušā giganta Imperial Tobacco tiesības uz lielāko daļu populārā, tradicionālajām cigaretēm vizuāli līdzīgā standarta V8 e-cigarešu tehnoloģijām. Tikmēr e-cigarešu standartu ir nepilns desmits, neskaitot ekskluzīvus vai maz izplatītus modeļus, un katrā no tiem tiek izmantoti kaut nedaudz, bet atšķirīgi tehniskie risinājumi. Situāciju sarežģī arī šādiem gadījumiem tradicionālie patentu kari - nozarē nav retums gadījumi, kad vienu un to pašu risinājumu dažādās valstīs patentē dažādi uzņēmumi vai arī tā dēvētie patentu troļļi, turklāt neraugoties uz faktu, ka gandrīz visi jaunievedumi patiesībā nāk no Ķīnas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar 1. jūliju visi cigarešu ražotājiem saviem izstrādājumiem bija jāpaaugstina cenas, ko noteica pieņemtie grozījumi likumā par akcīzes nodokli. Db.lv sazinājās ar cigarešu ražotāju Scandinavian Tobacco un Philip Morris Latvia, lai uzzinātu cik ilgi smēķētāji vēl varēs iegādāties cigaretes par veco cenu.

Scandinavian Tobacco pārdošanas direktors Pauls Visockis Db.lv pastāstīja, ka pirms akcīzes nodokļa palielināšanas - 1. jūlija -, mazumtirgotāji pastiprināti pirka cigaretes vēl par veco cenu, kā rezultātā ražotājs pārdeva par 40% vairāk cigarešu nekā parasti.

Uz jautājumu, cik ilgi vēl veikalos varētu būt pieejamas cigaretes par veco cenu, P. Visockis atbildēja, ka tas esot atkarīgs no tirdzniecības vietas - mazā lauku veikaliņā lētās cigaretes varētu būt vēl kādu mēnesi, tajā pašā laikā lielajiem tirgotājiem krājumi varētu beigties stipri ātrāk. "Domāju, ka lētās cigaretes varētu būt pieejamas vēl 2 līdz 3 nedēļas," saka P. Visockis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tabakas izstrādājumu tirdzniecības uzņēmuma SIA «British American Tobacco Latvia» līdzšinējā valdes priekšsēdētāja Diāna Meiere atstājusi amatu, kuru ieņēma kopš 2017.gada februāra, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

Jauns valdes priekšsēdētājs nav apstiprināts, bet par uzņēmuma valdes locekli iecelts Polijas pilsonis Jakubs Mihals Blohers.

Izmaiņas komercreģistrā ierakstītas 3.oktobrī.

Uzņēmuma valdē turpina darboties valdes locekļi Dmitrijs Zagnetins un Donats Laurinavičus, kurš šajā amatā tika iecelts pagājušajā nedēļā.

SIA «British American Tobacco Latvia» reģistrēts 1992.gadā, un uzņēmums nodarbojas ar «British American Tobacco» produktu tirdzniecības vadīšanu un veicināšanu.

2017.gadā uzņēmums strādāja ar 2,059 miljonu eiro apgrozījumu, un tā peļņa pēc nodokļiem bija 20 tūkstoši eiro. Pagājušajā gadā tas nodarbināja sešu darbiniekus.

Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Nīderlandē reģistrēta kompānija «PRECIS (1789) B.V.».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tabakas nozares uzņēmuma British American Tobacco Latvia valdē notikušas izmaiņas, tai pievienojoties jaunam valdes priekšsēdētājam Uzbekistānas Republikas pilsonim Farkadam Azizkodjajevam, liecina jaunākie Lursoft dati.

Izmaiņas reģistrētas šā gada 3. janvārī, kad vadītāja krēslu pameta līdzšinējais uzņēmuma valdes loceklis Vācijas pilsonis Peters Hanss Halacs.

Pārējie valdes locekļi – Lietuvas pilsonis Aidas Papreckis un Latvijas pilsonis Szilards Voross – turpina darbu uzņēmumā.

Uzņēmums dibināts 1992. gadā, un tā pamatkapitāls ir vairāk nekā 9,975 miljoni Ls. Kā SIA British American Tobacco Latvia darbības veidi norādīta tabakas izstrādājumu vairumtirdzniecība un tabakas izstrādājumu ražošana.

Vērtējot pēc 2010. gadā apgrozīto līdzekļu apjoma, Latvijas lielāko uzņēmumu sarakstā TOP 500 kompānija ierindojas 116. vietā. 2010. gadā British American Tobacco Latvia apgrozījums veidoja 33,599 milj. Ls, bet peļņa – 280 tūkst. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Tabakas kompānijas izveido asociāciju cīņai pret kontrabandu

Elīna Pankovska, 22.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četras pasaules lielākās tabakas izstrādājumu kompānijas - British American Tobacco, Imperial Tobacco Group, Japan Tobacco International un Philip Morris International- izveidojušas Digitālās kodēšanas un izsekošanas asociāciju Digital Coding & Tracking Association (DCTA).

Tā dibināta ar mērķi, lai veicinātu starptautisko normu un digitālo tehnoloģiju izmantošanu, palīdzot valstīm cīnīties pret kontrabandu, viltošanu un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.

Asociācija iecerējusi piedāvāt tehnoloģiju, kas piedāvā caur mobilo tālruni piekļūt informācijai, kura valstij nepieciešama, lai aizsargātu nodokļu ieņēmumus, pārliecinātos par kravu sūtījumu likumību un nodrošinātu atbilstību starptautiskajām regulējošo prasību normām, tostarp Pasaules Veselības organizācijas protokolam par tabakas nelegālās aprites novēršanu.

Tiek lēsts, ka 12% no pasaules cigarešu tirgus ir nelegāls, kas līdzinās aptuveni 660 miljardiem cigarešu gadā , zaudēto nodokļu ieņēmumu veidā valstīm ik gadu izmaksājot vairāk nekā 40 miljardus ASV dolāru. Arī nelegālā alkohola aprites apjomi ir ievērojami – Pasaules Veselības organizācija lēš, ka aptuveni 30% no pasaulē patērētā alkohola saražots nelegāli vai «nav uzskaitīts».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Austrumeiropā pieprasījums pēc cigaretēm atgūstas

Ritvars Bīders, 29.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieprasījums pēc cigaretēm atgūstas Krievijā, Ukrainā un citās valstīs šajā reģionā, kurš sācis pamazām atlabt no globālās krīzes, citējot vienu no pasaulē lielākajiem tabakas ražotājiem Japan Tobacco, ziņo Bloomberg.

Kompānija norāda, ka tās tirgoto cigarešu, ieskaitot tādas markas kā Winston un LD, pārdošanas apjomi divos mēnešos līdz 31. augustam gada griezumā palielinājušies par 0,6%, kamēr šogad pirmajā un otrajā ceturksnī pārdošanas apjomi samazinājušies attiecīgi par 9,7% un 7,3%.

Japan Tobacco šogad cer uz noietu Krievijas un citu Austrumeiropas valstu tirgos, jo pašmāju tirgū kompānija šogad paredz cigarešu pārdošanas apjomu samazināšanos par 16%, jo valstī tiek plānots palielināt nodokli tabakas izstrādājumiem.

Austrumeiropā Japan Tobacco realizē teju pusi savas produkcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas tabakas uzņēmums Japan Tobacco otrdien paziņoja, ka iegādāsies Filipīnu otru lielāko cigarešu ražotāju Mighty Corp., par to samaksājot 46,8 miljardus peso (795,8 miljonus eiro).

Tādējādi šis šomēnes jau kļuvis par otru Japan Tobacco īstenotu iegādes darījumu Dienvidaustrumāzijā.

Uzņēmums izvērš darbību starptautiskajos tirgos, reaģējot uz tirdzniecības apjoma izaugsmes palēnināšanos iekšzemē un aizvien sīvāku konkurenci elektronisko cigarešu tirgū.

Mighty Corp. pieder 23% Filipīnu tirgus.

Japan Tobacco šā mēneša sākumā pavēstīja, ka par 677 miljoniem ASV dolāru (575,6 miljoniem eiro) iegādājas Indonēzijas cigarešu ražotāju PT Karyadibya Mahardhika.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Nelegālais cigarešu tirgus pieaudzis līdz 38%

Elīna Pankovska, 09.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem atkal novedīšot pie kontrabandas produkcijas pieauguma.

Latvijā trīs gadu laikā cigarešu cenas, galvenokārt akcīzes dēļ, palielinājušās vairāk nekā divas reizes. Savukārt nelegālais tirgus kopš 2007.gada audzis no 8% līdz 38%, intervijā Bizness&Baltija norāda tabakas uzņēmuma Japan Tobacco International Latvijas filiāles vadītājs Oļegs Karatuns.

Viņš atzīmē, ka Latvijai ir Eiropas Savienības priekšā, kas paredz līdz 2018.gadam palielināt akcīzes likmi līdz 90 eiro par 1000 cigaretēm. Tabakas nozares pārstāvjiem bijis svarīgi, lai valdība, cenšoties šo normu izpildīt, ieklausītos viņu rekomendācijās. Līdz papildu konsolidācijas pasākumu paziņošanai licies, ka Finanšu ministrija ieklausījusies uzņēmējos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

British American Tobacco Latvia mainās valde

Gunta Kursiša, 28.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par SIA British American Tobacco Latvia jauno valdes priekšsēdētāju iecelts līdzšinējais valdes loceklis Szilards Voros no Ungārijas, savukārt valdes locekļu amatus kopš vakardienas ieņem Alvis Blankenfelds un Karls Aleksandrs Grasbeks (Carl Alexander Grasbeck) no Somijas, liecina Lursoft dati.

No vakar ieceltajām SIA British American Tobacco Latvia amatpersonām iepriekš pieredzi kādā no Latvijā reģistrētajiem uzņēmumiem guvis vien Szilards Voros, novērojis Klientu Portfelis.

Nīderlandē reģistrētajam Precis (1790) B.V. piederošā SIA British American Tobacco Latvia dibināta 1992. gadā. Uzņēmums 2012. gadā strādājis ar 43,0 milj. eiro apgrozījumu, savukārt tā peļņu pēc nodokļu nomaksas veidoja 226,2 tūkst. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

British American Tobacco iecelts jauns vadītājs Baltijas valstīs No 2024.gada aprīļa par British American Tobacco (BAT) vadītāju Baltijas valstīs iecelts Matiass Baltess (Matthias Baltes).Matiass Baltess strādā BAT kopš 2002. gada un līdz šim ir ieņēmis dažādus vadošus amatus mārketinga un pārdošanas jomā uzņēmuma filiālēs Vācijā, Austrijā, Nīderlandē, Grieķijā un Apvienotajā Karalistē.

"Mūsu dati apliecina, ka Latvijas iedzīvotāji pēdējo gadu laikā ir būtiski mainījuši tabakas lietošanas paradumus un dara to, iespējams, visstraujāk ne tikai Eiropā, bet arī pasaulē. Proti, redzam arvien pieaugošu interesi par bezdūmu tabakas izstrādājumiem un tabakas karsēšanas ierīcēm. Protams, ir nedaudz mulsinoši, ka normatīvā regulējuma līmenī Latvijā tiek sperti soļi, lai ierobežoti pieeju bezdūmu produktiem,” norāda M.Baltess.

Jaunais uzņēmuma vadītājs uzsver: “Reaģējot uz pārmaiņām iedzīvotāju paradumos esam atvēruši jaunu pētniecības centru. Tāpat redzam, ka tā ir jaunā realitāte un arvien lielāka sabiedrības daļa izvēlas alternatīvos produktus. Piemēram, Zviedrija ar nikotīna spilventiņu izplatību ir sasniegts zemākais smēķētāju līmenis pasaule – proti, tikai 5,6%. Vienlaikus, Latvijā faktiski šī produktu kategorija un aromātiskie karsējamie produkti būs aizliegta no 2025.gada 1.janvāra. Ņemot vērā šos izaicinājumus, es ceru uz konstruktīvu un produktīvu sadarbību gan ar likumdevējiem, gan politiku izstrādātājiem, lai sekmētu kopējo sabiedrības un valsts mērķu sasniegšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Davidoff brends maina adresi

Ingūna Vitenburga [email protected], 23.08.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Transnacionālā korporācija Imperial Tobacco nopirkusi pasaulē labi zināmo cigarešu brendu Davidoff no Vācijas kompānijas Tchibo. Populārā cigarešu zīmola vārds izmaksajis 560 miljonu eiro. Darījums attiecas tikai uz šo konkrēto cigarešu brendu. «Davidoff pirkums ļaus kompānijai realizēt dziļāku politiku brendu klāsta paplašināšanā, turklāt šajā zīmolā tiks investēti visai vērienīgi līdzekļi, lai nostiprinātu tā pozīcijas starptautiskajā tirgū», skaidrojis Imperial Tobacco izpilddirektors Gerets Deviss. Jāpiezīmē, ka Lielbritānijas tabakas kompānija Imperial Tobacco nesen paziņoja, ka gatavojas līdz nākamā gada martam slēgt divas no savām rūpnīcām Eiropā: vienu — Anglijas pilsētā Liverpūlē, bet otru — Vācijas pilsētā Lārā. Ar 2007./2008.biznesa gadu rūpnīcu slēgšana kompānijai ļaus gadā ietaupīt aptuveni septiņus miljonus sterliņu mārciņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija SAS Group, kurai pieder aviokompānija Scandinavian Airlines, 2007. gada ceturto ceturksni beidza ar 92 miljonu USD lieliem zaudējumiem, jo vairāku tehnisku negadījumu dēļ ievērojami samazinājies pārvadāto pasažieru skaits, ziņo Bloomberg.

SAS 2007. gada ceturtajā ceturksnī piedzīvoja 92 miljonu USD zaudējumus. 2006. gada attiecīgajā laika periodā kompānijas peļņa bija 712 miljoni USD.

Db.lv jau ziņoja, ka Scandinavian airlines pērn veica vairākas piespiedu nolaišanās ar kompānijas Bobardier ražotajām Q400 lidmašīnām.

"Vājākus rezultātus gada beigās uzrādīja Scandinavian Airlines vietējo lidojumu kompānijas," skaidro M. Janssons. "Tam par iemeslu, visdrīzāk, bija nedrošība no klientu puses pēc Dash Q400 negadījumiem, darbinieku streiku draudi, kas saistīti ar aviokompānijas plānotajām strukturālajām izmaiņām, kā arī pieaugošo konkurenci atsevišķos tirgos."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Populārākie tabakas izstrādājumi 2007. gadā (tabula)

, 20.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv piedāvā apskatīt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Akcīzes preču pārvaldes apkopotos datus par cigarešu realizāciju Latvijā 2007. gadā.

Populārākās cigaretes (% no realizācijas mazumtirdzniecības tīklā) 2007. gadā

Sortimenta nosaukums
1Marlboro
2L&M
3Main
4Monte Carlo
5Winston
6Elita
7Partner
8Wall Street
9Kent

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Populārākās cigaretes - L&M un Marlboro

, 16.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sniegto informāciju visprecīzāk tirgus attīstības tendences raksturo tabakas izstrādājumu patēriņš valstī, tas ir daudzums, kas novirzīts realizācijai mazumtirdzniecības tīklā - 2006.gadā mazumtirdzniecībai Latvijā novirzīti 4896,7 milj. cigarešu, kas ir par 9% vairāk kā 2005.gadā.

Patērētāju vidū populārākās ir no citām valstīm ievestās L&M un Marlboro, trešajā vietā Monte Carlo, savukārt pašmāju ražojumi Elita un Wall Street atrodas ceturtajā un piektajā pozīcijā.

Populārākās cigaretes (% no realizācijas mazumtirdzniecības tīklā)

2006.gadā

1. L&m

2. Marlboro

3. Monte Carlo

4. Elita

5. Wall Street

6. Winston

7. Red&white

8. More

9. Bond

10. Main

Lielākie tabakas izstrādājumu ražotāji un importētāji

2006.gadā (% pēc realizētās produkcijas vērtības Ls)

1. Philip Morris Latvia Sia

2. Scandinavian Tobacco Sia

3. Jti Marketing And Sales Sia

4. Tobacco Land Sia

5. Tabakas Nams Grupa Sia

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2006. gadā par tabakas izstrādājumiem plānots iekasēt akcīzes nodokli Ls 45,79 milj. apmērā, kas ir par 6% vairāk kā 2005.gada faktiskie nodokļa ieņēmumi, ņemot vērā kārtējo akcīzes nodokļa likmes palielināšanu ar šī gada 1.janvāri, liecina VID dati.

2006. gada 9 mēnešos iekasētie Ls 36,52 milj. sastāda 79,8% no visa gada plāna, un, salīdzinājumā ar pērnā gada attiecīgo periodu, ieņēmumu pieaugums sastāda Ls 7,71 milj. jeb 26,8 %.

2006. gada 9 mēnešos kopumā Latvijā realizēti 2416,7 milj. cigarešu, kas ir par 9% vairāk kā pērnā gada attiecīgajā periodā. Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi (skat.5.attēlu) pirms ikgadējā akcīzes nodokļa likmes palielinājuma un fakts, ka komersanti būtiski palielina pasūtāmo akcīzes nodokļa marku apjomus, prognozējams, ka gada beigās būtiski palielināsies brīvā apgrozījumā patēriņam Latvijā izlaisto preču apjoms, tādējādi pārsniedzot pērnā gada apjomus.

Attiecībā uz cigarešu tirgus struktūru jāatzīmē, ka vietējā ražojuma cigarešu īpatsvars kopējā Latvijā realizējamo cigarešu struktūrā šī gada 9 mēnešos sastāda tikai 14%, pērn tas bija dauz lielāks – 34%.

Komentāri

Pievienot komentāru